Nem, ahogy Dávid írta a helyes. A másodikat a Skíz ütötte, és hívott is felénk egyet, de ezt érthető módon elengedtem a (tudott) XX-as partner felé. Ő meg kicsit tett...
A második sor el van írva szerintem. Azok kedvéért, akik nem szeretnek partitz olvasni, a lényeg:
Szemben ül velem a skíz, köztünk (utánam) a XX-as partner. Ő indul, pikkel. Nekem van, a hajtó kerül ütésbe. Hívja a magas tarokkokat, a XX-as következetesen kicsit tesz, nekem meg csak az van. Aztán az 5-ik ütésben (bár ez lehet, hogy negyedike volt, nem emlékszem) egyszerre esik a XX és a XXI... csendes volát :-)
Licit Sz - passz T - 3 D - passz M - 2 T - tartom M - 1 T - passz
Skart után: Sz : XX, XVII, XIII, VII, 5 színes lap T: Skíz, XVIII, XVI, XIV, XII, IX, IIII, I, Kör K (1 tarokk fekszik) D: XIX, XV, VI, III, II, 4 színes lap M: XXI, XI, X, V, 5 színes lap
Bemondások: (T: 1 tarokk fekszik) M: Segít a XX, passz Sz: passz T: 8 tarokk, kontra parti D, M, Sz: passz
Sz(indul) T D M pikk B XII XV(+) pikk K XIII XIV(+) II V VII IIII XIX(+) X XVII XVIII(+) VI XI XX Skíz(+) III XXI sz XVI sz sz sz IX sz sz sz kör K sz sz sz I sz sz
Az túlzás, hogy kb mindent tudtunk. Én tudtam az össztarokkeloszlást, a nagyhonőröket viszont nem. Ha a XXI mögöttem ül, akkor bukik a centrum és a kismadár, ha viszont a skíz van mögöttem, akkor a kis káróm miatt meglehet mindkettő. Ezért passzoltam. És persze a treff királyodról sejtelmem sem volt. Úgyhogy ha nincs káróm, meglövöm a centrum, kismadarat, majd treffel visszaadod. Nagyot néztem volna. :-)))
Bebi: XXI, XX, XVII, XI, VII, Kőr: KDLB Attila: XII, IX, VIII, VI, V, IV, III, II, Pikk: B Dávid: XIX, XV, XIV, Káró: L, Treff: DB, Pikk: KLT Máté: Skíz, XVIII, XVI, XIII, X, I, Káró: Ka Treff: K
A licit: Mindenki passzol, Máté 3. Bebi a XXI-et húzta, ezért nem licitált.
Itt lesz érdekes a dolog.
Máté: Segít a XX Bebi: Tulétroá Attila, Dávid: passz
Máté: Centrum (két impasszal pont megvan) Bebi: Kismadár (nem tudja, hogy kiáll egy ütő) Attila, Dávid: passz
Máté: Káró király ultimó
(6-6-nak néz ki a dolog, az ellenfélnél a 6-4 esélye 86%, ha Bebinél van káró, akkor nagymadárra lehet emelni, ha nincs, akkor uhura, mert lehet kárózni. Nálunk lehet duplán emelni, tehát ha Bebinél van egy káró és egy külső király, akkor így még a 3 király is belicitálható lesz. Duplát és voláto tetszőleges sorrendben lehet mondani)
Bebi: passz (megérzés? ... mondjuk már 20 perce ment a parti) Attila: 8 tarokk, passz(!) Dávid: passz(!)
Itt lesz izgi. Máté és Dávid kb mindent tud. Attila a XIX birtokában bizosan kontráz. Dávid is, meglő legalább VALAMIt, ha nem fél attól, hogy az ütést vissza lehet adni.
Indulás: Kőr K, IX, XV, XVI
Itt történt a hiba (fáradtság, még mindig nem hittem el, hogy Bebinek 5 tarokkja van). A helyes játék:
Az ütést természetesen vissza lehet adni treffel, vagy káróval. A treff esélyesebbnek tűnik, tehát:
2. ütés: XVII, kicsi, Treff, Treff K 3. ütés: Kőr D, kicsi, XIX, Skíz 4. ütés: kicsi, kicsi, XIV, XVIII 5. ütés: XX, kicsi, káró, Káró ász (centrum) 6. ütés: XXI, kicsi, színes, I (kismadár) 7. ütés: XI, II, színes, X (még ez is kellett!) 8. ütés: Kőr L, XII, színes, XIII ...
Az érdekes a dologban az, hogy mikor Attila nem kontrázik semmit, kiderül Dávid lapja. A valóságban két dolog nem stimmelt: sajnos a XIII nem volt nálunk (így csak hetet ütünk, volát sincs), és én (Máté) elszúrtam, mert lehívtam a Skízt. Vicces parti lett volna a XIII-X villával a végén.
Teljesen egyetértve mind royal, mind húhi-ügyben bromival, lujzának még hozzátenném, hogy utóbbiban - már csak azért is számolni kell - mert, elfogyás után egy jó kenés romba dönthet partit, duplát.
A sosemet túlzásnak tartom. Ha ugyanarra a személyre gondolunk, akkor annyit megjegyzek, hogy én javasoltam neki, hogy ne számolja a tarokkot - vagyis tőlem tanulta. :-) DE. Lényeges körülményeket nem tettél közzé. Először is Royal tarokkról van szó, ahol rögzített a színes lapok száma, 5-5-4-4 eloszlásban. (Tehát kevesebb mint a tarokkok száma, és jól csoportosítható, vagyis könnyebb a színeket számolni. Továbbá az esetek nagy részében a színbemondások miatt és a színszámolásból azt is pontosan lehet tudni, hogy a lejátszás végén, mondjuk a 7-8-9. ütés környékén a maradék néhány tarokk kinél van.) Amit pontosítani kell, az a "sosem". Nyilván döntő tarokkfölénynél (13+) egyszerűbb az ellenféltől kiment tarokkot számolni (de ekkor se az összes kiment tarokkot).
Húszashívásban természetesen az első dolog amit meg kell tanulni, hogy pontosan kell számolni az addig kiment tarokkok számát.
na, errol a tarokk-nemszamolasrol az a kozelebbrol meg nem nevezett meses jatekos jut eszembe, aki 5 tarokkal elfogobol azert mondott betlehemet (utolso 3 utes kirallyal), mert 9 tarokkot tett a 2 vedohoz. azt, hogy a partnerehez igy mennyit, szamold ki ;-)
na, rossz a majam, lasd tarokkelet 76/2001 csb meccs. azt hiszem, doltunk a rohogestol a magyarazat hallatan, amire az illeto buszken kijelentette, hogy sosem szamolja a tarokkokat. hat no comment
Tán Jókai Mór mondta másfél évszázaddal ezelőtt, hogy aki nem tud huszonkettőig számolni, abból kiváló adóellenőr lehet, de jó tarokkjátékos sohasem. :D
Marton úrnak megjelent immár 2. könyve: A Magyar tarokkjátékok kézikönyve címmel.
Ebben ismét leírja az önkontrás Trullos játékát, félrevezetőn "Magyar tarokknak" nevezve, mintha a tarokkot így játszanák kies hazánkban.
A műben ráadásul olyan kitételek szerepelnek, miszerint a kiment tarokkokat számolni, fejben tartani "fölösleges tehertétel, amely akadályoz a bravúrok végrehajtásában". "Van valahol olyan tarokkos, akinek nem szenvedés ez?"
"Amit ajánlani tudunk, az az úr és azzá váló tarokkok számontartása. E z s e m k ö n n y ű".