Üdv ! Bocs, de csak most néztem be a topikra , és a 147 hsz-ben már válaszoltak is. Hasonló holmi az egyém is ,csak karcher márkáju és belülről egy mezei porvédő maszkkal tuningoltuk, hogy kevesebb finom hamu jusson a porszívóba. A kézi hamuzásnál nagyon lebeget a hamu a légtérben, akárcsak a papirporzsáknál. Általában 3-4 hetente kell kiüritenem a tartályt, így kényelmesebb mint a kézi verzió. Bár a kiöntés még elég piszkos munka,valamilyen nem éghető zsákot kéne bele buherálni.
Létezik erre a célra kitalált hamuporszívó vödör. A rendes porszívóra kell csatlakoztatni és abban marad a hamu - bár én nehezen tudom elképzelni, de állítólag nemmegy át rajta a hamu a porszívóba. A férjem munkatársáék fűrészport szoktak vele porszívózni.
Itt egy kép:
Rá van rajzolva a működési elve is. A csőben gyorsan áramlik a levegő, a vödörbe érve a nagy térben lelassul, ezért a hamu lehullik a vödör aljára és állítólag csak a levegő megy már a porszívóba. (Azért szerintem sem árt hozzá egy textilporzsákos vagy vizes porszívó, de tapasztalatom nincs)
Csak erre a célra nem szivesen veszek egy vizes porszívót a meglévő (papírzsákos)takarítógépünk mellé, akkor inkább kéthetente kézzel kihamuzom a kandallót....
Hello! Ezt nem egészen értem, de bíztatóan hangzik! Leírnád kicsit részletesebben az egész porszívós témát, mert ahogyan én áttekintettema porszívó kínálatot, nem igazán találtam megnyugtató válszt a problémára. Köszi
Üdv ! Én a sima kandallónkat szoktam porszívózni, a bosch gyári ,szövet jellegű eldobható porzsákjával nincs hamu kifujás. Mostanában ezt már egy spec hamugyűjtős tartályal használom,mert nem győzném a porzsák vásárlást :) De, anno a delonghi-nál papírporzsáknál én sem láttam a nappaliban sok mindent a hamutól.
Örülök, hogy végre jelentkezett egy pelletkandalló felhasználó! :-))))) A tapasztalatoknak pedig külön örülök, hogy jók!
Mi nem légfűtéseset, hanem szintén az Edilkamintól, de az Ecoidrot néztük ki, padlófűtéssel kombinálva. Mi csak ezzel fűtenénk, úgyhogy napi 2-3 zsák elmegy majd rá hidegebb időkben.
Kicsit visszaolvastam a topikot és úgy látom viszonylag kevés hozzászóló működtet pellet kandallót. Hát nekünk van egy Edil Kamin Iris.
A házunkról annyit hogy február végén költöztünk be, most fogjuk hőszigetelni kívülről. Ez egy fsz+tetőteres családi ház a fsz-en padlófűtés (nappali, konyha, étkező) a tetőtérben radiátorok (három hálószoba) - netto 126 nm . Természetesen a fsz-en található a kandalló is.
A kandalló egy külső szerelt kéménnyel kapcsolódik a külvilághoz és a nappalinak egy olyan sarkában foglal helyet, ahol a meleg egy része a lépcsőnél fel tud szállni a tetőtér irányába is.
Eddig kb úgy használtuk a rendszert, hogy alapon ketyeg a gázkazán és amikor délután hazaérünk melóból akkor beindítjuk a pellet kandallót, amikor meg lefekszünk aludni akkor kikapcsoljuk.
Érzésre nagyon kellemes, gyorsan felfűti a lenti teret és fentre is jut valamennyi, nagyon szép a lángja, szóval nagyon örülök hogy beszereltük, mert mondanom sem kell, hogy nagyon sokat gondolkodtam rajta annak idején és nem is volt olcsó.
Egy zsák pellet kb 4-5-6 napig tart így ki, de ez nem igazán kézzelfogható infó, mivel nagyon sokmindentől függ.
Persze vannak hátulütői is, pl a hamu eltávolítása. Ez a leírás szerint porszívóval történik (leszámítva a tűz-tégelyt, mert az kiszedhető), de egy papírzsákos porszívó papírzsákján a finom hamu kb 3 másodperc alatt átmegy és a porszívó hátulján keresztül a nappaliba távozik. Azóta inkább kézzel szedem ki a hamut....(két hetente 1x, szóval nem veszélyes). A másik hátránya, hogy nagyobb teljesítmény fokozatban kicsit zajos, de ez számomra elfogadható.
Összességében még a kisérletezés/megismerés fázisban vagyok. A kandalló működése logikus, a paraméterek nagyon sokrétűen állíthatók, van heti és napi programozási lehetőség rajta, mindenféle diagnosztika lefuttatható a kezeő felület segítségével. Az mondjuk kicsit zavaró, hogy olasz rövidítésekkel dolgozik, de ez is csak szokás kérdése.
Most ott tartunk, hogy a kéményseprő sokat problémázott a kéményünkkel, így férjem kissé visszapártolt a hőszivattyús fűtéshez, de azért alapeset még mindig a pelletkandalló maradt. Viszont építünk nagyobb kéményt, ami jó akár a faelgázosító kazánhoz is vagy ha hőszivattyú lesz, akkor egy sima fatüzelésű légfűtéses kandallóhoz. Szóval meghagyjuk az esélyt, hogy más fűtés legyen, bár kazánházat nem tudunk már építeni a garázsba, mert nem férne be az autó... Szóval a faelgázosító simán a garázsban áll majd, ha lesz, de ez tudtommal szabálytalan. Hogy is van ez?
Egyelőre maradunk a kinézett pelletkandallónál, de ha arra kerül a sor, lehet, hogy felkeresünk tüzelőanyag ügyében (ősznél előbb tuti nem áll úgya ház, hogy érdemes legyen pelletet rendelnünk).
Szevasz.Én már carborobottal fűtök de tüzelőanyagként bármi olcsó érdekel pl a napraforgóhéj is.Multkor láttam az expresszen 3000ft-ért pelletet de a pasi csak 100q mennyiséggel foglalkozik indulásnak kiprobálni elég lenne kevesebb is mivel a 100q szénnel kicsinyt ráfáztam.Szoval óccsó fűtőanyag érdekel.Amugy multkor láttam a metros ujságban kazánt ami granulált tüzelővel is működik.214.000ft +dob rá az ember egy etetőt ,a biottomatnál 320.000 oszt kész a pelletkazán.Az én emilem is nyilvános de csak tüzelőről küldj ha lehet.Köszi
Szia,szia Nieri.Miért nem teszed ide be a honlapod nevét,a kazánod árát meg hogy mennyiből fűtötted ki a telet.Szerintem a többséget ugy is ez érdekli.Aztán lehet hogy tévedek.Esetleg direkt marketinggel árusitasz?Na szia
Neked is és a topicnyitónak is hasonló gondolatataimat irtam le a pelletfűtéssel, valamint biomassza, gabonafűtéssel kapcsolatban is...
Te kérdésed központi jellege , a nem csak pellettel való fűtésre irányult, így van ezzel a kazánnal nem csak pellettel, hanem gabonával, különféle mezőgazdasági kerti hulladékkal, pl egy helyen kukoricaszárral, itt nálunk a bemutatoteremben sokszor napraforgohéjjal fűtünk.
A kazánok teljes AUTOMATA KAZÁNOK, könnyen programozhatóak az automata vezérléssel, tisztításuk nem igényel nagy időráfordítást, komfortos olasz termékekről van szó.
Amennyiben érdekel a téma, adj mail cimet, s minden erről szóló anyagot, leírásokat, műszaki adatokat, képeket, árakat sziívesen elküldök.
Puffer tartály ügyben lenne kérdésem. Csak felmerült, hogy kéne a fűtésünkhöz, és jó áron keresnék max 200 l verziót. Böngésztünk a neten, de nem sok eredménnyel...
Biztosan nem szívja vissza, mert úgy tudom, zárt égésterű. Biztosítani kell neki a friss levegőt egy 10cm-es csövön át, csak ott szívja be a levegőt, semmi köze a lakás levegőjéhez, ha jól értelmezem.
De azért köszi, biztos, ami biztos megkérdezem. :)
Ha mész a kandallót megnézni azért kérdezz rá hogy a konyhai szagelszivo nem rántja-e vissza a füstöt?Ha lesz egyáltalán konyhai szagelszivód ha nem lesz akkor mind1.Nálam a kályhábol visszaszivja a füstöt néha még csukott ajtónál is.