Kutaknál és nagyobb helyeken szerintem simán elfogadják az Amexet is (mondjuk én shell kártyával szoktam tankolni), kint szokott az lenni már az ajtón, hogy mit fogadnak el. A kis helyek nyilván nem vállalják fel a kártya plusz költségét, ami végülis a kuncsaftnál landolna, pl. Gasthaus-ok stb.
Csak a legutóbbi 500 hozzászólást néztem át, szóval nem kell leharapni a fejem, ha olyat kérdezek amit még ennél hátrébb megtalálható.
Tud valaki valami jó Karintiával foglalkozó útikönyvet. Nézegettem az online boltokat, de mindnehol csak ausztria van. Sajna a kedvenc útitárs sorozatomban is. :-(
Holnap utazunk, irány a Dachstein, Schladming. Írtam 8 helyre, kaptam 8 választ, ebből 5 a kért időben tudott volna adni szállást, de nekünk csak egy kell :) Egyetlen egyet sem telefon'ltam, pedig tudok németül, pikk-pakkra megy ez mailben is. Köszi Mizsimazsinak az infót, megállta a helyét, az a klassz szállás szerinte is foglalt volt, meg úgy is igazolták vissza sajnos. Csomó olyan szállás van olyan, ahol a következő kártya jár a szálláshoz, ingyenes és szerintem megéri, majd kipróbáljuk most: http://www.sommercard.info/ Majd jelentkezem, képekkel együtt.
Meggyőződésem volt, h. a Wolfgangseenél laktatok! Hát köszi, ez a szállás nem érdekel :).
Különben most azért "mindenáron a Wsee", mert Hallstatt környékén (konkrétan a Gosauseenél) már nyaraltunk, azt ismerem jól! De aranyos, h. így kampányolsz mellette.:)
Most már igazából abban bízom, h. mivel nem a főszezon közepére, hanem a legvégére tervezek, egyszerűbb lesz a szállás a Wolfgangseenél. Ezek szerint az a 2 is, amikről írtad egyszerm h. fennmaradtak a rostán, figlaltak voltak?
Legközelebb viszont, ha nem ragaszkodsz tavakhoz, hanem mondjuk Salzburg tart.ba tervezel, tuti szállást tudok javasolni (Flachauban, ahol végülis van is egy kis tó, igaz, Badesee.:)!
Szia, itt vagyok én is, csak némi fáziskéséssel:-)) és igen, nagyon jól éreztük magunkat, az esős időt kicsit sajnálom, meg azt, hogy Salzburgot nem tudtuk megnézni, előzőleg azt gondoltam, hogy legalább ezt "letudom":-)) De a tavak gyönyörűek különösen a Hallstatt-i (és a környéke a barlangokkal), csak itt szerintem egy egész hetet el lehet(ne) tölteni és minden nap más programot csinálni.... Látom közben már elcsábítottak a Wolfgangsee mellé - szerintem jobban jársz ott, ha van hely, szebb a tó és sokkal többféle lehetőség is van sétálgatni, túrázni, hajókázni, vonatozni, lanovkázni stb. Hallstatt-ba nem bírtuk ki és bementünk a zuhogó esőben, a képeim is csupa pöttyösek lettek, és így még inkább úgy néznek ki, mintha meseországban jártunk volna:-))
Azért megadom a mi szállásunkat is: a neve Prielbauer volt, ez inkább egy kis szálloda már, a háromágyas szoba papíron 89 EUR volt (reggelivel), de ahogy írtam is kevesebbet fizettem, mert cash-ben adtam oda (éljen a feketegazdaság:-))) van rendes honlapjuk is: www.prielbauer.at, nézdd meg ha érdekel.
A szoba teljesen megfelelő volt, a fürdő is tiszta (nálam ez az egyik legfontosabb kritérium a választásnál - bár németföldön ez nem egy jellemző probléma:-)) A reggeli a szintén szokásos helyi svédasztal: felvágottak, sajtok, müzlik és egyéb pelyhek, joghurt, fini lekvárok, méz, többféle isteni kenyér és édes teasütemény, szóval napindításnak éppen megfelelő. A tulaj beszél angolul - nekem szerencsére:-))) bár németül sokkal jobban:-)))
és végül az egyetlen hátránya: egy ilyen rövid úthoz nem volt túl jó helyen a Mondsee és az Irsee között épp félúton a dűlőben:-))) és a másik kérdésedre is ez a válasz egyben: azért foglaltam ide (indulás előtt 3 nappal), mert máshonnan vagy egyáltalán nem kaptam választ, vagy egyáltalán nem volt hely (legalább 30 szállást felhívtunk a megelőző hetekben, aztán elfogyott a türelmem:-). végül maradt ez, meg egy Strobl-i, de ott felárat számoltak volna fel a 3 éjszakáért, és azt meg már végképp nem akartam kifizetni:-((
Ha nem lettem volna eléggé kimerítő, kérdezz még nyugodtan:-)) üdv. Sz.
Igen, mi itt élünk kint a családommal Tauplitz mellett, de ezen a környéken még csak december óta vagyunk, szóval a téli sok hón és a május-júniusi két hónapos esős időn kívül az időjárással kapcsolatban nem túl meggyőzőek a tapasztalataim. Állítólag a sok eső és a 20 fokos nyár itt teljesen normális, én elég nehezen viselem... (inkább mediterrán beállítottságú vagyok). Egy, másfél héttel az indulásotok előtt már biztosan fent van az időjárás előrejelzés a www.wetter.at oldalon, én ezt szoktam bújni, bár az tuti, hogy kedd-szerdára esőt mondanak majdnem mindig... Miért is ne nekünk akkor van szabadnapunk, szóval a naptejet eddig is megspóroltuk...
Szia, én nagy kártyahasználó vagyok és nekem emiatt volt egy-két bosszúságom, főként az étkezős helyeken, ahol szinte sehol sem fogadtak el kártyát.. semmilyet!!! a "turistakasszáknál" (felvonójegy, hajójegy, múzeumbelépő) viszont szinte mindenhol, de az AMEX-et (szokás szerint) nem mindenhol. már nem emlékszem pontosan, de ha fellépek a számlámra, megnézem hol fizettem vele.. talán pont a wolfgangsee környékén valahol... nekünk egyébként a szállásunk is elfogadta volna a kártyát, de egyúttal közölte is, hogy akkor drágább, szóval a saját érdekemben maradtam a hagyományos eszköznél:-))) üdv. Sz.
Ha jól értem, Te kint élsz, ezért kérdezem, h. mit jósolnak aug.ra ill. a nyár végére?? Nem az eddigi tapasztalatok alapján, hanem direkt erre a szezonra kérdezem!
Ha jól értem, Te kint élsz, ezért kérdezem, h. mit jósolnak aug.ra ill. a nyár végére?? Nem az eddigi tapasztalatok alapján, hanem direkt erre a szezonra kérdezem!
Egy franciaágy van a hálószobában és egy fonott komód /hosszú ülőke vagy nem tudom minek nevezzem/. Arra nem is emlékszem, hogy a másik fewoban,ahova dugiban benéztünk, milyen fekvő alkalmatosság van. Esetleg kérdezz rá. Nézik az e-maileket gyakran.
Engem maximálisan meggyőztél, tényleg klassz a hely. (Tapasztalat alapján az ilyen gyér honlapjú helyekkel kapcs.ban akadnak kétségeim. Jó, h. ez kivétel:)
Már csak egy a gond, ha jól értem, itt tényleg duplaágy a hálóban, és ennyi a maximális Schlafmöglichkeit.(?) Na, ez a gond csupán vele.
Nemrég jöttünk meg salzburgerlandi nyaralásunkból, ahol remek kikapcsolódásban volt részünk! Sokat segítettetek a felkészülésben, amit én egy rövid beszámolóval szeretnék "meghálálni"! Remélem lesznek benne hasznos információk számotokra.
Ja és ha már a fura magyarság szóba került; íme egy díszpinty, ami azóta a belső szókincsünk alapja! ::))) Ha nem értenétek, akkor: "ismételje pan lépés No 3-ig!" ;)
Ilyet mi 4 euróért vehettünk, de csak a visszaúton ajánlották, mikor Zell am See felől közelítettünk. A hosszú ő betűk helyén szóközök vannak, úgyhogy elég nehezen olvasható, nem is olvastam még el. :)
Viszont Mörtschachban a Kirchenwirt Gasthofban kaptunk havasi gyopárt a vendéglátó nénitől búcsúzóul.
grazban lesz szállásunk és szeretnénk a közelben egy szép tó és egy igazi alpesi hegyi hangulatu helyet meglátogatni.
a tónál a wörthi tóra gondoltam -tudom kicsit messze van- de az alpesi helyre nincs tippem. tud segiteni vki? sajnos kocsival felmenős kell nem túrázos a csemeték miatt
Tényleg szerencsés vagy, nekünk 2 éve nem ingyen volt (mondjuk valami 1-2 EUR csak) :)
A fő út vezet Heiligenblut-ból Fusch felé, keresztül a hegyeken, a leágazás a gleccserhez vezet, onnan vissza kell fordulni. A gleccser sajnos nagyon lefogyott az elmúlt években :(
Szia, en sem ertettem, hogy hogy megy az ut. Mi Heiligenblut felol mentunk. A kasszanal megvaltottuk a jegyeket, mentunk valamennyit, aztan elagazott az ut. Balra fordulva lehetett kozvetlenul a Kaiser-Franz Josef- Höhe es a gleccser fele menni, jobbra pedig az 1-tol 8-ig szamozodo allomasokhoz es latvanyossagokhoz, illetve arrafele van a Salzburg feloli kassza. Az ut nem egyiranyu, minden oldalrol meg lehet jarni. Ami nekunk felesleges kiadasnak bizonyult, az a gleccserhez vezeto siklo. Valami 15 eurot fizettunk egy 3 perces utert lefele a gleccser valamikori labahoz, de sajnos az mar nem a laba. Igyhat azonnal visszamentunk a sikloval a parkolohoz, es onnan vezetett fel egy jo hosszu ut a gleccser labahoz. Az ut kulonleges, az elejen 6 db alaguton visz at, melyek egyenkent 200-300 m hosszuak. Az alagutakban hideg volt, kellett a felso, kint viszont ujjatlanban mentunk a tuzo napon, nekem le is egett a vallam. Engem zavart a nagy homerseklet-kulonbseg, megfajdult a fejem is. Igazabol nem neztem, mennyit mentunk, de nagyon meleg volt, igy nem mentunk el az ut vegeig, csak addig, amig a havat lathattuk. Legalabb van miert visszamenni...:)
Megjöttünk Karintiából. 8 nap alatt szétpihentük magunkat. Na meg a lábunkat és a szemünket.
1. nap Pack hágón pihi Minimundus (kártyavásárlás) Reptilienzoo
2. nap Nockalmstrasse Alpenwildpark Feld am See
3. nap Reisseck vonat Spittal
4. nap Porsche Múzeum Malta Hochalmstrasse Maerchenwandermiele
5. nap Villach Relief Veteránautó múzeum Villacher Alpenstrasse Minimundus este, kivilágítva
6. nap Gerlitzen felvonó, gokart… Affenberg (majompark)
7. nap Raggaschlucht BIOS Mölltaler gleccser
8. nap Rosegg vadaspark, labirintus
A Karintia-kártyával (2 felnőtt 2 gyerek számára 102 Euro volt) rengeteget spóroltunk, ha jól számoltam, akkor kb. 250 Euroval kellett volna többet fizetnünk.
Azért pár nap itthoni ejtőzés után megint indulnék szívesen.
A Grossglockner-hez jutott még eszembe: A kapuknál mikor a belépőt megváltod, adnak egy úgynevezett élményfüzetet, melyben több nyelven (magyarul is) részletesen fel vannak tüntetve az útvonal környékén található látnivalók. Nekünk ez is meglepetés volt és egyben nagyon-nagy segítség is.
Igen, ez az, de miért hagyja ki a Google? Beütöm, hogy Bruck an der Grossglovknerstrasse-tól Heiligenblut-ig, és kihagyja az útat, kerülőt tesz. Ez zavart meg engem.
Bocs, hogy itt kérdem, de hátha akad köztetek egy informatikusabb lélek, mint én... Szóval meg tudná mondani valaki, hogy hogy tudnék egy pdf fomátumú dokumentumot szerkeszteni? Köszi!
A Grossglockner panoráma úttal már tudom mi volt a bajom, mert más is írta, hogy a Goggle az utvonal tervezésnél egyszerüen kihagyja. Most már értem, hogy megy az út.
Nézd meg pontosan a ház helyét a Google Earth-ban. Megkeresed a Wolfgangseet, ráközelítesz Stróbl felőli végénél, szemben kiírja "erika hinterberger", nem ez, hanem a mellette levő ház.
Ha helyileg megfelel, szerintem nem csalódsz a házban sem!
Én mindig a Google Earth-ban tájolom be a szálláshelyet is !
Ez egy apartman, azaz fewo. Az emeleten, tulajdonkép egy kis lakás kb. 40 négyzetméter, előszoba, konyha, fürdőszoba / zuhanyzó,Wc, mosdó-abszolut korrekt, szinte ujszerű állapotban/ hálószoba, tv, rádió vill. tűzhely. kristálypohár is volt a tálaló szekrényben, teljesen felszerelt konyha, egész nagy balkon.
Még egy ugyanilyen apartman van, megnéztük, mert ép üres volt.
Ha nézed a ház fotóját az emeleten a jobboldali rész volt a miénk, nagyon hangulatos, lekerekített sarokkal ott van a konyha.
Szerintem azért van itt hely, mert nagyon hiányos a weboldaluk, semmit nem mutat, tartottunk tőle, de maximálisan kellemesen csalódtunk, teljesen otthon éreztük benne magunkat!!
Éjszaka fűtöttek, nem is kértük, ezen is nagyon csodálkoztunk!
Nagyon köszönöm, a word doksim már jó méretes a sok infótól.
Salzburgerland kártya prospektust hol lehetne szerezni? Lehet, hogy én vagyok a béna, de weboldalukon én túl sok kedvezményt nem találtam ami nekünk, jó. A furcsa, hogy sokan írták, hogy megéri. Valszeg tényleg én bénázok.
- Berchtesgaden és a Königsee már tutira tervbe van véve.
A másik fura, hogy még a http://www.grossglockner.at/ -n sem találok egy térképes utvonalat a panoráma útról. Valaki nem tudna gyártani egyet? Szereném látni, honnan indul és hol a vége.
Így kapásból nem, mi is csak egyszer-kétszer jártunk arra kirándulni. De emlékeim szerint Strobl-ban van egy magyar illetőségű panzió, majd megpróbálom újból megkeresni a címét. Kb. mikor mennétek? Ha tudod már az időjárást, előtte héten küldj egy mail-t, szívesen leugrok a Tourinformba és kutakodok neked szállás ügyben. (A tauplitz-i csaj nagyon segítőkész az irodában, sokat segített eddig is.):-)
Más jellegű dolog...
Nagyon bajlódom a téli prospektus fordítással, lehetetlenség bizonyos kifejezéseket lefordítani...:-( Pl. van vkinek ötlete egy frappáns címre? "Ski-Pauschal-Angebote" (Ski-Package Offers). Már kaptam tippeket, mint pl. Átalányajánlatok, Csomagajánlatok, de ezeket nem igazán tartom magyarosnak... vagy ilyen rég nem jártam otthon???? :-) Én még mindig a "Síbérletes akciók"-ra szavaznék, de meggyőzhető vagyok, még jövő hét elejéig... Előre is köszönöm!
Aztán kifogott rajtam a "Schmankerl- u. Bauernbuffet" is... Csak nem írhatom bele egy prospektusba, hogy "parasztbüfé"??? :-))
Sziasztok! Mi is megjottunk a hegyvideki Karintia-turankrol. Rlaci, koszi az infokat, nagy hasznat vettuk! A Hotel Kärntnerhof igazan kellemes volt, mindenkinek csak ajanlani tudom. A bejart latnivalok (Malta-tal, Großglockner Hochalpenstraße, Spittal, Goldeck, Seebachtal, Mölltaler Gletscher, Reißeck) kozul nekem a legnagyobb nevu okozott csalodast a nagy tomeg miatt, leginkabb pedig a Reißeck tetejen a hangulat, a to, a visszhang, a kopar tajban a huttek es baranyok latvanya fogott meg. Esztetikai ertelemben a Malta-volgy buvolt el minket legjobban. A gyerekek termeszetesen az obervellachi csuszdat tettek az elso helyre. A Karintia-kartya is nagyon jo ajanlat volt Laci reszerol, ahogy szamoltuk, ket nap alatt behozta az arat. A tajekoztatassal nekem is voltak problemaim, alapfokunak nevezheto nemet nyelvtudassal nem mindenhol lehetett pontosan erteni, hogy mit is kell tennunk, persze ferjem atlagon feluli logikaja altalaban potolta a hianyossagokat. A Reißeckbahn-nal pl. megkerdeztek, hogy mikor akarunk lejonni. Harom idopontbol a kozepsot valasztottam, de nem ertettem, mire kell ez. Fel orankent mentek ugyanis a felvonok fel, nem ertettem, hogy lehet, hogy ehhez kepest az embereket 1.5 orankent hozzak le. Vegul a ferjem megertette, hogy mindenkinek van egy idopontja, amit kivalasztott, es amit a jegyre ranyomtattak - nos, ebben az idopontban kell a vasutnal visszafele megjelenni. Nekunk azert ajanlottak fel harmat, mert mar csak azok voltak szabadok. Lehet, hogy nemetul ez ki volt irva valahova, de en nem lattam, angolul pedig semmi hasonlorol nem volt szo. Ilyen aprosagokat leszamitva tenyleg csodalatos volt az utunk, gyonyoru tajakat lattunk, es legszivesebben mar ma visszamennenk! Udv: aliva
Örülök, ha tudok segíteni,nekünk nagyon tetszett. Igaz nem közvetlen a parton van, de gyorsan betekertünk naponta a centrumba / adnak gratis bicikliket/ órákra is oszlop mellett hagytuk a bringákat.Senki nem nyúlt hozzájuk. A tónak a Strobl felőli végénél van.
Tündéri idősebb házaspár, nagyon szép és tiszta szállás.
Pl. tourinfónál! Ott mi ingyen kaptuk, igaz, SLcardot is ott vettük meg.
Általában táblákon jelzik, meddig parkolhatsz, Kurzparkzona felirattal (azaz az ilyen helyeken asszem max. 3 órát állhatsz, de adott tábla úgyis írja.)
Hat ha vki bena,az en vagyok,mert fogalmam nincs hogy kell linkelni. Ha megnyitod az Utazas cimszot,ahol ez az Ausztrias topik is van,akkor a Boden-toval kapcsolatos topik az elso 15-20 aktualis topik kozt van,epp clarki rakja be a kepeimet.
Nekunk viszont nem ilyen pozitivak a tapasztalataink a nemet mozgasserult parkolokkal. A mult hetvegen Meersburgban a Boden-to mellett minden parkolo full volt,a 8 mozgasserult parkolohelynek a felet kartya nelkuli autok foglaltak el. Mi mozgasserult kicsivel voltunk,hosszu ideig varakoztunk,mire egyaltalan lett hely.Pedig allitolag arrafele nagyon szigoruan buntetik a jogtalan foglalokat.
Veszprémi, (egyébként én is az vagyok... :-))), mit értesz azon, hogy Graz fölött északon, a hegyekben? Tauplitz, Bad Mitterndorf, Bad Aussee-hez mit szólsz??? :-))
Szállás ügyben szívesen segítek, főleg ezen a környéken vagyok ismerős, és magánszállásoknál ki lehet fogni még pár nappal (héttel) előtte is üres szobát.
Innen max. 1 órás úttal elérhető Salzburg, a Traunsee, Wolfgangsee, Bad Ischl, Hallstatt, Gosau, Altausee, Grundlsee, Schladming, Dachstein, Ramsau, Liezen, ... hogy csak néhány csodaszép pontot soroljak.
Murray, ha kötsz utasbiztosítást, nem kötelező az EU-s OEP kártyát kiváltani, de szerintem jó ha van. (és elvileg ingyenes is...). Mi már jártunk úgy másfél éve, hogy csak átutazóban voltunk itt kint, amikor a kislányom elesett, jól megütötte a karját és rohantunk vele a kórházba. Szerencsére nem volt vele komolyabb gond ("csak" kiugrott neki), de soron kívül előre engedtek, megröntgenezték és kapott valami kenőcsöt is rá. Mivel volt EU-s kártyánk, semmit nem kellett fizetnünk. Szóval szerintem érdemes elmenni az OEP-hez és kikérni.
Köszi, akkor ezt sajnos nekünk rosszul mondták. nem tették fel azt a kérdés az irodában, hogy mikor szeretnénk Salzburgban használni, csak ráírta a hölgy az óra, percet és kész.Nem olvastam a honlapot sem sajnos. Köszönöm, most már ezt is tudom.
Salzburg környéki szállás ügyben kérdezném mely oldalakon érdemes keresgélni? Eddig ahol foglalni próbáltunk valamennyien tele voltak. Ha valaki mostanában járt arrafele és tud ajánlani valamit, az is nagy segítség lenne.
>Az első 24 órában használható SalzburgCard-ként is a kártya. Saját kárunkon >tanultunk mi is, mivel kb. a 30 órában szerettük volna a kedvezményét az >Unterbergbahn-ra kihasználni.Miután türelmesen elmagyarázta a kasszánál ülő >hölgy nagy nehezen megértettük / mivel messze nem tökéletes a német tudásom/, >hogy már nem érvényes ez a kedvezmény. Kicsit kellemetlen volt!
Ez így ebben a formában nem igaz, a "beépített" 24 órás SALZBURG KÁRTYA az időszakon belül bármelyik nap felhasználható. (tehát nem csak az első 24 órában)
A honlapon is elolvashatod hogy "Salzburgi napjának dátumát tetszés szerint határozhatja meg!"
Sziasztok! Megjöttünk mi is rövidke (4 napos) ausztriai túránkról, az összkép most még kissé vegyes, de idővel majd csak a szépségek maradnak meg (a tanulságokat már levontam:-)) köszi még egyszer a korábbi segítséget/tippeket mindenkinek, hasznosítani tudtam őket. Szállásügyben ígértem visszajelzést a késői foglalásról, és csak megerősíteni tudom a korábban beírtakat: lehet találni, de sokkal nehezebben, mint bárhova máshová ahol eddig jártam... végül is a mi szállásunk egyáltalán nem volt rossz, sem minőségben, sem elhelyezkedésben, de annyi energiámat elvitte a megtalálása, hogy szinte semmi másnak nem volt már kedvem utánanézni/olvasni (ez még soha nem fordult elő velem:-)) Jellemző módon még Ausztria térképet is útközben vettünk, mert azt (sem) néztem meg előre, hova is megyünk:-)) a testvérem, aki hozzá van szokva, hogy beül és mondom merre menjen, nézett is nagyokat:-)))
Ettől függetlenül Salzkammergut és főként a tavak gyönyörűek, megérte elmenni, de a 4 nap (főleg, hogy gyerekkel mentünk) csak arra volt elég, hogy a felszínt egy kicsit megkapargassuk és lássuk miért érdemes visszamenni.. Csak címszavakban egy-két rosszabb benyomás (szigorúan saját vélemény!!): - a nyelvtudás szinte teljes hiánya (mivel alig egy-két szót beszélek németül) - az időnként hiányos információk/eligazítások pl. Salzburgban, ahol nem mondták, hogy a megvásárolt kombijegy a várban érvényes a siklóra is (kiírva sem találtuk), így csak a véletlennek köszönhető, hogy visszafelé észrevettük és lejöttünk vele (és itt nem a gyaloglást fájlalom, inkább az elvet) vagy a Wolfgangsee-nel a Scafbahnberg-en, ahol "elfelejtették" közölni/kiírni/rányomtatni/szólni, hogy az utolsó lefelé tartó vonathoz nincsen hajócsatlakozás; mi pedig St.Gilgenben parkoltunk:-(( és ugyanitt, a környék legnagyobb turisztikai településén vasárnap délután semmilyen információs iroda/pont/kirendeltség nem volt nyitva, a megkérdezett helyieknek pedig fogalmuk sem volt róla, hogyan tudunk visszajutni a másik faluba:-(( az már csak adalék, hogy mindkét esetnél zuhogott közben az eső:-)) - ami igazán meglepett az a helyiek mentalitása. voltam már párszor Ausztriában, tudtam, hogy alapvetően nem kedves emberek, de pont mivel nemrég jártam Franciaországban (aminek vészesen rossz híre van ebből a szempontból), kicsit meglepve ért, hogy a vidéki franciák mennyivel kedvesebbek voltak velünk, mint a vidéki osztrákok.... ez persze csak a saját benyomásom, nem jelent semmit, csak nekem volt furcsa.. Mindezek persze csak apróságok, pillanatnyi rossz helyzetek, attól még a Schafbergről a tavak látványa gyönyörű volt, és St.Gilgeng meg St.Wolfgang, de leginkább Hallstatt mintha gyerekkorom meséiből léptek volna elő, igaz mind a hármat zuhogó esőben láttam csak:-)) Mivel én még korábban nem jártam ezen a tájékon, nekem nagyon nagy újdonságot jelentettek a házak, amik tényleg úgy néznek ki, mint a képeslapokon (ez viszont közel sincs így mindenütt:-)) a gyönyörűen gondozott kertek és virágok mindenütt, legszívesebben egy egész napot csak járkáltam volna fel-alá egy-egy faluban, hogy apró részleteket kifigyeljem, hogyan van egy-egy tenyérnyi helyre beültetve egy pici növényke, hogyan bújnak elő a leglehetetlenebb helyekről mindenféle virágok és persze a fű, ami annyira gyönyörűen zöld, mint nálunk soha.. Egyetlen dolog volt, ami viszont határozottan zavart: az, hogy szinte sehol sem tudtam bankkártyával fizetni. Volt nálunk persze készpénz (is), de azért az, hogy ilyen turistáktól hemzsegő helyeken még a falvak kellős közepén lévő éttermekben sem tudtam kártyával fizetni, azért erősen meglepett:-(( attól meg, hogy ha kp.fizettem olcsóbb volt, ha kártyával drágább határozottan Magyarország filingem lett:-))) Az idővel viszonylag szerencsénk volt, első 2 nap gyönyörű napsütés, 30 fok; második 2 nap végig borús, esős. Illetve a 2. napon késő délután éppen a Schafberg tetején nézelődtünk, amikor expressz sebességgel kezdtek összeállni a felhők a közeli hegyek felett, aztán egyszer csak óriási villámokat láttunk, olyan volt mint valami film, egész élvezetes mindaddig, amíg nem kezdett el a mi nyakunkba is ömleni az eső:-)) onnan aztán el sem állt, amíg vissza nem érkeztünk Magyarországra:-)) Salzburgban emiatt nem is tudtuk a Mirabell kertet megnézni, Hellbrunn felé pedig el sem indultunk már, ezeket azért sajnáltam.. Voltunk még Obertraunnál a jégbarlangot megnézni, ez már az utolsó napon volt, amikor is egész nap kitartóan esett az eső, ezért "csak" a barlangot tudtuk megnézni, nem lett volna értelme a többi felvonóra kifizetni egy csomó pénzt, hogy az orrunk előtt gomolygó felhőket lássuk csak:-(( Viszont a barlangnál és minden más belépőnél abszolúte pozitívum volt (szemben Mo-val), hogy mindenhol engedtek családi jegyet venni (ami azért lényegesen olcsóbb), úgy, hogy a legkisebb mértékben sem keltettük egy család benyomását:-)) És a legnagyobb pozitívum a végére: a kaiserschmmarn (remélem jól írtam a nevét), amit egyszerűen nem tudnak elrontani:-)) Ausztriában nekem ez kihagyhatatlan!!
Szóval ez volt a 4 napos kalandunk, mindenképpen szeretnék még visszatérni, a felét sem láttam még annak, amit szeretnék arrafelé, és akkor még mindig egy lépést sem tettem egyetlen túraútvonalon sem.. úgyhogy olvasgatlak majd Titeket a jövőben is, gyűjtögetem az infókat, mert a közeljövő tervei más vidékekre szólnak, de talán jövőre összejön még egy Ausztria is..
A végén még a parkolás témához annyit, hogy St.Gilgenben (és St.Wolfgangban a Schafbergnél) az egész napra szóló jegy 3 pénzbe került, szerintem ez nem valami nagy összeg...legalábbis nekünk inkább megérte, mint félórákat visszasétálni egy távolabbi, de ingyenes helyről.. Salzburg viszont tényleg nagyon drága, gyakorlatilag ha 4 óránál többet vagy ott, már 15EUR-ba kerül a parkolás, mert 0,80 20 perc (!!!)
Remélem a helyenkénti rossz tapasztaltaim senkit sem tántorítanak el semmilyen ausztriai tervétől, a mostani nehézségekből tanulva következőnek már én is sokkal könnyebben veszem majd az akadályokat:-))
Készül az úti leírás -bár elég lassacskán- de 2 nap alatt a maximumot akartuk látni:) Persze így utólag -ezt már belátom én is-, nagyon butaság volt.... Sok helyen csak átszaladtunk és kiszámoltam pontosan: 1582 km-t jártunk be....ám rengeteg minden nem láttunk, azaz alig időztünk olyan helyeken, amik akár egy napot is megérdemeltek volna...ez úgymond "tanuló pénznek" kitünő volt, de legközelebb 10 napnál nem fogjuk alább hagyni...hétvégére elmenni, csak önsanyargatás:)...ha lehetőségem lenne rá, én már holnap hajnalba indulnék...gondolkodás nélkül...:)
Emlékeim szerint az efféle nyári kirándulások alkalmával én még nem fizettem parkolásért, még Salzburgban is ingyen parkoltunk (szombat volt), nem a központban, de közel a várhoz, és még a Königseen sem, ott máig nem értem hogyan, de bementünk a bobpálya előtti parkolóba, senki nem állt elénk, nem is emlékszem útonállókra :) Hozzáteszem, mi mindig a hegyeket, szurdokokat, sísáncokat, uszodákat keressük kint, kevésbé a városközpontokat, tán ezért "jártunk" így :) Elég nehezen találtunk viszont helyet St. Gilgenben a Zwölferhorn Bahn-nál, de azért csak lett ott is ingyen hely a vasútállomásnál v. hol is, meg ott volt az uszoda bejárata is v. mi a szösz :) Aztán mikor elmentünk onnan bringázni, akkor leálltam a kocsival a Sparhoz, ha jól emlékszem, és átrándultunk a Mondseehez 2 keréken.
Most is gondolkodunk, ki kéne menni pár napra, de nagyon tele vannak a szállások, amikre rákérdeztem eddig, későn van foglalni :( Nem tud valaki szállást a Stájeroknál Graz fölött relatíve az északi részen, ahol vannak hegyek rendesen?
A Dachstein alatt mit értesz? Ramsauban pl szinte csak ingyen parkoló van.
Hallstatt-ban kijelölt területek vannak, azok mind fizetősek. Ingyen csak a szabadstranon tudsz parkolni, ami Hallstatt és Obertraun között van. Innen kb 1-1,5 km a város gyalog.
Berchtesgadenben a sasfészekhez induló buszoknál van egy nagy parkoló. Napijegyet kell venni, de nem vészes.
A Königsee-nél pedig csak fizető parkoló van. Tovább nem is engednek. Ahogy behajtasz a településre fizetni kell és letenni az autót a parkolóban. Onnan csak gyalog lehet tovább menni.
Gyusz i, ti valóban csak 2 napot voltatok Ausztriában????? :-)) Már annyi helyről írtál, hogy itt is voltunk meg ott is, hogy mi 6 hónap alatt (szabadnapokon persze) nem tudtuk bejárni. (A Grossglocknernél pl. még nem is voltunk...)
Egyébként Traunsee környéki parkolás ismerős, mi is meg akartunk állni valahol vacsizni egy jót, de képtelenség volt 2km-es körzetben helyet találni. Végül Gmunden szélén sikerült a nagy információs iroda előtt leparkolnunk, ott van egy óriási platz, de eredetileg mi is Altmünsterben akartunk volna megállni. Végül is Gmundent sem bántuk meg. :-)
Parkolással kapcsolatban: én nálam Altmünster-Gmunden környékén telt be a pohár (második nap), amikor közel egy órán át araszolva egy szabad helyet nem találtam...Azt mondtam ilyen a világon nincs...és már a végén a párom nyugtatott...De! Őszinte tiszteletem az Osztrákoknak ettől függetlenül, ugyanis a mozgássérült parkoló helyek mindenhol tiszteletben voltak tartva és nem foglalták el...No ez itt Magyarországon ismeretlen dolog...főleg ezen a keleti részen...ha 60-al mentem 80-as táblánál mert csodáltuk a tájat és fényképeztük a kocsiból, senki nem akart megelőzni...sőt én álltam félre, hogy elengedjem a sort, mert kezdett lelkiismeret furdalásom lenni, hogy feltartom őket...nem dudáltak le, nem villuxoltak, nem ordibáltak ki a lehúzott ablakból.... s őszintén mondom, ez én rám szintén nagy hatással volt...és a szívem mélyéig tényleg meghatódtam az ottani emberek mentalitásán...
ez így erős kérdés :) volt olyan 5 nap, amikor minden nap fél óra eső délután, utána napsütés, szivárvány, volt hogy 5-ből 4 napig folyamatosan esett, volt hogy 2 óra alatt annyi eső esett, hogy kiáradtak a patakok... és olyan is, hogy egész héten tűzött a nap... hegyvidéken sokkal kiszámíthatatlanabb az időjárás, pillanatok alatt lehet vihar.
Az első 24 órában használható SalzburgCard-ként is a kártya. Saját kárunkon tanultunk mi is, mivel kb. a 30 órában szerettük volna a kedvezményét az Unterbergbahn-ra kihasználni.Miután türelmesen elmagyarázta a kasszánál ülő hölgy nagy nehezen megértettük / mivel messze nem tökéletes a német tudásom/, hogy már nem érvényes ez a kedvezmény. Kicsit kellemetlen volt!
Még egy kérdés: úgy tudom, hogy mindennaposak az esők Salzburgerlandban - de ezeket hogy kell elképzelni? :) Hamar véget érő futó záporok, vagy elhúzódó esőzések, vagy csak szemerkélő eső, amit esőkabátban még simán el lehet viselni? Gondolom mindegyik lehet :) , de azért hátha vmelyik jellemzőbb...Mire lehet számítani?
Ahogy mi tapasztaltuk, Németországban szinte mindenhol fizetősek a parkolók, Hallstatt az szinte biztos hogy fizetős, ha egyáltalán akad hely, Salzburgban gond nélkül találtam parkolóhelyet kis utcában, mindenhol máshol tudtam ingyen parkolni Ausztriában.
Nachtsternnek igaza van, Salzburgban még fizetőset is alig találtunk, a fesztiválok miatt iszonyú sokan vannak a városban. (De azért még elfértünk...:-))
Hallstattban mi párszor az iskola előtt álltunk meg, de ez még tavasszal volt, amikor tized ennyi a vendég arrafelé. Egy ismerős most járt ott, ők is inkább a fizetős sziklaparkolóban álltak meg, mert mindenhol ki volt téve az elvontató tábla.
Néhol kisebb településeken a parkolás 1-2 óráig ingyenes ha kirakod a papír órát, de amiket említettél, az mind idegenforgalmi központ, gyanítom, hogy ha a nevezetességek közelében akarsz megállni, akkor fizetned kell.
Salzburgban a parkolóházakban egyébként az egésznapos parkolás 15EUR.
Köszönöm a kártyára vonatkozó információt. Ami nem tiszta, és a pici betűket nem tudtam felnagyítani, így elolvasni a kártyán, hogy az az egy nap amikor Salzurgban lehet használni, az az első nap, vagy az érvényességi időtartam alatt bármelyik nap ( 24 óra) lehet. Mi ugyanis előreláthatólag az utolsó napon szeretnénk megnézni Salzburgot. Még egy kérdésem lenne: Tud esetleg valaki a környéken jó szállást (saját pozitív tapasztalatokkal )?
a hétvégén indulunk Salzburgerlandot felfedezni, egy bő hetet fogunk ott és környékén tölteni. Az lenne a kérdésem, hogy van-e esély a következő helyeken ingyen parkolóhelyet találni?
Már el is olvastam a beszámolódat, köszönöm, viszont azt hiszem, az lenne a legcélszerűbb, ha egy éjszakát ott töltenénk valahol a környéken. Leginkább az időjárástól félek, de sajnos csak szeptember végén tudunk menni.
Akkor Heiligenblut megnézésére számíts úgy egy órát és szedegesd össze a beszámolóm illetve a Großglockner-út honlapjának segítségével, hogy melyik helyeken állnál meg, mennyi idő menne el ezzel és hogy mikor van az utolsó átautózási időpont zárás előtt.
Szerintem, ha jó korán elindultok és már délelőtt odaértek Heiligenblutba (fogalmam sincs, mennyi ideig tart az út Körmendről), akkor a zárásig (nyáron talán 7 vagy 8 óra este) megtudtok nézni minen lényegeset és majd este 10 körülre odaértek Salzburgba. Ha nem akartok mindent annyira részletesen megnézni, mint mi, akkor sokkal hamarabb. Szóval mindeképp megoldható egy napban - úgy gondolom.
köszönöm Léna007, és bocs, igen kihagytam, hogy honnan indulnánk... Körmendről, így Graz - Villach - Lienz felől, nem tudom pontosan még merre kell menni, de a lényeg, hogy lentről mennénk felfelé :)
Nekem nem egészen egyértelmű a kérdésed. Északról mennétek le a Großglockner-Hochalpinstraße-n, a Zeller See felől Heiligenblutba, majd ismét vissza Salzburgba?
Mert vagy Heiligenblutban kezditek a kirándulást és egyszer mentek végig az úton "felfelé", vagy "fentről" mentek "lefelé", előbb végig az úton, majd a végén megnézitek Heiligenblutot, de javaslom, hogy ebben az esetben is menjetek még aznap vissza az úton felfelé, mert a jegy, amit vesztek (nem tudom, hogy 26 vagy 28 Euro egy szgk-ra), az tulajdonképpen egy napi jegy. Szóval aznap annyiszor mentek vele az úton, ahányszor akrtok, de másnap már újat kell vennetek ugyanezért a pénzért!
Maga a Hochalpinstraße kb. egy órás út nézelődés nélkül. De az ember azért megy oda, hogy megnézze a vidéket, így egy egész nap is kevés lehet rá (érdeklődési körtől függően). Brucktól Salzburgig kb. másfél órát mész.
Javaslom neked a beszámolóm 2005-ből, amiben részletesen leírom a Großglockner-utat.
Szia, szerintem két hétbe ez mind belefér, ha jó időtök lesz. A messze relatív, jók az utak, hamr odaérsz bárhova, ha egy kis koránkelés sem zavar, akkor minden belefér. Jó sok csodálatos helyet gyűjtöttél össze. Biztosan szuper nyaralás lesz.
Már sok infót gyűjtöttem be Tőletek, de még szeretném ha tanácsot adnátok.
Lofer-ben fogunk 22.-től 2 hetet eltölteni. Onnan elérhető helyek érdekelnének. Szeretjük a tavakat, barlangokat, várakat, óvárosokat, hegyeket, kondink nagyon rossz, így könnyű sétákat szeretnénk csak.
Amire eddig gondoltam a hozzászólásotokból:
- Még kifele menet útközben Hallstatt barlangostul, 5fingers kilato nem tudom belefér-e.
- Loferből később elmenni vissza a Salzkammergut-i tóvidéket bebarangolni.
- Salzburg
- Werfen, Liechtensteinklamm.
- Ramssau
- Großglockner Hochalpenstraße , Zeller See
- Stausee Mooserboden gát
- Sankt Johan im Pongau városa, mely mellet fekszik a Liechtenstein klamm
Olvasgatlak Benneteket egy ideje, s szeretnék tanácsot kérni. Szeptember végén mennénk (öt felnőtt) 3 vagy 4 éjszakára Ausztriába (ez talált-szállás-ár függő), első nap Grossglockner Hochalpenstrasse, majd Salzburg, s aztán Salzburgből tenni rövidebb kirándulásokat, mint Königsee, Hallstatt és Bad Ischl. Ez sok 4 napra? Valamint, ha első nap megyünk végig a Grossglockner Strasse-n, és nézzük meg Heiligenblutot, akkor éjszakázzunk ott, vagy belefér még az autóút Salzburgba? Mekkora esély van arra, hogy szeptember 23-a körül már szükség lesz téli gumira és hóláncra?
Megjottunk a Boden-to mellol,NAGYON jo volt,szuper ido,sok szep latnivalo,mindenkinek csak ajanlani tudom. Nekunk jobban tetszett,mint tavaly a Garda-to. Majd irok beszamolot es berakom a Boden-toval kapcsolatos topikba.
Sajnos a 25 év alatti korhatárból már kicsúsztunk, meg csak pár napra mennék,azaz nem biztos,hogy sokat szeretnénk vonatozni kint. Tudja esetleg vki, hogy a salzburgi tartományi kártyát lehet Salzburgban is használni, vagy ott a másikat kell megvenni?
Este vacsoránál beállított a hotelbe egy nagyon népviseletbe öltözött emberke vándorbottal, akiről első ránézésre a rajzfilmből ismert Pampalini jutott eszembe. Irtó jó pofa volt annak ellenére, hogy jócskán volt benne célzóvíz:) Ungarische Monarchie felkiáltással pózolt és táncikált, nagyon de nagyon aranyos volt....szóval ha találkoznátok vele, egy fotót készítsetek már róla, mert akkor nem volt kéznél a fényképezőnk és nagyon sajnálom, mert komolyan nagy élmény volt. A személyzet mondta, hogy mindennapos vendég, ezért is jutott eszembe, hátha nektek is szerencsétek lesz találkozni vele és összejönne a fotó:)
Biztosan nem fogtok csalódni. Mi is 29 Euro-ért voltunk és olyan bőséges svédasztalos reggelit kaptunk, hogy estig nem voltunk éhesek:) Ráadásul a reggeli presszó kávék is -amik nélkül mozdulni sem bírunk-, a hotel ajándéka volt, s nem is engedték, hogy kifizessük. Nagyon jó utat és szép időt kívánok Nektek!
Felvhívtam Sonnhof-ot, és van szabad szobájuk. Ráadásul akciósan félpanzióval 29 euro. Szerintem nagyon korrekt. Sajnos Mizsimazsi által említett appartmanok aug közepéig foglaltak, úgyhogy vszínű ide megyünk. Eu is nagyon szuper. Mindenkinek köszi a segítséget, remélem felejthetetlen hetünk lesz:) és az idő sem babrál ki veünk. Ha visszajöttem beszámolok.
Mi is szombaton nyári gumival és hólánc nélkül voltunk a Grossglockner-en:) Ami inkább lényegesebb, az tökéletesen működő fékrendszer és a biztosan fogó fékbetétek. Az időjárást illetően mi nagyon szerencsések voltunk, verőfényes napsütés volt mindenféle csapadék nélkül.
Még egy kérdés: Nagy gáz ha csak nyári gumink van és nincsen hóláncunk? Nagyon szertnék felmenni a grossglockner-re de lehet hogy ezt nyári gumival nem tudjuk megtenni?
A tauplitzi szállással fecsigáztál, mivel sajnos németül nem beszélünk (angolul is csak keveset) nagyon érdekelne hogy a valamelyik uszodás appartmannban (ami nem drága) van-e még hely. Holnap (6-án) terveztük az indulást ketten mennénk a férjemmel, és kb jövő hét kedd-szerdáig maradnánk. Ha megtudsz esetleg még ma valamit akkor priviben írd meg légyszives. Előre is köszönöm! A kártyával kapcsolatban is köszi mindenkinek az infót.
Mi Salzburgban a Hauptbahnhof-on /Főpályaudvar/tudtunk venni kártyát az Inf. irodában. Meglepően kevés helyen árulják, nekünk legalábbis csak ezt az egy helyet tudták mondani egy a virágpiac közelében levő utazási irodában.
Ha nem múltál még el 19 éves, vagy 25, akkor 25 illetve 59 euróért lehet venni ún. Sommerticket-et az ÖBB vonataira. http://www.oebb.at/ Ha sokat akarsz vonatozni, akkor ez lehet hogy megéri, már akkor is, ha csak a Bécs-Salzburg utat teszed meg oda és vissza. Buszra viszont nem érvényes.
Altakrisz, ha szállás kell, keress meg nyugodtan, van még pár klassz hely a tarsolyomban... :-) Gröbmingen kívül Tauplitzban is tudok néhány profin felszerelt apartmant uszodával, szaunával olcsón. Nem tart semeddig megkérdeznem, hogy van-e üres hely. És van itt egy magyar étterem is, kitűnő konyhával, magyaroknak kedvezménnyel!
Salzkammergut kártyát bármelyi Tourinform irodában vagy bizonyos elfogadóhelyeken, panziókban is vásárolhatsz.
Ha Ausseerland környékét is tervezitek, megint csak ajánlani tudom a Somer-Clue-Cardot, akár 150Eurót is spórolhat vele az ember!
Gyusz i, remélem legközelebb személyesen is tudunk találkozni és meglátogattok bennünket is. :-) Bad Ischl tényleg nagyon szép, de Hallstatt kihagyhatatlan, aki errefelé jár.
Mi is kirándultunk ma, végre eljutottunk Salzburgba, még az eső sem tudott minket elriasztani... De be kell ismernem, Salzburgot egy nap alatt képtelenség bejárni, így a legközelebbi kevésbé esős szabadnapunkat is rá fogjuk áldozni, mert tényleg egy mesés város. Ajánlom mindenkinek! Még magyar prospektust is sikerült vennem egy trafikban. :-))
Az Óváros, a Szentháromság templom és a Mirabell Kert lenyűgöző, bár napsütésben gondolom még szebb...
Az erődöt sajnos nem sikerült közelebbről megnéznünk, de legközelebb biztosan pótoljuk!
Altakrisz, ha szállás kell, keress meg nyugodtan, van még pár klassz hely a tarsolyomban... :-) Gröbmingen kívül Tauplitzban is tudok néhány profin felszerelt apartmant uszodával, szaunával olcsón. Nem tart semeddig megkérdeznem, hogy van-e üres hely. És van itt egy magyar étterem is, kitűnő konyhával, magyaroknak kedvezménnyel!
Gyusz i, remélem legközelebb személyesen is tudunk találkozni és meglátogattok bennünket is. :-) Bad Ischl tényleg nagyon szép, de Hallstatt kihagyhatatlan, aki errefelé jár.
Mi is kirándultunk ma, végre eljutottunk Salzburgba, még az eső sem tudott minket elriasztani... De be kell ismernem, Salzburgot egy nap alatt képtelenség bejárni, így a legközelebbi kevésbé esős szabadnapunkat is rá fogjuk áldozni, mert tényleg egy mesés város. Ajánlom mindenkinek! Még magyar prospektust is sikerült vennem egy trafikban. :-))
Az Óváros, a Szentháromság templom és a Mirabell Kert lenyűgöző, bár napsütésben gondolom még szebb...
Az erődöt sajnos nem sikerült megnéznünk, de legközelebb biztosan pótoljuk!
Szuper :) Köszönöm az útvonalat, és a leírásokat. Ha publikus esetleg megadnád a szállásotok címét? Az igazság az hogy nézegettem a felkeresendő helyeket de annyi a látnivaló hogy 1 hónap is kevés lenne. Ami aggaszt az sajna a várható időjárás ,mert talán péntekig lehet napsütés és a többi full eső. Az a baj hogy mi inkább a természetet (hegyek, tavak, stb) szeretnénk látni. de ha esetleg esős napokra is tudsz valami programokat ajánlani azt is megköszönném.
Ezért a hétvégéken turázgatunk,de ez is felér egy nyaralással.Ha rossz az idö,akkor városok ha szép az idö,akkor a természet vár minket.Hazamenni is jó volna,de idén jó,ha egy hétvége összejön....
Nem is azzal van a gond,hogy nem ott vannak a dolgok ahol mutatja,hanem hogy nem tudod,hogy az e a ténylegesen legegyszerübb,praktikusabb ut amin vezet.Az én tapasztalatom,hogy szinte semmilyen beálittással sem tudod kikényszeriteni belölük,a gyakorlat során bevállt legideálisabb utakat....
Korábban egy topictársunk Mallnitzban járt vonattal. 1200 méter magasan van a település, én már többször jártam ott, merem ajánlani ezt a kis települést. Be lehet járni vonattal meg busszal is a környéket, és nagyokat lehet túrázni a faluból is.
Szeretném a segítségeteket kérni. Pár napra mennénk Ausztriába vhova a hegyekbe autó hiányában vonattal,illetve busszal. Van valakinek hasonló tapasztalata? Merrefele érdemes menni?
Igazad van, tényleg kihagytam. De nem szándékosan. Nekem nagyon nyelvtörőek ezek a helyiségek és sok helységnevet örülök, hogy kitudok olvasni, nem hogy ki mondani. De a jövőben figyelek rá ígérem:D
A GPS-el kapcsolatban megnéztem: Nekem az IGO 2008. szept.01-i verzió van száma: 8.0.0.5400 az Ausztria térkép pedig 2008.04-es a masina adatai szerint. A tavaknál teljesen bekattant és mi is utána térképen át kontrolláltuk az utunkat. Nem feltétlenül rá hallgatva mindig:)
Párom volt már ott télen párszor síelni (én nem tudok és nem is akarok). Mi egész biztosan rengeteget fogunk még a jövőben Ausztriába utazni és mindig újbb helyeket keresek magunknak, úgy hogy gondolom, majd arrafelé is elmegyünk egyszer. Csak hát az embernek kevés az évi szabija, főleg, hogy ha akr mindnképp egy évben egy tengerparti nyaralást és hegyit is és jó párszor még hazalátogatni is. Sajna.
Nem. Nem helyette mennék Kaprunba, hanem mérgesít, hogy sosem jön össze.
A Weißseetől van egy útvonal, hogy ha egy hegygeric menténmész lefelé, a Tauernmoossee Rudolfshütte felé eső oldalán mész végig, a gát faláig, majd onnan tovább a Grünsee-hez, illetve vagy teljesen le. Mi ezt az utat akartuk, csak eltévesztettük...
Szia! Szerintem a legjobb helyre fordultál:) Én még a hétvégi "rámhatások" alatt állok mindig és nem tudok elszakadni tőle:) Ha vissza olvastál, akkor felesleges leírnom, hogy mi is a nagy semmibe indultunk és hála mizsimazsinak csak sikerült szállást kapnunk, ami ráadásul minden elképzelésünket felülmúlta. Mi hajnal 5-kor indultunk Sopronból és a linkelt útvonalon mentünk szálláshelyünkre Gröbming-be. Szerintem erről a pontról kiindulva nagyon sok helyre ellehet jutni.
// a térképtervező valamiért nem engedi az utat a Grosslockner-en keresztül ezért van kettőbe...//
A szálláshelyünkre végül is délután 6 körül érkeztünk és meseszép volt az út s közben körbejártuk a Wörther see-t teljesen. De készítek majd egy útibeszámolót, fotókkal illusztrálva csak ma annyira rohangálós napom van, hogy szinte még nem volt időm semmire sem:)
Amúgy többen írták, hogy sok helyen hírdetik az útak mentén a kiadó szobákat és ezt tanúsíthatom én is, tényleg így van. Rengeteg ilyet láttunk. Csak nekem azért volt fontos egy fix pont, hogy hozzá tudjam igazítani a tempót és a menetrendet. Meg így azért egy hatalmas megnyugvás volt bennünk, hogy biztosan lesz fedél a fejünk fölött. Én tiszta szívből tudom ajánlani a szállásunkat.
Pár éve voltunk itt: Eisbacherhof, nagyon jó hely. Grossglockner nincs közel, de elérhető. Viszont a közelben is nagyon szép helyek vannak. pl: dachsteingletscher Van (volt?): gleccser a Grossglocknernél, de sajnos eléggé olvadozik.
Új vagyok ezen a fórumon, és szeretnék Tőletek egy kis segítséget kérni. Holnap után indulnánk Ausztriába 4-5 napra. Mivel előre nem foglaltunk szállást, az első kérdésem rögtön az lenne, hogy tudtok-e valami elfogadható áru szállást ajánlani? Ahogy néztem rengeteg hely van ami gyönyörű Ausztriában ezért olyan hely kellene ahova M.o.-ól este oda lehet érni, és onnan csillagtúra szerűen be lehetne járni az országot. Ha esetleg tudtok egy pár helyet ajánlani azt is megköszönném. Grossglockner-t nagyon bevállalnám.Ott van gleccser is? Előre is köszi a segítséget :)
Mi eddig háromszor voltunk Ausztriában GPS-szel. Mindi jól működött. Ha hiba volt az az én rossz beállításaim miatt volt. Egyébként teljesen pontos. Minden ott volt a valóságban, ahol mutatta. Én még a 2006-os változatot használom, mert az újabbak nem tetszenek. Idén Tauplitzba is tökéletesen navigált. Pont azon az útvonalon, amit én is választottam volna.
A navikkal vigyázni kell.A jó helyismerettel rendelkezök,soha nem arra mennek amiket a navi kiír.Vannak olyan praktikus utvonalak,amit semmilyen módon nem tudsz megtervezetetni a navival,csak ha ismered a településeken amin átvezet az ut,meg az utat,de akkor meg ugye minek a navi?
Èn nem szeretem.ha címet kell megtalálni akkor praktikus,de a térkép sokkal jobb ha az ember nem akar nagy kerülöket vagy uttalan utakat meglátogatni...
Mi az idén már háromszor voltunk, egyszer Semmering, egyszer Salzburg és egyszer St Wolfgang. Az iGO 8.3.2 nekem tökéletesen működött. Nem mentünk feleslegesen és tökéletesen odavezetett a szállodák elé.
Örülünk hogy ilyen jók az első tapasztalatok, vissza fogtok menni még :)
GPS-el nekem gondom nem volt (IGO 2006), pár új körforgalmat nem ismert fel, de egyébként a legeldugottabb tiroli kis faluban is megtalálta az utcát, sőt, a házat is. Viszont ha a legrövidebb tervezési mód van beállítva, lehet érdekes utakat bejárni :))) hihetetlen hegyi "ösvények"-re vihet, ahol talán még a zergék is óvatoskodnak...
Gyusz i, örülök, ha tetszett a szállás, az utolsó pillanatban sikerült elérnem a Sonnhof-ot, szerencsére még volt náluk egy üres szoba.:-)
Tartottam tőle, hogy GPS-el mentek, akikkel beszéltem eddig, szinte kivétel nélül mindenkit félretájékoztatott a szerkentyű, legyen az Tauplitz, Gröbming vagy Ausztria bármely része. Valamelyik nap egy párocska egy karintiai falut keresett és nálunk, Tauplitzban kötött ki... Nagyon meglepődtek, hogy messze nem ott vannak, ahová indultak. Én még mindig inkább a jól bevált papírtérkép híve vagyok... :-)
Szóval a Weißsee helyett mégis Kaprunba mennél inkább? :-) A Tauernmoos egyik oldalán is van a kapruni víztárzóhoz hasonlóan egy nagy fal, de ha jól gondolom, pont azon a részen, ami időben a legtávolabb van a felvonótól. Mindegy, csak legyen jó az idő.
kb. egy órája érkeztünk haza, mert ma még reggel visszaugrottunk Ausztriába a Fertő-tó eddig nem látott részét megtekinteni és végül is Szlovákián át kicsit kitérővel érkeztünk meg nem régen :) Most egyenlőre csak dióhéjban annyit, hogy ha a GPS-re hallgatok, akkor valami hegyi kecskével tölthettük volna az éjszakát, mert nagyon mellé vitt az IGO:DD De nem volt végül is semmi gond, megtaláltuk a szállást és ilyet helyet álmodni sem mertünk volna. Nagyon köszönjük Neked az utánajárást, mert most még nem tudom igazán szavakba önteni, de fantasztikus volt. Családias, teljesen magyarul beszélő személyzet, isteni csapolt sör és.....és a többit holnap leírom az útikalandunkkal együtt részletesen is...:) ...letiltottam ugyanis a GPS-nek az autópálya opciót és olyan helyeken vezérelt viszafelé Sopronig, amit szerintem nem sokan tapasztaltak még innen az Alföldről. Bár magasságban nem vetekedett a Grosslockner-rel (pedig ott is lefőttem párszor) de azok a nevesincs utak a hegyek között néha még azon is túltettek:) Rengeteg élményem van a 2 nap alatt közel 1500km bejárt útról...holnap megpróbálom normálisan megfogalmazni, ígérem. :)
Én nem tudom, hányszor kell, hogy még ide utazzak ahhoz, hogy végre láthassam a kapruni tározókat. :-) A Rudolfhütte felvonójának (Enzingerboden-nél) a jegyárusítójánál nagyon klafa túrás térképet lehet elvenni ingyen, rajta van, ha jól emlékszem 5 vagy 6 útvonal, hogy hogyan gyere le onnan. Az segít a választásban,mert az időtartamot is mutatja.
A harmadik kép nagyon hasonlít arra a szakaszra, ahol a felvonő megy felfeléa Grünsee után a Rudolfshüttéig, és akkor a tavas képek lehetnének a Tauernmoos tározó...de megnéztem a saját képeimet és azokon nincs a háttérben ilyen lecsapott tetejű hegy, mint nálad a 3-ason. Így passz. :-) Mivel kocsik parkolnak a víztározónál, így sem a kapruniak, sem a Tauernmoos nemlehetnek. A Durlaßboden ettől jóval kisebb volt. Hmm. Kíváncsi vagyok. ? :-)
Igen, a fedett részen nagyon erős a görgeteg hullás és vannak ember méretű kövek is.
A kombijegy a felvonóra fel és le, plusz a belépő a barlangba vezetéssel: 19 Euro.
A parkolótól a felvonóig is kell caplatni úgy negyed órát felfelé, majd a felvonó utáni rrész lesz jobban meredek, az is olyan 15-20 perces szakasz. Nagyon nem praktikus a sorrend. :-) Felfelé (főleg, ha még tűz is nap) csurom vizesre izzadod magad, utána meg menj be egy óra hosszára a nulla fokos barlangba. Aki nem érzékeny, annak mindegy, de én nagyon könnyen megbetegszem a hidegtől, így nekem rendesen ott kellett lenni ésszel. A beszámolómban ezt is részletesen leírtam, itt linkeltem pár hozzászólással lentebb.
Olyan embert is láttunk, aki a parkolótól gyalog megy fel, felvonó nélkül, a felvonó alatt cikkcakkban menő iszonyat vékony kis ösvényen, ami erős cikcakkban szeli át a brutálisan meredek görgeteglejtőt.
Zbigniew: felfele 5,50 míg lefele 5,00 euró a felvonó díja. Onnan tudom, hogy a héten megyünk oda.
Léna: írtam levelet a kapruni vizierőműnek, azt válaszolták, már visszatöltötték a vizet és szívesen látnak. :-) Közben felfedeztem, hogy az oldalukon lehet is látni az aktuális állapotot. http://www.tauerntouristik.at/en/kaprun/fotopoint/index.php Ha a Weißsee-hez megyünk, 5 vagy 7 órát tudnánk ott tölteni, csak így jár arra busz. http://www.gletscherwelt-weissee.at/typo3temp/pics/6d86d42e3c.jpg Bár ezen a térképen egyszerűnek tűnik hogy mondjuk végig megyünk a hegygerincen, ettől a túrától jobban tartok, hogy eltévednénk vagy nem bírnánk. De ha jól értelmezem az árakat, legjobban azzal járunk, ha megvesszük a Enzingerboden – Weißsee szakaszra le és fel a jegyet 19 euróért és legfeljebb Rudolfshüttétől lefele a Grünseehez gyalog jövünk, majd onnan megint felvonóval le. Így fent dönthetünk úgy, hogy a Weißsee-t járjuk körül és végig felvonózunk, megállva a Grünsee-nél.
Véleményem szerint csak félig igaz, amit hallottál. Nekem a dombornyomott Visa kártyámat benzinkutaknál és autópályán mindig elfogadták, de boltban vagy áruházban soha. Ott mindig Mastercardot kértek.
hello. haverhoz megyünk pár napra grazba. ő kint dolgozik és azt mondta h a visa electron bankkártyákat nem ismerik/szeretik arrafelé. Mit ad Isten nekem ilyen van.:-(
A Schafbergbahn a centrumból indul, ott van a hajóállomás is.. Van egy Mittestatiója, ahol ki lehet szállni, aki fél úton rosszul van itt szállt ki, mi két órát vártunk az indulásra. Rengetegen vannak mindig. Időnlént tényleg ijesztő mélység van mellette, viszont a panoráma nagyon szép.
Mint korábban írtam élménybeszámolómban a jégbarlang nekünk csalódás volt, mivel a nagy rohanásban és a teljes sötétségben alig láttunk valamit. Kicsit rosszul van szervezve. Szerintem a rengeteg csoport miatt túl gyors a tempó. Azzal foglalkoztunk csak, hogy hova lépünk!
Jó lehet ez a kisvasút, tetszik! Tavalyelőtt voltunk St. Wolfgangban /berchtesgadeni szállásról indulva/, de az ott eltöltött pár óra csak arra volt elég, hogy a sikátorszerű utcákat körbejárjuk a centrumban, na meg elfogyasszuk az uzsonnánkat a kikötőben csodálva közben a tavat. Sajnos időnkből többre nem futotta, pedig ez a vonatozás tetszett volna nekünk is. Honnan indul ez a vonat egyébként, a városközpontból?
A végállomás pedig a Schafbergstation?
Nem hittem volna, hogy Werfenben a jégbarlanghoz vezető út ilyen meredeken ível felfelé, ahogy látom sok helyen fedett részen, gondolom a sziklaomlástól tartva lett így kiépítve. A bejárat úgy néz ki, mint valami ősember barlangja, biztosan szép lehet belülről is. :)
Puchberben szeretnénk befejezni a 4 napos ausztriai kirándulásunkat. Sajnos csak pár óránk lesz, ezért nem tudunk felvonatozni a hegyre, de minél közelebb szeretnénk menni a hegyhez. Azt szeretném tudni, hogy ez autóval lehetséges-e, esetleg valameddig vezet fel út a hegyre?
Az 5. fotó Schafbergbahnspitzeről készült 1800m körül,ez a St. Wolfgan-i Schafbergbahn Bergstatioja ill. e fölött kicsivel. Innen nagyon szép a körpanoráma a tavakra, mivel gyönyörű idő volt 150-200km-re lehetett látni./ pl. a Watzmann csúcsát is láttuk/. Nagy élmény volt ez az utazás a kis vonattal, igaz jó drága - 27,80Eur/fő- de megérte.
A másik fotó, amit kérdezel, a jégbarlangba vezető úton készült Werfenben.Hosszú, meredek, eléggé fárasztó út.
Előbb vannak még fotók, csak sajnos nagyon lekicsinyítve tettem fel, utólag jöttem rá. Készítettünk 1300 fotót és 3 órányi videót.
A Weißsee körül van egy jó túraút körbe, ami 2 órát tart, de amikor mi voltunk (június közepén) még több méter vastag hó volt és nem lehetett körbe menni.
Viszont az is jó útvonal nagyon, ha a Rudolfshüttétől elindultok le gyalog a felvonó alatt kacskaringózó úton, nagyon szép és renegeteg vízesés van, vagy pedig a hegygerincen a Tauernmoos víztározóhoz és onna a Grünseehez és onnan felvonóval le. Mi ez utóbbit akartuk, de mivel a Rudolfshütténél nagy hó volt, nem találtuk meg a Tauernmoos tó felé vezető utat és így lett a másik. Én is inkább a természet rajongója vagyok, mint városok és múzeumoké. :-)
Korábban már megtaláltam a blogodat, de csak átfutottam. Most a <a href="http://www.gletscherwelt-weissee.at/Mountain-experience.147.0.html?&L=1" target="_blank">Weißsee Glacier World</a> oldalt tanulmányozom. Igen, van busz a felvonóig, ha a <a href="http://maps.google.com/">http://maps.google.com/</a> oldalon a keresett területet megfelelő mértékben nagyítod, megjelennek az utcanevek és ahol van, a buszmegállókhoz tartozó piktogramok is, rákattintva meg az arra járó busz száma. A <a href="http://www.postbus.at/en/Search_Connection/index.jsp?L=vs_postbus target="_blank">http://www.postbus.at/</a> oldalon meg megtalálható hozzá a menetrend.
Városok és kulturális látnivalók nem érdekelnek, azok vannak máshol is. :) Inkább a természetben előforduló érdekességeket, alapvetően a felsorolt nevezetességeket néznénk meg, szép kényelmesen, nem sietve. Viszont komolyabb túrára nem vagyunk felkészülve és felelőtlenül nem indulnék el egy nem jelzett túraútvonalon.
Akkor Kaprun mellé tartaléknak elmentem Weißsee környékét, a fenti oldalon írnak pár utat, ami gyaloglással könnyen teljesíthető. Aztán lehet hogy csak felvonóval megyünk fel és le. De ezek a felvonók elég drágák (+odabuszozás), ezért jobb lenne hasonlóan szép helyre eljutni, ami ugyanakkor megközelíthető átlagember számára is, kétlábon.
Igen, sajnos vmit elrontottam a képek felrakásánál és így nem tudom átadni,azt amit ott láttunk.
Schönau am Königssee gyönyörű kis település, minden szempontból nagyon jó helyen van. Busszal 4-5 perc a tó, gyalog kb. 25 perc alatt elérhető. Hajóval átmentünk az Oberseehez, felejthetetlen élmény. A környező hegyek látványa lenyűgöző. Az időjárás csaknem tökéletes, sőt túl jó /meleg/ volt, azt leszámítva, hogy egyik este tojás nagyságú jégeső volt kb. 15 percig.Összetört néhány autót, hát mi is izgultunk. Jennerbahnnal felmentünk a hegyre. Voltunk a Khelsteinhausnál, ez is fantasztikus élmény volt. Panorámaútról gyönyörő a kilátás, ugyanakkor nagyon félelmetes, hiszen mély szakadék van az út mellett. Nagy élmény volt, hogy mivel sikerült kikönyörögnöm a sofőrtől, legelől, az idegenvezető helyéről videózhattam lefelé menet! A szomszédos településre is érdemes volt átmenni, ahol a Wimbachtalban gyönyörködhettünk, ez egy nagyon szép szurdok.Sokat spóroltunk a szállásadónktól kapott un. Kurkarteval, amivel minden helyi busszal ingyen közlekedhettünk, kedvezmény adott a parkoláshoz, felvonóhoz.
Innen mentünk át Salzburgba, bejártuk a várost a legmelegebb napon, árnyékban 36 fok volt. A hőség ellenére nagy élmény volt ez is.
Másnap St. Johan im Pongauba mentünk, a Lichtensteinklammot jártuk be, gyönyörű szurdok, csak rengetegen voltak. Utána a jégbarlangot /Eisriesenwelt/ néztük meg. Mi egy kicsi csalódtunk, alig láttunk valamit a barlangból és borzasztó fárasztó volt az út felfelé. Valószínű hozzájárult az, hogy nem volt elég lámpa, mi voltunk az utolsók, mi már nem kaptunk, rohanás volt az egész , nem lehetett nézelődni, sokakban fel sem merült, hogy miért van náluk a lámpa. sem a lépcsőket, sem a látnivalót nem világították meg. Csak itthon a "dugiban" készült fotókon tudtuk megnézni. A Dobsinai jégbarlang nekünk jobban tetszett.
Az 5. napon reggel még mielőtt elindultunk második szálláshelyünkre St. Wolfangba kimentünk a Königsseehez, húú, nézze meg, aki tudja... ennyi !
Útban a Wolfangsseehez még megnéztük a Werfeni várat.
St . Wolfgangban nagy meglepetés várt, mert sokkal szebb, mitöbb gyönyörű volt a szállásunk, mint amit a Netre feltett képről gondoltunk.Kaptunk kerékpárokat./ Schönauban is/
Schafbergbahn volt a legnagyobb élmény-klassz.Tó és környéki panoráma út, Bad Ischli, Schwarzensee, túrák, séták.
Ez volt a mi idei nyaralásunk.Valószínű a karácsony itt fogjuk tölteni.
Mi 4 éve egy hetet töltöttünk volna ezen a környéken, de szünet nélkül szakadt iszonyú erősen az eső, a kocsi tetején szétáztak a biciklik totál, három napi várakozás után dühödten étrtünk vissza Münchenbe (ott élünk).
Az idén is a félidőben esett az eső.
A kapruni víztározókról sok csodaszép légifelvételt láttam, minden vágyam volt eljutni oda, és most az idén, aznap, amikor odamentünk volna, a szomszédban lakó magyar, aki ott dogozik az építkezésen, mondta, hogy ne menjünk. Nekünk könnyű dolgunk volt, mert autóval voltunk és egész hétre, minden napra meg volt előre a terv, így egyzserűen egy nappal későbbi tervet vettünk előre:
elmentünk autóval Bruckból Uttendorfig, ott pedig fel a Stubach-völgyén (biztos vagyok benne, hogy visz fel buszjárat is, mert láttunk ilyen menetrendszerit), innen felvonóval mentünk fel a Rudolfshüttéig és onnan pedig gyalog le, gyönyörű vidékeken túrázva (képek és beszámoló erről a link alatt), több tengerszem tú érintésével.
Szóval pl. ezt tudom ajánlani, vagy pedig elmentek egy helyi busszal a közeli Saalfeldenbe, ott van egy helytörténeti múzeum (nem túl nagy), vagy még egy kicsit északabbra, Lofer felé, ahol három érdekesség van szinte egy helyen, két szurdok és egy barlangrendszer (Seisenbergklamm, a másik klamm-nak most nem jut eszembe a neve és a Lamprechtshöhle).
Uttendorfban van egy pillangóház is, valamint a környéken szinte minden faluban van thermálfürdő vagy uszoda (ha rossz idő lenne).
Vagy vissza St. Johann felé, elég közel Bruckhoz (talán 20 km?) Taxenbach településnél a Kitlochklamm, ez is nagyon szép hasadék.
Még ezer dolog van, de nem tudom, mi az érdeklődési körötök. Eleve a Zeller See környékét körülvevő hegyeken mesés túrákat lehet csinálni.
Werfen tervbe volt véve, így nézne ki az 5 nap: 1. nap: Liechtensteinklamm (Linzből indulva Salzburgon át, majd a nap végén Zell am see) 2. nap: Großglockner, Franz Josefs Höhe (ha az Edelweiss-spitzénél leszállnánk a következő és egyben utolsó busz 4 óra múlva jönne, ami a Höhére felmenne és azonnal jöhetnénk vele vissza, mert utána nem lenne más; szóval csak a FJ Höhén szállunk le és elleszünk ott 3 órát az utolsó buszig) 3. nap: vízesés Krimmlben 4. nap: víztározók Kaprunban 5. nap: Werfen - jégbarlang és a vár (és este vissza Linzbe)
Kaprunban a hatalmas gát is érdekes lehet, de ha mégsem mennénk oda, Te mi mást ajánlanál aznapra?
Mindenkit üdvözlünk! Hazaérkeztünk 10 napos nyaralásunkról a Königsseetől és a Wolfgangseetől. "Néhány" fotó, mert a megfelelő szavakat még nem találjuk.... FANTASZTIKUS, GYÖNYÖRŰ.....
Kaprunban van egy kisebb vár is és a Sigmund-Thun Klamm (mindkettőrpől teszek be neked majd a hozzászólás végén képet is).
Salzburg- Sank Johann útvonalon Hohenwerfen vára (Werfennél) és az Eisriesenwelt (oda is megy fel a felvonúig minibusz).
A kapruni víztározókhoz nem mennék fel a helyedben, mi is csak ott tudtuk meg, hogy le vannak eresztve és csak a hatalmas betonteknő van, építkezési munkálatok folynak a nyár folyamán, azt nem tudom meddig, de mi az utolsó pillanatban a tervezett kirándulás reggelén tuduk ezt meg, és inkább máshova mentünk, nagyot csalódtam volna odafent, főleg annyi sok pénzért...
Nem semmi, hogy így vonattal, busszal nekivágtok, én nem szeretem, ha menetrendektől vagyok függő.
Első nap inkább a Liechtensteinklammba megyünk, mert Zell am see-ben foglaltam szállást, és csak 4 óránk lenne megnézni a krimmli vízesést hogy az utolsó busszal eljussunk a szállásig. A Liechtensteinklamm meg mivel Salzburgból megyünk vonattal aznap, úgyis útbaesik.
Krimml így külön napra került, mint ahogy mind az 5 napon csak 1-1 nevezetesség van betervezve. Az összes szóbajöhető busz/vonat menetrendet letöltöttem, de bőven időt ráhagyva is úgy számoltam, hogy minden nap 16-17 között visszaérünk a szállásra.
Nem leszek elégedetlen, ha csak úgy nézelődünk a városban , de
Mi az amit kifejezetten érdemes megnézni Kaprunban/Zell am see-ben (a gáton és a szurdokon kívűl) hogy eltöltsük a nap maradék részét, ha már ott vagyunk? Vagy a Salzburg - St.Johann im Pongau - Zell am see - Krimml vonalon akármi amiért érdemes leszállni és el lehet tölteni ott 3-4 órát? Itt elég sűrűn jár a busz/vonat, le tudnánk szállni.
Köszönöm Léna, felírtam a címet, egy próbát biztosan megér. Kapaszkodok mindenbe most amibe csak lehet. Holnap hajnalba indulok innen az Alföld keleti részéből és onnantól már nem is leszek gépközelben... Jövőhéten azért beszámolok a kalandos hétvégéről ígérem:)
valóban így igaz, rengeteg "zimmer frei" van, nagyon nagy árkülönbségekkel. Mi pár évvel ezelőtt, amikor sátrazni indultunk, de jött a jégesős vihar és hirtelen kellett keresnünk szállás, vagy 6-7 helyre csengettünk be, és nagyon drágák voltak, míg egy kicsit kevésbé forgalmasabb helyen találtunk olcsóbb szobát.
Az idén ugyanoda tértünk vissza egy hétre:
Ez VorFuschban van (Fusch an der Großglocknerstraße, ez a Zeller Seenél, Kaprun közelében van), direkt a Groüglocknerhez vezető út kezdetio szakaszánál.
(Szállásadó a Lochner család, cím Zeller Fusch 153./Fusch an der Großglocknerstraße, Tel.: 0043 6545-6138, e-mail:vermietung@ianitor.net, 1 éj reggelivel 16-17 Euro/fő).
Csak németül beszélnek.
Szóval ezt tudom ajánlani nektek, de ha foglalás nélkül indultok neki, akkor is biztosan találtok számotokra megfelelő szállást, mert Dunát lehet rekeszteni velük.
Én a tetejére tippelnék. Ott vannak nagy füves domboldalak. Jártunk arra 3 éve, de akkor nem láttunk mormotát.
Nekem az egész út nem is tetszett igazán. Napközben elég sokan is voltak, tele volt busszal, amiktől nem lehetett haladni a meredek úton. Van egy kis tó az út mentén. Talán az a legszebb hely.
Fejlemények: 8 számot hívtam fel és beszéltem személyesen (magyarul) Salzburg környékén, de vagy foglalt vagy min. 3 napra adnák ki a szobát. Az egyik tulajdonos azt javasolta nézzük az út mellett a zimmer frei feliratokat, mert állítólag rengeteg van. Ott nagy eséllyel találni lehet üres szobát...
Nagyon örülök a lehetőségnek mizsimazsi és előre is nagyon szépen köszönöm a segítséged! Szombat éjszakára szeretnénk egy szállást 2 főre és csupán ennyi a kívánság:) Az ár is nagyon jó amit írtál, szóval nagyon reménykedek és várom izgatottan az elérhetőséget!
Én is át számoltam közbe az utakat keresztül-kasul és kalkuláltam. Nagyon hosszú, így igaz. Nos nem igazán szeretnék "mártíroskodni" vezetés terén. Két hete ezt már megtettem- szintén hírtelen ötlettől vezérelve-, és elugrottunk a Gyilkos-tó környékére Romániába ami 1140km volt és 20 óra alatt tudtuk megtenni az ottani utak minősége miatt. (az utolsó 450km-t pedig tök sötétbe, tomboló viharban, zuhogó esőben... a tájból persze már semmit sem láttam és írtó fárasztó volt. Ebből sokat tanultam...)
A Sopron-Grossglockner-Sopron utat egy nap alatt én sem tartom túl jónak, bár nyár van és főszezon, tuti, hogy találtok kint is egy-egy éjszakára szállást. Errefelé rengeteg "Zimmer Frei" van, és a szállásadók többnyire nagyon kedvesek, mindegy, hogy beszélsz-e németül vagy, nem.
Bár a Grossglockner felé nem tudok szállást, de Salzkammergut onnan márcsak egy ugrás, a Hallstaedtersee, Wolfgangsee vagy a Traunsee szintén megér egy sétát. Tauplitzban épp a napokban foglaltam 5napra szállást egy ismerős párnak, egy kis panzióban, reggelivel egy éjszaka 22Euro/fő, a tulajt jól ismerem, nagyon kedves, szereti a magyarokat és nála is van hely, még augusztus elejére is. Ha esetleg érdekel, szívesen elküldöm az elérhetőségét.
"hullafáradtan". Ez tetszik. Mint mi szoktunk. Ez nem tespedés volt, hanem aktív nyaralás. Így kell ezt csinálni! :) Pár infót megköszönnénk. És milyen volt a Wetter?
Ma érkeztünk haza a Königsseetől és a Wolfgangseetől hullafáradtan, de millió élménnyel gazdagabban! Fantasztikus volt, szavakkal leírhatatlan!Ha Valakinek kérdése van szívesen válaszolok a környékkel kapcsolatban. Mindkét szállásunk nagyon szuper volt, főleg a St. Wolfgang-i - csak ajánlani tudom Mindenkinek!Később írok élményeinkről és tapasztalatainkről, remélem van, akit érdekel! Sok helyen jártunk már, de tényleg ez volt eddigi legszebb, élményekben leggazdagabb nyaralásunk.
Most már a párom is beleszédült ebbe a tájba, és beindult a gépezett:) néztem ezt az oldalt is:
www.edelweissspitze.at
egy éjszakát csak megérne a kényelmes nézelődés és az én szemem se lenne olyan mint aki egész nap hegesztett:) A szállás amúgy mesésnek tünik a csúcson. 32 euro/ fő egy éjszaka a standard kis szobában.
Ilyenkor bánom, hogy az én időben még orosz nyelvet volt kötelező tanulni és hiába is hívnám telefonon őket...:( Ha viszont van a környéken címetek vagy valami stuff, akkor most jöhetnének... Van ismerősöm, aki perfekt szinten beszéli a nyelvet, de a sors fintora, hogy éppen Görögországban nyaral .... no de azért nem adom fel ilyen könnyen:)
No igen, lehetőség és látnivaló nagyon sok van :) Graz környékén akkor már ott van a Pyramidenkogel kilátó is... szinte minden 50km-re lehetne mondani olyat, amit látni kell! :)
Kérdés mennyi idejük lesz, mit szeretnének (város vagy természet), és mennyi autózás fér bele...
Meg egy tipp. Ha Grazig elmentek, onnan kozel van a Medveolo-szurdok. Graz tehat lehet varosi latnivalo, a Medveolo-szurdok pedig igazi kulonlegesseg. A zseninfo-n van rola leiras magyarul is: http://www.zseninfo.hu/ausztria/a_szurdokok/barenschutzklamm.php
Gyusz i, bocs, hogy beleszolok, de szvsz 1 napos turanak kicsit sok a Sopron-Grossglockner-Sopron. Csak a Sopron-Salzburg 361 km egy iranyba. Ha varost akartok nezni, ott van Eisenstadt, ha hegyet, akkor teljesen jo egy kirandulas Puchbergbe. (Puchberg am Schneeberg 51 km Soprontol.) Ha sok idotok van, kisvasuttal fel lehet menni a Schneebergre, ha keves, akkor a sipalya felvonoja is eleg. Nagyon szep a Hohe Wand Nemzeti Park is (49 km Soprontol), ott is van szep hegyi latniavalo. Nyilvan nem hasonlithato a Grossglocknerhez, de talan kicsit racionalisabb terv.
A Grossglockner-úton át lehet rohanni 2 óra alatt is, de sokunknak egy nap is kevés rá :) teljesen attól függ, hogy mennyit álltok meg fényképezni, másztok-e valamelyik úton? Szállás szerintem lesz, de inkább telefonon próbálkoznék, aktuálisabb, gyorsabb, egyértelműbb mint 2 nappal az érkezés előtt levelezni. A legtöbb házban nincs internet.
Köszi szépen és köszi a linket is! Szerintem döntöttünk is, ez a panoráma út a képekből is ítélve csodálatos és maradandó emlék lesz biztosan. Időben nem tudom, hogyan fogunk kijönni, esetleg azt tudjátok kb. mit jelent ezen a szakaszon át autózni? Persze kényelmesen, meg-megállva már csak a gyönyörködés kedvéért is, meg ahogy nézem a térképen az emelkedőket, a kis 1.6-osom is biztosan szeretne szusszanni majd egyet vagy kettőt:) Szóval ezt célzom meg, ha szerencsém van akkor az Igo is ismeri a környéket. Még megpróbálom a lehetetlent azért, azaz ott a környéken egy éjszakára valami egyszerű szállást keríteni. Egészségesebb lenne így és nem kellene annyira rohanni, több idő lenne mindenre...bár a nettes foglalási lehetőségeket éppen most nézegetve nem sok esélyem van rá. Sok helyen egy napra nem is adják ki hétvégén a szobákat.
Köszönöm még egyszer mindenkinek a gyors segítséget!!
Szia! Salzburgnál délnek kell tartani az autópályán,a Grossglockner Hochalpenstrasse Bruck falucskánál kezdődik és lemegy egészen a karintiai Heiligenblutig. Néhány évvel ezelőtt kb 30euro volt az útdíj. Brucknál és Heiligenblutnál is fizetőkapuk vannak. Ajánlott viszonylag korán érkezni mert a délutáni órákra már nagyon összegyűlik a nép, és pl.az Edelweis-spitzén már nehéz parkolót találni. Az élmény viszont mindenért kárpótol! A Franz Jozef höhe-ről teljes terjedelmében látható a Grossglockner és a Pasterze-gleccser.Utóbbi már nem sokáig mert az elmúlt években szinte teljesen összezsugorodott.
Nagyon szépen köszi a gyors válaszokat és a mesebeli fotókat is. Most belebújtam a Google-ba és nézném (keresném) ezt a a Grossglockner panorámautat. Kis "mankót " tudnátok még hozzá adni, hogy honnan is indul ez az út és hogy lehet eljutni errefelé?
Ha nekem 1 napom lenne Ausztriára, nem várost néznék :)
Kiválasztanék egy tartományt (Salzkammergut pl.), hegyekkel, tavakkal, és ott túráznék, sétálnék. 1 nap nagyon kevés, főleg ha reggel még Sopronból indultok. Viszont ha már 1 nap és autózás, akkor a Grossglockner panorámaúton elgondolkoznék... Salzkammergut-ból levisz Karintiába, és igazi látványos, élvezetes út.
Pár kép, hátha segít célt választani: http://www.flickr.com/photos/hgizmo/collections/72157606047330281/
Hát Ausztriába tényleg csak a Spar-unkkal szabad utazni! :) A cikizést félretéve: ha már elmentek Salzburgig akkor javaslom a Grossglockner utat megjárni,vagy kicsit ugyan messzebb van de a Krimml-vízesés csodálatos program. Erről még ma is viszonylag kevesen tudnak,pedig úgy tudom,hogy Európa egyik,-ha nem a legmagasabb vízesése. Jó utat!
Jó magam é spárom hirtelen ötlettel vezérelve hétvégén szeretnénk autós kirándulásként egy napot Ausztriában eltölteni. A cél minél többet látni az országból. Mivel szállást már nem tudtam intézni (német nyelvtudás meg vajmi kevés) így Sopronba szállnánk meg. Szombat reggel indulnánk a felfedező útnak és ezért is szeretném kérni a tapasztaltabbak tanácsát, mit érdemes felkeresni, melyik útvonalat érdemes választani? Egyik elképzelt cél Linz - Wels-Salzburg jelenleg, míg a másik pedig Graz-WIllach. Számolgattam, hogy az egészet körbe járjuk, de km-ben az már nagyon húzós egy napra szerintem és estére Sopronba is illő lenne visszaérnünk.
Imrola, koszi a tippet! Megrendeltem toluk egy Karintia kirandulokalauzt, valamint ket f&b turistaterkepet. Utolag esett le, hogy valszeg nemetul van a kalauz, de sebaj, tippnek jo, a kiegeszitest meg hozzaolvasom angolul vagy magyarul.
Elfogadták a kérelmünket a magyar nyelvű prospektusokra, tegnap megkaptam a hivatalos felkérést a Sommer-Clue-Card és az új téli katalógus fordítására, remélem egy-két héten belül elkészül és megy a nyomdába! Ha fent lesz a neten is, majd jelzem! :-)
Bad Mitterndorf térképet egyébként itt is beszerezhettek bármelyik tourinform irodában.
A térkép neve Bad Aussee-Totes Gebirge-Bad Mitterndorf-Tauplitz turistatérkép , és kb. 2000Ft, de nem csak itt lehet kapni. Keress rá a neten.Totes Gebirge mitte, alpenfereinakarte 15/2
Remélem lesz, mert mi is megyünk a hétvégén 2 hétre Tauplitzba.
Visszatértünk Ausztriából- Salzkammergut,Mondsee-nagyon szuper volt minden...szállás,időjárás,kirándulás. Voltunk sóbánya,szurdok,werfeni vár,jégbarlang (Dachstein-ben és szabad volt fotózni) gleccser. képekben :
Sziasztok! A jövő héten megyünk pár napra nyaralni Gröbmingbe. Érdeklődni szeretnék, hogy valaki tud-e kis hegyivasútat kb 50-100 km-es körzetben. Illetve két kisgyermekkel hova érdemes menni a környéken. Hosszú túraút kizárva, a kisfiam még csak 2,5 éves. A Dachsteinen már voltunk a tavasszal. Illetve egy napot a Mariahof-i Vivariumra szánunk. Szivesen mennénk sóbányába is, de ahogy csekély német tudásommal nézegettem, a kisfiamat nem engednék le, esetleg, ha valaki tud olyan sóbányát, ahova őt is levihetnénk, azt megköszönném. Nyári szánkópályán szerintetek leengedik csúszni? Minden ötletet szivesen fogadok! Előre is köszönöm!
Rlaci, koszonom! Rapillantva - meg nem volt idom belemelyedni - jo lesz ez, kinyomtatom, visszuk a terkep melle. Mallnitzot celoztuk meg azzal, hogy elso nap Medveolo-szurdok, megalszunk arrafele, aztan megyunk feljebb. Vacilalltunk, hogy Salzburgland vagy Karintia, de elobbiben tobbszor voltunk - Salzburg, Werfen vara, Bad Gastein mar ismert celpontok elottunk, szulok elott -, Karintiaban meg csak telen jartunk sieles celjabol. Igazabol a Te leirasod hozta meg a kedvunket, de mar egesz nyaron toljuk, mert mindig pont elromlik az ido, amikor lenne idonk a gyerekek egy-egy tabora kozott. Ez az ut tipikusan inkabb jo idoben elvezheto, mert majdnem csak szabadteri programok vannak benne. Na, egy kis eso nem remit el, foleg egy klammban pont nem szamit, de amikor a gleccsereket lezarjak hoeses miatt juliusban - az kicsit sok. Kerdezni konkretumot meg nem tudok - tudod, csak az tud jo kerdeseket feltenni, aki mar tud valamit a temarol.:) A gyerekeink kicsit kisebbek, mint a Tieitek, tehat abban tudok igazodni, ahol azt irod, hogy a gyerekeknek mar sok. Klammban mar jartunk, az bejott, tehat attol nem tartok, hogy megijednek a hangtol. Bar biztosan hangja valogatja. Kertem ajanlatot a "Ti szallodatoktol" is, de nem foglaltam. Ki szoktam gyujteni szamokat, ajanlatokat, de altalaban megerzes alapjan "szembejon" velunk almaink szallasa.:) Ha lesz konkret kerdesem, miutan atragtam a mallnitz.at-t, irok. Megegyszer koszi!
Sziasztok! Bocsi a belekottyért, az apartmanos kérdéshez szólnék én is. Hpsszú évek óta apartmanba járunk nyaralni, gyerek nélkül és a lánykám születése óta szintén. Semmi köze nincs az anyagiakhoz, mert igaza van koenig64-nek sokkal olcsóbban nem jön ki, persze ez nem arra vonatkozik, hogy egy 4-5 tagú család minden nap étteremben étkezik reggel, délben, este, egy héten át, mert az horror lenne!! Amit itt többen írtak, mi is előre elkészített dolgokat, gyorsan összedobható, egyszerű étkeket készítünk. Fagyasztott, lesütött husikat, főzelékeket, spagetti, zacsis leves stb. Megvannak az évről-évre bevállt étkek, amiket mindenki kedvel, a gyerkőcök, tudják, hogy uccsó nap sült krumplit osztunk a házi "mekiben":))))
Egyébként, mivel évközben nincs idő az együtt reggelire, ezt nyaraláskor maximálisan kihasználjuk. Ebéd, attól függ merre megyünk, hideg vagy vmi, apróság este pedig miközben készül és együtt esszük, megbeszéljük az aznapi "hol jártunk, mit láttunk?"-ot.
Enyém gyermek - nyolc hónaposan - Németországban remekül érezte magát, bébikaján és egyéb nyalánkságon. Szerényvéleményem ez volt a legnyugisabb időszak, evett, aludt, nézelődött, peluscsere padon a parkban stb (igaz a Mirabell kertet végig üvöltötte Salzburgban, de ez már csak emlék:))))
Szóval mi apartman pártiak vagyunk, bár kipróbáltuk már a sok csillagos szállodát is, klassz volt, de nagyon kötött az idő!!
A Sasfészekben mi is jártunk, nagy élmény volt és gyönyörű idő, mázlink volt. Tegnapelőtt csak elmentünk mellette (Berchtesgaden mellett), sajgott is a szívem rendesen.
Egyszóval kinek-kinek tetszése szerint járjon nyaralni, teleni, túrázni stb. A lényeg érezze jól magát és lásson csuda klassz helyeket. Legyen mit mesélni öreg korunkban a kandalló mellett az unokáknak!!
Imrola, szabad még az apartman aug. végén? Itt jönnek-mennek az emberek (szerencsére kicsit több a forgalom, mint júniusban és végre jó idő van...), többen kérdezik, hogy tudok-e jó szállást. A másik időpont szept. vége, lesz egy kiránduló világbajnokság, innen Tauplitzból indul szept. 24-26ig. Már nem sok szabad hely van, a helyiek felkészültek a tumultusra. (Mint télen a Kulm-i síugró VB-nél).
Túraútvonalak leírása kellene? Érdemes megvenni az adott terület turistatérképét. Azokhoz többnyire kapsz egy kis füzetet is, amiben túraleírások vannak. Sajnos csak németül. Ha esetleg Mallnitz környékére mész, akkor itt találsz néhány leírást angolul: http://www.mallnitz.at/en/node/12638 Ha esetleg olyan terület érdekel, ahol már jártunk, kérdezz bátran!
Terkep- vagy utleiras-ugyben erdeklodnek. Rlaci - vagy mas, aki Karintiaban jaratos-, tudsz valami tuti tippet? Kinyomtattam rlaci leirasait, es azt gondoltam kiegesziteni, de nem igazan talalok jot. A Karintia-kartya oldal jo, legrosszabb esetben onnan nyomtatok, de olyan jo lenne vmi kis kezzelfoghato utikonyv vagy turaterkep. Koszi elore is az otleteket! (Meg annyi, hogy nemetbol 1.0-as felhasznalokent mukodom, csak az alap-infokat tudom leforditani. Angolul es magyarul johet barmi.)
Köszönöm a segítséget. Azóta Zell am see-ben foglaltam szállást (weboldalon bejelöltem, azóta 1-2 emailt már váltottam is a szállásadóval, szóval szerencsére úgy tűnik szinkronizálva van az ő és a weboldal nyilvántartása) 4 éjszakára. Busz viszont, a 651-es úgy láttam naponta csak egyszer megy arra fele, ami nem is baj. Legalábbis egyenesen Zell am see-ből a Franz Josef Höhére, mert van ami kerül egyet és Heiligenblut felől jön vissza. Tehát ha leszállok valahol, akkor csak gyalog mehetek tovább, vagy Ferleitenből 4 óra múlva és akkor dél helyett 15:30-kor érnék fel. A túrázást bírom, legalábbis ha össze lehet hasonlítani ezt egy pilisi túrával, de nem tudom hol lehetne gyalog menni. De lehet hogy csak buszozás lesz, mert tényleg nem járnak sűrűn, csak naponta 1-2 alkalommal.
Szia Almart, nem volt szándékomban senkit sem megbántani, és a válaszodból úgy veszem, ki nagyjából egy dologról beszélünk, csak talán félreérthetően fogalmaztam. mea culpa:-(( persze egy családi nyaralás sokkal több pénzbe kerül megoldani, mint ha barátokkal megy valaki, és amíg kicsik a gyerekek nem is nagyon tud (és persze akar) az ember nélkülük menni. Az én kritikám azokra az emberekre vonatkozott, akik még ezt a minimális szintet sem akarják (és az a lényeg!!!) megugrani. (( volt szerencsém utazni velük:-(( hááát nem volt felemelő érzés:-))) talán azért is vagyok ennyire "érzékeny" a témára, mert (ez is saját tapasztalat), hogy önállóan semmit sem tudnak megoldani. Megszervezem az utazást, a szállást, a programot és aztán még foglalkozhatok azzal is, hogy valaki képes eljönni úgy Olaszországba, hogy nem eszi meg a tésztát (!!!) na ez nálam a no comment kategória:-)) Egyébként én sem ragaszkodom mindenáron, hogy minden este luxusétteremben vacsorázzunk:-)) sőt, nincs is jobb annál, mint amikor bevásárol a társaság egy helyi üzletben mindenféle finomságot, és este fejedelmien elfogyasztja a teraszon/kertben/szobában:-)) esetleg egy üveg jóféle alkoholegység társaságában:-)) ez is egyfajta kulináris élmény szerintem, és közel sem kerül annyiba, mint egy étterem... viszont értékes és hasznos része lehet a programnak az egyéb kötelezők mellett persze.. szóval még egyszer bocsánat, ha akaratlanul megbántottalak, nem volt szándékos a dolog. Üdv. Sz.
óhh, köszi a tippet, ezt nem is vettem (volna) figyelembe, nagyon jó szempont!! én eddig is a péntek felé hajlottam, de mivel nem én vezetek, ezt nem dönthettem el. de azt hiszem, ez nyomós érv lesz sofőr szemében is:-))) és az üzlet témában is teljesen igazatok van, én itt élek a főváros kellős közepén és talán túlságosan is hozzá vagyok szokva a rengeteg éjjelnappalihoz... most is épp most szereztem be üveg ásványvizet, amikor észrevettem, hogy (ismét) elfelejtettem venni délután:-)))
szóval nagyon köszi és semmi belekotyogás nem volt:-))
szállásügyben beszámolok majd, holnap készülök lefoglalni (most már tényleg) és aztán jövök majd a tapasztalatokkal...
A környéken szuper jó térképek vannak mindenütt a felvonók jegyárusaitól kezdve a Klammok bejártánál. Mi nagyon jó kis túratérképeket szedtünk össze, egy ilyen alapján hamat tájékozódhatsz. De nekünk nincs osztrák (vagy másik országban hegyes) nyaralás a Feytag & Berndt túratérképek nélkül. Erre a területre nekünk a "Großglockner-Kaprun-Zell am See" verzió van meg. Remekül ki lehet belőle bogarászni bármelyik túrát, amire vágysz.
Mi ezeket már akkor megvesszük, amikor tudjuk, hogy hova is szeretnénk menni és mire odamegyünk, ezekből rakjuk össze a napi túrákat. Bescannelem neked a kérdezett részt és valamilyen formában megkapod.
Ha belenagyítasz, akkor kb félúton jól kivehető az a buszállomás, ahonnan indulnak a külön buszok a gáthoz. Az árra már nem emlékszem sajnos. Talán olyan 40 Euro környékén lehetett a családi jegy (2 felnőtt + 2 gyerek) A klammtól a buszállomásig nem tudom, hogy tömegközlekedéssel, miként lehet eljutni.
Bocs, h. ebbe is belekotyogok :), de sztem egyértelműen P-en induljatok. Szo. a turnusváltós nap a tengerparton, és D-i irányba -és ból, túlzott lehet a forgalom.
Tapasztalataim alapjána P nyugisabbnak tűnik.
(Ráadásul, már ha ez szempont,szo-on a boltok is gyakran előbb zárnak, ha érkezéskor kéne vmi. Illetve ha friss péksüti kell pl. másnap reggel, n aaz is gond lehet vnap.)
sziasztok! köszi a válaszokat és a tippeket is. A kérdésekre válaszolva: magánházaknál kerestem és a wolgangsee.at, mondsee.at oldalakat használtam. A probléma ott van, hogy ezek nem on-line oldalak - vagyis úgy van, ahogy írtátok, elküldöm, és majd jön a válasz, amikor a tulaj megnézi. Általában mindig ilyesmi szállásokat keresek ha "vidéki" külföldre megyek, úgyhogy tudom, hogy működik. A baj itt az, hogy az oldalfenntartó (valszeg a turisztikai hivatal) nem frissíti naprakészen a szabad szálláshelyeket, így simán azt hiheted, hogy van, és közben már hónapokkal előtte betelt (ahogy a telefonban mondták). Na ez az, amivel egyetlen másik országban sem találkozam még.. szóval marad a telefon, az tuti, csak szívességet kell kérnem hozzá:-))
Sorozatfüggő, ne aggódj az augusztus végi időpont miatt, írj össze párat, ami tetszik, és indulás előtt 1-2 héttel hívd fel őket, hogy tényleg van-e hely vagy csak úgy tűik:-)) a másik (abszolút logikus) kérdésedre válaszolva: azért nem foglaltam még le, mert azt az egyet nem döntöttük még el, hogy jövő pénteken vagy szombaton induljunk. este megbeszéljük, és aztán egyből megkérem az ismerősömet, hogy hívja fel a kinézett szállásokat..
Én 2000-ben voltam busszal Heiligenblutból a Franz Josef Höhén (azóta persze már többször végigmentem a Hochalpenstrassen autóval oda-vissza, de akkor még csak busszal volt lehetőségem rá). Szerintem ahol le akartok szállni odáig kérjétek a jegyet, majd ha végeztetek a nézelődéssel, felszálltok egy következő buszra, és azzal mentek a következő helyig. Sőt azt sem tartom kizártnak, ha bírjátok a túrázást, no meg a holmitokat, hogy gyalog menjetek bizonyos szakaszokon. Ahogy nézem, a ferleiteni vadasparktól 13 buszmegálló van a Franz Josef Höhéig. Szerintem szép időben egy nagyszerű napot el tudnátok tölteni odafenn. Ha kellemesen elfáradtok, még talán nem is baj, ha a negyedik nap kicsit lazább :)
Kösz az infókat, akkor majd nem hagyom azért a legutolsó pillanatra.
Mondjuk 2 héten belül érdeklődni a szállásokon, reális, vagy az meg túl korán? Ahogy írtam, aug.legvégén mennénk vlsz.
Az időjárási tényező miatt, 2 hétnél előbb biztos nem fogok foglalni.
Mi tudunk németül, így ált.ban tel.on foglalunk, és úgy látom, ezt ők, a magánszállásokon legalábbis, jobban komálják, mint az i nternetest...
Hasonló tapasztalatom, (nem a főszezon közepén ugyan,) de van az internetes érdeklősésről. Sztem magánszállásokon nem bújják folyton az internetet...
Így aztán inkább késéssel, vagy nem is válaszolnak. Nyilván szállodáknál, ilyesmi, nincs ilyen gond, ott van recepciós erre a feladatra. Házaknál azonban sztem el vannak foglalva a vendégfogadással, ki-tudja-mivel.
Már csak egyet nem értek, ha most végül találtál szabad helyeket (az is app.man?), akkor mért nem foglaltad le jövő hétre, mire vársz még? :)
De komolyan.
Majd megírod a tapasztalatod, vagy konkrét helyet, ha már fix?
Mert így mégis kicsit megijedtem a laza tervünkkel kapcsolatban.
Sajnalom,hogy ilyen negativ tapasztalataid vannak tobb teren is. Mi minden evben neten foglalunk Ausztriaba,es eddig nekunk sem volt semmi problemank. Elofordul,hogy paran nem valaszolnak,vagy csak keson,viszont altalanossagban elmondhatom,hogy a valaszok nagyon kedvesek es segitokeszek. Tobbszor elofordult,hogy miutan az adott illetonel foglalt volt mar a hely,tovabb iranyitotta a keresunket egy helyi irodanak,vagy o maga adott tovabbi cimeket,ahova irhattunk. Nekunk az ilyen "nem valaszolos" tapasztalataink Horvatorszaggal voltak,onnan egyetlen valasz sem jott vissza...
Mas. Az appartmanos onellatos nyaralasi formaval kapcsolatban,kicsit bantonak erzem az egy hetig lokolbaszt eszegeto hasonlatot,megha te nem is banto szandekkal irtad. Mindenkinek mas fontos egy nyaralasnal,mint irtam mi kenyszerbol fozocskezunk,viszont azt egy szoval sem irtam sem en sem mas,hogy soha egyetlen alkalommal sem kostoljuk meg a helyi eteleket-italokat. De igen,csak nem napi szinten. Meg tudod mindenkinek mas a fontos a nyaralasnal,velem pl. ugy van,hogy azt nezem inkabb,milyen a hely ahova megyek. Az itthoni szinvonalamnal lejjebb nem szeretnek menni,ugyanezt a kenyelmet es komfortot varom el mashol is,nekem ez fontosabb,mint az etelek. A masik dolog meg az,hogy mi pl. 5-en jarunk nyaralni,2 felnott,2 felnott gyerek /19 es 16 evesek/ es egy kislany.Ha most ennyien minden egyes alkalommal beulnenk egy etterembe es ott ennek,akkor nem kell szamologep hozza,hogy mennyibe kerulne. En ugy vagyok vele,hogy azt a penzt inkabb masra forditom,latnivalokra,belepokre,elmenyszerzesre,a kajat meg megoldom kevesebbol,megha itthonrol is zommel. Szoval nekem ez a velemenyem,de nincs harag,csak muszaj voltam elmondani.
nem tudom milyen szállásokkal volt ez a tapasztalatod? Mi mindig magánszállásra, kis házakhoz megyünk, kerülendő a "tömegszállásokat", ezeken a helyeken nem igazán volt internet magánál a háznál, mégis fenn voltak több oldalon is, az előztes e-mail-es kérdéseket, foglalásokat kb. 1 hetet periódusokban válaszolták meg. Ez benne van a pakliban :) Amúgy nagyon sok kiadó apartman, szoba van, szinte biztos hogy a legfelkapottabb kis faluban is talál az ember szállást.
ebben a témában Veled értek egyet (kivéve persze a speciális étrendeket). még ha a főzésre fordított idő minimális is, semmi sem pótolja azt, hogy új élményeket kapj pl. a helyi ételek, ízek megismerése által.. előre is bocsánat mindenkitől, de az elmegyek nyaralni x adag lefagyasztott lecsóval és zúzapörkölttel felnőttekből lesznek az olyan útitársak, akik "magyaros" milánói sertésbordát, hawaii pizzát keresnek Rómában vagy sertésmájkrémet és lókolbászt esznek egy hétig Franciaországban, mert pl. nem tetszik az ételek neve (!!!) vagy állaga... emiatt aztán kirekesztve érzik magukat, amikor a többi útitárs egy-két napi szolidaritás után egyedül hagyja őt az étkezéseknél, vagy nem segít neki a pincérnek elmagyarázni a hawaii pizza elkészítését:-(( személyes tapasztalat mindkettő sajna:-(( persze rengeteg pénz ha 2-3-4 ember étkeztetését megoldani egy nyaralás alatt, de szerintem legalább egyszer-kétszer, aki tényleg akar, el is tud menni egy helyi étterembe/kifőzdébe a nyaralás alatt... ez egyfajta nyitottságot is ad a kiskorúnak és a nagykorúnak is (legalábbis szerintem). Remélem senkit sem bántottam meg a véleményemmel, nem ez volt a szándékom.. Üdv. Szelma
Reszben egyetertek Szelmaval. Ha az ember fix helyre akar menni, akkor tenyleg erdemes elore foglalni, mert vannak helyek, amik tenyleg betelnek. De ha mindegy a szallas, akkor szvsz turista-helyeken mindig lehet vmit talalni ad hoc is. Nekem eddig meg nem volt gondom e-mail-lel a sielos szallasok ugyeben, mindig mindenki valaszolt, hogy van-e helye, illetve, ha nincs, akkor mikor lesz. Telen ugyanis nem kovetem azt a szokast, hogy nem foglalok elore.
Szia, részben módosítanám korábbi kérdésedre adott válaszomat: utolsó pillanatban foglalni (úgy tűnik) a világon mindenhova lehet, kivéve Ausztria/Salzkammergut:-(( elég rossz tapasztalatokat szereztem sajna:-(( a szerencse a dologban, hogy mégis el kell halasztanunk az utat, mert a testvérem egy határidős munkáját nem fogja tudni befejezni holnapig.. úgyhogy jövő hét végén megyünk (remélem:-))
Szállásügyben pedig úgy jártam, hogy több szállásnak küldtem el email requestet a múlt héten, de írd és mond, összesen egy bírta visszajelezni, hogy nincs hely!! de ha megnézem a neten, még most is megtalálom ugyanazokat a szabad szobákat a wolfgangsee.at oldalon! az összes többitől még válasz sem jött!! nagyon sok országban jártam már Európában, de ilyet még soha sehol nem tapasztaltam:-(( annyiban persze én is hibás voltam a dologban, hogy nem gyanakodtam, mondjuk azét pl. mert a szobák egy részét azóta is hirdetik. de persze volt olyan is, amelyiknél a lekérésem után egy nappal eltűnt az ajánlat a netről (hmm, ezt az eljárást felettébb érdekesnek találom egyébként). na mindegy..
Ma végre tudtam beszélni egy németül jól értő ismerősömmel, aki volt olyan kedves, és végighivogatta a lekért szállásokat, és utána még egy párat,ami szabad szobát jelzett, de egyikben sem volt már hely egész júliusra!! az egész csak azért bosszantó, mert akkor minek tartanak fent egy weboldalt??? persze az is nagyon valószínű, hogy ha elindultunk volna csütörtökön, ahogy terveztük, biztos találtunk volna valamit a hét végére, de egy gyerkőccel a fedélzeten ezt nem annyira akartam bevállalni...
szóval a jelenlegi végkövetkeztetésem a dologról:ha a bizonytalan idő miatt nem akarsz előre foglalni, de megvan a kb. helyszín, ahova mentek, jegyzeteld ki a neveket és a telefonokat előre és fel őket telefonon kb. egy héttel az indulás előtt, egyeztesd velük a szobahelyzetet, mert kedves sógoraink az emailt nem komálják (vagy csak velem szórakoznak:-)))) mindenesetre a jelenlegi terv az, hogy aug.1-jén megyünk, és már most tudom, hogy a mai napon melyik kinézett szállásokon van még szabad szoba - mert azért az is akad:-))
Remélem ez csak egyszeri rossz tapasztalat volt, és nem ez a valóság, mert akkor igen szomorú lennék:-(( Üdv. Sz.
Ausztriában az autópályák (A jelzés) és a gyorsforgalmi utak (S jelzés) használatához szükséges matrica, az ennél alsóbbrendű utak használatához nem szükséges autópályamatricát vásárolni.
A szükséges autópályamatrica megvásárlásán kívül találkozhatunk még extra díjfizetés ellenében igénybevehető útszakaszokat, hágókat, alagutakat is Ausztria területén
Most regisztráltam, mert egy kis megerősítésre, tanácsra lenne szükségem. Ausztriában tanulok mint ösztöndíjas hallgató, Linzben. Most lett időm egy kicsit kirándulgatni. Pontosabban először úgy volt, hogy néhány brazil hallgatóval Prágát nézzük meg, de önző módon rábeszéltem őket, hogy városnézés helyett inkább menjünk a természetbe. Egész pontosan Salzburg tartományba, mert a Linz közeli helyeken már voltunk.
Autónk nincs, és bérelni sem tudunk, mert vagy nincs jogosítvány vagy lejárt. Akivel meg itt összebarátkoztunk, osztrák srác, nem ér rá sofőrködni. Mivel nem tudunk mindenhol megállni a túra úgy van megtervezve, hogy a vonattal/busszal könnyen megközelíthető helyeket nézzük meg, az ismertebbeket. Úgy számoltam, hogy elég sok idő elmegy az utazással, ezért van így széthúzva a tervezett túra.
1. nap: Krimmli vízesés 2. nap: Kaprun 3. nap: Großglockner 4. nap: Liechtensteinklamm 5. nap: Werfen - jégbarlang és a vár
kérdéseim: A 4. nap nagyon szellős, de a szurdok máshova már nem fért be. Egyébként ezekkel a feltételekkel jó a program, vagy mást javasolnátok? Visszaolvasva láttam, hogy a kapruni tavak vize le van eresztve. Ezek a munkálatok meddig tartanak, lehet tudni? A http://www.postbus.at/ oldalon találtam olyan buszt, ami a Großglockner úton keresztülmegy. Naív dolog azt gondolni hogy ilyen egyszerűen meg tudnám nézni amit szeretnénk ha a "Franz Josefs Höhe" és a "Fuscher Törl" megállóknál leszállunk és kicsit sétálgatunk, nézelődünk?
Apartman vs. hotel tema. Szerintem orszagfuggo. Itthon csak szallodaba szeretek menni, mert ott jobban bizom a tisztasagban. Ausztriaban meg nem voltam piszkos szobaban. Horvatorszagban meg satrazni szeretunk, mert a legjobb partszakaszok a kempingeknel vannak. Ezen felul Ausztriaban szeretek elelmiszeruzletben vasarolni, mert elmeny az a kituno minoseg, amit adnak. Nekunk reggelire eleg vmi muzli vagy cornflakes, az egy kis ottani tejjel kituno, sajnalom kifizetni a szallodai reggelit. Szuper furdo van mindegyik varosban, tehat sajnalom kifizetni a hotel kisebb furdojet. A huttek adottak napkozbenre, este meg telen nem nagy dolog feltenni egy kis tesztat foni, es razuttyittani egy darabolt de spar markaju konzerv-paradicsomot elore lereszelt sajttal. Nyammmm...:)
Véleményem szerint a gyerekek 12-14 éves koráig érdemes szállodába menni.
Nekünk a félpanzió jött be, mert így nem vagyunk a szállodához kötve, ugyanakkor csak a reggelit, és a vacsorát abból a pénzből nem tudnád kihozni, legalábbis ha a plusz időtöltést is hozzáadod.
Az allinclusive ellátást egy aktív család kevésbé tudja "kihasználni", de ha sikerül kifogni egy olyan hotelt, ahol a félpanzó mellé az italok incl.-vak, az jó kombináció lehet.
Mi 2 hete egy ilyen hotelben voltunk. Egésznapos kirándulás után egy jó kis meleg vacsora és melé pár korsó/pohár sör/bor, gyerekenek üdítő tökéletesen jó.
Ettől több úgyse férne bele, ha túrázni, kirándulni szeretnél.
Amennyiben később apartmannba mennénk, akkor sem hiszem hogy lecsót szeretnék enni az osztrák hegyekben. (Bár 1 hét után jól tud esni egy kis paprikás csirke otthon, de ez már a honvágy része :-) )
ui: Aki sokat akar enni vacsorára, az a félpanzó esetében is olyan hotelt válasszon, ahol nem menüválasztás van, hanem büfévacsora, mert különben meglepődhet. Főleg ha a gyerek nagyétvágyú. (gyerekeknek gyerek adag jár) :-)
Egy "zsákutca" a szurdok, a bejárat és a kijárat megegyezik. Alpendorf-ból is le lehet gyalogolni, de az visszafele már húzós lehet, a magas szintkülömbség miatt. Mi 2 hete voltunk ott!!! Hú de telik az idő!
Köszönöm a segítséget, ma egész nap ezen matekoltam, én is erre a megoldásra jutottam ,de meglepően kevés buszjáratot találtam.Azt kérdezném még hogy mi a túraútvonal a klammban vagyis a végén kell kijönni, vagy visszafordul a bejárathoz.
Mi tavaly 18 EUR/fo/ ejert voltunk Soldenben telen. Ez reggeli nelkuli ar volt 2008 februarjaban.
Kerdes: Karintia, Malta-volgy, Familienferiendorf Moserhof nem volt meg valakinek veletlenul? Arrafele keszulunk augusztus elso hetben, es bar soha nem foglalok elore szallast, ez csiklandja az inyemet.:) Nem tudom, tenyleg olyan jo-e, mint ahogy kinez. Es mint amennyibe kerul...:)
Tud valaki egy hozzávetőleges összeget mondani, hogy mennyibe kerül mostanában egy éjszaka magánszálláson (zimmer frei)? Ausztriába,Ötztal régióba? Köszönettel:automaster
Mi kipróbáltuk már többször is mindkét megoldást. Voltunk már all inclusive szálláson Gosauban, ami klassz dolog, de Ausztriába kirándulni jön főképp az ember, így nem lehet kihasználni ezt. Délre visszaérni lehetetlenség, vagy akkor ne is indulj el ebéd előtt. Persze kicsi gyerekkel ez lehet ideális is-mi így voltunk-.
Félpanzió egy jobb megoldás, reggeli, vacsora, kényelmes mert nem kell gondoskodni semmiről, de mi például már nem feltétlenül igényeljük a meleg vacsorát. Azért szeretjük ezt a lehetőséget is.
Mostanában apartmanban töltjük mind a telet mind a nyarat Tauplitzban.
Mi nem viszünk ki szinte semmit -max. rúd szalámi-.
Reggelire vagy az apartmanház éttermében veszünk frissen sütött zsemlét, vagy elkerékpározok a boltba és megveszem ami kell.
Ebéd ahol ér bennünket, leves, gőzgombóc, császármorzsa, bécsiszelet a gyerekeknek, stb..., vagy ha otthon maradunkaz apartmanban, akkor esetleg egy kis makaróni, tészta, ez meg az.
Vacsorára hideg kaja, de becsúszik egy egy tejbegríz vagy egyéb gyorsan elkészíthető étel. Közben beszélgetünk, dvd-t nézünk, pihenünk.
Tehát nincs bajunk az apartmannal sem, szeretjük ezt a létformát is.
Mi a másik végletet képviseljük. Nálunk a program része az étkezés. Fontosnak tartjuk nyaralásaink alkalmávál nem csak megnézni, de meg is kóstolni annak a tájegységnek a jellegzetes ételeit, italait.
Megpróbálok már az utazás előtt tájékozódni, hogy mit és hol érdemes enni. Ha csak Bécsig megy el az ember már ott is érdemes megkóstolni az eredeti wienerschnitzelt.
Mi is hasonlóan vagyunk az étkezéssel. A nyaralás alatt az étkezés alá van rendelve a programoknak és látnivalóknak. Ebédelni nem is szoktunk, csak néhány szendvicset és műzliszeletet vagy csokit viszünk magunkkal. A főétkezések a reggeli és a vacsora. A reggeli 7-7.30 körül, a vacsora akár este 9-10 körül is lehet, ha a programok miatt úgy alakul.
Mi itt nyaraltunk júl.4-júl.11 között Schladmingban:www.sonnschupfer.at Félpanzióval 40euró volt egy napra, és kaptunk Sommercardot is.Meg voltunk elégedve a szállodával, és a kajával is. Ha valaki ezen a környéken nyaral, ne hagyja ki Pichnél a Reiteralmot, a Rundwanderweg Nr. 66 nagyon látványos.
Mi eddig mindíg félpanzióval nyaraltunk, és még nem volt gondunk. (pedig én pl. nem eszem húst, de azért megoldották)
Az apartman-étterem dilemmához annyit, hogy mi is inkább az appartmanos fajtát szeretjük, otthonos (ez pozitív), nem a kaja a lényeg, legyen egyszerűen és nagyszerűen, amikor hazaérünk, otthonosan és ne kelljen a pincérre várni. Persze belefér az étterem, ha úgy esik, de 10-14 nap dőzsölés azért egy 4tagú családnak akár kicsi-, akár nagy gyerekkel elég húzós lehet. Nálunk az aktív pihenés, minél többet látni a cél és nem afféle all inclusive dagonyázok az usziban a kezemben a pezsgővel/sörrel típusú dőzsölés, azt meghagyjuk másoknak :)
Mi is mindig appartmanba megyunk,viszont korabban mar azt hiszem itt is irtam,hogy nalunk muszaj. A lanyomnak specialis etrendre van szuksege,igy neki kulon elelmiszerekbol mindenkepp foznom kell. EGyuttal pedig elkeszitem a csalad tobbi tagjanak is. Probaltuk az elso even a Tatraban,hogy a kicsinek foztem,mi meg etteremben ettunk VOLNA ebedet,de mire vegeztunk az ebeddel /asztalfoglalas,rendeles,elfogyasztas/ addigra uzsonnaido lett,mehettunk haza megetetni a torpet. Alig maradt vmi ido a csavargasra. Ugyhogy most szepen megfo a ketfele kaja,egyszerre megesszuk,es aztan indulas. Hogy miket viszunk? Fagyasztott dolgokat en nem nagyon szeretek,azt is mar irtam,a fagyaszto miatt,nem lehet elore tudni,mukodik-e az appartmanban rendesen,tavaly pl. a Garda-tonal nem mukodott es mindent ki kellett dobnunk,mert kiolvadt...Esetleg 1-2 napra valot pakolok fagyasztottbol,amit az elso napokban mindjart meg is eszunk. Konzerveket/marhaporkolt,zuzaporkolt,babgulyas..../ ,zacskos leveseket,szoszokat-lehet mondani,nem epp a legegeszsegesebb kajak,de 1x egy evben nyaralaskor nekem az a lenyeg,tele legyen a hasunk es az minel gyorsabban tortenjen.Rendes fozest csak a kicsinek csinalok,de neki is ugy szoktam,hogy 2 napra elore,igy minden masik nap a delelott is szabad. Zoldseget mi is itthonrol viszunk,megterem a kertben,auto meg elbirja,innivalot helyben veszunk,meg a reggelire-vacsorara valot is,altalaban hideg vacsorat eszunk,szalami,virsli,esetleg,kenok, lecso.
Mi is két gyerkőccel járunk. Mi mindig itthonról visszük az ennivaló 90%-át. A feleségem előre megfőzi a szószokat, pörköltet, húst stb, amiket lefagyasztva viszünk ki. Kinn már csak tésztát vagy rizst kell hozzá főzni. Esetleg egy zacskós levest mellé. Ezeknek az időigénye nem sok. Ausztriában csak a hegyekben, Hüttékben szoktunk enni egy-egy gőzgombócot, vagy meleg levest, Ezek egyszerűbbek, de olcsóbbak mint az éttermek. Szintén itthonról visszük az innivalók egy részét és gyümölcsöt is. Ha kinn étterembe kéne menni, akkor sokkal drágább lenne a nyaralás. Egyszer fizettünk be félpanzióra, de nekünk nem igazán tetszett az, hogy időhöz voltunk kötve és az ennivaló sem volt fogunkra való igazán.
A keresőbe beírod St. Johann im Pongau, és kiadja az induló buszokat. Téged a Bus540 érint, ezen a vonalon jutsz el a szurdokhoz. Azt nem tudom sajnos, h melyik megállónál kell leszálni, a sofőr majd biztos segít.
Olvastam az élmény beszámolódat és irigyellek a Sasfészek miatt. Mi kétszer is voltunk már fenn és mindig felhő és köd volt...
Kilátás nulla...De talán majd harmadjára :))
Viszont az nagyon érdekelne , hogyan oldjátok meg TI és mindenki aki gyerekkel, gyerekekkel megy apartmanba az étkezést. Mert én akárhogy is számoltam nem jön ki olcsóbban ha viszek hideg kaját+ naponta étterembe vacsi....az idő igényességéről nem is beszélve. Mi mindig szálloda+ félpanzió ... és még igy se kerül többe. ( OK februárban le kell foglalni a kedvezmények miatt) De mivel nőnek a gyerekek és nem nagyon lesz gyerekkedvezmény igy marad az apartman.
Sziasztok! Tudna vki segíteni hogy tömegközlekedési eszközökkel hogyan tudok legközelebb kerülni Zell am see --ből a Liechtenstein szurdokhoz?Sajnos betegség miatt nem tudok túl sokat gyalogolni.Előre is köszi
Örülök, hogy segíthettem a szállásban és jó időtök volt. Most tiszta hó a Grimming-mint márciusban-, és Tauplitzalm-on is esett. Remélhetőleg holnaptól azért jobb idő lesz, de sosem lehet tudni. Júliusban hó? Most kellett volna mennetek, és lett volna elég havad.
Tehát: július 10-17-ig Tauplitzba mentünk, imrola által ajánlott szálláshelyre....az út kicsit hosszú volt, az eső hol szakadt, hol csepegett...ahogy közeledtünk egyre szebb és szebb vidékre érkeztünk.....az apartmanhotel hegyekkel körülvett helyen fekszik, az erkélyről kilátás a Grimming hegységre volt hó is rajta/én mindenhol a havat kerestem, családom csak hó és gleccser mániásnak nevezett/. A szállás nagyon rendes, nagyon barátságos, nagyon ízléses, nagyon kényelmes, maximálisan minden szükséges dologgal felszerelet. Semmiben nem volt hiányunk, maximálisan tudom ajánlani bárkinek.
Ami nagyon jó, hogy az apartmanhotelben van úszómedence és szauna, ezt minden nap kihasználta kis családom és ami nekünk külön élmény, hogy a kicsi lányom itt tanult meg igazán úszni mellúszásban, előtte is beleugrott a 2m-es vízbe, de csak kapálózott, igaz mindig kievickélt...szóval az uszoda valami csúcs....nagyon igényes és ahogy uszikálsz, kilátás a Grimmingre!!!!
Tehát élménybeszámoló:
1 nap az érkezés napja: igaz kicsit csepergett délután is az eső, de mi bevállaltuk a Grundseeből induló három tó túrát. Először egy félig zárt és félig nyitott hajóval utaztunk, aztán kiszálltunk, gyalogoltunk a következő tóig kb. fél órát és onnan már motoros csónakokkal vittek tovább minket. Ez így kezdő élménynek fantasztikus volt, láthattuk a nagy hegyeket, az égbeszőkő sziklákat, a tiszta vizet, és jónéhány vízesést és persze ittuk magunkba a friss levegőt.....nem számított, hogy néha jobban elered az eső, akkor is jó volt, késő délutánra pedig már ragyogó napsütés volt. Persze annyira elgyönyörködtük magunkat, hogy lekéstük az utolsó hajót is, így gyalog sétáltunk vissza az első tó legelejére, de nagyon klassz az út gyalogosan....na így legyalogolva a jónéhány kilométert első nap....hát igen....azért volt másnap teljes elgyengülés...de megérte.
2. nap:
Hallstatt
Erre szokták azt mondani, hogy látni kell, nagyon hangulatos város a gyönyörű hegyek között, csodás régi házak, kedves üzletek, igazi romantikus hely.
Mi végigsétáltunk az egész városkán, megnéztük a temetőt /erre szokták azt mondani,hogy itt érdemes nyugodni!/ és megnéztük a koponya kápolnát, ami szintén nagyon érdekes.
3. nap:
Stassburg
Itt mire felsétáltunk a várhoz, már nem volt levegőnk. Nekem csalódás volt a vár, semmi extra élményt nem adott. A belépő a csillagos ég és nem túl érdekes...egyedül a kilátás volt valóban szép....a városban is tettünk egy sétát, de arra sem mondom azt, hogy hasra estem tőle...átlagos....
innen Bad Isch-be mentünk, szintén nem nyűgözött le.....de persze lehet másnak más a véleménye...hiszen minden szemlélet kérdése.
4. nap:
Altausse-be mentünk a sóbányába, szintén nem volt nagy élmény, mivel össze sem lehet hasonlítani pld. az Erdélyben lévő sóbányával....szerintem aki bármelyik Erdélyi bányát látta, az itt csalódni fog....viszont maga Altausse nagyon-nagyon szép...tettünk egy jó nagy sétát a parton, néztük a hegyeket, közben a lányok egy klassz kis játszótéren játszadoztak.
Innen délután továbbindultunk Gosausee-be, na nekem ez a hely volt az igazán nagy-nagy élmény, egyszerűen gyönyörű és kihagyhatatlan, végig kell sétálni a tavat, mert minden métere az útnak élmény, csodásak a hegyek, van hófödte csúcs, van gleccser, vannak gyönyörű növények, virágok, van kristálytiszta víz, van lélegzetelállító erdő, érintetlen természet, van sziklába vájt út, volt 160cm-es hófal, hógolyóztunk júliusban, közben melletünk fürdőruhában napoztak.....!!!!!! Na itt lehet energiát gyűjteni!!!!
5. nap:
Obertraun
Felvonó visz fel a hegy első szintjére/persze tovább is lehet menni/ ahonnan még gyalogolni kell kb. fél órát a jégbarlanghoz. Ez is jó program, bár kislányom nehezményezte, hogy nem volt jegesmedve! Itt még kiállítások is vannak kis házakban az első szinten, érdemes megnézni őket.
6. nap:
Lusta napnak nevezném el. Már kicsit kipurcantunk, nagyon régen nem mentünk ennyit, mint a napokban. Délelőtt uszodai élményekkel gazdagodtunk, délután sétálni indultunk az apartman feletti hegyekhez. Egy jó darabig eljutottunk, aztán igen komoly villámlásokat láttunk és olyan vihar volt, amilyet még életemben nem láttam, szó szerint fél óra alatt teljesen besötétedett....
7. nap:
Hohenwerfen
Berchtesgaden /Hitler Sasfészek/
Ez szintén egy csodás nap volt, gyönyörű idő és olyan élményekkel gazdagodtunk, amit soha nem felejtünk el.
A Hohenwerfeni vár, már messziről is pazar helyen fekszik, felvonó visz fel a vár belsejébe, és idegenvezetéssel lehet végigjárni / volt magyar nyelvű is/, nagyon szép, a kilátás eszméletlen. Szerintem ez is kihagyhatatlan!
Innen kicsit hosszasan, de továbbutaztunk Hitler Sasfészkéhez...mert szüleim említették, hogy jártak erre március végén, de nem lehetett felmenni.....autóval most is csak egy darabig lehet megközelíteni, és aztán buszokra kell szállni....na én itt fogytam pár kilót mire felvittek minket a hegyre, nagyon durva az út, akkora mélység volt körülöttünk, hogy az hihetetlen, csodálatos a panoráma, én ezt a helyet a világ tetejének neveztem el....szóval a busz felvitt minket egy nagy teraszra, onnan egy hosszú alagúton kell keresztül gyalogolni a nem éppen semmi liftbe, ami 124 métert visz minket felfele, egészen a Sasfészek gyomrába....komoly magassági problémáim voltak, szóval nagyon néztem,hogy hova lépek....és a családom hova lép.....egyszerűen felejthetetlen volt és csodás! Hitler háza nem funkcionál sajnos múzeumként, hanem az egészet vendéglátóipari egységgé alakították, de ez nem is érdekes.....viszont az élmény, az a magasság.....na oda fel kell menni.....lefele nem lifttel, hanem gyalog mentünk le, ami szintén így volt jó, mivel nagyon szeretjük a növényeket és pompás virágokat fényképezhettünk....lefele újabb két kilót fogytam a buszozás során /minden elismerésem, plussz prémium és kitüntetés a sofőröknek/ ráadásul a nagy izgalomba felfele a lányom hátizsákja a buszon maradt....férjem mondta is,hogy nem lesz meg, már régen elvitte valaki.....hoppá! ez nem Magyarország! Hát meglett! Tehát újjászületett a macis hátizsákunk is....
8.nap
A hazautazás napja....na de nem megy ez ilyen egyszerűen.....ezért tikkasztó hőségben tettünk egy nagy túrát a Tauplitzi vízesés felé, meg még azt is megkerültük háromszor, végül nem jutottunk el hozzá, pedig rendesen ki volt táblázva....de már a végére ahol le kellett kanyarodni, nem volt energiánk tovább menni, mert megmondom őszintén fogalmam sincs,hogy merre mentünk: mentünk aszfaltos úton, kőúton, földes úton, vizes úton, bokáig sárban, fűben, vízben....szóval amolyan terepjárás volt...de nagyon élvezetes és szép.....
Dél fele indultunk haza és a nagy dugó miatt kb. 20 órára értünk haza...
Ez "isteni",tavaly nyaron oszi idonk volt Tirolban havasesovel,iden izelitot kapunk a telbol???!!! Na ne mar!!!! Bar csak ket het mulva erkezunk az Achenseehez,/a hazafele uton/remelem addigra legalabb egy fokkal jobb ido lesz....
Tudom ajánlani, hogy pénzt vigyetek magatokkal fagyasztott étel helyett. Tavaly kipróbáltam. Nem sokkal került többe Ausztriában a Sparbam, ADEG-ben(ha jól emlékszem a helyi áruk boltjára), Merkurban, mint itthon. Karintiában voltunk és Wolfsbergbe jártunk vásárolni.Van egy ismerősöm, aki Görögországba is úgy megy 3 gyerekkel, hogy amikor megérkeznek ott veszi meg a főzni valót, majd lefőznek egy hétre, a következő héten is. Innen zöldséget, gyümölcsöt visz.
mizsimazsi,Lena007 es Nachtstern elsosorban hozzatok szol a kerdes,mivle ti Ausztriaban es Nemetorszagban laktok. Mozgasserult gyerekkel megyunk a jovo hetvegen Tirolba ill. Nemetorszagba a Boden-tohoz. Van EU-s mozgasserult parkolokartyank,ezzel kapcsolatos a kerdesem. Ott is ingyenesen parkolhatunk,akarcsak itthon,ha a szelvedohoz kirakjuk a parkolokartyat? Tudnatok nekem ebben segiteni? Nem azon az 1-2 Euron mulik,mert ha kell eddig is megfizettuk,viszont ha jogunk van az ingyenes parkolashoz,akkor mert ne?! Csak nem akarnank olyan "kellemes" meglepetest,hogy jol megbirsagolnak vagy elhuzzak a kocsinkat,inkabb erdeklodom elotte. Koszonom.
Igen, múltkor ajánlotta, (ha visszaolvasol kicsit itt a forumon, ott megtalálod)), a neten pár írását olvastam már, nagyon klassz, mert mind személyes tapasztalaton alapul, így nagyon olvasmányos. Ez a könyve ugyan nem Ausztriáról, hanem Görögo.ról szól, de biztos jó lesz! Állítólag készül az Alpokról is kiadvánnyal, remélem mihamarabb, mert eddig erről a vidékról nem sok JÓ, magyar nyelvű könyvet találtam.
(Ha valaki tud ajánlani ilyet, továbbra is örülnék neki! Köszi!)
Léna007, megvettem a könyvet, (ma jött meg otthonra), a hétvégén el is tudom kezdeni, ha minden igaz. Majd írok véleményt ha végeztem vele, bár az előző írásaidból kiindulva, nem hiszem, hogy csalódni fogok! :-))
Csak most néztem be, tegnap elkiabáltam a jó időt, ma délután akkora vihar volt itt, amit még nem nagyon láttam... A villámlások közt 5mp sem volt! Mintha egy zuhatag közepén lenne a lakásunk. Brrrr... NYARAT SZERETNÉK MÁÁÁÁR!!!
Igen, a Sommer Clue Card az, ami 15 helyre ingyenes belépést biztosít.
A www.ausseerland.at/sommerclou oldalon van róla még infó. Egyébként én olyannyira jó ötletnek tartom, hogy most egyezkedek az Ausseerland-i Tourinform vezetőjével, hogy ezekre a helyekre magyar nyelvű idegenvezetőként szívesen besegítenék és szorgalmazom a prospektusok fordítását is magyarra... :-)) Remélem összejön!
Imrola, a 18-a és a 25-e is oké, bocs, hogy nem írtam, készülünk a héten haza, és kicsit összesűrűsödtek a dolgok, de csüt.ön már megint itt leszek!
Jó ötlet. Most, hogy megyünk majd ki 2 hétre lehet, hogy én is kiváltom. Persze ahhoz meg kell tervezzem előre, hogy mit akarunk csinálni, és hogy megéri- e.
Ha jó lesz a környékre, akkor fogom ajánlani másoknak is.
Remélem Mizsimazsi ezt ismeri, és tud majd segíteni ebben is.
Mikor Tauplitzban voltunk láttam egy prospektust a Kulmhoff apartmanház portáján egy, a régióban váltható turisztikai kártyáról, ami nem a Sommercard volt. Sajnos itthon nem találom a prospektust. Nem tudsz esetleg egy honlapot, ahol utánatudnék nézni?
Engem is érint a téma, augusztusban 4 nap a Königsseenél Schönauban, majd 9 nap Garmisch-Partenkirchbenben a Zugspitzenél. A Kurkarte az olyan mint Ausztriában a vendégkártya, a Kurtaxát fizetjük, és ezért kapunk egy vendég, vagyis Kurkartet. Pl. ingyen lehet vele használni a régióban a buszokat, néhány kivétellel, pl. a Kehlsteinliniet, amivel a Sasfészekhez lehet felmeni.
Innen pedig letölthetsz egy pdf formátumú brossúrát, amiben megtalálod, hogy hova mennyi kedvezmény jár pontosan:
Tavaly mi is szerettunk volna szallast foglalni a Traunseenel,a salzkammerguti tavak /Wolfgangsee,Mondsee,Attersee..../kozul nekem is ez tetszett a legjobban,legalabbis a katalogus alapjan. Hatalmas hegyekkel korulvett,de sajnos nem talaltunk szabad appartmant,igy maradt az Attersee.
(igenigenigen, persze, de OFF: Sevilla/Spanyolország - de szerintem tényleg csak azért, mert már ilyen korán lefoglaltam a "szokásos" tavaszi turnénkat (mivel a repjegy is ocsó volt:-))... de ugyanez volt a tapasztalatom pl. Rómával is, csak akkor még nem volt annyi eszem, hogy egyből foglaljak. őszre a tavaszi időpontok sokkal drágábbak lettek:-((
és ON: igen, vannak szabad szállások, és szerintem jókat is lehet találni, én pl. néztem St.Gilgenben a Loitzbauer és a Milchbauer házakat. Illetve egész pontosan ez a kettő maradt fent a rostán végül, ezek közül döntök, keress rájuk, ha érdekel. De ha meglesz a "végeredmény", majd jövök a tapasztalatokkal..
Muszáj leírnom, (bár nem akarom elkiabálni), de május közepe óta ma van az első nap Ausseeerlandban, hogy nem esett!!! Örömünkben gyorsan tettünk is egy remek utazást a Traunsee-hez, Gmundenbe. Aki járt mát itt, az tudja miről beszélek, GYÖNYÖRŰŰŰ!! Megkockázatom azt is, hogy talán még szebb, mint a Wolfgangsee, bá szerintem itt még többen vannak nyáron, parkolóhelyet nagyon nehéz találni, max a város szélén. Viszont egymást érik a strandok, és bárhol akad egy kis Platz, ahová minden szívbaj nélkül egy szál fürdőruciban (vagy anélkül...) kifeküdhet az ember napozni. Minimum 6 elektromos csónakkölcsönzős invitált bennünket egy kis "hajókázásra", végül beadtuk a derekunkat egy egy jó órán át körbejártuk Gmunden környékét a Traunsee-n. Szóval, ha valaki még nem járt errefelé, teljes szívvel ajánlom, tuti, hogy nem fog csalódni, max. ha az időjárás közbeszól. Tauplitztól is max. 40perc kocsival a 145-ös úton, ami már önmagában is egy Panorámastrasse!
Szia. örülök, h. tetszett! Mégha úgy is készült, mint a luca széke... :)
Most ez komoly, h. ennyire vannak még most is szabad szállások a tónál?
Ez nagyon jól hangzik. Mi (össz. ketten) aug. ban, v. szept elején tervezzük, remélem.És szintén csak néhány napra.
Majd ha már megjöttetek, informálódnék tőled tovább. Akár konkrétan a szállásotokról, hátha mi is ott kötnénk ki.
Különben vmelyik -asszem tavaly előtti-évben írtam az akkoriról is, könnyen megtalálod,ha érdekel. De ahhoz lehet, h. nem tudtam még képeket mellékelni talán.
Nagyon jó utat, klassz szállást miegymást kívánok előre is!
/És az OFFhoz: megkérdezhetem, milyen ország az, ahol ilyen olcsón "mérik" a szállásárakat? :)/
szia, itt vagyok ismét, csak közben a szokásos rohanás meg minden kissé eltérített:-)) végigolvastam a beszámolódat, nagyon érdekes volt, és a képek is szépek. Kicsit furcsa így látni ezeket a tájakat, hogy nem ragyogó napsütés vagy szikrázó hó van a háttérben, hanem kissé borult ég. egész mások a színek is így, de szépek... sőt, különlegesek..
közben jól rájöttem, hogy nagyjából ugyanarról beszélünk, csak mivel ich spreche deutsch nur ein bisschen, inkább angolul nézegettem meg a szállásokat. ott pedig apartman-nak hirdetik a szobákat (is). még mindig nem foglaltam semmit, de az már biztos, hogy St.Gilgen lesz a célállomás, és mivel csak 4 napra megyünk szerintem megfelelő lesz arra, hogy egy-két kisebb utat tegyünk onnan.
A másik dologra egyébként már most van válaszom, részben az itteni, részben egyéb utak (és országok) kapcsán: szállást foglalni vagy nagyon előre vagy nagyon az utolsó pillanatban érdemes (bár ezt a nézetet biztos vitatják majd páran). Nekünk fix az időpont, tehát jövő csüt. indulunk, és még tegnapelőtt este is vagy 4-5 megfelelő szálláshely közül választhattam St.Gilgenben és a többi települést nem is nézegettem már.. az árak is teljesen reálisak voltak cca. 50EUR környékén jön ki egy főnek a 3 éjre. (és egy kicsit OFF témában ugyanez: egy jövő tavaszi (!!) utazáshoz (nem Ausztriába) szintén most tervezem lefoglalni a szállást, mivel vicces módon a 4*-os szállodák most akciósak, azaz 4 főnek a 4 éjre cca. 100EUR/főből tudom rezerválni - reggelivel (!!) a szállást - ez eléggé viccesen hangzik:-))) Üdv. Sz.
A hazautazás napjára az általunk jól ismert Gosaui tavat terveztem, és a Zwölferhornt a Wolfgangseenél. Elmosta az eső rendesen, mindkettőt. A korábbiakban két Salzkammergut-Dachstein környéki nyaraláson voltunk, így többek között jártunk St Gilgenben a felvonónál. Akkor azonban nem volt SL kártyánk, anélkül meg csillagászati összeg lett volna, így máskorra hagytuk. Jó lenne,ha már "máskor" lenne, normális időben.:)
Gosauban pedig semmi nem látszott a Dachsteinből.
Itthon bezzeg jó idő volt. A Rába áradása miatt azonban a határ környékén még értek meglepetések bennünket. Mi a hegyekben töltött "medárdi" héten az okot tapasztaltuk folyamatosan az időjárásban, itthon meg láthattuk a végeredményt.
Azért sok maradandó élménnyel, látvánnyal gazdagodtunk így is, de sajnálom, h. sikerült belőni az ausztriai nyár talán legesősebb hetét. (Ennyit a jó előre lefoglalt nyaralásokról...)
Köszi mindeninek, aki próbál segíteni! :) Kicsit kuszálódnak a szálak, lehet hogy csak négyen megyünk, és csak szeptember elején... Nem gondoltam, hogy már 5 embert is ilyen nehéz összeszervezni... ;)
Mondjuk pont azt a környéket nem tudom, de mi úgy tapasztaltuk, az összes Intersparban 5 után féláron van minden. Nem ismerem pontosan, hova mentek, de ott van pl. Hallein, ami a közelben lehet, ahol van Interspar. A spar v. interspar.at-n utána tudsz nézni ezeknek, ha jól emlékszem, régiónként.
Kérlek segíts még abban, hogy pontosan mire ad kedvezményt Berchtesgadener Land területén az un. Kurkarte. Sajnos annyira nem tudok németül, hogy ezt tökéletesen lefordítsam, ez pedig fontos lenne.
Még kérdezni szeretném, hogy Salzburghoz hasonlóan van-e lehetőség máshol is Intersparban vagy bárhol fél árú vagy kedvezményes étkezésre?
Utolsó ott töltött napunkat bevásárlással kezdtük helyben, másnap ugyanis vasárnap volt (és kint eredményesebbek az érdekvédő szakszervezetek :);Kérdés, kinek mi az érdeke...). A kötelező élelmiszer és szuvenírok beszerzése után felkerestük a szomszédos falu kastélyát. Meglehetősen kihalt volt minden, a környező portáknál is, semmi mozgás, bár parkolt előttük autó.
Aztán, a nem túl bíztató időjárásra tekintettel, ismét Radstadtba mentünk. Itt a régi várfalat körülölelő sétányt virágoskertek szegélyezik. Közben a nap is elő-előbukkant, és a hegyek kezdtek újra kibontakozni a felhők szoros öleléséből. Fényképeztünk, gyönyörködtünk, ettünk, végül elbúcsúztunk Radstadtól. A héten, az esős időjárás okán, többször is alaposan feltérképeztük ezt a hangulatos történelmi városkát.
A délutánt az Altenmarkt melletti Zauchenseenél töltöttük. Ez aztán az igazi , télen bizonyára zsúfolt síparadicsom, rengeteg sílifttel különböző magasságokban. Ilyenkor, és úgy nyáron általában azonban meglehetősen kihalt, és csak a Gamskogelbahn működik -szigorúan szép idő esetén... Addigra ha szép már nem is volt, inkább borongós, de még nem esett. így szerencsére megválthattuk ingyenjegyünket. A fenti világ érdekes volt, de nekem nem tetszett igazán. Annyira a hegyek közé voltunk zárva, hogy a komor csúcsokon túl mésfelé nem nyílt kilátás. Ez a lift, ha lehet az átlagnál is rövidebben működött, 16hkor záróra volt. Ez aztán behatárolta túrázási lehetőségeinket is. Nekivágtunk ugyan egy magaslatnak - valamiféle szélesebbkörű panoráma reményében - de hamar feladtuk. Itt könnyű, rövid túrázásra (felfelé) nincs lehetőség. Igazságtalannak éreztem, h. azok a felvonók -innen föntről is rengeteg indult tovább- amik jókora kilátást adó magasságokba röpítettek volna, mind a téli szezonban működnek csak. Különös egy hely (hegy) ez, télen talán bármit láthatsz, de nyáron nem adja magát a táj. Legábbis ennyi időben, amennyi nekünk volt, nem.
/Még mindig nem értem a beszámoló végére... Most megpróbálom! :) /
Tehát, a Weissbach melletti szurdok után a Saalfeldenben lévő nyáribobpályához indultunk. Ez konkrétan Zell am see irányában, a Biberg nevű hegyen van. Fölfelé 2személyes libegő visz, a panoráma - egészen a tóig, és a Hohe Tauern felé - lenyűgöző. Miután az idő megint kezdett némileg esős-borúsra fordulni, és egy zápor eláztatta a pályát, a megnyitása kérdéses volt (ugyanis csak száraz időben üzemeltetik). Végül én nem próbáltam, de visszafelé a felvonóból láttuk, h. jó sűrűn engedték le az embereket, így száguldozni nem igen lehetett vele.
Utána még visszamentünk Saalfeldenbe, tenni egy rövid sétát. Körülnéztünk, majd mivel itt is van Interspar, az éttermében ettünk egy menüt. Aztán indultunk "hazafelé", a Zell am see mentén. Mivel maradtunk a 311-en, az alagút miatt nem sok mindent láttunk a tóból. De a Kitzsteinhorn, és később egy dupla szivárvány -erről sajnos nincs kép, csak autóból csodáltuk - látványa kárpótolt bennünket.
Sommercard nincs, a hely sem annyira romantikus/tehénlegelészős , a kilátásba bezavar néhány messzi drót, közeli camping, viszont helyette van 2 emeleti csendes apartman, külön konyhával és fürdővel, kiülős terasszal, összesen napi 50 euróért (2 szülő / 4 gyerek bőven elfér). Plusz barátságos környék patakparton, ingyen bicikli, a kertben sütögetős party rönkfaházikó, közelben jó bevásárlási lehetőség (3 supermarket), strand, katedrális, szurdok, túrahely és egyéb látnivaló. Mivel a salzburgi látnivalók súlypontjában van, minden hamar elérhető. Este fáradtan "hazamenni" pont jó.
Mizsimazsi,Lena007 koszi a valaszokat. Eszunk majd gyumolcsot es zoldseget is,de a csaladunk igazi husevo,hust hussal tipusok. Nalunk a salata legfeljebb hus melle johet szoba... Csak nem akarom itthonrol melegben cipelni a husfeleket,tavaly a Garda-tonal megjartuk,vittem egy csomo mindent lefagyasztva,az appartman hutojenek a fagyasztoja meg alig mukodott,minden kiolvadt,ki kellett dobni. Akkor megfogadtam,hogy legkozelebb inkabb helyben vesszuk meg a dolgokat.
Majd ha megjottunk,jelentkezem./meg meg addig is ha ugy alakul,csak 24-en indulunk/
Szerintem felismered ezelet a husikat, a szupermarketekben szépen be vannak dobozolva. :-)
"Mi a pontos nemet forditasa a kov. husiknak? serteslapocka: Schweineschulterblatt
sertestarja:
daralt hus: Hackfleisch (gehacktes)
marhacomb:
filezett csirkemell: Hähnchenbrustfilet
a másik kettőt nem tudom. A tarját még magyarul sem tudnám, hol van a disznóban, - mert ezeknek a szavaknak nincs szószerinti megfelelője, hanem egész más neve van) szóval melyik rész az, (a marha: Rind, a comb: Schenkel). Én csak csirkét és pulykát eszem, a disznós-marhás húsok neveit nem ismerem. :-)
Bármelyik benzinkútnál meg lehet venni kb. 50 centbe kerül.
Úgy kell használni, hogy felül, ahol a kis fekete nyíl van, oda görgeted azt az időpontot, amikor elkezdtél parkolni és kiteszed az ablakba. Én Németországban élek, itt szinte mindenütt van ez a rendszer, de ha nincs ilyened, az is megteszi, ha egy cetlire kiírod szép nagy számokkal, az időt (pl. 12:15). A parkolóban lévő táblán látni ennek akartonórának a jelképét és azt is, hogy 1-2 vagy 3 órát maradhatsz. Tehát, amit beállítottál, attól kezdve...
Utolsó előtti napunkon először a Hochkönig környékét céloztuk meg. A rendkívül kanyargós, gyakran meredek 164-es útra rátalálni sem sikerült elsőre. Miután már St. Johann i.P-nál sikerült a másik irányba indulni, aztán később túl hamar jöttünk le a 311-ről.
Visszafelé is ezt az útvonalat terveztem, de hamar rá kellett jönnünk, hosszadalmas és nehéz ez a mi kis autónknak (1.4 motorral)... Így aztán hazafelé a Zeller See mellett jöttünk.
Odaútban Mülbachnál szálltunk ki egy kis sétára, majd a Dienten-Maria Alm- Saalfelden _Weissbach útvonalon érkeztünk Loferbe. Itt kabinos lifttel (nyáron csak az I. szakasza üzemel) kb. 1000 m magasba mentünk fel. Miután itt nagy túrát nem terveztünk, és a felvonó is csak szakaszosan üzemelt, elég hamar lementünk és inkább egy szurdokot vettünk célba.
A Seisenbergklamm Weissbach közelében található, könnyű túrával bejárható. A végében (kb. 45 p után) lévő eligazító tábla alapján nem voltunk biztosak, h. jól választunk, ha a P-ba visszavelé nem a szurdok mentén megyünk. Végül nem bántuk meg, egy gyönyörű hegyi sétával, a falu melletti zöldellő hegyoldalon és heverésző teheneken keresztül érkeztünk vissza. Az út utolsó szakaszán végig föntről láttunk rá Weissbachra, a környező hegyekre, és végre élvezhettünk némi napsütést.
A szurdok egyébként a "barátságos", mint inkább vadregény kategóriába tartozik. Tényleg megéri, és szerencsére az esőzések ellenére letisztult annyira, h. kristálytiszta, zöldes-szürkés víz csobogott, máshol dübörgött :) benne.
/A Hochkönigről a 3233-as, a klammról pedig a 3236. hsz-ben szerepelnek további képek./
(Bocs, hogy össze-vissza rakja a képeket meg a szöveget.Próbálkozok, h. kinézzen vhogy, egyelőre nem sok sikerrel.)
Az Untersberg lábához úgy érkeztünk, hogy a felmenetel után kb. negyed óránk maradt körülnézni, elvileg 5-kor indult le az utolsó járat. De így is elégedettek voltunk, végre elállt az eső, és kezdték mutatni magukat a hegyek, alattunk pedig szüntelenül gomolyogtak a felhők.
Hazafelé bementünk Halleinbe, az Interspar étterembe, ahol 5 után szerencsésen mindent féláron adnak (de attól még jó:). (Így hárman üdítővel együtt 10.-ből kijöttünk.)
Este pedig a szállásunk erkélyéről végre alkalmunk nyílt megcsodálni a hegyeket (amik miatt jöttünk.:)
Itt a hegyen különben történt egy különös, :( emlékezetes eset. Fent egy 10 év körüli kislánynak eltűnt az édesanyja... :( A körülmények igazából nem derültek ki számunkra, de tény, h. a kislánynak nélküle kellett lejönnie az utolsó járattal, ami így jó 10 p csúszással indult le. Lent pedig bemutatták egy (civil) rendőr v. nyomozónak... Így ez a történet kissé lenyomta a hangulatot, s a körülöttünk gomolygó felhőkkel misztikussá tette a helyszínt az emlékeinkben. Csak remélni tudom, minden rendben lett, jól végződött. Mindenesetre reménységre ad okot, hogy egyik köv.napi hírekben sem hallottunk az esetről...
Fiuk-lanyok segitsegre volna szuksegem. Mi a pontos nemet forditasa a kov. husiknak? serteslapocka,sertestarja,daralt hus,marhacomb,filezett csirkemell?
Jovo heten megyunk Tirolba es Nemetorszagba a Bodenseehez,es azert kerdem,ha esetleg csak kisebb hentesbolt /nem hypersupermarket/ volna a kornyeken es ugy kell kernem,akkor mi a pontos megnevezes? Koszonom
Megpróbálom végre befejezni az útibeszámolót a jún. végi salzburgerlandi nyaralásról.
Szóval, a 4. nap -tekintettel a szűnni nem akaró esőre- Salzburgba látogattunk (annak ellenére, h. előre nem terveztük, mert már kétszer jártunk ott. Mindkétszer kánikulában...). Most nem hagytuk az autót a város szélén, hanem a Nonntaler-híd környékén kerestünk P-helyet (Kurzparkzónában, kitettük a karton órát). Innen gyalog mentünk mindenhová, és végül csak visszafelé, a Makartsetg hídnál ugrottunk fel egy 8-as buszra, a Rudolfsplatzig. Addigra jócskán lejártuk a lábunkat.
Bejártuk a Residenz Galerit a Domplatz szomszédságában (bár nem vagyok nagy múzeumrajongó, de ilyen időjárás mellett...:). Ablakaiból jó kilátás nyílt a Mozart- és a Residenzplatzra, a várra stb. Utána elsétáltunk a Getreidegasséig, onnan végig Museumplatzig. A Haus der Natur külső renoválás miatt most zárva volt, így mindjárt felmentünk a Mönchsberg kilátóteraszára a hegy belsejében működő lifttel. Innen készítik a klasszikus fotókat, némi virággal körítve, a városról. Ez az egyik kedvenc helyem Salzburgban, a panoráma pl. sokkal szebb, mint a várból.
Aztán még átballagtunk a Salzach túlpartjára, megcsodálni a Mirabell kastély virágzó kertjét. És 3 nap után először, itt kezdtek végre eloszlani a felhők. A tendencia szerencsésen folytatódott, így visszabuszoztunk az autóhoz, és irány St Leonard, az Untersbergbahn (ami 5-ig működött csak).
Nezz szet a telepulesek honlapjain:Tschechelsberg,Portschach,Krumpendorf,Reifnitz,Maria Worth,Schiefling,Velden. Beirod a keresobe,www.telepules.at es kiadja.
Vagy jo meg a www.woerthersee.com es a www.urlaubambauernhof.com---->ha pl. gazdasagot kerestek.
Mi Krumpendorfban voltunk,a www.ferienkinderparadies.com appartmanban,egy appartmanhaz,van 2 szemelyes is nekik,ha visszaolvastal,akkor mar irtam rola. Szep nyaralast.
Gondolom ismered a ginzling.at weboldalt. Az alábbi linken a walking fülre kattintva megtalálhatsz különböző szintekre javasolt útvonalakat. Én pld . az easy walks-ot néztem, ahol több lehetőséget is láthatsz.
Nem tudom jó helyen kérdezem-e, tudtok, valami elfogadható szállást a Wörti-tónál. Évekkel ezelőtt voltunk ott kempingezni, most visszamennénk, de inkább "rendes" ágyban aludnánk. Panzió, szálló.., bármi. Igazából nem túrázni, hanem kirándulni, a tóban fürödni (időjárásfüggő) stb..., szóval inkább nyaralás.
A szállás "elfogadhatósága" az árra és a minőségre vonatkozna.
Ja, csak 2 személy.
Ha nem tudtok ilyet, szerintetek hol nézzek utána?
Sziasztok! Schneeberg-re készülünk egy túrára. Érdeklődöm, hogy melyik túraútvonalat ajánlanátok valamint autóval hol érdemes parkolni / gondolom Puchberg/? Semmering-Rax-Schneeberg-Schneealpe turistatérkép - f&b WK 022 -es térképpel rendelkezem.
Rlaci a 3209 hozzászólásában írt egy általam ajánlott szállásról. Érdemes elolvasni az utibeszámolóját is.Az alábbi apartman linken tudod a részleteket megnézni. Ha tetszik a helyszín ill. a környék, akkor jelentkezz és megpróbálok neked szállást szerezni. Schladming kb. 30 perc. Oda szoktam átjárni síelni télen Tauplitzból, ha már unom a pályákat.
Sziasztok! A segítségetek szeretném kérni... természetesen :) Idén úgy alakult, hogy kicsit későn alakult ki a nyári programunk, és nagyon úgy néz ki a dolog, hogy a "szokásos" szállásunk már foglalt. Augusztus első felében mennénk a Dachstein környékére kb. 10 napra, öten. Mindenképpen valahol Schladming környékén kellene a szállás és mindenképpen apartman jellegű. (Főzési lehetőség muszály volna.) Az sem lenne egy utolsó dolog, ha a hely Sommercard-partner lenne, mert azzal sokat tudnánk spórolni. Schladminghoz nem ragaszkodunk egyáltalán, csak valahol a környéken lenne jó tábort verni, mert idén feltett szándékunk, hogy a Hochgollingot vérgre megnézzünk magunknak, nagyon sokat meg nem akarunk autózgatni minden reggel-este. Előre is köszönet mindenkinek.
Ha többen mentek, akkor is jó lehet a Privatzimmer (ha nem ragaszkodtok saját főzési lehetőséghez.) Én még most is javasolnám, h. rendelj hamar katalógust a wofgangsee.at-n, illetve nézegesd szorgalmasan a honlapjukat. :)
A környéken igazából főleg St. Gilgent ismerem, ez a legnagyobb település a tó mellett. De sztem bármelyik jó, azaz St.Wolfgang, Strobl vagy Abersee. Ezeknek mind közös honlapja a fentemlített.
Aztán majd beszámolhatnál a fejleményekről, h. hogy sikerült a szállásfoglalás így főszezonban!
Mi eddig mindig hónapokkal előre foglaltunk, (nem pont itt, hanem úgy ált.ban Ausztriában), de a bizonytalan időjárási tényező miatt elegem van ebből.
Azaz, ilyen közeli időpontra szállásszerzésről nincs tapasztalatom. De tőled majd lesz :) Sok sikert!
szia, és köszi szépen a választ.. sajnos nem ketten megyünk, hanem többen, és kiskorú is jön velünk, szóval ezért adódott az apartman. két hét múlva megyünk, és az időpont eléggé fix, mert a "sofőrnek" csak ez az időpont jó. a privatzimmereket megnézem, ez pl. magamtól nem jutott volna eszembe. Az ingyenes prospektust én is néztem már a salzkammergut.at-n, de nem tudom, hogy mire megjön és mire átnézem nem lesz-e már túl késő, szóval ezért nem kértem eddig, de lehet, hogy ezt (is) átgondolom még..
a wolfgangsee körül egyébként melyik települést ajánlanád? több városba szerveztem már így privátin utakat, de ebben a témában valamiért kicsit elveszettnek érzem magam:-((
Oké, rendben. Remélem Ausztriáról is írsz majd! Jó lenne egy összefoglaló Salzkammergut vagy a Dachstein környékéről is, pár könyvbe beleolvastam, de elaludtam rajtuk... Inkább a helyi Tourinform-okban szerzem be a prospektusokat, de mire ezeket átbogarászom, szinte mindent meg szeretnék nézni, és nem tudom mi lenne a legfontosabb... :-)
Tud esetleg valaki ajánlani erről a környékről valami klassz összefoglaló útikönyvet? Jó lenne magyarul, de akár német nyelven is elolvasnám.
(Nem reklámnak szánom..., akár privát mail-ben is szívesen veszem, ha valaki ajánl egy érdekeset, de szerintem ez többeket is érdekelhet itt.) Köszi!
Léna, Görögország a másik kedvencem, amint hazamegyünk, keresni fogom a Booklineban. :-) És ezúton is gratulálok! (A cicás kép nagyon cuki, borítónak sem lett volna rossz!)
Bocs, de ha ketten mentek és megtűritek egymást egy szobában :), sztem fölösleges appartman.ban gondolkodni. Magánszálláshelyeken (Privatzimmer-ezek a legolcsóbbak) mindenhol adnak ki szobákat is(és nem csak teljes, konyhás apartmant, amihez ált. nincs reggeli,pont azért mert önellátó). Itt az árban eleve benne van a reggeli is (+zuhany,wc a szobához)!
Tény, így főszezonban a tavaknál nem a legolcsóbbak, de ha nem hotelt, vagy panziót keresel, a Privatzimmerek alatt sok lehetőségből választhatsz (szezontól függően kb.20-35 EUR/fő-ig /éjszaka). Javaslom e célból a wolfgangsee.at -t, és a Hotel&Unterkünfte alatt nézz körül. Én épp innen (ingyenes) szálláskatalógust is rendeltem (Prospektbestellung), aztán azalapján tovább nézelődök a neten.
Sziasztok! Egy pár napja már olvasgatlak titeket, infokat keresgélve. Egy hosszú hétvégét tervezünk nemsokára a Wolfgangsee mellett és a szállások kapcsán lenne egy kérdésem: ahogy nézegettem főként apartman típusú helyek vannak (amik olcsóbbak), így a reggeli nincs benne az árban. Nekem nem gond, de akivel megyek, eléggé mániás az ilyesmire, szóval fontos lenne, hogy olyan helyre menjünk, ahol a szállás közelében van egy kis kávézó/szendvicses vagy ilyesmi gyalog is elérhető közelségben... Ezt a szempontot nézve van valakinek esetleg tapasztalata melyik falut válasszam inkább? St. Gilgen, Strobl vagy Atterse? Vagy mindegy? Tudom, hogy talán viccesen hangzik, de az egy heppje van kedves útitársamnak, úgyhogy ebben alkalmazkodom hozzá:-)) előre is köszi az esetleges tippeket, üdv. Sz.
Tamfod, írtam mailt, nem reagáltál rá, de látom szállás ügyben már sikerült találnod vmit. Gröbmingben van egy Kalandpark (www.abenteuerpark.at), de maga a település is megér egy sétát. Bár a Dachstein túloldalán van, gyönyörű Hallstatt és Gosau, illetve a sóbányák a környéken (Hallstatt, Alttausee, Hallein).
Érdemes végigolvasnod RLaci és Sorozatfüggő legutóbbi beszámolóit, ezek tele vannak képekkel és ötletekkel.
Elolvastam a Dél-Tiroli beszámolódat, nagyon tetszett, a hely ismerős 2 évig azon a környéken dolgoztam, de nem tudtam betelni vele. :-) Nagyon jó, olvasmányos az írásod, kellemes perceket nosztalgiáztam vele. El fogom olvasni a többi beszámolódat is, esetleg utikönyv kiadását nem tervezed??? :-) Gratula és további szép kirándulásokat kívánok!
Először fogok ausztriában nyaralni. A szállás Stájerországban a Dachstein régióban lesz (Schladming)
Természetesen utána fogok olvasni, de kérném ha vannak kihagyhatatlan dolgok a közelben azt írjátok meg nekem. Leginkább tura, hangulatos kistelepülések, nemzeti parkok, kalandparkok érdekelnek.
Egy kis segítség kéne. Július végén megyünk nyaralni Ausztriába egy hétre, a szállásunk Ramsauban lesz.Alapvetően túrázni és ferratázni szeretnénk a Dachstein/Schladminger Tauern hegyeiben és környékükön. Plussz amit mindenképpen látni szeretnék, az a Krimml-vízesés és a Grossglockner. Ha esős lesz az idő, Salzburg tartomány látnivalóit keresnénk fel. Szóval, mit javasoltok, miket érdemes leginkább megnézni Salzburg tartományban? (azok a látnivalók is érdekelnek amik nem Salzburg tartományban vannak de közel vannak Ramsauhoz).
Jajj, nagyon nagy élmény volt, komolyan az egész túrát el is csesztük, mert összességében vagy három óra hosszát csak a moromtákat figyeltünk.
Nekem ugyanilyen fotóm van Edelweißról a heligenbluti temetőből. De ez nem érvényes, mert engem az érdekel, hogy ki látott a természetben és nem pedig ültetve. :-) :-)
Nekünk hálistennek összejött a havasi gyopár, bár nem reméltük. Érdekes, hogy egy ramsau-i kis templom temetőjében leltünk rá /2.fotó/, melyet az egyik sír hozzátartozója ültethetett oda. Amúgy az Edelweiß nevével ellentétben nyáron virágzik /jún.-szept. között/ sziklás, mészköves hegyvidéken.
Jellegzetesen csillag alakúan kiterülő fehér, középen többnyire sárgásfehér fészkes virágok, mely hervadáskor száraz virágként is megőrzik alakjukat, szépségüket.
A mormotákról meg csak annyit még, hogy mi is a Pasterze gleccser parkolójánál lévő kőfal alatt vettük észre őket, voltak jó páran. Rohangásztak egyik lyukból a másikba, játszadoztak, bírkóztak egymással és természetesen lecsaptak minden egyes falatra amit ledobáltunk nekik. Ott készítettünk pár képet róluk, melyből kettőt be is raktam ide tegnap. Elnéztük volna még őket órákig egyébként, csak sajnos az idő rövidsége miatt mennünk kellett tovább, hisz csak 2-3 órát kaptunk a sofőrünktől, aki Berchtesgadenből hozott bennünket oda fakultatív jelleggel.
Azért pedig nagyon irigyellek, hogy igen közelről sikerült lefotóznod őket! :)
A Weißseenél mi voltunk fent, körbe akartuk túrázni, de nagyon sok és vastag egybefüggő hó volt. A gleccserig már nem mertünk elmenni.
Más. Nem tudom, van-e itt topikja, de a Dolomitok és Dél-Tirol is elképesztő helyek. Ez most a mormotákról jutott eszembe, mert 2006-ban nagyon szezonelőben voltunk ott, május elején és 1100 méteres magasságban sátorban aludtunk. Éjjel rohadt hideg volt. Ember fia nem volt sehol, minden kihalt volt, még a szállások sem voltak nyitva. Azt mondták a helybéliek, hogy április még síszezon, június már túrás szezon, közte, májusban meg mindeki bezár és pihen. A lényeg, hogy elmentünk a Vajolet-völgybe túrázni és százával hempergőztek a kis mormota gyerekek a füves domboldalakban. Felültünk egy szikla tetejére és vagy egy órát lestük őket, de nagyon messze voltak, még zoommal sem tudtam fotózni. Aztán feljebb mentünk és még többen lettek, össze-vissza fütyültek és soknak direkt a vándorösvény mellett volt a lyuka, volt olyan, hoyg kibújt félig, mi meg megtorpantunk, és nem bújt vissza, hanem mindketten csak bámultuk kérdően egymást, hagyta magát fotózni is. Nem tudom, mint múllott ez. A lentiek nagyon féletk, de ezek a fentebbiek nem, talán, mert abban az évben még nem volt fent turista kiránduló és nem tudták, hogy mit kezdjenek az emberrel, hát csak mustráltak. Pár kép, melyeket kb. másfél-2 méteres közelségből sikerült fotóznom:
Legalább a mormota már többször is megvolt, ha már a havasi gyopár sosem jön össze. :-)
Van erről a kirándulásról is beszámolóm (meg egy csomó másikról is) itt.
Másnap a szomszéd faluban, Reitdorfban sétálgattunk. jobb (idő) híján kicsit gyönyörködtünk a házakban, kertek között a hegyoldalban. Aztán Altemnarktban "városoztunk", azaz nézelődtünk, fáztunk, kávézóban melegedtünk. /Ott akkor volt eperszezon, így majdnem minden nap megajándékoztuk magunkat egy szelet gyümölcsös sütivel, felértek egy klasszikus Strudellel.:)
Du. elmentünk Wagrainba. Mivel úgy éreztük, megérett az idő a felvonózásra, A Grafenbergbahnra váltottunk (ingyen)jegyet. Nagyon látványos volt, a városkép , ahogy útközben elő-előbukkamt a gomolygó felhők közül. Fent azonban nyúlós, ködös maradt az idő, hideg volt. Kicsit szórakoztunk a tavon a függőhíddal,meg kis tutajjal, aztán ültünk vissza a kabinba. Egyszer szeretnék itt szárazon túrázni. :)
Ausztriában (is) kétségtelenül vannak helyek, amik esőben is szépek. Wagrain is ezek közé tartozik. Mivel az eső mégis maradt, mi mentünk, ismét Radstadtig. Itt folytattuk a nézelődést, és ettünk a főtér aljában lévő hentesbolt éttermi részében. Barátságos, viszonylag olcsó hely, pultból lehet ételt kérni (nem olyan, mint nálunk a talponállók ilyesmi helyeken).Egyszóval, elégedettek voltunk.
Szóval, jún. utolsó - ám annál csapadékosabb - hetét ismét Salzburg tartományban töltöttük. A cél eredetileg az volt, h. a tavaly kimaradt, ill. a szép időt nélkülöző helyszíneket keressünk föl. Ebből a szempontból nem jártunk sikerrel, azaz a Weissee gleccserhez el sem mentünk, a Gasteinertalt még mindig nem volt szerencsém száraz időben bejárni, és pl. a Königsee felkeresése is kimaradt.
Ellenben az eddigiekben kimaradt városnézős programokat -előre és utólag- évekre :) pótoltuk.
A szállásunk Flachauban volt (ha vki készül oda, ismét csak jószívvel ajánlhatom kedvező áru , igényes szállásunkat , appartmanban.) Útközben a steyer Murauban tartottunk hosszabb pihenőt. Tényleg nagyon barátságos, szép fekvésű városk a Mura mellett.
Első ott induló napunkon ellátogattunk a közeli Radstadtba. Ez a közvetlen környék legjelentősebb kisvárosa. A szépen megőrzött városfal jól körülsétálható, és szép keretet ad a hangulatos belvárosank. Az ottani tourinfónál szereztük be a SL kártyákat.
Így ezek birtokában vettük célba a Gasteinertalt. Felkerestük a magánkézben lévő Klammstein várát Dorgfastein közelében. A belső "tárlat" felejthető, de a kilátásért a majd 20m -es toronyból a völgyre, még esőben is megérte. Aztán Bad Hofgasteinben, konkrétan az Alpenthermében töltöttünk el néhány órát (élveztük a benti meleget, az aznapi kinti hőmérséklet stabilan 10 fok alatt maradt). Sokkal szimpatikusabbnak találtunk, mint tavaly a Bad gasteini fürdőt.
Végülis a völgy végébe, Bad Gasteinbe most nem mentünk el, ellenben tettünk egy sétát Hofgasteinben. Szvsz. az egyik legszebb városka a régióban, fekvését, épületeit tekintve is. Itt sajnos a szűnni nem akaró eső +hideg miatt nem készült kép. utólag még jobban bánom.
Ezek a Paterce-gleccsernél lévő parkoló terasza alatt vannak ugye, ahogy lenézel a kőfalról és ők meg esdekelve néznek fel és kiabálnak: "Dobj egy kis perecet." :-)
Aki elsőként felismeri az alábbi csúcsot, annak egy virtuális vállveregetés a jutalma. (Még 3 ember is látható a hóban - persze ez a felbontás miatt itt nemigen látszik...)
Anno ajánlott itt valaki a forum valamely topikjában egy olcsó osztrák szállást, amit egy kinn élő magyar hölgy üzemeltet, de sajnos most visszaolvasva nem találtam. Nem rémlik valakinek a dolog véletlenül?
Megjöttünk Sopronból, és persze ismét nem tudtunk betelni Ausztriával, két hét múlva megyünk ismét a környéki szurdokba egy baráti társasággal.
Mi június 27-én (szombaton) voltunk a Rax-on, nagyon jó volt. lehet, az időjárás miatt is, de nem voltak sokan. a parkolóban bőven volt hely, a kabinba is befértünk, az ár változatlan. fenn még szebb idő volt, mint lent. Gyönyörködtünk a felhőkben, ahogy a hegyekkel játszanak. Csak az Ottohaus-hoz mentünk, de nagyon jó volt a séta, bárkinek ajánlom, nem nehéz.
Segítséget kérek.Tudja Vki, hogy a Königssee környéki látványosságra milyen kedvezményeket nyújtó kártya van, van-e egyáltalán. Konkrétan: Jennerbahn, Kleisteinhaus, Schiffart, helyi közlekedés, fürdő, stb., panoráma út...
Murray, Ausztriába elvileg 14éves kor felett elég a személyi, kisebb gyermekeknek útlevél vagy valamilyen fényképes igazolvány kell. Lehet kockáztatni, hogy anélkül jöttök át, de ha a rendőr igazoltat, kérheti a kicsik igazolványit is. Nem biztos, hogy megbűntet, ha nincs útlevelük, de akár azonnal vissza is kísérhet a határig. Ez a rendőrön múlik....
hello. szép képek.. megkérdezhetem h a papa mama egy 4 és 1 másfél éves gyereknek milyen igazolvány kell a beutazáshoz? gondolom felnotteknek személyi is elég de a kicsiknek is kell személyi? bocs és köszi.
Így már én is láttam gyopárt a heiligenbluti templomhoz tartozó temetőben a sírokra ültetve. De szeretnék egyszer végre "igazit" is látni.
Igen, nálunk meg is mondták, hogy csak is az idő miatt nem lehet fényképezni. Mondjuk nálunk senki sem próbálta meg, voltunk minimum 50-en a csoportban. Vettem egy leporellót, de elég gagyi minőségű. Kár. Az Eisriesenwelt nagyon nagy élmény volt nekünk.
Elméletileg az obertrauini jégbarlangban sem szabad fényképezni. De én pont itt a fórumon olvastam valakitől, hogy nekik megengedték, ezért mertem bevinni a fényképezőt. Szerintem a tiltásnak csak annyi az oka, hogy ne kelljen arra várni míg mindenki elkészíti a képeit egy nagyobb csoport esetén. Ha mindenki kattogtat, akkor hosszab ideig tartana egy-egy bejárás. Ráadásul sokan vakuva, akarnak fotózni és a sok villogás már rontaná az élményt is. A mi csoportunkban szinte mindenki fényképezet. Mikor láttam, hogy nem szólnak érte, akkor elővettem én is és fotóztam. Mint említettem, mi voltunk aznap az első csoport és nagyon kevesen voltunk, így nem volt zavaró. Még arra is volt hely hogy letámasszam a korlátra a gépet a bemozdulás ellen.
A gyopárt sajnos nem hegyen találtuk, hanem egy kis kertben. A hegyekben mi is keressük, de még nem leltünk.
Mi most a Dachsteinen lévő, Obertraunból (a Hallstatti-tó partján) megközelíthető jégbarlangról beszéltünk. Itt a vezetett túra különben csak kb. 50 perc.
Ez most melyik jégbarlang? Mert hogy több is van. Ahol mi voltunk (Werfen) ott tilos volt fényképezni és eleve nem is volt semmilyen világítás, csak az a kanóc, amit a csoportvezető égetett. Ott mi 1 és negyed órát voltunk bent és iszonyat hideg volt.
Szépek a képek Rlaci, hol sikerült havasi gyopárt látni??? 7 éve túrátni, klettersteigozunk is, rengeteg hegyen jártunk már, még életemben nem láttam Edelweiß-ot, pedig annyira szeretnék.
Végre olvasható egy darabban, képekkel a beszámolóm. Abban részletesen leírom, hogy volt a jégbarlangnál.
Azért az Altausse-ben lévő bányát választottuk, mert oda nem kellett felvonózni (tudom, hogy Hallstattban is lehet gyalog menni, de zuhogó esőben nem kellemes) és a belépő is olcsóbb. 37 Euro volt a 4 fős családi jegy.
Nekünk semmi gond nem volt a jégbarlangnál. Első csoport voltunk. Lehettünk úgy 10-12-en. A kiírással ellentétben fényképezni is lehetett.
Szépek a képek (mint általában :) és klassz a beszámoló!!!
Ti is a 22-i héten voltatok? Csak, hogy egyeztessem időjárásilag... (Mi akkor voltunk Salzburg tartományban).
Jó hogy írtál a Lammerklammról, így tényleg nem bánom, h. nekünk kimaradt. Mi most a Seisenbergklammnál voltunk Weisbachban, Lofer alatt.
Én a hallstatti sóbányát ismerem. Nektek Altaussee közelebb volt? Oda mennyi a belépő (ha nem vagyok indiszkrét:) ??
Tavalyelőtt a jégbarlangban a mi idegenvezetőnknek, egy fiatal srác, az volt a heppje, hogy egyszer csak szó nélkül tök sötétet csinált vagy fél percre. Én ezt akkor nem tartottam viccesesnek, inkáb ijesztőnek. Mindenesetre rögtön csend lett :)
Lementek Tauplitzból a 320-as útra (az első lámpás kereszteződés. Ott balra, kelet felé fordultok és kb 10 km-t mentek. Van közben két alagút és balról egy kis tó is. Utána figyeljétek a táblákat, mert ki van írva, hogy hol kell lekanyarodni a klammhoz! Ott rendeznek egy híres 24 órás futóversenyt is, amit nagy piros futó alakokkal jelölnek. Ez is jól látható. Ahol a tábla jelzi, jobbra letértek az útról és végigmentek a falun, követve a táblák jelzését. Egy kis murvás parkolóban tudtok megállni. Onnan egy rövid séta egy aszfaltos úton észak felé és már ott is vagytok. 2,5 éves gyereket szerintem lehet vinni, de fogd végig a kezét vagy kösd magadhoz. Vele szerintem elég ha végigmentek a szurdokon. Esetleg megcsinálhatjátok a rövidebb kört, de ezt csak akkor ha nincs sár. Különben felnőtnek is nehezen járható csúszós a talaj. A hosszabb kör jobban járató, de az túl sok egy ilyen kicsinek, szerintem.
Rlaci, köszönjük a klassz beszámolót, több ötletet is kaptunk, a szabadnapok hasznos eltöltésére! :-) Meg tudnád mondani, hogy a Wörschach Klamm-hoz Tauplitzból hogyan lehet legegyszerűbben eljutni? Mennyire hosszú és meredek túra vezet oda? 2,5éves kisgyerekkel érdemes arra elindulni vagy inkább nézzünk vmi könnyebb útvonalat? A Tauplitz-i vízesést már megjártuk vele, nagyon tetszett neki az erdei túrázás, de egy jóval hosszabb kirándulásra azért még nem vinnénk magunkkal.
Imrola szállását mi is ismerjük, tényleg szuper, rossz idő esetén sem lehet unatkozni, lehet úszkálni a medencében és be lehet ülni jó meleg szaunába is!
Calbel, bocs, hogy csak most jelentkezek, most írok neked privit. Holnap 6órakor lemennénk Gröbmingbe, ha az jó nektek. Remélem már jobb az árvíz helyzet!
Jó kis beszámoló. Köszönjük. Várom a képeket. Különösen a wilde wasser kirándulás érdekel, mivel ott még nem voltam, és augusztusban amikor kint leszünk, akkor szeretném megnézni.
Örülök, hogy tetszetett a szállás és jól éreztétek magatokat. Remélem máskor is kimentek oda. Ha bárkit érdekel , szóljatok és ha van hely , akkor segítek.
Íme egy rövid kis beszámoló az útunkról: Szállásunk az Imrola által javasolt apartman volt Tauplitzban. Két szintes. Nappali, konhya + két háló szoba. Ami különösen tetszett az az uszoda rész volt. Szinte csak mi használtuk esténként. Gyönyörű kilátás van a medence partjáról a szemközti Grimming hegyre. A fárasztó napok után teljesen felfrissített minket egy kis lubickolás. Egyik nap sem hagytuk ki. Ha valaki ezen a környéken keres szállást, annak jó szívvel tudom ajánlani, hogy keresse meg Imrolát.
Sok-sok látnivalót gyűjtöttem előzetesen össze, amikből aztán az időjáráshoz alkalmazkodva választottuk ki mindig a megfelelőt. A megérkezésünk napján a Tauplitz közelében lévő vízesést szerettük volna megnézni. De mire kipakoltunk az apartmanban és elindultunk volna a túrára, eleredt az eső. Így inkább a kb 10-15 km-re lévő Wörsach klamm-mot választottuk (az már aTauplitzból látszódott, hogy ott nem esik). Már jártunk itt 5 éve, de kicsit átalakult azóta a hely, ezért érdekes volt most is. A szurdok bejárása után a Wolkenstein vár romjaihoz mentünk, útközben felfedeztünk egy igazi kénes forrást. A környék köveit vastagon borította a kén, alevegőben pedig átható szag terjengett.
A második nap ragyogó napsütéses időre ébredtünk. Így már korán hajnalban sétáltam és fényképeztem egy kicsit Tauplitzban míg a többiek aludtak. Eredetileg erre a napra terveztem a Gosau-i tavaktól az Adamek Hüttéig vezető túrát, de mivel az időjárás-előrejelzés nem volt bíztató, így inkább egy rövidebb szakaszt választottunk. A wilde wasser nevű túristautat jártuk be a Scladming melletti Untertalban. Ez gyakorlatilag Stájerország legnagyobb vízesése, a Riesachfal mellett vezet fel egy tengerszemhez. Eleinte hasonló az út, mint a Krimml vízesésnél, de aztán egy szédítő függőhíddal kezdetét veszi a meredek létrák, lépcsők és hidak végeláthatatlan sora. Az út nem hosszú, de keskeny és meredek és persze nagyon látványos. Így 2-3 órába is beletelt mire felértünk. Szerencsére az út alatt pont nem esett. Fönn pedig az eső elől beültünk egy Hütte fedett teraszára és ettünk egy jó meleg levest és virslit. Ez utóbbihoz olyan erős tormát kaptunk, hogy egy kis falattól is bevörösödött a fejünk. Kb 30-40 perc után elált az eső, így folytattuk az utunkat a tengerszem mentén egy kis alpesi házhoz. Visszafelé bár van egy könnyen járható, de hosszabb út is, mi ismét a vízesés mellett kanyargó részt választottuk. Mire elértük a parkolót ömlött az eső. Éppen be tudtunk menekülni az autóba. Majd Ramssauba mentünk, ahol már ismét sütött a nap. Megtaláltuk a gleccser felvonóhoz vezető utat, de a felvonó ára sokkoló volt, így letettünk arról, hogy felmenjünk. Csak lentről csodáltuk meg a majdnem 3000 méteres Hoher Dachstein csúcsot. Mire visszaértünk Tauplitzba ismét esett.
A harmadik nap esővel indult, de ez már nem csak zápor volt, hanem látszott rajta, hogy ez sokáig fog tartani. Így is lett. Erre a napra az Obertraunnál lévő jégbarlangot és az Altausse-ben lévő sóbányát szemeltük ki. Egy esős napra tökéletes program mindkettő. Eleinte még reménykedtünk, hogy eláll az eső mire kijövünk a barlangból és akkor feltúráztunk volna az öt ujj kilátóhoz. Persze nem állt el. A barlangról és a bányáról nem írok. Látni kell mindkettőt. Nekem a felszíni túrák mondjuk jobban tetszenek, de mivel először voltunk jégbarlangban és sóbányában így az élmény megvolt. Délután alább hagyott az eső, így tudtunk egyet sétálni Bad Ischl-ben. Ettünk egy igazi ishlert a Zauner cukrászdában, megnéztük a sétáló utcát, a folyópartot és a Kaiser villa kertjét.
A negyedik nap a gosau-i tavakhoz vettük az irányt. Az eredeti szándék szerint a tavak mentén tettük volna meg az út nagy részét, majd felkapaszkodtunk volna az Adamek Hüttéig a rövidebb és könnyen járható útvonalon. Az előző napi, és heti esőzések miatt azonban nem tudtunk feljutni a hüttéhez. Már a tavak mentén a keleti oldalon lévő turista utat is több helyen elöntötte a víz. Nehéz volt száraz lábbal átkelni. Persze nem csak az út, hanem a laposabb részek (rétek, fák) is víz alatt voltak. A második tavat nem is tudtuk elkülöníteni az elöntött területektől. Aznap is nagyon párás volt az idő, szinte végig felhőben gyalogoltunk. A harmadik tótól elindultunk fölfelé, de nem sokáig jutottunk, mert az utat egy részen egy szabályos vízesés szelte ketté, amin átjutni a mi felszerelésünkkel nem lett volna biztonságos, ezért inkább visszafordultunk. Visszafelé az első tavat nyugatról próbáltuk megkerülni. Kb. félúton jártunk, amikor megláttuk, hogy a hegyről ömlik le a víz és kb. 15 méter szélességben elborítja az utat. Visszafordulni már nem akartunk, ezért lehúztuk a cipőt és mezítláb keltünk át a kb 7-8 fokos vízben. A végére már nem is éreztünk semmit. :-) A nap végén Hallstattban sétáltunk.
Az ötödik nap az időjárás-előrejelzés Salzburg környékére mondott jobb időt. Ezért Berchtesgaden-be mentünk a sasfészekhez. Pont mire felértünk, akkor érték el a felhők. Ez nem zavart, mert szikrázó napsütésben már láttuk régebben. Maga a ház másodszor már nem is volt érdekes igazán, ezért inkább bejártuk a gerincen végigvezető turista utat. Közben 5 percenként változott az idő (felhő, csöpögő eső, napsütés) Mire visszaértünk a házhoz már ismét sütött a nap. Hazafelé megálltunk a Lammer klamm-nál Ez kicsit csalódás volt. Összehasonlítva a korábbi szurdokokkal, ez nem igazán látványos. Van egy-két érdekes rész, de semmi extra. Szerintem gyalog kihagyható. Inkább raftingosoknak ajánlott.
Az utolsó nap még hazaindulás előtt ismét Ramsauba mentünk, ahonnan tettünk egy túrát a 2100 méter magasan lévő Guttenberg házhoz. Az igazi az lett volna ha még a gerincen is tovább tudtunk volna menni és a Silberkar klammban lejönni, de ezt az időnk már nem engedte. Ha kedvezőbb lett volna az időjárás, akkor az előző nap Berchtesgaden helyett inkább ezt a túrát tettük volna meg. Így csak felmentünk a házhoz, ahol ettünk egy jó Appfelstrudel-t. Majd a gerincre felkapaszkodva megnéztük a kilátást az északi oldal felé és végül leereszkedtünk azon az úton, amin felmentünk. Az út hossza nem sok, a házig kb. 3 km, de a szintemelkedés közben 1000 m.
Dióhéjban ennyi volt az idei nyaralás. Igaz most nem volt napsütéses időnk, mint a korábbi években, de így is tartalmas és érdekes kikapcsolódás volt. Azt nem írom, hogy pihenés, mert fáradtan értünk haza, de megérte.
Akkor nem csak mi jártuk meg, bár persze ez nem vigasztal!
Én még nem is tértem magamhoz, pedig terveztem képeket.
Különben az útvonaltipped bejött, köszi még1szer!Azaz megnéztük Muraut - bár már azt is esőben - útközben, tényleg nagyon szép.
És jó volt kihagyni a Grazot Ny-ról elkerülő 10 km-es alagutat is, meg a Gleinalmtunnelt. (Visszafelé mondjuk már arra jöttünk.)
Igazából arra az elhatározásra jutottam, h. többet nem tervezek hónapokkal előre szállásfoglalást. Már tavalyelőtt is megjártuk az időjárással, az ideiről nem is beszélve.Nem látok nagyon más megoldást. Majd megvárjuk a nyarat, meg a jó időt, és ahhoz igazítjuk. Remélem, működni fog.
Megjöttünk az egy hetes ausztriai nyaralásból. Az biztos, hogy ennyi vizet fenn és lenn még nem láttunk, de így is nagyon jó volt. Hamarosan lesz beszámoló és képek is.
Köszönöm a gyors válaszotokat, Hencibenci nem tudod melyik az az iroda Eisenstadtban? Esetleg neten el lehet őket érni? Az ismerősöm szentgotthárdi, hivatalosan jár át dolgozni, de Stájer tartományba. Szerintetek azt is Eisenstadtban intézik? Bár már ez is több, mint a semmi, továbbítom neki, amiket írtatok, sajna a munkaadója nem sokat segít neki ebben, neki meg fogalma sincs, hogy hol járhatna utána. Szóval még egyszer köszi Nektek! :-)
Igen hivatalosan kell kint dolgozni es nekem az unokatestverem ferje ugy mondta /o is visszakapja/,hogy az igenyleshez az is kell,hogy az illetonek legyen adobevallasa rola,kell az igazolas az adohivataltol.
Hallott már valaki olyanról, hogy a határmenti magyar lakos, ha átjár Ausztriába dolgozni, akkor állítólag jár neki valamennyi "benzinpénz" vagy utazási hozzájárulás? Állítólag Burgenland környékén van ilyen, az osztrákok fizetik, hogy ezzel is csökkentsék az esélyt, hogy kiköltözz hozzájuk... Aki valamit tud a dologról, vagy hogy hol lehet ennek utánanézni, légyszi írja meg, egy ismerősöm kért meg, hogy nézzek utána, de sehol sem találok róla infót. Előre is köszi!
Mi július 20.-án indulunk Salzkammergutba,a szállásunk Mondsee környékén lesz. Remélem addigra megjavul annyira az időjárás,hogy az itt szerzett ötletek alapján végig tudjuk járni amit elterveztem. (sóbánya,jégbarlang,vízesés,szurdok).
Eddig csak mint átutazók voltunk ausztriában,ez lesz az első hosszabb ott töltött időnk,de a képek alapján nagyon nagyon megtetszett a környék.
Köszönöm az információkat és ha van még valami ötlet,kép...szívesen fogadom :)
Sziasztok!Köszi nagyon infókat!Sok jó élményt olvasva úgy döntöttem ,bezártság ide vagy oda,jövő hétvégén belevágok ha kint leszünk Salzburgban!majd irom,élményeket és sok fotót,remélem lesz 1 hét alatt 3 nap szép időnk!!
Ha szar idő van tudtok mondani 1-2 ötletet mit csináljunk?
Én is az Interspar éttermét ajánlanám, Salzburgban több is van (és Halleinben is van egy). A spar.at-n meg is tudod nézni pontosan.
Ráadásul du. 5 órától minden fél áron van! Így kettőtöknek akár 8-10 Eurba is beleférhet. Illetve vannak spec. ajánlatok, így pl. többféle kedvezményes ebédmenü (de ez csak kb. dél-2 között naponta).
Viszont kint az áruházak nyitvatartása rövidebb, és vasárnap zárva van, szo.on meg fél napos a nyitvatartás.
Mi tegnap voltunk Gröbmingben, de csak a Rehab.Intézetig tudtunk kocsival menni, ott parkoltunk, láttuk a tűtoltókat, hallottuk a hangos víz"csobogást", de gondoltuk, azért gyalog csak oda tudunk menni. Hát, tévedtünk, mert a következő utcát teljesen keresztül szelte a medréből kifolyó "patak", egyáltalán nem lehetett mégcsak megközelíteni sem, csak messziről láttuk a hotelt. Mint írtam ez tegnap volt, bár ma is esett az eső, nem hiszem, hogy sokkal jobb a helyzet. Szerintem kérdezz utána a hotelben mielőtt elindulsz, mert nem sok esélyt látok arra, hogy fel tudnál menni. (Hacsak nincs valami hátsó, elkerülő út, bár mi nem találtunk ilyent).
Azért ha mégis kijöttök, írd majd meg légyszi utána, hogy helyreállt-e a helyzet, elég riasztó volt. Csatolok képet, bár ez nem igazán adja vissza a valódi helyzetet.
Esetleg érdekelne a dolog azzal kapcsolatban is, amit korábban írtál, mi a párommal hasonló hoteleket, éttermeket nézegetünk... :-) Ha jössz ki valamikor, megbeszélhetnénk egy talit. Mail-ben bármikor elérhetsz bennünket.
Én vagy 10 éve voltam ott. De olyan élmény,hogy a mai napig emlékszem rá. Egy kis vonatszerü valamivel visznek be(egy padon ültök egymás mögött. Utánna van filmvetítés a sóbányárol. Utánna jönnek a csúszdák és van a bánya legalján egy kicsi tó is amin csónakkal húznak át. Közbe zene szól meg fényjáték van. Nem szabad kihagyni!
Szia! Holnap mennénk ki Gröbmingbe ,tényleg nem tudok felmenni a Sonnhof hotelhoz? én annyit értesültem,hogy a fürdőmedencét telehordta hordalékkal,a parkot a kerítést mindent elvitt a víz,már ahogy olvaslak megkérdőjelezem ,hogy kiinduljak e,nem tudom föl lehet e menni kocsival.
Sziasztok! Mi 3 hete voltunk a Hallstatton levő sóbányában,azt ne hagydd ki csak kifele szűk nagyon de gyorsan ki ér a "kocsi" ,nagyon nagy élmény. A hallein-i sóbányát nem tudom,de feltételezem,ha csónakkal visznek körül "részben" nem lehet annyira szűk csak a bevezető illetve a kivezető utak.De tényleg veszett drága.
Én meg már meg sem nézem az előrejelzést, amélkül is tudom, hogy tutira esni fog. Eleinte (május elején) még a helyiek azt mondták, ez az időjárás teljesen normális errefelé, de most már ők is nagyon unják és csóválják a fejüket, hogy ennyire sok eső még nem volt. Tegnap átmentünk Gröbmingbe kirándulni, szerettük volna megnézni a hotelt is, amiről Calbel írt korábban, de sajnos teljesen megközelíthetetlen, az egész városon keresztül hömpölyög vízesésszerűen a korábbi kis "patak". Hihetetlen volt látni, hogy a természet mekkora úr, 10-15 tűzoltó és pár civil próbálta nagy erőkkel visszaterelni a valamikori medrébe a "patakot" (ami már folyónak is beillett volna).
Sajnos Halleinben még nem voltunk, de én csak jókat hallottam róla, ha a hallstatti sóbányához hasonlít, akkor keine Panik, Hencibenci, nem leszel klausztofóbiás! :-)
Nekem Salzburgban a kikötőnél lévő halbolt és önkiszolgáló (hal)étterem a kedvenc helyem :) Barátságos áron lehet nagyon finom halakat enni.
Illetve még tudom javasolni a nagyobb áruházak (főként Interspar) éttermeit, itt vannak menük is, megfizethető áron működnek, és szinte állandóak a különféle akciók.
En a wetter.com oldalt nezem mindig, az mara is esot irt,holnapra napkozben borult este eso-zivatar. Csutortok megint eso-zivatar,p.-sz.-v. felhos,hetfo pedig ujra eso.
Nalunk ez az oldal valt be,de szo szerint Europa minden reszere jol el szoktak talalni.
Barátommal jövő hét szombaton idnulunk egy hétre Salzburg nyaralásunkra!
Eugendorfban kaptunk szállást.Szeretném megkérdezni ,hogy aki járt már Hallein sóbarlangban megirhatná milyen belülről,mert nagyon szeretnénk megnézni,de én személy szerint kis szűk térben rosszul vagyok ha azt érzem nincsen levegőm!!Szerintetek megpróbálkozzam vele vagy inkább hagyjam?nme olcsó belépő igy potyára nem mennék be,de képekről nem vettem ki eléggé.hogy mennyire szűk a barlang!!Irjatok !Köszönöm!
És még kérdés,hogy nagyon vészes kajálás ügyben Salzburg?vannak olcsóbb,menüs éttermek esetleg?
Én minden reggel megnézem a Wetter.at-n a helyi időjárást.Mára sem mondott esőt,csak borult időt.Ehez képest amióta felébredtem (6.00) esik,jelenleg özönvízszerüen.
Tegnap is igy volt.Holnapra is jobb időt hósolnak.Szerintem inkább reményt próbálnak adni,a kivánt időjárást jelzik elő,mert már kb. 20 nap volt amikor esett,pedig nem szabadott volna.
A dolog szó szerint igaz. Mi itt lakunk nem messze a Wlfgangsee-től, sajnos már 6.hete mindne nap esik. Nagyon várjuk már a nyarat, állítólag a hétvégétől már itt lesz. Megjön a szünidővel. :-)
St. Wolfgangban pozitív infóim vannak egy klassz Bauernhof-ról, bár ez kb. másfél km-re van a városkától, viszont jó csendes, csodaszép a kilátás és reggel friss, tehéntejet is kaphatsz a reggelihez. (Bár ez nem biztos, hogy mindenkit lázba hozna... :-)) A www.stwolfgang.at/altroiterhof honlapon megtalálod őket. Persze csak egy ötlet. Jó hely a Romantikhotel Im Weissen Rössl is, ez viszont már ****S, így nem valami olcsó... Egyébként ha először jössz a tóhoz vagy a környékre, szerintem nem fogsz csalódni. Eső ide vagy oda, gyönyörű!
Talán arra jó lesz az idő.Három hete nem volt olyan nap,hogy ne esett volna,többnyire egész nap.Tegnap végre sütött a nap,de az eső is félóránként eleredt,éjjel villámlott,dörgött,ma még nem bujt elő a nap,esik....
Szia! Hátha tudok segíteni: mi 3 hét múlva ide megyünk- Ferienwohnung Hödlmoser, ez egy apartman nagyon közel a tóhoz, napi 50 EUR/ apart., minden az árban. Igaz mi már márciusban lefoglaltuk. St. Wolfgangban van, Schwarzenbach str. 26.
Sziasztok! Én csak most találtam erre az oldalra,de hasznos ajánlatokat tudok adni aki szereti a hegyeket,szeret túrázni. Stájer országot tudom én is ajánlani,Gröbmingben van egy érdekeltségem a Sonnhof hotelban. Most voltam végigjárni a környéket,hogy tudjam ajánlani,biztos nem fogtok csalódni,sem az ellátásban,sem az élményekben,ha énáltalam foglaltok jelentős kedvezményeket tudok szerezni,bár juliusban nem sok hely van,de időben augusztusra tudok segíteni,mindenben /36 €/fő félpanzióval/.Ezenkívül ha valakit érdekelne,keresek németül perffekt beszélő, agilis,ötletekkel és ambícióval ,turisztikához értő,jó szervező képességű párt,akik egy igazi családi 50 fős hotelt minden bajával eltudna vezetni. Nézzétek meg az oldalt és én bármiben állok rendelkezésetekre www.sonnhof.5mp.eu ,itt sok látnivalóra kaptok ajánlatot,akkor is hasznos ha más hely mellett döntötök.Üdv :Calbel
Természetesen van, tavaly előtt ki is használtuk, amikor Berchtesgadenben jártunk, nem kevés ojrót spórolva ezzel! Van egyrészt az Urlaubsticket, mely kedvezményes utakra jogosító kártya. Mi két éve 10 napra váltottuk be és 21 euróért korlátlanul használhattuk a tömegközlekedést /ezalatt elsősorban helyi és távolsági buszjáratokat értek/. Ha autóval mentek, akkor tárgytalan. Bár ha sokat utaztok helyileg lehet, hogy jobban jártok, ha kiváltjátok. Ezt majd eldöntitek ott ugyis.
A másik a Kurkarte, mely elég sok helyre ad kedvezményt, ha érted a németet, akkor talán segítség lesz számodra ez a pár oldal, hogy hova érdemes beváltani:
/ezen belül nyisd meg a pdf-et és minden hasznos infót megtalálsz benne nem csak a kártyával kapcsolatosan, hanem hogy milyen nevezetességeket lehet megtekinteni általa, bőséges a kínálat! Talán tudtam segíteni! :)
A német és osztrák turisták(de a hollandok is)alapvetően pénteken és szombaton utaznak nyaralni(olaszba,horvátba),míg szombaton és vasárnap haza.Amikor nagyobb ünnep van,mindenki egyszerre pattan és ugranak autóba.A legdurvább dugókat szombaton szokták csinálni esetleg vasárnap délelött.A délután már nyugisabb,én is akkor szoktam hazamenni,ha ugy adódik.Szombaton el sem indulok,még az éjszaka közepén is álltam dugóba.Lehet,hogy ujabban a vállság miatt jobb a helyzet,de korábban nagy volt a káosz szombatonként,reggel hajnaltól késő éjszakáig.
Tudna Valaki segíteni abban, hogy a Königssee ,Berchetesgaden és környékén létezik-e kedvezményekre jogosító kártya, amit 5 napos ott tartózkodásnál ki lehetne használni?
Egyetertek veled. Foleg Salzburg es Innsbruck kozt,vannak dugok szombatonkent. A mi esetunkben is tavaly olasz hatar fele menet azon a palyaszakaszon,ahol atment Rosenheim iranyaba nemet oldalra az autopalya,na ott torlodtak a kocsik,ott bizony alltunk egy ideig. Aztan Innsbruck utan mar nem volt gond. Visszafele kedden jottunk,akkor nem volt dugo sehol.
Ha tényleg szép osztrák tájat szeretnétek látni, (Tirolon kívül) ajánlom a Salzkammerguti-tavakat, ez ráadásul a magyar határtól sincs túlságosan messze. (Kb. 2,5óra) Mi a terület keleti szélén, Tauplitzban élünk a családommal, ez egy téli síparadicsom, nyáron a kirándulók egyik kedvelt helye. Egy magyar étterem (Laslo's Restaurant) van a faluban, a tulajdonos és az alkalmazottak is magyarok, nagyon finom ételek, napi menük, valamint kedvezményes árak vannak. Itt, Tauplitzban van egy klassz kiadó apartman szaunával, uszodával, sajnos nem a miénk :-)), de tényleg csak ajánlani tudom, mert nagyon szép, tiszta, fullon berendezett, akár 7személy is bőven elfér és már 55 Euro/nap-tól kivehető (személyek számától függetlenül).
A környéken hemzsegnek a látnivalók, a téli síugró világbajnokgág sísáncának a tetejéről csodaszép kilátás nyílik a környékre és Tauplitzalmra, fent a fennsíkon pedig több irányban indulnak különböző hosszúságú túraútvonalak. Az igazi osztrák városkák, Bad Aussee és Bad Ischl 20-40 percnyi autózással megközelíthetőek, Hallstatt kb. 30perc, a falu egy tó partjára épült, az itteni Sóbánya mindenképpen megér egy kirándulást! Van egy kedvezményes kártya (Sommer Clue Card), ez 3 napra 30 Euro körül van és 15 különböző helyet látogathatsz meg vele ingyenesen! (Szerintem nagyon megéri, hiszen csupán a Sóbányába 22Euro lenne a belépő.) Egyébként kb.77 csodaszép tó van a környéken, egyik szebb, mint a másik, így unatkozni nem lehet! :-)
Ha ráérünk, mi is szívesen csatlakozunk egy-egy kiránduláshoz, (már amennyire a 2,5éves kislányunk bírja), ha kedvet kaptál (vagy bárki más), írjatok nyugodtan a farkata@index.hu-ra.
További szép napot kívánok Mindenkinek! (Laciknak Boldog Névnapot! :-))
Mármint A1-ügyben. Egy hete utaztunk Salzbugrból Magyarországra, ma pedig vissza Münchenbe. Jóformán tök üres volt az autópálya, alig volt forgalom végig az osztrák szakaszon. Jvaslom, aki tudja az utazását eszerint időzíteni, utazzon szombaton.
Üdv: Léna
Holnap megpróbálok elkészülni a képes beszámolómmal.
Nagyon szép Dél-Tirol,Merano és Bolzano környéke,de tudom ajánlani a Bajor alpokalját is,Füssen,Kempten környékét.Voltam már Türingiában,ami kellemes meglepetés volt.Rengeteg erdő, csodaszép természet.
Választék van bőven,ha valaki a szépet keresi bárhol megtalálja.
Figyussz! Akkor te jól ösmered a környéket, gondolom délebbre is. Ha az ember olyan igazi Tirolt akar látni, meg jókat túrázni (nem szikla, de magasra fel), hol érdemes szállást foglalni, felétek relatíve Északon, vagy pl. a völgyekben? Nézegettem a völgyeket, Ötztal, Pitztal, Kaunertal... ezek milyenek, melyiket ajánlod, mint legszebbet? Pl. Sölden, Nauders (ez azért tetszik nekem, mert 3as határnál van) vagy odébb néztem Galtürt is. Lehet, hogy egy hétre kiugranánk a nyáron. Az sem elhanyagolható, hogy rossz időre legyen a közelben valami Hallenbad :)
A környékünkön a legjobb ez a panzió,magyarok üzemeltetik,nagyon rendesek:Kammerhof
Környékben gyönyörü hegyek,kristálytiszta hegyi tavak.A panzió Mariasteinben van Tirolban,ami egy zarándokhely,híres középkori templomáról.(Én is itt laktam korábban,most a szomszéd faluban).
Tudom,hogy Tirol elég messze van,de egyedülálló kultúrája és a táj magáért beszél.Természetesen tudok ajánlani is,mit érdemes megnézni a környéken,de figyelem,nagyon sok van!!!
Nagyon köszönöm a segítséget! Időközben rájöttem, hogy a húgom tud németül. (hogy ez idáig nem jutott eszeme?) :-) Megírta nekünk a levelet, már a választ várjuk!
Nagyon köszönöm a segítséget mégegyszer, és várom a képes beszámolódat!
Mi egy hete szomabton utaztunk ezen a vonalon, akkor jóformán nulla volt a forgalom, de abban. Vasárnap a lehető legrosszabb nap az utazásra, mert akkor utaznak vissza a vidékiek a nagyobb városokba, akik hétvégére hazingáznak. Ez nagyon tipikus az osztrákoknál, németeknél. Viszont az igaz, hogy 7 éve járom az A1-est és állandóan vannak útépítések, elterelések, lassú szakaszok, és a sok javítás ellenére is az egyik legrosszabb minőségű autópálya, ahol járok (Bécs és Salzburg között). Ez így igaz.
Most jöttünk haza Csehországból, oda-vissza Ausztrián keresztül mentünk. Odafelé Brno felé mentünk át, visszafelé Ceské Budejovice felé, érintve Linzet. 1-1 napot töltöttünk tehát sógoréknál. Először írok negatív tapaszatalatot ami engem Ausztriában ért, de erről sem az osztrákok, hanem a hihetetlenül telített utak, ill. az autósok okoznak. Ez évben 3-szor történ velem, hogy az A1-es autópályán Linz és Bécs között 2-2 órát ácsingóztam különböző torlaszok, útterelések és egyéb építkezési munkálatok végett. De szerintem egészen egyszerűen arról van szó, hogy az autópálya kinőtte a rájuk tervezett forgalmat. Új és szélesebb kellene, vagy mentesítő vonalak, mert ez így nem járja. Hozzáteszem, nem tudom, mennyire valós ez a probléma hétköznapokon, mert ezek az utazások mind vasárnap történtek. A meglátásom, ill. a tanácsom az volna, hogy aki tud, kerüljön. Kíváncsi vagyok mások ezirányú tapasztalataira is...
Most állt el az eső,most tetőznek a folyók.Egyenlőre "komoly "károkról nem hallani.A hegyek kb 2000 méter felett havasak,felvonók leálltak.A továbbiakban változékony idő várható több-kevesebb esővel és max 22 fokkal(eddig 8-12 fok volt napokig).Amugy Tirolban élek.A legnagyobb árvizveszély Karintiában és Voralbergben van,meg a Bajor alpokalján.
Mi múlt hét szombaton jöttünk haza, akkor kezdődött a rossz idő és aznap reggel a szemünk előtt álló hegyeken már friss hó volt!!! Fent a Kitzsteinhorn Alpincenternél mondták előtte két nappal, hogy valszeg le fognak állni a felvonók is, mert hétvégére nagy havat mondanak.... A folyók már akkor végtelenül fel voltak duzzadva...
Szia, Augusztus 15-23-ig tudok egy apartmant Tauplitzban.Mi mentunk volna de kozbe jott valami.Az alabbi cimen tudod megnezni: www.apartman-tauplitz.hu . Ha kell bovebb info rola keress meg . Imrola
Mailben írd meg magyarul, visszakülöm neked a német verziót, vagy felhívom a tulajdt vasárnap (akkor már otthonleszünk Münchenben - én ott élek). A profilomban látható a mailcímem.
Nem csak neked, akit még érdekel (képeket csak egy hét múlva tudok feltenni):
A szállás Vorfuschban van (Fusch an der Großglocknerstraße, ez a Zeller Seenél, Kaprun közelében van). A szálláson voltunk már 2005-ben. Igazából nem is Fuschban van, hanem rögtön Bruck után a Fusch felé vezető úton, az első buszmegállóban.
Szállásadó a Lochner család, cím Zeller Fusch 153./Fusch an der Großglocknerstraße, Tel.: 0043 6545-6138, e-mail: vermietung@ianitor.net, 1 éj reggelivel 16-17 Euro/fő.
70 körüli idő pár, szerintem angolul nem beszélnek. Családi ház. Alul laknak az öregek, a felső szintet kiadja vagy "Ferienwohnungnak" (nyaralólakásnak, magyarul apartmannak) vagy a fenti két különálló szobát adja ki két-két különálló embernek és ilyenkor a (teljesen felszerelt) konyha (tévével) és a zuhanyzó közös használatúak.
Mi nem eszünk lekvárt és vajat sem, szóltunk, hogy nem kérünk reggelit, majd gondoskodunk magunk, de addig nyaggatott, hogy akkor mit eszünk, míg a végén csak rábeszélt és vett nekünk extra sonkát, meg sajtot, meg napi plusz 4 zsemlét, amit a kirándulásokra pakoltunk. A reggelit minden nap akkor tette a konyhaasztalra, ami időpontot előző nap este megbeszéltünk. Szóval elégedettek voltunk.
Bárkinek írok szívesen német nyelvű érdeklődést formára, amit bárhova el tud küldeni!!!
Egy hét múlva lesz részletes, képes beszámolóm, most még nem otthonról írok, így nem tudok ezzel foglalkozni.
Igen, próbálkozom a keresővel, már néhányat ki is írtam magamnak. De jobban szeretnék olyat, amit már valaki kipróbált. Az általad kínált hely is nagyon jól hangzik.
Tudnál nekem elérhetőséget küldeni a szállásadóhoz? Nem tudod, tud a szállásadó angolul? Mert sajnos németül egyikünk sem beszél!
Több ezer szálláshely van olcsón, érdemes a keresőbe németül beíri pl. Salzburg (vagy Salzburger Land) + Unterkunft...én az előző hozzászólásomban ajánlottam éppen egyet, ami Salzburgtól úgy 80 km-rel délebbre van...
A segítségeteket szeretném kérni. Idén, azt tervezzük, hogy Ausztriába megyünk nyaralni. Konkrét tervünk nincs, egyenlőre Salzburg környékére gondoltunk, mert ott van mindenféle látnivaló, van hegyvidék, van tóvidég, a város gyönyörű, szóval számunkra ideális lenne. Ezért Salzburg környéki szállást keresnék, lehetőleg hegyvidéken. Vendégház, vagy panzió, vagy turista szállás, mindegy, viszonylag olcsón szeretnénk kihozni az idei nyaralást.
Minden tanácsot szívesen olvasok, akkor is, ha tudtok "jobb" környéket Salzburgnál.
most jöttünk meg A Zeller See-től (Fusch an der Grossglocknerstrasse volt a szállsáunk), tudom továbbajánlani, családi házban kiadó szoba, reggelivel 16 Euro/fő volt, nagyon elégedettek voltunk.
Odafelé megnéztük Hohenwerfen várát a ragadozómadárreptető show-val, az Eisriesenwelt-t, ami elmondhatatlan élmény volt.
Megnéztük (és bejártuk) a Liechtensteinklammot (szurdok), a Kitzlochklammot és a bad gasteini vízeséseket.
1000 méter magasságkülönbséggel tettünk meg két csodás hegyi túrát:
-egyiknél felmentünk felvonóval a Rudolfshüttéig (a Stubachtal végénél) és fent a Weiss-see körül még nagy hóban, majd le gyalog
- Kaprunból fel a Maiskogelre felvonóval és a hegygerinc mentén fel a Kitzsteinhorn Alpinzenterig, onnan felvonóval le
Akit ez a környék érdekel, tudok árakat a felvonókra írni.
Figyelem, a kapruni víztározó tavakhoz most ne menjetek, mert le van eresztve a vizük munkák miatt!!!
Úgy egy hét múlva fent lesz a neten a beszámolóm képekkel, majd belinkelem.
Gondolom időjárásfüggő is, hogy mennyien lehetnek. Mikor mi jártunk arra, akkor nem sokan voltak fönn. Igaz mi reggel mentünk és dél körül jöttünk le. A sípályán szinte csak sportolók (nem hobby sízők) voltak.
Szia! Mi kétszer voltunk már Karinthiában, biztos nagyon fog tetszeni Nektek is.
Szerintem, ha nem sieltek csak sétáltok és gyönyörködtök 1-1,5 óra bőven elég fent. Persze el lehet időzni tovább is! Szezonban az utolsó járaton sokan vannak, de senkit sem hagynak fenn. A Gleccser Expresszen min. számú ülőhely van, állni kell.
Most már biztosan megyünk KARINTIÁBA. Megyünk a Mölltáler gleccserhez is. 13, illetve 14 óra után olcsóbb a jegy. Na, a kérdésem az lenne, hogy mi csak felmennénk, kicsit sétálnánk, és lejönnénk. No sport (byChurchill) :) Tehát e célra elég-e a délutáni felmenetel, vagy érdemesebb előbb menni? Mekkora lehet a tömeg az utolsó lejövő vonatnál?
En ezt szoktam idojarasugyben hasznalni: www.wetter.com. Jobb oldalra a Schnellsuche ala beirod a telepulest /nem csak osztrak-nemet,egesz vilag/ es kidobja neked az idojarast. Van azt hiszem 3 napos,1 hetes,2 hetes. Nagyon szeretem,mert nekunk eddig tobb nyaralasra visszatekintve mindig bejott,sot hugomek is ha utaznak,mindig errol kuldom nekik a friss infot a kov.napokrol.
Tartomanyokrol nem tudom hol lehetne megnezni,de ha nehany telepulest kikeresel az adott tartomanyon belul es megnezed,mar tudsz kovetkeztetni.
Augusztus 15-től 22-ig felszabadult Tauplitzban egy szép, max 7 főnek elegendő apartman/önellátás, de szükség esetén a félpanzió is megoldható, uszoda, szauna/. Sajnos nem tudunk kimenni akkor, így ha valakit érdekel, akkor üzenjen, vagy küldjön E mailt.
Sziasztok, van egy 3 főre szóló wellnesshétvégém július10-12-re. Bemásolnám, ,ha valakit érdekel, vagy ismerősét , kérlek írjatok. Mi most sajna nem tudunk elmenni, 260 Euro volt, kifizettem, de 45.000-ért odaadom 3 fő/2 éj/félpanzió
Július 10-12.között, Auszriában, Loipersdorfban átadó egy 3 fő részére szóló utalvány, félpanzió, suite-ban való elhelyezés, wellness, 4 csillagos hotelben. Sajnos mi nem tudunk menni, ezért nagyon kedvező áron átadom.Bemásoltam az angol nyelvű visszaigazolást, ezt ,és az utalványt kapod e-mailben.
Thank you for your question and your interest in our hotel. We are happy to confirm your reservation as follows:
Arrival: 10 th of July 2009
Departure: 12th of July 2009
Room : 1 suite for 3 persons Check In: 15:00 o’clock
Check Out: 11:00 o’clock
All these benefits are includet:
ˇ 2 x over nights in ****Life Resort Loipersdorf
ˇ 2 x Buffet breakfast
ˇ 2 x diner buffet with front cooking
ˇ Afternoon Tea Time inklusive Teegebäck
ˇ 1x oriental “Serailzeremonie” ceremony for soft skin
ˇ 1x sauna visit “for ladies only”
ˇ An evening at the bar with Prosecco and grapes
ˇ Introduction to the world of aroma therapy
And much more:
ˇ Lending and wellness program with Life Coach
ˇ Unlimited wellbeing in the bath and sauna World with guided
We look forward to meeting you in our hotel to welcome and are available for any further questions you may need.
Az ára:50.000,- HUF 3 főre.
Ha érdekel írj!!! A szálló 4 csillagos, Life Resort Loipersdorf a neve.
Igen. Azért linkeltem be a két oldalt, hogy kicsit utána tudj olvasni és jobban képbe kerülj.
Egyébként pedig kezdőként én nem vinnék kisgyerekeket ilyesmire úgy, hogy én biztosítom. Én még sosem használtam Via ferrata-t, de túráztam már jó néhány alkalommal az Alpokban. Úgy gondolom, hogy ilyen kis gyerekekkel egy sima gyalogtúra is nagy élmény, nagyon szép látnivalókkal és elég fárasztó is.
Ha mégis nekivágnék, akkor pedig egy megbízható, akár itthon, akár kinn fogadott vezetővel tenném és rábíznám a szakasz kiválasztását.
Milyen mászásra gondolsz? Rendes biztosított mászásra, vagy inkább sziklamászós, keményebb túrára? A Schneebergen a 801-es út pl. néhol igen meredek, mászós/sziklás terep, ott találkoztam már apukával, aki max 1 éves picit vitt a mellkasára csomagolva, és úgy mászott. De "rendes" via ferrata útra nem vinnék olyan picit, aki teljesen másra van utalva, főleg úgy hogy ti is kezdőként mentek. Mi történik pl. ha akin a pici van, megcsúszik, és esik 5-10m-t? Elbírja a rántást minden?
Köszi! Úgy érted, hogy a teljesen konkrét kérdésemre választ kapok, ha átbogarászom? Nem lustaság, inkább csak tapasztalatlanságom miatt, nem tudom a gyakorlatban mi az őrültség 3 kisgyerekkel, és mi nem.
Sziasztok! Valaki lenne olyan kedves és ajánlana nekünk egy klettersteigot Ausztriában, amit teljesen kezdőként meg lehet csinálni egy hátizsákban ülő és egy 4 éves gyerekkel? Mellesleg van egy 6 éves is. Gondoltam 2 felnőtt tud 2 gyereket biztosítani, a hátizsák meg nem akadály. persze az is szempont, hogy közel lehessen parkolni. Esetleg, ha van köztetek olyan, aki túravezetőként elvinne minket, az is érdekelne.
Gondolkodtam, böngésztem a térképet, és úgy nézem, az ajánlatod lesz a nyerő. Km-ben is ez a legkedvezőbb, persze a fő- és mellékutak miatt (kevés autópálya) időben nyilván nem.
Rábafüzes, majd Graz után még A2, aztán a 78-on fel, nagyjából onnan pedig amit javasoltál.
Az Achensee vize nagyon tiszta és hideg,amit a fekvésének és a nagy mélységének köszönhető.A fehér szint esőzés után,vagy alatt kapja,a hegyekből lezuduló meszes viztől (kioldódik a mészkőhegységből a mész,vagy egyszerüen a mészkőport tartalmazza ilyenkor a viz).Nagyon hamar elmulik ez a jelenség és az Inn folyóra is jellemző.
Szia,igen tudok a vasutrol. Tavaly mar voltunk 3 ejszakat az Achenseenel Maurachban,volt szerencsenk latni. Csak az idojarassal nem volt szerencsenk,julius elejen oszi ido volt. Iden is azert valasztottam az Achenseet az egyik megallonak,hogy talan nagyobb szerencsenk lesz az idojarassal es kicsit nezelodhetunk. Ami tavaly feltunt,hogy a to vize /legalabbis ott Maurachban/ olyan volt,mintha tejes lenne. Ennek mi az oka?
Mayrhofen egy nagyon hangulatos kisváros,igazából a legtirolibb Tirol!Érdemes itt sétálgatni.Gyönyörü a Zillertaler hochalpenstrasse és a Schlegeisspeicher!
Ha az A12 Inntalautóbahn-ról mentek Achensee felé,akkor egy szép szerpentinen kell autóval felkapaszkodni a tóig(széles,jó ut),és lesz egy óriási hajtűkanyarban egy étterem,nagy parkolóval.Érdemes ott megállni,az étterem teraszáról gyönyörű kilátás nyílik az Inn völgyére.A terasz egyébként nyitott,nem muszáj beülni fogyasztani az étterembe.
Jenbach és Achensee között közlekedik egy egyedülálló gőzvontatásu fogaskerekü vasut,ami európa legöregebb gőzvontatásu fogaskerekü vasuta.Drága,de nagy élmény vele utazni.Azonkívül az Achenseen közlekedik hajó is.
München felé nem ajánlanám,nagy kerülő és nem is gyorsabb.Mivel osztrák pályamatricátok ugyis van,nincs jelentősége Németország felé kerülni.
A Tiroli utak szezonban(Juli-Szeptember és Dec-Febr.)mindig zsúfoltak,különösen Szombaton Svájc és Olaszország felé,míg vasárnap a visszafelé vezető irányban.A többi napokon elfogadható.
A hegyi utakon is vannak,de azért dugók ott nem szoktak kialakulni(kivétel a németországból jövő utak,hágók,ugy mint Fernpass)