Keresés

Részletes keresés

förike Creative Commons License 2011.05.01 0 0 2261

förike Creative Commons License 2011.05.01 0 0 2260
N.Jani Creative Commons License 2011.05.01 0 0 2259

Egyetlenem!

Ha nagyok leszünk, mindenkihez elmegyünk!

N.Jani Creative Commons License 2011.05.01 0 0 2258

Kiváló fehér magyar óriás bak

Tenyésztő: Nagy János

Tulajdonos: Csata Zoltán

Kiváló vadas magyar óriás bak

Tenyésztő: Nagy János

Tulajdonos: Hajdu Dávid

förike Creative Commons License 2011.05.01 0 0 2257

Bocsánat nem (+) 3 hónapos!

Előzmény: förike (2256)
förike Creative Commons License 2011.05.01 0 0 2256

Ha nem volnának, akkor nem tudom!

Az a lényeg hogy vannak!

Jani, ha már a pontokkal dobálózunk akkor legyen! Ami tőled származik bak a jól megszokott takarmányozást kapja! 1 rész árpa 1 rész táp és kevés napraforgó! Amikor legutóbb itt voltál dicsérted a szőrüket! Tudod hogy ez a bak sokáig 6-6,5 kg volt, kb 2-3 hete meg indult és ma már kerek 7 kg! Ami a bökkenő hogy nagyon csontos a far, ezt a kis "hibát" (most mondjuk annak) leszámítva kapott 95 pontot! Azt mondta a bíráló akivel szerencsére nagyon jó kapcsoltatott ápolok azt mondta hogy a takarmányozással nem oldunk meg semmit! Itt a genetikát kel előtérbe helyezni! Hiába adsz neki töménytelen borsót tápot  vagy akármit ha az ősök is csontos farúak voltak! Én borsót azért nem etetek már, mert tönkre teszi a nyulat egy idő után! Ez lehet hogy csak nálam volt és lehetséges hogy azért mert túlzásba vittem!

Azt is meg mondom hogy miért!: Azért mert irigylem a nyulaidat! + hónaposan akkorák mint a "lovak" a szó szoros értelmében. Aztán elkezdtem emelni a borsónak a mennyiségét hátha kapok olyan nyulakat! DE NEM! Azért nem, mert 10-12 db nevelt az anya! Így hiába is adtam volna nekik akármit is!

Aztán nem régibe kérdeztem Tőled, mennyit érdemes hagyni az anya alatt hogy jó tenyész állatokat kapjunk!

Azt felelted 6-7 hát én nem annyit hagytam! 8 és már így is látom hogy lehet hoyg ez az alom már 3 hónaposan lesz olyan mint neked!

Remélem kielégítő volt a válasz!

Baráti üdvözlettel! Förike

Előzmény: N.Jani (2254)
N.Jani Creative Commons License 2011.05.01 0 0 2255

"Jól ismert a nyúltenyésztők előtt az az összefüggés, hogy a nagy fiatalkori növekedési erélyre végzett szelekció egyúttal - akarva vagy akaratlanul - növeli a kifejlettkori tömeget is.

Hasonló példa az is, hogy a nagy napi átlagos tömeggyarapodásra végzett szelekcióval egyidejűleg javul a következő generáció takarmányértékesítése is."

N.Jani Creative Commons License 2011.05.01 0 0 2254

Ferike!

Akkor a következő kérdésre válaszolj nekem!

Mivan akkor ha nincsenek 95 pontos magyar óriások.

Akkor mit csináljunk?!

förike Creative Commons License 2011.05.01 0 0 2253

Én úgy gondolom hogy a takarmányozás nem mindent old meg!

Kell oda ajó bak vagy az anya!

Előzmény: suplatyi (2251)
förike Creative Commons License 2011.05.01 0 0 2252

Feleslegesen kaszáltam le a lucernát! Szakad az eső!:-(((

suplatyi Creative Commons License 2011.05.01 0 0 2251

Csá

Levezetném én is az én elképzelésem a tenyészkiválasztásról,

még ma de arra lennék kíváncsi,hogy kinek mi a meglátása,

a Magyar óriásnyúl mennyi idős korára éri el a teljes kifejlettségét?

Előzmény: N.Jani (2249)
N.Jani Creative Commons License 2011.05.01 0 0 2250

Tenyész-kiválasztás tematikája:

/Nagy János/

Két kiváló küllemi- és tenyész-tulajdonságú egyed.

MAGYAR ÓRIÁSNYÚL (♂) – MAGYAR ÓRIÁSNYÚL (♀)

Rossz tartási és takarmányozási körülmények között:

1.       generáció: (1)maGyar óriasnyúl (2)mAgyar óRiasnyúl (3) MAGyar óriÁanyúl…

2.       …

3.       …

4.       …

5.       …

6.       generáció: (1) mAgyar órÁsnyúl (2) MaGar óriÁSnyúl (3) MAGYAR ÓRIÁSNYÚL

Két kiváló küllemi- és tenyész-tulajdonságú egyed.

MAGYAR ÓRIÁSNYÚL (♂) – MAGYAR ÓRIÁSNYÚL (♀)

Jó (v. kiváló) tartási és takarmányozási körülmények között:

1.       generáció: (1)maGyar óriasnyúl (2)MAGYAR ÓRIÁSNYÚL (3) MAGyar óriÁanyúl…

2.       …

3.       generáció: (1)maGyar óriasnyúl (2)MAGYAR ÓRIÁSNYÚL (3) MAGYAR ÓRIÁSNYÚL…

4.        

5.       …

6.       …

7.       generáció: (1) mAgyar órÁsnyúl (2) MaGar óriÁSnyúl (3) MAGYAR ÓRIÁSNYÚL

Ezzel csak azt szerettem volna szemléltetni, hogy sokkalta nagyobb az esélye annak, hogy a jó genetika szemmel látható módon megjelenjen.

Mátrai Józsi bácsi mondta, hogy a magyarok kezében ezzel a szemlélettel (a fent említett)elvész a jó nyúl!

Elmondta, hogy kellene ezt csinálni! (Több évtizedes tapasztalatát!)

Ezt ki fogom dolgozni! Nem lesz egyszerű dolog alkalmazni! Ő azt mondta, hogy nem bírjuk megcsinálni! Én erre rá vágtam: Pedig igen, megcsináljuk!

Isten engem úgy segéljen!

N.Jani Creative Commons License 2011.05.01 0 0 2249

Amelyik nyúl nem éri el(és nem hagyja el) a standard növekedést, abból nem lesz (jó) tenyészállat.

A magyar óriásnyúl nem szürkemarha, nem mangalica, nem egy lassú növésű, növekedésű állat.

A tenyészállat-kiválasztásnál ez fő szempont.

Ezt tapasztalatból írom.

Természetesen lehet így is. Az biztos, hogy a tenyészkiválasztás esélyeit 80-90%-ban rontja!!!

A magyar óriásnál a fehérje ellátás=több, mint 'fél egészség'.

Mátrai Józsi bácsi ezt mondta:

Csak ott lehet szelektálni,, ahol klappol minden. Jók a körülmények(ketrecek), tiszta minden, a takarmányozás kifogástalan. De még így is!!!  Lehet, hogy a legjobb anyától csak három tenyésznövendéket tudsz fogni egy évben! De ahhoz JÓ SZEMED LEGYEN!

Uraim!

Lehet, hogy a németeket a század elején lehurrogtuk. De változtak ők is!

Meg lehet nézni, hogy a németek, osztrákok, csehek nemzeti fajtájukat milyen mód szelektálják!!!

Tanulnunk kell.

suplatyi Creative Commons License 2011.04.30 0 0 2248

Teljesen természetes,hogy egy tápra komponált növekedési standardot nem tudnak követni de szerintem nem fontos,ha teljesen kifejlett korra megfelelnek a fajtaleírásnak.

Úgy gondolom, az a dolgunk,hogy egészséges nyúlhúst tegyünk le a magyarok asztalára és ne egy számsort akarjunk megenni!

Előzmény: förike (2243)
suplatyi Creative Commons License 2011.04.30 0 0 2247

Ja,abrak!

3 rész árpa

3 rész búza

1 rész zab

1 rész borsó

0,5 rész kukorica

Napokban kezdem kipróbálni az abrakra a zeolitot és a futort,de nedvesíteni kell az abrakot,hogy ne poroljon a két ásványi kiegészítőt.

Előzmény: förike (2243)
suplatyi Creative Commons License 2011.04.30 0 0 2246

Jónak jó,de nagyon drága,gyorsan felejsd el!Ha minden áron fertőtleníteni akarod a vizet akkor egyszerű ecet,elcsórod a konyhából!20%-os ecetből 5%-os oldat,ugyanaz az eredmény töredék áron!

De igen ez a szer amiről beszélek,és ha ezt itatod,nem kell az ecet.

Előzmény: förike (2242)
suplatyi Creative Commons License 2011.04.30 0 0 2245

Biztos megdícsérték!:-)

Egyszer én is kisértetiesen hasonló módon ültem egész délután a tyúkólban és élveztem,hogy az egész utca népe engem keres...

Előzmény: N.Jani (2241)
förike Creative Commons License 2011.04.30 0 0 2244

EZT ITATOD?

Gastroferm MVit nyúl probiotikum+vitamin por 100 g

Vízben oldódó probiotikum por nyulak részére.

Összetétel:
Tejsavtermelő baktérium /Ef-M74, 0,5x109 /g/.
Vitaminok:
A, D, E, K, B1, B2, B12, niacin, folsav tiszta szőlőcukorban.

Felhasználható:
ivóvízben és száraz takarmányban (szelepes itatókhoz az Li-cc formula javasolt):
- hasmenés, gyomor és bélgyulladás megelőzésére,
- a vakbélemésztés javítására,
- stresszhatások kivédésére,
- az elhullás csökkentésére.

Használatával:
- nő a szaporulat, csökken a gyógyszerfelhasználás,
- gyógyszeres kezelések után gyors regenerálódást tesz lehetővé.
Természetes adalék, magas hatóanyagszint.

Adagolás:
3 – 5 g / kávéskanál / 10 l ivóvízhez, vagy
5 – 7 dkg 100 kg takarmányhoz keverve.
Kezdetben pár napig lehet fél adagot adni.
Szermaradvány, egészségügyi várakozási idő nincs.

Eltartható:
Zárt csomagban hűvös helyen 6 hónapig.
Vény nélkül szabadon vásárolható.

További információk:

Gastroferm probiotikumok a nyúltartásban.

Mint általában ismeretes a nyúl igen érzékeny állatfaj.
Ez főleg abból adódik, hogy látszólagos igénytelenségük ellenére a leginkább igénylik a természetes takarmányozást, ugyanakkor a legkevésbé viselik el a modern állattartás velejáróit (intenzív tartás, gyógyszerek, kémiai anyagok stb.). A nyúl ősi táplálkozási igénye rendszeresen szenved csorbát a takarmányozás során. Az emésztőrendszer egészségi állapotának alapja – különös tekintettel a vakbélre – annak mikrobiológiai egyensúlya. A természetestől eltérő tartás és takarmányozás következtében az emésztőrendszerben élő több száz mikroba faj egyensúlya – bakteriális megbetegedéseket eredményezve – könnyen felborul és rendszerint hasmenéses megbetegedésekhez, sőt elhulláshoz vezet.
A megbetegedéseket végül kórokozók okozzák, de az okok többnyire a takarmányozásból adódó, és a bélflóra egyensúlyának felborulásában rejlő emésztési rendellenességekre vezethetők vissza. Csak példaként említve a megfelelő rost-, energia-, fehérjearányt, vagy a választás körüli takarmányozási problémákat. Másfelől a nyúl különös gyógyszerérzékenysége miatt alakul ki gyakran ártalom, mérgezés. Sok gyógyszerrel – főként antibiotikummal – váltható ki bakteriális megbetegedés a bélflóra károsításával, az ennek következtében elszaporodó kórokozókkal. Még a jól kiválasztott, okkal használt gyógyszerek is károsítják a bélflórát járulékos következményekkel (újabb megbetegedések). A fentiekből következik milyen fontossága van a megelőzésnek, mely elsősorban az emésztőrendszer egészségi állapotán keresztül az állat erőnlétének, ellenálló képességének a fenntartására irányul. Ennek hatékony eszközei az emésztés és a bélflóra stabilizálását célzó természetes hatóanyagú készítmények a GASTROFERM probiotikumok.

A GASTROFERM hatóanyaga és hatása:

E természetes hatóanyagú probiotikum fagyasztva szárított élő tejsavtermelő baktériumokat (és kiegészítő anyagokat) tartalmaz. A tejsavtermelő baktériumok a természetes bélflóra hasznos tagjai és egy sor kórokozó ellenlábasai (E. coli, Clostridium, Salmonella stb.) huzamosan adagolva képesek az egészségi állapot fenntartására, az egyensúly stabilizálására. A Laktiferm hatékony a bakteriális megbetegedések megelőzésében így a hasmenéses megbetegedések kiküszöbölésében is. Természeténél fogva segíti az emésztést, javítja az étvágyat, ezáltal javul a takarmány értékesülése is.

A hatásukat tekintve több szinten, közvetlenül és közvetve fejtik ki:
1. Mivel a természetes bélflóra eredetileg is hasznos tagjai a legtöbb kórokozó (Clostridium, Salmonella., Staphylococcus, Campylobacter stb.) ellenlábasai, ezért mivel gyorsan szaporodnak, nagy számban közvetlenül megtelepedve a bélfalon kiszorítják azokat (élettér kizárás).
2. Metabolitjaikkal kíméletesen és természetes módon csökkentik a bél pH-ját, ezzel is közvetlenül gátolva a patogén baktériumok szaporodását (savanyító hatás).
3. A Gastrofermben található baktériumok emésztő enzimeket is termelnek, melyek szénhidrát, zsír- és fehérjebontó hatásukkal javítják a bél enzim-koncentrációját. Mindezek által javul az emésztés folyamata valamint a tápanyagok felszívódása a bélből (takarmány értékesítés).
4. A bélflóra baktériumainak pusztulása után azok sejtfalából kiszabaduló molekulák az immunrendszer legfontosabb aktivátorai, szabályozó anyagai. Így a megfelelő bélflóra biztosításával hatékonyan támogatható az immunrendszer (immunmoduláció).

Az alkamazás előnyei:
• a nutritív szerekkel általában elérhető eredményeket Gastrofermmel természetes úton fél – egyharmad költséggel, jobb húsminőséggel, rezisztencia kialakulása és szermaradvány nélkül érjük el;
• nagymértékben csökkenti a választás körül jelentkező problémákat;
• anya és növendék állománynál alkalmazva csökken a szopóskori hasmenés kockázata, nő a szaporulat;
• Gastroferm alkalmazása esetén az esetleg szükségessé váló gyógykezelés hatékonyabb, a kezelt állatok felépülése gyorsabb;
• a Gastroferm termékek egészségre ártalmatlan, élelmiszertisztaságú szerek.

förike Creative Commons License 2011.04.30 0 0 2243

Abraknak mit adsz nekik?

És a standardot tartják a nyulak?

Előzmény: suplatyi (2240)
förike Creative Commons License 2011.04.30 0 0 2242

Az igen!

Gratulálok!

Alma ecetet nem itatsz a nyulakkal?

Azt mondják az is nagyon jó, én hétfőtől elkezdtem itatni! Majd meg látjuk mi lesz az eredmény!

Előzmény: suplatyi (2240)
N.Jani Creative Commons License 2011.04.30 0 0 2241

Egy barátom kisfia "eltűnt" egyszer.

Kétségbe estek. Egész délelőtt a portát átkutatva keresték!

Délután fél falu bekapcsolodott a keresésbe.

Este már annyira elkeseredtek, hogy a rendőrségnek akartak szólni.

Egyszer csak a hatalmas kaukázusi kutya megmozdult az óljában amit szinte teljesen kitöltött. A gyerek noszogatta, hogy a kutya jöjjön ki, mert nem fér ki mellette.

Szóval a gyerek ott volt, ott aludt a kutya mögött az ólban. :-)

suplatyi Creative Commons License 2011.04.30 0 0 2240

Az bizos,hogy ez a következő generáció az én állományomban,de a takarmányra gondoltam.

Tavalyi belvíz után kaszált,többszörösen elvénült fűből készült széna,alájuk, minden reggel egy nagy villával,hagy válogassanak.

Abrak,7-8 dkg napi per fő,táp nélkül,meg a szénarácsban ócska lucerna!

Vízben gastroferm mvit nyúl nevű szer.

Érdekes megfigyelni,hogy lerágják a falat,telepítés előtt volt vakolva meg meszelve.

Előzmény: förike (2239)
förike Creative Commons License 2011.04.30 0 0 2239

Szia!

Végre vissza kerültem!

Van egy sejtésem! A javító hatású baktól!?:-))))))))

Előzmény: suplatyi (2237)
förike Creative Commons License 2011.04.30 0 0 2238

Szia!

Apam kiturt a gep elol ezért telorol irok! akkor jobb nem tudni

suplatyi Creative Commons License 2011.04.30 0 0 2237

Ha tudnád mitől fejlődnek ezek,el se hinnéd!

Előzmény: förike (2232)
suplatyi Creative Commons License 2011.04.30 0 0 2236

Köszi!

Szerintem csak így szabad!

Előzmény: Ádám98 (2233)
suplatyi Creative Commons License 2011.04.30 0 0 2235

Gyöngyöscsibék?!

Igen a legkissebb,három éves lesz.

Ismerősek ezek a "gyerektevékenységek"!:-)Szerencsére a baráti körünkben,családban nincs gond azzal hogy kevés lenne a gyerek.Néha(sokszor)csak életveszélyes fenyegetésekkel lehet őket távol tartani a nyulaktól,szénában ugrálástól,de az hatásos!K.b. két percig!:-)

Előzmény: Karesz 67 (2234)
Karesz 67 Creative Commons License 2011.04.30 0 0 2234

Szia!

Tényleg szépek.A kisember a csemetéd?

Az enyém kb. ekkora volt amikor egyszer régen hazaértem a szoliból és még a baknyúl ketrecében is volt kisnyuszi.

Kérdőre vontam a családot,erre a gyerek megmagyarázta, hogy a nyuszik unatkoztak egyedül és felvidította őket.Még szerencse ,hogy a három fészekajnyi kisnyulat az anyák így mixelve is elfogadták.

Na felteszem én is a legújabb jövevényeimet.Na ki mit gondol mik ezek?

A háló 15x15mm-es.

Üdv!

Karesz67

Előzmény: suplatyi (2231)
Ádám98 Creative Commons License 2011.04.30 0 0 2233

Nagyon szépek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

(és tisztán vannak tartva!)

förike Creative Commons License 2011.04.30 0 0 2232

Hali!

Szíííípek!:-)

Előzmény: suplatyi (2231)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!