Ebből az ide vonatkozó rész, és annak érdekessége:
"A vízelvezetés szakszerű megoldása mellett a szakaszon található 12 darab autóbuszmegállóhely betonburkolatot kapott, illetve Mezőfalva térségében 2 új buszöbölpár épült, illetve megújultak az utasperonok is."
Pár észrevétel.
1. Venyim felől érkezve tényleg épült 1 öbölpár, hol van a cikkben említett másik pár?
2. A vasárnap életbe lépő és most kiadott menetrend nem tartalmaz új megállókat sem a 8220 sem a 8221 vonalnál.
3. A felújított úton 7 pár megálló van (Szedrespuszta, Venyimen belül 4, Mezőfalva szőlőhegynél 2) + 1 a mezőfalvi körforgónál a város felé vezető oldalon, ez összesen 15 db.
Ismételten online közmeghallgatást tartott Székesfehérvár polgármestere a Facebookon.
A topicot érintően néhány kérdést és választ bemásolok:
Kérdés:
Tisztelt Polgármester úr! Érdeklődni szeretnék hogy a buszok rossz állapota mikor lesz orvosolva.A Köfémre járunk dolgozni de rendszeresen késik a reggeli járat vagy el sem tud indulni vele a sofőr. Az ajtók vagy nem nyílnak, vagy nem záródnak. Nyáron nem üzemelnek a légkondik télen több buszon nincs fűtés.
Válasz:
Az önkormányzat jövő évben írja ki a következő több éves ciklusra a közszolgáltatási tendert, amely pályázaton a szigorúan meghatározott műszaki feltételeknek megfelelő buszokkal indulhatnak csak el a szolgáltatók. Erre tudomásunk szerint pályázati források is rendelkezésre állnak majd. Reményeink szerint az eredményesen lezárult pályázat végén Székesfehérvárhoz méltó autóbuszparkkal folytatódhat a szolgáltatás a városunkban.
Kérdés:
Annak ellenére, hogy a városban több nagy ipari park is van, ez a komoly bevétel nem látszik a város közösségi közlekedésén. A teljes szolgáltatás nagyon fapados, sokan emiatt átültek saját autóba. A 30 ezres Losonc is új buszokat vett, hogy vonzóvá tegye a járatokat. Miért nem kapott ez elég figyelmet eddig, és mi a terv ezután?
Válasz:
Először is szeretném megnyugtatni, hogy idén az utasszám nem csökken a székesfehérvári tömegközlekedésben. Folyamatosan fejlesztjük a közösségi közlekedést a városban, ami csak ebben az évben 700 millió Ft-jába került a közösségnek. Az önkormányzat jövő évben írja ki a következő több éves ciklusra a közszolgáltatási tendert, amely pályázaton a szigorúan meghatározott műszaki feltételeknek megfelelő buszokkal indulhatnak csak el a szolgáltatók. Erre tudomásunk szerint pályázati források is rendelkezésre állnak majd.
Kérdés:
Maroshegy irányából jelenleg csak a Balatoni úton, vagy a Stadion felől a Széchenyi úton keresztül lehet a városba jutni. Milyen úthálózat fejlesztések várhatók erre a városrészre a következő 5 évben, amelyek enyhítik az erős forgalmat? (Pl: Székely utca megnyitása a Bakony utca felé, 8. számú elkerülőről több leágazás a város felé az Úrhidai és Bakony utcáknál, Intermodális központ a Vasútállomásnál, kerékpáros és buszhálózat fejlesztések, stb.)
Válasz:
Szerintem is fontos, hogy a maroshegyi buszközlekedést bővíteni tudtuk, sajnos azonban a vártnál jóval kevesebben veszik igénybe, ezért a bővítésnek rövid távon nem látjuk realitását.
Kérdés:
Azt szeretném kérdezni mikor valósul meg amiről korábban szó volt, hogy néhány távolsági autóbusz végállomása a Vasútállomás előtti térre kerül, ez mikor milyen formában valósul majd meg?
Illetve mikor fog megvalósulni, hogy teljes használatba kerül a vasútállomáson található felüljáró, lévén a másik fele a kenyérgyári dolgozók munkába járását is megkönnyítené.
Válasz:
A tervezést és kivitelezést a NIF Zrt. menedzseli. A tervezés jelenleg folyamatban van, illetve egy részük már elkészült. Információnk szerint az engedélyezési eljárások jövő évben várhatóak, és a kivitelező kiválasztására is elindul a közbeszerzési eljárás. A felüljáró befejezésére újabb pályázatot ír ki a NIF Zrt, mivel a korábbi kettő pályázat eredménytelen volt.
Egy észrevétel a változásokhoz: a 8010/111 sz. járatot, ami 7:20-kor a vasútállomástól az autóbusz-állomásig közlekedik, talán lehetett volna helyi járati számmal közlekedtetni, helyis kocsiállásról. (Vannak amúgy is helyközi rásegítők bőven.) Pont olyan idősávban megy, amikor ki lehetne használni egy többletkocsit valamelyik iskola felé, és ahogy számolom, a vezetési időbe beleférne. Így inkább tűnik egy meghirdetett rezsimenetnek.
Az AOA-303 ülései ki lettek szedve, sőt a kapaszkodók is, nyílván tartalékoknak ha pl egy Ikarusnak kiszakad az ülése vagy valami. Egyébként még mindig ott áll a telepen, a selejtezése óta.
A Mezőfalváról kiselejtezett AOA-303 székeit meg bementhették volna az újdonsült nyilas AOA-452-be, mert ebbe meg konkrétan a székek tropák: csukló utáni részben talán ha van 14 szék összesen, lehet, hogy sokat mondok, azok között is van fehér kapaszkodós, fekete, narancs, zöld... ami éppen gyütt... mondjuk AOA-452-be legalább van valami langyos az első részben ebben a hidegben is, a selejtes AOA-303-ról ez már nem volt elmondható
a 980 és 970 sz. járatot (Mezőfalva, kh.-tól M4.40 és M5.00 órakor indul Dunaújváros, aut.áll.-hoz) megszüntetjük." - írja KNYKK magos prezídium. Namost a gondok nem azzal lesznek, hogy a 4:40-es Mezőfalvinak nem lesz rásegítőpárja Mezőfalva központtól, ugyanis ez előtt elősöpröget egy 4:45-ös Venyimi Nagyvenyimtől, hanem ott lesznek a gondok, hogy az 5:00-ás Mezőfalvi (a rásegítő megszüntetésével) egymaga viszi majd be a városba műszakváltós frekventált időszakban Nagysismánd, meg Mezőfalva, meg Mezőfalva-Szőlőhegy, meg egész Nagyvenyim utazási igényét. Merthogy ennek nagyvenyimi söprögető párja nincs: se előtte, se utánna... aki csak ismeri a két nagyközség viszonyait, az szerintem nem ezt a megszüntető döntést hozta volna meg...
Minap araszolgattam a 6-os budapesti bevezető szakász, reggel 7,30 felé, kifelé.
Szemből hatalmas dugó, csak csorognak.
Láttam benne kettő Dunaújváros-Budapest buszt, egy mohácsról jövőt, meg még két-három másikat.
Eszembe jutott, hogy 1980.11.01-től 1980.11.30-ig egy próba kocsi miatt jártam a Budapest-Dunaújváros-Budapest fordát.
Kettő kísérleti váltós Ik-266 kocsit kaptunk.
- GF 35-50
- GF 35-51
Hatsebességesek voltak
Az Andor utcában a kb. 220 busz között 1 db, igen régi (büntető) Ik-266 szolgált mely helyi kivitelű volt.
A helyi Ik-266 buszokból igen kevés készült, nem vált be.
Tehát nem értette senki miért hozták oda ezt a 2 db kocsit kipróbálni, hisz pont a próba értelmét vesztette el, nem tudtuk mivel összehasonlítani, mert nem volt másik, más fajta Ik-266 a garázsban.
Akkoriban a Budapest-Dunaújváros-Budapest fordákat Ik-255 buszok járták.
Jellemzően GC 73-xx sorozatból.
Adtak hozzá próbanaplót amiben minden nap, mindent írni kellett.
Ezért kaptunk a fizetésünkön felül pluszban, havi 1200 forintot.
Magáncég, magán forrásból azt valósít meg amit akar, amit nem szégyell.
Az állami Volán meg amire kap forrást, amit és ahogy engednek neki, amit a keretek szabályoznak számára, toldozva-foltozva a korábbi 20-30 év hagyatékát.
Belinkelem ide is, mert erős megyei vonatkozása van. Később lépett színre a Mamoka a móri ipari parkban, mint ahogy a KNYKK elkezdte telepíteni az utastájékoztató rendszereket a megyében, de hamarabb eljutott ide, és bizony nem vergődnek olyan gondokkal, mint amiket Ti is összegyűjtöttetek itt, hogy a miniatűr kijelzőn, olvashatatlanul ott van egy "18 Volán-telep - Volán-telep", vagy helyköziben a "Székesfehérvár, aut. áll. - Székesfehérvár, aut. áll."...
A dújvi helyi elvesztésére van valami konkrét ráutalás? Az utolsó önkormányzati kiírásra úgy emlékszem, a jelenleginél jóval nagyobb árat mondott a KK, mintha nem is igazán szeretné, emiatt lett hosszabbítva még egy rövid ideig az eddigi szerződés. Kire lehet esetleg számítani?
Utolsó kérdésedre: Jellemzően óránként plusz egy érkező és induló járat talán nem fogja megborítani a vasútállomás előtti forgalmat, lesz lehetőség helyközi járattal is a vasútállomás elérésére, jóval gyakrabban, mint eddig.
Sok helyközi járatot meghosszabbítanak Fehérváron a vasútállomásig. Ez talán a buszpályaudvar áthelyezésének előszele vagy próbája lehet. El fogja bírni a vasútállomás ezeket a járatokat?
Addig, míg nem jön új beszerzés. DUD-496/498, EWS-494 is húzza még az igát egy év óta, pedig már nagyon nem kéne... Lassan jó lenne, ha megint megtorpedóznák a fehérvári selejtsort.
Tök jó, hogy feltámadt a KNYKK utolsó 250-ese. Az eddigi feltámadásokból kiindulva szerintem nem fogja pár hónapnál tovább húzni, de ne legyen igazam.
Rendszám: KAZ-698 Gyártmány: IKARUS Típus: 250.59 Szin: FEHÉR A jármű körözés alatt áll? NEM A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás adatai: A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalása alapján adat nem adható ki. Forgalmi adatok: - Egyéb: A lekérdezett jármű forgalomban van
Jajh, nem szokásom copy paste a saját írásaimat, meg a szívem az Ikarus 280-tól dobban, de...:
Ha odafönt úgy döntenének, hogy Dunaújlófax lenne az exGE, exathéni kotlák gyűjtőhelye, akkor nagyjából elég is lenne a szétszórt többi exGEVolvo a pestriaiak nélkül, a két naúgrádi JOX, meg a szegediek.
Max még Szegedről a leggatyább ős 7000-esek, s már ki is lehetne baszkodni az összes 280-ast végre innen.
Én kitöltöttem. Gyakorlatilag a városnév kicserélésével minden magyar városra ráhúzható, egyedül a "jelöld meg az általad leginkább használt járatok" kategóriában kell kicserélni a helyi viszonylatokra a számokat és kész. Ebből szinte semmi konkrétum nem olvasható ki. Arra, hogy ebből egy Fehérvárra szabott összeállítás jöjjön ki, szinte semmi esély, sajnos.
Ki fogom tölteni. De amúgy ennyi pénzből, amit a város erre szán, sokkal jobbat nem lehet csinálni. A megyei jogú városok közül arányaiban Szfv. költi a legkevesebb lóvét a tömegközlekedésére, emellett arányaiban sok pénzt költ a közúti közlekedésre. Meg is van az eredménye.
A '90-es évek első felében / közepén volt a buszon váltott menetjegy 55 forint. Utána a 2000-es évek elejéig (a buszon váltott) így változott: 70, 80, 100, 106 (!), 114 (!), 120, aztán talán volt még 130 is, ezután elszálltak az árak, majd egy hosszú ideig volt 300 forint, most 310.
Szóval a 115 forintos a buszon kerülhetett 130-140 forintba, tehát 2003-2004 körülre tenném. De reméljük, pontosítja ezt olyan, aki jobban emlékszik / jobban tudja. :) Az árváltozásra határozottan emlékszem, még a kiragasztott tájékoztatók jellege is előttem van, az időszak pedig a fenti lehetett.
Újragondoljuk a város buszközlekedését, hogy korszerűbb hálózat és utasbarát menetrendek szolgálják a mindennapok közlekedését. Akár autózol, helyi vagy helyközi buszt használsz, vagy más módon közlekedsz, kérjük, oszd meg gondolataidat az alábbi kérdőív kitöltésével, és segítsd vele az Önkormányzat és a Mobilissimus tervezőinek munkáját!"
Ezt tényleg csak véleményként / sejtésként írtam, a korábbiakra alapozva. Volt itt ugye az NDW-435 és az NSF-345 is bérleményként a közelmúltban, azok is "egyedi" darabok voltak, nem is kaptak flottaszínt, és távoztak is. Bár már a flottaszín se tökéletes támpont, éppen az Általad is említett ex berlini szólók példája alapján... (Amiket szerintem a Ventona is csak bérel most. Máig nem kaptak ventonás arculatot, de még csak cégjelzést sem.)
A 909-et utoljára nyár végén láttam, a paksi "volántelepen". Ott volt akkor a 907 és az NHG-295 is vele. (Akkor le is keresőztem őket, mert annyira nem úgy festettek, mint amik még járnak, de forgalomban volt mind, szóval azóta nem is foglalkoztam a kérdéssel.)
Viszont a teljességhez tartozik, hogy az elmúlt egy-két hónapban teljes rálátásom nem volt a dél-fejéri kocsikiadásra / aktuális járműparkra, tehát nem kizárt, hogy újra a környéken jár.
A Sárbogárd - Dunaújváros - Sárbogárd - Szfvár - Sárbogárd fordára a PBL-203-as Intouro került, ez már-már állandónak tekinthető, a másik Intouro jött már vonatpótlózni is, de a Lajoskomárom - Siófok vonalon is sokat járt. (Amúgy a pótlókról elkerült a Lion's Regio, helyette a sárga/kék Safari, a Crossway és az Arway jár, a két Trendliner mellett.)
Ha nem változott a fordája, akkor Pusztaszabolcson telephelyes, a cikolai úton indulva, a balos ívben balra benézve látszik is a telephelye, a házak között. (A Busz-Rent előtt egy VT-s 263-as "lakott" ugyanott.) A járat beleillik amúgy, de a többi kocsit látva szerintem ez sem tekinthető igazán állandónak. (Nyáron vendégeskedett a lajoskomáromi oldalban is.)
Az AOA-318 helyett volt a 444, mivel lejár a napokban a műszakija, ki küldték helyette a 458-at, ami lerobbant Rácalmáson, ami miatt pedig a 444-et vissza kellett rakni Kulcsra. Enyhe káosz, na meg persze nagy busz hiány.
Egyébként van az a MGV-836 rendszámú különleges Regio, ami reggelente 7:35-kor szokott Kisapostagra menni, az a busz hova tartozik? Mert KNYKK matrica sehol nincs rajta, se semmilyen matrica.
Az NBD-904 csinálja azt a mindennap közlekedő járatot, ami 12.15-kor indul Ercsiből Dunaújba? (Mert ha a 8.15-öst is ez végzi, akkor gondolom, ugyanarról a buszról beszélünk.) Ezt a kocsit még nem láttam külső telephelyen, úgyhogy gondolom, mindennap dolgozik a forda.
Erre mondom évek óta, hogy az 1-es el is hagyható, és elég lenne a betű... :) Nem mintha indokolt lenne arra a hálózatra ennyiféle (érdemben nem különböző) változat...
Ha ezen lépés után az összes város felkerülne interaktív térképre is, mint Székesfehérvár, akkor egy igazán nagyot lépnének előre az utastájékoztatás szintjén.
Van egy zöld-sárga Ikarus 263 a fehérvári telepen, de azzal nem nagyon csinálnak semmit sem - félre van tolva a selejtsor végére. Alighanem ő lehet GSR-218.
MZF-202 (a kiégett) közben a selejtsorról is eltűnt...
(Amúgy vele kapcsolatban félrevezettek, ugyanis erre mondták, hogy Dunaújvárosból hozták át - közben meg Tatabányáról. De vajon minek?)
Ez csak az utolsó évében volt a rendszáma, amúgy 2005-től 2017-ig P-AV 175 volt. Ugyanolyan a fényezése, mint a korábbról, Mórról ismeretes, szintén ex-brandenburgi eredetű, maszek Integróknak? :)
Nocsak. A minta és a csíkok színe stimmel, de mintha másik kocsi lenne, a fehér szín itt túl világosnak tűnik nekem. Több apróbb részlet sem egyezik, de az idők során lehetett változás.
Nemrég észrevettem egy hasznos újítást a menetrendek.hu-n a KNYKK-val kapcsolatban. A KNYKK Fejér megyei helyközi és távolsági buszjáratait már lehet követni valós időben. Sajnos jelenleg nincs olyan összesítő térkép, mint pl. a MÁV-nál vagy a BKK-nál. Az oldalon keresni kell olyan buszjáratot, ami éppen közlekedik. Rá kell menni a térképre és ott zöld körrel mutatja a busz helyzetét, a menetrendi résznél pedig a valós időket (szürke kör esetén nincs valós idejű követés). Ha a zöld körre rámegyünk, kiírja, hogy mennyit késik vagy siet a járat és ha mobilról nézzük, a rendszámot is, szóval pl. buszfotósoknak is hasznos. Komárom-Esztergom megyei buszoknál is működik, amelyeken van iCell OBU.
Köszi, így leírva a rendszám beugrott. Képet nem láttam róla, annyira emlékszem, hogy vízszintesen egy vékony pasztel kék és zöld csík futott rajta végig, amik a hátsó ajtónál egy csavarral megtekeredtek, amely mintázat egyik magyar társaságnál sem rémlik.. Semmi más. Nem is volt itt sokáig, és mivel akkor még digitális gépek sem voltak, halvány remény van arra, hogy legyen róla kép.
Amikor DUD-765 újonnan érkezett, valami probléma miatt el is tűnt hetekre. Cserébe egy törtfehér (?) színű 415-ös volt itt a javítás idejére. Erről az esetről vagy a cserekocsiról esetleg van valakinek infója?
Rendszám: CCP-500 Gyártmány: IKARUS Típus: 280.02 Szin: FEHÉR A jármű körözés alatt áll? NEM A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás adatai: A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalása alapján adat nem adható ki. Forgalmi adatok: - Egyéb: A lekérdezett jármű nincs forgalomban
Rendszám: EUE-864 Gyártmány: IKARUS Típus: 280.17 , 280.54 /CSUKLÓS/ Szin: FEHÉR A jármű körözés alatt áll? NEM A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás adatai: A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalása alapján adat nem adható ki. Forgalmi adatok: - Egyéb: A lekérdezett jármű nincs forgalomban
Sziasztok! Elnézést kérek hogy ilyen témával fordulok hozzátok minden hasonló csoportban érdeklődök egy IKARUS 256 ról. Számomra fontos lenne minden információ főleg fotó róla.Sajnos rendszámot nem tudok mondani. Amit lehet tudni róla Alba Volán kocsija volt. A Székesfehérvár- Dunaújváros- Dunaföldvár-Solt-Kiskőrös-Soltvadkert-Kiskunhalas- Szeged gyorsjáraton dolgozott. Egyedi órás iránytáblája volt, jelőlve a Székesfehérvári hajnali indulási időt és a Szegedi 9 órás érkezési időt. Szegedről vissza 14:10 kor indult.17:30-17:45 körül ért Dunaújvárosba. Sokat utaztam vele. Segítségeteket előre is meg köszönöm.
Úgy fest, hogy a pákozdiak és a sukoróiak még jó darabig élvezhetik GMY-396-ot, ugyanis kidobták a 280-asukat (bár ezen én is meglepődtem). Én nem örülök ennek, mert a fehérvári üzemegység nem todzódik a tartalék csuklósokban, mostanában többször is láttam csuklóst szólóval pótolni (bár a járatkimaradásnál a szóló is jobb). Ráadásul nagyhidas.
Van egy olyan gyanúm, hogy belőle rakták át az üléseket AOA-309-be.
Rendszám: EUE-864 Gyártmány: IKARUS Típus: 280.17 , 280.54 /CSUKLÓS/ Szin: FEHÉR A jármű körözés alatt áll? NEM A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás adatai: A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalása alapján adat nem adható ki. Forgalmi adatok: - Egyéb: A lekérdezett jármű nincs forgalomban
Van még Mezőfalvára valami HHR-... rendszám kezdetű csuklós Ikarus Classic szerűség 3 ajtós autómataváltós, az még elég kellemes gép kívül-belül, KNYKK nyilasítva elől-hátul, azt hiszem az azután került ide valahonnan, hogy az eredeti mezőfalvi csuklós Classic eleje ripityára tört egy halálos karambolban, a 2014-es szerencsétlenségről megtaláltam az újságcikket, hát nem egy szép látvány egyik jármű sem: https://www.duol.hu/rendorsegi/ket-felnott-es-egy-gyermek-halt-meg-a-balesetben-1656883/
A hétvégeken csak a munkanapi szükséglet kb. 2/3-a kell, így kevesebb kocsi van kint. Azt, hogy éppen melyik kocsi van kint, nagyjából a beosztás dönti el. JOX-os kocsikból elvileg 2 kint lehet, de ha nincs szerencséd, akkor pont egyik sem. Ehhez a napi vezénylést kellene tudni. Most a temetői forgalom miatt nagyobb szerencséd lehet összefutni velük.
Ezek mind valamiért a gyártónál ragadtak. Meghiúsult export, bemutató példány, kísérleti prototípus, stb... Aztán valamilyen kedvezménnyel "rátolták" Albáékra, vagy annyira jó árat mondtak, hogy Albáék húzták magukra. Hogy mi a valóság, azt valószínűleg csak a döntéshozók tudják.
Most már 14 éve róják a köröket ezzel a festéssel. Nem tudni célzott átfestésről, de ha jól emlékszem a KK-k szervezésénél volt előírás. Mégpedig fehér alapszínre és ezen felül egyéb színek arányára. Ennek megfelelően lettek a kapott kocsik csak alul zöld-sárgák. Nem találom az előírást, de ha az tartalmazott átállási időkorlátot, akkor várhatóan hamarosan kapnak új színt.
Bármelyik kocsi bármelyik vonalon előfordulhat, nincs kocsihoz kiemelt vonal. Azonban JOX-718 leginkább osztott szolgálat, ez a 3-8-44 vonalak valamelyikét jelenti leggyakrabban, de nem csak ott lehet. Ha kint szeretnéd látni őket, akkor az autóbusz-állomás és a Dózsa mozi megállók valamelyikén megjelenik, amelyik kint van. Max 60 perc, ennél ritkább forda nincs.
Szegedi és pécsi vonalon a 403, 406 és 410 van leginkább, 401 a 1163-as Káloz-Bp-en. A pesti kanyarokon továbbra is a két hosszú Regio van, ha nem sárbogárdi/cecei/vajtai helyre került, akkor Szfvár-Zalaegerszeg, Szfvár-Dunaújváros és az iskolás vasárnapi Szfvár-Siófok-Győr-Szfvár fordulókra esélyes leginkább.
NZM-401-410 a fehérvári üzemnél dolgozik. Másikban nem tudok segíteni, hogy hova került a 404, nem jegyeztem meg az Inovellek szétosztását. Ha látom, akkor megírom :)
..magad felé húzód a málna keverőt, majd hátra.. aztán a felső gomba "spliterezel egy felest, kuplungolva. és megy H rendszer szerint ít tovább.. a magasabb sorokat meg az alsóval nyomod fel.. (ha jól emlékszem, (már hatvan feletti vagyok és régen' prága' váltóztam) ,-)) A mercsók is ilyenek voltak, már mint a 2822-esek .. üdv.
Szia PETI, SAJNOS A KAMIONOSBÓL KITÍLTOTTAK ,... A prága váltók így működnek, mindig spliterezel, emlékezetem szerint.. De a képek magukért beszélnek. üdv. Bocsi, hogy itt válaszolok.. Gondolom ,nem lesz ez itt gond. És bocsi mindenkitől.
A 180 db csuklós Modulo egy része KNYKK vizeken landolt volna a koros csuklós autóbusz állomány miatt. Az a szerződés dugába dőlt, nem fognak jönni 0 km-es zsírúj csuklós buszok cserére.
De az utast el kell vinni valamivel továbbra is. Abból kell főzni amiből már konzervet kellett volna csinálni. :(
Betojás ez a hiánygazdálkodás a kocsikkal a valamikori buszgyártás országában...
Ha akár egy éve is fogadni kellett volna, hogy idén selejt lesz a 318, vagy megkapja (esetleg) a kk-s flottafényt az n+1-ik lakat+fényt... Nos, félelmetes...
Pedig nagy Ik'200 bolond vagyok, de akkor is...
Ebay is tele van mindig 8+ éves kocsikkal, s nincs pénz/tilos bármit is bugázni Fvár helyközibe, hogy pl jöhetne ide rendbetétel után a GMY-396 akár...
GSR 218 helyiből viszont tudnának csinálni "nyilas" helyközit: ennek a motorja lazán bírja a 65-70-et, nem nyiffog, gyorsulása dinamikus, utastere viszonylag tágas, kisapostagi vagy baracsi vonalra elég lenne tágas szóló is tartósan, mondjuk ettől több csuklós nem lesz.
Egyik néhai 412-es a selejtplaccról a műhely elé került. Eléggé meglepetésként ért. Sajnos nem tudom melyik, rendszám nincs rajta. LPN 422 is átkerült a selejtplaccról a műhelyhez. Lehet, hogy még láthatjuk forgalomban? Dunaújvárosi GSR 218 a fehérvári festő műhely előtt pihen még újvárosi színekben. KUG 320 félre állítva, ugyan úgy összetörve mint eddig, nem látok rá sok esélyt, hogy megcsinálják. De a remény hal meg utoljára...
Te jó Isten! Ezt ugyanúgy ki kellett volna szanálni mint az AOA-303-mat. AOA-318 Szórád M. út Nagytemplom emelkedőnél kb. 30-cal ketyereg végig föl a motorja, hogy fel tudjon valahogy menni, ha már nagynehezen begurult Kulcsról. Mit akarnak még ezzel?
Valaki tud valamit mikor lesz Fehervaron a helyközi buszoknál Flotta frissítés? Új credokról, neoplanokról beszelnek, kozbe Fehervar meg nem kap semmit! Köszi!
Keresőztem... Dunaújvárosi hírek,hogy az AOA-323 és az AOA-448 Selejt! Továbbá az AOA-303-at se keressétek már...Nagyon fogynak a csuklósok. Már tavasszal leállt a GSR-218,de sokáig (papíron legalábbis) forgalomban volt,már nincs :-)
AOA-452 nyilasan kint van,hétfőn láttam,de hogy hova ment nem tudom,GMY-392-vel az előbb találkoztam a Római krt-on. Egyébként érdekes,hogy az IZL-026 tartalékból már egy ideje napi szinten kint van,illetve KNJ-598 is rendszeresen helyizik,de valamelyik nap már láttam beugrani az egyik távolsági festésű 280-ast helyibe...
Jóvan, jóvan, írtam már a 21943. sz. "önjavító" hozzászólásban, hogy véletlenül összekevertem AOA-309-et, AOA-452-vel, akkora itt a körbeforgatás, hogy a fene se tudja már, hogy melyik-melyik, egyébiránt ilyen AOA-3tizen... rendszámú buszok valamikor hajdanán Dunaújvárosban is voltak (megkopott emlékeim szerint), aztán hogy hova került a busz meg a rendszám, arról nyomozzon valaki más.
Bocsánat, "önjavítást" végzek, azt hiszem AOA-309-et összekevertem AOA-452-vel, bár ez utóbbit sem láttam az elmúlt hetekben Újváros környéként, tud róla valaki valamit?
Ez az AOA-309 csuklós nem itt sertepertélt Dunaújváros környékén exfehérváriként 10-12 évet, amíg majd szét nem ette a rozsda kívülről-belülről? Most pucbavágták és visszaviszik Fehérvárra? Érdekes...
2019.12.31.ig a világon semmi nem fog változni:-) Na talán annyi,hogy lök ide fehérvár 1-2 17-18 éves használt buszt...Utána meg vagy aláírják a folytatást,vagy a KNYKK kilép,mert nem lesz 20 év alatti üzemképes busza ide,mert távolságiba még csak-csak akad új beszerzés,de helyibe ne is álmodjon róla senki.
AOA-309-et (most épp Szabadegyházára jár) átfestették nyilasra és a kényelmetlen műanyag IMAG Komárom üléseket (a 2000-es vázcserekor tették be) kicserélték IMAG Mór (füles) ülésekre.
Köszi. Diákigazolvány ellenőrzésre tippeltem, de az talán október végéig és nem szeptemberig érvényes az előző tanéves matricával. Gondolom olyan utas kötekedett, akinek volt valami nem szabályos dolga.
Kérdeztem a Kollégát, annyit tudott róla, hogy "használtan" érkezett, most másfél éves, éves átlagban 100 000 km-t futott. Nézek majd egy VIN-t, de a buszban látható felületen nem láttam előéletre utaló matricát.
OFF
Amúgy a veszprémi pótlása óta és a mostani előtt Battán is láttam dolgozni, szóval ez is megy mindenhová, ahol pótolni kell. :)
ON
Ha pedig az Ares érdekel, annak ez a fordája:
6:30 Várpalota - Székesfehérvár 7:02 (9009)
vissza rezsi
8:28 Várpalota - Székesfehérvár 9:30 (909)
munkaközi szünet
15:30 Székesfehérvár - Várpalota 16:02 (9056)
vissza rezsi
16:57 Székesfehérvár - Várpalota 17:29 (906)
18:28 Várpalota - Székesfehérvár 19:00 (903)
19:54 Székesfehérvár - Várpalota 20:26 (968)
21:10 Várpalota - Székesfehérvár 21:42 (9061)
vissza rezsi
Ne kérdezd, hogy' lehet ilyen fordát összerakni... 5 kanyarból, vagyis 10 menetből 3 rezsi, korai kezdés után a viszonylag hamar kiadott munkaközi szünet nem a szálláshelyet jelentő városban van, és azért igencsak késői a végzés...
Az ötszázas Setrát már mutattad a Veszprém megyei topikban, arra nem tudunk előéletet? Jó eséllyel valamelyik nyugati Flixbus-alvállalkozótól esett ki, mert onnan elég hamar kirostálódnak a gépek. Ezért és az Aresért le kéne mászni valamikor... A többi megvan. :D
Mostanában a megyénket érintő vasútvonalak közül több viszonylaton van (részleges vagy teljes) pótlás, mint vasúti közlekedés.
Ugye folyamatos a pótlózás a 43, 44, 45-ös vonalakon, a megyén kívüli szakaszon, de érintőleg a 40-esen, most kizárták a Délit, így az 1-es, 30-as is érintett, hétvégén teljes vonalon pótolták a 42-est (ennek volt albás és székesfehérvári maszek vonatkozása is), most pedig a 20-as vonalon tart a pótlás, Fehérvár és Várpalota között. Alkalmanként 7-8 vonatpótló is várakozik indulásra az állomás előtt (a pihenőidősökről most nem beszélve), ez talán az utóbbi évek rekordja. :) (A 20-ason egy-egy vonatot 3-5 busz pótol egyszerre, a 44-esen 2-esével járnak, ez így eleve 7, ha jó az időzítés.)
Végül pedig egy lista, ha valakit érdekel. 12 busz csinálja a 20-as vonali pótlást, természetesen most is a Zséder a fővállalkozó, mint mindig, alvállalkozók pedig sok helyről jöttek.
1 LKE-931, lila Neoplan N516SHD (Zséder)
2 MIY-040, kék Neoplan Cityliner (Zséder)
3 MHN-240, fehér Neoplan Cityliner (Zséder)
4 PVZ-969, ezüst Setra S517HD (Zséder)
5 MKC-002, fehér Setra S315HD (Zséder)
6 PCN-483, szürke, ex lengyel VanHool T915 (Uta-Zok Kft.)
7 FLR-820, sötétkék Setra S315HD (Sió-Busz Kft.)
8 HRT-742, fehér Neoplan Transliner (Fazekas Trans Kft.)
9 PLY-662, fehér/zöld, ex francia Renault Ares (szentesi cég)
10 PIY-080 (ex JO-654-FI), fehér Neoplan Cityliner
Tavaly jártam a fehérvári Volán telepen, ahol rá kérdeztem hogy Dunaújváros fog-e onnan kapni buszokat. A válasz az volt hogy Tatábányáról leállított buszokat átvisznek Fehérvárra, ahol átfényezik őket fehérre, és megkapja őket Dunaújváros. Szóval az itt selejtezett Ikarusok helyére szintén Ikarusok érkeznek, valószínűleg...illetve majd Fehérvárról a bontószökevény ex.genfi Volvokat.
Alapvetően ennyi a járata (2x38 km), ez kiegészülhet az alábbi esetekben:
1) A MOU-955 különjáratban van, ebben az esetben a látogatós járatokat csinálja még, 8-kor be, 10-kor oda-vissza, 12-kor ki, 13-kor be, 15-kor ki. De ez egy 400 méteres, belterületi járat, még a 7-es főúig se jön ki. Szerdán nem közlekedik, pénteken a délutáni nem közlekedik, viszont keddenként 12:30-kor és ~14:45-kor kimegy a baracskai vasútállomásra is.
2) Lövészetre (ami lesz a következő hetekben is) két busz kell a különjáratra, olyankor a MOU-val párban megy, és a 11-03 marad a fenti feladatra. Ez évente kétszer két hét, de sokszor a második hétre már elég egy busz is.
3) Van "egy bizonyos kolléga ;)", akinek elég nagy kedvence ez a dög, na, amikor "ő" dolgozik, akkor minden járatát a 11-41-gyel csinálja. :) Szóval ilyenkor mehet még 17:45-kor egy agárdi vagy váli járaton, illetve hétvégén is előfordulhat, pont ilyenkor (viszont akkor csak az 5:45-ös vagy a 17:45-ös járaton, mert ugye irodisták nincsenek olyankor). Esetenként még márianosztrai lövészetes járaton is előfordul, de most már oda is nagyon kérik a Crossway-t.
Egyébként az első rendes munkanapján láttad. A tapolcai Ikarus találkozón még ott volt, aztán utána pár nappal megadta magát, és tegnapra készült el.
Oda megy ahova gondolod, Velencéről/Válról (bár szerintem előbbi a gyakoribb) járnak azzal, reggel beviszi a dolgozókat, délután a szokásos irodai műszakos végzés után haza.
De van itt nálam járatosabb is a témában, majd Ő pontosít. :)
Ma hajnalban láttam Velencén, 6.20 körül jött Gárdony felől a 7-es úton, megállt a vasútállomási buszmegállóban, majd lement az aluljáróba Kápnyék felé. BV-s arc volt a sofőr is, gondolom Baracskára megy, de honnan, meg naponta hányszor, ezt nem tudom.
Nem helyezték át őket, rosszul értelmezted a leírtakat. A KNYKK színekbe öltözött KEM megyei szóló mellett a másik kettő 13.5 méteres szóló Székesfehérvár környékén dolgozik változatlanul, mint az elmúlt 18 évben.
Egy buszos Facebook oldal szerint a Rába Contactokat áthelyezték Esztergom környékére, ahol egyelőre nem teljesítenek túl jól. Gondolom az OFF Volánbusz nem véletlenül selejtezte le az összes szóló Contactját.
Telephelyi tüzekről nem nagyon számolnak be. A Color Nagykingájának (LIG-532) évekkel ezelőtti porig égésének és az ÉMKK egyik öreg 256-osának tavalyi porig égésének is csak itt volt híre.
Vagy egy kicsit helyre tákolnák a 318-ast mint ahogy a 452-est is csak annyi hogy le hánynák egy ilyen fehér színre meg ahogy a módszereiket ismerem a rozsdára rá hegesztenek egy kicsit át kenik meg stb azt kész
Sziasztok! Érdeklődnék, hogy az újabb Credo flotta melyik közlekedési központokhoz kerül? Annyit lehet tudni eddig hogy az ÉMKK kap 40 darabot. Valaki erről nem tud valamit? KNYKK mennyit kap Fehérvárra?
Az Apáczai baleset melyik volt? Akkortájt lehetett, hogy a mélykúti járat vezetője lett rosszul és a Vasmű út - Apáczai kereszteződésben ment neki a Vasmű úti elválasztó sziget első oszlopának. Ha erre gondolsz, akkor arról volt egy rövid cikk a Hírlapban, de kép nem volt.
1-2 év késéssel, de végre elkezdtek a Credo Inovellekbe is wifit rakni. A korábbi Huawei helyett már TP-Link routerekkel. A netszolgáltató továbbra is a kék propelleres.
Az 52-78 sajnos egy jó nagy rejtély számomra, még a telephelyét sem sikerült kiderítenem az évek alatt. Viszont, ha jól emlékszem, kék volt, és még bőven az átrendszámozása előtt taszári.
Az 53-03 és az 53-11 jelenleg (?) egy mikepércsi bontóban található, legalábbis a tavalyi selejtezésük után Debrecenből oda kerültek. Utolsó lehetőség az adatok (nem papírokból történő) kiderítésére. :)
Az 53-11 és az 53-49 pedig a szolnoki laktanyában áll, leállítva, jó eséllyel ezek is bontóban fogják végezni.
Ezek vannak még nálam felírva:
HG 11-61 -> HB 52-81
HG 28-13 -> HB 53-11
HG 28-22 -> HB 53-36
HG 28-17 (?) -> HB 53-49
Az utolsó átrendszámozás kérdőjellel szerepel nálam, az okára nem emlékszem.
Ez így már stimmel, a történeted végénél csatlakoztam én. Miután 256-os került a szolgálati járatra, bővítés is történt, csúcsidőben 5 darab szolgálati járat közlekedett:
Ezek egy időben rövid ideig jártak, és akkor a Te soraiddal összevetve a fehérvári járat már ismét Dinnyésig rövidült. A nyéki járat megszűnt, az északi parti szakasza visszaolvadt a dinnyésibe, ami még később Agárdig rövidült, és így jár a mai napig.
A tabajdi Válig rövidült, majd összevonták a matronvásári járattal, és ez is így jár a mai napig. A ráckeresztúri először váltásos napokra korlátozódott, majd teljesen megszűnt.
A nyéki vasútállomást naponta többször kiszolgáló járat szerepét (a fenti sorok érvényessége idején) a martonvásári járat látta el, de csúcsidőben bizony külön iskolajáratok is közlekedtek, annyi gyerek lakott Annamajorban...
Egyetlen dologban kötekednék: "Az ANNAMAJORI CÉLGAZDASÁG, a baracskai börtön, fedő elnevezése volt." Ez így nem pontos, bár értem, miért fogalmaztál így. A tényleges fogalmi elkülönítést a rendeltetés indoklota, és indokolja a mai napig. Az intézet, mint bv szerv nem végez és nem végezhet (termelő) gazdálkodási tevékenységet, erre a célra létezett minden országos intézet mellett a célgazdaság, amit a '90-es évektől a ma is működő (és az előttem szóló Topiktárs által is említett) Kft.-k váltottak fel.
És valóban, a Kft.-k és a jogelőd célgazdaságok rendelkeztek és rendelkeznek saját autóbuszokkal, rabszállítókkal, stb., viszont az Általad említett üzemeltetési konstrukció tényleg csak Annamajorra volt jellemző, és bizony a MOU-955 a mai napig így van állományban (a Kft. a tulajdonos, a bv az üzembentartó).
Köszönöm még egyszer a kiegészítést. OFF Ha nem udvariatlan a kérésem / kérdésem, roppant módon kíváncsi lennék az adatközlődre, és intéznék Hozzá még (akár Rajtad keresztül) egy-két szakmai-történelmi kérdést. Nekem sajnos, nekik szerencsére, akik igazán jó történetekre emlékeznek, ők korkedvezményes nyugdíjjal régen elmentek már, és ez nem teszi könnyűvé az igazán régi emlékek rendezését. ON
A Baracskai börtön Ik-280-as busza azért nem volt RR rendszámos, mert az ANNAMAJORI CÉLGAZDASÁG
címszó volt a forgalmijába beírva.
Az ANNAMAJORI CÉLGAZDASÁG, a baracskai börtön, fedő elnevezése volt.
Ezért síma GB majd GD rendszámot kapott.
Kettő db Ik-280 szolgált a baracskai börtönben, kb. 1974-től 198x-ig.
A két csuklós nem szolgált egyidőben, a második váltotta az elsőt.
Az első a Kápolnásnyék vasútállomás - Intézet utat járta.
Naponta többször.
A második a Dinnyés-Agárd-Gárdony-Kápolnásnyék-Intézet utat járta.
Mire a járat útvonalát meghosszabbították és már Székesfehérvárról indult, a csuklóst leselejtezték/eladták/átadták más börtönnek ??? és a Székesfehérvár - Baracskai börtön szolgálati járatot már Ik-256 járta.
No csak kiderült akkor az 53-31 évjárata... :) A GTY-857-est meg lefelejtettem a listáról (ő a 280.17.964.86, ami egy volános 280.17-széria után készült közvetlenül), valamint a HG 12-43-at is (280.03.669.79).
Pár gép, amiről még tudok, de a vázszám vagy az évjárat hiányzik (természetesen ezt is szabad kiegészíteni, javítani):
280.03 (valószínűleg NDK exportból maradtak vissza)
Addig ott üzemelt 2 db Ik-31-es és 1 db Ik-30-as (!)
Bár az IK-30, akkor már 1 év alatt talán ha 2x ment be Fehérvárra.
Laktanyán belüli és laktanya körüli szállításra használták.***
1972 tavaszán jött 2 db Ik-180, a klasszikus két ajtós NDK kivitel, vaj szín, piros csík, belül német feliratok és az egyik (talán ??) legutolsó Ik-311.
Mind zsír új volt.
Az Ik-311-re azt mondták, hogy nem új, állt Mátyásföldön már 1-1,5 évet.
1974-ben Debrecenbe MN 9127 (légvédelmi Kiképző központ) megjött az első, kék-vaj színű általunk Csehszlováknak nevezett Ik-280, kétajtós, helyközi kivitelbe.
1 db.
Fix fordát kapott.
Debrecen-Kossuth laktanya- Hajdúsámson lőtér
vagy
Debrecen Bocskai laktanya - Hajdúsámson lőtér.
Talán máshová, kis költői túlzással, hétköznap, nem is járt.
*** = Ebből volt egy kis gubanc, mert amikor másodszor is bement Fehérvárra lebuktak.
A börgöndi katonai szolgálati busz a fehérvári virágórától indult ki Börgöndre = 8 km.
Aki nem tudja, ez a város közepe.
Sokan látták.
Valaki olyan is látta aki értett hozzá.
Szerencsére olyan főkatonának szólt aki nem csinált balhét, botrányt, csak szólt a mi parancsnokunknak.
Kiderült, hogy az Ik-30-as buszunkat pár éve leselejtezték.
De az egyik Ik-31 ledöglött.
A kreatív kiskatona meg, az Ik-31 HG xx-xx rendszámát egyszerűen áttette a már rendszám nélküli Ik-30-ra, hisz úgy se látja/érti senki.
Látta, értette.
Nem lett belőle nagyobb baj, csak az elkövető írta meg, haza, Hajdú megyébe, hogy a szokásos három hét helyett, most kilenc hét múlva fog hazamenni mert az imperialisták nagyon fészkelődnek, és most Ő áll a vártán, az első sorban, védeni a hont.
A következő hozzászólása is itt reagálva, arról sincs információm, hogy rendszeresített volna a bv is 280-ast (a rendvédelmi szervek között láttam ezt is Nálad felsorolva). Ismereteim szerint először az Ikarus 533-ast rendszeresítették (1967), aztán a 200-as sorozatból 211-es, 255-ös és 256-os került állományba 1983-tól folyamatosan. 1991-ben kezdődött, majd 1992-ben teljesedett ki az a piackutatás, ami arra irányult, lehetséges-e mindössze egyetlen gyártmánnyal ellátni az összes szükséges járműkategóriát. Természetesen nem lehetett, viszont ennek részeként került rendszerbe 250-es, 396-os, stb. Végül a csapatszállító céllal rendszeresített Ikarusok maradtak, a nagy befogadóképességű fogvatartott-szállító kategóriát pedig az Iveco nyerte, az 1992-ben Truck of the Year díjas Eurocargóval. Ezzel áldozott le az igazi 200-as korszak, 2009-től pedig már az IK Járműtechnika felépítményeivel készült Ategók érkeztek, mint "Ikarusok".
Aztán azon kívül, hogy a felsővezetők utaztatására rendszerbe került volna 350-es és 365-ös, ilyen dokumentumot nem találtam. (Félre ne érts, nem az Általad leírtakat kérdőjelezem meg.)
Viszont adalék érdekesség, hogy német forrásokban szerepelt Ikarus 280-as rabszállító, méghozzá az akkori Volkspolizei állományában (sötétre fújt ablakokkal, kéklámpával, VP xx-xx formátumú rendszámmal).
Biztos, hogy csehszlovák kivitelűek voltak? Én NDK-s alapokról (280.03) tudok (pl. HG 12-36, azaz 280.03.1321.81, igaz, ez talán exportból maradhatott vissza). Nem beszélve arról, hogy elvileg már a 80-as évek elejétől kaptak kifejezetten nekik gyártott 280.17-eseket, legtöbbször közvetlenül az aktuális volános szállítmány előtt/után legyártva.
Megpróbálom összeszedni, amiről tudok, a teljesség igénye nélkül:
1981 - NDK helyközi szállítmány (280.03) után legalább 1 db
280.03.1321.81 - HG 12-36
1982 - tanácsi helyi szállítmány (280.15) és NDK helyközi szállítmány (280.03) között legalább 4 db
280.17.1349.82 - ? (később BY 85-06)
280.17.1350.82 - HG 12-31
280.17.1351.82 - HG 12-32
1983 - volános helyközi szállítmány (280.17) után legalább 2 db
280.17.1267.83 - HG 12-27
280.17.1268.83 - HG 12-28
1984 - bolygóajtós kézi váltós bemutatóbusz (280.33, BX 30-21) után legalább 1 db
280.17.1323.84 - HG 12-25
1985 - volános helyközi szállítmány (280.17) előtt 2 db, illetve év végén még legalább 1 db
280.17.3912.85 - HG 11-61
280.17.3913.85 - HG 11-62
280.17.4294.85 - HG 11-63
1987 - volános helyi szállítmány (280.06) és volános/Rába négyajtós helyközi szállítmány (280.27) között legalább 1 db
280.17.4309.87 - HG 28-03
1988 - volános után következő MÁV helyközi szállítmány (280.17) után legalább 1 db
280.17.4101.88 - ? (később GOX-780)
1989 - tanácsi helyi szállítmány (280.15) és BKV szállítmány (280.49) között 7 db
280.17.3483.89 - ? (később HB 53-25)
280.17.3484.89 - HG 28-12
280.17.3485.89 - ?
280.17.3486.89 - HG 28-11
280.17.3487.89 - ?
280.17.3488.89 - ?
280.17.3489.89 - HG 28-14
1990 - tanácsi helyi szállítmány (280.15) után legalább 2 db
280.17.1765.90 - ?
280.17.1766.90 - ? (később HB 52-98)
1992 - lengyel helyi szállítmány (280.58B) és volános helyközi szállítmány (280.54) között 2 db
TRA280E3AN1HU0616 - HG 28-23
TRA280E3AN1HU0617 - HG 28-24
Bármilyen kiegészítést (mert biztosan van) örömmel fogadok. (Tudok még ezeken kívül jó pár példányról, de azok vázszáma számomra nem ismert.)
Ez utóbbiakból kaptak, évente 1-2 tucatnyit a hazai fegyveresek.
Kb. 1985-től szünt meg a világoskék kivitelű "fegyveres" csuklósok szállítása, onnantól kezdve már fehér, sárga, akármilyen színben, eltérő kivitelben kapták a hazai fegyveresek is az új, gyári csuklósaikat.
a kb. 1973-1985 között a hazai fegyvereseknek ilyen, vagy ehhez nagyon hasonló csuklósokat szállított az Ikarus :
Sőt, Hozzátok még egy kék 280-as is. :) Két járat volt az utolsó időkben, az egyik Mezőfalva - Dunaújváros, a másik Mezőfalva - Sárbogárd. Előbbin egy 280-ast, utóbbin egy fehér/bordó 211-est hajtott az egyik kolléga, és elmondása szerint mindegyik kintalvós volt. :) De én a néhai HB 53-42-ben is találtam újvárosi papírt, csak annak is már jó néhány éve.
BV-s téren pedig rengeteg buszt emésztett fel Pálhalma. Előkerült egy fotó az RR 09-49-es 255-ösről, de ez persze a régmúlt. Nálatok járt a 11-04-es 250-es is, de én azzal már élőben nem is találkoztam. Ottani volt viszont a 11-86, amit aztán a pilisi 11-85 váltott, amikor selejt lett. Aztán a 11-85 se húzta sokáig, őt a baracskai 11-14 váltotta, szintén csak pár hónapra. Mindegyik selejt már, talán csak a 11-02-es Iveco maradt állományban.
Aztán ott volt a jó sok Kft-s IFA rabszállító (CCP-372, CCP-378, DUD-919, DUD-954, stb.), közülük is már csak a '954 létezik, az is műhelykocsiként. A "nagy Ivecók" közül is selejtezett párat Pálhalma, a 10-52-ből lett egy LRZ-020, a 10-53-ból lett egy NAA-810, a 10-58-ból pedig egy NAA-811, azok Állampusztára kerültek a selejtezés után, de Pálhalmán vágták a pécsi 10-60-at is. Szóval sok (számomra) érdekes eseménynek voltatok Ti a helyszíne. :)
Én sajnos nem ismerek képet róla, pedig viszonylag sok helyen és sokféle archívumot végigtúrtam... Ettől még létezhet...
A kereső sajnos nem segít ezekben, részben a Topiktárs által említett eladásos átrendszámozás miatt, részben pedig azért, mert túl régi selejtek. 36 darab 255-ös és 256-os lett selejt 1995 és 1996 között, ezen felül voltak még a 211-esek, ezek döntő többsége az RR 11-xx tartományba tartozott. Ezek közül kerültek bontóba is, de akkor is túl régen ahhoz, hogy az elektronikus adatbázis ismerje őket.
A cikkben említett műszakváltósdi bizony igen sok taxit felszív, és igencsak fontos időszakokban: a 18 órai váltás 16-20 között simán foglalja az autókat, a 22 órásra mondjuk kevés kell, de a hajnal 2-es megint sok taxit leköt, előtte-utána 2 órára is...
Közte meg nyugodtan pihenhet, nem kell dolgoznia, mert ezzel van is aznapra két, jól fizető kanyarja...
Tudtommal elég ritka példány volt a ráncajtós 255-ös, nemhogy volánok is rendeltek volna belőle. (Habár az Alba kapott elfekvő 255-ösöket is a központi osztástól függetlenül, de azok mind 255.70-esek voltak.)
A járatszámok lehetnének nagyobbak, hogy messzebbről is, gyorsabban meg lehessen találni a szükséges járatét. A színösszeállítás is jó, eléggé kontrasztos ahhoz, hogy a gyengénlátók is könnyebben tájékozódhassanak. A sötétkék színű nyomtatást tapasztalataim szerint a nap elég gyorsan halványítja, így a fakulás miatti pótlásra oda kell figyelni, ha erre figyelnek, akkor tényleg jó megvalósítást találtak. Székesfehérvár elég nagy ahhoz, hogy több vonal legyen, de nem túl nagy ahhoz, hogy ezekről egy áttekintő térkép esetleg kikerülhessen minden oszlopra. Ezzel még lehet, hogy meg lehetne toldani. Legalább a végállomások és főbb pontok, mint pl. Kórház megjelenhetne.
Néhány apróságnyi megjegyzésem nekem is van :) - A KNYKK most fogja befejezni a két megyében teljes körűen a megállóhelyi KRESZ tábla alatti elnevezések kihelyezését, erre úgy tűnik, hogy Székesfehérváron most gondolnak saját ötletet megvalósítani, az időzítés nem túl szerencsés.
- A nagyobb betűméretre szerintem is szükség lenne, és mellette ha már megjelenik az angol szöveg a lapokon a naptípusoknál, akkor minden egyéb kiegészítő infót célszerű lenne, egyéb járat/gyorsjárat/iskolásjárat/hétvégén nem közlekedik/mennyi a jegyár is angol nyelven megjeleníteni, hogy tényleg teljes információt adjon angolul is.
- A fotókon ahol három tábla van egymás felett, a felső olvasása már problémás lehet a magasság és betűméretek miatt.
- A fekete keretet egyáltalán nem tartom szerencsésnek, ha rossz időjárási, látási és/vagy közvilágítási viszonyok vannak, 1-2 gyalogos csúnya sérülést szerezhet elmélázással, mert nem "világít", nem annyira figyelemfelkelő, mint a mostani citromsárga tartó keret.
Nem vagyok ugyan helyi lakos, de értékelném: tetszik. Átlátható, "békávés", sőt amennyire a képeken látom a vonalcsíkos megállókiosztás jobb (átláthatóbb) is, mint a budapesti. További plusz a megálló(k) nevének feltüntetése az oszlopon: nem fehérváriként a régi menetrendekből számomra nehéz volt kibogarászni, vajon hol vagyok éppen és itt nem a Piac tér vagy a vasútállomás megállókra gondolok. :)
Magán a menetrendi lapon a járatszámokat nyugodtan írhatnák még nagyobb karakterekkel, kiférne + középre zárnám. Olvashatóság, áttekinthetőség javulna.
És örülök, hogy végre valami halvány fénycsíra látszik a helyi közlekedés versenyképesítésére.
Telhetetlen vagyok viszont: kvázi látszatcselekvés(ek) helyett nem szeretnének új autóbuszokat beszerezni? Vagy csak a VT-Arriva lelakott csuklósait szanálni, esetleg szigorúbb feltételekhez kötni az alvállalkozó által használható járművek állapotát, megjelenését, életkorát? Aztán azt sem bánom, ha beszél hozzám a menetrend. :)
"Dunaújvárosi Megyei Jogú Város Közgyűlése a pályázatot eredménytelennek nyilvánítja, a Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzatának pályázati kiírása autóbusszal végzett menetrend szerinti helyi személyszállítás közszolgáltatási szerződés keretében történő ellátására című pályázati felhívás VII.20 pontjában megfogalmazottaknak alapján, mely szerint az igényelt ellenszolgáltatás összege Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata mindenkori teljesítőképességéhez mérten nem vállalható, egyben felkéri a polgármestert a határozat közlésére."
Pedig a város kötötte ki a szolgáltatási feltételeket...
Nekem kifejezetten tetszik. Elfogadnám, ha itt, Dunaújvárosban is lenne hasonló kezdeményezés. De ha jól értem ez inkább jött az önkormányzat részéről, mint közvetlenül a KNYKK-tól.
A közösségi közlekedés megújításának részeként az utastájékoztató felületek is átalakulnak. Első lépésként három megállóhoz: a FEHÉRVÁR ÁRUHÁZ, az AUTÓBUSZÁLLOMÁS és a REFORMÁTUS ÁLTALÁNOS ISKOLA megállóhelyekhez kerültek ki új típusú, színes, a korábbinál informatívabb utastájékoztatók.
Most a véleményükre, ötleteikre vagyunk kíváncsiak. Mondják el észrevételeiket, javaslataikat a megújult felületekkel kapcsolatban, hogy közösen alakítsuk jól használhatóvá és szerethetővé Székesfehérvár közösségi közlekedésének arculatát.
MONDJÁK EL VÉLEMÉNYÜKET itt, vagy írják meg a mobilitasicentrum@pmhiv.szekesfehervar.hu e-mail címre, esetleg küldjék el postai úton, a Polgármesteri Hivatal Közlekedési irodájának címezve (8000 Székesfehérvár, Városház tér 2.)
A helyi közlekedés ezek szerint drasztikus, csaknem 50%-os utasvesztést könyvelhet el 16 év alatt. A megyei helyközi a maga közel 25%-os veszteségével is magasabb az országos átlagnál. Lesújtó számok.
Nem tudtam, de elég szép így ez a táblázat. Ha lenne mellette egy 20 évvel korábbi, akkor meglepő dolgokat látnánk, akkorhoz képest jelentősen átalakultak a helyi utazási szokások. Sajnos továbbra is csökkenést érzek az utaslétszámban, így a szóló kocsik megjelenése egykori csuklós vonalakon nem meglepő, és valószínűleg szépen lassan megszokott lesz. Közben pedig a sok szgk miatt állandósulnak a dugók.
Több fehérvári, helyi járatos megállóba kikerült az új típusú információs tábla. A Piac téren és az Univerzal megállókban is láttam, mindkét helyen egy-egy pár új tábla van, a többi egyelőre maradt még a régi.
Igazad van, a tények pontosak, nem szándékos volt. A 157% is megdöbbentő növekedés. A hármas számot próbáltam keresni, mert valahol olvastam nem annyira régen, de sajnos arra sem emlékszem, hogy megye, Székesfehérvár vagy Dunaújváros területre vonatkozott. Ezek szerint nem gépjárműszám volt, de lehetett parkolóval vagy vidékről bejárókkal kapcsolatos szám. Az biztos, hogy közlekedéssel kapcsolatos "hivatalos" anyagban szerepelt (közgyűlés, tanulmány, stb). Ha valaki megtalálja, biztosan felteszi.
Az azonban biztos, hogy autóval olcsóbb közlekedni, mint busszal, így amíg a tömegközlekedés nem szerez valamilyen szempontból nagy előnyt, addig autóba ülnek a lakosok busz helyett, és nem igazán fogják jelezni nemtetszésüket. Ha lezárnák a teljes belvárost az autók elől és csak busz mehetne be, akkor biztosan hallatnák a hangjukat.
Másfelől az is érezhető, hogy a tömegközlekedést az önkormányzatnak támogatnia kell, az autók után adót szedhet, a parkolásért díjat kérhet, stb..., ez nem hat ösztönzőleg arra, hogy a tömegközlekedés "fejlődjön", így valószínűleg a járatok kihasználtsága sem növekedni, hanem csökkenni fog, tehát egyre több vonalon lehet csuklós helyett szóló kocsi.
Nem tudom. Itt a Dunaújváros-Nagyvenyim-Mezőfalva vonalon elég nagy csere-bere van főleg a szétrozsdált AOA-303 3ajtós csuklós helyén, különösen azóta amióta fölfutott a kocsik KNYKK-ra föstögetése, uh. hogy mit szánnak itt már állandóra meg mi a beugrós már a fene se érti. Valamelyik nap volt már mezőfalvin olyan 4 ajtós csuklós is, amit sárga belsejű automataváltós dunaújvárosi helyijáratból festettek át KNYKK-külsejű vidékire. A sofőr meg mezőfalvi exgenfi Volvo sofőrje volt, uh. lehet vittek be exgenfi csuklóst is föstögetni, vagy valami...
A választásokon ez nemigen látszik meg. Akinek nem felel meg, az átül autóba, ha teheti. Ez jól látszik azon, hogy 2000 óta kb. megháromszorozódott a személygépkocsik száma, és egyre több vonalon lesz elég a szóló kocsi is.
AOA-452-t én is láttam frissen átfestve Mezőfalva Honvédsor buszfordulónál tegnap kb. 12:00-kor, uh. úgy tűnik ez lett az "új" mezőfalvai csuklós... :) Nem tudom, hogy a belsejét kitakarították-e (azt nem láttam), de amikor utoljára rozsdaevett albás színekben járt még (kb. 2 hónapja), akkor az utastérben szó szerint ujjnyi vastagon állt mindenhol a kosz.
Az rémlik, hogy 260.32-ket váltottak, amikor megjöttek. A dunaújiak közül talán azok lehettek az utolsó fordakocsik, mert 2007 körül kihalt az üzemegységtől a helyközi altípus.
Ha az önkormányzat kifizetné a pesti km-díjat itt is, akkor "holnaptól" már zsír új buszokkal lehetne furikázni. Azért nem vesz ennyi pénzért a cég új buszokat ide ,mert akkor a BKK cirkuszolna ,hogy ő sem fizet többet az új buszokért.
Én abszolút kívülállóként azt mondanám, hogy éppen most kezd közelíteni a kettő. 8 évnyi itteni alvállalkozás után idénre elkezdődött az arculati elemeknek megfelelő fényezés, na meg az Általad pont felvetett budapesti párhuzam is most áll meg igazán: mindkét helyen közel azonos számú, arculatos Localo vesz részt a szolgáltatásban, ez Fehérváron kiegészül még a 26/26A vonalak MAN csuklósaival, amelyek már a beszerzésükkor is feszegették a határokat, de az előttem szóló Topiktárs erre írta, hogy ha nem felelne meg a lakosságnak, akkor...
A műszaki jellegű meghibásodásokról pedig annyit, hogy az Előtted szóló Topiktárs adott egy helyzetjelentést, miközben nyilván zajlik a háttérben a problémák megoldása. Ha más céget nézek, ahol hasonló korú használt buszok futnak, ott se jobb a helyzet, a kis cégektől a BKV-ig. (Utóbbi helyre például most jött ~15 hibrid donor egy ~50 (?) darabos hibrid flottához...)
Ha a helyi választópolgárok többségének megfelel, akkor igen, így jó. Márpedig nyilván megfelel, mert ha nem így lenne, az lecsapódna az önkormányzati választásokon.
Szerintem már nem éri meg 20 éves nyugati buszokkal vesződni, pláne, ha ilyen megbízhatatlanok (bár utóbbiban a VT karbantartási színvonala is közrejátszhat). Dobják ki a francba a MAN-eket és vegyenek fiatalabb, jobb állapotú használt csuklósokat a helyükre (a legjobb persze az új busz lenne, de nem hiszem, hogy adnának rá nekik pénzt).
Jelenleg 2 MAN (062,064) hadrafogható. 063 -nak elfüstölt a motortérben egy kábelkötege, 066 váltóhibásan félretéve, LTP-304 elektromos gondokkal küzd. Van ,hogy nem nyílnak az ajtók, elmegy minden és előfordult már,hogy nem is akart leállni. Jelenleg KXM-037 fixen 26-ost csinál amíg meg nem oldódnak a csuklós gondok. Persze, helyette is előfordulhat bármelyik Volvo, ha épp bedobja az unalmast ő is. Tervben volt ,hogy bérelnek csuklóst mint a felújítások alatt, de a vezérkar nem találta indokoltnak.
Legjobb indok szerint kocsikiadás-megfontolások vélhetően. Talán jobb a hadrafoghatósága a Localo-knak most a MAN-jaikkal szemben, üzembiztossági szempontból. Avagy talán egyszerűen csak próbálgatták, mit bír el e két vonal forgalma összességében (főleg nyári időszak alatti tesztüzem érthetőbb is).
Láttunk már olyat itt a városban, hogy egy vonal csuklósból átalakul főleg szóló jármű átlali közlekedtetésűvé; 17-es, közelmúltból 22-es, 25-ös, 32-es, részben 10-es, 36-os....
Jelenlegi utasszám alapján a 26A-s valószínűleg nem, a 26-os nehezen, menne el szimplabusszal. Aztán meglátjuk.. :)
Jó egy hónapja próbálgatja a VT a Localo-it 26-oson és 26A-n, az előbbin ugyan még gyakrabban is. KNYKK részéről a KXM-055 amióta visszatért a fehérvári forgalomba, hogy mégsem került Dunaújvárosba, helyi tartalék, tehát innentől bármin jellemző lehet, előfordulhat. Tegnap egyaránt a 25-ösön mozgott.
Fehérváron most éppen Alfa Localo közlekedik olyan vonalakon, ahol nem jellemző a típus: a 25-ösön (KXM-055) és a 26-oson (nem tudtam leolvasni a rendszámát).
A Dorogról Székesfehérvárra áthelyezett 395-öt már elég régen láttam, ezért lekeresőztem és beigazolódott a gyanúm.
Rendszám: MNX-467 Gyártmány: IKARUS Típus: E 395 Szin: PIROS A jármű körözés alatt áll? NEM A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás adatai: A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalása alapján adat nem adható ki. Forgalmi adatok: - Egyéb: A lekérdezett jármű nincs forgalomban
Ma délután ismételten közmeghallgatást tartott Székesfehérvár polgármestere Facebookon.
Néhány a topicba vágó, vagy ide írogatóknak érdeklődésre adó felvetést személyes adat nélkül megosztok:
"Tisztelt Polgármester Úr! A vasútállomás területén, közelében terveznek-e egy nagyobb méretű fedett kerékpár tárolót? Köszönöm válaszát!
Kedves X! Az intermodális közlekedési központ kivitelezés során számos kerékpártároló épül, amelynek egy része fedett lesz. A kivitelezés 2021-ig megvalósul majd."
"Tisztelt Polgármester Úr! Tervezik-e Székesfehérvár egyetemvárossá tétele mellett az éjszakai buszjáratok kiépítését? Legalább péntek-szombat? Válaszát előre is köszönöm!
Kedves X! Korábban volt ilyen, de kihasználatlan volt."
"Tisztelt Polgármester úr! Mikorra várható a tervezett 39-es busz elindítása? Köszönettel. Kedves X! Kicsi türelmet kérünk, eszköz és sofőr hiányunk van a szolgáltatóval."
"Tisztelt Polgármester Úr! Én az Auchan körforgalom tehermentesítése után érdeklődnék. Lesz esetleg vmi megoldás? Tisztelt X! Az M7 elkerülő út csomópontjában jelentkező problémákat a Magyar Közút Nzrt. helyi igazgatósával együtt már jeleztük az illetékes minisztérium felé múlt évben. Ezeket a megkereséseket ebben a hónapban megismételjük. Első ütemben viszonylag kis költséggel egy úgynevezett turbó körforgalommá lehetne átalakítani a csomópontot, amely a jelenlegi kapacitás dupláját képes biztosítani. Tudomásom szerint a szaktárca támogatja a fejlesztést, ami hamarosan a kormány elé kerülhet. Hosszabb távon vagy egy külön szintű kapcsolat, vagy egy negyedik autópálya-csomópont oldhatja meg a problémát, amelynek érdekében minden lehetséges fórumon felszólalunk."
"Pénteken pedig újra elérkezik a hét legnépszerűbb eseménye, az Európai Autómentes Nap. ... Ezen a napon pedig, mint mindig, a KNYKK Zrt. Dunaújvárosban ingyenes közlekedést biztosít a dunaújvárosi helyi autóbuszjáratain."
simán Venyimre (Mezőfalva nélkül) általában egy exGenfi csuklós Volvo van (már amikor működik). AOA-444 4ajtós csuklós Ikarus max. főműsoridőben "betéved" mostanában, gondolom talán a hosszabb Mezőfalvai vonalról. ez egyébiránt eredeti Venyimi kocsi volt (AOA-444) kb. 30 évvel ezelőttöl egészen 15-18 éven át, csak az alacsonypadlósok megjelenésével Venyim kapott alacsonypadlósat, ez meg kiadós felújítást követően kikötött Rácalmás-Kulcson. AOA-444-et csak idén nyártól kezdték el megint futtatni Nagyvenyim-Mezőfalva fele, előtte meg futtatták Kisapostagra (bár, hogy oda kanyaronként 20-30 utashoz mi a fenének csuklós, azt nem tudom). szerintem megy mint a golyó, csakhát gyatra külső gyatra belső, de a km ízlik neki.
Az utóbbi időben úgy láttam, sokat cserélgették a kocsikat, de ha az még nem késő, ma este meg tudok nézni több külső telephelyet is, hátha egyiken látom az Általad keresetteket. Amúgy Ráckeresztúrt vagy a martoni telepet tippelném, mert Válon döntően az LF Crossway-ek és az egyik (nem hiányzó) LCR(-ed) áll, Tordason a Bovát láttam legutóbb, a tabajdi térségben a rövid Crossway-ek szoktak inkább állni, és így ez a kettő marad, de estére megírom.
(Az ex 216-os tegnap 14 óra körül volt Martonban, egy másik LCR mögött, de csak annyi időm volt, hogy a rendszámát megnézzem.)
Jah ez így van jó formán semmit nem csinálnak rajta félévig bent rothad csak le hányják ilyen fehér akármivel rá ragasszák ezt a nyilat vagy k betűt az oldalára azt úgy nézz ki mint egy rakás szar!
Igen, jogos, sose látszódik egyszerre, átlag utasnak valószínűleg sose tűnne fel. Én azért a szimmetrikusság híve vagyok. :)
Azok dunaújvárosiak, én az esztergomi térség embere vagyok. :) Nálunk az AEU-768 még mindig nyíl nélküli, és hiába fehér gyárilag az összes öregebb Credo is, nem kaptak nyilakat, miközbe már tudtommal Tatabányán és Oroszlányban is nyilas az összes.
Én csupán azért nem érezném úgy aszimmetrikusnak, mert sosem látja az ember egyszerre a két oldalát. De elfogadom, abban is van logika, amit Te írsz. :)
A pótkocsis dolog is jogos, ebben pont a Nálatok közlekedő LMF-377 és 378, illetve ezen a téren mutatkozó különbségei a jó példa...
Először én is elgondolkodtam ezen, aztán rájöttem, hogy az ajtókiosztás miatt van, szerintem jobb így, hogy szimmetrikus. Ha az ajtótlan oldalon előrébb lenne, akkor az volna a baj (szerintem hülyén nézne ki). Én amiért inkább "sírnék", az a pótkocsin a nyilazás hiánya. Olyan nehéz rávarázsolni négy nyilat egy csuklós buszra? Sajnos igen, Esztergom példája is ezt mutatja. :/
Azt még értem, hogy az ajtós oldalon, az ajtókiosztás miatt hátrébb került a nyíl a '619 esetében. De miért erőltették ezt az elrendezést az ajtótlan oldalon is? :) Ezzel elkészült legalább a 10. változat, ami az "egységes" arculatot illeti... :)
Valaki azt hitte, hogy pénteken a 22:40-es bakonycsernyei járatra elég az Ikarus C56. Hát rohadtul nem elég. Szerencsére nem arra lakok, de nem irigylem a járaton utazókat. Reggeli csúcsot megszégyenítő zsúfoltság volt. A III. Béla király téren már úgy kellett felpréselődniük az embereknek. A Gerle utcánál jó eséllyel már utaslemaradás volt, ami elég gáz, tekintve, hogy ez az utolsó busz és másodrészt ilyen későn már nehéz szerezni.
Megjegyzés: ma nyárzáró koncert volt Székesfehérváron, de szerintem anélkül se lettek volna sokkal kevesebben és azért felkészülhettek volna a plusz forgalomra.
Még Alba Volán időszakban került telepítésre 3-4 éve. A másfél évet gondolom "csak" a villany bekötésre kell érteni. Érdekes egyébként egy egész oldalon keresztül az autóbusz-állomásra induló járatok idejét látni.
Eddig is csak végszükségletként jártak. Hetek óta állnak. KXM-021,041 lett kipofozva. Több Volvo nem is várható, mert 033 -on maradt csak rendszám. Többi már donor.
Gondolom mivel a 458 automata, és nem helyközi automata, így lassan lehetne vele haladni lakott területen kívül. Mert a 444 mostani tulajaik járnak Előszállásra is, azért a 6-oson végig haladni max 60-al, nem lehet kellemes. Tartaléknak meg így is jó.
Látja Kolléga, nekem kopnak az emlékek... Például erről egy csuklós képe dereng (459 vagy talán 464). Amikor megláttam, alsó diszlécig zölden, hogy meg is jegyeztem, "lehet, később majd befejezik a festést". Akkor nem tudtam még, hogy ez lesz az új sztájl... Aztán lehet, itt is tévedek. :)
Valószínűleg. Először a zöld szín magassága megegyezett a 400-as családon megjelenttel. Csak ott az ablak alatti díszléc volt a határ, az első 200-asokon pedig az ablak alatti lemez feléig, 442 és 439 biztos ilyen volt, 446-ra nem emlékszem ilyen osztásban, de lehet. Az első átszínezettek így lettek festve, majd áttértek helyi fényezésnél a felező gumicsíkig, vásároltaknál pedig az ablak alatti díszlécig. Így az egységes színezés kapásból 3 féle mintát alkotott.
- "Terveik szerint a Szigeti út, a Ruhagyári út, a Budai Nagy Antal út, a Dózsa György út egy újabb szakasza, valamint a Déli Iparterület gyűjtőútjának megépítése valósulhat meg a közeljövőben." A Szigeti út és a Ruhagyári út kereszteződése megfelelően nagyméretű ahhoz, hogy a jelenlegi elválasztó sziget formájának változtatásával a 24-es meg tudjon fordulni, ami a nyári útvonal végállomásaként segíteni tudna. Ez vajon eszébe jutott-e valakinek? Illetve a város felől érkező járatoknak nincs a Szabadstrandnál megfelelő megálló kialakítva, ez nagyon hiányzik főleg így nyáron. Lesz-e építve?
- Több beruházás nevesítve szerepel a felsorolásban, de sem az új autóbusz-állomás sem a buszflotta korszerűsítés nincs megemlítve. Ezek már kikerültek a listából, és nem lesz belőlük semmi?
Az FKE 286os kék Volvot ugye még nem fogják selejtezni? Cssk mert még 1x akarok vele utazni,de képtrlen vagyok a szegedin kifogni.Pont ma volt,holnap akartam utazni,de így tuti nem,mert nem az lesz.
Jól sejtem hogy kb 3 naponta teszik be ugyanarra az útra? Elvileg kedd-szerda körül kéne jönnie.Az is érdekes,hogy vasárnap az FKE Szegedre tuti nem ment még.
Az időpontok javítása megtörtént, most már mindegyik menetrend valós időket tartalmaz. A hullám és az egyenes vonal elkülönítése jó ötletnek tűnik, de hullám esetén valószínűleg másik vonalszámot is kellene adni. És ha az elkerülők számát nézem, akkor nagyon sok vonalszám jönne össze, ha minden lehetséges (és most létező) útvonalat összerakok. Ezzel pedig a megtett út és viteldíj is változik. Erre a kedvenc példám a Dújv-Szfvár táv Mezőfalva felé, ami 60.1 Km a 2 autóbusz-állomás között. Azonban a valós táv 59.1 Km mindegyik erre haladó járatnál, és ha a különbséget keresem, minden esetben a Dunaújváros Vasútállomás - Nagyvenyim Iskola között jön össze, mégpedig azért, mert ezek a járatok a Park Center mellett mennek, ami pont 1.0 Km-rel rövidebb, nem pedig a 6-os úton át kerülve, mint a helyközik. A perkátai elkerülő 0.7 Km-rel rövidebb, a seregélyesi 1.5 Km-rel hosszabb az alap, mindenhova betérő vonalnál. A most átadott szabadegyházainál is biztos van különbség. Valószínűleg ezért alkalmazták az áthaladás jelölést.
Másrészt pedig az elkerülőkön közlekedő járatoknál én hullámvonalat alkalmaznék a nem érintett megállók esetén. Hiszen nem "áthalad" a seregélyesi, szőlőhegyi és szabadegyházai megállókon, hanem elkerüli azokat.
Ezt még nem tudom megmondani, de ebből a távolságból tetszik, amit látok. :) És most már egységesebb a VT helyis arculata, mint a KNYKK-é, elég, ha csak a Localókat nézzük (pl. a KXM-052 ugye több pirosat kapott az elejére, mint a többi, stb.), de a C80-asoknál különösen látványos a helyzet.
Amúgy keresőztem is, és egyelőre így néz ki a helyzet (a sok hozzászólásból esetleg nehezebb követni):
Budapestre került, és világoskék lett (19 db): 004, 005, 006, 008, 009, 017, 018, 019, 025, 027, 029, 030, 032, 034, 039, 040, 042, 044, 045. Annyira nem követem a pesti eseményeket, de tudtommal ezek még fent vannak, és dolgoznak.
Fehérvári helyi járatra került, és helyis arculatot kapott (10 db): 021, 022, 024, 026, 031, 035, 037, 041, 043, 148.
Csak az apróságok maradtak figyelmen kívül. A 1841 vonal változott, ennek a vonatkozó része szerepel 8033 vonal menetrendjében is, de ott nem vezették át a változást.
A 62-es szabadegyházai elkerülő átadásával lesz-e változás a menetrendekben? Nyilván a helyköziknél nem, a Szfvár-Dújv közvetlen vonalon sem, de van több olyan járat is, amely eddig megállt a szeszgyárnál/vasúti bejárati útnál, mint pl. Dújv-Győr oda-vissza, vagy (Tatabánya-)Szfvár-Szeged vonalon is több járat. A 1841 vonalon a tatabányaiak Perkátára nem térnek be, így valószínűleg csak azért álltak ott meg, mert elkerülő híján útba esett.
Van hétvégén is kint Ikarus helyijáratban, most szombaton is láttam pl. 18-as vonalon (Vasútáll.- Belváros- Vasútáll. körjárat Fehérvárról ledobott géppel, kívülről részben újrafestve), de pl. du. 3/4 2 körül parkolt aut. áll.-on 3 db csuklós Ikarus is: 1 db 3 ajtós Kulcsra (ez még AOA-s Szabadegyházáról lenyomott busz, valamikor újvárosi tartalék volt, most meg Kulcsra a vezérbuszok egyike), 1 db GMY-s 4 ajtós Mezőfalvára (ennek a belső utastere igényes, valószínűleg az utolsó fehérvári Albás felújítások egyike, a külseje is igényes lenne, csak néhány hónapja megnyomta valaki a hátsóját az egyik M6 feletti körforgónál), meg volt kint DUD 4 ajtós szintén exFehérvári, ez meg olyan mindenhova beugrós... Mostanában szokott még AOA-444 is lenni Mezőfalvára, ami 4 ajtós saját, ezt nagyon érdemes kipróbálni, mert viszonylag lelakott külső és belső mellett nagyon ízlik neki a sebesség, szerintem Mezőfalvára tökéletes lenne egy kis ráncfelvarrás után, ez talán olyan 1987-es gyártmány lehet, de egyszer kívül-belül puccba vágták (állítólag úgy kell mondani, hogy vázcserés volt). szóval hétvégén is ki kell állni az Aut. Áll. -ra és előbb-utóbb előkerül valami.
Lehet célszerű lenne, ha időben lenne ismertek(...) ezek az augusztusi események helyszínei és időpontjai és kizárólag erre a kb. 10 napos időszakra egy állandó minden járatra egységes terelés lenne kigondolva, mintha az ideiglenes tereléses 10 napba még plusz háromszor változik még a járatok útvonala, ahhoz mindenki nyűggel alkalmazkodik és veszi tudomásul.
Egyedül a GSR 172 tartalék. Az összes többi gazdás. GMY 388 24 es vonalon van osztottba rendszeresen fix gazdával. HPR 725 is fix fordás de mindig más járatokat visz. IAA 864 is gazdás, de neki 7(?)naponta változik a fordája
Az első classicosított 200-as lett volna az országban ami visszaalakul eredeti homlokfalasra...
Biztosan nem az első. Volt már ilyen visszaalakító műtét, csak most meg nem mondom, melyik buszon. Nekem épp egy 256.42 rémlett, de a képeim nézegetve nem találtam nyomát. Lehet, hogy más típus volt.
Tuti hogy akadt volna... Az első classicosított 200-as lett volna az országban ami visszaalakul eredeti homlokfalasra... Állítólag a gazdája szerette volna, de ezek szerint nem kapta meg...
Igen, elkészült! Sajnos nem ez lett a KNYKK legszebb felújítása... És az ígérettel ellentétben a gyári 200-as homlok és hátfalat sem kapta vissza, maradt "Classicosítva" sajnos...
Ja, és a szokásos 6/14/22-es váltásokon felül van egy-egy irodás járata a Densónak és a Harmannak (8-ra be, 16:30-17:00 között vissza), illetve a Grundfos-nak van egy 10 órás műszakváltása is, mert ott valamilyen terápiás foglalkoztatás miatt 4 órás a munkarend. (Úgy tudom, ezért is az Alba Betegszállító csinálta anno a járatot, és csak a létszám növekedése miatt kellett a nagyobb busz.)
Újabb szerződéses helyi járat indult Fehérváron, a múlt héten (gondolom, augusztus 1-jén). A viszonylat: Autóbusz-állomás - Flaga Gáz Kft., a busz a Piac téri parkolóból indul, ahonnan anno a Visteon helyi járatai és ahonnan ma is a Fehérvár Travel turistabuszai.
A szolgáltató a Homm Kft. lett, a busz pedig az NYW-057 (ex PR-RG 52, Reisedienst Westprignitz GmbH) rendszámú ezüst Sprinter. Belső indulások: 5:20, 13:20, külső indulások: 14:10, 22:10.
Érdekes, hogy alig pár éve sűrítette a KNYKK a 15-ös járat indulásait, pont a műszakváltásokhoz igazodva (a Flagát is beleértve), erre a Harman után fél évvel a Flaga is kiszervezi a dolgozószállítást.
Álljon ki a Béke téri autóbuszállomásra, aztán kb. 5 percenként jön valamilyen Ikarus csuklós valamilyen irányba kb. reggel 5 és este 7 között (ott 3 irány van). Helyközibe meg talál csuklós Ikarust Nagyvenyim-Mezőfalvára meg Rácalmás-Kulcsra, meg időnként Kisapostagra, meg múltkor már D.Földvárról is volt Apostag-Dunavecse "körúton" Újvárosba. Tanév tartalma alatt van még időnként Adony-Ercsibe. Van köztük 3 ajtós meg 4 ajtós is (mármint a helyköziek között). Túl jó állapotban lévőre ne nagyon számítson.
A következő két hétben csak óvatosan utazgasson mindenki Fehérvár helyi járaton, valamint tájékozódjon mindenki a helyközi le/felszállási lehetőségekről, mert beindulnak a különböző terelések útépítés és a szokásos augusztusi városi rendezvények kapcsán:
Augusztus 6-8 között "csak" a Széchenyi út térségét kell elkerülni nagy ívben...:
Ahogy az Arrivánál jellemző "hiába van, nem használjuk" elv.
A légkondit kikötik, ami még a Localokon orvosolható a méretes ablakoknak köszönhetően, de a csuklósokon, vagy a szóló Citaron nem vitték túlzásba az ablakokat.
A Localokban lévő (asszem Fok-Gyem részeként működő) utastájékoztató kijelzőket is be lehetne üzemelni. Persze, ha megrendelő részéről elvárás lenne...
Van. 3 volános pénztár, 1 vasúti pénztár, 10 posta, 1 ABC és 1 idegenforgalmi iroda (bár, hogy a Rádiótelepen mennyire van idegenforgalom, azt nem tudom).