önkormányzati jegyzőt(pl szomszéd ugató kutyája és társai ügyekben is ők szoktak ítélkezni) keresném fel a helyedben, ill. már rég fel kellett volna. Egyre szigorúbbak a zajokozással kapcsolatos szabályozások.
Kétféle megoldás van: Vagy füldugóval alszol és kivárod, amíg meghal, vagy költözöl.
Sajnos a füldugó kilőve, mert meg kell hallanom, ha az egyéves kislányom esetleg felébred.:(
Költözés... - talán egy év múlva összejön. Mindenesetre az életben többet nem akarok falszomszédot. (Viszont hangszigetelt nyílászárókhoz ragaszkodom.:DDD)
Addig meg próbálkozom még a rendőrökkel. Végülis nem veszítek semmit, aludni így se úgy se alszom.
Bátyókám volt hasonló helyzetben. Kétféle megoldás van: Vagy füldugóval alszol és kivárod, amíg meghal, vagy költözöl. Bátyám felett a nénike a délutáni sorozatát mindig bekapcsizta, attól fogva nonstop üvöltött valami hajnalig. Bátyó egy nap arra ment haza munkából, hogy csönd van. Felment kopogni, levélnyíláson bekukucskálva csak a mamuszt látta meg egy fél lábszárat. Kihívta a mentőket, a nénit elvitték, túlélte, és folytatta, ahol abbahagyta. Viszont a Bátyám attól kezdve komoly lelkiismereti dilemmával szembesült: nem volt többé biztos benne, hogy legközelebb is ugyanígy cselekedne... Nagy szerencséjére nyaraltak, mikor a néni meghalt. Nem ő volt tehát, aki nem hívta a mentőket, hanem a többi szomszéd, akikben aztán valami okból nemigen bízott meg attól fogva...
Régóta olvasom már topikot, most szántam rá magam, hogy írok.
Nekem is tele van púpom a szomszédaimmal. A legtöbb ugyan normális, de, aki nem az, az nagyon nem az. Konkrétan a fölöttünk lakóról van szó.
Ez egy félbolond öregasszony, aki az éjszakát tévézésre és rádiózásra használja alvás helyett. Ez még magában nem lenne baj, ha nem lenne ugye tök süket.
Gyakorlatilag évek óta szívunk miatta, kb. minden második éjszaka felébredünk - reggel négy körül - a tetves hanghordozóira. Eddigi próbálkozásaink:
- Megkértük, hogy halkítsa le. Válasz: menjünk az anyánkba, ha még egyszer zavarjuk(???!!!!) kihívja a rendőrséget. (Eleve úgy nyitja ki a kukucskáló-ablakot, hogy "mit akarnak, takarodjanak aludni!". Meghogy nyugodtan csöngessünk folyamatosan, akkor sem fogja lehalkítani.
- Szóltunk a közös képviselőnek, hogy próbáljon rá hatni. Beszélt vele, eredmény semmi.
- Jeleztük a lányának (ő nem itt lakik), hogy mi a probléma, ő elismerte, hogy az anyja agresszív, tudja hogy bömbölteti a rádiót-tévét, nagyon sajnálja, de nem tud mit csinálni.
- Megpróbáltuk lekapcsolni a villanyórát, de a folyosón lévő szekrény zárva van.
- És kértük, és kértük, és kértük, és felmentünk, és felmentünk, és kértük stb. stb. stb.
Aztán ma hajnalban kihívtam a rendőröket. Kijöttek, beszéltek a nyanyával, kevés sikerrel. Felvették az adatait, közölték vele, hogy ha még egyszer ki kell jönniük, feljelentés lesz a dologból, előbb-utóbb bírságot kell fizetnie. (Amúgy a kedves szomszéd 5 havi közös költséggel tartozik.) Öreglány persze hozta a formáját, közölte, hogy már fél hat van, miért ne nézhetné a tévét, különbenis nem is hangos. (Neki nem, mert ugye süket, a rendőröktől is mindig hatszor kérdezte vissza, hogy mit mondanak.) Ja, és hogy szégyelljem magam, mert ő már mióta itt lakik, és se az Ilikével, se a Jucikával - ezek a mellette lakók - nem volt még konfliktusa. Mondanom se kell, hogy ők is hasonlóak, mind korban, mind süketségben, de legalább nem felettem laknak. És, ha alatta lakom, akkor meg mit zavar engem az ő tévéje(??!!).
Szóval totál csőd volt az egész, a rendőrök távozta után is tovább bőgette a tévét. Mondjuk nem is számítottam másra.
A zsaruk egyébként normálisak voltak, mondták, hogy nyugodtan hívjam őket bármikor, ha gond van.
Hát itt tartunk most. Egyben reménykedem csak, hogy talán tényleg kiszabnak előbb-utóbb valami bírságot, és a családja elgondolkozik, hogy kiiktassák mamika tévéjét, vagy fizessenek.
Az a legrosszabb, hogy én mindenkivel igyekszem normálisan kijönni, próbálok nem zavarni másokat, ebben az ügyben is szerintem a végsőkig türelmes voltam, és tudom, hogy igazam van. De mégis olyan rosszul érzem magam, tiszta ideges vagyok még most is, remeg mindenem. Miért kellett idáig eljutni? :(
.Aki lakott területen, az ott levõ épületben, vagy az ahhoz tartozó telken,
tömegközlekedési eszközön, továbbá természeti és védett természeti terü-
leten indokolatlanul és a megengedettnél nagyobb zajt okoz, amely alkalmas arra,hogy mások nyugalmát, illetõleg a természeti vagy a védett természeti értéket zavarja, harmincezer forintig terjedõ pénzbírsággal sújtható.. [6. § (1) bek.]
Vajon a fürdés este 11-kor, WC lehúzás, kutyaugatás, húsklopfolás, papucskopogás, délutáni falfúrás indokolatlan zajkeltésnek minősül?
Nem. Tehát e paragrafus alapján fel sem lehet ellene lépni, és még ha a megengedettnél nagyobb is a zaj, az és kapcsolat miatt ez nem szankcionálható.
Én elolvastam, szar sincs benne mindarról, amiről ez a topic szól.
Arról, hogy a szomszédban vegyiüzem működik a lakásban, vagy diszkót üzemeltetnek, és ki lehet menni zajt mérni, arról van szó.
De arról, hogy az építtető kispórolta a lépésszigetelést, meg úgy egyáltalán az akusztikai tervezés hiányzott, és hallod, ha a szomszéd kutyája ugat, vagy felébredsz, ha a felső szomszéd lehúzza a wc-t, netalán két szelet húst kiklopfol, erről egy szó nincsen.
Amúgy sem lehet pontszerű zajokat kimérni, vagy kirendelni a hatóságot, hogy hallgassa meg, ergo nem bizonyítható.
Újabb szép sajtótermék, valakiknek sok-sok pénze lett belőle.
Pedig leggyorsabb, legcélravezetőbb a kutyák minél gyorsabb elhallgattatása.
Ha a tulajjal egyezkedsz, nem fog változni a helyzet. Ha elmész a jegyzőig, és hivatalból netán kijönnek a szomszédhoz akkor sem fog változni. Közben a kutyák ugatnak, ugatnak..... Ha ezek után valamelyik kutya elkezd fosni Te leszel a hibás hogy megmérgezted. Ha a legelején csöndben hatékonyan dolgozol senki nem fog rád gyanakodni. Utána a következő kutya kb fél év míg felnő.
3 év után falura költöztünk, otthagytuk a lakótelepet, nem halljuk az egész napos rakodást a kamionokról előttünk a boltban, a szomszéd minden zaját (akit érdekel olvasson vissza), az este 11-ig fürdőszobát sajátkezűleg felújító lakókat, szombati házibulikat, stb stb.
4 napot aludtunk már itt kint, ebből az utolsó kettő nem sok alvással telt. A falun ugyanis kutyák vannak, ami nem meglepő, sőt ugatni is szoktak, de hát az nem zavar senkit, az a dolguk. Az viszont már igenis zavar, hogy az egyik szomszédban reggel mikor elmennek bezárják a kutyát, az pedig egészen addig míg este haza nem jönnek, folyamatosan ugat. Nem vicc, 1 percre sem hagyja abba.
A másik szomszéd az ellentéte, ott a ház üres, napközben ott vannak, kapálnak a kertben, aztán este hazamennek oda ahol ténylegesen laknak, a kutyájuk meg elkezd vonyítani és ugatni, egészen addig míg reggel meg nem jönnek. Ez is pontosan így zajlik, egy percig sem hagyja abba, általában este 10-kor kezdődik a műsor, és reggel 6-ig tart. Akkor meg kezdi a másik ugye.
Véletlenül se gondolja senki hogy túlérzékenyek vagyunk, nem zavar a kakaskukorékolás, a közeli főút zaja, a többi szomszéd kutyája aki szintén ugat de csak akkor ha valaki közel megy el a kerítésüknél. De azt nem vagyok hajlandó tűrni hogy 24 órában folyamatos kutyaugatást hallgassak.
Normálisak vagyunk ezért természetesen nem azzal kezdjük hogy kutyákat kinyírni. Előbb szomszéddal duma, aztán ha nem hat akkor jegyzővel duma, ha akkor sem történik semmi akkor gondolkodni kell hogy mi legyen. Nem azért költöztem "nyugodt" környezetbe, messze a várostól hogy idegroncs legyek a kialvatlanságtól.
hat akkor alkalomadtan ugyanebben a stilusban add elo hogy bar neked nincs macskad megis kenytelen vagy elszenvedni a jelenletuket, ezert erzekenyen erint ha a hatadmogott ragalmaznak!
Csak szólok, hogy a kutya nem vízcsap, nem akkor jön belőle, amikor a gazdi megtekeri. Ergo nem vizeltetik a kutyát, hanem odavizel magától, mert már nem bírja tovább. Persze ez is a gazdi hibája, mert lusta, és addig halogatja a kutyasétáltatást, amíg ilyen helyzetbe hozza az állatot.
akkor most hasznalom a cigany jelzot is! mert a fele szotyizo barna volt az exszomszedaimnak. a tirpak pedig bir egy negativ ertelemmel is a koztudatban...fuggetlenul a nepcsoporttol. koszonom a tortenelemorat es a kioktatast!