Keresés

Részletes keresés

MonteCarlo2 Creative Commons License 2020.04.10 0 0 94711

Az XPS szigetelés miatt már úgyis ki van ásva nagyjából a fal mellett. 50 éves ház, nem szívesen fúrnék bele az alapba, inkább nem ásnék azon az oldalon olyan mélyre.

A küszöbnél lenne a terasz teteje.

Előzmény: Törölt nick (94709)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.10 0 0 94710

Egyenlőre a kenhető szigetelés nem éri el a fóliaszigetelések hatásosságát és megbízhatóságát. 

Előzmény: MonteCarlo2 (94708)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.10 0 0 94709

A lábazati XPS-t le kellene valami vízszigeteléssel kenni. Mindenek előtt, ha a régi szinttel egy magasságban lesz a terasz? Akkor én feltétlenül nem tennék oda is zsalukövet, inkább vasat fúrnék be. A régi betonba! Mert elég nehéz az alap mellé ásni, és veszélyes! Mert megsüllyed a meglévő épület! Képet nem tudsz rakni ide, rá tudnánk pillantani!

Előzmény: MonteCarlo2 (94708)
MonteCarlo2 Creative Commons License 2020.04.10 0 0 94708

Sziasztok!

Egy fedés nélküli teraszt szeretnék a ház mellé építeni. Elég sokat visszaolvastam, és célirányosan szűrni is próbáltam, de jópár kérdésemre nem találtam választ, tudnátok segíteni?

A sávalap betonja és a zsalukövek mehetnek közvetlenül a lábazati XPS mellé? Nem kell közte helyet elhagyni?

A terasz szintje 40 centivel lesz a talajszint felett és kerámialapokkal lesz burkolva. Ebben az esetben mi az ideális rétegrend vízszigetelés szempontjából? Két réteg beton közé bitumenes lemez, egy réteg betonra kenhető szigetelés, és ezek kombinációja is olvasható sok helyen.

Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.09 0 0 94707

Bonobit-tal régen ragasztottak parkettát. Kéne valami ábra, hogy most ilyen  és egy ilyen lesz ábra.

Előzmény: krafi1 (94706)
krafi1 Creative Commons License 2020.04.09 0 0 94706

Nem akarok én ezen spórolni. Ez egy 30 éve épült ház, semmi bővítés csak fel lett verve a meglévő rétegrend mert padlófűtést szeretnénk és leszigetelni rendesen mivel a parketta/csempe alatt csak beton volt (parketta alatt bonobit? is). Aztán kiástuk a döngölt földet is a megfelelő szintre és most a "szerelőbeton" alá gondolkozok a legjobb megoldáson, nem a spórolás lenne a lényeg. A mosott kavicsból 3 kupac van a tüzépen (kicsi-közepes-nagy frakciók), plusz a sóder kupac.
Az aktuális szint így leásva a döngölt föld szintjén is terepszint +30-35 cm kb szóval viszonylag magasan van (a környező házakhoz képest egyébként is magasan van a ház)

Előzmény: Töck Jenő (94696)
topikolos Creative Commons License 2020.04.09 0 0 94705

Sziasztok!

A képen látható folyókát (vagy ehhez hasonlót) szeretnék beépíteni térköves és füves rész közé. Kb. 30-35 m2 térkőről vezetném a vizet 5 méter hosszan.

A kérdésem az lenne, hogy van-e javasolt sorrend, meg kell-e pl. támasztani a folyókát szegélykővel, vagy mehet közvetlenül a füves részhez?

Melyik variáció a jobb?

1. térkő - folyóka - szegélykő - fű

2. térkő - szegélykő - folyóka - fű

3. térkő - szegélykő - folyóka - szegélykő - fű

4. esetleg szegélykő elhagyható és helyette támasztásnak jó a folyóka is?

5. ?

Műanyag vagy horganyzott acél rács a jobb választás? Elvileg terhelve nem lesz, de a műanyagra is 500 kg-ot írnak, az egy normál személyautónál nem gond. 

Vagy egy sima, nem fedett beton folyóka kevésbé macerás?

Köszi.

zöldeskékek Creative Commons License 2020.04.09 0 1 94704

Más !

Egy állítás  .

Nyílások befalazásánál kötelező használni.   Ez a nyavajás kék hálóra vonatkozik.

Nos én vakoltam  csupaszfalat   gúzolással,  vakoltam a nélkül. Vakoltam  beton és deszka felületet náddal rabicolva, csirkehálóval rabicolva , műanyag vakoló hálóval és    azzal a hőszigeteléshez használatos   üveghálóval rabicolva.

De hogy kötelező lenne ?  Az a kék ? Nem inkább javasolt ? Praktikus ?,

A kötelező előírás csak a hatóságoktól jöhet elsősorban éltvédelmi célok tartása érdekében.

Más minden csak javalt, főleg azért mert  esetleg másképpen nem megy a munka, vagy nagyon ronda lesz !

Próbáljon valaki deszkát, betont  rabicolás nélkül bevakolni !  Nem kötelező, de nem megy !!

Ja még erről a kötelező nem kötelező dilemártól.

Sok munkafolyamat, módszer, gyártmány szabványosítva van ! 

Nagyon helyesen.

Ezeket a szabványokat a szakiknak be kell tartani, de ha a megrendelő úgy dönt,  el szabad térni ezektől. Kivétel az élet és vagyonvédelmi előírásokat. Azokat  mindenkinek be kell tartani.

Addsgghmúgy a vakolat anyagára, a felvitelre is vannak szabványok és azokat a szakiknak bizony szigorúan be kell tartani.

Viszont ha a tulaj maga vakol úgy csinálja ahogy akarja és tudja.

sr1 Creative Commons License 2020.04.09 0 0 94703

Nem érted ennek a halónak a szerepét a vakolásban. Ez egy rabic. 

Előzmény: zöldeskékek (94702)
zöldeskékek Creative Commons License 2020.04.09 0 0 94702

Ellentétben a szakértő úr  állításával, szerintem jó.

Tény hogy   finomabb szemcsés  vakoló anyag kell.

Főleg ha már megvan az a háló.   persze túl esztétikus helyre meggondolandó.

Én anno melléképületet vakoltam  és a maradék   hőszigetelésre szánt hálót is felhasználtam.

Előzmény: NeomatiK (94699)
sr1 Creative Commons License 2020.04.09 -1 0 94701

nem jó, mert a vakolat nem hatól át rajta- a guzólás és a alapvakolás nem fog tisztesszégesen összeragdni. 

Előzmény: NeomatiK (94699)
JAMIE222 Creative Commons License 2020.04.09 0 0 94700

Önmagában semennyire sem nehéz, csak a hozzáféréstől függ. Viszont szerintem nem szerencsés fémlemezt ragasztani oda, az eltérő hőtágulás miatt.

Előzmény: gazaa (94694)
NeomatiK Creative Commons License 2020.04.09 0 0 94699

Szia. 5x5-ös hálóm van, ezt elhasználnám.

Előzmény: sr1 (94698)
sr1 Creative Commons License 2020.04.09 -1 0 94698

10x10-as lyukú kék színű vakolóhalót szoktunk használni. Teljesen más mind a hőszigetelő rendszernél használt haló. 

Guzólás után kell felhúzni, elég macera vele dolgozni. Nyílások befalazásánál kötelező használni. 

Előzmény: NeomatiK (94697)
NeomatiK Creative Commons License 2020.04.09 0 0 94697

Hello.

Falra üvegszövet hálóbeágyazáshoz használható olyan vakolat, amit 4-20mm vastagságban lehet felhordani a gyártói leírás szerint?

A háló 5*5-ös lyukú.

Eddig csak hőszigetelő rendszer glettanyagával, ragasztójával csináltam ilyet. Ez a közismert.

De vakolattal mi a helyzet?

Töck Jenő Creative Commons License 2020.04.09 0 0 94696

"Lehet, hogy hozatok ki olyat, meg mellé egy kis mosott kavicsot és behordás közben összekeverjük."

Az ötlet jó, de ha csak ágyazatnak kell akkor az nem olyan érzékeny a szemmegoszlásra. Csak kérdés, a munkahelyen nincs szitasor amivel meg lehet határozni, hogy miből van sok a sóderben? Előre szólok, a mostani filléres megtakarítások később súlyos százezrekért pótolhatók, ha pótolhatók. Meg az időigénye és az okozott kellemetlenségek. Ha kevés a pénzed, akkor inkább egy kicsit kisebbet kell építeni,de azt jól. A tervet a teljes épületre kell megcsinálni, de az építész dolgozzon meg a pénzéért, olyan tervet csináljon amelyikből csak a ház egy részét lehet megépíteni úgy is lakható, meg úgy is ha az egész. Alapozást az egész épületre meg kell csinálni, mert az az egyik legkényesebb pontja a bővítésnek. Ha nem megy most az egész beépítése akkor le kell betonozni terasznak, hogy minél inkább együtt süllyedjen az egész. A fedélszék is eleve bövíthető legyen a későbbi épület kívánalmainak megfelelően. Én is így építkeztem. A teljes épületre vetítve 1-1,5 % volt a többletköltség emiatt.

Előzmény: krafi1 (94695)
krafi1 Creative Commons License 2020.04.09 0 0 94695

Igen igazad van a tanácsokkal kapcsolatban. Jelenleg még a gyűjtés-válogatás fázisban járok, friss vagyok a szakmában (2éve végeztem és álltam munkába rögtön), így kevés tapasztalattal próbálom még válogatni a megfelelő tanácsokat.

A homokos kaviccsal az a bajom egyébként, hogy a környékbeli tüzépen ahonnan hozatni tudnám a raktáron lévő nagyon homokosnak tűnik nekem (frakciókról nehéz beszélgetni velük, ez van). Lehet, hogy hozatok ki olyat, meg mellé egy kis mosott kavicsot és behordás közben összekeverjük.

Előzmény: Töck Jenő (94681)
gazaa Creative Commons License 2020.04.09 0 0 94694

Igyekszem, nehéz kivitelezni. 

A ragasztás önmagában mennyire problémás technika? 

Előzmény: JAMIE222 (94693)
JAMIE222 Creative Commons License 2020.04.09 0 0 94693

Kép kellene...

Előzmény: gazaa (94692)
gazaa Creative Commons License 2020.04.08 0 0 94692

egy helyen a külső szigetelésnek 8 cm-t ki kell lógnia az oromdeszka alól. erre bádogot tettek a kivitelezők, hogy védjék a nedvességtől a polisztirolt, de csak ragasztani tudták felülről a szigeteléshez.
mennyire jó/rossz megoldás ez? ha rossz, milyen más megoldást javasoltok?

Állítólag bádogost nem lehet most találni és a szigetelést épp most rakják fel. 

Kösz! 

Törölt nick Creative Commons License 2020.04.08 0 0 94691

Ezt kb négy napig szerkesztettem, kis zuhanyzó.

Laja73 Creative Commons License 2020.04.08 0 0 94690

Kösz szépen!

JAMIE222 Creative Commons License 2020.04.08 0 0 94689

Én kiönteném valami aljzatkiegyenlítővel, annak nem kell hetekig száradni....

Előzmény: Laja73 (94687)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.08 0 0 94688

Próbáld meg, duplán rakni azon a részen, a parkettaszivacsot! 

vagy egy kicsit a vésőgéppel meg cirógatni!

Előzmény: Laja73 (94687)
Laja73 Creative Commons License 2020.04.08 0 0 94687

Nem sik, sajnos 1cm is néhol.

Előzmény: Törölt nick (94683)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.08 0 0 94686

Előzmény: Törölt nick (94685)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.08 0 0 94685

Nahh már holnap dobom a betont a koszorúba, kész a zsalu!

Törölt nick Creative Commons License 2020.04.08 0 0 94684

Itt nálunk a lakóparkba a cigányok olyan betonozást csináltak h ne tudd meg!! végül is egyenes volt, csak csúnya, hiányos, csíkos, még a vasháló is kilátszott,kicsit meg vésegettük, kicsit csemperagasztóval ki javítottuk, és rá a parketta, nagyon szép volt!

Előzmény: Laja73 (94682)
Törölt nick Creative Commons License 2020.04.08 0 0 94683

Ha síkba van a régi felülettel az új beton, akkor arra nyugodtan rámehet a parketta, az h nem túlszép a felület, az nem számit, sokkal csúnyább felületre is raktam már padlót.

Előzmény: Laja73 (94682)
Laja73 Creative Commons License 2020.04.08 0 0 94682

Sziasztok

Jöttem volna laminált padlót letenni de a betonos kolléga elfelejtette ezt a kb 110*30 centis részt befejezni. Egy utólag kivágott nyílás.

Ha ezt kitöltöm, várhatok heteket hogy száradjon, vagy mivel a szélén van, kissé megemelve, kiékelve a padlót bízhatok benne, hogy kifelé megy a pára?

Mi van ha homokkal töltöm ki? Vmi fémlappal lezárnám és arra a fólia meg az alátét.

Köszi előre is ha van tanács

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!