Végre!
Találtam (igazából nem én találtam) az Interneten egy honlapot, ahol egy épületgépész ingyenes szaktanácsot ígér. Üzentem neki, hogy nézzen be közénk is. Remélem, hamarosan jön!
tapasztalat:
Gimnaziumi tanarom (Kobra) orokbecsu mondasa, miszerint az "isteni igeknek" a templomban a helye, megfontolando.
(gyk: isteni igek: azt hittem.../ugy gondoltam... stb)
Tortent ugyanis, hogy a furdoszobaban nem futot a radiator. Melegnek meleg volt, de ugy ertelmeztuk, hogy messze van a cirkotol, s mire felmelegedne, addigra a szobatermosztat mar lekapcsol. Ilyen esetekre talaltak ki a . (Igy kapcsolodik ez a mese a topichoz)
Ennek az a szerepe, hogy az aramlas lassitasaval lassuljon a radiator holeadasa, es igy ossze lehessen hangolni a radiatorokat. Na most jon Kobra tanarur: en azt hittem, hogy ezeknek a default allasa a 100%ig nyitot. Kiderult, hogy a 9 sarokszelep 90-60% nyitottsagu, es az 1db egyenes, furdoszobai szelep pedig ~15% nyitottsagu volt.
Miutan rendet tettemm kkoztuk, mindjart kellemes kis meleg tamadt a furdoben.
Ezt a kovetkezo (epitkezo) nemzedek okulasara mondtam el. :)
Stoki!
Megnéztem. Ez egy középület belső tere, nem lakásé.
Te szeretnél 2 másodperces visszhangot, amikor a feleségeddel ordibálsz? Szerintem röhejes lenne!
Ne gondold, hogy teljesen vaskalapos vagyok, de a lakás az én fogalmaim szerint intim tér, ajtóval, falakkal, mennyezettel, padlóval, ahol mindezek emberi léptékűek. Ez pl. azt jelenti, hogy az ajtókon a kilincs a magasságuk középső harmadában van. Ahol ez nem igaz (pl. egy templomkapunál), az a középület. Ugyanígy, ahol az álló felnőtt ember feje nem a helyiség magasságának középső harmadában van, az nem intim lakótér (eszerint nálam kb. 5 m magas az intim tér).
Ez nem jelenti azt, hogy egy kétszintes, galériás vagy tetőteres nappali nem lehet része egy lakásnak, de én nem szívesen aludnék ekkora térben.
Ritkán szokok metróválni, a Compfairre speciel azzal mentem ki. Lehet, hogy holnap elutazom a Moszkva-térig, akkor megnézem mi a fene az, ha még meglesz.
Juci
Le kell venni a végét és a csővel már menni fog, csak fogdd meg jól marokra, tudod, mint a ...;-)
Hacsek
Nem tudom hogy vagy vele, de ez a :
http://www.nauticom.net/www/domeking/frames20.htm
nekem tetszik, na nem is a külseje, hanem a belseje...
Mennyivel csinosabb, mint egy hagyományos, bár győzd kifűteni, és még szokványos bútorok is vannak benne...
VAlahogy izgalmasabb a belső és a külső megjelenése.
VAgy nagyon béna...???
Arabella!
Tényleg ismertem a viccet, csak nem árultál el belőle annyit, hogy megismerjem!
A hatszög viszont nem erre példa (a szabályos 136-szög is síkidom, mégis jobb a terület-kerület aránya, mint a hatszögnek). A hatszög annak a példája, hogyan lehet a síkot hézag és átfedés nélkül lefedni körhöz közeli síkidomokkal (lásd méhkaptár!)
Szerintem egy harmadikként született gyerek nem engedheti meg magának azt a lukszust, hogy sírós, hisztis legyen :-) Örüljön, hogy foglalkoznak vele :-) A lábam köszöni, most nem fázik, mert ma nem szorított a cipő, és biza nem vettem le. Modemet ne vegyél, anyagi csőd lesz otthonról netezni.
Én bizony nem laknék kör alakú szobában, ugyanis nem láttam még olyan porszittyót, amivel annak a sarkait ki lehetne szippantani...
Jaj de cukik vagytok!
Nem voltam egy fél napig és hiányoltatok, hát asszem kell majd otthonra egy modem, mert ha nem itt ki fog törni a palota lázzadás ( vagy hogy mondják:)!:)
Elöször is a vitz:
Mórickának fia született és megy a szülészetre megnézni, kérdi a növérkétől, hogy hol keresse. Mondja a növérke, hogy itt vannak az ablakok, itt lehet nézelödni.
Első ablak: Szépek és okosak!
Keresi nem találja. megy tovább, következő ablak: Szépek, de buták!
Gondolja nem baj, lesz belőle szinész! Nem találja, megy tovább: Csúnyák, de okosak!
Nem baj, lesz belőle zseni, itt sem találja, megy tovább: Csúnyák és buták!
Azt mondja, mindegy, hogy milyen, de az én fiam, szeretni fogom...
És itt sem találja.
Megy vissza a növérkéhez, mondja, hogy ő bizony sehol sem találja az ő egyetlen kisfiát, pedig mind a négy ablakot megnézte, mondja a növér, hogy van ott még egy ablak, biztosan ott lehet, megy vissza Móricka, hogy milyen gyerek lehet az, aki ebbe a négy kategóriába nem tartozik bele, egyszer csak megláttja a feliratot: DEZSŐKE!!!!!
Petra!
Neked annyi szép babaruhád van?
Persze, hogy igényt tartunk rá, ha te is úgy gondolod.
Szóval mikor bulizunk?
Juci!
Hogy vagy fázásügyileg?
Hacsek!
Azzal a körös dologgal teljesen igazad van, hogy a legkisebb kerülettel határolt legnagyobb síkidom a kőr, viszont a legoptimálisabb megközelítése ennek az elméletnek nem görbe határolóvonalakkal viszont pedig a hatszög, nem véletlenül probálnak erre ráhajtani a gömbháznál ( ha jól tudom) .
Tacsapát pedig irigylem, mert jó kisbabájuk van, nem sírós és már ilyen jól állnak lakásügyileg is.
Arabella
OFF
Petra! Hozzád fordulok, mint legCOMPetensebbnek tartott személyhez: biztos szoksz metrón utazni, és talán láttad a Compfair hirdetését is: szerinted mi van kirakva azokból a madzagbetűkből? Meg kell buggyannom, ahányszor csak észreveszem.
ON
Stoki!
Ez, amit írsz, korántsem aberráció! Sőt! Én tudok egy nagyon racionális érvet is a kerek házra:
- Adott nagyságú alapterületet a lehető legrövidebb kerülettel akkor lehet keríteni, ha a "kerítés" kör (bizonyítható integrállal). Tehát egy adott területű ház külső "hűlő" felülete akkor a legkisebb, ha kerek a körítő fal! Ez matek és fizika!
De viszont: azt senkitől, még a legnagyobbaktól (Gaudi, Makovecz) sem fogadom el, hogy az épület külső képe hátrányosan befolyásolja a belső tér használatát. Ezt én egyébként nem aberrációnak, hanem exaltációnak nevezem.
Igen, nekem meg erről a női cipő jut az eszembe...
Nagyon sok nő hord körömcipőt, holott minden férfi tudja, hogy egy női körömcipő nagyon szexissé teszi a lábat, de csodálatosan tönkre is teszi...Nagyon-nagyon sok nőnél a funkcionalitás és az esztétika két külön síkon mozog és a rangsor a megjelenéssel kezdődik... Kompromisszumot kell kötni, illetve rangsorolni kell, kinek mi a fontosabb...
Itt van például GéZé...Ő előbbre helyezi háza esztétikumát, belső hangulatát, mint a funkcionalitást, hiszen ekkora alapterülettel egy jobban megtervezett házat is lehetne papírra vetni, persze a szerkezetét igencsak át kéne alakítani (pl. hagyományos házra)
Ettől függetlenül pl. a www.domespace.com belső része igencsak vetekszik egy hagyományos építésű ház belső kialakításával és még be is lehet bútorozni...
Egy picit sivárnak érzem a mai építészetet és sajnos nagyon a funkcionalitás felé ment el a dolog (mondja ezt egy talpig csóró ember :)))) és nincs egy kis Gaudi beütés...;-))
Ennyire nincs az ilyenre igény szakik vagy csak én vagyok ilyen aberált...???
Szia Stoki!
A gömbölyű formákat én is szeretem :), de a gömbölyű házról két dolog jut eszembe:
1. Manócska, Mazsola és Tádé TÖKHÁZ-a az ismert bábfilmből.
2. Egy történet diákkoromból.
Egy csoporttársam és barátom (azóta neves tervező lett, úgyhogy a nevét nem mondanám meg) akkoriban úgy gondolta, hogy a féléves terv megfelelő alkalom a lázadásra, úgyhogy tervezett egy olyan házat, amelyikben nemcsak a külső, hanem az összes belső falak is görbék voltak. A koncepciója az volt, hogy nemcsak a derékszög, hanem általában a szög is üldözendő, ezért a különböző szerkezetek is görbében tartoznak találkozni.
Az első konzultáció után csak arra a kompromisszumra volt hajlandó, hogy a padlók (azaz a födém felső síkja) vízszintesek legyenek (hogy józanul is lehessen rajtuk járni), a mennyezet görbe felületeihez viszont ragaszkodott.
Elkészült a rajzokkal. A konzulens először nem tudott mit mondani, próbált azzal érvelni, hogy a költségek ugye, meg az érvényes szabályok, de aztán bevetette az aduászt:
"Rendben van, kolléga, készítsen egy bútorozási vázlatot!"
Az én barátom bedobta a törülközőt...
Stoki volt, van és lesz, ha el nem veszik az internet hozzáférését, csak a háttérben várja azokat az építkezéssel kapcsolatos témákat, amelyeken jókat lehet csámcsogni...
Mesterek, ha nincs dombház jöhet a gömbház...
Mi a véleményetek róla, mert szerkezetileg nem tűnik túl bonyolultnak, viszont igen-igen esztétikus az én gömbölyű vonalakat szerető szememnek...
Hacsekünk!
A-KAR-JUK! A-KAR-JUK! November 10, a bűvös dátum után bármire hajlandó vagyok, akár nálad, akár nálam :-) És mi van ezzel a családalapítással???
Petra!
Azér nekünk is hagyhatnál egy-két babaholmit :-) Bár Tacsakata után is lehet róla szó, legalább nemesedik az anyag! És tényleg érdekelnek a fejlemények, mind ház- mind babaügyileg. Különben hogy vagy?
Arabella adós nekünk egy viccel, stoki eltűnt, különben minden OK.
Kedves Petra, Tacsa!
Lehet, hogy meglep titeket, de nemcsak a három gráciát, hanem az aprószent rendfőnököt is érdekli a fejlemények alakulása. Mert könnyen lehet, hogy a nem túl távoli jövőben az aprószentnek is lesz családja. (?)
Például Tacsakata milyensége, táplálkozási és ürítkezési szokásai iránt rendkívül érdeklődöm.
Ehhez képest a lánykád, mint kisméretű nők részére szolgáló fürdőeszköz, teljesen hidegen (fagypont alatt) hagy.
Más. Már megint teljesen leült a téglásbuli ügye. Akarjátok ti egyáltalán?
picipetra nagyon emlegeti "tacáné"-t, megtetszett neki ez a fordulat, játszik vele, mint kiscica a gombolyaggal.....Gratula a sokrétű előrehaladáshoz, remélem a viszonylagos "szélcsend" kitart egy ideig. Tej van? Kicsit majd még írj, ha ráérsz, mert a három gráciát nagyon érdekli. Igaz Arabella, juci?
fargo-nak: szerintem egy kicsit is tapasztalt fűtésszerelő - megfelelő előkészítést követően - képes arra, hogy vizes rendszeren elvégezze az átalakítást. Felszereli az újat, aztán elvágja a régit űgy, hogy rögvest ideigelnesen flexibilis csővel összeköt, aztán ha megvan minden, zárja a rendszert. Ha nyomás alatti gázvezetéken tud szerelni a gézművek, biztos ,megoldható fűtési rendszeren is.
petra: köszi, majd egyeztetünk, de ragaszkodom ahhoz, hogy Ti látogassatok hón alatt lánykáddal, ( ez nem fürdőeszköz Hacsek! ).
juci: ötletek majd mennek még, a galéria úgy néz ki, hogy megfelelő helyekre felakasztasz IKEA-s pattintós üveg keretet, passzpartuba beteszel képet bele. A képelhelyezéshez illeszkedve spotokat lehet akár fényözönileg pluszban telepíteni. Ha acc valami méreteket, teszek javaslatot szívesen ( látványtervvel minthe lentről, meg a lépcsőről meg fentről néznéd )
OFF: Töpörtő tegnap dél óta itthon van, és egész rendesen tudtunk aludni is, főleg én, hála a tündérmamának. A tolerancia annak köszönhető az emberi habitus mellett, hogy holnap reggel tervszállítás, meg a a befejező munkák folynak Csobánkán.ON
Csobánka projekt: kész a hjópadló és a villanyszerelés, ma kezdődik a csempészés, folyik a fal vakolsá javítás, holnap vagy holnapután jön a tolóajtó meg az üvegesek a fixekre. Vettem ablakot, ha nem mondtam volna, a kizárt autóversenyzőről elnevezett típust á 24.000"+ ÁFA 90/150-est, már be is van építve.
Majd jövök, valószínű csak holnap déltájt, akkor majd juci segédletévl megpróbálom Töpörtőt is felrakni valahová.
Édes Hacsekom!
Tudod, vannak olyan kismamák akik várják, hogy mindenki mindent elintézzen ,illetve egy újjas munkát szeretnek végezni, vannak olyan kismamák, akik hónuk alatt a sütőajtóval járnak dolgozni:))
Juci!
KIcseréli!:)
Arabella
Nem ventillátor, kétértelműen fogalmasztam... Szóval ez egy elszívó, amelynek kéményszerűjen kellene működnie, de fagyasztószerűen működik :-( Állítólag minden lakásnak külön szellőzőcsatornája van, sz'al még az se lehet, hogy a szomszéd nyomattya befele a mélyhűtőből a levegőt.)
Hacsek! Pénteken megvolt az aktuális csúcs (kuratóriujumi ülés), főnök sehol, ügyfél egy szál se. Hát így.
Ha jol ertettem ventillatoros szellozesrol van szo. Ebben az esetben valoszinuleg nagyon konnyen meg lehet forditani a ventillatort. Persze a legbiztosabb az lenne, ha a ezt kivitelezo csinalna, ha mar el tudta rontani a szerelest, ami azert nem kis teljesitmeny.
Juci,
Arabella nevében is köszi, valóban egy várandós asszonynak az egér mozgatása megterhelő lehet.
De akkor egy másik várandós asszonyka meg mitől ilyen hiperaktív?
Kennedy
Sajnos pontos infom nincs, de a hétre igérte magát...
Lehet, hogy délutános (16:00-Mikulásig), így van esély arra, hogy ma begurul és végre már löki az új infókat...:)