Ha már itt vagy , mi a véleményed a Daikin EDLA08E3V3- 8KW monoblokk hőszivattyúról ? Érdemes lehet megvenni 2283 euróért ? Igaz , ez még R32-est használ .
Most csináltak nekünk a cégnél ilyen tanulmányt. A vizes rendszer beruházási igénye nagyobb, viszont az üzemeltetési költsége (fogyasztás, karbantartási költség) kedvezőbb, hosszú távon összköltségben olcsóbb lehet, főleg drágább energiával számolva
Ha a két gép technikai paraméterei azonosak , akkor csak rajtad múlik , hogy neked mi a szimpatikus megoldás . :-)
Vagy veszel egy gépet , aminél a hűtőközeget kell bevezetni a belső egységbe ahol van a hőcserélő , vagy veszel egy gépet aminél " csak " a fagyállós két csövet vezeted be a beltéribe , ahol van a hőcserélő , vagy veszel egy gépet , amelyikben kint benne van a hőcserélő és a bevezető csőrendszerbe fagyvédelmet építesz , vagy azt is fagyállóval oldod meg ( ilyen esetben az összes kört amit fűtesz a hőszivattyúval , fagyállóval töltesz fel ) .
egy olyan cég honlapját olvassa ami a piacon nem túl kedvelt.
Így, hogy lehet hiteles amit ír?
Egyébként ÉN mint Gödöllői szaki a válaszom egyértelmű, csak is Split, Split és Split.
Monoblokkos hőszivattyú előnyei
Egyszerűbb felépítés, hiszen csak egyetlen egységből áll.
Gyorsabban telepíthető és karbantartható, mint a split rendszerű hőszivattyúk.
A telepítéshez nincs szükségF-gáz jogosultságra, így akár fűtésszerelők is elvégezhetik a folyamatot.
Beltéri egység hiányában kisebb helyet foglal.
Kevesebb meghibásodási lehetőség, a hűtőközeg szivárgásának az esélye szinte 0%.
Monoblokkos hőszivattyú hátrányai
A monoblokk hőszivattyú hatásfoka jelentősen kisebb, így nem alkalmas nagy alapterületű épületek fűtésére.
Azonos teljesítményű monoblokk hőszivattyú sokszor drágább, mint egy osztott rendszerű változat.
Az áramszünetnek való kitettség miatt fagyállóval kell feltölteni a rendszert és egy plusz hőcserélő telepítése is javasolt.
Split hőszivattyú működése
A split hőszivattyúk, vagy másnéven osztott rendszerű hőszivattyúk két egységből állnak: egy beltéri és egy kültéri egységből.
A beltéri egység tulajdonképpen egy doboz (hasonló, mint egy korszerű vízmelegítő), amit az épületen belül kell elhelyezni. Általában álló vagy falra szerelhető változatok léteznek. Ebben az egységben a gáz-víz hőcserélő és a HMV tároló kap helyet (amennyiben HMV tárolós megoldásról van szó).
A kültéri egység kívülről nagyon hasonlít egy monoblokk rendszer kültéri egységére.
Split hőszivattyú előnyei
Hatékonyabb rendszer, mint egy monoblokk hőszivattyú (jobb hőtermelési kapacitás) így nagyobb épületek fűtésére is használható.
Nem szükséges fagyálló alkalmazása, nem fenyegeti az áramszünetnél előforduló elfagyás veszélye.
Azonos teljesítményű split hőszivattyúk sokszor olcsóbbak, mint a monoblokkos változatok.
Könnyen telepíthető, egyszerűen karbantartható.
Split hőszivattyú hátrányai
Telepítéséhez F-gáz jogosultságra van szükség, így a folyamatot csak hűtőkör telepítésére jogosult szakember végezheti.
Bonyolultabb felépítés, több meghibásodási lehetőség a monoblokk rendszerekhez képest.
Mivel ennél a típusnál van beltéri egység is, több helyet foglal.
Azt bizonygatják, hogy jobb a monoblokk. (Nyilván azt bizonygatják... de lehet, hogy igaz, lehet, hogy nem.) A különbséget gondolom jól írják le, de ha azt mondja, hogy ezen különbség miatt jobb a monoblokk, már nem biztos, hogy igaz.
A kérdező szerintem a monoblokk és a szplit hőszivattyú közti különbségre , miért jobb az egyik mint a másik , vagy miért rosszabb mint a másik , lett volna kíváncsi és nem az értékesítő cégre .
Ő már nem forgalmazhat splitet, csak monoblokkot és hydrosplitet.
Régebben forgalmazott, de nem volt megfelelő szakembere így sok panasz volt az ajánlott szerelői szereléseikre.
Azért forgalmaz csak monoblokkot mert "Nincs szükség F-gáz képesítésű klímás szakemberre mint a klasszikus osztott SPLIT hőszivattyúnál, mert a MONOBLOKK és a HYDROSPLIT hőszivattyút az Ön fűtésszerelője vagy az általunk javasolt kivitelező szakember telepíti!
Vagyis ezekez sem ő telepíti.
Nekem volt egy splittem, elromlott és rá akart beszélni arra, hogy alakítsuk át a rendszeremet úgy, hogy monoblokkos legyen. Kb. 500 000 Ft lett volna csak a munkadíj, amit nem ő hanem egy valaki más szerelő lett volna.
Az éves karbantartásra azt mondta, hogy átutalok neki 15 000ft-ot és telefonon elmondja mit kell megnézni, tisztítani. Így ezzel meg lett volna az venkénti karbantartás és az igazolás is a karbantartásról.
Egyébként a konkurenciái is fújnak rá, mert a termékeket áron alul értékesíti vagyis az árai jók mert még az akciós árakból is adni fog. Viszont nem fogsz találni szerelőt, aki más gépét szereli be. Ha meg nála veszed, ő majd ajánlani fog egy szerelőt így a szerelésért nem fog felelni.
Ha van szerelőd, vagy te is fel tudod szerelni kérj tőle egy egyedi árat abban nem fogsz csalódni mert a piaci ár alatt fogja neked kínálni.
Lényeg ő nem szerel, csak értékesít csak monoblokkot és hydrosplitet.
Ha nekem kell azt az 1 millát állni, akkor hagy szarakodjak már több mint 1 havi fizetésnyi forintért.
Ez van most: Panasonic Aquarea WH-UD07JE5/WH-ADC0309J3E5 Ma 3,2mFt. Nem venném ma, van már újabb széria, ez még R32. (3 éves az enyém)
Elérhető legkisebb T-CAP: Panasonic Aquarea WH-UX09HE5/WH-ADC1216H6E5C. Újabb gáz, +2kW. 4mFt.
Ma sem venném meg +25% felárért.
Tuti jó, de már kinőttem a “mindenből a lehető legjobbat akkor is ha nem eszünk” felfogásból. Már az “amire szükség van” elvet vallom. Annyira gazdag nem vagyok persze, hogy szart vegyek, de szerintem a mostani távol van a szartól.
Sajnos a gépészet helye nem erre lett tervezve, így csak ez a beépített tartályos megoldás fért el, cipőkanállal.
Sok mindent megcsináltam a ház modernizálásánál régen , amikor majdnem lehülyéztek . Ma meg sírnak , hogy minden milyen drága és mikorra térül meg . :-)
A no-name klímám is ugyan olyan hatékonyan kifűti a házamat ( 63 nm ) , mint a Gree Amber-em , vagy akár más " japán " klíma . 119000 volt a no-name és 200000 a Gree Amber .
Minek vettem volna kétszer drágábbat ? Nekem Wi-fi , meg más baromság nem kell a klímában . Így lenne akkor is , ha hőszipkát vennék . Múltkor gondolkodtam , hogy a fiaméknak egyenesen Kínából kevesebb mint féláron lehetne venni R290-es gázzal hőszipkát , ami még hatékonyabb mint az R32 gázos . :-)
A végén maradtunk egy NOx5-ös egyszerű gázkazánnál 1200 euróért .
egymillió ! úr isten mintha érne valamit, ez forint, Inkább adtál volna 1 millával többet mert az lett volna a jó hosszútávú befektetés. Nézd meg csak az elmúlt 5 éveben mennyivel mentek feljebb a Panasonic hőszivattyúk árai.
6kW-ot számoltak -15°C-ra a házamra. Nem T-CAP, pana 7kW lett beépítve, milliós volt a különbség. -15°C-on ha jólemlékszem kb 5kW körül tud a gép. Van kandalló meg fa (túlfűt, kegyetlen), és van hősugárzóm is. Kandalló már ment, de csak hangulat miatt.
Ha nincs komoly hideg (0°C körül), akkor reggel 4-kor (legrosszabb időpont, de kell a meleg reggelre) kapcsol be hőszivattyú és megy kb 9-10ig.
Ha ennél keményebb a hideg (-5C alatt), akkor bekapcsol még délután is kb 4 órára. A padlónak elég nagy a tehetelnesége, ez a 4 óra kell, hogy érződjön a működése.
Ha süt nap, akkor már napfelkeltekor leáll (8 óra körül), sok nagy ablak van a házon.
Én nem szívesen fizetném meg a T-CAP felárat. De ha valakinél 16kW a hőigény, azt is alultervezetten, akkor lehet megéri. De az a ház vagy hatalmas, vagy régi. Ha régi, akkor meg kell tartani a gázkazánt, ha szükséges, az durranjon be
Éves szinten 2000kWh megy el fűtésre, H tarifán (+HMV és hűtés)
Petikém drága. Van igazság amit írsz. Elismerlek szakemberként. Itt a ztopikban 1 valaki a 3. legjobb szaki, te vagy a 2. és hát szerényen, de magabiztosan kijelenthetem, hogy az arany nekem jár. -15 fokra tervez a tervező akár tetszik akár nem.
Ezzel nincs is semmi gond . Én is írtam , hogy egy ház hőigényét -15°C kinti és 20°C benti hőmérsékletre számoljuk .
Viszont nem mindegy , hogy mennyibe kerül a két gép ( -7°C -ra és -15°C-ra ) . Valamint szerinted 10 családból hányan állítják be télre a 20°C-t ? Szerintem maximum 2 család , a többi 20-25°C között , tehát azoknál ezek szerint alulméretezettek elméletileg a hőszivattyúk . :-)
Valamint ezeknél a számításoknál egy magára hagyott házra számolunk hőigényt először . Természetesen jóval kisebb érték jön ki , ha bent lakunk és hulladékhőt termelünk a tevékenységünkkel és ezzel folytatjuk a számításokat .
Ezért írtam , hogy -7°C-ra elég a hőszivattyú teljesítményét méretezni egy magára hagyott ház esetére mint alapot .