csak ezzel a C3 Multiplexerrel csatolható a Smarthoz, nem "csak egy kábel". a laptop is kifejezetten úgy kell legyen particionálva ahogy a software igényli, és csak olyan gépet tudsz használni amin van soros port.
a "magyarmódra" megoldással csomó mindent nem tud megoldani még ha sikerül is elindítani a programot.
az egyik legjobban védett progi amivel találkoztam, ennél csak az Audatex komolyabb az gyakorlatilag atomvédett
egy ilyen book most kb 100juro a multiplexer 400 felett szokott elkelni, ha itthon veszel egy csatoló kábel(!) 27 ezer...
de az megvan itt barkinek, hogy minden masodik szerviznel illik holtjatekot allitani es mb starral tanitani? igy elmegy akar 300 ezer km-et is a kuplung...
Actuator replacement is now complete. You may notice that gearchanges are not quite perfect to begin with. Allow the car to 'learn' over about 200 miles but if there is no improvement then you will need to get your clutch adjusted with a Star machine at your local dealer.
a tanítás nem azért fontos, hanem mert a motoroknak nem egyforma a belső ellenállásuk, viszont abból is számol hogy mekkora terheléssel dolgozik a cucc.
épp ezért elvan nélküle sima le-fel szerelésnél (semmivel sem más mint a holtjáték állítás)
mindenkinek akinek ezen az oldalon felmerult a 3 vonalas valtohiba. badarsag es felesleges diagnosztika nelkul neki allni es talalgatni, lehet cserelgetni probalkozni. smart javitasnal elengedhetetlen a diagnosztikai computer.
Az automata is vissza lett állítva, nekem is felújított van benn és már vagy 4000 km-t mentem vele. egy szavam nem lehet. 25.000 Ft.- garanciával. Holnap kicseréljük a kuplungmotort ha ugy sem lesz jó akkor a kinyomóvilláig kiszedjük. Lehet átnyomta a kuplungmotor magát.
Igen! Csak kupplungtárcsa, és ahogy mondom hibátlanul működik. Inkább valami elektronikai Hiba.
Szombathelyen csinálták, nem is drága és tényleg hibátlan mert mentünk az autóval, csak előjött ilyen hiba. Lehet rosszul raktunk össze valamit. Amúgy csinálnak kettőstömegü lendkereket is. Nézd raktam fel pár képet.
Amiatt próbálok utánajárni ennek a hőmérséklet kérdésnek, mert nem szeretném, ha a motor károsodna. Ha ez nem áll fenn, már hozzá sem nyúlok.
most hogy jön a nyár nem olyan nagy probléma, de azt tudnod kell hogy a dízel az "öngyulladós" és az ideális üzemi hőmérséklet (87-93°C) nagyon fontos a számára, a fogyasztás és elhasználódás/kopás miatt is
Az olajat azért kérdeztem, mert nem volt nekem egyértelmű az előzményekből, könyvem meg nincs hozzá, ha van konkrét javaslatod, megköszönném.
A termosztátot megnéztem 9500-ért láttam már, csak nem tudom, hogyan lehet hozzáférni a cserénél, s az sem tuti számomra, hogy biztosan rossz, azt még nem sikerült megállapítanom (amit eddigi autóimnál láttam, azokban egy rugó záró állásba nyomta, vagyis ha elromlott, forralta a vizet, mert zárva maradt).
Egyébként szerintem qva jó ez a fórum, mármint, hogy van kihez-kikhez fordulni, ha gond van ezekkel a nem hétköznapi masinákkal.
Köszi! Igen az újabb kaszni, tudom, hogy a régi smartosok szerint ez nem az igazi, de egyrészt nekem nagyon bejön, másrészt a váltó vonzott, hogy 5-ös, s állítólag sokat javítottak rajta.
A légszűrőt láttam én is hol van, csak szűknek látszik a hely a cseréhez!
Üzemanyagszűrő majd kicsit később is ráér gondolom.
Nálad a termosztát jó? Amiatt próbálok utánajárni ennek a hőmérséklet kérdésnek, mert nem szeretném, ha a motor károsodna. Ha ez nem áll fenn, már hozzá sem nyúlok. 2 ezer km alatt érzékelhető olajfogyasztás nem volt, a motor porszáraz, alatta cseppenés nem látható (a garázsban azonnal észrevenném).
700km-re 22,5liter ment bele, (még három jelem volt sötét). Legközelebb megcélzom az ezer km-t, elvileg 33literes a tank, s akkor ilyen nyugis használattal elérhető lesz.
Egy dolog zavar igazán, hogy olyan baromira nehéz a motornál mindenhez hozzáférni, még egy légszűrőcsere is fejtörést okoz, s egy dél-somogyi faluból gőzöm nincs egyenlőre, hova viszem, ha szerelni kell.
"bemondásra" akkor sem lehet hibát meghatározni a beadványban, márkaszervizben kell véleményeztetni, ami ugye ez esetben a Pappast jelenti. itt csillió pénzt ki kellene fizessen, és pereskedhet mondjuk 2 évet is miatta.
ráadásul az lesz a szakvéleményben hogy nem rejtett hiba volt hanem teljesen természetes elhasználódás folyománya a jelen helyzet. ez várható volt a vásárláskor a km óra által mutatott futásteljesítményből is, persze ehhez előzetesen tájékozódni kellett volna a típus jellegzetes problémáiról.
ha valami csoda folytán mégis sikerülne nyerni, akkor az eladó közli hogy a legnagyobb jószándéka ellenére is csak részletekben tudja visszafizetni mert felélte a vételárat.
Na, beszéltem jogásszal az autó szavatossági úton történő reklamációja ügyében: elkeserítő, amit mondott...semmi értelme belefogni, mert lehet, hogy már ott elhal az ügy, hogy a szakértő (6 számjegyű összegért) olyan szakvéleményt ad, hogy nem bizonyítható a hiba oka. És sokszor történik ilyesmi...
Úgyhogy teljes patthelyzet...ha tudtok vevőt a kocsira így motorhibásan, köszönök minden segítséget előre... megjavíttatni nincs pénzem, csak a hitel kifizetése és a búcsú az autótól az egyetlen járható út...
És nem utolsósorban köszönöm az eddigi segítségeket, nagyon segítőkész emberek vannak itt a fórumon!!!!
Új kuplung került a 600 as benzinesbe, a jelenség a következő: Az első 5-6 kilóméteren az autó tökéletesen üzemelt. Amikor viszont lassítanak az autóval és nem kézzel történik a visszaváltás hanem a komputer álltal, akkor letilt. Az autó megáll, nem hajlandó sebességbe tenni magát, se 1- be se pedig R-be. A műszerfalon a 0. jelzi.
Ha az autót 10 percig áramszünet alá helyezzük, akkor utána szintén tökéletes, addig amíg kézzel vátogatunk, ha már lassítunk és a komputer vált vissza meghülyül.
A kuplungmotort teljesen be kell állítani koppig.
A kuplungtárcsa új! Esetleg lehet hogy szerelési hiba? Kinyómócsapágy új, de a kinyomó villa nem!
UUdv a klubban. Grat az uj autodhoz. Olvass vissza, mar sokszor leirtuk h milyen olaj valo bele. A lenyeg NEM a 10w40 mert ez csak a viszkozitasa (surusege kvazi) az eloirt minosegu es teljesitmenyu olaj kell bele.
A termosztat sajna a smartok 90%ban nem az igazi, ez ugye fokozatosan megy tonkre es a tulaj nem veszi eszre. Nem nagy tetel, ki kell cserelni.
Ahogy a szilikon se idealis. Leginkabb vedd le, huzd ki belole a mukodteto kart es lefele forditva (hogy kicsopogjon a kosz) fujd be vastagon feher zsir spray vel.
Szia! Teljesen általános jelenség. Megoldás: A kocsit gyújtáson üresbe teszed, a kuplungmozgató motorról a kis gumit óvatosan lehúzod, hogy szilikonsprayvel be tudjál fújni, utána a sebváltót üresből sebességbe oda vissza rakosgatod egymás után, amíg meg nem szűnik, el nem halkul a nyöszörgés. Ezt párszor megismétled, és kész:) Itt egy kis videó róla: http://www.youtube.com/watch?v=xLl1NTAPA_E És véletlenül se használj wd40-et.
Sziasztok. Az mennyire normális, ha nyitott ajtónál ráadom a gyújtást, és az autó alja alól hallom, hogy a kuplung mozgató motor kinyomja a kuplungot, ergo egy ilyen nyöszörgő hangot ad?
A levegő szűrő a motortérben van bal oldalt (fekete műanyag doboz), én 5-30-as Castrolt raktam bele. Üzemanyag szűrőt is cseréltettem már, az asszem a jobb oldali küszöb alatt van valahol... (le kell venni a műanyag padlólemezt)
Ősszel, amikor felraktuk a téli kerekeket, akkor beraktam a hűtő elé egy kartonpapírt (itt a fórumon kaptam a tippet: kb. a felét takarja el), azóta gyorsabban melegszik és hosszabb távon 3 pöttyös a hűtővíz mutató. 4-5 pöttyös még sose volt!
Nekem egy 2004-es CDI-m van, a fentiek arra vonatkoznak! :-)
Ma reggel a vezetőoldali záram megadta magát nagyon laza a kilincs szerintem eltört. Az ajtót sehogy nem lehet kinyitni, se központival, se belülről.Valakinek valami ötlet, gondolom szerelős lesz de csak jövő héten érnek rá, addig valami ötlet?Köszönöm!
Jó pár órát böngésztem az infókat, de néhány dologban jó lenne segítség:
- nincs gépkönyvem, ha valaki tudna helyet, ahonnan letölthetném, vagy van, kérem segítsen!
- a légszűrőhöz első látásra nem igazán lehet hozzáférni, hogy tudnám megnézni illetve cserélni, s hol van az üzemanyagszűrő?
- olajcseréhez mi lenne jó választás (5w-30-tól 10w-40-ig többfélét is olvastam)?
- a hőmérséklet visszajelzőn csak az alsó két jel színeződik feketére, s ez is kb. 6-7 km használat után jelenik meg, s nem tudom ez ok-e, mert még nem volt dízel autóm, (tartok tőle, nem rossz-e a termosztát pl., s hogy tudnám megállapítani).
Lennének még kérdéseim, de félek már ez is sok egyszerre, előre is kösz, ha valaki tud segíteni jó infókkal.
Megkereshet, de kapásból azt mondom sajnos, hogy nagyobb értéknél sem érdemes
A dolog onnan indul, hogy egyből leveszi az is, mert ingyen nem dolgozik az se, az ügy kimenetelétől függetlenül.
Aki meg autókkal foglalkozik "nepper" tart magánál pár jogászt, és tisztában van azokkal a szerződés pontokkal amiket persze hogy bele foglaltak a szerződésbe.
Többek közt pl. hogy rejtett hibáról nem tud, a vevő viszont a kocsit kipróbálva veszi át. Innen kezdve, állapítsa meg valaki, hogy mondjuk a mocit nem hazafelé tették tönkre
mondjuk túlhajtással, hanem az már eleve hibásan lett átadva. Fórumokra felmehet, de oda is csak azért érdemes, hogy elolvassa mások mekkorát szívtak már előtte ugyanígy, ráadásul
több milliós, több tíz milliós kocsival. Tavaly olvastam pont ilyet, ahol egy 6 milliós motor csere volt a tét, persze hogy nem volt a kárnak gazdája...ott se sikerült, nem hogy egy 200 ezres problémánál.
Most vagy eladja bontásra, és bukik rajta 2-300-at, vagy megcsináltatja, és bukik rajta 200-at, de utána legalább a motorral nem lesz gondja, bár ez esetben előtte megnézetném egy korrekt
szerelővel, mert ha az azt mondja, hogy esetlegesen hamarosan kampó a kuplung, a váltó, vagy másik fődarab, akkor ezzel a 200 kiadással még nem ért az emberünk a tortúra végére.
Köszönöm az együttérzést és a gyors válaszokat...sajna nincs ekkora összegben lehetőségem a javíttatásra, illetve bizakodnom is nehéz, mert ha nekiállnak bontani, akkor be is kellene fejezni, és ha az eredetileg becsült összeg összeugrál, nem tudom kifizetni a számlát...ezért továbbra is kérném a fórum tagjainak a segítségét a hibásan történő értékesítésben...sajnos :(
Sajnos az autozas penzbe kerul. Mese nincs. A 200ezres arajanlat realis. Sot, nem is kiemelkedoen magas. Kereshetsz bele egy komplett blockot az talan olcsobb lesz de az is lutri. Garanciat ilyenkor nem hiszem h fenn all, biztos beleirtatok az adasvetelibe h megtekintett-kiprobalt allapotban. Es ez nem minosul rejtett hibanak. Ha a pillanatragaszto tartja ossze egy nem lathato helyen , az igen. De szerintem itt nincs mas megoldas, rendbe kell tenned.
A segítségeteket szeretném kérni. 2003-as 600-as Smart Fortwo-m múlt hét pénteken kilehelte a lelkét. Az 1. hengerben megszűnt a kompresszió, komplett motorgenerál szükséges. Az előzetesen becsült javítási összeggel (ami kiegészül a törött motortartó bak és a vezérlés cseréjével) sajnos nem bírok (200e körül) ezért arra gondoltam, hogy a segítségeteket kérem abban, hogy motorhibásan eladható-e az autó. Sajna van rajta 500e hitelem, így kertdíszként annyira nem fér bele nézegetnem... Kérlek, írjatok!!! Illetve az is érdekelne, hogy a 2013. novemberi adásvételi (magánszeméllyel) nyújt-e bármi védelmet ilyen esetekre. Gondolok itt szavatossági kérdéskörre, az eladó felelősségére, bármire, mert meglehetősen rossz érzés, hogy összesen 2.800 km megtétele után már csak nézegethetem... Köszönöm előre is!!!!
Diesel? Orok elet +1nap ha van benne olaj. Az egyik smartunkban 290ezer van, illetve az oraban, ki tudja hanyrol visszatekerve. Kepzelem az autoban mennyi lehet.
10 éve használjuk a smartot, féklámpa kapcsoló,váltótartó bak,egr szelep tisztitás,sok első izzó,ill. gari időn belül egy kormány csere,első hátsó fékbetét csere csomagtér gázrugó.140000 km alatt,10 év alatt ennyi probléma. Ja sok defekt.Azt azért tudomásul kell venni.hogy egy 800as motor nem 400000kmre van kitalálva.
Probald meg fellazitani es ratolni a nyomolapra. (Ha meg megvan) A mienk is csinalta ugyanezt amikor messze volt es nem tudott teljesen kikuplungolni. A hanyattmenet mukodik??
Utcán áll az autó? Nem lopták le a kuplungmozgató motort? Nekem már vitték el, ugyanez volt a jelenség, alánéztem és a helyén csak a levágott kábel lógott...
Ma a párom indítani akarta az autót,de csak valami furcsa csattogás hallatszott hátulról,a műszeren meg ugrált az A,és a három csík felváltva.Valakinek van valami ötlete?
Néha szoktam mondani csak úgy csendesen, hogy anno Hadrianus császár a római időkben nem volt egy hülye fazon. Felépítette a falat, ami ma is áll és jelképes határ anglai-skócia között. Ő már akkor megmondta, hogy nem érdemes tovább északnak felfelé menni, mert ott úgy is csak a vadak(skótok) laknak!.
Viszont ha már szóba került a beltenyészet...
Olvastam a napokban valahol, hogy Izlandon készítettek egy okos telefon alkalmazást direkt a helyi, izlandi emberek számára. Ha két helyi ember (nem hátrány, ha különböző neműek) úgy döntenek, hogy egymást döntik ágyba szeretkezés céljából, akkor előtte jobb ha beírják telefonjaikba a személyi számukat, majd a két telefont egymáshoz érintve az okos alkalmazás megmondja, hogy rokonok e vagy sem.
A régi időkben a hosszú téli éjszakákon, a kicsiny létszámú őslakosoknál nem volt fontos, hogy ki kinek a rokona.... aki kéznél volt avval és így elégé össze-vissza kuszálódtak a rokoni szálak.
Én azt mondtam, az a jellemző, hogy megveszik 600-ért, és azt hiszik ezzel vége a kiadásoknak
Ugyan ez van ezzel is, mint minden más kocsival, vagy olcsót veszel, és magadnak újítod fel, de akkor legalább tudod mire adtál ki zsét, ez esetben ezt a vételárba kalkulálni érdemes,
vagy drágát veszel, de azt is át kell nézetni mert az ár még nem minden, a harmadik az, hogy olcsót veszel, nem költesz rá, aztán jön hogy ez is sz@r meg az is sz@r.
Egyébként én azt a zsét amit ráköltöttem, 80%-ban magamtól költöttem rá, volt olyan amit ki se kellett volna cserélnem, mégis kicseréltem,de így "jobban alszok"
Quatrroman Te merre rendelsz, mert lehet, hogy szükségem lenne a szakértelmedre, ha itt Szolnokon senki nem vállalja az autót. Nem szeretnék úgy járni, hogy az olajcsöpögés miatt minden szart kicseréltetnek velem, majd kiderül, hogy az a baja amit mondtál, az intercooler. Jobban örülnék, ha szakértő nézné meg és nem kontárkodnának vele, mert az semmire nem jó. Előre is iköszönöm!
Igen ezek mind fokozatosan, csendben kopnak el. Amig nem tapasztalja az ember milyennek kell lennie addig nehez megmondani milyen a jo. A pappashoz meg nyugodt szivvel menj be, en is bevittem szoftver frissitesre es mindossze par ezer forintot kertek. Ha lesz talalkozo varunk szeretettel.
Ha hiszed... ha nem, ezekre a kérdésekre igennel kell hogy válaszoljak, mert minden működik és minden rendben. Egyedül talán a váltó lassú olykor, de ezt sem tudom biztosan mondani, mert még nem ültem másik smart-ban és nem tapasztaltam más hogy működik. Nincs viszonyítási alap. Ezért is jó lenne egy például smart találkozón részt venni, véleményt cserélni, kipróbálni más roadstert is...
Egyedül talán azért vinném el szakműhelybe, hogy ráakasszunk egy hibakód kiolvasót. Kíváncsi lennék mit mutatna. Tőlem a legközelebbi smart szerviz (hirdeti magát, onnan tudom, hogy létezik) cirka 400 km-re található. Annyit nem ér egy kiolvasás, hogy levigyem hozzá + vissza. Van közelebb (100 km) egy Mercedes szalon is, de nem tudom mit szólnának hozzá, ha beállítanék egy 10 éves roadster-rel hibakód kiolvasásra, főleg úgy, hogy panaszmentes a gép.
Mert az enyemre tudnek kolteni. Hatso kilincsmü a teton. 4kerekcsapagy. Korben vagy szaz karc, huzas, horzsolas. Kopott kormany. Cseres a jobb elso es hatso lampa.
akinek esetleg tele a töke a smartjaval. vásárolok magyar papiros motorhibást, külföldi papirost, hibás smartot, müködőt is de áron alul. princeygor@yahoo.com
Nem azt mondom h mind szar. Es azt is hozza tettem h tisztelet a kivetelnek aki foglalkozik a kocsijaval. Inkabb ugy fogalmaznek, hogy az elso heten/honapban meg mindenki lelkes. Milyen olajat toltson bele mert ö vigyazni fog ra! Aztan osszejon ket harom kissebb/olcsobb javitas, osszetorlodik egy futomu felujitas egy torott sarvedovel. De a jovo honapban mar nincs ra penz mert kilyukadt a cooler, persze lehet h lenne ra lové de most koltott ra egy csomot. Igy a cooler vár a sorara. De mar van a motorban km ezert kicsit felhordja az olajat. Ezert eltunik belole. Na ilyenkor adjak el sokan. Ez nem rosszindulat, csak sajna sok ilyen van. De nem mind! Pusztan nem tul tartos auto es draga szervizelni. Es ez a ketto eleg a rossz hirhez.
Úgy gondoljátok, hogy a piacon fellelhető ÖSSZES smart egy szemét szar és kivétel nélkül mindegyik a végét járja? Aki eddig használta és most eladja ilyen vagy olyan oknál fogva az mind-mind hanyag, nemtörődöm (és sorolhatnám a jelzőket) gazda volt?
Ugyan már...... Ezt Ti sem gondoljátok komolyan.
Azért mert "spenci2013" lépten nyomon kihangsúlyozza és hangoztatja, hogy Ő mennyit költött a kocsijára és hogy megszívta..... azért ez még nem egy etalon.
Ellenpéldaként csak magamat tudom említeni. Másfél éve van meg a roadsterem, naponta megyek vele, egy kis olajcsövet cseréltem rajta + gyertyák, olaj, szűrők, féktárcsák elől és fékbetétek, kitakarítottam az intercoolert... lemosom, ápolom, óvom, vigyázok rá. Semmi többet. Elmegyek vele 700-750 km egy tank benzinnel és mindenki megcsodálja, érdeklődve körüljárja, mosolyognak és örülnek mint jómagam.
Kene csinalni egy kis fulecsket itt az oldalon, hogy az egyik henger nem megy mi lehet a baj? Sajnos sok smart jarja a veget, az a keves olaj ami benne van az is rotyog, forr. Kicsit elkezdi enni, na meg kifujja a lyukas intercooleren. De ami a legrosszabb: olajat SOHA nem cserelnek, ha igen akkor se jot tesznek bele.
Mondtam en mar reg a smartoknak a tulaj az igazi baja. Hogy olyan a celkozonseg aki nem torodik az autojaval. Nagy tisztelet a kiveteleknek.
2 kilo körüli összeggel számolj. Amúgy minden forum kb. tele van azzal, hogy általában az eladó smartok nagy része éppen hogy motor felújítás előtt áll, kilehelte a lelkét,
némi "tutizással" talpra lettek állítva ami ideig óráig müxik. Sajna sokakat meg lehet ezzel szívatni, mert aki nem ássa bele magát a témába, az úgy gondolkodik mint az összes
eddigi kocsijánál, hogy majd elmegy ez is 3-400 ezret, generál nélkül, és milyen jó hogy ebben még csak 120-130 van.
A másik meg, amit nem értettem soha. Miért dől be valaki a szokásos szövegnek, hogy olcsón kap egy frissen felújított autót. Kérdezem én, ha mondjuk egy tulaj mint én is, bele
lapátoltam a 600-ért vett smartomba közel 1 millát, és most másfélben van nekem, akkor minek hirdetem meg 6-700 ért mint eladó felújított autót?
Nekem ez ellentmondásos, de biztos én gondolkodok hülyén?! Persze, biztos van olyan is, aki tényleg bele öl egy rakás zsét, utána megszorul, és eladja, de erre mennyi az esély? 1000:1?
Én is úgy vettem meg, hogy azt mondtam, megy amíg megy, aztán generál. Már a vételkor számoltam ezzel. Más kérdés hogy az nem teljesen úgy történt mint elképzeltem, de az már más tészta
tegyük hozzá hogy magyarországon. előtte viszont külföldön futott.
amikor megvettük előtte nem sokkal lett felújítva a motor és a turbó benne
ez a z "előtte nem sokkal" egy roppant tág fogalom.
mint ahogy az is hogy mit takar a felújítás. (volt már hogy mellényúltunk és nem igazán sikerült)
feltételezném hogy a mostani óraállásod szerint 80e körül (valójában inkább 110e-nél) meggyűrűzték, és talán csináltak valamit a turbóval is. ettől még sanszos hogy eddig tartott.
de felesleges tippelgetni, konkrétabb diagnózist csak a motor vizsgálatával, veszteségmérésével lehet felállítani.
Köszi. 99-es 2003-ban lett először forgalomba állítva 113 ezerrel vettük most 121 ezer van benne, és amikor megvettük előtte nem sokkal lett felújítva a motor és a turbó benne. Most újra motor és turbófelújításos szerinted, vagy kuka? Lehet hogy cserélték is a turbót, mert állítólag hiába újították fel a motort nem volt jó és a turbót is kellett vagy újítani vagy cserélni már nem emlékszem pontosan..:(
Hello Segítsetek légyszíves! Van egy Smart fortwo MCC-nk, amit használtan vettünk átnézettük, szépen működött ezidáig. Néhány napja azt tapasztaltuk hogy alapjáraton rázkódik és kicsit füstöl és nem úgy húz a kicsike ahogy megszoktuk. Elvittük a szerelőhöz aki kicserélte a gyertyákat és jobban ment mint új korában igaz a gyertyák nagyon gázak voltak benne. A nejem kis kocsija mindig rendben van tartva olajcsere 4000 kilométerenként. A gyertyacsere után azonban néhány nap múlva ismét jöttek a gondok beindítjuk és füstöl de nagyon erő viszont semmi benne és alapjáraton rázkódik, leáll, ha beindítom beindul és magától leáll a motor ismét. Akinek volt ilyen gondja vagy van tippje mi lehet légyszíves írjátok meg, hogy mire készüljünk. Köszi
Ezzel én is így vagyok, ahogy mondod mert sajnos Debrecenben sem tudok olyan szerelőt aki ért a smarhoz.
Gyakorlatilag utánna kell nézni és megbeszélni, persze itt most nem egy motorfelújításra gondolok de hát gyakorlatilag egy gyertya cserét sem nagyon tudok rábízni senkire.
Aki Budapest és környékén lakik annak jó mert van aki ért hozzá és megcsinálja.
Akkor keverem mással. De a tény, hogy egy kávéspohárnyi olaj nem jött ki belőle. És Pesten szervizelték valami Mercedes szervízben.Akkor miről is beszélünk??? Így verik át a hozzá nem értő emberkéket.Köszönöm a kijavításodat.
szerintem az első fékektől jöhet mert ha csak egy kis pára is van akkor rögtön rárakodik a féktárcsára és egy enyhe filmréteget von rá.És amikor elindulunk a fékbetétek elkezdik ezt a vékony réteget lecsiszolni és utána amikor már elhordták róla akkor már minden oké.Az olajt ha le mész az aknába látni fogsz egy kerek elemet.Azt ami a legközelebb van a földhöz.Lesz rajta egy csavar asszem 13 kulcs kell hozzá.Az a nívó szint is egyúttal.Ha nem folyik belőle az olaj akkor lehet hogy kevés van benne. Leengedni meg az alján kell ott is találsz leeresztő csavart.
Én Opel (GM)olajat használok.5990ft/5l Tökéletesen megvagyok vele elégedve.
nem neked hanem az autódnak kell vele elégedettnek lennie. (ld. előző hsz.)
attól hogy a GM olaja nem biztos hogy jó a turbós motorokhoz. ez nem egy hónap vagy egy olajcsere alatt derül ki. de mikor a turbóba belesül az olajkoksz elég nagy krokodilkönnyeket hullatnak a "gondos" gazdik a felújítás összegének hallatán.
ezt svájcból hozták be végig vezetett szervizkönnyvel, gondoltam akkora nagy baja nem lehet. talán a pedáloktól jön de nem biztos, a váltó olajat hol tudom megnézni?
mi amikor megvettük a szigorúan szervizelt volt.Legalább is ezt mondták. Lényeg, hogy a váltóba ha jól tudom 3-4deci olaj kell bele és amikor lecserélni indultam hát kb. 0.6-0.7 deci volt.Nem kell mondanom, hogy a garázsból igen hangos kiabálás hallatszott. Honnan jön a hang??
Még most jutott eszembe, amikor elindulok vele és egyesbe vált( teljesen automatában használom) akkor olyan súrlódó hangot ad ki, de soha máskor, csak ha reggel, vagy este elindulok, menet közben nem. Erre valami ötlet?
Most a szelepdekninél csöpög egy kicsit.Meg a kipufogó igen kormos főleg amikor beindítod és jár a motor.Ilyenkor a beton ahol áll a kocsi ott koromfolt marad.Akkor mit ajánlsz?? Szívesen veszek minden tanácsot mert ebből lehet tanulni.
Akkor te milyet ajánlasz? 1999 Smart fortwo 0.6 passion &softtouch a kicsi kocsi. Én nem spórolok az autómon, gyereket is viszek nekem fontos, hogy minden jó legyen.
Az hogy az opelbe jo a GM olaj es meg voltal elegedve nem jelenti azt h jo a smartba is! Ebbe nem jo a nagy kopasállosagu hengerekhez kifejlesztett olaj. A3/B4 minositesu olaj kell bele (a B3 nem jo) A 10w40 a viszkozitasara utal, attol meg lehet rossz. Egy egyszeru peldaval: a 20w méz surusegu , az 5w viz surusegu. A "vastagabb olajat hamarabb felkapja a szivatyu, hamarabb felepul a nyomas. De mivel suru foleg hideg olajnal nem alakul ki a teljes olajfilm a siklocsapagyakon. A vekony hamarabb eljut a tavolabbi kenesi helyekre. Hidegen (ami a legkenyesebb pillanat!! ) gyorsan felusznak a csapagyak. De ez amirol idaig szo volt csak a viszkozitas. A teljesitmeny meg bonyolultabb.
En benzinkuton soha nem vennek olajat.! De a lenyeg megfelelo teljesitmenyu olaj es 10 ezrenkent csere!!! Es ami meg fontosabb: minden heten nezt meg az olajszintet, mert ha elcsopog akkor jajj a motornak!!!
A miénknek éppen a szelepdekni tömítésnél szivárog az olaj.Még csak nézelődök, hogy miként kezdjek hozzá mert annyira szűk a hely, hogy nekem elég vastag kézfejem van és miként fog majd odaférni bizonyos helyekre.Tiednek mi a pontos típusa és évjárata???
Konkrétan a tesómé.Nekem egy 3 BMW van. De én is szoktam vele menni és tökéletes kis harcos a szerkezet. Már 2.5 éve van meg és tökéletes.Én magamnak szoktam csinálgatni. Tiednek mi a baja??
Na végre egy Szolnok közeli Smartos, nekem két napja van meg de teljesen beleszerettem:) Előtte egy Megane ii limuzinom, volt van ,de be se akarok abba szállni:) Sajnos a jól bevált szerelőm nem ért hozzá, úgyhogy keresnem kell másikat. Itt a közelben tudsz valakit a jó és ért is hozzájuk?
Én Szolnokon vettem az UNIX-ba. De mivel Miklósi vagyok így innen veszem a helyi autósboltból. Nekem opel Astrám volt sokáig és abban is ezt használtam.A német olajokban bízom.
Az enyémnek is ugyanez a baja, de Szolnokon még nem találtam olyan szerelőt aki vállalna Smartot:( Valaki tudja, hogy 1999-es 0.6-ba milyen motorolajat vegyek, amit majd meghálál a lelkem:)
Örömmel jelenthetem, hogy 2 napja smart fortwo tulajdonos lettem:)Sajnos rögtön egy problémával szembesültem, remélem tudtok segíteni, mert a neten kerestem de a tutit nem írtak sehol:( Reggel indítani akartam az autót, de sajnos nem indult a kijelzőn egy X jel jelent meg. A párom később próbálta indítani, nem sikerült, majd bezárta, kinyitotta és utána indult.
Az biztos, hogy ha az én példámból indulunk ki, akkor 200+ vagy hozzá se érdemes kezdeni már ha az ember nem akarja magát szívatógépre tenni...persze nyilván vannak mazohisták...
Keresd itt Quattroman t, en az ö munkajaban bizok, nekem is ö szervizeli az autom. De vannak masok is akik foglalkoznak ezzel. Aki neked szimpatikus. Kb 150ezer es 250ezer koze esik egy javitas attol fugg h az ugynevezett "cig@nygeneral" (nem megkulomboztetes de a dilettans munkat igy hivjak) vagy szakertelemmel. Szoval itt ervenyesul az olcso husnak hig a leve.
Ja ja mar olvastam, bar egy atlag felhasznalonak biztos sok resze kinaiul van. Egy mondatban osszefoglalom: 10ezrenkent olajcsere egy nem tul szar olajra es maris nem kell 100ezernel generalozni a smartokat.
Szolg. Közl, pistike szuleit varjak a hangosbemondonal. :)
Be akartam menni erte de nagyon almos voltam , muszaj volt aludnom egy kicsit. Szombaton bemegyek es koszonom az asztalosnak.
Mert az ajtónál levő kédergumi pont alul van összerakva és ott beázik, inkább azt mondanám hogy folyamatosan nedves és a szőnyeg meg issza be. A szerelőm mondta hogy nagyon gyakori ez a hiba a smartoknál.
Találtam amúgy ilyen dobozkát végülis 15000 ért kapni.
Minden kedves erdeklodonek: otthon ezt nem lehet megoldani. (Lehet de tobb munkat es energiat kell belefektetni mint amit er az egesz ) Az artalmakra nem is gondolva: pl egyeniranyito-aramutes, maras-savgöz belelegzese, a fem oldott allapota, a teljesseg igenye nelkul. Szivesen segitek de nem lehet hideg a fürdö plusz eleg hosszu ido.
Persze, termeszetesen. A femet (persze tokeletesen tisztan) az oldatba merited egyenaramot kapcsolsz ra igy katod kent fog funkcionalni, az anod maga az oldat fem reszecskeje, ami kivalik a katod feluleten. Mindazonaltal csunya marásnak vagy aramutesnek vagy kiteve ugyhogy ha ramhallgatsz nem kiserletezel. Sem a sav, sem az aram nem jatek.
Sziasztok. Olyan jelenség van mostanában a kicsi kocsin, hogy az első indításnál és ez csak hideg állapotban jelentkezik, hogy miután a motor beindul szépen jár és szépen szabályozza az szívató is, de egy fél perc utána szinte leáll majdnem, reszket a motor, mikor már teljesen leállna akkor megint felpereg. Ezt csinálna ha hagynám sokáig, de inkább leállítom és újra indítom. És utána meg rendben minden, szépen ketyeg az autó.De ez csak hideg állapotban, üzem melegen már nincs semmi gond vele.A hibakiolvasó azt írja, hogy az egyes henger nem megy.Most ennek lehet számos oka tudom, de ha valaki járt már így akkor neki a véleményét és tanácsát szívesen venném. 0.6. benzin a picike.
Az lenne a kérdésem, hogy az autóm mostanában nehezen indul, valamikor csak a 2. - 3. kulcsfordításra kezd el tekerni. A helyi szerelő azt mondta, hogy az ülés alatti dobozom beázott és teljesen el van oxidálódva - ez okozhatja a problémákat. A kérdésem az lenne, hogy ezen van egy hosszú számsor, van különbség a doboz és doboz között? Honnét lehet beszerezni ilyet?
Szia, sajnos nagyon szoros, visszarakva nagy erőt kell kifejteni a kinyitásához. Én úgy néztem, hogy amiatt mivel ott el van szakadva igazából amiatt nehéz húzni.
Nem kentem meg semmivel sem, kidobtam :D - rendteltem máshonnét, ami nem volt elszakadva, és az nem is szorult. De köszönöm a jó tanácsokat.
megnéztem a videódat, annyit hozzátennék hogy a bovden nem tolásra van kitalálva hanem húzásra. egyik irányba Te húzod a kilinccsel másik irányba a zárszerkezet rugója húzza vissza.
ez valóban kicsit szoros de nincs nagy gondja.
az eltört kis tefloncső darabot levágod snitzerrel és használhatod.
javaslom ne fujkálj a bovdenre semmilyen zárolajzót mert megoldja a betétcső anyagát és "ragadni" fog. a könyebb mozgás érdekében samponos vízben mozgasd át jópárszor
Sziasztok! Tudom hogy ez nem a hirdetések helye! De hátha valaki pont ilyet keres! :D Egy ismerősöm árulja a kocsiját,és gondoltam felteszem nektek ide!
Lenne még egy kérdésem mert ugye nő vagyok igaz nem szőke de ha egy linket küldene nekem valaki a SMART CITY-COUPE 0.6 33kw benzin "lambda szonda katalizátor előtti" kellene nekem hogy mégis hogy nézz ki és mennyibe kerül esetleg cikszáma is van nekem azt megköszönöm!
nem az olajteknőből folyik az olaj hanem kilyukadt az intercooler, ettől van az elerőtlenedés is, elszökik a turbónyomás. az áramvesztés vagy akkuhiba vagy generátor (ha elszállt benne egy dióda kevesebbet is tölt de főleg vissza is ereszt áramot, amit aztán a tekercs "elfűt"
olaj azért fekete mert magába szedi a kormot ami a kopottas motorban elszalad a dugattyúk és a szelepszárak mellett. de az olajnak (ez is) a dolga...
Van egy 2001-es 600ccm, benzines MCC Smartom, és vele együtt elég sok problémám.
A legújabb, hogy 90-95nél beteszem 6-ba, és elkezd lefelé villogni a nyíl, és a fordulat leesett, nulla erő. Visszateszem 5-be, és húz, ahogy mindig. Eddig már 85nél "kérte" a 6.at, és volt benne erő. Mitől lehet ez?
Ezen kívül az anyósajtóm nem nyílik/bovdenszakadt, nem világít a fordulatszámmérő "bogyó" világítása, repedt/sérült lehet az olajteknőm, egy éjszakai betonon állás után ott van alatta az olajfolt, majdnem fekete színű az olaj benne, és 2 napi állás után nem indul be, valami folyamatosan fogyassza az áramot.
Tudnátok esetleg bármelyik problémára megoldást? Illetve alkatrészt honnan tudnék szerezni hozzá, milyen ajánlatos venni?
Örömmel értesítek mindenkit, hogy megoldást találtunk a minden smartban kopogó első futóműre. Sokszor csak a kanyarstabilizátor a hibás (amit sokan kutyacsontnak hívnak) amit egy konstrukciós probléma. Erre egy végleges megoldás született. Az alsó gömbfej kopik ki, de ezt a hibás tervezést egyszer és mindenkorra javitani lehet.
Az egyik képen a piszkos és kopogó hangot adó, a másikon az új, ami már szilent blockos megoldás.
A smart can bus rendszere amugy is erzekeny, ha mosod akkor tobb az esely az oxidaciora es a kommunikacios hibara. En azt mondanam ne mosd le, persze ezt mondom ugy hogy en is lemostam.
Amugy en elegedett vagyok az autommal. Legutobb az elso futomuvet tettem rendbe es lefestettem. Bar mindenkitol azt kaptam, minek az ugyse latszik.
Akkor jobbulást kívánok! Nem lehet egy kellemes dolog medencecsont töréssel otthon lenni.
Használd ki az alkalmat és menj át "szivacsba":-D
Szívd fel a tudományt, amennyit csak tudsz! :-) Itt a fórumon elég sok témában találsz hasznos, értelmes segítő javaslatokat.
Néha elgondolkodom olvasgatás közben, hogy ide mindig azok írnak, akiknek valamilyen problémájuk adódott a kis kocsival?
Soha nem olvastam még itt megelégedett, boldog smart tulajdonos bejegyzését... pedig biztosan vannak olyanok is!
Közben eszembe jutott egy kérdés. A smart mennyire allergiás a motormosásra? Ha szép óvatosan lemosom a motort (nem nagynyomású sterimóval) akkor mennyi az esélye, hogy beázik és szívni fogok?
Ngyon hasznos ez az oldal, amit belinkeltél nekem örülök neki!!
Hepi!!
Szeretek az ilyen témábanben után olvasni.
Diag műszer vásárlásban vagyok még tanácstalan?
Ha tegyük fel veszek ,itt valameik lapon láttam gyári smart műszert,
az még nem jelent semmit ha hülye vagyok az elektronikához, na
(nagyon nem) de akkor is illik tudni mit csinálok. Na meg attól
még nem lessz jó a Smart. Baj hogy itt a megyében nem érti, vagy nem is akar vele foglalkozni senki. (Békécsa). Lehet rá kellene hangolódjak, csak most van egy EÜ.
problémám, szent este napján lesestem padás és van most egy sorozatos medce
törésem. Azért idegasít, hogy sem elvinni nem tudom autót valameikőtökhöz, sem
én nemtudok vele foglalkozni egyenlőre.
Most legalább itt nállatok olvasok, felkészülök szakmailag
szelepdeklibe bele van sütve a tömítés, bár már árulnak néhány helyen utolagost.
az injektorcseréhez le kell venni a szívósort, (ha klímás akkor szívás hozzáférni a csavarokhoz) a szelepfedélhez pedig mindent. (motorkábel, trafók, AGR szelep) minden a motor tetejére van szerelve.
Nah! Most hívott a Szabolcs, hogy a komáromi smartos haverjához most vittek egy uilyen problémás Smart 451-eset, csak 30.000 Km van benne. Dízel az is és uezek a hibajelenségek mint nálam vannak :S
A hőelvezetessel mi a helyzet? A rohadas mint mondtam nem érdekel,nem hiszem h lerohad 1 év alatt.összességében melyik a jobb választás szted? És nem farasztalak tovább.
Sztem az enyemen,még soha nem volt leszedve,hiába jött nemetbol.. Akkor az itthoni hozzá állást általánosságban látva,itthon se ttúl soknak,aki nem magának csinálta.
Azt már eldöntöttem hogy nem vakumozok,arról megvan a véleményem,lehet hülyeség de en így látom jónak. Abba kérném ki a hozzáértők véleményét hogy fém vagy műanyag,persze nem akarok senkinek a terhére lenni ezzel,csak meghallgattam volna érveket...
a gyár azt javasolja hogy minden 2. olajcserénél le kell venni az olajteknőt és ki kell pucolni, magyarul szinte semmit nem nyersz vele. de tégy belátásod szerint.
Szívesen fogadnam a Te véleményed is hogy melyik jobb? Műanyag vagy fém? Amit linkeltel ahogy nézem műanyag. Azon a szemponton kívül h a műanyag nem rohad el..mer ha veszek egy femet az elkövetkező pár évbe az se fog lerohadni úgy gondolom. Inkább hő elvezetes,meg használat,illetve funkcioját melyik megoldás szolgalja a legjobban( értem ez alatt hogy melyikbol jön le a legjobban az olaj) üdv
Nekem roadster-em van, így mindjárt az elején mondom ezt Neked.
Szóval, a történet nálam úgy kezdődött, hogy kivillant a villáskulcs és 600 mérföldről (960 km) kezdett visszafelé számlálni. Ok, majd megcsinálom a szűrők és olajcserét. Telt az idő és lefutottam a 600 mérföldet, de továbbra is használtam a kocsit, mert kellett. Ekkor válaszként a smart előadta a háromvonalas verziót. Akkusaru le majd vissza és minden ment tovább egy darabig, de ezután kezdte elfelejteni a sebességeket. Például emelkedőre felfelé próbált ugyan visszaváltani, de nem találta a sebességet. Kereste, kapcsolt volna szerencsétlen de semmi és inkább kidobta nekem a három vonalas játékot és sehová nem ment. A motor újraindításával ugyan mozgásképes lett, de a három vonal vígan villogott tovább. Miután megcsináltam a szervizt és lenulláztam a szervizintervallumot valamint Quattro tanácsára a váltóhoz menő csatlakozókat (már amit elértem és sikerült széthúzni) befújkáltam szilikonos kontakt spray-vel. Azóta hibátlan a gép. Hogy most mitől javult meg? Fogalmam nincs.
Itt a leírás hogyan csináld:
- A kétfajta szervizintervallum használatos az A és a B típusú. Az egy villáskulcsos kijelzés az A, míg a kétvilláskulcsos kijelző a B típusúra figyelmeztet. Adja rá a gyújtást és 4 másodpercen belül nyomja le az A jelű gombot és nyomogassa addig, amíg a szervizintervallum kijelzésre nem kerül. Tartsa lenyomva a gombot majd vegye le a gyújtást. Kapcsolja vissza a gyújtást miközben az A gombot lenyomva tartja kb. 10 másodpercig. Ekkor a szervizintervallum számláló visszaáll és a következő szervizig fennmaradó távolságot mutatja.
(megjegyzés: az a bizonyos "A" jelű gomb a km óra tetején lévő középső gomb)
Azt hogy hany darab szakadt ki nem tudhatom, leven nem jonnek hozzam az orszagbol a kilukadt olajteknosok regisztralni :)
A muanyag alapvetoen nem rossz. Sok szelepfedel is muanyagbol keszul. Ma az autogyartasban ez jellemzo.
Ma egesz nap a sajat alu karteremet koszorultem. Rettenetes munka volt. Mindketto megoldas jo. Kintrol tudunk rendelni neked komplett keszletet jo aron. Mert nekem is kell belole valami. Alut is lehet gyartani, bar ez kicsit melosabb. Ami neked szimpatikusabb.
Én úgy vettem meg, hogy kb 0.5 deci volt benne.Szinte szét robbantam az idegtől.Nem vagyok műszaki mágnás ember, de a karbantartás azt rendszeresen végzem.És nem silány dolgokat teszek bele.
Szia.Erről a műanyag leeresztősről mi a véleményed? Honnan tudnám rendelni?zárna az rendesen?Meg az egész karter műanyag?ilyet még nem is halottam..
Te csináltattál már ilyen aluminium kartert a leírtak szerint?
Mindenképp olyat szeretnék ahol kívül van az anya,mer ha belül kb adok a szarnak egy pofont:))Igazából nem terepen jár az autó,bár kitudja hová megy az asszony..:D de az a durván 3 4 centi csak elférne nem?Volt már rá sok példa hogy kiszakadt? bocs a sok kérdésér,csak szeretném megcsinálni rendesen.:)
Valójában van egy kis olajfogyasztás is. De az első indításnál lehet érezni hidegen az egyenletlen járást.Ha utána ráindítunk mégegyszer akkor már simább a járása.
Mit vettel, trafokat? "Az egyes henger leallas" amit ir a gep azt jelenti hogy az adott henger szög gyorsulasa a kuszob ertek alatt van. Ez magyarra forditva : a fotengely nem allando sebesseggel forog. Amikor sürit akkor lassul es amikor gyujt akkor hirtelen gyorsul egy kicsit. Na ezt a szög gyorsulast figyeli a motorvezerlo es ebbol tudja h melyik henger gyengelkedik. Szegeny motorvezerlo azt nem latja milyen a motor, csak azt h az adott henger lazsál.
Annal a hengernel amelyikre gyanakszik valoszinuleg ategett az egyik szelep, ezert ott nincs megfelelo kompresszio. Ezert az kicsit gyongebb, ezert annak a hengernek a szog gyorsulasa kuszob ertek alatt van.
Dicseretes a hozzaallas hogy kreativak vagytok, hisz ugy edesebb a gyozelem ha sikerul megoldani valamit. Ha mindenkepp cserelgetni akartok, csereljetek meg az egyest a harmassal.
Már olyat csináltunk hogy a trafókat felcseréltük.Géppel is kiolvastuk a hibákat és különlegesen nem írt semmit.1 henger leállása azt írta.Vettem a Racing-en 3db Bosch-t. Max bukunk egy kis pénzt de tanulunk is valamit. Vállalkozó szellemek vagyunk a szerelőmmel, így majd lesz valahogy. Ha lesz változás akkor megírom.
99%os biztonsaggal merem kijelenteni hogy nem az injektorfej a hibas! Raadasul igy vaktaba probalkozni butasag. Ha mindenkeppen probali akarjatok csereljetek ki az egyest a harmassal. De ha veszteseget mertek valoszinu ki fog bujni a szog a zsakbol.
Udvozollek a smartosok kozott. Ha egy ugyeskezu lakatossal csinaltatod meg az olajteknot leeresztosre kompromisszumot kell kotnod. 1.lehetoseg: az anya belul lesz es igy mindig marad a teknoben olaj. Annyi amilyen magas az anya. (Ugye nagyon vekony nem lehet mert meg is kell huzni a csavart) 2.lehetoseg: kivulre teszitek az anyat. Ebben az esetben lefolyik az olaj ám pont a padlolemez sikjabol ki fog allni es egy ovatlan pillanatban kiszakadhat. Esetleg rendelhetsz muanyagbol leeresztoset, ott minden a helyen lesz. Az igazan tuti egy szuper ugyes lakatossal csinaltatni egy aluminium kartert. Netan hutobordakkal, leeresztovel es az at is adja a höt ezzel hutve a motorolajat.!! Es hogy egy neves smart szerelot idezzek: a diesel es a roadster azert megy el sokkal tobb kilometert , mert azokon van olajhocserelo. Igy az a keves olaj ami benne van nem forr el.
Persze,nem egy új autó,bele is kalkuláltam a költségekbe ezeknek a helyre hozatalát.Majd még egy váltó olaj cserére feljövök vele hozzád. Nem akarok leszívogatni,mer sztem nem lehet normálisan,elvileg a Zsolti most cserélt benne olajat,de már tök fekete 1000 km alatt,tuti maradt benne a régiből,ő is azt tanácsolta hogy csináltassam meg leeresztősre,és úgy a tuti.
Ennek most viszont örülök nagyon,hogy ez a véleményed a kocsiról,kicsit féltem tőle,nem veszek itthonról autót,ezt is azért néztem csak meg mer BMW-s körökből tudtam ki az eladó.
De vissza térve a fő kérdésemre,akkor hibát nem okoz ha olaj leeresztősre megvan csinálva?mer vki írta itt a fórumon h jobb olaj leeresztő nélkül.Esetleg tudna valaki aki rendelt már ilyet adni egy oldalt hogy honnan rendelte? köszönöm,üdv
smartok között egy hibátlan példány. ár érték arányban messze a legjobb a piacon.
szinte nincs olyan smart ami nem kopog. az nagyon ritka peldany. egyszeruen gyarilag gyenge a futóműve. gömbfejeket,szilenteket rugókat elég sűrűn cserélünk. 11 éves auto természetes valahol hogy kell a futóműre költeni. de cseréltem már 1 éves 10 ezer km-et futott smartban is gömbfejet.
Te valamit tudsz!:) De ezt a makulátlan nem kell költeni pozitívként vagy ironikusként vegyem?:) Es kintről csak ebayről van? életembe nem rendeltem még ebayről..:S
Ha már így ráhibáztál tudsz mondani valamit az autóról?:) Lehet a Te számod kaptam meg Zsoltitól?(budapesti szerelő srác akihez Ő is vitte)
Amúgy kell rá költeni,ma voltam futómű átvizsgáláson, hátsó rugó törött,jobb első kormányösszekötő gömbfej kotyog, meg kicseréltetem a 4 lengőkar szilentet is,kicsit lóg,remélem ettől megszűnik a kopogás oka,mer igen csak felkoppan néha.
sziasztok.Nem rég vettünk egy smartot 2003 as city coupe 600ccm turbo.A kérdésem az lenne,hogy meg akarom csinálni olaj leeresztő csavarosra,de ahogy vissza olvastam láttam egy olyan írást hogy az öregek nem ajánlják,ezt kifejtené valaki bővebben? Meg nem tudtok esetleg valami olyan magyar oldalt ahonnan tudok rendelni olajteknőt?(olaj leeresztőst),csavarokkal ,tömítéssel együtt.Esetleg Pécs környékén egy olyan szerelőt aki látott is már smartot és megbízható,meg nyugodt szivvel rá merjem bízni az autót.Köszönöm .üdv
Kiolvasták a hibákat, Würtös műszerrel és itt vannak a hibakódok:
P1481
P1925
P2406
P1923
P2408
P2402
P2000
P2001
P2403
P2404
Hát jó sok! A würtös hibamagyarázat jóval eltér a wiwid-estől, de hasonló.
A wiwid próbaverzióját engedték használni 10 napig, akkor hasonlítottam össze.
Sajnos most semmim nincs.
Akku sarok volt lent, de visszajött minden.
A villáskulcsokat hogytudom legalább eltüntetni?
A műszerfalon nyomogatom a kis gombot és mutat 19-et ez lehet a szervízig a napok száma? Meg mutat 182-őt ez lehet a szervízik még megtehető kilóméter?
3 vonalazik a smart ha a féklámpa zárlatos vagy nincs test. probald ki hogy kiveszed a potfeklampat elinditod es megprobalod sebessegbe rakni. hibat ir be es bedobja a 3 vonalat. mivel pitkin hatso lampaja törött és azota jelentkezett a 3 vonalazos hiba es ujra inditas utan egy ideig jo letezik hogy az zavar be a rendszerbe.
This is the symbol that will displayed on the speedo if a shifting problem occurs.
Generally the car will not start and no gears can be selected although there have been cases where the car has driven fine despite the error showing.
If the car drives fine forwards and backwards, simply disconnect the battery for 10 minutes before reconnecting. This should clear the error from the car's memory.
aramtalanitsd az aksinal az autodat, ettol eltunik a harom vonal.
ha ujra visszajon akkor muszaj lesz gepre dugni hogy kiolvassak mi okozza.
a szerviz figyelmeztetes (ket kulcs) nem akadalyozza az inditast es magad is kitorolheted a display-rol
" Switch on the ignition and double tap the display button to select the service interval Switch the ignition off (the interval will remain in the display) Now before the display reverts back to current mileage, press and hold the display button, whilst turning the ignition back on. Keep holding, and the display will flash, and the new service interval will display. You will also note, that the number of spanners will change from 1 to 2, or vice versa, indicating an A or B service."
Lehet, hogy most nagy marhaságot mondok, de egy próbálkozást megér. Vannak itt nálam nagyobb ászok a kérdésben, úgy is kijavítanak, ha rossz irányt mutatnék.
Pénzbe nem kerül, legfeljebb egy-két perc az életedből.
Szóval: gyanítom, hogy a két villás kulcs ikon már régen ott virít előtted a műszerfalon és nagy valószínűséggel a visszaszámlálás is régen lefutott nullára, tehát a szerviznek itt lenne az ideje.
Annyit tegyél meg, hogy nullázd le a szervizintervallumot, hogy eltűnjön a villáskulcs ikon a műszerfalról. Ezután próbáld indítani és használni a gépet.
ez nem a pollenszűrő tartója, ez csak egy levegőbevezető a szellőzőrendszerbe, és azért kivehető hogy hozzáférj a kiegyenlítőtartályhoz és a fényszóróégőkhöz.
Kivetel ha rajta hagyod a gyujtast es ugy tankolsz. Mert akkor 30litertol szamol vissza es folyton villog h figyelmeztessen h mar csak 29-28-27liter maradt. :))
Rajta van a kapcsolasi rajz. Amugy a kicsi csak megszakit es zar. A nagy meg morze rele vagy bistabil aszem, de mondom rajta van a hatan. En csak egyszer szedtem szet az enyemet anno. Ha oxidalodott akkor egy kozepesen ugyetlen villamossagis megoldja.
A valto olajrol megoszlanak a hitvallasok. Amugy milyen smartod van es mennyit szansz ra? Mert a Roadsterek 0.8masodperc alatt cserelnek fokozatot es ha mindent atpakolsz elvileg mukodhet.
Free edition-ra gondoltam:) Megkérdeztem a Pappast is 6000 Ft-ba kerül , csak személyesen lehet és az összes tulajdonogot igazoló papír kell hozzá. Ez kb. fél nap.
Én ma egy 2012-es(!!!) Mercedes Benz E osztály küszöbeit( csak belülről javítsd, ne kelljen fényezni.....vazz) fényszóróit,( 3ból 1et raktam össze ,eladásra jó lesz) első lökhárítóját( a rácsok meg a krómcsík maradnak, nem kell bántani, jó az törötten is) meg egyéb szirszarjait javítottam...na mindegy.
Na ja tenyleg szar a jarmupark, sot lent meg azt is kifejtettem miert. A smart olcso autonak hiszi minden laikus.
Kevesen ertenek a smarthoz , minden reszegysege teljesen mas egy mormal autohoz kepest. Ezert azoknak akik ugy gondoljak h hozzanyulnak fokozott figyelemmel kell lenniuk!
Bontokra mindig szukseg lesz! Foleg h van jopar meregdraga alkatresz. Inkabb a tulajoknak a mentalitasan kellene valtoztatni. Akar a forumokon ha mashol nem megy. Olajcsere stb stb
hogyaszondja brabus: http://www.hasznaltauto.hu/auto/smart/fortwo_brabus/smart_fortwo_brabus_cabrioklimas54le-7637043 ezen a keréken kivül mi brabus? semmi. ez sima sárgaindexes kék belsős pure. tovább olvasva. 598ezer kinti papirral. 630 ezer ft forgalomba helyezve. alatta. Fenti ár nem tartalmazza a műszaki vizsgát/39e/ és az okmányokat/21e/, átírási illeték/12e/! Eredetvizsga nincs! 598 meg 39 meg 21 meg 12 az annyi mint 670 ezer ft. plusz 120 ezer ft a kerek. tehat 790 ezer ft...
nos. ebben a kelet balkáni koszfészekben minden előfordul.
amikor -saját szememmel láttam és hallottam, de még igyse hittem el- a bmw bontós ismerősömhöz megérkezett a 2 éves új bmw 740i pár éve majd kiszállt a tulaj és közölte,hogy bontott tárcsát és betétet keres az autójához mert elkopott akkor dobtam egy hátast.
ha ebben az 'országban' egy kicsit is komolyabban vennék a vizsgáztatást akkor a tömegközlekedés vállalatoknak komoly járműsűritést kéne végrehajtani.
smartozunk ezt látjuk, de ez általános jelenség. 10 autóból 5-6 kapásból nem vehetne részt a forgalomban.
Raadasul jellemzoen nem a gumi szakad le hanem a bak fem haza. Ez nem arrol szol h kinek van penze magyarorszagon, hanem vannak olyan dolgok amiket nem szabad.! Meg nem latod komolyan-felelosseggel a dolgokat ha ezt nem latod be. Itt most nem elmeleti dolgokrol van szo hanem egy valosagos megtortent hibarol. Fektarcsat sem hegesztunk fol ha repedt. Az pedig csak egy dolog h te mar kicserelted es nem tortent baj. Ez ugye nem tekintheto bizonyossagnak.
nos ha idális esetben csak olyan autók kapnának műszaki vizsgát amik teljesitik a műszaki feltételeket akkor a smartok megitélése se ilyen lenne. jelen piacon nem sok olyan smartot tudok amit nem vágnának ki pl egy német vizsgáról zokszó nélkül.
smartnal nem 15 ezer ft-on sporolnak a tulajok hanem a teljes karbantartason.
smartrol nekem az olyan allapotu auto jut eszembe mint a tegnapi amit csináltunk vagy spenci-é. ha az atlag smart allomany ilyen lenne a megitéles se ilyen lenne.
10 smartból 8ra egy kisebb vagyont azonnal ellehet költeni. ez tény.
Motortarto bak temakorben uzenem mindenkinek, h a lanchidon felborult smart nak is a motortarto bakja szakadt le. Sajna ralatok a dologra. Tehat aki 15ezer forintos sporol az nem normalis!!! Ugye nem kell mondanom mennyivel tobb kar keletkezett abban az autoban, arrol nem is beszelve ha kozben elutsz egy gyalogost... eletjaradek peldaul...
Szoval belefaragni egy oldalso motortarto bakot elore az minimum butasag, de inkabb felelotlenseg.!!!
ez a motorkód dolog sajnos sok smartnál van össze-vissza írva
évjárat és kW szerint kellene keresni, bár motoralkatrészekből nagyon keveset találni a netes áruházakban. amit igen azok többnyire azonosak függetlenül a teljesítménytől, pl termosztát, vezérlés alkatrészek...
nem hinném hogy megnyugtatlak de nem babrálnak bele. (sok mindent nem is tehetnek ott) még néhány tulaj sem tudja hogy egyáltalán van ott nyílás...
Elnézést kérek, hogy a csatlakozó helyett sorkapcsot írtam.
Díszrácsok lezárását csak azért mertem megkérdezni, mert az én autómhoz egyes tisztelt személyek ne nyúljanak hozzá.
Viszont most már tudom, a motortartó bak cseréjét meg kell oldanom.
Krisztián9700 keresni foglak.
Félve, de azért megkérdezem, ha a forgalmi engedélybe motorkód helyére 13 van beírva, akkor a motorral kapcsolatos "alkatrészeket" hogyan keresem a neten?
a koppanó hangot nem a kuplung hanem a fáradt, szakadt motortartó okozza.
milyen biztonsági hiányosságot látsz a szerviznyílásoknál? félsz hogy orvul feltölti valaki az ablakmosódat? mind ilyen, még senkinek nem okozott problémát.
nem előszűrő, hanem pollenszűrő ha így keresed találni fogsz. egyébként nincs bennük alapból. ha nem vagy allergiás nem látok értelmét. jobban párásodik az autó ha van benne....
az Euro-DIN csatlakozók (nem sorkapocs, villanyszerelő vagy e?:-D) szabványosak neten megtalálod a leírását
Már régóta nézegettem egy ilyen kis járművet, és a napokban sikerült vásárolnom is egyet.
Kérdéseim a következők lennének, ami az első utam után jöttek létre a kis fejemben.
Minden ilyen típusú autónál a katalizátor csöve az autó alá fordul?
Kicsit szokatlan, hogy álló illetve egy bizonyos sebesség mellet visszahúz a kipufogógáz az utastérbe, és a tolatásról már ne is írjak.
Ha váltáskor koppanó hangot (kuplung kivágást) hallok, akkor a kuplungrendszert teljesen fel kell újítani?
Az első szélvédő alatt található kettő kis díszrács lezárhatóságát, biztonság szempontjából másképp nem lehet megoldani?
Jelenleg amit vásárláskor nem vettem észre a díszrács alatt - hiányzik a előszűrő utastérszellőző rendszerhez, illetve az ablakmosó tartály zárókupakja. Ezeket keresem a neten, de eddig még nem találtam.
A gyári rádió helyett egy elhasznált jó márkájú zajgenerátor (van) beépítve, de ennek a bekötését kicsit összekuszálták. Smart Cd-rádiót szeretnék vásárolni, ezért a gyári bekötést a sorkapocsban visszaállítanám, ha valaki a sorkapocs bekötésben segítene.
Van egy Smart 600cm csodám és most gondom van vele.
Indítás után ha nem indulok azonnal akkor bevillan a kipörgésgátló jele és meg sem mozdul az autó.
Ez a kisebbik gond de ha elindulok és bárhol megállásra kényszerülök legyen akár piros lámpa vagy csak egy zebra abban a pillanatban ahogy nullára csökken a sebességem megint bekapcsol a kipörgésgátló és csak úgy tudom törölni ha leállítom az autót és újraindítok!
Azt megfigyeltem hogy addig csinálja amíg a motor el nem éri az üzemi hőfokot utána már nem!
Kihez forduljak? Milyen szerelőhöz? Esetleg valaki tud valamit arról mi lehet a gond? Mi hibásodott meg?
Na jo, eddig nem akartam belemenni, egy modern common rail diesel motoron nem tudsz hazilag megoldani semmit. Nem tudsz nyomast merni a nyomocsoben, vagy dignosztikazni egy jeladot.
Nincs olyan hazi praktika hogy ussuk kicsit ossze a gyertyahezagot, vagy spanoljuk meg a porlaszto csucs rugojat.
Ugyan arra mint egy normal hetkoznapi autonal. Hisz az is, semmilyen muszaki kulonlegesseg, buktato, vagy taposo akna nincs benne. Egyszeru tucat auto (gepeszetileg) igy a szokasos dolgokat nezd: ne legyen nagyon osszetorve, ne legyen sok km benne. (Ne legyenek illuzioid nagyreszuk kulfoldrol erkezik es ott se hulyek az emberek azt adjak igazan olcson amin ezek. Valamelyike fenn all. Ergo a magyar azt veszi meg es adja el itthon igazan nagy haszonnal)
-sok km: kopott pedal gumi, kormany, valto, ules bal szele, ajtokarpit. Es belso allapot.
-torott: javitott esvagy festett hossztartok, zar hid, tornyok, kuszobok, csomagter padlo. Hianyzo esvagy feltunoen uj: huto burkolatok, muanyag takaro fedelek. Vigyel reteg vastagsag merot es merd meg az oszlopokat, nyulvanyokat, kuszoboket.
Amugy jo kis auto az is de nem hozza a smart filinget.
az igazi Smartosok nem tartják igazi Smartnak a ForFourt,
nem így van egészen.
a dolog nyitja hogy számbelileg tizedrésze sincs a Forfour a ForTwo-knak.
a másik hogy teljesen más, gyakorlatilag egy "álruhás" Mitsubishi Colt, ezért kevesen foglalkoznak vele (nem is nagyon kell) olyanok akik ForTwo-znak....
bár tisztában vagyok vele, hogy az igazi Smartosok nem tartják igazi Smartnak a ForFourt, és erről a fórumhozzászólások olvasásával meg is győződhettem, mégis, ha van valakinek tapasztalata, ötlete, hogy egy ForFour vásárlásakor mire érdemes figyelni, kérem ossza meg velem.
Egyelőre odáig jutottam, hogy az 1.3-as motort és a félautomata váltót kerülni javasolt.
Nem a km óra:)Hogyan tudom én azt onnan leszerelni?A km órában mi az a visszajelző ami narancssárgán világít,és egy egyenes vonal amiből 3 hullámos nyíl megy az ég felé?
Skacok! Ezeken a kisautókón az alapjáratot mi irányítja? Azaz mi tartja a megfelelő szinten, illetve, ha az esetlegesen minimálisan ingadozik, akkor annak mi a felelőse?
Sziasztok. Légyszi segítsetek, okosítanom kellene a kocsimat a kulcshoz. Tudnátok ajánlani valakit aki megcsinálná, Veszprém környékén, vagy akár távolabbról is. iroda.laci@gmail.com ra. Előre is köszönöm :)
Egy db . Izzítógyertya volt a ludas, cserélve berura. Még a beru gyertyára ia rá van nyomva a mercedes logo , valahogy ez megnyugtató nekem ,csak van valami közöm a csillagosokhoz;-) Olajcsere is volt ,hát tisztára megújultunk.. :-)
Dunakeszin lévő autószerelő barátom tartja karban ,most már kezd megbarátkozni a technikával , már 17 hónapja megvan, azóta ő kezeli. Tök jó, ennyi idő alatt egy termosztát + egy izzítógyertya volt a plusz költés a kistraktorra. Már persze a rendszeres olaj + kötelezőkön kívül.
Udv! Arra lettem figyelmes, hogy inditaskor megjelenik az izzitast jelzo lqmpa, majd elalszik. Ez ok, de beindulas utan megint kigyullad, majd 10-15 mp utan elalszik megint. . Velemeny ?
Szep napot
Tedd még hozzá, hogy felszabadulva a pályára mindenki azt is hajlamos elfelejteni, hogy 130-as óra van benne, nem véletlen :)
Többivel is egyet értek.
Már csak azon is érdemes elgondolkodni, miért is kintről van a legtöbb behozva.Mert ott nem fingják le annyira mint a magyar user
Aztán persze 1-2 év. És ugyan az lesz vele, mint ha "születésétől" fogva magyar lett volna. Ha én meg elmondom valakinek hogy 1 millát költöttem rá, én vagyok a hülye :)
és látom a szemükben a szánalmat. Főleg ha még kijelentem, hogy ebből 700-at úgy, hogy nem is volt muszáj :)
Igen, dicseretes. Nekem van egy teoriam. Miszerint a smartrol mindenkinek az olcso, hiperkeveset fogyaszto, übergazdasagos, nagyon mini auto jut eszebe az atlag embernek. De legyunk oszintek. Egy benzines smart siman megeszik 6-7liter kozott varosi uzemben. A smartot nem ismero emberek azt gondoljak 2-3literrel eljar, hisz fele akkora mint egy normal meretu auto. Es ebben a fene nagy gazdasagos-üzemeltetesben bizony nem tartjak karban. Olajcsere nuku, kopogo futomu nem szamit es meg sorolhatnam... Aztan itt van meg a sulyosbito tenyezo: a celkozonseg akiknek szantak, szingli 20on eves csajok, modern ferfiak meg 30on innen. Nem kifejezetten az az autohoz erto, autot szereto celcsoport.
Hat ezert van ilyen rossz hire ennek a jobb sorsra erdemes markanak. Ezert vannak tiszavirag eletu motorok alig 100ezret elfutva. Lyukas intercoolerek. Torott klimacsovek, gazt eresztett csatlakozasok. Lógò futomuvek. Es szeteses ellen osszedrotozott segedberendezesek.
Aki ideteved es valami gondja tamad, szivesen segitek neki mert erdekli az autoja, foglalkozik vele...
Igen, természetesen lehet drasztikusan barmolni és lehet finoman/érzéssel javítani ... úgy gondolom, hogy akik itt a fórumon megfordulnak rendelkeznek némi műszaki érzékkel.
Persze de gondolom ez már nem smartos specialitás gondolom ha oda eljutok akkor akkor már csak nem rontom el ha már cseréltem párszor gyertyát más autóba.
Kedves smartos mindenki. Szuper megoldast talaltunk a kopogo kanyarstabilizator helyett. Az also (huzott) gombfej szokott logni es ad hangot. A konstrukciojabol adodik a problema mert huzason tul kicsi a gomb felfekvo felulete. Na ezt tudjuk kicserelni hagyomanyos gumi szilentblokkra. Igy majdnem az ökkévalosagig jo lesz. :)
Skacok! Ezeken a kisautókón az alapjáratot mi irányítja? Azaz mi tartja a megfelelő szinten, illetve, ha az esetlegesen minimálisan ingadozik, akkor annak mi a felelőse?
Megnézettem.Gömbfejek mindkét oldalon,bal első kerékcsapágy kuka,jobb kormányösszekötő elgörbülve.Apropó,láttam webshopban,hogy első kerékcsapágy csak kerékaggyal együtt vásárolható.Van valami módja esetleg,hogy kiütni a rossz csapágyat,és csak azt cserélni,vagy muszály aggyal együtt?
Klímás igen.A volt tulajdonosa most cseréltette a szíjat+olajat.Megkönnyebbültem,hogy láncos a vezérlése.Viszont a bal elejétől hatalmas koppanás hallatszik minden úthibánál.A kutyacsontok miatt lehet?
Én meg azt mondom, hogy nyugodtan vedd meg a célszerszámot (nem egy nagy kiadás) és csináld meg te magad a gyertya cserét. Rengeteg információ van róla a neten, csak egy kis időbe telik mire utána olvasol. Ha megakadnál .... van itt a fórumon sok segítő ember, aki kisegít jó tanácsokkal. Más érzéssel használod majd, ha önmagad javítgatod - ápolgatod ....mintsem beviszed egy műhelybe, ahol kitudja mit csinálnak meg s mit nem. Egy gyertya csere egyébként sem egy nagy durranás ... te is megtudod csinálni, ha van célszerszámod.
Udv Gianni! Nagyon tetszik az autó! Remelem a corsamat gyorsan el tudom adni es akkor rogton szólok! Remelem nem viszik el addig! Mar visszaolvastam vagy 30 oldalt szoval okositom magam... Orulok hogy pont neked van 1 Udv Marci
Ha megveszed a celszerszamot akar 20-25ev alatt is megterulhet a befektetes es onnan tiszta hasznot hoz :) komlyra forditva a szot vidd el egy szakihoz ott valoszinu a gyertya is olcsobb mintha te venned meg. Es ugye senki nem ellensege a sajat penztarcanak.
jawa mustang kormányból levágsz kb. 20 cm és addig reszeled tűreszelővel mig rá nem passzol a pipára, ha sokallod vele a melót mert nem öt perc, akkor elviszed egy szerelőhöz és megoldja, olcsóbb lesz mint ha rendelnél.
Sziasztok Üdvözlök Mindenkit! Kicsit szeretnélek kifaggatni titeket! Egyszóval tanácsokra lenne szükségem mert nem értek a smartokhoz... Szeretnek venni egy ilyen kisautót mert nagyon tetszik es automata valltos! Csak full automatát szeretnek csak nem tudom hogy melyik évjárat a jo van e valami különleges amit figyelni kell vásárláskor! Én benzinest szeretnek es olyan 700.000Ft om van ra! Most egy Opel Corsa C 1.3 cdti m van. Előtte is koszonom a segitseget... Ha lessz egy ilyen kisautom akkor én is beszámolók a tapasztalatokról UDV Marci...
hogyan kell smart fortwon légteleníteni a hűtőrendszert? kint volt a motor és most forr. a kiegyenlítő tartálynál meg hidegek a csövek és hideg levegőt is fúj.
Egyetértek veled, nekem semmi kifogásom a nyitottság iránt. De ha visszalapozol, volt aki lecsapott, pedig igen ritkán ír. Ezekszerint néha azért olvas.
Nem tudom! Csak latom hogy mindket oldalon picit beljebb van a szovet mint kene. Kb. 1 mm x 2 mm es beakadoja van, ami letort. Pontosabban bele van torve a muanyagba.
Majd ki kell muteni azt is. Bar az a gyanum hogy berakni az ujat sem lesz egyszeru, mivel hosszabb mint a hely..
Vegre egy sorstars!!
;-)
En is kizarolag niket hordok, legjobb.
Az m3 outletben altalaban kaphato 2-3 fajta 13.5-os. Vagy az xxl shopban.Mikor van meret cipo, polo vagy barmi mas, par darabot beruhazunk :-) Hja, van akit inkabb etetnenek mint ruhaznanak.. Bar ram ez sem igaz. :-) Bocs az offert.
Egyebkent a vaszontetoben nem tudom hogyan, de mindket oldalon eltort valami fem merevito, ami a keresztrudak tavolsagat szabalyozza es a vasznat is fesziti. Ilyet hol tudnek venni?
Most a műlt hónapban Nike pegazus-t vettem éppen 100 eur volt németben, de ahogy nézem magyarban is 29 rugó. Nem tudom Nálad milyen árakban mennek ezek
Amikor Londonban voltam, bementem egy sport boltba, a Londsdale olcsóbb volt mint itthon, de nem voltak olcsóbb árak kint se,,,
Cipőből csak Nike amit veszek, egyrészt kihúz egy évet kéthetente mosva is, ami azt jelenti hogy elég 3-4 db cserélgetni, másrészt a nagyobb súlyom miatt más
A processzorhoz nem konyitok. A fektarcsa... az igazan olcso termekeknel az anyagminosegen sporolnak. A puha ontott tarcsa nagyon hamar kopik. Igy tud 8009ft lenni. De nem torik el egy fekezesnel mert puha. A draga tarcsa kemeny. Es azert draga h kemenysege mellett se torjon. Az igazan jo fekhatas akkor erheto el ha a betet es a tarcsa egymashoz kozelit. Puha betetanyag porozni fog es hamar kopik, de nem is lesz jo fekhatas. A non plus ultra ha a ketto kozott kemiai kotes is van. Ilyenek a karbon tarcsak. Ezek kepviselik ma a legnagyobb fekhatast. Hatranya h csak es kizarolag bizonyos homerseklet tartomanyban van merheto fekhatas. Ezert ra vagy eppen el kell vezetni rola a levegot.
Nehezen torhet egy fekezestol egy tarcsa de persze barmi lehet. Igy azt sem mondhatom h nem. Olyat mar lattam h sugar iranyban kb 5centinkent el volt torve a taxis kocka lada tarcsaja, es meg siman jart vele...
Kínában gyártják a Sony cuccait is, meg mindent, sőt, ha megnézel egy telefon akkut, akkor van olyan ( pl a nokia ) ami egy az egyben ugyan az
még a minta és a sorozat szám is rajta, csak nincs rajta a Nokia logó. Szerinted miért? Nyilván azért, mert van egy gyártási előírás, és amin az nem megy át, az nem szemétbe megy
hanem mehet eladásra mint noname. Namost ha beraksz egy ilyen brand akksit, azzal elmegy a teló 3 napot, a logó nélkül ugyanott készült meg fél napot se bír.
Ugyan ez van a számítógépnél, a processzor ami hibás, mehet celelonnak, ami meg jó az pentiumnak. Egy szalagról jön le mind a kettő
Nyilván az a tárcsa, ami 8000 Ft, nem véletlen annyi. Jó, vannak szórások, pár ezres különbözet nyilván nem a minőségről szól, de azért azt kétlem, hogy ugyan azt a minőséget
veszed meg ruhában, vagy műszaki cikkben vagy akármiben 8.ért mint 30-ért.
A 30 ezres cipőt se azért veszi az ember, mert nike logó van rajta, mert a 6 rugós piacira is lehet varrni, csak ha felrakom a 46-os nike cipőmet a mérlegre, a kettő nincs fél kiló, és
ha lesétálok benne aznap 15 km-t, akkor se veszem észre, szemben a 6 rugóssal aminél olyan vízhólyagos lett a lábam fél nap után hogy öröm volt nézni.
Sajnos az is tény, hogy újabban sok brand is lentebb ad a minőségből, de szerintem még ma is érdemesebb minőséget venni mint gagyit, függetlenül attól hol készül.
Repedt tárcsát már láttam, az árát nem kérdeztem meg :)
Akkor is kétlem, hogy ugyan azt a minőséget képviseli a "dangonban" gyártott 8000 FT-ért forgalmazott tárcsa, mint a szintén utángyártott de jobb minőségű 30-ért...