Keresés

Részletes keresés

zsolaaa Creative Commons License 2006.08.23 0 0 135556
:)
És jó is ?
Próbáltad ?
Előzmény: halaloszto (135555)
halaloszto Creative Commons License 2006.08.23 0 0 135555
LIDL-ben 4000-ert meg pulzusmero is van benne.

vajk
Előzmény: zsolaaa (135554)
zsolaaa Creative Commons License 2006.08.23 0 0 135554
Vezetéknélküli olcsó (max. 6-7 ezer) és jó km órát tudtok ajánlani ?
Átlagot tudjon mérni
zerosdfd Creative Commons License 2006.08.23 0 0 135553
Találkozott -e valaki olyannal, hogy egy  Cateye Micro Wireless rosszul méri a maxsebességet? Jöttem le a hegyről és látom hogy 66 körül jár, ennél gyorsabban nem is mentem, ám mire leértem 75-öt mutatott. Másnap csak városban voltam és este már 88-at mutatott. Lehetséges, hogy elaludtam és közben megtolt egy motoros?
SzeZo Creative Commons License 2006.08.23 0 0 135552
Ezért nem a szétküldésre kérdeztem rá, hanem csak a frissítésre :-))).
Előzmény: messengerina (135549)
nomad von Fblodilovich Creative Commons License 2006.08.23 0 0 135551
Valamikor év elején lett volna, csak kicsit késik az idei :)
Előzmény: messengerina (135549)
Nemozoli Creative Commons License 2006.08.23 0 0 135550
Amikor Óbudán laktunk, a liftben gyakran találkoztunk egy tornatanárral, aki a házban lakott, mindig a bringáját vitte le a földszintre. Természetesen nem testedzés céljából, hanem hogy eltolja kb. 15 méterre, a ház aljában lévő lévő Barbi presszóhoz, ahol egész este ivott. :-)
Előzmény: hitman (135519)
messengerina Creative Commons License 2006.08.23 0 0 135549
Én ezer éve nem kaptam topiktáblát. Működik még egyáltalán? Régen legalább évente egyszer volt frissítés, szétküldés.
Előzmény: SzeZo (135545)
messengerina Creative Commons License 2006.08.23 0 0 135548
Igen, érdemes olvasgatni az Index Zugügyvéd rovatát... :-( Ha csak a fele igaz az ott leírtaknak, akkor is durva a helyzet.
Előzmény: Torkosborz' (135538)
barkorka Creative Commons License 2006.08.23 0 0 135547
Nekem meg is szólsz? :((
Előzmény: SzeZo (135545)
Bátor88 Creative Commons License 2006.08.23 0 0 135546
Gratulálok Uram. Csak így tovább!!!
Előzmény: odin88 (135486)
SzeZo Creative Commons License 2006.08.23 0 0 135545

bátyó!

Lehet még módosítást küldeni a topik táblába? Új telefonszámom van.

Előzmény: bátyó (135543)
koller andor Creative Commons License 2006.08.23 0 0 135544
IC mellett, a nemzetközi vonatokra sem teheted fel, kivéve ha van rajta bringaszállító.
Előzmény: Stms (135539)
bátyó Creative Commons License 2006.08.23 0 0 135543

Ha már Barcson jártál, érdemes lett volna átgurulni Horvátországba, Verőcére (Virovitica).15 km.  Más ország, más épített környezet, más szokások, más emberek...

A laktanyán kint van a tábla, fegyverrel bemenni tilos (azért tartott olyan sokáig a délszláv háború. Kimenni még csak sikerült, de utána úgy kellett éjjelente visszalopni a kerítésen átemelve a tankokat, ágyúkat).

Meglepő, hogy az út milyen sima, döci mentes.

Nálunk az aszfalt-foltozásokat automatikusan kikerülöm, mert valahogy mindig lépcsőt sikerül csinálniuk a javítóknak.

Az elején ott is kerülgettem, aztán egyszer rámentem egyre, majd utána nem kacskaringúztam többet. Teljesen sík, mintha csak úgy lenne felestve. Még a folt foltozása is.

odin88 Creative Commons License 2006.08.23 0 0 135542
:-))
Előzmény: malna77 (135533)
SzeZo Creative Commons License 2006.08.23 0 0 135541

Esetleg ittas emberből, mint tavaly ősszel is.

Olyan is volt, hogy a B200-ról néhányszor több bringás jött  haza egy vonattal, mint a hivatalosan megengedett négy fő. Néhány utas ugyan morgott, hogy a 3 m-rel arrébb lévő ajtóig kellett gyalogolnia, de a kalauz nem bántott minket.

Sógoromékat viszont pakkostul, biciklistül hátraküldték a vonat végére, amikor hozzájuk csatoltak néhány vagont egy közbenső állomáson.

Előzmény: csiga papa (135540)
csiga papa Creative Commons License 2006.08.23 0 0 135540
Ez a papírfoma. A valóságban a kalauzok is emberből vannak...
Előzmény: Stms (135539)
Stms Creative Commons License 2006.08.23 0 0 135539
A kérdések közül a 2. pontot nem értem, honnan hová?
A MÁVnál bármelyik vonatra felteheted a bringát az első vagy az utolsó kocsi peronjára (kivéve IC). A max ebben az esetben a 2-2 bringa, ha többen vagytok, aki fenn van utazik, a többinek peche van.
Előzmény: Torkosborz' (135537)
Torkosborz' Creative Commons License 2006.08.22 0 0 135538
Két hónapja írtam topikban, hogy elgázolt egy motoros. Otthon várt egy levél, amelyen értesítenek az eljárás lezárásáról. Az állandó lakcímemre küldék, jól visszadátumozva, hogy ne tudjak fellebezni. De nem ez a lényeg, hanem az, hogy nem találták nyomát az ütközésnek a bringán, ebből következik, hogy nem is érintkeztünk. Ugye ez így ok? Ha nincs nyoma érintkezésnek, akkor nem is volt ütközés, a lábamon lévő heg lócitrom. Ezenkívül valahogy visszakerült a jegyzőkönyvbe, hogy "Arra, hogy megállt-e a motoros nem emlékszik.". Ezt én kihúzattam belőle, mielőtt aláírtam. Nos, ez okirathamisítás. Vajon melyik katonai ügyészségen tudok feljelentést tenni? Eldöntötték még a helyszínen, hogy nem nyomoznak. Ezzel az erővel, ami munkát az ügy elfektetésébe fektettek akár felhívhatták volna a mentőket értesítő tanút, megkérdezhettek volna pár embert, de nem, az nehéz.

Vigyázzatok magatokra, senki sem véd meg Titeket, legkevésbé a rendőrség és a magyar állam.

Torkosborz' Creative Commons License 2006.08.22 0 0 135537
Vasárnap tértem vissza szabadságról. Voltam két bringatúrán és egy kiránduláson Bécsben, vonattal, de vittem a bringámat is. Leírom tapasztalataimat, hátha érdekel valakit, előbb pár kérdés:

1.: Gondolom a többség SPD pedált használ. Fájó szívvel, de én is áttérek erre a rendszerre a Look-ról, mert hazai viszonyok között használhatatlan a Look, kivéve a lezárt pályákat. Ki hsznál utángyártott SPD-t? Én a Bike+-ra gondoltam, most ilyen platform pedálom van, szuper.

2.: A helyzet az akadémai szférában fokozódik, jövőre áprilisban is vinném a bringámat, de mivel a MÁV-nak akkor még nincsenek megfelő vagonjai márciusban, lenyomom a határtól bringával. Tud valaki valamelyik határszéli várostól utvonalat javasolni? Link is jó lesz.

Szóval, első túra: Bp-(vonat)-Sárbogárd-(Cece-Paks-Kalocsa-Fajsz)-Baja-(Mohács)-Villány-(Siklós)-Harkány-(Sellye-Szigetvár)-Barcs-Bp., augusztus 5-10.

1. nap: Úgy tűnik általános szabály, hogy a két számjegyű utak életveszélyesek. Sárbogárd-Cece még szombaton is az. Cece után túrázás nagytárcsán, élmény. A komppal való átkelés után megfordult a fejemben, hohy a töltésen kellene menni, de végül maradtam az úton. Foktőn cseh turistával találkoztam, lrdekes, mindenki németül kezd el beszélni, ha meglát. Lement Albániába, éppen hazafelé tartott. Otthon telehűtő, üres lakás.

3. nap: a 120km csomagokkal megviselt, ráadasul egy nap alatt nem is tudtam megenni mindent, úgyhogy közbeiktattam egy pihenőnapot. A dinnyéket vittem magammal, anyukám szerint ideális túrán. Szerintem nem, csak este tudtam menni őket. Esett az eső, többször rendőrnek néztek az autósok a mellényben, majd rámvillantottak. Kiderült, hogy a Fakabát Rt. razziázott. Hi-hi-hi.

4. nap: Villány után megmasztam a Sársomlót. Elfoglalták a horvátok! Bejelentkezett az ottani szolgáltató. Jól megszenvedtem a mászással a karrmezőn/ördögszántáson. Siklóson megnéztem egy mecsetet. Kiderült, hogy a háború óta megint felszentelt templom. A vár szánalmas, panoptikum katasztrófa. Azt is megszállták a horvátok. Siklós-Harkány között egyenletlen, de széles bringaútat építettek, elég régen.

5. nap: Az Ormánság Istentől és embertől is elhagyatott. Sok kis falu, egyenes utak, sík terep. Azt hittem dombos lesz, de nem. Sellye inkább falu, mint város. Szigetváron nem engedtek be a várba. Irány Barcs, a 6-oson. Nem volt forgalom, de nagyon keskeny út. A táj sík, de gyönyörű. Ősborókás, tölgyek, kőrisek. Barcson németnek néztek, azok szoktak arra menni bringával. A Dráva meglepetés volt: azt hittem valami patakocska, de nem, mint másfél Tisza. Éppen áradt.

6. nap: Visszaút vonattal, mosás, pakolás.

Bécsi túra, vonattal, négy napos kiránydulójeggyel, augusztus 11-14.

Tavasszal voltam kint konferencián, mindenfelé bringasávok, utak, bérelhető bringák és lezáróhelyek. Ki kellett próbálni, milyen érzés külföldön tekerni!

1. nap: hajnali 4-re száradtak meg a gönceim, ventilátorral. Egy óra alvás után friss zombiként kerekeztem ki Kelenföldre. Kerékpáros kolléga segített felszállni. Nem értem miért vetettek velem ülőhelyet, simán elfértem volna a bringák mellett. Tele volt, a sport társak visszafelé utaznak vonattal. Az állomáson fél óra után befut malajziai barátnőm, sajnos innen offtopik a nap. Azt még megemlíteném, hogyha Bécsben jártok ajánlom a Wombat's Youth Hostelt. 200m-re van a Westbahnhofftól, 24 euro/éjszaka. 2-4-6 ágyas szobák, WC-vel, zuhanyzóval. Lent internet, lehet főzni, külön díjért reggelizni. A folyosókon mindenütt bilincsek, oda lehet zárni a bringát, de a lépcsőkorláthoz is nyugodtan.

2. nap: Haverina lelép, barátom érkezik. Könnyű rábeszélni a sisak viselésére, mert 17 éve ült bringán, amikor is elesett és betörött a feje azóta is amnéziás, nem emlékszik a balesetre és előtte 15 percre. Citybike pontok mindenfelé, de nem szeretik a magyar bankkártyát. Végig tolom a városon a bringát (és este vissza), de valahol tudunk kártyát szerezni. 20 euro a letét, 6-ot mindenképpen levonnak, az első óra ingyen van, a következő 1 euro, majd 2, majd minden további 4. Ha valaki lerakja a bringát bárhol és vár 15percet, akkor újra kezdődik a számlázás. Sajnos aznap esett, ezért nem tekertünk. 5 órára lezártam a bringámat egy múzeum előtt, de nem lopták el.

3. nap.: Kitekertünk Schönnbrunba. Csabi lúdtalpas, egyből élvezi a bringázást, nem terheli a lábát. Kacsázik rendesen, de belejön. Autósok udvariasak, kerékpársáv mindenfelé. A kastély előtt le kell zárni pedig, a parkot sokkal gyorsabban bejártuk volna! Az út a Belvárosba hosszú, de szép. Sajnos le kell rakni a bringát. Mire visszemegyünk a St. Stephen dómtól, üres a tároló, kisütött a Nap. Mindenfelé Citybike-os turisták. K. életbe! Mondjuk néha érdekes volt. Japánban ugye, balra tarts van! Érdekes látvány volt az út baloldalán száguldó kamikaze turista. Még mp3 lejátszó is volt a fején, így nem hallotta a dudakoncertet. Elválunk, navigálás a Práterhez. Kétszer eltévedek, Csabi négy percet ver rám metróval. Visszafelé talál bringát és Bécs közlekedésszervezői elkezdenek csuklani a felmenőikkel együtt. Ugyanis a Belváros tele van egy irányú utcával. 100x is eltévedek, amikor a megbeszélt idő után fél órával megérkezek a találkahelyre. Csabi még többet késik, az egyirányú utcák megviselik.

4. nap: Majdnem végig offtopik. Leadjuk a kártyát és a Halál... Azaz H. R. Giger kiállítás a Hundertwasser házban. Aki arra jár nem szabad kihagyni, bringát be lehet vinni az udvarra, de van előtte tároló. Este a Lajtáig egyedül szomorokodik a bringám a kocsiban, majd ott lezárják és be sem engednek Kelenföldig, mert nincs világítás. Sebaj. Hazaértem.

Második túra: Bp-Veszprém-(Balatonalmádi-Zánka)-Tapolca-(Sümeg)-Keszthely-(Hévíz-Zalabér-Zalaegerszeg)-Zalalövő-(Pityeszer-Farkasfa)-Szentgothárd-Bp.

Két nap késéssel indultam, ha ez nincs, eljutok a Fertő tóig. Majd jövőre.

1. nap: Vonattal irány Veszprém. Van bringaszállító. Veszprémben nem Tapolca felé indultam, hanem Almádiba, az ismert úton, mert találkozóm volt. Még mindig padkás, de a trekking bírja. Utána elindultam a Balaton parti úton. Katasztrófa! Zsúfolt és rossz minőségű. Zánkánál letértem, irány Tapolca. Oda még visszatérek, másfél óra alatt keresztülvágtam a medencén. Szép, de féltem a sötetétól.

2. nap: Indulás előtt Tavasbarlang, Malom tó. Szuper! Irány Sümeg. A várbeli lovagjáték szánalmas, a kínzó kamrás panoptikummal együtt. Van különleges szolgáltatásuk is. Nem, nem lehet kipróbálni az eszközöket, hanem valami bábuval lehet fényképezkedni. Lementem Keszthelyre. Az utak telítettek. Volt egy-két hely, ami nagyon szép volt, semmi autó, negyedrendű út.

3. nap: A Festetics kastély még a Habsburgok nyári lakja után is szép, a trófeagyűjtemény bár kicsi a bécsi Természettudományi Múzeumhoz képest, de gazdag és változatos. Felnyergelek, motoros találkozó menete keresztezi utamat. Grrr!!! Szertem őket. Szerencsére Hávízig van önálló bringaút. Szuper, bár tele van sétálókkal. Csöngőre ugranak. Hévíz után öngyilkossági kísérlet, két számjegyű út, tele motorosokkal. Géppuska hiányában letérek Zalabér felé. Megérte, többször kereszteztem a Zalát. Csalódás: kis patak. Minek építettek viaduktokat fölé? Zalabér után Zalaegerszeg és meglepetés: van Bagod és Zalalövő között bringaút és mellette a síneket is felújították, idén egy hónap alatt. Megy ezt, csak akarni kell. Este nézem a HírTV-t, front jön viharokkal. Korán kell indulni, délutánra érkezik.

4. nap: Felnyergelek irány az Őrség és Szentgothárd. Nini, bringások, sisakban! Köszönök, visszaköszönek. Kiderült, valami www.kalandakademia.hu X-Terra versenyt rendezett. Volt innen valaki? Sárga mezben tekertem, csomagokkal, bordó-kék bringán. Érdekes módon tudtam velük menni 20kg csomaggal. Persze ők pénteken indultak Badacsonból, kis úszás, 15km futás, 250km bringa. Azért nyomhatták volna jobban is, többször utolértem őket. (Meg-megálltam a templomoknál kajáni stb.) Az Őrségbe is még visszatérek, nagyon szép. Átkeltem a Rábán, majd pár méhecske csípés után meglett az állomás. Utázás vissza. Szombathelyen átszálltam, persze odáig hárman utaztunk, hátul volt két kampó, mehettem előre. Győrben meég felszállt három bringás, előre nem fértek, lett is balhé a kalauzzal. Miért nincs több átalakított kocsi? Közben nyugatról jött a front, mondtam is, mi lesz most? Viharban nincs tüzijáték, még sohasem maradt el, most el fog. Vajon hazaérek szárazon? Hát, a mondat első felét nem kommentálom, de éktelen nagy dugókon át hazaértem este nyolcra.

Birtokba vettem az országot, a déli határtól a nyugati gyepükig. Jövőre talán Erdélybe is elmerészkedem.
Coolaba Creative Commons License 2006.08.22 0 0 135536

hát köszi akkor majd meglátom mire megyek vele... ma akartam kipróbálni, de nagy buli készül a fejünk fölött, szal max kivilágítok vele az erkélyről.

Előzmény: Stms (135534)
Lassú Nyíl Creative Commons License 2006.08.22 0 0 135535
Nekem az ótóvezetést tanító oktatóm volt dránkos:-) Minden órában volt egy hivatalból neki járó szünete, amit presszókban töltött el. Mindenütt megivott egy rumos-kólát. Egyszer 5 percig remegett a lába, mert nem figyelt, mikor 2 maca elénk futott (hál'istennek, jók voltak a reflexeim). Utána az (általa) átélt izgalom leöblítésére behúztunk az első presszóba:-D Rég volt, őrült volt:-)
Előzmény: dhpage (135515)
Stms Creative Commons License 2006.08.22 0 0 135534
Koszos, vagy zárlatos a mikrokapocs.
Előzmény: Coolaba (135532)
malna77 Creative Commons License 2006.08.22 0 0 135533

Remélem szeptember 17én is a dobogó ezen fokán állsz/állunk majd.

GRATULÁLOK!

(csak a kíváncsiság kedvéért mennyi induló volt? 3?)

:)))))

Coolaba Creative Commons License 2006.08.22 0 0 135532
hát nem tűnik valami bonyolultnak az elektronikája, de nemértem, hogy a mikrokapcsoló ha kikapcsol, akkor ki van kapcsolva... hogy kaphat olyan minimális áramot, hogy így világítson?
Előzmény: dhpage (135529)
Stms Creative Commons License 2006.08.22 0 0 135531
Egy ilyen ledes cuccban az elektronika a legolcsóbb. A LED a drága, meg a burkolat. Az az egy-két kondenzátor, meg rézdarab az nem költség.
hitman Creative Commons License 2006.08.22 0 0 135530
nekem az el400-am egy év alatt behalt. =}
dhpage Creative Commons License 2006.08.22 0 0 135529
gondolom 0 forintos "elektronika" van benne.
ha nem garanciális, akkor csak az elemkivétel marad.

én ilyet még cateye-nál nem tapasztaltam, kivéve, ha beázik. viszont akkor 1-2 nap alatt ki is merül.
Előzmény: Coolaba (135526)
kivi Creative Commons License 2006.08.22 0 0 135528
Nekem van Hauser turmixgépem, discmanem, fűtőventillátorom és fürdőszobai mérlegem. Eddig mindegyik oké. :-)
Stms Creative Commons License 2006.08.22 0 0 135527
Ha a farkas előtaggal van, akkor néha vicces.
Coolaba Creative Commons License 2006.08.22 0 0 135526

Bezárkóztam a sötétkamrába (wc) :) és megnéztem magamnak a lámpát:

Megfigyeléseim: a parázslás valódi, tényleg világítanak, csak nem 2, hanem 3 :)

háááát a blokkot elraktam, ed ez egy 2500 ftos csodamasina, csak azért vettem meg, mer kurvajól világít. nemhiszem h garancia lenne rá...

A hauser egyébként mennyire jó?

Előzmény: Fishtax (135524)
laczka Creative Commons License 2006.08.22 0 0 135525
szóval ezért hajtogatod mindig csak azt, hogy:
"hey what's up doc?"

;)))
Előzmény: hitman (135522)
Fishtax Creative Commons License 2006.08.22 0 0 135524

Nem biztos, hogy világít az! Én is azt hittem, mikor először vettem gyári ledes lámpád (Cateye), teljesen úgy tűnt, kikapcsolva is világítanak a ledek, de aztán addig tekergettem, forgattam, kapcsolgattam, nézegettem, míg rájöttem, a mögötte lévő tökrök szedik össze és vetítik úgy a környezet fényét, mintha halványan derengene a lámpa.

Ha kétségeid vannnak, zárkózz be egy sötétkamrába (mondjuk a wc :-) ), nézd meg úgy is, szedd ki az elemeket, hogy akkor is tapasztalod-e a jelenséget.

robi

Előzmény: Coolaba (135521)
Stms Creative Commons License 2006.08.22 0 0 135523
Az a kis parázslás nem fogyaszt sokat (én plusz ledekkel turbóztam a Cateye villogómat, és folyamatosan bekapcsolódik a táskámban, és egész jól bírja az elem); ha zavar, akkor érdemes szétszedni, megnézni hol vezet át a cuccos, ha pedig garis akkor meg vidd vissza, cseréljék ki.
Előzmény: Coolaba (135521)
hitman Creative Commons License 2006.08.22 0 0 135522

sajnos nem. =} nem tanultunk semmit.

ezt a tantestület is észrevette, ezért a következő évre új tanárt kaptunk.

aztán a következő évben megint.

és a következőben megint.

négy év alatt négy angoltanár kezdte újra velünk az angoltanulást.

azóta is csak azt tudom angolból, amit a cartoon networkről fölszedtem. =}

Előzmény: kocsi (135520)
Coolaba Creative Commons License 2006.08.22 0 0 135521

Hellosztok! Vettem a biciklimre egy Hauser 4 ledes lámpát, amin észrevettem, hogy kikapcsolva is világít a 2 alsó led (persze nagyon minimálisan, alig észrevehető)

Kérdésem, hogy ez a hiba mennyire gyilkolja le az elemeket, vagy magát a ledet.

Kiszedjem az elemeket, amikor nem használom, vagy nem érdemes foglalkozni vele?

A válaszokat előre is köszi!

kocsi Creative Commons License 2006.08.22 0 0 135520
És mi lett a vége? Angolórán megtanultatok hollandul? :-)
Előzmény: hitman (135519)
hitman Creative Commons License 2006.08.22 0 0 135519
a miénk nem ivott. a felesége ivott, aki az angolt tanította... =}
Stms Creative Commons License 2006.08.22 0 0 135518
Ez egy régi hagyomány, Nyilas Misiék óta.
csiga papa Creative Commons License 2006.08.22 0 0 135517
Elektromos kerékpár proudly made in USA.
dhpage Creative Commons License 2006.08.22 0 0 135516
"Dhpage, te voltál? :-)"

höhö, igen én :)) azért elötte jól benéztem és megbizonyosodtam, hogy nem más halottaskocsinak dudálok :))
Előzmény: kivi (135260)
dhpage Creative Commons License 2006.08.22 0 0 135515
minden tornatanár iszik? a mienk is anno szinte folyamatosan be volt állva :))
Előzmény: NAVIGATOR (135253)
Butch Cassidy Creative Commons License 2006.08.22 0 0 135514
To whom it may concern:

A csütörtöki tájbringa sorozat első fordulójának részletei

Találkozó: Törökbálint, Cora parkoló (a Cora Ny-i sarkánál)

Rajt: 17.00
Bontás: 19.00 indul

Előzetes pályaadatok (légvonal / tekerve):
hosszú: 10km / 16km (edző kategória)
rövid: 5km / 8km (népszerüsítő kategória)

Pontfelszerelés: Sportident - köszönet az UNITIS támogatásának!

Nevezés: Előnevezés nem kötelező - de nagyban segíti a Rendezőség munkáját, és tiszta térképet biztosít.

Nevezési díj: Nincs - köszönet a BTFSz támogatásának!

Egyéb szolgáltatások:
- Biciklis térképtartót korlátozott számban lehet kölcsönözni.
- A Célban csomagmegörzést biztosítunk.

Biztonsági előírások:
- Bukósisak használata kötelező.
- A pályák részben lakott területen haladnak, ahol a KRESz előírásai kötelezőek.
- Az erdei útvonalak technikás, nehezen biciklizhető szakaszokat érintenek, ahol a fokozott figyelem ajánlott.

A Rendezőség fenntartja a jogot a pályák időjárásnak és sárviszonyoknak megfelelő átalakítására, de a meterológia szerint csütörtökig nem lesz eső. :-)

További információk
sandor_talasKUKACyahoo.com (20) 364 2734
marosffy.orsiKUKACmail.datanet.hu (20) 563 1262
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.22 0 0 135513

Hétvégén egy jót tekertünk a haverokkal: Lenti-Lendva(SLO)-Dobronak(SLO)-Kebele(SLO)-Pártosfalva(SLO)-Őriszentpéter-Bajánsenye(fürdés a tóban)-Csesztreg-Belsősárd-Lenti útvonalon.

Nem vitaindítónak szánom, de mindig meglep, hogy mennyivel fejlettebek a szlovének kerékpárügyileg:

Fő úton 2es sorban haladunk, autósok lassítanak, megállnak, kamionok szintén!!! (persze szlovén mind), senki nem dudál. (tegyük hozzá, utána magyar oldalon is csak egy ember dudált)

Kebele (kb 300as lélekszámú falú), egy évben 2 országúti maratonja van...

Évente több mint 100 maraton (kormány támogatja). Sok induló a 10 évestől a 70+ évesig, van aki teljesen normál bringával, kosarában a család kedvenc kutyusával (http://lentiblog.uw.hu//wp-gallery/25%202006%20junius%2024%20-%20Spartacus%20Maraton%20Szlovenia/DSC00392.JPG).

Lendva (kb 6000es város), tavaly egyik maratonon rossz idő volt, így "csak" 1200an indultak.

Szponzorok: 4000Ft rajtpénzért full ellátás + bringásmez. Vagy másik helyen szintén 4000ért full ellátás, és választhatsz, hogy kérsz egy 9e ftos napszemcsit, vagy egy 8e ftos bicósnacit.

Verseny után tök ismeretlenül odaül a szlovén az asztalunkhoz és meghív egy mitiszolénfizetek-re.

De a legjobb állítólag (amin én még sajna nem voltam) a nagy bicós programjaik: egy versenyközpont, és innen indul az országuti mezőny is meg a montis is, csak mindenki saját terepén (ilyent még itthon nem hallottam), és hát 6-7000 bringás áll oda a rajthoz.

Szóval van hova fejlődnünk, de talán nem reménytelen. Mondjuk érdekes, hogy több maratonjuk is van ami a határ közelsége miatt több országon halad keresztül, így hozzánk is sokszor "áttévednek", itthon meg mégse tudni róla, hogy van ilyen verseny...

NAR Creative Commons License 2006.08.22 0 0 135512
Szerintem a fő problémát az jelenti, hogy pl egy ftc-s menőt megelőzől jön a szerviz kocsi és "kisegíti" egy kis szélárnyékkal

Hacsak szélárnyékról lenne szó, de olyat is láttam, hogy belekapaszkodott az autóba...

Bye,NAR

Előzmény: -Rezsö- (135498)
Pinyo Creative Commons License 2006.08.22 0 0 135511

[HHH környéke viharkárok]

Tegnap voltam a HHH és a reptér környékén.

A Bécsi út-Erdőalja út-Virágosnyereg részen gyakorlatilag nem volt nyoma szélkárnak, "csak" a felhőszkadás miatti hordalékot láttam.

Virágosnyereg-Crosspálya-Köves felfelé HHH-ra. Látványos viharkár itt sem volt. A kövek közül viszont jócskán kimosódott a talaj; sokkal nehezebb volt feltekerni, mint pár hónapja.

A HHH-Fenyőgyöngye aszfalt már tele volt hordalékkal. Fadarabok, kövek, apró lombok. A Fenyőgyöngyénél az erdőben már sok nagyobb letört ág között kellett szlalomozni.

Felmentem a Szépvölgyi végéig, legurultam a Határ nyereghez. Itt már tele volt ágakkal a föld.

Végül a reptér mellett elgurultam a Hangárokig, itt lezúztam a murvás sétányig. Hát ami ott fogadott, az már igazi pusztítás volt. Rengeteg kicsavart fa feküdt keresztben az úton, sok alkalommal is le kellett szállni. A sétány végén a Szüret utca melletti házak fái körében is nagy dúlás volt.

Úgy tűnik, itt a szélvihar a Hűvösvölgyi út szélesebb folyosójára koncentrálódott.

Elm Creative Commons License 2006.08.22 0 0 135510
En siman leugattam a gyerekeket, hogy nem, dehogy villamlik, ez a tuzijatek biztos a felhok fole is lonek valamit , es azert villodzik meg a masik iranybol is a feheren a felho... :o)
Pedig eroskodtek, hogy huuu de villamlik, en meg folyamatosan okoskodtam, hogy nem, nem (vazze apa csak jobban tuggya)... aztan de. Van ez igy...
Előzmény: Fishtax (135485)
koller andor Creative Commons License 2006.08.22 0 0 135509
Kár. A tengerszem kb. harminc perc sétaút a várostól. Egy vízzel elárasztott volt kőbánya.
Előzmény: csiga papa (135508)
csiga papa Creative Commons License 2006.08.22 0 0 135508
Sajna nem. Sárospatak előtt fogtam egy kátyút 30-cal, és három küllőm meg a felnim bánta. Alig forgott el a hátsó kerék a villában. A környék megtekintése elmaradt :-( csak a várost barangoltuk be. Teccik.
Előzmény: koller andor (135506)
odin88 Creative Commons License 2006.08.22 0 0 135507
Köszi!!!
Előzmény: rgranc (135504)
koller andor Creative Commons License 2006.08.22 0 0 135506
A "tengerszem"-hez is elmentetek?
Előzmény: csiga papa (135505)
csiga papa Creative Commons License 2006.08.22 0 0 135505
Talált! :-)

Nagyon tetszett Sárospatak, a Tengerszem Campingben voltunk, szép, tiszta, saját medencéje van, és 3 személy + 1 sátor 3100 forintba került. A borok meg fantasztikusak.
Előzmény: carlító (135492)
rgranc Creative Commons License 2006.08.22 0 0 135504
odin: látod, előfordul az ilyen... :))) Amúgy gratula!
Nemo Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135503

Fogd meg az eset kellemesebbik vonatkozását. Ezek szerint (még) képes vagy negyvennel menni. Nekem például csak lejtőn sikerül az ilyesmi. Ki is alakítottam magamnak egy szóhasználatot:

Tol, cipel, vonszol: 0-5 km/h.

Küzd, izzad, mászik: 5-10

Poroszkál, tekereg, gurul: 10-15

Hajt, pedálozik, mozog: 15-20

Igyekszik, siet, sebesen hajt: 20-25

Száguld, süvít, szélsebesen hajt: 25-30

Repeszt, tép, száguld: 30-35

Eszetlenül száguld, kihajtja a lelkét: 35-40

Hazudik, álmodozik, összetéveszti magát valaki mással: 40-

Előzmény: Konnektororrú (135487)
cseya Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135502
Ja, még zenészek is voltak, meg kórus. Biztos impozánsabb látvány volt a boly, mint a leszakadt egy-két tt-s.
Előzmény: brokatti (135501)
brokatti Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135501
Isaszegről lévén szó, a jópár, kb 30 - 40 embert takar, az egész falura vetítve.
brokatti Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135500
Nem tudom, merre néztél, de voltak kint jópáran.
Előzmény: cseya (135491)
brokatti Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135499
Előzmény: kivi (135496)
-Rezsö- Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135498
Ez végig jelen van az amatőr kupában. Lsd Tihany, Esztergom, amelyek nagyon kemény versenyek voltak. A résztvevők nagy része tudja kezelni Szerintem a fő problémát az jelenti, hogy pl egy ftc-s menőt  megelőzől  jön a szerviz kocsi és "kisegíti" egy kis szélárnyékkal (ez az eset nem illusztráció, a valósággal teljes mértékben megegyezik - sajnos )
Előzmény: brokatti (135411)
KissCADMan Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135497

"XIV. kerületben eső nem sok esett", de én azért beáztam.

Így jár aki nyitva hagyja a tetőablakot és a TV-ben bámulja a tüzijátékot. :)

Gyönyörűek voltak egyébként a villámok. Kár hogy nem sikerült lefotózni.

Előzmény: kocsi (135495)
kivi Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135496
A Viktor focizik, nem? :-)))
Előzmény: brokatti (135494)
kocsi Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135495
"Jelentem a Fogas aljánál is elég intenzív volt a jelenség"

Hát még a tetejénél! ... ~;-)
Előzmény: messengerina (135493)
brokatti Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135494

Szerintem azért Viktort, és Zergét sem lehet nyugodt szívvel amatőrnek nevezni.

messengerina Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135493
(Jelentem a Fogas aljánál is elég intenzív volt a jelenség: mintha slaggal locsolták volna az ablakot, a jegenyék karikába hajlottak az udvaron a széltől, de később ezt nem lehetett már látni a sűrűn hulló esőtől. Én a villámokat a János hegy fölött láttam először, ott villogtak, aztán leszakadt a néhány ezer hektoliter víz.)
Előzmény: Fishtax (135485)
carlító Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135492

Sárospatak Rákóczi vár.

Jobbra a kerítés mellett  a Rákóczi pince  12 fok és finom a hárslevelű

Előzmény: csiga papa (135419)
cseya Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135491
Nahát! Mire én odaértem valószínűleg már hazamentek és meg is vacsoráltak.
Előzmény: brokatti (135490)
brokatti Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135490
Egyébként teljesen szívderítő élmény volt még a K90 -en, hogy kifelémenet, Isaszegnél olyan sok ember kiállt az utcára, tapsoltak, bíztattak mindenkit. Aranyosak voltak. Külön köszönet, és minden elismerés nekik!!! Remélem eljut hozzájuk!
brokatti Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135489

Szevasz Janimaci!

Akkor nagyjából egyszerre futottunk be. Én 2:20 -ra jöttem be. Kíváncsi lennék, te milyen géppel, és milyen szerelésben mentél. Én a specialized mezes, Ayron+ fejvédős, Gian TCR T-Mobil Team bringás csóka voltam, ha láttál egyáltalán. Valóban fékezni kellett még az emelkedőkön is. Ráadásul páran összezártak előttem, és a fékezés után feljönni nagyon gázos volt. Vácszentlászlónál már nem is sikerült. Sajna meg kellett állnom Gödöllőn vizet vételezni, mert teljesen kifogytam. A nagy tempó miatt pedig enni sem tudtam, gel pedig nem volt nálam, úgyhogy el is éheztem, ahogy kellett. Az én grupettomban (öten álltunk össze Gödöllőnél, és Isaszegnél hátbavertünk egy srácot) pedig volt egy alak, aki állandóan kapuzott, nem vezetett semmit. Gödöllőtől Pécelig kis túlzással, de szinte csak én vezettem. Annak azért örültem, hogy még így is sokakat megelőztem. A csoportomból még síkon is le tudtam szakítani két srácot, pedig nem húztam meg, csak a saját tempómat jöttem. Mögöttem jött be jópár igazolt amatőr, sőt, amikor a pihi után hazafelé vettem az irányt kb 20 perccel a befutásom után, még voltak olyanok, akik még csak akkor tekergőztek vissza a klub épülethez. Mindent összevetve én azért élveztem. Jó volt bicajozni, haverkodni, Bettini módjára beszélgetni, poénkodni a mezőnyben. Szerintem ez erről kell, hogy szóljon. Neked mennyire jött be?

Ja és néhány adat:

max pulzus 194 (hivatalosan 193 lenne, de úgy látszik még tud párat ütni a szívem ezen felül is. talán majd egyszer laborban kiméretem)

átlag pulzus 167 (ez a maxom 87% mindez úgy, hogy a befutónál megálltam 5 percre pihenni, + visszatekergőzés amolyan nyugdíjas tempóban a klubházig kb 15 perc)

Üdv.

Előzmény: janimaci (135425)
cseya Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135488
Rigida Xplorer.
Előzmény: csiga papa (135437)
Konnektororrú Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135487
Hát érdekes dolgok történtek velem a hétvégén a bringán a Balatonnál:)) Egyik este néhány sör után megpróbáltam felugratni egy járdaszegélyre az oútival, és akkorát feccoltam, hogy a kezem meg a térdem még most is be van dagadva, másnap meg kábé negyvenes tempónál nekiütközött egy darázs a pofámnak, aztán nem elpattant a vállam fölött, hanem le a gatyámra, és izomból megcsípte a t@@@m :)))) Úgyhogy a kezem meg a térdem mellett más is bedagadt:) Gondoltam, beszámolok róla, mert vajon mekkora a valószínűsége az ilyennek?
odin88 Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135486
Hát én jeleztem, hogy Tiszakécskén bringaverseny lesz, nem jöttetek, így kénytelen voltam én megnyerni a versenyt :-)
Fishtax Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135485

(kivi, "ezek" nagyon jöttek! Fél kilenctől néztem a "közvetítést" az ablakból, először a HHH - Solymári-medence mögött villogott az ég szinte folyamatosan, majd ahogy egyre közelebb ért a front, Budafoktól Szentendréig megvilágította a felhőket a szinte másodpercenként felcsapó villámok sorozata. Fél óra alatt a távoli villódzásokból összefüggő, az egész várost beborító vihar lett, nagyon durván nézett ki. A Duna mellett tartózkodók elől ezt a közeledő frontot talán a hegyek kitakarták, azért nem volt feltűnő, de kicsit messzebbről elég vészjósló volt, bár én is csak arra gondoltam, "na, szerencsétlenek jól el fognak ázni".

Legkorábban Óbuda környékén kezdett esni, de a legintenzívebb a Belváros fölött volt az égi átok - nem vagyok még botcsinálta meteorológus sem, de azt gyanítom, az ott hirtelen lehullott nagy mennyiségű csapadéknak közvetlen előidézője volt a tűzijáték, az azzal a levegőbe került szennyeződés. Az eső annyira intenzív volt, hogy eltakarta a petárdák fényeit, és még a hangjuk sem hallatszott, pedig máskor még az óbudai születésnapi pukkanásokat is simán lehet errefelé hallani. Itt, a XIV. kerületben eső nem sok esett, viszont a szele még ide is elért, a szomszédos építkezésről olyan porvihart vert fel, mintha egy B-kategóriás katasztrófafilmben lettünk volna.

Aztán a szüleim hívtak, hogy én jól vagyok-e, először nem is értettem, miért kérdezik, majd bekapcsoltam rádiót, internetet...

robi)

Előzmény: kivi (135483)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135484
Akkor nem tudom... nekem az ilyenek fel sem tűnnek. Csak azok amikből aztán (többnyire) eső is van...

Minden esetre az alapállítást, hogy ennek nem volt előjele továbbra sem osztom / értem, de legyen ez az én bajom. :-)

Uff!
Előzmény: Nemozoli (135481)
kivi Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135483
Pedig épp ilyenek voltak tegnap. Valahol Pomáz és a Pilis felett voltak a villámok, a hangjuk sem ért el idáig. Itt a "városban" egyetlen egy dörgés sem volt.
Előzmény: Törölt nick (135479)
Butch Cassidy Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135482
Szerintem te leszel az első Magyarországról. Jönnek nekem a finnek egy sörrel, új ország piacára sikerült betörniük. :))
Előzmény: mephisoft (135480)
Nemozoli Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135481
Én sem a "valami villog valahol, de még az iránya sem látszik" jellegű villámról beszélek :-) minden esetben úgy nézett ki, hogy iszonyat vihar lesz, erre mindig elment mellettünk a szélső felhő. Volt olyan, hogy a szemben lévő hegyet nem láttam az esőtől, felettünk meg kék volt az ég... emiatt szinte minden viharos este volt szivárvány, a lemenő nap mindig a közeledő esőfelhőre sütött tiszta erőből. A gyerekeknek nagyon tetszettek (mind a szivárvány, mind pedig a villámok utána).
Előzmény: Törölt nick (135479)
mephisoft Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135480
No nekem pont ez kell (http://www.frwd.fi). Persze jó lenne, ha mérné a pedálfordulatot is, meg a kifejtett teljesítményt is - de nem vagyok telhetetlen. Ezennel abba is hagyom a sajat kis SW-m buherálását, már meg is rendeltem ezt a ketyerét.
Előzmény: pROF (135390)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135479
Értelemszerűen nem azokról beszéltem amik „több száz km-re” vannak és csak a fénye látszik... :-)

De nem baj. Szeretem, ha a „jól van hülyegyerek” stílusban rámhagyják a dolgot...
(Ez a megjegyzés nem neked szólt.)
Előzmény: Nemozoli (135478)
Nemozoli Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135478

Melyik gyűrűn laksz? :-)

A telken, Csobánkán idén nyáron sokszor csináltam azt, hogy mikor láttam, hogy jön valami vihar-szerű felhőzet, kitelepedtem egy sörrel és egy fényképezővel a terasz sarkára villámokat fényképezni. Ezt vagy ötször megtettem, és csak a hatodik alkalommal kellett bemenekülnöm, mert akkor éppen felénk jött végre az eső... (örültünk neki, nem kellett locsolni).

Volt, hogy a hangja sem jutott el hozzánk, csak a fénye.

Előzmény: Törölt nick (135456)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135477
hmmm..fejlámpa.hát erre még nem gondoltam, de kezdetek meggyőzni.
de mielőtt rászállnék a fejlámpákra. esetleg enm eladó az 5 ledes?:)
Előzmény: csiga papa (135475)
zfazek Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135476
http://amkeli.fw.hu/
Országúti amatőr kerékpáros liga. 9 futam, ebből 5 időfutam.
50 km hosszú egyenkénti még egy profinak is hosszú, nemhogy egy magyar amatőrnek.
Előzmény: J.K.F. (135469)
csiga papa Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135475
Mióta megvan a fejlámpám, egy régi 3 ledes meg egy 5 ledes cateye porosodik a polcon. Nekem nagyon megtetszett, és bevált a fejlámpa. Városban is ezt használom.
Előzmény: Törölt nick (135472)
B.Laci 50 Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135474

Én nem tudok hosszu távut , de itt figyelmesen olvasva megtalálod a javát :

http://www.gruppetto.hu/rendezvenyek.php

Előzmény: J.K.F. (135469)
(has)Pókember Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135473
Nekem van egy kettővel korábbi EL200-am, tömören és kíméletlenül: életveszélyes. Városba, kivilágított utakra persze jó (de arra még a sima fehér villogó is megteszi), aszfalton töksötétben is használható 10kmh sebesség alatt. Egyébként használhatatlan. Szerintem az EL500 (és az utódai) az egyetlen ledes Cateye, amivel érdemes foglalkozni, azzal óvatosan már az éjszakai erdő is bevállalható (olyan terepen, amit ismersz). Ez viszont dupla annyiba kerül, és számos hátránya van... túl szűken világít, nem fókuszálható, nem villog, fényerő nem állítható, stb.
Inkább próbálj meg egy fejlámpát beszerezni, pl. a Petzl Zoom megfizethető (kb. 7eFt), halogénes, baromi erős fényű, és fókuszálható is, igaz, viszonylag hamar leszívja az elemet (akksit), és a sisakra rögzítés sem triviális, de még így is jó kompromisszumnak tűnik.
Előzmény: Törölt nick (135468)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135472
cateye,ami egyébként 6100 ft..

szóval szerinted városba elég egy gyengébb, mint mondjuk ez
csiga papa Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135471
Erdőbe csak fejlámpát ajánlok. nekem a Petzl Tikka plus bevált.
halaloszto Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135470
Nekem hatul Kellys double combat eyelet nevu van, ugy harom eve, meg nem volt centirozva. (mar kellene) Van benne ugy 7000km, en 100 feletti kilo vagyok, a kilometerek nagyresze budapest. Elol egy ideje bike+ acrobat pro (szinten szegecselt), az is jol birja, bar talan kevesbe. Sajna mind a ketto ugy tunik hogy csak bringaval volt valaha kaphato, es maradekbol kaptam oket mindenfele bringaboltokban.

vajk
J.K.F. Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135469
Nohát, kellemesen csalódtam! 50km fölötti távokon is van ilyesmi, vagy csak ilyen sprinttávokon?
Előzmény: B.Laci 50 (135467)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135468
sziasztok!
esti városi, illetve enyhébb erdős tekerésekhez 5000 ft-ért szerintetek megfelelő ez a cateye?
egyébként valaki vásolt már itt, az eBIKE-on? megbízható a dolog?

én érden lakom, de mi is kaptunk a viharból.bicajjal voltunk a központban pár haverommal. az elején élveztük a dolgot, jó volt így tekerni. viszont pár óra után azért már nem volt melegem, és nagyon hiányzott egy lámpa, mert itt több helyen is elment a közvilágítás.viszont a híradó megnézése után valahogy nem tartottam jó szórakozásnak a dolgot... szerencse,hogy nem történt bajunk.
B.Laci 50 Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135467

Node külön időfutam-versenyek is léteznek?

Például ez :  http://www.bvkk.hu/

Előzmény: J.K.F. (135465)
csiga papa Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135466
Felhúztam a fejemre :-) Eredetileg mellényt akartam belőle csinálni, csak szűk volt vállban. Így kapucni lett belőle.

Ott se lett volna gond, ha nem állunk meg, tekerés közben melegszik az ember. De ácsorogni éjjel, egy szál átázott pólóban ... nem nagy királyság :-)
Előzmény: koller andor (135461)
J.K.F. Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135465
Node külön időfutam-versenyek is léteznek? Nem csak egy többnapos versenysorozat részeként? No és amatőrökek is? Nem tudom, lehet hogy vannak, nem vagyok otthon az outizásban...

Másrészt viszont az időfutamok olyan rövidek (fél-egyórások), hogy messze nem veszik annyira igénybe lelkileg az embert, mintha 2-300km-t kellene önmagad ellen harcolva leküzdeni.
Előzmény: zfazek (135462)
Elm Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135464
Ez meg meg szep is, kar hogy joval dragabb...

http://www.vatera.hu/item/view/real.php?cod=11248366
Előzmény: Elm (135463)
Elm Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135463
Ennel meg ez is jobb: http://www.vatera.hu/item/view/real.php?cod=11029797
Ha nem szara a kereke (ebbol ez nam latszik), nem lazak a kullok, etc, akkor inkabb ez...
Előzmény: kalapúr (135410)
zfazek Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135462
Arra ott vannak az időfutamok. Én ha országúti mezőnyversenyre megyek, akkor azt szeretem mikor van mezőny és lehet taktikázni. Ez a lényege az egésznek! Ki hogy tudja kihasználni a másik kerékpárost, szelet, útviszonyokat.
Előzmény: J.K.F. (135454)
koller andor Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135461
Bele is bújt. Nemde?
Előzmény: solymi papa (135459)
kivi Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135460
Igazad van.
Előzmény: Törölt nick (135456)
solymi papa Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135459

És az ki is volt aki ijedtében kutyatápos zsákba akart bújni? :o).

Előzmény: koller andor (135451)
rgranc Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135458
Mi fél kilenc után indultunk ki a rakpartra (a gyerekek miatt) öcsémékkel, akkor már mondta a híradó, hogy zivatar várható kilenckor. Már akkor elég sokat villámlott délnyugatról, nyugatról, érdekes módon dörgés nélkül.

A BKV-sok nagyon rendesek voltak, ahol le volt taposva már korábban a HÉV sínek mellett a drótkerítés, és várható volt, hogy ott mennének át sokan, beállítottak 2-3 fényvisszaverő-mellényes embert, ők vigyáztak, hogy a síneken átbóklászókat ne csapja el a HÉV.

A Petőfi- és a Lágymányosi híd között voltunk, kb. félúton, nem egészen 10 percet láttunk a tűzijátékból, amikor kezdett szemerkélni és bedurvult a szél, ekkor indultunk visszafelé, először lassan.

Még nem jutottunk át a síneken, amikor jött az eső és a viharos szél, úgyhogy mire körbefutottunk az új Vodafone székházon, jól átázott a póló a hátunkon. Az épület mellett alig tudtuk bevenni a kanyart, a szél továbbfújt minket egyenesen... :)

Ott aztán megvártuk míg lecsillapodik, megtörölgettük a gyerekek haját, esőkabátot kaptak és hazasétáltunk... Nekik nagy kaland volt... :)))
Előzmény: Törölt nick (135452)
J.K.F. Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135457
Upppsz, önellentmondásba kerültem. :o)

Szóval jó, hogy nem volt eső, mert nyitva felejtettem az ablakokat, viszont rossz is, mert zavart a rengeteg por tekerés közben.
Előzmény: J.K.F. (135455)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135456
A kutyafáját... érdekes, hogy felénk azért az esetek 99%-ában (a maradék egyet illemből meghagyom egyéb esetekre) a villámlás esővel jár... Bár lehet, hogy ez csak itt, a Szaturnuszon van így...
Előzmény: kivi (135453)
J.K.F. Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135455
A Balaton déli partján hálistennek megúsztuk eső nélkül. Folyamatos 6-7-es erősségű szél, főleg a vihar kitörésekor 8-9-es befúvásokkal persze volt. Tele is nyomta a szememet porral, meg alig bírtam az úton maradni. De a mocskosabbik része lement 15 perc alatt, az utolsó 20km-t már állandó 6-7-es oldalszélnek feküdve lehetett nyomni. Induláskor (19:30) már gyanúsan sötét volt az ég alja, úgyhogy még a mobilomat is begöngyöltem nejlonba eső ellen, az viszont sajnos nem jött, pedig legalább a port lefogta volna.

Az északi parton viszont az esőradar szerint jó nagy zuhé lehetett!
J.K.F. Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135454
...pedig pont az a szép az 5 percenkénti indításban, hogy nem lehet lazsálni, mások nyakán lógni. :P Olyankor mindenki SAJÁT teljesítményét kénytelen hozni.
Előzmény: zfazek (135442)
kivi Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135453
Az a villámlás az semmi. Ülj ki este párszor nyáron a mondjuk a HHH tetejére, és nagyon gyakran fogsz látni villámokat. Nem feltétlenül jár együtt ez az orkánnal és a trópusi jellegű esővel.
Előzmény: Törölt nick (135452)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135452
Nem volt előzménye? Érdekes... Akkor azt a kb 10-15 perces sűrű villámlást minek nevezzük? :-)
(Mondjuk én azt hittem a Szentendrei tűzijáték fényeit látom, úgyhogy nyugodtan néztem tovább a filmet :-) )
Előzmény: kivi (135446)
koller andor Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135451
Na és a buszmegállónál tavaly ősszel a vízszintes villámok hajnali kettőkor a puszta közepén? Azt már elfelejtetted?
Előzmény: csiga papa (135450)
csiga papa Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135450
OFF

Gödöllőn tavaly volt egy hasonló zuhi. Le kellett szállnom a bicajról. Nyugodtan ballagtam tovább, közben nézegettem a kétségbeesetten futkosókat, fejükön reklámszatyorral. Kerülgettem a repülő ágakat. Gyönyörködtem a viharban. Otthon megtörölköztem.
koller andor Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135449
A HHH-n is kezdtek néhányan pánikolni. Volt akivel ordítoznom kellett, hogy fejezze be. Én mindenkinek azt mondtam, akik körülöttem voltak, hogy egy pillanatra se veszítsék el a fejüket, mert ha felmérjük a helyzetünket akkor jó döntést is tudunk hozni. Végül sikerrel jártam mert szépen libasorba rendeződve egymás kezét fogva indultak el többen lefelé. Szaladgálásnak pánikolásnak nem sok értelme volt, mint később kiderült.
Előzmény: zfazek (135444)
Nemozoli Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135448
Én is láttam már, Janimaci a Telehód előtt azzal edzett, meglátott a garázs előtt, mikor az új lámpáimat szereltem fel :-)
Előzmény: zfazek (135445)
kivi Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135447
ott a 21:08

ott 21:08-kor
kivi Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135446
Egy másik topicban este már leírtam az élményeimet:

Mi a Petőfi-hídra mentünk, és ott a 21:08 jött a vihar. Nem volt előzménye, csak annyi, hogy egy haver hívott a Sasadi úttól, hogy ott már tombol a szél. Rá 3 perccel elért minket is. Az esőt olyan erővel csapta a bőrömhöz hogy már fájt. Sokat nem vacilláltam, mivel tudtam hogy ebben a szélben még nyáron is lehet tüdőgyuszit kapni, és futva elindultam haza. A Karinthyn és a Villányin kidölt fák, letépett vezetékek, és sok helyen térdigérő víz volt. A 61-es nem járt, autók álltak a vízben, gőzölgő motorral.
A hídon olyan pánik tört ki, amit eddig csak a filmekben láttam. Az emberek sikoltozva menekültek össze-vissza. Jó hideg volt az eső, meg hirtelen is jött, de ezek úgy rohantak mintha a híd közepe beszakadt volna... Szülők (ezek?!) vonszolták a gyerekeket maguk után, néha azt sem vették észre hogy a kölyök elesett, és húzták tovább. Egy kissrác megbotlott a fekvőrendőrnőben, a muter meg nem felsegítette hanem lebaszta. Én állítottam talpra, és most nem írom le mit mondtam a nőnek...

Előzmény: Nemozoli (135441)
zfazek Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135445
Nekem se szólt de én az olyan szerencsések egyike lehetek aki már látta. Feltételezem most szombaton is megmutatja pár embernek.
Előzmény: pROF (135443)
zfazek Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135444
Én Fruzsival a Gellért- térig mentem biciklivel a Budafoki úton. 5 perc tűzijáték után jött a vihar, pánikhangulat, sikoltozások, menekülés, áramszünet miatt koromsötétség. Egyik pillanatban még a hatalmas tömeg közepén álltunk a fényben, egy perc múlva már csak mi voltunk az úttesten a sötétben. Próbáltam felöltöztetni Fruzsit, közben egyik kezemmel őt fogtam, másikkal a biciklit, hogy ez a szép hármasunk el ne szakadjon egymástól a hatalmas széllökésekben. Nem volt könnyű, ágak persze repültek felénk rendesen. Nagy nehezen azért csak irányba állítottam a bicajt és tekertem haza. Pocsolya nem sok volt ott, összefüggő víz állt a Budafoki úton.
Ennyi biciklist még nem láttam a Szerémi kerékpárúton. Mindenki délnek tartott :)
Az első öt percet leszámítva nem volt olyan rossz. Csak az elején sírt Fruzsi, mikor már a biciklin ültünk és rongyoltunk haza már megnyugodott. Nagyon didergett de élvezte a jó sok pocsolyát amin áthajtottunk hazáig. Azzal szórakoztattam.
Magamat meg az autók látványával. Mindig jó biciklizni a városban, de ekkora dugókban a legjobb.
Aztán egy hatalmasat fürödtünk, ahogy szoktunk :O)
Előzmény: Nemozoli (135441)
pROF Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135443
Hát jó, most az egyszer elnézem :)
Előzmény: janimaci (135438)
zfazek Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135442
Az említett úriemberek közül csak Lengyel Tamás él a kerékpározásból, a többiek ugyanolyan amatőrök, mint mi.
Én viszont szeretem mikor vannak profik, viszont kifejezetten utálom mikor 5 perces különbséggel külön indítanak minden korosztályt. Ilyenkor ahelyett, hogy lenne egy népes boly - ami az országúti kerékpársport alapja és mindenki megtalálja a maga embereit még ha másik korosztályba, nemhez tartozik - 10 fős csapatok indulnak akik nagyon hamar egyedül találják magukat és bóklászhatnak magányosan a rájuk fütyülő autósok között.
Aki bír velük menni, hadd menjen, aki nem bír annak meg úgy is mindegy, hogy előtte is vannak.
Nemozoli Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135441
Mindennek (és a folyamatosan érkező híreknek) tükrében jó döntés volt, hogy a tervet, miszerint a gyermekeket bringás utánfutóba pakolva betekerünk a Batthyány-tér közelébe és onnan nézzük a tűzijátékot, nem váltottuk valóra... nagy élmény lett volna, az biztos, ha egyáltalán túléljük. Így viszont csak itthonról figyeltük a villámokat az ablakból. Nem volt kilométerhiányom...
Előzmény: koller andor (135418)
Rooger Preed Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135440
Sun CR18, esetleg Remerx felnik...
-sanci- Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135439

Lentről jöttem, az erdőalja út felől, s nem emlékeztem pontosan, hogy mit írtál, merre van az új kiszemelt. Az írtás előtti részen találtam egy ösvényt, s ott próbálkoztam... Mivel felcibálni is elég volt a biciklit, kezdtem sejteni nem erre gondoltál :) Majd fentről lehömbölögtem a helyes úton, ekkor már láttam a Pinyo  jelet is :)). Viszont ez a 60% kifogott rajtam.

Előzmény: Pinyo (135433)
janimaci Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135438

Van. Már két és fél éve van nálam. Bocs, hogy nem szóltam. :)

janimaci

Előzmény: pROF (135434)
csiga papa Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135437
Tud valaki

egy olcsó de erős, 622-es felnit mondani? Súly nem számít. A túrabringám mostani Ambrosio Gentleman-je nem tűri, ha felpakolva kátyút fogok. Még magával ránt két küllőt is, mint Dugovics Titusz :-(
Pinyo Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135436
Értem. janimaci-gumimaci :-)
Előzmény: pROF (135435)
pROF Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135435
Sor végén hol leszakad, hol felér. Mintha gumin lógna mögöttük, ami fel-le rángatja :)
Előzmény: Pinyo (135426)
pROF Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135434
Milyen bringával voltál? Van országútid? Ha van, ez az info nekem eddig kimaradt :)
Pinyo Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135433

Azóta kimentem mégegyszer, de csak kétszeres csúcsbeállítás sikerült :-(

Viszont kimértem szintező szögmérővel.

Az eleje 60%-os emelkedő, aztán 40-45%-osra szelídül, majd folyamatos 50%-os emelkedő lesz belőle, ezt már nehéz bírni erővel.

Előzmény: -sanci- (135429)
altf5 Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135432

A 30 ezer kicsit soknak tunik 45-korul uj schwinnt lehet kapni.

Itt van egy sokkal olcsobbert, de lehet hogy ez rosszabb is:

http://vatera.hu/item/view/real.php?cod=11264542

NAR Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135431
Mit jelent az, hogy gumiztam?

Leszakad a mezőnyről - felér a mezőnyre - leszakad - felér - ...

Bye,NAR

Előzmény: Pinyo (135426)
Elm Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135430
Ahh, valoban. Na majd szamolok, es megerositest kerdezek, addig nem egetem tovabb magam... :o)
Előzmény: J.K.F. (135428)
-sanci- Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135429

Hi Pinyo!

Gyakorlatilag 3 méter után eldőltem ezen az emelkedőn, mint egy malac, pedig próbálkoztam :). Kezdesz formába lendülni! A tegnapi ride sajna nem volt az én napom. Hosszút terveztem, ebből lett 2óra tekerés, 2 defekt, 1óra tolás+felnin gurulás.

Előzmény: Pinyo (135168)
J.K.F. Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135428
Az attól függ milyen fogszámmal veszed ezt a hátsó agyat: a Shimano oldala szerint 15,16,18,19,20,21,22,23T-vel rendelhető, ezekhez képest kell értelmezni a lenti szorzókat. Szerintem.
Előzmény: Elm (135427)
Elm Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135427
A 3sebesseges agyvaltora ezt talaltam :

Gear Ratio
Total : 186%
1 : 0.733
2 : 1.000
3 : 1.360

Ööööö... ezen most gondolkodnom kene a fogszam leforditason... milyen racsni lanckereket jelent ez mondjuk egy 42-es elso tanyerral...? :o)
Előzmény: Ember a Holdon (135414)
Pinyo Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135426
Mit jelent az, hogy gumiztam?
janimaci Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135425

Na igen. Én a valkói dombig bírtam az elejével menni (idáig 39,5-ös átlag volt), de addigra már annyira kész lettem, hogy onnan csak cammogtam a célig. Mondjuk egyszer gumiztam egy akkorát (kb 25-nél),  hogy azt hittem már vissza sem érek az élbolyra. Tavaly sem volt semmi tempó, de sokkal jobban lehetett bírni. Mondjuk akkor 'csak' a Conradosok voltak, és ők 'csak' az emelkedőket nyomták meg. Idén volt, hogy leejtőn mentem 94,6%-os pulzuson, és a rángatás össze-vissza ment. Sosem lehetett tudni, hogy mikor jön a következő. Volt olyan is, hogy emelkedőn fékezni kellett. Egyébként én is arra jutottam, hogy külön rajt kellene a csapatoknak, és külön az amatőr amatőröknek. Barátom viccesen annyit mondott, hogy jövőre azok is jönnek, akik nem indulhatnak a Tour-on. :) Én egyébként 2:19:20-at mentem, ami 10 másodperces javítás a tavalyihoz képest. Különbség volt még a nagy meleg, és a kellemetlenül erős szél. Tavaly Gödöllőtől kellemes hátszél volt, idén meg pofaszél.

janimaci

Elm Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135424
Varosaban kozlekedeshez en sem.
pedro07 Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135423
Az attól függ mire akarod használni. Én nem venném meg.
solymi papa Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135422
Szia Andor! Eszembe jutottál, mikor gyalogosan vitorláztam lefelé a Margit hidról a hátszélben. Akinek nagyobb füle volt, az alig tudott talpon maradni. Alapjában véve nem bántam, hogy nem vagyok fenn a HHH-n:o)
Előzmény: koller andor (135418)
csiga papa Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135421
További tippek? Enibadi?
Rooger Preed Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135420
Keszthely?
Előzmény: csiga papa (135419)
csiga papa Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135419
Mi pedig ide tekertünk el a hétvégén. Ki ismeri fel?
koller andor Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135418
Jó reggelt a topiknak!
Tegnap este a riasztó beszámolók ellenére úgy döntöttem, hogy az ünnepi tüzijátékot a HHH-ról fogom megtekinteni. Este nyolckor értem fel-természetesen bringával-és legnagyobb meglepetésemre szinte alig volt valaki a tetőn. A közeledő vihar a HHH tetejéről már ekkor látható volt. Kilencig a népség szépen gyülekezett de tömeg nem volt. A tüzijátékot egészen pontosan egy percig élvezhettük mert lecsapott a vihar. A szél szó szerint elfújta a jónépet. Pánikszerűen kezdett el a jónép menekülni. Szerencsére -mivel van helyismeretem- a rekettyés felé le tudtam jönni, csak a blues fesztivál részeg heverészői jelentettek akadályt. Visszatértem az aszfaltosra, ahol teljes káosz fogadott. Mindenfelé autók, akik így elindulni sem tudtak. Sokan a káoszban nem találták a saját kocsijukat. A kerékpárt csak hátsó kerékre állítva lehetett eltolni. Pár száz méter után- kb a rádió adótorony bejáró úttól- már fel tudtam ülni a bicajra, de az út teljes szélességében folyt a víz, törmeléket és faágakat sodort magával. Nagyon lassú tempóban lehetett csak leereszkedni a városba. Már a barlang bejárata után nem sokkal kafkai helyzet fogadott, ami aztán egész este meg is maradt. Életem egyik legemlékezetesebb három órája következett. Átgázoltam 30-40 cm mély tavakon a Lajos utcában aztán még jópárszor más utcákon is, bicajoztam pánikszerűen menekülő hisztérikus tömeggel szemben stb. A természet tartott adott egy kis izelítőt, remélem értett belőle a jónép. Azért egy kicsit megijedtem, amikor alig pár centire a fülem mellett repült el egy azonosítatlan tárgy.
Nemo Creative Commons License 2006.08.21 0 0 135417

Kedves emberek!

Amikor Gabriel8 topiktárs kilométereit és szintjeit meglátom (mint legutóbb is), a sárga irigység telepszik rám. Főleg hogy a beszámolóval mit sem haladva csak a térképeket és az útvonalat tudom belinkelni a tizenhetedik napjához érkezett északi tekergésről:

orszagcsavargo.fw.hu/0678ESZA.HTM

. Eddig kb. ezer km., 37 ezer forint, 1600 fénykép, két tönkrement sárhányó és két defekt a mérlegem. Kivonat értelemszerűen nem jár most Nektek, csak egy bejelentés, hogy a következő nekifutás valószínűleg az utolsó lesz ezen a tájon, és a Zempléni-hg. felé indul.

Ha valaki éppen arra vágyik, hogy tüskén-bokron át feltolja oda a gépét Miskolcról, végigtántorogjon a hegység északi részén, majd lebotorkáljon Sárospatakig (előreláthatóan augusztus utolsó napjaiban), az jelentkezhet emilben is.

Butch Cassidy Creative Commons License 2006.08.20 0 0 135416
Mountainbike + tájékozódás. Más megközelítésben tájfutás bringával.

Nem árt hozzá némi térképismeret, de a bringán kívül nem igényel semmi extrát, esetleg térképtartó lehet az egyetlen plusz kényelmi cikk. :)

A kiírásnak helyet adó TECHNO site egyébként ennek a hivatalos fóruma, úgyhogy onnan sok mident meg lehet tudni. Vagy a TECHNO.
Előzmény: Entuziaszt (135415)
Entuziaszt Creative Commons License 2006.08.20 0 0 135415
"Csütörtöki Tájbringa Széria"

Erdekesen hangzik, de pontosam mit takar?

Mit kell tudni vagy vinni hozza?
(gondolom MTB-t es sisakot celszeru...)
Előzmény: Butch Cassidy (135413)
Ember a Holdon Creative Commons License 2006.08.20 0 0 135414
Közben találtam egy ilyet:

nexus sg-8r45:
Gear Ratio Total 307%
Gear Ratio 1 0,527
Gear Ratio 2 0,644
Gear Ratio 3 0,748
Gear Ratio 4 0,851
Gear Ratio 5 1
Gear Ratio 6 1,223
Gear Ratio 7 1,419
Gear Ratio 8 1,615

Igaz ez 8 sebességes, de némi információt ad.
Gondolom Shimano/Sram oldalon van részletesebb technikai leírás, megyek szétnézek.

Üdv!
Ember
Előzmény: Elm (135409)
Butch Cassidy Creative Commons License 2006.08.20 0 0 135413
Na, rosszul linkeltem... Ezért nem örült neki senki :) Még 1x:

Csütörtöki Tájbringa Széria
Előzmény: Butch Cassidy (135319)
B.Laci 50 Creative Commons License 2006.08.20 0 0 135412
Nekem és ismerőseimnek ugyan ez a véleményem , ezért nem is járunk hozzájuk !Helyette ma pl. Dunaharasztiban a Giraffe rendezvényén versenyeztünk amatörökkel 80 kilóméteren , kiváló hangulatban...
brokatti Creative Commons License 2006.08.20 0 0 135411

Jó kis K90 -t nyomtunk ma. Amikor megláttam Lengyel Tomit, Speciár Viktort, Zergét, és még pár jólcsengő nevet a szakmában, egy kicsit elment a kedvem az egésztől. Hiszen amatőr verseny szerepelt a kiírásban. Kár, hogy a profik szétzúzták a mezőnyt! Pokoli volt a tempó. Volt olyan szakasz, ahol emelkedőn ment a mezőny 50km/h -t. Akadtak, akik már kifelé menet, Isaszegnél leszakadtak. Én Vácszentlászló magasságában adtam meg magam kb 45km megtétele után, de egy kis grupetto -val csak bejöttem kb. 10 - 15 perc hátránnyal. Sok sporttárs fejezte ki rosszallását a profik jelenléte miatt.

O.K. hogy ne a profik nyerjék a kupát, hanem a legjobb amatőr, ahogy azt a szervezők is elmondták, de pont az ilyen tempó miatt szerintem nem is kellene engedni őket elindulni egy amatőr versenyen. Vagy legalábbis nem az amatőrökkel együtt kéne startoltatni őket.

Kíváncsi vagyok, mi a véleményetek???

kalapúr Creative Commons License 2006.08.20 0 0 135410

HAli !

mulkor már kértem a véleményeteket. Most megint ezt tenném.:

http://expressz.hu/sport/kerekpar/showAdvert,2625190,138,1.html#advertShow

megéri or nem?

köszönöm

Elm Creative Commons License 2006.08.20 0 0 135409
Jo kerdes, engem is erdekelne, mi az attetele a 3 sebesseges shimano agyvaltonak? En is morfondirozok lassan egy varosi gepen...
Előzmény: Ember a Holdon (135408)
Ember a Holdon Creative Commons License 2006.08.20 0 0 135408
Sziasztok!

Biztosan volt már szó róla ezerszer, de koncentráltan nem találtam róla semmit:
Átalakítanám a városi gépemet agyváltósra, (naponta kell majd járnom a Normafához) és nincs kedvem napi szinten bajlódni a láncváltóval.
Érdekelne, h milyen áttételeket tudnak ezek a váltók, ill. kinek milyen tapasztalata van a különféle gyártmányokkal kapcsolatban?

Thx!
Ember
janimaci Creative Commons License 2006.08.19 0 0 135407
Ja. Én is pl.

janimaci
Előzmény: cseya (135406)
cseya Creative Commons License 2006.08.19 0 0 135406

Erre jön valaki holnap?

http://ttt.tr.hu/naptar/tura.php?id=912

J.K.F. Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135405
Áááá, hát nem pénz kell nekem, hanem naviguide :o)
Előzmény: erchegyia (135404)
erchegyia Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135404
igen! Énis épp geocachinget akartam javasolni....
Előzmény: J.K.F. (135402)
kocsi Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135403
Előzmény: J.K.F. (135402)
J.K.F. Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135402
Adjak fel egy hirdetést, hogy: egy fél topoguide-ot adok egy fél naviguide-ért cserébe? :o)
Előzmény: J.K.F. (135401)
J.K.F. Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135401
Affenébe, én meg megvettem!
Előzmény: erchegyia (135400)
erchegyia Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135400
TG is két GPS-re nyitható. Tehát ha felezel valakivel, két térképed lesz egy árából.
Előzmény: J.K.F. (135346)
kocsi Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135399
Gondoltam, hogy van még pár, általam nem ismert peremfeltétel :-)

(Igazából mindig azon buknak meg az ilyen dolgok, amikor már kezd kényelmetlenné válni a használatuk.)
Előzmény: J.K.F. (135398)
J.K.F. Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135398
Kivéve, ha engedélyezve volt a Polarban az autostart/stop mert a gps akkor is tovább mér, a Polar relatív órája viszont akkor megáll. :D

No mindegy, Prof-nak még egy Polar+Garmin összefésült adat sem lenne megfelelő, mivel a Polar nem naplózza a hőmérsékletet 5 másodpercenként a többi adattal együtt, csupán a köridők végén tárolja. Illetve maga az óra tárol egy max, min, avg celsisus értéket is az edzésre vonatkozóan, amiből a PC-s szoftver átveszi az AVG-t és beteszi az edzésjellemzők közé, de ennyi...
Előzmény: kocsi (135397)
kocsi Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135397
Az se túl nagy probléma, csak akkor meg kell jegyezni, hogy mikor indult a mérés.
Előzmény: Fishtax (135396)
Fishtax Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135396

Az idő úgy jelenik meg benne, mint a mérés elindítása óta eltelt idő, tehát 0:00:00, 0:00:05, 0:00:10, 0:00:15, stb.

robi

Előzmény: kocsi (135395)
kocsi Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135395
Ha benne van az időpont - és a polár órája a GPS-hez volt igazítva - akkor a két adathalmaz könnyedén* szinkronizálható.

(Hasonlót csinálok én is, csak én nem a polár adatokkal, hanem a fényképekben tárolt adatokkal)

* A könnyedént nem úgy értem, hogy puszta kézzel mint Csipkerózsika a babot a lencsétől :-), hanem egy kis programmal. Ez az amit egy hozzáértő könnyedén elkészíthet.
Előzmény: Fishtax (135394)
Fishtax Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135394

Nem biztos, hogy értem, miről beszéltek, de a Polár fájl úgy néz ki (a szoftverben), hogy az adott edzésfájlt megnyitva ha rákattintasz egy ikonra, akkor táblázatosan megjeleníti a tárolt adatokat: idő (mintavétel 5, 15, 60 mp lehet) és az adott időpillanathoz tartozó minták (beállítás szerint pulzus, sebesség, magasság, távolság, talán csapásszám is, de ilyen szenzorom nekem nincs). Ez a táblázat sima másolással átültethető excelbe.

robi

Előzmény: kocsi (135389)
vilard Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135393

Okézsoké!

Akkor mán csak elkell dönteni mi is a jó nekem... :-)))))))))))))))))))))))))

Tenx for evribádi!

Vila

Előzmény: kocsi (135392)
kocsi Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135392
Ebben nincs semmi fekete mágia. Simán fel lehet tölteni egyik ketyere logját a másikra, még az sem kell, hogy mindkettő garmin legyen, mert vannak konvertáló progik.

Logokat pedig százával találsz a turistautak.hu-n.
Előzmény: vilard (135388)
kocsi Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135391
Ez így tényleg bosszantó! :-)
Előzmény: pROF (135390)
pROF Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135390
Ez igaz. De ebből már csak egyetlen dolog hiányzik talán, szóval közeledik ahhoz, amit már esetleg tényleg meg is vennék :)
Előzmény: kocsi (135386)
kocsi Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135389
Nem tudom, hogy mi van a polar féle fileban és azt sem tudom, hogy aki ki szeretné értékelni az mit szeretne látni, ráaádásul nem is igazán érdekel, így kicsit nehéz erre a kérdésre válaszolni. :-)

Ha a polar logja tartalmaz időadatokat, akkor a gps trackloggal össze lehet fésülni. A többi a megrendelő igényei szerint :-)
Előzmény: J.K.F. (135387)
vilard Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135388

Gyerünk Kocsi!

Mutasd meg mit tucc! :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Na de komolyan! Van erre esély amit kérdezek? Neked mán úgy is van rengeteg tracklogod! :-))) 

Szívesen tradelnék Veled ilyeneket majd! :-))

Vil

Előzmény: kocsi (135385)
J.K.F. Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135387
Na jó, de mit csinálsz egy sima XML fájllal? hogyan szinkronizálod össze a Garmin GPX fájljának adataival?
Előzmény: kocsi (135378)
kocsi Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135386
Igen, tudom, csak olyankor előjönnek a korábban említett "jó jó, de ha még ezt is tudná..." óhajok.
Előzmény: pROF (135384)
kocsi Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135385
Ennél jóval cifrább dolgokat is csináltunk már :-)
Előzmény: vilard (135383)
pROF Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135384
De ha van egy okostelefonod, akkor azzal és ezzel a kütyüvel már tudsz tájékozódni is egyből.
Előzmény: kocsi (135381)
vilard Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135383

Kocsi!

Bonyolítom a dolgot... :-)))

Ha mondjuk a Te Garmin log file-jaidat elkérem Tőled akkor a számítógépen keresztül feltudom tölteni egy Forerunner 301-re és működni fog benne?

Hupsza Zsupsza! :-)))))))))))

Thnx for combining with me! :-)

Vila

Előzmény: kocsi (135372)
pROF Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135382
De ha lehetne is, én nem értek ehhez annyira, meg nem is akarok bele időt ölni, hogy megcsináljam magamnak. Pénzt viszont hajlandó lennék érte adni, ha valamelyik szoftver végre tudna ilyet... Persze az ésszerűség határain belül.
Előzmény: J.K.F. (135376)
kocsi Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135381
"Ez nem játék, csak nem arra való, amire te használnád."

Igazad van. Nem gondoltam az egyesületi szinten való használatra. Inkább azt néztem, hogy nem sokkal drágábban már olyasmit is lehet venni, ami nem csak adatrögzítésre, hanem tájékozódásra is alkalmas.

Azért nem hiszek a "mindenre jó" eszközökben, mert ahányan vagyunk annyi féle az igény. Sőt, még annál is több, mert egy embernek is alkalomtól függően változnak az igényei.
Előzmény: Butch Cassidy (135370)
pROF Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135380
Pár hozzászólással ezelőtt írtam le, hogy mit nem tud, ami szerintem kéne :)
Előzmény: J.K.F. (135375)
Stms Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135379
A Lánchíd emeletes lesz. A bringásokat komp viszi át a túloldalra. Bár reűlisabb hogy lezárják, és az autósok mennek komppal.
Előzmény: Elm (135368)
kocsi Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135378
"De gyerekjáték lenne belőle XML-t csinálni, mivel jól publikált a HRM fájlformátum, ami amúgy is "clear text" formátumú"

Akkor az már olyan mintha el is készült volna :-)
Előzmény: J.K.F. (135376)
laczka Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135377
"sűrű pilisi tölgyesben nem volt gond, de Pilisborosjenő felett a fenyvesben biza el-eltűnt a jel"
ez így van.. a fenyőket még a geodéziai gps-ek sem nagyon szeretik
(pedig ugye azok fázis-t (is) mérnek (nem csak kódot))
Előzmény: kivi (135339)
J.K.F. Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135376
Nem lehet, nincs XML export. De gyerekjáték lenne belőle XML-t csinálni, mivel jól publikált a HRM fájlformátum, ami amúgy is "clear text" formátumú, em holmi bináris zagyvaság...
Előzmény: kocsi (135372)
J.K.F. Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135375
Miért, az Edge305-ös nem pont ez tudja? (útvonal + hrm + magasság + speed együtt)
PEdálfordulatmérő is létezik hozzá, ami sebességet is mér (egy szenzor figyel a hátsó láncvillán a hátsó kerék felé, a külső fele meg a pedál felé).

Jó, hát a szoftvere ez olyan amilyen :)
Vagyis vacak.
Előzmény: pROF (135369)
Elm Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135374
Csak pelda volt a Lanchid. O minden hidra bringasavot akar. Az Arpad 2x2 savos lenne, az Erzsebet 2x1 (a buszsav miatt, tenyleg, akkor melyik oldalan lenne a buszsavnak a biciklisav?), a Lanc es a Szabadsag maximum egyiranyu, Margit es Petofi 2x1 sav. Asszem ezek igencsak jot tennenek a varosnak dugougyileg... :o))
Előzmény: pROF (135371)
zfazek Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135373
Ok, ha ez a szempontod, akkor értem és igazat adok neked.
Szerencsére (legalább is én úgy érzem :), nekem az, hogy ne kelljen utána áttölteni szgépre, nézegetni a grafikonokat, elemezni, molyolni vele. Ezidő alatt én inkább jól bezabálok és utána bealszok :O)
kocsi Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135372
A POLAR adatait nem lehet XML formátumban exportálni?
Mert a GPS logokat igen, és ezután már mindenki azt csinál vele amit akar.

Ez a fajta utólagos feldolgozás, elemezgetés nem igazán érdekel, ezért nem néztem utána, de például azt, hogy a fényképeim EXIF fejlécébe bekerüljenek a GPS koordináták, elég kis munkával megoldottam.

pROF Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135371
Lezárjuk az autóforgalom elől... (Csak a busz, a bringás és a gyalogos mehet át.)
Előzmény: Elm (135368)
Butch Cassidy Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135370
Ez nem játék, csak nem arra való, amire te használnád.

Tájékozódási versenykre remek felkészülésnek, ezért mondtam, hogy több ember kell hozzá. Utólag vissza lehet játszani, hogy ki merre mennyi időt töltött el, közben milyen sebességgel és pulzussal merre haladt. Szerintem baromi jó, csak hát az isten pénze nem volt rá eddig elég, és még 100 EUR-ért sem hiszem, hogy az egyesület berendelne belőle pár tucatot. Egyedül meg a tudásának a töredékét lehet kihasználni. (Ráadásul az O400-as már el is fogyott... )

Pedálfordulat egyébként erdőben nem érdekel senkit, úgyhogy az nekem nem hiányzik. Inkább 1000 EUR hiányzik, hogy felszereljem belőle a keretet. :))
Előzmény: kocsi (135362)
pROF Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135369
Ez a jelenlegi készülékeket nézve lehet hogy igaz is. Viszont én pl. szeretném, ha az útvonal adatok és a biometrikus adatok egyetlen szoftverben lehetnének elmezhetőek, teljes szinkronban. Ilyet a két külön rendszer jelenleg nem tud. Nekem az a megoldás is megfelelne, ha bármelyik két rendszer közül az egyik szoftverje tudná fogadni a másik fájljait, és valahogy megoldott lenne a szinkronjuk. De ennek sokkal kisebb az esélye, mint annak, hogy előbb-utóbb születik olyan készülék, amely valóban egyesíti a két funkcionalitást, komoly hátrányok nélkül.
Előzmény: zfazek (135365)
Elm Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135368
Szavazz jo helyre : http://www.magyarhirlap.hu/Archivum_cikk.php?cikk=106041

:o)

Amugy tok hanyas az egesz. A jelenlegi amit ajanl az nevetsegesen keves. De legalabb realis valamennyire...
Katona minden hidra, Zsinka minden foutvonalra, az Eva akarki minden harmadik mellekutat a bicikliseknek adna. Ezeknek nincs agyuk? Jo, kampany, igerhetnek akarmit, nekik nem szamit, eselyuk zerus. De megis... fizikailag keptelenseg. Mit csinalunk a Lanchiddal, egyiranyusitjuk, vagy kiszelesitjuk? :o)
Előzmény: kocsi (135367)
kocsi Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135367
Hejj, de irigylem azt a sok kerékpárutat amit a Benelux körversenyen látok!
kocsi Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135366
Nem bánnám ha egy herkentyű tudná mindazt amire szükségem van, de eddigi tapasztalataim azt mutatják, hogy erre nincs esély.
Előzmény: zfazek (135365)
zfazek Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135365
Én kocsival értek egyet, HRM-et a HRM boltban veszek, GPS-t pedig a GPS boltban. Semmi szükség, sőt sokkal jobb ha ezeket külön készülékek tudják. Nekem.
Előzmény: pROF (135363)
kocsi Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135364
Nem azt mondtam, hogy egy ilyen kütyü hülyeség, de pont arra gondoltam, hogy "egy dolog hiányzik:" ... meg aztán még egy dolog, meg egy harmadik ...

Előzmény: pROF (135363)
pROF Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135363
Ez már szinte tökéletes, majdnem olyan, mint amit elképzeltem :)
Egy dolog hiányzik: pedálfordulat. No meg kérdés, hogy mennyi időt bír a telefon, ha folyamatosan megy a szoftver meg a bluetooth.
Előzmény: Butch Cassidy (135361)
kocsi Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135362
"Az ár meg tényleg olyan, mintha ingyen lenne."

Akinek 100 euroért ez ingyen van, annak biztosan van még pár eurója amit ha hozzátesz, akkor már valami olyat is vehet amivel nem csak játszani lehet :-)
Előzmény: Butch Cassidy (135361)
Butch Cassidy Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135361
Nem kenyerem a reklámozás, de annyira benne vagytok a GPS-ben, hogy hátha érdekel valakit ez:

COLLECTION OF FRWD SPORTS COMPUTERS FOR SPECIAL PRICE

Ez nem navigál, csak utólag megmutatja merre jártál, vagyis kb. egy HRM és egy GPS hibridje. Igazából akkor jó, ha több embernek is van, lehet versenyeket visszajátszani, hogy ki merre ment és mennyivel. Nagyon látványos. Az ár meg tényleg olyan, mintha ingyen lenne.

Más kérdés, hogy nekem ennyiért sem biztos, hogy kell, végül is általában tudni szoktam, hogy merre járok, pulzusmérőm meg már van. Még ezt is magamra tenném, műszerek tekintetében alig különböznék Darth Vadertől. :))
GabeR Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135360

Bocs, az a link már egy compare eredményére mutat (csak tudnám, honnan tudja...). Így talán jobb lesz:

Garmin compare
Előzmény: GabeR (135359)
GabeR Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135359

Itt össze tudsz hasonlítani Garmin GPS-eket, részletes képességeik szerint:

Garmin Compare
Előzmény: vilard (135350)
zfazek Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135358
És még görkorizni, board-ozni is lehet vele, mert védi a csuklódat
Előzmény: J.K.F. (135356)
zfazek Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135357
Utcai navigációhoz iPAQ és I-GO.
Előzmény: erchegyia (135344)
J.K.F. Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135356
Ilyet én is tudok! ;)

Előzmény: kocsi (135353)
kocsi Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135355
A szorító racsnis. Befelé nem dől, de a tartást a szivacsozott betét is segíti.
Előzmény: J.K.F. (135354)
J.K.F. Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135354
Kösz, megfontolom... Végtére is nem egy nagy összeg.

Kérdés persze, hogy vajon egy 213g-os GPS-t is megtart-e a helyén, rázós terepen. Azok az oldalsó tartófülek csupán a szorítóerejüknél fogva tartják a helyén a cuccot, vagy netán kicsit befelé is dőlnek?
Előzmény: kocsi (135351)
kocsi Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135353
:-)
Előzmény: kocsi (135352)
kocsi Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135352
"kicsi, kompakt " ???

Nézted az arányokat?

Szerintem a fickó kezén úgy néz ki, mint egy szovjet kvarcóra a 70-es években :-)
Előzmény: vilard (135350)
kocsi Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135351
A belinkelt képek nevével rá tudsz keresni: hr1630, hr1380

(Tartóból többféle méret is van.)
Előzmény: J.K.F. (135349)
vilard Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135350

Nagyon köszönöm!

Jók vagytok! :-)))

Mondjuk a Forerunner még mindig teccik mert, kicsi, kompakt de tény hogy nem olyan okos GPS-ileg...

Meg lehet hogy annak a vevő része sem olyan erős és az erdőben nem lesz vétel...

Hmmmhmmmm...

Vil

Előzmény: kocsi (135338)
J.K.F. Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135349
Ööööö, és ez a tartó meg a bilincs milyen álnéven fut az említett boltban? Csakhogy megtaláljam a 7000 féle tartozék közt...
Előzmény: kocsi (135345)
kocsi Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135348
Telefontartónak csak a kóbor apácák megtévesztése céljából nevezik :-)
Előzmény: Rooger Preed (135347)
Rooger Preed Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135347

Jééé...

Faternak ez PDA tartóként üzemel :D

Előzmény: kocsi (135345)
J.K.F. Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135346
De, a Topoguide-hoz képes olcsó!

Főleg ha ketten vesztek meg egyet. Ha jól tudom arra ugyanis két GPS unit ID-hoz is lehet kérni unlock-kódot (szemben a Topoguide-al).
Előzmény: erchegyia (135344)
kocsi Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135345
Előzmény: J.K.F. (135341)
erchegyia Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135344
utcai navigációhoz NaviGuide. Az mindent visz :) Igaz nem olcsó....
Előzmény: vilard (135336)
erchegyia Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135343
hát a gyári tartó addig nagyon jó, míg el nem törik. Mindenkinek eltörik, aki terepen használja. Ugyan azon a helyen (fölül, a kör alakú sz@rság tetején). Én nem vártam meg, hogy kirepüljön, mikor elrepedt, akkor epokit. Azóta atombiztosnak tűnik. Igaz nehéz, meg nagy a légellenállása :O
Előzmény: J.K.F. (135335)
J.K.F. Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135342
Azt ki gyártja? Kép van? Ár? 60-as szériával is elboldogul (nagyobb és jóval nehezebb, mint az etrex).
Előzmény: kivi (135339)
J.K.F. Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135341
Hát akkor milyet? Touratech (lehet egyáltalán nálunk kapni)? Vagy más?

A 60CSx-el amúgy minden más tekintetben elégedett vagyok, bár a spájzban általáan csak 3-4 műholdat lát :o)))

De ez a kerékpáros tartó... Városban ugyan bevált, de ott még talán én is el tudok tájékozódni (megkérdezek valakit például, hogy merre van az arra).
Előzmény: kocsi (135337)
pROF Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135340
A sok hülye meg mind azt veszi, nem tudják mi a jó...
Előzmény: kivi (135331)
kivi Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135339
A kölcsönketyerével :-) én úgy tapasztaltam, hogy nem minden erdő vagy lombozat zavarja a vételt. A sűrű pilisi tölgyesben nem volt gond, de Pilisborosjenő felett a fenyvesben biza el-eltűnt a jel.

J.K.F,
a kerékpárra én egy állítható szélességű mobiltelefontartót használok a Legend C-hez (köszi az ötletért KelemenGy-nek!), egy gumipánttal kiegészítve. A legdurvább lejtőzés alatt sem mozdult el a készülék.
Előzmény: kocsi (135334)
kocsi Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135338
Itt vannak a turistatérképek. http://turistautak.hu/garmin.php

Ezek nem utcai navigációhoz valók.
Előzmény: vilard (135336)
kocsi Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135337
Nekem elég volt egy pillantás arra a pöcökre ami a gyári tartóban rögzítené és már tudtam, hogy soha sem bíznám rá a GPS-t :-)

De nem muszáj a gyári tartót használni.
Előzmény: J.K.F. (135335)
vilard Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135336

Köszi meg Kocsi Neked is!

Hát alakul a véleményem! :-))

Kocsi!

Te amiket rátudsz tenni térképeket a Garminra azok pl utcai navigációhoz jók?

Tudod olyan mint a PDAs navigáció, nyilván azért eccerűbb kivitelben.

Honnan lehet térképeket szerezni hozzá (mondjuk ingyen...:-)))))) ?

Thnx!

Vila

Előzmény: erchegyia (135333)
J.K.F. Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135335
A 60CS(x)-t szerinted megbízhatóan tartja a kerékpáros tartó? Vagy táskában tartod? Nekem szem előtt KELL lennie terepen, mert rémesen rosszul tájékozódok... :o)

Én vettem ugyan egyet, de valószínűleg bevetek még extra biztonsági trükköket, mielőtt terepre mennék vele. Angol nyelvű fórumokon olvastam már rémtörténeteket a tartóból kirepülő 60-as gps-ekről.

Előzmény: erchegyia (135323)
kocsi Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135334
Nekem csak egyszer merült le az akksim menet közben, akkor nem okozott semmiféle problémát. Mindent amit addig jegyzett megőrzött és a memóriakártyára írt logfile is rendesen le volt zárva.

(Ha jól emlékszem a gyártó szerint elemmel 32óráig megy. Akkuval ez nyilván kevesebb, de a lényeg az, hogy ha reggel beteszem a feltöltött akkut, akkor nem kell attól tartanom, hogy túra közben lemerül. Még pótakksit sem "cipelek" :-) )

"Erdőben vagyis lomobos fák alatt mennyire megy a GPS?"

Tegnap előtt a Vértesben bejártam pár mély völgyet, de csak egyszer veszítette el a jelet kb 5 percre. De ez sokmindentől függ. Ha a csillagok állásától nem is :-), de a műholdak pillanatnyi helyzetétől igen.

Én úgy döntöttem el, hogy számomra mennyire kielégítő az érzékenysége, hogy egy kölcsönketyerével bringáztam pár napig.
Előzmény: vilard (135330)
erchegyia Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135333
Ha lemerül az elem vagy cserélsz benne akkor elveszti a memoriát??

Nem.

Erdőben vagyis lomobos fák alatt mennyire megy a GPS?

A műholdvétel nagyon-nagyon sok dologtól függ. Általában megy. Ami nagyon zavarja az a vizes lombkorona, illetve szűk utcák, völgyek.
Előzmény: vilard (135330)
kivi Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135332
No, hát én is ezt írtam! Vagy legalábbis ezt akartam írni, csak már kicsit szét voltam csúszva késő este.
Előzmény: halaloszto (135320)
kivi Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135331
Engem ezek arra emlékeztetnek amikor "mindenre jó"-t akarnak csinálni ami végül semmire sem igazán jó

Pontosan. Ilyenek még példáula trekking bringák is. :-)))
Előzmény: kocsi (135326)
vilard Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135330

Kocsi!

Pár kérdés gyorsan:

Ha lemerül az elem vagy cserélsz benne akkor elveszti a memoriát??

Erdőben vagyis lomobos fák alatt mennyire megy a GPS?

Thnx!!!

Vil

Előzmény: kocsi (135326)
mephisoft Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135329
Igen, az én kis játékszerem Java-s ketyerekkel működik. Elvben éppen lehetséges lenne, hogy egy GPS egység (ami nem telefon) is tudja a Java-t - igaz nem ismerek ilyet. De PDA biztos van olyan, ami nem telefon, és tudja a Java-t. (Hogy aztán a Location API-t is tudja-e, az más kérdés.)

Továbbá a kis progim csak Google-os nyomvonalat és (pár hét múlva) szint-profilt készít - a tájékozódás rész (térkép-kezelés) elkészítése éjszakánkénti (miután a gyerkőcök lefeküdtek aludni) hobbiprogramozáshoz túl nagy falat lenne.

A kérdésre, hogy mennyire használhatók a GPS-ek:

Én egy Nokia LD-1W-t használok. Nem tudom senkinek sem ajánlani, mert egyrészt nagyon lassan barátkozik meg a műholdakkal, másrészt néha - akár nyílt terepen is - elveszti a műholdakat.

Amúgy - bár most már mindenképpen megírom a szintprofilos részt is - komoly kétségeim vannak azzal kapcsolatban, hogy szintprofil készítésre az ilyen kommersz GPS vevők egyáltalán alkalmasak-e. Sajnos a GPS-ek függőleges hibája a vízszintes kétszerese (az én kis műszeremen gyakran 60m körüli!). Függőleges adathoz min. 4 műhold kell - szűk völgyekben ez már probléma lehet. Továbbá - egyelőre ezt csak gyanítom - ha új műholdat lát meg, vagy egy régit elveszít, akkor egyszerre csak 'ugrik' a magassági adat: furcsán néz majd ki egy ebből generált szintprofil.

Szintprofilhoz valószínűleg jobb a barometrikus magasságmérés. Ugyan ezt minden alkalommal kalibrálni kell, valamint az időjárásváltozással ennek is elmészik a pontossága, de legalább hirtelen ugrások nincsenek benne. - Van olyan GPS, amibe be is építettek ilyet is.

Viszont nyomvonal készítéshez a dolog kiváló - mint azt bárki megnézheti a tegnap belinkelt példán.
Előzmény: pROF (135325)
halaloszto Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135328
Most almatlan ejszakaim lesznek, el nem tudom kepzelni mi van a multamban ami heves ellenkezest valtott ki :-)

vajk
Előzmény: janimaci (135327)
janimaci Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135327

Ezt sem gondoltam volna. De eljött. Hmmm. Valamiben végre egyetértek veled. :)

janimaci

Előzmény: halaloszto (135320)
kocsi Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135326
"Konkrétan mondjuk a Garmin Edge 305 vagy Forerunner 301 érdekelne!"

Ez nagyon meglep, mert mikor a ketyerék között válogattam ezeket zártam ki elsőként.

Engem ezek arra emlékeztetnek amikor "mindenre jó"-t akarnak csinálni ami végül semmire sem igazán jó, de inkább arról beszélek, hogy miért választottam a Venture Cx-et. (Nem olyan rég volt, még emlékszem rá :-) )

Pulzusmérőm van, bringacomputerem van, nekem GPS elsősorban a tájékozódáskor kell. Legyen kicsi, könnyű, tudjak rá turistatérképeket feltölteni - az se baj, ha az a térkép jobb és naprakészebb mint bármelyik "bolti", és ha még ingyenes is az hab a tortán -, legyen színes, mert a térkép sokféle jelölését úgy könnyebb megkülönböztetni. Ne legyen nagy a fogyasztása, ne valami saját spéci akksival működjön, hanem szabvány ceruzaelemmel.

Ezen kívül a Venture Cx előnye, hogy USB kábel és software-ek nélkül és ezért jelentősen olcsóbban megvehető. (Szabvány USB kábelt használ. Nekem ilyen volt otthon több is mert manapság minden ketyeréhez ilyet adnak.)

(Ha mégis kell a kábel és a progi, akkor Legend Cx, ami gyakorlatilag ugyanez csak más a színe)

Mikro SD kártyát használ és képes erre logolni is gyakorlatilag korlátlanul.

Ja, és olcsóbb mint bármelyik fent említett.

Előzmény: vilard (135321)
pROF Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135325
Ha jól értem, akkor mephisoft programocskája kifejezetten csak java-s okostelefonokra jó, hagyományos GPS cuccokkal nem működik. Az Edge 305-ön sokat gondolkodtam én is, de van néhány fontos hiányossága, ami miatt végül lebeszéltem magam. Nem tud térképet kezelni, nem cserélhető akkus, viszont csak 12 óra az üzemideje, és nem mér hőmérsékletet. Pedig amúgy biztos jó :) Most inkább az okostelefon + hagyományos pulzusmérő felé hajlok. (Bár az ideális az lenne, ha lenne olyan bluetooth egység, ami a polar jeladókkal működne, és az okostelefonba küldené az adatokat :)
erchegyia Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135324
Van egyébként GPS topic.
Előzmény: erchegyia (135323)
erchegyia Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135323
én egy 60CS-t viszek magammal minden tekeréshez. Turistautak.hu térképekkel tökéletesen használható terepen, ennek a lefedettsége viszont még nem tökéletes, szóval ha távolabb is akarsz menni nagyobb hegységeinktől, akkor érdemes lehet egy TopoGuide beszerzése.
Ha autóban/városi bringázáshoz is akarod használni, akkor a NaviGuide jó döntés mindenképp. Én tökéletesen megvagyok a tuhu+NaviGuide párosítással.
A kütyü nagyban függ attól, hogy mit vársz el a tőle + mennyit enged a pénztárcád. Nekem ezek a bringás típusok nem igazán tetszenek, nem is nagyon ismerem őket. Egy mindenes kütyünek a 60CSx-et javallom, de ezt kérdés, kihasználnád-e.
messengerina Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135322
Csatlakozom a kérdéshez! Engem is érdekelne! Köszi!
vilard Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135321

mephisoft!

És GPS userek!

Engem érdekelne ez a téma!

Lécci írjatok GPS tapasztalataitokról, hogy főként terepen, montizásnál, túrázásnál milyen gépek azok amik már használhatók, érdemesek megvételre.

Konkrétan mondjuk a Garmin Edge 305 vagy Forerunner 301 érdekelne!

Vagy van erre Topik valahol?

Tenk ju!

Vilardov

Előzmény: mephisoft (135290)
halaloszto Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135320
Ha birosag lesz belole, akkor eleg kevesse szamit hogy szabad volt-e bringazni vagy sem. Gondold meg, ha pl valaki betor hozzad es lelovod, akkor nem igazan fogja a birosagot erdekelni hogy ha nem tor be nem lesz semmi baja. Neki van egy betorese, neked meg egy hirtelen felindulasbol emberolesi kiserleted.

Az autosnak is lesz egy elsobbsegadas elmulasztasa, szemelyi seruleses kozuti kozlekedesi baleset okozasa, a bringasnak meg egy tiltott helyen kerekparozas.

IANAL

vajk
Előzmény: kivi (135305)
Butch Cassidy Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135319
rgranc Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135318
A szmogtúra topikban kivi válaszolt már (30902), lehet hogy elsiklottál felette...
Előzmény: solymi papa (135315)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135317
Ha még felférsz érdemes lehet. :-)
Előzmény: solymi papa (135315)
csiga papa Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135316
BM hivatalos értelmezése a KRESZ 3. §-hoz:
... nem hivatkozhat más szabálytalanságára az, aki maga is szabálytalanul közlekedik.

Nekem ez mindig benne van a fejemben, ahányszor csak elmegyek egy "Kerékpárral tilos" tábla mellett. Sajna ez naponta 4 alkalommal megtörténik. Hurokban a fejünk ilyenkor.
Előzmény: kivi (135300)
solymi papa Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135315
A HHH ról érdemes tüzijátékot nézni? Szoktak felmenni?
SzeZo Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135314

Nálam Tarlós akkor jelentkezett be, amikor évekkel ezelőtt az Árpád híd melletti autós lehajtóval kapcsolatban kifejtette, hogy nem érti, miért is kéne ott a kerékpárosoknak elsőbbséget adni. Ezzel egyből rávilágított kerékpárosbarát jellemére és arra, hogy nem tudja mi fán (alu csövön) terem a macisajt.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (135173)
GabeR Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135313
A patak partján (a Duna felöl indulva először a bal parton, majd a Földhivatal/híd után a jobb parton (igen, arrafelé szemben a forgalommal, de vissza ez nem gond) szépen lehet menni. Mindösszesen 20-30 m kockakő van, közvetlenül a főút előtt. Innen kb 300 m a leágazás Dömörkapu felé, és + 2-300 a Skanzen-Paprét felé.
Előzmény: mephisoft (135312)
mephisoft Creative Commons License 2006.08.18 0 0 135312
A kérdéses szakasz tényleg jól kikerülhető, ha Leányfalura mész, vagy onnan jössz. De ha a hegyekbe/ből (Pilisszentlászló, Dömörkapu) mész/jössz, akkor kevésbé. Van ugyan kijelölt kerékpárút fel a partról a hegyek felé, de országútival kínkeserves. A legdurvább fajta macskakő, sóder, murva - kb. 10-zel lehet rajta menni (országútival). Még nem kísérleteztem ki, merre is lenne jó menni, de legtöbbször eddig a főúton mentem.
Előzmény: Pinyo (135307)
GabeR Creative Commons License 2006.08.17 0 0 135311
Az az érzésem, hogy ideje lenne elkezdeni lobbyzni egy "kerékpáros felelősségbiztosítás és/vagy Casco" érdekében (itt vagy János?).

Egy mértékadóan kis összeget (úgy tipikusan menyire tudok én betörni saját hibámból egy autót, és mennyire tipikus ez az esemény?) biztos kifizetnénk páran...
kivi Creative Commons License 2006.08.17 0 0 135310
Azért szerencsére a nagyfokú szubjektivitás mellett vannak irányadó jogszabályok is.
Előzmény: Rooger Preed (135309)
Rooger Preed Creative Commons License 2006.08.17 0 0 135309

Ha egy olyan embert kap ki a bringás, akkor igen.

Sajnos ez nagyon emberfüggő. Van aki ezért az autóst bűnteti, mert miért kanyarodott ki (lehetett volna egy KAMA3 is), más meg a bringást a szokásos dolgok miatt.

Előzmény: kivi (135306)
Stms Creative Commons License 2006.08.17 0 0 135308
Ez sajnos a "kerékpárutak" jó részére igaz.

Az nagyon szép dolog, hogy a városvezetések bringautakat akarnak, de az már nem igazán, hogy az eredmény életveszélyes (jobb )esetben csak használhatatlan). Az egy dolog, hogy sok a bringás, ebből odafönt eddig csak annyi esett le, hogy ez a sok ember szavazásra jogosult. :(

Az alábbi könyvet 2001-ben adta ki a KEROSZ, miniszteri támogatással. Úgy látszik aki a pénzt adta rá, elfelejtette elolvasni, és átgondolni a benne rejlő ötleteket.

http://www.mek.iif.hu/porta/szint/muszaki/kozleked/kerekpar/
Előzmény: Butch Cassidy (135301)
Pinyo Creative Commons License 2006.08.17 0 0 135307

A kérdéses szakasz tök jól kikerülhető a parti úton.

kivi Creative Commons License 2006.08.17 0 0 135306
Szerencsére nem ilyen rossz a helyzet.
Előzmény: Rooger Preed (135304)
kivi Creative Commons License 2006.08.17 0 0 135305
Nem a rendőr szava számít, hanem az igazságügyi szakértőé és a bíróé. Autó vs. autó esetben nagyon gyakori az efféle megosztott felelősség.

Én tavalyelőtt hátulról csattantam egy elémvágó, majd azonnal megálló autóval. Szóba sem került hogy sima ráfutásos eset lenne, mert arra nem kell (és nem is tudok) felkészülni hogy elémvág, és nyom egy satut. Ez erre az esetre is igaz, tehát itt az autós vastagon sáros. Viszont ha ott tényleg tilos, akkor részlegesen bringás is elmarasztalható, de hát ez van.
Előzmény: erchegyia (135303)
Rooger Preed Creative Commons License 2006.08.17 0 0 135304

Sajnos a bringás nem áll túl jó helyzetben:

Pro:

- Az autós nem adta meg az előbbségét

Konrta:

- A bringás tilosban tekert

- A bringás nem jól válaszotta meg a sebességét (gumiszabály)

- A bringás (a sérülések alapján) a számára megengedett 40 km/h sebességhatárt túllépte.

És egy ilyen bukás után a fél bringát lehet kidobni...

Előzmény: erchegyia (135303)
erchegyia Creative Commons License 2006.08.17 0 0 135303
ez mondjuk attól is függ, hogy a rendőr kinek akar igazat adni (tetelezzük fel, hogy az előző kereszteződés után nem volt kint a tiltó tábla), mert egyik szemszögből az autós nem adta meg az elsöbbséget, másikból meg egy sima ráfutásos baleset, ahol meg a bringás felelőssége egyértelmű.
Előzmény: kivi (135300)
erchegyia Creative Commons License 2006.08.17 0 0 135302
Holnap megszakértem ezeket a táblákat....

Ez nagyon szomorú.
Na, ebben egyetértünk!
Előzmény: kisKöves (135299)
Butch Cassidy Creative Commons License 2006.08.17 0 0 135301
Ebben a szakaszban az a szép, hogy sarkonként változik, hogy szabad-e vagy sem. Figyeljétek meg egyszer, a tiltás, ugye csak a következő elág-ig tart, és nincs mindenhol kint a tiltó tábla. Én szoktam nézni, végül is nem árt tudni arra az esetre, ha rám szólna egy rendőr (amire már volt példa, akkor pont jogosan).
Előzmény: kisKöves (135297)
kivi Creative Commons License 2006.08.17 0 0 135300
Ezt az ügyet simán perre lehetne vinni, ahol külön-külön vizsgálják a két fél felelősségét. A kerékpáros abban sáros volt hogy tilosban járt (a sebessége kérdéses) de nem ő okozta a balesetet. Ha ott te jössz autóval, akkor valszeg te is éppúgy beleszállsz.
Előzmény: kisKöves (135299)
kisKöves Creative Commons License 2006.08.17 0 0 135299

Leányfalutól Bp-ig tart a biciglijárda (a leányfalui részét nem ismerem, az lehet, hogy kerékpárút), hol a járdán megy, hol a parti sétányon, hol kisebb utcákon kóvályog. Tábla kint van.

Azért akadtam ki, mert egyrészt mi (gruppetto) is sűrűn megfordulunk ott, természetesen az úton megyünk - néha dudál is egy egy autós KRESZtudós - aki persze a rá vonatkozó szabályokat nagyvonalúan átlépi. Ott a hullámvasúton be lehet gyorsulni, de úgy látszik nem érdemes, ezután még jobban fogok figyelni.

Másrészt oké, hogy a srác felépül, de honnan lesz másik félmillió forintja. És el van intézve azzal, hogy mé' biciklizett ott, hát könyörgöm, hol a faszba biciklizzen?!!

Ez nagyon szomorú.

Előzmény: erchegyia (135298)
erchegyia Creative Commons License 2006.08.17 0 0 135298
Ez azon a részen történt (HÉV állomástól Visegrád irányába), ahol még nincs bringaút(nak csúfolt valami). Tábláról se tudok, igaz azon a szakaszon ritkán járok (igaz itt lakom több mint 10 éve :P)
Előzmény: kisKöves (135297)
kisKöves Creative Commons License 2006.08.17 0 0 135297

Azért, mert a barom seggfej közlekedés szervező/felügyelő hernyók kikarózták a 11. út szente.-i szakaszát kerékpárral behajtani tilos táblával, majd kinevezték a járdát bicikliútnak. Aki járt már azon szaron országutival az tudja miről beszélek.

Fel tudnék robbanni a méregtől!!

Az a sok kedves ember, aki a fejünk fölött dönti el, hogy ki hol kerékpározzon, ilyenkor nyilván széttárja a kezét, mert szerintük Szentendre belterületén egy 2x2 sávos autópályának kell lenni, mert AUTÓZNI KELL, MUSZÁJ!!! Aki ezt nem veszi tudomásul, vessen magára.

:(((((

Előzmény: erchegyia (135294)
maci124 Creative Commons License 2006.08.17 0 0 135296
135069 nek szol
Előzmény: maci124 (135295)
maci124 Creative Commons License 2006.08.17 0 0 135295
" és mintha lenne benne néhány felesleges nyúlvány is (eltévedés????)."

igy van
erchegyia Creative Commons License 2006.08.17 0 0 135294
"...mivel ott ugye nem lehet bringával haladni..."

ööö.... Miért is nem?!
(lusta vagyok ott bejelentkezni :P)
Előzmény: mephisoft (135293)
mephisoft Creative Commons License 2006.08.17 0 0 135293
Bocs itt a link:

http://forum.bikemag.hu/showthread.php?t=2198&page=61

az oldalon legalul. (Arrafelé alul vannak a friss üzenetek.)
Előzmény: Stms (135292)
Stms Creative Commons License 2006.08.17 0 0 135292
Ez nagyon rondán néz ki. :(
Topikot lécci írj, nem vagyok járatos a bikemagon.
Előzmény: mephisoft (135289)
erchegyia Creative Commons License 2006.08.17 0 0 135291
uhh :(((
Melyik topicba találom a leírást?
Előzmény: mephisoft (135289)
mephisoft Creative Commons License 2006.08.17 0 0 135290
Pár napja - a programom demojaként - megpróbáltam feltölteni ide egy Google Earth-ben megnézhető, végigrepülhető pilisi bicajos túraútvonalat. Ide akkor nem sikerült, úgyhogy most föltettem a Google Earth fórumra. Itt lehet megnézni:

http://bbs.keyhole.com/ubb/showthreaded.php/Cat/0/Number/559675/an/0/page/0#559675

Google Earth természetesen kell hozzá.

Remélhetőleg hamarosan elkészülök a progi azon részével is, ami szint-profilt generál. (Bár most, hogy elkezdtem, látom, hogy - ha tisztességesen akarom megcsinálni - kicsit nehezebb feladat, mint előzetesen gondoltam.)

Az a tervem, hogy ezekből az útvonalakból (outis és montis is) leírással megspékelve csinálok egy gyűjteményt. Igazán persze akkor lenne értelme, ha más is beszállna. Érdekel még valakit?

Kell a dologhoz egy (leg)újabb fajta telefon (ami ismeri a Java Location API-t) és egy Bluetooth-os GPS.
mephisoft Creative Commons License 2006.08.17 0 0 135289
Az BikeMag fórumán részletesen leírta a srác -> túlélte, de az arca összekaszabolódott, ahogy a hátsó ablakon beszállt az autóba. A bringát itt lehet megtekinteni:

http://kepfeltoltes.hu/view/060817/DSC00101_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

(Elég lassan jön le a kép.)
Előzmény: erchegyia (135280)
cseya Creative Commons License 2006.08.17 0 0 135288
Szépek. Fotós vénád van, látszik.
Előzmény: kocsi (135281)
Stms Creative Commons License 2006.08.17 0 0 135287
Arra azért kíváncsi lennék, hogy az egyes jelöltek pontosan mit is értenek a kerékpárút szóösszetételen.

Esetleg melyikük ismeri a kerékpársáv fogalmát.

:/
Előzmény: nomad von Fblodilovich (135267)
cseya Creative Commons License 2006.08.17 0 0 135286
Ismerem, azokkal havas útra semmi szín alatt nem merészkednék ki.
Előzmény: nazabiker (135273)
pudingman Creative Commons License 2006.08.17 0 0 135285

Sziasztok,

eladó egy Look PP396-os pedál+adapter, originál csomagolásban.

odin88 Creative Commons License 2006.08.17 0 0 135284
20.-án tt és verseny Tiszakécskén. www.zoldgomb.hu és ttt.tr.hu
laczka Creative Commons License 2006.08.17 0 0 135283
nekem meg csak annyi volna a kérdésem, hogy a vasút melyik oldalán?
buszvégállomás felöli vagy a másik?

csak azért hogy be tudjam húzni a strigulát;)
Előzmény: Elm (135261)
zfazek Creative Commons License 2006.08.17 0 0 135282
Már akartam neked írni a szagtopikban, hogy szerintem a kompakt hajtóműveken 34 vagy 36 a kistányér, nem 32. Neked biztos 32?
Előzmény: krilin (135276)
kocsi Creative Commons License 2006.08.17 0 0 135281
"Sok fénynél jobb a több."

Ezért is jó nappal bringázni! ;-) Ráadásul olyankor még fényképezni is lehet.

Pár újabb kép a tegnapi túráról: Klikk!

Előzmény: Pinyo (135279)
erchegyia Creative Commons License 2006.08.17 0 0 135280
Volt reggel egy elég csúnya baleset Szentendrén.
Ahogy kinézett, arra következtetek, hogy a 11-esre kanyarodott ki egy fehér 5 ajtós gépjármű, a bringás elvtárs nem kis sebességgel (kerékpár erősen deformálódva, hátsó ablak betörve) belerongyolt hátulról. A sporttárs már nem volt ott, a rendőrök igen. Tudtok róla valami? Mi lett vele?
Pinyo Creative Commons License 2006.08.17 0 0 135279

igen, igen. :-)

Sok fénynél jobb a több.

Előzmény: Nemozoli (135278)
Nemozoli Creative Commons License 2006.08.17 0 0 135278
Én vakítónak láttam a régi, 26 LED-es fejámpámat egészen addig, míg meg nem építettem a 43 LED-es kormánylámpát, ami a nonpluszultra volt egészen addig, míg meg nem építettem a Luxeonos fejlámpát, ami ász volt, amíg meg nem építettem a 3 Luxeonos kormánylámpát, ami egész jól nyomatja, amíg.....

és ez így megy a világ végezetéig :-D
Előzmény: csiga papa (135171)
Pinyo Creative Commons License 2006.08.17 0 0 135277
Nem kompakt. Nekem 39/25 most a legkisebb, ezen nem is aggódom, mentem már Diósárkot 42/23-al is. Széchenyi hegyet utoljára tavaly télen mentem montival valami 10 perc körül.
Előzmény: krilin (135276)
krilin Creative Commons License 2006.08.17 0 0 135276
Pinyo próbáltad egyáltalán magad mostanában a Széchenyi hegyin? lehet, h az új bringával javítanál!
amúgy neked is kompakt a hajtóműved? nekem 32-25 a legkisebb áttétel. azért biztos ez is számít, elég jól kitekerhetők vele a nehéz emekledők, mint pl a Melinda út.
Előzmény: Pinyo (135275)
Pinyo Creative Commons License 2006.08.17 0 0 135275

Bakker krilin, a mostani "kevés vagyok" 8:44-es időd is egy perccel jobb, mint a legjobbam, szóval ne mert panaszkodni. :-)

Az időfutamokat néha én is gyűröm, ez alapján mérem le, hogy milyen aktuális formában vagyok. Sajnos túl jó időket mentem régen és képtelen vagyok megjavítani őket. Azért ha hazahozom a telekről az outit, megpróbálkozom ismét párral. Pl. a Margitszigeten szeretném a 3:26-omat megjavítani.

Előzmény: krilin (135274)
krilin Creative Commons License 2006.08.17 0 0 135274
totnes
nagy időim nem lesznek idén, de egy-két montis időt biztos megjavítok majd az országutival. pl a Diós árok és a Széchenyi hegy időfutamokat. (utóbbin 8:44-et mentem elsőre, ami csak 15 mp-el rosszabb, mint a 2 évvel ezelőtti montis időm)

de szerintem ez még legalább egy hónap, még kevés vagyok, szal van időd javítani a rekordokon:)
Előzmény: totnes (135148)
nazabiker Creative Commons License 2006.08.17 0 0 135273
Mivel csak városban jártam vele, Silento II 1.75-ösök voltak. Aszfaltra elég simák, vannak azért kis recéi, és oldalbütykei is. Elég keskeny, de azért ballonos is az úthibákra meg a padkázáshoz.
Előzmény: cseya (135256)
NAVIGATOR Creative Commons License 2006.08.17 0 0 135272

OFF

A dilettáns kicsit erős, de tény hogy rengeteg hibát követett el.

Shackleton foreva!

Előzmény: Butch Cassidy (135271)
Butch Cassidy Creative Commons License 2006.08.17 0 0 135271
OFF

Scott azért nem tért vissza, mert egy dilettáns volt. Rengeteg hibát követett el, ha úgy vesszük, csoda, hogy addig jutott, ameddig, illetve valóban heroikus küzdelem lehetett ennyire felkészületlenül elgyalogolni a Déli-sarkig. Amundsen mindezt ésszel csinálta és ő - érdekes módon - egyetlen ember veszteség nélkül (igaz, vagy két tucat kutya árán) megjárta ugyanezt az utat, a körülményekhez képest relatív simán.

Az viszont igaz, hogy nagy hidegben nem csúszik a hó. Ehhez már -10 is elég, de persze minnél hidegebb, annál kevésbé. (Ld. még vaxolás.)
Előzmény: NAR (135259)
solymi papa Creative Commons License 2006.08.17 0 0 135270

talpai alatt a nyomás miatt megolvad a hó.

OFF: Nem igaz, ilyen kis nyomás miatt nincs olvadás. Még a korcsolyánál se, pedig ott sokkal nagyobb. Igazából igy a XXI. sz. elején nem tudja a fizika megmagyarázni, miért csúszik a szánkó/korcsolya.

Elm Creative Commons License 2006.08.17 0 0 135269
Nem. Egy idegbeteg fasz, csak mar fasult, es legyint ra. De azert nem hagyja ki... :o)
Előzmény: Palotasziget (135264)
Elm Creative Commons License 2006.08.17 0 0 135268
Tok igaz. De nekem ettol lesz jobb a kedvem... :o)
Előzmény: kivi (135266)
nomad von Fblodilovich Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135267
Ez azért jó hír, mert Katona Kálmán is többek között bicikliutat építéssel kampányol, és meglepő módon Demszky is felgyorsult kerékpárúthálózat fejlesztésről beszél. Tehát bármi is történik, ősztől beköszönt számunkra a kánaán, nemsokára lehagyjuk Bécset, 4 év múlva pedig talán még Amszterdamot is. :)
kivi Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135266
Szinte minden masnap-harmadnap megesik

Ismered a viccet?

"Vadász, vadász te szopni jársz ide!"

:-)))
Előzmény: Elm (135263)
Entuziaszt Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135265
Nem, nem szanokat tologattak, hanem falaztak, s a dermedo habarccsal voltak problemaik.
Meg a szimpla tulelessel. ;-) vagy :-( (az ember eppen nem is tudja...)

De biciklizni mar -27 kornyeken se lehet kellemes, oltozektol fuggetlenul.
A kenoanyagok (pl. kormanymuben, hajtomuben, stb) hatarozottan dermedni kezdenek, s ez valoszinuleg az elvezet rovasara megy hosszabb tavon. ;-)

Es kicsit hidegebb idoben (-35 korul) pedig a 0C koruli idore tervezett muszalat tartalmazo szovetek is furcsan kezdenek viselkedni. Nekem nem jutott eszembe biciklizni azon a homersekleten. ;-)

De tenyleg erdekes lenne tudni, hogy a biciklis futarszolgalatnal minusz hany fokig kell munkara jelentkezni. ;-)

Palotasziget Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135264
Akkor Te, ezek szerint egy jámbor, nyugodt lélek vagy.
Jó pihit! :-)
Előzmény: Elm (135263)
Elm Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135263
Ugyan, ez nem hir, leporoltam magam, letorolgettem a labamrol a vert, visszaallitottam egyenesbe a kormanyt, visszaraktam a lancot, es mar mentem is. Ahogy mindig. Szinte minden masnap-harmadnap megesik, igazabol ez csak a pillanatnyi lelkiallapotomtol fugg. Ma ket centizos barom miatt eppen vaddiszno allasba voltam kapcsolva. Igaz, az elmult par hetben nem volt, mert egy bicikliutas eset miatt - amit majd egyszer elmeselek, bar nem olyan erdekes - megint "feny gyermeke vagyok"-osat jatszottam, es csak mosolyogtam minden barmon, es visszafogtam magam. Ma elfogyott a turelem egy kicsit. Ennyi kell, es mar horpasztok is...
Előzmény: Palotasziget (135262)
Palotasziget Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135262
A holnapi hírek, mely rovatában találkozhatunk az esettel? :-))
Előzmény: Elm (135261)
Elm Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135261
Na, ma ismet noveltem eggyel azon autosok szamat, akik - legalabbis hosszabb rovidebb ideig - ugyelni fognak a kerekparut elsobbsegere... nem mondok mast, csak annyit: kobanyai ut... :o/
kivi Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135260
Dhpage, te voltál? :-)
NAR Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135259
Ivan Gyenyiszovicsek -40C -ig meloztak kint, ha jol emlekszem.

De nem hiszem, hogy szánokat tologattak. Állítólag a szán azért csúszik a havon, mert a talpai alatt a nyomás miatt megolvad a hó, ezért ezen a vízen csúszik. Ez kb. -25 fokig működik, alatta nem, ekkora hidegben olyan a szánt tologatni, mintha homokon próbálnák. A Spektrumon(?) volt egy műsor Scott-ékról, ők azért nem tértek vissza a Déli-sarkról, mert a vártnál hidegebb, -20 helyett -30 fok volt a hazaúton, ezért nem tudták vonszolni a szánjaikat és elfogyott az erejük.

Bye,NAR

Előzmény: Entuziaszt (135258)
Entuziaszt Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135258
"Amundsen visszaemlékezéseiben olvastam, hogy nekik -27 fok volt az a határ, amikor nem indultak neki.
Biciklis futároknál hol lehet ez a határ...?"

Na ja, ezek a tunya Norvegok....

Ivan Gyenyiszovicsek -40C -ig meloztak kint, ha jol emlekszem.
Stms Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135257
Na, ezért érdemes volt legörgetni. :)
Előzmény: koller andor (135214)
cseya Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135256
Milyen külsőt használsz hóban-fagyban?
Előzmény: nazabiker (135191)
NAVIGATOR Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135255
Mindjárt gondoltam, hogy Neked is ismerős lesz. :-P
Előzmény: Fishtax (135254)
Fishtax Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135254

"...legurította minden reggel a kis >>lélekmelegítőjét<<"

Ó, egyből ráismertem! :-)

robi

NAVIGATOR Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135253

Persze ő azért legurította minden reggel a kis "lélekmelegítőjét".

Amundsen visszaemlékezéseiben olvastam, hogy nekik -27 fok volt az a határ, amikor nem indultak neki.

Biciklis futároknál hol lehet ez a határ...?

Előzmény: pROF (135252)
pROF Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135252
Az ilyet el kell küldeni egy hónap edzőtáborozásra az északi sarkra :)
Előzmény: NAVIGATOR (135251)
NAVIGATOR Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135251
Idézném gimis tesitanáromat: "Nincs hideg idő, csak nyavajás ember."
Előzmény: pROF (135250)
pROF Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135250
Azért a különböző érzetek ignorálása éppen hogy az evolúció ellen hat. Ezek az érzékek épp azért fejlődtek ki, hogy könnyítsék a fennmaradást, pl. az előtt érezd, hogy hideg van, mielőtt megfagysz, és elpusztulsz...
Palotasziget Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135249
Na ugye! :-)
Előzmény: NAVIGATOR (135247)
NAVIGATOR Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135248

Időközben megkaptam a hétvégi verseny aktuális kiírását:

Kerékpáros teljesítménytúra 2006. augusztus 20. vasárnap Rendezõ:                   DH. GIRAFFE KERÉKPÁR CLUB SPORT EGYESÜLET

2330 Dunaharaszti, Rónai Gy. u. 25.

Információ:              Takács Dániel

2330 Dunaharaszti, Rónai Gy. u. 25., Tel.: (24) 490-795

e-mail: giraffekerekpar@freemail.hu

Internet: www.giraffe.hiport.hu

Rajt, cél:                  Dunaharaszti, Piactér-rendezvényközpont

Rajt ideje:                11.00 óra, Nevezési díj:       -családi kategóriában          500 Ft/család

-egyéniben:                           500 Ft/fõ

Távok:                        I.    50 km

Útvonal:     Dunaharaszti-Taksony-Szigethalom-Tököl-Szigetújfalu-Szigetcsép-Tököl- Szigethalom-Taksony-Dunaharaszti

II.   80 km

Útvonal:     Dunaharaszti-Taksony-Szigethalom-Tököl-Szigetújfalu-Ráckeve-Kiskunlacháza-Bugyi-Ócsa-Alsónémedi-Dunaharaszti

III.  20 km Családi túra

Útvonal:     Dunaharaszti-Szigethalom-Dunaharaszti

A családi kategóriában a túra során a családnak együtt kell haladnia.

Díjazás:                     Kategóriánként az elsõ három beérkezõ érmet és tárgyjutalmakat kap.

Minden beérkezõ a teljesítésrõl szóló oklevelet és matricát kap.

Kategóriák:               50 km-es táv

80 km-es táv

20 km családi túra (legalább egy felnõtt és egy gyermek)

Szolgáltatások:        minden induló a helyszínen, a rajt elõtt veheti át a rajtszámát

az ellenõrzõ pontokon: üdítõ ital, gyümölcs, édesség, a rajtnál: csomagmegõrzés, ivóvíz

Biztosítsd helyed a rajtnál, nevezz elõre!

NAVIGATOR Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135247
Ja-ja, dögunalom. Jobban élveztem pár napja, amikor egy taxis tata előbb fel akart küldeni egy jobbosban a patkára, aztán ledudált, végül nekem jött hátulról. Fincsi volt!
Előzmény: Palotasziget (135246)
Palotasziget Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135246
Nem lenne uncsi?
Senkit nem látnál, nem akarna eléd vágni, fellökni, leszorítani stb., stb...
Előzmény: NAVIGATOR (135245)
NAVIGATOR Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135245
De jó lenne, ha mindenki így gondolná mindenféle utazásról. Otthon meditálna, én meg nyugodtan biciklizhetnék. :-P
Előzmény: koller andor (135233)
koller andor Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135244
Az attól függ mi van a pipában!
Előzmény: dhpage (135235)
Palotasziget Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135243
135227 hsz.

hagyhagyja=hagyhatja
dhpage Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135242
:))
Előzmény: Palotasziget (135241)
Palotasziget Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135241
" Rendben lovag. Egyezzünk ki egy döntetlenben! " :-DD
Előzmény: dhpage (135240)
dhpage Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135240
jó-jó ez elméleti vita, mert úgy is az áll félre aki jobban félti az autóját és nem az akinek kresz szerint előnye van :)))

bringánál meg a lendület számít :)))
Előzmény: Palotasziget (135237)
nomad von Fblodilovich Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135239
Nagyon szépen ívelt gondolatsor. Mit tömtél a pipádba? :D
Palotasziget Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135238
Én is külön-külön gondoltam!
Egy korty sör, egy-két szippantás...
Előzmény: koller andor (135234)
Palotasziget Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135237
Én továbbra sem azt mondtam, h. a fentről jövőnek kell felfele tolatnia! :-DDD
De neki, ha úgy adódik, sokkal könnyebb elindulnia, mint aki dombnak felfele megy! :-DDD
Előzmény: dhpage (135230)
dhpage Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135236
asztráltest-utazás? én is befizettem egy drága reinkarnációs tanfolyamra, sokba került, de hát egyszer élünk!

Előzmény: koller andor (135233)
dhpage Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135235
mindegy, füst-füst ;))

mondjuk lehet hogy ez genetikailag eltárolt szentimentalizmus a tűzhányók füstjéhez :)
de mióta az ipar és az autók újra kitermelik a hasonló mennyiséget, már kezd kikopni a divatból :))
Előzmény: koller andor (135229)
koller andor Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135234
A kettő együtt nem megy.
Előzmény: Palotasziget (135232)
koller andor Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135233
Egyes elméletek szerint- amiben én is hiszek- az un. űrutazás teljesen felesleges pénzpocsékolás illetve meddő erőfeszítés. A világegyetemet megismerni-ezen elmélet szerint- kizárólag szellemi síkon lehet.
Előzmény: dhpage (135226)
Palotasziget Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135232
A sör mellé, vagy csak úgy? :-)
Előzmény: koller andor (135229)
Palotasziget Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135231
" De sztm is illet kérdése is egy efféle helyzet. "

Erről nem is beszélve! Pláne, ha egy hölgyről van szó! :-)
(Nálam, legalábbis...)
Előzmény: Törölt nick (135219)
dhpage Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135230
ez tényleg jó példa, akkor gondolj bele hogy a fentről jövőnek a jégen kell megállnia, majd tolatnia :)))
vegyünk például egy hátsókerekes bmw-t vagy kisteherautót :))
Előzmény: Palotasziget (135227)
koller andor Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135229
Pipázom.
Előzmény: dhpage (135228)
dhpage Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135228
a cigi is az evolúció része? ;)
Előzmény: koller andor (135221)
Palotasziget Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135227
Az mondjuk Ok, h. hegynek felfelé nem tolatsz!
Ha fentről érkezem én ezért lassítok, vagy húzodok félre, akár autóval, akár bicajjal közlekedem. Max. ha a jóember mutatja,h. ő pont oda menne, ahova én félreálltam, akkor mutatom neki, sajna neki kell tolatni. De mindenképpen megvárom mi lesz a "jelbeszéd" vége :-)
Mert ha már a példálozásnál tartunk ;-) ,akkor mi a stászli, ha téli jeges út van, a lentről jövő örül, h. sikerül neki felfelé kaptatni és nem pörögnek ki a kerekek!
Majd biztos megáll? ( ha meg igen ott is hagyhagyja a verdát) :-D
Előzmény: dhpage (135213)
dhpage Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135226
ezt propagáld az űrhajósoknak is és akkor a nasa rengeteget spórolhat az űrruhák fűtésének mellőzésével :)))
halaloszto Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135223
Ez egy kulon allatfajta. Szoktam oket figyelni. En vaddiszno style-nak hivom. Megy mint az orult, nem gondolkozik elore, nem figyel, majd valahogy megoldodik. Ugranak szet a cekkeres nenik, ijedeznek a szembejovok, o meg csak megy mint a torpedo. Oldja meg a masik. Pl a budai rakparton mentem egy ilyen mogott (megfigyeles alatt volt :-), jon szembe egy almodozo, kozepen, kicsit kacsazva. Mar gondolkozok hogy ilyen tavrol en mar szoktam "eebresztooo"-t kialtani, dehat nem en vagyok elol, lassuk alanyunk mit lep. Hat azt lepte hogy kb 3m tavolsagnal rakialtott egy elhalo hee-t, majd fekezett es ment tovabb. A szembejovo ijedteben bekacsazott elem, ereztem ahogy az elso kereken tamaszkodva megy felefele a hatso a levegobe, es kezdek balra dolni, de sikerult talpra letenni a bringat, es en is mentem tovabb.

vajk
Előzmény: Törölt nick (135219)
nazabiker Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135222
Ja, ezzel jól betámadod a többi fajt és világuralomra törsz:)
Előzmény: koller andor (135221)
koller andor Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135221
Jó jó. Inkább rágyújtok, iszom egy sört utána meg bicajozok egy jót.
Előzmény: nazabiker (135220)
nazabiker Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135220
Ezt azért így ex-cathedra nem jelenteném ki, elvégre az ember túlélte a barlangi medvét és a gyapjas mammutot is, nem beszélve a dinoszauroszokról:)
Előzmény: koller andor (135217)
halaloszto Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135218
vissza kellett volna tolass, nagygazzal, kiporgo kerekkel (kezifek kivulrol len latszik) aztan miutan megnezte hany helyen jott le a fenyezese a szanaszet repulo kavicsoktol, legkozelebb megfontoltabb lett volna.

hogy ontopic is legyek:
megyek haza a Nanasi-n, balrol a lakotelepnel kikandikal egy 17-18 eves srac egy eleje hianyzik fekete smarttal. latom rajta hogy gondolkozik kijojjon vagy sem, de gondolom szembol nem jonnek, valami majdcsak lesz. mire majdnem odaerek kikanyarodik, majd meglepodik hogy alig ferunk el, erre elfelejt kigyorsitani es ha nem fekeznek jo messzirol rendesen jol utolernem. szolid "gratulalok" megjegyzesemre kikonyokol, es elkezd hatrafele magyarazni valalmi kornyeken meno bicikliutrol. tiszta agybaj. nem tud vezetni (a kocsi eleje vajon miert hianyzik), benazik, es meg be is szol? szoktam latni a kocsit a kornyeken, most feljek, vagy oruljek hogy legkozelebb megbeszelhetjuk a kerdest?

vajk
Előzmény: dhpage (135213)
koller andor Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135217
Igen a védekezésen van a lényeg. Aki mindíg csak védekezik az veszít a fajok között a fennmaradásért vívott küzdelemben.
Előzmény: nazabiker (135216)
nazabiker Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135216
OK, fogalmazzunk másként: én utálok fázni:) És mivel nem kötelező fázni, hanem lehet ellene védekezni (ezt a képességét az ember még barlanglakó korában elsajátította), ezért én nem csinálok presztízskérdést abból, hogy "sportosan" vagy melegen öltözzek.
koller andor Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135214
Tudom, ez itt OFF, de:
Alapvetően senki sem fázós, hiszen a világegyetem részei vagyunk mindannyian. Tudjuk, hogy a világűr átlaghőmérséklete nem a mi kánikulai értékeinkehez közelít. Tehát az, hogy valaki fázós, az egy civilizációs ártalom, ami a pozitív gondolkodással leküzdhető, illetve megszüntethető.
Előzmény: nazabiker (135208)
dhpage Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135213
egyszerű példaként a telkünkre vezető salakos meredek földutat hozhatnám.
ott megnézem ki mennyire egyszerűen tolatna hátra a hegynek felfele, míg hátragurulni a lejtőn viszonylag egyszerű.

és természetesen ebből is volt már anyázás, hogy a felfele jövő beszólt, hogy tolassak már vissza. aztán a vége az lett, hogy szépen visszagurult :))
Előzmény: Palotasziget (135210)
nazabiker Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135212
Persze, hozzá kell szokni. Szerintem 0 fokig bátran bringázz, próbáld ki, aztán majd meglátod. Persze mindez városi bringázásról szólt, rövid távon (max 3/4-1 óra), 0 fok alatt nem megyek edzeni szabadba én sem. Szerintem sokkal kellemesebb, mint fázva ácsorogni a megállóban, esetleg beöltözve izzadni a metróban, beleépni a locspocsba, vagy csúszkálni autóval a jeges úton, állni a dugóban, stb. Az a jó benne, hogy mindig tudom, mikor hova mennyi idő alatt érek oda, nem kell rászámolnom a dugót vagy a lekésett villamost. Pl. OlisSuli reggeli edzés 7-kor. Tudtam, hogy kb 15-18 perc az út Zuglóból a WCF-be. Elég volt 6:20-ig elindulnom, és akkor bőven maradt időm átöltözni és elkezdeni a bemelegítést. Autóval ez egyrészt sokkal tovább tartott volna, és még parkolódíjat is kellett volna fizetnem. BKV-vel nem is tudom mennyi, mert többsz9r is át kéne szállnom.
Előzmény: Törölt nick (135205)
Palotasziget Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135211
Na. igen!
Ezt mondjuk ismertem :-)
Előzmény: dhpage (135209)
Palotasziget Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135210
Ó!
Kösz az " útmutatást" :-))
Mindettől függetlenül, én maradok a saját bevált szokásom mellett. :-)
Előzmény: dhpage (135207)
dhpage Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135209
van még 1 ilyen is bár ez járdára nem vonatkozik :))

(3) Ha az úttest mindkét irányból belátható szakaszon egy forgalmi sávra szűkül és a közúti jelzésekből más nem következik, a szembejövő járművek közül annak a járműnek van elsőbbsége, amelyik útját irányváltoztatás nélkül tudja folytatni; a másik jármű vezetője az áthaladást lassítással, illetőleg - a szükséghez képest - megállással biztosítani köteles.
Előzmény: dhpage (135207)
nazabiker Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135208
Én fázós vagyok. Nem úgy, mint a régi klasszikus viccben, ugye "Szergej f*sza gyerek, nem fázik, a hűtőben is tornázik":)
Előzmény: koller andor (135200)
dhpage Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135207
Kitérés

32. § ...
(2) Olyan keskeny úttesten, amelyen a járművek egymás melletti elhaladása nehéz vagy lehetetlen, a járművekkel meg kell állni és az elhaladást az útpadkára húzódással vagy hátramenettel kell lehetővé tenni. Hátramenni azzal a járművel kell, amelyikkel ez - a járművek adottságait és a körülményeket figyelembe véve - könnyebben megtehető.
Előzmény: Palotasziget (135203)
koller andor Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135206
Pontosan. Lelki felkészülés a lényeg. A többi már gyerekjáték.
Előzmény: nomad von Fblodilovich (135201)
dhpage Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135204
az orosz lékbenfürdőkhöz képest mindenképp :)))
Palotasziget Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135203
Én viszont Veled értek egyet!
Aki fentről jön, annak mindig könnyebb lassítani, - akár félreállni - hogy majd utána csak a saját, v. a járműve súlyát kihasználva újraindulni.
Sz.tem csak az udvariasság szabályozza ezt a kérdést.
Nem emlékszem, h. a KRESZ szabályozná ezt?!
Előzmény: Törölt nick (135188)
dhpage Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135202
mondom közös megegyezés :)

-engedjél már el!
-nem!
-@nyád!

Előzmény: halaloszto (135199)
nomad von Fblodilovich Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135201
Ugyan már, ez annyira egyénfüggő, ki mennyire fázik..
koller andor Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135200
Szerintem túlöltöztél.
Előzmény: nazabiker (135198)
halaloszto Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135199
vizikreszben meg a felfele menonek vagy kevesbe motorosnak van elonye, mert ha megall visszaviszi a viz es ugy nehez kormanyozni. a jardan bringazokra a ket kresz kb egyforman vonatkozik :-)

vajk
Előzmény: dhpage (135194)
nazabiker Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135198
Ez butaság.
Motor tényleg szívás, mert nem mozogsz, csak ülsz mint majom a köszörűkövön és relatíve nagy sebességgel mész -> persze, hogy fázol.
Ha viszont bringázol, akkor ha rendesen fel vagy öltözve (értsd: nem nagykabát, hanem lélegzős kerékpáros téli ruházat) és normálisan mozogsz (értsd: nem 10 fordulat/perc-es nagymama-bringázás, és nem is 110-es időfutam-tempó, hanem 70-80-as fordulatszám, normál pulzus) akkor nem fázol és megfázni sem fogsz.
Én három éve nem fáztam meg, csak az influenza járvány alatt voltam pár napig influenzás és annyi.
Mit hordtam?
+5 fokig: termo gatya, téli cipő, rövidujjú felső afelett termo kabát, füles sapka, kesztyű.
0 fokig: termo gatya, téli cipő, hosszúujjú felső afelett termo kabát, füles sapka, kesztyű.
0 fok alatt: termo gatya alatta vékony betét nélküli hosszú bringásnaci, téli cipő dupla zoknival, hosszúujjú felső afelett termo kabát, füles sapka, kesztyű.
Semmi gondom nem volt a januári -18 fokban sem, pedig hetente kétszer 6-kor indultam otthonról.
Előzmény: Törölt nick (135196)
dhpage Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135195
önkiszolgáló? :))
Előzmény: Fishtax (135193)
dhpage Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135194
ja hogy gyalogúton :)) akkor mindketten szabálytalanul, tehát közös megegyezés :))

egyébként a kreszben azért a fentről jövőnek van előnye, mert hátragurulni, vagy lassítani és félreállni még mindig könnyebb, mint felfele tolatni...
Előzmény: Törölt nick (135182)
Fishtax Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135193

Nem, csak hallja, ahogy dolgozik vki! :-)

robi

Előzmény: Mad002 (135192)
Mad002 Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135192
csak nem dolgozol???
Előzmény: kivi (135187)
nazabiker Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135191
Addig járok bringával és motorral amíg nem lesz mínusz és hó... - miért c sak addig? Én már harmadik éve járok télen is bringával, és ugyanúgy kezdtem, mint te. Csak megfelelő ruházatot kell beszerezned, és télen sem kell BKV-znod.
Előzmény: Törölt nick (135189)
kivi Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135187
(szerszámcsörgés hallik, néha káromkodással vegyítve)

Előzmény: Fishtax (135170)
nazabiker Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135186
Nálunk sajna ez nem lenne visszatartó erő. Az autósok anyáznának, de kifizetnék az ezrest. L. parkolási díj: ment az anyázás, de nem lett kevesebb autó, inkább kifizetik a brutál parkolási díjat vagy megvesztegetik a parkolóőrt. SZVSZ nálunk kifejezetten korlátozni kéne az autós forgalmat a belvárosban, hogy hatása legyen, mondjuk úgy, hogy egyik nap a páros, másik nap a páratlan rendszámú autók hajthatnak csak be. Vagy valami ilyesmi. Sajnos sokan tényleg nem tartják alternatívának a BKV-t (és nem is teljesen alaptalanul: kinek van kedve nyáron 50 fokos buszban rohadni büdös emberek között, amikor ülhet helyette légkondis autóban is egyedül?), a kerékpározást meg debil dolognak tartják, de ezek már lerágott csontok.
Előzmény: Entuziaszt (135185)
Entuziaszt Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135185
"Ezt hogy kell elképzelni lesznek olyan övezetek, ahová nem lehet behajtani, például, mint Londonban?

Londonban nem kitiltottak az autokat a belvarosbol, hanem kemenyen megfizettetik a behajtast (congestion charge). 8 v. 10 font naponta, attol fuggoen hogy aznap vagy masnap fizeted be. Ez megfelel kb 4-5 ora parkolasnak vagy 8-10 liter benzinnek. Tehat nalunk 1000-3000 ft kozott lenne, ami azert nehany autost visszatartana - bar messze nem az osszeset.

De a valtozas pozitiv: kevesebb auto es joval tobb bringas mint par eve volt.
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135184
Különösen addig nem lehet a belvárost lezárni, amíg a Margit híd átépítését be nem fejezik, és amíg az M0 híd nincs meg, addig azt el se kezdik...
Én se dőlök be minden szlogennek, csak bemásoltam ide.
Előzmény: nazabiker (135181)
Pinyo Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135183
Szerintem is a lefelé jövőnek van elsőbbsége. Kevésbé veszélyes a manőver, ha a kisebb sebességű (lentről jövő) tér ki. Fékút, stb..
Előzmény: Törölt nick (135176)
nazabiker Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135181
OFF
SZVSZ akárki nyer, lényegében nem lesz változás. A fővárosban sokkal-sokkal több az autóval közlekedő választó, így minden olyan, ami őket korlátozza, szavazatvesztéssel jár. Márpedig ugye normális kerékpárutat csak az autóút rovására lehetne építeni, de erről bölcsen hallgat mindenki. Meg arról is, hogy egyelőre nem lehetne a belvárosból kitiltani az autóforgalmat, mert számos út a városon vezet keresztül. Amig a város nem kerülhető meg 100%-osan, addig ez nem fog menni. De ahhoz ugye kéne körgyűrű, meg M0 híd, amit a sötétzöld és más álcivil szervezetek ahol tudnak, akadályoznak. Mindenki szépen beszél a belváros autóümentesítéséről, de ha egyik napról a másikra meg akarná valósítani, abból semmi jó nem sülne ki.
Hát ezért nem veszem én komolyan egyik jelölt kampányban tett ígéretét sem.
ON
Előzmény: Rooger Preed (135178)
dhpage Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135180
én ebben nem hiszek. mondani sokmindent szoktak választás elött...
dhpage Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135179
nem világos a szituáció, de kresz szerint a lefele menőnek van elsőbbsége...
Előzmény: Törölt nick (135176)
Rooger Preed Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135178

Tudom ezeket, szeptikus is vagyok.

Mondjuk engem a főpolgármester személye nem érint közvetlenül, de ugyanez van nálunk is: mindenki beépítette a kampányába a "több kerékpárút" kifejezést. Ki vagyok rá váncsi, hogy mi lesz belőle...

Előzmény: nazabiker (135177)
nazabiker Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135177
OFF
Mindig mindegyik kampányol ilyesmivel. Tarlós most csak azért "bevállalósabb", mert nincs vesztenivalója, így dupla vagy semmire játszik. Ha a keménykedésével a mostani bázisból veszít, az nem számít, mert vesztésre áll, és nagyon kicsik az esélyei. Visoznt ha bejön, és nyer vele valahány szavazatot, az javít az esélyein. Azért arról ne legyenek kétségeid, hogy mit is gondol valójában a kerékpározásról:
...mindig lesz valaki, aki rövid nadrágban végigbiciklizik a III. kerületen...
Értsd: aki kerékpározik, az rövidnadrágos, azaz komolytalan figura.
ON
Előzmény: Rooger Preed (135175)
Rooger Preed Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135175
Már fejlődés, hogy ezzel kampányol. A következő lépés az lenne, hogy vmelyik főpolgármester tényleg ilyen intézkedéseket tenne... :D
janimaci Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135174

Bla-bla-bla.

janimaci

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135173
Tarlós a kerékpárutakról:

És akkor újra elérkeztünk a kerékpározáshoz. Bár azt nem ígérem, hogy az egész kampányt átbiciklizem, de szerintem a belvárosban például csak akkor érdemes és szabad biciklizni, ha egy kicsit autómentesebb. Ha valaki most éjt nappallá téve biciklizik, csak idő kérdése, hogy szénmonoxid mérgezésben egyszer csak leforduljon a kerékpárjáról.

De nincsenek normális kerékpárutak se.

Kerékpárutakat építeni kell, mert a statisztikák azok szépek, de elég sajátosan történik Budapesten a kerékpárutak építése: a járdákra húznak egy hosszú sárga vonalat és azt mondják mától jobbra járda, balra bicikliút. Ez azonban nekem nem bicikliútépítés. Bár nem szeretm a külföldi példákat, de lehetne olyan biciklikölcsönzés, mint Bécsben. Bicikliutakat én is építeni fogok, de előtte a belvárost autómentesítem.

Ezt hogy kell elképzelni lesznek olyan övezetek, ahová nem lehet behajtani, például, mint Londonban?

Így van. És nyilván az ilyen belső övezetekben nagyon drágának kell lennie a parkolásnak, vagy egyáltalán nem lehet megállni, de ott is be kell szedni az építkezéseknél azokat a pénzeket, amiket a parkolóhelyek megváltásáért fizetnek. Ettől aztán egy középső zónában már sokkal több parkolóhelyet meg lehet építeni, mert lesz forrása.
Rooger Preed Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135172
Minden relatív... :)
Előzmény: csiga papa (135171)
csiga papa Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135171
Pedig annak idején még a 3 ledes opticube-omtól is el voltam esve :-)
Előzmény: Friczy (135169)
Fishtax Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135170

(kivi, jöhet az információ, gép előtt vagyok!

robi)

Friczy Creative Commons License 2006.08.16 0 0 135169
Elmentem egy boltba, és összehasonlítotam az egyledes Cateye (HL-EL500) fényét egy 1w-os LED-es lámpával (itt valaki belinkelte nemrég, kb. 10eFt, három AAA elem). Az utóbbinak legalább kétszer akkora fényereje van, pedgi a HL-EL500 a ledes biciklilámpák közt határozottan jó.
Előzmény: csiga papa (135130)
Pinyo Creative Commons License 2006.08.15 0 0 135168

[emelkedő projektek]

Találtam az Erdőalja út-Virágosnyereg szakaszon, már majdnem az út végén, (ahol jobbra irtás van lefelé a közelmúltbeli gázvezeték építés miatt), egy jó kis emelkedőt. Az említett helyen balra fel indul egy irtáson és a szintútba torkollik.

Itt szórakoztam azzal, hogy meddig jutok fel. Nem sikerült végig, "csak" kb. 50 méter, nem sok hiányzott már a durva részből, kicsit saras volt már és kipörögtem. Nagyon brutális! A Határnyeregtől nem messze lévő "gázvezeték nyomvonala" ehhez képest kismiska. Azért levertem egy cöveket és egy hosszú faágat is odacipeltem, hogy tudjam meddig mentem.

Aztán ellátogattam a "gázvezeték nyomvonala" emelkedőhöz. Kíváncsi voltam, hogy igaz lehet-e, hogy a profik nagytányéron nyomták a pár évvel ezelőtti Buda Maratonon. Jelentem, igaz lehet.

Kiállva bár, de sikerült nagytányéron kinyomni. (44/34-es áttétel). A váltó is jól bírta szerencsére, nem ugrott le.

Utána két percig pihegtem a helyszínen, további sok percet pedig a Határnyeregnél masszíroztam a vádlimat. Itt találkoztam Kacsával és barátjával.

-Henger- Creative Commons License 2006.08.15 0 0 135167
Előzmény: csiga papa (135125)
-Henger- Creative Commons License 2006.08.15 0 0 135166
Jó-jó, de hol van a bicikli?
Előzmény: solymi papa (135146)
adam-85 Creative Commons License 2006.08.15 0 0 135165
Vannak még ilyen ügyes nők?
winDirVariable="C:/WINDOWS"
Előzmény: Fishtax (135164)
Fishtax Creative Commons License 2006.08.15 0 0 135164

("Vannak még ilyenek?"

Mármint úgy érted, élnek-e még nők a Földön?

robi)

Előzmény: adam-85 (135150)
Stms Creative Commons License 2006.08.15 0 0 135163
Ráérek, melóból tekernék hazafelé (sőt, ha jól megy, akkor reggel is). :)

Ezt az ecseri kört megnézem, köszi. Ma a Vecsés - Ferihegy1 - Szemeretelep temető - Nefelejcs utca (Üllői és Gyömrői utak között) - Határ út - Népliget - Hungária körút útvonal volt, de ez kissé sok ólom belélegzésével jár. :)
Előzmény: NAR (135161)
cseya Creative Commons License 2006.08.15 0 0 135162
Kösz, én most láttam a Telehódason, hogy mit eszkábáltál két gyufásskatulyából, meg egy félig rágott tábla csokiból. A CatEye elbúhatik.
Előzmény: Nemozoli (135129)
NAR Creative Commons License 2006.08.15 0 0 135161
Az attól függ, mennyire érsz rá :-) Vecsés felől lehet Ecser-XVIII. kerület-Nagytarcsa-Kerepesi út (illetve folytatásai) melletti kerékpárút - Örs vezér tér - onnan van kerékpárút a Városligeten keresztül, illetve lehet menni a vasútvonalon kívűl a Mexikói úton, majd Szegedi út és onnan is van kerékpárút.

Bye,NAR

Előzmény: Stms (135160)
Stms Creative Commons License 2006.08.15 0 0 135160
Tud ajánlani valaki egy kellemes tervet Vecsés vasútállomás - Budapest Árpád híd között?

Ma kipróbáltam a Ferihegy1 melletti khhmm... "kerékpárutat" (irgalmatlan idézőjel). A New World Disorder következő részét simán lehetne ott forgatni.
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.15 0 0 135159
próbáltam alkudozni, de nem engedte le az árat.tegnap ott voltam nála. 35ért akartam elvinni, de nem engedte le, hát elmentem.
Előzmény: NAVIGATOR (135158)
NAVIGATOR Creative Commons License 2006.08.15 0 0 135158
Ezt a bicót már jó régóta árulja a gazdája. Ha mellette döntesz, szerintem tudsz majd alkudozni.
Előzmény: Törölt nick (135154)
nazabiker Creative Commons License 2006.08.15 0 0 135157
Szerintem ne ugorj rá rögtön az első lehetőségre, annyira azért nem jó ez a bringa (sőt). Nézz meg más hirdetéseket is, és esetleg nézz meg "bolti" bringákat is (Pl. Hungarobike, Wilker) vagy "áruházit" (Decathlon, Hervis). Ha limitált a kápéállományod, esetleg érdemes elgondolkodni hitelen, hiszen úgy jobb bringához juthatsz és még garanciát is kapsz, amit használt esetén nem. Szerintem így erre, hogy menjen el veled valaki nem sokan fognak ugrani ismeretlenül... Ráadásul sokunk ennél lényegesen drágább kerékpárt használ, így nem is biztos, hogy jó véleményt hallasz majd. Szerintem kicsit légy türelmesebb, nézz meg minél több bringát és válogass. Megéri.
Előzmény: Törölt nick (135154)
NAVIGATOR Creative Commons License 2006.08.15 0 0 135156
Jó kis Decathlonos itatós zsáknak annyi? Hú de nem volt jó nekem a Bükkben a tatyó. Liffegett, fájt a derekam tőle. Akartam is kérdezni, hogy neked hogy vált be.
Előzmény: KissCADMan (135090)
NAVIGATOR Creative Commons License 2006.08.15 0 0 135155

Sziasztok, mostanában nem volt időm olvasni, ezért bocs, ha volt.

Augusztus 20.-án kerékpáros versenyt/túrát szerveznek a dunaharaszti zsiráfok. Sajnos a honlapjuk elég gyéren frissül, de a program megegyezik a 2004-essel. Azt idemásolom:

"Kerékpáros teljesítménytúra

Több táv, egy útvonal

2004-08-17 Arany-Média

Augusztus 22-én, vasárnap három távon is kerékpáros túrát szervez a Giraffe Kerékpár Club Sport Egyesület.

A dunaharaszti Piactér-rendezvényközpontból délelőtt 11 órakor induló bringás túrára a szervezők mindenkit várnak, aki akár egyedül, akár párban, akár családostul vágna neki a távoknak. A jó idő remélhető, a jó társaság szinte garantált.

Távok:

I. 50 km

Útvonal: Dunaharaszti-Taksony-Szigethalom-Tököl-Szigetújfalu-Szigetcsép-Tököl- Szigethalom-Taksony-Dunaharaszti

II. 80 km

Útvonal: Dunaharaszti-Taksony-Szigethalom-Tököl-Szigetújfalu-Ráckeve-Kiskunlacháza-Bugyi-Ócsa-Alsónémedi-Dunaharaszti

III. 20 km Családi túra

Útvonal: Dunaharaszti-Szigethalom-Dunaharaszti"

Törölt nick Creative Commons License 2006.08.15 0 0 135154
üdv!

én most kezdenék el kicsit komolyabban bringázni, még kezdő vagyok.ki is néztem egy bicajt (amit a "Bicajvasarlas - Hogy ne nezzenek lamanak" topikban ajánlottak).csak az a baj, hogy túlságosan nem értek még a bicajokhoz..viszont 40 ezer forintom van összesen most, és nem szeretném elveszteni a pénzem. (pont 40be kerül amit ajánlottak)

emiatt kérnék segítséget. megoldható esetleg, hogy valaki eljön velem és megnézi a bringát? a bringa pesten van, én érden lakom, és autóval mennénk.

köszi
Nemozoli Creative Commons License 2006.08.15 0 0 135152
Főleg az ár... :-( most néztem, hogy amelyik elég bika ahhoz, hogy kiszolgálja a Luxeon-okat, potom 18-30 dollár körül már elérhető is... :-O

Egyszerűbb a LED-nek megfelelő vagy annál minimálisan nagyobb feszültségű akkut tenni elé. Igaz, hogy hamarabb halványodik el, de lehet kisebb akkuval is üzemeltetni (az áramgenerátorok FET-je általában 3,7 V felett kapcsolgat hatékonyan).
Előzmény: csiga papa (135147)
Nemozoli Creative Commons License 2006.08.15 0 0 135151
Na, valami ilyesmit akartam kihozni én is belőle... :-) az értelme ez: kapacitást növelni párhuzamos bekötéssel lehet.

(csak ugye itthon több ceruza-akkum hever az asztalon, és egyszerre vagy 6-7-tel kísérleteztem, nem 4-gyel, bele se gondoltam, hogy lehetne a 4.-et rákötni a 3 másikra. Így jár az ember, ha gyorsabban gépel, mint gondolkodik, azt is a munkahelyén munka helyett :-) )
Előzmény: janimaci (135144)
adam-85 Creative Commons License 2006.08.15 0 0 135150

Vannak még ilyenek?

Előzmény: solymi papa (135146)
GabeR Creative Commons License 2006.08.15 0 0 135149

Az elem alakú aksiknak van egy fontos előnyük: végveszély esetén egy benzinkútnál is beszerezhető elemcsomaggal helyettesíthetők.

Egy ólomakkut feltölteni viszont elég macerás.

Előzmény: nickjames (135117)
totnes Creative Commons License 2006.08.15 0 0 135148
Ez azért megnyugtató: már elkezdtem parázni, hogy outit vettél, csak nem mertem még beírni sehova sem.
Előzmény: krilin (135032)
csiga papa Creative Commons License 2006.08.15 0 0 135147
Jaja. 3 cellánál viszont hátrány lehet, hogy kis merülésnél már halványodik a led. 4 celláról egy kapcsolóüzemő driver IC-vel növekszik az üzemidő. (Meg a súly, meg az ár :-)
Előzmény: Pinyo (135142)
solymi papa Creative Commons License 2006.08.15 0 0 135146
Előzmény: csiga papa (135140)
dhpage Creative Commons License 2006.08.15 0 0 135145
úgy már jobb, mert azonos a teljesítményük.
Előzmény: janimaci (135144)
janimaci Creative Commons License 2006.08.15 0 0 135144

Akkor 6 darabot kell kötni úgy, hogy kettesével párhuzamosan majd ezeket sorosan. Na?

janimaci

Előzmény: Pinyo (135142)
nickjames Creative Commons License 2006.08.15 0 0 135143

Értem. Ha lessz időd, akkor megbeszéljük a részleteket. Én a 3W-os LED verziót támogatnám, akkor én lehetek a fény az éjszakában.....

Köszi

nickjames

Előzmény: Nemozoli (135131)
Pinyo Creative Commons License 2006.08.15 0 0 135142

Azért ezt a párhuzamos bekötést ne erőltesd.

De ha csak a harmadikkal kötöd párhuzamosan a 4. akksit, az se jó, mert az első kettő már rég túlmerül és károsodik, amikor a két párhuzamosan kötött még virgoncan adja a naftát.

malna77 Creative Commons License 2006.08.15 0 0 135141

Szeptember 16-17.

csiga papa Creative Commons License 2006.08.15 0 0 135140
Küzdj papa, ne add fel! Az élet még számodra is tartogat néhány szép napot :-)
Előzmény: solymi papa (135135)
GabeR Creative Commons License 2006.08.15 0 0 135139

Tényleg van elég, ahhoz legalábbis, hogy jövőre már legyenek GPS-be tölthető tracklogok. De gyüjtő vagyok, a nálam lévő példányok be fognak kerülni a HBSE Gázló archivumába :)

Előzmény: janimaci (135136)
janimaci Creative Commons License 2006.08.15 0 0 135138

Bakker, eddig is körülményes volt kommunikálni Ködmönnel, ezek után mi lesz???? :)

janimaci

Előzmény: nazabiker (135114)
janimaci Creative Commons License 2006.08.15 0 0 135137

Télen jó, mert fűt egy kicsit. :) Ha nem így van, akkor nem kell szétflémelni. :)

janimaci

Előzmény: dhpage (135134)
janimaci Creative Commons License 2006.08.15 0 0 135136

Szabadon használhatod. :) De ahogy elnéztem, van elég tracklogja a Gázlóról.

janimaci

Előzmény: pROF (135101)
solymi papa Creative Commons License 2006.08.15 0 0 135135
Noháthát, már a lámpád is bikább! Feladom a harcot!
Előzmény: csiga papa (135130)
dhpage Creative Commons License 2006.08.15 0 0 135134
3.6-al párhuzamosan egy 1.2-es ???
eBalázs Creative Commons License 2006.08.15 0 0 135133
Hűű ez engem is fenemód érdekel!
Firkantanál egy kapcsolási rajzot alkatrészlistával, ha ráérsz ? Sztem sokan kiváncsiak lennének rá :)
Nemozoli Creative Commons License 2006.08.15 0 0 135132

Ha bejön, vállalok sorozatgyártást. Majd ebből fogok megélni. :)

Ne már, csinázod itt nekem a konkurrenciát! :-)

Előzmény: phu (135119)
Nemozoli Creative Commons License 2006.08.15 0 0 135131

Olcsóbb, de nehezebb. Egy ideig én is ólomakkuval járkáltam, de úgy találtam, hogy a gagyi kínai "zselés" ólomakkuk (nem zselés, csak felitatott elektrolitú, zárt, gázrekombinációs akku) nem bírják a folyamatos rázkódást (Budapest!) és egy idő után cellazárlatosak lesznek...

emiatt váltottam a NiMH akkukra, és nem bántam meg...

Tegnap tesztelgettem ismét, és nyilvánvalóvá vált, hogy 3 db cella (1.2 V) az ideális a Luxeon-meghajtásra, mert így nem kell előtétellenállás, és a 4. cellát párhuzamosan rájuk lehet kötni, így növelve a kapacitást. Magyarán ha van három db 3000 mAh-s akkunk és sorba kötjük őket, akkor lesz egy 3.6 V-os, 3000 mAh-s akkunk, de ha ezzel párhuzamosan bekötünk egy negyediket, az eredő kapacitás 4000 mAh lesz, 3.6 V fesz. mellett. Ez pl. baby vagy ceruzaelemeknél fontos, mert nem kell "feletetni" a fennmaradó feszültséget ellenállással, és nagyobb lesz az akku-pakk ereje is.

Bérmunkát vállalok, csak ezen a héten vagyok teljesen elhavazva... (Sziget, 24 órás szolgálat, burkolás, gyermekszállítás ide-oda stb.).  Az árban megegyezünk, ez attól függ, hogy komplett új lámpát kell létrehozni vagy van valami "alap", amire építkezni lehet. A szerelési anyagok árát még bele se számoltam eddig... (ragasztó, hővezető paszta, forrasztóón stb.)

Tényleg, mikor lesz a 24H?

csiga papa Creative Commons License 2006.08.15 0 0 135130
Solyminak van egy ilyen egyledes Cateye lámpája, kb. annyit tud, mint az én ötledes Cateye opticube-om. Mostanában kaptam viszont egy kis Petzl Tikka plus fejlámpát, ez négy kis leddel jóval bikább.
Előzmény: Nemozoli (135129)
Nemozoli Creative Commons License 2006.08.15 0 0 135129

Mindenki rohanjon Cateye-t venni! :-)

(a Luxeonos megoldás még így is jóval olcsóbb...)

Előzmény: cseya (135116)
csiga papa Creative Commons License 2006.08.15 0 0 135128
Ez az, hajrá vén trottyosok! :-)
Előzmény: koller andor (135127)
koller andor Creative Commons License 2006.08.15 0 0 135127
Legutóbbi teleholdon éppen nagy Smore üldözésben voltam, amikor egy montis társulatot értem utol. Mondta az egyik srác, milyen jó, hogy jöttem, lesz aki világít nekik. Te csak azt hiszed!- mondtam, leváltottam és tovább üthettem bottal, Smore nyomát.
Előzmény: csiga papa (135123)
Chino-San Creative Commons License 2006.08.15 0 0 135126
az elejét egyszer egy-az-egyben eljátszottam én is. csodálkoztam is, hogy milyen könnyű onnan meglépni.(c:§
Előzmény: Pinyo (135121)
csiga papa Creative Commons License 2006.08.15 0 0 135125
Ja, tegnap meg Vácegresnél találkoztam egy Nagy Bálint nevű sráccal, állítólag komoly montis. Nem rohant, meg montival is volt, együtt mentünk Veresegyházig.

Ja, ma meg házsssági évfordulónk van. Nemsokára ezüstlagzi :-)
Előzmény: csiga papa (135123)
winora Creative Commons License 2006.08.15 0 0 135124
Mindenkinek kösz a tanácsot, ma elmegyek körbenézni a gumipiacon. :-)
csiga papa Creative Commons License 2006.08.15 0 0 135123
Jól indult a napom!

Jövök melózni a városi kontrafékes egysebességes acélvázassal, és az egyik emelkedő tövében elmegy mellettem egy jó izmos srác montival. Én meg utána. Az emelkedőn visszaelőztem. Három másodperc múlva jön mellém, azt mondja, ezt nem hagyhatja.

Dehogynem :-)
koller andor Creative Commons License 2006.08.15 0 0 135122
Mi van a zárójelentésedben? Gyógyult vagy csak tünetmentes?:)
Előzmény: Pinyo (135121)
Pinyo Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135121
[Szökésem a pszchiátriáról]
Úgy jártam ma, hogy miután még sose rövidítettem Hűvösvölgy felől a Szépjuhászné felé, találomra megpróbáltam átjutni toronzir'nt. A hűvösvölgyi végállomásoktól még eljutottam a Nagyréthez, ott át az úton, majd egy DH-s letörésgyakorló hely mellett választottam egy ösvényt.
Egy idő után kilyukadtam egy teniszpályánál, majd épületek között szlalomoztam. Végre jött valaki, aki megmutatta a helyes utat. És jé, a Pszichiátriai intézet főkapuján kijutottam ismét a Hűvösvölgyi útra.

Aztán még felmentem a Jánoshegyre és a Normafához és megpróbáltam megkeresni a rossz nyulat. Persze nem találtam meg; térképagyam ismét csődöt mondott, pedig eszemben volt Butch rajza. Majd legközelebb.
-Henger- Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135120
Az üzletben kérdezősködj, vagy faggasd online unitot a bb, bikemag ss fórumon. Jól ismeri a Csiki hegyeket.
phu Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135119
Kösz. Ha megelégszem a ceruzaakkuval, akkor az is egy járható út, hogy veszek egy viszonylag normálisabb lámpát 1-2 ezerért, és csak ledet meg lencsét cserélek benne. Neki is állok, nincs már sok idő. Ha bejön, vállalok sorozatgyártást. Majd ebből fogok megélni. :)
Előzmény: Nemozoli (135088)
halaloszto Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135118
Az akksi amire gondolsz az a zseles olomakksi. Olcso de nehez. En ilyennel jarok meloba :-)

12V 2.4Ah az ugy 2kg es 3-4000Ft.
Ehhez kepest markas AA ceruzaakksibol ugyanez a kapacitas (10db) az ugy 70deka es 8-9000Ft.

vajk
nickjames Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135117

Szia Nemozoli!

Lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de nam olcsóbb megoldás 1 db megfelelő teljesítményű akksit (nem elem forméjút, hanem tégletest alakút) venni a lámpához?

Vállalsz "bérmunkát" ügyetlen emberek számára, és ha igen, azt kb mekkora ellenszolgáltatásért cserében tennéd?

Köszönettel:

nickjames

Előzmény: Nemozoli (135088)
cseya Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135116
Előzmény: Nemozoli (135063)
cseya Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135115
Hasonló problémáim voltak nekem is, sőt alkalmasint a Silentóval (az első szériával) igencsak megjártam, aztán beszereztem egy pár Schwalbe Marathon Plus-t, mellyel 7500 km alatt egy defektet kaptam. Ez 5 bar nyomáson fut, alacsony gördülési ellenállás jellemzi, nagyon jó. Télen defektvédő szalagot használok terepgumival, azzal eddig csak egy nagyobb szöget sikerült beszednem. A belső majdnem teljesen mindegy ilyen szempontból.
Előzmény: winora (135072)
nazabiker Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135114
Janimaci majd ad puszit a buksidra:))
Előzmény: KissCADMan (135111)
pROF Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135113
24H-ra megyek, csak nem Csillebércre, hanem ide.
Dobogókőn viszont tényleg nem voltam még idén egyébként, úgyhogy valódi kihívás lesz :)
Előzmény: KissCADMan (135110)
bátyó Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135112

B200

Általában akkor szokott lenni, amikor Siófokon dúl a Tojásfesztivál.

Az meg emlékeim szerint valamikor október első hétvégéjén lesz (október 7 szombat?).

Én biztosan menni fogok egy Balaton körbét még idén legalább egyszer.

Előzmény: Chino-San (135070)
KissCADMan Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135111
Elsírom itt a bánatomat erre mindenki csak bánt. Brühühü. Megyek inkább dolgozni. :))
Előzmény: nazabiker (135109)
KissCADMan Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135110

Itthon már nem is jó az időfutam? Flancolsz ott külföldön.

Hoszzú távokra gyúrsz látom. 24H-ra jösz? 

"Dobogókőre még fel akarok menni egyszer idén..."

Nagy fába vágtad a fejszéd. Hú ez ám a kihívás, ha sokat edzel talán meg tudod csinálni.:)

Előzmény: pROF (135108)
nazabiker Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135109
Szerencsére a fejed állapotán már amúgy se lehet sokat rontani, meg az amúgy se kell a bringázáshoz:)) A térded nagyobb veszteség:))
Előzmény: KissCADMan (135103)
pROF Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135108
Hát, a Stadshlaining-i 148 km-es időfutomon tavalyhoz képest gyorsultam 10 percet :) HHH-ra időnként felmegyek, de javítani még nem sikerült. Dobogókőre még fel akarok menni egyszer idén...
Előzmény: KissCADMan (135107)
KissCADMan Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135107

Te már megint kezded? A térdemet. Olvass a sorok közt. :)

Időfutamokkal mi van? Inkább arról mesélj.  Gyorsultál idén?

Vagy már öregszel és nem próbálozol? 

Előzmény: pROF (135105)
Friczy Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135106
Igazad van, nekem pl. 23-as gumim van :) A trekkingen pedig a széles traktorgumi 37-es (Schwalbe marathon). Ez utóbbit nyugodt szívvel tudom ajánlani, ennél szélesebb szerintem már nem is kell sehova, ahol aszfalt van. Ja, és 6 barig fújható, én kb. 5 baron szoktam használni.
Előzmény: csiga papa (135098)
pROF Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135105
Azzal kened a fejedet?
Előzmény: KissCADMan (135103)
mephisoft Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135104
A Conti TravelContact-ot annak idejen en a Kalvin teri boltban vettem - veletlenul, mert akkor meg nem olvastam utana. Szintén veletlen, hogy volt a boltban - azota sem lattam. Gondolom akarhol meg lehet rendelni, biztos van internetes boltban is.
Előzmény: winora (135094)
KissCADMan Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135103

Fejemet vertem oda.  Szombaton délután bealudtam, másnapra a térdem bedagadt.

De nagy barátunk a bajban úgy látszik segít. A jó nevű Fastum gél-ről van szó.  :)  

Előzmény: nazabiker (135092)
pROF Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135102
Én egyelőre csak erről tudok, bár ez nem teljesen önszerveződő. :) (Annyit elárulok, hogy egy nagytiszteletű papa áll a háttérben :)
pROF Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135101
Janimacinak van egy hibátlan logja idénről, zargasd érte. (Nem tisztáztam vele a szerzői jogokat, úgyhogy én nem merem közre adni az engedélye nélkül :)
Előzmény: GabeR (135077)
pROF Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135099
Én a városban 40 mm-es (kb 1,6-os) külsőkkel járok, de szigorúan max, azaz 5.1 bar nyomáson. Eleinte nem figyeltem, hogy rendszeresen felfújjam maxra, jöttek is sorban a felütések. Mostanában 1-2 hetente legalább pumpálom, felütéses defektem nem is volt már nem tudom mióta... Igaz, közben le is ment pár kiló, de én előtte sem voltam egy díjbirkózó...
Előzmény: winora (135095)
csiga papa Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135098
Szerintem durvább városi igénybevételhez kevés az 1.5-ös gumi. Ha nem vagy a sebesség megszállottja, túrázni is nyugodtabban mehetsz 1.9-essel. Lényeg kogy aszfaltos mintája legyen, és keményre legyen fújható.
Előzmény: winora (135091)
pROF Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135097
Én épp a decathlon-ban vettem keskeny, anatómikus, enyhén párnázott nyerget 5000 HUF körül a városi bringámra. Nagyon bevált. Típusát nem tudom megmondani, az biztos, hogy eredetileg a Velo gyártja, de Decathlon márkatermékként árulják. (Kb úgy néz ki, mint a naza altál belinkeltek közül a BSD-08.)
Aztán ha veszel ilyet, és nem lesz jó, ne engem szidj. Amit előttem leírtak, az mind igaz, szóval mindenkinek más jön be...
Sőt, volt olyan nyergem, amit 2 évig tök jónak éreztem, aztán egyszercsak elkezdett kényelmetlen lenni. Nem hinném, hogy a nyereg annyit változott volna, hogy csak az legyen az oka :)
Előzmény: Törölt nick (135074)
winora Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135095
Felütéses. Én kb. 3,5el szoktam menni, de ezek szerint nyomjam feljebb.
Előzmény: erchegyia (135084)
winora Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135094

Első defektemet megjavítattam, mert nem volt javítókészletem. Rá egy napra megint defektet kaptam, akkor már én csináltam, és megtaláltam benne egy fémszilánkot, amit a javításnál nem vettek ki. Azóta csak én csinálom.

Conti TravelContact: lehet valahonnan rendelni netről?

Előzmény: mephisoft (135076)
nazabiker Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135092
Szombaton még úgy tűnt, jól vagy... azóta volt kárfelmérés?
winora Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135091

Nem maradok a nyeregben. :-)

Most 1,5 gumi van rajta, mert gyakran járok túrázni is, és ez elég ideális, de az 1,9-es már nem túl széles?

Előzmény: csiga papa (135075)
KissCADMan Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135090

Nem múlhat el a nyár igazi esés nélkül.

Transalpot és egyéb maratonokat egész jól megúsztam.
Szombat délutánig tartott az idilli állapot. Ekkor sikerült egy embereset korcsolyáznom a bringaúton.
Vizes úton hátsó gumi megcsúszik, képzett rider ellenkormányoz ahogy kell.
Majd közelebbi barátságba kerül egy elválasztó oszlopocskával. Durr.

Veszteségek: A vadi új ivózsák persze hogy kiszakad, cipzár is necces.
A bringás vagyis én szépen lezúzza az oldalát, könyökét térdét több helyen.

Naza csapattárs próbált fesegíteni az aszfaltról, de nem akarozott felkelni. Ezúton is köszi a segítséget.

Fejemet kicsit odacsaptam, mert utána a nyugatinál is simán átgázoltam a piros lámpán. Nem tudtam koncentrálni.
Ezt a második incidenst megúsztam.

Tanulság: Sisak nélkül sehova egy métert se. Jól lekoccoltam az aszfaltot.

Nem tört semmim, zúzódásokkal megúsztam.
Egyébként előtte tök jót csapattunk Nazával a budaörsi hegyekben kis technikás ösvényeken.

Aki tud jó kis ösvényeket a  környéken ne fogja vissza magát.

I love single track jeligére várom a válaszokat. :)

dhpage Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135089
kemény : kevésbé zsibbad, viszont megszokni fáj, hosszabb tekerés az már durva
rugós : jó, nem zsibbad, ütéseket simán viszi, viszont nagyon széles, nem lehet rendesen tekerni vele, nem fér el a lábam
zselés : nem kell hozzászokni, nem fáj, viszont hosszabb távon zsibbad.

nekem ezek a tapasztalataim. mindegyiknek van hátránya és előnye.

egy jótanács : ha megvetted és elsőre kényelmesnek tűnik egyáltalán nem biztos, hogy 1 hét múlva is annak fog tűnni :)))))
Előzmény: Törölt nick (135083)
Nemozoli Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135088

Na akkor itt a számvetés, lehet kalkulálni:

4 db 7000 mAh-s góliát akku 4*2064=8256 Ft,

- vagy -
4 db 9000 mAh-s góliát akku 4*2664=10656 Ft
- vagy -

4 db 3500 mAh-s baby akkumulátor 2680*2=5360 Ft

- vagy -

4 db 2700 mAh-s ceruza akkumulátor 2*2290 Ft =4580 Ft

1 db RCA-dugó 82 Ft
1 db RCA-aljzat 139 Ft
(pl. Ká-Csa, de akárhol meg lehet venni)

1 db Kerékpáros első lámpa 800 Ft (szett-ár, benne van a hátsó villogó is általában)
(Tesco, Auchan stb.)

1 db Luxeon 3W-os K2 LED emitter (1680  Ft)

- vagy -

1 db Luxeon 1W-os LED emitter (1440  Ft)

(1123, Budapest, Győri út 3.)

1 db Luxeon-befogó és 10 fokos lencse 144+648=792 Ft
(rendelésre, Szegedről, sajnos + postaköltség is van, de ha nem fogy el, akkor itt is lehet: 1134 Budapest, Lehel út 17/D, Lőportár u. sarok)

1 db kétállású kapcsoló 200 Ft
1 db 9V-os akkucsatlakozó 40 Ft
1 db akkutartó 4 góliáthoz, baby-hez vagy ceruza-akkuhoz 300 Ft
(Conrad vagy akárhol, ahol olcsóbb)

1 db processzorhűtő Coolink Cool U1Lite fele 1200/2 = 600 Ft
(Extreme Digital XIII.ker, Visegrádi u. 7/b)

Természetesen nem biztos, hogy ekkora hűtő kell, az 1W-osnak elég jóval kisebb is.

Előzmény: phu (135080)
csiga papa Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135087
Ki kell próbálnod néhány nyerget, mert ahány ember, annyi popó. Vannak irányelvek. Pl. minél több súly van a fenekeden (függőlegesebb a törzs) annál szélesebb ajánlott.

Nekem a városi bringámon rugós nyereg vált be leginkább.
J.K.F. Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135086
Kösz, már töltöm is le a track-eket!
Előzmény: GabeR (135077)
nazabiker Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135085
Nyereg ügyben nehéz tanácsot adni, mert szinte mindenkinek más és más a jó. Én megelégedéssel használtam egy sporttárs kényelmetlen címszóval félredobott nyergét (amig egy esésnél el nem hajlottak a pálcák). Volt nekem zselés-rugós nyergem, szuperkényelmesnek titulálva, ami kb 2 óra után olyan zsibbadást okozott, hogy fájt ülni. A versneygépemen ezzel szemben egy olyan nyereg van, amin a karbon felületen egy puszta bőrborítás van, semmi párnázás - olyan kemény, hogy kopog - ezzel szemben még 9 órányi tekerés után sem érzem kényelmetlennek. Viszont baromi drága.
Szerintem vess egy pillantást ezekre, nekem a BSD-09-es van az edző- és városi bringámon és jók vele a tapasztalataim. Igaz, kicsit drágább mint amit eddig írtál, én 7eFt-ért vettem, de talán van olcsóbb változata is.
Az egészből az a lényeg, hogy a párnázástól-rugózástóül nem biztos, hogy kényelmesebb lesz egy nyereg, sőt, lehet, hogy pont ellenkezőleg. Meg ami másnak beválik, az neked esetleg kényelmetlen. Sajnos nem nagyon van más, mint hogy kipróbálsz párat. Ha szerencséd van, az első jó lesz, ha nincs, akkor esetleg 4-5 nyerget is feleslegesen veszel meg, mire megtalálod a megfelelőt.
Az meg a másik, hogy a nyereghez hozzá is kell idomulnia kicsit a fenekednek, azaz meg is kell szoknod. Lehet, hogy elsőre kényelmetlennek tűnik, és egy hét múlva isteni.
erchegyia Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135084
Milyen defektek ezek? Felütéses, vagy a szűrásos verzió?
Feltételezem, hogy az elöbbi. Ebben az esetben némi plusz nyomás megoldhatja a problémát, ez jó hatással van a gördülési ellenállásra is :) A Silento-kat én olyan 4-4.5 atmoszférán szoktam használni.
A defektvédő szalag a magas nyomással kombinálva tökéletes. Nekem azóta nem volt defektem, mióta betettem!!!
GabeR Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135081
Én 2000 Ft-ért vettem :)
Előzmény: Törölt nick (135074)
phu Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135080

Kész lámpából eddig az jön be, amit a luxeon.hu -ról linkeltem. Ez 1W-os, elvileg sokáig megy kis akkuról (gyakorlatilag nem tudom) és láttam vele az erdőben.

Ha nincs átalakítandó lámpám, vagyis nulláról indulok, akkor mit javasolsz 1W ill. 3W kategóriában? Beteszed a listát az alkatrészekről? Vagy link is jó ha már valahol ki lett tárgyalva esetleg képekkel, kapcs rajzokkal. Kösz.

Előzmény: Nemozoli (135063)
GabeR Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135079
Képlopó ? Azzal menni fog :)
Előzmény: mephisoft (135071)
phu Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135078
A bringatároló ingyenes, őrzött, mindig nyitva, és a bejárattól távolabbi É-D irányú útról nyílik, ki van táblázva.
Előzmény: Törölt nick (135067)
GabeR Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135077

Innen le lehet tölteni Gázló trackekket, térképszelvényeket, magassági profilokat különféle formátumokban:

Gázló trackek

Amiről beszélsz azt (ha jól tudom) maci124 csinálta. Ezzel is foglalkoztam a többi track ellenőrzése és javítgatása során, de végül a legegyszerűbbnek Istyu-papa 2005-ös, és phu 2006-os trackjét bizonyult felhasználni. Ez kivi 90 km-es trackje egészíti ki az eltérő szakaszon.

Amúgy mindenkinek köszönöm a megküldött trackekekt :))

Ps: a lap nemsokára átköltözik a HBSE Gázló honlapjára, de jelenleg az átalakítás és karbantartás alatt áll (bár üzemel).

Előzmény: J.K.F. (135069)
mephisoft Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135076
Szerintem ez nem a belsőn múlik. (Defekt után meg szoktad keresni a külsőben a 'bűnöst'?) Ha a tüske, vagy üvegszilánk átdolgozza magát a küslőn, akkor a belső már nem állítja meg. Két éve én is megúntam a túl gyakori defekteket (volt olyan pecches hetem, hogy 3 is összejött), és vettem egy kevlár betétes Conti TravelContact külsőt. Jó nehéz, de azóta semmi gond.
csiga papa Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135075
Szerintem öblösebb és keményebb gumikkal kellene próbálkoznod. Padkázáshoz testes embernek legalább 1,9-es köpenyeket gondolnék, mondjuk Schwalbe Marathont. Azt jól fel lehet pumpálni.

Ja, meg padkázáskor nem ám tohonya módon a nyeregben maradni! Felállni, hajtott térddel, könyökkel rugózni lefelé, bunnyzni felfelé.
csiga papa Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135073
Tuti hogy lesz. Mihelyt elkezdenek barnulni a levelek.
winora Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135072

Hölgyek, Urak!

Nagy segítség kellene: heti szinten szopok a defektekkel. Városban és túrázáshoz is használom, heti szinten 100-250 km, nem nagyon kímélem, padkázok is vele, meg a súlyom is megvan. :-)

Győri vagyok, az összes biciklisboltot végigjártam, de csak a sima kb. 690 Ftos belsőt lehet kapni, ez meg nem igazán jó, mert minimum kéthetente van egy defekt, és unom a szerelgetést.

Tippeket szeretnék hallani, hogy lehet ezt kikerülni. Hallottam, hogy a külső gumi keménysége is befolyásolja a belső elhasználódását. Nekem Silento II gumik vannak rajta, a futófelületével maximálisan elégedett vagyok, de hasonló felületű keményebbre is lecserélem, ha ezen múlik. Honnan lehet rendelni strapabíróbb belsőt, és melyik az? Ér valamit a védőszalag a külső és a belső között? Ér valamit a defektspray?

Ha van egyéb javaslat is, még jobb lenne.

Thx előre is:

Kisgé

mephisoft Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135071
Nem rossz :)

Amiért én mégis a Google Earth-ös változatot szeretem jobban, az a domborzat. Jól néz ki "végigrepülni" egy útvonalt, úgy hogy látod a hegyeket is. (Főleg némi magassági torzítást is beállítva.)

Amúgy nálam a következő lépés az lesz, hogy megcsinálom a magassági profilt, és ha ez megvan, akkor a térképen az útvonalon színkód fogja jelölni az emelkedő-kategóriákat.

Amúgy úgy néz ki, nem lehet képként föltölteni egy KML file-t, majd este megpróbálom föltenni egy szerverre.
Előzmény: GabeR (135066)
Chino-San Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135070

jut eszembe:

idén ősszel nem lesz valami önszerveződős Balaton-kerülés?

ugye de!(c:§

Előzmény: GabeR (135065)
J.K.F. Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135069
Engem érdekelne az a Gázló-track GPX formátumban is, ha nem nagyon titkos. ;) Az email-em elvileg publikus.

Ugyanis a Gázló 2006-ra (meg egyetlen korábbira sem) sajnos nem tudtam eljutni, fontolgatok egy önálló teljesítést track alapján. A turistautak.hu-n ugyan van egy Gázló 2006 track, de nagyon szakadozott, több kilométer hiányzik belőle és mintha lenne benne néhány felesleges nyúlvány is (eltévedés????).
Előzmény: GabeR (135066)
Nemozoli Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135068

Szia!

Nyeregből általában pont a puha meg széles a rossz... ugyanis olyankor nincs rendesen feltámasztva az ember ülep-izomzata és folyton erőlködik, míg egy keményebb felületen jobban érzi magát.

Ha hozzászoksz, csak az évad kezdetén lesz majd egyszer-kétszer fenékfájdalom, aztán elmúlik... ha egyáltalán abbahagyod télire a tekerést :-)

Előzmény: Törölt nick (135067)
GabeR Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135066

És itt egy másik példa is:

Critical Mass logo-mutáció
Előzmény: mephisoft (135064)
GabeR Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135065

Erről beszéltünk phu-val:

Kerékpáros Balaton-kerülés

Természetesen tracket simán meg lehet jeleníteni a GoogleEarth-ben, de a fenti kicsit más :)  

Előzmény: mephisoft (135062)
mephisoft Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135064
Az előbb bénáztam, megpróblom még egyszer, hátha lehet mellékletet föltenni. (A szombati kerekezés útvonala kedvcsinélóként.)
Előzmény: mephisoft (135062)
Nemozoli Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135063

Lehet, hogy az van benne, de nem írja, milyen fajta... :-) csak azt, hogy ilyen erős meg annyi candela.

"At over 1000 candelpower, it is more than twice as bright as the nearest competitor with the same LED bulb."

Milyen "bulb" az vajon? Saját fejlesztés nem lehet, mert ugye a többieknek is az van... ráadásul a candelát akármekkorának mérhetik, ha jól össze van húzva a fény-nyaláb és erről regélnek, hogy az opticube milyen jól erősít meg tükröz.

Rákerestem, hol a legolcsóbb:

Cateye HL-EL500. RIDEBIKE Webshop ár: 9 625 Ft.

Ennél mindenhol csak drágább.

Ezt majdnem a feléből ki lehet hozni egy 1 W-os powerleddel. Itt nem is annyira a "meddig világít egy feltöltésel" a kérdés, hanem hogy mennyibe kerül...

Előzmény: nomad von Fblodilovich (135061)
mephisoft Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135062
kerékpártúra -> Google Earth

A kis programom sajat maga generálja a logot, nem tud más logból dolgozni. - A fene tudja, hányféle log-formátum van. Ráadásul a logot a szokásosnál intelligensebben generálom; ugyan másodpercenként kapok adatot a GPS-től, de ha egy egyenes úton megyek, akkor nem írom ki a pontokat fölöslegesen, csak ha kanyarodom. (Ugyanez lesz igaz a magassági szelvényre is, csak akkor teszek majd el pontot, ha változik a lejtőszög.) Így egy nagyságrenddel több adat fér el a telefonon, mint a szimpla logolásnál.

A programom 'jól nevelt', azaz lehet vele együtt/egyszerre más GPS-es programokat is használni - feltéve, hogy azok is jólneveltek.

Amit kiírok, azt közvetlenül a (z ingyenes) Google Earth-ben lehet megnézni, végig is lehet röpülni az útvonalat (tools->play tour). Kedvcsinálónak megpróbálom betenni ide a szombati kis tekerésem útvonalát. Nem biztos, hogy sikerülni fog, mert ez nem igazán kép ...

Szóval még egyszer: akit érdekel, annak szívesen elküldöm, még fejlesztgetem, de jól jön már menet közben is ha másvalaki is próbálgatja.
Előzmény: GabeR (135041)
nomad von Fblodilovich Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135061
Oh, eddig azt hittem a Cateye EL500-ban 1 wattos LED van. :)
Előzmény: Nemozoli (135059)
Nemozoli Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135060
Van már ilyen kapacitású is:

ceruza akkumulátor

- újratölthető NiMH akkumulátor
- 2700 mAh kapacitás
- 1,2 V feszültség

2 db 2 290 Ft

baby akkumulátor

- újratölthető NiMH akkumulátor
- 3500 mAh kapacitás
- 1,2 V feszültség

2 db 2 680 Ft

ezek nem annyira nehezek, mondjuk ezekből sem árt 3 db legalább, de 1 W-osat gond nélkül elhajtanak.

Előzmény: Nemozoli (135059)
Nemozoli Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135059

Nekem a 3 wattos LED kissé lemerült 2 db 2000 mAh-s és 2 db 1700 mAh-s ceruza-akkuval 2 órát világított folyamatosan, a végén is egész jó fényerővel. Ha nem kell brutál fényerő, lehet 2700 mAh-s ceruza-akkuhoz 1 W-osat tenni bele és akkor 3x annyi ideig bírja. Más kérdés, hogy aki egyszer belekóstolt a fényerőbe, annak az 1 W-os nem elég :-) de a sima 3-5 LED-es Cateye-okat veri az is.

Igény esetén átalakítok meglévő lámpát is... az 1 W-osnak nem is kell olyan iszony nagy hűtőfelület, főleg ha kisebb áramon van hajtva.

Előzmény: nomad von Fblodilovich (135039)
Nemozoli Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135058

Na igen, csak amit én teszek bele, az nem 1 W-os, hanem 3, az pedig már az alábbi paraméterekkel kapható:

• Fényforrás: 1 db. LXHL-LW3C Luxeon Star III 3 wattos LED (65 lumen)

• Elem típusa: 3 db. C típusú (baby)

• Nettó ár: 22.800 Ft
    ÁFA: 4560 Ft
    Bruttó ár: 27.360 Ft

Az 1 W-osak áráról meg annyit, hogy én kihozom neked szereléssel, 4 db 9000 mAh-s góliát akkuval(!) stb. együtt 19.000 Ft-ból a 3 W-osat... az kevesebb, mint az ő nettó áruk, és akkor nem elemed van, hanem párezerszer újratölthető NiMH akkud. Az ár nagy részét az akku teszi ki! Ha valakinek nem kell 24 órát folyamatosan világítani, akkor hozzá lehet csapni baby-akkut is, és akkor jóval olcsóbb lesz! Esetleg kisebb kapacitású akkuval (4500 mAh-ssal próbáltam, 4 órát folyamatosan nagy fényerőn gond nélkül elvilágított).

A Cateye-k a fasorban sincsenek a teljesítményledekhez képest... aki volt a HHH-n, az láthatta! :-)

Ha mindenképpen kis méret és kis akkumennyiség kell, akkor érdemesebb az 50 Cd-s 5mm-es, vagy 125 Cd-s 10 mm-es LED-ekkel megtuningolni az eredeti Cateye lámpákat, vagy egy sima Tuskós lámpát, és akkor az olcsóbban ki is jön. Persze a fényereje nem közelíti meg a Luxeon-ét, mert nem fér bele olyan sok.

Előzmény: phu (135036)
    Nemozoli Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135057
    Granulálok a teljesítéshez! Nem semmi! Ennyi hágót meghágni... :-D
    Előzmény: gabriel8 (135025)
    csiga papa Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135056
    Na ja, én se a sebességre megyek, hanem a testalkatra. Elég szomorú volt már tükörbe nézni, most meg rámjön az esküvői zakóm. (Nem mintha újra esküdni akarnék:-), Egyszerű hiúság, vagy büszkeség, vagy hóbort.

A bicajom is maradt az öreg acélvázas, 28mm-es gumikkal, sárvédővel, csomagtartóval, 6 sebességes racsnival. Biztonságnövelés gyanánt beletettem egy gazdaságos HiTen trekking merevvillát, és V-fékeket kapott.
    Előzmény: solymi papa (135055)
    solymi papa Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135055
    Mélységesen elitélem ezt a sebesség hajszolást! :o)
    Előzmény: csiga papa (135043)
    phu Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135054

Találtam egy jó kis oldalt, de a vaterás lámpa nincs rajta.

http://www.flashlightreviews.com/reviews_index/reviews_index_led3-5watt.htm

Annyi azért látszik, hogy ami nagyon jó, az drága, ami pedig nagyon világít, az nem bírja sokáig. Csodák tehát nincsenek.

Pinyo Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135053

Ez a konkrét lámpa kizárt, hogy 5W-os legyen, inkább 1W-os, de méginkább ez alatt.

Három elemről az ígért 8-10 órát csak 1W alatti fogyasztással bírja.

(Amerikai zseblámpás fórumokon is dühöngenek, hogy újabban 5W, 7W, 10W feliratokkal jönnek kínai zseblámpák, megrendelik, aztán kiderül, hogy csak 0,5-1 wattosak. Az ebay-es eladók védekezése, hogy az "W" csak a típusjelzés része, semmi köze a watthoz)

Előzmény: phu (135052)
    phu Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135052
    Látatlanban biztos nem venném meg a szöveg alapján, de az 5W és az ár tényleg nem rossz.
    Előzmény: 73Kacsa (135044)
    phu Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135051
    Annyi Google sz.rság van már, nem emlékezhetek mindenre. :)  Ezek szerint még mindig érdemes lenne megcsinálni amit anno terveztem.
    Előzmény: GabeR (135041)
    maci124 Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135050
    Nem vettem ki, az is ut.
    Vannak, akiknek keves a 138km :)
    Előzmény: laczka (135034)
    pROF Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135049
    No és milyen lehet vajon az a feltartós elem, amivel üzemel? Csak akkor működik, ha felfelé tartod? :)
    Előzmény: GabeR (135048)
    GabeR Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135048
    Valóban érdekes: a sötétben köd mentes környezetben is 80-100m fénycsóvát hagy maga után!

Így biztosan nem ütnek el, hacsak el nem vakítja a mögöttem jövőt :))
    Előzmény: 73Kacsa (135044)
    csiga papa Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135047
    A tecsós izoital-tablettát már ki is próbáltam. Jelenleg a kukában pihen, mert 10 perc után le kell ereszeni amit megittam :-)
    Előzmény: gyuri62 (135046)
    gyuri62 Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135046
    Gratulálok én is ! Innen már csak egy lépés a gél, meg az izolőtty :))))
    koller andor Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135045
    Őszintén gratulálok!
    73Kacsa Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135044

Ime egy erdekes darab amivel lehet erdemes foglalkozni:)

http://www.vatera.hu/item/view/real.php?cod=11087348

csiga papa Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135043
    Belehalok ha nem dicsekedhetek el vele:

Télvégi súlyomból 8 kilót leadtam. Életem legjobb formájában vagyok: Tegnap esti tekeréskor minden emelkedőn lépést tartottam offline cimborámmal, aki elég komoly senior (rövidtávú) futó. 19-cel mentem felfelé a valkói emelkedő valkói oldalán.
    (185-ös pulzussal :-)
    csiga papa Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135042
    Gabriel,

te csináltál nekem kedvet a pakkos bringázáshoz, köszönöm. A teljesítményedhez gratulálok.
    Előzmény: gabriel8 (135025)
    GabeR Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135041
    Némileg rosszul emlékszel. :)

Én a GoogleMap-ra csináltam az alkalmazást, az működik ma is - éppen most fogom megcsinálni a Te 2006-os Gázló trackedet is :) Ezzel az a baj, hogy a dolog nem triviális (mármint nem egyszerű gombnyomásokon alapul), programozni is kell.

A GoogleEarth viszont ilyen nem tud - legalábbis tudtommal. Azon valahogy repülni lehet, de őszintén szólva sose vettem a fáradtságot, hogy kitaláljam, hogyan.
    Előzmény: phu (135037)
    SzeZo Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135040

Az EB előtti útfelbontás, az EB miatt megnövekedett teherautó forgalom és az amúgy is rengeteg, kacsázó bringó hintós, villanyautós gyagya nem igazán ingerelt eddig időfutam teljesítésre.

Előzmény: kivi (135030)
    nomad von Fblodilovich Creative Commons License 2006.08.14 0 0 135039
    Engem is érdekelne hogyan lehetne mondjuk a halogén HL500II 3 órás és az 1 wattos leddel szerelt EL500 jóval hosszabb üzemideje között kompromisszumot találni 4 ceruzaelemmel. Gondolom ez kb. egy darab 3 wattos vagy két darab 2 wattos LED-et jelentene. Ha beindul a manufaktúra, egy ilyenre vevő lennék. :)
    kivi Creative Commons License 2006.08.13 0 0 135038
    A szabadon letölthető Google Earthben meg tudsz jeleníteni mindenféle tracket.
    Előzmény: phu (135037)
    phu Creative Commons License 2006.08.13 0 0 135037

Engem érdekel minden gps progi. Viszont még nincs ilyen okos telefonom. Így főleg az érdekel, hogy a logger egyszerre tud-e működni egy navigációs programmal, vagy választani kell a kettő között? Olyan progit nem csinálsz, ami egy már meglévő logból dolgozik?

Egszer GabeR belinkelte a Balaton kerülés online Google Earth megjelenítését. Akkor olyan progit terveztem csinálni, ami ilyen adatsort generál egy logból. De aztán valahogy eltűnt az online Google-ból ez a szolgáltatás.

Előzmény: mephisoft (134994)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!