Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
Érdeklödni szeretnék szalmabrikettel kapcsolatban hogy akinek volt milyen véleménye van róla? Érdemes e gyárátásával és értékesitésével foglalkozni?Jelenleg a közelünkbe csak fabrikettet lehet kapni ami nagyon drága 12kg kiszerelésben 505 forint ami 4200 forint/q ár azért már jó minőségü német szénbrikettet kapok.Szalmabrikett kb.:3000-3600 forintig mar lehetne kapni csak nem nálunk.Gyors számitás: Egy két szintes családi ház kb.150m2 CAlor V-30 nagy tűzterü kazánal fűtenek 2-3 szalambálát tűzelnek el bene.Egy szalmabála lemértem 10-12kg ami azt jelenti hogy napi max 36kg ugyanez gondolataim szerint szalmabrikettbe is elegendo lenne.1/kg 36forint*36kg=1300forint/nap (2-3 szalambála -15C°körül volt)
Szia b.p.11! Az új kazán első begyújtásnál kapott egy nagyon vékony ,filmszerű kátrányréteget.Ezen felül,levelekben magátol lehulló koromréteg képződik a tűztérben,de ezzel nem is foglalkozok... Nálam 2 colos elmenő-visszatérő van, Pillanatok alatt 40-50 fokos a víz a kazánban (ez kb.10-15 perc), ezalatt szépen megindul a keringés magától (gravitációs,szivattyú nélkül)és viszonylag gyorsan megfordul. Kb 20 perc és már melegszik is a visszatérő. A kazán így nagyon rövid időn belül 60 fok körül van, ez jót tesz a huzatnak is és szárazon tartja a tüzteret ill. a táskákat is. Kátrányosodást és egyéb trutymókat,sem most sem az előző kazánnál(Duna II),nem tapasztaltam, még a kéményben sem.
Mindenkinek Ahol régi vastagcsöves gravitációs szivattyú nélküli rendszer van ott is kátrányosodik a kazán, kémény stb? Mert ha jól tudom abban az esetben lassan melegszik fel az egész rendszer tehát a visszatérő is sokáig hideg marad.?
rengeteg kontár van a szakmában, ugyanúgy, mint bármelyikben:( én egyedül építettem fel a házamat, csak két ács segítségét vettem igénybe. a gázt természetesen szakember csinálta, egy régi ismerősöm. aztán amikor a vegyest kellett csinálni ajánlották ezt a gyereket... megcsinálta "rendesen", de ott kellett állni felette és a végén mégis kicsi lett és alacsonyan volt a kiegyenlítőm és nincs összekötve az előremenő meg a visszatérő. a többi szépen meg van csinálva, azokra nem mondok semmit:)
megoldhattam volna úgy is, hogy egy igazi szakit hívok, de arra már nem maradt pénzünk... szerintem a duplája lett volna. a minőségi munkát meg kel fizetni, de ugyanakkor benne van a rizikó is, hogy vajon tényleg minőségi-e? csak a végén derül ki.
Köszi! Rengeteg helyen le van írva (szerintem itt is volt róla szó), hogy hogyan KELL a vegyes tüzelésű rendszereket kialakítani és üzemeltetni, hogy a kazán/kémény, stb. élettartama a lehető leghosszabb, étvágya meg kicsi legyen. Nem értem, hogy egyesek, főleg kivitelezők miért nem veszik ezt figyelembe. Összeraknak egy rendszert, ami nem is tud megfelelően működni. Vagy jól rakják össze, de nem tanítják meg a használatát a felhasználóval.
Jól beszéltek a boltban, mindenképpen kösd össze! Ezzel az összekötéssel és egy 3 utas termoszeleppel lehet kiküszöbölni azt a problémát, amit Who111 is említett. Beállítod a termoszelepen, hogy min. 60 fokos vizet keverjen a visszatérőbe, és jó eséllyel megszűnik a kátrányosodás, és a kazánod élettartama megnő.
nálam sajnos csak érintéssel lehet megállapítani a visszatérő víz hőfokát:) az elmenőt ugye mutatja a kazán hőmérője, de most a visszatérő is beállt egy hőfokra. ha az előremenőm úgy 60 fokos már nem tudom megfogni a csövet, a visszatérő szerintem úgy 10-15 fokkal lehet hidegebb...
a boltban ahol vásárolni szoktam azt javasolták, ha nem maradna abba a kátrányosodás egy csővel kössem össze az előremenőt és a visszatérőt és egy szeleppel szabályozzam, csak úgy kézzel, mennyi menjen közvetlenül a visszatérőbe. nem kellett, mert most rendesen működik...
Ma majdnem megszaladt, a rendszerem. Időnként fojtás nélkül üzemeltetettem, ma is, így történt. Leégetés céljából, hetente max. kétszer lángterelő lemez nélkül fűtők be. Elég nagy tömegű szenet találtam rárakni, ami lefojtotta a lángot, emiatt kitámasztottam az alsó lánccal vezérelt huzatszabályzó ajtót. Húsz perc múlva, már 90 Celsius fok felett, volt a mutató lent, ami azt jelenti, hogy fenti hőmérő a 100 Celsius fok körül járt. Tanulság magam számára, veszélyes üzem, vigyázni kell különösen a kőszén tüzelésnél.
Lehet, de minek? A papírból rengeteg hamu marad vissza, kínlódás, szenvedés van vele csak. És hát kartonpapírból nem lesz 70 fokos előremenő egykönnyen...
Én is összegzem hatalmas nagy tudásomat a kazánok terén :)
Én az előző 4 szezont (azóta volt vegyes a házban) egy ősrégi '82-es lemezkazánnal vittem végig. A kazán előélete nem ismert (annyit mondtak róla a ismerőseim, h megkímélt). én is fűtöttem benne mindennel (fenyő deszka gyökér nedves tölgy száraz akác).
És a lényeg: soha nem mentem 50 fok fölé (előremenőn). Eredmény: hetente kellett tisztítani a kazán füstjáratait és ki is szedtem belőle egy diszperzites vödörnyi fekete-szutykos trutyit) és a kéménybekötésnél is volt egy vödör a lecsurgó "víznek", + a kéményem is "izzadt".
Most van egy 5 tagos öntöttvas kazánom.
Eddig csak száraz akác ment bele, de min 60-65fokon megy az előremenő. 2-3 hét folyamatos üzem tapasztalatai:
1.: trutyi nincs (sehol)
2.: a kazánon belül van egy fekete "zománcréteg" max 1mm-es vastagságban
3.: minden befűttés előtt le lehet kefélni (szőrkefével) a barna lemezes darabkákat.
4.: most szedtem szét a kémény felé a csatlakozást: barna koromréteg 0,5-1cm vastagságban, ami egy erre alkalmas drótkefével könnyen leszedhető volt.
én eddig meg vagyok elégedve vele és már várom a 7végét, kiványcsi vagyok hideg időben mit teljesít, de eddig YO!
Üdvözletem, érdeklődnék kazán iránt amelyben lehet tüzelni kartonpapírral.Nem ismerem nagyon ezeket a vegyeztüzelésű kazánokat és kimondottan nem találtam csak erre az anyagra specializálódott kazánt.Nagyon megköszönném ha tudnátok segíteni,hogy például a szalmabála tüzelésű kazánban papírral is lehet-e fűteni vagy külön ilyen fajtájú is létezik?!
Én nem vagyok egy nagy vegyeskazán szakértő (október óta gyűröm csak), de néhány érdekességet észrevettem. Ez a kazán orrán-száján dőlő kátránymizéria szerintem igazán az öntöttkazánosokat súlytja (nem emlékszem, hogy lemezkazánostól ilyet hallottam (olvastam volna). Nálunk lemezkazán lett beépítve, 60%-ban fabrikettel tolom neki, kapaszkodj meg, mert fenyőfabrikettel ugyanis csak 2100 Ft volt mázsája. Begyujtáskor kb 20 kg fenyőbrikett, és 2 bükk v. tölgy rönk (55 cm hosszú, 15-20cm széles, kb 10-15 kg/db, fél éve még rigó fügyült rajtuk az erdőben, és zöldeltek a levelek ;-)) van a kazánba gyűrve, ez úgy 2-2,5 órán át ég, ezután töltök rá. A kazán belsejében, a hőcserélőkön van valami fekete trugyi, ami levelesen válik le róle, és hetente egyszer kőműves kanállal lekaparom a kazán belsejét. ilyen patakokban folyó fekete trugyiról eddig csak itt a fórumon hallottam. Szerintem az öntöttvas tagos kazánok magas kalóriatartalmú szénhez lettek kitalálva és nem fára.
Na mindehez tegyük hozzá, hogy az okosságom 80%-a innen a fórumról való ;-)
Szia Kérdeznék vmit. A lakás fűtése csak a tartályból megy vagy a kazánból is és a tartályból is fűthető? És a másik: a tartályban a hőcserélő konkrétan gyári vagy házilagos megoldású?
Tartok tőle, hogy nem ugyanaz a problémánk oka. Ha kinyitom a felső kazánajtót, és oda rakok egy lámpát, a füstcsonknál benézek, akkor egy lemez zárja el a füst áramlási útját. Ez a lemez provizórikusan, van rögzítve egy csavarral. A lemez és a lezárt középső tag alá pakoltam az alátéteket, és a belső éleket törtem le. Mármint a lángterelő lemez a középső tag felé eső éleit, amelyik felfeküdt a középső tagra.
felraktuk a kiegyenlítőmet a padlásfeljáróba, 12 méterre van a kazántól és kb. 3 méter magasan. a problémám teljesen megoldódott, 60 fok körül ugyan elkezdi melegíteni a túlfolyó csövét is, de ez hamar abbamarad és már nem keringeti arrafelé. 75 fokig fűtöttem este, minden ok volt, a lakásban ki kellett nyitni az ablakokat:))
én fenyőgerendákat vágtam fel, ami bontásból maradt, 40 év körüliek és porszárazak. nekem is kátrányosodott meg folyt a mocsok az első héten, de már szép fekete por marad a kazánban, nem az a fekete ragacs. azt hiszem ez így rendben lesz:)))
Egy jó tanács a Calor 50-hez, csinálj egy akkora lemez tepsit ami csak befér a hamuzó ajtón. Ez megkönnyíti a pernye eltávolítását, és nem árt egy kétkezes piszkavas kb 20*20-as lemez lappal és vas nyéllel mint egy kapa, ez befér a kisajton és lekotorkató vele a pernye. Üdv Zetorkapitany