Enged meg, hogy kicsit vitába szálljak Veled. Az utolsó átadott és utolsó legyártott E98-as az IUN-420 volt. Őt 2003 nyarának (08.29)végén adták át a Zrínyinek rögtön elkészülte után.
2002 szemtemperében, illetve októberében a Niznij Novgorodból érkezett alvázakra karosszált autókat kettő kivételével még az év vége előtt átadták. A Volvos kocsik még 2002-ben elkészültek, az Mjt-s kocsikat is beleértve.
Az IUN-090 az OVSZ-hez, az FJU-809 S.J.-hez került még év vége előtt.
Az IUN-280 2003.08.12-én érkezett meg a Szabolcs Volánhoz. Az Agria 2013. 07.17-én állította forgalomba az IPZ-444-et, amely 2003.07.04-én érkezett, noha az átadása 2002 novemberére van feljegyezve.
Mondjuk ez részletkérdés, csak ugye a topictárs érdeklődött. Arra kíváncsi lennék, hogy a több, mint 400 E98-as az hogy jött ki??
Rendszám: MIP-810 Gyártmány: IKARUS Típus: E 14 Szin: FEHÉR A jármű körözés alatt áll? NEM A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás adatai: A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalása alapján adat nem adható ki. Forgalmi adatok: - Egyéb: A lekérdezett jármű forgalomban van
610-nek láttam. Buszon ültem, az ajtós oldalon az ablak mellett. Szerinted mennyire lenne meglepő, ha egy 8-ast 6-osnak néztem volna, ha a sokkal nagyobb Mozsgó felirat S-ét se sikerült dekódolni? :/ Mindegy, 810-ként sem ismeri a gugli.
Épp ellenkezőleg, mivel a harmadik ajtónál a kocsi már nem alacsonypadlós. A 800 mm-es harmadik ajtó megléte ugyan gyengíti az oldalfalváz szerkezetének szilárdságát, de hátsó ajtó lépcsőtere és annak környezetének szerkezete hozzájárult ahhoz, hogy a 2-2-1 ajtókiosztású E94-esek kocsitestének azon része (főleg az alváz) távolról sem rongálódott annyira, mint az albásé, mert a lépcsőtér plusz szilárdságot ad és kompenzálja a harmadik ajtó megléte miatt merevítés nélkül maradt majd két négyzetméteres részt az oldalfalvázban.
Mozsgó -i önkormányzat autója. Fejből nem megy az ex rsz., talán az FKN-297. Volt itt téma a fórumon is, de otthon megnézem neked majd excel táblázatot.
Sziasztok! Most jött velem szembe a Szántód-Kaposvár úton egy kis EAG, E13/E14 talán. MIP-610, fehér, nagy sötétkék betűkkel az oldalán: MOZGÓ. Lehet, hogy még más is van rajta, ennyit fogtam föl. Valami állandó járaton lehet, a tanszünet kezdete óta ebben az időfekvésben jött már KT-s NABI Excel, Sirius, az ex-Kaposos ex-DZL-120, de ez a kocsi még gugli barátunknak is ismeretlennek tűnt. Van-e valakinek infója/fotója róla? Hálás lennék érte.
Ha a lebutított és olcsósított jelzőkkel arra gondolsz, hogy nem kaptak thermopan üvegezést és a megrendelői igényeknek megfelelően még telepakolták a teherviselő elemként is funkcionáló ablakmezőt nyitható ablakokkal, akkor valóban, azok voltak. A finn háromtengelyes példányokba általában oldalankét 1-1 thermopan bukóablakot szereltek, a magyar kocsiba viszont jóval többet, volt, amelyikbe 12 darabot, amelyekből volt növelt méretű is. 5 évvel ezelőtt nem volt az országban olyan E94.16-os és .17-es, amely ne "reccsent" volna meg (még a .18-as is). Mint, ahogy említetted a finn üzemeltetők nem jelezték, hogy bármi probléma lett volna az E94.16-osokkal, a .17-esekkel, sőt a 13, 5 méteres .09-esekkel sem. 2007 tájékán már jelentkezett egy-két kocsinál az a probléma, hogy az üvegtáblákat elengedte a ragasztás, amit az EAG-nál garanciálisan meg is javítottak, viszont senki sem gondolt arra, hogy esetleg nem a ragasztó a ludas. 1-2 évre rá a túlmozgások már annyira szétcincálták a kocsikat, hogy volt, amelyiket haladéktalanul ki kellett vonni a forgalomból (lásd. Alba, vagy Tisza). Az albás még rosszabb állapotban volt, mint a többi a harmadik ajtó hiánya miatt. Ekkorra már nem volt elegendő az, hogy teli üvegtáblákat építsenek be, át kellett tervezni a kocsikat az átszakadt oszlopok és a megrongálódott tetőszerkezet illetve alváz miatt. Ezután radikálisan lecsökkentették a nyitható ablakok számát, hogy plusz szilárdságot adjanak a félig-önhordó vázszerkezetnek. Volt olyan társaság, amely a Lantával javítatott, de volt olyan is, amely a saját berkein belül végezte el ezt kisebb-nagyobb sikerekkel. A kunság egyik .16-osát például kétszer kellett javítani.
"Az agyonmagasztalt háromtengelyes E94-esekkel meg tudjuk mi történt..."
Gondolom arra azért emlékszel,hogy érdekes módon a külföldre kerültekkel nem voltak nagyobb gondok,csak az itthonra végtelenül lebutított és olcsósított példányokkal...
A világért sem szeretnék off-olni, de mindenképpen szeretnék reagálni a hozzászólásodra. Volt szerencsém végigkövetni a Carrusok és az E94-esek kilenc évét az említett közlekedési vállalatnál, s nem egészen úgy vannak a dolgok, ahogy leírtad. Valóban nem kell agyonmagasztalni az E94-eseket, de azért az E94-esekkel távolról sem volt, illetve van annyi probléma (még ha a váztöréseket is beleszámoljuk), mint a svéd használt kocsikkal. Természetesen minden használt beszerzésű eszközzel vannak problémák megérkezésük után, de a Carrusokkal gyanúsan sok volt. Persze erre magyarázatot adott a buszok valós futásteljesítmánye, amely köszönő viszonyban sem volt avval, amit a műszerfalon láttunk, így hát érthető volt, hogy miért kellet nem egy kocsi motorját felújítani (nem egy alatt nem egy-kettőt, értek, hanem a többségüket). Volt, s van baj velük nem kevés (a motorfelújítások pedig csak a jéghegy csúcsa volt), persze ezeket senki sem reklámozza, meg ugye nem is kell, csak ha már ahogy Te is említetted "az E94-esekkel tudjuk mi történt", akkor azt is tudjuk már, hogy Carrusokkal "mi történt".
A felújítás nem úgy zajlik, mint bizonyára tudod , hogy ez hűűű, de jó kocsi és akkor felújítjuk, hanem bizonyos futásteljesítmények és kor, valamint műszaki állapot alapján történik, s ezek már igencsak megértek rá minden szempontból
A távolsági bevetés épp rossz példa, hiszen egy városközi jellegű Volvo minden szempontból alkalmasabb ilyen járat elvégzésére, mint egy városi/elővárosi kialakítású kocsi Komárom II. ülésekkel. Sokszor csak a kényszer viszi rá a vállalatot, hogy a Carrusokat országos járatra vezényelje. Természetesen lehúzni sem szeretném őket, hiszen nem rossz autóbuszok, de azért nem féltetlenül kellene felháborodni azon, hogy valaki azt merte mondani, még ha kissé elfogultan is, hogy sok baj van velük, főleg akkor, ha az valóban úgy is van.
Amiket leírtál az E95-el kapcsolatban abban igazad van, a belső tér kialakításával nem volt semmi probléma.
Utas szempontból az is megfelelt a korának vagy meg is előzte azt, erre nem is gondoltam akkor amikor írtam a hozzászólásom. Bár nekem a légbefúvó az olvasó lámpa kialakítása és a körülötte lévő rengeteg fölösleges csörgő bordázott műanyag soha nem tetszett, nagyon gyorsan szét esett az egész és a minden volán a maga módján javította, hatalmas alátétekkel stb..
Pedig az Irizar már inkább az E98 kategória lenne. Ott egyértelmű, hogy az utóbbi.
E/395 inkább a Crossway-jel hasonlítható*, de ott egyértelmű a + 10 év különbség.
*:maradjunk DDKK-n belül.
---
Korábbi hszere:
Azért azok a pécsi 345G-k nem voltak rossz húzások, sőt nem lennék kiváncsi rá, hogy az elmúlt 10 év törődéseit a 400-asok nem hálálták volna-e meg. Ezeket meg 8 éven keresztül hozták, nyilván a politikai háttér megvolt, de ha annyira szar lett volna találtak volna mást. Látszik rajta, hogy Merci, de szerintem megfelelő választás volt a régi 200-asok kidobálására.
Nekem akkortól lett ez a favorit amikor megjelent nálunk EKM-765 és 777 21 éve az akkor még kizárólag 200-asok uralta világban. Elképesztő ugrás volt a sokkal csendesebb futás Rábás kivitelben is, a gazdag plüss borítások, a ragasztott üvegezés, a video, a klíma, a külső- belső magas esztétika, a belső világítás....
(addig a 400-asok voltak nekem a menők 1984-től, amikor a híradóban bemutatták a proto 415-öst)
Mivel utazásaim során mindig igyekeztem Ikaruson menni, a kategóriatárs, Camion magazinban majd később a neten agyon magasztalt nyugati kategóriatársait a közelmúltig elkerültem. Az utóbbi egy-két évben kipróbáltam néhányat (Intouro, Integro, S313UL, InterCentury), de mind csalódás volt az E95-hez képest. Nekem etalon. Igaz csak utasként, sem buszvezető, sem üzemeltető nem vagyok hogy a gyengeségeivel küzdjek.
"Biztos, hogy kiverem a biztosítékot most egy pár embernél és a szívéhez kap de ilyen a faros és az E95-ös."
A farosos monológhoz érdemben nem tudok hozzászólni, nem az én asztalom. :) Annyi bizonyos, hogy teljesen más idők jártak akkor, valamiért csak szerették az emberek azokat a buszokat. Talán a könnyű szerelhetőség és a viszonylag hosszú (?? - a konkurens típusokhoz képest?) élettartam miatt.
Az E95-ös viszont telibe találta a hazai piaci igényeket - üzemeltetői oldalról. A Rába főegységek miatt rá lehetett fogni, hogy támogatjuk a hazai ipart, ráadásul így még olcsóbb is volt, mint a Scaniás kivitelek. Az alkatrész-ellátás pedig adott volt. Néhány évvel ezelőttig a hazai közlekedés jolly joker autói voltak az 395/E95-ösök. Lehetett kérni klímával, klíma nélkül, elővárosi székezéssel, babakocsi tárolóval, vagy anélkül, kis ülésekkel, stb. Tulajdonképpen -a "paraszt" kivitelen kívül- szinte minden kocsinak az összes feladat testhez álló volt. Nyilván a Rába motorral voltak határok, de maga jármű kialakítása, felszereltsége alkalmassá tette jóformán az összes helyközi, távolsági vonalon való közlekedésre. Volt valamicske csomagtér, legalább légbefúvó, dönthető utasülések, olvasólámpa, kényelmes, viszonylag tágas beltér, megfelelő lábtér. Talán a legnagyobb probléma a dobogóra helyezett ülésekkel volt, a lehetetlen lábtér miatt, valamint a Scaniás autókon a hátsó sorban lévő botrányosan szűk hely miatt.
Talán ezek járultak hozzá ahhoz, hogy ennyien magasztalják ezt a típust.
Nekem inkább az a problémám, hogy egyes fórumozók nem tudják "elengedni" a múltat.
Egy életet nem lehet "gyászban" leélni, tovább kell lépni, együtt kell élni az újjal.
Sóvárogni, esélyt latolgatni, nincs sok értelme egy kis természetes mértékű nosztalgiázás fölött.
Sajnos vagy nem sajnos van a magyar autóbuszgyártásnak két olyan típusa ami egy kissé túl lett becsülve.
Biztos, hogy kiverem a biztosítékot most egy pár embernél és a szívéhez kap de ilyen a faros és az E95-ös.
Mindkettő szép volt a maga idejében és kiváló forma tervezés, de ezen kívül túl sok előnye nem volt egyiknek sem.
A távolságiba, nemzetközibe közlekedő farosokon egy Drezdai úton háromszor cseréltek hengerfej tömítést, amit az éppen pihenős sofőr vágott formára menet közben, ez kb. olyan mint a sorkatonaság hogy csak emléknek szép, de abban akár utasként is részt venni biztos nagyon jó lehetett, ha ma egy utazási iroda autóbusza produkálna három műszaki problémát egy úton, nem igen lenne olyan hírportál ami nem a főoldalon publikálná.
Az E95-ösök rába motorral, új korukban sem értek semmit, a kifogásolhatatlan forma tervezést felülírta az olaj kiverődés, ami olyanná varászolta a busz hátát mint egy 100 forintos bolti műanyag lavór színtervét. Bizony az égett olaj szagban is kellemes érzés 100-150 km-ert utazni vagy 2-3 órát nyáron 36 fokban fullra fűtött buszban, hogy a Mátra vagy Bükk útjain ne ömöljön belőle forró víz.
Amúgy tényleg nagyon jó oldal, talán a legjobb EAG-os oldal. Viszont amikor lefikázták a tiszás Carrusokat az ottani háromtengelyes E94-esekkel szemben, hát majdnem írtam valamit nekik... Az állítólag hűdenagyon problémás, borzalmas Carrusra idáig nem nagyon hallottam panaszt, kapják a felújítást - elvégre is nem mai gépek már - sőt, távolságiba is bevetik őket. Az agyonmagasztalt háromtengelyes E94-esekkel meg tudjuk mi történt...
Rohadt unalmas egyébként 15 év után is azt hallgatni, hogy mi lett volna, ha az E94G-ből sikerül eladni 100 darabot. Tényleg, mi lett volna? Elterjedt volna egy sokadik fajta csuklós busz, ami továbbra sem volt nemhogy alacsonypadlós, de még alacsony belépésű sem. Pedig 1997 körül már nagyon nem arra haladt a világ, hogy ezt a vonalat kellene továbbra is erőltetni.
Ami szintén rohadt unalmas: ezredjére is elolvasni az Öreg nem teljesen tényhű visszaemlékezéseit a Rába buszgyártásáról. Meg arról, hogy milyen jó lett volna, ha ez a kétszázvalahány Rába busz egy helyre lett volna eladva. Igen, és akkor mi van a többi üzemeltetővel, akik épp vásárolni szerettek volna és megbíztak a Rábában? Azok maradtak volna hoppon? Abból, hogy átlagosan tizenvalahány Rába van a Rába-üzemeltető Volán-társaságok flottájában, arra nem az a helyes válasz, hogy lenne inkább vagy egy se, vagy rögtön legalább száz egyszerre. Aki tudja, megoldja az üzemeltetési nehézségeket. A Rába buszok felújítása sem a távoli jövő, hanem egy nagyon is létező program sok társaságnál.
És azt mindenki elfelejti megemlíteni, hogy attól még, hogy a Rába a saját buszgyártási kezdeményezése miatt nem adott el további alvázakat az EAG-nak E94-esek karosszálására, az E95-ösök gyártása ugyanúgy folytatódott, mintha mi sem történt volna. Értelemszerű, hogy ment a boksz a gyárak között, hogy ki mit gyárthat. A Scania valószínűleg azért nem adott el csuklós alvázat az EAG-nak, mert az OmniCity piacát féltette, de a normál alvázaik gond nélkül érkeztek. Alternatív jelleggel ott volt a Csepel, még csuklós alvázat is gyártottak, ezekre és a szólókra is sikerült E94-eseket karosszálni a zalaiaknak, amikor a Rába-vonal épp nem ment. Hogy menet közben becsődölt a Csepel? Az nem az EAG hibája volt. Hogy aztán a Rába buszgyártása is? Az sem az EAG hibája volt.
A franciákat meg ide se keverjük, az teljesen más történet.
És ami a legunalmasabb: hogy a csekély tudásoddal minden ilyen hozzászólásra rákontrázol, mintha valami szaktekintély lennél. Olvastad 10 éve a fórumot, végignézted az EAG haláltusáját, elolvastad az egykori egyedisek (általában komolyan vehető) fórumos megszólalásait? Az Öregnél még csak-csak elfogadom, hogy az emlékei mentén haladva éppen melyik gyártó/Volán-vezér egykori véleménye iránt elfogult (nem mintha már nem lenne tök mindegy az egész), de hogy te osztod az eszet a Rába buszok üzemeltetéséről vagy arról, hogy "bezzeg az E94, az milyen jó volt", az valami egészen szánalmas. 2015-ben ez az egész már történelem, ti meg úgy polemizáltok még mindig az állítólagos Rába-EAG szembenállásról és az E94G megkérdőjelezhetetlen szentségéről, mintha ez valami becsületbeli dolog lenne és múlna rajta bármi is.
Annyi értelmes dologról lehetne beszélni az EAG-topikban ehelyett a proletárértelmiségi fotelhőzöngés helyett. De ha csak annyira futja, hogy úgy viselkedtek, mintha még mindig 2001 lenne, akkor jobb lesz kivenni a kedvencek közül ezt a topikot és hagyni a vérbe az egészet.
Nyilván ez is igaz, hogy a kevés eladott darab és a hozzá nem értés miatt váltak magassá az üzemeltetési költségek viszont jelentősen rájátszott az is, hogy egy kiforratlan típus volt, a mai napig hemzsegnek a konstrukciós hibáktól, csak a szenvedés megy velük új koruk óta.
Valószínűleg nem lett volna belőlük ekkora üzemeltetési és különösen költség katasztrófa ha egy céghez kerülnek.
ezzel a cégenkénti - átlagos - 12 db-os állománnyal a társaságok nem tudtak mit kezdeni.
Pláne nem úgy, hogy az a cégenkénti - elméleti - 12 db is legtöbbször 2-3 különböző altípusból tevődött össze.
se alkatrész, se leírás, se szerelői kiképzés, se semmi.
Ehhez már csak keserű pirulának jött a cégek számára, hogy az amúgy se fínom torta tetején a hab nem lett más, mint a horribilis üzemeletetési költség.
Azt nem állítom, hogy a társaságok legdrágábban üzemelő típusai lettek, de minden cégnél benne voltak a legdrágábban üzemben tartható lista első három, vagy első öt típusa között.
Akkor kimondhatom "Egy rakás * volt már akkoriban is mind, tudták is de mégis idekerültek" remélhetőleg hamar kiselejtezik ezeket mert igen csak kohó érettek.
Jaaa igen, látom mindről van képed. Kíváncsi leszek a két VB-s meddig húzza, igen csak a végüket járják főleg a GUP, utóbbi mostanában Dunakanyart jár, ma is volt fent Esztergomban.
Az E94G elterjedését az Irisbus is gátolta, nem csoda a Rába térnyerése. Inkább az a gond hogy az befulladt és betörtek a nyugati gyártók török teszkógazdaságos buszai, amelyek mint az üzemeltetési tapasztalatok mutatják, nem is olyan rosszak. Legalábbis felénk ritkábban látom kiesni a sorból mint a Volvokat.
Egyébként még kilencnél is kevesebb, nyolc készült:
Tavaly már linkeltem amúgy, azért sajnálatos ez az egész, "ahhoz, hogy gazdaságos legyen az E94G típus gyártása és visszahozza a tervezés árát legalább 100db-ot el kell adniuk", ehhez képest mindenki bevásárolt minden *arból és összesen 9db került legyártásra, a VB is akkoriban a Rába Contactok mellett döntött csupán az ár miatt, ezerszer többet érnek ezek az E94G-k mint a Contactok, inkább vettek volna E94G-ket, még mindig más érzetet ad egy ilyen autó mint egy sima fapados Contact a fenntartási költségekről nem is beszélve.
Kezdődött a 300-asokkal. Gyönyörűek voltak ezek a buszok, és amikor elkezdtek nagyobb számban jönni, teljesen biztos voltam benne, hogy a magyar buszgyártás a múltjához hasonlóan fényes jövő előtt áll. Aztán Pécs berendelt egy rahedli Mergát...
Bár kis gyerekkoromban is érdekes volt amikor még farosok is jártak, de legjobb számomra ez a buszos világ volt. De jó is volt ezt élőben látni az akkori Erzsébet téren és a Népstadionnál.....
Mert kevés olyan város van ebben az országban amelynek bármelyik szegletéből max.1 km gyaloglás után természetvédelmi területre és gyönyörű tájra jutunk.
VB-ék beújítottak, HHY-832 felújítását FHD-992 követte, ahogy a HHY úgy az FHD is hófehér lett fekete lökhárítókkal azzal az eltéréssel, hogy az FHD-n lefújták kályha ezüstre a felniket és kapott króm tárcsákat előre. Atom jól néz ki. :-)
Rendszám: nal-411 Gyártmány: IKARUS EAG Típus: E 13 Szin: FEHÉR A jármű körözés alatt áll? NEM A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás adatai: A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalása alapján adat nem adható ki. Forgalmi adatok: - Egyéb: A lekérdezett jármű forgalomban van
Rendszám: nal-413 Gyártmány: DACIA Típus: SD Szin: FEHÉR A jármű körözés alatt áll? NEM A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás adatai: A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalása alapján adat nem adható ki. Forgalmi adatok: - Egyéb: A lekérdezett jármű forgalomban van
Tudom, ismeretes vagyok Esztergomban, nap mint nap ott vagyok. Piac napokon van sok probléma mert elparkolják a kocsik a fordulót vagy a buta árusok pakolnak ki, múltkor az egyik 800-as Egomi Volvot körbepakolták az árusok azt nem akarták kiengedni onnan azt ki lettek hívva a rendőrök és végig büntették az árusokat a fordulónál (végre). :D
Sajnos nagyon szűk a hely az esztergomi pályaudvaron, amit tovább tetéz, hogy a személyautók parkolása is meg van engedve a pályaudvar utcájában. Gyakran előfordul, hogy a visszafordító kanyart nem tudják bevenni egy-egy szerencsétlenül parkoló autós miatt, ekkor tolatni kell. A fejlesztés elmaradását az magyarázza, hogy már nagyon régóta ki akarják tenni a pályaudvart a Simor utcából. A Tesco mellett félig el is készült az új állomás. A legújabb terv szerint a vasútállomás mellett, a használaton kívüli vágányok helyén lesz a buszvégállomás is. Pedig a parkoló autók kitiltásával, és a terület ügyes újratervezésével a maradhatnának a buszok a mostani helyen is, ami azért is lenne szerencsés, mert eléggé központi helyen van. Persze a vasút mellett is jó helye lesz, csak akkor vagy jócskán be kell sűríteni a helyi járatokat, vagy pedig a helyközieket el kell kanyarítani a belváros felé; a vasútállomás ugyanis a város szélén van. Remélem nem volt nagyon zavaró ez a kitérő.
Az István út és a Déli sor találkozásánál van egy telephely, ott láttam. (A Culom-bus (vagy valami hasonló nevű cég) járművei szoktak ott állni, úgyhogy szerintem hozzájuk került.)
Nem tudod kihez? Múlt héten "elment" tőlünk a MAU-933 és rá két napra megpillantottam a Derék utcán egy hófehér példányt. Már azt hittem hogy átfestették.
Sziasztok! A KWW-351-es 395.52-esről nincs valakinek fotója jó felbontású a rendszám miatt kellene EIK-439 volt az eredetije,erről szeretnék képet ha van nektek.
Azt a legtöbb esetbe nem tolatással oldják meg hanem végig jönnek a pályaudvar kellős közepén busszal aztán leugratják az A-B tengelyt a C pedig fent marad. Aztán mikor elengedi a levegőt 50 felé akkor réül a közepe a járdára meg ezerfelé eláll a csukló...
Ezt most nem is úgy mondtam, hogy nem tetszik hanem úgy, hogy szépen fogalmazzak és ne írjak le semmi nem publikusat, hogy látott már szebb napokat is enyhén szólva.
Régóta mondom, hogy a BKV-nak a 405-ösök tákolása helyett inkább ezekre kellene ráállni. Viszonylag sok van belőlük, nagyjából egységesek, "baj" esetén helyben lenne a szaktudás :)
Mennyivel szebb az eredeti face - mind elől mind hátul :) Ha újra gyártásba kerülnének ezek a gépek valami csoda folytán, jó lenne, ha az eredeti face nyomán indulnának el ráncfelvarrni...
Hamar meg lehet azt az előválasztót ölni benne, pár (bocsánatot kérek) fakezű ráül aztán megrángatják és soha nem lesz már jó, eleve az előválasztós részét a műhely se ajánlja nagyon mert hamarabb megadja magát a szerkezet, az határozottan odacsapja váltáskor főleg akkor mikor már van baja és tényleg ki kell várni a váltásokat vele, hogy ne recsegjen.
Hasonlót akartam én is írni.Pl tavaly az egyik fordán dolgozók kaptak egy E95-t:kezdetben nagyon nem értettek hozzá,szinte mindig műhelyben volt a busz.Idővel azonban beletanultak és láss csodát:manapság nagyon ritkán nem dolgozik ez a busz,pedig üzemkezdéstől üzemzárásig tart a forda.
Scaniás vs Rábáshoz:nálunk a JOM-375 17-18 évig szinte minden nap megtette a Pécs-Szeged-Pécs távot.
Lefutották de akkor sem Scania, eleve ott kezdődik, hogy egy Rába gyengébb arról nem is beszélve, hogy olyan a Rába motorok hangja mint egy traktor. Múltkor utaztam Verteses Rába motoros E95-el meg úgy heti szinten VB-s előválasztós Scaniia motorossal és ég és a föld a kettő, a Scaniat sokkal dinamikusabban lehet használni azzal az előválasztóssal mint egy botváltóval.
Előzőekben ígértem pár képet a felújított Aranybusz belteréről, egészen jól sikerült, esztétikailag lehetne azért jobb de szerintem nagyon kulturált lett, nem csörög zörög, egészen egyben van.
Autóbusz menetrend borítója, a kiadványszerkesztő, átszinezte a buszt sárgára, de így is jól felismerhetően az egy szem új homlokfalas E15.26-os van a képen.
Azért mennyivel másabb ezeknek a riportoknak a hangvétele, mint a maiaknak! Szó esik benne konkrétumokról, nehézségekről, hátrányokról, árakról - meglepően nyíltan beszélnek mindenről. Ma - ha esetleg nagy ritkán készül is valami hasonló - akkor abból némi ködösítés mellett maximum annyi derül ki, hogy minden nagyon szép, minden nagyon jó...
Ezekről az ablakra ragasztott igénytelenségekről le kéne már szoknia az özemeltetőknek, kívül-belül förtelmesen néz ki, nem ez kellene, hogy legyen az utastájékoztatás módja, ez nem faliújság.
Még felújítás előttről, volt benne vagy négy féle padlószőnyeg szóval az a 2005-ös képed még istenes a gyári padlóval mert később már a folyosó is mással volt bevonva:
Bevallom abszolút nem követem, és nem is látok bele a Volánbusz üzemi ügyeibe, milyen kocsikból mennyi kell, és azt se tudom a kiszervezés, hogy áll, minden esetre dobáltak már ki szépen egyedis kocsikat is. Azt nem tudod az E94G-kkel mi a terv?
"Szerintem a Scania gépészet, meg a részben akadálymentes utastere mentette meg."
Hm, ez szép gondolat, de a világ ennél sokkal lehangolóbb. A Scania gépészet, illetve az akadálymentes utastér még senkit nem mentett meg. A válasz nagyon egyszerű: Selejtezés esetén több, mint valószínű, hogy nem tudna a cég másik autót venni helyette, mert nem engedi állambácsi. A kocsikiadás pedig -mint ismeretes- elég szűkös. Az csak ráadás, hogy jóval idősebb autók is vannak a cégnél, amik már legalább egyszer fel lettek újítva. Ennek ez az első felújítása.
Igen, belül kb négy felé padlószőnyeg volt meg a gyari szőnyeg részek már púposodtak fel de annál nagyobb baj volt, hogy semmi nem volt alatta. Amúgy az ülés kárpitok most is maradtak pedig meg vannak már kopva a szélein.
Szerintem mindkettő 1998-as, a VIN pedig 1997-es, szóval ez szerintem egy harmadik busz lesz.
(Egyébként a KTI Hulladék a GSG-379-re egy Kiát ír, de láttam én már ott nagyobb tévedést is, és sajnos olyat is, aminek annak kellett volna lennie, de nem az...)
A bal oldali még a gyári típus, de jobb oldali az már nem Arcol tükör, hanem Hella. Bizonyára leszedték valamelyik selejtezett kocsiról, mert újonnan ez a típus jóval drágább, mint a spanyol gyár terméke, amely eredetileg jobb oldalon volt.
Szét lett szedve az utolsó csavarig, a váz szinte újjá lett építve úgy szét volt rohadva, utána le lett alapozózva levédőzve, fellemezelve, úja padlózva, amit kellett kicseréltek, felújítás előtt egy hónappal a 300 pacis Scania fel lett generálozva miután szétment, adagloó lett cserélve, végül pedig lekenték sárgára és lefújták a kerekeket. A gyári tükrei sárgák voltak meg ezek nem is a gyáriak már mert azok máshogy néztek ki, nyílván jobb lenne sárgán mint feketén.
Ugyanis az EAG lista szerint a GSG-308 került a Vörösmarty Tsz-hez Fótra, a 379 pedig Csopaki féle flotta tagja lett, ahogy írtátok, s ahogy a lista is jelzi.
Viszont a gyári dokumentációk szerint egy gyöngyfehér Sütrack klímás kocsi került a Vörösmarty Tsz-hez (TRAE13N2CV3HU0005). De lehet azért nem értem, mert lemaradtam valamiről:)
A MAU-933-ast (ex-GRAND-9) már nem használja a Grand, egyelőre a telephelyükön áll. De a 7-es nagyon hirtelen tűnt el. Őszintén szólva, az se lepne meg, ha már nem lenne az országban...
Grandék egykori 7-eséről (MAU-849) tudtok valami infót? Vajon hová kerülhetett? Rendszámkereső szerint már nincs forgalomban, legalábbis MAU-s rendszámával...
Tökre mindegy szerintem is de az összes "másfélemeletes" 397 jelöléssel lett ellátva a Vin-ben, a gyári jelölésben és a dokumentációkban is ( még az itthon maradtak is).
'92-'93 között 19 db Scania alvázas ment ki, de az 397 néven futott. '96-ban készült 6 db török exportra hosszított kivitelben E97 típusként de végül itthon maradt, ezek azok + a Pannonos:
Az RVG-236 két (vagy három?) éve kapott egy alapos felújítást, meglepődnék, ha már nem járna. Nyilván itthon sem a 200-asokat hirdetik meg a honlapon, a KJ-s lapon ..
A kék Volvók jó áron voltak és valami rendkívül kedvező pénzügyi konstrukcióban lehetett hozzájuk jutni (ha jól emlékszem, ráért a vevő fizetni 1 évvel az átadás után - valamelyik ős Camion Truck Magazinban írtak róla).
Annyira, hogy az Integro megfizethetetlen volt újonnan az üzemeltetőknek... Nem véletlen, hogy a '90-es évek nyugati slágerbuszaiból gyakorlatilag nem adtak el itthon egy darabot sem, pedig nem kizárólag Ikarusra volt igény - igaz, azt se tudta mindenki megfizetni.
Baranyai Aladár 2001-ben a Camion magazinnak így elevenítette fel az "E" jelű család torténetét: "Alapos piaci vizsgálódást követően döntöttünk 8 évvel ezelőtt buszcsalád létrehozásáról. Az "E" betűvel azt kívántuk jelezni, hogy egyedi autóbuszról van szó, európai típusról és economy árkategóriáról."
Akkoriban mennyire volt "economy" árkategória egy E95 mondjuk egy Integrohoz képest?
Ja igen, az egyetlen finn példány. Vannak ilyen buszok, amik egyszerűen eltűnnek az ember elmékezetéből.
A feliratban pedig nem biztos, hogy kéne bízni, mert ahogy itt is látható ennek a feliratán, mindenki olyanra festi a buszt, amilyenre akarja.
Az E-ről meg csak annyit, hogy szép és jó dolog a függetlenség, de véleményem szerint erre a jelzésváltoztatásra tökéletesen illik az a mondás, hogy melyik kettő nem lehet egyszerre egy lány/nő (hadd ne fejtsem ki, ki lehet találni).
Mint ahogy azt mindenki tudja, az E13, E14, E15, E92, E94 és E99 kezdetektől olyan, az E95 és E98 utólagos, a 396 és 397 meg sose voltak olyanok. De csak az a tény, hogy a szinte együtt kifejlesztett és bizonyos mértékben hasonló E94-es és 395-ös hosszú évekig különböző jelzéssel készültek, már az is megérne egy misét.
Én egy kalap alá veszem a Scania gépészetes altípusokat 1997-ig 395.12/E95.12 néven, illetve a Rába esetében 395.52/E95.52 néven, 2001-ig. A leggyakoribb megjelölést használom abból a tényből kifolyólag, amiről már volt szó korábban is: az apró altípus-eltérések nem jelentősen különböző változatokat jelölnek a 395/E95 esetében, hanem adminisztrációs eltérésekből fakadnak. (Így keletkeztek a 395.15, 395.55 elnevezések.)
Innentől kezdve nekem pedig teljesen mindegy, hogy az egyes buszoknál mi van írva a gyári táblára. Aki látott már elég EAG buszt, az pontosan tudhatja, hogy az ott feltüntetett altípusnak (már ha fel van tüntetve) többnyire nincs jelentősége. Az Ikarusnál volt, az EAG-nál nem volt.
Nálunk meg GBG-ből van '96-os meg '97-es is. A rendszám nem mindig mérvadó. CKC-651-re pl honnan húzhatták elő a C-s rendszámot amikor már rég az F-esek mentek.
EAG lista szerint valóban GIL-540 volt az utolsó Scania alvázas 395-ös, de VIN szerint nem. Az utolsó Scaniás 395 -ök az első körben az Olaszországba exportált két kocsi volt '96-ban(TRA395E2ST3IT0083, 084). A 085-ös EAG számú kocsi volt az első E-típus jelzésű VIN szerint is (TRAE95E2SV3HU0085), s az őt követő kocsik is már E-s jelzéssel kerültek ki a gyárból.
A Rábás kocsik esetében nem ilyen könnyen elhatárolható, hogy meddig 395 és mikortól E95. Az első Rába alvázas E95 a Nógrád Volán kocsija TRAE95E2RV3HU0227 VIN számmal (FPG-862), majd őt követte a Tiszás DDC motoros (TRAE95E2RV3HU0228). Viszont ezen két kocsi után az Agriás (TRA395E2RV3HU0229) és a 3 Gemences (TRA395E2RV3HU0230, 231, 232) ismét 395 jelzéssel szerepel. Tehát a Rábás kocsiknál az első E95-ös az FBG-862, és az utolsó pedig az FLX-989. A GDK-581 még kicsit korai E95-nek egyrészt a VIN száma miatt is (TRA395E2RV3HU0204), másrészt meg azért, mert őt csak 395-ök követték egészen a 227-es EAG számú kocsiig.
Nem nagy kunszt mondjuk egy 100. vagy 500. darabhoz képest az egész 395/E95-gyártmánytörténeten belül.
Még az alváz típusa és a hozzá tartozó altípus (395.12 > E95.12) is ugyanaz volt a váltás idején, tehát 100%-ig ugyanarról a buszról beszélünk, csak módosított típusjelzéssel.
Pontosabban: az első Scania alvázas E95. De most utánanéztem, és valóban ez volt előbb, mint az első Rába alvázas (a Jászkun-féle GBG-592, ami most LMJ-325), mert azt egy hónappal később adták át.
Eléggé össze-vissza adták ki akkoriban a rendszámokat: például minden GDK még 395 (és egy évvel korábbi gyártás/átadás), de nem minden GBG E95 - ha csak ezt a típust nézzük, és nem vesszük ide az ilyen rendszámmal átadott egyéb EAG-típusokat (megelőlegezendő a felesleges hozzászólásokat).
1. Mikortól E95 az Ik395? Valahol a határt a GOT-995 és a GUP rendszámmező között tudnám meghúzni, de mégis hol és mikortól pontosan?
2. Van-e olyan Volán, amelyik kizárólag Rába, illetve kizárólag Scania alvázas 395/E95-ösöket vett? (Tudtommal a Borsod Volán nem vásárolt Rába alvázasat, tudtommal csak ez az egy ilyen cég van.)
Ezt így nemlehet megmondani. A Stop lámpa általában nem szokott magában világítani, társul mellé valami másik visszajelző lámpa, vagy esetleg hibakód, amit ki lehet villogtatni a Diagnos "ládikában" található kapcsolókkal. De világít akkor is, ha úgy érzékeli, hogy nyitva valamelyik ládajtó, vagy a motortérajtó. Sokminden lehet sajnos.
Korai volt itt szomorkodni, hisz azóta már ismét utcán van, egy-kettőre megcsinálták. Egy gázolajcső törés okozta a problémát, ám minden szerencsésen alakult.
Sziasztok! Azt szeretném megkérdezni, hogy van valakinek információja a debreceni Panorama Tours e97-es vagy e98-as buszairól? Vajon állnak és roncsolódnak a telephelyükön, vagy eladták őket, vagy tervezik a felújítását? Esetleg nemrégiben készült képei nincsenek valakinek? Úgy érdekel, hogy mi lehet azzal a sok, régen nagyon szépen kinéző busszal.... :(
Pontosabb adatokat szerettem volna megtudni, mint például alvázjellemezők, méretek, tömegadatok, utasszám stb. Sajnos a Tisza Volán nem tudott a több oldalas Gyári kiviteli műszaki leírással szolgálni. Annyit viszont megtudtam, hogy a kocsi árában már benne volt az átépítés összege, s azt nem az EAG építette át, miután a Csepel elvégezte az alváz módosításait.
Ezekből azért messzemenő következtetéseket ne vonj le, szerintem 5 évvel ezelőtt se gondolta volna senki, hogy mi lesz most, így azt se lehet megjósolni, hogy mi lesz 5 év múlva...
Ezek miatt szerintem a következő 1-2 évben számuk radikálisan csökken majd kb 5 év múlva eltűnnek ahogy az Ikarusok is és minden tele lesz Volvoval. Na a ddig buszozok én. Ha az 50. születésnapomon mégis egy EAG ülésében utazhatok menetrend szerinti járaton akkor jó:-)
KUU-268 tegnap a Tiszavasvári-Budapest járaton, a mezőcsáti lehajtónál kigyulladt. A két gkv lélekjelenlétének köszönhető, hogy az autóbusz nem égett ki, a tüzet sikerült megfékezniük a porral oltó készülék segítségével.
Kész csoda, hogy gurulnak még ezek az E94-esek, van pár darab ami már 1 millió 500.000 kilométernél is többet ment, persze ezeknek már sok nyűgjük bajuk van.
A Tisza Volánnál fut jelenleg GMC-622 rendszámon, nem tudom, hogy pontosan milyen adatok érdekelnének, de szerintem alapjaiban véve nem változott az átépítés után sem, tehát a motor, váltó, alváz (ofc :)) maradt az eredeti.
Az E94.A4-el kapcsolatban írok. Van köztetek valaki, aki tud pontosabb műszaki adatokkal szolgálni a kocsiról?
És még valami. Az autóról egy gyári kép ismert a neten, de valószínű, hogy egy kézen meg lehet számolni a róla megmaradt képeket. Az Ikarus évszázados története c. könyvben láttam róla mégegyet. Esetleg az meglenne valakinek nagyobb méretben.
Azt sajnos nem tudom, megláttam aztán nézegettem az oldalát és olyan EAG-os volt aztán nem is hittem benne, hogy ez EAG csak akkor esett le mikor lekeresőztettem, tényleg ocsmány ebben a színben ezzel a pofával.
Nem is abban van kivetnivaló. Sőt, azt is mondhatnám, hogy a Wikipédia egy szabad lexikon, szabadon terjeszthető tartalommal.
A probléma ott van (amit a hozzászólásod részben le is fed), hogy ha az megfelel egy teljes értékű cikknek, hogy valaki bemásol egy Wikipédia-oldalt, akkor az több szempontból is valaminek a mélypontja.
Tán annyi köze van hogy a 386-osból indultak ki az egyedi 396 tervezésekor. A nagy Ikarus 396-osai csak 4-5 évvel később készültek az egyedinél és az össz 396-nak nevezett típusnak csak kb 1/5-ödét tették ki.
Arról nem is beszélve, hogy aki egy kalap alá veszi az Ikarus 396-ost és az Ikarus EAG 396-ost, az inkább ne nyilatkozzon meg semmilyen formában buszokkal kapcsolatban, mert nagyobb galádságokra is képes.
Megvan jelölve a forrás, szóval én nem látok ebben semmi kivetnivalót.
Abban viszont persze igen, hogy egy önmagát szakmainak tartó oldalnak nem a wikipedia alapján kellene cikket írni, és nem ilyen erőltetett, jajdeviccesvagyok, index/444 stílusban.
Például arra hogy a 386-os nem került gyártásra? Végülis 47 darabot az Ikarus léptékében lehet "nem került gyártásra" jelzővel illetni. Igaz hogy a 396-osok nagy részét az Egyedi Gyáregység/EAG gyártotta de nem mindet.
Épp ellenkezőleg, csak külön volt rendelhető, ez a két E94 altípus nem szerepelt a termékpalettán, kizárólag vevő specifikus igények szerint lettek kialakítva, mint a legyártott járművek jó része. A svéd megrendelés 9 darab kombi,részben városközi, részben városi jellegű autóbuszról szólt 1999 közepén, melyekből 5-nek 12 méteresnek kellett lennie. 5 darabba kellett allergiakabint építeni, egyet pedig vonószerkezettel ellátni, az öt szólót pedig kivehető dobogóval szerelni. A járműveket kizárólag Webasto Aerosphere egységgel lehetett legyártani, sőt az oldallemezelést is a vevő határozta meg. Az alvázakat a megrendelő szállította le egy kivételével automata váltóval. A kész buszokat a megrendelő értékesítette tovább a vevőknek.
A belső teréről vannak gyári fotóim még '99-ből. Úgy emlékeztem, de ezek szerint rosszul, hogy az említett magazin közölt cikket ezen típussal kapcsolatban. Bár az E94.17-ről szóló cikkben megemlíti a .15-ös típust egy fotó társaságában, de ennyi.
Mindenesetre köszönöm a képeket, eltettem őket:). Sajnálatos, hogy a 25-ösből, és a 26-osból és a 27-ből kiszerelték az eltolható válaszfalakat:(.
Utazás közbeni utastéri fotóim vannak.
http://users.ininet.hu/somogybusz/kapos1/kih271.html
Vagy a Kapososban vagy BOZ honlapján épkézlábabb képek is vannak.
Az nem lehet, hogy a Volános sorozatban a Kaposos részben volt kép? Nekem annyi rémlik, hogy azt a Rábát bírták lefotózni, amin épp fehér volt a homloklemez.
Akkoriban rendszeresen vásároltam az újságot de nem emlékszem erről nagy cikkre, sőt belsejéről képet csak az EAG bezárásakor kapott cd-n láttam először.
Először '98-ra emlékeztem, de mivel a 4 kocsit '99-ben gyártották, így csak az az év jöhetett szóba. Én nagy cikkre emlékszem. Még a belsejéről is voltak képek.
A 99-es évben biztos vagy? Átnéztem az évfolyamot de nem találtam. Amúgy melyik az a .15? Azt meg a listámban nem találom. Lehet hogy a 2000-es évfolyamban van de leszakadt alattuk a polc úgyhogy azt már nem nézem át:-(
Szóval a Camion Truck & Bus magazin azon számát keresném 99 -ből, amelyben az E94.15-ökről cikkeztek. A hónapot pontosan nem tudom, de 9, 10., max 11. havi lehet, mert a kocsikat júliusban kezdték el építeni, és novemberben már átadták őket. Kerestem mindenhol, ahol csak lehetett, de semmi:(. Köszönöm szépen!
Szerintem nyugodj meg. A Vértesnél már régesrég elkezdték az itt OFF Classicok teljes körű felújítását. És remélhetőleg lesz annyi esze a VB-nek,hogy ott is elkezdik.
Ezekkel az adatokkal nem voltam tisztában, viszont az biztos, hogy napjainkra igencsak lecsökkent a teljeskörű felújítgatások száma, amit észrevettem, hogy inkább csak ilyen motorgenerál meg fényezés stb a módi mostanában, de persze valaminek nem is kell több és inkább az van többségben bár az EAG-ok meg az off C56-osok felújításra szorulnak, és nem később hanem most mert még most vannak abban az úgymond könnyen menthető állapotban.
Eleve amióta egymástól elkülönült megyei volán (aköv) társaságok vannak, azóta a Volánbusznak volt olyan 10-15 éve amikor évente kb. 80-130 autóbuszt újított fel.
Ez eleve ad egy kb. majd 2000 db-os, de legyen csak 1500 db-os felújított autóbusz darabszámot.
A különböző megyei volánok évi 2-8-10 db-os felújítási ütemével ezt meghaladni épp meglehet, de csak sokára.
Ez betehető annak, hogy jelentősen nagyobb a járműparkja a többi társaságéhoz képest de szerintem ha leszámolnánk arányiban a dolgokat kevesebbre jönne ki, eleve most is egy rakat OFF és nem OFF autó vár felújításra de abból alig lesz valami megcsinálva.
A Volánbusz Zrt. sosem állt az a nagy felújító hírében:(. Azért én nem vennék rá még mérget, hogy a proto kikerülne a vállalat állományából. 1-2 nap alatt is sokat változnal a dolgok, de annyira nem, hogy az egyik nap még olyan infó jön, hogy felújítják, a másik nap, meg hogy nem. Nem egy, s nem is két ember dönti el, hogy mi lesz a busz sora. Majd az állapotfelmérés, s a költségek kikalkulálása után döntenek, hogy merre tovább. Mivel már lejárt róla a lízing, így a Vb lehet könnyebben megválik tőle, de azt is elképzelhetőnek tartom, hogy valami kompromisszumos döntést hoznak
Gondolok itt arra, hogy nem kap teljes vázfelújítást, csak a legszükségesebb elemeket cserélik le.
Az még várat magára:(. Az üzem teljes területét nem tudják helyreállítani. A csarnokokból mindent elvittek. A fényezőkamra használható, meg a gyár egyes részei. A kihasználatlan négyzetmétereket egyenlőre kénytelen a Lanta Kft. bérbeadni. Az Eag visszavásárlása sem volt kisösszeg, nemhogy még a helyreállítás. A megnyert Eu-s támogatás édes kevés volt még egy midi proto megépítésére is. Remélhetőleg alakul majd jobban is az Egyedi helyzete.
Alvázvédőt és pont, hogy sehol, szét volt rohadva mint állat és az elmúlt x évben az életet is kihajtották belőle, a 20 Econell érkezésekor már igen csak ki volt, volt váztörött de azt gyorsan ideiglenesen orvosolták, később generálozva is lett a motorja de már akkor mondtam, hogy felesleges ha műszakin leállítják.
Rendbe kellett volna tartani, nem hiszem, hogy sok bitument kapott az alja a 13 év alatt, most úgy isten igazából nem is értem ezen miért kell csodálkozni, az a pár év 10-es út adott neki, ott öregedett 20 évet egy év alatt. -_-
Vannak problémák a dologgal mint kiderül mint pl a rommá rohadt vázelemek stb, most nagyon megy a gondolkodás mi legyen és kezd egyre jobban a másik irányba hajlani a dolog pedig nem így indult az egész hanem felújításként de ha nem hát nem, max majd verik belőle az Eurót akarom mondani a régi rozsdás pénzérme utánzatokat. :D
Nemrégiben leutaztatták az Aranybuszt Ceglédre, nagy felújítást csinálnak rajta, az, hogy ez mit foglal magába azt nem tudom de határozatlan időn belül visszatér megújulva.
Összesen 10 darab .20-as lett karosszálva a '93-ban érkezett alvázakra. Az elsőt 93 nyarán adták át a török megrendelőnek. Ezután 96-ig nem is épült több ebből az altípusból. Ebben az évben 1 ment a cseheknek, 3 pedig a finnekhez, 5 pedig a volánoknak. Miért .20-as?-nem tudom :)
Igen lehetnek ugyanúgy, mint az E99-esek, vagy a 397-ek, kivéve a '96-ban a török exportból visszamaradt, itthon GBG rendszámon forgalomba állított "félemeleteseket". Ezek 750mm-rel hosszabbak, s ez mindkét oldalon jól látható a felső szinten.
Ahogy elnézem ezt a képet és az ADY-338 képét, akár lehet ugyanez (vagy esetleg a 337(?). Én egyforma arányúnak látom a csomagtérládák hosszát. Ezek szerint ezek 12 méteresen 3 tengelyesek?
De ezek csak 12 méteresek. Skandináv megrendelésre is építettek 3 tengelyes 12 méteres 396-ost. Ilyen volt a .63 Scania 112 TL , .64 Scania 113 TL, .42 Volvo B12-61 alvázon. 14.500 mm-es csak a .03-as volt Volvo B10M-70 alvázon. Továbbá Rába alvázra is gyártottak háromtengelyest .90 altípusszámon. Ebből csak a proto épült meg.
Volt ez mindenen. Hol ilyet szállított a gyár, hol olyat. Akkor még csak a városi cégeknél voltak igazi flottaszínek, a távolsági/szövetkezeti buszpark viszont színes volt, mint egy festékgyár bemutatóterme.
Üdvözletem. Megkérdezném, hogy a jelenleg kapható, az Atlas Editionnál látható modellek oldalán, a fordított "Nike" csík milyen vállalat jele volt régen? Előre is köszönöm.
Ezt az ocsmány "trabantlámpa" beépítését egyébként mivel indokolják? Hallottam már olyat, hogy az eredeti fényszóróknak kicsi volt a fényerejük, ami elég érdekes, lévén sok más gyár is ugyanezeket a lámpákat használja, ráadásul ezek városi buszok, tehát gondolom javarészt olyan helyen közlekednek, ahol van közvilágítás. Az meg, hogy ne adj' Isten ne lenne cserealkatrész, megint elképzelhetlen, mert ugye szabvány Hella fényszórók...
Oh köszi:). A gyári listán csak az van írva; higy a Karosa számára lett átadva. Bár számomra nem a legkedveltebb Eag termékek( de sztem más is így van ezzel. Még a gyár dolgozói sem nagyon szerették építeni ezeket).
Nyilván ma még nem, de ha 2015-től kezdődően kötnének egy ütemezett szállítási szerződést, akkor már lenne egy biztonságot nyújtó rendelésállomány, amire már lehet alapozni.
Anno azt mondtad, hogy ez a 6. ebből a szériából (most nem a . utánira gondolok, hanem az alváz szerinti szériára). A VIN vége 5 (tehát itt még évente újrakezdték a VIN-t és nem egyezett a vég a szériaszámmal), ami azt jelenti, hogy az azévi 5 előtt volt még 1 egy előző évben. Melyik ez a busz? (397-esekkel azonban nagyon nem vagyok képben, korábbi buszt meg nem ismerek (még)).