Igazság szerint aki volt már tetőn és volt már kéziszerszám a kezében, annak nem nagy kunszt megcsinálni.Popszegecs, szegecshúzó, fúrószerszám, lemezvágóolló, némi tömítő-ragasztó, szegélylemez.
Arra figyelj, hogy az új lemez rátakarjon a régire is, illetve vízfolyásra tegyék a mekkmesterek.
Szerintem hagyom, hogy most ragasszák a bádogot, mert most nem lehet embert találni a szakszerű javításra. És majd átadás után garanciában megjavíttatom a kivitelezővel 1 éven belül.
HA a meglévő lemezszegélyt cseréled le, akkor biztosan jó lesz, leginkább azon múlik, hogy hozzáértő csinálja, vagy egy segédmunkás, aki nem ért hozzá...
Ha még ott a brigád .. miért ne lenne ott , tegyen a szigetelés tetejére még egy réteg üvegszövetes kenést. A képen mintha az látszana, hogy jelenleg semmi sincs... nyilván várnak a szakértőkre. Tehát duplán beboríttatatod aztán mehet rá a vékony vakolat.
Hogy fokozzuk veszel fehércementet . a legkisebb kiszerelés talán 2 kg legyen 500 ft. Azzal az első burkoló masszát feljavítod még marad a 2 kg cementből valami.
Na kérlek mivel ilyen szépen kérted semmi akadálya hogy segítsek.
Kezdem azzal, hogy ha kereskedelemben veszi ezt a tetőfedő anyagot most, akkor az már nem tartalmaz azbesztet. Tehát igaza van a utánad szólónak, Neo.. akkor már nem azbesztes…. csak annak látszó.
De azért még bőven akad és nem a kipusztúló falvakban, hanem a Székes Főváros egyik fő közlekedési tengelyén a Kossuth L. u. Rákóczi út, Kerepesi út mentén is. Eccer még a metro felújításkor busszal jöttem kifelé és számolgattam, de a 68. háznál… mármint a pala fedésűeknél abba hagytam.
Nos azbeszt valóban káros. Káros azokra akik bányásszák, akik őrlik majd mindenféle terméket csinálnak... akarom mondani csináltak valamikor.
Un. azbesztózist okoz ami majd azonos a szilikózissal, huzamos belégzésnél a tüdőhólyagocskákat teszi tönkre A lényeg a huzamoson van, nem úgy mint ez a mostani korona.. mert ennek elég 2 - 3 perc aztán bent szaporodik. Az eredmény mind a kettőnél a halál. Most amik jelenleg lejönnel a tetőkről … lekopnak, azok kicsi koncentrációjuknál fogva nem nagyon károsak, legalább is csak annyira mint a többi 66 féle egyéb anyag.
Na most ennél a sr topiktárs szerint elkúrt tetőnél azért az a 2 . max 3 nm felület nem fogja a fél falút kipusztítani . Kell szerezni valahol bontott azbeszt cementesnek látszó tetőfedőt, azt méretre szabni és felragasztani lehetőleg addig amig az állványzat ott van. Mert később bármivel drágább lesz.
Tartós lesz és jobban ragad mint a bádog, mert az inkább sehogy sem ragad.
A bontott tetőfedő anyagot egyéként drágán viszik el, lerakják befedik aztán újabb 3 millió évig pihen ott.
Ja most értesültem róla hogy a Sz.. Főv legfelső köreiben a 39. tanácsadónak a feladat körébe tartozik a veszélyes azbesztetők káros hatásainak mérséklésére a kidolgozására teendő javaslat... talán a 21 . pont alatt. Van is rá keret talán 18 millió forint, csak a tanulmányra, meg lehet pályázni!
Amúgy a tetők cseréje milliárdokba kerülne.
Ja még ennél is egyszerűbb megoldás arra a Rudolf szerint elrontott tetőre ott az romfal szigetelés tetejére. mondani kell a mesternek tegyen oda még egy réteg üvgszövetes kenést, aztán még egyet lekeni azt a triplán burkolt felületet. Ott marad tart vagy 49 évig. tény hogy a csurgaléktól idővel az alatta lévő fal némileg koszosabb lesz, de annyi baj.
A redőnytokot csak a koszorúra tudták erősíteni, ezért vastagabb a szigetelés, mint gondoltuk. Tudom, hogy nem ideális, de nem tudok mit tenni.
A ház a jelenlegi állapotában van, be lesz vakolva, át lesz adva.
Nekem olyan megoldás mell, amit utólag a szigetelés megbontása nélkül kivitelezni tudok és biztonságosan védi a falat az esőtől, valamint a szél sem tépi le.
Nem te vagy az egyetlen, aki látja, de nem akarunk mindjárt új házat. Kb. azonnali megoldás kell, aztán később lehet sakkozni. Elcseszett bádogosmunka, elcseszett hőszigetelés.
Erre a képre egyre több hozzászólás érkezik, de senki sem látja, hogy a tető el van b@szva.
Nem tudta az épitő, hogy mennyi lesz hőszigetelés vastagsága és tartófalnál megállította a tetőt.
Ha ez így volt tervezve, akkor a tervező kellett volna adjon egy részletrajzot- mert ez egy oromfal, de nincs elég magassra kihozva a tető síkja felé.
Ha ennyire nem értettek hozzá, akkor minek válaszoltok?
A kérdező természetesen már átfutott azon, hogy a bádogos húzza a vállát, hogy felszerelné, de mire?
Szóval-
Kedves kérdező,
vagy meg kell hosszabítani a tetőt, vagy kell épiteni egy ácsolást, amire fel lehet szerelni a oromfal bádogot és még három profilt mellé (ezt a bádogos tudja miként kell összefalcolni), de meg kell emelni a az oromfalat.
1. Egy új, egyedi oromszegélyt kellene oda gyártatni egy bádogos-műhelyben.Semmi extra, csak több anyag kell bele, a léc élét takaró részt nem a normál szegélyléc vastagságához, hanem a hőszigetelés vastagságához szabva.
Szakszerű megoldás felrőgzíteni (akár ragasztással is- a lehálozott felületre- vagy késziteni egy ácsolást) egy 1.5-2mm vastag horganyzott lemezt és arra francia rögztőkkel a látszó lemezt.
De ezt a bádogosok tudják, úgyhogy nem értem a kérdést.
Ja, ki fúrta fel neked azt a falibádogok az eresz alá? Mit keresnek ott a csavarok?
Nem tudom, mennyire stabilan ragad a bádog a ragasztóhoz. Ha nem akkor egy OSB, CK lapot ragasztanék a polisztirolra és arra a bádogot ragasztani és csavarozni.
Azbesztcement lemezt a szomszédom elkezdene felrakni a házára! Feljelenteném! régen ki van vonva a forgalomból, a hullámpalával együtt, egy fél falu halt meg miatta! (Rákkeltő anyag)
Én is most építek, a szomszéd felől elhagytam 5-centit, de már bánom, mert semmit tudok vele kezdeni ha valami van! Fénykép ünnepek után lesz, majd mutatom!
Ha nem lesz jó, akkor leszedem. Első csík után kiderül. De szerintem is jó lesz. Elég aprószemcsés a vakolóanyag. Lényegében egy 4-6 mm vastagságban, mint egy glett lesz felhordva és elsimítva.