Keresés

Részletes keresés

ZsuR Creative Commons License 2013.03.23 0 0 90092

Igen - a turmix gep az blender.

A robot akkor melyik? A szeletelo, reszelo (food processor)?

A stanup mixer az sokmindent csinal, az igazan robotgep - most vettem hozza teszta nyujtot-vagot... de van hozza husdaralo feltet is.  Szoval robot a javabol.

Előzmény: Törölt nick (90091)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.23 0 0 90091

Kicsit megtévesztő egy átlag magyar számára (szerintem), hogy "mixer", mert itthon erről a turmxigép jut eszébe az emberek többségének. :) Nem pedig egy dagasztó- (és habverő, stb.) gép.

Előzmény: ZsuR (90087)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.23 0 0 90090

Köszi, ez egy plusz infó.

Mostanában nagymama lisztjét veszek, vagy pedig a búzacsírás Vitamillt. Ezek egyáltalán nem az ócsó-teszkógazdaságos kategória. Állítólag. :)

 

Mindenesetre beszerzek sikért.

Előzmény: Törölt nick (90081)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.23 0 0 90089

Te milyen robotgépről beszélsz...?

Szerintem marhára nem mindegy, hogy RG28 - vagy a másik vége....

 

 

Előzmény: öreg_néne_b (90078)
ZsuR Creative Commons License 2013.03.23 0 0 90088

Hm... gondoltam ra... 

Előzmény: Törölt nick (90086)
ZsuR Creative Commons License 2013.03.23 0 0 90087

A food processor ez:

 

A stand mixer meg ez:

 

En ezzel szoktam dagasztani - es azt hiszem ez is ugy mukodik mint a nagyok - igaz a dagaszto kar nem Z habe G formaju.

Előzmény: Törölt nick (90084)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.23 0 0 90086

a kovász savanykás ízt ad a kenyérnek, ez pedig nem biztos hogy passzolni fog a kalácshoz

Előzmény: ZsuR (90083)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.23 0 0 90085

Jó, hogy mondod, meg kell etetnem szegényt... ,)

Előzmény: ZsuR (90082)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.23 0 0 90084

Azt hiszem, a food processort és a stand mixert egyaránt konyharobotnak hívják, de lehet, hogy tévedek. Egy jobbfajta kenwoodnál alább nem adnám, úgyhogy inkább nincs semmim. :)

Előzmény: ZsuR (90080)
ZsuR Creative Commons License 2013.03.23 0 0 90083

Van egy jo kenyer receptem, amihez a kovaszt vegre sikerult megcsinalnom... 

Az a recept azt irja, hogy a kovaszhoz a meleg vizet, es aprankent a lisztet - gepben dagasztva... es ha igy csinalom, a kenyer szep  rugalmas lesz.

 

Azt hiszem ki fogom probalni a kalaccsal is, igy a nedves hozzavalokat keverem elobb, es aprankent hozza a lisztet...

Előzmény: ZsuR (90082)
ZsuR Creative Commons License 2013.03.23 0 0 90082

Es a kovasz?

Előzmény: Törölt nick (90081)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.23 0 0 90081

Egyetlen egy sem írja a foszlós kalácsnál ezt a nyújtást

Pedig ha nincs gluténháló, nincs foszlós kalács sem. Egyébként mindamellet, amit öreg néne mondott, a liszt minősége is sokat számít. Ha gyenge minőségű a liszt, segíteni szokott egy kiskanálnyi sikér hozzáadása, és/vagy az öregtésztával/előtésztával való bűvészkedés.

Előzmény: Törölt nick (90076)
ZsuR Creative Commons License 2013.03.23 0 0 90080

Megint nem tudom mi a robotgep megfeleloje... a stand mixer?  En azzal dagasztok - es 10 fokozat van rajta. 

Előzmény: öreg_néne_b (90078)
ZsuR Creative Commons License 2013.03.23 0 0 90079

:)) Tudod, ha mar lud.... :))

Előzmény: Törölt nick (90077)
öreg_néne_b Creative Commons License 2013.03.23 0 0 90078

A kenyérsütő gép is sokkal kevésbé intenzíven dagaszt (nem veri szét a tésztát), mint a robotgép. De csinálj, amit akarsz.

Előzmény: Törölt nick (90076)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.23 0 0 90077

Te kis maximalista! :-)))

 

 

Előzmény: ZsuR (90075)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.23 0 0 90076

Végignéztem vagy 20 gasztroblogot, pékek fejedelmi rendje, stb. stb. weboldalt... Egyetlen egy sem írja a foszlós kalácsnál ezt a nyújtást, sőt, a legtöbben kenyérsütőgépben dagasztanak. Lehet, hogy másféle fogalmaik vannak a foszlósságról?

 

Bevallom őszintén, én nem tudok dagasztani kézzel. Soha nem is csináltam, kötve hiszem, hogy jobb lenne a hozzánemértő kézi gyömöszölés, mint egy KitchenAid.....   Nyomozok tovább. :)

 

 

Előzmény: öreg_néne_b (90073)
ZsuR Creative Commons License 2013.03.23 0 0 90075

EN sem - de en azt szeretem ha fonott is ES foszlos is.. 

Előzmény: Törölt nick (90066)
ZsuR Creative Commons License 2013.03.23 0 0 90074

Fonas elottre gondolt szerintem.

Előzmény: Törölt nick (90064)
öreg_néne_b Creative Commons License 2013.03.23 0 0 90073

Szerintem még az is sok. Csináld kézzel.

Előzmény: Törölt nick (90072)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.23 0 0 90072

A sebesség állítható... Ezek szerint legalacsonyabb fokozaton próbálkozzak? Mondjuk nem is szoktam 2-es 3-asnál gyorsabban csinálni...

Előzmény: öreg_néne_b (90071)
öreg_néne_b Creative Commons License 2013.03.23 0 0 90071

Nem keményítő, fehérje.

Nézd meg a pékségek Z-karú dagasztóit. Messze nem olyan gyorsak, mint a háztartási gépek karjai, nem szaggatják szét a tészta kialakuló szerkezetét.

Előzmény: Törölt nick (90069)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.23 0 0 90070

Alapjaiban omlik össze a tudásom. :-DDDD

 

A gép szétszaggatja...?

Előzmény: öreg_néne_b (90067)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.23 0 0 90069

Húú, akkor végépp nem értem. :)

 

Egyszer régen valaki azt mondta, hogy nagyon sokáig kell gyömöszölni (akár kézzel, akár géppel), hogy a keményítőlánc (?) kialakuljon.

Előzmény: öreg_néne_b (90065)
öreg_néne_b Creative Commons License 2013.03.23 0 0 90068

Nem önmagában, de a nyújtással adsz egy irányultságot a tésztának.

Előzmény: Törölt nick (90066)
öreg_néne_b Creative Commons License 2013.03.23 0 0 90067

Ha azt akarod, hogy szálas szerkezetű (foszlós) legyen a tészta, ne szaggasd szét géppel.

Előzmény: Törölt nick (90064)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.23 0 0 90066

Nálunk nincs fonás, mert "Ostebrot" formára készül a húsvéti kalács, a tetején kereszt alakú bevágással.

 

De a nagymamám se fonta (csak a tetejére volt egy fonott dísz téve), tehát nem hinném, hogy önmagában a copfozás miatt válna foszlóssá.

Előzmény: ZsuR (90058)
öreg_néne_b Creative Commons License 2013.03.23 0 0 90065

Szerintem az túl intenzív, nem adja azt a szálas szerkezetet, ami a foszlóssághoz kellene.

Előzmény: Törölt nick (90063)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.23 0 0 90064

még mindig nem értem... Mitől lenne erőteljesebb a kézzel sodorgatás, mint a bolygóműves hiperszuper robotgép két dagasztókarja általi nyüvesztés? :-D

 

 

Előzmény: öreg_néne_b (90062)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.23 0 0 90063

Ez mind alap! Soha nem használtam margarint.

 

A nyújtáson mit értesz pontosan...? A 3x-i géppel történő gyúrás (alkalmanként kb. 10 perc) nem volt elég..

Előzmény: öreg_néne_b (90059)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!