Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
Ismered a mondást Jó pap is holtig tanul. Direkt nem írtam,hogy mi a szakmája, amúgy az ötletek mindenkinek jól jönnek, bár azt is írtam sokszor,hogy rengeteg dolog ki lett vele próbálva, amióta megvan.és ahány ember annyi féle variáció létezik, mindenki másképp próbálja. (a szakszervizes emberke meg hozzá sem tudott szólni )nem hogy ötlettel, de sehogy, pedig az lenne a dolga elvileg. Még egy kérdés, kinek milyen rendszerbe üzemel a kazánja?nyitott?zárt?
Ez az hogy azt egyáltalán nem birjuk felfűteni és ott egyenlőre csak radiátor kiállások vannak, nincs feltéve radiátor. elvileg elég lenne, de így egyenlő a nullával. Szerinted mit lehetne még ott? Telibe ráengedni a vizet hőcserélő nélkül?nem tudom... szerintem az sem megoldás, bár egy ideig biztos a beton is kivenné a meleget, de most lett kész és nem szeretnénk felverni a betont, ha gáz van.ja és a drága lapot.
Ha ez a rész nekem szólt, akkor most levelezésbe vagyunk a forgalmazóval és már írtam részleteket, hogy milyen kifogásokat találnak a hibára. Amit persze semmivel nem tudnak alátámasztani, eddig két levelet kaptunk tőlük, amit az elsőben leírtak azt Pl.: a kéményünk nem felel meg ennek a kazánnak az üzemeltetésére. a második levelükben pl. a kémény mérete az előírásoknak megfelelő. és még sorolhatnám. Ez nevetséges. Vékonycsöves nekik a 2"-os rendszer. A második levélben már javították,hogy az is jó.
Persze, és én köszönöm szépen az ötleteket és hozzászólásokat!az egyértelmű, hogy fórumon keresztül nem lehet megszerelni. Egyébként a férjem csinálta a fűtést, és már neki sincs ötlete, kipróbáltak mindent amit lehetett. utána kezdtem itt kérdezősködni.
A kátrány az alacsony hőfok miatt van,ahogy írod. Utána nem értem, mert ha kicsi egy kazán akkor hogy dübörögne 80-90fokon? Pont akkor dübörögne, ha nagy lenne,nem? Egyébként én nem tudom magunkat kifűteni, és nem csak én, apósom és a férjem sem.
Valami nem stimmel az biztos. Van egy-két ellentmondás. Ha hőcserélő van a padlófűtés részen, 30-40 fokos kazán előremenővel sose fogod felfűteni a padlókört. Nyomatni kellene továbbra magas hőfokon a kazánt. Nem kapcsolgatni sehová.
A vegyes kazánokat nem szabadna tartósan teljesítményének 40 százaléka alatt üzemeltetni. 80-90 fokos kimenő víz lenne ideális. Ezt olvastam több gépkönyvben. Ha a kazán teljes teljesítménnyel dolgozik, akkor optimális a hatásfoka. Továbbá a kazán és kémény élettartama is hosszabb, és minimális a kátrány és savképződés. 30-40 fokon üzemeltetve a hatásfok minimális, és a tüzelőanyag felhasználása meg gazdaságtalan. Andi letekeri 30-40 fokra a csőtermosztátot. Arról szeretnénk meggyőzni, hogy pár napig ne tegye, lássuk mit csinál a rendszere.
A mi Viadrus 5 tagos kazánunk 25 Kw-nak van írva fa tüzeléssel, és kifűti a 130nm- es házat, 23-24 fok simán elérhető vele.
A kazán kimenő csövén a csőtermosztát úgy van beállítva, hogy 70 foknál bekapcsol 50 foknál kikapcsol, tehát e között ingadozzik a kazánban lévő víz hőmérséklete. Az elején egy kicsit lejjebb van véve, hogy ne a 70 fokos vízre hozza a 20 fokos hideg vizet, de ez kb. egy óra.
Van egy maszek készítésű kazánom. Az szeretném megtudni mit lehetne kihozni belőle teljesítmény terén. Szeretném megtudni érdemes-e összeépíteni egy apríték égetővel. Akinek van valami ötlete írjon. Egy képet is mellékelek.
A méretek: Külső méretek (a külső köpeny 3mm es lemezből készült): Hossz: 77 cm Magasság: 102 cm Szélesség: 69 cm Az ajtók 30×22 cm esek. A huzatszabályzó nyílás 10×10 cm es. A füstcső átmérője: 14,8cm.
Az előre menő és a visszatérő ág 2 coll os csővel csatlakozhat. A kazán rendelkezik 2db 1 coll os csonkkal, melyre különböző szabályzók és biztonsági berendezések köthetők. (Fagytalanítás megoldható.)
A tűztér méretei (4 mm es lemezből készült): Hossz: 60 cm, Magasság: 84 cm, Szélesség: 48 cm. A tűztérben 4db öntöttvas (DT 9 es) rostély található. A kazánon nincs szigetelés.
Van egy maszek készítésű kazánom. Az szeretném megtudni mit lehetne kihozni belőle teljesítmény terén. Szeretném megtudni érdemes-e összeépíteni egy apríték égetővel. Akinek van valami ötlete írjon. Egy képet is mellékelek.
A méretek: Külső méretek (a külső köpeny 3mm es lemezből készült): Hossz: 77 cm Magasság: 102 cm Szélesség: 69 cm Az ajtók 30×22 cm esek. A huzatszabályzó nyílás 10×10 cm es. A füstcső átmérője: 14,8cm.
Az előre menő és a visszatérő ág 2 coll os csővel csatlakozhat. A kazán rendelkezik 2db 1 coll os csonkkal, melyre különböző szabályzók és biztonsági berendezések köthetők. (Fagytalanítás megoldható.)
A tűztér méretei (4 mm es lemezből készült): Hossz: 60 cm, Magasság: 84 cm, Szélesség: 48 cm. A tűztérben 4db öntöttvas (DT 9 es) rostély található. A kazánon nincs szigetelés.
De igazad van, de alap esetben a szerelőnek meg kellene tanítania fűteni a bácsikát vagy nénikét. Mivel ez nem történt meg, és nem mi szereltük a rendszeredet, nem is vagyunk ott személyesen, ezért csak ötleteket tudunk adni, aminek az eredményéből kipróbálás után tudunk következtetni erre vagy arra. Ezért vagyunk itt mindannyian, hogy segítséget, ötleteket kérjünk, adjunk és kapjunk.
ez lehet a kazán túl nagy teljesítménye miatt, vagy valami rendszerhiba miatt.
ha kicsi lenne teljesítménye, akkor düborogna 80-90 fokon és nem tudnál meleget csinálni a lakásban.
egy durván 90 nm-es lakáshoz mondta nekem a szakim, h elég egy 25 kW-os kazán. (a gázom is annyi) az előző lemezem 30-35 volt, és azért " kellett" 40 fokon járatnom, mert kifűtöttem vele a családot...
És lehetnék én egy 80éves öreg néni vagy bácsi, aki nem tud kísérletezni ezzel azzal, csak fűteni szeretne. Alap esetben vesz az ember egy kazánt és csak fűtenie kell benne.(ez lenne a normális) és x időnként kitakarítani (kormolni) nem két naponta vakargatni róla a cuccot. Szerintetek nincs igazam?
Nem vagyok szerelő, de én még mindig azt mondom, amit említett is az előbb valaki,hogy ez a kazán nem felel meg a 36.5 vagy 35kw nak aminek árulják. egyik helyen ezt másik helyen azt írják róla.
Azért tekerem vissza, mert akkor a padlófűtéses részünkbe(amit hozzáépítettünk) 16fok van, és 1-2 héten belül ki szeretnénk oda is cuccolni. Értettem,hogy mit írtatok, de most a hidegbe ha felveszem a termosztátot 70-re már akkor is csak 60fokos vizet képes fűteni. Azt írtátok, ha felfűtötte a rendszert visszavehetem a termosztátot. De a rendszer vizét egy egész nap is kevés neki, hogy felfűtse. Vagyis nem tudja felfűteni!
Eladó a kazánom. Itt megtalálod a fontosabb méreteit, fényképet is találsz róla. A teljesítményében nem vagyok tuti biztos. A vállalkozó teljesítményre vonatkozó állítását a tűztér mérete alapján saccoltam. Lehet, h egy igazi szaki mást mondana.
Na de Andika! Mondtuk itt többen, hogy emeld meg a csőtermosztáton a hőfokot. Megemelted, és jobb volt. Ebben az irányban kellene talán elindulni. Az meg nem baj, ha a szivattyú ki-be kapcsolgat. Fokozatosan kell felfűtened. Nem értem, hogy miért ragaszkodsz ahhoz, hogy mégis visszatekered... Ha 30-40 fokon fűtögetsz, akkor tönkreteszed a kazánodat meg a kéményedet. Nehogy azt mondja a forgalmazó, hogy nem megfelelő használat miatt ment tönkre, és ezért nem érvényes rá a garancia.
Eladó a kazánom. Itt megtalálod a fontosabb méreteit, fényképet is találsz róla. A teljesítményében nem vagyok tuti biztos. A vállalkozó teljesítményre vonatkozó állítását a tűztér mérete alapján saccoltam. Lehet, h egy igazi szaki mást mondana.
Most érkezett egy újabb levél,amiben önmaguknak mondanak ellent. Az előző levelükhöz képest. Ja és odamerték írni, hogy évente 30-40 (ki tudja még hány) ugyanilyen panasz érkezik hozzájuk mint a miénk. nem azért vettük hogy szórakozzunk, levelezzünk, hanem hogy tudjunk fűteni. De szerintem igazad lehet a teljesítménnyel kapcsolatban.
De mindent kipróbáltunk már amit lehetett, 2 hónapja folyamatosan próbálkozunk, én már csak arra tudok gondolni,hogy valóban nem akkora a teljesítménye mint amekkorának hirdetik ill. árulják.
Köszönöm a szűrővel kapcsolatos információkat. Hol lehet 2"-os méretűt szerezni belőle? (Gondolom a neten ráakadok valahol.) A tartállyal az helyzet, hogy jelenleg a hidroforos öntözési rendszerben üzemel. Lemértem, hogy esetleg érdemes lenne kiszedni belőle. Mivel elég kicsi ezért benne hagyom. Jövőre megszüntetem a hidroforos rendszert, ha lesz rá elég pénzügyi háttér. Először a fűtés.
Sziasztok. Pár napig nem voltam, de fűtök vagyis inkább fűtögetek, mert kb.30-40fokkal döngettem tegnap. Futjuk a köröket a forgalmazóval, mint kiderült a szakszervizes emberkéik nem értenek a vegyeskazánhoz(jó mi?) ők gázszerelők. Aztán a vevőszolgálatos nő olyanokat mondott, hogy nevetséges."A fűtési rendszerünk vékonycsöves" 2"os csöveink vannak az egész pincébe. "A huzatszabályzónk nincs bekötve mert lóg a lánc a földön" A lánc kb.20 centivel hosszabb, ezért lóg le. A kéményünk nem megfelelő. érdekes,hogy a második levelünk után már az is megfelelő lett. Ja előtte azt mondta, hogy újra kell rakni:-) Szóval a lényeg, hogy nálunk minden rossz(szépen kifejezve) az ő kazánjuk pedig tökéletes (Solid Plus). Azt mondta nem hajlandó végighallgatni mit akar a férjem mondani, és elküldte a hölgyemény melegebb éghajlatra.(szerintetek normális viselkedés ez egy vevőszolgálattól?)
Ha tudtam volna, hogy ennyiből össze lehet rakni egy vezérlést.....!
Most úgy érzem, hogy lehúztak a PLC-s csoda automatikával, ami egyébként nem tud többet, mint amit leírtál, de nem is merem megmondani, hogy mennyi volt...
Szóval minden rendszer építésben gondolkodó érdeklődő olvasson ,tanuljon és olvasson.....
A füstcsőre egy 1500 Ft-os gagyi termosztátot tettem. Hót csupasz, semmi hőfokskála. Van egy érzékelője, amit rögzítettem a füstcsőre. Az a szerepe, hogy amikor a füstcső hideg, akkor felülvezérelje az elmenő ágon levő csőtermosztátot.
Ugyanis az esetek 90%-ában a kazán a pufferbe dolgozik. Ilyenkor hiába alszik ki a tűz a kazánban, az elmenőn levő csőtermosz meleg marad, mivel a puffer és a kazán között kering a víz. Most úgy van beállítva az "elektronika", hogy a füstcső kihülésekor automatikusan a lakás felé kezdi el keringetni a vizet a kazánból. Ez a folyamat addig tart, amig a csőtermosztáton beállított értékre (nálam 40 fok) vissza nem hül a víz. Mivel a fapakolást este hagyjuk abba, így direkt jó, hogy fürdésre, tv-nézésre 1-2 fokkal melegebb lesz a lakás. És gyakorlatilag az összes energiát- ami a maradék parázsban van- ki tudjuk használni.
A mágnesszelepek története érdekes. Én tök laikusként álltam neki a projektnek. Olvastam, hogy van 3 járatú, három utas motoros szelep. Kb 30.000/db. Majdnem megvettem, de hál Istennek utánna néztem. A 3 járat stimmel, de csak 2 út van 30e pénzért. Na ilyenből nekem kettő kellett volna. Azért, mert a puffertartályba csak egy bemenő, és egy kijövő cső van. Takarékossági okokból:))
Akkor berágtam, és átrajzoltam az egészet mágnesszelepre. Szerencsére sikerült olcsón szereznem 3 db 1"-ost 20e-ért. Kellett még 4 db visszacsapó-szelep(4e/db) és kész. Így megoldottam 36-ból a két 2 utas szelepet.
A tartályba is fölöslegesnek tartottam a két bemenő meg a két kijövő csövet. Eleve plussz 25e ft lett volna az a rengeteg cső. Agyaltam rajta egy keveset, és egyszercsak összeállt a kép.
Az elektronikával ugyanígy jártam. Az tudtam, mit csinál egy relé. Azt is, mit csinálnak a termosztátok. A többi meg már csak gondolkozás. Aztán mindjárt nem 25-30e ft lett a vezérlés.
A kazán visszatérőjére sztem nem kell csőtermosz. Nekem ez a 4000l-es tartály úgy üzemel, hogy 70-75 fokra fűtjük fel, és amig le nem hűl 40-45 fokra, addig nem gyújtunk be. A természetes rétegződés miatt szerintem amikor középen 75 fokos a víz, akkor alul nem lehet több 65-nél. Tehát ezt a visszatérő hőmérsékletet kapja a kazán. A 4000 liter már akkora mennyiség, hogy nem lehet csak úgy sitty-sutty felforralni:) Kazán a talpán, ami percek alatt 15 fokot emel a 4000 liter vízen:)
Sok igazságot leírtál. Szerintem nálam is el van k...va vmi, mert a 1,5m3-es tartály 70..80C-re fűtve, csak 1 éjszakát húz ki, úgy hogy délelőtt már elindul a gázkazán és 1 óra alatt 65..68 C-re visszafűti a tartályt. Sajnos én abban bíztam, hogy a tartályból sokáig lehet kicsavarni a meleget, de a tapasztalat az, hogy a 60C-s víz a radiátoroknál, főleg minuszban már nem sokat tud villantani és újra lehet fűteni.
Nem tudom, hogy kellene átalakítani a rendszert, talán közvetlen mehet be a gázkazán tényleg nem tudom. Most mérem, hogy egy fűtési szezonban mennyi fa és, mennyi gáz megy el, majd aztán döntök, hogy mi legyen.
Sziasztok, Köszönöm a választ! Most úgy tűnik sikerült belőni. Begyújtás után a huzatszabályozós ajtót kinyitva hagyom, hogy beröffenjen rendesen a tűz, lezárom és a huzatszabályozó szépen tartja a 60 fokot. A szekunder levegő szabályozóját egy kicsit nyitvahagyom. Remélem kihúzom a telet. :)
ide is bedobom a kérdést. A pufferes topikban írták, hogy Ausztriában a tartályokat kaviccsal töltik fel illetve vizzel.
Érdekes ez a kavics dolog. Akkor ez a tartály lassabban melegszik fel és tovább tartja a meleget, ergo elegendő kisebb térfogatú tartály a rendszerbe. a kevesebb víz miatt kisebb a nyomás, ezért a tartály alakja nem olyan lényeges. viszont kizárólag hőcserélőn át lehet fűteni illetve a hőt kivenni.
Valaki írta korábban, hogy vastagon szigetelt betonkockába teszik a hőcserélőket. Jól gondolom, hogy azonos térfogatú beton több hőt tárol mint a víz? Hasonló lenne a padlófűtéshez, csak itt magasabb lenne a hőmérséklet, akár 80-90 c is. Ki mit gondol erről?
Mi a fűtési rendszerekbe az úgynevezett "Y" szűrőt használjuk nevét az Y betürűl kapta mert úgy is néz ki vagy még szenyszűrőnek is szokták nevezni mert ezekben a szűrő fém betétes és akár a gőzt is kibírják.Lehet kapni 1/2" tól 2" ig menetes kivitelben 2" felett karimás kivitelben . A fűtési rendszerek visszatérő ágába szerelve a szivattyú elé rakjuk ezzel védjük a kazánt is és a szivattyúkat is.
Az 1500l tartályról érdeklődnék hogy mennyiért válnál meg tőle. Vagy esetleg csere érdekelne e igaz nagyobb tartályt nem tudok ajánlani de fűtésszereléshez való dolgokat esetleg.
Ha most vágnék bele a fűtésátalakításba, 60kw-os kazánt, 4000l-es puffert .... építénék be. A mi házunk 120-130 m2 műanyag nyílászárókkal, hőszig nélkül egy szinten (a födém legalább le van szigetelve). Én nem mertem a vezérlésnek nekiugrani, a szerelőm hívott egy villanyászt, aki kicsit komolyabb munkákhoz szokot (3órát kinlódott a rendszeremmel+segített a padlófűtés légtelenítésében is) A füstcsőre milyen termosztátot tettél (gondolom ha nem ég a tűz lekapcsolja a kazán keringetőjét, hogy ne pörgesse feleslegesen a 90c-os vizet). Én arra is gondoltam, hogy a kazán visszatérőjére is kéne egy csőtermosztát, hogyha magasabb 90c-nél beindítsa a padlófűtés visszahűtés céljából. nem lenne jó a puffert felforralni. A mágnesszelep tem tudom mire jó, nálunk két motorosszelep vált a szerint, hogy a fűtéshez van e elég meleg víz a puffrba, vagy a gázkazánt működtesse. Az okos szerelőim a gázkazán elé raktak iszapleválasztót, hogy a 12 éves öntötvas hőcserélős, azóta teljesen kikapcsolt gázkazánt megvédjék. Ezt az iszapleválasztót majd a padlófűtés előremenője elejére szeretném áttetetni, hogy érjen valamit.
Szerintem régen Tőled vettem az infókat a Badigó kazánról:-D Neked is kiskazános van ha jól emlékszem.
Rámsózott fenyő brikettel, és kicsit tulságosan nagyra sikerült tölgy és bükk rönkfával (50-60 cm hosszú 10-25 cm átmérő) fűtök. Egy sor brikett, 1-3 rönk nagságától függően, majd plafonig brikett. Elöl a kis ajtónál egy tíz centis rés barad, ide papír, vékony gyujtós, és ha eszembe jut néhány "bőr fa" kerül, és egy pici használt étolajat rálocsolok. Begyújtás után negyed óra, amíg az üzemi hőfokot eléri, ilyenkor 0,5-1 cm re kitámasztom az alsó szellőző csapóajtót. Eleinte egy kicsit sok levegőt adtam neki, sikerült a kis töltőajtóról és a hőcserélő ajtajáról leégetnem a festéket (momentán a kis töltőajtó belső lemeze narancssárgán izzott :-D), valamint olyan hangokat hallatott, mintha 10 kg-os kalapácsal vernék. Szerintem ezzel egy pár mázsa fát sikerült elprédálnom. de így fixre nyitott szellőzővel, hogy nem kap túl sok levegőt 2-3 órát is elpöszmörög. Szerintem rendes tüzifával is meg lehet így pakolni.
Elöször is köszöntök minden kedves Fórumost aki megpróbál segiteni ötleteivel, tapasztalataival ebben a mindenki által zsebbevágó témában sorstársainak. Célirányosan kérdeznék /kevés időm van fórumozni/ , minél több tapasztalatot szeretnék szerezni a SOLID +Plusz öntöttvas kazánról,mert előbb-utóbb itt a tél és nem vagyok róla meggyőződve,hogy ezzel a kazánnal nyugodtan nézhetek elébe. Tehát erről a tipusról sziveskedjetek nekem ŐSZINTE véleményt mondani annál is inkább,mert reklamáció szintjén a forgalmazóval már a "második" fordulónál tartok.Hozzászólásotokat előre is köszönöm.
Nem igazán jó ötlet. Mire megoldod a hőszigetelést alul és felül, bonyolultabb, mint egy tartály. Meg ott van a fólia hőállósága, (mert nem 40-50 C fokos vizet kellene tárolni) és a szivárgásmentesség, ami hosszú távon nem biztosított. És még nem beszéltünk a zoxigénnel való folyamatos érintkezésről, ami nem olyan nagy baj, ha réz hőcserélőkkel adjuk át, és vesszük ki a hőt, de az meg kicsit drága egy ilyen projekthez.
Nekem is Badigó kazánom van, és ez az elölről begyújtás felkeltette az érdeklődésemet. Mekkora hasábokkal pakolod tele? Mennyi idő alatt melegszik így fel? Könnyen begyullad az egész, vagy ég elölről hátra?
Puffertartálynak való kiszuperált tartályt keresek. (Van egy 1,5 m3-es, de azt a hajamra kenhetem egy 60 KW-os kazánnál.) Nem tudjátok hol lehetne egy 4-5 m3-est beszerezni?
Én mezőgazdasági boltban vettem. Volt vagy 1500 Ft kb. Cserélhető fejest nem láttam még. Én 6 méterest vettem, de volt 8-as is.
Vettem még 500Ft/db áron kazántisztító drótkefe-fejeket is. Egy kisebbet ( kb 5cm átm. 7-8 cm hossz) meg egy nagyobbat ( 7-8X10 cm).Ezek csak fejek, menetes véggel. Egy vasrúdba belehegesztettünk egy anyacsavart, oszt kész.
Cserélhető fejjel nem tudom hol kapsz, talán kérdezz meg egy kéményseprőt. Sima kotrókefét sokhelyen láttam,vasboltokban keresd ahol kályhacsövet is árulnak.
Nem rossz az a 6-7 m magas sparhertkémény és nem biztos, hogy jobb lenne ha magasabb lenne.Nekem van erről tapasztalatom.
Először 8 m 14 x 14-es kéménybe volt kötve a kazánunk és nagyon jó huzatja volt. Évenként 1-szer jött a kéményseprő és kiseperte, azt is inkább csak illendőségből. Utáltuk is nagyon, mert a padláson levő kéményajtón át seperte, szállt a korom és a padláson csupa fekete volt minden.
Ráépítettünk a házra mégegy szintet, a kéményt is feljebb kellett rakni, 11 m lett. Azóta sokkal gyengébb lett a huzatja és egy télen 2-3-szor is ki kell seperni amikor már nem akar jól húzni.
Vettem egy hosszúszárú kotrókefét és azóta én seprem, nem engedem be a kéményseprőt. A padláson van ugyan kéményajtó a szabály miatt, de körülkentem malterral és a tetőről kotrom a kéményt. A kotrókefére rákötöttem egy vasdarabot súlynak és úgy eresztem le.
Olyankor szoktam kotorni, amikor már nem lángol de még jó parázs van a kazánban így a huzat kihozza a kormot és nem telik vele a koromzsák (ezt kitakarítani az igazán nagy kaland!)
A kotrókefe szárán érzékelni lehet a kéményben levő hőmérsékleti viszonyokat.
A fölső rész épp csak langyos, talán 40-50 fokra saccolom. Ahogy húzom ki a kefét egyre melegebb, az alsó részt már nem állja az ember keze. Először tapasztalatból rájöttem erre, azóta kesztyűben kormozok.
Tehát van egy bizonyos optimális méret, ha ennél hosszabb vagy rövidebb a kémény romlik a huzatja.
Gázos fűtés kiváltásán töröm az agyam egy jó ideje. Nagyban gondolkodom, mivel egy 400 m2-es kertészet fűtési kapacitását kéne legalább 50%-ban kiváltani egy jófajta vegyes kazánnal. Legalább egy 60 KW-os nagy tűzterű (amibe bála is elfér) kazánt szeretnék beszereltetni (A kéményem nem hiszem, h többet engedne.) . (Van teljesen új kb. 55 KW-os lemezkazim, de a maga 30×22-es ajtajával nem egy nagy durranás. A vállalkozó csak így tudott fizetni.) Sok nyitott kérdés van még. Pl..: Mekkora legyen a puffer mérete? A legutolsó hozzászólásodban olvastam, hogy 60-70-es szórzóval is lehet akár számolni. Jó lenne maximális pufferkapacitást építeni, mivel a sátraknak nagy a hőigénye egy hideg éjjelen. Természetesen tartaléknak mindig ott lenne a gázkazán is. Szeretném külön vezérelni a sátrakat,de ez mágnesszelep nélkül nem fog menni. Elég nagy a rendszerem és kosz is van benne bőven. Hol lehetne olyan szűrőt beszerezni, amit lehet fűtési rendszerhez is csatolni? Találtam a neten néhány poharas szűrőt, de azok csak ivóvíz szűrésére alkalmasak, mivel nem bírnak csak 40 °C-ot.
Csak azért merek visszaírni, mert szinte földik vagyunk. Legalábbis lőtávolon belül lakunk. Én Cegléd mellett.
Nekem a kb 50-55 kw-os Totya kazán egy kb 70 éves "sparhert" kéménybe van belekötve. 6-7 méter magas lehet, a belsejét majd megmérem. Kiválóan üzemel vele.
4000 literes tartályt raktam rá. Ilyen időben kb 5 óra alatt melegszik fel a víz 40-ről 70 fokra-közben természetesen a lakást is melegen tartja a kazán. Ez a 30 fok hőkülönbség most 18-19 óra alatt fogy el. A lakás kétszintes, 120 m2 alapterületű. Nyílászárók gagyik, hőszigetelés zéró a házon. Sima radiátoros a fűtés.
A vezérlésre érdemes egy kis agykapacitást szánni. Neten van egy Tina nevű elektromos tervező program. Laikus vagyok, de meg tudtam tervezni vele:)
Szobatermosztát, csőtermosztát, és a füstcsövön egy termosztát. Ők vannak összekötve, és vezérelnek 3 mágnesszelepet, meg két keringetőt. Az "agy", ami vezérli az egészet, kb 3000 !!!!! forintból jött ki. Van benne kb 1 méter vezeték, 5 db relé, meg egy 10-es csoki. TV szerelő 2000-ért forrasztotta össze a kapcsolási rajz alapján, az anyagköltség meg 1000 volt.
Kiválóan működik, teljesen automatán.
A tartályom fedett helyen van, de szabadban. A hővesztesége kb 2 fok/24 óra.
Így szigeteltem le: A tartályra közvetlenül hőtükör-fólia, majd 5 cm üveggyapot. Megint hőtükör, aztán 5 cm alukasírozott kőzetgyapot. Aztán 10 cm üveggyapot, majd újra hőtükör. A végén még rátettem 5 cm hungarocell-t. Van még hőtükröm, lehet, hogy majd egyszer rátekerem, hogy szép ezüst színű legyen, mert az tetszik a gyerekeimnek:))
Most meg kell még bontanunk a rendszert, mert nem hallgattam a fűtésszerelőre (nem volt pénzem hallgatni rá). Ő ajánlotta, hogy rakjunk be egy iszapleválasztót, mert ekkora vízmennyiséghez már kell. Nem tettünk. Most majd teszünk. A mágnesszelepek membránjára rárakódik ugyanis a trutyi, és nem zárnak rendesen. A visszacsapó-szelepekkel ugyanez a helyzet.
Szia!
Elmondom, hogy most hogy van és, hogyan csinálnám, ha most kezdenék bele.
Számítsd ki a házad napi maximális hő szükségletét, ezt teheted tudományosan, vagy a tavalyi leghidegebb napokban elhasznált gázmennyiségből is kiindulhatsz. Figyelembe kell venni, hogy naponta csak kb. 6-8 órán át akarsz tüzelni. Tehát ha a 20 C-s téli napokon egész nap 20 kw-on ment a gázkazi, akkor bizony kell egy 60kw-os vegyeskazi. Én sajnos egy kicsit alulméreteztem a dolgot, illetve a kéményem adott volt, és a szimpla kiskéményre maximum 35 kw-os (Badigó) kazánt találtam. A mai eszemmel már nagyobbat tettem volna rá, mert a 12m-es kéményem huzata szerintem jóval nagyobb kazánt is elbírna. A puffert a kazánhoz kell méretezni 50-es szorzóval (szakértők szerint szerintem 60-70-es is lehet, a jelenlegi 2m3-es pufferem egy kicsit kicsinek találom a 35kw-hoz), tehát a 60kw-os kazánhoz 3-4 m3-es puffer kell. Tartályt a Magnet kft-től, a használtartály.hu weblapról , ócskavas telep, illetve lakatos szakemberektől viszonylag ócsón beszerezhető, de nagyon-nagyon le kell hőszigetelni (még ezzel a nagyon-nagyon-nal kapcsolatban vannak pótolni valóim). Így a leghidegebb napokon egyszer, az átmeneti időszakban pedig 2-3 naponként kell felfűtened a tartályod. Na persze van aki akkora tartályt belök, hogy heti rendszerességgel kell csak felfűteni állítólag.
Ha a kazán és a puffer megvan, akkor keress egy jó szakit aki összekalapálja az egészet (ha tényleg jó, akkor még az elsőszülött gyermekedet is el kell adnod a munkadíjára, ha nem jó akkor pedig elQ-ja és csak orálisan rettentő rosszul jössz ki a dologból mint például én). Arra figyelj oda, hogy vegyes kazánok 70%-át csak nyitott rendszerre szabadna kötni (naná, hogy nálam is zárt a rendszer), ha zárt a rendszered, akkor a tágulási tartály mérete kb. a teljes vízmennyiség 10%-a , 1,5bar biztonsági szelep, biztonsági hűtőkör (itt hallottam róla nekem momentán nincs), mindenképpen kell. A kazán bejövő vizének hőmérséklete akkor jó, ha 60C-nál nem hidegebb ezt valami keverőszeleppel (nekem sajnos még ez sincs) lehet biztosítani, ez szerintem nagyon fontos (kazán nem kátrányosodik ha van). Csőtermosztátok, hőcserélők igény szerint. Nekem nincs hőcserélő a pufferban, egy rendszer a (padló)fűtéssel, nekem ez így tetszik. Ha van gázkazánod, akkor azt ne a pufferra kösd, hanem közvetlenül a hőleadókra, nálunk két motoros szelep vált(ana, ha nem kapcsoltam volna le az örlángos gázkazánunkat) úgy, hogy van eg állítható érzékelő a pufferba, és mondjuk ha 40c alá megy a puffer hőmérséklete, akkor átválthatna gázfűtésre. A pufferből a víz egy háromjáratú keverőszelepen keresztül jut a padlófűtésbe. A keverőszelep után beépített keringető szivattyút egy egyszerű szobatermosztát vezérli. Ne lepődj meg, ha kiderül, hogy villanyszerelőt be kell szerezned, a fűtésszerelők szeretik elhallgatni, hogy a villanyhoz nem értenek, bár tudtommal több olyan brigád is dolgozik, akik közül az egyik villanyász. Fényképezni lusta vagyok, de remélem segítettem ;-DNekem idén a rendszerem itt Kecskemét közelében tokkal-vonóval kb: 600.000-re fájt L
Szia érdeklődnék a rendszer felépítése után.Én most tervezgetem a puffertartályos fűtést,jól jönne már egy működő rendszer tapasztalatai,esetleg a a bekötésről fénykép.Ha tudsz segíteni szivesen fogadnám.Köszi.
Valahol azt olvastam, hogy a szekunder levegő arra szolgál, hogy a hő hatására a tüzifából felszabaduló gázok oxigénhez jutva eléghessenek és ne csak a kéményen keresztül elszáljanak. Az én kazánom töltőajtaján egy 1 cm-es luk van erre a célra, melynek elzárási lehetősége nincs is. szerintem ne zárd el teljesen a szekunder levegőt.
Az, hogy alulról, vagy felülről gyújtsál be, szerintem szerintem kísérlet tárgya. Én speciál előről gyújtok be. A kazánt plafonig teletöltöm tüzelőanyaggal (fával és vacak fenyőbrikettel), elölre az ajtóba teszek papírt, aprófát, meglocsolom egy pici használt étolajjal, és meggyújtom. kb 3 órán át hozzá sem kell nyulni.
Valójában addig be sem gyújtottunk, amíg a hőszig nem készült el, ezért nem érzékelhettem a különbséget. De szerintem hőszig nélkül borzalmas lett volna a hőveszteség. Igaz most lehetne egy 20c-os pincém a 15c helyett :-)
Eddigi kazános kérdéseimmal ellentétben most más miatt jöttem ide:
X. kerületi panel lakás felújítása során keletkezett egy kb. 2m széles, 1 m mély, 2 m magas "farakás", amitől megszabadulnánk. Kibontott beltéri ajtó tokok, ajtó szárnyak, beépített szekrények ajatajai, polcai, stb. Szüleimnél otthon, ahol vegyes tüzelés is van, most maga a szállítás és az összevágás miatt nem nagyon tüzelhető el.
Arra gondoltam, itt esetleg lehet valaki, akit érdekelne. Természetesen ingyen elvihető, az emeletről levinni, kocsira tenni segítek.
Ha lehet, inkább az adataimnál megadott e-mail címre írjatok ezzel kapcsolatban, mert mostanában ritkán járok a fórumon - lakásfelújítás miatt.
A magas energiaárak (gáz) lefaragására szeretnék 60 KW-os vegyes kazánt beépíteni családi kertészetünk fűtési rendszerébe. A kazánt már kiszemeltem (3K 2002 Fémipari Kft. gyártja), amint elkészül szeretném beépíteni. Beépíteni, de hogyan is? Sok mindennek utána olvastam a neten (puffer tartály, hőcserélő, vezérlés technika, stb.). Sajna nem vagyok vastag műszaki vénával megáldva. Egy olyan rendszert szeretnék kiépíteni, ami maximálisan biztonságos, jól szabályozható, jól illeszthető gázos fűtési rendszerhez. Erről a leendő rendszerről nem igazán áll össze a kép, mit is kéne feltétlenül bele tenni, hogy a legjobban működjön. Akinek van ötlete arra nézvést, hogyan lehetne összerakni (lehető legolcsóbban) ezt a rendszert azt szívesen fogadnám. (Ha ehhez tudna referált kivitelezőt javasolni az lenne maga a tökély.)
Most írok először ebbe a fórumba. Nyáron vásároltam egy családi házat, aminek a fűtési rendszere le lett cserélve. Kivétel ez alól egy Ferro Carbon 28kW-os lemezkazán. Nincs nagy tapasztalatom a vegyestüzelésű kazánok használatában ezért gondoltam tanácsot kérek tőletek. Tüzelőanyag akác. Már párszor begyújtottam, de sokszor megszenvedek vele. Ha begyújtom a papírt a gyújtós alatt alatt és lezárom a szekunder levegő szabályozó tárcsát, akkor kialszik a tűz. Ha nyitvahagyom, akkor ok, de meddig hagyjam nyitva? Hogyan illik kezelni? Huzat véleményem szerint rendben van. Azt olvastam egy Hőtermk Carbon kazán laírásban, hogy csak nyitott rendszerben szabad bekötni. Miért nem lehet zárt a fűtési rendszer? Nekem zárt van 50L-es tágulásival, biztonsági szeleppel, biztonsági visszahűtő hőcserélővel... Hmm. Valamint azt írták, hogy felülről lefelé kell égetni a tüzet. Miért jó ez? Lassabban ég le? Ekkor viszont nehezen fogom elérni a kívánt vízhőmérsékletet.
Ezt a hangot gondolom akkor adja, amikor nem megy a szivattyú. Ilyenkor buborékképződés indul meg a höcserélőben, majd később lokális források. (Emlékszel gyerekkorodról, hogy a fürdőkád oldalán a forró víztől buborékok sokasága jelent meg? Ott kb 40-45 fokos víz volt. Itt a 70 foknál ez teljesen normális.)
Megoldás: 1. Tűz intenzitásának csökkentése 2. Szivattyú alacsonyabb hőmérsékleten indítása (mondjuk első próbára 65 fok) 3. ESBE, és mehet a szivattyú "mindíg"
Andi! Néhány képet tehetnél fel, hátha észrevesz valaki valamit!(kazán, szivattyú, kémény, égőtérben lévő tüzelő) Leírásod alapján gyorsan ég a tűz, ami nagy huzatra utal. A túl sok levegő visszahűtheti a füstgázokat, így csökken a hatásfok. A kéményből a füst szélcsendben ilyenkor gyorsan, és meredeken távozik. Ha beindult a tűz rá kellene szűkíteni a levegőbeeresztő ajtókra, és a pillangószelepet félig zárjátok le. A tüzet meg kellene "nyugtatni"! A vastagcsöves rendszernek kell idő bőven, mire átmelegszik. Amíg ilyen hideg a kazán, addig lesz korom és kátrány bőven! Elég száraz a tüzelő?
Nagyon lényeges dolgot írtál le szerintem-------furcsa ez a sok kazántisztítás-----minél jobb az égés hatásfoka,minősége annál kevesebb a korom, kátrány de sokan ezt nem akarják megérteni.Ehhez sok levegő kell--meleg kémény ami nem azt jelenti hogy kívülről ráteszem a kezem a kéményfalazatra és az forró hanem szigetelt legyen a téglától a béléscső.
Hát még ha leszigetelnéd ,akkor még jobb lenne! Egy kis hálás kazán.Én elsőre beállítottam a huzatszabályzóját ,és okés lett,Én is úgy tüzeltem benne először mint Te,de az elég veszélyes.Igaz nekem csak kb6méter magas a kéményem 14*25belsővel.
Andinak:a ventilátoros módszert azért érdemes lenne kipróbálni amit Fredomocska kolléga írt,meglátnád egyből ,hogy huzat problémád van e vagy sem.Más az égés minősége ha kényszeríted a levegőt.példa:pellet illetve apríték égető.
Nincs a kazán hátamögött egy olyan csap ( szelep) aminek 3 elágazása van? Az arra van kitalálva, hogy a padlófűtésbe ne engedjen 40 fokosnál melegebb vizet.
Nálam puffertartályos rendszer van, de nincs a kazánon aza a trükkös kütyü, ami a visszatérő víhőfokot 60c-ba minimalizálná, ezért 20-30c-os visszatérőkkel dolgozik a kazán az üzem 705-ában. Az autómata huzatszabályzót soha nem tudtam belőni, tulságosan nagy a kéményhuzat (1,5 téglás kiskémény 11-12m hosszú) néha olyan hangja volt a kazánnak, mintha egy 10kg-os kalapáccsal vernék. Most 5mm-es vasdarabbal támasztom ki az alsó huzatszabályzót, és gyönyörűen izzik benne a fa, akazánnak egyenletes teljesítménye, a hatásfoka meg legalább 205-al javult. tudom, hogy így veszélyes, de jól működik.
Az a 4 tagu öntöttvas kazán olyan 24-26 kW-os fajtától függően. Az kb 300 légköbmétert tud befűteni. Tehát ha nem sokkal magasabb a ház belmagassága 3 méternél akkor elegendő.
Lehet, hogy neked lesz igazad és idővel megunom. A hőfokokról jutot eszembe, egyszer érdekes és veszélyes dolog történt a rendszerrel. 125-130 hőmérséklet keletkezett, mindez úgy , hogy a vegyes össze van kötve a gázzal és annak van egy 100 literes indirekttárolója. Beépítettünk egy háromjáratú keverőszelepet, hogy a vegyes is tudjon HMV csinálni csak kévés a csőkígyó a tartályban így nem tudta leadni a hőt és túlmelegedett és begőzösödöt egy kicsit veszélyesnek tünt, vártam mikor robban és kapkodtam ki az égőfát a tűztérből. Nekem furcsa ez a sok kazántisztítás én egy éve használom a 35 éves 3 tagos Vinyisztót, de még nem takarítottam belülről, kémény is csak 14x14, az is csak egyszer lett kotorva. A tűzelőanyag az nyár, fűz, és bontott épületfa(fenyő).
90 fok? Én egyszer láttam a hőmérőt 80 fokon amikor jól megpakoltam szénnel és nyitvafelejtettem a hamuzó ajtaját. Jellemzően 50 fokig fűtöm fel és akkor lezárom a levegőt majdnem teljesen, ekkor visszamegy 40 fokra és így pislákol 4-5 óra hosszat. A keringető szivattyú 40 foknál indul és 25 foknál áll le. Én állítottam így be a termosztátot.
Ez egy 35 éves Kozármislenyi lemezkazán, nem tudom hány kW lehet, de a tűztere 55x 45x 45 cm. A külmérete meg emlékezetből 1m x 1m x 90 cm. Ha megpakolom úgy megy fel a hőfok ahogy eresztem neki a levegőt.
Ha levegős a rendszer, azt lehet hallani mert csörög a víz a radiátorban.
Ég a tűz rendesen, (ropogva). Egyszer van egy 10X11m alapterületű, kb.270belmagassággal. és hozzá építettünk egy 6X6m-es alapterületű nappalit, aminek a belmagassága felmegy teljesen a tető gerincéig (galériás), a régi rész radiátoros, az új padlófűtéses. de az utóbbit teljesen ki lehet zárni (most lett kész kb.3-4hete) szóval a kazán a kisebb m2-en sem üzemel rendesen.(ezért nem írtam a kezdetektől, hogy még van hozzá plusz padlófűtésrész)most jó idő van bent, de mínusz 10-20 fokba ez édes kevés lesz.
Én csak most kapcsolódtam be dolgokba, de ez olyan nint egy "Bermudaháromszög". Nekem nagyon furcsa ,hogy bármennyire pakoljátok rá a fát nem tudjátok igazán fel- melegíteni kazánba a vízet úgy hogy az tartós legyen és a lakásban is kellemes meleg legyen. Ha gázkazánnal meg lehet csinálni ezt, akkor nem rendszerben van hiba ha- nem a vegyes környékén van valami bibi. A kazánházba megfelelő-e a levegő utánpót- lás és valószínű a kémény is túl nagy. Tudom ezt nem könnyű lecsökkenteni(béléscső), de lehet, hogy csak ez hozz igazi változást. 160-as füstcső kivezetéshez azt hiszem 180-200-as kémény átmérő az ideális, a 27x27cm kémény majdnem kétszer akkora. Mekkora a házatok , hány négyzetméter, mekkora a légköbméter?
Van betéve nem is egy légtelenítő és folyamatosan nézi a férjem, nem levegősek a radiátorok. A kazánban lévő dugulásra azt mondja, hogy egy két hónapos kazánnál nem nekünk kéne megnézni ezt az esetleges hibát,hanem a szakszervíznek. Mert aztán meg arra fognák, hogy nem működik rendesen, hogy hozzá lett nyúlva. De szerintem az a legnagyobb probléma mikor már egy szakszervízes sem ért hozzá. Az már tényleg gáz.
valami dugulást akartam én is felvetni, ill nem levegősek a radiátorok (melegszik mindenhol? nincs hideg sarka fele)?
teljesítmény:
nekem névleg 25.6kW-os kazánom van. És szuperál rendesen ( kopp-kopp) Akitől vettem (ismerős boltos) fecsegett vaklami olyasmit, h nem mindegy, h milyen üzemhőfokon adja le a kazán azt a teljesítményt amit ráírtak... Mutatott (nem tudom már a márkáját) egy gépkönyvet ahol le volt írva, h a kazán a teljesítményt 90 fokos víz esetén edja le.....
Gázzal nálunk is működik rendesen. De fával 1/3 árból kijövünk, ezért nem szeretnénk gázzal fűteni. Ráadásul nem azért vettünk új kazánt és fát egész télre, hogy szarakodjuk vele, és a végén drága gázt használjunk. Nálunk azért több m3 fogy egy nap, főleg a mínuszokban.
Viadrus U22 5 tagos kazán, 20cm átmérős saválló betétes kémény, kb 5 méter magas hasznos hossz, kb 130 nm fűtött terület 6 radiátor, + 2 kicsi a Wc-k ben, + törölköző szárító kb 60-70 nm padlófűtés (ebben benn van a fürdő is), külön szivattyúval, keverőszeleppel, csőtermosztáttal.
(baxi prime 240 ht storage gáz kazánnal 6-8 m3 gázfogysztás/nap)
Tegnap fűtöttem fával 2. szor.
Az első alkalommal 35 ön volt a csőtermosztát, ami a kazán kimenő vizén van. Így folyamatosan ment a szivattyú, de nagyon lassan melegedett fel a rendszer, sőt 50 főlé nem is nagyon sikerült felvinnem.
Tegnap 55-re felraktam a csőtermot, de csak 65- 70fokos víznél kapcsolta be a szivattyút, és 55 foknál ki is kapcsolt. Így szakaszosan ment a szivattyú, de 55 fok alá nem esett a kazánban a víz. 2-2,5 óra kellett neki mire langyos vizet hozott vissza, és egyre hosszabb időre kapcsolt be a szivattyú. Egy kicsit lassúnak találom a felfűtési időt, de talán majd lesz ez jobb is.
Remélem volt benn valami hasznos, ami valakinek segít.
Egy kérdés: Ha olyan hangot hallat a kazán, mintha forrna benne víz, de csak max. 70 fokos, az levegős rendszerre utal? Ha igen, kinyomja magából a rendszer, ha van automata légtelenítő, vagy előfordulhat, hogy ennek ellenére sem tudja a levegőt kinyomni a kazánból?
Ha bepakolsz 20 kg fát a kazánba és ég rendesen, annak nyomni kell felfele a hőfokot.
Már nem tudok mire tippelni, esetleg a kazánod vízrendszere lehet eldugulva?
Arra gondolok, hogyha a kazánban van két (vagy több) vízkör, ezek közül egy (vagy több) el van dugulva, csak a maradék adja át a hőt a víznek. Ez produkál valamennyi fűtést,de a meleg nagyrésze kimegy a kéményen. Ezt a feltevést megerősíteni látszik amit írtál régebben, hogy forró a falban a kémény.
Igen, de nálunk ez is csak magasra vett termosztátnál működik, már amennyire működik, olyankor pár perc alatt 20-30fokot is visszahűti a kazánt aztán felfűt x idő alatt aztán megint pár perc és visszahűt, nagyon keveset megy a keringető, a visszatérőbe lehetetlen jó hőfokot elérni.így már ugye abszolut nem kering be a padlófűtésbe, ha meg leveszem hogy tovább keringessen akkor meg max 40 talán 50 fokon megy.
Azért írtam,hogy padlófűtés kizárása nélkül sem tudja a kazán a megfelelő vízmelegséget elérni, ha azon a rendszeren jól működne, akkor az megint más kérdés hogy már nem birja a plusz Xm2 padlófűtést. Amúgy kb. 3-4hete van kész teljesen a padlófűtés rész, úgyhogy előtte is csak a meglévő radiátoros részen, ami 8db radiátor (120-as ablakok alatt van) meg egy törölköző szárító (ez sem nagy) próbálkoztunk. A padlós részen van külön keringető stb.ami kell. De ezeket a dolgokat amiket írtatok mind a padlófűtés kizárásával próbáltam. Végülis tudja valaki, hogy hány kw-osnak hirdetik az 5 tagos kazánt?
-- 100C-fok felett van a forráspontja ezért olajtípustól függően akár 200 C fokon is lehet hőt tárolni. -- Kazán nem kátrányosodik ha magas hőmérsékleten üzemel. -- Fagyveszély kizárva. --
Ellenérvek: -- Kazán hatásfoka romlik ha túl magas a rendszer hőmérséklet-> magas kilépő füsthőmérséklet. -- Víz fajhőjéhez képest fele akkora fajhő-->azonos hőmérsékleten fele akkora hőmennyiséget tárol. -- Magasabb hőmérsékletű hőtárolásnál nagyobbak a szigetelési veszteségek. -- Speciális keverőszelep, hőcserélő ha a radiátorokba vizet akarsz keringetni. -- Tűzveszélyes költséges hőtárolóközeg.
Ha padlófűtésed is van ne csodálkozz,hogy nem megy fel a kazán hőfoka. 35 m2 padlófűtés közvetlenül rákötve keményen visszafogja a kazánt.
Először is korlátozni kell a padlófűtéshez menő víz mennyiségét (pl egy radiátorszeleppel)és külön szivattyút kell beépíteni. A szivattyú elé egy keverőszelep is kell ami visszakeveri a padlóból visszatérő vizet, így keveri ki a 40 fokos vizet a kazántól jövő melegebb vízből.
begyújtásnál a huzatszab-ót 65 fokra, és a keringetőt is 60-ra állítottam. Hamar felment a víz 60-ra: kapcsolt a keringető, lehült a kazi; lekapcs a keringető.
következtetés: ezzel a játékkal kb 3/4 óra alatt az egész rendszer felfűtött 60-ra.
máshogy is játszottam (igaz csak egyszer, mert ez tudom kazángyilkosság):
a huzatszab-ót 85-re állítottam a keringetőt meg70re. a kazi secperc (10 perc) alatt 80 on volt - elindult a keringető és a egy pillanat alatt levitte a kazánról a meleget és belenyomta a rendszer 30 fokos vizét. Ezzel csak azt akartam szemlélteni, h hiába füttöd fel a kazánt, ha hirtelen hidegsokkot kap akkor nem tudja a rendszert felfűtteni.... Ki kell kísérletezni, h kinek hogyan milyen beállításokkal fog működni.
szépen fokozatosan fel lehet fűtteni akármilyen melegre a rendszert. egy vödör faforgács háncs és fűrészpor, plussz 85 huzatszab-ó= a 60 fokos rendszert 20 perc alatt felfűtötte 80-ra. csak szinten kellett volna tartanom, de a asszony leszólt, h majd télen tüzeljem el a többi szemetet, mert nyitott ablakoknál is rövidgatyára kell vetkőztetni a pulyákat :)
A csőtermosztát dolga az lenne, hogy a szivattyút ki-be kapcsolgassa, így érve el azt, hogy a kazán csak fokozatosan kapja vissza a hideg vízsokkot. Csak fokozatos adagokban érhető el a teljes rendszer felmelegedése. Írta itt valaki, hogy türelem kell kivárni, hogy felmelegedjen a rendszer.
Én továbbra is a visszacsatolást tanácsolom ESBE szelepen keresztül... kalmangg kolléga <a href="http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9154219" target="_blank">ebben</a> a topicban (242. hsz) ír a változásról, miután beépítette az ESBE-t. Igaz ő faelgázosítóval fűt, meg puffere is van, de az elv itt is működne.
A keringető a legalacsonyabb fokon megy, így sem birja felfűteni a vizet, (bár ilyen fokon sokat megy, és a padlófűtést is melegíti) melegebb vízzel meg, csak ha felveszem a termosztátot, de akkor meg a keringető pár percig megy ami nagyon kevés ahhoz, hogy a padlófűtéshez bekeringesse a melegvizet, így azt a helységet egyáltalán nem fűti fel.A padlófűtést eddig nem írtam, az plusz 30m2, de azt ki lehet zárni és az ötletek próbálgatása anélkül ment, sem úgy sem a így nem birta a kazán. remélem érthetően írtam, már felkelt a törpém és nem nagyon hagy.
A huzatról nekem is az a véleményem,hogy azért tették rá azt a pillangószelepet, hogy lehessen elzárni, amennyiben nagy. A szakember meg nem nézett semmit, én már abban sem vagyok biztos, hogy látott már egyáltalán ilyen kazánt. Sem ötletet, se semmit nem tudott. Még egy kérdés mindenkihez. A hirdetésben pontosan hány kw-osnak írták a Solid Plus 5 tagos kazánt? Fontos lenne, a levélbe akarom beírni.
Ne haragudj de én nem tudom elképzelni, hogy egy nagyobb kémény az előírtnál ennyire lecsökkentené a fűtés hatékonyságát. A nagy huzatból sokkal könnyebb kicsit csinálni mint a kicsiből nagyot pl pillangószelep vagy egyszerűen kisebb rést hagyok a huzatszabályzó nyílásokon.
Más Téma Anditól kérdezném, hogy az a szerelő aki kiment megnézni a kazánt illetve felhívta az ismerőseit , hogy mi lehet a baj nem vette észre , hogy alacsonyra van állítva a csőtermosztát?
Kis mennyiségben---de sajna erősen" lúgoz"--a közelében nem sok minden fog kinőni.Amúgy én is kiszórom a fák -bokrok tövére és szanaszét mert van területem bőven de ha egyhelyre megy még a gyom se nő ki.
én td cdx tanácsára bekentem hővezető pasztával és jobban működik azóta a termosztát tanácsolom hogy tedd te is ezt, pláne hogy a gyártó is mellékelte a zsírt :)
Azt még nézd meg, hogy nincs-e véletlenül magas fokozatra kapcsolva a keringetőd... Lehet baj az is, hogy nagy fokozaton megy, gyorsan kering a víz, és letérdel szegény kazán a hirtelen rázúduló hideg víztől. Ócsójáték hülegyerekeknek mire mindent bejátszol rajta. Én 3 napig csak aludni jöttem ki a kazánházból:)))
De azóta minden megy automatán. Csak begyujtani kell délben, és pakolni a nyárfát este 8-ig (ha hideg van kint), aztán jojcakát:))
Kazán: Viadrus U22 5 tagos(30KW) +5 radiátor(1*140*140, 2*60*120, 1*60*160, + 1 60*120 fürdőszobai), réz csövek, zárt rendszer, 50 literes "labda", 20/60-as Grundfos szivattyú. Két körös a fűtés. Kémény: régi, 1,5 kéménytéglás, végén kb1,5 m 130-as cső. Füstcső összvissz egy 90 fokos kanyar vízszintesen.
Nem tudok szavakat találni, milyen jól működik!!!!! Először volt kis izgalom, mert a villanyosom fordítva kötötte be a szivattyút(ha 40-re állítottam, felette kikapcsolt, alatta be.....), de azóta mesés. Egész 1,5 héttel ezelőttig úgy tűzeltünk, hogy reggel 1 begyújtás, meg este 1, és kész. Mióta fűtünk, nem volt 20 cfok alatt a lakásban, reggelre sem!!! A szivattyú 40 foknál indul, de a huzatszabályzót 80 fokra állítva kb 20 perc alatt megvan a keringetett 80 fok! Nekem nem az a gondom, hogy nem fűt, hanem az, hogy életben maradjak a melegben!!:-))))) Mióta hidegebb van, jobb a helyzet, most már csak 23-24 fok van ottben, ha fűtünk(előtte 26-29 volt....). Fát relatív nagyon keveset használunk, a cserépkályhába 2*ennyit tömtem, és max 20 fok volt 2 szobában........
Különösebben nem értek hozzá, meg szerintem viszonylag egyszerű a rendszerem, de ennél jobbat nem tudok elképzelni!
De ha az alsó ajtó(hamuzó) zárva van, és a felsőt kinyitom, nekem is jön ki füst, ha van benn fa(nem csak parázs)!
70fokon fűt, feljebb nem megy. elindítottam a keringetőt, term.50fokra levettem(akkor kapcsolt) és pár perc alatt a kazán mutatója 70helyett már csak 50volt. Keringetés előtt sütött a radiátor és a bemenő csöve, a kimenő ahhoz képest langyos volt. Ha a radiátorokon állíttatok a férjemmel, egyenlítődik szerintetek a előremenő és visszatérő? a kazánnál lévő csöveknél is nagyon sok közte a különbség, és biztos azért hűti le rögtön mikor elkezd keringeni. Kicsi lenne az 5 tagos kazán ehhez a rendszerhez?
A radiátoraink forróak, és nem megy a keringető, de a férjem azt mondta,hogy gázzal próbálta anno és nem ment végig gravitációba, ezért lett keringető betéve. Amúgy végig 2"-os csövek vannak a pincébe, csak a felállók a radiátorokhoz a kisebbek. Még egy szobába nem jutottam be mert a lányom még nem aludt el, de a többi radiátor forró.
A gyári jó, csak hosszabb tőcsavarra kell kicserélni, a rögzítését. A felső kivételével a belső részén a füstcső felé eső részét le kell sarkítani. A lemez alá egy 10 es anya, és legalább 1 db 10-es alátét.
Egyébként ha neked kell így szabályoznod a termosztát helyett, azt veszélyesnek tartom. Nekem is 2 rollos csöveim vannak, de én gravitációsan hagytam meg, príma.
Ahhoz legyen türlmed, h hagyod a rendszert felmelegedni!
A csötermo, csak egy kapcsoló. Adott max hőmérsékleten bekapcsol és adott minimumom kiakpcsol. Azt h milyen vizhőfokot akarsz azt a huzatszabályzóval tudod beállítani.
Tedd a huzatszabályozót 80-ra a keringetőt meg 70-re (ez nálad ha jól értemezem akkor 50) és had szóljon a rendszer, amíg a visszatérőd nem lesz min 60 fok.
utánna döntsd el h milyen hőfokkal akarsz fütteni és ahhoz lőd be a huzatszabályozót, a csőtermosztátot ved le min 40-50 fokra.....
Elvileg nem fordítva van bekötve, gyakorlatilag meg passz. Most ott tartok,hogy délelőtt, felvettem a term.ot 70-re, csinált 70fokos vizet a kazán, tekerve 50nél akarta kapcsolni a keringetőt. Aztán visszavettem 60-ra a term.ot, így már csak 60fokot csinált, de megint csak tekerve ismét 50-nél índította a keringetőt.Most felvettem vissza 70-re kis idő és ismét 70fokos a vizem, tekertem 80-ra és meglátom mi lesz. Keringetőt nem indít, csak ha lejjebb tekerem 50-re, de akkor nem tartja a hőfokot, ott már utána max 50fokos vízzel fűt csak. Szóval ennyi az eddigi előrelépés, ami hatalmas, csak még egy két dologra kéne rájönni,hogy miért. Remélem érthetően írtam le:-)
Már ne haragudj, de sokkal hatékonyabb a szabályzás, mint a hátsó pillangó szeleppel. Teljesen elégedett vagyok a jelenlegivel, egyébként ebben az időszakban kb. 20 kg szenet eszik a Lengyelből naponta, kazánvíz hőmérséklete igény szerint. Ha fent kellő hőmérséklet van a primer és szekunder levegőt elzárom, és passz.
Még egyszer tehát 70fokon volt a term. akkor tudtam 70fokig fűteni a kazánt, de akkor még nem indult el a keringető, csak mikor levettem a term.tátot 50-re.
Még annyi, hogy ha a temosztát le van véve, akkor utána hiába fűtök ezerrel, nem tudok 50 foknál magasabb hőm.vizet csinálni. ezért kérdeztem mit hogy hány fokon. ha melegvizet akarok azt is fel kell venni, és ha vissza veszem akkor már nem tartja az a hőfokot amit elért. Választ megvárom aztán lépnem kell. Köszi
a csőterm-ot állíts 40=60 ra, a huzatszabit meg 70re így a kazánodat nem robbantod fel, de lesz melegvíz a rendszerben.
Ez a beállítás a begyújtásnál legyen, miután beállt a rendszer 65 fokra kb utánna leveheted a csőtermosztátot a minimumra (30=50?) , így a 50 fokos vízet is keringeti még ...
a paszta az közvetít, neked el van kalibrálva a termosztátod.
volt itt pár hete egy szabicsávó aki szétkapta az új termosztátot elállította és utánna megőrült, mire visszakalibrálta. (amúgy nem jelzett azóta sem h él-e még... :)
szerintem próbáld ki úgy, h a 70 fokot 50nek tekinted és így viszonyulsz a termosztáthoz
Újra megnéztem, pár fokot esett a vízhőfok(67-re kb), és a keringető már nem ment pedig a termosztát (50fokon volt) akkor mit meddig hagyjak? mert ha 70-re felveszem és 20fok difivel kapcsolja a keringetőt, akkor elvileg a kazán 90 fokosra fűt, mire elindul. (a tűzre nem tettem ugyanazzal a fával volt 40 és 70fokos is a víz.) hogy csináljam?
azért fűtti így, mert ha a éppen 45 fokos kazánra ráéngeded a lakás 15-20 fokos hideg vizét nem tudja eléggé fefűtteni.
ezért kell egy kezdő lökést adni (kb 60 fok alatt ne induljon a keringető a huzatszab. meg 75-80on) a rendszernek.
Ha már van az egész rendszerben (nem a kazánban- a rendszerben) 55-60 fokos víz akkor visszaállíthatod a huzatszbályzót amire akarod (min 60 fok) és a csőterm-ot meg 40-re (hogy alehűlő rendszer, amikor már leégett a tűz is melegítsen még)
Csináltam negyed óra alatt 40-ről 70fokos vizet, de csak ha vissza vettem a csőtermosztátot(70-ről) 50-re akkor kezdte el keringetni. nem jó a termosztát?nem mér rendesen. valaki írt hővezető pasztát, az valóban jó? Csodát láttam, köszi. De most azt írja meg valaki,hogy akkor végülis mitől van, hogy csak akkor fűti fel ha felveszem a csőtermosztátot. kicsi a kazán? vagy mi?
szerintem bízhatsz, mert tavaly én a lemezkazimat 40-45 fokon üzemeltettem, dőlt belőle a kátrány (a kémény azóta fekete terepmintás, a kazánból hetente egy vödör trutyit szedtem ki; a kátránylé még a füstcsonknál is csöpögött)
most min 60 fokon megy a rendszer, csak korom van amit kb 2-3 hetente kell kiszedni a kéménybekötésből. a kzánt meg 2-3 naponta drótkefézem, de ez minimális koszt jelent csak!
én levenném és a pillangóval folytanám a rendszert.
Te leszedtél lemez sarkaiból ugyi?
végül is mind1, csak legyen elég a huzatod és tudjál fűtteni. de hát mint írtad tudsz, uhogy aproblémád megoldódott.
Más: én is gondolkodok szénben. Mennyit használsz el egy egyszeri befűttésnél (a mértékegység legyen egy 16L-es diszperzietes vödör) és ez mennyi ideig elég mekkora vízhőfoknál?
Nálunk, ha kinyitom a tűztér ajtót és benézek a füstcsonk felé akkor, a tekintettem és a láng,bele ütközik egy lemezbe, amelynek vastagsága Cca. 10 mm. Mérete éppen lezárja a középső tagot, kivéve a felső élnél, ahol, ha visszacsapódna a láng, vagy ventilátoros lenne a kémény akkor ideális lehetne az áramlás. Ez a lemez okozza, a szolid plusz kazánnál a kátrányosodást. A kátrányosodás következtében viszont erős kormozódás, dugulás lép fel, amit ha nem szüntetnek meg akkor visszatérő problémák jelentkezhetnek.
teljesítmény 25-30 kW elég lesz (nem kell felül kalkulálni, mert nem tudod használni-kátrány stb)
A öntöttvas mellett szól a élettartam (ha nem repeszted meg a forró kazánt csapvízzel, akkor ÖRÖK) és kész. ja és hivatalosan zárt rendszerre csak öntöttvasat lehet bekötni, de hát ez nem egészen így van.
Rengetegen vannak itt akik lemezzel fűttenek (nekem is 82-es évjáratúm volt amit valójában én tettem tönkre). A mai lemez kazánok között már van 5 mm-es lemezből készűlt, ha jól használod, szerintem ez is kibír 15-20 évet.
A öntöttvasnak behatárolt a tűztere, a lemezé szerintem tud nagyobb lenni.
Én tulajdonképpen fáj leírni, de elhamarkodtam a vásárlást. Amellett, h meg vagyok elégedve a kazánommal, lehet, h a lemezt jobban ki tudnám használni
Sziasztok! vegystüzelésü kazánvásárlás elött állok ,segitséget szeretnék kérni hogy ,egy 100nm es cvsaládi ház fütésére milyen tipusu teljesitményü kazánt javasoltok,,+ érdekelne a lemez én öntöötvas kazánok elönyei hátrányai miért jobb az egyik vagy másik,,és még kazángyártok?? köszi elöre is
Én is hasonlóan gondolkodtam, de azért jó ha valaki megerősít, illetve felhívja a figyelmet a hibákra :) A csőkígyóban a víz megforralásra a napkollektoroknál ismert Drain-back megoldásra gondoltam.... és természetesen itt csak szivattyús megoldás jöhet szóba.
mi ez a tisztító nyílás-lángterelő lemez-pillangó izémizé?
én ha kinyitom a felső ajtót, akkor a öntöttvas tagok szabadon vannak a tűztérben és ha jó szögben nézek akkor a tagok között-felett látom hátul a füstcsonkot, benne a pillangóval. A pillangó után a füstcsonk aljában van egy kis ajtó, amit ha lenyitok akkor lefele ki tudom szedni a kormot a füstcsonkból (de ilyet még nem láttam, tehát még nem nyitottam ki).
nálad mi a helyzet? mert vizuális tipus vagyok és belekeveredtem, h mit minek neveztél mi helyett
Jelenleg láncfűrésszel.:))Az igazság az ,hogy csak gyűjtöm a cuccokat ami beleillik az elképzelésembe mivel elég sok oldalról akarom megközelíteni a fűtés témát.Jelenleg tűzifát árulok de mindenképp váltani akarok apríték ,brikett,biogáz,fagáz irányba--ha más nem akkor kísérletezek legalább.Elég hosszú folyamat lesz mert anyagi oldalról nézve nem keveset igényel ezért a legtöbb dolgot saját a" kivitelezés-barkácsolás" technológiával akarom megoldani.Az apríték készítés egyszerű darálás csak ha nagyobb teljesítményt akarsz akkor kell bonyolítani.Egyszerű kisgépet 20-50E.Ft-ért már kapol de lehet otthon is csinálni ha van affinitásod hozzá.
Egyébként természetesen fojtószelep~ lángterelő lemez ezen a kazánon is megtalálható. Nagyon ritkán használom, mert a tisztító fedél kellőképpen lefojtja az égést. :-)))
Akkor ezek szerint én félreértettem valamit. Eddig a tisztító nyílás fedelet neveztem, lángterelő lemeznek. A lángterelő lemezt, pedig schubernek, pillangó szelepnek, fojtó szelepnek, lepkének. :-)))
amúgy tegnap este kipróbáltam, h mennyire megy fel a hőmérsékelt a kazánban:
a huzatszabályzót 85 re állítottam a csőtermosztátot meg 75-80ra. 15 perc alatt elértem a 80 fokot és secperc alatt felment a rendszerben a víz 60 fokra ekkor visszavettem, mert nem akartam kífűtteni a házat (nekem egyenlőre elég a 60-65 fok)...
Lángterelő lemez a szolid + plusz kazán specialitása. A középső tagot, ami tulajdonképpen füstcsatorna, zárja le részlegesen. A Demrad általam látott, és az általam évekig használt Lengyel kazánnál ilyen nincs. Szerintem ez annyival több a hagyományosnak tekinthető kazánoknál, hogy inkább a kályhákhoz hasonlít, nem dübörög ki a kéménybe a hő, fojtás nélkül a kéménybe. Beállítása elég hosszadalmas, de megéri, mert kevesebb matériával üzemel.
Semmiképp nem akarok csövest mert nehezebb tisztán tartani szerintem--bonyolult a felület.A lemezes jobban tetszik.Olyan égésteret akarok ami hamar fel tud melegedni és magas hőfokra--utánna jöhet a hőleadás és persze aprítékot is ellehessen égetni automata üzemmódban.
Beszéltetek itt páran a lángterelő lemezről, lehet hülyén hangzik a kérdés de mi az és hol találom? Viadrus U-22-es 8 tagú kazánom van, abban is lennie kellene ilyen lemeznek? Én egyébként 200 nm-es 7 éve épűlt tetőteres lakást fűtök vele. Eleinte nekem is sok gondot okozott a füst és a kátrányosodás de az itt olvasott hozzászólásokból felhasználtam néhány ötletet - csőtermosztát, ami kb 40 foknál kapcsol, 60-70 fok közötti vízhőmérséklet, 2-3 naponta konix használata, naponta a hőcserélők közötti járatok, hetente a teljes füstjárat tisztítása - igy már kezd beállni a rendszer. Annyi gondom van még, hogy a felső ajtó belső része kátrányosodik még nagyon, ami a tömítés alá folyik néhány helyen és a kazán kihülése után reggelre megdermed és reggelente elég feltépni az ajtót. Járt már valaki hasonlóan, vagy tudtok erre megoldást ?
Egyébként még egy személyes tapasztalat: meg kell várni amig parázsig leég a tűz és akkor rakni rá a következő adag fát, az alsó nyílás elzárása után, igy nem füstöl,vagy csak minimálisan !
Üdv! Felfigyeltem a pillangószelepre, nekünk is van, illetve lesz, csak még nincs beszerelve. Gondolom begyújtásnál teljesen ki kell nyitni, és ha már csak izzik a szén akkor kell elzárni? Vagy van valami egyéb titka is?
A membránfalas kazánok főként az iparban használatosak, lényegük: a kazán falazata az égéstér körül, illetve fölötte függőleges és vízszintes csövekből áll melyek két, vagy több sorban helyezkednek el egymás mögött, a csövek elhelyezéséből adódóan növekszik a sugárzó hő felvételére alkalmas felület , a konvekciós zóna ( jelenlegi kazánodban a becsövezett füstjárat ) csövei felveszik a füstgáz maradék hőjét, nem közvetlen sugárzó hőnek vannak kitéve. A csövek mögötti rész már csak a hőtárolás ( samott) és a hőszigetelés + külső burkolat. Mondjuk általában gőzt állítanak elő ilyen kazánokkal, meg egy kicsit nagyok is. Mindezt csak azért gondoltam mert TÉGLA kazánt írtál.
Nekem nincs teljesítmény probléma--az előző tulaj NEM TUDOTT VELE FŰTENI aminek én nagyon örültem.Én inkább a hatásfokon ill a hőátadó felületet növeltem --kicsinek találtam a két apró táskát .Viszont nincs rajta szigetelés így fűti a műhelyt és a garázst (a radiátor meg lezárva).
Aha! Szóval teljesítményprobolem. Úgy rémlik még a fateréban nincs vizes rostély, de majd megnézem ha arra járok. Az övén a legnagyobb átalakítás egy ormótlan homemade szigetelés a kazánon amit még a beüzemeléskor megcsinált, valszeg ez is közrejátszik ahhoz,hogy nem kátrányosodik (gyorsan bemelegszik, lassan hül ki)
Hatásfok szempontjából--na ezen javitottam egy kicsit.Amúgy azért vettem meg mert tele volt korommal(nálam ELŐNY! mivel a régi tulaj nem tudta "szétégetni " azaz annál vastagabb a lemez) két szobát nem tudott kifűteni az előző tulajnak(ezért adta olcsón!),szétszedhető(esetleges javításnál nagy előny) ,nekem 100 négyzetméteres lakást könnyedén felfűt.HÁTRÁNYA ! még ha hiszed ha nem a vízcsöves rostélya--hűti a tűzteret valamint az apró" táskák".Az égés hatásfokát teljesen külön kell választani a (gondolkodás szempontjából )a kazán hatásfokától.A Duka hatásfok szempontjából rosszabb mint a Totya pedig az sem az F1 élmezőnye.Ezenkívül mondom nekem is így átalakítva megfelel de jövöre már szeretném lecserélni saját TÉGLA építésű kazánra ahol a tűztér hőálló téglából építem ki és felette lesz a vizes hőcserélő.Egy nagyon kicsi pufferrel a renszerre kapcsolva ami csak a kazán újraindításához kell nem a lakás fűtűséhez.A többit majd később- megyek pakolok a Dukámra meg közben tekecselek egy folytót de az más tészta.
Ha a tűz ég akkor addig ne indítsátok el a szivattyút amíg a víz el nem éri legalább a 60-70 fokot. Ha a kazán tetején van hőmérő az mutatja ,vagy egyszerűen a csőtermosztátot 60 fokra kell állítani. Ha ég a tűz akkor nem a kéménnyel vagy a kazánnal van gond hanem a vezérléssel józan paraszti ésszel gondolom...
A duka kazán miért is a legrosszabb tipus? A tűztérajtó tényleg elég picinyke, de azért így is jól meglehet pakolni, akkoriban még nem volt huzatszabályzó kipróbálnám vele mit tud, (max fater amikor nyitotta zárta a levegőt) . 30 éve üzemel gond nélkül (gyorsan le is kopogom) gravitációsan, no kátrány, minimál korom, évente egyszer tisztítja a füstjáratokat kb egy fél vödörnyi szemét jön ki. Szerintem qrva jól fűt, könnyedén 80 fokig felmegy a víz hőmérséklete, amúgy egy kb 110m2 alapterületű szintes házat fűtöget
Lehetne, feltételezve azt,hogy a füstcsövedről folyamatosan el tudod vinni a hőt, mert ha mondjuk a boylerben már elérte a víz a kívánt hőfokot és leáll a szivattyú ( gravitációsan szerintem nem megoldható ) akkor a csőkígyóban megforralod a vizet, szerintem inkább a fűtés előremenöböl egy hőcserélő segítségével tudnád megoldani, vagy egy indirekt tárolóval. A puffertartályra a kazán dolgozhat gravitácíósan ( egy esetleges áramszünet esetén biztonságosabb is, nincs keringetőszivattyú ami leálljon) ha megfelelő szintek vannak kialakítva ( kazán- puffer közt, puffer-radiátor közt megtud fordulni a víz) akkor elvileg üzemelhet gravitációsan, még termosztáttal is tudnád vezérelni csak egy nagyobb belsőkeresztmetszetű motorosszelepre lenne szükség ( amit nem tudok,hogy létezi-é és mennyiért) Puffertartályrol meg szerintem indirekt tárolóval tudod a melegvizet előállítani, vagy a meglévő boyleredbe beletekersz egy rézcsőböl készített csőspirált és máris kaptál egy indirekt tárolót amit szükség esetén villannyal is tudsz fűteni:)))
Huuu ez nagy ötlet ez a rézcsöves megoldás. Valahogyan én is megoldom, mert nagyon nagy pazarlásnak tartom , hogy itt kimegy a szabadba az a rengeteg hő.
Nekem már van egy puffer és mükszik is , de még ezzel is megfejelem
" A jelenlegi rendszerem gravitációs. Amennyiben mégis beépítek egy puffer-t erről le kell mondanom ?"
Értettem mit írsz, olvasni még tudok:-) te voltál a ventilátoros megoldás:-) te nem értetted,hogy mire írom az ajtónyitást:-) ha kinyitom teljes lent az ajtót az olyan mint a te ventilátorod(még nyitva van) ezt képletesen írtam, de mindegy nem vitázni jöttem. :-)
Próbáld meg magasabbra állítani. Szerintem min. 55-60 fokra. Az a helyzet, hogy amint 30 fokos a vized, máris küldöd be a lakásba, onnan meg a hideg visszahűti a kazánt. Nekem van ESBE-visszacsatolásom. Ezen a körön kb 50 foknál kapcsolja a csőtermosztát a szivattyút. Az ESBE 60 fokot kever vissza, tehát amíg el nem éri a kimenő a 60 fokot, addig az összes itt kering. Van egy puffertartályom. A lakásban lévő szobatermosztát szivattyúja abból szedi a meleg vizet.
A keringető vízszintes állásba van(nem látom rajta,hogy hányas)de azt tudom,hogy így is úgy is lett már próbálgatva. a radiátorokon is állított a férjem (közbe mérve a csövek hőmérsékletét:előremenő,visszatérő). Nálunk a feltornázás is csak a 60 fokot jelenti. nemrég pakoltam meg, ég rendesen (hallani hogy nem csak szenved). A kéménynél a fal meg olyan mint a falfűtés. Neked hány m2 van az 5 tagos kazánra?
most, h így visszaolvastam a hozzászólásokat kezd bennem is megfogalmazódni, leírom:
nekem egy 5 tagos sime gyártmányú solida kazánom van. kb 8m-es kémény 200-as belső átmérővel. a füstcsövem és a kazán fustcsonkja 150-es (1 db 90 fokos könyökkel)...
ilyen "melegben", nekem sem megy nagyon 60-70 foknál tovább akármit is nyitok ki. de volt már, h kiváncsiságból feltornáztam 80-85 fokra (-3 fokos reggelen; tehát fel tudja fűtteni)...
Na most nagy hülyeség az, h ha a radiátorok nem tudják olyan nagymértékben kivinni a hőt a rendszerből, akkor nem melegszik fel rendesen a víz?
A másik, meg az, h milyen fordulattal megy a keringetőd? nekem először a legkisebben pörgött, de így a radiátorok alsó fele hideg volt így állítottam a közepes gyorsaságra. így nem is keveri le olyan gyorsan a vizet a kazánról, de meg is forgatja rendesen...
a szerelőm mondta egyszer, h ha jön a hideg (-5-10fokos tél) akkor majd le tudom égetni azt a minimális kátrányát, ugy, h felfűttöm 85 fokra és fent a lakásban kitárok minden ablakot...
NA, nem tudom, h eléggé nagy hülyeségeket írtam-e le, de majd csak válaszol vki tapasztalt...
A szűkétés akkora, amekkora cső belemegy egy 25X25-ös kéménybe, és a sarkok leesnek belőle, de nem a szűkítés miatt lett beletéve, hanem hogy megtoldjuk a kéményt, hátha úgy jobb lesz. Amúgy most ott tartunk, hogy felhívta a férjem a gyártót, a kiküldött "lerázólevél" miatt és hát előkerültek újra a fényképek és hát bizony elnézték mégsem vékonycsöves az a 2"-os fűtési cső. Ja és a csaj aki felvette, azt mondta a férjemnek,hogy nem kíváncsi arra amit mondani akar, megkaptuk a választ levélbe és kész (ez a gyártó ügyfélszolgálata) jó mi?. Ezek szerint mindenkinek ugyanazt az elutasítást írják, ne kelljen fáradni, és még egy nő is képes kinyomtatni és postára adni. (most magam ellen beszélek, de ilyen helyekre, és osztályokra nem tennék női dolgozót. Kipanaszkodtam magam, bocsi:-)
A fenti szűkítés elég? Vagy teljes egészében leszűkítették? Mert nekünk a kémény végére lett téve egy cső (valami rozsdamentes, fényes)ami belemegy a kéménybe valamennyire meg ki kb. 100-120cm-t. ez egy kicsit szűkít, meg emelni akartunk a kémény hosszán, hátha jobb lesz, de semmi.
Az biztos nem lóg be a kéménybe mert akkorára lett vágva,hogy jó legyen. egyik ismerősünknél előfordult ilyen, azért nem fűtött nekik a kazán mert a füstcsövet benyomták a kéménybe és elzárta a cuccot. És mit szóltok ahhoz, hogy vékonycsövesnek írták a 2"-os rendszert?
A lángterelő lemez levételével sem csinál megfelelő vízhőfokot, úgy sűrűbben kell rakni, gyorsabban leég. amúgy most egy kisebb lemez van felrakva, így nem fulladok meg a füsttől.
Végigrágtam magam a fórumon, nagyon hosszú és tanulságos volt. Alapvetően 2 kérdésem lenne.
1. Azon gondolkodtam, hogy nekem a vegyes kazánnál ~2 méter füstcsövem van a kéménybekötésig. Erre kívülről egy rézcsövet tekerve HVM előállításra mennyire lehetne használni ?(Puffer tartály sajnos egyenlőre nem megoldás mert nincs helyem ... max 200l-es boyler a HVM -nek) Tudom, hogy 180C fok alá nem mehet a füstgáz hőmérséklete. Ezt kimérni hogyan tudnám ? Kívülről rámértem ~120C körül volt a füstcső... illetve eddig mért a hőmérőm :) Ebben az estben mennyivel lehet több a füstgáz hőmérséklete ? Vagy inkább hagyjam ezt a projektet ? :)
2. A jelenlegi rendszerem gravitációs. Amennyiben mégis beépítek egy puffer-t erről le kell mondanom ? Tehát meg lehet-e oldani úgy a puffertartályos fűtést, hogy keringetőszivattyúk nélkül is működjön ?
Akinek bármi ötlete, észrevétele van kérem ne habozzon :)
Ha az alsó ajtó nyitva van, akkor sem melegíti fel jobban a vizet. Ha nincs nyitva, csak a huzatszabályzó (automata) akkor is jól ég a tűz, zuhoghat is éppen, akkor sem oké. a huzatszabályzó ajtó mindég nyitva van, mert soha nem éri el azt a hőfokot,hogy bezáródjon.én nő vagyok (sokak gondolják biztos hogy mit keresek itt, úgyse értek hozzá). Na mindegy nem is ez a lényeg, ötleteket meg én is tudok gyűjteni, aztán meg a férfi ember megvalósítja. Köszi:-)
Jött egy levél a kazánosoktól. A kémény méretei nem felelnek meg a gyártó által megadott méreteknek. 25X25-ös belméret 9m magasságban. Tudja valaki,hogy mit írnak elő a Solid Plus 5tagos kazánnak? Szerintetek a 2"-os az vékonycsöves rendszer? Mert az írták,hogy az az. (nem értek ehhez) a férjemmel meg még nem sikerült beszélnem. amúgy felidegesített a dolog. Tehát nem jó a kéményünk, és a rendszerünk, a kazánjuk pedig tökéletes. Olvasgathatnának egy kicsit itt a fórumon és csak csodálkoznának. A vízhőfokról senki sem ír, az ezek szerint mindenkinek jó!? De akkor a miénknek, hogy a francba nem.
Én használtan vettem (akkor már 8 éves volt ) Duka kazán--az egyik legrosszab kazántípus de meggyőző volt az ára (2000 ft) még 1992-ben.Azóta persze átalakítottam mivel nem voltam megelégedve a hatásfokával de egy hellyen nagyon leszűkítettem a füstjáratot és nehezebben áramlott ígyx a füstgáz ezért tettem be próba képpen a két ventit és mivel bevált(na meg lustaságból) még nem változtattam.Hőfokkal meg hasonlókkal nem foglalkozom jelenleg mert "tele" vagyok hulladék fával,fakéreggel ,fűrészporral és mehet minden a kazánba--azaz még a hatásfok nem érdekel mert az egész "ingyé" van.Azért nincs rendes tüzed mert a füstgázok nem tudnak elég gyorsan eltávozni a kazántérből így nem tud elég levegő bejutni a tökéletesebb égéshez --ez egy negatív spirál mint a nemzetgazdaságunk.A ventilátor sem az igazi mivel nyomás alá kerül a kazántér és ha valahol nem jó a tömítés akkor ott füstgáz jöhet ki de mig kibogozod hol a hiba (és segít is) addig jó.A kémény fontos része magasság,keresztmetszet és a HŐMÉRSÉKLET--ha "hideg" kéményed van kevesebb a huzat,hamarabb tönkremegy,több lerakódás,stb.Tehát neked is a végső megoldás egy jó huzat --csak lehet ,hogy mélyebbre kell nyúlnod a "bukszába"--dehogy fűtsél is addig próbáld ki a ventit.
Mondom a férjemnek, egyébként jól ég a tűz és mikor gyújtok be a gyufát sokszor nem tudom odatenni mert addigra elalszik (huzata van). a miénk 25X25-ös belső átmérőjű és 9méter magas a kazántól. Annyi próbálkozáson vagyunk túl a két hónap alatt, de az ötletek mindég jól jönnek. Neked mióta van ilyen kazánod? és milyen hőfokú vízzel fűtesz?
Alul a légbeömlőre tettem --csak próbáljátok ki.Úgy értettem,hogy sűrű ,sőtét füst jön ki nekik állandóan az én kéményemet nézve szinte alig látni valamit--sokszor mintha nem is működne a kazán pedig ha belenézek a "poklok tüzét "látom.Így tökéletesebb lett az égés és nincs semilyen bekeverő szelep,termosztát ,stb---van viszont jó meleg a lakásban.Sokkal kevesebb lett a lerakódás is a kazánban és a kéményben(230 mm-es vascső 6 téglás kéményben közötte perlit és 6m magas a kazántól nézve).
Amikre még nem válaszoltam azt megkérdezem majd a férjemtől, neki nincs ideje ideülni, ezért én érdeklődöm, de én meg ugye nem értek hozzá, vagyis a tüzeléssel nincs gondom de az egyéb dolgokat ő csinálja. mondom neki ezt a szelepes megoldást, aztán próba szerencse, de a szakszervíztől volt kint az emberke és kb.mintha nem is látott volna még ilyen kazánt. ma felhívja őket,hogy mi lesz, aztán azért megírom majd, mire jutottunk. köszi a segítséget!Andi
De láttam a problémát. Azért mondtam, hogy először kisebb mennyiségű vizet kellene felfűteni, nem pedig a lakás felé elküldeni a 40-60 fokosat, és az onnan visszajövővel visszahűteni a kazánt. Ha össze lenne kötve a kimenő csöved a visszatérővel egy ESBE szeleppel, és abban keringetnéd a vizet, akkor fokozatosan melegedhetne. Én erre gondoltam. Ahhoz, hogy az üzemi hőfokot minél előbb elérje a kazán hőmérséklete (ez száraz fával a leggyorsabb) és hogy kondenzvíz keletkezését megelőzzük, a kazánba visszatérő víz hőfokát min. 60 fokon kell tartani. Ezt biztosítani kell megfelelő kiépítéssel. Persze fontos a megfelelő tüzelő, levegő ellátásának a biztosítása is, de nem mindegy, hogy a rendszert hogyan üzemelteted. Jól megépített rendszert is lehet rosszul működtetni. Azt írtad, hogy huzat rendben van, ezért gondoltam, hogy esetleg más lehet a baj.
Szia Andi.Szerintem nálad egyszerű a helyzet--nincs elég levegő az égéshez--azaz BIZTOS ,hogy kevés a huzat TELJESÍTMÉNYed.Tehetel fel 36 és fél keverőszelepet,szivattyút,érzékelőt,szabályozót ha nincs tüzed.Nálam gyors megoldás volt (próba képpen) két számítógép tápegységének a hűtőventilátorát felcsavaroztam a légbeömlő nyíllásra,azóta is úgy maradt mert úgy ég a kazánomban (még az enyhén nedves fa is!) mint a pokol.Csendes,12 V-os,3 W-os és jól szabályozható.Mikor teszek rá fát ill.kinyitom a kazán ajtót akkor kikapcsolom a ventit aztán vissza--azóta is így megy nincs kedvem (időm) változtatni.Minden szomszédom kéménye okádja a füstöt az enyémen meg csak akkor látni egy cseppet amikor épp raktam rá tűzelőt.Sokan mondják ,írják ,hogy még rádobok egy nagy darabot és reggelik izzik--izzik de nem ég ,fűt mondom én.A fa nagyon sok levegőt igényel.Próbáld ki a ventilátoros megoldást és megtudod ,hogy a huzattal van e gondod--de szinte biztos!Valahol le van szűkítve a keresztmetszet .Hogy ne fázzatok télen egy próbát megér--bár ezért sokan fognak "beszólni".
A lángterelő lemezzel meg ugye nem a vásárlónak kéne bajlódni alapesetbe, mert azt hinné az ember,hogy okos hozzáértő emberek tervezték és az úgy jó ahogy van. De hát sajnos mégsem. Mi tettünk fel helyette egy kisebbet. Így nem fulladok meg nap mint nap, de így sem fűt:-( Köszi a segítséget.
Igen biztos amiatt keletkezik a kátrány, hogy alacsony hőfokon üzemel, ezt a tájékoztató is írja. szeretnénk mi magas hőfokon üzemeltetni, de hát ezt a drága kazánunk nem tudja:-( Apósom jó néhány órát elüldögélt előtte már lekapargatta, kitisztított mindent rendesen (kb.2-3 naponta mindent mert annyi korom jön össze benne) de semmi, akkor sem tud jobban vizet melegíteni. A legelső begyújtásnál sem tudott. sajnos
Az előremenő vizünk 90%-ban csak 40 fokos, a visszatérő kb. 5fokkal kevesebb. Az előremenő nagyon nagyon ritkán éri el a 60 fokot, az egy kezemen meg tudnám számolni,hogy hányszor érte el a két hónap alatt, így a visszatérő ágba elég nehéz lenne 60 fokot csinálni a 30-40 kimenőből. Szerintem nem láttad a legfőbb problémánk,hogy nem tudja felfűteni a vizet a kazán. De amúgy köszi,hogy észrevettél.
Valószínűnek tartom, hogy az első időkben történt szakszerűtlen üzemeletetés következtében egy vastag szigetelő réteg keletkezett a kazán belső részein. Ezt szén, vagy koksz égetésével, vagy más módon kell eltávolítani. Nekem október 21.-én lett üzembe helyezve a kazánom, körülbelül 10 napig tartott amíg eljutottam a lángterelőlemez ideális beállításáig. Ezalatt a 10 nap alatt, olyan vastag rétegben rakodott le a kátrány, hogy bár szénnel tüzelek, naponta dörzsölöm kapargatom, mert részben leégett, de még ma reggel is találtam olyan részt, ahol megdörzsölés után úgy nézett ki egy helyen, mintha víz szivárgott volna, holott csak a kátrány került elő az égett rész alól. Úgy szoktam leégetni, hogy amikor van egy izzó szénréteg arra, olyan szenet rakok, amelyet előzőleg használt étolajjal egy picit meglocsoltam. Vigyázat csak mértékkel, mert hirtelen nagyon elkezd morogni a kazán.
A kazán tetejére felpakolva hamarabb szárad, csak a füstcső közelébe nem szabad a tűzveszély miatt.
Könnyebben lángra kap és jobban ég a tűz ha a vizes fát egy kevéske fáradtolajjal vagy gázolajjal meglocsoljuk és úgy dobjuk a tűzre. A begyujtást is megkönnyíti, kevesebb gyujtóst kell hasogatni.
Nem igazán értem, hogy ez hogyan lehetséges. Az energia ugye megmarad. Tehát csak ezek a lehetőségek vannak:
-Minden jó, csak kevés fát tesznek rá a lakás hőigényéhez képest. Valószínűleg vizes is az a fa, a kátrányosodás miatt gondolom.
-A fa nem kap elég szekunder levegőt (szintén kátrányosodást okoz, visszaolvasva a topicban még kép is van róla), így a fagázok jó része elégetlenül távozik a kéményen.
Javaslataim: -Próbaképpen tüzelés fabrikettel. (Egy napot ki lehet bírni a fához képest dupla árú fabrikettel)
-Huzat-ellenőrzés: égő tűznél az alsó levegőutánpótlást elzárva a tűztér-ajtót kinyitva nem jöhet kifelé a füst. Ha igaz, ellenőrizni kell, hogy falslevegő beszívás nem csökkenti-e a kéményhuzatot. Ha jó a huzat, lehet neki adni szekunder-levegőt. Nem kell nagy nyílás, 10-20Ft-os nagyságú, ahonnan a lángba mehet a levegő.
-A csőtermosztát feljebb tekerése: kapcsoljon 60 foknál.
-Ha vizes a fa, akkor alulról felfelé tüzelni, azaz begyújtani, és fokozatosan pakolni rá az egyre vastagabb fákat. Így intenzíven ég, de megpakolva, és felülről begyújtva csak "szenved".
Kábé egy köbméter víz tárolóképessége = egy nagyobb vödör fa hője. A puffer emiatt nem hosszútávú raktározásra való....
Minden anyag tökéletesen tartja a hőt, ha jól le van szigetelve. A csövek fel (hasznos irányba) meg a víz ad le többet, mert nagyobb a hőkapacitása. (többszörös)
Szia Hány fokon kapcsol a szivattyúd? (nekem 45foknál) Milyen a rendszered?(zárt, nyitott ,radiátor méret) Lehet,hogy egy Esbe keverő szelep a visszatérőben megoldaná a problémád.Vagy túl gyorsan forog a víz a rendszeredben. Nekem csak sima lemez kazánom van ,de van a rendszerben egy keverő szelep a visszatérőben, és rögtön a meleg vizet keveri vissza.Szerintem nem törvényszerű,hogy csak nagy lángnál adja le a megfelelő teljesítményt a kazánod.A kátrányosodás meg adódhat a kis vízhőmérséklettől is.Ja és Írod,hogy rakod a tüzet milyen lánggal ég? Üdv Luiggi
Andi! Hány fokos a visszatérő vized? Van visszacsatolás a kimenő és visszatérő ág között? Először ott kellene forgatni a vizet, pl egy ESBE szelepen keresztül, ami 60 fokos vizet keverne a visszatérőbe.
Nem hiszem, hogy a túl nagy keresztmetszetű kémény ekkora gondot okozna. Mi idén rakattunk kéményt 25*25 cm és tökéletesen üzemel, igaz a kazán is valamivel nagyobb. Az Andi problémája az, hogy nem ég a tűz a kazánba, vagy nem melegíti fel a vizet?
Andi! Elkerülte a figyelmemet, hogy 25 ös a kéményed.Nálad ez a baj!!!Túl nagy a kémény átmérője. Az ideális kémény átmérő 15 vagy 16. Legalábbis a tapasztalatok ezt mutatják a jól müködő kazánosoknál. azt mondta nekem egy kéményes, hogy ha a kémény átmérője túl nagy akkor fölhigul a füst, visszaáramlik ezáltal füstöl és hát a húzatnak is annyi....Nincs húzat a tűz hiába ég nics fűtőértéke.
Nekem 4 tagos Szolid plusz kazánom van, és szerintem prímán működik. Igaz lengyel szénnel, esetenként koksszal fűtök. Ha kitámasztom az alsó ajtót 90 Celsius fokra is felmegy 20 perc alatt. 100 négyzetméteres házat fűtök vele. 100 éves ház, 38-as téglafal szigeteletlen, 100 éves ablakok, 3,2 magas szobák.
Andi Nem szép megoldás, de tapasztalatom szerint mindenképp hatásos: fél mondatban megemlítteni a szerelőnek és a gyártónak a fogyasztóvédelmet. Ezekben az esetekben valahogy mindíg eszükbe szokott jutni valami. Mert az semmiképp sem normális, hogy egy új kazán nem működik megfelelően, amikor elvileg minden rendben van.
Oké szólok mindenképp,hogy mit döntöttek vele kapcsolatba. egyébként az már haladás ha egyszer legalább eléri a 80-90 fokot, a miénk két hónap alatt talán kétszer érte el a 60 fokot, de az 50-et is örülünk ha eléri a nap folyamán. Kíváncsi vagyok hogy mikor és mit fognak mondani a problémára, mert aki kint volt még nem találkozott ilyennel. (még vagy két -három kollégáját hívta fel ők sem) vagyis ebbe semmilyen alkatrészt nem lehet cserélni, mert "nem rossz" csak nem üzemel rendesen. na ilyenkor mi van?
Tippem szerint azért, mert a víz sokkal kevesebb ideig képes tartani a hőmérsékletet, mint monndjuk az agyag. De ez csak tipp, és én is kicsit kétkedve hallottam ezt a megoldást, de állítólag valahol már működik. Ezért is kérdeztem rá, hogy nektek mi a véleményetek. A költségekről: kétlem, hogy egy 4-5 köbméteres kocka drágább lenne mint egy 4000 literes tartály, amit aztán szintén le kell ásni. Engem egyre inkább foglalkoztat ez a téma, mert elviekben ezzel nagyon sokat lehet spórolni.
Egy kis segítséget kérnék. Most akarom kipróbálni a szalma brikettet, vegyes tüzelésű kazánban Van valakinek tapasztalata ezzel a fűtési móddal? Gondolok itt a begyújtástól (mennyiség) a levegő szabályozásig. Vagy hol találok róla infót . Előre is köszönöm.
Úgyan ez a mi problémánk is csak más a kazánunk és nekem 4 gyerekem van. Nekünk Yunkers kazánunk van föl is tudjuk idönként 80-90 fókra fűteni de szörnyü büdös korom szagú és rengeteg fát pakolok bele. Ha valami okosat megtudsz a gyártotol légyszi tudasd velem is. Igazándiból mindenk a másikra mutogat mert a gyártó azt mondja, hogy a kémény nem jó a kéményesek pedig , hogy a kazánnal van a baj. Ezek után kezdem azt hinni, hogy velem van a baj mert egy jó fűtést szerettem vólna. A régi kis kályhám amivel 4 db fával kifűtöttem a 80 nm es lakást osdi volt, de most is ö húzott ki a csávából. Vissza szereltem mig lesz megoldás a gyönyörű drága kazánra.
Igen-igen nálunk is ez a jelenség, ilyen intenziv fűtésnél én is hetente takaritom a kéményt ( pont most végeztem vele ). Mindig csak együtt szabad takarítani a kazánt a fűstcsővet és a kéményt mert ha külön-külön csinálod akkor nem ér semmit.
Hát ennek a kémény méretnek bőven elégnek kell lenni. Ahol bemegy a kéménybe a cső újságpapírt tömjetek be és meg kell gyújtani ha kirántja akkor a kéményel semmi gond,akkor a fűstcsővel illetve a kazánnal kell foglalkozni. Ha azt a terelő lemezt nem teszitek vissza akkor sem ég ?
Az alábbi dologról kérdezném a véleményeteket: a puffer tartály helyettesíthető-e egy hőkockával? Hallottam olyanról, hogy van egy olyan megoldás, hogy ásnak egy nagy gödröt, kibetonozzák, szigetelik, és csövet vezetnek végig benne, jó sürün, majd a csövek közt agyaggal töltöik ki. Az egészet lezárják. A csövekben áramló melegvíz képes felmelegítteni a földet kb 70-80 fokra, mely oly sokáig tartja a hőt, hogy állítólag az egész téli HMV-t képes ellátni. Szerintetek ez lehetséges?
Köszönöm az eddigi hozzászólásokat! Mindenkinek egyben válaszolok.A huzat rendben van, kitisztitva, kormolva kivan minden. 25X25-ös a belső mérete a kéménynek és kb 9méter. A szivattyú nem megy állandóan, csőtermosztát van. A füstkimenetelnél lévő próbálkozásokon is túl vagyunk, a férjem vágott oda egy kisebb lemezt, mert egyébként annyiszor kaptam füstmérgezést ahányszor raktam rá egy nap. Így kimegy a füst, de akkor sem fűti fel a vizet. Két hónapja vettük és nálunk a 70-80 fokos víz csak egy álom. most is kb 40 fokon megy, pedig rakom, akáccal tüzelünk. de teljesen is nyitva lehetne az ajtó alul mert akkor sem fűti fel jobban a vizet. az automata huzatszabályzó fölösleges is mert soha nem zár be mert nem tudja elérni azt a 70-vagy 80 fokot amire van állítva. Már kihívtuk a szakszervízt, nem tudtak vele mit csinálni, úgyhogy most várjuk a gyártó válaszát,hogy mi is lesz velünk a télen. Van két kisgyerek akikre egész nap fűtünk. Olvasgattam már ki mit ír róla, de azt hogy a vizet nem melegíti fel senki sem írta, csak a füstöt,kokszot és a kormot. köszi azért még egyszer, de várom még hátha valaki tud még valami okosat!
Természetesen a visszaszerelt lemezt, rögzítsd anyával. A lemez középső tag felé néző sarkait., egy picit köszörüld le-csapd le. Az alátétekkel szabályozott távolságot, a kémény huzata- és a kazán huzatigényének függvényében kísérleti úton tudod meghatározni.
Andi? ha kinyitod a kazán ajtót, találsz egy lemezt, egy csavarral felerősítve, azt távolítsd el. Takarítsd ki a középső tagot, hátul a füstcsonk alatt a koromgyűjtő fiókot. A csöveket, aztán cseréld ki tőcsavarra a lemez rögzítő csavart, legalább 10 mm-el hosszabbra. Rakjál alá alátétet kb 5-6 mm hosszon, és rögzítsd egy anyával. És akkor lesz egy nagyon kiváló energia takarékos kazánod.
Sziasztok!Solid Plus 5 tagú kazánunkkal az a probléma,hogy 90%-ban 40fokon üzemel csak. 60foknál magasabbra sehogyan sem tudjuk felfűteni a vizet. Ezzel pedig a nagyobb hidegekben meg fogunk fagyni. Van valaki akinek ilyen problémája van? Ezen kívül füstöl is, kátrányosodik és rengeteg korom van benne. De a legfőbb probléma,hogy nem tudja felfűteni a vizet. 11mX10m-es házat kéne fűtenie. Valakinek ötlet, tapasztalat? Köszi, aki ír!
Én ezt találtam a helyi hulladékkezelő honlapján Itt:
Hulladékkategóriák: Q8 Ipari folyamatok maradék anyagai (salakok, üstmaradékok stb.) Ez megtalálható a szállítani kívánt veszélyes anyagok listája között.
Bizonyított, hogy a tűztéri hamunak nincsenek veszélyes tulajdonságai és a műszaki engedélyek beszerzése után a salak alkalmazható az építkezéseken szigetelő anyagként. Felhasználható még a rekultivációs lerakatok rétegezésére, tereprendezésre és a közműhálózat alapozási munkáinak megvalósításához. Forrás:Itt
"Nekem valami olyan rémlik, hogy régen nem engedték a kukába önteni a hamut. Most is így van?" Szerinted melyik a kevésbé környezetszennyező megoldás? Kiöntöm a patakpartra, kiszórom valahol az erdőben vagy berakom a kukába és bízok abban hogy jó helyre kerül. Amúgy idén zárják be a környék egyetlen hulladéklerakóját, a legközelebbi 35 km-re lesz.
Felőlem. De ki adott neked ilyen tanácsot, mert én nem. Én csak érdeklődtem, hogy oldják meg. Mert nem csak fával, hanem szénnel..stb fűtenek, és ha nagy a kazán, akkor egy szezonban elég sok termelődik.
"Hamuprobléma: kétnaponta egy 16 literes kannányi keletkezik, a kukába rakjuk, mivel más lehetőség nincs. A kert végén a patak, eddig 20 évig oda hordták, én nem engedem."
Pont erre gondoltam, hogy sok helyen eléggé behatárolt az elhelyezés. Nekem valami olyan rémlik, hogy régen nem engedték a kukába önteni a hamut. Most is így van?
Kokszot nem próbáltuk, de mindíg is úgy tudtam hogy nagyon drága és hamar szétégeti a kazánt.
Mondjuk nekünk vizes rostély van, de volt hogy el nem égett papírt találtam a kazánban, pedig egy kanna koksz volt rajta.
Hamuprobléma: kétnaponta egy 16 literes kannányi keletkezik, a kukába rakjuk, mivel más lehetőség nincs. A kert végén a patak, eddig 20 évig oda hordták, én nem engedem.
Tisztelt Kovács úr. Én is készítettem egy bálás kazánt,de az én házamhoz egy kicsit kicsi lett. Most gondolkozok egy mások nagyobb építésén,ezért szivesen fogadnám építő ötletét bálás kazánnal kapcsolatban.Előlre is köszönöm.
én miskolci vagyok, jól ismerem a helyet. bükkszentlászló egy völgyben fekszik, ahol mindíg is megállt a füst. egy utca az egész. szó sincs semiféle szennyezésről, egy állat írta a cikket, ennyi az egész. mindíg is tótok lakták, most is ugyanazok az öregek élnek ott,mint gyerekkoromban. valószínű simán túl fognak élni engem:) eddig is fával tüzeltek és ezután is azzal fognak, úgy van ahogy az előttem szóló írta, valakinek b.ssza a csőrét a füst. hülye meg mindehol van:)
A helyzet az, hogy amíg csak az öregek laktak ott, semmiféle hamu nem volt, csak mamu. Hamu azóta van, amióta néhány fiatal városi menezzser vett ott egykét házat, és csípi az orrukat a füst.
Megtaláltam a cikket és így már érthető a környezetszennyezés.
" A vezetékes gáz kiépítése ellenére egyre többen térnek vissza a hagyományos fűtésre, a fűrészport, a hamut pedig a patak vízgyűjtő területére szórják, miként a kerti hulladékot és a háztartási szemetet is."
Alap esetben a kérdés az,hogy a Bükkszentlászlói lakosok, akik egyébként egy rohadt nagy erdő kellős közepén élnek, olcsón vagy ingyen jutnak tűzifához, és még kisjövedelműek is, milyen arányban használták a gázt fűtésre korábban? Illetve az elmúlt X száz évben amíg csak fával fűtöttek, mit tettek a hamuval? Tudtommal a savak oldják a mészkövet nem a lúgok, tehát hol a probléma? Ugyan én nem olvastam a cikket de erre következtettem a karsztrendszer és a hamukiszórás szokásainak összefüggésében. Ha tévedek visszavonok mindent:)
Itt azzal számolgattok, hogy 5500,-Ft/q a szén ára.
Október 30-i hír:
http://www.agrotrend.hu/cgi-bin/agrotrend/index.cgi?view=ck&tID=420&nID=37312
"A fűtési idény kezdete óta kétszer, október 15-én és 27-én emeltük a szén árát az ismert pénzügyi gondok miatt ... október 15-e előtt még 2740 forintért kínálták a magas kalóriájú, alacsony hamu- és kéntartalmú cseh szén mázsáját, amit most 3300 forintért vásárolhat meg a lakosság. Az oroszlányi szén ennél ugyan változatlanul olcsóbb, de kisebb a fűtőértéke és magasabb a hamutartalma."
Valami miatt nem működik a beszúrás.
Egyébként mikor még szénnel fűtöttem, előfordult, hogy 60 km-re elmentem érte, a hosszú fuvarral együtt is olcsóbb volt, mint helyben.
Kokszot nem próbáltuk, de mindíg is úgy tudtam hogy nagyon drága és hamar szétégeti a kazánt.
Az évek során vettünk többféle szenet. A pécsi dió, az ukrán feketeszén, a lengyel mogyoró, és a slam ezek jók voltak, a barnaszenet, a tatai brikettet állandóan rakhatta az ember és amennyivel olcsóbb volt annyival több fogyott belőle. Keveréssel lehetett variálni, de végül kb ugyanannyiba került így is úgy is.
A kondenzációs kazán 106%-os hatásfokát én sem hinném el, ha nem velem történt volna meg. Ez nem statisztika,hanem műszerrel mérték a fogyasztást és a távozó füstgáz hőmérsékletét. A régi FÉG C30-asom gyári adat 86% hatásfokot ír,ideális körülmények között akár lehet is ennyi, amikor lecseréltem kondenzációsra 20% megtakarítást reméltem. Úgy gondoltam hogy ez is hazudik, az is hazudik de a különbség akkor is 20%. Ez esetben kellemesen csalódtam,majdnem 50% lett.
A szeneskazánom hatásfokát nem igazán tudom, de reálisnak látom a hagyományos gázkazánhoz közeli 50-60%-os értéket. Mindegyik kéményes és a kéményen a magas hőmérsékletű füstgázzal sok energia távozik, meg a kazántest is jelentős mértékű hőt ad le. A szén-fatüzelés költségeit még ezenkivül nagyban befolyásolja a tűzrevaló beszerzési ára, ha a tüzépen kell megvenni drága. Csak lestem amikor láttam, hogy itt valaki 4000Ft/m3 árat írt. Én majdnem 4-szeres áron tudnám megvenni, igaz ebben a fuvarköltség is bennevan.
A minap olvastam egy cikket a Miskolc környéki karsztrendszer szennyezéséről, ami nagyon nagy probléma a vízellátás szempontjából. Nevezetesen a Bükkszentlászló melletti patak szennyezése miatt, ami a helyiek hamu kiszórási szokásai miatt keletkezik. Ez azóta lett kardinális kérdés, mióta a gáztüzelés drágulása miatt áttértek a vegyes tüzelésre.
Kérdésem az, hogy ki hogy oldja meg a keletkezett hamu elhelyezését?
Bocsi, hogy beleszólok az okfejtésedbe, de a számításaidban van egy kis hiba.
5500Ft/q kerülő szén fűtőértéke már MINIMUM 29 Mj/kg, ez pl. lengyel dió de ha körbenézel egy kicsit akkor már ezért háztartási kokszot is kapsz aminek a fűtőértéke az olajhoz közelít. Tehát ha 5000*29=145000 Mj. és ebben nincs benne a felhasznált fa. Ez legyen a számításod alapja és ha vigszámolod más érték fog kijönni. A kondenzációs kazán 106%-os hatásfoka? ..... nézőpont kérdése. Egyszer egy nagy politikus azt mondta CSAK ANNAK A STATISZTIKÁNAK HISZEK AMIT ÉN HAMISÍTOK. Ha 1 hagyományo gázkazán 80-84%-os hatásfokkal üzemel akkor valóban a kondenzációs kazán 6%-al jobb. Eredmény 90%, amit mai modern kazánok (Atmos, Vigas, szénnél a carborobot vagy a sas kazán) az előirt kiegészítőkkel tudják.
Nagyon szépen köszi az infókat. Szerencsére úgy néz ki, hogy szerelő az akad, aki nagyon korrekt munkát végzett az eggyik kollégámnál, remélem az enyémet is elvállalja. Kíváncsi vagyok mit fog mondani, mekkora kazán szükséges ekkora légtér kifűttéséhez. Egyébként az általad leírt rendszer lenne az igazán klafa, dehát az anyagiak sajnos nagyon szűkösek, attól tartok, hogy ez csak lépésenként fog nálunk megvalósulni. Új kazán szóba sem jöhet, arra nincs keret :) Kollégám vett egy ( kapaszkodjatok meg ) lomi-s kazánt ( értsd: kidobott ), abszolúte semmi baja, és fillérekbe került. Remélem nekem is szerencsém lesz. Egyébként olyanról már hallott valaki, hogy rakott kazán? Egy ismerősnél láttam egy olyan megoldást, hogy egy bazi nagy pincében téglából rakták meg a kazánt, abba építették be a víztartály. Nem állítanám, hogy modern megoldásnak tűnt, náluk is a szükség hozta ezt a megoldást, a régi ugyanis a tél közepén kijukadt, jobb megoldást meg hírtelen nem tudtak. Ez volt 10 éve, a rendszer most is üzemel :) A kémény dolog nekem is eszembe jutott már, szerintem a jövő héten ki is hívom majd a kéményseprőket, hogy adjanak már valamilyen igazolást, hogy mit bír el az a kémény, amire a kazánt szeretném kötni.
Nekünk MF-2S önetetős vegyestüzelésű kazánunk van.
Valaki tudna valamilyen infót a leghelyesebb és leggazdaságosabb üzemeltetéséről?
Értem ez alatt, hogy mikor és mennyire kell megpakolni az etetőjét (begyújtás előtt, után (most így csinálom)), primer-szekunder levegőztető, hátsó lezárás, pillangó stb...
Mifelénk már a nép sem, legalábbis a rendszerető fajta, aki veszi és nem lopja. A tüzépes Szlovákiából vásárolja az akác tüzifát. Azt mondja, olcsóbb, mint az itteni. Mindez az ország közepén, nem gyenge akácerdők között.
Milyen irányba lehetne elindulni? Ha vicces csávó szeretnék lenni, akkor azt mondanám, hogy a Duna felé:))))
Abból kiindulva, hogy az utak környéke a közútkezelőhöz tartozik, szerintem a Duna környéke a helyileg illetékes vízügyi igazgatósághoz. Ha nem tudod, melyik, akkor keress egy tiltó táblát a parton, biztos rá van írva a nevük:)
Szerintem nem igazán érdekli őket, de ha nem szólsz, biztos szóvá tennék. Keresd meg őket telón, aztán egy gyors levélváltás, és már száríthatod is a fát. Szerintem.
én úgy tudom nem lehet csak úgy összeszedni a fát. akinek a területén van, azé, ebben az esetben akié a dunapart... legalábbis itt a bükkben így van. én sem mehetek fel az erdőbe fát gyűjteni, pedig mekkorák fordultak ki most is bánkúton, egyel kihúznám a telet, ha elhozhatnám:)))
Üdv! Látom nagyon otthonosan mozogsz az fakitermelés témában, ezért kérdezném tőled, hogy mi van azokkal a fákkal amit pl a Duna sodor a partra? Ezek kinek a tulajdonában vannak? Önkormányzat? Mert begyújtáshoz szerintem tökéletes lenne száraz állapotban a nyárfa, egy időben tüzeltünk vele. Szerinted milyen irányban lehetne elindulni ezügyben?
Sok hasznos tippel találtam kazánokkal kapcsolatban és én is ilyen ügyben szeretném a segítségeteket kérni.
Vettem egy Immergas Soline 6 tagú öntöttvas kazánt. A gondom az, hogy ömlik belőle a füst bármelyik ajtaját nyitom ki. Van valakinek tapasztalata ezzel a típussal, netán megoldása a problémára?
én siemens csőtermosztátot vettem és volt benne zsír is kis tasakban, de nem kentem rá. pontosan működik, pont 10 fok difivel:) ha a csőtermosztáton 25 fokot állítok be akkor kapcsol ki amikor a víz 35 fokra hűl és akkor kapcsol be amikkor eléri a 40 fokot.
Ezen a fórumon többségében normális embereket ismertem meg, úgyhogy le merem írni ezeket a sorokat.
Az erdőről, erdőtörvényről lenne pár gondolatom....
A kárpótláson vettem még anno 1994 körül az erdőimet, sajnos nem túl sokat.
Évekkel az EU csatlakozás előtt volt nekünk egy földművelési minisztériumunk, amihez az erdészet is tartozik. Kínosan ügyeltek rá, hogy az állami tulajdonú erdők több támogatást kapjanak, mint a magánerdők. Na nehogymá megveszi a suttyó pár éve kárpótláson fillérekért az erdőt, és még több pénzt kapjon, mint a régi állami erdészetek.....
Aztán jött az EU. Ők azt mondták, hogy a magyar erdőknek nyújtott támogatásból őket csak a magánerdők támogatása érdekli. Visszamenőleg pár évre kérnék az adatokat. Majd ezek arányában küldik a csatlakozás után a pénzt nekünk.
AKI OTT ÜLT AZ EU CSATLAKOZÁS ELŐTTI ÉVEKBEN, AZ NEM TUDTA, HOGY AZ EU CSAK A MAGÁNERDŐK TÁMOGATÁSÁT FOGJA FIGYELEMBE VENNI?????????????
És azóta megy szivatás, mert nem elég a pénz az erdőgazdálkodás támogatására.
Azokról az emberekről is kellene beszélni, akik a kárpótlás után még a kommunista erdőgazdálkodásból ott ragadtak(mára nagy részük eltűnt). Az erdőink üzemterveihez sem tudtunk hozzáférni, nemhogy segítséget kapott volna bárki is.
Évről évre csökkentik a támogatást, meglepetésszerűen szüntetnek meg egyes támogatásokat stb. Kiszámíthatatlan.
Pár éve az erőmüvek elkezdték felvásárolni a fát. Örültünk, mert ment fel az ára.
Aztán jött valami lobbi, és elkezdte szajkózni a média, hogy feltüzelik a magyar erdőket. Ezt olyan szinten beépítették az emberek agyába, hogy a mai napig mindenki azt gondolja, hogy itt orrba-szájba vágják az erdőket. Na az erőművek már nem magyar fával tüzelnek.
Mi meg itt maradtunk a hatalmas magyar piaccal:((
Nyáron hónapokat áll az erdőben a fa, mire el lehet adni.
Erdőtörvény most is van. Aki becsületes, az a saját erdőjéből nem vághat ki fát. A tv. szerint. Csak vágási engedéllyel.
És aki lopni megy? Nem tudom az összeghatárt, de ha jól emlékszem 10e ft. Ha alatta van a lopás, az csak ejnye-bejnyét ér.
Ha egy vihar kiborít 3 fát az erdőmben, akkor a hivatalos eljárás szerint be kell jelenteni a viharkárt, aztán engedélyezik a fa kivágását. Jó esetben egy hónap alatt megvan. Az engedély. A fa meg órák alatt eltűnik:)
Akinek erdője van, az igenis betartja a törvényt. Szigorúan az üzemterv szerint gazdálkodik. Elvégzi a munkákat, a felújításokat. Nem vágja ki engedély nélkül.
A baj azokkal van, akik nem a saját erdőiket termelik ki. Magyarul ellopják.
De ilyenkor is egyszerűbb elővenni a becsületes tulajt, és milliókra megvágni engedély nélküli fakitarmelésért, mint megkeresni azt, aki ellopta, és őt megbüntetni.
Kis odafigyelés kellene. Mondjuk az utakon. Mert a fa repülni nem tud, szállítani kell valamivel. Kiválóan ki lehetne szűrni.
Maradjunk abban, hogy a magyar erdőgazdálkodás, és a magyar fapiac nagyjából olyan szinten áll, mint az ország. Sehol-senkiházi emberek lettünk, akik még egymásra is köpködnek.
Interneten olvastam egy cikket. Volt egy miniszterünk, aki gyakorlatilag felvásárolta a magyarországi napelem-előállítást. Aztán kiment amerikába, és rettenetesen büszkén jött haza. Kötött országunk nevében egy szerződést, miszerint a magyarországi napelemeket mostantól kiválóan el tudja adni mindenki az USA-ban.
Senki nem tudta, hogy a szerződés megkötésekor már csak ő állított elő napelemeket Magyarországon.
Szélerőmű.... Mindenhol van. Mindenhol alkalmas rá a hálózat, hogy felvásárolja a megtermelt áramot, csak itt nem. Biztos, hogy a hálózat nem alkalmas? Nem lehet, hogy bizonyos vezetők miatt nem bírja el a hálózat?
Ezek gyakorlatilag végtelen dolgok.
Nem csak az energiát érinti. A kereskedelmet, a vendéglátást, az építőipart az egészségügyet stb stb. MINDENT!!!
Mindenünk tönkremegy, és a dolgokkal együtt a mentalitásunk, a morál is.
A végzős egyetemisták közel 70%-a már nem is keres munkát Magyarországon.
Ha itt nem változnak meg nagyon sürgősen a dolgok, akkor elmehetünk a sunyiba.
Bár már ott vagyunk. Sőt, talán azon is túl...
Elnézést ezekért a sorokért. Csak valaki emlegette az erdőtörvényt, és onnan jutott eszembe.
ráállni a napenergiára? én 36 éves vagyok de nem hiszem hogy ha beruháznék egy olyan rendszerbe, amit most egy kombi cirkóval meg egy vegyessel oldok meg életem során megtérülne.
felesleges álmodozni és akkor még finom is voltam...
A hőszivattyút én is nézegettem már a neten, de nem mertem belevágni mert túl sokba kerül. Talán a kiválasztottaknak itt is adnak valami támogatást rá, de azt kijárni sem időm, sem energiám.
Már 3 oldalról felkerült a 10 cm EPS, a 4-edik oldal (DK-i) jövőre maradt mert közbejött a hideg idő. Ide lesz a napkollektorom is felrakva és akkor már reggeltől fűteni fog a nap.
A DN-i oldalon levő ablakokon amikor délután besüt a nap olyan erővel melegít, hogy a termosztát egész délután nem kapcsol be.
A hőszigetelés jótékony hatását még most próbálom, tavaszra többet fogok tudni róla. A padláson is a jelenlegi 10 cm-re teszek még 10 cm-t.
Az osztrákok szedik le az 5 cm-t és 25 cm hőszigeteléseket tesznek a falra, biztos tudják miért.
Az osztrák faárakat nem ismerem, de vannak rokonok arra. Nemrég építkeztek, és geotermikus hőszivattyút tettek be. A környéken mindenkinek az van, mert az állam beszáll egy csomó lóvéval. A támogatás mértékét nem tudom pontosan, de olcsóbb volt nekik, mint ha gázos redszerük lenne. Erre én nem irígykedek, nem is szimpatikus a hőszivattyú, inkább örülök, hogy nem a vegyestüzelésű kazánt támogatják.
Előbb a hőszigetelésre kell rámenni erősen, mert a Napocska jóindulata télen azért elég visszafogott.
A fa ára is megy felfelé, aminek egyik oka, hogy néhány erőművet is fával használnak. Viszont az égig talán azért nem fog menni, mert az erdészetek száma szerencsére magasabb, mint a gázszolgáltatóké, és ott vannak még a magán erdőtulajdonosok.
Az viszont, hogy a médiában azt mondják, hogy drága a fával fűtés, lehet, hogy a gáz-lobbi hatása...
A fának is fel fog menni az ára, mert az osztrákoknál 5-szöröse az ára mint nálunk.
Majd csak suhannak ki a kamionokon fák, itt meg nem lesz. Lesz viszont erdőtörvény, most csinálják a politikusaink.
A radiátorok megfelelő méretezésével kihasználható a kondenzációs technika. Persze, tudom drága dolog a nagy radiátor, de egy megfelelő méretű puffertartály is drága.
Legjobb a fűrészporos kályha, csak fűrésztelep mellé kell költözni.
Nem rosszindulatból írtam amit írtam, csak én próbáltam ezt is azt is.
Én is gondolkoztam már sokat ezeken, hogy kéne, mint kéne, hogy éri meg jobban. Láttam a számításokat és ezt a hatásfok dolgot hiányoltam. Pedig itt van a kutya elásva.
Persze, ha 4000-ért meg tudnám venni a fa köbméterét én is másképp látnám a dolgokat.
Nem ez a jövő. 30 éve még mindenki olajjal fűtött. Aztán felment az ára, visszatértünk a szénhez. Jött a gáz, annak is felment az ára.
Ilyenkor az ember mindíg becsapva érzi magát.
A napenergiára kell erősen rámenni. Hacsak ezt is meg nem adóztatják, ennek nem mehet fel az ára. Persze a borús napokra is kell valami fűtés.
Olvasd el ezt a több mint 2700 hozzászólást, én is így okosodtam ki ;-D igaz 3 napom ráment de nagyon megérte. Sok dolog és leendő problema az eszébe sem jut az embernek, amiket itt leírtak
és ne feledd a kazánhoz szükséges kéménnyel kapcsolatos esetleges problemáid végett a kémény topikot meglátogatni, ott is nagyon készségesek.
Fűtési rendszerben iszapleválasztót szoktak alkalmazni, vagy iszap és mikrobuborék leválasztót. A legegyszerűbb, csak iszapleválasztó 15 eFt körül indul. A poharas azért nem jó, mert ha lecsavarod a poharat, kifolyik a víz.
Nem vagyok igazi szakértő -pár hónapja nyomom vegyessel-, de szerintem:
Gázkazánt ne dobd ki, mert lehet, hogy csak az asszonyok vannak a házban és nem tudnak (akarnak) begyújtani, fával.
Ha túlnyomó részt vegyessel akarsz fűteni, akkor pontosan számítsd ki a tecók hőigényét (legyen most pl. 50 kw) szorozd meg 1,3-al, ez kb. 65 kw (felfele érdemes kerekíteni pl 70 kw-ra). Ehhez jó pénzért vegyél egy hőcserélővel ellátott (a leendő napkolihoz kék) kb: 3500-4000 l-es (kazán teljesítmény X 50) puffertárolót nálam a 35 kw-os kazánhoz 2000 l-es puffer van, de szerintem egy 2500l-est is megbírna. Így elég lesz naponta 1X begyújtani napi 8-10 óra tüzeléssel letudsz egy téli napot, illetve 2-3 őszi, tavaszi napot. Valójában az ilyen pufferes megoldásoknál a buffer méretét kell a kazánhoz igazítani, tehát ha hozzájutsz egy 100kw-os kazánhoz, és hozzákötsz egylegalább 5 m3-es puffert, tökéletes lesz, sőt lehet, hogy télen is csak minden másnap kék begyújtanod. A puffert ne feledd jól hőszigetelni.
Én is szeretném a használati melegvizet is vegyessel megoldani (a kazán-puffer csövezésen vannak is golyóscsappal lezárt T ágaim hozzá), de ehhez kell majd vennem egy kb 300l-es hőcserélős+villanyos HMV tárolót. Ez sajnos most nekünk túl nagy pötyő lenne ;-)
A használt kazán szerintem lutri, ha fával akarod tolni, egy jó kis lemezkazán az igazi (SZERINTEM !!), a gyártóktól (CELSIUS:Nagykőrös, BADIGÓ: Csorvás, stb.)kedvező áron megveheted.
Egy ilyen beruházás nagyon nagy pötyő, ráadásul kell hozzá egy nagyon jó szakember aki összekalapálja (na ilyet én nem ismerek), vagy gondolkozhatsz helyette te, és rághatod a kefét.
Szerintetek hogy lehet megtisztítani a fűtési rendszerben levő vizet?
A mágnesszelepek nem veszik jó néven, ha trutyi van a vízben.
Azon gondolkoztam, hogy be lehet-e rakni a rendszerbe a pár ezer forintos poharas vízszűrőt? Biztos láttatok már, kb 25 cm magas, 7-8 cm átmérőjű pohárban van egy mosható szűrőbetét. Szerintetek?
Ja és most hőszigetelem a házat + tervezek némi napkollektort(kb 20-25 m2-t), szeretném 1000 m3 (mai áron 131300 Ft) alá leküzdeni az éves fűtésszámlámat.
1990-ben tértünk át szénfűtésről gázra. Akkor 400 Ft volt a pécsi diószén + 400 Ft fuvar/5 tonna,a fára már nem emlékszem. Ezzel szemben a gáz 8 Ft/m3 volt.
Enyhébb télen 50 mázsa, szigorúbb télen 60 mázsa szenet tüzeltünk + 5 mázsa fát, ez kb 25000 Ft volt (2 havi teljes keresetem). Ez 3125 m3 gáz ára volt. Beszerelték a gázt és a gázfogyasztásunk 3300 m3 lett a C30-as FÉG kazánnal.Kicsit drágább lett ugyan, de nem kellett tüzelni és egyenletes meleg volt mindíg.
3 éve lecseréltem a FÉG-et egy kondenzációs kazánra, azóta 1700 m3 az átlagfogyasztás. Ez 223210 Ft (ennél többet keresek 2 hónap alatt)
Szenet tudnék venni 5500 Ft/mázsa +40 Ft/mázsa fuvar, hasábfát 15000 Ft/m3 fuvarral. Így 55 mázsa szén + 5 mázsa fa 319700 Ft.
Ha Joulera kiszámolom, 55 mázsa szén + 5 mázsa fa 106200 Joule, 1700 m3 gáz 56200 Joule. Ezt teszi a hatásfok:a legutóbbi karbantartáskor 106 % hatásfokot mértek a gázkazánon. Ha kiszámolom, 56 % hatásfokkal tüzelek szénnel. (56200J x 106% / 106200J = 56%)
Végső következtetés: ha olcsón vehetnék szenet-fát biztos megérné, így viszont tartok egy hétre való fát vész esetére, de inkább gázzal fűtök.
"Sajnos ennyi a kényelem és a kiszolgáltatottság ára." Valamit valamiért. Én inkább kimegyek télen is rakni a kazánra, de meglegyen az ellátási biztonság, nem szeretném hogy télen a legnagyobb hidegben elzárják az oroszok a gázcsapot. Plusz gravitációs keringetés van. Az a kis kellemetlenség, hogy begyújtásnál kicsit füstös lesz az ember meg nem számít. Ha úgy tervezed a házad hogy nagyobb mennyiségű tüzelőanyag odafér a kazán közelébe egész kényelmes lehet. Nálunk az egész éves tüzelő a kazántól 3 méterre van fedett helyen. Pufferrel is lehet növelni a komfortérzetet.
Igen, minden tipusú fának megvan a szorzója. Egységesen 1,6-al számolhatsz nyugodtan, úgy nem vernek át. Ez a depózott vékony fára (mondjuk max. 16 cm átmérő) vonatkozik. Ha 16 cm fölött van az átmérő, akkor már táblázatból köbölünk. Itt már nincs 1,6-os szorzó, ez annyi, amennyinek méred.
Ha van lehetőséged, akkor erdőből vedd meg a fát. Érdekes, de bámennyit szötyögtem vele, soha nem sikerült úgy összepakolni a fát, mint a favágóknak az erdőben. Mondjuk erdőben megveszel egy 3X2 m-es rakás fát, és saját magadnak pakolod fel az autóra, tutti biztos, hogy 3,3X2 m lesz belőle.
Ennek az a lényege, hogy ami erdőben 1 köbméter, az nálad már legalább 1,1 lesz. És még csak nem is akar átverni a fuvaros, hanem képtelenség ugyanúgy felpakolni:))
Hozzám is jöttek nagyon sokszor, hogy majd ők felpakolják az autóra maguknak, és ott köböljük le. Nagy duzzogva belementem:)))
Pár 1000 m3 fát leköböltem, de még nem fordult elő, hogy kevesebb lett volna az autón, mint a depóban volt:))))
Ha a következő télen fával akarsz tüzelni, akkor legkésőbb tavasszal vedd meg a fát!!! Lerakod otthon szabad ég alatt, nyár végén meg vagy behordod, vagy letakarod valamivel. Ha nem szárad ki, akkor szívni fogsz vele. Nem fűt úgy, ahogy kellene, kátrányosodik a kazán stb.
Az a lényeg, hogy a természetes víztartalma kimásszon belőle. Ha utánna néha megázik, az már nem olyan gáz, mert a megázás gyorsan leszárad.
Mi szénnel fűtünk, napi 3 db 8 literes kannára való, nagyjából 20-25 kg plusz a begyújtáshoz a fa. A fuvaros szerint a szén 4300 kalóriás, nagyjából 18 MJ/kg. Így nálunk is 500 MJ megy el egy nap alatt. Szénből ez 800 forint, gázból már kiszámolták 1800. Én is üdvözlöm a Gazpromot :-)
U.i: azért beméretem a szenet mégis hány kalóriás, kíváncsi vagyok a fuvaros igazat mondott-e.
Mielőtt nagyon belemerülsz, azt tanácsolom hogy a csőtermosztátot szedd szét!
A termosztát érzékelőjét (a kapilláris cső végén lévőt) közvetlenül a csőre fogattam műanyag györskötözővel. Számítógépes, vagy elektronikai boltban vegyél hővezető pasztát (nagyobb kiszerelésűt, kb.5-600 ft max) és ezt kend a cső és az érzékelő közé!
Ezzel a módosítással a termosztát példásan működik, azonnal reagál a csőben lévő víz hőmérsékletváltozásaira!
Bocsi, közben eszembe jutott, hogy én már ezzel 1X foglalkoztam, amikor erőműnek adtunk el fát.
Gyakorlatilag mindegy, hogy milyen fát tüzelsz el. 1 kg kb 20% nedvességtartalmú fa fűtőértéke kb 4 kwh, vagyis 14,4 Mj.
Azért mindegy, mert mondjuk 1 köbméter 20 %-os akác 8 mázsa, ugyanez a nyárfából meg max 5 mázsa. Így már látszik is, hogy a keményfának (akác) 1,6-szor nagyobb a köméterre vetített fűtőértéke, mint a puhafának (pl. nyár).
Nekem elfogy 500 Mj energia 12 óra alatt, az 34,7 kg fa. ( 34,7X14,4 = 500)
Az mondjuk naponta 70 kg. Tehát ha 500 kg egy köbméter nyárfa, akkor azzal nagyjából 1 hétig tüzelek. És ez 4000 Ft............................. Üdvözlöm a Tigázt:)
Jó, erre még rájön szállítás, meg darabolás, meg Te szenvedsz vele, meg tárolod.
De akkor is!!!! 90-100 ezer Ft havonta a különbség??????
Fával 20.000, gázzal meg kb 110.000
Ennyi. Biztos, hogy valami sántít. Ez a különbség nekem hihetetlen.
A fa fűtőértékével nem foglalkoztam. Érdekes lenne azt is kiszámolni...... majd utánnanézek.
A lényeg az lett volna, hogy képtelenség akkora famennyiséget eltüzelni, ami árban megfelelne a gáznak.
Erdőink vannak, állandóan van fám, és még soha nem számoltam ki mennyit tüzelek el.
Amivel most tüzelünk, ez gyakorlatilag gallyfa. 4 és 9 cm közötti átmérő. A favágók a gyérítés során ezt is összevágták, én meg hazahoztam. Rost-fának lehetne eladni, kint az erdőben kb 4000 Ft-ot kaptam volna érte köbméterenként. (ha el tudom adni, de az idén nem lett volna egyszerű....)
A köbméter-űrméter átszámítás 1,7-es szorzóval megy az ilyen tipusú fánál. Amikor be van depózva, akkor ugye van közötte levegő is. Okos emberek meg kiszámolták, hogy a valós 1 köbméter az 1,7 űrméterből jön ki. Tehát amikor megméred a depót (centivel), akkor a méteresre vágott fából 1 m magas, és 1,7 m hosszú farakás felel meg 1 köbméternek. Én ezt a fát kettévágom, hogy 50 cm legyen a hossza. Így fér be a kazánba. És ilyenkor 0,5m X 1mX 3,4 m ad ki egy köbmétert.
Nagyjából ennyi.
A fűtőérték nem lesz egyszerű, mert általában légszáraz fára adják meg, és súlyra.
Én meg nem mázsálom a fát, hanem köbméterre mérem.
A súlyában -nyárfánál - eszméletlen nagy a különbség. Frissen vágva 1 köbméter kb. 9 mázsa. Ilyenkor szinte elégetni sem lehet, olyan vizes. 8-10 hónap alatt kiszárad annyira, hogy sztem nem lesz több 5 mázsánál 1 köbméter. Ilyenkor viszont ég mint az állat:)))
Szeretnék tanácsot kérni, mert amennyire látom itt sok profi verődött össze :)
Tehát a jelenlegi fűttésünk: egy Fég C30-as gázkazán fűtt ki két lakást, melyek közül az egyik a földszinten van, cc 100 m2, a másik a tetőtér 79 m3, szigetelést közepesnek mondanám ( helyenként besüt a nap a tetőtérbe :) ) Radiátorok beépítve, a rendszer most is üzemel, horror gázáron. Ezt a gázfűttést szeretném kiiktatni és vegyes tüzelésre cserélni, oly módon, hogy a jelenleg konvektorral fűtött, cc 90 m2-es lakást is rákötném ( így tehát 3 lakás lenne rákötve a rendszerre, durván 250-300 m2 alapterületen ) Kérdésem az lenne, hogy ehhez mekkora kazánt kell beszereznem? Én sejtésem szerint ha a 30 kw-os most elegendő, akkor kb 50 kw már elég lesz a 3 lakásra. Érdemes-e összekombinálni a két rendszert ( gáz és vegyes ), vagy a gáz röpüljön? Első körben nem tervezek hőcserélőt, de amennyiben majd beépíttésre kerül, mekkora bojlert érdemes felszerelni? VAlamint a rendszer a későbbiekben napkollektorral is kiegészülne. Jah, és ha már úgyis írok: a kazánt nem óhajtom új állapotában megvenni, így akinek van eladó, 50 kw-os kazánja, az kérem jelezze.
Előre szólok, hogy nem lesz teljesen pontos az eredmény, mert vannak olyan veszteségek, és körülmények, amiket nem számoltam. De a végeredményt látva megdöbbentem. Ha valamit elszámoltam, akkor szóljatok.
A 70 fokra felfűtött puffer kb 12 órát fűti a lakást. 0, -5 fok körüli külső hőmérsékletnél. 12 óra után 40 fokos a víz benne.
1 liter víz, miközben lehűl 1 fokot (ha jól értelmeztem a hőtárolására vonatkozó számokat) 4,18 Kj energiát ad le. Nálam 4000 liter hül 30 fokot, tehát ez kb 500.000 Kj, vagyis 500 Mj.
Ezt az 500 Mj-t a gázosok ( 3Ft/Mj-al számolva) adják 1500 Ft-ért. Nálam ez a mennyiség ugye 12 óra alatt fogyott ki a pufferből. Ha megszorzom 2-vel, akkor az 3000 Ft/nap.
Jelenleg száraz nyárfával (nem röhögni, ez volt ingyen) tüzelünk. Ezt a fát nyáron 4000 Ft/m3 áron tudtuk volna eladni. A 3000 Ft ugye megfelel 0,75 m3-nek, ami 1,275 űrméter. Félméteresre vágott fadarabokkal kirakva ez egy 1 méter magas 2,5 méter hosszú farakást jelent.
A kazánunk megy naponta kb 7 órát. Ezalatt fűti a lakást, meg felmelegíti a puffert.
Az előbb említett farakást kellene eltüzelnem 7 óra alatt. Képtelenség.....
Csak azért volt ez az eszmefuttatás, mert szerintem valami nagyon el van szállva a gázárral.... Számításaim szerint a felénél kevesebből jönnék ki még akkor is, ha meg kellene vennem a fát.
Ha valami nem ok a számokkal, akkor szóljatok, mert laikus vagyok.
Mielőtt, bármilyen bontásba kezdesz, előtte nézd végig a füst útját koromtalanítás céljából. Nekem szolid + 4 van, ha az alsó levegő nyílás nyitva van akkor természetesen füstöl, mert a leggyengébb ellenállás irányába megy a füst. Hátul a füstcsonk alatti fiókról se feledkezz meg. Ne felejtsd el a rostély nyílásokat minden begyújtás előtt megtisztítani. Mindegyikünknek füstölt először, aztán kiderült, hogy jól szuperál.
nekem is ekkora a kéményem, csak vagy 9 méter magas. ha alul kinyitom a hamus ajtaját nem tudom meggyújtani a gyufát, mert elfújja a huzat:)
ha ég a tűz odabent és úgy nyitom ki a kazánajtót, hogy alul zárva van a hamus ajtaja, nekem is van füstölés, ezért mindíg résnyire kinyitom először alul és csak utána kukkantok be mi ujság odabent. így szépen lángra kap és nem füstöl.
Ez a füstcsőtisztitó fedél ez az amit a tűztérben le lehet akasztani egy csavarról? Ha igen már úgy is próbáltam szinte ugyan az vmivel jobb de nem sokkal.....Azt mondták hogy minimum 160mm--es kéményátmérő kel és legalább 8m magas kémény.Te mit mindassz.......
Segítségre lenne szükségem egy vegyestüzelésú kazánnal kapcsolatban.
Vásároltam egy solid plus 5 tagú kazánt amit beépítettek nekem. Az a gondom , hogy amikor rakok a tüzre ömlik belőle a füst.
Tudja valaki mi lehet a baj!!!??
A kéményem 38x38-as belső mérete 13x13 és kb 7 méter magas, lehet hogy ez kicsi? a kazán füstcsöve 150mm ami 2 db 45 fokos csatlakozóval megy a kéményhez.
Nemrég vettem egy 5 tagú Demrad Solitech kazánt. Ez a régebbi típus. Az új ugyanannyi lett volna, de a tűztere sokkal kisebb. Hőcserélővel adná át a puffernek, vagy indirekt tartálynak a hőt. Kérdés, hogy pld egy 300literes 1 körös indirekt tartály fűtésre jó-e? A tartály a fűtésrendszernek külső hőcserélővel adja át a hőt, de kétkörös indirektben is gondolkozom. Igazából nem látom, hogy mi a különbség a puffer és az indirekt tartályok között. Azt tudom, hogy az indirekt az inkább használati melegvízre van, de fűtésre miért ne lehetne alkalmas? A kazán egy 3 állású keverőszeleppel (aminek egyik ága a fűtésrendszerre menne) és hőcserélővel adná át a hőt a tartálynak, illetve a másik ágon a rendszernek.
Boccs, ha már szerepelt kérdésként, ha igen, csak irányítsatok oda!
Kérdésem lenne a szakik felé, ha van egy puffertartályom, benne egy 1 colos szénacél csőből egy hőcserélő, melyre a gyártó nem ad meg más adatot, csak azt, hogy 2,9 m2 felületű, akkor abból hogyan származtatható egy kW mértékegységű teljesítményadat egy adott hőlépcsőnél. Másképpen. Adott egy szilárd tüzelésű kazán adott névleges teljesítménnyel, és kérdés ráköthető e a csőspirálra, és egyáltalán mely hőfokon milyen lesz a teljesítmény illesztettsége?
Mégmásképpen. A fűtésszerelő azt kérdezi tőlem, hány kW-os az általam beszerzett tartály hőcserlője?"
És hol található a kazán? Külön épületben, vagy a házban?
Régebben, burkolat nélkül nem volt ilyen, az rejtélyes...
A lehülés hőmérsékletét valahogy ellenőrizd (pl.: infrahőmérő), mert ha jelentősen hidegebb, mint bármely fűtött helyiség hőmérséklete, akkor valami nem jó.
Valami " egyszerűbb " fa aprítására alkalmas szerkezetet akarok gyártani. A lényeg, hogy max. 4-6 cm átmérőjű ágakat tudjak 1-3 cm re forgácsolni. Ehhez kellene nekem valamiféle leírás, rajz. Ha tudtuk ilyet segítsetek.
Naná, hogy egy az egyben. Szerintem, a hőcserélő lassítja a rendszert, nem tudná a szükséges teljes hőmennyíséget átadni, még egy keringető kellett volna a rendszerbe.... Egy szaki azt mondta, hogy a padlóban lévő régi solymári műanyag csövek nem tulságosan dugulósak. legfeljebb 5 évente városi nyomású vízzel átmosom a rendszert.
A fűtésátalakítás egy picit rohammunkába, korlátozott anyagi forrásokal történt. ezért a padló régi osztógyűjtője, és pár méter vascső benne baradt a rendszerbe. Pár éven belül ezeket is cserélni szeretném, olyan bekötéssel, hogy a padlófűtést el tudjam szeparálni a rendszer többi részétől átmosás céljából.
Eddig amúgy csak egy öntötvas gázkazán fűtött, szerintem az sem koszolt kevesebbet mint a mostani rendszer.
Valami nagyon beteg lehet a rendszeredben. 3 szintnél akármilyen a csövezés, a keringető szivattyú leállása esetén is működnie kell bizonyos mértékben a gravitációs keringésnek. Csak ha a vonalvezetésnél minden lehetséges szabályt megszegtek, akkor rekedhet meg lent a melegvíz. A szobatermosztátot és a többi helyiség radiátorainak a szabályzását meg illene összehangolni. Ha túl hamar kikapcsol és a többi helyiség hideg marad, akkor a termosztát szobájában zárni kell a csapon, a többit meg jobban kinyitni.
A fűtéscső egy olyan szobán keresztül megy amit nem használunk csak temperálva van kb 10°C-ra hogy ne fagyjon el semmi. A kazán három oldala és a teteje szigetelve van, csak az első oldala van szabadon. Amúgy lehet hogy csak a hőmérő nem mér pontosan alacsony hőmérsékleten.
Ma este megpróbálom lezárni teljesen, hogy reggelre legyen parázs benne. Ez a harmadik szezonja ennek a kazánnak, idén kapta meg a szigetelést, eddig nem volt ilyen alacsony a hőmérséklete.
Cáfolom! Mármint a 70 fokos rész, mert a rengeteg ganéj, ami marad az igaz. :-)) évi 1-2 alkalommal legyőzöm az undort, és elnyomom a masinában az összegyült papirt. Pillanatok alatt tudnám olvadáspontig hevíteni. Még a kémény vége is görögtüzet szór, pedig van vagy 9m. Ennek ellenére fűtsön vele aki mazohista, mert annyi pernye, hamu, retek a földön nincs, amit csinál.
Ez egyáltalán nem normális. A csöveid valami furcs helyen mehetnek szigetelés nélkül, ami azért gáz, mert a lakáson kívül valami mást is fűtesz. További gond lehet, ha a mostani minusz néhány foknál 4 fokig hül, akkor komoly hidegben megfagyhat.
Érdeklödni szeretnék szalmabrikettel kapcsolatban hogy akinek volt milyen véleménye van róla? Érdemes e gyárátásával és értékesitésével foglalkozni?Jelenleg a közelünkbe csak fabrikettet lehet kapni ami nagyon drága 12kg kiszerelésben 505 forint ami 4200 forint/q ár azért már jó minőségü német szénbrikettet kapok.Szalmabrikett kb.:3000-3600 forintig mar lehetne kapni csak nem nálunk.Gyors számitás: Egy két szintes családi ház kb.150m2 CAlor V-30 nagy tűzterü kazánal fűtenek 2-3 szalambálát tűzelnek el bene.Egy szalmabála lemértem 10-12kg ami azt jelenti hogy napi max 36kg ugyanez gondolataim szerint szalmabrikettbe is elegendo lenne.1/kg 36forint*36kg=1300forint/nap (2-3 szalambála -15C°körül volt) Szerintem ha valakinek nincs nagy tűzterü kazánja oda kiváló lehet a szalmabrikett.Nem tudom hogy 36kg szalmbrikett ugyanugy adja le a fűtőértéket mint a kisbálás szalma?
Bocs hogy ebbe a topikba írok de itt szimpatikusabbak a felhasználók meg végül is lehet köze a problémámnak a vegyes kazánokhoz is.
Régi 93 as gyártmányú hőterm 35 esb kazánom van külön keringető szivattyúval öntött vas és lemez radiátorok 4 szoba 2 szint (pincével együtt 3) eddig a rendszer úgy működött hogy a szobatermosztát a hálószobában bekapcsolta a 220 as fali aljzatot a pincébe amibe be volt dugva T elosztóval a kazán és a szivattyú (grundfus 25-50) (Van egy vegyes tüzelésű kazán is tekerős csappal elválasztva, vagy a gáz vagy a vegyes működik a kettő együtt nem.) a ház előző tulajdonosa így használta de igy amikor kikapcsolt a termosztát akkor rögtön leállt a szivattyú meg a kazán és a meleg víz a pincében maradt és a lakásban meg volt olyan radiátor aminek az alja langyos maradt. (nem ment elég ideig a szivattyú ) sajnos pénzem nincs a korszerűsítésre (egyelőre) azzal próbálkoztam, hogy csőtermosztátot szereltem a kazánból kimenő csövön, egy másik 220 as csatlakozóba átdugtam a szivattyút a csőtermosztátot 40 fokra állítottam nem nagyon akarom lejjebb venni, hogy ne forgassa ki a meleg vizet a rendszerből a kazánt kb. 60 fokra (nincs a beállító tárcsán hőmérséklet skála) hogy elkerüljem a hőcserélő kilyukadását ez rendben is volna de így túl sokszor kapcsol ki-be a kazán és a szivattyú is ugyanis a kazán hamarabb eléri a 60 fokot mint ahogy a szivattyú bekapcsolna pár percig működnek csak szinkronba egyszerre mert vagy túl gyorsan visszanyomja a hidegebb vizet a szivattyú a kazánba és kikapcsol vagy a kazán melegít túl gyorsan és a keringtető nem kapcsol időben és így a kazán kapcsol ki, a kazánt nem merem feljebb venni mert így is attól tartok hogy felforr a víz a kazán 25-30 literes rendszerében (ijesztő hangokat ad ki magából ) és túl lassan reagál a kazán saját termosztátja a lekapcsoláskor esetleg meg kéne próbálni a szivattyú fordulatszámát változtatni ? vagy, hogy kellene jobban összehangolni a rendszert ? vagy esetleg olyat lehet -e hogy a szivattyút bekapcsolná a szobatermosztát is és a csőtermosztát is ? vagy inkább csőtermosztát helyett valami késleltető szivattyú kikapcsolás kellene ?
Az normális dolog hogy a vegyestüzelésű kazánban reggelre 4 (négy)! fokig lehűl a víz? A lakásban a radiátorok is jég hidegek. Pedig este még nem is volt komoly hideg. Általában délután 2-3 körül gyűjtunk be.
Ki kell kísérletezni, sokkal lágyabban szó sincs 45 fokról, az nagyon durva lenne. Észreveszed egy picit leköszörülsz belőle, mintegy 4-5 mm hosszon, majd figyeled, hogy ég e, kormoz e, ha igen akkor megint egy picit. Nekem a Lengyel szén kokszolódott, nem győztem a hamut rostálni, most szépen el ég, alig van hamu. Azt gondolom, hogy fafűtésnél kisebb rés is jó lehet, illetve a letörés is kisebb lehet. Befolyásolja a letörést a huzat nagysága is.
Szia pocmokpapa Köszönöm az eddigi segítségedet de még lenne egy kérdésem. A puffer és a kazán ill. a puffer és a padlófűtés hogyan kapcsolódik? Hőcserélővel vagy egy az egybe megy minden? Lehet hogy már írtál róla de még nem találtam meg. Előre is köszönöm.
Nagyon elégedett vagyok a Szolid + plusz 4 tagos kazánjával. Most, már egy tízes anyát pakoltam a lemez alá, és egy picit még jobban lecsaptam a sarkát belülről. Tök jól ég, nem kormoz, és nem fogyaszt annyit. Valamikor 1962.-ben egy régi műhelyt bontottunk le, nyári szünidőben a Révész utca környékén. Ott láttam, vagy 10-12 ilyen lemezzel lezárt tagot. Némelyik fehérre ki volt égve, némelyik teljesen tele volt korommal. Volt amelyiknél nem volt hézag, volt amelyiknél nagyobb hézag volt, volt amelyiknél kisebb. Elsőre nem tudtam mit tartok a kezembe, és egy idősebb szaktársat kellett megkérdeznem, hogy mi a fene lehet ez.
Apropó vannak a kazánon belül, olyan részek, ahová a gyártó által szállított drótkefével nem lehet odaférni. Keresek olyan vékony Cca. 8-10 mm-es átmérőjű, hosszú nyelű drótkefét, amivel az említett részekhez is hozzálehet férni. Kérlek benneteket, ha van ötletetek, írjátok meg.
Azt szeretném megkérdezni, hogy ha egy kb 150 nm-s családi házba szeretnék egy alternatív kazános fűtést is kiépíteni, akkor az jó közelítéssel kb mennyibe kerül? Ez a puffertartályos dolog elég szimpatikusnak tűnik, tartalék kéményem sajna nincs, ezért arra gondoltam, hogy nem építtettnék, hanem vmilyen szerelt megoldáson gondolkodnék..gondolom kell tervező, meg minden...
A kazánban van egy kis filmréteg, a kémény nem kátrányosodik.
Én elégedett vagyok a gravitációs móddal, még akkor is, ha keringtetve magasabb a visszatérő hőmérséklete. Nagy különbséget kátrányosodás szempontjából nem érzek.
Kell néha szénnel is tüzelni, az is segít, illetve én használok Konixot, az is jó lehet kátrány ellen.
Érdeklödni szeretnék szalmabrikettel kapcsolatban hogy akinek volt milyen véleménye van róla? Érdemes e gyárátásával és értékesitésével foglalkozni?Jelenleg a közelünkbe csak fabrikettet lehet kapni ami nagyon drága 12kg kiszerelésben 505 forint ami 4200 forint/q ár azért már jó minőségü német szénbrikettet kapok.Szalmabrikett kb.:3000-3600 forintig mar lehetne kapni csak nem nálunk.Gyors számitás: Egy két szintes családi ház kb.150m2 CAlor V-30 nagy tűzterü kazánal fűtenek 2-3 szalambálát tűzelnek el bene.Egy szalmabála lemértem 10-12kg ami azt jelenti hogy napi max 36kg ugyanez gondolataim szerint szalmabrikettbe is elegendo lenne.1/kg 36forint*36kg=1300forint/nap (2-3 szalambála -15C°körül volt)
Szia b.p.11! Az új kazán első begyújtásnál kapott egy nagyon vékony ,filmszerű kátrányréteget.Ezen felül,levelekben magátol lehulló koromréteg képződik a tűztérben,de ezzel nem is foglalkozok... Nálam 2 colos elmenő-visszatérő van, Pillanatok alatt 40-50 fokos a víz a kazánban (ez kb.10-15 perc), ezalatt szépen megindul a keringés magától (gravitációs,szivattyú nélkül)és viszonylag gyorsan megfordul. Kb 20 perc és már melegszik is a visszatérő. A kazán így nagyon rövid időn belül 60 fok körül van, ez jót tesz a huzatnak is és szárazon tartja a tüzteret ill. a táskákat is. Kátrányosodást és egyéb trutymókat,sem most sem az előző kazánnál(Duna II),nem tapasztaltam, még a kéményben sem.
Mindenkinek Ahol régi vastagcsöves gravitációs szivattyú nélküli rendszer van ott is kátrányosodik a kazán, kémény stb? Mert ha jól tudom abban az esetben lassan melegszik fel az egész rendszer tehát a visszatérő is sokáig hideg marad.?
rengeteg kontár van a szakmában, ugyanúgy, mint bármelyikben:( én egyedül építettem fel a házamat, csak két ács segítségét vettem igénybe. a gázt természetesen szakember csinálta, egy régi ismerősöm. aztán amikor a vegyest kellett csinálni ajánlották ezt a gyereket... megcsinálta "rendesen", de ott kellett állni felette és a végén mégis kicsi lett és alacsonyan volt a kiegyenlítőm és nincs összekötve az előremenő meg a visszatérő. a többi szépen meg van csinálva, azokra nem mondok semmit:)
megoldhattam volna úgy is, hogy egy igazi szakit hívok, de arra már nem maradt pénzünk... szerintem a duplája lett volna. a minőségi munkát meg kel fizetni, de ugyanakkor benne van a rizikó is, hogy vajon tényleg minőségi-e? csak a végén derül ki.
Köszi! Rengeteg helyen le van írva (szerintem itt is volt róla szó), hogy hogyan KELL a vegyes tüzelésű rendszereket kialakítani és üzemeltetni, hogy a kazán/kémény, stb. élettartama a lehető leghosszabb, étvágya meg kicsi legyen. Nem értem, hogy egyesek, főleg kivitelezők miért nem veszik ezt figyelembe. Összeraknak egy rendszert, ami nem is tud megfelelően működni. Vagy jól rakják össze, de nem tanítják meg a használatát a felhasználóval.
Jól beszéltek a boltban, mindenképpen kösd össze! Ezzel az összekötéssel és egy 3 utas termoszeleppel lehet kiküszöbölni azt a problémát, amit Who111 is említett. Beállítod a termoszelepen, hogy min. 60 fokos vizet keverjen a visszatérőbe, és jó eséllyel megszűnik a kátrányosodás, és a kazánod élettartama megnő.
nálam sajnos csak érintéssel lehet megállapítani a visszatérő víz hőfokát:) az elmenőt ugye mutatja a kazán hőmérője, de most a visszatérő is beállt egy hőfokra. ha az előremenőm úgy 60 fokos már nem tudom megfogni a csövet, a visszatérő szerintem úgy 10-15 fokkal lehet hidegebb...
a boltban ahol vásárolni szoktam azt javasolták, ha nem maradna abba a kátrányosodás egy csővel kössem össze az előremenőt és a visszatérőt és egy szeleppel szabályozzam, csak úgy kézzel, mennyi menjen közvetlenül a visszatérőbe. nem kellett, mert most rendesen működik...
Ma majdnem megszaladt, a rendszerem. Időnként fojtás nélkül üzemeltetettem, ma is, így történt. Leégetés céljából, hetente max. kétszer lángterelő lemez nélkül fűtők be. Elég nagy tömegű szenet találtam rárakni, ami lefojtotta a lángot, emiatt kitámasztottam az alsó lánccal vezérelt huzatszabályzó ajtót. Húsz perc múlva, már 90 Celsius fok felett, volt a mutató lent, ami azt jelenti, hogy fenti hőmérő a 100 Celsius fok körül járt. Tanulság magam számára, veszélyes üzem, vigyázni kell különösen a kőszén tüzelésnél.
Lehet, de minek? A papírból rengeteg hamu marad vissza, kínlódás, szenvedés van vele csak. És hát kartonpapírból nem lesz 70 fokos előremenő egykönnyen...
Én is összegzem hatalmas nagy tudásomat a kazánok terén :)
Én az előző 4 szezont (azóta volt vegyes a házban) egy ősrégi '82-es lemezkazánnal vittem végig. A kazán előélete nem ismert (annyit mondtak róla a ismerőseim, h megkímélt). én is fűtöttem benne mindennel (fenyő deszka gyökér nedves tölgy száraz akác).
És a lényeg: soha nem mentem 50 fok fölé (előremenőn). Eredmény: hetente kellett tisztítani a kazán füstjáratait és ki is szedtem belőle egy diszperzites vödörnyi fekete-szutykos trutyit) és a kéménybekötésnél is volt egy vödör a lecsurgó "víznek", + a kéményem is "izzadt".
Most van egy 5 tagos öntöttvas kazánom.
Eddig csak száraz akác ment bele, de min 60-65fokon megy az előremenő. 2-3 hét folyamatos üzem tapasztalatai:
1.: trutyi nincs (sehol)
2.: a kazánon belül van egy fekete "zománcréteg" max 1mm-es vastagságban
3.: minden befűttés előtt le lehet kefélni (szőrkefével) a barna lemezes darabkákat.
4.: most szedtem szét a kémény felé a csatlakozást: barna koromréteg 0,5-1cm vastagságban, ami egy erre alkalmas drótkefével könnyen leszedhető volt.
én eddig meg vagyok elégedve vele és már várom a 7végét, kiványcsi vagyok hideg időben mit teljesít, de eddig YO!
Üdvözletem, érdeklődnék kazán iránt amelyben lehet tüzelni kartonpapírral.Nem ismerem nagyon ezeket a vegyeztüzelésű kazánokat és kimondottan nem találtam csak erre az anyagra specializálódott kazánt.Nagyon megköszönném ha tudnátok segíteni,hogy például a szalmabála tüzelésű kazánban papírral is lehet-e fűteni vagy külön ilyen fajtájú is létezik?!
Én nem vagyok egy nagy vegyeskazán szakértő (október óta gyűröm csak), de néhány érdekességet észrevettem. Ez a kazán orrán-száján dőlő kátránymizéria szerintem igazán az öntöttkazánosokat súlytja (nem emlékszem, hogy lemezkazánostól ilyet hallottam (olvastam volna). Nálunk lemezkazán lett beépítve, 60%-ban fabrikettel tolom neki, kapaszkodj meg, mert fenyőfabrikettel ugyanis csak 2100 Ft volt mázsája. Begyujtáskor kb 20 kg fenyőbrikett, és 2 bükk v. tölgy rönk (55 cm hosszú, 15-20cm széles, kb 10-15 kg/db, fél éve még rigó fügyült rajtuk az erdőben, és zöldeltek a levelek ;-)) van a kazánba gyűrve, ez úgy 2-2,5 órán át ég, ezután töltök rá. A kazán belsejében, a hőcserélőkön van valami fekete trugyi, ami levelesen válik le róle, és hetente egyszer kőműves kanállal lekaparom a kazán belsejét. ilyen patakokban folyó fekete trugyiról eddig csak itt a fórumon hallottam. Szerintem az öntöttvas tagos kazánok magas kalóriatartalmú szénhez lettek kitalálva és nem fára.
Na mindehez tegyük hozzá, hogy az okosságom 80%-a innen a fórumról való ;-)
Szia Kérdeznék vmit. A lakás fűtése csak a tartályból megy vagy a kazánból is és a tartályból is fűthető? És a másik: a tartályban a hőcserélő konkrétan gyári vagy házilagos megoldású?
Tartok tőle, hogy nem ugyanaz a problémánk oka. Ha kinyitom a felső kazánajtót, és oda rakok egy lámpát, a füstcsonknál benézek, akkor egy lemez zárja el a füst áramlási útját. Ez a lemez provizórikusan, van rögzítve egy csavarral. A lemez és a lezárt középső tag alá pakoltam az alátéteket, és a belső éleket törtem le. Mármint a lángterelő lemez a középső tag felé eső éleit, amelyik felfeküdt a középső tagra.
felraktuk a kiegyenlítőmet a padlásfeljáróba, 12 méterre van a kazántól és kb. 3 méter magasan. a problémám teljesen megoldódott, 60 fok körül ugyan elkezdi melegíteni a túlfolyó csövét is, de ez hamar abbamarad és már nem keringeti arrafelé. 75 fokig fűtöttem este, minden ok volt, a lakásban ki kellett nyitni az ablakokat:))
én fenyőgerendákat vágtam fel, ami bontásból maradt, 40 év körüliek és porszárazak. nekem is kátrányosodott meg folyt a mocsok az első héten, de már szép fekete por marad a kazánban, nem az a fekete ragacs. azt hiszem ez így rendben lesz:)))
Egy jó tanács a Calor 50-hez, csinálj egy akkora lemez tepsit ami csak befér a hamuzó ajtón. Ez megkönnyíti a pernye eltávolítását, és nem árt egy kétkezes piszkavas kb 20*20-as lemez lappal és vas nyéllel mint egy kapa, ez befér a kisajton és lekotorkató vele a pernye. Üdv Zetorkapitany
A kátrány kiváló szigetelő anyag. Nekem is minden kátrányossá vált, mivel a tisztító fedél~ lángterelő lemez, olyan gátnak bizonyult , amit a kéményhuzat nem tudott legyőzni. Miután kísérleti úton beállítottam a lángterelő lemez helyzetét, és 65-70 Celsius fokon üzemeltetem a készüléket, a kátrány nagy része simán leégett. Igaz naponta vakargatom, drótkefézem, koromtalanítom. A kéménycsonk alatti koromgyűjtőt naponta ürítenem kell. Hála Istennek, semmi problémám a készülékkel. A fogyasztása sokkal kisebb, mint az eddig üzemeltetett Lengyel kazáné volt.
Rövid készülődés és tervezés alapján elkészült a családi házunk új fűtési rendszere. Mezőgazdaságban dolgozom, és gyakorlatilag majdnem ingyen jutok szalmabálához, ezért nem volt kérdés, hogy milyen kazánt fogunk venni.
Egy Calor V50-est építettünk be a garázsba, egy 1000 literes puffertartállyal kötöttem össze, 2 colos csövön keresztül, azon fordul meg gravitációsan a víz. A tartályban a vizet 1 colos csövön, egy vilo szivattyúval forgatom meg. A fűtést egy 30 kw-os hőcserélővel veszem le a tartályból. A hmv-hez jövő hónapban rakunk be egy 120 literes indirekt tárolót (sajnos kifutottunk a keretből). A tartályt 8 cm-es kasírozott üveggyapottal szigeteltem le. A kazánhoz egy új kéményt kellett építeni, egy 8 méter magas, 250-es átmérőjű szereltet.
Jelenlegi tapasztalatunk, hogy napi 2,5-3 kisbála szalma megy el, így a tartályban 60-70 fokos víz van, és a 140 m2-es lakásunkban 23-24 fokos meleg van.
Egy kis kellemetlensége van, viszonylag sok a hamuja a szalmának, de hát az ingyenfűtésnek ennyi hátránya lehet.
A párakicsapódás úgy néz ki, hogy megszünt de a kazán továbbra is kátrányosodik, tényleg olyan mintha fekete zománcfestékkel kifestették volna belülről. Most próbálok úgy fűteni, hogy ajtónyílás aljáig megrakom akácfával, beállítom a hőfokot és hagyom szabályozza magát . Eddig működik, folyamatosan 60-65 fokon tartja a vízet. A keringtetőszivattyút azért működtetem folyamatosan, hogy a viszonylag langyos 30 fok körüli vizet is forgassa. A szerelőm szerint igy hosszabb lesz a kazán élettartama!!?? Szerintetek is igaza van, mert én nagyon laikus vagyok, második napja fűtök vegyes kazánnal! Egyébként a csőtermosztátot nehéz dolog rákötni a szivattyúra?
Ha gyantás fenyővel tüzelsz, ne is csodálkozz a kátrányosodáson. A fenyőt csak a kényszerelszívású kazánok (ventillátoros, pl. Carborobot) viselik jól. Fűtsél az elején csak keményfával, majd mikor már meleg a kémény és jó parázs van, akkor lehet 1-1 fenyődarabkát rátenni. De csak fenyővel hideg kazánba?!?!?
Erre leszek én is kiváncsi, mert most már kb 1,5-2 hete fűttök a kazánnal és most akarom szétszedni a füstcsövet, meg a kéménybe is benézek. A régi rossz tüzelésem mellett ilyenkor már egy vödör mocskot szedtem ki a régi kazánból...
eddig én meg vagyok elégedve vele:
reggel 6-kor begyújtok (6 db 10-15 cm átmérőjü 30 -40 cm-es akác "hasáb"): délután 6 körül kell újra begyújtani, amit még 9kor megpakolok 1x (ez kb 8 db akáchasáb összesen) és a lakásban (nó höszig,meg ilyenek) 21-24 fok van a kazán meg 65 fok körül üzemel...
belül úgy néz ki, mintha fekete cománc festékkel lefestettem volna (gondolom ez a kátrány, de ez max 0,5 mm-es réteg) plussz vannak a bordákon és a kiálló tagbelsőkön barnás lerakódás (korom?) amit sima keféléssel le tudok róla törölni...
most h jön a hideg ki akarom próbálni, h ha 80 fokon üzemletem, akkor le ég-e a fekete "zománc"-kátrányréteg
Az új kazán ilyen egy darabig. Az égéstermékből kicsapódik a pára, és lecsapódik a kazán falán. Egy idő után ez megszűnik (2-3 begyújtás).
A szivattyút folyamatosan járatni: rossz, rossz, rossz!
Először fel kell melegíteni a kazánban lévő vizet, hogy minél kevesebbet menjen hidegen. Minél melegebb, annál kevésbé csapódik ki a tűztérben a füstből a pára.
Csak akkor legyen folyamatos a keringtetés, amikor már a teljes rendszerben elérte a vízhőfok a 60 fokot minimum.
Ha folyamatos a keringtetés, akkor sokkal lassabban éri el a kazán az üzemi hőfokot.
Minimum 60 fok legyen a vízhőfok a kazánban (vagy ennél több). Ez alatt ne legyen tartósan, mert hosszú távon károsodik a kazán.
A huzatszabályzó beállítása: Teljesen kinyitod, majd amikor eléri pl. a 70 fokot, akkor úgy állítod be, hogy lezárjon. A huzatszabályzó karja állítható, egyetlen csavart kell meglazítani hozzá általában. Te is meg tudod csinálni.
A huzatszabályzó beállításához nem kell szerelő. Ha túl korán lezár, láncszemenként feszíts rajta, előbb-utóbb jó lesz! A csőtermosztát meg azért (is) jó, mert nem kell dugdosni a keringetőt.
Nekem hasonló problémát okozott a huzat hiánya. Nézd végig kazánon belül a láng útját, valahol elrakodott korommal, lehet, hogy el kell távolítani valamilyen záró elemet.
Lenne egy óriási problémám! Ma üzemeltük be a vadonatúj Viadrus U-22-es 8 tagos kazánomat és begyújtás után kb 10 -15 perc elteltével szabályszerűen állt alatta valami fekete szutyok. De olyan mennyiségben, hogy felmosó ronggyal kellett mártogatni. A kazán jobb alsó összehúzó csavarja laza volt, azon kb. 3 fordulatot lehetett húzni. Az előremenő vízhőmérséklet 50-60 fok között volt, ezt feltornásztuk rövid időn belül 80-90 fok közé ekkor csökkent a folyás de nem állt meg teljesen.
A kazán ekkor fenyődeszka hulladékkal volt megrakva, ezt követően akácfát raktam rá és kb. egy óra elteltével szinte teljesen megszünt a csepegés, majd fél óra elteltével megint beindult. A víz ekkor 50 fokos volt ( előremenő ). A hőfokszabályzóját beállítottam 70 fokra de nem engedte a vízet 50 foknál feljebb. Szerintem a szerelőm nem jól állította be mert 90 fokra kellett állítanom ahhoz, hogy elérje a vízhőmérséklet a 70 fokot. Ekkor szinte nem is csepegett, belül viszont továbbra is kátrányos volt. Az előbb néztem rá de most még plusz a füstcsőnél is csepeg! Csőtermosztátom nincs, - begyújtás után a keringtetőszivattyút bedugom a konnektorba és a tűz kialvásáig járatom - a szerelőm szerint nem kell mert igy hosszabb élettartamú lesz a kazán!?? A folyás miatt már teljesen kikészültem, már arra is gondolok lehet, hogy az illesztés a tagok között nem tökéletes és szivárog a viz, de nyomásveszteség fél nap elteltével sem lépett fel és akkor valószinüleg tiszta víz folyna nem pedig ez a fekete lé.
Várom minden hozzáértő véleményét és tanácsát a problémámmal kapcsolatban!
Sziasztok! Ahogy olvasgattam az oldalakat valaki emlitette, hogy régen volt olyan kazán ahol egybe volt a gáz a vegyessel. Ma is van ilyen és nagyon jó, akinek van az dicséri. Kiss Tamás gépészmérnök gyártja 2319 Szigetújfalu Pf:11 mobil.20-9427816 vezetékes:24-463-584
Nagyon köszönöm a szakszerű magyarázatot! Pontosan ez a jelenség, a légtelenítőig melegedett a cső... Megfogadom a tanácsod, délután továbbvezetem a csövet és felemelem a tartályt. 2 m a pince, további 3,5 a padlásfeljáró így 5-5,5 méteren lesz.
A szivattyúkhoz senki nem nyúl, csak csajok vannak a családban és ha azt mondom nekik ezt nem piszkáljuk, akkor nem nyúlnak hozzá:)))
Kedves la_co! A renszered statikus nyomása kicsi! Így a légtelenítőnél ha nem zárod el üzem közben, a szivattyú levegőt szívhat be rajta. És a tágulási felé elnyomja a vizet a szivattyú. Mivel a légtelenítőig (T-elágazó) van csak víz, így addig meleg. Nagyobb munka amit javasoltam, de biztonságosabb. Kevesebb munkával jár(hat) ha emeled a statikus nyomást. Említetted, hogy 4 m magasra tudnád emelni a tartályt. Legalább a szivattyú emelőmagasságának megfelelelő magasságra kellen emelni (1 m-t túl). Vagy a szivattyút nem szabad magasabb teljesítményen járatni. (Csak nehogy valaki felkapcsolja egyszer véletlenül) Üdv.:Titusz
Sajnos nem tudok most rajzot készíteni és feltölteni... szóval a kazán tetején van az előremenő, ami a hőcserélőbe megy, egy légtelenítővel kiegészítve 60 cm fölfelé, majd 60 a hőcserélőig vízszintesen.
A hőcserélő alatt van a szivattyú, ami a kazán aljába csatlakozik 70 cm lefelé, majd 70 cm a kazánig egy T-be, ahonnan a túlfolyó felé indul a túlfolyó csöve...
A szerelő csinálta így, én most tanulom a vegyes kazánhoz kapcsolódó okosságokat:)
Ha a szivattyú a hőcserélő előtt van fogja keringetni a vizet? Nem indul majd még könnyebben a tágulási felé?
Kedves la_co! Az elmondásodból számomra az derül ki, hogy: 1. Nincs biztonsági hurok 2. Szívott a rendszer Kérdésem, hogy miért a visszatérőbe lett kötve a tágulási? Véleményem szerint a szivattyú emelőmagassága okozhatja a fellevegősödést. Persze ehhez az is hozzájárul(hat), hogy alacsonyan van tágulási. Ezért én inkább a következőket tenném: 1. A tágulásit a kazán előremenőjéhez tenném 2. utána a szivattyút Majd a hőcserélő, és a kazán sorendben.
nagyon köszönöm az építő hozzászólásokat, örülök neki, mert én is így gondolkodom! a szivattyű ok., a hőcserélő után van a visszatérő ágban. tuti, hogy a tágulási van nagyon közel, ill. alacsonyan. a kazánban pontosan 125 liter víz van + a csövek, a tartányom meg úgy 20-25 literes lehet...
most 1-es fokozatban megy a szivattyúm (halm, nem tudom ez mond-e valamit és csak a wilo-t meg a grundfost ismertem eddig, de ez nem jelent semmit). a tágulásit délután felrakom kb. 4 méter magasra szerintem jó lesz.
Hááát lehet könnyebb a szivattyúnak a tágulási irányába nyomni a vizet.
Még az lehet,hogy a hőcserélőnél kisebb az átfolyási keresztmetszet mint a tartály irányába,és emiatt nyomja ki a tágulásinál. Esetleg próbáld ki azt,hogy kisebb fokozatra állítod a keringetőt.
Mennyi víz lehet a kazánkörben? Mekkora a tágulási tartályod? A keringető ugye a visszatérő ágon van?
Ha 40 fokig nincs gond, akkor az lesz a gáz, hogy kicsi a tágulásid. Nekem azt ajánlották, hogy kb 10 % -ot hagyjak rá. Tehát ha 200 liter víz van a rendszerben, akkor legalább 20 literes tágulásit. Elég nagy a víznek a hőtágulása.
A keringető akkor lehet hunyó az ügyben, ha a kazán és a tágulási leágazás között van az elmenőágon. Ez annyira extrémhülye megoldás lenne, hogy sztem nem így van nálad sem:))
szétszedtem mindent, aztán újra összeraktam, persze dugulás nincs sehol... azon agyaltam, hogy az nem lehet baj, hogy a tágulási túl közel van a kazánhoz? kb. 2 méter magas a pince a plafonon van és kb. 2 méterre van a kazántól. a hőcsrélő felé nagyobb az ellenállás, mint a tartály fel, nem lehet hogy ezért keringeti arra a vizet? megpróbálom felrakni a padlásfeljáróba, akkor vagy 4 méter magasan lenne és úgy 8 méterre a kazántól. ez már elég nyomás, hogy ne keringessen erre?
A radiátorok le vannak választva egy zárt körre hőcserélővel. Az a kör tökéletesen működik:( a kazán előremenője, ami fölfelé jön ki a kazánból kapott egy T-t az egyik ága megy a hőcserélőbe a másikon van egy légtelenítő fölfelé. Idáig szokott melegedni, aztán tovább már hideg a cső és a tágulási felé, aminek a csöve legalul van kezd dolgozni. Ha nyitva hagyom a légtelenítőt, akkor meg egy idő után elkezd folyni a víz...
Szerintem taperáld végig a csöveket, hogy meddig melegek. Nem lehet, hogy egyszerűen csak levegős a rendszered? Próbáld meg egyenként lelégteleníteni a radiátorokat, keringetőt, stb.
A radiátor előtt a levegő nagyjából ugyanazzal a következménnyel jár, mint egy dugó....
kifőztem vagy 40 liter vizet:( megraktam a kazánt, csak szép finoman, aztán úgy 60 fokig megint minden rendben volt. azt vettem észre, hogy hidegek a radiátorok és mire lementem úszott a pince... megint a tágulási felé főzte a vizet, pedig ment a szivattyú is. nem értem... el van dugulva a hőcserélő? másra nem tudok gondolni...
van egy 35 kw-os badigó-s vegyeskazánom, ami egy 2m3-es pufferba dolgozik. A padlófűtésbe innen egy keverőszeleppel megy a víz. van még egy 30kw-os gázkazánom ami (me hát örlángos állókazán) jelenleg ki van kapcsolva. A pufferba van egy érzékelő, ami 2 motorosszeleppel válthatna a vegyes és a gázkazán között (ha a feleségem pár napra egyedül maradna a lányommal, fűthetne gázzal, mert neki a badigó egy picit tulságosan nagy műszer:-)). az egész rendszer zárt, egy 400l-es tágulási tartállyal, ami a gázkazán visszatérőjén van (az előző tágulás is ott volt). 2 keringető van rajta, egy (a régi rendszerből átmentett Wilo) a kazán visszatérőn. és egy kicsit nagyobb teljesítményű (grund..izé) a keverőszelep után nyomja a vizet a padlóba. Jövőre szeretnék anódot tenni a tartályba, a vegyeskazi bejövőjére egy keverőszelepet (jelenleg a szivatyú teljesítményével játszom, így a kazán hőfoka az üzemi idő 1/3-ában a hideg visszatérő miatt csak kb 60 fok. utána a végére 95-re is felmegy (a huzatszabályzót picit megerőszakoltam, úgy hogy egy fél láncszemmel rövidebre vettem, így 90 helyett 95 fokon zár).
Kb ennyi, fotózni, feltöltögetni pedig lusta disznó vagyok, de a fényképekből amúgy sem sok dolog látszana.
Szia Kardos 75! Nagyon tetszik a kazánod,érdekelne,hogy milyen a bála mérete amivel fűtesz.Az én kazánom is jól működik csak elég gyakran kell rakni a kis bála méret miatt.Ami nagyon ötletes a levegő betáplálás ezt,hogy vezérled?Gondolkozok egy nagyobb kazán építésén és gyüjtöm az ötleteket.Válaszod előlre is köszi.
ha 70-80 fokos a víz, a szivattyúm nem a hőcserélő felé kezdi nyomni a vizet, hanem elkezd melegedni a nyitott tágulási felé menő cső és elkezdi kiengedni a vizet... ha kinyitom a légtelenítőt lassan visszaáll a normál keringés. de ez nem lehet mindíg nyitva, mert kifröcsköli a vizet...
mi lehet a gond? ha hidegebb lesz, kell a 70 fokos víz...
Köszönöm én is hasonlóképpen gondolkodom minél több drága kütyü van annál több a hibalehetőség. Nálatok hogy épül fel a rendszer, esetleg egy fotó lenne róla vagy leírás.
Szia Köszönöm a hsz-t A kazán csak vegyes gázunk nincs és nem is lesz. A lakásban csak radiátorok vannak, és puffer még jelenleg nincs, ez lenne a jövő nálunk. Ha a lakás csak a pufferből kapja a melegvizet az miért kockázatos? Nem igazán vagyok jártas a pufferes fűtésben ezért kérdezem.
Nem kérdeztél olyan nagy hülyeséget. Régen gyártottak olyan kazánokat, aminek az egyik fele gázos, a másik vegyes volt (az apósomnak is ilyen van) ezeket ikerkéményekre lehetett kötni, külön a gázos és külön a vegyes részt.
Megkérdeztem a Celsius-t, hogy gyártanak e ilyet, azt mondták már nem (a gázkazim pl Celsius gyártmány), mert a vegyes és a gáz teljesítményét nehéz összehangolni. Gondolom kevesen vásárolták, mert ha az egyik tönkremegy az egészet ki lehet dobni (hozzáteszem akkoriban 30-40 évre gyártottak kazánt).
Apósomnál jól működik a rendszer 15 éve, igaz a gázkazánnal talán összesen 50 napot ha fűtött. Régen a vaterán láttam egy ilyen hibridet.
Nekem a kis badigó kazán előremenőjének tetején van egy autómata légtelenítő, a szerelőm szerint ez így van rendben. nem vettem észre eddig, hogy sziszegne (szerintem a kazánom nem forralja a vizet)
Nálunk a vegyeskazi csak a puffert fűti, a pufferből megy a (padló)fűtés. Ha a kazán elkezdi nyomni a 60-70 fokos vizet, a padlóba pár percen belül szintén a melegvíz kerül (amit a keverőszelep max 60C-ra szabályoz ), a melegvíz a puffer tetejébe áramlik, nem negyon tud keveredni) szerintem úgy építsd ki, ahogy ÓCSÓBBB! Na meg persze minél kevesebb és egyszerűbb a kütyü, annál kissebb a meghibásodás lehetősége ;-D
Köszi, ez jónak tűnik. De csak akkor, ha csak az egyik irányban működik a hőfok-különbségre a kapcsolás. Létezik ilyen? Mennyiért mérik az ilyen kütyüket? Hol érdemes keresni?
Ráadásul ez akkor is működne, amikor a kazánnak a lakást kell fűteni. Addig a pufferből veszi le a vizet a lakás, amíg a kazán fel nem melegszik mondjuk 50-55 fokra.
Más...
A régi rendszeren volt egy kiegyenlítő tartály. Most a pufferen is van egy, meg megmaradt a régi a is. Sajnos a puffer kiegyenlítőjét nem tudtuk olyan magasra tenni, mint a régi. Ezáltal az a gyanúm, hogy régi most tök üres.
Kell egyáltalán a régi is, meg az új is? Ha kell, akkor csak az lehet, hogy lejjebb teszem a régit ( az új szintjére), vagy van valami más megoldás is?
Üdv mindenkinek Az érdekelne hogy pufferes fűtéskor 2 eset közül melyik a jobb, hatékonyabb, esetleg egyszerűbb megoldási mód. Ha a kazán először a lakást fűti és utána a feles hőt a pufferbe viszi vagy ha a kazán csak a puffert fűti és a lakás csak a pufferből kapja a meleget? Van valakinek tapasztalata az utóbbiról?
A gépkönyvben tisztító fedél néven szereplő, 10 mm-es acéllemez, olyan mértékben lefojtotta a kazánomat, hogy orrán száján dőlt a kátrány. Csak erősen korlátozottan indult, be a forró levegő áramlása. Elvileg elképzelhető, hogy úgy tervezték a kazánt, hogy a láng felmegy a kazán felső részéig, majd egy aránylag szűk nyíláson keresztül visszacsapódik a lángterelő lemez felsőrészénél, de nálam ez nem működött. Kormosodott, füstölt, kátrányosodott. Ma reggeli begyújtásnál, jutottam el, a kifogástalan réshez, a 2611 beírásom szerint. Két alátétnél, még éppen kormoz, háromnál ez megszűnik, de ehhez kellett a sarokrész enyhe lesarkítása is. A sorstársak által javasolt teljes eltávolítást, azért nem találtam jónak, mert akkor zabálta a tüzelőt. Úgy látom megfelelően működik, nem kormoz, nem kátrányosodik, és észrevehetően kevesebbet eszik.