32 éves férfi vagyok, a következő a problémám: kb 2,5 éve szerintem a kellenténél többet járok wc-re. Azelőtt minden reggel volt székletem, naponta egyszer, akármennyite ettem. Most azonban a reggeli mellett szinte annyiszor van székletem, ahányszor eszem. Sőt sokszor ha pl levest is eszek ebédre a székletem nem szilárd, s étkezés után 5 perccel már mennem kell.
Nos, úgy gondolom ezen érték miatt nem kell aggódnia, a pozitív eredmények se kirívóak, nem olyan nagyok az eltérések. Természetesen sok minden hatással lehet a laborértékekre, nemcsak az ön állapota, de a mintavétel szabályszerüsége vagy a labortechnikák következtében is történhetnek kisebb-nagyobb eltérések.
A magas koleszterin, triglicerid szint, illetve az erre való hajlam is örökölhető, de ezt egy jó önkontrollal befolyásolni lehet, szóval emiatt nem szabad félnie.
A dohányzásról érdemes lenne leszoknia, ha másért nem is, de pénzt spórolhatna ezzel.
Az édesítőszerekkel kapcsolatban megoszlanak a vélemények, mert bizonyos tanulmányok szerint rákkeltőek, de van ahol inkább ezt ajánlják, mint a "tömény" kristálycukrot, ami gyors inzulin választ idéz elő, ebben a dologban azonban még nem tudtak megállapodni...
No, hogy kerek legyen: a cég orvosához későbbre van időpontom, ő kérte, hogy vigyek magammal egy éven belüli nagyrutint és mellkas röntgen eredményeket. Mivel nem volt egyik sem, most csináltattam meg őket. A röntgen negatív, a nagyrutin esetében pedig a felsorolt értékek mutattak eltérést.
Bocsánat, a 06 az 0,6 akart lenni, csak kimaradt a vessző.
A táplálkozásom teljesen rendben van, zsírosat nagyon ritkán eszem (havi egyszer talán), a testsúlyom is bőven a normális tartományban van, sőt.
Ami esetleg kockázati tényező lehet, az a dohányzás és az édesítőszer.
Annyi még bezavarhatott(?) az eredménybe, hogy utolsó pillanatban szóltak, hogy robogjak be a laborba, viszont addigra lement egy fél kávé tejjel és 1-2 cigi. Illetve biztos, hogy ki voltam száradva, mert utána húzóra megittam fél liter vizet - aznap az volt az első folyadékbevitelem.
Szüleimnek szintén magasabb a koleszterinszintje a normálisnál, pedig egészségesen étkeznek és túlsúlyuk sincs. Örökölhettem a hajlamot - ha van ilyen?
Csak ezekre az értékekre voltak kíváncsiak vagy ezek azok értékek, amelyek eltérnek a normálistól? Illetve a második eosinophil szám egy százalék érték, viszont a 06-t nem tudom értelmezni, mint felső tartomány határt, az mennyi helyesen? A többi érték csak minimálisan tér el a normálistól, nincs velük komolyabb teendő, illetve annyi, hogy érdemes csökkentenie zsírdús ételek fogyasztását. Az eosinophil szám egy kicsit magasabb, de erről nehéz nyilatkozni, kiváncsi volnék a százalékos arányra (0.66?). Szerintem ezen nem fog megbukni, főleg nem egy irodai munkakörben (ha pilóta állásról lenne szó, az más :) )
Orvosi alkalmasságihoz kellett nagyrutint csinálni, az alábbi eltérések vannak. Irodai munkáról lenne szó, egyrészt az érdekelne, hogy "megbukhatok-e" az orvosi alkalmasságin ezek miatt, vagy ha nem, akkor mire utalnak az eltérések? Ki kellene valamire vizsgáltatnom magam?
Eozinofil granulocita: 8,3 (1-6 normál a tartomány)
Eozinofil granulocita: 0,66 (0,01-06) Ez nem tudom miért van kétszer, de kétszer szerepel...
Süllyedés: 1 (ennek nem tudom az értéktartományát, mert telefonon diktálták le)
félreérthetően fogalmaztam. Nem azért szorongok -félek -, hogy valami komolyabb bajom van fizikailag. VAlahoy nemis tudom elképzelni, hogy komoly szervi betegségem legyen valaha is.
A szorongást a szó pszichiátriai értelmében használtam.
A kevés és gyakori vizelést okozhat a megtört húgyvezeték, hiszen szűk és a normálisnál kevesebb vizelet tud átfolyni ezen. Ráadásul egy fertőzés még inkább fokozza a problémát. Azért a szorongás is befolyásolhat, hiszen inkább az lenne a furcsa, ha nem aggódna az egészségi állapota miatt, ez azért normális. Próbáljon bízni, hogy sikerül megoldást találni a problémáira. Remélem sikerülni fog.
Akkor ezek szerint ezért kell nagyon sokszor mennem mosdóba - kimondott fájdalmat okoz, nem nagyon tudom tartogatni -, de mindig csak viszonylag kis mennyiség távozik. A szörnyű, hogy éjszaka is ez van. (általában félóránként, jó esetben egy óráig is kibirom). Na jó, most hogy fel vagyok fázva ez lerövidül kb öt -10 percre.)
A bal hasi fájdalmát valószínüleg az ureter (húgyvezeték, ami a veséből a hólyagba vezeti a vizeletet) megtörése és az emiatt okozott veseüreg tágulat okozhatja (mivel a vizelet nem tud rendesen elfolyni és feszíti a vese üregét). Nem érdemes más radiológus orvoshoz menni, azért remélhetőleg ért hozzá. Ami ajánlatos viszont, az az, hogy egy urológust felkeres és megmutatja a leleteit, aki meg tudja mondani mi az ön esetében a teendő, valóban ez okozza-e a fájdalmát és hogy érdemes kezelni.
sziasztok kedves dokik, illetve szép estét/jónapot kedves doktorok:
A kérdésem a következő: hasi uh leleten ez áll: balveseüreg-tágulat, uréter megtörése (összenövés?)
Kell aggódnom? Illetve van bármi tennivaló?
Mellé még bal oldalon policisztás ovárium (49 éves vagyok és még rendben a havi ciklus -illetve az utóbbi két hónapban átértünk 28 napról 35-re). Jobb oldalon heges ovárium.
Nyilvánvalóan megyek nőgyógyászhoz, de addig is furdal a kiváncsiság. Szinte állandó jellegű szúrú fájdalom van a baloldalon - nem annyira az alhasban, inkább olyan közepe felé. Most speciel ez sokat erősődött, mert felfáztam. Állítólag -már kétszer kimutatták van miómám is -de jó nekem! - de most nem, azt mondta, hogy a belek gázossága miatt nem látja.
Már próbáltam a bőrgyógyászatot pesten mivel a körzetim Pesti. A Dr nő elküldött, hogy ha leakarom szedetni menjek a körzetembe lévő szakrendelésre. Ahova nem szívesen megyek.
( Egy nagyon idős nő nyugdíjas kort már szépen elhaladta.) Más bőrgyógyász meg nincs a lakhelyemen.
A laborleleteken olvasható egy státusz/validáló oszlop, melyben sok érték sorában Valid olvasható. Régóta foglalkoztat, hogy ez mit jelenthet, de mindig elfelejtettem az orvosomnál megkérdezni. Tehát most megkérdezem: mit jelent? (:
köszönöm, hogy válaszolt és igen, sokat segített. Különösen abban, hogy talán azért mert valaki - aki keveset eszik, sokat hány- ettől fogy és gyenge- még nem biztos, hogy azonnal haldoklik is. Sajnos maga a beteg is és a férje is -tehát mama és papa - már sokszor kiálltottak farkast ezért elég nehéz megítélni, hogy mi a valóság és mi az, amit a képzeletük tesz hozzá.
Beszéltem a háziorvoával is, ő is azt mondta, hogy szerinte végstádiumu rák - de ő is leginkább az ő elmondásukra alapozza azt, amit mond. Na persze egyéb jelekre is.
Persze, tudom, hogy mama nagyon beteg és azt is tudom, hogy előbb-utóbb mindenki meghal, de azért még ez a történet sem biztos, hogy csak napok kérdése. (sőt azt sem tudom, hogy igazából mi lenne jó a betegnek.)
a vizsgálat meg: kérdezget engem, hogy mt csináljon, de nem merem sem rábeszélni sem lebeszélni róla, hiszen ha baj történne, azt sosem bocsájtanám meg magamnak. Az is igaz, hogy úgyis azt teszi, amit ő akar, hiába kérdez enegem. :-)
Nem egyszerű a kérdése, elöszőr is. A helyes dolog úgy gondolom az az, hogy ha van valami probléma, annak utána kell járni, meg kell vizsgálni. A tünetek alapján tényleg erős a gyanú egy gyomorrákra, amit gastroscoppal is meg lehet nézni, nem kell CT, főleg akkor nem, ha ebből már ezt megelőzően problémák adottak. Colonoscopiának nincs sok értelme ebben az esetben úgy gondolom. Másodsorban azért a gastroscop sem egy leányálom, de mégis csak jó volna.
Aki általában úgy érzi, hogy nagyon haldoklik, az legtöbbször (ne haragudjon meg) rájátszik. Aki igazán haldoklik, nem látványos teszi. Külső jelek vannak, de ezek főleg az elesettségből adódnak, a nem megfelelő ápolásból, fekélyek etc. Az emberi test fantasztikus tud lenni, sokszor ott is túlél, ahol nem gondoljuk, de sokszor ott is elesik, ahol nem várjuk, ez azért nehéz dolog.
A következő kérdésem lenne: 84 éves nagymama esetében - akit kétszer műtöttek mellrákkal, egyszer 20 éves, most meg 3 éve (most le is vették egyik mellét, korábban "csak" a daganatot és a nyirokmirigyeket vették ki - akinél a háziorvos és az onokoloógus is gyomor illetve agyi áttétre gyanakszik szabad-e elvégezteni pl. kolonoszkopiát illetve CT-t.
a nem régen megtörtént ct vizsgálat kozben a kontraszt anyag veseleállást váltott ki - ezért már nem meri bevállalni mégegyszer - a kollonoszkopiűt meg azért, mert ő ugy tudja -lehet, hogy tényleg így van - hogy "bélösszenövései" vannak.
A tünetek, amik miatt ezt gondolják: tumor markerek pozitivak- a számokat nem tudom - gyomorfájadalmai vannak, maga sláz esetenként, sok hányás, komoly fájdalmak, mai napon apósom elmondása szerint kávézaccszerű de nagymennyiségő hányás, memória nagymértékű romlása illetve zavarodottság sok esetben.
Nem tudom, hogy ha belemegy a vizsgálatokba - és az ezzel já fájdalomba esetleges kockázatokba - akkor van-e esély a gyógyításra? Magyarul: van-e értelme bármilyen mértékben is kitenni plusz fájdalmaknak és rizikónak?
Tudom, hogy nem tudtok távdiagnózist adni, csak azt gondolom, ebben azért tapasztaltabbak vagytok nálam.
A másik: honnan lehet tudni, hogy valaki haldoklik? Vannak ennek jelei? (apósóm már többször azt hitte itt a vég...)
Sürgősen le kell szedetni..a bőrgyógyászatra nem kell beutaló, vsak egy időpontot kell kérni, de ha ott is elmondod ezeket, akkor kapsz egy legkorábbi időpontot..
Van a hátamon egy anyajegy mejet a ruha többször kidőrzsöl, Vérzett kisebesedett. Elkezdett nőlni.
A gondom az, hogy én Pestmegyében lakom és az itteni bőrgyógyászat nem igazán jó.
A megyei koórház viszont nem biztos hogy fogadna mert, a körzeti olrvosom meg Budapesti így onnan nem tudok beutalót kérni. Viszont Pesten se fogad a bőrgyógyász, mert nem Pesti lakos vagyok. Hogy tudnék Pesti szakrendelésre bejutni?
Sajnos nem vagyok hematológus, de egy nagyon profi hematológus-belgyógyász barátom van. Küldj nekem e-mailt , lehetőleg a teljes vérkép és az összes tünet legyen benne, valamint hogy mikor és pontosan hogy kezdődött az egész, és én átküldöm neki.
Valami fogalmam van a virológiáról, és tény, hogy a vérkép ezen része megfelel az orvosod által elmondottaknak (tehát hogy ez egy enyhe infekció vagy gyulladás) de azért jobb biztosra menni. Mindenesetre én a rák miatt nem aggódnék, mert az inkább relatív lymphocitózissal és leukopeniával jár. (kvázi a leírt eredmények fordított arányai)
Kislányunk 2,5 éves. Egy ideje azt figyeltük meg, hogy egyre többet alszik. Ma 13 óra alvás után kelt fel. Jellemző, hogy a reggeli felkelés után 1,5 órával újra álmos, dől mindenhová, akkor lerakjuk aludni, alszik 2-3 órát, ebéd után 2 órával már megint odavan a fáradtságtól (ingerlékeny, bújik), majd követketik az esti minimum 11 óra alvás. Ez korábban nem volt így, kicsiként délelőtt és délután aludt kb 1,5 órát, és azzal vígan, nyugodtan elvolt egész nap. (Gyakorlatilag többet alszik, mint 1 évvel ezelőtt.)
Elentem a háziorvoshoz, aki adott vérvételre beutalót, hátha vashiány. Az rendben van (középérték), ellenben a:
Neutrophil %: 76,8 % (ref.:25-60)
Fehérvérsejtszám: 3,16 G/l (6-17)
Absz. lymphocita: 0,19 G/l (0,6-3,4)
Lymphocita %: 6,14% (25-60)
Monocyta %: 13,6 % (1-12)
MCH: 25,8 pg (28-34)
A gyerekorvos szerint semmit nem kell tenni, vszeg valami baci/vírus fertőzés (a süllyedési értékek normálisak). Kontroll sem szükséges. (De akkor miért ilyen a gyerek?)
Egy másik eü-s ismerősünk pedig azt mondja, hogy biztonsági okból még CT-t is csináltatna, mert ez akár daganatot is jelenthet.
Laparaszkópos epeműtéten estem át szerdán. Naponta kaptam véralvadásgátló injekciót, de itthonra nem írtak fel, nem is mondták. Nem kéne ez itthon is? A gyakorlatban hallottam olyanokról is, akik 10 napig injekciózták magukat, meg olyan ismerőseim is vannak, akik semmit sem kaptak a kórház után. Egyébként szépen javulok, nincs gond.
A koffein az agyban olyan közvetítő anyagok termelését váltja ki, mint a dopamin, a szerotonin és az adrenalin. Ennek köszönhetően az illető ébernek, aktívnak, és jó hangulatúnak érzi magát. A túlzott fogyasztás azonban visszás tüneteket okozhat. A koffeinmérgezés tünetei a következők lehetnek: nyugtalanság, félelem, ingerlékenység, kézremegés, álmatlanság, fejfájás, hányinger, hasmenés, szívritmus zavarok.
Szédülés, rosszullét, émelygés, lábról szinte ledöntő fáradtság, lassabb pulzus(nyugalomban olykor 47), RR, min. emelkedett 135/85, mellkasi discomfort, nyomásérzés-prés-szorítás, nyak-váll sajgás-kar zsibbadás, hidegfrontra jön elő zömmel. 1/4 Huma-pronol, 1 Metothyrin (TSH=0,032). A 8.emeletre viszont lihegés nélkül feljövök, de utána kezdődik elölről megint. Volt nap, hogy 7-8 kávét is megittam, de nem vitte feljebb a pulzust.
A Huma-pronol elhagyása esetén sem lett jobb, de legalább társult hozzá belső remegés-bizonytalanság-érzet. Ez lenne a változókor? UM tavaly.