Keresés

Részletes keresés

Hacsek Creative Commons License 1999.10.26 0 0 2275
Kedves Gézé!

Az Építészetbiológiai Egyesület hozzám is eljuttatja programját.
A téziseik közt elsősorban olyan dolgok vannak, amelyek az épületek BELSŐ kialakítása és az ember kapcsolatát feszegetik. ÉN EZZEL NAGYON EGYETÉRTEK. Ismétlem azonban, hogy a te házad rengeteg erényét elismerem, de éppen az ember néhány szempontját hagyta ott a te terveződ a geometria oltárán.
A másik, amivel az egyesület küszködik, hogy mit jelent a természetbarát vagy természetközeli építőanyag. Vannak érzelmi szempontok persze, de racionális érvet még senki sem hozott arra, hogy az agyagtégla a betonnál természetesebb anyag lenne. Mondom, nem a külcsínről, hanem a természetességről van szó.

Sem veled, pláne az egyesülettel nem akarok vitatkozni, de zavarosak ezek a dolgok. Egyáltalán nem biztos, hogy a bioépítkezés bármilyen formában is függne az építés technikájától. Szerintem a BIO a benne élő ember oldaláról nézendő, hogy az épület mennyire szolgálja az ő testi, lelki, mentális és szociális állapotát.

Előzmény: gézé (2272)
Arabella Creative Commons License 1999.10.25 0 0 2274
Petra!
Most látom kihagytad a pólyát!!
Lehet privátban is válaszolni:)
Arabella
Előzmény: Arabella (2273)
Arabella Creative Commons License 1999.10.25 0 0 2273
Petra!
Ok, majd kérdések mennek mailben, vagy a másik topicban.
Nem tudhatja Architect, hogy a Téglakör egyben egy nagy család!:)
Hacsek!
Alaprajzot pontos adatokkal szivrepdesve nagyon várom:)
Stoki!
Benned most sem csalódtam.:)
Tacsa!
Lalival beszéltem:) Csütörtökön telefonirozunk egymásnak( akkor van Kandúrom).
Juci!!!
Merre vagyol???
Sziasztok:Arabella

Előzmény: rocher (2271)
gézé Creative Commons License 1999.10.25 0 0 2272
Üdv Mindenkinek!
Úgy tunik, hogy a sötét felhoket elhessegetik a szakemberek a bioépítkezés fölül, beleértve a földházakat is.
Íme egy cikk a Magyar Nemzet 1999. 10. 13-i számából:

A középpontban az ember áll

Ökológiai építészet – lehetôség a regionális fejlesztésben
Elsô hallásra talán szokatlannak tűnhet az építészetbiológia fogalma határainkon túl, fôként Németországban és Svájcban azonban már több évtizedes hagyománya van az – úgymond – ökologikus építészetnek. Mi több, elismert intézmények és egyesületek népszerűsítik ezt a környezetkímélô és egészséges építésmódot, mely az embert állítja a középpontjába, és nem öncélúan emel szép épületeket, s amelynek a jövôben fontos szerepe lehet a regionális fejlesztésekben, a foglalkoztatottság növelésében.
A növekvô igényt felismerve talán még inkább megelôlegezve hozta létre magyar szakemberek egy kis, ámde annál lelkesebb csoportja a svájci SIB építészetbiológiai egyesület mintájára a hasonló elveket követô közhasznú társaságot. A SIB nemcsak mintát, hanem szakmai támogatást is nyújtott, magyarra fordíttatták az oktatási programokat, és segítettek a sajátos, helyi viszonyokhoz illeszteni azokat.
Részt vett a SIB az EPIQR épületdiagnosztikai számítógépes program magyarországi alkalmazásában, továbbá történelmi, művészi értékű épületek állagfelmérésében Debrecenben, Tiszavasváriban, Egerben, Dunaújvárosban, Székesfehárvárott és Nyíregyhzán. Segítette a svájci intézmény a témával hazánkban elsô alkalommal megrendezett nemzetközi szimpózium megszervezését, valamint „Az egészséges lakás” című vándorkiállítás felépítését is.
A Magyar Építészetbiológiai Egyesület Kht. a napokban Budpesten tartott tanácskozásán a szakma legjelesebbjei képviseltették magukat. A fôvédnöki tisztet Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési, valamint Pepó Pál környezetvédelmi miniszter vállalta. A rendezôk lehetôséget adtak a társszervezetek bemutatkozására is, a Szelíd Technológia Alapítvány az „Autonóm ház” koncepciójával ismertette meg a hallgatóságot, a Független Ökológiai Központ pedig az egy évvel ezelôtt felállított „Környezetkímélôbb építés adatbázisát” mutatta be.
A külföldi elôadók, Heinz Rothweiler, a svájci Institut für Baubiologie SIB igazgatója, Bosco Büeler, az ECOHB fôtitkára, illetve Varga András, az Elektro-bioklimatológia németországi szakértôje mellett Ekler Dezsô és Beliczay Erzsébet építészmérnökök, Bóna László író, valamint Petôfalvi István geofizikus tartott elôadást. A szimpózium második napján a Pilisben az erdô geobiológiájával ismerkedhettek meg a résztvevôk.

(s. m.)

Talán a döntéshozó hatóságokhoz is eljut a konferencia híre és lesz következménye!!!

gézé

rocher Creative Commons License 1999.10.25 0 0 2271
Igy igaz, de akkor is a nagy kerekű a legjobb kb. fél éves korig. Kb. 30 cm átmérőjű.....
Kérdezz, felelek mindenre, amire tudok. Akár magánban is, hogy architect úr forgalmát ne zavarjuk. Szeretném már IRL megnézni magamnak ezt a bumfordi alakot:-))))))))))))))))) petra
Előzmény: Arabella (2270)
Arabella Creative Commons License 1999.10.25 0 0 2270
Köszönöm Petrra!
Mindenben egyetértünk:)
Egyet még hozzáteszek: nagy kerék meg nagy kerék között is van különbség!:))
Előzmény: rocher (2267)
architect Creative Commons License 1999.10.25 0 0 2269
Mélyen Tisztelt Petra!
Én már nem szólok ilyenekért, hogy összetévesztitek az építkezést a terhesség-szülés-gyereknevelés problémakörével. Megértem, hogy majd' mindenki volt-van-lesz érintett eme kérdésekben. Mindazonáltal szívesen nyitok egy új topicot
ITT A TÉGLAKÖR TAGJAI OFFOLNAK! címmel.
Előzmény: rocher (2267)
őrangyal Creative Commons License 1999.10.25 0 0 2268
Kedves Tacsa!
Nagy figyelemmel olvastam el az építkezési lopásokról szóló írását.
Láthatólag szakértő a kérdésben, ezért azt szeretném kérdezni, igaz e még az a mondás, hogy
"Mindent el lehet lopni, ami nincs lebetonozva."
Előzmény: tacsa (2257)
rocher Creative Commons License 1999.10.25 0 0 2267
Bocs Architect, de asszem ezek is közérdekűek, mégha offok is.

Arabella,

1, autósülés, a világ legfontosabb dolga. Sőt minél gyengébb autód van, annál jobb ülés kell a gyereknek

2, rékli nem. Első naptól kis blúz+rugdalózó. Ez a legjobb. Meg hálózsák . A fiam nagy ló, de most is zsákban alszik. Házilag készül, lepedőből, tépőzárral, 1,5 m hosszú, de sose hül meg, ha kitakarozik, akkorse.

3, külön szoba, bizonyám. Úgyis minden éjjel átjön, de legalább van néhány szabad óra.

4, a kiságy pénztárca kérdése, a legfontosabb, hogy legalább 5 pontban lerakható legyen az alja. Tehát ahogy nő, úgy helyezd lennebb. Nagyon fontos, az elején miattad, a hajlongásért, később, ha feláll, akkor azért.

5, egy pont amin vitatkozni fogok veled, igenis nagy kerekű legyen. Fizika!!!!
Érdemben csak ehhez tudok hozzászólni, árakat nem ismerek, nekünk volt 5 db. babakocsink, 2 mély, 2 sport és egy iker, amikor a kicsi már ült és a nagyot még be lehetett ültetni.
Mind használt vagy kölcsön, de azt hiszem, hogy bőven sok volt, mert nemigen lehetett kihasználni. viszont kengurut, azt valami nagyon jót vegyetek, jó évig is lehet használni.

petra

Előzmény: Arabella (2262)
Hacsek Creative Commons License 1999.10.25 0 0 2266
Kedves Robin!

A világért sem akartam lebecsülni a képességeidet. Sőt azt sem állítottam, hogy a festés-mázolás kalkulációjához neked feltétlenül mérnöki segítségre van szükséged.
ELLENBEN TOVÁBBRA IS ÁLLÍTOM, HOGY ÉPESZŰ EMBER NEM BÍZZA A MENNYISÉGEK MEGHATÁROZÁSÁT ARRA A KIVITELEZŐRE, AKI A MUNKÁT VÉGEZNI FOGJA VAGY PÁLYÁZIK RÁ.

Előzmény: Robin (2251)
stoki Creative Commons License 1999.10.25 0 0 2265
Az helyi sajátosság...
Tőlünk két utcányira van, de nem hiszem, hogy ki akarnál vidékre jönni..., meg a fickó csak helyi lakosoknak kölcsönöz...
Ha jár hozzátok valamilyen helyi újság (pl. kelenföldi playboy), akkor abban biztosan hirdeti magát...A lényeg, hogy ne ütvefúró legyen, mert az forog is, meg lök is..., hanem kalapácsfúró, amelyik egy laposheggyel csak lök és kegyetlenül zúz...NE egy gyenge kütyüt vegyetek ki, hanem valami izmosabbat (mondjuk Hilti, vagy egy erősebb Bosch), ami azért megmutatja az erejét, de vigyázni ám vele, mert ha nem figyel oda az ember, földhöz is vágja...Engem például a fal ütött, nem én a falat, de hát 65 kilóval mit akarjon az ember...Azért begorombultam és Koko szellemével küzdöttem...:))) Biztonságra figyelni ...!!!!

NE keseredj Ari ez az anyós hisztéria majdnem mindenkinél van, nálunk is volt...
Ezt úgy kell elvarrni, hogy az aktuális személy gyermeke leveszi takaréklángra az anyukát, apukát és akkor nyugi lesz...Vannak azért megszivlelendő dolgok...
Javaslatom az, hogy hallgass meg több véleményt, passzíntsd össze az anyagi keretteddel és véleményeddel és "szüld meg" a legideálisabbat...Még az is egy fontos dolog lehet, hogy korodbeli emberekkel társalogj főként, hiszen hogy lehet egy anyóssal vitatkozni a pelenka kérdésen, amikor az ő korában csak a lepedő pelenka létezett és az energiaárak a béka segge alatt voltak...(Kivéve az én anyám ő például nem szólt bele semmibe és a jővőben sem tervezi, hála neki, no meg nekem:)))...Tanácsokat adott, de az nem egyenlő az ráerőltetés szindrómával...)
Azért vigyázz van egy csomó felesleges vacak, aminek semmi értelme, de mivel jól néz ki és van némi használati értéke, eladják...
Súlyos tízezresek párolognak el emígyen...!!!

Előzmény: Arabella (2262)
Hacsek Creative Commons License 1999.10.25 0 0 2264
Arabella!
Megrajzolom és elküldöm a frankó alaprajzot.
Tudniillik, a te eredeti rajzod szép, de nem jó számszakilag, az én számaim pontosak, viszont nincsenek ábrázolva.
Előzmény: Arabella (2256)
Hacsek Creative Commons License 1999.10.25 0 0 2263
Kedves Tacsa!
Elvileg nem vagyok "lekapcsolva", de azért küldök emilt.
Előzmény: tacsa (2260)
Arabella Creative Commons License 1999.10.25 0 0 2262
Stoki!
És hol van a kölcsönző??
Petra!
Én is ezt vallom, de olyanokat mondott amin én is elgondolkodtam, anyukámban jobban bízom, de ő távol van, viszont mégiscsak felnevelt két gyereket anyós is.
De nem érti meg az én érveimet, pl autóülés, nem rékli, külön szoba a gyereknek, nem pólya, ilyenek.
Meg ő akar babakocsit venni, meg a kiságyat is, megnéztem amit nekünk ajánlott , de az nem kell, mert ezer hibája van, szóval most már az sincs. És nem érti meg, hogy inkább legyen egy kissé drága a babakocsi, de legyen multifunkciós, praktikus és nekem nem az a fontos, hogy nagy kerekei legyenek....
BOCSÁNAT ARHITECHT!!!
Arabella
Előzmény: rocher (2261)
rocher Creative Commons License 1999.10.25 0 0 2261
Hallgass az öregre, anyóssal az ég világon semmiről ne beszélj, még ha vigyorogva közlekedik akkor se. Velük kicsit, s jót. Egy vadidegentől sokkal több támogatást lehet kapni, mint egy anyóstól. Én tacsáékon többet segítettem, mint az anyósom rajtunk az elmúlt 15 évben........

És tessen szíves nem idegeskedni, mert árt Gombócnak!!!!!!!!!

petra, a bölcs

tacsa Creative Commons License 1999.10.25 0 0 2260
Kedves Hacsek!

Küldeném a téglaügyi anyagot,. de le vagy kapcsolva (???) , visszagyün. Külggy egy emilt, hogy válaszként elküldhessem, amikor alkalmas.

Tacsa

stoki Creative Commons License 1999.10.25 0 0 2259
Arabella...

Akkor ezért nem kapok választ a pizzasütőmre...:)))

1, Kölcsönző, egy izmos kalapácsfúró a megfelelő fejjel, KELLŐ körültekintés !!! és egy nem billentyűzethet szokott Kandúrkéz...

2, Kihívni egy történészt, lehet, hogy egy egyiptomi 4.000 éves sírt talált a Kandúrod...;-)

stoki Creative Commons License 1999.10.25 0 0 2258
Béta !!!

A minap találtam, ha esetleg még egy picivel több kell, mint amit Hacsek ajánlott...

www.polifoam.com

Üdv, stoki

Előzmény: Béta (2227)
tacsa Creative Commons License 1999.10.25 0 0 2257
Petra!
OFF Kösz a lelki támogatást, hogy mekkora, spéci nem tuggyuk, de keresztben és hosszában gyarapcik szemmel láthatóan. Ha kimentünk lakni, ott lesz mérleg, de a héten megyünk gyerekorvosi kontrollra, utána beszámolok. ON

MOST A LOPÁSRÓL :

Üdvözlet a Nyájas Olvasóknak!

Többek szíves bíztatására megpróbálom szerény tudásommal előmozdítani az építkezés, felújítási tevékenység kapcsán a bűnmegelőzést. Kicsit távirati lesz a stílus, tekintettel a hálózati korlátokra, ezért ha bárkinek bármely konkrét kérdése merül fel egy-egy felvetett gondolattal összefüggésben, akkor azt kérem jelezze, és a nagyobb érdeklődésre számot tartó kérdésekről akkor bővebben is szót válthatunk.

Indításként jelzem, hogy az építkezéseken, majd a későbbi használat során bekövetkező lopások megelőzésének első lépése az építési telek kiválasztásánál kezdődik: célszerű a települések olyan részén telket venni, ahol a szomszédos, vagy közeli telkek közül legalább kettőben állandó lakosok vannak. Racionális megoldás a vétel előtt a szomszédok megkeresése, bemutatkozás, kapcsolatfelvétel, aminek nyomán mód van "együttműködési megállapodás" megkötésére - persze szóban - az építési időszakra vonatkozóan.

Célszerű a telek - persze a megfelelő jogi ellenőrző lépések megtétele utáni -vásárlást követően a telek haladéktalan körbekerítése. Ha megoldható, a végleges kerítés megépítése célszerű, legfeljebb a kapubejárat szélesebben hagyása és ideiglenes ( de megfelelő szilárdságú ) kapuval zárása célszerű.

A közmű építéseknél még nem feltétlenül kell felvonulási létesítményt kialakítani, de a mérőberendezések elhelyezése után azokat már célszerű a szomszéd figyelő tekintetének felügyelete alá helyezni.

A felvonulási létesítménynek a legcélszerűbb acél konténert bérelni, annak feltörése nehezebb, mint egy összetákolt fa bodegába bejutni.

A kezdeti felvonulási időszakban nem célszerű nagyobb értékű szerszámok helyben tárolása, néhány lapát, ásó, csákány eltulajdonítása még "beleférhet" a költségekbe, de a kézfúró stb. már komoly érvágás lehet. Ezért a tisztelt építtető kocsijába kell megfelelő dobozban kiszállítani minden munkavégzési napon az értékesebb szerszámokat.

Ha hosszabb idő alatt készülhet a ház, érdemes úgy szakaszolni a munkát, hogy a pinceszint, vagy a földszint legalább egy része teljesen zárható legyen mielőbb, ennek racionális megoldása, hogy acél keretek kerülnek betervezésre a végleges nyílászárók részére, és - ha földszint kerül zárásra - akkor ideiglenes lemezajtók kerülnek beépítésre a zárható részre. Viszonylag kis költséggel mód van a lezárt részen riasztó beépítésére, itt még akár egy mozgásérzékelős fényjelzős-szirénás jelző kialakítása elegendő lehet. A rendőrségre bekötés e szakaszban talán nem indokolt, meg , nem is biztos, hogy hatékonyabb, mint a szomszédoknak jelző sziréna vagy fényjelző. Ekkor még csak a kisformátumú betörők időszaka jött el ugyanis, akik ha látják a riasztót, nem nagyon folytatják az akciót.

Fontos a megfelelő szervezése a munkáknak is a megelőzés szempontjából: az értékesebb anyagokat, berendezéseket csak már zárható és riasztható terekbe építsük be, és mindig a legutólsó szükséges és még nem akadályozó időpontban legyenek csak a helyszínre szállítva.

Az elektromos munkák csövezésénél, kivitelezésénél törekedni kell arra, hogy a végleges riasztó rendszer szerelése mielőbb megtörténjen, immár a rendőrségre bekötött, több mozgásérzékelős rendszerben. Csak ezt követően célszerű az igazán értékes és kelendő szerelvények, fűtőberendezések stb. helyszínre szállítása és beépítése.

Kiegészítésként célszerű a következők mérlegelése:

· mindenképp javasolható az építésre vonatkozó biztosítás megkötése, ha nem generál vagy fővállalkozóval történik a munkavégzés, ( aki rendelkezik biztosítással ) és ha bizonyos nagyságrendet elér a munka értéke, azaz a kockázat meghaladja az ésszerűen egyénileg felvállalható mértéket. Ez persze építkezéstől , építtetőtől függ, mekkora érték.
· Nagyobb biztonságot jelenthet az építtető szempontjából a generál - vagy fővállalkozási konstrukció, hiszen itt a munkaterület JEGYZŐKÖNYVILEG RÖGZÍTETT átadása után a munkák befejezéséig - ha erre is kitér a jegyzőkönyv - a lopás kockázata is a vállalkozót terheli.
· Fontosnak tartom, hogy a helyszínre kiszállított illetve beépített anyagok, berendezések stb. jegyzékét az építtető napra készen ismerje, legyen listája, különösen biztosítás esetében ez hasznosnak bizonyulhat a károk elismertetése tekintetében.
· Amennyiben a kivitelezés részben vagy egészében házilagos, főként ha az építés tavasszal kezdődik, jó megoldás ha valaki szinte folyamatosan a helyszínen van, azaz felfogadott építőipari munkás szállás és étkezés valamint bér ellenében éjjel - nappal tartózkodjon a helyszínen. Ez sokat segíthet nem csak a lopások megelőzése, de például a beton utókezelési igénye, locsolások, stb. esetében is.
· Ha ömlesztett vagy raklapos anyagot kell a helyszínen tárolni, és nincs biztosítva a folyamatos felügyelet, a lehető legrövidebb idő alatt kell elhelyezni a telken az anyagokat, és lehetőleg az utcai front felől takart helyen. Ne legyen kihívás az órákig az utcán álldogáló anyagszállító, vagy az őrizetlen telken a kerítés közelében jól látható, csak átlátszó fóliával takart cementes zsák halmaz, stb.
· Amikor a ház már készülget, a belső világításokat célszerű változó ütemben és helyen felgyújtva hagyni, főként ha a belső terekbe a belátás ideiglenes függönnyel is takart, hiszen az esetleges otthon lévő tulaj jelentős kockázatot jelent a szándékolt lopás tekintetében.
· Bizonyos kockázat csökkentést jelenthet, ha a településen működő valamely szakcége a településen végzett őrjáratai keretében az építési helyszínre is "ellátogat", mert így rövidülhet és kiszámíthatatlanabbá válhat a lopásra "rendelkezésre álló" idő.

Most így első körben ezek jutottak eszembe, zárva soraimat azért szeretném elmondani: az építkezés és felújítás "veszélyes üzem", nem csak munkabiztonsági szempontból, de az "óhatatlan veszteségek" tekintetében is. A kockázatok ésszerű tervezéssel, kis figyelemmel csökkenthetők, de persze ki nem zárhatók.

Üdvözlettel és az esetleges kérdésekre készen állva:

tacsa

Arabella Creative Commons License 1999.10.25 0 0 2256
Tacsa!
A telefonszámot leírtam, amint elmentek a kollegák dohányozni, azonnal telefonálok, nem akarom feadni az inkognitómat:)
Hacsek!
Kérhetek töled egy eredeti Arabella lakás alakprajzot a valóságos méretek számadataival?
Mindenki!
A private email-em haldoklik, emailt csak Nexusban létezik!
Petra!
Anyóssal beszéltem babaügyileg, jól felizgatott, tiszta ideg vagyok... Képes vagyok rá???
A kérdés költői.
Mindenkinek!
A statikus azt mondta, hogy vájjuk ki a padlót és a mennyezett egészen a gerendáig, úgy 30 centin keresztül, hogy lássa a dolgokat.
Elkezdte volna a tegnap Kandúr a fejtést, de kiderült, hogy valami nagyon nehéz azt az 50 éves követ vésni. Kinek milyen tippje van?
Csóközön és köszönet: Arabella
Előzmény: tacsa (2254)
rocher Creative Commons License 1999.10.25 0 0 2255
OFF Te szegény tacsapapa, hogy bírod? Őszinte részvétem, ha ez segít. Sajnos kaláka-takarítást nem tudok vállalni, pedig nagyon szívesen szoktam segíteni a barátaimnak, de most elég zsufi van. petrapapa új helyre megy dogózni, aztán be vagyok fogva rendesen otthon.

Tacsakata csak eszik-alszik? És mekkora már?

üdv:petra
On

Előzmény: tacsa (2254)
tacsa Creative Commons License 1999.10.25 0 0 2254
Helló Mindenki!

Arabella! Jelezz vissza itt vagy bárhol, ha sikerült a srácot elérned, hogy ne erőlködjek tovább!

Hacsek! Tégla burkolat ügyben megszültem a javaslatomat, emilben elküldöm Neked is, talán még valahol valamikor használhatod. Ha van ellenvéleményed, arról szívesen értesülnék.

Tacsakata mai programja ( mint az elmúlt mostmár 2 hétben ) eszik - alszik és ez ismétlődik!

Csobánkai státuszról csak annyit, hogy eszméletlen mennyiségű porokat nyelek takarítás közben, úgyhogy ha valakinek vályog kell, csak szóljon.-))) Egyébként képzeljétek , a hálóban a szőnyegpadlót felemeltem, és alatta 0,5 cm vastag sárga por állt teljes felületen. Nem fogjátok kitalálni mi volt az: a szőnyegpadló eredetileg fehér szivacs része halódó formátumban.

Na, üdvözlet!!

Robin Creative Commons License 1999.10.24 0 0 2253
köszi Tacsa,
nem gondoltam semmi rosszra. Ne gondold, hogy könyvből mindent meg tudnék csinálni, vagy hogy bele is kezdek. Ilyet nem is terveztem. A pénzügyi terv két dologra kell. Hogy a vágyaim és a realitás valahol találkozzon (ha látom mi mennyibe kerül, jobban tudom fékezni magam) és legyen egy 'munkamenet', hogy menet közben ne szaladjon el velem a ló (és a valóban szükséges munkákat meg tudjam csináltatni). A másik oldal, hogy ha kölcsönt szeretnék, ahhoz munkafázisonkénti tervet kérnek. Ennek a végleges változata úgyis csak akkor alakul ki, amikor már a mesterkkel beszélem meg a munkát.
Nagyjából ugyanilyen árakat láttam én is.
Előzmény: tacsa (2252)
tacsa Creative Commons License 1999.10.24 0 0 2252
Na, azért nem valamelyikteknek írok, mert mindenki mindenbe beleszól -))))

Üdv, és bocs.

1. A kivitelező kontra tervező ügyben csak annyit mondanék, magam voltam mindkét oldalom, igaz, a kivitelezésben nagyberuházások fővállalkozói vagy beruházói oldalát ismerem elsősorban. Azt higgyétek el: vannak tisztességes vállalkozók és tervezők egyaránt, mint ezt Hacsekkel többszrör le is írtuk. Korábban hosszas eszmefuttatás volt ugye a bizalom ügyében, erre most nem térnék ki részleteiben, de akit érdekel, érdemes visszalapozni.
2. Azért amit Robin írt a könyvekről, ahhoz szeretnék egy fiktív példát hozzátenni: ha mondjuk az ember felesége mondjuk vakbélfájdalommal küszködik, nem hiszem, hogy nekiállnék az orvosi könyvek alapján műteni. De nem öntenék kohóban vasgerendát, vagy nem gyártanék chipet a pincében, még ha Csobánka völgyben fekszik is, és az agyagban bőven van szilicium is. Meg pénztet sem nyomatnék, hogy aktuális bankrablásokra is utaljak.Szóval azért szeretném hinni, hogy nem feleslegesen tanultam mondjuk 10,5 évet az egyetemen, mert tök felesleges volt, ha mindezt könyvből is meg lehet csinálni.
3. Azért hogy Robin lássa nem haragból írtam, íme néhány ANYAG- ÁR a közelmúltamból:

* csempe: 1.500 - 6.000 között, igényszint szerint, úgy gondolom, felújítás és átlagos értelmiségi igény esetén olyan 3.500 körüli a reális költség ( m2-enként )
* padló: a teherbíróképesség érdekében a nagyobb vastagság miatt m2-enként 2-500 Ft-al több, itt kb. 3.800 - 4.000 a reálisan figyelembe vehető fajlagos költség
* a laminált parkettában nem vagyok otthon, a hajópadlót tudom, az is orientálhat: kb. 2.000 - 2.500.- Ft/m2 a fenyő, normális viszonyok között.
* festék: nincs még aktuális adatom, az még csak most jön.
* tapéta: mai ár: fűrészporos mezei 33,5 m hosszú, 0,53 m széles tekercs ára a BRICCO-ban 1.390.- Ft ( bruttó ) , ami kb. 15 m2-re jó. A többi akár m2-enként 2.500-3.000-ig is mehet, pl,. hőszigetelt kivitelben.
* szaniterben igényszint függő igencsak a dolog. Az Alföldi igen olcsónak mondható, egy normál kis mosdó akár 10.000.- körül lehet, a WC csésze is alig több ennél. Ugyanakkor más márkák , színezett kivitel esetén sokszoros költség lehet, a fűtött, melegvizzel alsó mosást is biztosító WC fedő akár több 100.000.- Ft-os árszintet is elérhet. A csapok sokszor drágábbak mint a szaniter. Egy keverős zuhany csaptelep 25.000.-nél kezdődik igényesebb kivitelben. ) Kludi ). A színes például nekem 40.000.- volt sárgában, ( a kék padlóhoz ) de ugyanez pirosban 60.000!
* a zuhanykabin valahol 80.000.- körül kezdődik, ugyancsak extrák függvénye az ár, a Jacuzzis bőven 150.000.- körüli.
* polc ügyben árakat nem tudok mondani az igényszint megjelölése nélkül, de javasolni tudok: ha megtervezed a polcodat, és legyártatod a faanyagot, majd otthon csillag csavaros - fúrógépes módszerrel összecsavarozod, kis ügyességgel minden barát és látogató csodájára járhat, egyedi polc-szekrény rendszered készülhet, olyan IKEA - szerű színvonalon, de annak a fele ára alatt!!!! Vájtszemű asztalosok kivételével - meg akik beléd akarnak kötni - a kutya nem nézi, hogy ha hanyattfekszel a padlószőnyegen, akkor alulról 66,3 fokos szögben kilátszik 2,4 csavarfej.

4. ARABELLA !!!!!!! A villogós segédletem ( juci féle ) bent maradt a cégnél, ezért csak így próbálok jelezni: HOLNAP, AZAZ HÉTFŐN 8,30 - 12.00 ÉS 13.00 - 16.00 ÓRÁKOK KÖZÖTT HÍVD FEL A 06 - 26 - 321 - 329 telefonszámot ( ez az enyém otthoni normál ottlakásom esetében ) és kérd a LALIT, mondd hogy Te vagy Arabella, és máris nyert ügyed lehet, ha megállapodtok!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

5. Rablás - lopás stb. ügyben kicsit csigázlak benneteket, majd holnap írok...

Üdv tacsa

*

Robin Creative Commons License 1999.10.23 0 0 2251
Tudjátok, a házépítéskor és a lakásfelújításkor nem egészen egyforma a helyzet. Ha a szükséges anyagoknak utánnajárok, az anyagszükségletet centivel és némi rátartással én is meg tudom határozni, legalábbis annyira, hogy nagyon ne lehessen átverni. Persze marad igy is tér, mert a szükséges csöveket nehezebben tudom megbecsülni, mint mondjuk a csempeszükségletet. Az munkához szükséges kellékanyagok (simító, ragasztó pl) általában ráírják a csomagolásra hogy mekkora területre, milyen mennyiséghez elég. No a mester biztos ennél olcsóbbat tud szerezni, tehát ha a bolti árral számolok, nagyot megint nem tévedhetek.
Azt is tapasztalat, hogy egységárat mondanak a festés, tapétázás m2-ére, és hogy ebbe mit értenek bele. Van néhány egyszerű ismertető könyvem, amit a felújítás házilagos megvalósításához ad útmutatót, és segít a számolásban. Nem nagyon tudom, hogy a nálam szükséges munkákhoz mire is kellene egy tervező (azért egy teljes felújítás már mögöttem van), építész meg azért akad, de nekem örömet szerez megtervezni a munkákat, megérteni mit miért akkor és úgy kell megcsinálni. Szóval kéretik nem lebecsülni engem, amiért igy is belevágok. Ráadásul se egy tervezőnek, se egy építésznek nem 'bolt' az én felújításom. Ha nagyon akarnám lehet hogy a munkák egy részét meg is tudnám csinálni. Sokkal jobbnak tartom viszont azt, hogy jó szakember csinálja meg, és 2-3 év múlva is jól érezzem magam itt.

Droopy, köszi a segítséget, de ahogy írtam, inkább nagyléptékű árkalkulációt csinálnék magamnak és ehhez reméltem segítséget az anyagárakról. Mégegyszer köszi és a többieknek is. Ha valakit érdekel mire jutottam az árakkal, keressen mailben meg.

stoki Creative Commons License 1999.10.22 0 0 2250
Ez az gyilkoljátok egymást...:)))!!!
Előzmény: Droopy (2249)
Droopy Creative Commons License 1999.10.22 0 0 2249
Hello Kennedy

A mezei nem szakerto epittetonek igenis meg kell biznia valamelyest a kivitelezoben es a tervezoben, mert a szakertelmuk csak utolag derul ki. Es az meg mar keso.

Vagy maximalis bizalmatlansaggal lehet egyedul epitkezni mint ahogy Ezermester csinalta.

Valahol a ketto kozott van egy egeszseges egyensuly.

Udv:Droopy

Előzmény: Kennedy (2245)
Hacsek Creative Commons License 1999.10.22 0 0 2248
Hol vagy??
Előzmény: Kennedy (2247)
Kennedy Creative Commons License 1999.10.22 0 0 2247
Nem csodálom, hogy nem találsz!

Ha te tudnád, hogy én most hol vagyok!

Előzmény: Hacsek (2246)
Hacsek Creative Commons License 1999.10.22 0 0 2246
Á, Prezident!
Jó, hogy látlak! A hét eleje óta ötször kerestelek! Meg tele van az emilboxod is!!
Előzmény: Kennedy (2245)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!