Kisvárdán tartalékok tudtommal DUD-784, FIY-467, FLD-275, FMW-253, GDK-134, GMJ-344, GSZ-334, 335, HBY-746, KUU-159. Ha valamit rosszul írtam vagy hagytam ki rendszámokat, javítsatok ki.
Most, hogy elvileg hú de nagyon meg fog újulni a helyi közlekedés, valamit ki kéne találni a Törzs utcára is. Egyre jobban épül befele, és a jelenlegi buszos kiszolgálás ott egy vicc.
Lehet, hogy nem leszek népszerű ezzel, de a dokumentumban idealizált buszhálózatnak nagyon is akadálya az olyan járatok, mint például az 5/5A vagy a 12-es (van még). Ha ilyen, átmenő viszonylatokat akarnak, akkor ezeknek repülniük kell.
2./ Tájékoztató a 2020. év január elsejétől hatályos helyi menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatással összefüggő Szolgáltatói és Önkormányzati feladatokról
Mondjuk szerintem nem lényeges, hogy milyenek érkeztek.
A BPG szempontjából legalábbis, ezt elfelejtettem hozzátenni. :)
Az mondjuk sejthető volt számomra, hogy se a típusok eloszlása, se a darabszáma nem igazán megfelelő. Kíváncsi vagyok amúgy, mennyit nyújt utaskomfort szempontjából egy Inovell, és mit nyújt ehhez képest egy Autosan, vagy egy EC12, ha már a falujárózás témája is felvetődött.
FKE-800 mikor került át Nyíregyházára? Mert a Menetrendek alkalmazásban most láttam hogy Nyíregyháza - Mátészalka járatot csinál. Került rajta kívül más busz is a megyébe?
FLX-964-et november végén újravizsgáztatták (Isubusz info alapján), és a mellékelt képen "4 Autóbuszállomás-Oros" reláció szerepelt rajta. Visszatért volna Nyíregyházára, vagy csak játszottak a kijelzővel? :)
"Bárki logóját, címerét, reklámját, feliratait viselheti egy busz."
Reklámok nem lehetnek rajta. Ha jól emlékszem a közszolgáltatási szerződésben rögzítették hogy reklám nem lehet a cng buszokon. Vagy legalábbis valami ilyesmi rémlik nekem.
Van még az országban olyan buszközpont Nyíregyházán kívül, ahol nincs Econell? De most komolyan. Már Kisvárdán és Szalkán is van a megyében is, csak Nyíregyházán nem.
Megkapta Mátészalka is az új Credo buszait. Szvsz. az elosztásban lehetne némiképp variálni. Logikusabb lett volna a 10 Inovell Nyíregyházára 10 Econell Mátészalkára elosztás helyett az 5 Econell 5 Inovell Nyíregyházára és Mátészalkára.
Kicsit logikátlan, hogy Econell járjon Mátészalka-Nyíregyháza távot. Ez főképp a kollégisták utazasánál fog kibukni valamint ekkora távon viszonylag ritkán van igény alacsonypadlós járműre, inkább a csomagtérre van szükség. Mindeközben Inovell jár Nyíregyháza-Nyíribrony és Nyíregyháza-Kálmánháza vonalakat. Egyrészt rövidebb vonalak, csomagtérre minimális az igény, helyette fontosabb lenne ezeken a vonalakon viszonylag sűrű megállás, nagy utascsere miatt az alacsonypadlós és szélesebb ajtós Econell.
Én úgy gondolom érdemes volna legalább 2 Econellt, 2 Inovellre cserélni Matészalkának Nyíregyházával. Így a kialakításuknak megfelelő járatot kapnának.
Classicból csak a KUU-269-es C80-as, 256.42-esek közül csak a JSZ-375, 2 db 260-as (GXW-441, JSZ-369), 3 db 263-as (HFY-746, HLF-947, LDL-591), 4 db 280-as (DUD-764, GMY-385, JOB-672, JSZ-379), 2 db 415-ös (EWS-831, 834), 2 db E94-es (GMJ-343, GSG-365), 5 db E95-ös (FIY-437, JMN-961, KRW-548, KUU-265, 268), 2 db E98-as (IOA-679, IUN-280).
Én úgy tudtam hogy csak 10 darab Inovellt kap Szabolcs, de közben 20 darab busztól búcsúzik a megye. Tehát akkor csak fele annyi járművet kaptunk mint amennyit elvisznek?
Nem lesznek itt kocsikiadási gondok?
Vagy ekkora tartalék volt a rendszerben hogy simán megengedhető minusz 10 jármű?
Ha a C56-osok közül csak a felsoroltak mennek, akkor a megyében az FIY-455, 456, GXD-325, KRW-583 (mátészalkaiak), FIY-467, JAN-506, KUU-159, 237 (kisvárdaiak) maradnak.
Ahhoz szükséges lenne a hátsó kétszárnyú ajtó és a vele szembeni "tánctér" (-4 db ülés) megléte, hogy tényleg C56-osokat váltsanak ki velük.(És ha mindez már 13 méteres kivitelben lenne akkor lenne nagyon okés.) Mert így babakocsi/rokkantkocsi/nagyobb táskák-bőröndök elhelyezése a 2*2-es üléskiosztás mellett nagyon problémás. Igen tudom van lent csomagláda az Inovellen, de pont az volt a probléma Fehérváron is amikor a 10 db NZM-es megjött, hogy most akkor hova is tegyék őket?
Távolságiba kedd-szerda elmegy, de csütörtök-péntek-vasárnap felejtős, mert kicsi a csomagtér.
Regionálisban az 1-1-0 ajtó képlet, tánctér, kevesebb állóhely miatt meg a fentebb említett dolgok miatt problémás.
Dávid Ilonával készült nem rég egy interjú, szó van benne többek között arról is hogy újabb CNG buszokat terveznek beszerezni. (Megjegyzem egyébként hogy az ÉMKK-nál 1-2 éve nyilatkoztak olyat hogy ők is vesznek a mostani 41 önkormányzati busz mellé további 40-et, de azóta se esett több szó róla)
"Ha az Innovációs és Technológiai Minisztériummal közösen kidolgozott, 20% intenzitású támogatási tervet elfogadják, a már említett 925 darab beszerzendő új autóbusz között akár 150-200 sűrített földgáz-üzemű (CNG) jármű is lehet. Jelenleg több városban szolgáltatunk gázüzemű buszokkal. Ezeken a településeken érdemes lehet teljes mértékben átállni erre a működésre. Teljes gázüzemű helyi flotta esetén ugyan további töltőállomásokat kellene telepíteni a meglévők mellé, de a homogén járműállomány alacsonyabb fenntartási költségei mellett gazdaságos lehet az átállás."
A kérdés csak az hogy amennyiben ez tényleg megvalósul és nem csak szavak szintjén, akkor vajon milyen arányban érkezhetnek szólók és csuklósok, és vajon mivel váltanák a 15 méteres Solarisokat. Remélem egy döntéshozó fejében sem fordul meg olyan hogy a hosszított Solák helyett is jöhet szóló. De azokon felül sem ártana még néhány csuklós mert néha igen csak nagy zsúfoltság tud lenni némelyik járaton.
Mikor veszitek már észre, hogy ez a srác minden alaptalan sofőrpletykát kiír. Félreértett valamit: KZS-086 Nyíregyházán van az Ipari Parkban, egy maszek cégnél javítják. Továbbra is debreceni gép.
Egyes vértípusok a lakosság nagy százalékának adhatóak, míg vannak kimondottan ritkák is. Az Egyesült Államokban az alábbi módon oszlanak el a lakosság körében:
0-pozitív: 38 százalék
0-negatív: 7 százalék
A-pozitív: 34 százalék
A-negatív: 6 százalék
B-pozitív: 9 százalék
B-negatív: 2 százalék
AB-pozitív: 3 százalék
AB-negatív: 1 százalék
Magyarországon a leggyakoribb vércsoport az A-pozitív, a legritkább pedig nálunk is az AB-negatív. évente közel 430 ezer egység vért adnak mintegy 450 ezer önkéntes véradó megjelenésével.
Van vér a kórházban, nyugi. Azért van szükség véradókra, hogy amit most felhasználnak a műtétekhez (nem kevés mennyiséget), azt visszapótolják a rendszerbe.
Ma délután az egyik ellenőr elhunyt :-( A másik 2 ellenőr életéért még küzdenek.
Így van, és elég szomorúnak tartom, hogy a jó munkáért az a hála, hogy elveszik, amid van. Hasonló analógiával az előző rendszerben történtek dolgok...
Picit Off: a 3 vétlen sérült a tegnapi balesetben volános, most hallottam. "Minden véradás számít, de főleg 0-sok jelentkezését várják, célzottan a személyeknek."
Ennyire nincs vér a kórházban, hogy legalább az állami melósnak adjanak? Vicc ez az ország, a szó legroszabb értelmében.
Nem az a baj, hogy nem lehet buszt kapni, hanem hogy nem vesznek. Az utóbbi 9 évben 10 Credót és 2 Neoplant kapott Hajdú-Bihar megye, ami új busz, az összes többi csak átcsoportosítás volt, de inkább vittek, mint hoztak...
dejszen a zítéká ott helyben, ontja magából, az új, korszerű, szipi-szupi, helyközi, saját gyártású, magyar, népi, nemzeti ótóbuszokat, direkte a berettyóújfalui üe. kocsicseréire.
Évente százat-százötvenet.
megaszonta a zállamtitkár etás......................:-)))
(Egyébként az áthelyezés logikus, csak kár, hogy az egykori HV felségterületéről lassan az összes korszerűnek mondható buszt elviszik, pótlás meg nem igazán van...)
Tudtommal a KAX-534-es végül selejt lett, gondolom a darabszám miatt kellett egy Solaris. Hogy megy/ment-e helyette valami helyközis Hajdúba, azt passzolom. Elég jól sikerült szabolcsiasítani :-) (bár közelről/belülről még nem láttam)
Nyáron, amit néztem fotózás közben, hogy szóló/csuki vegyesen van a vonalakon, kivéve a H-s járatok. Vannak persze a forgalmasabbak, mint egy 8-as amin inkább csuklós vagy 15 méteres megy, de pl a 7-es szólónak néztem, s random jött egy csuklós is.
Ez nekem hülye pestinek fura, de az itteniek dolga.
Ha felmennék Nyíregyházára fotózni holnap, melyik viszonylaton találnék csuklós kocsit? Elsősorban helyközi buszokra vagyok kíváncsi, de a helyit se vetem meg.
Ha lenne módon megváltoztatni Nyíregyházán a helyi járatokat, akkor én így hirtelen kigondolva a következőket csinálnám. Természetesen a km nem nőne, hanem ütemesebben, s hangoltan közlekednének az azonos útvonalon a járatok. Más járatokhoz is belenyúlnék, de még csak eddig jutottam a gondolatmenetben, meg az általam készített menetrendekben.
5: A járatok útvonala Jósavárosban megváltozik, most már a Garibaldi utca - Sóstói út útvonalon érik el a Sóstói úti kórházat, így pedig Örökösföldről elérhetővé válik az egyetem. A Garibaldi utcán 2 új megállót kell létesíteni, egyet a COOP-nál, egyet meg az Ószőlő utcánál.
5A: A járat megszűnik, minden járat a Sóstói úti kórházig közlekedik.
5Y: Új járat. A Család utca helyett a Törzs utcán át közlekedő 5-ös járat. Napközben óránként 1, csúcsban óránként 2 járat közlekedne a Törzs utcán. A körfogalomnál mindkét irányban új megállóhely párt kell létesíteni.
11: A járat megszűnik. Helyette az 5Y járatok közlekednek egész nap.
14-14F: A 14F csak kiegészítő szerepű, a 14-es lesz az alapjárat.
17: A járatok Bocskai utca helyett a Szegfű utcán haladnak végig az örökösföldi gyorsabb elérés érdekében. A Jósa András Kórház a továbbiakban is elérhető lesz az 5-5Y, ill a 23-23A-23Y járatokkal.
17T: A járat megszűnik. Az összes 17-es járat a Törzs utcán halad, helyette az 5Y járat közlekedik a Törzs utcán.
23-23A-23G: kiegészítő szerepe lesz a Kertvárosban a 17-es járatok mellett. Munkanap napközben közlekedik óránként. Minden nap a gumigyári műszakváltásokhoz igazodik a menetrend.
Az teljes vonalon is max Ibrány-Nagyhalászig lenne értékelhető utasforgalom. Ha valami csoda folytán szóba jönne az a vonalszakasz is később, akkor ott komolyabb korrekció kellene.
Vagy a régebbi járművekből (ha még van) igen sok pénzért felújítanak 3 szerelvényt, vagy vesznek új járműveket.
Itt a fő kérdés az lesz, hogy befogadóképességű, ülőhelyszámú járműben, vagy járműszerelvényben gondolkodnak?
Elégnek tartják a 100 ülőhelyet egy szerelvényben, vagy többet kívánnak?
2./ Az üzemeltető biztosan (90%) nem a város lesz.
Mivel pont most adták utasításba, hogy a Máriusz készíttessen terveket az egységes kisvasúti irányító testület/cég/hatóság/akármi létrehozására, így valószínűsíthető, hogy az új Főnökség lesz az üzemeltető.
Az természetesen a következő 1 év műhelyvitáinak lesz a terméke, hozadéka, hogy a mostani, kb. 30-31 hazai kisvasútból mennyi kerül az új, megalakítandó főnökség irányítása alá?
3./ Nagy valószínűséggel az állam. De ebből nem következik, hogy közszolgáltatás lesz.
Igen az lehetséges hogy nem fog egész évben közlekedni, már csak azért sem mert a hivatásforgalomból szerintem nem igazán tud szerepet vállalni. Aki Sóstóról megy iskolába vagy munkába az ezután is inkább a buszt fogja választani mivel az érinti a Belvárost is és emiatt az átszállókapcsolatok is előnyösebbek. Viszont a turisták szempontjából meg éppen hogy jobb választás lehet a vonat.
Ezek után adódnak még az alábbi kérdések amik szerintem nem elhanyagolhatóak:
-Csak a vonalat újítsák fel vagy a jáműállományt is?
-Ki fogja üzemeltetni? Hiszen a vasútvonal a MÁV tulajdonában van, vagy esetleg átkerül egy amolyan "erdei vasúthoz"?
-Ki lesz a megrendelő? Önkormányzat vagy az állam?
FIY azért lett annak idején, mert a szabadáras járatokat (magyarul különjárat), csak sárga rendszámos busszal lehetett végezni. Ezekért a cserékért és azért, hogy a sárga rendszámot használja fizetni kellett évente egy összeget. Amikor bizonyos buszokra nem volt már szükség különjárat céljából, akkor cserélték a rendszámokat újra. Mivel a sajátját már nem kaphatta vissza, ezért lettek a KUU rendszámok.
Várjuk azokat a jelentkezőket, akiket érdekelnek a helyi és regionális közlekedésszervezés kérdései. A programsorozat több üzemlátogatást és szakemberek bevonásával egy pályaválasztást segítő tréninget is tartalmaz.
Üzemlátogatásokat tervezünk Budapestre, Veszprémbe és Szegedre. Az utazási költségeket is mi álljuk, aki pedig a program során a legjobban teljesít külföldi tanulmányúton vehet részt. Nem debreceniek számára korlátozott számban szállást tudunk biztosítani.
Hoppá. Pedig már sokan tényként kezelték azt a pletykát, hogy Nyíregyen is önkormányzati cég fogja átvenni valamikor a buszközlekedést.
A jegyautomatáknak már nagyon itt van az ideje. A vasútállomásra, buszállomásra, Búza térre mindenképp kellene. De nem tartom ördögtől valónak azt se, ha lesz a Korzóban is vagy a sétálón valahol.
Gondolom az esetleges új járművek CNG MAN-ok lesznek. Mindenképp szükséges lenne növelni csuklósok arányát a teljes állományban. (Legalább 15 csuklós legyen összesen).
A vonalak újragondolására nagy szükség lenne. De nem csak foltozgatni kellene a hálózatot, hanem csinálni egy hard resetet. A belterület-külterület megosztottságot el kellene már felejteni, sőt integrálni kellene őket a többi vonalba, összevonni őket jelenlegi belterületi vonalakkal (itt elsősorban a 2-H32 párosra gondolok, de a többivel is lehetne mit kezdeni). Sok helyen át kellene gondolni a megállóhely kiosztást is. Konkrét vonalhálózatra is lenne ötletem, de azt itt hosszú lenne kifejteni, meg úgyse látnák itt a döntéshozók, vagy ha igen, akkor se érdekelné őket. A kihelyezett menetrendeket is modernizálni kellene. Legyen ütemes, és az aktuális megállóban érvényes indulásokat tartalmazza, valamint 3 vagy 4 oszlop legyen rajta: Munkanap (tanítás nap és tanszünet), szabadnap, munkaszüneti nap.
A wifi nem rossz dolog, bár nem létszükséglet, főleg egy városi buszon.
Egy kis segítséget kérnék. Nincs meg véletlenül valakinek az 5 nyíregyházi helyi csuklós forda? Elsősorban a téli menetrend szerinti érdekel, de jöhet a nyári is.
Arról se feledkezz meg, hogy Fehérgyarmat illetve Vásárosnamény környékén volt munkanap minden faluba 22.15 kor induló műszakváltós busz, így aki távolabbról utazott annak nem kellett igen korán 13-14 óra körül eljönni Budapestről , hogy hazautazzon.
Az üzemidő minden vonalon több volt ezáltal.
(Jelenleg 18.30 körül elmegy az utolsó busz munkanap szombaton ill. vasárnap még korábban 17.40 körül)
A szombat és vasárnapi közlekedés is a mostaninál több járattal bonyolódott le.
A munkahelyek, gyárak megszűntek, elég belegondolni a vásárosnaményi faforgács-lapgyárra, a Interspanra, a vásárosnaményi üveggyárra, meg a tiszaszalkai gyárra gondolni.
Természetesen Fehérgyarmaton és környékén is voltak hasonló bezárt, megszűnt gyárak.
Én is csak autóval tudok lejutni Bács -Kiskun megyéből Lónyára , mert a buszos közlekedés olyan amilyen.
Ha valóban visszaugranának a '80-as évekbe, földhöz verhetnéd a fenekedet örömödben.
Sajnos nem ugranak vissza.
Az 1980-as évek, Szabolcs megyében az autóbusz közlekedés fejlesztésének egyik fénykora volt.
Más megyékben az új gépjárműtelepek, új autóbusz állomások építése addigra már (többé-kevésbé) befejeződött, Szabolcs megyében akkor ment végbe.
Ha a 2020-2029 években annyit fejlődik Szabolcs megye közforgalmú autóbusz közlekedése, mint amekkorát fejlődött 1980-1989 között, akkor a volánosok öröm tüzeket fognak gyújtani hétvégente.
Egy kis segítséget szeretnék kérni a Solarisok generációibal kapcsolatban?
A kérdésem az lenne hogy jól tudom-e azt hogy a 2002-ben beszerzettek az első, a 2005-ben beszerzettek pedig a második generációba tartoznak? Illetve az IZM-238 első vagy második generációs?
Nem selejt, csak a megrendelt anyagok beszerzése időigényes, újra kell gyártani. Ez lesz a veszte egyébként sok-sok régebbi busznak idővel véleményem szerint.
Valakinek van infója arról, hogy mi fog változni a menetrendekben június 16-tól? Mert az ÉMKK weboldalán a szabolcsi változásokat tartalmazó pdf linkje hibás
A Korányin meg a Sóstói úton is nagy a dugó hétköznap reggelente. Mind a Belváros, mind pedig Örökösföld és Jósaváros szerintem már nagyon be van építve ahhoz hogy még a villamos vonalnak is legyen helye. Több tervváltozat is készült egyébként, volt olyan ötlet is hogy Örökösön is meg Jósában is hurokban menne, tehát egyik irányban a Törzs utcában, a másik irányban pedig a Család utcában menne. Valamint Jósavárosban is egyik irányban a Korányi, másik irányban pedig Sóstói út lenne. De készült olyan terv is hogy fejvégállomás lenne kialakítva nekik. De mint mondtam, szerintem sok helyen a város így is zsúfolt, nem tudom hogy lenne-e hely még a villamosnak is, és ha igen akkor lenne-e egyáltalán napi 10 000 utas.
Egy Sóstó-belváros-vasútállomás (kb. mint volt) vonal szerintem jelentősen megkönnyítené a közlekedést. Ha meg egy Oros-sztk-vonal is becsatlakozna ebbe, akkor TALÁN nem állna félórákat a csúcsban sem autós, sem busz.
Ha épülne Örökösföld mellé még egy Örökösföld, a Lego mellé meg még egy Lego, nos, akkor az egy egész jó nyugat-keleti tengelyt képezne egy villamosvonalnak. :) És ezzel szerintem mindent el is mondtam. De ki tudja, mit hozhat még a jövő?
Egyébként napra pontosan 7 évvel ezelőtt én is tartottam egy szuper fotótúrát Nyíregyen, ma késő este pedig szintén el fogok haladni a város mellett, az M3-ason Erdélybe menet. :)
Lehet hogy ez egy kicsit OFF téma, de talán valamelyest mégis csak kötődik ehhez a fórumhoz.
Ma van 50 éve hogy megszűnt a villamos Nyíregyházán. 1969. május 31.-én jártak utoljára. Ti hogy gondoljátok, megérné újranyitni vagy egy ekkora városban bőven elég a busz?
"Vállalkozási szerződés keretében új autóbusz telephely teljes területére vonatkozóan tanulmányterv; engedélyes tervek és kapcsolódó engedélyezési dokumentációk elkészítése; engedélyezés teljes körű lefolytatása; kiviteli tervek elkészítése; és tervezői művezetés"
"Vállalkozási szerződés keretében új autóbusz telephely teljes területére vonatkozóan tanulmányterv; engedélyes tervek és kapcsolódó engedélyezési dokumentációk elkészítése; engedélyezés teljes körű lefolytatása; kiviteli tervek elkészítése; és tervezői művezetés.
Nyíregyháza 31653/11 hrsz-ú belterületi ingatlanon tervezett helyi autóbuszjáratok (80 db autóbusz, amelyből 41 db CNG és 39 db diesel üzemű) kiszolgálását biztosító új autóbusz Telephely teljes területére vonatkozóan."
FLR-248 helyett HLF-374 FLR-249 helyett GSG-365 GMY-385 helyett JSZ-379 KRW-591 helyett HLD-897 NWX-367 helyett JAN-741
JDW-533 9:45-kor Kálmánházára ment
FIY-430 11:25-kor Pócspetribe ment NUP-089 14:40-kor Nyírszőlősön át Ibrányba NUP-091 14:45-kor Dombrádra ment ELJ-484 14:50-kor Beszterecre ment FSJ-933 19:00-kor Kocsordra ment FIY-470 19:00-kor Baktalórántházára ment
Nem is igazán a viszonylatjelző az érdekes, hanem a kerék fölé festett szám és az ablakra ragasztott piktogramok - pedig ennek a kocsinak még BKV-s múltja sem volt.
Szerintem helyköziben járt, én a 90-es évek elején utaztam hasonló busszal Mátészalka és Kocsord között. Emlékszem, hogy délután 15.30 vagy 16.00 óra körül szinte egyidőben indult a Fehérgyarmati csuklóssal. Az utóbbi járat sofőrje nem engedett fel a buszra, azt mondta menjek a másikkal, ha Kocsord az útirányom. Nem értettem igazán, hiszen mindkét járat útvonala Kocsordig megegyezett és hely is volt a buszon.
Ha napra kész dolgokra vagy kíváncsi, akkor nem sok írott anyag lesz, mert mire leírják már lesz egy újabb és jobb. Ha valamelyik nap át tudsz jönni Debrecenbe, akkor szívesen segítünk.
GTFS-ben és megállóhelyi tájékoztatásban is van gyakorlati tapasztalatunk és sok külföldi példát is tudunk mutatni.
Egy dolgozatot írok a nyíregyházi közösségi közlekedés utasinformatikai megoldásairól, de az utastájékoztatási módszerekről sehogy nem találok semmi hivatalos, vagy fél hivatalos anyagot. Tudtok valami dokumentummal, vagy akár infóval szolgálni erről? Érdekel a helyi és a helyközi közlekedés is. Akár, a kijelzők, akár a helymeghatározás, akár a járművek kommunikációja a központtal, igazából bármi érdekel.
Ha én logikusan gondolkodva bemegyek egy vendéglőbe, ahol valamiért nem azt kapom, amit szeretnék, akkor vagy nem megyek be többet, vagy megörülök annak, amit ott kapok, vagy tessék-lássék módra elfogadom a helyzetet. Az is lehet, hogy a "Kortyolda" nevű műintézményben magam is hangot adok annak, hogy miért nem árulnak csapolt sört, miközben a "A pofa sörhöz" nevűben meg igen, s hogy mégis miért nem megy át mindenki oda.
De: ha felvilágosítanak, hogy "A pofa sörhöz"-ben mindig löttyedt löttyöt adnak, itt meg ha üvegből is, de mindig frisset és a hangulat is jó, akkor már nem magyarázkodom tovább, hogy a sörivók miért maradnak a Kortyoldában, hanem elfogadom azt.
De hát mondjuk nem is lakom olyan messzi távolban, mint Zugló, ahol nyilván minden tökéletesen és sterilen logikus módon folyik-:)))
Zuglóból nem ismerem mind a 197 járás helyi (kocsma) szokásait.
Ezért azt tekintem mérvadónak, amit a helyiek (mert ők élnek ott) címül adtak.
Ha a ............Hogyan kötögessünk asztalkendőt............címet adták a saját topikuknak, akkor ott, nem keresem az űrhajó összeszerelési leírásokat.
Zuglóból a :
- Nyíregyháza közösségi közlekedési topikról azt gondolom, hogy Nyíregyháza közösségi közlekedéséről szól.
- a Szabolcs Volán topikról azt gondolom, hogy a Szabolcs Volánról és jogutódjairól szól.
Zuglóból ez így logikus.
A nevezéktanról:
attól, hogy valaminek hatszor megváltoztatták a nevét (például Magyarország) attól én még nem gondolom, hogy a névváltoztatás miatt Nyíregyháza már nem Magyarországon van, hanem..........
Szoktam erre a fórumra a kocsmahasonlatot használni. Ne értse félre senki, nem rosszmájúan teszem. Egy-egy topik olyan, mint egy jobbféle asztaltársaság, amelyik ha diffúz módon is, kisebb-nagyobb változásokkal, kilengésekkel, de összeül. Egy-egy topiknak az általános nagy szabályok mellett kialakul a saját kis privát, rejtett szabálykultúrája is, amit a moderátoroknak vagy önkéntes szigorkodóknak is illene tiszteletben tartani.
Ez pl. egy olyan "kocsma", ahová a betérők tudják, hogy hamarabb kapnak választ a Kisvárda környéki helyzetre vonatkozóan, mint a jóval később létesült Szabolcs Volán "kocsma". Ezért aztán ez egy népesebb, nagyobb forgalmú kocsma, a másik meg kong az ürességtől. Mint bármelyik város főterén, ahol az egyik étteremben sort kell állni az asztalért, a másikról meg mindenki sejti, hogy miért nem megy oda. Függetlenül attól, hogy lehet, elnevezésben az utóbbi a puccosabb / találóbb.
---
Ennek a jelenségnek talán az az oka, hogy anno kifejezetten nyíregyházi srácok kezdtek el itt komolyabb fórumozni, s lényegében máig alig olvasni olyan hozzászólásokat, amelyek Csenger vagy Fehérgyarmat, Rakamaz stb. környékéről tudósítanának rendszeresen.
Tehát még az oka is megvan ennek.
---
Nyilván ha a Szabolcs Volán topik pörögne, akkor pedig fel lehetne vetni, hogy nincs is olyan, hogy Szabolcs Volán, tehát a topik elnevezése pontatlan...
NWX-310 és 399 múlt év nyarán került át KBarcikáról, a 399-et Fehérgyarmaton nem tudták kihasználni, ezért ez év elején kicserélték valamelyik nyíregyi (talán HDA?) Ikarussal. A DUC-689 helyett nem tudom mi jár, de már kb. egy éve nem közlekedik, csak most vontatták el valahová bontani.
Rendezgetem itt a listámat (külső telephely, állománylista úgy en bloc, satöbbi), és találtam egy olyat, hogyaszongya: NWX-310. Ez hova, minek a helyére került? Nézegettem most vagy egy hétig a menetrendek.hu-féle térképet, azon nem találkoztam vele. Ugyanez a kérdésem NWX-399-cel kapcsolatban is, ami elvileg a mátészalkai(?) telepen ácsorgott vagy egy évig, de nálam nyíregyiként szerepel. Ha meg már csuklósok: a nemrégiben selejtezett DUC-689 helyét mi vette át? Ha minden igaz, az reggel ment egy kört Ibrányba csak.
Most szombaton, a tavalyi túra 1 éves fordulója alkalmából a JSZ-378-cal csapunk egy fotós menetet. A túra során a buszt azokra a helyekre visszük el, ahová anno vásárolták a 369-cel. Ha valaki kedvet kapna hozzá, várjuk. :)
Egy ilyen járat: 06:05 Nyírtelek vá.--> 06:40 Nyíregyháza aut. áll. A Mancik érkezése óta Solarisok járnak, de már 20-25 éve helyi járatos kocsikkal viszik ezt a járatot.
Köszönjük meg annak, aki 5 db csuklóst rendelt. (MJV önkormányzat). A hosszabb Solák sem képesek annyi utast elszállítani, de majd ezt is rásózzák a volánra, hogy tumultus van.
A legtöbb volános helyijárati üzemben a reggeli csúcsban (meg sok helyen más időpontban is) van több-kevesebb helyköziről beforgó busz. Az ellenkezője - helyi üzem kocsijának beforgatása helyközi járatokra - ritkább, de ilyen is akad azért több helyen.
Nyíregyháza helyi közlekedésében 2012-2016 között felhalmozott adósság+kamatok(~1,5 Mrd forint) rendezésével kapcsolatos előterjesztés a február 7-én megtartott közgyűlésre:
A nyíregyi buszokkal még jól is jártál a borsodiakhoz képest. A gondok az alkatrészek minőségéből adódnak javában, hiába szerelnek be újat/felújítottat valamibe. Állítólag már ablaktörlőt, seprűt vagy kesztyűt is csak közbeszerzéssel lehet rendelni, ami drága, de legalább a legrosszabb gagyi.
Az ÉMKK tartja a színvonalat, egyre több busz amivel járok, döglődik. Nyírtelek-Nyíregyháza viszonylaton, a legtöbbnél az ajtó nem akar rendesen záródni, vagy nyílni, valamelyik a váltóval küszködik, "sziszegős" Rábák. A típus változó: MAN, Rába, Marcopolo stb. Máshol is hasonló a helyzet?
Igazából ez nem új keletű dolog, évekkel ezelőtt már létezett olyan Nyíregyháza-Kisvárda járat, ami Nagyhalász felé közlekedett. Talán pont a nyíregyházáról 8.40-kor induló járat volt, ami kisvárdáig közlekedett anno.
Február 1-től bevezetik a Nyíregyháza - Nagyhalász - Dombrád - Kisvárda közvetlen járatokat. Ez üdvözölendő. Bár azt nem értem, hogy ehhez miért Ibránytól kellett elvenni pl. a 11:20-as buszt.
Egyébként egy Ibrány, cukrászda - Kisvárda aut. áll járatot is jónak tartanék.
De akár összekötve egy Tokaj - Ibrány - Kisvárda buszt sem tartanék ördögtől valónak. Ezzel össze lenne vonva a Gávavencsellő-Tokaj, a Rakamaz-Kemecse, az Ibrány-Dombrád és a Dombrád-Kisvárda járatok. Ezzel még lehet, hogy buszt is spórolnának.
Azért amikor az új fékbetétet is csiszolják a műhelyben, hogy egyáltalán használható legyen, az durván a 60-70-es éveket idézi... Ladáknál még a 90-es években láttam ilyet. De hallottam olyat is a műszaktól, hogy az újonnan beszerzett lengéscsillapítók is gagyik.
Itt nem a cégösszevonás a lényeg, hanem az erőltetett "központi, tömegesen jóárasított" beszerzés. Ami drágább, mintha kimennél a boltba megvenni. Grat...
Hát azért meghallgatnám azt a bírósági tárgyalást, ahol bírói szakba jutott közlekedési baleset tárgyalásán valamelyik fél, az évekkel azelőtti cégösszevonást úgy hozz összefüggésbe az adott baleset bekövetkeztével, hogy a bíró nem röhög fel és el is fogadja mint érvelést.
Ez kb. ugyanolyan, mint amikor esetünkben összevonták a 3 megyét: ami addig rosszul működött, az még rosszabb lett, ami jól működött, az meg rossz lett. Költséghatékonyság szempontból kb. 6 havi fizumat ráteszem, hogy romlott a helyzet (egyre több a közbeiktatott, átszámlázó cég), minőség nem hogy javult volna, sokkal rosszabb lett, ez előbb-utóbb sajnos balesetekkel fog végződni. Akkor majd kezdődik a szokásos egymásramutogatás, és sok év után úgysem lesz felelős senki. Azok sem, akik most saját zsebtömés esete miatt emberek ezreinek életét kockáztat(hat)ják.
Off: Ha Hajdúszoboszlót, Hajdúböszörményt, Balmazújvárost stb.. átveszik valamilyen módon, akkor onnan nagyon sok busz szabadulna fel. Csak Debrecen, aut.áll - Hajdúböszörmény, Kálvin tér között napi ~90 járat van tanítási napokon (Ebből nem mindnek van Böszörményben a végállomása). Összehasonlításként Ibrány-Nyíregyháza között asszem 33 van, ami az egyik legjobbnak számít a megyében. És ez csak az egyik Debrecen-körüli város. Nem csoda, hogy fáj a DKV foga ezekre, és a többi elővárosi járatra.
On: És igen, ha Ibrányt, Nagyhalászt átveszik, akkor oda kell csuklós. Most sincs elég, megjegyzem.
Hogy hány busz van pontosan Ibrány környékére csoportosítva, azt nem tudom, de én szerintem 20 körül lehet kb. De ha valaki tud pontosat, az ne tartsa magában.
És azért is lesz kihívás nekik, mert innentől kedzve jóval több buszuk és járatuk lesz, mint eddig.
Szerintem a Trans-tournak szüksége lesz csuklósokra is, és mivel a Setra olyanokat nem gyárt, ezért én simán el tudok képzelni csuklós Citarokat.
Egyébként körülbelül hány busz szolgálja ki manapság az Ibrány-Nagyhalász térséget, és így vajon mennyi szabadulna fel az ÉMKK-nak?
Ami pedig a DKV törekvéseit illeti, én nem tartom kizártnak azt hogy alvállalkozóként ne tűnne fel, így pedig Debrecen környékéről is felszabadulhatna néhány busz.
Egyébként én számítottam egy Debrecen és térsége pályázatra is (vannak olyan pletykák, hogy a DKV átvenné az elővárosi közlekedést Debrecen körül), de ezek szerint akkor egyenlőre ez nem fog megtörténni.
Ha új Setrákat vesznek a feladatra, akkor részemről pá-pá ÉMKK.
Meg egy Ibrány-Buj járatot is illene csinálni, mert a járás összes településéről van legalább heti egy busz Ibrányba, míg Bujról (szomszédfalu) pedig nincs.
Ha jól tudom bent áll a telepen, de hogy selejt, vagy felújítás lesz a vége azt passzolom. Mindenesetre még nincs bontósoron (mondjuk az ELS-245 is ott áll, az pedig már hónapok óta selejt...)
Pontosan nem tudom, de mintha úgy rémlene, hogy 2011-ig vagy 2012-ig közlekedett a járat, a Szabolcs Volán üzemeltette, és leggyakrabban az FLD-275-ös MAN SL 283 fordult elő rajta.
A PCP-430 már megvan Bujról, a külső telephelyéről, azt azon a szeptemberi vasárnapon lőttem, amikor Máriapócson voltam és jöttem hazafele. Azt is tudom, hogy a 431-et nem találtam volna meg aznap a külső telephelyén, mert az esti órákban jött velem szembe a Sóstói úti kórháznál, tehát arról tudom, hogy az a forda munkaszüneti napon is dolgozik. Egyébként még mindig nem biztos, hogy jövök szombaton.
Úgy látszik nekiültek átszámolni a járatok menetidejét. Ezek szerint számos esetben 5 vagy akár több percet is sikerült lefaragni belőlük. Ez jó kezdeményezés (végre), lehetne folytatni a jövőben.
Más: Lehetett hallani olyat, hogy végleg megszüntetnék a már amúgy is gyér kínálattal rendelkező Nyíregyháza-Mátészalka vasútvonalat, és helyette néhány új buszjárat indulna. Erre vonatkozó információt nem említ az összefoglaló. Ez nem valósul(t) meg, vagy pedig nem az EMKK fog 'pótolni'?
Évekkel ezelőtt dolgozott a Volánnál egy ember, aki figyelte az igényeket és ennek megfelelően szervezte a helyi közlekedést. Mióta Ő nincs, azóta semmi fejlesztés, változás.
Az ÉMKK miért nem tud változtatni a helyi járatos menetrenden?
November 1-e óta már 12 órás műszakrend van a LEGO-ban, ennek ellenére továbbra is jár a H40L járat 14:00-ra és 22:00-ra teljesen üresen, feleslegesen....
A Trans-tournak sincs azért egy olyan hű de modern járműparkja. A távolsági buszok és a két S148LE buszon kívűl ők is régi többek között 300-as sorozatú Setrákkal dolgoznak. Most jött hozzájuk is egy használt Volvo 8700 (RCL-103 ha jól tudom), de az ÉMKK-s példányokkal ellentétben az még csak nem is LE kivitelű.
A TT jelenleg sem tudja normálisan ellátni a mai vonalát sem, ha terjeszkedik abból utas szempontből nem sok jó fog származni. Egy olyan járatot ahol a 15m-es busz is határeset egy 12m-essel pótolni vicc kategória.
Jó, értem, amit írsz (mosolygok is rajta kicsit, szomorúan) - de szerintem ez azért bonyolultabb, mint pusztán a nyereségvágy vezérelte központi akarat. Azért az csak fontos, hogy látványosan ne omoljon össze a rendszer, az is, hogy ez akárhogyan mutyiznak is, egy befektetésigényes sztori, amitől vannak profitábilisabb üzletágak; s azt sem lehet feledni, hogy a multiknak eddig is mindig kinyalta a hátsóját a kormányzat, s egy ekkora állami monopólium hirtelen lebontásából valószínűleg nem lesznek kihagyhatók. Márpedig ha nem lesznek kihagyhatók, akkor egész más srófra jár az egész, mintha igen.
De hát itt az sem biztos, ami megtörtént - szóval bármi előfordulhat.
1.Végülis Hajdú-Biharban már egy ideje szívesen átvenné az előbárosi közlekedést a DKV. Ha ez megtörténik (mondjuk az csókos ITK-val karöltve), akkor a hajdú-bihari részlegből nem sok minden marad.
2. Szabolcsban a Trans-Tour is kiharaphat egy jókora szeletet, elsősorban a megye nyugati felén, Nyíregytől északra és nyugatra fekvő területeken.
3. És akkor még nem is számoltunk a strómanokkal. 100%-ra mernék fogadni arra, hogy hirtelen mindnek lesz majd buszos cége.
Tehát igen. Lehet, hogy szándékos kivéreztetés. Még az is lehet, hogy egy nagy KK-vá össze lesz vonva az összes, és a úgy vannak vele, hogy az a kevés terület, ami nekik marad majd, az kiszolgálható lesz a meglévő új(abb) buszokkal.
Az igazi kérdés, hogy cél-e egyáltalán, hogy induljon és nyerjen az ÉMKK? Én egy cinikus vén g..i vagyok, (nyugi, csak névrokona a főninek), szóval simán el tudom képzelni hogy a háttérben már megy az osztozkodás, hogy ki hol mit közlekedtessen majd, és ebben nem biztos, hogy az ÉMKK-nak is osztanak lapot. Az látszik, hogy nem nagyon törik össze magukat a KK-k felkészítésével.
Kérdés, hogy mennyire engedik be a kk-k mellé a - szintén csókos - magáncégeket, ne adj isten a multikat. Mert hát még ők hozhatnak a képbe érdemi mennyiségű új buszt.
" [...]amelyiktől nagy számban lízingel 7 év körüli importált használt buszokat."
A mondat első fele stimmelhet, de az idézett részhez észrevétel: manapság sincsenek nagy mennyiségben (értsd: 50 darab feletti, azonos típusú és kialakítású/azonos helyről származó) 7 év körüli flották eladósorban, emiatt kevésbé látom reálisnak. Inkább a legolcsóbb új buszokból fognak vásárolni (Conecto NG, Lion's Intercity, esetleg kifutó modellekből, etc). Nem túl sokat, csak amennyit nagyon muszáj.
A KK-k a piacnyitás előtt egy évvel leselejtezik a hulladékokat, leviszik 10 év körülire az átlagéletkort és a piacnyitás körüli hónapokban hosszú távú bérleti szerződést kötnek egy csókos céggel, amelyiktől nagy számban lízingel 7 év körüli importált használt buszokat. Addig pedig csak annyit kell a kk-kba beinvesztálni, hogy ne nagyon rohadjanak le járat közben a roncsok.
Ez pl. egy járható út. Mégha nem is túl szimpatikus.
Ez már a pályázat feltétele tudtommal, jelenleg indulni sem képes az Émkk, ha jól tudom 10 év az átlagéletkor-határ, és max. a 20 éves busz, de lehet ez már változott.
A piacnyitás után lesznek bizonyos megkötések? Gondolok itt például a járműállomány átlagéletkorára, mert ha ilyen kritérium lesz akkor a KK-k el sem tudnak indulni.
Ez kinek jó? A Mészáros-Trans átvesz-e egy stagnáló céget?
Ez alapjaiban sz*r, már bocsánat, itt szemléletváltásra van szükség, a vezetőség mostani formájában elbukott, és utas szempontból így is marad még 4évig.
Szép... 2010-ben 7 évre csökkent, ez valószínűleg még tovább ment volna lefelé (vagy legalább is stagnált volna), ha nincs ez a csodálatos összevonás...
Mert mit is tudott az àtlag utas.Azt,hogy volt a VOLÀN nèv.Öket nem izgatja,ès nem is tudja,hogy pl hàrom független cèg volt.Szabolcs,Hajdù ès Borsod Volàn nèven.Szabolcs,ès Hajdù jò vezetèssel modernizált.Mi nem.Viszont az àtlag nem közlekedès mániàs utast ezek a dolgok hidegen hagyjàk.Ök csak azt làtjàk,hogy itt sok mèg mindig az öreg busz.Meg sok jön töletek.Na kèpzeljètek el ha nem ezek a leosztàsok vannak,hanem mèg több hasznàlt jöttvolna töletek.Meg ma màr ÈMKK,van.Kàr ezen ràgódni.Alapbòl mind a kàoszt làtjuk.Ti is mi is.Ez a nagy baj.Ezt meg nem mi tudjuk megoldani,ezt egy reàlis vezetèsnek kène orvosolni.Köszönöm a figyelmetek.Üdv
Azèrt leirom a Borsodi àtlag,hètköznapi egyszerű emberek vèlemènyèt is nyersen,ahogy modjàk mikor feltünnek a fehèr ex MAN,jeitek,IKARUS 263-asaitok.Òzdon a MAZOK."Jellemző màs megyèkből mint mindig a szarokat idehozzàk,ez Borsod jellező,;Mert mit is làt az emberke,azt,hogy 15-ève felètek modernizàltak.Itt mèg gyomorràzó 266-os rohangàlt tavaly is.Ide jönnek jò àllapotban a buszaitok.Itt pàrnap ,hèt utàn rommà vàlik.Föleg Barcikàn.sicc..Ha jön modjuk holnap a KUU-211vagy az IEB-716 Csörögve,zörögve.Ez a vèlemèny.Mert az àtlag utas nem jegyzi meg,hogy a KUU-211 fèlève pedàns volt mèg.Akkor is làtja,hogy sok kidobott ès nem helyközire valò buszt kukàznak ide.
Na meg persze a Szabolcsból átvezetett "tartalékok" is Borsodban vannak (pl. a gxd-k), viszont egy átlagéletkor-összehasonlításra is kíváncsi lennék, persze a Nyh helyit figyelmen kívül hagyva, mert a 41 cng-s igencsaj bekavarna a szatisztikába.
De most*** a politika úgy döntött, hogy számára fontosabb a budapesti elővárosban 10 éve dolgozó, politikailag nem szobatiszta alvállalkozók azonnali menesztése.
Ezért a sárga econellekből (mai vízállás szerint), az eredetileg Borsodba szánt adag se megy tovább Pest megyénél.
Hangsúlyozom, hogy ez a mai vízállás szerinti helyzet.
A magyar politikában (mostanában) nem szokatlan, hogy amit délelőtt elhatároznak/megszavaznak, arról már délután nem tudják, délelőtt mit szavaztak meg.
*** = a korszerű harc jellemzője, a helyzetek éles és gyors változása.
Ez azért durva, mert mindenhol a "csak toljuk még át egy műszakin" hozzáállás van az érkező buszok miatt, viszont ha nem jönnek, akkor esélye sem lesz az émkk-nak piacnyitásra (2020 talán, de tökmindegy, ezt megoldják/halasztják, viszont a rohadó buszokat nem tudják, azt látja minden utas).
Ami Kisvárdán van, az eredetileg exkluzíve Sárospatak/Sátoraljaújhely lett volna, csak mivel ők már Kisvárdához tartoznak, ezért jutott közülük néhány a felső-szabolcsi térségbe is.
Van valami hiba a rendszerben, mert a 992-t meg rendszeresen Ózd környékére hozza. Biztos, hogy a 992 volt szombaton, mert Mátészalka forgalmi szolgálatnak küldtem egy csomagot és csak láttam személyesen, hogy a 992-re adtam fel :-D Mondom: ez egy hiba, amit már láttunk a belső térképes rendszerben, sőt jeleztük is. A 991 meg él és virul Ózdon :-D
A JVF-261 amúgy a felújítása óta fehérgyarmati? Ma 3 hete mintha azt láttam volna Hermánszegen. Fel is kaptam a fejem, hogy nem a 267 az, meg hogy egyensárga.
Mit válaszolt a helyi megrendelő önkormányzat a kérdéseidre, amennyiben megírtad nekik? :)
Távolról nézve, talán ha az önkormányzat a kért új buszokat nem úgy fogadta volna, hogy "Jéé kapunk buszt, mit kértünk, most csináljunk most vele?", amennyiben az ÉMKK-val mint a helyi szolgáltatást ellátó társasággal megállapodás lenne az anyagi ellentételezésről, ami évek óta húzódik, megállapodás lenne egy hosszabb, minimum 5-6-8 éves szolgáltatási időszakról és nem 3-6-9 hónap vagy 1,5 éves tologatás lenne a szerződésben, akkor lehetne ilyenekre gondolni már. De most még kardinális dolgok sincsenek eldöntve, nemhogy menetrend átalakítás, meg ütemes menetrend kialakítás, GPS-es utastájékoztatással.
Lehet, hogy merész kérdés/gondolat, de most, hogy van egy jó helyis buszpark nem kellene a menetrendeket, vonalakat is újra gondolni? Ütemes, átlátható menetrend, GPS alapú utastájékoztatás stb.
Szerintem a túlnyomó többsége 35db kb.od fog menni.múltkor is a hajdú az 5db ARC 127E miadt kapot 5db hulladék ECONELLt.másképt nem igen kapot volna szerintem.
2018. szeptember 19-én az autómentes napon (ami egyébként szeptember 22-én van) ki lesz állítva valószínűleg az ÉMKK Ikarus 311-e Nyíregyházán a Kossuth téren.
NML-990 helyett az NWX-330ment Geszteréd felé fékproblémák miatt . És tudom hogy nem( nyíregyháza közlekedése) de a PXT-192 vagy kéthete a diegoval szembe lévő benzinkúton áll
Az LKV-263 forda szerint helyizik, mint ahogyan a HYG-634/JDW-533 is. A KLH-423 és az LHD-758 meg helyközi kanyarra ugrik be. Az LKV-263 csak keddtől-péntekig csinálja az 1A-t, mivel keddtől vannak az igazi piacos napok.
Most milyen szerződésről van szó? Éves, évtizedes, mire vonatkozik? Valaki itt nagyot fog fentről bukni, valószínűleg rákenik az egészet 1, azaz 1 emberre, a sleppje majd kárpótolja.
Ma 16:33-kor IFR-193 és a KAX-531 "VONATPÓTLÓ" volt kiírva, a Szarvas utcán találkoztam velük a Széchenyi út fele tartottak, mind a 2 buszon voltak utasok
Tudja valaki hogy a Nyíregyháza - Nagykálló közötti vonatpótlókat melyik buszok csinálják? Reggel Nagykálló felől egy első vagy második generációs Solát láttam, de sajnos a rendszámát ne tudtad megnézni.
Mivel ez a busz még nemrég került át, szerintem ez amolyan próbaüzemnek felelhet meg, vagy lehet jövő héttől már ki lesz használva ezen a fordán, nem ismerem a forgalmát, ritkán járok arra.