Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Én szerintem meg a GRAU kód az, ami kapitálsan szar az esetek egy részében. Annak, aki ismeri a szovjet eszközök és szevezeti háttér történelmét annak érhető a katyvasz, de aki elsőre látja annak mégis első gondolata néhány eszköz csekkolása után az lehet, hogy mégis mi ez a fostaliga jelölési rendszer. Konkrét példákkal mutatom be, hogy mi a gond.
Hogyan lesz az, hogy pl. a 2K12 Kub és 2K11 Krug közepes-nagy hatótávolságú SAM után a kettő közé eső, de azonos kategóriás Buk meg 9K37 lesz? A Kub és Krug GRAU kódja a 2S1 és 2S3 122/155 mm-es tüzérségi lövegekével azonos csoportban van. Hej, ezek aztán tényleg "hasonló ezközök". Ez kb. olyan szintű hülyeség, mitha az F-15 vadászgép lenne, az F-9 meg 155 mm-es önjáról tüzérségi löveg... (Na jó, a példa kicsit túlzó, mert az egyik repülő, a másik jármű, de gondolom érthető.)
A csöves légvédelmi tüzérségnél az Sz-60, KSz-19/22 hogyan illeszkedik ebbe a sorba...?
Hát mi a helyzet azzal, hogy a légiharc-rakétának nincs GRAU kódja, de a tök ugyanarról a repülőgépről indított levegő-föld rakétának (mondjuk H-29 a Szu-35-ről) meg van...?
Hát ebben aztán tényleg "van logika"...
Ráadásul annyira hasonló GRAU kódok is vannak, hogy néha a meresztem szemem, hogy akkor most 9M331 vagy 9M311-et látok, mert rohadtul nem mindegy, de szövegben meg összefolyik. Ilyen a nyuagati név és típusjelekkel nincs, csak sokszor szarul vagy nem különböztetik meg az alváltozatokat, de az nem a kódrendszer hibája, ha rosszul használják.
Szóval van akinek erre, van akinek meg arra áll rá az agya, de ekkora arccal leszólni még egy sima jelölési rendszert is úgy, hogy a GRAU kód anomáliáit meg sem nézed, az nálam epic faceplam. És ezek az anomáliák csak úgy fejből, helyből ugrova vannak, ha nekifutnék és végigmennék az egészen sanszosan lenne még ilyen....
Hát szerintem meg pont nem jól megjegyezhető. Teljesen idétlen nevek, és néha ugyan van benne logika, de általában inkább semmihez nem lehet kötni. Ha már egyeseknek nehezére esik megjegyezni egy-két egyszerűbb GRAU kódot, akkor nem lenne praktikusabb a "Buk RPN?". Egyből lehet tudni, hogy Buk komplexum (ja, várjunk csak, azt sem lehet megjegyezni, legyen inkább SA-XX!), az RPN-t pedig meg lehet tanulni micsoda. De ha nagyon muszáj, akkor SA-17 RPN.
Elore szolok nem flamelni akarok, sem teged vagy mast meggyozni.
Csak felhivnam a figyelmedet arra, hogy a kiserletben, ahogy a videon lathato mind a cel, mind a raketa statikus. Ezert lathato szerintem a celon nehany esetben annyira tisztan a pillango formaju serules. Viszont az MH 17 eseteben a relative sebesseguk ha jol sejtem 3-4 Mach kozotti, ami a repeszeknek mas eredo vektort adott, igy az MH 17 eseteben nem lehettek olyan meroleges becsapodasok, mint a statikus tesztnel. Ez magyarazza szerintem azt, hogy miert nem annyira szabalyosak a "pillango" alaku serulesek az MH 17 roncsain.
Ez maganvelemenyem, nem akarok flamet belole, ha van reakciod nyugodtan ird le, majd tudomasul veszem, de nem fogom tovabbvinni.
Ez nekem is szemet szurt, erdekes arak ropkodnek. Viszont jo lenne latni, hogy valoban mit takar az a 7 osztaly, illetve az a 4 osztaly.
Itt off, de mostansag hazalnak a cseheknel az amerikaiak UH-1Y gepekkel. 12 gepet ajanlanak kb. 500 millio dollarert, mig a szlovakoknak 9 db UH-60 ( talan M altipus )-t szallitanak kb. 260 millioert. Mondjuk a cseheknek a csomagban van jopar elektronikai rendszer, meg 25 db. potmotor.
Mindenesetre ha ugy szamolunk, hogy a fegyver ara, es a varhato alkalmazasi elettartama alatt felmerulo karbantartasi, upgrade, es egyebb koltsegek valahol az 1:3, 1:4 aranytol kezdodnek, akkor az ilyen csomagoknal akar tobbszoros kulonbsegek is kijohetnek attol fuggoen, hogy a vevo hany evnyi logisztikai, upgrade tamogatast rendel meg, + ugyebar az uj fegyverrendszer jelentette komplett infrastruktura kiepites, uzemeltetoi lancban dolgozok kikepzese, hadrendbe allitas ( manualok forditasa akar ).
Nem biztos hogy a vegen az olcso megoldas a legolcsobb. Az viszont biztos, hogy a hatterben komoly meggyozo eszkozok vannak felhasznalva, es a fentebb leirtak miatt egy ilyen szerzodesnel rengeteg lehetoseg van a kodositesre, rejtett tularazasra.
Ha mar emlitettem a cseheket, jelenleg Izrael is hazal naluk a Spyder-rel.
Miről beszélsz? SZéttrolkodod a topikot a marhaságaiddal. Közismerten mind a két nick az enyém, sosem volt titok, és veled ellentétben isemerem a nyugdijas szó helyesírását..
A 9Sz36 (Chair Back) radar felálított helyzetben képes 360 fokos pásztázásra? Foroghat a torony vagy csak szektoros keresésre alkalmas? A képek alapján nem egyértelmű, videót nem találtam róla egyelőre.
Ejj, de jó lenne megtudni többet a működéséről! Azért ezen már látszik, hogy jóval kifinomultabb szerkezet mint a korábbi komplexumok. A zöld színű kijelző mi lehet?
Nem mergesnek kell lenni ha valaki lebuktatott hanem vallalni a felelosseget. Tudod az altalad is emlitett "becsulet"
Hany neven is irkaltal meg irkalsz most is ? Vajon miert van ennyi kulon nickre szukseged. Csak nem az ujra es ujra elhasznalodott "becsulet" miatt?
Jo hirem van samodra. Nem kell aggodnod az ujra elhasznalodo becsulet miatt mert az csak egyszer hasznalodik el. Mar regen nincs neked igy nincs miert aggodnod sem.
Itt szépen látszik hogy az antenna helyszögben 0° és 50° között kutat célt (oldalszögben 160°), amit 5 kutatási sávban oldanak meg, illetve a max felderítési távolság 100km.