Keresés

Részletes keresés

juci Creative Commons License 1999.10.21 0 0 2185
OFF
Hát, nem is tudom... De az anyukám például egy 7alvó, fater a hajnalimadár. Lehet, hogy én ott bent őrá figyeltem?
ON

Ja, benéztem az ajtóink alá küszöbileg: azoknál az ajtóknál, ahol a két helyiségben különböző burkolat van, van egy olyan hosszú, keskeny, ívelt rézbigyó a padlón, ez nagyjából fedi is a rést. Ahol meg ugyanolyan burkolat van, ott nincs semmi, oszt mégsincs huzat... Most aztán sokat segítettem!

Előzmény: rocher (2183)
Hacsek Creative Commons License 1999.10.21 0 0 2184
Jutz,
ne irigyejj annyira, nekem soxor van ojan szundizavarom, hogy haynali 3-kor felébredek, és nem tudok wiszaalunni 6/2-ig. Na ijenkó szokok 9/2-ig ráalunni még 1-et.
Ma haynalba példul KissMe szakdolilyát lektoroztam (lya, ezel a hejesirásal) (:-)))))
Ha wégig aluttam az éccakát, én is 6-kor szokok kellni (Naptévé-függőség)
Előzmény: juci (2182)
rocher Creative Commons License 1999.10.21 0 0 2183
Nagyon offf, de most nem akarok átmenni a másikba.
Tudományos magyarázat van arra, hogy a picipetrák azért kelnek fel minden reggel 6-kor még hétvégén is, mert magzati korukból hozzák azt az infot, hogy 6-kor fel szoktam kelni. T.I. amikor kislány koromban tornászni jártam úgy hozzászoktam a 6-os keléshez, hogy szabi alatt is 6-kor ébredek. Szerintem Te már elkéstél, a picijucik is 6-kor fognak kelni, ha esik, ha fúj.

Részvétem:petra

Előzmény: juci (2182)
juci Creative Commons License 1999.10.21 0 0 2182

Jöhet a kőzápor, de én biza hétvégn is hatkor kelek, ha nagyon elalszom, akkor fél nyolckor. Sz'al inkább a MÁV itten a főprobléma.
Előzmény: Hacsek (2180)
Hacsek Creative Commons License 1999.10.21 0 0 2181
Macimedve!

"Hívjunk szakembert, mert ez olcsóbb, mint egy egy év alatt kiégett kazán. Sok mindent lehet barkácsolni könyvek, törzsasztal és más egyebek segítségével, de minden infót nehéz összeszedni.
És vannak dolgok, amivel nem jó kísérletezni. A gázkazán beállítása szerintem tipikusan ilyen dolog."

SZÍVEMBŐL SZÓLTÁL, MÉLYEN EGYETÉRTEK.
(Ha ez számít nektek egyáltalán. Én bevallom, nem értek és NEM IS AKAROK ÉRTENI a kazánokhoz, gézé tegnapi irományának jelentős részéből egy kukkot nem értettem.)

Előzmény: Macimedve (2179)
Hacsek Creative Commons License 1999.10.21 0 0 2180
Látod juci, ezér lyó közelbe lakni. Én 9/2-kor (gyk. fél kilenc) még aluttam, mégis hamarab értem a tasztalhó, minte.
1x egyépkén én is találxtam egy takarító nővel a lépcsőházba, aszt 7-ekig alig birtam levakerni magamró... (jaj bocs, ez itt nem Lappa-topic, csak az imént még ott dumátunk 1mással.)
Előzmény: juci (2178)
Macimedve Creative Commons License 1999.10.21 0 0 2179
Rizo
Ezt már tegnap akartam írni a 2161 sz. hozzászólásodra, de a LAN lefeküdt, így megkésve bár, de törve nem....

Eztetet írtam én is a lángbeállításnál. De a lángmagasság lényegesen jobban befolyásolja a füstgáz hőmérsékletét mint a vízhőfok. A 60-65 fok pedig nem olyan alacsony, a modern rendszerekben teljesen elfogadott érték.
Optimumra kell törekedni a sok-sok paraméter beállításakor. Ezért nem tartom célszerűnek ha valaki ezzel barkácsol. A beállítás gyorsan megy, és nem kerül egy vagyonba. Hívjunk szakembert, mert ez olcsóbb, mint egy egy év alatt kiégett kazán.
Sok mindent lehet barkácsolni könyvek, törzsasztal és más egyebek segítségével, de minden infót nehéz összeszedni.
És vannak dolgok, amivel nem jó kísérletezni. A gázkazán beállítása szerintem tipikusan ilyen dolog.

Már a harmadik levelet váltjuk, jönnek az újabb és újabb problémák a tuti megoldás meg még mindig sehol. Képzeld el, hogy egy bátor laikus nekiáll.... :-(

A másikra:

Ezt én így nem tudom megmondani. Kalorikus gépeket meg hőtant már régen tanultam, és szerencsére azóta sem sokat találkoztam velük. Saját házam építésénél egy szakmában dolgozó barátom segítségét vettem igénybe, ő segített a fűtést méretezni. Ebben egyébként nincsen semmi boszorkányság, egy kis műszaki alapképzettséggel kis segítséggel (ez főleg az anyagok jelelmző hőtani adataiból áll) és néhány alapvető képlettel bárki képes megcsinálni.

A korrekt méretezéshez lényegesen több adat kellene. (épület hőfogyasztása, radiátorok adatai stb.) De azt tippelem, hogy a 40 fokos visszatérő azért kevés. Az előremenő és a visszatérő között szivattyús rendszernél nem nagyon van 5-10 foknál nagyobb különbség. Lehet hogy működik a 40 fok, de SZVSZ a rendszer túl lassú lesz. Gravitációs rendszernél hagyományos tüzeléssel más a helyzet. 80 fokos előremenőnél a visszatérő kézzel megfogható (kb.55 fok) (saját régi tapasztalat)
Az én fűtésem előremenője kb. 60 fok. A visszatérőt még soha nem mértem.
A 6 órás szünet mit jelent nálad? Nálam szünetben (éjjel) pl. 18 fok van. Ez annyit jelent, hogy nagyon hideg időben bizony hajnalban már bekapcsol a fűtés.

Durva számításként megfelel az az ökölszabály, amit öreg mesterek mondanak: 55W/légköbméter szobában, 65 fürdőben. A radiátorok adatainak ismeretében a vízhőfok elvileg számítható. De ez csak egy nagyon durva méretezés, egy mai követelményeknek megfelelő hőszigetelésű ház ennél kevesebbet igényel.
Elvileg ki kéne számitani külső felületek (falak, ablakok, födém stb. szél felőli és szélvédett oldalak külön-külön stb.) hőleadását az általad megadott -15/20 hőlépcsőre, aztán ebből lehet a fűtőteljesítményt méretezni.

A Stiebel is biztosan szívesen segít a kazán alapvető adatainak megadásával és egy kis számítással. A Vaillant pl. ilyen szempontból nagyon korrekt.

Előzmény: rizo (2174)
juci Creative Commons License 1999.10.21 0 0 2178

Azt, azt!

Lyó reggelem volt: Rákosrendezőpusztán a vonat megállt 0,58 órára, majd jött valami töketlen kalauz, hogy akkor nem is mennénk tovább, meg valami mentesítő vonatról is regélt, ami jön, de még ne szálljunk le, mer balesetveszélyes. Egyszer azér muszáj volt leszállni, és a sínek között, szemerkélő esőben lavírozni, és tekingetni hátrafele, hogy a kétszázharminc sínpáron hátha pont mögöttünk jön valami. Naszóval azér fél kilencre beértem.

Ma nagy nap volt: találkoztunk egy takarítónővel a lépcsőházban, és még kedves is volt...

rocher Creative Commons License 1999.10.21 0 0 2177
Szépjóreggelt, annak aki megengedheti magának ezt a luxust!!!!!!
Előzmény: Hacsek (2176)
Hacsek Creative Commons License 1999.10.21 0 0 2176
Vakond hívja vízipókot!
Jóreggelt!
Hacsek Creative Commons License 1999.10.20 0 0 2175
Van egy rossz hírem: a reménybeli épületgépészünk mindkét emilcíméről visszajött a levél "permanent fatal error"-ral.
Elég rossz állapotban lehet szegénynek a számítógépe!
Előzmény: Hacsek (2172)
rizo Creative Commons License 1999.10.20 0 0 2174
Macimedve:
Mit tippelsz, 60/55 holepcso (kinn -15, benn +20, 6 oras napi szunet) -re meretezes eseten mi a minimalis eloremeno vizhofok mostansag?
Vagy figyeljem a visszterot, es tartsam ~40 fok felett?
A cirko: Stiebel Solid
Rizo
rocher Creative Commons License 1999.10.20 0 0 2173
Fiúk, meló van!!!!!

ITT

Hacsek Creative Commons License 1999.10.20 0 0 2172
Nemtom, hol van Prezident, de nekem azt mondta, hogy a felbeton a teherelosztáshoz sok. Merthogy az nem teherhordó réteg, hanem teherréteg (ez biztos).
A másik, amit mondott, az kissssé rosszmájú tolmácsolásban úgy hangzott, hogy ez a kupola valószínűleg megáll, de ezt a tervező kolléga sosem tudná magától bebizonyítani.

De várjuk meginkább,míg előkerül Prezident. Hétfőn még megvolt...

Előzmény: gézé (2167)
rocher Creative Commons License 1999.10.20 0 0 2171
Te keresetél telefonon?
Én sose szoktam senkit cikizni, vagy hihetetlen az, hogy megdícsérnek?

petra

Előzmény: Hacsek (2141)
stoki Creative Commons License 1999.10.20 0 0 2170
NA GéZé, erre piszkos kiváncsi vagyok...
Én tökéletesen értem a logikádat, teljesen logikus ahogyan gondolkodsz...;-)
...de remélem az elnök is beugrik ide személyesen és reagál a logikus feltevésedre...
Előzmény: gézé (2167)
Arabella Creative Commons License 1999.10.20 0 0 2169
Mindez azért van, mert nem szeretnénk / mondom az én nevemben/ olyan meddő vitába beleszólni amit a szülés természetes és "nem természetesen" módon miatt alakult ki, majd jövünk ha kell segíteni a verekedésnél:))
Nem segíteni, hanem kötözni a sebeket:))
Arabella
Előzmény: stoki (2164)
juci Creative Commons License 1999.10.20 0 0 2168

Vagyok, csak egy pofátlan ügyfél feltartott :-)
gézé Creative Commons License 1999.10.20 0 0 2167
Miután mindent kétszer mondok, így most egyszer mondom el, hogy Kennedy szerint a téglából készült kupola nem elég eros, inkább vasbetonból készüljön.
Rétegrendet nem küldtem Mr. President-nek, így O nem tudhatta, hogy a téglaszerkezetre kb. 10 cm felbeton kerül. Amikor ezt tudattam vele, akkor azt válaszolta, hogy minek olyan sok?
Ebbol én arra következtettem, hogy úgy ítélte, elég eros lesz a szerkezet.
Vagy nem????
gézé Creative Commons License 1999.10.20 0 0 2166
Persze a 75 fok nem kevés, de ha a rendszer jól méretezett, akkor kicsi a valószínusége, hogy ilyen meleg vízzel kell futeni.
Ez a 75 fok nem az üzemi homérséklet, csak annak a maximuma, e fölött a kazán élettartama rohamosan csökken.
60 fok alatt már igen negy a valószínusége, hogy a "hideg füstgáz" esete forog fenn és ne felelycsük, hogy a kazánnak a kéményt is "futenie" kell.
Előzmény: Macimedve (2162)
gézé Creative Commons License 1999.10.20 0 0 2165
Persze a 75 fok nem kevés, de ha a rendszer jól méretezett, akkor kicsi a valószínusége, hogy ilyen meleg vízzel kell futeni.
Ez a 75 fok nem az üzemi homérséklet, csak annak a maximuma, e fölött a kazán élettartama rohamosan csökken.
60 fok alatt már igen negy a valószínusége, hogy a "hideg füstgáz" esete forog fenn és ne felelycsük, hogy a kazánnak a kéményt is "futenie" kell.
Előzmény: Macimedve (2162)
stoki Creative Commons License 1999.10.20 0 0 2164
Vártam rád, mint a jövendő messiásra...
Szóval nagyon érdekel a Kennedyvel folytatott vita...
Kiváncsi vagyok a statikai elemzésre is, csak ehhez Te kellessz valamilyen számításokkal felvértezve, ill. Kennedy kell számológéppel felvértezve...:)

Kezd szakadni a tábor a görbefalhívők és a nem görbefalhívőkre...
Tök tuti nem...;-)))
A lányok meg csak csöndben kuksolnak és nem foglalnak állást..., csak ülést...:)))

Előzmény: gézé (2158)
gézé Creative Commons License 1999.10.20 0 0 2163
Macimedve!

Én is észrevettem, hogy kissé elfogalmaztam.
Kössz, hogy ilyen figyelmesen olvastad eposzomat! :-)))

A legalacsonyabb vízhomérséklet filozófiának van egy nagy hátránya.
Nevezetesen, a kazánból kilépo füstgáz nem biztos, hogy elég meleg lesz, így az károsítja a kazánt és a kéményt is.

Előzmény: Macimedve (2159)
Macimedve Creative Commons License 1999.10.20 0 0 2162
Na így már tuti... Nem a radiátorból hanem a hőcserélőből. Tulajdonképpen majdnem mindegy, a radiátor is hőcserélő. De én pl. félreértettem. A 75-öt akkor is kicsit soknak tartom. Nem lehetne mondjuk 65 vagy 70? Persze ez már erősen lakás- és rendszerfüggő. Meg hogy a tervező milyen hőlépcsőre méretezte a radiátorokat.
Előzmény: gézé (2160)
Kari_ka Creative Commons License 1999.10.20 0 0 2161
Hacsek!

> Nagy butaságot írtál:
>"A kör és a négyzet esetén a T/K-arány
egyaránt a/4."
De, de...

>Tegyük fel, hogy van egy 100 négyzetméteres házunk.
>Kör esetén: T=r^2*pi=100.
>Ebből r=5,64, tehát K= 2*r*pi=35,44 m.
>Tehát a T/K=2,82.
Egy lépést kihagytál:
T/K=2,82 = 2*r/4 = 2*5,64/4 = 2,82

Egyébként a Te képleteiddel:
T/K = (r*r*PI)/(2*r*PI) = r/2 = atlo /4

És én ezt mondtam.

Nem személyeskedni akarok, de: "A többi, amit a helytelen következtetésből vontál le, ugyancsak nem igaz."

Abban viszont Neked van igazad, hogy:
azonos területü négyzet ill. kör esetén ez az "a/4" a nagyobb átló miatt tényleg nagyobb.
A példádnál:
a = 10 (a négyzetnél)
atlo = 2*r = 11,28 (a körnél)

> A jurta pl. éppen azért volt kerek, hogy a lehető legkevesebb matériát kelljen cipelni a nomádoknak.
Meg hogy a jurta közepén égö tüz a sátrat egyformán melegitse!

> Nem a kockához kell legkevesebb anyag fajlagosan.
> Az a gömb lenne, ha a vizipókon kívül bárki is bírna gömbben élni. Lásd még "buborékelmélet"!
Mintha eredetileg azt irtam volna megjegyzésnek:
(egyenes falak esetén)

Előzmény: Hacsek (2148)
gézé Creative Commons License 1999.10.20 0 0 2160
Bocs, bocs, bocs....
Hülyeséget írtam, a 75 fokos víz nem a radiátorból lép ki, hanem a KAZÁNBÓL!!!
Előzmény: gézé (2153)
Macimedve Creative Commons License 1999.10.20 0 0 2159
Jól értettem, hogy a vissztérő viznek kell 75 fokosnak lennie? Ebben az esetben az előremenő legalább 80 fok. Nem sok ez egy kicsit? A 70 fok feletti hőmérsékletnél pörkölődik a levegő és koszos lesz a fal egy év alatt. Függönyt meg hetente kell mosni. Meg 80 foknál már az égési sérülés veszély is fennáll. A hatásfok is akkor a legjobb, ha a fűtőközeg a lehető legalacsonabb hőmérsékletű.
Én a lehető legalacsonyabb vízhőfokot állítanám be, amivel a lakás még értelmes idő alatt felfűthető (télen).
Persze a régebbi kazánok nem szertnek alacsony hőfokon üzemelni.
A lángmagassághoz én például nem szívesen nyúlnék. Amit írsz az igaz, de vannak egyéb feltételek is. Pl. a kéményből kilépő füstgáz hőfoka sem lehet túl alcsony (párásodás) meg a túl magas láng sem jó mert akkor a kazán fog idő előtt szétégni. Szóval ehhez mindenképpen a készüléket jól ismerő szakember kell.

És bocs, ha félreértettem valamit! :-)

Előzmény: gézé (2153)
gézé Creative Commons License 1999.10.20 0 0 2158
Hi Stoki!
Mizujs?
Előzmény: stoki (2156)
gézé Creative Commons License 1999.10.20 0 0 2157
Juci!
Nem olyan bonyolult ez, csak a megfogalmazás...
Előzmény: juci (2154)
stoki Creative Commons License 1999.10.20 0 0 2156
Köszi Hacsek, de a képet látván még így sem tudom elképzelni, pedig nekem elég nagy a fantáziám...

Szevasz GéZé...
Micsoda kis előadás...

Kari*
Nekem ez a szilvaalak igencsak meredek, pedig nem vetem meg a görbe falakat...
Hacsek kedves én lennék vizipók..., kiváncsi lennék egy gömbépület akusztikájára is. Na majd beugrok a Planetáriumba és ordítok egy nagyot...:)))

Előzmény: Hacsek (2150)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!