Kérdés, mi az igazi veterán. Szerintem nem feltétlenül a pénzszag az ismertetője. Persze, egy álomautó veteránban is az, de egy szép eredeti Zsiguli (ezt ma már lassan közhely emlegetni) is lehet szép veterán. (Vagy egy szép Wartburg, mondjuk Matiz topictárs verdája erre jó példa lehet).
A 115 -ben engem is az fogott meg, hogy hozza a veterános feelinget, napi használat mellett is.
Így akartam megfogalmazni és is de nem sikerült...:). Épp ráértem és végig olvastam a topicot. Valaki írta, hogy soha nem lesz olyan a felújított autó mint az igazi. Szerintem ez pusztán pénz kérdése. A kérdés csak az h érdemes e egy állólámpába ennyi pénzt ölni. 5 éve izgat a veteránozás és végig böngésztem egy két dolgot.
1 kérdés: mi a cél ? Nekem a célom egy "járós autó" arra pedig a diesel merci a legjobb Igazi veteránnak már nem ezt választanám Talán fecskét v. pullman? mercit de a tuti a pagoda. Szerintem ezeknek az autóknak a felújítása nem kerül sokkal többe mint az állólámpásé, viszont a "veterános presztizse" sokkal nagyobb.
Volt korábban egy autóm 600-ba került félúton 120 ért adtam el :(
Hát körülbelül így lehet. Én sem vagyok szerelő, meg Merihez sem értek (ezért vagyok itt), de a korrekt generál kb. a motor teljes szétborítása, csapágyak, henger-dugó garnitúra, szelepek cseréje, szelepfészek megmunkálás(hengerfej), vezérműlánc csere (feszítőkkel), vezérműtengely utánjavítás, majd összerakás, tömítés, stb. Anyagköltség sem olcsó (Mahle dugattyúk célszerűen), meg rengeteg munka a szerelőnek is, plusz gépműhely. A nettó költség kb. 180 lehet (gépműhely a fele legalább).
Én nem vagyok szerelő lehet h. blődséget írok mert nem pontosan idézem a szerelőmet.Ő mondotta volt, hogy néz ke egy generál.Kezdjük a dugókkal 20-30e /db, + tömítések+gyűrük + vezérlés+ valami lánsc már nem emlékszem+gépmunka+ami még nem látszik a vége 250-300 e és akkor bír az autó még 300e km-t.Ő mondta az álló fűtést, mint lehetséges variációt.Spec én várom a telet, h mit produkál a gépem.
Meglepetésemre valahol szökik a víz de, h hol az reltéj és ráadásul csak néhe teszi (1,5-2 havonta)
Ez a 40 fok jól hangzik :)) És mennyire szívja le az aksit? Utána majd meg azért nem indul :)) (Jó, biztos elindul, mert különben nem találták volna ki :))
A 100 pénz egy kicsit soknak hangzik, ennyi pénzért a gyűrűzés szerintem kijön. Bár nem vagyok tisztában az árakkal, de én így gondolom. Na majd a kiváncsiság kedvéért utána nézek.
Holnap? Szerintem ok, de azért este majd még megírom tutira.
Nem tudom mennyi a kompresszió, ideje lenne már megnézetni. 10 éve amikor vettük ki kellet cserélni erre a mostani motorra, mert 2-3 litert fogyasztot 100-on. (Motorolajból!!!) :))). Ezt a mostanit úgy vettük, hogy ki lett cserélve rajta a gyűrű. (Kis generál vagy mi.)Azt mondta az eladó (aki többek között motorfelújítással is foglalkozott), hogy 60e km-t simán elmegy. Ehhez képes most tartunk kb a 100ezredik kilóméternél, és semmi gond nincs vele, csak ez a téli indulás.
Igen az. Bár a színe sem erdetei volt de jó minőségben vlt fényezve.Én utána kérdeztem kicsit komplikáltan de üzembe helyezhető.Az ajtók meg cserélhetőek....
Egy jó állapotban lévő papiros motor vagy komplett autó bontásra még kapható.
Amikor keresgéltem, a netről 1 db normális autót találtam 800 e Ft. :Felújított ( tényleg az volt MALe dugók stb ) merci őrültek árulták viszonylag sokáig de elkelt.Érdemes ránézni a Veterán újságra. Ott is szoktak jó hirdetések lenni. Ha valaki millában gondolkodik érdemes kintről hozni szerintem, bár azt minősítettni kell. a benzinesek ált jobb állapotban vannak mert kevesebbet futottak. de étvágy az van.Két hónappal korábban én megnéztem egy motor-nélküli kasznit ( motor a csomagtartóban de k.o. ) Cegléd környékén. Magyar autó rendőrség ált kivont forgalomból. A srác nagyon el akarta adni és szerintem érdemes lett volna foglakozni vele. Az ár a végén 100 pénz volt.Néha érdemes ránézni az express-online ra is. Amikor kerestem én mercisektől kérdezgettem nem tudnak e eladót.Én így vettem meg a sjátomat.
Mennyi a kompresszió? Lehet, hogy egy gyűrűzés elég. Én sokszor ottmaradtam a W115-el, de érdekes módon a W123-as (60 lovas) 200D-vel soha nem voltak hidegindítási gondjaim.
A W115-el reggelenként lejtőről indultam - hegyen lakom - így két-három izzítás után egy tizenöt-húsz méteres nekigurulás elég volt a legnagyobb mínuszban is. Napközben különben a leállítástól számított 5-6 óra múlva fokozatosan jöttek elő a problémák, addig pöccre indult a szerkezet.
A benzinessel is lehetnek hidegindítási gondok télen, amúgy meg a 95 lovas 200-as is megeszi a 15 litert. Ha benzines, akkor már a négyhengeres 230-ast tanácsolja az álmoskönyv a megbízhatósága és a menetteljesítményei miatt.
te o : az a baj, szinte a vectrámon kívül 1 árva fityingem nincs. Az ajánlott gépezet tényleg szép de alapban néhány 100 ezerrel drágább. Ha nem veszik be az autóm peugeotéknál, szerintem buktam a dolgot. Hirtelen az fogott meg a gépben hogy benzines, és csak 2L.
Kicsit "fázok" a dieseltő, az első autómból kiindulva -télen bizony kicsit szenvedtem vele véres volt a torka szegénynek-.
Egyébként régebben a Centrálos drágábban volt fent (850 körül), az orvosbácsis duma is stimmelt (a használtautón, képesek voltak leírni!:). Volt kép a belsőről: eléggé undok tehénmintás huzat, hogy ez a felújított huzat, vagy csak védő, azt nem tudom. Meg a jel a kormányból. Milyen lehetett a felújítás?
Erre gyanakodtunk mi is. Aksi kicserélve (88Ah), porlasztócsúcs kicserélve, izzítógyertya kicsavarva, ránézésre jó, nemrég lett cserélve. Nyáron gond nélkül pöcre indul. Érdekes, hogy alárakva a hősugárzót (olajdekni alá) 30-60 perc után gond nélkül simán elindul. Az üzemanyag alpesi dizel télen, a motorolajnak is bírnia kéne, mi lehet a baj?? Van valami ötleted?
Nagyon sok múlik a jó akkumlátoron. Sőt a vezetékek is okozhatnak kellemetlen ottmaradást. De ha jó az akksi, a vezetékek, az izzítógyertyák és a porlasztócsúcsok sem hugyoznak túlzottan, akkor o fok körül alacsony kompresszió mellett is indulni kell két izzítás után. (17-es kompresszió melletti tapasztalat - W-115 200D)
Múlt télen kint állt a kocsi a garázs előtt. Motorja egy kicsit felújításra szorul, nem sok kompresszió lehet már benne, legalábbis hideg indításhoz. 0-5 fok között nem akart beindúlni, de ha indulás előtt 1 órával aláraktunk egy hősugárzót, akkor gond nélkül beindult. Olyan mint a repülőgép, végig kell menni a checklisten :). Ha garázsban tartod, akkor semmi gond, a lényeg, hogy ne hüljön át a motor teljesen. Ha beindul, akkor semmi gond vele. Megoldás lehet még valamilyen előfűtő berendezés is (Ezt az ebay-en láttam eredeti Bosch-ban ehhez a típushoz gyártva), de szerintem ez inkább a kímélést szolgálná egy jó motor esetében.
Viszont ha felújítod a motort, akkor szerintem biztosan elindul. A gépkönyvben külön bekezdést olvastam a hidegindítás módjáról, az izzítás metódusáról -10 fok környékén. Ebből gondolom, hogy felújított esetében nem lehet gond.
Rejtett hiba/tipikus rohadási helyeket egy picivel lejebb már említettem párat.
Nemtudom Ti hogy vagytok vele, de azért az egy kicsit dühítő, hogy a kormányban nincs benne a csillag, legalábbis ennyi pénzért, ha már felújítás után van.
A benzines gépek porlasztósak, ált Stromberg porlasztó van rajtuk, de van olyan is, amelyiken Zenith van. Gyári adat szerint a 200-as benzines 9-14 liter körül fogyaszt átlagosan.
Oda van írva hogy autó beszámítás lehetséges. Most egy vectrám van, arra gondoltam beszámíttatom ha beveszik. Nem egy mai darab, 14 éves 700-at nem ér szerintem. De némi ráfizetéssel lehet belemennék a dologba, -nemtudom így jó lesz-e nekik-.
Szal, 600 lenne reális azért a járgányért?
Nem sokat tudok a benzines változatról. Mennyit eszeget egy olyan 2l motor? Gondolom porlasztós még a szerkezet? A vectrám is kétliteres és 8-10 körül fogyaszt nyár/tél.
A volt mercim ajtók aljai, tűzfal-ventillátor, akksi alatt, lábnál, rohadt. Mit érdemes megnézni? Rejtett dolgok egyebek?
Vagy ezek fel vannak tüntetve az állapotfelmérő lapon?
Ez az autó a Peugeot Centrálban van. Hadd mondjam el, pár szóban, mire számíthatsz :) Alapvetően megbízhatóak, én is vettem ott használt autót. 1000%-ra veszem, hogy aki árulja, az a kereskedő, egy nagyon nagy dumás. Volt már neki állólámpása, egy ha jól emléxem W108-as sötétkék, mellesleg ügyes fotós, amolyan "életművész vagyok neszójjábe" manus. Ha elmész és megnézed, ne dőlj be semmilyen dumának, azt fogja mondani, hogy egy öreg orvos bácsié volt, meg így-úgy. Alkudni kell, keményen, valszeg 100-150 ezret akar keresni, ami tisztán s adómentesen az övé lesz. Nagyon régóta (pár hónapja) lehet ott az autó és azzal jár valszeg, azt is mondani fogja, hogy "a kedvence és nagyon nehezen válik meg tőle". A 790 amúgy is nagyon sok érte. A Centrálban minden autóhoz tartozik egy állapotfelmérő lap, ha megnézed ezt kérd el, LENNI KELL mert az alapján számították be. A lapon rajta van a mechanikai állapot, és a fényezés rétegvastagság mérései is. Magától nem fogja odaadni a kereskedő, csak miután aláírtad a papírt, hogy "ja ez is hozzá tartozik, tudjon róla, hogy ez és ez volt az autóval anno..".
10 évvel ezelőtt az első autóm egy '71-es 220D volt, akkor szűkös anyagi helyzetemnél fogva megváltam tőle. Nem volt valami jó állapotban, fel kellett volna újítani szinte az egészet. Az új tulaj meg is tette tudomásom szerint -hogy örültem volna akkor az internetnek meg egy ilyen fórumnak!-