De valószínű, hogy lomhának érezném nagyon az 1.6 -ost... :( Még az 1.9 PDTDI -t nézegettem, mert nagyon jók az adatok, fogyasztás meg teljesítmény... de a PDTDI motoroktól félek... iszonyatos áron szervizelik őket...!
A régi octaviánál viszont az 1.9 TDi motorok elég jónak tűnnek... 235Nm nyomatékkal és 6 liter körüli városi fogyasztással... Csak engem idegesít a diesel hang.. :D Ezek az octavia 1.9 TDi motorok is hangosak/zörgősek??
Az új kasztnis 1.6-osból ritka az FSI (85 kW), mert sokkal drágább volt és csak 15 LE-vel tudott többet, plusz 98-as benzinre van optimalizálva.
Leginkább csak 1.6 MPI-k (74 kW) vannak, ezek hengerenként 2 szelepesek és nem a hengertérbe fecskendezi a benzint, mint az FSI, hanem a hengerek előtti szívócsőbe. Ellenben 95-ösre van tervezve.
Az új RS-ről tudtam, hogy turbós de annak iszonyatos ára van! :( Néhány cikket elolvastam, és az FSi motorokat ráadásul szidják, mert hogy lomha és sokat eszik... Ezt nem egészen értem, mert egy turbós motor szerintem többet eszik mint egy szívó, feltéve ha az a szívó egy normális konstrukció.. ( Itt gondolok az 1.8T -re meg a 2.0FSi -re..)
Igazából a kérdésemet megválaszoltad, nincs túl sok hibája egy RS-nek, de a turbóra oda kell figyelni..! Én igazából nem is ettől, csak a korától félek, mert mégis más egy 4-5 éves autót évekig fizetni, mint egy 8-9 éveset...! A Bank is máshogy áll hozzám, meg ha kijönnek mélyen zsebbe nyúlós hibák azt nem fogom tudni finanszírozni...
Szóval igazából a vacillálás tárgya az, hogy régi kasztnis 4-5 éves 1.8 T octavia, vagy 8-9 éves RS, illetve új kasztnis FSi motoros Octi, de abból csak az 1.6 -osra fog telni.. :(
Az Octavia 2 RS verziójában lévő 2.0-s motor nem 2.0 FSI, hanem 2.0 TFSI. Azaz turbós motor és 200 LE-s!
2,5m Ft-ért viszont csak az Octavia 1 (mióta Octavia 2 van, azóta Octavia Tour a neve) RS változatát kapod meg.
Az 1.8T motor hibája nem sok: légtömegmérő és gyújtótrafók. Használt autóról van szó, így kalkuláld be azt is, hogy a turbó már lehet, hogy a végét járja. A km értékeket ugye vagy elhiszed, vagy nem...
Az 1.6 valóban lomha lehet, pláne, ha RS-re vágysz. Nekem 1.6 van és RS-re vágyom, hidd el nekem... :-) Ettől függetlenül tud az 1.6 is kellemes gyorsulásokat, de nem hasonlítható az RS-hez. Az 1.8-nak is volt 2 verziója az RS-be építetten kívül, a szívó, meg a turbó 20V. Legfeljebb csak a szívó lehetett 2 szelepes, de ebben most nem vagyok biztos.
Tervben van, egy octavia vásárlása a közeljövőben és van néhány kérdés ami számomra tisztázatlan...
Ilyen pl. hogy érdemes-e RS octaviat venni? Értem én ezt arra, hogy jelenleg, egy Astra GSi -m van (150Le) amit nagyon szeretek, de már kicsi és kényelmetlen... szeretnék egy nagy, kényelmes, megbízható de ugyanakkor nem túl lomha autót és rögtön az Octaviat ajánlották!
Nézegettem őket, és leginkább az "új" kasztnis (ha jól tudom 2004-től gyártott) tetszik, de abban nincs 1.8 T motor, csak 2.0 FSi (igaz a teljesítmény mindkettőnél ugyanúgy 150Le ) de azért egy turbós motor akkor is pörgősebb...!
Ha beírom a keresőbe, az általam elvárt kritériumokat, (fedélzeti computer, automata klíma, könnyűfém felni stb.stb.) akkor szinte CSAK RS Octáviákat dob ki a kereső találatnak..!
Na most ezzel nem is lenne baj, csak mivel maximum 2-2.500.000Ft -om lenne az autóra, így ezek az autók már 8-9 évesek..! Viszont bennük van az 1.8T motor 180 lóerővel..!
Az egyik legfontosabb kérdésem az, hogy szerintetek egy ilyen 8-9 éves RS octavia mennyire van széthajtva ( 120 és 160.000km között szoktak lenni az óraállások) illetve mennyi bajuk szokott lenni ezeknek a turbós RS motoroknak?
Ha jól tudom, a sima 1.8T motor, az hengerenkét 2 szeleppel rendelkezik, az RS pedig hengerenkét 5 -tel, ezért van a 30Le különbség... Jól tudom ezt, vagy esetleg az RS -ben nagyobb a turbónyomás, nagyobbak a befecskendezők, cooler.. ilyesmi?
Leegyszerűsítve a kérdést: Szerintetek jobban járok, egy 8-9 éves RS octaviával? Vagy jobban járok egy 4-5 éves sima 1.8T octáviával, illetve egy szintén 4-5 éves 1.6 -os "új" kasztnissal? (2.0 FSi motorosban nem találtam 2.5 millióért...)
Az 1.6 -ossal az a bajom, hogy félek, lomha lenne nekem...
Előre is köszönöm mindenkinek a segítséget és a válaszokat!
Az ajanlatom nem derult ki, hiszen a 30 napos atutalas nalunk biztosan nem megy, innentol kezdve nyilvan nincs ajanlat sem.
Viszont azert az elgondolkoztato, hogy azok fogjak a gumit szerelni, akik ket hatalmas marhasaggal is megetettek (hiszen onnan indultunk). Remelhetoleg a centrirozast olyan vegzi, aki mar latott centrirgepet.
Ja, szerintem elég jól vannak menedzselve: A nagyfőnök A8asa kevesebbe kerül havonta, mint a legolcsóbb ajánlat, amit itthon kaptunk az Octaviára. Na ezért nem itthon lízingelik a verdámat.
Én meg arra utaltam, hogy a cég 150 autójához nyilván van flottakezelő, azaz nem kell hülyének nézni, hogy nincs. Mert van.
De mint írtam a vállalat külföldi (német), és ott van a 150ből 140. Ott nyilván remekül meg vannak oldva ezek a dolgok.
Szintén nyilván a Mo.n üzemelő 3 verdát nem fogjuk kivinni münkenba gumicserére.
Tehát, ha tudsz olyat, hogy a márkaszervíz által kínált feltételekkel (kedvező helyszín, 30 napos átutalásos fizetés, hozom-viszem szolgáltatás, tárolás), de olcsóbban nyújtod ugyanazt, akkor örülünk. De monnyuk 20eFt-ot nem ér meg a cégnek, hogy egy komplett munkakapom rámenjen az utánajárásra. Annál sokkal többet termelek egy munkanapon.
Persze. Elsőre beesik valaki az ajtón (tök mindegy, hogy K.J. magénszemély, vagy RT, KFT, stb, egy kutya), annak mindenki egyből ad 30 napos átutalást, ami aztán az utaláskori reklamációra derül ki, hogy az eladó naptári napra gondolt, a vevő meg banki munkanapra.
Na ne röhögtess ki légy szíves! Több EU-s kapcsolatom van nyugati irányban (Ausztria, Németország nyugati fele, Egyesült Királyság stb.). Elsőre úgy megy a dolog, hogy viszem magammal a megrendelt cuccok árát kp, és fizetek. Vagy Postázás esetén "vorauskasse" van, vagyis előre kifizetem a cuccot meg a postát, és a pénz beérkezése után küldik a megrendelt árút. Amikor az üzlet már megy, túl vagyunk pár ilyen üzleten, akkor persze már megy az is, hogy megrendelem, küldik az árút, benne a számlával, és 15 naptári nap utalásnál kapok még 3-8%-t, vagy 30 naptári napra történő fizetés esetén a teljes összeget utalom.
Mégegyszer leírom, ez első alkalomra nem működik. Én sem engedem meg a vásárlóimnak. Persze már nálam is vannak olyan törzsvásárlók, akikben vakon megbízom, és előre megcsinálom a dolgaikat, majd kifizetik. De elsőre tőlem lehet az atya úr isten is, majd az 5. tisztességes vásárlás után beszélhetünk a fizetési feltételekről. Addig kp, postai utánvétel, vagy előre fizetés. Az üzleti életben a bizalmat meg kell szerezni, és megtartani. Hidd el, tök mindegy, hogy magánemberről van szó, vagy nagy cégről! (Én az utóbbiakban már csalódtam, keservesen, azóta is nyögöm.)
L&K felnihez vettem Párkányban, Vargánál a múlt héten 4 darab középkupakot 1500,- ft/ db volt. A csavarokra való kupakokból pedig 1 garnitura 3000,- Ft náluk. (16 db sima csavarra, 4 db kerékörre való.) Elötte oda kell szólni, mert ők is rendelik.
Asszem, itt valami felreertes van. En arra reagaltam, hogy eppen egy markakereskedesben terveztel felnit es gumit venni. Mivel van fogalmam az ottani arakrol, felajanlottam, hogy nalunk olcsobban is megkapod ugyanazt a termeket. (Ezt irtam: "Komolyra forditva a szot: keress meg maganban, ha erdekel a markaszervizesnel jobb ajanlat.")
Erre jott elo, hogy cegrol lenne szo, akik 30 napos fizetesi hataridovel teljesitenek.
En erre javasoltam, hogy a cegetek gondolkozzon el egy flottamenedzsment szerzodesen, hiszen lathatoan vannak autoitok, es lathatoan nincsenek (jol) menedzselve:
- kisebb az eves fenntartasi koltseg, pl. nem a markakereskedesbol vesszuk a gumit :-)
- tervezheto a fenntartasi koltseg az auto hasznalati idotartamara, éves lebontasban is
- idot es gondolkodast sporol meg a ceg (nem kell a dolgozonak azon toprengeni, mikor kell szervizelni az autot, es nem kell szervizbe vinni majd elmenni erte; egyszerubb szamlazas)
- garancia a menetkeszsegre (sajat asszisztencia szolgalat, szukseg eseten csereautoval)
- uj beszerzesnel osszevont finanszirozasi es karbantartasi koltsegek ("tartos berlet")
Furi... Mi 99%ban 30 napra számlázunk (pár ezertől több millióig)
Ez nyilvan függ az iparagtol is, meg az ott kialakult szokasoktol.
Technikailag a kereskedelemben nincs sok értelme, hiszen a halasztott fizetes miatti kamatveszteseget, illetve a kockazati tenyezot a kereskedo kenytelen beepiteni az árrésébe, különösen, ha az üzleti modell az alacsony árrés -- nagy forgalom elvét koveti. Tehat a vevo is csak akkor jar jol, ha a vasarlas pillanataban amugy nem all rendelkezesere a vetelar.