Hasonló cipőben jártam mint Te, mert az új autóm nagyon lomha volt. Közel egy évig olvasgattam a neten a fórumokat, tapasztalatokat. Arra jutottam, hogy a tuningboxok nem igazán jó megoldások. Ezek zömében úgy működnek, hogy a különböző jeladók paramétereit meghamisítják a motorvezérlő számára. Ez sokszor a motor kárára is válhat!
Igazán jó megoldást csak úgy lehet elérni, ha a gyári szoftvert letöltik a motorvezérlőből, és egy hozzáértő szakember a gyári paraméterek részletes ismerete alapján ezeket módosítja bizonyos ésszerű korlátok között. Így lehet javítani a motorkarakterisztikán ami kihat a teljesítményre, nyomatékra, fogyasztásra, stb. de nem káros a motor számára és nem lépi át a környezetvédelmi paraméterek határértékeit. Persze ez nem jön ki egy kétes minőségű tuningbox árából. Mégis inkább ezt a megoldást javaslom. Szörnyű dolgokat olvastam ilyen-olyan tuningbox és chiptuning megoldásokkal kapcsolatban. És most jön a reklám helye. Én a Rigotech-nél csináltattam meg az autót. Nem volt olcsó, de nagyon jól megcsinálták, és valódi garanciát vállaltak a munkájukra. Számos referenciájuk van, de az oldalukon más tuning "szakemberek" által elkövetett hihetetlen kártékony megoldásokat is bemutatnak.
Opel Combo B (1,7 D, Isuzu, 1996. 06. hó) esetén hová rejtették a km óra jeladót? A km órám nem mutat semmit, néha fel-ugrik, de ennyi. Vagy nem biztos, hogy jeladó gond van? Igazából csak a számláló hiányzik (bosszantó, hogy 490 ezernél megáll, az 500-ra átfordulást meg akartam nézni ), a sebességet a motor hangjából már tudom (fordulatszám-mérő nincs).
Ha esetleg van valakinek szerelési kézikönyv, azt is szívesen (meg)veszem. B Corsa könyve is jó lehet, ha csak a lökettérfogatban van különbség (azokba nemigen került az 1,7-es, csak 1,5-ös).
Sziasztok. Van egy F Astra Caravánom x16xel motorkódú ugye 1,6 16 v. Nagyon megkímélt jelenleg 75.000 km van benne. Szépen teszi a dolgát de előtte 8 v volt az kicsit fürgébb volt városban. Nézegettem vannak benzines boxok is amik ugye pont az ilyen esetekben jöhetnek jól. Van valakinek ilyen boxxal tapasztalata? Pl egy ilyet találtam
Sziasztok! Astra h a16xer motoros kidobta a kovetkezo hibat: 01345e. Mi abteendo? Budapesten van ajanlott szerviz? Udv es elorre is koszonom a segitseget!
Sziasztok. Kernem a segitsegeteket mert elegge tanacstalan vagyok. Adott egy 2005os 1.3 cdti C Corsa. EGR hiba miatt csereltuk az EGE szelepet ujra es toroltuk a kodot. De folyamatosan visszajon a P0405 hibakod. Tudjatok esetleg miert lehet? Koszonom elore is.
Nekem ugyanaz az autóm van ,én a generátor csapágy hangra tippelnék, esetleg vedd le a szíjat a generátorról és úgy hallgasd meg. Ha meg továbbra is meglesz a csilingelés akkor nagyobb lehet a gubanc mert lehet a kuplung kinyomócsapágy is . Szakértő nem vagyok csak 25 éve hajtom ezt a kocsit és nagyon elégedett vagyok vele mert szinte elnyűhetetlen .
A következő hibajelenséggel találkozott e már valaki:
Üzemanyag tartály tele, a műszerfalon az üzemanyag szint jelző kicsivel fél alatt van. A tankban a jeladott kompletten cseréltem, az ellenálást jól adja. Amikor ténylegesen kifogy fél tank akkor már jól mutatja a szintet.
Egy kis segítségre információra lenne szükségem.Van egy opel zafira b és a jobb hátsó lámpa burája bepárásodik esős időben.Valaki találkozott e már ezzel a jelenséggel?Válaszotokat előre is köszönöm.Üdv Zsolt
Valaki esetleg meg tudja mondani, hogy az F Astra adattábláján (zárhídon) a betű-szám kódok mit takarnak? A neten nem akadtam a nyomára ilyen jellegű infónak. Előre is köszönöm a válaszokat!
A hozzászólásom megírása óta már ez is felmerült bennem, hogy valahol esetleg dugulás van a rendszerben. Üzemanyagszűrő is olyan 20-25 ezer kilométerrel ezelőtt volt cserélve. Mivel az autóban a benzinszint soha sincs 1/4-nél feljebb, ezért előfordulhat, hogy valami koszt szívott a rendszer.
Szerintem valami probléma van a benzin feltöltődéssel. amikor gázról átvált. Ugyanis a gázt azonnal elzárja és nyitja a benya útját. A benzin nem jut az injektorokhoz azonnal, csak egy idő után és addig nem megfelelő az ellátás. Ezt kell kinyomozni, hogy miért. (például üza szűrő)
Régen a gázkapcsolóknak volt olyan állása, hogy kapott gázt is és a benzint is nyitotta. Pontosan azért, mert ha a benya rendszer "kiszáradt" az AC-nek idő kellett feltölteni. Amikor megkapta a benzint is, amit észre lehetett venni a motor járásán, akkor kellett továbbkapcsolni és elzárta a gázt.
Az alany egy benzin-gázüzemű Astra G, Z14XEP motorkóddal. A gondom az, hogy egy hete benzin üzemben random dobálja a P0300, 0301, 0302, 0303 hibakódokat. Hidegen rendben indul benzinen, utána átvált gázra. Amikor bemelegszik, akkor ha a gázrendszer kapcsolójával visszaváltok benzin üzemre, azonnal "két vagy három hengerezni" kezd a motor. De ha ilyenkor újból visszaváltok gázra, a háromhengerezés azonnal megszűnik és kisimul a járása.
Amikor elég meleg az autó motorja, akkor igazán nincs gond mert olyankor automatice gázon indul. De ha már kevésbé meleg, de azért meleg, akkor a benzinen történő beindítás után valamiért égéskimaradás van. Ezt úgy lehet ideiglenesen " megszüntetni" ha egy kicsit túráztatom a motort. Ekkor benzinen is rendben jár a motor. Egyébként az autó rendben megy benzinen és gázon is, fogyasztása is teljesen normális, csak "kissé" zavaró ez a probléma.
A gyertyákban 25e km körül van. A trafóhíd már cserélve volt régebben. Próbaképpen elővettem a régi Bosch-t, azzal pár napig nem volt égéskimaradás, aztán ezzel is elkezdte csinálni a fent leírtakat.
Ötleteltem, hogy mi lehet az ami nem "tetszik" a benzin üzemnek. A szelepszár-szorulást kizárnám mert akkor gázon is jelentkeznének a fenti hibakódok. Bennem az merült fel, hogy esetleg a benzin injektorok vannak elkoszolódva vagy elektromos vezérlésükben lehet valami hiba, ill. nem elégséges az üzemanyagnyomás.
A fentiek alapján ha esetleg még van valami ötlet szívesen fogadnám. Előre is köszönöm.
A gondom az, hogy büdösödik a klíma. Már kétszer kifertőtlenítettem, de 2 hét után megint előjön. A hiba az lehet, hogy nem folyik ki a kondenzvíz a klímától,mert nem. Látok alatta vizet. Keresettem a lefolyó csövét, de nem találom sehol.
Zafira B 1.9 CDTI tulaj vagyok, a kérdésem a következő lenne. Beépített navigációm van, de ha a világítást bekapcsolom akkor a kijelző fényerő "felére" csökken és szinte nappal semmit nem lehet látni a kijelzőn.Van valami mód a fényerő szabályzásra vagy csak op-com / tech2 kellene hozzá amivel lehet állítani?
az a helyzet, hogy van egy 97-es opel tigrám és az a bajság vele hogy nem indul.. :( jómultkor megállt az üzemanyagszivattyú menet közben. kicseréltük, utána jó volt elindult ment szépen. elmentem vele 35 km-t aztán hazafelé indulva már nem indult el... megint nem ment a szivattyú. hazahúztuk, kimértük a kábeleket, jók áram megy hátra relé működik, megfujkodtuk kontakt spray-vel a csatiját ment a szivattyú ismét, csak a kocsi még mindig nem indult. észrevettük, hogy az összes vákumcső el van öregedve kirepedve, kicseréltük és a kocsi jó lett megint, 4 napig használtam egyfolytában mire ismét megállt szintén az miatt hogy nem ment a szivattyú. szétszedtük, szivattyúnál csati szétszed megfúj megint megy de nem indul... szerelő nem tud vele kezdeni már semmit, mert se hibakód se semmi... jó minden de mégse.. :(
találkozott már valaki ilyennel? esetleg tippet kérhetnék hogy mi az isten baja lehet a kocsinak?
Hol találom meg a 2001 es 1.7 d Opel Combonak a klíma kondenzvíz elvezető csövét? Valószínűleg eldugult, és folyatja be az anyósülés elé a vizet. Fölülről nem lehet hozzáférni, akna van csak nem tudom hol és mit keresek.
Egy kis segítséget szeretnék kérni, hogy mi a teendő olyankor, amikor az elektronikus légkondicionáló rendszer középső gombját tekergetve nem lehet pontosan beállítani a kívánt ventilátor fokozatot. Erről a tekergetőről lenne sző:
Rendkívül nehezen tudok beállítani pontos értéket, ugyanis mindig tovább ugrik a kívánt erősségnél.
Most nézem, hogy nem állítottam azt, hogy viszkozitás mit jelent vagy mit nem jelent. Itt jelen esetben az a két szám nem is viszkozitást jelöl, hanem viszkozitási osztályokat az olajaknál. A kettő nem ugyanaz!
Igaz!!! Bocsánat! Hülyeséget írtam, mert a tapadási képesség az különféle olajadalékokkal növelhető és az más dolog. Bár, a járműiparban nagyon fontos tényező az olajaknál! De, a viszkozitás a (folyékonyságot) jelenti a folyadékoknál. még egyszer bocsánat!
Ha, ezzel foglalkozol, akkor a 0W szám azt jelenti, hogy nagy hidegben, amikor az olaj is dermed a
0W a legjobban szivattyúzható azaz a legkevésbé dermed meg a nagy mínuszokban. Itt nálunk nincs nagy jelentősége, hogy 0W-s vagy 5W-s. A második szám a meleg üzemi körülmények között meglévő tapadási képességet jelöli. Alaszkában jobb a 0W-30 :)
60e km van a 2014 1,6 cdti (suttogó dízeles) Opel Merivámban ami a következő hibát produkálja:
4. sebességfokozatban 3.500 fordulat körül letilt az elektronika - motorhiba visszajelző és úgymond csökkentett üzemmódba vált az autó. Leállítás, újraindítás és semmi gond...
Opel Szervízben elém toltak egy papirt, turbo csere viszlát...
Egyébként az első hiba óta mentem vele vagy 600 km-t semmi hiba semmi zörej szépen jár az autó...
Teljesen felesleges, ezek a motorok mér régen nem Zetor meg Moszkvics kategoria, ahol a viszkozitással kellett játszogatni. Nem a viszkozitás számít, hanem a teljesítményindex, azt meg nem irtad le. Ha teljesíti a DEXOS2 szabványt, akkor jó
Vagy 100-szor leírtam már itt is, de nem vagytok képesek elszakadni ettől a "gyújtáskimaradás" hibakódtól. ://
Nincs ilyen hibakód!!!
Az a hibakód égéskimaradást jelent!!
Annak egyik oka lehet a gyújtáshiba. Lehet még üzemanyag ellátási gond* és mechanikai probléma is. Erre a motorra is jellemző az utóbbi, megszoruló szelepszár okán.
* cseréld fel a 3. henger befecskendezőjét valamelyik másikkal. Ha megy a hiba a másik hengerbe, akkor befecskendező, ha marad, akkor mechanikai hiba. (miután a leírás szerint már a gyújtás cserélve volt, bár, érdemes lenne a trafó kivezérlésre is rámérni a motorvezérlőnél)
Kb egy hónapja jött elő a hiba hogy leállt egy henger astra Z14XEP motor gyújtáskihagyás P0303 és P0300 hibakód!
Gyújtósor cserélve, gyertyák cserélve, szívósor és szeleptisztító adalék használata után is változatlan! Javult, de a 2100 ford/perc környékén random szerű kihagyás azért megmaradt!
Tegnap nagy eső és ismét elő jött és le is állított egy hengert szintén P0303 és P0300 kódokkal! Lehet elektromos hibára is akár gyanakodni, vagy tényleg zsebbenyúlós hengerfej felújításra számíthatok?
Miért a nagy többségnél e hibajelenségre a P0303 hiba kód 3. henger gyújtáskimaradás, és nem pl P0301 vagy P0304 a tárolt kód? Valami véletlen?
Had kérdezzek én is tőled, nekem is e corsám van. Váltásoknál csattanva veszi be a fokozatokat a váltómehanizmus. Főleg lehúzott ablaknál hallom a környezetből visszavert hangokból. Ez engem kicsit zavar, ilyen ez a kisautó? 5ezer km van az autóba, szerintem ez már nem fog jobban "bekopni". Majd valamikor rákérdezek a szervízbe is, bár ott úgy is "jó az úgy" lesz.
Parom tegnap ota boldog tulaja egy corsa e-nek. Sehogy nem tudunk rajonni, hoy az infokijelzot hogy lehet beallitani, hogy a gyujtas levetele utan kikapcsoljon a rendszer. Minden megallas utan magunknak kell manualisan kikapcsolni. Gyujtas raadasra automatikusan bekapcsol. A kezikonyv errol semmit nem ir. Koszi a tanacsokat.
Corsa D vagy E tulajokhoz lenne kérdésem. Úgy 2 hónapja van egy új E corsám, aminek kissé hangosnak hallom váltásnál a váltóját. Csattanó hangot ad fokozat váltásnál, főleg a visszavert hangokból hallom (házak fala pl.). Ez ilyen, ilyennek kell lennie? Már 4e km van benne. Még nem volt Opelem, de ez a kis corsa aranyos.
Opel astra G 2003 1.4 benzin P0443 hibát dob a kiparolgas gatlo funkcio rendellenesseget ir ki a szelep kattog nyit zár 12v al neztuk a csatlakozonal nem mertunk semmilyen áramot a motor uzemelt allapotban ,gázpedált mukodtetjuk semmilyen kivezerles nincs áramot nem merunk a multiméterrel ,
a hibakod torlese utan azonnal dobja vissza a hibát a szenszuro fele akadalytalan az áramlás .
A következő a jelenség mostanában: gyorsításnál, szinte mindegy melyik sebességben, kb. 2000es fordulattól, mintha valami visszafogná az autót (ez elég erősen érezhető, hogy nem így kellene működnie) és alig akar gyorsulni, lomha (közben a motor dolgozik erősen, de hiába), majd 3000 fordulat felett "megugrik" az autó, olyan mintha henger gondja lenne és a 4. csak ezután "csatlakozik be". Hibakód nincs.
Szívesen fogadok minden tanácsot, hogy mi okozhatja, eléggé zavaró, főleg mikor előzne az ember.
Esetleg egy komolyabb lerakódás valahol? EGR szelep? Gyertyák?
Az aktívszén szűrő kicserélése után át néztem az üzemanyag ellátó rendszer, hátha máshova is jutott szénpor, de a szelepen és annak csövén kívül tiszta volt.
És ha már szét volt bontva kicseréltem a befecskendező szelepeket, mert időnként szerintem túldúsított hidegindítás után.
Azóta (kop,kop,kop) jó minden, motor jól indul, húz rendesen. Csak okulás képp másnak is jó lehet a tapasztalat...
C14se motoros F astra alapjárat ingadozik, gyorsításkor időnként becsörren, motor kicsit erőtlen. A tankszellőztető szelep rossz volt, kicserélve fekete por jött belőle. Szénszűrő okozhatja a problémákat?
Szia! Azért irtam ezt a választ, mert pont ugyan igy jártam, és mióta kicseréltem a kerékagy csapágyat, azóta minden rendben. A bal elsö kerékagyban található a sebesség forgás jeladója, illetve az abs jeladó is. Ez sajnos nem olyan mint régen, hogy van külön egy abs szenzor.
szeretném kérdezni, hogy aki cserélt már Z19DT motorkódú Zafirában hűtőfolyadékot, hogyan engedte le a teljes mennyiséget? Vagy ez eleve reménytelen...? Amit a TIS ír, azaz radiátor jobb alján szelep kinyit, letekert kiegyenlítőtartály sapkával, úgy kb 4l csorog csak le. Gondoltam nyitott termosztátnál üzemmelegen hátha, vagy esetleg valami egyéb trükk? :-) Kösz, Péter
A különbség a lámpák foncsorának alakjában van, az izzó azonos.
Ha esetleg azért akarsz izzót cserélni, mert nem látsz jól a mostanival, akkor valami "All Weather" - kicsit sárgásabb izzó tegyél bele, a Cool Blue nedves úton nem jó.
Szia! A bal elsö kerékagy csapágyat ki kell cserélni, mert abba van az abs szenzor, illetve a sebesség méréshez szükséges forgás jeladó. A másik:kezdödö hengerfelyes a kocsid, mert ugye sehol sem lehet látni folyást, így elképzelhetö, hogy el forralja a hűtövizet. Ehez nem szükséges hogy follyon vagy valahol csepegjen a víz.
Pár napja Corsa E tulaj vagyok, a sárga fényű tompított és távolsági izzókat szeretném lecserélni osram cool blue-ra. Azt tudom, hogy H7-esek, de mi a különbség egyébként. Külön foncsorban vannak az lámpák.
A lumneten nem tesznek különbséget a kettő között.
Sziasztok! Astra G, 2006, Z14XEP. Két kérdésem lenne. Az egyik, világít az ABS visszajelző, valamint rakoncátlankodik a sebességmérő, hol mutat, hol nem, ugrál. Ez ABS szenzor lesz, vagy inkább a vezérlőegység?
A másik kérdés érdekesebb. :-) Folyamatosan után kell tölteni a hűtővíznek. Nem forr, csak eltűnik. Tócsa nincs alatta, motortérben nem látni semmit. Viszont időnként hallani az utastérben előről érkező hangot, mintha csordogálna, vagy buborékolna a víz. Szerintem van összefüggés a vízfogyással kapcsolatban. Ez mi lehet? Álló helyzetben nem tűnik el a víz.
Biztos vagy abban a 27-es kódban? Erre az autóra az értelmetlen lenne. (97-es autónak elméletileg már 4 karakteres kódot kellene villognia) Milyen diagcsatlakozó van benne?
Sziasztok van egy ople astrám 1.4 c14nz 1997.Bevilan a motorkontol 27-es hibával mit akar takarni?elméletbe "utartásjeladot" takar! Miaz meg hol találom!
Eladó felújított hengerfej (nyomáspróba,síkolás,új szelepek és szelepszár szimeringek),ami jó a következő motorokhoz: Z19DTR ,A20DT ,A20DTH ,A20DTR irányár: 110.000 Ft. Érdeklődni a 30/7892407 telefonszámon lehet.
Egy 2002es corsaba VDO CDR2005 radiot ki lehet valahogy hazilag kodolni? Anno egy cdr500ast ki tudtam egy programmal de mar nincs meg. Van valakinek valamiotlete?
Üdv. Astra H 2006-nál nem akar kikapcsolni a hűtőventillátor (nem a légkondié). Nem vettem észre, és sikeresen le is meritette az akkumulátort . Ez mitől lehet? Illetve teljesen lemerült aksi után "elveszit" valami adatokat a bord computer? Vagy feltöltés után minden marad a régi?
Összefoglalva: 97-es légkondis fastra két csöves vákumszeleppel (mint fűtés csap) készült. Azt és a termosztátót kellett cserélni. Nem radiátor dugulás, nem kellett bontani. A célszerszámok miatt szakember segített. Szerencsém volt, anyagilag.
Ha valaki tud segíteni megköszönöm. 1.8 B Zafira hátsó ablaktörlő bekacsolásakor ciripelő hangot hallat valszeg az ablaktörlő motor. Szerintetek? Vagy 3-4 törlés után elhallgat. Köszi szépen-
Köszönöm, nekiállok. Szeretem annyira az autómat, hogy megtanuljam műteni. Bár most olvastam, hogy valami vákumcsap is lehet (típusfüggően) és annak a hibája megmagyarázná a "gyorsításkor meleg van" jelenséget. Csak tudnám hol van.
Valóban, nem kell bontani a vezérlést. "Szerencsére" az én X16SZR-emnél igen :-(
Viszont ahogy nézem pofon egyszerű a csere, 3 csavar, egy csőbilincs, és a termosztátház tetején lévő pipára csatlakozó cső leválasztása és ennyi. Nemigen tudsz "elrontani" semmit! Szerintem bátran belevághatsz :-)
A szerelő, aki tavaly betette a termosztátot, esküszik, hogy az jó, csak kicsit lejjebb van a hőfoka. Ja, kék alatt mi, akkor nagyon nem belevaló, mert 91 fokra emlékszem eredetileg.
Érdekes még, hogy ha felmelegszik a víz 100 fölé, bekapcsol a hűtőventi, akkor is jéghideg levegőt fúj. De ha elindulok, gyorsításnál jön a meleg, aztán gurulok 50-nel, jéghideg.
Úgy emlékszem ezt nem kell bontani, mert a blokk bal oldalán elöl, ott a termosztát, simán látszik. De nem vagyok szaki, csak párszor már láttam, hogy cserélik. Én nem merem természetesen, mert ebben a korban az ilyen akció már csőcserével, egyéb váratlan költséggel járhat. Ha nem lesz szaki, megyek hidegben vidékre.
Nekem is volt hasonló problémám, mikor nyitva maradt a termosztát. Csak a csere oldja meg a fűtés problémát. Ahogy tudom a cseréhez le kell bontani a vezérlést. Én, mikor hasonló gonddal küzdöttem és mennem kellett az autóval egyszerűen betettem a hűtő elé (klímásnál a két hűtő közé) egy kartont, ami betakarta a felét függőlegesen osztva. Így volt 90 fok körüli üzemi hőmérséklet és persze fűtés. Nyilván ez egy "vészmegoldás", de időlegesen működhet :-)
97-es f astra caravan, 1,6 automata légkondis. Télen nem jártam vele, most kellene, nincs fűtés. Hideget fúj. 3 szerelő mind mást mond, de vállalni csak sokára ugye.
Jelenség: termosztát nem zár, állva felmegy a hőfok, elindulva kékbe vissza. Az úton gyorsítok, MELEG JÖN, gurulok, hideg.
Oké, termosztát csere után jó lehet? Vagy levegős? Hengerfejes? Nincs füst, gyönyörűen megy at autó. Van csap vagy nincs csap? Szétcsúszott a bowdenje? Szerelők szerint nincs csap, csak lamella, fórum szerint 97-től a légkondison van. Esetleg elérem a konzolban a csapot, ha tényleg bowden és elfordíthatom hogy mindig meleg legyen?
X16XEL
Nem mehetek állandóan teligázzal, hogy meleg legyen. Ja a legprofibb szerelő azt mondta, ilyen jelenség nincs. Imádom.
Mennék vidékre Anyukám temetését intézni, még meg is fagyok. Mer' a héten nem néz rá senki. Érd környékén valaki vállalná a termosztát cserét, ha az a hiba?
Sziasztok! Nem Opel kérdés, előre is elnézést kérek.
Gépjármű adás-vételi szerződést hol lehet vásárolni? Tudom, hogy neten lehet találni, de nekem a 4 lapos változat kéne,indigós, ne kelljen többször írni. Köszi szépen
???? Az elektromos hiba is műszaki jellegű probléma.
Ne vedd zokon, de a gyermeteg kérdés feltevésedre* kb. ennyi az adható válasz. Az a lámpa több száz hibalehetőségre figyelmeztet, mindenképpen diagnosztikára lesz szükség a megfejtéséhez.
* se egy típus, se egy évjárat, se egy motorkód.... ://
Köszönöm a válaszodat! A tippem nekem is ez volt, de egy ismerős szerelő telefonon azt mondta, hogy twinport-os motornál ez nem 100%. Sajnos ő messze van így helyben kell valami megbízható szerelőt találni. Ez előzetes tipp gyűjtés.
Lenne egy kérdésem. A Z14XEP-s Meriva A-nkon kigyulladt a sárga hibajelző lámpa az autópályán. Ha visszalassítottunk 100-ra, akkor néha eltűnt. Kiolvastuk Bluetoothos OBD-vel és Androidos telefonnal a hibakódot, és P1405 "erőátvitel" kódot írt ki. Ez valami Exhaust gas recirculation system valve 3 hiba. Mi lehet a gond? Szerelőhöz leghamarabb csak a hét közepén tudjuk elvinni.
Ha csak a gyújtást nézzük az első kérdés hogy egy időben történt-e a gyertya és a trafó csere?
- Ha egyszerre történt a csere, az előírt gyertyák kerültek bele és szakszerűen történt a szerelés akkor a trafó után nem érdemes keresgélni. Ebben az esetben érdemes lenne kontakt hibát keresni a jeladótól a biztosítéktáblán és az ECU-n keresztül a trafó bemenő csatlakozóig. Alapjáraton járó motornál mozgatni a gyanúsított csatlakozókat és ha változik a motor járása akkor meg van a hibás érintkezés. Érdemes a testvezetékeket is ellenőrizni.
- Ha a régi gyertyák dolgoztak az új trafóval (vagy az új gyertyák a régi trafóval) akkor gyakran előfordul hogy az egyik -kúszószikra által "megégetett"- alkatrész tönkre teszi az újat. Ebben az esetben ismét le kell ellenőrizni az új gyertyákat és a trafót a gyertya kerámia szigetelőn és a trafó gyertyagumi belső részén "égésnyomokat" keresve.
Segíteni sajnos nem tudok, de megosztom egy kollégám tapasztalatait aki ilyen motorral ugyan ilyen hibával szívott csak a 3-as hengernél. Nála is végigmentek a szerelők mindenen, már egy vagyont otthagyott náluk. Már a motorvezérlő csere is szóbakerült. Volt azonban egy érdekes részlete a dolognak, amivel a szerelők sem tudtak mit kezdeni, nem tudták a jelenséget értelmezni. A hiba akkor nem jelentkezett, amikor megfelelő arányú Spuri adalékot tett a benzinbe. Ebből arra a következtetésre jutottak, hogy vélhetően nem gyújtás oldali a hiba, és talán nem is üzemanyag ellátási probléma, hanem az égés egyéb feltételeivel lehet gond. Az megfelelő égés határértéken lehet valami miatt, amin a Spuri a könnyebb éghetőséget biztosítva "átlendíti" a motort. Már szóba került a motorbontás is annak ellenére, hogy a kompresszió mérés megfelelő értéket adott. A család viszont inkább egy új autó vásárlása mellett döntött, úgy is tervezték egy új vásárlását, így azt előrébb hozták. Ennyi az infóm.
Nincsen olyan hibakód, hogy gyújtáskimaradás!!! Még akkor sem, ha az idióta fordítás miatt ezt írja ki a diagkészülék.
Az a hibakód égéskimaradás, aminek csak egyik oka lehet a gyújtás hiba. Lehet még üzemanyag ellátás és mechanikai probléma is. Opel esetében nem ritka pl. a szoruló szelep.
Opel Astra G, 1.6, 16 szelep, 2002-es évjáratú autóm van.
A hibája a következő:
Teljesen véletlenszerűen előfordul, hogy menet közben leáll 1 henger, kivillan a checklámpa. A motor nem áll le, viszont nagyon dadog, erőtlen. Ha félrehúzódok, pár másodpercre leállítom a motort, megszűnik a hiba. Aztán egy idő után újra előfordul, van hogy pár perc múlva, de van hogy napokig nem jelentkezik a hiba.
Kiolvasott hiba szerint valamelyik hengerben gyújtáskimaradás.
Cseréltük a gyertyákat és a gyújtóhidat, de a hiba nem szünt meg.
Ha valaki tapasztalt ilyen hibát, az kérem ossza meg velem a tapasztalatát!
Közben annyiban változott, hogy az üresjárati szabályzó szelepet nem vettem át, mert el volt írva az ára és nem 2600 ft volt hanem 16000 ft. Annyiért inkább nem kísérletezek vele.
Helyette rendeltem üzemanyag szűrőt(ez az egy szűrő kimaradt a karbantartáskor), mert egy szintén opeles mondta, hogy neki is volt hasonló gondja és megoldotta a csere.
Érdeklődni szeretnék H Astra tulajdonosoktól, hogy hány liter benzint eszik meg a kocsi városi használat során? Most nem a gyári adatokra lennék kiváncsi, mert azokat néztem, hanem tapasztalatokra.1.6 vagy 1.8-as tapasztalatok kellenének.
Ugyanitt érdekelne, hogy egy 1.6-os Meriva kinél mennyivel megy el városban?Köszi szépen
Első autóként vettem egy 1994-es Opel Vectra A-t (C16NZ motorkódja) 1,5 hónapja. Nem volt drága, ezért is voltam vele úgy, hogy majd költeni kell rá.
Első körben, minden olyat cseréltettem a szerelővel, ami egy ilyen öreg autónál ajánlott. Vezérlés, vízpumpa, gyertyák, olajok stb....
Menni fog még egy kör szervizelésre kb. 4-5 hét múlva, mert fékek és pár dolog nem fért bele 2 napba illetve a keretbe.
Szervizelés utáni hétvégén levezettem autópályán 300 kilométert. Minden rendben is volt.
Másnap csak a városban szerettem volna használni. Indítás után körülbelül 1-2 perc múlva, elkezdett fulladozni a motor, majd leállt. Ezután újra indítottam és körülbelül 2000-es fordulatszámon volt alapból a motor (csak tippelek, mert nincs benne fordulatszám mérő). Amikor elindultam vele, tovább maradt ez a magas fordulatszám, körülbelül olyan mintha tempomat lenne az autóban, mert nem lassul, ha leveszem a gázpedálról a lábam, néha még gyorsul is. Kuplungoláskor felpörög. Minden sebességben így viselkedik. Illetve a motorhiba jelző lámpa először villog mint egy stroboszkóp, utána pedig folyamatosan világít.
Kivillogtattuk az 51-es hibakódot ami "Vezérlés Hiba a tárolóban (PROM)"-ot jelenti elvileg.
Remélhetőleg legkésőbb a szerelőnél kiderül mi okozza ezt, de addig is jó lenne ha tudnám normálisan használni, mert az még majdnem 1 hónap, és érdeklődnék, tapasztalt e már valaki hasonlót, illetve volt e rá megoldás.
Hátha valami apró hiba és én is megtudom oldani.
Eddig amivel próbálkoztam:
-Benzinsapka nélkül, hátha nem kap elég levegőt.
-Üresjárati szabályzó szelep tisztítás féktisztítóval. (ebből most rendeltem az imént egy újat, majd ha megérkezik kicserélem "HÁTHA")
1993-as Opel Astra F ferdehátú. Tünet: Mikor mínuszokban kint marad a kocsi éjszakára, reggel a kormány teljesen bekeményedik, alig lehet forgatni és ha forgatom recseg-ropog, akár állóhelyzetben, akár menetközben. X idő múlva, ha átmelegszik, a kormányt újra normálisan lehet tekerni. Ha pl garázsban marad bent, vagy nincsenek mínuszok, akkor nincs ilyen tünete.
Hiba oka, megoldás, ha valaki találkozott már ilyennel? Aki okosabb nálam. Köszi,
Sziasztok! Van valakinek tapasztalata ferde hátú normál F Astra antenna cseréjének mikéntjében? A kis szerviz ajtó ahol a lámpa izzókat lehet cserélni elég merésznek tűnik hozzá ha mindent azon keresztül kell. (stabil rögzített felfogatás stb.) A csomagtartó belső bal hátsó borítását kissé lebontva is lemezbe ütköztem így nem is szedtem le tovább. Vélemény ötlet jó tanács? Nem motoros antenna, normál kerül bele és most is az van benne. Köszönöm szépen a segítő hozzászólást!!
És holt találták meg a dugattyút? Olyan Ladát már láttam amiből a tulaj kiszedte az egyik dugattyút csapszegestől hajtókarostól, és vígan járt három hengerrel.
Kollégámnak menetközben megállt az 1,8-as benzines Zafírája. Tréleren bevitték a legközelebbi szervízbe és szétszedés után ezt találták, jobban mondva az egyik dugattyút elsőre nem találták:
Kérdésem lenne F Astrával kapcsolatban. 95-ös karaván 1.6 os 16 szelepes 101 paci. Nemrég került hozzám. Gázon megy és reggelente kissé nehezen indul. Haver szerint benzinen kéne indítani majd átváltani gázra mikor meleg a moci. Ez már rég nem volt benzinen üzemeltetve és gondoltam rákérdezek miket kell átnézni,kitakarítani hogy rendben legyen. Ja meg a benzin pumpa sem ad életjelet magáról.
Üdv!opel astra g z14xep motorú 2008-as f48- as gk-ban szeretnénk szervoolajat cserélni s ami a gondom az,hogy több helyen is megkérdezve több fajta választ kaptam, hidraulika olaj-automata váltóolaj ki zöld ki pirosat mond.Na most mi lehet az igazság,az tuti kiszivva egy kicsit,hogy most zöld van benne.előre is köszönöm a válaszokat az olaj márkára,specifikációra gyártói számokra vonatkozóan
Ma voltam az Opel alkatrészboltban mert jön az éves szerviz. Olajszűrő, légszűrő, pollenszűrő kellett. Azt mondta az eladó, hogy tavaly év végén kaptak egy körlevelet, amiben figyelmeztetik őket, hogy az új autókba az új Dexos 1 olajat kell tenni. Erről én még nem hallottam. A neten az Insignia fórumban ezt találtam:
"2014. modellévtől gyártott turbófeltöltővel szerelt, közvetlen befecskendezésű benzinmotoroknál Dexos 1 Gen 2 motorolaj használata szükséges.
Jelenség: Esetenként az égéstérből fémes hang hallható, rövid időre teljesítménycsökkenés észlelhető, ugyanakkor P0300 hibakód is jelentkezhet.
Turbófeltöltővel szerelt közvetlen befecskendezésű motorok hajlamosak a motor csörgésre (SPI Véletlenszerű előgyújtás). A véletlenszerű előgyújtás (SPI) olyan nyomáscsúcsokat okoz az égéstérben, ami a gyűrűk között dugattyútöréshez vezethet.
Megoldás: Olajcsere esetén ezeknél a motoroknál Dexos 1 Gen2 (alkatrész szám: 95 599 877 - 5l kiszerelés) használata szükséges. A szervizirodalom ennek megfelelően módosult."
Erről tud valaki bővebben? Ez csak a turbós motorokat érinti? Az enyémben 2016-os turbó nélküli Z14XER motor van. Érintett ez a motor is?
Van a családban egy Corsa 1.2 (fél automata) váltós autó. Tömítés hiba miatt beázott a központi elektronika. Sikerült kiszárítani de a computer megzavarodott és össze vissza kapcsolgatja a sebességeket. néha kapcsol de késve, de van, hogy leállítás után nem is tudom beindítani a motort, aztán kattogva de elindítható. Van valakinek tapasztalata? esetleg Pc-vel ki lehet ütni a hibát, vagy újra tanítani a fedélzeti comutert?
Olyan kollegát keresek aki jártas OFFLINE Opel SPS programozásban !Vettem egy MDI-t és hozzá Global Tis-t,ezt kéne felfrogramozni a laptopomra TeamViewer-en keresztül és elmagyarázni hogyan működik az Offline programozás !
Volna egy 2004-es Meriva A 1.7 CDTi, mely olyan hibát produkál, hogy 1900-as fordulatnál megtorpan egyet, mintha levenném a lábamat a gázról. Alatta fölötte nem produkálja, és folyamatos gyorsításnál sem. Mitől lehet ez? Vész üzemmódban nem produkálja. De úgy meg nem merem hosszútávon használni. :/
Az opel szervizben sem tudtak mit mondani, a gépük nem olvasott ki semmit.
Adott egy Meriva A 1,7 diesel, aminek a motorvezérlője mechanikailag sérült.
Találtam hozzá egy másik vezérlőt, amihez adnak kulcsot, gyújtászárat és a képen látható kütyüt is.
Ha ezek mind megvannak, onnantól ez plug&play? Csak lecserélem a gyújtászárat, ezt a kütyüt, magát a vezérlőt, és az új kulccsal már indítható is? Vagy van még valami kódolnivaló is?
Üdv mindenkinek. Adott egy 2008as H astra, 1,4benzin.
A központi zár bezárása után, (mindent lezárt) a vezető ülés mögötti ajtóra ranyitva a kilincsre kinyit, és körbe kinyitja az összes zárat.
Ha nem nyúlok hozzá, minden jó, az összes ajtót lezárva tartja, mig kinem nyitom legközelebb(a tobbi ajtót hiába nyitogatnad, zárva!!) csak a vezető mögöttire nyitja ki az egész autót körbe...
Vizsgáltam, és észre vettem, hogy nyitott ajtónál a zár felett van egy kis nyilás, ahol lehet reteszelni az ajtót (nem, nem a gyerekzár, apaz egy piros, ez az ajtozar felett van, az indító kulcs pont befér, megtolva befele kattan egyet) igy ez az ajtó levan zárva, nem vezérli a központi zár sem, de a belső kilincsel kilehet nyitni..
Gépre lett dugva, nem talál hibát. Valaki járt már igy?
Új tag vagyok a csapatban. Lenne 1 súlyos problémám egy OPEL ZAFÍRA A 1.6ossal. Nem tudom hol található az AC kapcsoló reléje és a biztosítéka. Segítsetek, ha tudtok. Köszi Feri.
Vízhőmérséklet jeladó hol található g Astránál? 2001- es évjáratú kombi benzines 16 szelepes eco tec motoros /motorkód z14xe/ szerintem cserélni kellene mert a műszerfalon nem mozdul a mutató.Valakinek esetleg van még valami más ötlete,tanácsa.
Van egy 2000-ben gyártott benzines F astra X16SZR, mely induláskor az alábbiakat produkálja, kizárólag hideg, téli időszakban. Ha a motor hideg (teljesen visszahűlt), akkor semmi gond. Ha a motor felmelegedett és leállnak vele, majd kb. negyedóra-félóra, esetleg hosszabb pihenő után, (amikor a motor már elkezdett hűlni, de még nem teljesen hideg) megpróbálnak elindulni vele, a következő lehetőségek vannak:
A gyújtás ráadásakor a motor normálisan indul, de a gázpedál furcsán "kemény" és amikor rálépnek, a gázadáskor véletlenszerűen "felakad" és nem reagál a nyomkodásra (vagy mint legutóbb a szerelőnél többszöri rugdosásra visszajött), nagygáz és vagy bőg a motor mert pánikszerűen kinyomják a kuplungot vagy fék és brutál megállás vagy gyújtás le és akkor most "micsináljak"?
Ha valakinek van a jelenségre tudományos igényű megoldása, azt előre is köszönjük.
Hello mindenkinek.Adott 1 opel omega b 1999, x30xe motorkódú 3,0v6 benzin, vezérlőegység BOSCH Motronic 2.8.1 , egyik napról a másikra megzavarodott az elektronikája, 6-ból csak öt henger működik persze csak amikor egyeltalán beindul,az ablaktörlő folyamatosan megy,nem lehet kikapcsolni (kicseréltem a kapcsolót és semmi változás) ,a kulcsot be sem teszem a gyújtászárba és a műszerfalon halványan világit minden lámpa,amikor beinditom nem tudom bedögleszteni az autót, ha valaki tud valami okosat hozzáfűzni ehez, vagy találkozott már ilyen problémával, azt kérem irjon
Hétvégén autópályán az olajnyomásjelző kb 100km után először kb. fél másodpercre felpislákolt, ez a pislákolás kb 3-4 kilométerenlent történt, majd ezután teljesen felvillant és nem múlt el.
Félre álltam, és megpiszkáltam az olajgomba csatlakozóját. A világítás elmúlt.
Azután még 150km-t jöttem autópályán és nem villant fel azóta.
Olajszint nem változott.
Szerintetek tényleg csak az érintkezési hiba lehetett?
Az elektronikus vezérlésű (nem megszakítós) trafók bemenetén van egy erősítő modul ami a gyújtás jelet erősíti. Ezt nevezik gyújtás modulnak. A "bordás trafóba" ez be van építve (azért van négy bemenete) nem tudod külön cserélni.
A trafó az ECU-ból kapja a jelet, az ECU pedig többek között a főtengely jeladó (másképpen felső holtponti jeladó, ckp sensor, crankshaft position sensor) jele alapján képzi.
Bordás gyújtótarfós .de elektronikus gyújtás modul helyét keresem,mert olyan mintha 2 henger nem menne .Gyújtás trafót egy hónapja cseréltem agyújtó kábelek újak ,gyertyák is .és azt olvastam hogy ez a modul miatt is lehet baj a gyújtással. csak nem találom az autóban. a főtengelynél nem csak a főtengely jeladó van?
Üdv! Lehet volt már téma, ha igen elnézést... 2001-es évjáratú G Astra, 1.2-es benzines, 16szelepesben főtengely jeladót merre találom? :/ Előre is köszönöm!
Segítségeteket kérem 2006 opel zafira b első ajtajába szeretnék berakni kilépő fényt, mire köthetem rá (kevés megbontással) ajtóból?Hmmm????Köszönöm előre is válaszaitokat Üdv Zsolt
Tud valaki Meriva A-hoz való (talán a Corsa C ugyan ez) tempomatos irányjelzőkapcsolót elfogadható áron? Találtam 26eFt-ért, de kicsit sokallom, mert a tempomat nélkülit 4-5eFt-ért lehet kapni. 3 plusz gombért kicsit sok a 20eFt :-(
- 2db F astra caravan jobb gyari sarvedo 500Ft/db - C14NZ gyujtotrafo (szerintem jo) 800Ft - C/x14/16NZ,SE szelepfedeltomites 400Ft (vagy 1 db dreher bak) - vezerlesoldali motortartobak, nincs szakadva. 1000Ft ha minden igaz egy C20XE kadett E-bol van (140ekm korul, es rozsda miatt lett elbontva) - gyari jobb es bal elektromos ablakmotor (a fent emlitett) kadett E-böl 1500Ft/db - kadett E szervos kormanymu 3eFt (kep nelkul)
ha minden igaz, akkor a kadett E cuccoknal passzolniuk kell F astraba is
Minnel többet visztek annal több a kedvezmeny
Budapest, voda 525 huszonnégy-hatvan, vagy e-mail(publikus)
Zafira A opc keresek eladoba, de ha lehet a 200 lovasat es nem a 192 eset, ha valakinek itt lenne elado vagy tudna valakit aki ilyet arulna,..
es masik kerdesem : ugy olvasgattam hallottam hogy erre a zafirara gond nelkul ra lehet rakni a B s zafira turbojat amivel jelentos teljesitmenyt lehet nyerni
ez igaz e es lenne e valaki aki vallal ilyen feladatot :)
Üdvözlet!A motorkódot szeretném megtudni egy Insignia esetében. Az alvázszámban "S" jelöli, valaki tudja ez melyik motortípust jelölheti? (8. karakter az alvázszámban) Vin info-s oldalak ezt nem hozzák le. Illetve azt megtudhatom ebből, hogy milyen típusú váltóval szerelték az autót? (pl. F40 vagy más) Hallottam elég rosszakat Insignia váltóról, kuplungról és ennek szeretnék utánajárni vétel előtt. Az autó egy 1950-es diesel hatfokozatú kézi váltóval szerelve. Köszönettel
- A rugóhoz van egy táblázat, ami megmondja a motor és a felszereltség függvényében, melyik kell (de nem a méretet, hanem a rugón lévő 2 betűs kódot !!!) Az ilyen szarokat felejtsd el...
Az Opel Merivamban IntelliLink600-as rádió van 7-os színes kijelzővel, tolatóradarral és tolatókamerával. Láttam a Youtube-n már több videót (pl. 1, 2), hogy rávarázsolják a mobiltelefon képét a 7-os kijelzőre. Az Inteli 600-nak van video bemenete (csak azt nem tudom, hogy mennyi) mert oda csatlakozik a tolatókamera. Az Aliexpressen találtam több olyan eszközt is (pl. 1, 2), ami mobiltelefonról képes képernyőmegosztást fogadni, és azt kitenni video kimenetre. Itt jön a kérdés. Van e plusz video bemenete az Inteli 600-nak amit valahogy lehet aktiválni? (Az orosz videokon pl a parkolóradar gomb megnyomásakor jelenik meg a telefon képe.) Ha nincs másik bemenet, akkor csak a tolatókamera helyére lehet bekötni, de azt hogyan aktiválhatom, hogy átkapcsoljon oda úgy, hogy ne keljen hátramenetbe kapcsolni? Ehhez is valami gomb megnyomása szükségeltetik. Ráadásul a videók szerint, ha közben hátramenetbe kapcsolnak, akkor a kamera képe automatikusan megjelenik. Gondolom ebben az esetben ezt a WiFi-s kütyü kapcsolja át. Érdekelne hogyan lehetne ezt kultúráltan megoldani, mert jó lenne pl. a Waze-t kitenni menetközben a képernyőre.
Szeretnék segítséget kérni. Van egy Opel Zafira 1.9 CDTI (150LE, 2005, automata). A jelenség az, hogy automatában, vagy manuálisan felváltok kettesbe, és ott "megragad" 1500-as fordulaton és 25km/h-nál. Innentől nem reagál a gázpedálra, nem lehet se föl, se le váltani, megy szépen a tempójában.
Corsa D első spirálrugó méretet tud valaki írni? Z13DTJ, 2008, 5 ajtó. Több oldalt is végig néztem, pár mm eltérés van közöttük átmérőt, illetve hosszt tekintve. Az átmérő aggaszt igazából...
Mekkmester! Az autó beviteléhez Ausztriába NoVA-t (behozatali adót) kell fizetni, melyhez a szükséges adatok a CoC dokumentumon (Certificate of Conformity) találhatóak. Csak ezt fogadják el, semmi mást.
Azért írtam, hogy aki új autót vásárol, tanuljon az esetemből és ragaszkodjon hozzá, mert később borsos árat kell fizetni érte. Egy kinti Opel kereskedés 250EUR-t kér, itthon 25+ÁFA, neten 159 EUR-ért találtam.
Van egy 1,4-es benzines B14XER motoros 100 lovas Meriva B-m. Nagyon elégedetlen voltam a motorjával, mert nagyon nem ment. Egy 11 éves 1,4-es 90 lovas Meriva A-ról váltottam az új 1,4-es 100 lovas Meriva B-re. Az A-val teljesen elégedett voltam. Az újnál másfél év hezitálás után Szekszárdon a Rigotech tuning cégnél csináltattam egy chiptuningot. Kértem tőlük ajánlatot és belevágtam. Az első ~600km tapasztalatait a Meriva topikban leírtam. Akit érdekel ott elolvashatja az 5091-es, az 5152-es, és az 5170-es hozzászólásaimban. A lényeg, hogy nagyon megérte, csak ajánlani tudom mindenkinek!!!
Nekem egy 1,4-es B14XER motoros 100 lovas Meriva B-m van (turbó nélküli). Szerintem ugyanaz a motor lehet benne mint az 1,4-es J 100 lovas Astra-ban. Alapban nem gyenge a motor, csak iszonyú lusta dinamikátlan. A régi 90 lovas Meriva A-m (Z14XEP motorral) sokkal sokkal jobban ment. Sajnos ez áldozatul esett az Euro 6-os előírásoknak. Egy évig küszködtem vele aztán elvittem Szekszárdon a Rigotech-hez egy chip tuningra. Nem plusz teljesítményt, hanem normális dinamikát szerettem volna. Megcsinálták és most nagyon jó lett, ráadásul a fogyasztása is csökkent 3-4 decivel! Sajnos minden mai motor így viszonyul a korábbi kiadásához képest. :-(
Szia Norbi ! Tapasztalatból tudom , hogy elég karcsú az 1,4-es ahhoz a karosszériához . Nekünk is van ilyen típus . Az 1,6 - 1,8 - 2,0 ami már tuti jó . Pláne , ha rendszeresen meg is van pakolva .
Segítségeteket szeretném kérni abban,hogy van egy 2006 opel zafirám b olyan furcsa dolgokat csinál 50-60 as tempónál néha rángat már kezd nagyon zavarni.A rángatások akkor jelentkeznek amikor a gázpedált visszaengedem és tartom a 50 ill 60 tempót.Nagyobb sebességnél nem csinálja van e valakinek ilyen tapasztalata ill mi baja lehet a verdámnak?Válaszaitokat előre is köszönöm .Üdv Zsolt
Sziasztók!Segítséget kérnék szépen.Van egy X20DTL dízel vectram sajnos az a gond van vele hogy indulás után dadog egy pár másodpercig és utána működik rendesen ezt csinálja valamikor fél óra múlva van amikor 2-3 óra múlva és van olyan hogy napokig indul semmi baja!Mitől lehet ez?Találkozott már valaki ilyen Problémával?Előre is köszönöm a választ.
Üdv tisztavíz ! Mivel lehetséges egy vásárlás az esetemben - szeretném megkérdezni mi az a CoC dokumentum ? Ez megvan netán egy használt autó vásárlás esetén is ? Köszi a választ előre is !
Érdeklődnék, hogy benzines 1,4 XEP motorhoz melyik gyártótól szabad EGR szelepet venni? A gyári aranyárban van. Vagy ebből is csak az eredeti a megbízható?
Opel Astra G, Z14XEP. Héhány hónapja, egy pár hetes időszakban indítás után közvetlenül többször égve maradt a motorelektronika hibát jelző ikon. Teljesítmény probléma nem volt érezhető. A motor újraindításával rövidesen kialudt. Mire eljutottam a hibakód olvasásig, nem volt hibakód.
Ma, hónapok után újra előjött, újraindításra megszűnt. Most volt hibakód:
P1526 Throttle Position Adaption Error C-09 P1526 Throttle Position no Adaption C-09 P1526 Limp Home Adaption Error C-09 P1526 Lower Limit Adaption Error C-09
A vastag cső alatt/körül az öntvényen és mélyedésekben olaj szokott lenni (új korától). Szerviz letisztította, a pánton húztak (de nem tudom minek), szerintük normális a jelenség. Lehetséges, hogy belül olajsár rakódott le, esetleg a potméterek (ha így néz ki belül) kaptak az oljaból?
Megpróbálom magam megoldani. Amilyen díjakon itt (Ausztriában) dolgoznak, lehet, hogy komplett kicserélem az alkatrészt. Valakinek volt már ilyen gondja? Mit nézzek meg?
A CoC dokumentumot a vásárlásnál ingyenesen kérhettem volna és kötelesek lettek volna belőle legalább másolatot adni. Nekem ezt akkor persze nem mondták és nem is adták oda. A márkakereskedéstől idő közben elvette az Opel a márkajogot. A cég létezik, de 10 év után nem tudják előadni a papírt, valószínűleg már nincs is meg nekik.
Csak márkakereskedésen keresztül lehet újra lekérni horribilis összegért. Egy osztrák Opel márkakereskedő 250 EUR-ért akarja kiadni ugyanezt az egy oldalas lapot. Aki új autót vásárol, azt tanácsolom ragaszkodjon hozzá, amíg ingyen megkaphatja.
Ha ez megnyugtat, az Astra G-nél is hallok csörömpölést lehúzott ablaknál, pl. hosszú korlát vagy fal mellett, ami visszaveri a hangot. Újonnan vettem és emlékeim szerint kezdettől fogva ilyen. Csak gázadásnál csinálja. Nem emlékszem biztosan, de mintha alacsonyabb fordulatszámon jobban csörögne.
Van egy új, 2017-es gyártású sedan Astra J-m, 1.6 (B16XER) szívó benzines motorral. Még csak 3.000. km-t mentem vele, tehát gyakorlatilag még bejáratós.
Mostanában felfigyeltem rá, hogy városban, alacsony fordulaton (kb. 1.500-2.200 között) gázadásra, 2-es és 3-as fokozatban történő gyorsításkor enyhe csörgő, csilingelő hangot hallok. Nem túl hangos, de lehúzott ablakoknál hallani lehet. Mivel szinte még most jött le a szalagról, nyilván nem elhasználódásból, kopásból eredő hibára gondolok. Mindig OMV kutakon tankolok MaxxMotion 95-ös benzint.
Van esetleg tippetek, hogy ez mitől lehet? Más tapasztalt hasonlót?
Megtudtam, hogy egy CoC dokumentumra van szükségem (European Certificate of Conformity vagy EU Betriebserlaubniss, magyarul Európai Típusbizonyítvány). Márkakereskedés tudja lekérni az Opel-től. Rátett haszon nélkül 25+ÁFA. Kénytelen leszek kifizetni ezt a magas árat vagy meg lehet szerezni más úton is ésszerű áron?
Más: Motorhibakódok házilagos kiolvasásához mire lenne szükségem?
Autó kiviteli költségeinek kiszámolásához szükségem lenne vegyes fogyasztás és CO2 g/km értékre. 2006-ban gyártott 5 ajtós Astra G Z14XEP motorral.
A gyári kézikönyvében az adatok helye üresen van hagyva (a nyomtatás idején nem volt adat). A neten talált kézikönyvekben ez a motor benne sincs. Valakinek esetleg van frissebb kézikönyve vagy információja?
Köszönöm! :) Érdekes, hogy ezt nem találtam meg, pedig nagyon kerestem. Sejtettem, hogy a fényszórót kell kiszedni, csak nem mertem amíg nem vagyok benne biztos.
Megint nem megy. Nem tudom van e köze hozzá, de autómosás után vettem észre. Valami picit kattog amikor le akarjuk ereszteni. Megpróbáltam rásegíteni kézzel, hátha szorul de nem. Biztosítékok rendben vannak, de nem is hiszem, hogy az a gond, mert kétlem, hogy egy ablak lenne csak egy biztosítékon. Azért átnéztem azokat is, minden rendben van velük.
Van ötletetek?
Azért bosszant, hogy egy kétéves autóval ennyi gond van....
Igen, semmiképpen nem kapkodom el a dolgot. Egyébként meg csodálkozom, hogy 88 ezer kilométert futott 2 éves autónál miért lenne ilyen gond.
Jó ötlet amit mondasz, kérdés, hogy hol van olyan szerelő aki a cserét megcsinálja és utána diagnosztizálni is tud. Most egyébként tettem bele injector tisztító adalékot is, illetve premium diesel üzemanyagot tankoltam. Hátha...
Nem lehetséges egyébként, hogy a másik három befecskendező van elkoszolódva és a negyedik rádolgozik? Azaz egy alapos tisztítás esetleg megoldaná a problémát? Lehet, hogy hülye gondolat, bevallom befecskendező problémám az eddigi autóimnál sosem volt, nincs ilyen irányú tapasztalatom.
Ezek a korrekciók nem feltétlenül a befecskendezők állapotáról szólnak. Lehet ez a motor mechanikus hibája is. Ezért aki biztosra akar menni, felcserél két befecskendezőt. Ha megy a korrekciós hiba a befecskendezővel, akkor az a hibás. Ha marad ugyanabban a hengerben, akkor nem a befecskendezőre kell locsolni a pénzt.
Voltam ma a Schillernél részletes diagnosztikán a magas fogyasztás miatt.
EGR hiba volt valamikor, de az valami átmeneti kormozódás lehetett, mert megfelelően működik. Az utolsó diagnosztikáig minden rendben volt, azaz minden megfelelően működött. A végén még néztek egy hengerkiegyenlítést aminek az eredménye:
1. henger -7,0
2. henger -9,0
3. henger -10,0
4.henger 28,0
Az eltérés maximum + / - 10,0 lehet, addig nincs gond. A + 28 az nagyon sok. Ez arra is utalhat, hogy a 4. hengernél lévő befecskendezőt javítani vagy cserélni kell.
A menete az lenne, hogy kiszerelik a befecskendezőket, bevizsgálják , illetve kitisztítják, ami rossz azt javítják vagy cserélik. Ennek az össz költsége 150 - 300 ezer Ft között lehet.
Viszont van egy okfejtésem, kíváncsi vagyok a véleményetekre. Nem lehet az, hogy szimplán el van koszolódva az első három henger befecskendezője és a 4. ezért ad plusz üzemanyagot? Nem lehetne kipróbálni, van e értelme venni befecskendező tisztító üzemanyag adalékot? Mondjuk STP-t?
Az biztos, hogy így a motor nem optimálisan működik, ez indokolja a magasabb fogyasztást. Egyenlőre ez még hibakódot nem ad, de jövő héten utazom külföldre, nem szeretném, ha megállna alattam.
Találsz ilyeneket akár hazai fórumokon is, 99%, hogy ez az ismert ECU hiba. Nem kell feltétlenül cserélni, itthon is többen javítják ezeket.
A diag hiába írja ki, (amúgy a magyarra fordítás is pocsék) a használójának tudni kell/ene/, hogy teljes áramkörről szól a hibakód. Ahogy jelen esetben sem maga a fojtószelep lesz a rossz. Az egyes elemeket egyenként ellenőrizni/mérni kell, azaz kiszűrni a hibásat. Különben (ahogy most is), a spórolásból pénz kidobás lesz.
Olyat biztosan nem írt ki, hogy konkrétan a fojtószelep a rossz. A G Astra szintjén nem képes az öndiagnosztika egyes alkatrészeket vizsgálni, csak azok áramkörét. Az áramkörnek viszont csak egy eleme a fojtószelep.
Sokan esnek abba a tévhitbe, hogy vesznek egy diageszközt és onnantól mindent tudni fognak...... hááát, nem így működik.
Na igen. Pont ezt tenném, ha tudnék hozzáértő szerelőt. De sajnos nem tudok olyat aki otthon van az Antara-ban. Nagyon rég nem volt Opelem...
Illetve szoftver frissítést (ha arra van szükség), akkor azt szerintem csak márkaszervizben tudják megoldani, egyébként ha tehetem messze kerülök minden márkaszervizt...
Adott egy 2002-es Astra G 1.8 Z18XE motorkód. A műszerfalon időnként megjelenik a kis autó egy szervizkulccsal ami alapjáraton nem is lenne probléma csak olyankor nem működik a tempomat és kicsit erőtlenebb az autó.
A gép kiírta, hogy fojtószelep hiba aztán már a második bontott fojtószelepet cseréltem, a hibajelenség még mindig ugyan az. A hiba kód csak időnként jelenik meg leginkább hidegen és nagyobb gázadásnál.
Az ablak kérdés megoldódott, amikor a legmelegebb volt a napokban egyszer csak elkezdett működni, azóta jó. :) szerintem szorulása volt. :)
Szinte biztos vagyok benne, hogy hibát jelent, mert igyekszem alapból takarékosan vezetni. ECO módot is kipróbáltam, de gyakorlatilag egyáltalán nem befolyásolta a fogyasztást. Az autót vegyesen használom, de most többet mentem országúton (néhány 100 km) és ma reggelre lecsökkent 11.2 re így.
Plusz az is gyanús, hogy előzésnél nem igazán gyorsul rendesen az autó, egyszerűen azok az előzések amik a B6-os diesel 2 literes passattal, vagy a 1,9 es diesel Renault Grand Scenicemmel meg se kottyant, ott leizzadok... Ez utóbbi két autóm még hajtva sem fogyasztott 6,5 liternél többet, pedig a scenic nagy homlokfelületű, nehéz autó (mindkét autó kézi váltós, nem automata mint az Antara).
Nekem az a nehéz, hogy előtte nem volt ilyen autóm, - nincs összehasonlítási alapom - és amikor megkaptam, akkor 13,8 liter volt az átlag fogyasztás, ezt tornáztam le 12 liter környékére, nagyon óvatos vezetéssel. Aki előtte használta sokat nagy átlagban 9,5 -el járt.
Minden esetre az Opel Schillerhez viszem csütörtök reggel diagnosztikára, aztán meglátjuk mi lesz...
Az ablaknál először megnézném a biztosítékokat, majd ha az nem vezet eredményre egy diagnosztikát néznék, ha ez sem vezet sehová lebontanám az ajtókárpitot és elkezdenék mérni.
Ugyanazzal az autóval eljárok 6l/100km és 14l/100km fogyasztással is, szerinted ennyiből meg lehet mondani, hogy az általad megadott adat hibát jelent-e?
Lett egy céges, 2014-es Antarám, 2,2 Diesel, automata váltó.
Két kérdésem van:
- bal hátsó ablakot nem lehet leengedni, se a vezető oldali kapcsolóval , se a sajátjával . Van esetleg ötletetek? Nem ismerem még annyira a típust , egy hete van nálam. :)
- második kérdésem a fogyasztás lenne. Nekem 11-12 liter között fogyaszt. Ez mennyire normális? Mert szerintem nem az....
Opel Astra H vagy Vectra C a kiszemelt áldozat! 2006-2009-ig évjárat. A biztonság miatt a H Astra felé hajlok, de kérdésem, hogy a ráncfelvarrott Vectra C, mennyivel biztonságosabb a normál C Vectra-nal (2005-ben volt ha minden igaz ráncfelvarrás)? Történt érdemi változás, vagy csak a lámpája lett más? Mert a hely viszont miatt a Vectra lenne ideálisabb számomra.
Senki felett nem kívánok pálcát törni, egy gondolat jutott eszembe ezzel a témával kapcsolatban, mint autómata váltós tulaj, D mint Direkt fokozat általában az autómata váltók "mindenes" fokozat jelzése. A váltó melletti beosztásba jelzik is. Miszerint : 1-2-3-D-N-P
Az 1-es csak egyes fokozatig kapcsol.
A 2-es 1től kettőig vált
A 3-as 1-2 és hármas fokozatig vált.
A D 1-2-3-4 sebességtől függően szabadon minden sebességet le-fel vált. Ha éppen nem négyfokozatú a váltó akkor 5 vagy hat sebességet is pakol.
Az N üres
A P meg parkoló.
Tudom nem ez volt a kérdés csak, hogy kerek legyen az autómata fokozataira vonatkozó infó.
" sziasztok van egy f astrám 96évj 1.6 16v automata váltós mitől lehet hogy d-be nem vált csak egyesbe és nem pakolja magát föntebb de azon felül minden más jó nem rángat nem ad semmilyen hangot "
Ezt a kérdést úgy tudom csak értelmezni, hogy a D fokozatban az autó nem tud 1től 4ig váltani de elindul egyesnél feljebb viszont nem vált ... ? Elég furi. Valamilyen hibakódot küld, vagy ki lehet olvasni belőle ?
Hátha tanulságos valakinek. Átöblítettem ilyen motormosó adalékkal, kapott új olajat, új szűrőt, és lecseréltem a nyomásszabályzó szelepet, azóta hidegen, melegen tökéletes.
sziasztok van egy f astrám 96évj 1.6 16v automata váltós mitől lehet hogy d-be nem vált csak egyesbe és nem pakolja magát föntebb de azon felül minden más jó nem rángat nem ad semmilyen hangot
Üdv. Egy 1,6 16 v (c16xel) 97 es évjáratú f astra karavánnak mi a normális fogyasztása. Minden hibátlan benne 63 ezer kilométer van benne garantáltan.( DURVA DE SZERVÍZKÖNYVES) Mire számítsak. Eddig is Astrám volt csak 1,4 c14 nz az 7-8 litert evett.
sziasztok kis segítséget szeretnék kérni , Opel astra 1.6 16v automata váltóhoz keresnék olyan alkatrészt amit képen be karikáztam bovdent lehet bele akasztani pontosan a nevét nem tudom aki tudja írja már meg
Szia! Köszönöm a segítségedet, remélem tényleg csak ennyi baja lesz. Ezt még meg tudom nézni itthon is. Elképzelhető hogy a sok állástól az olaj minősége romlott és azért tömődött el?
Sziasztok! Vettem egy 1.6os 8v x16sz motoros '95ös vektrát. Hazaúton (100km) és még kB 20 km használat közben semmi baj nem volt a motorral, ám ma mikor elindítottam nem aludt el az olajnyomás visszajelző lámpa. Egyáltalán nincs olajnyomás a motorban, a szint rendben van, de leszedett szelepfedélnél egy csepp olajat nem láttam. Esetleg tudnátok segíteni hogy a szivattyún kívül mi okozhatja? Volt-e már másnak is ilyen gondja, vagy van valami típushibája ezeknek a motoroknak?
Sziasztok, egy furcsa kérdéssel állítanék be hozzátok:
Van egy "régi" 2002-es Opel Astra F 1.4-es kocsikám, ennek még úgy van, hogy külön a kulcs, és külön az ajtónyitó elektronika. Ez most egy kulcskarikán van, és vezetés közben mindig baszkurálja a térdem a távvezérlő, ezért is szeretném ezt a kettőt egybegyúrni.
Ilyen bicskakulcs ház-ra gondoltam természetesen.
Ez megoldható lenne szerintetek? Ha a kulcsot nem lehet beilleszteni a házba, akkor létezik olyan, hogy kulcsmásolás (aki nagyon ért hozzá biztos most nagyra nyitja a szemét, de komolyan kérdeztem a másolást :D)
Magas fordulaton a motor néha kihagy. Igazából 110km/h-tól kezdi és 140-ig észlelhető a hiba. Injektor jó,gyújtás új,tápszivattyú szintén. Merre keressek még hibát?
Éppen egy Opel Merivát készülök megvenni, de nem sokat tudok róluk, hiába is olvasgatok utánuk. Nektek mi a véleményetek?
Opel Meriva 1.7 DTI 75 le, 2004-es ( nem CDTI )
Többféle felszereltséggel láttam: Njoy, Cosmo, esentia
Amit kiszemeltem az egy Njoy. Viszont több ilyet megnéztem, és mindig volt felszereltségi különbség.
Mondjuk azt már kiderítettem, hogy egy okos kis trükkel a kesztyűtartót hűthetővé lehet tenni.
Nos ami még érdekelne azon kívül, hogy milyen összességben egy Meriva, ( műszakilag ) úgy az is érdekelne, hogy ahol nincs travelBox, ( hátsó könyöktámasz ), oda, hogyan lehet bevarázsolni?
Meg az, hogy a hátsó ülések, összébb is tolhatóak, vagy ez is csak bizonyos típusban van? ( mármint nem előre - hátra, hanem egymáshoz közelebb )
Illetve érdemes e digit klímásat, vagy tök jó a manuális klímás is?
Szóval ha valaki ismeri ezeket, és kicsit felvilágosítana, akkor azt megköszönném. :)
( írtam a Meriva topicba is, de ettől függetlenül várom a felvilágosítást )
Van 4 db gyári Opel pókhálós 15"-os felnim. Sajnos már nincsen opelem, így örülnék ha valaki tudná a hasznát venni. Még az MV6-os omegámhoz vettem, sajnos a nagyobb fékek miatt nem tudtam felrakni, így jómagam sosem használtam. Az ár irányár!
helo szeretnem ha valaki tudna segiteni van egy opel astram 1,9 cdti 74kw
ugy pofentve doglik be es ezert el vitem szervizbe diagnostikara ot ki mutata hogy a fojtoszelep nem jo es en le szereltem es tisza olaj volt az elektromos reszebol futot ki a sok olaj nem tudom honan kerult oda anyi olaj es ha ujat veszek ra akor az is tizta olaj lesz ? amugy be hordva nem volt nagyon nem tudom honan ment oda anyi olaj ....
történt egy kis gixer az Astrámmal (2000-es évjáratú Astra F Classic), a bal tükröm elég szarul néz ki és az vezető oldali ajtó is enyhén behorpadt (a műanyag léc lepattan róla, annyira)
Merre tudok lehetőleg eredeti, nem utángyártott tükröt szerezni?
Szerintetek egy kisebb horpadást ki lehet húzatni úgy, hogy ne legyen nyoma?
Egy olyan kérdésem van, hogy az Opel Mokka-ban a gyári navigáció (Navi 950) fényerejét hol lehet állítani ? Azzal tisztában vagyok, hogy műszerfal fényerejét, ami változtatja a navi kijelzőjét is, azt hol kell szabályozni, de ez igen kevés. Pl:, ha alagútban bekapcsol a nappali fényszóró a navi kijelzője annyira sötétté válik, hogy szinte alig látni. Bőven elég, ha egy felüljáró alatt haladok el, már akkor is elsötétül a kijelző. Ha napszemüveg van rajtam ilyenkor, akkor esélytelen bármit is látni rajta. Remélem tudtok tanácsot adni, azt leszámítva, hogy vegyem le a szemüveget ! (:
G Astra Z12XE klíma ventilátort le lehet valahogy tesztelni 12V-al házilag vagy csak szakműhelyben lehet megnézni, hogy működik-e? Bent a feltöltés után hűtött rendesen, de nem indult be a külső ezért gondolom, hogy vagy egy kapcsoló vagy a ventilátor lehet a ludas. A klímás csak feltölteni tudta szerelni nem szerel :(
Köszönöm a válaszod, az általad említett típust az NGK honlapja is kidobta számomra.
Az, hogy milyen gyertya van benne, az csak a kivételnél derült ki, így nem az ára miatt lett kizárva (a BKR6EK is csak 1320 Ft).
A belinkelt gyertya 100% NGK, erről biztosíthatlak, az hogy letekerhető-e a vége jó kérdés (most nincs a kezemben), de a kép valószínűleg csak illusztráció...
Még egy kérdés: Mire utal, ha a menetek szennyezettek, szinte kormosak voltak? Nagyon nagyon nehezen indultak meg, és rendkívül nehéz volt őket kicsavarni...
zafira b 19 valtom valamiert nem mukodik rendesen par napja,elvileg mikor hatramenetbe teszem fel kell huzni a gombot a valton,na nekem par napja ugy is bemegy hatramenetbe ha nen huzom fel a gombot.egyebkent nem szorul nem lotyog.
Segitséget kérnek 1.2 g-s astra 98as melegben nem akar gyujtani teszterre volt téve az egr szelepet adta ki... én jó magam nemnagyon értek az autókhoz de már többen mondták hogy nem biztos hogy az miatt nem gyujt, és potyára nem szeretnék pénzt kidobni az ablakon. Ha valaki tud valamit, tanácsot megkérem irjon!
Valaki tud olyen web helyet ahol az alvázszám vagy motor kód beírásával kiadja hogy mikori és milyen felszereltséggel jött ki az opel?Annó találtam egy orosz oldalt,de eltünt a gépemről.
Lenne egy kérdésem hogy az mitől lehet hogy minden indításnál a bc nél az adatok mindíg nulla? Eddig jó volt tárolta az adatokat átlag km stb most nem. Az autó egy b zafira.
Nem troll, csak ki van akadva a "buta" értetlen tulajokra. Nem minden igaz ami elhangzik, amúgy is csak részleteket írnak ide le, nem a valóságos történést.
Ne haragudj Öreg, de igazuk van. Céges G Astrát vittem oda, a szerelő telefonon keresett videót hátsó szilentcseréhez, meg egyéb szerelnivalóhoz, majd kilyukasztotta valamivel a kipufogódobot. Ezt mindenféle szakmai háttér és előképzettség nélkül hibának tartom. A jó szakemberek mind az osztrákoknál dolgoznak, és lehet hogy ott Te vagy az egyetlen hozzáértő szakember (mindenféle irónia nélkül).
A töltés "szállt" el és ezért nincs szervó. Hogy mi az oka, azt majd megállapítja aki javítani fogja. Hogy pontosan mi, az innen és ennyiből megmondhatatlan, de mindenképpen műszaki jellegű.
G Astra z1.4xep 2006 -os évjáratú, ma haza felé előzés közben elszállt a kormányszervó és a töltés. Az ékszíj szerintem rendben van, szemmel látható sérülése nincs elég feszesnek tűnik. A kormányszervóban olaj van. Szerintetek mi lehet a hiba oka?
Nem pontosan értem ki oktat ki kit...?!Egy kérdés mióta kioktatás?
"Egyértelműen a szervizelés során történt vele valami. Össze vissza verték a futóművet, mint egy féleszű barmok. Saját érdekemben jobba járok ha nem viszem vissza. Csak kárt okoznak, egyre többet."
Ez például egy kioktatás,vádaskodás,és azt szeretném megtudni ,hogy az a kedves forumozó aki ezt így fogalmazta meg,milyen szakmai háttérel rendelkezik.
Egyáltalán nem troll,feltett egy kérdést,amire még nem kapott választ!Viszont egy szépségkirálynő trollkodik vele,vagyis próbál.. Viszont egy jótanács,ha a diákmunkából,össze tudsz szedni egy kis összeget,egy szakadt Calibrára,és már nem csak a fotelből irogatsz,vidd be az S betűs város Opel szervizébe a Calibrádat,és majd megtudod!
Szia!Megkérdezhetem ez miért trollkodás?! De ha már itt tartunk,mint laikus,megkérdezhetem milyen célszerszámot ajánlanál ennek a szimeringnek a cseréjéhez?
Nem semmi..... Jól lenyúljátok az opeles kuncsaftot, nem is értetek hozzá, célszerszámotok nincs, csak barmoltok és gányoltok, és még idejössz trollkodni ???
Tisztelt Fórumozók!Pl,Tisztavíz_!Megkérdezhetem mi a foglalkozása a dolgos hétköznapokban?Ha nem túl indiszrkét a kérdés,nagyon szeretném ha válaszolna!Mivel úgy tűnik maga autószerelő(is) ,többen vennénk magától leckéket, válaszát előre is köszönöm!
A márkaszervizekbe dilettánsok dolgoznak többnyire.Ki adja a főnök hogyan kell csinálni a dolgokat.Láttam pár olajcserét ilyen helyen.Kicsit kitekeri a csavart mikor vékonyodik az olajfolyás már tekeri is vissza.4-5 autónál megspórolnak egy olajcserét.Jó ha a szűrőket kicserélik.Pénzlehúzásról szól csak az egész.
Jobban jártál volna ha elviszed sufnituningJózsihoz.
Van páromnak egy C corsica 1.2 16valve. Valahogy elkezdett szarul menni,2dikba nem tudtam leszabályoztatni a motort.Elózés egy gyötrelem,és életveszély volt.Hibakód nix,üzemanyagszivattyúra gyanakodtam,mert pár éve cseréltem,de utángyártottra. Tutira akartam menni,gondoltam begurítom az S nevü város opelszervizébe. 1teljes napig ott volt az autó,8ra kérték,odavittük. Felhívtam őket 4kor,hogy mizu,mert 5kor zárás van,kellene ma még a kocsi.Kisholgy azt mondta nyugi,meglessz.
4:45kor felhív a titkárnű,kozli velem hogy "szervizünk megállapította,hogy a kormányszervó rossz."Potom 700ezerért raknak bele szívesen ujat.Irja az INSP t olajat is kellene cserélni. (az autó egy 15éves C corsa,kb 500at ér)Tudtam hogy rossz,balra gyengébb,de nem veszélyes.Olajat cserélem rendszeresen,csak nem vacakolok az INSPvel.
Mondom a kislánynak,nem ezért volt ott az autó,hanem azért mert nem megy.Válasz: Szerelőnk kipróbálta,az autó jó. Kezdett felmenni bennem a pumpa.Mondom add a mühelyvezetőt! Nem tudja,már elment.De ő megrendeli az alkatrészt, x időpontra vihetjük is a talicskát.
Valahogy nem tudták felfogni,hogy nem a szervó miatt van ott a kocsi. Arra kiváncsi lettem volna,ha kicseréltetem,otthagyok700at és reklamálok hogy nem megy,mit mondanak.
Hazahoztuk a verdát,nekifeküdtem,fojtószelep társai stb.
Végülis kb 10ft volt a hibaelhárítás. C corsika levegőbeszívócsövéről leszakadtak a patentok,és szerencsétlen rácuppantotta magát a lemezre,nem kapott levegőt. 2db kábelkötegelővel spóroltam 700ezret.
Jó estét lenne egy kis segítségre szükségem. opel vectra b x20xev motor, álló helyzetben jó a fogyasztás, nem fűstől tokéletesen működik. Menet közben amíg elérem az utazó ebességet 25-30 liter fogyasztás és nem tóul gázolva és amikor megpörgetem 3000-3500 ford. újra nagy fogyasztás és kemény füst. Előre is köszönöm.
opel zafira 1,4 turbóm van, A motorborítás mögött látható kb 10 cm hosszú piros -fekete gumicső eltört. Nem tudom mióta járhatok így vele, a komputer nem mutat semmit, csak ma reggel vettem észre. Tudja valaki esetleg, hogy mi a funkciója?
Sracok, van egy elado pedalzaram F Astrahoz. Sajat gyartmany, a kuplungot es a fekpedalt koti ossze. Jo bika nehez vasbol van es nem szetszedheto. Egy levaghatatlan lakattal zarodik (illetve flexszel vaghato csak)
10e ft az ara, ha erdekelne valakit email mert itt nem jarok csak ritkan: peterkiss7979 kukac gmail.com
Vegyen ilyet az Opel szalon, ahol 14000 forintos órabérben szétverik a tárcsákat. Tengely lehúzót írtam, nem tárcsa lehúzót. Az alu tárcsánál fogva meg sem próbálnám lehúzni. Van abban a tengelyben középen menet és körben 6 csavarhely, csak egyszer kellene egy célszerszámot legyártani (ha nincs ilyen készen). Nekem nem kell, most szedték le, gondolom le fog jönni.
Most akartam megrendelni a tárcsát, de már elvitték. Nem is lesz már ilyen valószínűleg. Csak a tengelyes verzió elérhető, ezt fogom megrendelni + egy új szimmeringet arra az esetre ha kiugrik a rugó amikor a tengelyt kihúzom belőle.
Jó ötlet a bontott, de sajnos sem időm, sem erőm nincs ennek utánajárni a hátár másik oldaláról. Legszívesebben én szerelném, csak nincs garázsom, mégha szerzek is, ilyen munkát alábakolt autón elvégezni meglehetősen macera.
Itt nem ismerem a szervizeket, annyi biztos, hogy drága, de a minőségről fogalmam sincs. Egy mindenes szervizzel beszéltem, aki szintén kalapált volna. Itt is van Opel, de nem biztos, hogy jobban dolgoznak mint a magyar oldalon.
Beszéltem egy magyar szerelővel, szerinte nem lehet lehúzóval leszedni (ő is úgy veri le)... Senki nem ismeri a szerszámokat vagy luxus a gondolkodás? A tárcsát le kellett volna venni és a tengelyt lehúzni lehúzóval. Ha marad a tengely hátsó (nem felfekvő felületén) pár lehúzónyom, kit érdekel. Helyette ész nélkül szétvernek mindent, az gyorsan megy.
Az ékszíjtárcsa tengely nélküliben 15900 Ft. Tengellyes verzió 38900 Ft.
Kérdés, hogy el szokott kopni a tengely is a tömítéstől vagy elég ha a tárcsát cserélem?
Féltengelyszimmeringet is cseréltek (hasonlóan barom módszerekkel). A szervizből elhozva az autót, kattogott a kormány. Másnap nyíl egyenest visszavittem nem kattogott, sem nekem sem nekik. Időnként hallok apró kattogásokat. Ma megint kattogott, kicsiket és biztosan, ahogy tekerem jobbról balra vagy balról jobbra. Nem mindig ugyanott, de álló helyzetben forgatva is. 15km megtétele után már nem tudtam reprodukálni. Egyértelműen a szervizelés során történt vele valami. Össze vissza verték a futóművet, mint egy féleszű barmok. Saját érdekemben jobba járok ha nem viszem vissza. Csak kárt okoznak, egyre többet.
Feleslegesen nem akarom lebontani a futóművet, pedig nagyon úgy néz ki, hogy más nem marad, ha valami le vagy eltört, közé ment. Valakinek ötlete, javaslata?
2010es Astra J, irányjelzésnél 3 normál villogás után gyorsra vált, és kiírja a "check left rear indocator lamp" vagy "check right rear indicator lamp" üzenetet az irányjelzés oldalának megfelelően. Minden irányjelző működik akkor is, amikor gyorsan villog. Bal oldalon minden izzót kicseréltünk, jobb oldalon csak az irányjelzőt, a helyzet változatlan. Van e valamilyen ötlet?
A bontott akkor lenne érdemes, ha a tengely hibátlan lenne. (Egyébként még van újonnan, 15900 forint.)
Lehet nem jól fogalmaztam. A szétvert tárcsát kicserélték egy újra, azt tépték rá a lent leírt agyatlan módon. Szerintem eldeformálódott, azért üt. Megsérülhetett a tengely is az eredeti (szétvert) tárcsa levételénél.
A tengelynél a tengely is elkophat a tömítésnél, nem csak a tömítés maga. Ezt meg sem nézték, én sem láttam közelről. Lehet, hogy eredetileg is ez volt a hiba, és nem a szimmering.
Megrendelem az új alkatrészt (tengely + tárcsa egyben, nem a csavaros megoldás). Plusz egy új szimmeringet, mert ha kihúzom a tengelyt, szerintem annyi annak is.
Az alábbiakban szeretném a segítségeteket kérni:
- Az ékszíj levételéhez pontosan melyik csavarnál kell ellentartani, hogy "leessen" a tárcsáról?
- Mekkora a meghúzási nyomatéka a tengely középső csavarjának? Milyen szerszámbit kell hozzá pontosan?
- Mivel lehet a főtengely szimmering kivételére létezik célszerszám? Mivel lehet a motorblokk felsértése nélkül kivenni?
Az összes többi tárcsa, amin a szíj fut úgy jár mint az óramű, mintha állnának. Csak ez az egy üt, amihez hozzányúltak. Függőlegesen és vízszintesen is. A fél mm-t saccolom, mert nem férek hozzá, csak felülről bevilágítva látom.
Az eredeti tárcsát, amikor szétkalapálta, 4 csavar totál lelazult. 2-3mm-t simán ütött az a tárcsa. Ha féloldalasan rátépi az acél csavarokat, megrogyhat alatta az anyag, simán eldeformálódik annyira, hogy utána üt. (Legalábbis szerintem egyértelmű, hogy ez történt, mert az alu nem bír ki bármilyen agyatlan, féloldalas feszegetést.) Betette a csavarokat, hogy éppen ne essenek ki. Egyet izomból megtépett egy jó hosszú nyéllel, aztán a közvetlenül mellette levővel ugyanezt és így ment körben (nem átellenesen). Fogott egy nyomatékkulcsot, amivel második körben úgy megtépte, hogy a karja majd bele szakadt az erőlködéstől. Utána allította be a kulcson nyomatékot! Több csavarnál azonnal lekattant. Amelyiken még húzni tudott, azokat még lekattanás után tovább húzta 1/8-1/4 fordulattal. (Nem kommentálom.)
Hogyan lehet elhajlítani a tárcsa tengelyét? Láttam, brutál vastag acéltengely. Az alu sokkal előbb elhajlik. Ha az a tengelyt tényleg elhajlította, akkor ott már nagyon nagy bajnak kell lenni és a főtengelynek is baja lehet. (Mondjuk nem tartom kizártnak, mert a csapágyak axiális irányból kapták az áldást.)
Én sem értem, hogy miért kellett a tárcsát szétverni, hogy az egész motorblokkon durva lehorzsolás és leütésnyomok maradtak. Főleg azt nem értem miért nem mondták előre, hogy roncsolással jár, meg sem rendeltem volna a munkát.
Ha a tárcsa kézzel nem jön le, akkor leveszi a tárcsát és a tengelyt lehúzza egy lehúzóval. Az agyatlan kalapálásnak semmi értelme volt, mert pajszerrel, féloldalasan nem lehet túl nagy erőt kifejteni és csak mindent, ami jó volt összeb*sztak vele.
Megkérdeztem egy boltot, ők már csak az alkatrész újabb változatát (gyári, GM) tudják beszerezni 38 ezer forintért, amin a tengely és a tárcsa egyben van. Mondjuk, ha erre cserélem, akkor kizárható a tengely hibája. (Állítólag a külön tengely + tárcsa megoldás hibás konstrukció volt, ezért van az új alkatrész helyette.) Lehet, hogy szimmeringcsere is kell újra, mert ha ki lesz húzva a tengely, kieshet a rugó a szimmeringből.
Nem tudom meddig járhatok el, hogy üt a tárcsa, de nekem egyáltalán nem tetszik és nem vagyok nyugodt. Minél előbb meg akarom csinálni vagy csináltatni (ha találok valakit, aki nem okoz több kárt).
Ha valaki meg tudná nézni a sajátját, hogy üt-e, nagyon nagy segítség lenne.
Lemez tárcsa, szerintem mind üt valamennyit. Ha valóban kevesebb mint 0.5mm, akkor attól nem lesz baja semminek. A meghúzási sorrendnek sincs ehhez köze. Megeshet, hogy a tárcsa agyat hajlították el, azon az új tárcsa nem segítene. Az ellenőrzéshez le kell venni a szíjtárcsát és indikátorórával megmérni az agy ütését.
Mondjuk azt nem értem, hogy miért tárcsával együtt akarták lehúzni az agyat. ??
Az osztrák határ melletti s betűvel kezdődő városban történt. (Azt még leírom, hogy rendkívül megkímélt autó a korához képest.)
Leegyszerűsítve írtam le. Annyira feszegette a tárcsát a pajszerrel, hogy a 6 csavarból 4-nek utána húzott, majd folytatta. Utána a szerelővel is, a munkafelvevővel is beszéltem, hogy nem lesz ez így jó, üthet a tárcsa, de meg sem nézték, hogy üt-e, mert szerintük esztétikai hiba.
Mást is kellett csinálni. Hasonlóan "szakszerűen jártak el". A lengőkar és a féltengely közé berakott egy 1.5m-es acélcsövet és 1m-el arrébb 5 kilós kalapáccsal verte mint az ökör. Nem jött le, befeszült. Visszakalapálta a lengőkart alulról és kezdte elölről. Így húzta le a lengőkart. Kattogott a kormány, azért vittem vissza, akkor derült ki hogy az ékszíjtárcsa üt.
A tömítésházakból úgy verték ki a tömítést kisebb vésővel, csavarhúzóval, hogy a tömítésház szélének támasztva a vésőt, beakasztva a tömítésbe kalapáccsal verte a véső nyelét. A tömítésházak peremén többszörös berágódás. Utána úgy verte be a főtengelyszimmeringet kalapáccsal, hogy biztos ami biztos még elegyengette az alut is körülötte. (A tömítésház az olajpumpa fedele, 140e forint.) Emiatt (is) reklamáltam, és megállapították, hogy ez a szakszerű eljárás.
Ezekkel már nem tudok mit kezdeni. Ami lényeg, hogy jó legyen az autó, mert félek hogy megeszi az ékszíjat és a főtengelycsapágyazást is kikezdi idővel.
Egyáltalán nem biztos, hogy jól van felrakva a tárcsa, és mivel féloldalasan húzta meg a csavarokat, el is deformálhatta felrakásnál.
Vennék új tárcsát, de 38 ezer forint. + A bitek amivel le tudom tekerni a csavarokat. De feleslegesen nem cserélem ki, mert lehet az új is ütni fog ha nem ez a baja.
2006-os Opel G Astram van, 100e km-el. Olajpára volt a főtengelyszimmering körül, műszakin derült ki. Sosem volt megbontva, gyári állapotú volt. (Nem is kellett volna, emiatt.)
Elvittem egy márkaszervizbe szimmering cserére. Az ékszíjtárcsát a tengellyel együtt le kellett venni, mögötte van a szimmering. A pajszert a motorblokknak támasztva, befeszítve a tárcsa és a blokk közé szétkalapálták a tárcsát. Nem jött le, ezért, több irányból is és egyre vadabbul, amíg kb. 1 méteres pajszerrel durván verték. A motorblokkon a pajszer nyomai láthatóak több helyen.
Azt mondták az ékszíjtárcsa jó, csak esztétikai hiba. Visszavittem, kiderült, hogy rendesen üt a tárcsa. Megrendeltek egy új tárcsát és kicserélték a saját költségükön.
A csere nem éppen szakszerűen történt. Erősen meghúzott a 6 csavarból egyet, majd a mellette levőt és így ment körben. (Nem átellenesen, és nem fokozatosan.)
Most is van kb. fél milliméter oldalirányú ütése az ékszíjtárcsának és függőleges is, ahogy fentről benézve meg lehet állapítani. Azt mondták rá, hogy ez ilyen, de nem hiszek nekik. Az összes többi tárcsa, amin az ékszíj fut, úgy fut mint az óramű.
Szabad az ékszíjtárcsának ütni bármennyit is? Valaki meg tudná nézni a sajátját? Felülről be lehet látni, rá lehet világítani lámpával.
A tárcsa úgy láttam csak egyféleképpen illeszkedik a 6 csavarra (nem szimmetrikusak a csavarok), addig forgatta amíg a furatok illeszkedek a tárcsára. Ezen kívül van mit elrontani a felrakáson?
Astra g Ferdehátú 2005-ös Z14XE -re szeretnék vonóhorgot tenni,tetetni.Az elektronikáról lenne kérdésem hátha tud valaki segíteni.Úgy tudom van gyárilag kontrol lámpa a műszerfalon az utánfutó indexhez..hogy kell azt életre kelteni bekötni vagy akármi.Van erre valakinek használható leírása vagy bármi segítség?Előre is köszönöm!
Mult héten vettem át új Zafirámat. Navi 950 van benne. Azt vettem észre, hogy nem működik az Aupeo! Internetes rádió. Kapcsolódik a telefonhoz, de semmi. Másnak se megy, vagy én cseszek el valamit.
A központizár vezérlő rosz! mindent ki tudok nyitni (kulcsal) kivéve a tankolófedelet és az a kérdés erre van e valami megoldás vagy mindenképp javítani kell a központizár vezérlőt?
Akkor más megoldás nicsen?azt hittem van valami trükk hogy ne keljen a központit cserélni ugyanis az égész központi rosz és minden más nyitható kulcsal kivéve a tankolónyílás ajtaja. De köszönöm a segítséget
Zafira B-ben meghalt a váltó. Ebben f17 c394 van, de egy szaki szerint gyárilag 419, vagy ilyesmi volt benne. Azt se tudom mi a különbség a kettő közt, illetve gondolom a végáttétel de melyik a hosszabb? Mert a mostani is túl rövid szerintem.
Astra G 2004.-es 1.6 benzines autónk van. Digitklímás,valamilyen limitált szériás volt.
A klíma kapcsol, de a venttillátor sebességének a gombját elfordítva semmi nem történik, nincs légbefúvás,nem jön be semmi, nem indul be.A kijelzőn viszont a függőleges szintjelzők viszont mutatják a fokozat erősségét,ilyenkor maximumon van.
Megnéztem a biztosítékot, hiányzik belőle,nagyméretű kell bele.Átdugtam egy másikat, és azonnal beindult a maximum fokozaton úgy, hogy nem volt rajta a gyújtás, de még a kulcs sem volt benne.
Sziasztok meg tudná valaki mondani G astra y17dt tehát a 75lovas fos, adagolóvezérlő mellett van egy szenzor 3kábel megy bele, az micsoda? Van egy csőcsatlakozás a végén de nincs rajta semmi és nem tudom mi kerülne rá ha egyáltalán van-e oda valami cső ami rámegy? Köszönöm.
Sziasztok! Mellékelek egy fotót, fehér nyillal bejelöltem egy problémás csődarabot. Konkrétan a jobb végén kilyukadt. Szigszalag volt nálam, azzal tudtam orvosolni. Tudja valaki ennek a csőnek a cikkszámát, vagy megnevezését? Néztem webáruházakban de vagy nincs fotó, vagy nem teljesen így van hajtva... Egyébként maga a probléma érdekes. Most ez a cső, néhány hónapja meg a fűtéscső repedt ki. Előzően pedig néha buborékolás, vagy inkább csordogálás hallatszik az utastérben a középkonzol mögött. Leginkább gázadáskor. Nem tudom mi lehet az oka, illetve azt sem tudom, hogy a csőrepedések összefüggenek-e ezzel. Hűtővízszint rendben van, nem forralja stb...
Közben rátaláltam neten a megoldásra: bekapcsológombot és a 4-es és 6-os gombokat egyszerre lenyomva lehet kiválasztani a használandó kijelzőtípust (DIGIT10,DIGIT8 stb) és mint kiderült 10-re volt állítva, ebben meg 8 karakteres kijelző van csak. Most már kiír mindent faszául :)
tudnátok abban segíteni, hogyan egy Classic F Astra a gyári kijelzőjét rábírni, hogy a rádiónál is működjön? Gyári Blaupunkt Car300 van benne, de bekapcsolt állapotában semmit nem mutat a kijelző, kikapcsolva a dátumot/időt igen, szóval maga a kijelző működik.
Vettem egy fehér számlapos órát a G Astrámhoz.Kicseréltem de nem működik az üzemanyagszint jelző.Ha nincs gyújtáson akkor is fél és háromnegyed között van a mutató.Amúgy majdnem üres volt a tank.A régi óra annyit is mutat.Lehet ezzel valamit kezdeni vagy szart sóztak rám?
Tanácsot szeretnék kérni. Került a családba egy G Astra 1.4 16V. 100e van benne. Egyik napról a másikra alig akar beindulni,ha be is indul épphogy jár alapjáraton,de azt is erőlködve szinte szenvedve. Gázadásra vagy egyátalán nem reagál vagy lefullad. Hibakódok a következők:
1.Belépő levegő hőmérséklet áramkör hibás működés
2.Szekunder levegő befúvó rendszer kapcsolószelep áramkör hibás működés
3.Lambda érzékelő áramkör hibás működés (1-es)
4.Motor hűtőfolyadék hőmérséklet érzékelő áramkör hibás működés
Ezek törlése után vissza nem kerültek a tárolóba illetve nem változott semmi.
Vezérlő kompjuter hiba vagy esetleg üzemanyag szivattyú/nyomás probléma amire eddig gondoltunk.
Találkozott már valaki esetleg ilyen vagy hasonló problémával?
Continental Contiecocontact 5, 215/55R17-es új nyári gumi szalonautóról leszedve, 4db 3 áráért eladó130.000Ft . Az ár irányár, alkudni lehet. sziki1@freemail.hu
Sziasztok! Szeretnék segítséget kérni az ügyben, Opel Astra G 1.2 16v 2003 évjáratú autón olyan probléma lépett fel, mely szerint menet közben a műszerfalon kigyulladt a sárga autó ikonja, benne a villáskulcs, illetve ezzel együtt leesett 0-ra a kilométeróra mutatója... Aztán egyszer csak ismételten elaludt a sárga jelzés, kb fél perc múlva működni kezdett a kilométeróra is....
Esetleg volt már valakinek ilyen jellegű problémája, vagy tapasztalt hasonlót....? Igazából hol érdemes elindulni a megoldás felé?
Meg van a kod azonban nem tudom beírni. Bejon a sipolas utan hogy meg hányszor probalkozhatok, azonban a karaktereket nem fogadja. Mi lehet a baj? Előtte jo volt csak rossz kodot adtam meg ezért csökkent a próbálkozások szama csak nem tudok beírni semmit.
sziasztok lenne egy nagy problemam egy x20xev omegaval... a sebessegbe tetel egyik pillanatrol a masikra problemas lett nem recseg semmi fura pedal nem esik be nem fogy a fekolaj na mar most ki lett cserelve a felso munkahenger ma le lett veve a valto az osszes kabel a kinyomocsapagy csont szaraz sehol nem szokik az olaj legtelenitve is lett kuplung szerkezet szinte uj na akkor mi lehet a hiba amiert nem mukodik normalisan? amikor beinditom a kocsit 2 kuplungolasig nagyjabol bemegy sebessegbe utana szinte erovel padloig kell nyomni a pedalt h bemenjen sebessegbe egyatalan... szerintetek?
. Jo napot. Szüleimnek G Astraja van. Tönkrement az akkumulátor benne, kicsereltek azonban a rádió elflejtette a kodot. Kivettem tudom a széria szamat is azonban sehol nem talalok megoldást a kod kiderítésére. Delco 500 as.
köszönöm szépen a válaszod teljesen érthető és kimerítő volt! :) Ilyen méricskélésekhet nem fogok hozzá pont azért amit mondtál hogy nem értek annyira hozzá úgyhogy csak a biztos :) csak szeretem tudni mivel állok szemben mert sokan ezen próbálnak meg gazdagodni hogy a másik nincs tosztában az adott problémával. A csatlakozókat persze megnézem meg az akkut is ha megint kiszúr velem. Egyébként nem tudom merre laksz én Miskolc környékén, és nincs jó villamossági szaki csak kettő a másodikra is most kb 2 év után találtam de pont ezért ők annyit kérnek amennyit nem szégyelnek... ECU cserém már volt immoval együtt fél nap alatt megvolt 20ezerért most felújították az önindítót plusz olvastak hibakódot 25ezerért ezt kb 3 óráért fizettem :) persze ez felénk van. De örülök hogy van még olyan aki segít és nem vár érte semmit! Köszönöm szépen mégegyszer!
Saját felelősségedre méricskélj és tégy bármit, mert amit csinálsz azért én nem tudom vállalni a felelősséget, de a segítő szándék megvolt.Ennek ellenére ha bizonytalan lennél magadban akkor keress szakit!
Elvileg a hibakód: "DTC P1640 00: Vezérlő modul áram áramkör működési hiba"
Neten sok helyen a modul cseréjét írják..
De a helyedben csere helyett előbb inkább valami kontakthibát keresgélnék a modul csatlakozásánál. ?
Főként akkor keresném a hibát ha pont nem indul..!
Volt mérővel érdemes lenne a test és táp pontjait végig méricskézned.. Adsz a műszernek egy direkt testet és a vezérlő pontjait végigméricskézed.. (ha pont működőképes az autó akkor lehet hogy egyes pontokon (táp pontok)csak néhány tized volt eltérést fogsz tapasztalni az akkufeszhez képest, ellenben amikor nem indul és a csatlakozó ugyanerre a pontjára mérsz majd akkor lehet hogy komolyabb feszültség veszteségeket fogsz tapasztalni.Ezt ráadott gyújtásnál szokták mérni.
Bár első körben lehet hogy akkusarut le kellene húznod és a vezérlőt utána lehúzni és visszadugni 15perc után saru vissza. (ha csak egy egyszerű kontakthiba volt akkor ezzel meg is szűnhet.) Bár gyanítom, hogy ettől bonyolultabb lehet az eset.
Ha túl, vagy elég bátor vagy és szakszerűen bontható és értesz hozzá, akkor a modulba is belenézhetsz nincs-e beázás vagy égésnyom a belsejében.
De mielőtt bármihez kezdenél: Az akkud megfelelően rögzített? Esetleg nem volt kiszedve mostanában, vagy nem azóta vannak gondok a géppel? Az akku kábeleid rendben vannak? Nem korrodált az akku saruja? -Ezt azért kérdezem,mert fura hogy betolva meg beindul..! Nem lepődnék meg ha ilyen pici dolog miatt lenne a főmodulnak áramellátási gondja.. (Az ember agya sem működik, ha a szive megáll..)
Illetve találkoztam már másféle olyan járművel ami időnként nem indult.. -Szakadt volt az akku belsejében egy ólomhíd! Gyújtás és minden más szemre rendben volt... -Ennek kiszűrésére ha van rá módod és értesz hozzá akkor amikor nem indul akkor bikakábellel egy jó akkuval párhuzamosan össze kell kötni a két akkut, pont úgy mint amikor télen lemerül és nem indul, csak itt hagyd rajta indítózáskor, ne úgy mint egyesek hogy rátöltött kicsit és leveszik indítás előtt. Ha indul akkor az autódban lévő akksi kuka.
Polarításokra nagyon ügyelj, illetve ha mégis modult méricskézel akkor zárlatot ne csinálj, azért írom mert nem tudom mennyire vagy járatos elektronikában, de ha véletlen amper állásban csatlakoztatod a digit műszert akkor bármit ki tudsz nyírni amelyek árának határa a csillagos ég..!
Akkusarut járó motornál nem szabad levenni, ugyanis akár 60V-ra is felugorhat a feszültség és az elektronikák erre nincsenek felkészítve, többnyire füsttel és többé nemműködéssel köszönik meg ha valaki ilyesmivel próbálkozik, illetve szükséges egy plusz működő generátor is eme művelet után, mert az is kap(hat) a pofájára, szóval mindenképpen legyen mindenki figyelmes! -Szakadt akkunál ezek ellen nem lehet védekezni, de tulajdonképpen ez zajlik le ilyenkor, hogy megszűnik az akku mint terhelés és amelyik elektronika nem bírja az halálra van ítélve.
Amivel én találkoztam tipus szakadt akksival az anno egy UAZ volt, abban csak az autórádió volt értékes elektronika. :)
Saját felelősségedre méricskélj és tégy bármit, mert amit csinálsz azért én nem tudom vállalni a segítséget, de a segítő szándék megvolt.Ennek ellenére ha bizonytalan lennél magadban akkor keress szakit!
Van egy jeles autóvill műszerész bizim, szóval nem a vakvilágba írtam, de nem űzöm a szakmát, mert a mai világban kitörölhetem vele.
Szóval legeslegelső körben, amikor nem indul akkor kellő körültekintéssel polarítás helyesen egy tuti jó akkuval rábikáznék az akksira, ha indul akkor ott a hiba, koszos oxidált akku saru, vagy szakadt 1 cella.
Remélem sikerült segítenem és nem kioktatni akartam senkit, így téged sem, csak kellően oda kell figyelni mit és hogyan mér, vagy tesz az ember, mert könnyen lehet esetleg nagyobb kárt is okozni mint ami van.
Szaisztok! Valaki találkozott már p1640 hibakódú QDM hibával? Milyen ,,tüneteket" produkálhat? Csinálja egy ideje az autó(Astra g 1.6 x16szr), hogy gondol egyet és nem indul be de ha megtoljuk kb 1 méter után beindul.ilyenkor nem is olyan dinamikus. Nem tudom hogy a kettő össze függhet e... Ezt teljesen rendszertelenül, környezeti hatásoktól függetlenül csinálja. Az önindító fel lett újítva az nem lehet hibás elvileg. Néha indítózásnál nem indul olyan határozottan hanem hosszasan 3-5 sec alatt mintha egymás után indulnának a hengerek(gyújtásrá utaló hibakód nincs csak egr szelep) találkozott már valaki ilyennel?
Teljesen igazad van, én is sokszor jártam így, de ezt én dobtam ki hülyeségből. :(
Amúgy saját tapasztalat, régen dolgoztam szerencsére elég rövid ideig autószerelő műhelyben... -Ezért javítom a saját autóm én, mármint amit ott tapasztaltam az alatt a rövidke idő alatt.. Mert: Volt hogy a főnök úgy tett a tulajnak hogy ezt is kicseréltük meg azt is, az meg szerencsétlen nem volt észnél hogy rendben, de kérném a cserealkatrészeket is!
Ugyanigy volt hogy egy kispolszkinál elő volt adva hogy a váltóban szinkrongyűrűk voltak cserélve.. Azért nem vette jól a fokozatokat eddig.. (Holott lemosatták a váltót alólról gőzborotvával és öntöttek bele pár deci olajat, még csak le sem cserélték!)
Akkor volt hogy személyautónál féltengelycsukló csere volt, megígérték a fix munkadíjjat, ami igaz is volt csak a féltengelycsukló dobozára tettek másik árazócédulát, így jópár ezressel drágább volt az alkatrész, amit ugye beépítve már senki se szereltet ki.. -Nah ezekből én köszönöm nem kérek! :)
Most csak a sima 1 vezetékes van benne, azért kérdezek ennyit hogy hogyan kössem a 4 vezetékest.
Tagja voltam a FB-on az opel adok-veszeknek, de sok ember pesti és messzebbi volt és így Szabolcs megyéhez túl messzi volt.
Egy-két sráctól érdeklődtem privátban, egyikük az x16xel-t kábelköteggel ecuval 45ért adta a c16nzt meg 55ért és bő 300km-re volt..
De az is csak a kopasz blokk volt az x16xelt meg kábelkötegestől adta ecuval. Megkérdeztem, hogy miért a 16 szelepes az olcsóbb és úgy tett hogy abból több fut az utakon.. Meg azzal érvelt hogyha neki is kellett valami x16xel-hez akkor érte ment.. -Persze, csak ekkor hengerfejes volt az autóm, megnéztem volna gyalog vagy vonattal hogy megy motor blokkért, pláne úgy hogy még egy értelmes képet se láthat róla :D
Szeretném majd SE-re átépíteni egyszer, ha meglesz hozzá az anyagi lehetőségem, de az nem most lesz és egyébként is nagyon el vannak szállva, így ki is léptem az adok-veszekből..
Vannak helyek hogy például 10-15-20 ezerért adnának egy használt lambda szondát! 8500.-ért veszek zsír újat és bosch-t, nem gagyit! :D
Azért mert sok ember megszorul mert nincs pénze újra, azért nem tartom korrekt dolognak hogy egy agyonstrapált alkatrészt horror áron rásózzák és az se biztos hogy jó valamire.
"Egy alkalommal a vásárlás után nem túl sokkal a map szenzor kb 6éve meghalt teljesen süket lett, ami ki lett dobva sajnos cikkszám leolvasás nélkül és bontóból lett rá véve másik."
ezert rühellem, ha nem rakjak be a regi alkatreszt a csomagtartoba a szerelök...
(ujabban mgtanultam, h a gari alkatreszkatalogusban is sokszor rossz cikkszamot vannak, "mert azt is emberek csinaljak")
olyan regi 4veztekes keskenysavu szondat keress, ami jaro motornal mindig megkapna a +12V-t. ha nem felejtem el este megnezem miben van ilyen. De nem hiszem hogy a szondafutestol eszik ennyit...
(en C16NZ-t injektorral, generatorral, oninditoval es valtoval, ha jol remlik 25ert adtam el. Ne bontosnal keresd hanem jofogason, racing bazaron vagy opel adok veszekben FB-n)
Köszönöm, hogy írtál. Sajnos a felújítás előtt nem tudtam, hogy olcsó a motor hozzá, mert a felújítás nagyon sokba volt, bár legalább tudom, hogy mi minden volt kicserélve, mert én csináltam.
Bár én Szabolcs megyében lakom, itt 45 egy ilyen motor, nem 15, de 45-be még a hengerfejet is csak kivételes esetben adják, vagy szájhúzgálva adják vele és kitudja mit adnak el, mert levett hengerfejjel kipróbálni sem lehet, ha meg lóg valami és netán köszörülni kell a főtengelyt akkor ugyanott lettem volna, sőt kidobott pénz lett volna a hibás blokk, ha hibás. Jah és itt a "komplett" azt jelenti hogy se vízpumpa, se vezérlésburkolat, se generátor, se szíjtárcsa stb.., így ezeket mind át kellett volna szerelgetni..
A kipufogó testje rendben van.
Tegnap vettem észre a lambda hibát, még érdemben nem közlekedtem vele azóta, de az alapjárat szerintem tuti jobb lett, bár tudom, hogy ilyenkor azért többet eszik mint egy jó szondával.
De a mostani rosszal max 0,6Voltot bírt csak kiadni erre meg 100%, hogy dúsított benyában az ECU, szóval amíg nincs másik addig fix hogy széthúzva marad..
4 vezetékes Bosch szondára gondoltam ami az Astra GTC-hez való.
Köszi. Jó ötlet az AC-s táp pont, legalább ha áll a motor akkor nem fűtené a szondát.
A fűtésnek nem lesz sok a 12-14Volt, vagy tegyek azért valami előtétet áramkorlátnak, szerinted? Vagy csak 12V-os stab ic-t? Nemtudom hány volton kellene ennek működnie gyárilag.
Illetve, mindegy hogy a fűtésnek melyik lesz a + - polarítás?
Ezenkívül még a szívócsonkon lévő vékony csőcsonk pici belső furatát kellene kitalálnom mi lehetett a pontos méret, ugyanis a MAP szenzor kimenő jele elég jelentősen változik miatta.(Ez a vékonyabb kartergáz visszavezető cső ami a szelepfedél felől jön, csak kicsit megtévesztő, mert kívülről amúgy nagynak néz ki a csonk ami a szívócsonk végén van, úgy kb 6mm, de a belsejében csak egy picike furatnak kell(ene) lennie.)
Bocsi ha sok a kérdés, de a jó pap is holtig tanul. :)
(ilyen bontott motor 15eFt korul mozog kompletten)
lehuzott szondaval normalisan kell jarnia es fogyasztania
szonda:
kipuffogo testelese jo?
rakj bele egy 2vezetekes, vagy 4 vezetekes szondat (es ne kösd be a fütest, vagy kösd parhuzamosan az AC-vel). a test kabelt(szurke) meg kösd az ECU-testjere!!
Segítséget szeretnék kérni. Adott egy 1994-es F Astra C16NZ, vásárlás után többszáz KM-rt ment gond nélkül, a vezérlés az olaj és a szürők voltak cserélve, 8liter felett nem evett. Egy alkalommal a vásárlás után nem túl sokkal a map szenzor kb 6éve meghalt teljesen süket lett, ami ki lett dobva sajnos cikkszám leolvasás nélkül és bontóból lett rá véve másik.
Ezután, furcsa és érthetetlen hibák sorozata miatt, a negyedik henger dugattyúja széttört (az oldalpalást beszakadt)(mint kiderült a motor megfőtt), levéste a hengerfalat, így motorgenerál lett belőle.(Hibák sorozata: a termosztát beragadt, a hőkapcsoló gomba bimetálja elégett a hűtőben, és mint kiderült a műszerfali visszajelzés soha nem ment fel 90fok felé)(Az érdekesség kedvéért leírom, hogy motorgenerál után lett gyanús a hőmérsékletet jelző kis hőgomba is aminek testet adtam és öngyújtóval halálra melegítettem, de 90foknál akkor sem mutatott többet.)
Generál után, természetesen minden ki lett cserélve újra, új termosztát, a hűtőbe új hőkapcsoló, ami mostmár direkt 50A-es relét vezérel és az kapcsolja a ventillátort, a hőmérő gomba is második próbálkozásra valóshoz közeli értékeket produkál már.
Az autó fogyasztása 10liter lett, nehezen volt leszorítható 8,5-9literre, lambda módosító elektronikával! 6év alatt, felújjítás óta nincs a motorban 50EKM, de már a 3ik hagyományos 1 vezetékes lambda szondát fogyasztotta el, egyszerüen: hirtelen ellassul és süket lesz, nincs benne 10.000km és 0,3-0.6V max értéknél többet nem tud az 1vezetékes szonda... alapjáraton ha lehúzom a vezetékét akkor is csak 0.03V-ot ad, tehát kuka. (huzatás sem használt neki)
Közben rájöttem hogy a map szenzor nagyon nem hozzá való hiába elvileg 1Bar-os és eredeti GM, ezért kapott egy G-astráét, ami kevesebb előgyújtást és kevesebb benzint okád a szívótorokba, vagyis az injektor nyitvatartási ideje elvileg már kisebb lett, de a lambda hiba miatt legutóbb ~20-23L körül fogyasztott. így a kábelt lehúztam, az ECU ne kapjon hamis jelet ami max 0,6V, mert arra ösztönözte állandó jelleggel,hogy kevés a benzin.(Digit és analóg műszerrel is kimértem a lambdát, tudom nem szkóp, de új korában azért legalább 2x így urgált a feszültsége gázadásra.)
Két kérdésem lenne, így a harmadik hagyományos Lambda után erősen érdeklődöm a szélessávú planár szonda felé, bosch márka érdekel, van egy konkrét tipus, de annak szüksége lenne fűtésre. kérdésem, hogy fűtés nélkül képes-e megfelelően működni, bár a megszólalási ideje nyilván több lenne.
Vagy építenem kell hozzá egy fűtő áramkört ami változó kitöltési tényező mellett fűtögeti, vagy elég neki egy fix értékű előtét ellenállás? (Konkrétan az Astra GTC, Bosch lamdájára gondoltam.) Jó lenne ennek tudni a fűtési feszültségét is, illetve hogy lehet-e állandó a fűtése, vagy kell-e neki állandó fűtés, vagy a forró kipufogógáz elég neki.
Illetve egy olyan információra is szükségem lenne hogy a szívócsőnél a kartergáz vékony csöve, ami a szívótorokra megy annak milyen átmérőjű furatja kellene hogy legyen a szívótorkon, ugyanis ez régen úgy el volt dugulva hogy anno 1,5napba telt kitakarítani és gyanítom, hogy a furat átmérő esetleg nem megfelelő volt vagy lett, és emiatt a szívótorok felett a map szenzor szívócsövének kevesebb vákum juthat, ami megint csak indokolja a nagyobb fogyasztást, mivel úgy érzékelheti hogy a részterhelés elkezdődött holott csak alapjáraton fut.
Fikázást nem kérek, de a segítő és jó szándékot és mindenféle segítséget nagyon megköszönnék!
Erre mostmár nehéz bármit is mondani. Lehet, hogy a hengerenkénti pumpáját tettétek bele elsőre és szétnyomta a nyomásszabályozót. Mindenesetre legjobb lenne visszatenni az eredeti befecskendezőt, megjavítva. Persze az is kérdés, hogy abból honnan folyt a benzin. Nem az lesz a megoldás, hogy ötletszerűen cserélgetsz valamiket (mint a lambdaszondát is). Megint az látszik igazolódni, hogy a nagy spórolás a végén igen sokba kerül.
Fogyasztással van gondom de nem is kicsi. Egy kis előtörténet hogy mik történtek az autóval. Opel Astra F 1997 es 5 ajtós 1,4 ( C14NZ)
Jártam vele Németországba 1500 km es távokat majd Ausztriát 450 km es távokat a fogyasztás az szenzációs volt, 3 ember plusz táskák és hihetetlen de 6 liter alatt evett volt hogy csak 5,2. Városban stabil 6,5. Egy osztrákba utazás során az autó megállt diagnosztika lámpa ég motor nem indul. Vezérmű tengely középen kettétört minden előjel nélkül. Tréler szervíz javítás lett belőle ugye. Amit cseréltek
Vezérműtengely, himbák, szelepek,hengerfej tömítés, olaj, olajszűrő, hengerfejet síkoltak. a dugattyúkat nem cserélték. Az autó kész lett de a fogyasztása picit megnőtt kb fél literrel nem is foglalkoztam vele még így is normálisnak volt mondható. Na aztán osztrákba megint meghalt a kocsi , megállt az Ac pumpa. Irány a bontó gyári bosch pumpa bontottan beleraktuk idítok és a benzin olyan szinten ömlött a pillangószelep házba hogy habzott és folyt a kocsi alá. ekkor azt hittük rossz a pumpa így lett bele véve egy original darab. Belekerült és ugyan ezt produkálta. Ekkor ki lett cserélve a pillangó szelep ház bontóból de nem pont úgy néz ki mit ami rajta volt de a bontós szerint az autómhoz való. Jött hibakód hogy keverék túl dús. Kicseréltem a lambda szondát, meg lettek tisztítva a gyertyák. Az olaj közben megint ki lett cserélve mert telement benzinnel.
Az autó azóta megy de a fogyasztása katasztrófa kb 14-15 liter . kb 1 hónapig nem dobot hibakódot de most megint dobja rengeteget eszik és megy a benzin az olajba . Beindításnál erősen dadog az autó olyan mintha csak 3 henger menne pedig megy mind a 4 . kb 2-3 perc és a dadogás megszűnik.
Szerintetek mit kezdjek vele? Vegyek rá másik házat? Szondát tettünk bele másikat hátha hibás az új de semmi változást nem produkált.
Volna egy másik gond is az a spanom astrájával. Most vette az autó 97 es 1,6 16 szelep ecotec ( x16xel) 54 ezer kilométer van benne 20 pecsét a szervízkönyvbe német opel márkakersekedésben szervizelve.
Az meg azt csinálja ha beindítod hidegen szépen jár aztán ha bemelegszik picit elkezd dadogni néha puffan egy lájtosat . A teljesítménye az problémamente nagyon szépen megy nem rángat szépen húz.
Sziasztok.Opel astra g 1,7 tdi aútom van és brutálisan folyik belőle az olaj járó motornál, a váltó meg a motor összetételénél. Főtengely szímeringre gondoltam elsőnek de viszont az egész váltom teteje a motor mögött tiszta olaj amit nem értettem.A szerelő azt mondta hogy felhordta a menetszél.Az lenne a kérdésem még honnan folyhat az olaj?Az olajhűtőnél néztem.
sziasztok egy gyors kérdésem lenne ...opel g astra z16se motorban a két lambdaszonda azonos vagy két különbözőt kell belevenni?....értem itt azt hogy keresésnél egy diag.és egy szabályzó szondákat dobál ki.ez két különbözö fajta vagy azonos ?
Segítségetek kérem. Astra G oldalsó indexben izzót seretnék cserélni. Ki kell szerelnem az egész villogót, vagy egyszerűen ki lehet az izzót húzni? Ha ki kell szerelnem a házat, annak van valami trükkje?
Köszönöm szépen! Persze tudom hol a szívócső! A qdm hibának mik lehetnek a tünetei?Egyébként 2 éve volt cserélve ECU. Az egr kódja egyébként P1405 a kaniszteré P0443. Azért gondoltam hogy meg pucolom mert ennyit meg tudok csinálni többet meg nem is akarok mert nem értek hozzá annyira. Mégegyszer köszi a választ! :)
A QDM az ECU-ban van, nem javítható. Annyit tehetsz, hogy az ECU összes tápvezetékét ellenőrződ. (A testeket is, az is tápvezeték.) Ha ezek jók, akkor nagy valószínűséggel ECU csere tünteti el a hibakódot.
A többiről nem lehet mit mondani a hibakódok ismerete nélkül. Az EGR-nek lehet féltucat baja, nem biztos, hogy a tisztítás segít rajta, és még az sem biztos, hogy maga a szelep hibás. (ott van a befecskendező mellett a szívócsövön) Az EVAP szelepet nem tudod szétszedni. (jobb doblemez, levszűrő sarkánál)
Ha most azt fogad kérdezni, hogy melyik a szívócső, akkor erős a gyanúm, hogy ezek javítása nem neked való feladat.
Most csatlakoztam a topikhoz remélem kapok egy kis segítséget és,hogy én is tudok valakinek segíteni! Kérdésem a következő lenne: Astra g 1.6 8v 3ajtós 99-és autóm van. 3 hibakódot olvastak ki. Az első:P1640 valamilyen QDM hiba bár fogalmam sincs hogy mit jelent és nem igazán találok semmit csak hogy a számítógéphez kapcsolódik. A második, hogy hol van az EGR szelep azt is hibakódnak hozta, először szeretném kitisztítani mintsem cserélni. A harmadik pedig a kaniszter szelep hibája, viszont ezt sem tudom pontosan hol találom és nem akarok feleslegesen mást szétszedni :D köszönöm szépen előre is a segítséget!
g12 f astraba biztos jo, de en mar ott tartok h g12+ -t veszek,mert az sem lenyegesen dragabb (tomeny 5L 3800Ft es ami eleg 2 autoba) es szinte mindennel keverheto
Nem a színe számít,hanem hogy ne egye meg az alkatrészeket amivel érintkezik. G12-est vegyél az biztos jó bele.Általában rózsaszínűek.Beírod az alvázszámot ide és megtudod hol gyártották a kocsid,meg sok egyéb dolgot.
Sziasztok.Új tag vagyok köztetek és kellene egy kis segítség.Most vásároltam egy opel zafiråt és a levehetős vonohorog kulcs nincs meg hozzá a tipusa WESTFALIA vonóhorog és a zár szám :226 ha esetleg valakinek van ilyen nem e tudna nekem küldeni egy màsolt kulcsot a többit privàtba megbeszėljūk.Előre is köszi.
Most hétvégén majdnem beleugrottam Opel napok alkalmával egy J Astraba. Úgy alakult mégse. Valaki vásárolt mostanában új J astrát?
B 1.6 XER, 85 kW / 115 LE 5-sebességes manuális Ez jó motor, láncos, van tapasztalat? Ezeknek az Astráknak van valamilyen ismert rossz tulajdonsága, széria hibája? Hol rakják őket össze?
Volna egy 2002-es Opel astra f classic 1.4 benzines autóm!Volna vele egy olyan problèmám, hogy nehezen lehet indítani.Kb 2. Indításra kezd el járni a motor, de az is csak nagyon gyengèn.(pöfög) Menet közben viszont semmi baja, megy rendesen.Volt gyertya csere, vezèrműszíj csere, minden szűrő cserèlve lett.Tankolásnál használok spurit is.Esetleg alapjárati motor lenne a hibás???Előre is köszi a válaszokat!
"alacsony" fordulaton 1500-2300 fordulatig váltogatás közben az autó véletlen időben berángat. Egy egy rángatás nem több. Se hibakód se hibajelzés. Autópályán tartósan forgatva 3500 semmi baja. Pályáról lejövet 2 km újra kezdi Van erre valami ötlet szerintetek? Olaj + a szűrők cserélve lettek. azzal kezdtem+gyertyák. Köszönöm a válaszokat. Szép napot. Tibor
Az a baja, hogy rövidszoknyás a dugattyú, és a szoknya nagyon kicsi kopása esetén is billegni kezd a dugattyú a holtpontokban. Ennek következtében rövid idő alatt a gyűrűk felületét hordósra koptatja és elkezdi felpumpálni az olajat az égéstérbe.
Nem lehetne ezt úgy leírni, hogy ne egy rejtvénynek látszódjék? Ez így csak egy halom szó, értelem nélkül. Tudod, írásjelek, szóközök, nagy betűk.....stb.
Kösz a jó tanácsot de hibátlannak látszottak meg már össze van rakva csak az alsó gyűrűk voltak beleragadva. Ma ment 100 km olaj ugyanannyi mint amennyit beletöltöttem meg már égett olaj füstje sincs. Törni repedni szoktak a dugók?
Aba kérem a segítségeteket hogy opel zafira b műszerfalán folyamatosan sárgán világit az elektronikus menetstabilizáló rendszer pigtogram ill az abs fékrendszer piktogram vezetés közben nincs semmilyen furcsa dolog olyan mintha minden rendben működne annyi furcsa dolog hogy indításnál a sebességmérő fel le ugrál előre is köszönöm válaszotokat Üdv Zsolt
Ma ismét levettem a hengerfejet kihúzkodtam a dugókat mind a 4 nél a legalsó 2 lemez meg 1rugó gyűrű totálisan bele volt ragadva a horonyba és kimozgatás után sem lett nagyobb méretű hogy belefeszűljön a hengerbe, tehát a megmelegedés még is megtörtént és kilágyult a feszitő rugó, kapúj gyűrű garnitúrát mivel a hengerbe még a hónolás is látszik .Tanulság: ne higgynk a tulajnak hogy mi történt győződjünk meg magunk és nem kell feleslegesen dolgozni.
Tisteletem a hozzáértőknek. Asra f 1.6 16v 1996 os 335000 km rel eddig 2000 km enként kb 1-1,5 olajat fogyasztott. Tőrtént 1 vizpumpa széthullás szíj szakadás 12 szelep görbülés. Elmondás szerint nem melegedett meg. Hengerfej felújitva, új szelepek vezetők szimering nyomás próba sikmarás.A selejt szelepeket vezetőket a hengerfejes vissza adta( mind a 16 ki lett cserélve) de szimeringet nem, hengerfejet szelepekkel beszerelve. Ősszerakás után égett olajfüstje van és 500 km en 5 l olajat eszik.Hidegen melegen indul fogyasztás nem változott. Ha esetleg a hengerfejes az új szimeringeket elfelejtette rárakni, ehet e ennyi olajat mivel hidrotőkés vagy még is csak megmelegedett a blokk és a gyűrüknél esz meg az olajat hengerekben még látszik a gyári hónolás gyűrű kenődés elszineződés nem. Hozzáértők véleményét kérném,én sem vagyok laikus csak ez nagyon gáz.
Kiszedtem a kesztyűtartót. Valami fogasléc meg valami tárcsa mozog, ha a kezelőn különböző funkciókat kapcsolom. Az utastérbe menő csövek melegek, az egyik kicsit melegebb mint a másik.
.... Sziasztok lenne egy siemens vdo cdr 500-as rárdió amin az a probléma hogy eljutok a "SAFE9" es lépéshez, és az a baj hogy nem jelenik meg az a négy "kötőjel"---- ahová be tudnám írni a kódot csak kiírja hogy SAFE 9 és nem történik semmi! Ilyenkor mit kell tenni?Előre is köszönöm a válaszokat! :) SAFE10 ről indultam és véletlenül rányomtam az AS re és azért vagyok SAFE9 nél de akkor se írta ki a 4 kötőjelet(----)ahová be tudnám írni a kódot! :/
Akkor magában fűtésboxban lesz a hiba. vagy eltömődött a radiátor és nem kering benne a víz, vagy a hideg/meleg állítócsappantyú nem működik. A radiátor két csöve egyformán forró??