Keresés

Részletes keresés

peterch Creative Commons License 2024.10.16 0 0 21171

Szia !

Ha már itt vagy , mi a véleményed a Daikin EDLA08E3V3- 8KW  monoblokk hőszivattyúról ?  Érdemes lehet megvenni 2283 euróért ? Igaz , ez még R32-est használ .

Előzmény: dejódió (21170)
dejódió Creative Commons License 2024.10.15 0 0 21170

Euroklimat R290

Előzmény: trebront (21167)
nemertemenezt Creative Commons License 2024.10.10 0 0 21169

Van itt valaki, akinek hőszivattyút telepítettek OFP keretében? Vagy legalábbis szerződése van erről...

Milyen típus és mennyiért?

laca151 Creative Commons License 2024.10.09 0 0 21168

Most csináltak nekünk a cégnél ilyen tanulmányt. A vizes rendszer beruházási igénye nagyobb, viszont az üzemeltetési költsége (fogyasztás, karbantartási költség) kedvezőbb, hosszú távon összköltségben olcsóbb lehet, főleg drágább energiával számolva

Előzmény: trebront (21167)
trebront Creative Commons License 2024.10.08 0 0 21167

nem gépészmérnökként, de én azt látom, h irodaházakra levegő-víz hőszivattyúkat építenek, fancoilokkal.

ami ugye monoblokk vizes energiaelosztási rendszerrel.

persze nagyobb méretben, mint a családiházas split klíma

Előzmény: C20NE (21165)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.10.08 -1 1 21166

Ééés mitől?

Előzmény: C20NE (21165)
C20NE Creative Commons License 2024.10.08 -1 0 21165

"A monoblokk hőszivattyú hatásfoka jelentősen kisebb, így nem alkalmas nagy alapterületű épületek fűtésére."

Mennyi a "jelentősen"? Mekkora a "nagy alapterület"?

Előzmény: Gödöllői kókler bajnokság (21161)
Gödöllői kókler bajnokság Creative Commons License 2024.10.08 -2 0 21164

hát, ja

Előzmény: peterch (21163)
peterch Creative Commons License 2024.10.08 -1 1 21163

Ezt miért nekem címezted ?

Nem én kérdeztem . :-)

Előzmény: Gödöllői kókler bajnokság (21161)
peterch Creative Commons License 2024.10.08 -1 0 21162

Ha a két gép technikai paraméterei azonosak , akkor csak rajtad múlik , hogy neked mi a szimpatikus megoldás . :-)

Vagy veszel egy gépet , aminél a hűtőközeget kell bevezetni a belső egységbe ahol van a hőcserélő , vagy veszel egy gépet aminél " csak " a fagyállós két csövet vezeted be a beltéribe , ahol van a hőcserélő , vagy veszel egy gépet , amelyikben kint benne van a hőcserélő és a bevezető csőrendszerbe fagyvédelmet építesz , vagy azt is fagyállóval oldod meg ( ilyen esetben az összes kört amit fűtesz a hőszivattyúval , fagyállóval töltesz fel ) .

Előzmény: nemertemenezt (21160)
Gödöllői kókler bajnokság Creative Commons License 2024.10.08 -2 0 21161

Lehet, DE

egy olyan cég honlapját olvassa ami a piacon nem túl kedvelt.

Így, hogy lehet hiteles amit ír?

Egyébként ÉN mint Gödöllői szaki a válaszom egyértelmű, csak is Split, Split és Split.

Monoblokkos hőszivattyú előnyei

• Egyszerűbb felépítés, hiszen csak egyetlen egységből áll.
  • Gyorsabban telepíthető és karbantartható, mint a split rendszerű hőszivattyúk.
  • A telepítéshez nincs szükség F-gáz jogosultságra, így akár fűtésszerelők is elvégezhetik a folyamatot.
  • Beltéri egység hiányában kisebb helyet foglal.
  • Kevesebb meghibásodási lehetőség, a hűtőközeg szivárgásának az esélye szinte 0%.

Monoblokkos hőszivattyú hátrányai

• A monoblokk hőszivattyú hatásfoka jelentősen kisebb, így nem alkalmas nagy alapterületű épületek fűtésére.
  • Azonos teljesítményű monoblokk hőszivattyú sokszor drágább, mint egy osztott rendszerű változat.
  • Az áramszünetnek való kitettség miatt fagyállóval kell feltölteni a rendszert és egy plusz hőcserélő telepítése is javasolt.

Split hőszivattyú működése

split hőszivattyúk, vagy másnéven osztott rendszerű hőszivattyúk két egységből állnak: egy beltéri és egy kültéri egységből.

A beltéri egység tulajdonképpen egy doboz (hasonló, mint egy korszerű vízmelegítő), amit az épületen belül kell elhelyezni. Általában álló vagy falra szerelhető változatok léteznek. Ebben az egységben a gáz-víz hőcserélő és a HMV tároló kap helyet (amennyiben HMV tárolós megoldásról van szó).

A kültéri egység kívülről nagyon hasonlít egy monoblokk rendszer kültéri egységére.

Split hőszivattyú előnyei

• Hatékonyabb rendszer, mint egy monoblokk hőszivattyú (jobb hőtermelési kapacitás) így nagyobb épületek fűtésére is használható.
  • Nem szükséges fagyálló alkalmazása, nem fenyegeti az áramszünetnél előforduló elfagyás veszélye.
  • Azonos teljesítményű split hőszivattyúk sokszor olcsóbbak, mint a monoblokkos változatok.
  • Könnyen telepíthető, egyszerűen karbantartható.

Split hőszivattyú hátrányai

• Telepítéséhez F-gáz jogosultságra van szükség, így a folyamatot csak hűtőkör telepítésére jogosult szakember végezheti.
  • Bonyolultabb felépítés, több meghibásodási lehetőség a monoblokk rendszerekhez képest.
  • Mivel ennél a típusnál van beltéri egység is, több helyet foglal.

Gödöllői szaki

Előzmény: peterch (21159)
nemertemenezt Creative Commons License 2024.10.07 0 0 21160

Azt bizonygatják, hogy jobb a monoblokk. (Nyilván azt bizonygatják... de lehet, hogy igaz, lehet, hogy nem.) A különbséget gondolom jól írják le, de ha azt mondja, hogy ezen különbség miatt jobb a monoblokk, már nem biztos, hogy igaz.

Előzmény: Capt.IQ229 (21155)
peterch Creative Commons License 2024.10.07 0 0 21159

Szia !

A kérdező szerintem a monoblokk és a szplit hőszivattyú közti különbségre , miért jobb az egyik mint a másik , vagy miért rosszabb mint a másik  , lett volna kíváncsi és nem az értékesítő cégre .

Szerintem . :-)

Előzmény: Gödöllői kókler bajnokság (21158)
Gödöllői kókler bajnokság Creative Commons License 2024.10.07 -2 0 21158

Amit nem írnak és igazság.

Ő már nem forgalmazhat splitet, csak monoblokkot és hydrosplitet.

Régebben forgalmazott, de nem volt megfelelő szakembere így sok panasz volt az ajánlott szerelői szereléseikre.

Azért forgalmaz csak monoblokkot mert "Nincs szükség F-gáz képesítésű klímás szakemberre mint a klasszikus osztott SPLIT hőszivattyúnál, mert a MONOBLOKK és a HYDROSPLIT hőszivattyút az Ön fűtésszerelője vagy az általunk javasolt kivitelező szakember telepíti!

Vagyis ezekez sem ő telepíti.

Nekem volt egy splittem, elromlott és rá akart beszélni arra, hogy alakítsuk át a rendszeremet úgy, hogy monoblokkos legyen. Kb. 500 000 Ft lett volna csak a munkadíj, amit nem ő hanem egy valaki más szerelő lett volna. 

Az éves karbantartásra azt mondta, hogy átutalok neki 15 000ft-ot és telefonon elmondja mit kell megnézni, tisztítani. Így ezzel meg lett volna az venkénti karbantartás és az igazolás is a karbantartásról.

Egyébként a konkurenciái is fújnak rá, mert a termékeket áron alul értékesíti vagyis az árai jók mert még az akciós árakból is adni fog. Viszont nem fogsz találni szerelőt, aki más gépét szereli be. Ha meg nála veszed, ő majd ajánlani fog egy szerelőt így a szerelésért nem fog felelni. 

Ha van szerelőd, vagy te is fel tudod szerelni kérj tőle egy egyedi árat abban nem fogsz csalódni mert a piaci ár alatt fogja neked kínálni.

Lényeg ő nem szerel, csak értékesít csak monoblokkot és hydrosplitet.

Remélem tudtam segíteni.

Én, a Gödöllői szaki.

Előzmény: nemertemenezt (21154)
peterch Creative Commons License 2024.10.07 0 1 21157

Szia !

Két percet szánjál rá !  Utolsó két bekezdés alul : https://monoblokk.hu/monoblokk_vagy_osztott_rendszeru_hoszivattyut_valasszunk

Előzmény: C20NE (21156)
C20NE Creative Commons License 2024.10.07 0 0 21156

Mivel a monoblokk.hu a domain valószínűleg tudom melyiket hozta ki jobbnak, olvasás nélkül is.

Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.10.07 0 0 21155

Mi a kérdés?

Nem biztos, hogy mindenki el akaja olvasni a terjedelmes cikket.

nemertemenezt Creative Commons License 2024.10.07 0 0 21154
pickler Creative Commons License 2024.09.07 -2 0 21153

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=162055198&t=9058532

Nekem már meg van.

Én is a Gödöllői szaki vagyok.

Előzmény: Gödöllői kókler bajnokság (21152)
Gödöllői kókler bajnokság Creative Commons License 2024.09.06 -3 0 21152

Sosem mondtam azt, hogy szar a géped. Az egyik legjobb konstrukció volt.

Csak a teljesítményt kritizáltam egy nagy házad van, de ha kifűti nyugodtan aludhatsz.

Előzmény: Márton89 (21151)
Márton89 Creative Commons License 2024.09.06 -1 1 21151

Ha nekem kell azt az 1 millát állni, akkor hagy szarakodjak már több mint 1 havi fizetésnyi forintért.

Ez van most: Panasonic Aquarea WH-UD07JE5/WH-ADC0309J3E5 Ma 3,2mFt. Nem venném ma, van már újabb széria, ez még R32. (3 éves az enyém)

Elérhető legkisebb T-CAP: Panasonic Aquarea WH-UX09HE5/WH-ADC1216H6E5C. Újabb gáz, +2kW. 4mFt.

Ma sem venném meg +25% felárért.

Tuti jó, de már kinőttem a “mindenből a lehető legjobbat akkor is ha nem eszünk” felfogásból. Már az “amire szükség van” elvet vallom. Annyira gazdag nem vagyok persze, hogy szart vegyek, de szerintem a mostani távol van a szartól.

Sajnos a gépészet helye nem erre lett tervezve, így csak ez a beépített tartályos megoldás fért el, cipőkanállal.

Előzmény: Gödöllői kókler bajnokság (21149)
peterch Creative Commons License 2024.09.06 -1 0 21150

Nem szarakodok én az 1 millával ! 

Sok mindent megcsináltam a ház modernizálásánál  régen , amikor majdnem lehülyéztek . Ma meg sírnak , hogy minden milyen drága és mikorra térül meg . :-)

A no-name klímám is ugyan olyan hatékonyan kifűti a házamat ( 63 nm ) , mint a Gree Amber-em , vagy akár más " japán " klíma . 119000 volt a no-name és 200000 a Gree Amber .

Minek vettem volna kétszer drágábbat ?  Nekem Wi-fi , meg más baromság nem kell a klímában . Így lenne akkor is , ha hőszipkát vennék . Múltkor gondolkodtam , hogy a fiaméknak egyenesen Kínából kevesebb mint féláron lehetne venni R290-es gázzal hőszipkát , ami még hatékonyabb mint az R32 gázos . :-)

A végén maradtunk egy NOx5-ös egyszerű gázkazánnál 1200 euróért .

Előzmény: Gödöllői kókler bajnokság (21149)
Gödöllői kókler bajnokság Creative Commons License 2024.09.06 -2 0 21149

egymillió ! úr isten mintha érne valamit, ez forint, Inkább adtál volna 1 millával többet mert az lett volna a jó hosszútávú befektetés. Nézd meg csak az elmúlt 5 éveben mennyivel mentek feljebb a Panasonic hőszivattyúk árai.

Szarakodtok 1 millával, mi van veletek? 

Előzmény: peterch (21148)
peterch Creative Commons License 2024.09.06 -1 1 21148

Szia !

Látom Te vagy az egyetlen , aki érti amit írtam .

Valamint úgy is cselekedett . Hasonlóan gondolkodunk .

Megvetted az 1 millióval olcsóbb gépet , ami simán elboldogul a ház hőmérsékleten tartásával és még meg sem szakad . :-)

Előzmény: Márton89 (21147)
Márton89 Creative Commons License 2024.09.06 0 0 21147

6kW-ot számoltak -15°C-ra a házamra. Nem T-CAP, pana 7kW lett beépítve, milliós volt a különbség. -15°C-on ha jólemlékszem kb 5kW körül tud a gép. Van kandalló meg fa (túlfűt, kegyetlen), és van hősugárzóm is. Kandalló már ment, de csak hangulat miatt.

Ha nincs komoly hideg (0°C körül), akkor reggel 4-kor (legrosszabb időpont, de kell a meleg reggelre) kapcsol be hőszivattyú és megy kb 9-10ig.

Ha ennél keményebb a hideg (-5C alatt), akkor bekapcsol még délután is kb 4 órára. A padlónak elég nagy a tehetelnesége, ez a 4 óra kell, hogy érződjön a működése.

Ha süt nap, akkor már napfelkeltekor leáll (8 óra körül), sok nagy ablak van a házon.

Én nem szívesen fizetném meg a T-CAP felárat. De ha valakinél 16kW a hőigény, azt is alultervezetten, akkor lehet megéri. De az a ház vagy hatalmas, vagy régi. Ha régi, akkor meg kell tartani a gázkazánt, ha szükséges, az durranjon be

Éves szinten 2000kWh megy el fűtésre, H tarifán (+HMV és hűtés)

peterch Creative Commons License 2024.09.05 0 0 21146

Szia !

Természetesen -15°C-ra tervez , mert arra kell . Már leírtam  lentebb is . :-)

Előzmény: Gödöllői kókler bajnokság (21145)
Gödöllői kókler bajnokság Creative Commons License 2024.09.05 -4 0 21145

Petikém drága. Van igazság amit írsz. Elismerlek szakemberként. Itt a ztopikban 1 valaki a 3. legjobb szaki, te vagy a 2. és hát szerényen, de magabiztosan kijelenthetem, hogy az arany nekem jár. -15 fokra tervez a tervező akár tetszik akár nem.

Előzmény: peterch (21144)
peterch Creative Commons License 2024.09.05 0 0 21144

Szia !

Ezzel nincs is semmi gond .  Én is írtam , hogy egy ház hőigényét -15°C kinti és 20°C benti hőmérsékletre számoljuk .

Viszont nem mindegy , hogy mennyibe kerül a két gép ( -7°C -ra és -15°C-ra ) . Valamint szerinted 10 családból hányan állítják be télre a 20°C-t ?  Szerintem maximum 2 család , a többi 20-25°C között , tehát azoknál ezek szerint alulméretezettek elméletileg a hőszivattyúk . :-) 

Valamint ezeknél a számításoknál egy magára hagyott házra számolunk hőigényt először . Természetesen jóval kisebb érték jön ki , ha bent lakunk és hulladékhőt termelünk a tevékenységünkkel és ezzel folytatjuk a számításokat .

Ezért írtam , hogy -7°C-ra elég a hőszivattyú teljesítményét méretezni  egy magára hagyott ház esetére mint alapot .

Előzmény: 1 valaki (21143)
1 valaki Creative Commons License 2024.09.05 0 1 21143

Azért, mert ezt kéri a jogszabály.

Ország területei alapján.

Az, hogy elévült, és lassan minuszok sem lesznek, más tészta.

De tervezni, tervezőnek az adott tájhoz tartozó minimumra kell tervezni.

Előzmény: peterch (21136)
peterch Creative Commons License 2024.09.05 -1 1 21142

A Gödöllőit már ismerjük itt régen . :-)

Semmi gond !

Előzmény: C20NE (21141)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!