Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
Van 1 Liebherr fagyasztó szekrényünk,van benne gáz,legkisebb fokozaton -19 fok, havi 45 kwh-át fogyaszt..Nem sok ez??tömítések épek az ajtón...1993 as kiadásu, 2/3 ig van hussal..mi itt a gond??
Adott egy Totya vr33 típusú kazán (zárt rendszer), mögötte egy Gitral 35 l-es zárt tág. tartály.
A tartály a kazán töltő ürítő csonkjára van kötve, egy 1.5 bar-os bizt. szelep után.
A membrán nem lyukas, teszteltük, 0.8 bar-ra van fújva. Tartja, 2 hét után is ennyit mértünk leszerelt állapotban.
0.8-bar-ra van feltöltve a rendszer, 60°c körül 1.6 bar-t ír a nyomásmérő óra a kazán tetején, a szelepek ekkor még nem nyitnak. 1.7 bar környékén kezd nagyon lassan csepegni belőle a víz (lehet csal a mérőóra valamennyit).
A gázkazán utáni tartályban érezni a meleg vizet akár a vegyes, akár a gáz üzemel.
A rendszerre rá van kötve egy turbós fali kazán is 8 l-es tág.tartállyal, valamint a gázkazán előremenőjén is van egy 25 literes.
Így van össz. 68 liter. Mindhárom 0.8 ra van fújva és tartja is ellenőriztük.
kb 260-280 l víz van a rendszerben (15 radiátor változó méretűek, kazánban 120 l víz, csövek hosszúságára nem emlékszem) a szerelőm szerint.
A tegnap 75°c-ra felszökött a vízhőfok, ekkor volt 1.9 bar a nyomás, a képen látható 2 szelepen folyt a víz. (ezért van ott még a vödör)
A 35 literes tartály előtt a cső kb 20-25°c-ra tippelném, ahogy közeledik a tartályhoz egyre hidegebb. Ekkor a kazán vize 60-65°c.
A kérdésem az, hogy miért nem tágul bele a víz? Nyomás van rajta, a tartály előtt lévő csavart meglazítva spriccel a víz.
Próbáltuk, hogy 60 fokos víznél, 1.6 bar nyomásnál még le volt választva a golyós csappal a tartály, víz nem volt benne.
Rá engedtük a nyomást, és a rendszernyomás nem változott semmit.
Csak pislogok, hogy miket írtok. Egyrészt: elnézést a rajzért, egy hiba van benne, amit most javítok. A tágulási természetesen a visszatérőben a váltószelep előtt van (a rajzon vastag feketén jelöltem). Bocsánat, fejből rajzoltam, elnéztem.
A gázkazánban a vízhőmérséklet 15 fok körül van, legalább is ezt írja ki a kijelzőjén. A vegyes leállása és visszaállás a gázosra 35 fokon történik. Ezt, ahogy Kapocska írta a vegyes előremenőjén lévő csőtermosztát határozza meg.
A gőzcsövön a tágulásiba fentre bemenő pipás csőre gondoltok? (Bocsi, ennyire laikus vagyok ehhez a témához.)
Szia a felső valószínűleg tisztító nyílás kivételével kiköpött lengyel kazán. ESKA-ELBLAG.
Ami nekünk volt annak kétoldalán volt tisztító nyílás. Nagyon gazdaságtalan, akármilyen modern kazánt veszel helyette jobban jársz vele. A miénket 2005.-ben cseréltük le szemétégető műként üzemelt. Vastagon volt az oldalán a kátrány, 4-5 tonna lengyel szenet elégetett benne a feleségem édesanyja, egy idényben. Csodálatos szigetelése volt belülről kátrányból. Valami kedvezményt biztositottak 1969.-ben a lengyel szén vásárlásánál a vevőknek. A gyár régen megszünt lengyelországban.
Utólag örülök, hogy tönkre ment. Jó talán az volt benne, hogy több vödör szenet bele lehhetett önteni, és egy begyujtással 10-12 órát égett.
Múltkor írtam h fagykár miatt szétkaptam a Viadrus U22-es 6 tagos kazánom hátulját, sikerült hosszas munkával egy hegesztő cégnek meghegesztenie, aztán persze a tartóssága majd elválik.
Abban kérném a segítségeteket, h mivel érdemes összerakni? A tagok közötti csatlakozási pontokat mivel kenjem be?
A 2 pozícionáló "csap"-ot is meg kell kenni valamivel, vagy csak tisztítsam meg alaposan?
Erősen hasonlít a Bácsbokodi GF kazánra, talán a 35-ös lehet, bár annak fordítva vannak a csonkok a tetején, és nem így van kialakítva a felső tisztítófedél sem.
Kb. 1 hónappal ezelőtt már írtam ide, mivel a vegyes kazán cseréjét követően levegősödött a rendszer. Most az általatok javasoltak szerint és szakival történt egyeztetés alapján átalakítottuk a kiegyenlítő tartály bekötési pontjait. Viszont: még most is hallok vízcsorgást a fűtés leállását követően (bugyogás már nincs), amikor az elektromos váltószelep visszaáll a gázkazánra. Szerintetek ez mitől lehet? A kiegyenlítő a padláson van, a csövezés még a gravitációs rendszerhez lett méretezve.
Lehet, hogy elvesztettem a fonalat, de ha jól értettem a célt, te a radiátorokban akarod kergetni a kút vizét, és ezekkel a ventikkel hajkurászni a levegőt?
na , nekem van felszerelve egy 1,5kw-os fan-coil, vicot márka,
én is próbálkoztam autó fűtő radiátorral meg fűtő ventivel, a rengeteg víz ami kicsapódik azt jól kell tudni elvezetni. és azért kell vízből is ( 500-800l/ó , hőfokától függően)