Keresés

Részletes keresés

csoer Creative Commons License 2023.06.19 0 0 89882

Csak ezt szeretem volna felrakni, a szökőkút-csobogó és a légkompresszor (vagy légpumpa) éjszakai üzemre a tavacskám mélyvízi részénél. Várhatóak rövidesen a pokoli melegek.

Előzmény: csoer (89875)
csoer Creative Commons License 2023.06.19 0 0 89881

Kösz szépen, végül a Firefox lett a bűnös. Átmentek a Mc. Edgé-re és szépen lehet képet feltölteni, nem úgy a Firefox -nál.

Órákat kínlódtam az Indafotó -val, de elegem lett belőle.

Előzmény: Jahno (89877)
RJancsi Creative Commons License 2023.06.19 0 0 89880

Különösen, ha valaki okostelefonon nézegeti mobilnet kapcsolattal. 

Előzmény: Jahno (89879)
Jahno Creative Commons License 2023.06.18 0 0 89879

Mellékesen fórumban 1 megával sem terhelném a többieket, még az is felesleges.

Előzmény: CBNora (89878)
CBNora Creative Commons License 2023.06.18 0 0 89878

Inkább más böngészőre váltani. 2 MB-ig mehet a kép.

Előzmény: Jahno (89877)
Jahno Creative Commons License 2023.06.18 0 0 89877

Még kisebbre kell venni a képet, vagy X.

Előzmény: csoer (89876)
csoer Creative Commons License 2023.06.18 0 0 89876

Én meg sajnos nem tudok képet felrakni.

Korábban egyszerűen működött ezen a fórumon is, tallózás és kép feltöltés, csupán a mértet ne legyen túl nagy.

De most már elhajt Inda fotó helyre, ami nekem már új.

Nem tudom van-e egyszerű módja a kép feltöltésnek.

csoer Creative Commons License 2023.06.18 0 0 89875

A vízi növények éjszaka oxigént vonnak el a vízből.

Éjszaka legalább annyira léphet fel oxigén hiány, mint nappal. Nappal viszont a növények termelnek kis oxigént.

Jó egy hete hajnali fél háromkor láttam a halaim igencsak tátognak.

Vettem egy légkompresszor, időzítővel beállítottam, hogy háromtól nyolcig működjön.

Majd reggel valamikor beindítom a szűrő-szökőkutat.

Előzmény: András82 (89872)
Jahno Creative Commons License 2023.06.18 0 0 89874

No, én is beköszönök két képpel, így állok:

Aztán akit zavar, ha kilátszik a fólia széle meg hasonlók, az felőlem így járt, keresse csak én meg közben iszom a söröm.

RJancsi Creative Commons License 2023.06.18 0 0 89873

Korábban már írtam, relatív olcsón lehet kapni napelemes szökőkutat.  Mivel elég kicsi a tavad, a visszahulló víz vinne be annyi oxigént amennyi a halaknak kell. És nem kell külső táp hozzá. 

Előzmény: András82 (89872)
András82 Creative Commons License 2023.06.18 0 0 89872

Jelenleg folyamatosan megy.

De egyébként jó kérdés :)

Még most költöztünk ide. Nincs meg az időzítőm...

Ha nappal nyomatom az elég?

csoer Creative Commons License 2023.06.18 0 0 89871

Megkérdezhetem, hogy a levegőztetőt melyik napszakban fogod üzemeltetni?

Folyamatosan vagy nappal vagy éjszaka?

Előzmény: András82 (89869)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.06.18 0 1 89870

Na így már én is fellélegeztem :D hát még a halaid :D

Lényeg,hogy így már kezelhető a tó,levelek meg úgyis gyorsan nőni fognak.

Előzmény: András82 (89869)
András82 Creative Commons License 2023.06.17 0 0 89869

Tettem bele levegőztetőt. Most nem az volt a fő szempont, hogy ültethető legyen :)

Így sikerült. 

Jahno Creative Commons License 2023.06.17 0 0 89868

Pfff, ez szinte csak levél, nekem a gyökérből volt amikor 1-2 centis darab is gyökerezett, de nyilván minél nagyobb annál jobb.

Előzmény: András82 (89866)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.06.17 0 1 89867

Hát két esélyes...vagy vagy nem...a többi kuka...csak a leveleket vágtad le..lent az iszapban,mint az ananász külseje olyan mintás a tavirózsa gyökere...abból lehet leválasztani levelekkel gyökérrel, késsel levágva valamekkora darab pár levélszárral,vagy simán letörve a gyökértörzsről...legközelebb így csináld,és akkor felhasználható lesz a ritkítás.

Egyébként így szellősebben jobb lesz a tavad...de levegőztetőt feltétlen tegyél bele!!!!!!!!!!

Előzmény: András82 (89866)
András82 Creative Commons License 2023.06.17 0 0 89866

Ennyi gyökérrel el lehet ültetni?

Ennyivel sikerült vmennyi kis 'gyökeret' is kiszedni.

András82 Creative Commons License 2023.06.17 0 0 89865

Kegyetlenül megritkítottam...

Biztos nem szakszerűen,  de szerintem ez már nagyon kellett. 

Mindenféle egyéb állat is volt...

Szerintem pióca is...

Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.06.17 0 1 89864

Tavirózsát a kemény kiszélesedett rizómáinál(gyökerei)-nél tudod szét választani ritkítani,és valami ismerősnek adni,elajándékozni stb...ritkíts belőle mindenképpen!

Előzmény: András82 (89862)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.06.17 0 1 89863

Szia!

Ha tátognak a halak a felszínen,pipálnak,gyorsan vegyél bele egy levegőztetőt..."tudod mint ahogy akváriumban is van"(oxigén hiány)minnél inkább melegszik a víz annál kevesebb oldott oxigént tartalmaz...SOS-ben tegyél bele egyet!!!!!

Előzmény: András82 (89862)
András82 Creative Commons License 2023.06.16 0 0 89862

Sziasztok. 

Vettünk egy házat aminek a van egy kis tava.

Régebben volt akváriumunk, nem vagyok teljesen fogalmatlan, de az se mostanában volt :)

Van benne kb 6-7 hal. 1 kimúlt azóta balesetben (beszorult egy kő alá. )

2 hete lakunk itt...

Az előző tulaj szerint volt egy szivattyú de már jó ideje (több mint egy) éve nem üzemel, nem működik,  a halak jól elvannak anélkül is.

Ha kaját dobok nekik fürgék, de amúgy sokszor vannak a felszín közelében és a tátognak. Nekem kissé gyanús de egyébként tényleg gyorsan eliszkolnak, ha arról van szó illetve rávetik magukat a kajára vadul. Tehát nem tűnnek 'betegnek'...

Így nézett ki a tó május elején:

Így néz ki ma:

A gyékény (?) itt már meg van nyírva.

A tavirózsát hogy lehetne megritkítani?

Már kb mindent megfolyt, semmit se látni tőle...

Érdemes volna mérni a víz paramétereit?

Egy vizforgatót mindenképp szeretnék később.

Vizet már engedtem rá párszor. Legutóbb eső előtt így utána már majd kiöntött :)

Murphy törvénye...

Koi pontyok vannak talán benne. Meg egy ilyen fodros:

Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.06.16 0 0 89861

Egy pár mai csoda...kár hogy a telefon nem adja vissza a színeket rendesen,a Black-prinses sokkal sötétebb színű a valóságban.

RJancsi Creative Commons License 2023.06.16 0 0 89860

Ebből a szempontból szerencsések vagyunk. Egy mészkő domb tetején lakunk, a szikla felett van kb. 3-6 cm szerves réteg (főleg gyökér) amiben a gaz vegetál. Gyepről szó sem lehet. Emiatt nálunk vakond(ok) sincs, mert kilátszana háta. :) Más kérdés, hogy a gyümölcsfáknak vésőgéppel kellett gödröt ásnom, és így is csak 5-6 évig élnek, a felülről történő komposztált marhatrágyázás így is kevés nekik. Idén is kipusztult egy meggy és egy nektarin fa. :( Fa kivág, gödör kiás, új trágyaréteg az aljába és új fa ültetése. Mire termőre fordulnak kb. el is kezdődik a kihalásuk. 

Előzmény: Imrehajcsi (89857)
55judit Creative Commons License 2023.06.16 0 0 89859

Pocokra tudok megoldást, de ide nem írhatom ki. A mailed meg nem publikus.

Imrehajcsi Creative Commons License 2023.06.16 0 0 89858

De caciék még véletlenül sem őket vadásszák, hanem a madarakat. :( 

Imrehajcsi Creative Commons License 2023.06.16 0 0 89857

Pocok , rágcsáló ügyileg ti hogy álltok? A tavakat imádják. Bagoly tollat találtam a tuján, plusz egy félig megevett pockot vagy mit az egyik fa alatt. A tófóliának nem a barátai pláne alulról..

Imrehajcsi Creative Commons License 2023.06.16 0 0 89856

A képen sávos szitakötő van, a világos kék légivadászból sok van itt, viszont a sávost most láttam itt először.

Előzmény: RJancsi (89854)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.06.15 0 0 89855

Nálunk a vidéki békák nagyokat ugranak a "vacsoráért" vagy ebédért...tényleg megdolgoznak érte :D sokszor sikerrel...néha nem :D

Előzmény: RJancsi (89854)
RJancsi Creative Commons License 2023.06.15 0 0 89854

Nálunk csak az Imrehajcsi által - nem nálunk :) - fotózott kicsi kékek fordulnak elő, azok se nagy számban. Ellenben valami muslicaszerű pici rovarok felhőszerűen keringenek a nőszirom felett. Szegény brekuszok meg könnyes szemmel figyelik őket, mert olyan magasra nem tudják kinyújtani a nyelvüket. :D

Előzmény: Dezodoros Ede (89853)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.06.15 0 0 89853

Nálunk  mostanában még a szőlőhegyen is van rengeteg nagy méretű szitakötő...pedig még víz sincsen a közelben. :D

Persze itthon a tavaknál sincsen panasz a szitakötő mennyiségre,sok van.

Előzmény: Imrehajcsi (89852)
Imrehajcsi Creative Commons License 2023.06.15 0 0 89852

Nálam rengeteg szitakötő van évek óta. A kis kéktől a piroson át a barnáig, de néha idetéved ritkaság is. Sok száz van mindig, gyönyörű látvány, főleg a kis kékek együtt repkednek , vagy a levendulán, sáson pihennek, a nagy pedig keményen védi a tavat az idegenektől.

Imrehajcsi Creative Commons License 2023.06.15 0 0 89851

Ez engem a nyolcadik utas a halálra emlékeztet.

Előzmény: RJancsi (89849)
csoer Creative Commons License 2023.06.14 0 0 89850

Senki nem volt, aki felolvassa nekem. A szomszédom 86 éves és szemével vannak problémái.

Rájöttem, én is el tudom olvasni.

Végül betegséget nem terjesztenek, a halaknak ezzel nem ártanak. Nálam a halak nem tettek panaszt a kagylók miatt és egy hal sem mondta be az unalmast.

Én elsősorban vírusos fertőzésre gondoltam, ami az összes halat elpusztíthatná.

A lapos tavikagyló gazdaállatai a sebes pisztráng, a szivárványos pisztráng, a csapósügér, a tüskés pikó, a kilenctüskés pikó, a vágó durbincs és a süllő., hogy mit szólnak az aranyhal és koi választékhoz, azt csak ők tudják.

Mindenesetre 20l vizet tudnak megszűrni naponta és eszmei értékük 5000ft.

Előzmény: RJancsi (89849)
RJancsi Creative Commons License 2023.06.14 0 0 89849

Akkor ne fáradj vele, kérj meg valakit, hogy olvassa fel neked. :)

"Elég érdekes az édesvízi tavikagyló és gyöngykagyló fejlődéseLárváik héjának szabad szélén fogak és különleges rögzítő tapadós fonalak vannak (kajmacsos lárva).
Amikor a nőstény kagyló mellett egy hal elúszik, akkor a tavikagyló kivezető szifóján keresztül kibocsátja a lárvákat, amelyek héjukkal csapkodva addig úsznak, amíg tapadó fonalukkal a halak kopoltyújához vagy bőréhez tapadnak. Fogaik segítségével behatol­nak a halak kültakarója alá, ahol egy ideig élősködnek, majd betokozódnak. Amikor a tok felszakad, a fiatal kagylók az aljzatra hullnak és felnőtt állattá növekednek. A lárvák ilyen ide­iglenes élősködése olyan alkalmazkodás, amely a gazdaállat révén a fajt nagy távolságokra juttatja el."

Forrásmű

Előzmény: csoer (89847)
Jahno Creative Commons License 2023.06.14 0 0 89848

Szerintem meg a csigák lehet, hogy nem, de nem tudom.

Előzmény: csoer (89845)
csoer Creative Commons License 2023.06.14 0 0 89847

Mindegy nekem, se csigám se kagylóm nincs és már utánaolvasni sem akarok.

Előzmény: RJancsi (89846)
RJancsi Creative Commons License 2023.06.13 0 0 89846

Én épp a kagylókról tudom, hogy a "kajmacsos" lárváik a halak kopoltyújába csimpaszkodva parazitaként élősködnek míg akkorára nem nőnek, hogy önállóan képesek a mederfenéken levő szerves anyagokat megenni. 

Előzmény: csoer (89845)
csoer Creative Commons License 2023.06.13 0 0 89845

Rosszul tudom, mintha emlékeim szerint a csigák okozhatnak valamilyen betegséget a kerti tóban a halállományban.

Már nem emlékszem pontosan miről van szó, és lehet csak bizonyos fajta csigák esetén.

Előzmény: RJancsi (89844)
RJancsi Creative Commons License 2023.06.13 0 0 89844

Nálunk a csigák teszik ezt. A magy mocsári csigák és a postakürtök után is látszik a tisztára nyalt sáv a tófólián. Jófajta állomány, nem egészen legális módon egy Fertő tavi kirándulás alkalmával gyűjtöttem pár darabot néhány éve, azóta jócskán elszaporodtak. 

Előzmény: csoer (89843)
csoer Creative Commons License 2023.06.13 0 0 89843

10-15 éve, nem tudom pontosabban, nagyon sok pénzt költöttem hatalmas kagylókért. Akkori infó szerint erőteljesen tisztítják a vizet és nagyon látványosak.

Tényleg jó volt látni, amikor a kagylók a meder alján "lábukra" álltak és lassan mint a csiga, poroszkáltak.

Amúgy is igen látványosak, persze, ha a vízben lelátni a fenékig.

Sajnos olyanok voltak, mint az egynyári növény, következő évben már egy sem maradt.

Ki kell hangsúlyoznom, hogy nem trópusi vagy mediterrán kagylókról van szó, csupán mindenre rettentően kényesek.

Így aztán már lemondtam róluk az újbóli beszerzés terén.

Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.06.13 0 0 89842

Vizilófark nálunk is brutál módon terjed(ne) állandóan.

Előzmény: tucsok13 (89841)
tucsok13 Creative Commons License 2023.06.13 0 0 89841

Nekem a csigák tűnnek el, meg a Nálad burjánzó vízilófarok itt csak mutatóba van.. cserébe a Dézsalánytól sok éve hozott kolokán él és virul :-)

Előzmény: RJancsi (89838)
55judit Creative Commons License 2023.06.13 0 0 89840

Én vásároltam 1 kolokánt, furcsán viselkedett, mert mindig a felszín alatt láttam. Viszont virágzott, ezért gondolom hogy nagyon rosszul nem érezhette magát. A rucaörömöt te hoztad Tücsüktők, nagyon szép volt, annyira szaporodott hogy őszig többször is vittem belőle a komposztálóra hogy ne fedje az egész vízfelületet. A kolokánt nem bánom, de a rucaöröm hiányzik. Nálam biztos hogy nem ették a halak. Békalencse nálam nem szaporodik, de tudok szerezni. Pénteken kapok majd, utána meg megyek ha elfogy.

Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.06.12 0 0 89839

Hát ez ilyen János,vagy ilyen ez a popszakma :D kolokán nálam is oda lett anno...a békalencse valami növénnyel jött,a halastó mind a 4 sarkában csendesebb helyen szép számmal növekszik és kint a kis körtóban is...pedig én 1 darabot nem hoztam sehonnan sem...régebben a békakorsó nem nagyon akart "gyökeret verni"...aztán rá egy évre már úgy beindult azóta évközben nem győzöm a komposztra hordani, amikor már úgy túl szaporodik,most már a tóparton a kőfugák közt is nő szép számmal...idén már a hínárral együtt ritkítanom kellett,mert brutálisan beindultak.Amelyik növénynek tetszik a hely,az nagyon nagyon (el)tud szaporodni,és ez gondolom mindenkinél növény és tó függő dolog.

RJancsi Creative Commons License 2023.06.12 0 0 89838

Múlt évben Csongrádról hoztunk egy vödör rucaörömöt a tóba, őszre már mutatóba sem volt. Nem tudom, hogy a víz nem tetszett neki és attól pusztult ki, vagy a halak ették meg. Mind1, a békalencsével (1) együtt ez is a felesleges próbálkozások számát növeli (2). :) Kolokánt a Bodrog árteréről hoztunk, ott invazív fajnak tekintik és markológéppel szedik ki a vízből mert elzárja a hajózható csatornákat. Egy darabig vegetáltak majd azok is eltűntek. Fene az ízlésüket, pedig jópofa növény. Felesleges próbálkozás 3. :D

Előzmény: 55judit (89837)
55judit Creative Commons License 2023.06.12 0 0 89837

Van már valakinél rucaöröm? Nálam egy szál sincs, és a kolokánom is elveszett.

RJancsi Creative Commons License 2023.06.11 0 1 89836

Nagyon aranyos! :)

Előzmény: 55judit (89835)
55judit Creative Commons License 2023.06.11 0 0 89835

A tavirózsa levele jó szolgálatot tesz ennek az idei erdei békának aminek még a farka megvan, de akkor is jól jön ha nincs tele a lavór vízzel. A levél segítség a szárazföldre jutáshoz  is. Most épp lavórt feltölteni mentem mikor megláttam ezt a pici csodát:

bkvmt Creative Commons License 2023.06.07 0 0 89834

Köszönöm,követem a hasznos tapasztalataitokat.

Előzmény: Dezodoros Ede (89833)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.06.06 0 0 89833

Szűrőtóba a kavics közé tegyél békakorsót,és vizilófarkat,gyorsan szaporodnak,és nagyon sok tápanyagot kivonnak a vízből...esetleg hínárral "erősítve" :)

Előzmény: bkvmt (89828)
bkvmt Creative Commons License 2023.06.06 0 0 89832

Köszönöm a biztató szavakat. Biztosan igy lessz,hiszen ezzel az elgondolással kezdtem bele az első kapavágásokkal:-)  Nagy reménységet ad az új,nem kicsi szűrőtó,és a növények jelentős mennyiségű  telepitése. Remélem hamarosan a pozitiv változással tudok informálni.

Előzmény: 55judit (89831)
55judit Creative Commons License 2023.06.06 0 0 89831

Ha a záros határidőnek 1 évet határoztál meg, akkor jövő ilyenkorra lesz egy szép tiszta, növényektől burjánzó tavad. Ahogy elnézem milyen gondos vagy, mindenki a csodájára fog járni. Nagy kár lenne elhamarkodott döntést hozni.

Az én pici tavam 1 éves. Semmi szűrőtó, víz forgatás. Van sok növényem, aranyhalak, csigák. Már 1 béka is ott lakik. A víz tiszta, kora tavasszal elég sok fonalas alga volt, de már csak a köveken van egy kevés ami csak természetesebbé teszi a vizet. Nem csúnya.

Nálam inkább a környezet problémás. Még sok idő mire felnőnek a fák, bokrok.

Sok örömöt kívánok a tavadhoz! Lesz, én már látom.😀

bkvmt Creative Commons License 2023.06.06 0 0 89830

Várok,és reménykedek.

Előzmény: Dezodoros Ede (89829)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.06.05 0 0 89829

Rossz felfogás...mindennek meg van az ideje a természetben...és ez (általában) nem a mi elvárásaink szerint  működik...majd szabályozza magát...addig is hideg cola-bor,vagy hűtött sör,átlendít a kérdéses időszakon :D a többit majd megoldja a növényzet dúsulása és a természet.

bkvmt Creative Commons License 2023.06.05 0 0 89828

Hétvégém rá ment.Beindult a körforgás. Végül is 2.5 m3 folyami sódert,és kb 1000 liter vizet nyelt be.Most lekapom a vizet a tetejéröl,és sülyesztem be a növényeket kosarakban a kavics alá.Aztán parkositás.  Ha záros határidő alatt semmi viztisztulás,hozatok 10 m3 termőföldet,és föltöltöm a lyukakat:-))

Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.06.02 -1 0 89827

Nálam pl max csak egyik tóból a másikba vándorolnak át..vagy vissza :D de van egy zöld békám amelyik évről évre,ugyan abban a tónak a közepén alakít ki "pozíciót magának" :) a tóközép az ő vadászhelye,ott ül a tavirózsa leveleken és "rovarászik" :D és védi is a helyét mert valamelyik este azt nevettük a párommal,hogy egy pöttyös béka valamiért ott középen akart letelepedni...és a zöld béka addig ugrált rá,amíg az el nem ment az ő helyéről.Nálunk "  örökbérleti joggal rendelkeznek" :D úgy néz ki ...a növekvő kisebb kecskebékáknak a fürdőtóban a helyük"pár felnőtt brekusszal ott laknak...még klórozás után is :D nem zavarja őket a vízminőség változás :D (sem)

Előzmény: Jahno (89825)
RJancsi Creative Commons License 2023.06.02 -1 0 89826

A varangy csak szaporodni jár a vízbe utána az egész évet szárazon tölti. Jellemzően minden évben visszamegy ugyanoda ahol kikelt, hacsak nem talál út közben egy szimpatikusabb helyet.  A tavi békák viszont soha nem hagyják el hosszabb időre a vizet. Ha néhány 10 m-en belül van másik tó vagy vízfolyás akkor odáig elmennek, de messzebb már nem. Persze ha sok független vízfelület van egymás után akkor messzire elvándorolhatnak. Alapvetően két fajta tavi béka van, a "kis" és a "nagy" tavi béka. Elég nehéz őket megkülönböztetni, egyfelől mert egy kifejlett kis tavi béka majdnem úgy néz ki mint egy fiatal nagy tavi, másfelől nem finnyásak, egymással is párosodnak. Ez a hibrid a kecskebéka. A 3 békafajta egymással párosodva további hibrideket hoz létre, és csak genetikai vizsgálattal állapítható meg, hogy melyikből mennyi van egy egyedben. Gyakorlatilag fajtatiszta kis és nagy tavi béka már nem is létezik, valamennyire mindegyik kecskebéka mert a felmenői között biztos volt más fajta is. Szóval ha állandó lakókat szeretnél akkor kecskebékát fogjál valahol. Petét, ebihalat könnyebb begyűjteni de nagyon nagy a halandóság, ha már béka formában szerzel néhányat azok elég szívósak és jó eséllyel nem fognak elmenni.

Előzmény: Bumburnyák (89823)
Jahno Creative Commons License 2023.06.02 0 0 89825

Szerintem létezik olyan béka, amit megnevelnek és ha nem akarja akkor is a tavadban marad?

Előzmény: Bumburnyák (89823)
55judit Creative Commons License 2023.06.02 0 0 89824

Kenesén mi után ügyintéztem, volt időm sétálni egyet a kikötő felé. Találtam békalencsét!!! Egy öreg pecás szedett is ki nekem egy keveset. nem volt könnyű hozzáférni, de most már van remény hogy újra éled mindenhol. 😀

Bumburnyák Creative Commons License 2023.06.02 0 0 89823

..minden tavasszal ellepik a varangyok a kerti tavunkat, és számtalan utódot hátrahagyva távoznak, a kis varangyok aztán, amint a lábuk kinő, egy irányban elhagyják a tavat és a terepet..

..szívesen venném, ha a kis tavunkban ezen az időszakon kívül is lenne esténként, vagy akár napközben is némi brekegés, de eddig minden próbálkozásom kudarcba fulladt..

..mit tanácsoltok, tavi béka a megoldás, vagy valami más állandó lakó..?

..Gödöllő környékén, Budapesten szívesen elmegyek, ha valaki segítene, akár tavi békával, vagy ebihallal, vagy más békafajtával..

..tudtok javasolni, segíteni..?

Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.06.02 0 0 89822

Sokára tisztul le a tavad ha simán tó aljába földet teszel,ha csak kavicsba teszed első években nem nagyon fognak fejlődni pl tavirózsák,(nem lesz tápanyag nekik)apró levél ...sárgásabb lesznek nem szép zöld,apró virágok stb...ültetőkosár azért jó ha pl pár évenként "szétkapod a tavat tisztításra kezelhetőbbek a "virágok" eltudod tenni őket hűvösbe míg a tavat tisztítod,jbl tápgolyót néha beledugni pl én évente egyszer szoktam,míg megerősödött a gyökérzetük...szóval jó nagy edény bele tóföld,növény bele rá kavics,és jó öklömnyi kövek rá,hogy halak ne turkálják szét...és hamar letisztul a víz...de mindenki másképp csinálja :)

Csak kavicsnál sok idő kell mire szép fejlett növényzet lesz...

Jó cég a Tófólia.com

Sikeres tavazást kívánok!

Előzmény: nihill01 (89805)
55judit Creative Commons License 2023.06.01 0 0 89821

Hamar bele lehet jönni hogy tudunk a zöldalgáktól megszabadulni. Amíg kevés növényem volt használtam a tőzeg/szalma kombót. Most úgy tűnik rengeteg a hínár, lehet hogy ettől tiszta a víz.

Előzmény: Jahno (89820)
Jahno Creative Commons License 2023.06.01 0 0 89820

Meg a zöld algáknak is ad tápanyagot, aki kényes rá.

Előzmény: 55judit (89816)
RJancsi Creative Commons License 2023.06.01 0 0 89819

Nincs kizárva, hogy korábban már leírtam. Egyszerűbb még egyszer leírni, mint pár év összes hozzászólását végignézni, hátha szó volt róla és akkor elég egy link is. :)

Előzmény: 55judit (89818)
55judit Creative Commons License 2023.06.01 0 0 89818

Ezt már mintha olvastam volna tőled. Ennek mintájára idén én is mikor kisebbre vettem a tavirózsát, csak betettem a meder aljéra a rizómát. Tettem rá egy kavicsot és már virágzik is.

Előzmény: RJancsi (89817)
RJancsi Creative Commons License 2023.06.01 -1 0 89817

A tündérrózsákat így "ültettem". Kaptam néhány 10-15 cm-es rizómát. Kenderspárgával (bízva benne, hogy idővel elrohad) mindegyik közepére rákötöttem egy nagyobb kulé kavicsot és jó műszaki becsléssel a partról bedobtam kb. oda ahová szerettem volna. Egy sem úszott fel, mire a spárga elrohadt addigra legyökereztek az iszapba/kövek közé. 

Előzmény: Jahno (89815)
55judit Creative Commons License 2023.06.01 0 0 89816

Mikor tavaly növényeket ültettem a kis tavamba, egy egészen kevés kerti földet tettem alájuk. A növényeket lefogattam kövekkel. Ahogy Janó írja eléggé felkavarodik, koszos lesz a víz bármilyen óvatosan is rakjuk be a földet, viszont ad tápanyagot a növényeknek ami jól jön amíg nincs iszap. A víz 2-3 nap alatt teljesen kitisztul. Ha a felszínen úszik egy kis szemét, hálóval le lehet szedni könnyedén. 

Előzmény: nihill01 (89814)
Jahno Creative Commons License 2023.06.01 0 0 89815

Attól jó koszos lesz a víz, meg esetleg habos a teteje. Nem kell semmi. Követ a gyökerére, hogy ne ússzon fel és kész is.

Előzmény: nihill01 (89814)
nihill01 Creative Commons License 2023.06.01 0 0 89814

akkor sima földbe ültessek?

Előzmény: Jahno (89813)
Jahno Creative Commons License 2023.06.01 0 0 89813

Tóföld is tök felesleges, 3 év múlva azon fogsz vakarózni, hogy mivel szedjed ki az iszapot. Jön az magától.

Előzmény: nihill01 (89811)
Jahno Creative Commons License 2023.06.01 0 0 89812

Itt fordítva van, ha nem tud növekedni a gyökérzet, akkor sárgul és kicsi marad.

Előzmény: 55judit (89810)
nihill01 Creative Commons License 2023.06.01 0 0 89811

Tehát akkor simán tóföld az aljára és ennyi?

Sok iszappal nem számolok mert halat csak mértékkel tervezek bele, inkább növényeket sokat.

És gondolom ha nincs sok hal nincs ami iszapot csinálna...?

Előzmény: RJancsi (89809)
55judit Creative Commons License 2023.06.01 0 0 89810

Értem. Azt gondoltam, a növény komfortosabban érzi magát ha kisebb edényben van. Mint a muskátli is akkor virágzik jobban ha szűken fér a gyökere.

Előzmény: RJancsi (89808)
RJancsi Creative Commons License 2023.06.01 -1 0 89809

Szerintem a gyöngykavics felesleges pénzkidobás. Mire "beáll" a tó, a természetesen keletkező iszap úgyis el fogja takarni. Ha meg le akarod szivattyúzni az iszapot (vagy kilapátolni/vödrözni), úgysem tudod a kavics tetejéről lemerni, jönni fog az iszappal együtt. 

RJancsi Creative Commons License 2023.06.01 -1 0 89808

Nálunk elég meredek a tó fala és keskenyek a lépcsők, ezért inkább konténerben (gyümölcsös rekeszben) telepítem oda a növényeket, nehogy lecsússzanak földestől. A konténereket meg kikötöm a szegélykőhöz. 

Előzmény: 55judit (89804)
RJancsi Creative Commons License 2023.06.01 -1 0 89807

Hozzánk szinte csak a szele ért ide. Ugyan volt egy rövid zápor, de épp csak megnedvesítette a tetőt, az ejtőcsövön szinte semmi sem folyt le (rá van kötve a tóra de nem jött belőle szinte semmi).

Előzmény: Dezodoros Ede (89803)
Jahno Creative Commons License 2023.06.01 0 0 89806

Nálam semmi nincs ládában, nem érdemes. Telibe sem érdemes, mert úgyis szaporodik és ritkítani kell. Nálam most érdekes módon a rózsák el vannak alul, néha 1-1 tő feljön akkor azt kidobom, szélén is el vannak a frissek és évek óta nem ritkítottam, eléggé önellátó. Csak sógorék szólnak bele itt a szűrésbe meg mindenbe, aztán hagytam is a fenébe, ha nem fogják fel miképpen működik akkor ez van....

nihill01 Creative Commons License 2023.06.01 0 0 89805

Nos, piros pont a tofolia.com -nak, mert Pünkösd ellenére a pénteken megrendelt fóliát tegnap reggel már hozta is a futár, be is raktam egyből a helyére. Szerencsére ez már nem úgy néz ki, mint az ementáli...

Az OBI-s ügy margójára még annyit, hogy amennyire tré volt a fólia, annyira normális volt az ügyfélszolgálat, semmin nem xarakodtak legalább...

Így megvan végre a hétvégi programom :)

Az mennyire elvadult ötlet hogy az aljára a növényeket nem ültető ládába ültetném, hanem "telibe" az egészet? Valiznériát gondoltam egyébként, esetleg még valami egyéb hosszú szárút. Tavirózsát természetesen kosárba.

Tóföld az van 10 zsák véve a projektre. Fölé meg egy vékony 2-3cm réteg gyöngykavicsot gondoltam.

Előzmény: nihill01 (89765)
55judit Creative Commons License 2023.06.01 0 0 89804

Jobb a nyíl füvet konténerben tartani mint szabadon?

Én tavaly betettem a mocsárszintbe pici kerti földet tettem rá, azán köveket hogy ott maradjon. Igaz hogy eltűnt mostanra, de vannak picikék mindenfelé.

A kövek alól jönnek elő a kis levelek. A vízben látszanak olyan pici tövek is, aminek a víz fölé nyúló része még nem jött ki. Van egy szál, ami mélyről bujt elő a lófark mellett.:

Ez a tavaly májusban készített dézsa tó, ez volt az ebihal/béka nevelde, azért van egy kiemelt homokkal töltött serpenyő is benne hogy legyen sekély rész is. Ebbe nem tettem nyíl füvet, idén jelent meg 3 pici tő a homokban. Semmi föld vagy iszap, csak homok.  Nem én raktam rájuk a köveket, mint a tóban sem. Nem értem hogy kerültek ide. Itt is van ami mélyről jött ki a tó aljáról. A nőszirom mellett látszik.

A kert végében a mostani ebihal nevelde 2 hónapja kapott növényeket, ide lehet hogy én hoztam a lófarkat, de akkor még nem volt jele:

Előzmény: RJancsi (89802)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.06.01 -1 0 89803

Eddig együtt "laktak egy vödörben" növekedtek,de most 3 vödörbe raktam szét őket kettesével,hogy jobban növekedjenek.

Még szerencse,hogy kiheverte a tavad a tavaszt :D

Etyek Biatorbágyi felhőszakadásból nem ért oda semmi?Tótöltésügyileg?

Előzmény: RJancsi (89802)
RJancsi Creative Commons License 2023.05.31 -1 0 89802

Minden igyekezetem ellenére kiheverte a tavaszi nagytakarítást. :)

A két nyílfüvet miért raktad külön? Egy vödörben nem fértek el? Épp azon gondolkozom, hogy eddig vödörben laktak a tóba süllyesztve, de át fogom ültetni (pontosabban rakni) egy geotextillel kibélelt gyümölcsös kosárba. Ott talán jobban szaporodnak/terebélyesednek. 

Előzmény: Dezodoros Ede (89801)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.05.31 -1 0 89801

Hasonló a szitu...csak nálam annyi,hogy éppen ma szándékozom utánatölteni a tavat a kútból...a sok csapadék miatt most 135 cm magasan áll a víz a kútban,úgy hogy dőzsölhetek idén víz ügyileg :D ha bármikor utána kell tölteni a tavaknak.

Szép lett a tavad,én még éppen láttam szétkapva is a tavadat,hogy megy az idő...

Előzmény: RJancsi (89793)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.05.31 -1 0 89800

Pillanatnyi aktuál..

ikerpárbékakorsók maxiban :)rejtőzködő tavirózsa :)

RJancsiféle süldő nyílfüvekből egy pár :) ilyenek lettek a gumókból.Még 2 vödörben növekedik a többi is.

Ez milyen fajta lótusz tudja valaki? :D

55judit Creative Commons License 2023.05.31 0 0 89799

Köszi János, ezt most kihagyom. Van víz köpő, van bubiztató, bármelyiket beüzemelhetem ha azt látom nem a megszokott módon ficánkolnak a halak, vagy elkezdenek pipázni. Bár azt nem várnám meg, a bubiztató a tóban maradt, csak kihúztam, pillanat alatt indulhat ha kell.😀

Már naponta 10l vizet hordok a tóba csapról.

Előzmény: RJancsi (89798)
RJancsi Creative Commons License 2023.05.31 -1 0 89798

Tudom a pénz a legkevesebb :) de relatív olcsón lehet napelemes szökőkutat kapni. Nekünk is van egy a tóban, ha süt a Nap akár 50 cm magasra is felköpi a vizet, és a visszahulló cseppek oxigénnel dúsítják a vizet. Energiát nem fogyaszt, illetve a nepelemek megtermelik. Nem is túl nagy, csak 16 cm átmérőjű. A kettővel ezelőtti hozzászólásom fotóján jobb oldalon látszik is.

Előzmény: 55judit (89797)
55judit Creative Commons License 2023.05.31 0 0 89797

szalma/tőzeg kombó volt a maga. 😀

Én még kivárok, nem rakom be a szalma/tőzeget. Érdekel mikorra algásodik be a víz. A fonalas szemlátomást semmisült meg, ami van a köveken, az kell is.😀 A bubiztató is ki van kapcsolva, egyenlőre a halak nem hiányolnak + oxigént.

Előzmény: RJancsi (89796)
RJancsi Creative Commons License 2023.05.31 -1 0 89796

A meseszéptől távol áll, de nem panaszkodom. Most is hiányzik belőle kb. 5-10 cm víz, de idővel biztos pótlódik.

A kezdő tavasoknak mondom bátorításul/vigasztalásként, pár hete még a mi tavunk is először zöld majd barna lett az algáktól, de azon kívül, hogy belógattam az éves szalma/tőzeg kombót a vízbe semmi egyebet nem tettem. A növények beindultak, a tó melletti "szivarfa" is kilombosodott. Az algák meg maguktól eltűntek mint minden évben. 

Előzmény: 55judit (89795)
55judit Creative Commons License 2023.05.31 0 0 89795

Meseszép tavacskád van! Tiszta víz, egészséges növények, és sok cuki béka.

A legjobban azt sajnálom a saját tavamnál, hogy nem tarthatok  nagy lármás békákat. Pedig velük együtt van egy csodálatos varázsa a tónak, a kertnek. 1 kisebb testű mocsárzónában élő békám van, tegnap láttam, elkapott egy darazsat. Ő a víz alatt telet. Nem tudom milyen béka lehet. A mintázata hasonlít a tavi békáéra és a színe is. Tavaly viszont egy világos kávé színűt láttam, azt hiszem erdei béka volt.

A tóból idén is elfogyott az ebihal elég hamar. Csak a kert végében lévő lavórban él az a csapat amit pete korban kimentettem a tóból.

Előzmény: RJancsi (89794)
RJancsi Creative Commons License 2023.05.31 -1 1 89794

Békaszámlálás :D

Előzmény: RJancsi (89793)
RJancsi Creative Commons License 2023.05.31 -1 1 89793

Helyzetjelentés. Nálunk a víz kristály tiszta, lelátni 1 m mélyre. A halak úszkálnak, a békák napoznak, napnyugtakor rákezdenek az éneklésre. :) A nőszirom lassan elvirágzik, naponta mosom róla a tetveket a vízbe a halak nagy örömére. A lófarkak nőnek, a tündérrózsa most kezdett virágozni. Szerencsére a nyílfű és a vízitök is túlélte a tavaszi leeresztést, iszapbirkózást. :) A közönséges tócsagaz már megint elkanászodott, nem győzöm kihúzigálni a vízből. De nagyon könnyen szakad, és ezzel igazából szaporítom is. :(

55judit Creative Commons License 2023.05.30 0 0 89792

Nekem nagy műanyag lavórjaim vannak, tavaly abban próbálkoztam, de azt hiszem jobban járok ha inkább elmegyek havonta a lelőhelyre. Hozok egy nagy zacskóval, azt lavórokba szétosztom, és mehet a tóba is. Jó lenne tudni mikor jelenik meg a vizeken.

Előzmény: tucsok13 (89791)
tucsok13 Creative Commons License 2023.05.30 0 0 89791

OBIs malterkeverő ládában szoktam szaporítani.

Előzmény: 55judit (89789)
csoer Creative Commons License 2023.05.30 0 0 89790

Közel 20 éve használom, és bevált, nem kellett semmi más hókusz-pókusz

Előzmény: 55judit (89779)
55judit Creative Commons License 2023.05.30 0 0 89789

A békalencse szaporításra én is tettem kísérletet de nehézkes. 1 nagy műanyag lavórba félmaroknyi lencse fér. Ha fedik egymást, az alsók elpusztulnak. Csak az marad életben ami szabadon lebeg. Hatalmas felület kellene a szaporításhoz.

Előzmény: tucsok13 (89787)
bkvmt Creative Commons License 2023.05.30 0 0 89788

Persze,úgy gondoltam,hogy tetején egy 10-20 centis kavics fedőréteg alá dolgozom a növények edényeit.

Előzmény: Dezodoros Ede (89786)
tucsok13 Creative Commons License 2023.05.30 0 0 89787

Nálam inkább csak dekoráció volt - az első egy-két év kivételével, amikor még nem volt árnyék, úgy benövik a tavamat a növények, főleg a tavirózsák, hogy nincs rajta szabad felület szinte. 

Korábban volt nekem is vizi jácintom meg sok salátám, de mivel átteleltetni 2 télen sem sikerült nem vesződtem vele többet, ment ősszel a komposztra, és a kezdeti lendület után felhagytam vele. A rucaöröm, kolokán viszont bevált, szépen élnek a tóban, és ha tudok szerezni békalencsét, azt is szoktam szaporítani - a halaim imádják, így külön dézsában tartom.

Nekem nincs szűrőtavam, UV lámpám, csak egy 0-24-ben működő szivattyú jelenti a gépészetet, de kristálytiszta a víz egész évben, látni a tó alját. Néha wc kefével kis fonalast kiszedek meg levágom a tavirózsa sárgább leveleit, ebben ki is merül a karbantartás, köszönhetően a sok növénynek.

Próbáltam én is terasztavat dézsában, de nem tettem bele halat emiatt szúnyogbánya lett. Hallal nem is rossz 5let, csak már a növények belakták a teraszt és nem férne sehova :-/

Előzmény: szentimrei.agnes (89785)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.05.30 0 0 89786

Tegyél legalulra zöldséges ládákat..arra a kavicsos töltést.

Előzmény: bkvmt (89784)
szentimrei.agnes Creative Commons License 2023.05.29 0 0 89785

tücsök, neked is köszönöm a Fitoland tippet, holnap hívom őket is, hátha:)))

Rendeléses-csomagolt szállítást nem szeretnék, valahogy ódivatú vagyok, szeretem látni/megfogni a növényt ami hozzám kerül...

vizisaláta bevált nálad?

Előzmény: tucsok13 (89780)
bkvmt Creative Commons License 2023.05.29 0 0 89784

Igen,ugyan ezen szisztéma szerint fogom én is a szűrő vizszintjét a tó fölé emelni 15-25 ventivel.Onnan "direktben túlfolyásbol" folyik át a tiszta (tisztitott... mint a seregben) viz. A tó túloldalárol nyomatom a szivattyúval vissza a szűrő medencébe a nem tisztitottat. Annyit lóditok a dolgokon,hogy vastag dréncsövön a mosott,de avatott kavics alá fogom nyomatni a vizet,ami kb másfél köbméter . Tetejére a sok növény . Igy a kavics ágyon keresztül feltörekvő  viz már tisztább,mint az alá pumpált. Ezt ásás közben fundálltam ki . Remélem bejön ,ha már rá szántam magam :-)

Előzmény: Dezodoros Ede (89783)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.05.29 0 0 89783

Klassz lesz majd meglátod,jó lesz a szűrőtóval.Én a kidobott földdel emeltem meg a szűrőtavat,hogy magasabb legyen a tónál,és egy enyhe lejtésű csövön és kövön folyik vissza a víz a tóba...a legmélyebb pontról nyomja a szivattyú a koik,shubunkinok,aranyhalak által termelt cuccost a szűrőtóba,hínár,vizilófark,vizinőszirom,feketesás,tavirózsa stb...falja az algák elől a "táplálékot benne".Nagyjából ilyen egy egyszerű szűrőtó ami végzi a dolgát.

Más...

Beindult a bölcsöde... az IBC tartályban kelnek a kis koik,levegőztető megy nekik, az első 10 már ki is kelt :D kb...már csak a többi "ezerötszázhuszonhatnak" kell kikelnie, amilyen szinten meg van rakodva az ikráztató kefe.Holnap már lehet nyüzsögni fog a sok apróság...majd kiderül.

Előzmény: bkvmt (89781)
szentimrei.agnes Creative Commons License 2023.05.29 0 0 89782

köszönöm Imrehajcsi hogy foglalkoztál vele, a vasfának utánanéztem.

Viszont ez egy pici "terasztó"(ejmár, csak egy malterosláda:)), nem szeretnék több vízkiszorító dolgot bele, mindenképp felszínen úszó, zöld növényre gondolok. Évekig funkcionált a kisebb elődje is, ami egy kukazsákkal kibélelt vesszőkosárka volt, áprilistól novemberig a teraszon. Hínár és úszónövény mindig volt benne, 3-4 aranyhal is, szaporodtak is. A víz tiszta volt, sem bubiztató vagy hasonlók, sem vegyszer nem kellett bele.

De ez a vasfa annyira szép...  Van nálad is? hogy vált be?

Előzmény: Imrehajcsi (89769)
bkvmt Creative Commons License 2023.05.29 0 0 89781

Köszönöm a sok jótanácsot,el is indultam lépésröl lépésre. Minden esetre, a legelső hozzászólás okán reggel 9 órakor elkezdtem az előszűrőt megalkotni. délután 13 órára már ki is volt lapátolva a közel kettő m3 föld:-)    Holnap textilezem,és mérem bele a fóliát. Aztán a Dunai sóder,meg a kulé kavics.És ami belefér növény.  Sajnos csak szinteltéréssel tudom megoldani a kert adottságai okán . Igy a betáplálás,és a kifolyatás még kidolgozás alatt van:-)

tucsok13 Creative Commons License 2023.05.29 0 0 89780

Még most indul a szezonja az úszó cuccoknak, nekem sem jelentek még meg az úszó növénykéim.

Salátát nem teleltetek, innen szoktam rendelni, de még nincs, érdemes figyelni: https://www.tuja.hu/webaruhaz/catalogsearch/result/?q=v%C3%ADzisal%C3%A1ta

(ők jó áron adják)

Szokott még lenni a XXII. kerületi Fitolandban úszó vízinövény, és itt is van nagy választékban, plusz szuper családi program, mi minden évben megyünk, nagy választékban lehet kapni vízinövényeket (és másokat is, valahogy mindig megtelik az autó..): 

https://www.programturizmus.hu/ajanlat-europai-disznoveny-kertmuveszeti-napok-nemzetkozi-kiallitas-vasar-karolyi-kastely-fehervarcsurgo.html

Előzmény: szentimrei.agnes (89768)
55judit Creative Commons License 2023.05.29 0 0 89779

Igen, az árpaszalma-tőzeg gyorsan hat, tavaly használtam én is. Most a hínár tett rendet.🙂

Előzmény: csoer (89777)
55judit Creative Commons License 2023.05.29 0 0 89778

Az enyém teljes napon van. Tavaly készült, még tenni kellett bele algairtót, de mióta sok benne a hínár, szép tiszta a víz. A télen és kora tavasszal volt a fonalas alga, de már az is egész pici van a köveken. Szerintem ennyi kell is. 

Tegyél hínárt, hagyd elszaporodni. Tiszta lesz a víz, a halak is szeretnek közte úszkálni.

Előzmény: bkvmt (89776)
csoer Creative Commons License 2023.05.29 0 0 89777

Szerintem a víz PH-ja magas, 7 környéke.

Érdemes lenne kissé savanyítani a vizet, algáknak az nem kedvez.

Én híve vagyok a vegyszermentességnek és a természetes anyagoknak. Mint minden évben, így most is raktam be árpaszalma-tótőzeg kombinációját és szépen működik.

Előzmény: bkvmt (89772)
bkvmt Creative Commons License 2023.05.29 0 0 89776

Kösz.Ez a "kevés " is hasznos tanács. Napos a hely valóban,éppen ezét zöld szűrő hálót feszitettem fölé, ami hasznos,de nem javit a tó látványán.. Az előszűrőn már gondolkodtam,valszeg meg is valósitom.Már látom,hogy a hirtelen 5lettöl vezérelt kivitelezést jobban át kellett volna gondolnom,vagy akkor kellett volna inkább tanácsokat kérnem.

Előzmény: Dezodoros Ede (89775)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.05.28 0 0 89775

Ettől azért komolyabb szűrővel próbálkozzál,vagy csinálj a tavad végébe fél- egy köbös szűrőtavat,tele hínár vizilófark stb...ami "megeszi az algák elől a tápanyagot"és akkor nem kell semmi csodaszer löttyöt öntögetni a vízbe...ez lehet kiinduló pont vagy jó tanács...a többi rajtad függ...elég napos helyen van a tavad ha jól látom....ez sem egy előny...partmellé sekély zónába tegyél békakorsót ahogyan "izmosodik" úgy segít be a szűrésbe...tavirózsáktól max csak egy kis árnyékolást várhatsz.Most röviden ennyi.

Előzmény: bkvmt (89772)
55judit Creative Commons License 2023.05.28 0 0 89774

Balatonkenesén a kikötő legelején mindjárt ahogy elérjük Balatont a gyalogúton, folyik bele egy kis ér. Kikövezett a meder, de van mocsári növényzet, és mindig vannak békák és siklók is. A békák ott üldögélnek, megszokták az embereket, valószínű egy hosszabb nyelű merítővel tudnál is kivenni.

Előzmény: The Dark Side of the Moon (89773)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2023.05.28 0 0 89773

Sziasztok!

Budapest környékén bárhova elmegyek tavi, vagy kecskebékáért és ebihalért! :-)

Előre is köszönöm!

A napokban az 51-es út melletti patakot próbáltam tesztelni, de az olyan steril, hogy az már zavaró...

Kirándultam a Cserhátokba és ott sem volt (gyerekkoromban bezzeg...). Mi van itt?

Korábban a Balatonról hoztam, de onnan már nem merek a sötétzöldek miatt.

Kezdek aggódni... Már csak 4 db békám van, ebből 2 már aggastyán. Nem csendesek, de mi lesz jövőre?

bkvmt Creative Commons License 2023.05.28 0 0 89772

Üdv mindenkinek.  Algával kinlódok,mint sokunk:-)  Tavasszal lecseréltem kb erős 1/3 át a viznek,és állott kerti vizzel pótoltam. ( durván 2  m3 lehetett. Azonnal nyomattam bele Pond nevű kotyvalékot,a megfelelő mennyiségtöl némileg többet is.  Most 2. hete "szint válltott":-)  Nem zöld,hanem barna...ami még undoritóbb a zöldnél is.. Most amivel csak lehet szűröm a vizet mindeféle alkalmatosággal. Van valakinek valami tuti tippje,hogy csökkentsem ezt az állapotot? Ez az 5. éve,(mióta fő állású nyugger lettem) hogy kiástam a gödört,és kibéleljem tófóliával.Első 2 évben a fonalas,tavaly már a zöld spenót,idén a barna rozsdaszinű alga keseriti az életemet.. Tudom elég sokmindentöl függ,de valami támpont,ahonnan elindulhatnék.

55judit Creative Commons License 2023.05.28 0 2 89771

A nyíl fű mégis csak előjött, a tavirózsa virágzik, a víz tiszta. Mi kell még? Már csak a rucaörömre és a békalencsére várunk.😀

Imrehajcsi Creative Commons License 2023.05.26 0 0 89770

Ha a vasfába van egy 5-6centis lyuk ,abba bele lehet tenni valami sás vagy törpe gyékény félét, vagy fekete sást mondjuk ami lebeg fában, és a gyökere szűrné a vizet. A gyökér ha nagyon megnő simán vissza lehet vágni.

Előzmény: szentimrei.agnes (89768)
Imrehajcsi Creative Commons License 2023.05.26 0 0 89769

Lehet bele tenni egy nagyobb darab vasfát,ami félig kint van az ágaival a víz felett, jó formásat, ami mondjuk fordított U alakú és abba a halak be tudnak bújni és még jólis néz ki. Vagy több kisebb vasfából építeni nekik egy barlangot. Arra lehet mohât is tenni.

Előzmény: szentimrei.agnes (89766)
szentimrei.agnes Creative Commons License 2023.05.26 0 0 89768

utánanéztem már hetekkel ezelőtt, megértem és elfogadom. Bár csak 1 tő kellett volna, azt is mindig kordában tartottam ebben a kis cuccban.

Azóta is keresek helyette mást, bármit, nem a virág számít, pl. vizisaláta, az is jó lenne erre a célra.

Budapesti vagyok, személyes átvétellel szeretnék valamit, kertészetből vagy akárhonnan. Vagy nincs úszónövény, vagy nem elérhetők, nem veszik fel a telefont, megkeresésre nem válaszolnak.

Előzmény: RJancsi (89767)
RJancsi Creative Commons License 2023.05.26 0 0 89767

Valóban "betiltották", mert nem csak invazív faj (tömeges elszaporodása elnyomja az őshonos vízi növényeket), de oxigént vesz fel a vízből és ez tömeges halpusztulást okozhat. Szerintem keress rá más, legálisan tartható és szaporítható úszó vízinövényre pl. kagylótutaj (vagy vízisaláta), rucaöröm,  békatutaj stb. Bár tény, hogy ezeknek nem annyira látványos a virága, de jót tesznek a víznek  és a környezetnek.

Előzmény: szentimrei.agnes (89766)
szentimrei.agnes Creative Commons License 2023.05.26 0 0 89766

sziasztok, kocatavasként kérdeznék.

Ez csak egy terasztó, de évek óta szuperál. Tavasszal összerakom, beáll, jönnek a halak, hínárt is kapok. Majd novemberben a halak a szaporulatukkal vissza ahonnan kaptam. A "tó"(ami egy malterosláda) és egyebek kipucolva a fásszínbe, vizipálma vissza a szobába, a törpegyékény áttelel a pincében, lizinkát a kertből szedek, visszaültetem.

Most is összeraktam, egyetlen amit évente vennem kellett, a vizijácint, mert ez tisztítja a vizet, és ez alatt tudnak elbújni a halak.

Idén vizijácint nem kapható sehol. Több kertészetben kérdeztem, azt mondják az eu betiltotta, mert invazív.

Van ötlet, hol kaphatnék, vagy egyéb javaslat?

nihill01 Creative Commons License 2023.05.26 0 0 89765

tofolia.comlett végül, 1mm igen.

Addig is amíg megérkezik, ásom át az öntöző fejeket a kertben, hogy a tó területét minél jobban kivegyem a belocsolt területből.

Amúgy sem volt optimális az öntözési terület elosztása e nélkül sem. Legalább most rendbe lesz rakva az is.

Előzmény: Dezodoros Ede (89764)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.05.26 0 0 89764

Na az a lényeg,vissza adták az árát.Melyik cégtől rendeltél? 1 mm-es fólia lesz?Ja...ilyen időben jó a sör a fóliázáshoz :D jobban idomul a fólia a partvonalhoz :D

Előzmény: nihill01 (89763)
nihill01 Creative Commons License 2023.05.26 0 0 89763

Vissza igen.

Új fólia megrendelve.

Sör behűtve.

...

Előzmény: Dezodoros Ede (89762)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.05.26 0 0 89762

Na mi lett a "nótavége" ? Vissza adták a fólia árát?

Előzmény: nihill01 (89759)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.05.24 0 0 89761

https://www.tofolia.com/ Merem őket ajánlani...innen rendeltem a tófóliákat,amelyek nem áruházi vásárlásból vannak a tavakban, nálam ..még árban is jobbak a másik linken lévő fóliáknál.

tucsok13 Creative Commons License 2023.05.24 0 0 89760

Nézd meg a weboldalt amit javasoltam, jó szívvel ajánlom őket.

nihill01 Creative Commons License 2023.05.24 0 0 89759

Persze, eszemben sincs ebből így tavat csinálni. De csere biztos nem lesz belőle, ebből a fóliából nekem ne adjanak másikat helyette. Vissza a pénzt és veszek máshol más fajtát...

Előzmény: Dezodoros Ede (89758)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.05.24 0 0 89758

Minden nehézség ellenére vidd vissza ezt a fóliát cserére,mert kb "százezerszer fogod" megbánni ha beépíted és évről évre problémák  lesznek vele...én biztosan ezt tenném...pár nap már nem oszt vagy szoroz egy kertitó életében!De mindenki tapasztalva (vagy hibáiból)tanul ha tanul...és (vagy ) meg kell tudni hallani a "jó szót"!

nihill01 Creative Commons License 2023.05.23 0 0 89757

Ugyan nem vagyok fólia szekértő, de ezek számomra teljesen egyértelműen gyártási hibák. Lyukasztásra, "szórakozásra" utalási nyom nincs rajta, szerintem lehet buborékos volt az anyag vagy valami darabok kerültek bele (?) mittomén, de ez anyagában ilyen lyukas, ez nem utólagos sérülés -szemre legalábbis mindenképp.

Természetesen már jeleztem az OBInak a problémát, csak a gond az, viszonylag messze van az áruház és nem kevés benzin és mégtöbb idő lenne visszavinni, azt nem is számolva hogy 2 kert osztályos kolléga segített berakni a kocsiba, itthon ugyanez érdekes lesz. De majd leírom hogy hogy alakult az ügy. Csak az az idegesítő, végre itt a jó idő, és megint áll minden a tóval kapcsolatban :((( kitudja meddig...

Előzmény: Dezodoros Ede (89754)
Jahno Creative Commons License 2023.05.22 0 0 89756

Márkanév.

Előzmény: RJancsi (89751)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.05.22 0 0 89755

Egyértelműen vissza kell vinni,aztán nagy hangon kicseréltetni...vissza kell hogy vegyék...

Előzmény: tucsok13 (89753)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.05.22 0 0 89754

Vidd vissza ezt ki kell hogy cseréljék!!! Nem tudom melyik OBI forgalmazta ezt a fóliát...a székesfehérváriban még mindig jót sikerült venni,de gondolom mikor kimérte és hajtogatta az "áruházi kolléga"lehetett látni ha több helyen lyukas a fólia....ezzel szerintem valaki szórakozott...valami " jó indulatú boltos gyerek"...magától nem lesz ilyen egy tófólia.

Előzmény: nihill01 (89750)
tucsok13 Creative Commons License 2023.05.22 0 0 89753

Nekem 1 db (!) ekkora lyukon folyt el naponta 5-8 cm víz, és szét kellett bontani miatta a tavat.. ha rám hallgatsz, ezt inkább most kidobod, és szerzel olyat, ami nem lyukas. (én visszavinném hogy kenjék a hajukra, selejteset adtak el, és akkor nem is buksz rajta)

pl. https://www.tofolia.eu/

nihill01 Creative Commons License 2023.05.22 0 0 89752

Ez jó :) beüthettem volna a translatebe előtte :)

Viszont ha most meg elkezdek xarakodni a fóliával, nyár végére lesz kész a tó :(

Eddig is az eső miatt 1 hétig csak néztem a kiásott medret, haladás helyett.

Előzmény: RJancsi (89751)
RJancsi Creative Commons License 2023.05.22 0 0 89751

A "Heissner" nem "szűrő"-t jelent, legalábbis az OBI-nál? :-(

nihill01 Creative Commons License 2023.05.22 0 0 89750

Nesze nekem OBI-s Heissner fólia :(

43m2-re 32db jelzést tettem fel :(

Imrehajcsi Creative Commons License 2023.05.21 0 1 89749

Azért kicsit árnyalnám a képet bár a tóból ivókról van szó,de ha fészek is van a közelben érhetnek meglepetések. Volt amikor 4-5 méterről már támadtakminket, a vêgén már fájdalmunkba röhögve rohanunk el egymás után, igaz ez egy kâtránytetős fészer volt, de akárhová beköltözhetnek,nálam most a vadszőlőt nézegetik valamiért.

RJancsi Creative Commons License 2023.05.21 0 2 89748

Nálunk két éve jelentek meg az első tőrös darazsak a tó körül, de még inkább a selyemakác virágai körül repkedve. Már nagyon várom őket. Félelmetes kinézetű hatalmas rovarok, de teljesen békések, egész közelről meg lehet figyelni őket és ügyet sem vetnek az emberre. A "sima" darazsakat én sem kedvelem, nyáron alig lehet a teraszon enni, mert nem csak az édesre jönnek, de a húst kifejezetten szeretik. És ha az ember elkezdi elhessengetni őket, akkor egyre mogorvábbak. Ezt is megértem, én is morcos lennék ha el akarnák venni a kajámat, a mini agyuktól nem lehet elvárni, hogy tisztában legyenek a tulajdonviszonyokkal. A házban én vagyok a főnök, de a kert még mindig inkább az övéké. Meg kell tanulni a természettel/természetben együtt élni másokkal még ha csak egy pók vagy darázs is az. 

Előzmény: Dezodoros Ede (89747)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.05.21 -2 1 89747

Nem bántják az embert 99.9%-ban a darazsak de inkább 100%...nagy ritkán...szakmából kifolyólag  mikor padláson,tetőn dolgozva repülgettek akár felém vagy körülöttem,soha nem támadott meg pl egy db sem 1984 óta,amióta dolgozom...de kertitó parton sem otthon, sem másnál,és egyéb vízpartokon sem.Egy eset volt mikor ilyen földi-darazsaknak ráléptem a fészkükre,és beszakadt alattam a föld  2 db megcsípett akkor ha úgy vesszük akkor is én voltam a "behatoló",de azok agresszívebbek a nagyobb társaiknál."Spirituális berkekben" úgy mondják amitől félsz azt bevonzod,mert a félelem az negatív hit...de működik pozitív irányban is :) akár "tudatosan"tudva akár véletlennek gondolva" de nagy eséllyel megtörténik...mikor nem is számítanak rá az emberek.

Előzmény: tucsok13 (89734)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.05.21 -1 0 89746

Tavaly ilyenkor már így nyílott a tavirózsa...idén jól el van maradva...csak kifejlett bimbók vannak egyenlőre.Ebben a pár nap jó időben azért beindultak jól a lótuszok is végre.

55judit Creative Commons License 2023.05.21 0 0 89745

Köszönöm, akkor még reménykedek.

A kis vízköpő békámat lehet hogy nem üzemelem be. Nagyon gyenge a motorja, alig csurdogál a víz belőle, szerintem nem sokat érő. Bár, nem volt mellette oxigénhiány a tóban tavaly. De sokszor kellett szétszedni, kifújni belőle a szutykot, macerás. A bubiztatót kikapcsoltam egy hete, most a halakat figyelem meddig érzik jól magukat így. Lehetséges hogy a sok tócsagaz termel elég oxigén? Kiderül.

Előzmény: tucsok13 (89744)
tucsok13 Creative Commons License 2023.05.21 0 0 89744

Nem, még nincs semmi vízen úszó, csak a tavírózsák levele kezdett feljönni.

Előzmény: 55judit (89739)
Imrehajcsi Creative Commons License 2023.05.21 0 0 89743

Ha nagy a kert meg lehet próbálkozni a kert távol eső végében egy kis pancsolót ásni, jó eséllyel oda fognak csapatban járni a darazsak , mert az ember által háborítatlanabb mint a bejárathoz, teraszhoz közelebbi, de egy kettó oda is járni fog nem lehet előttük a légteret lezárni.

Imrehajcsi Creative Commons License 2023.05.21 0 0 89742

Ott van például a Riot ha csak a kép bájtmérete korlátozott, nagyon jól megtartja a kép felbontását miközben a fájlméretet redukálja és még a hajadat se kell félteni.

Imrehajcsi Creative Commons License 2023.05.21 0 0 89741

Van valami bogár ami egy karélyt kivág a tavirózsából és abból jön ki a lárva.de erősenfejlődő növényen nem tud nagy kárt okozni kivéve ha nagyon sok van egy helyen.

Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.05.21 -1 0 89740

Hát akkor vigyázz,mert manapság már drágába kerül egy paróka :D akkor inkább legyen dzsuvás az oldala(valamilyen)szinten :D de amikor tavasz után beáll a vízminőség,lényegtelen szempont.

Előzmény: tucsok13 (89736)
55judit Creative Commons License 2023.05.21 0 0 89739

Még szeretném tudni, hogy nálad van-e már rucaöröm? Tavaly sok volt, szeretem de idén még nem látom csak olvastam a tó aljáról a spórákból éled újra. Vajon mikor?

Előzmény: tucsok13 (89735)
55judit Creative Commons License 2023.05.21 0 0 89738

Idén valószínű már nálam beáll az egyensúly. Csak fonalas alga van, az is csak a köveknél és a nagyon sekély részeken, de minimális. Nem zavaró, és valóban természetességet ad a tónak, nem látszik a fólia sem. Viszont tiszta a víz, látszik a tó alja is.

55judit Creative Commons License 2023.05.21 0 0 89737

Köszönöm kedvességedet és minden válaszodat kérdéseimre.

Képek alapján a rágás leginkább a csiga kártételére hasonlít. A postakürt csiga nagyon elszaporodott, lehet hogy valamelyik közülük garázdálkodott. 2 levél van megrágva. Most még feltűnő mert kevés levél jött még a felszínre.

tucsok13 Creative Commons License 2023.05.21 0 0 89736

Sterimobozással biztosan nem árt, de hogy én a 14 m3-es tavamat pár évente kipakoljam és kitakarítsam az kizárt, így is látom az alját, és az algák egyáltalán nem zavarnak, ettől természetes az összkép. (de csak időszakosan vannak, aztán eltűnnek amúgy is) Mondjuk mire én a köveket lemosnám, kihullana a hajam..

Előzmény: Dezodoros Ede (89718)
tucsok13 Creative Commons License 2023.05.21 0 0 89735
Előzmény: 55judit (89719)
tucsok13 Creative Commons License 2023.05.21 0 0 89734

(egyébként nálam nem a tó kritikus, hanem a levendulák - gyakran meg se lehet közelíteni a levendulabokrokat, amikor virágoznak)

Darázsirtót - hivatalost - akkor kell és lehet hívni, ha beköltöznek mondjuk a padlásra, szigetelésbe, nekünk volt ilyen eset. De a kertből kitenni nem lehet őket sajnos, meg kell szokni a jelenlétüket.

Előzmény: tucsok13 (89733)
tucsok13 Creative Commons License 2023.05.21 0 0 89733

Sajnos nincs megoldás rá, a víz vonzza a darazsakat, szitakötőket, szúnyogokat. Én nappal nem megyek le a tóhoz, esténként meg nincs ez a probléma. Nálunk gyakran a teraszra sem lehet kimenni dinnyével vagy édes cuccal mert azonnal megjelennek a méhek, darazsak. 

Előzmény: 55judit (89730)
tucsok13 Creative Commons License 2023.05.21 0 1 89732

Lebutítva. Az iphone magas felbontású képeit kis felbontásban átküldöm emailben magamnak és azt engedi feltölteni :-(

Előzmény: Dezodoros Ede (89720)
55judit Creative Commons License 2023.05.21 0 0 89731

Rettegek a darázstól, és ezt nem tudom legyőzni. Másrészt ha érik a füge, az ismerősök nem csak a teraszon ülnek, mennek a kertbe is, van aki kisgyerekkel. Most meg hogy tó is van, mindenkinek az az első hogy megnézze a halakat. Egy kerttől azt várjuk hogy ott érezzük jól magunkat, és ne a feszültség forrása legyen. Engem már sokszor megcsípett a kisebb fajta darázs, volt hogy a fűben is ráléptem. Hamar el tudom mulasztani a fájdalmát, és fel sem dagad. De az óriástól nagyon félek, és féltem az ismerősöket is. Senkiről nem tudom milyen hatást váltana ki náluk a csípés, és pont nálam történjen meg hogy a mentő is akkor jön ki mikor már megfulladt az illető, hát ezt nem élném túl.

Tehát olyan megoldás után érdeklődtem ami nekem és a darázsnak is megfelel. De ha ti se tudtok ilyet, akkor se kell a földbe döngölni. Ezt nem rád értettem.

Előzmény: Imrehajcsi (89729)
55judit Creative Commons License 2023.05.21 0 0 89730

Nem túlzol egy kicsit mikor a minden megöléséről írsz?😀

A darázsról írtam, amitől rettegek. Főleg mióta a farm című műsorban az egyik női szereplőt - most a neve nem jut eszembe - megcsípte egy óriás darázs tavaly nyáron, miközben mozdulatlanul álltak és hallgatták a műsorvezetőt. Ott volt orvosi segítség, hívtak mentőt is ami perceken belül megjelent, mégis a nő már fulladt mire elszállították. Láttam. Ezt nem lehet megcáfolni.

Ez előtt úgy tudtam ha csak nyugodt mozdulatokat teszünk a darazsak közelében, nem támadnak meg. Viszont az eset után valósággal rettegek tőlük.

A fügénél megoldottam hogy olyan fajtákra cseréltem le a bokrokat, amire kevésbé megy a darázs. + az aszalódó szemekere védőtasakot teszek. Így a darazsaknak se esik bántódása. A tónál is egy számukra is kedvező megoldást szeretnék, a kérdést azért tettem fel mert nem ismerek ilyet, de szeretnék, bízva abban hogy lesz aki tud távoltartási módszert és nem kioktat. Elárulom neked egyébként rovarbarát kertem van, de senki nem várhatja el tőlem hogy rettegve menjek ki a szeretett kis kertembe. 

Előzmény: sza_attila (89728)
Imrehajcsi Creative Commons License 2023.05.21 0 0 89729

Ha nincs a családban kimondottan csípésre allergiás akkor nagy baj nem lehet. Én nyakig benne szoktam nyulkálni és körülöttem százasával a méhek, mivel valami közeli méhész vagy nem tesz ki friss vizet, vagy ez jobban ízliknekik, becsukott száj, és kerülve a hirtelen karcsapásokat sosem támadtak meg eddig. A darazsak is mintha értenék,hogy ez a borostás félmajom alak tölti a vizet a tóba ne bântsátok. :D de azokat is meg lehetérteni akik félnek , vagy a gyerekeket nehezebb megtanítani,hogy ne csapjodjanak.

sza_attila Creative Commons License 2023.05.21 0 0 89728

Békés együttélés egymás mellett, ember, állat, rovar, növény. Ez a kulcsa a bolygó fenntarthatóságának. Elképzelhető, hogy az ember van a tápláléklánc tetején, de azért nem ölhet meg mindent maga körül.

A darazsak nyáron szomjasak. Inni jönnek, nem titeket támadni. Az a baj, hogy az ember mindig magából indul ki. Hidd el, a darázs jobban fél tőled, mint te tőle. Egész évben köztük vagyok, virágzó növényeket metszünk, rajzanak körülöttünk a rovarok, senkinek nem lett eddig semmi baja. 

Előzmény: 55judit (89726)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.05.21 -1 0 89727

A tóhoz mindenkinél inni mennek a darazsak...ezért nem a csapdába... főleg szárazabb időben...ezért ez a kérdés nem(is) lehet kérdés senkinél sem...ivás után felszállnak elrepülnek...nálam vize(ek)mennyiségéből kifolyólag rengeteg szokott lenni, senkit sem zavar...

Kb úgy tekints rá mint sivatagban az oázisra,akár ember szemszögből gondolkodva.Megoldás? Békés egymás mellett élés .

Nálam néha csigák(is) megrágják a tavirózsa levelet,egész kicsi csigák is a kúpos csigák.Meg néha bogarak.

Előzmény: 55judit (89726)
55judit Creative Commons License 2023.05.21 0 0 89726

Bár senki nem válaszol a kérdéseimre, azért még egyszer utoljára bepróbálkozok.

Tavaly nappal szinte megközelíthetetlen volt a tó a darazsak miatt. A fészket mindig keresem, ha találok megszüntetem. Rakok ki csapdát. Fügénél működött, de az is vonzotta a darazsat. Bár sok belement, de kint is sok körözött. A tónál egyáltalán nem mennek darazsak a csapdába. Idén is kezdenek szaporodni a tó körül. Mi a megoldás?

Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.05.20 -1 0 89725

Nálam most is van egy kis poszáta fészek a tóközeli csodasövényben,szorgalmasan hozzák a fiókáknak az ennivalót a szülők.

Előzmény: Imrehajcsi (89724)
Imrehajcsi Creative Commons License 2023.05.20 0 0 89724

Van akinél már nevelkednek fiókák a tó körüli cserjékben? Nâlam caci ismét tönkretett egyet, leràngatta a fáról. Most azt tervezem, hogy a tó melletti meghalt nagy tuja törzseire futtatok fel vadszőlőt borostyánt, hátha azon nem tud felmenni a tojásokért. Olvastam egy cikket, amiben a cac nyakörvét befújták uv festékkel, amit a madarak egyből észrevesznek és így hamarabb el tudnak menekülni. Érdekes leírás volt, a madarak látásâról, feltehetőleg 100x több színárnyalatot látnak, csodálatos lehet a madarak szemszögéből a növényvilág és a tó.

55judit Creative Commons License 2023.05.20 0 0 89723

Az aranyhalak időnként egymás hegyén-hátán a növények között mintha vergődnének. Ebből lesz az ikra? De ott van a legkisebb is.

Ami zavar, hogy nem látok egy szál rucaörömöt se, nem jön fel a kolokán, és nincs békalencse. A nyílfű is odavan, pedig azt nagyon szerettem. Ha tudnám a békalencse mikor jelenik meg hoznék, ismerek egy lelőhelyet. Nagyon szeretik az aranyhalak. A hangyapetét és az apró meztelencsigát is.😀

Előzmény: The Dark Side of the Moon (89722)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2023.05.20 0 0 89722

A halak készülnek a nászra. Nálam is így van.

Ha nem zavarják őket már napokkal előbb kivonulhatnak a növények közé, ahol ívni fognak. Nálam főleg az aranyhalakra jellemző ez, kisebb mértékben az aranykárászokra. Aztán amikor eljön az ideje, akkor "berobban" a fülledt erotika és akkor már egyértelmű lesz! :-)

55judit Creative Commons License 2023.05.20 0 0 89721

A következő kérdésem, ki tudja mikor jelenik meg a tavon a rucaöröm? A békalencsét meg se kérdezem, azt biztos hogy mind megették a halak ősszel.

Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.05.20 -1 0 89720

Nem tudom ti hogyan csináljátok a képfeltöltéseket,de nekem már csak ilyen "facebook által lebutított képeket" enged feltölteni,egyébként mindig azt akarja tegyem fel az Indára,ha megakarom a képeket osztani,mert eredeti kiterjesztésben nem engedi...ami még normális kép is lenne...

Előzmény: Dezodoros Ede (89718)
55judit Creative Commons License 2023.05.20 0 0 89719

Mi rághatja meg a tavirózsa levelét?

Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.05.20 -1 0 89718

Nálam ilyenek a nem steril tavak :) ezek a képek  mind mind másik tónak a növényei és vízminősége,ami mondjuk 3 évente van sterimózva,fullra kitakarítva az alja iszapügyileg,és mégsem akvárium(ok) :D

Előzmény: Dezodoros Ede (89717)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.05.20 -1 0 89717

Ilyen  nálam a nem steril tó és nem akvárium.

Előzmény: The Dark Side of the Moon (89710)
tucsok13 Creative Commons License 2023.05.19 0 0 89716

Talán andezit? Nem mészkő, mert azt vitettük el, kőtörőfejjel bányászták ki a tó helyén, egy mészkődomb tetején lakunk. És a medert nagyon alaposan elő kell készíteni, arra nagyon figyeljetek - nekünk egy picike kavics bement a geotextil és az egyébként prémium, vastag tófolia közé, egy kisujjnyi lyuk keletkezett a víz nyomásától, és folyamatosan ment el belőle a víz. Első év után garanciában szétszedték, az összes követ ki, fóliát kijavították majd visszapakolták.. egy pici kavics miatt :-(

Ami szerintem érdekes az a szélének a kialakítása - szerintem ezt nem csinálják jól sokan, hogy nincs meg ez a kis perem körbe, ezt érdemes ellesni a profiktól talán, emiatt tettem fel a képeket. A vízsszintes peremen megmaradnak a kövek, alatta meg már nem látszik a fólia. 

Előzmény: nihill01 (89715)
nihill01 Creative Commons License 2023.05.19 0 0 89715

Igen valahogy így gondoltam, csak nekünk nem akkora a tó hogy ilyen nagy kövek használhatóak lennének benne.

tucsok13

Ez gyönyörű! Ezek milyen fajta kövek az oldalán? (Mondjuk ekkora kövekhez is kicsi lenne a medrem ahogy nézem)

Hétvégén végre jó lesz az idő, tudom végre fóliázni... egész héten semmit nem lehetett csinálni az eső miatt.

Előzmény: sza_attila (89712)
tucsok13 Creative Commons License 2023.05.19 0 1 89714

A mienk így készült - ez mondjuk a leginkább költséges, mert full köves:

Előzmény: tucsok13 (89713)
tucsok13 Creative Commons License 2023.05.19 0 0 89713

Teljesen egyetértek, én pont így állok hozzá. A fonalast ha nagyon zavar wc kefével kicsit kiszedem néha.

sza_attila Creative Commons License 2023.05.19 0 1 89712

Jó az elgondolásod a lejtős oldalfallal, de amennyiben eléggé mélyet akarsz, úgy nőni fog az átmérője, értlemszerűen. Ha van elég helyed, ám legyen.

Te valami ilyesmire gondoltál?

Nem gömbölyű kővel megoldható, a 60 fok viszont meglehet, sok lesz. Fennáll a veszélye, hogy lezuhannak a kövek a mélybe. Gömbölyű kővel kivitelezhetetlen.

Ahogy a többiek is irták, idővel az alga szépen megoldja a gondot, a fekete fólia szinét is elváltoztatja, szerintem nem lesz zavaró. Továbbá a vizinövények is sokat takarnak, ha jól fog a tavad működni, örülni fogsz, hogy a tavirózsa hagy szabad vizfelületet...

Előzmény: nihill01 (89690)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2023.05.19 0 0 89711

Ja és ha érkezik sok-sok ebihal, azok kizabálják a fonalas algát! :-)

The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2023.05.19 0 0 89710

Fonalas alga nálam csak tavasszal van, múló állapot.

Ráadásul a fonalas alga nem a víz rossz minőségének az indikátora. Sőt az iszap, az üledék is a természetes tó része, csak a szinten tartása a fontos. Hozzátartozik a tóhoz, ha nem akarunk steril tavat. Én nem akarok.

Volt akváriumom több is. Az más történet, de a kerti tó nem akvárium. :-)

Előzmény: Dezodoros Ede (89706)
tucsok13 Creative Commons License 2023.05.19 0 0 89709

(a hab a tetején a Greenman pond, azért mentem most le, hogy beletöltsem -  idén nem jött az iszapolós ember, gondoltam, kipróbálom, egyelőre kristálytiszta a víz, látszanak az alján a kavicsok)

Előzmény: tucsok13 (89708)
tucsok13 Creative Commons License 2023.05.19 0 0 89708

Csináltam friss képeket. 

Előzmény: tucsok13 (89707)
tucsok13 Creative Commons License 2023.05.19 0 0 89707

Elolvastam, és továbbra sem értem. Az én tavamban sehol nem látszik ki a fólia, kövek vannak mindenhol. Évente 1x jön az ember és szivattyúzza az iszapot. Az algát a köveken nem bántja senki, szépen beállt, a fólia nem látszik sehol. Nem értem, miért kellene magasnyomásúval csapatni akár a fóliát, akár a köveket, pont attól jó, hogy belepi az alga és nem látszik.

Előzmény: Jahno (89702)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.05.19 -1 0 89706

Fonalas algát ami oda nő rendesen az oldalára ,és a fugázatlan kő közé berakódott egy cuccokat,ami mondjuk 3 évente történő tó takarítással van megszüntetve ,megnézem mire jut bárki  sterimo nélkül :D  mert egyébként meg ha így nincs megcsinálva nudli a tótisztításnak nevezett dolog :D

Előzmény: The Dark Side of the Moon (89705)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2023.05.18 0 0 89705

Vizsugarral?

A finom iszaphoz meg eros vizsugar sem kell.

Előzmény: Dezodoros Ede (89704)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.05.16 -1 0 89704

Nem fent...hanem a meredeken kirakott tóoldalt (kell) lesikálni,iszaptalanítani...ha úgy csinálja a tavat,ahogy írta!

Előzmény: tucsok13 (89701)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.05.16 -1 1 89703

Folicoll ragasztó teljesen jó...de az is napos jó időben ajánlott,én a Folicoll-os ragasztáshoz még kiegészítésképpen FBS szilikonnal is húztam egy csíkot mellé...biztos ami biztos alapon...kiválóan tart évek óta.

Előzmény: nihill01 (89698)
Jahno Creative Commons License 2023.05.15 0 0 89702

Na majd akkor olvasd el egy kávé után is, amit írt.

Előzmény: tucsok13 (89701)
tucsok13 Creative Commons License 2023.05.15 0 0 89701

Bocs, de már miért kellene lesikálni? Nálam körben kő van, eszembe nem jutna a magasnyomásúval a tónak a környékére sem menni. A medencéhez igen, de a tónál pont az a lényeg, hogy benőtték a szélét a növények, bevonta az alga és a moha.

Előzmény: Dezodoros Ede (89692)
Imrehajcsi Creative Commons License 2023.05.15 0 0 89700

Ahol a jég szétlyuggatta, a lyukakból más növények nőttek ki, még a fóliát is eltakarták, ahogy elbokrosodtak.

Imrehajcsi Creative Commons License 2023.05.15 0 0 89699

Annak idején én is csak "megnaggyáztam" a tervezést és kiásást, de a természet, a növények átformálták olyanra ami nekik ideális. Ahol a rengeteg esőtől bemosódott, oda megtelepedett másfajta növény, átalakítva az egésznek a formáját. Utólag se csinálnám másként, sőt kifejezetten tetszik, ahogy a természet véletlenszerűen alakítja.

nihill01 Creative Commons License 2023.05.15 0 0 89698

Na igen, kész lett a meder, rögtön meg is jött az esős idő :( de hétvégére hátha megjavul, jelenleg azt jósolják legalábbis.

Egyébként azért ekkora tavat ástam mert ekkora hely volt rászánva. A fólia meg majd ahogy kijön :) Mindenesetre ha túl sok leeső csík maradna, majd szélesítem a sekély részt akkor.

A terv az hogy a zsinórral kimért 520x640-et felkerekítem 600x700-ra és annyit veszek, és így elég lesz a 6m szélességű fólia is.

A ragasztással mi a helyzet, mert egy kis patakot is tervezek mindenképp, az alá viszont a maradékokból összeragasztott fóliát akarom tenni, ahogy Jahno is említette lejjebb. Persze nem ilyen puzzle szerűen összefóliázottra gondolok, de ha 2-3 részből össze tudnám ragasztani ami kell, akkor annak nem vennék külön fóliát.

Szóval mennyire időtállóak a ragasztott részek, kell-e aggódni miattuk bármiért? Ilyet találtam hogy Ubbink tófólia ragasztó ami van is a környékünkön.

Előzmény: Dezodoros Ede (89696)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.05.14 -1 0 89697

Na most aztán panasz ne legyen ám,hogy nincs eső :D szerintem már annak is van kertitava akinek sosem volt ennyi víz után :D

RJancsi mi a helyzet IBC-k tele lettek?  :D

Előzmény: Dezodoros Ede (89696)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.05.14 -1 1 89696

Számolj csak még rá a "rá hagyott fóliára" is....mert majd meglátod,(ha TE FÓLIÁZOD) hogy amikor bekerül a fólia,víz feltöltéskor még mindig húzza lefelé szépen a víz tömeg a fóliát,ahogyan igazodik,és helyenként, sarkonként akár lehet nem is keveset.Meleg napos jó időben fóliázd majd...mikor ellágyul,jobban igazodik is ha lágyabb a fólia. Amúgy én pont  fordítva csináltam volna... a tómedret ástam volna fólia mérethez igazítva :)  mikor anno a legelső tavat csináltam még...ösztönből is a tavat ástam fólia mérethez.

Amúgy jó az OBI-s fólia ...nálam pár tó abból van...ugyanúgy bírják mint a másikak,amik tófóliás cégtől vannak.

Előzmény: nihill01 (89694)
Jahno Creative Commons License 2023.05.13 0 0 89695

Zsinóros módszer jó, 1mm-es is jó aztán ha marad 1 méteres csík akkor lehet miből patakot építeni.

Előzmény: nihill01 (89694)
nihill01 Creative Commons License 2023.05.13 0 0 89694

Tófólia mérettel kapcsolatban is kérnék tanácsot, mert elakadtam.
A kiásott meder szélessége 420cm a legnagyobb mélysége 100cm
A neten talált módszer alapján 420+2*100+2*50(ráhagyás) = 720cm
Zsinóros módszerrel végigmérve a mederprofilt a legkevésbé optimális helyen viszont 520cm-t mérek.
????
Mit rontok el? Vagy mit nem veszek figyelembe?

Ugyanígy a hosszúság 530cm, azaz 530+2*100+2*50= 830cm, zsinórral a profil viszont 640 cm

Mi alapján számoljak? Mert ez pont az a határ hogy 6m vagy 8m széles fólia legyen, és azt nagyon nem akarom hogy a 8-asból 2m megmaradjon a végén.

Illetve az OBI-s HEISSNER fólia az vállalható minőség (az 1mm-est gondoltam)?

nihill01 Creative Commons License 2023.05.13 0 0 89693

Köszi, ilyen tanácsokért jöttem ide, nem célom hülyeséget csinálni, pláne hogy nem is értek (még) hozzá.

Átgondolom mindenképp.

Előzmény: Dezodoros Ede (89692)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.05.13 -1 1 89692

Gondolj bele,hogy a tavadat(ha) tenyérnyi kővel körberakod,pár évenkénti tisztításkor mekkora meló lesz gyökérkefével körbesikálni :D ...mert lesz ám rajta mindenféle lerakódás gazdagon, ugyanúgy mindent ellepő,alga-fonalas alga stb...sterimóval pikk-pakk levereted... a tófóliát.... de az oldalán  a köveidet nem fogod tudni azzal mert szanaszét veri a magasnyomású,ha csak hátulról megpöttyözöd ragasztásképpen...arról nem is beszélve,ha nincsen kifugázva a kő,minden dzsuva,iszap stb... oda is berakódik,hogyan tisztítod majd ki?Fogkefével? :D

Te tudod...vagy nem...

a döntés a tied :) meg a szívás is ha úgy jön ki....csak egy tipp volt vagy akár  jó tanács...nagyon ne szívd mellre...

The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2023.05.13 0 0 89691

A tofollia vizszint alatti resze egy honap mulva nem fog latszani. Minek takarni? Bevonja az alga.

nihill01 Creative Commons License 2023.05.13 0 0 89690

Köszönöm a válaszokat!

Jahno
A meredek alatt kb. 60 fokot értek, azért nem függőlegesre ástam. Persze lehet ez is sok de ebben a méretben akkor nem lehetett volna ilyen mélyet csinálni (nem pont ovális lesz a meder, kicsit L alakú). De mindegy is mert abból tudok kiindulni ami most van.

Dezodoros Ede
Nem steril tavat akarok, hanem tele növényekkel, halak pedig csak módjával. A természet helyett viszont én akarnám bedolgozni az oldalakat, mert ami képeket találtam a neten azon nem tetszik a tó mélyén sem a kilátszó fólia. Ízlés kérdése tudom, mindenesetre kövezni akarnám mindenhol lehetőleg.

The Dark Side of the Moon
Igazából most egyelőre a kérdésem a vízszint alatti kövezésre vonatkozna, de az is sorra fog majd kerülni amit rajzoltál. Valami ilyet gondoltam én is hogy a fólián kő, utána kicsit meg van emelve a fólia vége, köszi a részletes rajzot róla.

Ami tervem van most, ha nem állnak meg a kövek oldalt maguktól (de lehet akkor is), akkor PUR habos ragasztásra gondoltam. Webshopokban találtam fekete tavi kő ragasztó PUR habot, akkor gondolom a sima is ugyan így használható, annyi hogy az nem fekete. (láttam is valami videóban hogy sima habbal ragasztanak vízeséshez köveket ahol nem látszik ki a hab csak alulra kell)
Vettünk már nagyobb tufa köveket, szerintem néhányat szétvésve elég sok kb. tenyérnyi darabhoz lehetne jutnom, kérdés persze hogy ez mekkora munka lenne.
Vagy találtam olyat még hogy 50+os kulé kavics, azzal kirakni az oldalát esetleg, 1-1 pötty habbal megtámogatva hátulról hogy biztosan ne omoljon össze. Közé meg 4-8-as gyöngykavics ahol nagy rések lennének.

Ezekről mi a vélemény, mennyire elvadult ötletek?

The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2023.05.12 0 0 89689

Én így találtam ki. Sehol nem látszik a fólia.

Előzmény: nihill01 (89686)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.05.12 -1 0 89688

Hát ha a vízszintes részeket körberakod kővel(gondolm ez a terv),semmi sem fog kilátszani belőle,ha pl körben 1 lapát szélességben 5-10 cm mélyen lesz még víz és kő...utána fordítod ki a fólia széleket és földdel,növényzettel takarod stb...

a meredek részt a  víz alatt,meg a "természet" bedolgozza hamar,kivéve ha nem steril tavat akarsz,ami állandóan magasnyomású mosóval,tóporszívóval van takarítva.

Jahno Creative Commons License 2023.05.12 0 0 89687

De ha ez a terv, akkor miért lett meredek a fala? 

nihill01 Creative Commons License 2023.05.12 0 0 89686

Sziasztok!

Az a kérdésem lenne, a tó oldalfalát hogy és milyen kövekkel érdemes leburkolni?
(ott járunk most, hogy a meder már ki van ásva, nagyjából 5-6m3 lehet, 1m max mélységgel, most fogom venni bele a fóliát)
A vízszintes részekre kavics és tufa "sziklák" fognak menni, de a meredek oldalakra egyelőre nincs még ötletem. De nem akarom hogy ott (igazából sehol sem) kilátszódjon a fólia.
Köszönöm!

RJancsi Creative Commons License 2023.05.10 -1 0 89685

Ha nem kuruttyol akkor biztos lány. A fiúk ezzel hívják a lányokat. Akkor is ha nincsenek a közelben. A remény hal meg utoljára...

Előzmény: W140S300TD (89683)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.05.10 -1 0 89684

Ha "elég szép nagy"...jó eséllyel lány...vigyél neki legalább 2 db kisebb felnőtt  békát,abból jó eséllyel egyik fiú lesz ,és majd "trombitálni fog" :D felfújja a pofáját :D és béka nász lesz...meg majd kis békák.

Kitartó volt ha ilyen messzire elugrált hozzád.

Előzmény: W140S300TD (89683)
W140S300TD Creative Commons License 2023.05.10 0 0 89683

Nekem csak 1 db kecskebéka van a tóban már 3 éve. Mindig ott telel ki. Nem tudom honnan került bele, talán a tőlünk 800 méterre lévő patakból sétált át.  Mára már elég nagy, szép zöld háta van, de egyedül van szegény és nem is kuruttyol. Azt sem tudom fiú, vagy lány, hogy milyen párt hozzak neki.

Képet nem enged feltölteni a rendszer

Előzmény: Dezodoros Ede (89682)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.05.09 -2 0 89682

Trilláznak a varangyok...brekegős koncertet a tavi békák,kecskebékák  adnak...nálam mostanában elég komolyan nyomják :D a szomszédaim legnagyobb örömére :D

Előzmény: real_geri (89681)
real_geri Creative Commons License 2023.05.09 0 0 89681

hosszú volt igen, azt hittem valami fonal esett a tóba.

És aranyos hangja van, azt hittem még kicsi azért nem olyan brekegős

És a tóban víz alatt volt egész télen, mozdulatlanul

Előzmény: The Dark Side of the Moon (89679)
55judit Creative Commons License 2023.05.09 -1 0 89680

Én eddig csak 1-1 zöld varangyot, barna varangyot, és erdei békát láttam nálam. A barna varangy a tóban telelt gyökerek között. 3 nagy petecsomó volt, ebből 2 egyforma, a 3.-ban kisebbek maradtak a peték egészen kikelésig. Nem fonalszerűek voltak, hanem kerek csomók. 2 csomóból szedtem ki kevés petét arra számítva hogy legalább ezekből legyen béka, mert tavaly a tóból rövid idő alatt szinte mind eltűnt. Idén szintén meg tudnám számolni már hányan vannak. A lavórban viszont mind megvan és nőnek. Növényzet is van nekik, búvóhely és homok. Attól tartok éhen vagy az oxigénhiányba halnak meg. Igaz hogy sokszor kis tócsában is látni ebihalakat, de az egyáltalán nem biztos hogy meg is érik a béka kort.

Előzmény: The Dark Side of the Moon (89679)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2023.05.09 0 0 89679

A kuruttyolós az béka. A varangy nem kuruttyol. nagyon aranyosan ciripel.

Ha a petecsomó hosszú szalagszerű volt, akkor az varangy pete, ez eléggé jellemző rá.

A Neked modellt állt jószág amúgy szerintem is barna varangy volt.

Előzmény: real_geri (89677)
real_geri Creative Commons License 2023.05.09 0 0 89678

egyszerű ember vagyok: "Nem "igazi" béka" szerintem meg vízben van és brekeg = béka :D 

Előzmény: RJancsi (89673)
real_geri Creative Commons License 2023.05.09 0 0 89677

Köszi, alga van bőven, hiszen itt a tavasz, süt a nap

Akkor a fiú a kisebbik, ami kint kuruttyol a parton, és a 3x akkora az anyuka a tóban?

RJancsi, nem tudom mi az igazi és mi a fake-béka, ez a vízben telelt át, még le is lettem szólva, hogy az nem létezik, mégis télen amikor algát szedtem ki a jéghideg vízből, ott lapult a gyökerek alatt, majdnem kivettem az algacsomaggal együtt.

Ez is csak nyáron esténként sétált ki a tóból, amúgy mindig benne ül, kb 20-30cm mély részen

Előzmény: The Dark Side of the Moon (89676)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2023.05.09 0 0 89676

Örülj neki, az ebihal a tavat "tisztíccsa"! Nagy mennyiségű algát képesek felzabálni, gyorsan nőnek, sok energia kell, abban meg kevés van. És ezt (is) "szeressük" bennük.

Előzmény: real_geri (89670)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2023.05.09 0 0 89675

Békáéknál a nagyobb a néni. :-)

Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.05.09 -1 0 89674

Ha tudja hogy tavad van meg látott már ebihalat...egyszerű a szomszédodnak a "matek" :D

Nálam van egy csomó tó...de tavaszi petézéskor látok max varangyot,év közben soha.Sőt idén még petézni sem jöttek.Nem maradnak még a környéken sem,kifejlődés után.  

Előzmény: real_geri (89672)
RJancsi Creative Commons License 2023.05.08 -1 0 89673

Ez varangyosbéka. Nem "igazi" béka (azokat hívják annak amelyek soha nem hagyják el a vizet). Csak szaporodáshoz keresnek valami állóvizet, tavat vagy akár egy nagyobb pocsolyát. Először a "szülők", majd ha teljesen kifejlődtek a kis békák is szétszélednek a környéken. De jövőre a maradék béka mind vissza fog jönni, ha tetszett nekik a tavad. Nekem évekig tartott, míg az összes környékbeli varangyot össze nem fogdostam és nem köktöztettem el jó 4 km-re tőlünk. Azóta csak az általam "preferált" igazi békáink vannak (kecskebékák) ismeretlen összetételben. :)

real_geri Creative Commons License 2023.05.08 0 0 89672

Majd a szomszédoknál fapofát vágunk

"tényleg béka van a kertetekben!?!? fantasztikus! Honnan jöhettek??!?" :D

Előzmény: Jahno (89671)
Jahno Creative Commons License 2023.05.08 0 0 89671

Mind szétszéled, általában ebből egy béka sem marad ott nyárra.

real_geri Creative Commons License 2023.05.08 0 0 89670

Üdv, békasereg indult meg a tóban. Még ősszel láttuk, beköltözött egy jó öklömnyi békuci, a jelek szerint az volt a hím, mert a nőstény lehet a kisebb, amit tavasszal fotóztam, és most olyan 1743db ebihal úszkál a tóban. 1m3 kb, pár koi meg szürke ismeretlen tipusú hal van benne, ők nem eszegetik majd fel őket? Ha nem akkor itt lesz nekem ennyi béka minusz amit a szűrő megeszik?

Vagy majd elmászkálnak a szomszédba, vagy a kutyák eljátszanak velük mikor kijönnek a szárazra?

76timi Creative Commons License 2023.05.08 0 0 89669

Dönci a fotogén :D

Imrehajcsi Creative Commons License 2023.05.05 0 0 89668

A madarak, rigók szeretik, mert a tuja alatt az avarra dobva és belocsolva rámegy sok rovar, amit kifordít az avar alól, igazi csemege, annyira élvezi sokszor, hogy mintha hasbeszélne, halkan énekelget turkálás közbe :D

Imrehajcsi Creative Commons License 2023.05.05 0 0 89667

ÉN most  az iszappal próbálom a tujákat és a cseresznyét megturbózni, hátha. Csak rohadt nehéz kiszedni, olyan mintha betont markolnék kifele.

RJancsi Creative Commons License 2023.05.04 -1 0 89666

Mire ideérnek a felhők már kipotyog belőlük a víz. A legutóbbi "tófeltöltő" esők óta (bő két hete) felénk nem igazán esett, csak szemerkélt. 

Előzmény: Dezodoros Ede (89665)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.05.04 -1 0 89665

Jó képek! Meg PT 1976-nak is jók a pillanat képei...

Gondolom most nálatok sincsen  vízhiány...24 mm esett az éjszaka felénk...tavak tele...vízzel és békapetével is...aranyhalak kergetőznek,úgy hogy minden rendben.Hétvégén felköltöztek Zalából az indiai lótuszok is az új helyre,úgy hogy mit kívánhat az ember még? :D Egy robot fűnyírót :D most meg annyira nő a fű,hogy nem győzöm nyírni.

Előzmény: RJancsi (89664)
RJancsi Creative Commons License 2023.05.04 -1 0 89664

Néhány mai fotó. A halak nem voltak igazán aktívak, a békák örültek a néha-néha előbukkanó Napnak. 

RJancsi Creative Commons License 2023.05.04 -1 0 89663

Látom téged sem került el a fonalas alga, de mint a kép mutatja békakomát ez nem különösebben zavarja. :)

Előzmény: pt1976 (89662)
pt1976 Creative Commons License 2023.05.04 0 0 89662

Pár szösszenet :)

És Dönci, a szelíd brekkencs :)

Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.05.03 -1 0 89661

Judit! (55)Jubilálsz lassan a tavaddal :) harag nincs...remélem minden rendben van tóval, növényekkel stb...már biztosan klasszul beállt minden.Fotót tegyél majd(ha gondolod) ...biztosan beindultak a növények már...Nálam fügék klasszul nődögélnek,a lány kiwi is,a fiú "megadta magát" már sajnos tavaly.

Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.05.01 -1 0 89660

Szia!

Csináld nyugodtan jó lesz az.

Előzmény: KAti (89657)
RJancsi Creative Commons License 2023.05.01 -1 0 89659

Nem tájidegenebb a tófóliánál, szükséges "rossz". Még akár hasznos is lehet búvóhelynek a halivadékok, ebihalak számára. 

Előzmény: Rezsee (89658)
Rezsee Creative Commons License 2023.04.30 0 0 89658

Nekem kicsit ,,tájidegen", de működik. Egyik ismerősnek így van ,,beszegve" a tó kerülete, úgy, hogy a vízbe is belelóg részben.

Előzmény: KAti (89657)
KAti Creative Commons License 2023.04.30 0 0 89657

Sziasztok tavasok,

új ház, új tó. Sajnos úgy alakult, hogy a part egy jó részén látszik a fekete fólia. Arra gondoltam, a méregdrága kavicsos fólia helyett műfűvel takarnám el a partot a vízszint alá valamenyivel. 

Csinált valamelyőtök már ilyet? Ha nem, akkor is érdekel, mit gondoltok erről a megoldásról.

Köszi, Attila

RJancsi Creative Commons License 2023.04.28 -1 0 89656

A pedigrés papa... 

A mamája egy hétköznapi "paraszt" cirmos volt. 

Őkelme meg ilyenre sikeredett: :)

Előzmény: RJancsi (89655)
RJancsi Creative Commons License 2023.04.28 -1 0 89655

Földre szállt angyal? Inkább egy lusta jól tartott kedvenc. Egész nap ott a száraz kaja a tányérjában, akkor eszik amikor akar. Este meg kap egy zselés/aszpikos tasakos macskakaját. Sosem volt rászorulva, hogy vadásszon magának ennivalót. A szülei lakásban tartott macskák voltak, azoktól nem tanult meg vadászni. Szerencséjére. :) 

Előzmény: Imrehajcsi (89654)
Imrehajcsi Creative Commons License 2023.04.28 0 0 89654

Akkor az egy igazi földre szállt angyal. Amik ide járnak ölni, azok lehet valami elfajzott, erdei vadmacskának a keverékéből valók, a méretük sem egy sima ház macska mérete. Amikor pár hete ölt, aznap is esett a hó, eső, mégis eljött ölni. Nem zavarta a sár, víz.Szerintem a halat is úgy vihette el, hogy nyakig benyújtotta a mellső lábait, a hasával meg támaszkodott, máshogy nem tudta volna elvinni. De azon se lepődnék meg, ha bement volna mint egy tigris.

RJancsi Creative Commons License 2023.04.28 -1 0 89653

A mi macskánk ha csak nedvesen fel van törölve a padló úgy járkál mintha parázson tenné. Minden lépés után megrázza mind a 4 lábát. Ha odakint esett az eső és vizes a terasz inkább ki sem megy, csak ha már nagyon szólítja a "szükség" (bármikor bejöhet a házba, de macska WC nincs rendszeresítve, ott a kert). De a halak/békák sem izgatják, simán elballag a tó mellett mintha ott se lenne. Bezzeg ha a szomszéd fájának tetejére száll egy madár, akkor rámereszti a szemét és hang nélkül elkezd mozogni a szája mintha csak némafilmben lenne. :) De még egyszer sem láttuk madarat fogni, időnként egy-egy gyíkkal játszik, de ha rászólunk azt is elengedi. 

Előzmény: Imrehajcsi (89650)
CBNora Creative Commons License 2023.04.28 0 0 89652

Macskája válogatja. A mieink úgy isznak, hogy közben beleállnak a vizes tálba (több cm mély a víz), szeretik kavargatni is a vizet. Az egyik sokszor úgy iszik, hogy bemártja a lábát a vízbe, lenyalja, újra bemártja és így tovább.

Egy másik meg néha játékból belecsap egy nagyot tálba, és nézi, hogy folyik a kicsapott víz. Aztán újra belecsap és nézi.

El tudom képzelni, hogy ezek halásznának is, de nincs mit, nincs a közelben kerti tó, úgyhogy nem probléma, hogy szeretnek pancsolni.

Előzmény: Jahno (89651)
Jahno Creative Commons License 2023.04.28 0 0 89651

Macska? Átlagban a párás fűszáltól is prüszköl. Fél milliméteres vízből már csak iszik, bele nem fog lépni az biztos.

Előzmény: Imrehajcsi (89650)
Imrehajcsi Creative Commons License 2023.04.28 0 0 89650

Macskás tagoktól kérdezném, hogy a macska mennyre sekély vízbe megy be? Vagy egyáltalán nem lép be még az iszapos, 2-3 cm mély vízbe sem? Kicsit át kell alakítani a tó szélét, hogy ne tudja kivinni a halakat ha a part közelébe úsznak.

RJancsi Creative Commons License 2023.04.28 -1 0 89649

El nem tudom képzelni, hogy békából felesleg legyen. :) 

Előzmény: Dezodoros Ede (89647)
Rezsee Creative Commons License 2023.04.28 0 0 89648

Ha már felajánlások... 

Még mindig érdekelne 8-10db aranyhal, mert tavaly valami 1/3-ára redukálta a kis tavam állományát. Picit nagyobb (8-10cm) méretűekre gondoltam, sporttársi áron. 

Zalaegerszeg vonzáskörzetéből... 

Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.04.27 -1 0 89647

Te és Pepita vagytok a "sor elején" ebihal vagy béka ügyben :) utána úgyis jelzek itt a fórumon ha felesleg lesz.

Előzmény: RJancsi (89646)
RJancsi Creative Commons License 2023.04.27 -1 0 89646

Ede békáiból néhányat hagyj meg nekem lécci-lécci-lécci! :-D

Előzmény: The Dark Side of the Moon (89645)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2023.04.26 0 0 89645

Bekat, ebihalat atveszek mennyisegi korlat nelkul!

:-)

Előzmény: Dezodoros Ede (89644)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.04.26 -1 0 89644

Dícséretes dolog,hogy közben közben néha "új" fórumozók szólalnak meg,ez is azt bizonyítja,hogy szerintem sokan olvasnak de nem igen szólnak  hozzá a fórumtémához,pedig klassz kis fórum lehetne "ittendék" :) és nem csak szinte mi próbálnánk életet lehelni RJancsival a fóruméletbe :D mert biztos,hogy másoknál is történnek dolgok amiket mi is szivesen olvasnánk...nem is beszélve pl egy pezsgő fórum életről.

Más...PEPITA! Tisztelt művész úr :) hívtalak este párszor,kíváncsi lettem volna a véleményedre,alkottam szintetizátoron pár számot...kíváncsi lettem volna a "hangnemre" természetesen tudom :) majd máskor :)

Az ismerőseim tava(i) fullon vannak ...így nem lesz náluk bővítés hal ügyileg.

Megint más... a békák megtisztelték az új tavamat és telepetézték alaposan :) jobban mint bármelyik másikat, így mondhatom nem hiába csináltam...az élet bőséggel válaszolt az alkotásomra :)

W140S300TD Creative Commons License 2023.04.26 0 0 89643

Én tavi aranyhalból túlszaporulat miatt kb. 40 darabot ajánlok fel ingyen elvitelre Debrecenben.

Főleg a kis ivadékokat, de ezek is 1500-2000 forintért vannak a kereskedőknél.

Előzmény: PEPITA (89642)
PEPITA Creative Commons License 2023.04.26 0 0 89642

Sziasztok! 

Egyik ismerősömnek aranyhalból olyan szaporulata van, hogy el is ajándékozna belőle kB 25 halacskát és 2 pontyot.

Ha valaki szeretne szóljon, legkésőbb a hétvégén el kell hozni őket, Budapest XVII. Kerületből. 

Szép napot: PEPITA

Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.04.24 -1 0 89641

Itt kemény ívás volt a halaknál,és petézés a békáknál,akkora koncertek voltak a hétvégén,hogy a 100 tagú C zenekar kutyafüle hozzá...:D vagy 30 db tenyeres nagyságú kecskebéka mondta a magáét...a koik porszívóztak a növények közt szokásukhoz híven,ikra ritkítást végeztek...zajlik a viziélet rendesen.Vizitök nem kényes majd újrahajt.

Előzmény: RJancsi (89638)
RJancsi Creative Commons License 2023.04.24 -1 0 89640

Nálunk még meg sem jelentek. Sőt, a békáink sem tesznek semmi "ráutaló magatartást", hogy változtassanak ezen. 

Előzmény: 55judit (89639)
55judit Creative Commons License 2023.04.24 0 0 89639

Idén megint eltűntek az ebihalak a tóból. Csak 1-2-t látok néha. Galambon, cinkén és egyéb apró madáron kívül semmi nem jár oda. Csak az aranyhalak ehetik meg őket. Még szerencse hogy egy halmentes edénybe mentettem ki 2 féle petecsomóból is 1-1 darabkát, és ott már vígan növögetnek az ebihalak.

RJancsi Creative Commons License 2023.04.23 -1 0 89638

Ma szépen sütött a Nap, békaszámlálást tartottam. 7 db volt a legtöbb, amit egyszerre láttam. Ebből egy kicsi (pár cm) van, a többi kifejlett példány. Ma már beszélgettek is egymással, bár még elég bátortalanul. A tó melletti sövényben évek óta egy rigópár fészkel, sövény-nyírás előtt mindig megnézem van-e tojás/fióka a fészekben, mert akkor van indok elhalasztani a kertészkedést. :)  A tó kezd magához térni, szemmel láthatóan napról napra tisztább a víz, a lófarkak már kb. 10 centire kiállnak a vízből, a nőszirom is elkezdett hajtani. Sajnos a vizitököt megviselte a két-három hét szárazság, hiába volt a rizóma víz alatt a levelei mind leszáradtak. Remélem magához fog térni és újra kihajt. A nyílfű még nem jelent meg, de elég sok hagyma volt az ültető vödörben, idővel csak megjelennek azok is. 

Előzmény: Dezodoros Ede (89637)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.04.23 -1 0 89637

Pedig nálad a tó előtti "sövénykerítés"jó sűrű...oda is betudna menni a macska ha pl madárfészek lenne benne?

Lehet tetszik neki az ecet illat :D meg a bolhaírtás :D

Megkezdődött a béka nászés aranyhal ívás :) a koik máris "porszívóznak" dülöngélnek a növények,takarítják el az ikrákat,de lehet a következő hidegfrontnál azok is leívnak,ilyenkor nálunk mintha a szél fújná a növényeket,úgy döngetik,meg megy a kutatás az ikrákért,békapetékért.

Előzmény: RJancsi (89635)
Imrehajcsi Creative Commons License 2023.04.23 0 0 89636

Ezek szerint kezdi megszokni. Feltehetően nálatok is madárfészek lehet, vagy áll építésalatt. Emiatt megy kitartóan vissza. Sajnos a tavas kertek vonzzák őket, a folytonos madár hang miatt, ivás fürdő közben simán elkapja, vagy a még röpképtelen fiókákat a bozótban.

RJancsi Creative Commons License 2023.04.23 -1 0 89635

Nem tudom mennyi egy átlag paraszt kandúr rövid távú memóriája, de "kedvenc" foltos látogatónk ma is megkapta 20%-os ecet bolhaírtóját. Egy darabig ismét nem látogatja meg a kertünket. De 1-2 hét után mindig újra próbálkozik. Lehet, hogy tényleg bolhaírtás miatt tér mindig vissza? :)

Előzmény: Imrehajcsi (89634)
Imrehajcsi Creative Commons License 2023.04.23 0 0 89634

Van itt is rigó 10+ éve, ökörszem meg minden. Csak még mindig egyedül van, amióta a macska elvitte a családját, sokszor 40-50 percig egyfolytában a fa tetején dalol. Most madárbirs, tűztövis stb. telepítésével próbálom könnyíteni a szaporodásukat, megmaradásukat. Remélem a tűztövisbe be tud fészkelni, mert oda már pukkandúr kicsit nehezebben tud majd bebújni. Vagy ha kellően elvetemült, négylábú kaktuszként távozik.

RJancsi Creative Commons License 2023.04.23 -1 0 89633

A fene tudja, hogy a tó miatt vagy sem, de nálunk is örvendetesen sok madárféle megfordul. A tóban leginkább fekete rigót és gerlét látok fürödni, más madár nemigen fordul elő a partján. Inkább a kertben látom őket. 

Előzmény: Dezodoros Ede (89632)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.04.23 0 0 89632

Oda fészkelt egy kisposzáta a kertiházikó melletti csodasövénybe kb 2 m magasra,ha éppen ott ülök vagy ülünk,sem zavarja ...ül a fészkében és énekel :) tőlünk 2 m-re csoda szép hangja van egyébként .Egy okkal több,hogy regulázzuk a tókörnyékére látogatni akaró "cirmosokat" :)  és nem cirmosokat :D évről évre egyre több madárfaj látogat oda a tavak miatt,vagy éppen telepszik le a környékre,szerencsére.Tök jó dolog ha éppen esti lazulásképpen ott űcsörög az ember,és éppen egy tengelice pár oda repül a szűrűtóhoz inni,közben egy széncinege pattog a kerítésen,kerítés melletti farakáson  ugrál egy kis ökörszem,a fekete rigó fürdik a sekélyrészen a tóban...oda repül az örvösgalamb pár inni, ők sem félősek egyáltalán vörösbegy nézelődik az ágon közben,ilyen epizódok elég sokszor vannak,és még sorolhatnám más fajokkal is... más is megtapasztalta már,hogy a tó miatt bővül a madárvilág nála?

Előzmény: Dezodoros Ede (89631)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.04.20 0 0 89631

Jó formáció...és nem is kicsi a tómeder.

A régi nicked rövidebb és jobb :)

Előzmény: pacsepa (89625)
RJancsi Creative Commons License 2023.04.20 -1 0 89630

Közöm semmi, de nekem is jobban tetszik/tetszett a régi. :)

Előzmény: tucsok13 (89629)
tucsok13 Creative Commons License 2023.04.20 0 0 89629

Sose bírtam megszokni az újat:-)

Előzmény: The Dark Side of the Moon (89627)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2023.04.20 0 0 89628

A visszamosásra egyébként én is gondoltam, de a 75-ös PVC csövön visszadugott tömlővel.

Az előre elhelyezett perforált cső az nem jutott eszembe. Ezt alkalmazni fogom, köszönöm! :-)

25 mm-es PVC-U csőből berakom.

Előzmény: RJancsi (89621)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2023.04.20 0 0 89627

Véletlenül visszaállítottam a régi Nick-emet! .-D

pacsepa Creative Commons License 2023.04.20 0 0 89626

Most nézem, az első fényképen éppen a szkimmert tesszük be! :-)

pacsepa Creative Commons License 2023.04.20 0 0 89625

Nem, semmiképpen nem juthat a tó vize vissza a kútba. Nem lenne szerencsés a víz talajvíz védelme miatt, de a kút is elkoszolódna idővel.

Te ha jól emlékszem építőmérnök vagy, én meg építész (alias pacsepa). :-)

Szóval ahogy azt tetőszigeteléseknél szoktuk csinálni, a kútgyűrűre a tó PVC szigetelése szépen fel lett vezetve a tó vízszintje fölé úgy 20-25 cm-el.

van róla fényképem, amit munka közben csináltam, majd megkeresem és felteszem ide megnyugtatásod végett. De ami biztosan jelzi, hogy igazam van, a kútban a vízszint most úgy 3-3,5 méterre van a peremtől. Régebben ez 1 méterrel volt feljebb. Sajnos a mértékadó talajvízszint ennyivel csökkent... :-(

Most csak a fóliázás előtti képet találtam, hogy el lehessen képzelni a tó geometriáját.

Ott a kút amire rákerült egy beton fedlap és még arra egy gyűrű. A legfelső gyűrű a középső támasza a kb 11-12 méteres hídnak és a gyűrűben vannak a kerti locsolórendszer szivattyúja és egyéb gépészet, meg vezérlések.

A szuez szifonnal megoldott szkimmerről találtam egy régi jeges képet. Mikor volt utoljára ilyen tél? Az állandó vízfolyás miatt nem fagyott be a -20 fokban sem...

Két 90 fokos PVC könyökkel lehet a vízszintet is szabályozni vele.

Ez meg a mikroszivattyú megoldása. Természetesen a talpszelep ki van herélve, nekem csak a szűrője kellett.

Előzmény: RJancsi (89623)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2023.04.20 0 0 89624

A tó tulajdonképpen túltöltött állapotban van. A forgatott víz mennyisége miatt itt elég nagy áramlás van, ami lehúzza a víz felszínéről a mocskot.

Jelenleg:

A szkimmer (szuez szifon) már a tó építésekor be lett építve, csak most egy szikkasztóba viszi a vizet. Ezt azért csináltam így, mert a mikroszivattyút 0-24 órában járatom, tehát ezen keresztül ment és megy el a fölösleges víz. Amikor a felszínen sok kosz összegyűlik, akkor időnként ráindítom a kútban lévő nagy szivattyút (van az is benne). Ilyenkor akkora vízáramlás lesz, hogy a szkimmer pereme fölé megy a víz kb 5-6 mm-el és így szinte beszippant mindent, lehúzza a felszínről a mocskot. A szikkasztó azonban ennyi vizet nem tud elszikkasztani, gyorsan feltelik, tehát a tisztítást csak pár percig tudom csinálni.

Tapasztalatom szerint 1500 liter/h vízátfolyásnál már hatékonyan szedi le a vízről a koszt a szkimmer.

Most a különbség, hogy a vizet nem a kútból töltöm, hanem forgatom, tehát a szikkasztót nem terhelem.

Az első hordóban az ülepítés lényege, hogy a bekerülő iszapból a felgyorsuló víz a csőben kidolgozza a gázokat, így a hordóhoz érve a víznél nagyobb sűrűségű szilárd szemcsék a hordóban lelassuló vízben leülepednek. Így a durvább szennyeződéseket már itt kiszűröm úgy, hogy ez a legkönnyebben tisztítható része a rendszernek. A következő szűrés már egy finomabb szűrés és majd a tapasztalat eldönti akár meg is szüntethető. Finom szűrést, mint amilyen egy raschel háló direkt nem szeretnék, mert ez nem cél. Nem a tó vizét akarom tisztítani, hanem a tetejéről leszedni a mocskot. Ezért lehet, hogy nem lesz szükség a 2. fokozat üzembe helyezésére sem.

Ha benne lenne a hordóban egy nagyobb hatásfokú szűrő, akkor az 50-100 cm vízoszlop nem lenne elég a gravitációs működéshez. Nyomószivattyú kellene.

Előzmény: RJancsi (89621)
RJancsi Creative Commons License 2023.04.20 -1 0 89623

És a tóból nem kerülhet víz a kútba? Mert az nem túl egészséges a talajvízre nézve.

Előzmény: The Dark Side of the Moon (89622)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2023.04.20 0 0 89622

Még annyit, hogy a tavamon lévő híd középső támasza egy régi gyűrűskút.

Eleve innen csurgat vizet egy törpeszivattyú a tóba, ide vezetem a szűrő-vízforgató szivattyúját is.

Előzmény: The Dark Side of the Moon (89620)
RJancsi Creative Commons License 2023.04.20 -1 0 89621

Nem egészen értem, az első hordóban mit szeretnél ülepíteni? Mert a szkimmer eleve a víz felszínéről fölözi le az úszó szennyeződést, ami ülepedni szeretne az nemigen jut bele. Én már az első hordóba tennék valami fizikai előszűrőt, pl. raschel hálót. A kulé kavics meg nem sokat szűrne, ellenben a bele rakódó iszapot csak a kövekkel együtt tudod kitakarítani ami elég fárasztó. Én valami olyanban gondolkodnék mint a medence szűrők: a második hordóba durva homokszűrő aminek az aljára perforált visszamosó csövet raknék. Évente egyszer kétszer visszamosnám a homokból az iszapot, ilynekor a mosóvizet a kertbe engedném hígtrágyaként. 

Előzmény: The Dark Side of the Moon (89620)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2023.04.20 0 0 89620

Ez évi tófejlesztési projekt:

Az első lépcső egy ülepítő, ami a nagyobb szennyeződéseket kiszűri, a másodikban 3-6 cm-es kulé lenne a szűrőréteg.

Azért szántam rá magam a szűrésre, mert egyrészt tele van a t*k*m a környékbeli nyárfák virágzásával és amikor nyáron felmelegszik a víz, akkor a szerves anyagok bomlása miatt az aljzatról felszakadnak iszapdarabok és a felszínen úsznak, ami ronda. A víz zöldülése nem zavar, tavasszal ez normális (lásd lentebbi macskás képen éppen ez az állapot van). Május közepéig kitisztul a víz, tehát ezt nem terveztem kiszűrni, bár valószínűleg azért valamennyit ebből is fennakad.

A beásott hordók előnye, hogy olcsók és nagyon könnyű tisztítani, zagyszivattyúval kiszivattyúzni a trutyit. A tetejüket egyben körbebetonozom és WPC-ből vagy bordáslemezból esetleg fából kapnak fedlapot A lényeg, hogy a fűnyíró átmenjen felettük.

Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.04.20 -1 0 89619

Nézi a ph tartalmat :D

Előzmény: RJancsi (89618)
RJancsi Creative Commons License 2023.04.20 -1 0 89618

Ááá, dehogy vadászik! Csak 3D mozizik. :)

Előzmény: The Dark Side of the Moon (89617)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2023.04.20 0 0 89617

Álmodik a nyomor (gyomor)... :-D

Pedig előtte kapott egy 100 gr-os zacskós macskakaját... Csak úgy a témához... :-)

Előzmény: RJancsi (89614)
Imrehajcsi Creative Commons License 2023.04.18 0 0 89616

Ugyanezt akartam írni, amik hozzánk bejárnak, a véznát kivéve mind ápolt, nagyon szép bundájú állat. És ugyanaz van itt is, leöli a madarat, a halat, a békát, sokszor csak játékból, vagy ösztönből, majd otthagyja és távozik. Már rég jól van lakva mikor beugrik. Emiatt nem is készítek madáretetőt és odút, mert pontosan tudják, hogy ott madár is van bőven, és még nagyobb veszélyben élnének. A tóból isznak, annak a közepére tettem keresztbe egy vékony ágat, amin a ragadozó nem tud bemászni, így elvileg a tóból nyugodtan ihatnak nyáron, ha meg a parton megjelenik a nagyképű pukkandúr, könnyen felreppenhetnek előle. Ugyanis sokszor a parton is elkaphatja amíg iszik.

Előzmény: Jahno (89615)
Jahno Creative Commons License 2023.04.18 0 0 89615

Sajátunk meg a szomszédék is kedvtelésből vannak, de a szomszédoké ha máshol nem akkor nálunk meg a szemben szomszédban is zabált, ránézésre karbantartott macskák mégis lenyomja az összes madarat a kertben és folyamatosan szedik ki a halakat. No meg ha éhes lenne, akkor legalább enne belőle.

Előzmény: RJancsi (89614)
RJancsi Creative Commons License 2023.04.18 -1 0 89614

A mi macskánk is lánytalanítva, oltva, féregtelenítve van. És még enni is kap, ezért a lustasága többször győz a vadászösztöne felett. Szerintem nem is kedvtelésből tartott "családtag" macskákkal van a gond, hanem a kóbor egyedekkel, akik nem kapnak rendszeresen enni és emiatt kényszerülnek vadászatra. Ami az ő szemszögükből teljesen érthető dolog. 

Előzmény: Jahno (89612)
RJancsi Creative Commons License 2023.04.18 -1 0 89613

Nagyjából egyet lehet érteni a cikkel, de annak a nyakába kötnék tehénkolompot aki kitalálta, hogy a macskára csengőt kell kötni, hogy a madarak meghallják. Esetleg kopogós cipőcskét a lábaira és villogó kínai ledsort is, nem? Már azzal sem értek egyet, hogy a teheneket kolomppal látják el. A gazdának biztos jó ha hallja merre kóborol a gulya, de nem hiszem, hogy bármilyen állat aminek füle van élvezi a folyamatos zajkeltőt a nyakában. Egy ragadozó pedig akinek ösztöne a lopakodás nyilván fusztrált lesz egy nyakába kötött csengőtől. A végén megint ugyanoda lyukadunk ki, nem az állatokkal van a baj, hanem az emberiséggel, ami következetesség és gondolkodás nélkül, sokszor a divatnak hódolva preferál ilyen vagy olyan állatokat ezáltal más fajokat elnyomva, kihalásra ítélve. 

Előzmény: Imrehajcsi (89611)
Jahno Creative Commons License 2023.04.18 0 0 89612

Jogg helyen azzal is foglalkoznak és a macskákat is oltják. Egyértelmesebb haver csajt ismerek ahol a macska nincs oltva, de azok el sem hagyják a lakást.

Előzmény: Imrehajcsi (89611)
Imrehajcsi Creative Commons License 2023.04.18 0 0 89611

Lehet ragozni a végtelenségig poénokkal fűszerezve, ettől még vannak tények, például az, hogy a kutyákat oltatni-féregteleníteni kell évente, miközben a kerítésen belül vannak, macskát ami kóborol nem, ez már önmagában is érthetetlen:

https://www.mme.hu/madarak_es_macskak_a_kertben

W140S300TD Creative Commons License 2023.04.18 0 0 89610

Na, én pedig azt nézném meg.

Előzmény: RJancsi (89609)
RJancsi Creative Commons License 2023.04.18 -1 0 89609

Nem tudják eldönteni melyikük talpa érjen le először így levitálni fognak. :) 

Előzmény: W140S300TD (89608)
W140S300TD Creative Commons License 2023.04.18 0 0 89608

A kérdés elméleti volt, de fokozhatjuk is:  Mi van akkor, ha két macskát kötünk össze a hátuknál fogva, és feldobjuk?

Előzmény: RJancsi (89607)
RJancsi Creative Commons License 2023.04.18 -1 0 89607

"Mi van akkor, ha a macska hátára rákötünk egy zsíroskenyeret és feldobjuk?" Egy próbát mindenképpen megér. De videózd le, szívesen megnézném. Már azt is ahogy rákötöd a macsek hátára. :)

Előzmény: W140S300TD (89606)
W140S300TD Creative Commons License 2023.04.18 0 0 89606

Nálunk 2 macska (herélt kandúr) van az udvarban és bizony hébe-hóba találunk szétrágott madártetemet, kétszer már galambot is fogtak, dehát ők ragadozók és nem répát esznek.

Szinte havonta kihalásznak a tóból egy-egy halat, de azt nem eszik meg, csak megölik (tavi aranyhalról van szó), de a halaknál így is nagy a túlszaporulat.

De ugye a természetvédelemnél örök talány, hogy mi van akkor, ha egy védett állat megeszik egy védett növényt.

Vagy egy másik talány: Köztudomású, hogy a macska mindig talpraesik, a zsíroskenyér pedig mindig a zsíros felével lefelé. Mi van akkor, ha a macska hátára rákötünk egy zsíroskenyeret és feldobjuk?

Előzmény: RJancsi (89605)
RJancsi Creative Commons License 2023.04.17 -1 0 89605

Sokkal inkább egyet értek a kertben tanyázó macskák tartásával, mint egy panelban az akváriumi halaknál nagyobb élőlényével. A macska évezredek óta az ember társa, mi háziasítottuk őket elsősorban az élelmiszert dézsmáló rágcsálók kordában tartására. Nem ők tehetnek róla, hogy eltelt pár ezer év, és a haszonállatból egyre inkább hobbiállat lett.  És megjelentek azok a hobbiállatok, amikre a macska táplálékként tekint. Nem az a megoldás, hogy akkor ki kell írtani a macskákat, vagy örök életükre ketrecbe kell zárni őket, mert már nincs rájuk szükség. Lehet, hogy a "macskás" szomszéd meg a kerti tavat tartja feleslegesnek, mert "attól van sok szúnyog", nem lehet aludni a békakuruttyolástól meg  a vízcsobogástól. Na, akkor mi a helyzet? A szomszéd tartsa bezárva a macskáját, cserébe felszámolod a tavad és beülteted a helyét virágokkal? Ja, azt sem jó, mert arra meg jönnek a méhek és még megcsípnek valakit, a legjobb lebetonozni a placcot. :)

Előzmény: Imrehajcsi (89604)
Imrehajcsi Creative Commons License 2023.04.17 0 0 89604

Nálunk nincs etetés, de még fán lógó etető házikó sincs kitéve, pont amiatt, hogy ne szelidüljenek meg, ezzel vannak védve a rosszakaró emberektől.(is) De azzal ők se tudnak mit kezdeni, ha több méter magasra felmegy értük a fára, vagy a röpképtelen fiókákat összefogdossa a földön. Ha van rá módja akkor minden fára, minden nap felmegy.  A felelőssége abban nyilvánulhat meg, ha minden reggel kiereszti annak tudatában, hogy már panasz is érkezett felé a jószág évek óta tartó folytonos természet károsítása miatt.(ez lehet akár a tavas tulajnak a drága hal állománya) Végülis panelben is sokan tartanak macskát a hatodikon. 

Előzmény: RJancsi (89602)
RJancsi Creative Commons License 2023.04.17 -1 0 89603

Télen nálunk is csak a bubiztató megy, egyfelől pótolni az oxigént másfelől lékfenntartó szerepe is van. Tavaszra be is zavarosodik a víz, de miután beüzemelem a nyomás-szűrőket, 1-2 hét alatt letisztul. A mi tavunk kb. 24-25 m2 felületű és kb. 12-15 m3-es vízállástól függően.

Előzmény: W140S300TD (89601)
RJancsi Creative Commons License 2023.04.17 -1 0 89602

Ez egy érdekes kérdés, mármint a macska által gondatlanságból elkövetett természetkárosítás. A macska nem gondatlan, hanem ragadozó. Az énekes madár meg préda. Normál esetben a madarak félnek a macskától. Hogy az agyon etetett, majdnem kézhez szoktatott énekes madarakban eltompul az alapvető létfenntartáshoz szükséges óvatosság, arról nem a macska hanem inkább az ember tehet, aki önös érdekből szeparálja a számára kedves és az üldözendő állatokat. Igazából a szomszéd kandúrjára sem haragszom, aki gyakran megjelenik a teraszunkon és körbejelöli, hogy ezentúl ez az ő területe. Ez van a génjeiben. Más kérdés, hogy a telkünket én is a sajátomnak tekintem, ezért jelölöm meg őkandúrságát 20%-os ecettel (mégsem vizelhetem nyakon pedig megérdemelné).  :D 

Más oldalról közelítve: van egy 2,5 m-es siklónk (terráriumlakó). Amikor takarmányegeret kap, a "bóti" fehér egerek szinte besétálnaka szájába, mert a tenyésztés miatt semmi ösztönöns félelemérzet nincs bennük. De ha néhanapján a garázsban az élvefogó csapda elejt egy-két mezei egeret, azok egész más vérmérsékletűek. A sikló számtalanszor nekiront a terrárium falának és a faágaknak, mert a mezei egér nem hagyja magát, helyből 30-40 cm-re elugrik a kígyó elől. Az meg csak néz ki ostobán a fejéből mert nem ehhez van szokva. 

Előzmény: Imrehajcsi (89600)
W140S300TD Creative Commons License 2023.04.17 0 0 89601

Muszáj vagyok lecserélni a vizet, mert télen nics bent a vízforgató és a szűrő, így teljesen elkoszolódik, átláthatatlanná válik, a halak tavasszal csak pipálnak benne.

Előzmény: RJancsi (89599)
Imrehajcsi Creative Commons License 2023.04.17 0 0 89600

Épp most a rigóim miatt keresgéltem a neten, talátam több nemzeti nyomozóirodás pdf-et, természetkárosítás cím alatt, továbbá gondatlanságból(macska) elkövetett természetkárosítás témában. Szitakötőért. békákért is szép kis büntit lehet már összeszedni, ha meg visszaesően énekesmadarat, fészkeit(az abban lévő 4-6 tojás is több 10000 Ft/élőlény), még ha a bunkó gyepesagyú esetleg mérgezi, agyonüti is, mert megeszik pár cseresznyét a fájáról).  Van egy teljes lista halakra is, van ami 1 millás bírság, és van ami 3 év "helyi ökoszisztéma helyreállító" kispadra ültetés . :D 

Előzmény: RJancsi (89599)
RJancsi Creative Commons License 2023.04.17 -1 0 89599

...folytatás. És minek ereszted le évente a vizet? Szerintem teljesen felesleges. A halaknak sem tesz jót, ha a jól megszokott és belakott pH értékű és ásványi összetételű vízet lecseréled egy egészen más, sterilnek tekinthető kútvízre, ami jó eséllyel keményebb is a természetes tóvíznél. Ha vízpótlás kell én az esővizet javaslom. Annál természetesebb nincs, a folyók, tavak alapvetően abból táplálkoznak az élővilág is ahhoz van szokva. Az algaírtó meg tüneti kezelés, az alap problémát (algásodás) nem oldja meg. Az, hogy tavasszal bezöldül a víz az természetes, mert még csak Napsütés van, árnyék, vizi növények alig. Ha elég sok növényed van a tóban és nincs "megerőszakolva" azzal, hogy túl sok halat tartasz benne akkor az alga magától is elmúlik. Egyébként az alga éppolyan növény mint pl. a tavirózsa, az, hogy nincs látványos virága attól még éppannyi joga van a tavi élethez. És sok tólakónak csigáknak, bolharákoknak (kezdeti időben még a halivadékoknak is) alapvető élelemforrás.

Előzmény: W140S300TD (89597)
RJancsi Creative Commons License 2023.04.17 -1 0 89598

Én vödröt. Olcsó csak kicsit(?) koszos munka. Az iszapszivattyúban még soha nem gondlkodtam. A szitakötő meg éppúgy "tartozéka" egy tónak mint a halak, békák vagy piócák.

Én szándékosan hagyok minden takarításnál 4-5 cm iszapot a tó alján a férgeknek, rákoknak és békáknak. Elvégre egy élő - önfenntartó - tavat szeretnék nem egy steril szobai akváriumot. Nálam ridegtartás van, nem etetem a halakat, keressenek maguknak ennivalót. Ennek ellenére szaporodnak a csigákkal együtt. 

Előzmény: W140S300TD (89597)
W140S300TD Creative Commons License 2023.04.17 0 0 89597

Sziasztok!

Új vagyok itt, egy autós fórumról jöttem át. Nekem is van 15 éve egy 3 köbméteres kerti tavam OASE szivattyúval és szűrővel, sziklakerttel és patakkal. Kb. 30 -.40 tavi aranyhal lakik benne, plusz egy béka, ami nem tudom honnan jött. A halak télen is benne laknak, van befagyásgátló, plusz 1m mély a tó. Most hétvégén telepítettem újra a szivattyút és a szűrőt és beindítottam a rendszert.

Ilyenkor mindig leszívom a tavat és friss fúrtkút vízzel töltöm tele. 2-3 évente szoktuk teljesen lecsapolni és az alján összegyűlt 30-40 vödörnyi iszapot kiszedni belőle. Ez egy elég pocsék és piszkos meló, ezért gondolkodok iszapszivattyúban.

Erről kérnék tapasztalatokat, tippeket típusra és teljesítményre vonatkozóan. Mivel évente csak egyszer lenne használatos, nem kívánnék több százezer forintot áldozni rá, mert ilyeneket is láttam a neten.

Néha szoktam beleönteni algátlanítót is, de az sajnos az iszapot nem tünteti el. Tisztításkor az iszapban általában szoktunk találni szitakötő lárvát, ami viszont veszélyes az ivadékokra, ezért is lenne jó sűrűbben takarítani.

Ki, milyen iszapszivattyút használ, és milyen tapasztalatokkal?

RJancsi Creative Commons License 2023.04.15 -1 1 89596

Úgy értékelem, hogy megtelt a tavunk, most már a konténerekbe gyűjtöm ami esik. Égzengés egyáltalán nem volt, még csak zápor sem, inkább kiadós de csendes eső. A lényegen nem változtat,  végre tele van a tó! :)

Előzmény: Dezodoros Ede (89595)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.04.15 -1 0 89595

Itt most délután égzengés égzörgés zivatar...még jó hogy délelőtt nem volt ilyen durva :D 

Most már "minden felhőt kölcsön adok János"ami erre jár...itt már több a soknál...

Előzmény: RJancsi (89594)
RJancsi Creative Commons License 2023.04.15 -1 0 89594

Nálunk tegnap délután viszonylag folyamatosan esett, bár nagy felhőszakadás nem volt. A tó majdnem megtelt, még hiányzik kb. 10 cm víz, de így is ég és föld a különbség. A konténerek üresek, minden vizet a tóba irányítottam. 

Előzmény: Dezodoros Ede (89593)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.04.15 -1 0 89593

Végre elkészült a szűrőtó takarítás is :)még szerencse reggel időben elkezdtük ...hú nem úsztuk meg eső nélkül a fiammal...amint belekerült a szivattyú a tóba azonnal elkezdett esni az eső :( kb 35-40 diszperzites vödör iszapot mertem ki belőle :) a gyümölcsfák legnagyobb örömére.Annak ellenére,hogy van előszűrés  + a beömlő víznél is van vatelin szűrés...nem értem ennyi cucc hogyan jöhet ki a halakból :D mondjuk most pár évig lazulás volt és csak gyűlt a cucc benne :D meg pár évig megint úgy lesz szerintem :D

Van benne 1-2-3 centiméteres kis postakürt csiga különböző korosztályúak a nagyok mellett,úgy hogy ezek már tavalyi"benszülöttek" János :D

Mizujs? IBC-k megteltek?

Pár kis koi is volt a szűrőtóban tarkabarkák,tavalyi  ikrázásból 5-től 10 centisig 4-5 db,basszus túlélték a telet úgy,hogy nem volt se beáramló víz se ki,és volt amikor napokig bevolt fagyva,most már könnyen lesznek mert a befolyó víz csinál nekik oxigént.Most már újra 2,5 m3-es lett a szűrőtó :D

Kezdődhet benne a béka-nász.

Előzmény: Dezodoros Ede (89589)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.04.15 -1 0 89592

Van olcsó "kutyapásztor"(villanypásztor) én tuti tennék pár olyan helyre ahol átjárnak,bejárnak,ideiglenesen,és megtanulnák a menetrendet.Amikor  az első virágoskerti tóhoz bemásztak a tacskók rendszeresen,és kaparásztak,és fent kilyukasztotta az egyik a tófóliát vagy 4 éve,akkor oda tettem villanypásztort.A második,vagy a harmadik áramcsípés után vonyítva megtanulták,oda nem kell menniük többet.Ez a "tudás" azóta is tart...villanypásztor nélkül is. :) berögzült és megtanulták...elég látniuk a zöld zsinórt pásztor nélkül...tudják mit kell elkerülni.

Pl itt :D  de ha 3 szálasra fűzi valaki a zsinórt tuti jobb az eredmény :D amikor az https://www.youtube.com/watch?v=Q4IakkjvXNY impulzus érkezik :D

Előzmény: Imrehajcsi (89590)
RJancsi Creative Commons License 2023.04.14 -1 0 89591

Nem olcsó, de van mozgásérzékelős kutya-macska spriccelő. Az elől nincs menekvés. Sajnos a sünikre is beindul :(

Előzmény: Imrehajcsi (89590)
Imrehajcsi Creative Commons License 2023.04.14 0 0 89590

Az a baj, hogy szellemek módjára jönnek be, amikor látod, rohan is el, ha meg utána megyek ki az utcára, az öregasszony kezd el visítozni mint az újévi malac, volt már rá példa. Szóval este egy őrbódéban virraszthatsz reggelig, különben úgyis beoson, ha van rá pár tiszta perce.

Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.04.14 -1 0 89589

:D :D "Szabályos"...így kell ezt csinálni :D

Nálunk nem tudok kerülővel kimenni hátra...így nagy a hatótáv :D az ilyesmihez.

Hát lehet ugrik a holnapi szűrőtó takarítás...ha így marad az idő...

Pedig a májusi béka-nász előtt meg kellene csinálni,mert az a "stratégiai békabölcsöde" mint anno láttad is már :)

Előzmény: RJancsi (89588)
RJancsi Creative Commons License 2023.04.14 -1 0 89588

Épp tegnap cserkésztem be az egyik szomszéd "jelölgető" kandúrját. Észrevettem, hogy az autóm kereke mellett nyújtózik és napozik. Több sem kellett, a 20 ml-es fecskendőmet teleszívtam 20%-os ecettel. Megkerültem a házat, hogy a macsek ne ijedjen meg az ajtónyitásra, és leguggolva a kocsi alatt keresztbe megkínáltam a bundáját az ecettel, nehogy bolhás legyen. Szerintem egy héteig megint nem látom az utcában sem... :):):)

Előzmény: Dezodoros Ede (89587)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.04.14 -1 0 89587

Hát ha oda akarna szokni a cica,akkor hozzákellene szoknia,hogy koppan a csúzliból a bundáján a "dunakavics"Nálunk nincsen kec-mec :) de ha annyira elvetemült lenne,és nem akarna lekopni onnan,csattogna a légpuska gond nélkül,de csak seggbe lőném...(értenek a csúzliból is)aztán garantáltan leszokna onnan.Mi nem azok a fajták vagyunk hogy fél évig sopánkodunk ha valami "rabsickodás történik"itt "statárium van" :)

Előzmény: Imrehajcsi (89584)
RJancsi Creative Commons License 2023.04.14 -1 0 89586

Macskaűzésre tűztövis helyett én egy kutyát javaslok. A madarakat nem bántja (jó esetben a halakat sem), de a macskákat megtanítja futni. :)

Előzmény: Imrehajcsi (89585)
Imrehajcsi Creative Commons License 2023.04.14 0 0 89585

A sok éve itt lakó és fészkelő rigópár hím tagja sok év óta ma este már nem jött haza, pedig eddig mindig naplementekor, az utolsó dala után száguldott haza a nagy tujájukba. De mint írtam egy hete keresi a párját, és esti érkezése után még a tuja belsejéből is előad egy rövid dalt, hátha a párja hallja. De ma este nem jött haza, sok kilométer távolból hozta kelet felől a szél a visszhangot, nagyon messziről énekelt, és reggel sem bújt ki fél 5 tájban dalolni ahogy szokott. Gondolom vagy a párjáért megy messzire, vagy új párt keres, de egy hete semmi, amit annak tudok be, hogy a sok kóborló utcabeli macska feltehetően máshol is kirabolja a fészkeket, emiatt a környéken több hektáron nincs neki tojó, főleg akkor, ha máshol is elragadja a fészkén ülő madarat... Szóval nem kis gondot okoznak a lakott a területen, és több hektáron csak ez az egy énekel, ami évek óta nálunk költ. Már egy kis kerti tó is alkalmas arra, hogy odavonzza a rigókat, mert imádnak benne fürdeni. Most tervezek tűztövist ültetni, amibe állítólag ha bebokrosodik, a macska nem tud bejutni, ott a fészek biztonságba lehet, és a termése is táplálék nekik télire. Minden esetre saját tapasztalatom, hogy amelyik tónál van egy kis rész, ahol be tud nyúlni a halért, ott be is fog, és viszi el sorba. Pont ma vettem észre, hogy gyanúsan megfogyatkoztak a békák is a tóban... Gondolom azokat is elkapja, és megöli.

Imrehajcsi Creative Commons License 2023.04.14 0 0 89584

Már csak egy "cuki" cica hiányzik a tó mellől... :( 

(Vagy egy fülig vigyori kínai büfés hóna alatt)

Előzmény: Dezodoros Ede (89582)
Jahno Creative Commons License 2023.04.14 0 0 89583

Tegnap haverokkal csavarogtunk volna Zuglóban, de radarkép alapján egyik vidéki srác lemondta. Néha esett kicsit, de nem volt mérvadó.

Előzmény: RJancsi (89577)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.04.14 -1 0 89582

Akkor csak odaért,itt a településen a 20. mm-nél tartunk :D de lehet 30-ig meg sem áll :)minden víztároló és tó fullon van :)

Így tisztulgat le a víz a "nem steril tóban" :) 3 talicska földet beleraktam a gumi alsó szegélyébe akkora...jó helye lesz az Indiai lótuszban benne,a telelőmélységből pedig egy "nagyon nemes" tavirózsa igyekszik felfelé ...majd a nevét megkérdezem :) a gumiszegélyben pedig egyenlőre 2 helyen vizilófark hivatott növekedni,aztán jó időben bele a lótusz,és öröm boldogság :D jaaaa...meg shubunkin.

https://indafoto.hu/tminttibi/image/27182990-88b2b215/811372

Előzmény: RJancsi (89581)
RJancsi Creative Commons License 2023.04.14 -1 0 89581

Eddig csak szemerkélt, de végre esik!!! :)

Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.04.14 -1 0 89580

Az ÉLET törvényszerűsége miatt akkor tuti ,hogy fuldokolnának a szurikáták a sok víztől...  :D :D mert amikor már nem "kell" megkapod...

Sajnálatos dolog...de kíváncsi leszek napközben lesz e felétek,mert 100% esőt ígér több órára.

Előzmény: RJancsi (89579)
RJancsi Creative Commons License 2023.04.14 -1 0 89579

24 órás csapadéköszeg: 0, azaz NULLA mm. :( Ha ez így folytatódik, feltöltöm a gödröt homokkal és nyáron már szurikáták fognak rohangászni a halak helyén. 

Előzmény: Dezodoros Ede (89578)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.04.14 -1 0 89578

Mostanra már biztosan odaért :)  és a halaid a "túlélésért küzdenek" annyi vizet kaptak a nyakukba :D

Előzmény: RJancsi (89577)
RJancsi Creative Commons License 2023.04.13 -1 0 89577

Egész nap lestem a radarképet, nálunk eddig egy csepp sem esett. Most is be van borulva de semmi eső. :( Remélem azért lesz belőle valami. 

Előzmény: Dezodoros Ede (89576)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.04.13 -1 0 89576

Na János....holnap fullon lesz a tavad tuti :D amennyi esőt mond,már ma estétől...itt már most is buborékosan esik.

Másoknál mizujs?Esik arra is?

Előzmény: RJancsi (89574)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.04.13 -1 0 89575

Lehetne ilyen is :D de ez nagyon steril :D jó helye lesz  abban a Nelumbo-nuciferának (is).

Előzmény: RJancsi (89574)
RJancsi Creative Commons License 2023.04.13 -1 0 89574

Persze... Lótusz, shubunkin meg telelőmélyítés... Arról is tegyél majd fel képet, ha a világítás és a bubiztató is elkészül! :):):)

Előzmény: Dezodoros Ede (89570)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.04.13 -1 0 89573

Most már vakarózhat :D egyik ismerősömnek vitték "homokozó guminak" :D aztán majdnem lepadlózott mikor meglátta mekkora,meg 50 cm magas...ő lényegesen kisebbre gondolt,egy MTZ hátsókerékre,aztán nem győzött "áldani mikor elhoztam"  :D  klassz lesz ez...(majd)

Előzmény: RJancsi (89572)
RJancsi Creative Commons License 2023.04.13 -1 0 89572

Szegény traktoros meg ott vakarja a fejét a szántás szélén, hogy éjjel valaki elvitte az egyik kerekét. :D:D:D

Előzmény: Dezodoros Ede (89571)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.04.13 -1 0 89571
Előzmény: Dezodoros Ede (89570)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.04.13 -1 0 89570

https://indafoto.hu/tminttibi/image/27182792-3c2dd8ad/811372#nagyitas

https://indafoto.hu/tminttibi/image/27182788-c4e52763/811372#nagyitas

Itt bizony valami készül :) éppen a 7. :D több már nem lesz,ha minden igaz,Indiai lótusz és shubunkin paradicsom lesz.Átmentem Fekete Laciba mikor odagurítottam és beledobtam a gödörbe a Jonhn-dree brutál kereket :D kerék közepén még telelőmélyítés kialakítás aztán geo-fólia és öröm boldogság :D

RJancsi Creative Commons License 2023.04.11 -1 0 89569

Sokra mennek vele... Hollandiában pl. törvény tiltaná a "designer" állatoknak a birtoklását is. Azoknak a túltenyésztett rövidorrú kutyáknak a tartását, amelyek életük végéig fuldoklásra vannak ítélve az ízlésficamos gazdáik miatt. https://noizz.hu/eco/ennyit-a-lapos-orru-allatokrol-hollandia-is-betiltana-az-egeszsegtelenre-tenyesztett/rq5w0b3

A munkahelyem egy állatorvosi rendelő mellett van. Gyakran látok két lángosképű mopszot, amik hörögve vánszorognak a parkolótól az alig 5 m-re levő bejáratig. Csendben mindig abban reménykedem, hogy tán elaltatni viszik őket, hogy ne szenvedjenek tovább, De kiderül, hogy nem, csak tovább húzzák a haláltusájukat. Ezek nemhogy kutya módjára játszani, kergetőzni nem tudnak, de jószerivel 10 m-t menni sem. :(

Előzmény: 55judit (89568)
55judit Creative Commons License 2023.04.11 0 0 89568

Amelyik rossz állapotú már, nem kellene kivégezni hogy ne szenvedjen? Az állatoknak joguk van a kegyes halálhoz.

Előzmény: The Dark Side of the Moon (89567)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2023.04.11 0 0 89567

Sajnos a legelőször telepített domolykóim most öregedtek ki, 15-20 évesek.

Tavaly elpusztult az első, idén pedig ma-holnap következik ez...

Már most támolyog, és teljesen belassult, kézzel meg lehetett fogni.

A legnagyobb sem sokáig fogja húzni, a fején van egy nagy rákos daganat. Azt nem tudtam lefényképezni, még élénk és eszik.

Annak idején összesen 5 db-ot tettem bele, tavaly pótlásként hoztam 5 db kb kétnyarasat.

The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2023.04.11 0 0 89566

Nálam most az a macskahelyzet, hogy örökbe fogadtuk egymást a szomszéd fiatal és herélt kandúrjával. Sokszoros előny:

A macska opportunista állat. Nálam Whiskast kap, otthon nokedlit. Gourmand a rohadék... :-D

Sokszoros előny:

A kandúrok területvédők. Minimálisra csökkenhet a macskaszar mennyisége, de ez még változhat, ha elkezdem a füvet nyírni. Most aktuális... Korábban panaszkodtam is, hogy a környék összes macskája nálam végezte a dolgát.

Mivel herélt, nem jelöli vizelettel a területet és sokkal szelídebb, szerethetőbb is.

Nem az én macskám, naponta pár órára szükség esetén hazamegy, nincs "macskatartási" kötelezettségem, nem kell gondoskodnom róla ha napokig nem vagyok a telken.

Előzmény: tucsok13 (89555)
Jahno Creative Commons License 2023.04.10 0 0 89565

Macska ellen pár méter fém borítás a törzsre, ahol nincsenek ágak és gallér.

Előzmény: Imrehajcsi (89564)
Imrehajcsi Creative Commons License 2023.04.10 0 0 89564

Sajnos most a kerítésre tette, pedig eddig a szúrós borókába fészkelt, oda nem ment be a macska. Most készítek nekik fészek tálcát amit a fenyőre fogok rögzíteni 3 M körül. Ettőlmég ha akar fel tud mászni a törzsön, amire azt találtam ki, hogy 2 M magasan a törzset körbeveszem valami dróttal, vagy csúszós asztallap szerű lekerekített gallérral. Viszont kiugrálás után úgyis jönnek a földön levadászni a fiókákat. Ez a csapda kicsi, lehet bele sem megy, olyan testes a dög.

Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.04.10 -1 0 89563

Valami akadályt nem tudsz odatenni a fára amin nem tud a macska átmászni?

Vagy tényleg tök jó lehet az élvefogó amit Tücsök13 idelinkelt...aztán megtanítani úszni,vagy esetleg pár vödör hidegvizes kezelésben részesíteni,mielőtt ki van engedve a csapdából,hogy bevésődjön neki hova ne menjen többet.

Előzmény: Imrehajcsi (89560)
tucsok13 Creative Commons License 2023.04.10 0 0 89562

Van rácsos macskafogónk-nem macskafogó, hanem valami másra van kitalálva, csapdába ejti őket.

ilyen:https://vadaszapro.eu/csapda/elvefogo-csapda/patkany-elvefogo-csapda_i890

Aztán lehet menni úszni:-)

Előzmény: Dezodoros Ede (89556)
Imrehajcsi Creative Commons License 2023.04.10 0 0 89561

Tóba drága halat már nem is hozok jó ideje.

Imrehajcsi Creative Commons License 2023.04.10 0 0 89560

2 napja kelhettek ki ,a tojó végig ülte a másfél hetes fagyokat, már etették az 5 fiókát. Szívszorító nézni, ahogy az apjuk keresi őket, és a párját is. Elvitte a macska őket. 3 éve ez megy.

Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.04.09 -1 0 89559

Itt tegnap is volt 12 mm csapadék,meg előző napon is 6 mm.Szerencsére esegetett azért, fullon vannak a tavak.

Előzmény: RJancsi (89558)
RJancsi Creative Commons License 2023.04.09 -1 0 89558

Szegény csigák! Ilyen tiszta vízben éhen fognak pusztulni! :) Nem tudom felétek mi a helyzet, nálunk a tópucolás óta 3 mm eső esett, illetve szemerkélt. A hideg ellenére szerintem még apadt is a tó, nemhogy telt volna. :(

Előzmény: Dezodoros Ede (89557)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.04.08 -1 0 89557

Maga az idei "természetesség" szűrésmentesen.3. kép RJancsi-féle postakürtcsiga munkaközben :)

Kellemes Húsvéti ünnepeket mindenkinek!

Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.04.06 -1 0 89556

ÚSZÓLECKE? :D Biztosan értékelték a macskák :D Minket  nem várnának meg  közelről...itt csúzli tehcnológia megy.Mivel fogtátok be őket?

Előzmény: tucsok13 (89555)
tucsok13 Creative Commons License 2023.04.04 0 0 89555

Itt ugyanez.. ha nagyon ritkán a cica benézi a határokat akkor sajnos el kell ásni. Nem szedi szét a staffi, csak megroppantja a nyakát :-( A nagy kertben randalíroztak régebben, összehugyozzák a grillt, a párnákat, az uram egy időben hadjáratot indított ellenük, befogta és úszóleckét kaptak a tóban. Az is hatásos volt, nem sok macsek jár felénk mostanság :-P

Előzmény: Dezodoros Ede (89554)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.04.04 0 0 89554

Lakott területen is probléma már a sok kóborló macska...(gazdának nem) tavasoknak,madárbarátoknak már inkább.Amit nem régiben írta,hogy kint a szőlőhegyen mennyi macska van mindenfelé az már nagy gond,az énekes madarakra nézve...felénk(még( van meggyvágó,kék cinege széncinege,zöldike,tengelice,vörösbegy,rozsdafarkú,ökörszem,párat még sorolhatnék,de kint a szőlőhegyen mennyi macska kóborol,vagy megtelepedett az hihetetlen.De ha autózol bármerre,mindenfelé azt látod településeken kívül,határban,erdőben már mindenhol ott vannak,és alkalmazkodtak a kinti viszonyokhoz...vagyis vérbeli "vadászokká váltak"ami ösztönből is meg van bennük,de ez a kategória már nem a konzervektől kigömbölyödött kosárban ásítozó lusta macska ,hanem ténylegesen kifinomult érzékekkel vadászó egyedek igazi környezet károsítók.Nálunk az udvarban nem mer közlekedni senki macskája sem mert a tacskók tangoharmonikáznának velük,és ezt jól tudják,ezért pofátlanul melléképület tetőről garázstetőre,majd egy másik melléképület tetejére ugorva,és még egy ugrással már a szomszéd melléképületén landolva,mászkál át a másik szomszédhoz.Ezt már jó párszor megfigyeltem,tudják kinél meddig mehetnek el...

tucsok13 Creative Commons License 2023.04.04 0 0 89553

Hát ezek übercukik :-) Erről az uramnak eszébe jutott Bödőcs egy aranybecsűje: "egéééér..belekölkedzik a tritikáléba!" (vagy valami hasonló, nemtom, melyikben volt)

Na majd egyszer megnézzük őket, csak ne laknátok ilyen messze :-D

Előzmény: RJancsi (89552)
RJancsi Creative Commons License 2023.04.04 -1 0 89552

Rohan az idő... Meg az a fránya Covid. 2020 decemberében "egeresedtünk" meg. Sanyi jó egészségnek örvend, legutóbbi vedlésénél (3 hete) kb. 2,6 m volt, azóta csak nőtt egy kicsit. 

Előzmény: tucsok13 (89550)
Jahno Creative Commons License 2023.04.04 0 0 89551

Állat kérdése, mert azért mikor pincémet elözönlötték az egerek meg a csótányok az nem egyszerű.

Előzmény: Imrehajcsi (89548)
tucsok13 Creative Commons License 2023.04.04 0 0 89550

Ez a mongol futóegér nekem új.. rég voltunk Nálatok. Örülök, hogy Sanyi megvan még, és nem a helyére költöztek az egerek :-D

Előzmény: RJancsi (89549)
RJancsi Creative Commons License 2023.04.04 -1 0 89549

Nekünk is van macsekunk, ivartalanított lány. A száraz eledel számolatlanul van a tányérjában, akkor eszik amikor csak akar. Esténként meg kap egy zacsi aszpikos macskakaját. És még válogat is. Nem mindegy, hogy halas, csirkés vagy borjús. Fene az ízlését, rosszabb mint én. Nincs elhízva, de lusta mint a dög, vannak mongol futóegereink is, napi rendszerességgel leül a terráriumuk elé "mozizni". De soha egyetlen mozdulatot sem tett, mintha el akarná kapni őket. A garázsba múlt évben bekölötöztt egy mezei egér, összepiszkított mindent. A macskánktól bátran megtehette. :( Így hát humánus módon vettem egy élve fogó csapdát, mert mégiscsak hogy néz ki, hogy szegény egérnek eltörjem a gerincét. El is kaptam őkelmét. Aztán pár nap karantén és ment a kígyónknak, mert hát neki is kell valamit ennie. :)

Előzmény: Imrehajcsi (89548)
Imrehajcsi Creative Commons License 2023.04.04 0 1 89548

Én amúgy nem bántom az állatokat, sőt olyan is volt nem is egyszer, hogy macskát mentettem, de ha belegondolunk a felelőtlen gazdák nagyon komoly természet károsításért felelnek, egy énekesnek több 10000 Ft a természetvédelmi értéke, a bagolynak pedig 50-500 ezer, nem mintha a kevés értékűt nem védeném ugyanúgy, például az említett hegedű vonónak múltkor 2 veréb lógott ki a fogai közül. Tisztában vagyok vele, hogy a nagy macskafanok(főleg idősebb nők) számára sokszor ez egy büszkeség, hogy milyen ügyes a "bajszi", de amikor reggelente eltűnik az éneklés, lehet nekik is hiányozni fog. Nem beszélve a rengeteg rovar, szúnyog, amit megesznek. Egyébként tisztelet a kivételnek, de ismerek olyan macskás asszonyt, aki  zsugornyi konzervvel támasztja ki az ajtót, vagyis eteti rendesen, és ivartalanította is. vagyis intelligensen áll hozzá a dologhoz. 

RJancsi Creative Commons License 2023.04.04 -1 0 89547

Nem kell azokat szaporítani, ha nem ivartalanítják a gazdi nélkül is "tudják" mi a dolguk. Én 20%-os ecettel (vizipisztoly) üdvözlöm a kertünkbe tévedt idegen macsekokat. Messze elkerülnek még az utcán is. :) 

Előzmény: Imrehajcsi (89546)
Imrehajcsi Creative Commons License 2023.04.04 0 1 89546

Sajnos a macska állománnyal is gond van, a felelőtlen emberek szaporítják majd szélnek eresztik őket. Nálam vitt már el 20+ centis aranyhalat a szomszéd macska, nem is egyet, de komoly probléma , hogy a védett énekes madarakat is nagyon megritkítják. A szomszédnak is olyan a macskája, hogy hegedülni lehetne vele, gondolom nem nagyon veszik neki a konzervet, hanem '"amit találsz" van. Így nem csoda, hogy idővel eltűnnek a kedves énekesmadarak a lakott településekről. Helyette marad nálad sz.ró szomszéd macska, meg fűnyíráskor a ...+.

rferi Creative Commons License 2023.04.04 -1 0 89545

Kedves Tavasok, és Leendő Tavasok!

Bp. XVI kerületből egy tálca Stella-ért elvihető szűk egy köbméternyi kulékavics, és van még kb 900 kilónyi (kb fél köbméter), szép nagy görgetegkő is.

Az emilcímem publikus, aztán telefonra váltunk.

Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.04.03 -1 0 89544

Ok...mindenképpen jelzek majd a hétvégén,szerintem,hogyan sikerül a tótisztításos béka akció náluk :)

Előzmény: RJancsi (89538)
RJancsi Creative Commons License 2023.04.02 -1 0 89543

He-he-he. Akkor még nem is éltél! :)

Előzmény: tucsok13 (89542)
tucsok13 Creative Commons License 2023.04.02 0 0 89542

Na de mi 46 éve töltjük folyamatosan :)

Előzmény: RJancsi (89541)
RJancsi Creative Commons License 2023.04.02 -1 0 89541

30 centi? Az már dőzsi! Nálunk azért nincs vakond, mert kilátszana a háta. A szikla felett 4-6 cm főleg gyökér van, amiben a gaz vegetál. Gyepről szó sincs. :(

Előzmény: tucsok13 (89539)
Jahno Creative Commons License 2023.04.02 0 0 89540

Nekünk volt olyan év, mikor elő sem kerültek a békák, most elég sokan vannak, olyan 30+ biztos. Aztán kiderül, tegnap már békaszakértő ismerős is ki akart jönni megnézni az állományt.

Előzmény: RJancsi (89538)
tucsok13 Creative Commons License 2023.04.02 0 0 89539

Mert a szikla tetején lakunk és csak 30 cm termőföld van, abban meg nem terem meg semmi :-)

Előzmény: RJancsi (89536)
RJancsi Creative Commons License 2023.04.02 -1 0 89538

Hót' komolyan gondoltam. Ahogy most számoltam, van két kicsi, egy közepes és 4 nagy békánk. Ez 24-25 m2 vízfelülethez szerintem kevés. :)

És egy kis "vérfrissítés" sem ártana, nehogymá' belterjes tenyészet alakuljon ki. Inkább az legyen a bajom, hogy a felesleges békákat le kell költöztetnem a Dunához, mintsem, hogy 2-3 fiú bánatos fiú énekét hallgassam lány hiány miatt. :) 

Előzmény: Dezodoros Ede (89537)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.04.02 -1 0 89537

Nálam késöbb lesz a szaporulatból,de 3 "elvetemült " tavas barátom is nagy pénteki kezdettel sorban szétkapják a tavakat itt a településen,és ők nem nagy béka rajongók :) jelzem majd nekik szedjék össze őket ha tényleg érdekel ...ezek kizárólagosan tavi békák.

Előzmény: RJancsi (89531)
RJancsi Creative Commons License 2023.04.02 -1 0 89536

Ha a pincében gazdálkodtok, hozzánk képest az is "magasan" van. :) Minek még ezt tetézni? :D

Előzmény: tucsok13 (89534)
55judit Creative Commons License 2023.04.02 0 0 89535

Nálam eddig csak zöld varangy és erdei béka volt, idén viszont barna varangy is, a tóban lakik. A zöldnek szeretem legjobban a hangját. Kedves és csendes.

Tavi béka küllemre nekem is jobban tetszik, viszont túl hangos. A tóhoz közel van a hálószobám, a szomszédé még közelebb.

Előzmény: RJancsi (89533)
tucsok13 Creative Commons License 2023.04.02 0 0 89534

Hűha, durván szétkaptátok.. én idén még az alap takarítást is szabotálom, igaz, most először. Nálunk most olyan tiszta hogy látni az alját, de ha bejön a meleg, ez el fog múlni szerintem.

Mi most magaságyást építünk, csak ami olyan egyszerűnek tűnt messziről az valójában mégsem az.. ahhh, mindig kitalálok valami hülyeséget, mert különben unatkoznánk :-P

Előzmény: RJancsi (89522)
RJancsi Creative Commons License 2023.04.02 -1 0 89533

A hangjukon kívül nem szeretem őket. Az egy dolog, hogy nem olyan "csinosak" (legalábbis számomra) mint egy csíkos hátú hosszúcombú kecskebéka, de sokkal vérengzőbbek is, gyakorlatilag mindenre rátámadnak ami befér a szájukon, legyen az kishal vagy fajtársuk. Évekig tartott, míg a környékünkön lakó és tavasszal a mi tavunkhoz vándorló varangyokat összeszedtem és levittem a Duna-parti mocsarashoz (Beliczay-sziget holtága, ártere). Azóta csak kis- és nagy tavi békánk és kecskebékáink vannak. Régebben hoztam a mocsárból unkát is de nem érezte jól magát, pár hét után eltűnt. Remélem jobb helyet talált magának.

Előzmény: 55judit (89532)
55judit Creative Commons License 2023.04.02 0 0 89532

A varanggyal mi a baj János?

Előzmény: RJancsi (89531)
RJancsi Creative Commons License 2023.04.02 -1 0 89531

Én szigorúan elmennék néhány békáért, ha van felesleges. Békából sosem lehet elég, feltéve, hogy nem varangy. :):):)

Előzmény: Dezodoros Ede (89530)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.04.02 -1 0 89530

Semmi gond Tomi! :) Majd beszélgetünk máskor ....mondjuk nálam a 7 óra is reggel 7-kor van ezt tudják a tulajok is akinek megrendelése van felém :D az idő pont olyankor szent mint a mise :) ...Más téma.... Attila nagy Pénteken engedi le a tavát mondjam neki ami békát talál tegye vödörbe? De akkor szigorúan menned kell érte :D

Csak összejön majd az a béka rezervátum :D a te teljes megelégedésedre,és a szomszédaid örömére :D

Előzmény: PEPITA (89529)
PEPITA Creative Commons License 2023.04.02 0 0 89529

Szia! Sajnálom, hogy elmaradt a tegnapi találka! Nem szàmítottam rá, hogy ilyen hamar visszaindultok. Nagyon vigyázok a vidéki brekegőkre, Eleket (Ő a legnagyobb, emlékszel mikor kifogtad kérdezted, maradhat-e, akkora:)) tegnap este is láttam, oda volt lapulva a tófenékhez mint egy palacsinta:) mindenesetre azért ha van majd még lehetőség (ideértve Attila "zöldségeit" is) akkor nagy örömmel költöztetek majd brekuszokat Sashalomra! :) Ma próba után kikerülnek a békapeték a szülőszobáról a bölcsibe (fehér vödör:) meleg helyre nehogy megfagyjanak. Ha ügyes vagyok és mind az 1500 ebihal szépen fejlődik, béka nagyhatalom leszek:)

PEPITA, Sashalomi Békarezervátum:) 

Előzmény: Dezodoros Ede (89527)
PEPITA Creative Commons License 2023.04.02 0 0 89528

Kedves RJancsi! 

A tavacska új lakói már beköltöztek, nagyon megélénkült a csapat! Öröm nézni a nyüzsit! A növények is a helyükre kerültek, a kis csigák is tisztogatják már a vizet. Nagyon köszönöm a tegnapi kis élőlényeket! A "békasimogató" külön élmény volt nem is tudtam, hogy a háton fekvő Breki meg sem mozdul, így lehet simogatni a hasát! :)

PEPITA

Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.04.02 -1 0 89527

:D :D

Akkor nem menetrend-szerinti "busszal volt" Pepita mert MÁV stílusban késett egy órát :D :D :D

Hát a béka harapásokkal vigyáznia kell az újjára,mert mivel fogná meg a vonót? :D Már mondtam neki,ha legközelebb jön,hoznia kell a hangszert,és el kell játszania a :Vörös bort ittam az este C  nagy sikerű "szimfónikus remekművet" "szabad szólamban" :D az lesz a "menetjegy a brekuszaim vidékiből,fővárosivá válásához :D   esetleg az one way tickettel kiegészítve,biztos a menetjegy :D

Hát sokat dolgoztatok János a tóval tegnap az biztos,szimpatikus páros vagytok,a feleséged sem egy cica baba,aki hozzá sem nyúlna az iszapos cuccokhoz,mondjuk ez nálunk is igaz :D

A gabona párlat meg váljék  egészségedre! Szerintem biztosan fogod még tesztelgetni,ha továbbra is kivételt teszel vele :)örülök,hogy ízlik.

Előzmény: RJancsi (89525)
RJancsi Creative Commons License 2023.04.01 -1 0 89526

Köszi! Szépnek nem annyira szép mint inkább szükségszerű. Most igazán gusztustalan a víz, eddig csak spenót zöld volt a tavaszi algásodástól, a visszatöltésnél felkavarodó iszapmaradéktól most barna lett. Mindegy, szerintem elég lesz neki egy hét és helyrebillen az egyensúlya.

Nálam nincs agyonvegyszerezve a víz, megszokásból most is belelógattam egy tőzeg/szalma kombót (valamelyik képen látszik az új zöld zsák), aztán ha melegebb lesz a víz beleszórok fél kiló iszapevő port a maradék eltüntetéséhez. Mivel jövő hétre még fagyokat ígértek, a nyomás-szűrőket még nem üzemeltem be, egyenlőre csak a bubiztató megy. A halak/csigák/békák meg egyenek amit találnak, nálunk ridegtartás van, nem etetünk. De a békáknak szurkolni szoktam amikor a tavirózsa levelén sütkéreznek és valami rovar közel repül hozzájuk. :D

Előzmény: ksanyi52 (89523)
RJancsi Creative Commons License 2023.04.01 -1 0 89525

Pepita? Megjelent egy "kisbusszal", aztán halból is csak a mini pár centis kellett neki. Nősziromból kevesebbet vitt, mint annak idején egy csokor hóvirág. De legalább megtapogatta a békáinkat. :) Saját bevallása szerint korábban még soha nem fogott békát. Most ez is bekövetkezett. Szerenécsre jól nevelt vérbékáink vannak, egyik sem harapta le az ujját. :):):)

A nősziromra kínomban új technikát találtam ki. Először a parttól egy ásónyéllel óvatosan elfeszítettem (szerencsére nem tapadt a tófóliához), majd a résbe lenyomtam egy deszkát amennyire csak tudtam. Ezután a machetével bátran végigpüföltem a deszka középvonalában amíg nem "koppant". Így sikerült "emelhető" méretű darabokat levágni róla és a fóliát sem kellett félteni, hogy belevágok. Az utolsó fotókon látszanak a talicskányi darabok. 

Örülök, hogy sikerült egy nap alatt végeznünk, pár évig biztos megint nem fogok nekiveselkedni.

Biztos ami biztos, nyugodt körülmények között ismételten leteszteltem a rothasztott gabonapárlatot. Még most is ízlik bár őszintén szólva nem nagyon iszom töményet. Ezzel kénytelen leszek kivételt tenni. :):):)

Előzmény: Dezodoros Ede (89524)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.04.01 -1 0 89524

Egészségedre János!

Miért Pepita nem vitt legalább egy csomagtartónyi vizinövényt? :)

Hú...keményet melóztál azzal a "rizómás szigettel"...sokat kitermeltél belőle amint látom.

Klassz lett így a tavad.Nekem még mindig vissza van a szűrőtó tisztítás :D

Elviekben ma éjszaka és holnap is lesz esély esőre...aztán mi valósul meg belőle kiderül.

ksanyi52 Creative Commons License 2023.04.01 0 0 89523

Szép munka volt, egészségedre!

RJancsi Creative Commons License 2023.04.01 -1 0 89522

Köszönöm mindkét látogatónak a vizitet! Kicsit csalódott vagyok, azt hittem úgy kell majd néhány tő nőszirmot visszakunyerálnom, de nem. 

Szerencsésen kész lettünk az iszappakolással és a visszatelepítéssel is. A legnagyobb kihívás a nőszirom volt, igazából évek óta miatta "szabotáltam" a tótakarítást. De most felfújtam magam és a machetémmel a kétharmadát kitermeltem. Sikerült a fóliát is megkímélnem! Nem számoltam hány halat vittetek el, de a növendékeket (pár centis halkezdemények) nem számolva a színes példányokból majdnem 80 maradt, tehát van utánpótlás.

Mivel minden szóba jöhető edényt megtöltöttem tóvízzel (a szomszédoktól is kunyeráltam hordókat), kénytelen voltam kb. 2 m3 vizet a sövány alá szivattyúzni. Ehhez jött még majdnem 1 m3 iszap amit kivödröztünk. Így a visszatöltés után hiányzik kb. 3 m3 víz (kb. 50 cm). Szerencsénk volt, hogy egész nap nem esett egy csepp eső sem, de mostantól jöhetne már valami kiadós felhőszakadás! :D

A fotók időrendi sorrendben mutatják a reggel 7 órás állapottól az este 6-ig tartó időszakot.

Ha valakinek kellene sárga mocsári nőszirom ne tartsa vissza magát! Pár napig hajlandó vagyok locsolni, de aztán megy a komposztba! Érden van. 

(Ja, és a hadművelet után csobbantam egy kád forró vízben és nehogy túlhevüljek, betáraztam egy nagy adag szűretlen Staroprament.)

Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.04.01 -1 1 89521

Sikeresen  hazaért minden új "lakó" elég "fitten" pedig még Székesfehérváron egy munkát is megbeszéltem egy helyen és még "shoppingoltunk is" :D de a levegőztető ment folyamatosan,úgy hogy ...minden állatka és növény elfoglalta az őt megillető helyet valamelyik tóban.Köszönöm még egyszer János!Aztán ha ízlik a házi "alapanyag" nagyon szívesen adok még belőle :) ha jössz errefelé, remélem párod is megkóstolta :)

Remélem minden a helyére került már nálad,és csak hátradőlve iszogatsz valami behűtött "energizálót" :)

Előzmény: RJancsi (89519)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.03.31 -1 0 89520

Szia! Minden a régi :)

Néztem elöbb az időképet,nem lesz vészes szerintem a holnapi időjárás.

Előzmény: RJancsi (89518)
RJancsi Creative Commons License 2023.03.31 -1 1 89519

Az ígérik a "békaleső" meteorológusok, hogy holnap délelőtt még jó idő lesz. Ha reggel még nem lesz teljesen beborulva az ég akkor nekiállok. 

Előzmény: Dezodoros Ede (89517)
RJancsi Creative Commons License 2023.03.31 -1 1 89518

Szia! Írtam sms-t, remélem a telefonszámod a régi...

Előzmény: Dezodoros Ede (89517)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.03.31 -1 0 89517

RJancsi! Mit nézel ki az időből holnapra?Lesz tó pucolás?Ha igen légyszi küld el a telszámodat,azt hiszem te tudod a mail címemet.

Előzmény: RJancsi (89508)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.03.27 -1 0 89516

A snecikkel vagyok így ez a kínai razbóra :D megint kezdenek szaporodni...valami növénnyel bekerült ikrákkal kezdődött minden,aztán tó tisztításkor "kutya eledel lett belőlük" de valami vizinövény ültető kosarában 1-2 megbújhatott...mert újra látok belőlük sajna...főleg mikor a vízre szórt pufik "önállóan" mozognak a víz tetején,ahogy csipegetik őket.De jövőre ha le lesz engedve a tó,áttúrom az ültető kosarakat is... aztán remélhetőleg 1sem marad.

Előzmény: 76timi (89515)
76timi Creative Commons License 2023.03.27 0 0 89515

Köszi :)

Majd hamarabb leállítom a szűrőtavat...nem várok vele a szezon legvégéig.

Optimálisabb lesz az őszi takarítás.

Az új gyökerek/hajtások nem sérülnek...stb.

Ősszel a növények hanyatlásával a szűrés hatékonysága úgyis csökken.

Tavasszal pedig azonnal indíthatom, amint a növények beindulnak. 

Borzalmas volt...többszáz egy szezonban.

Mindig sötétedés után gyűjtögettem őket, de így is maradt a legvégén kb 50db, amit a tavalyi újraindításkor sikerült csak kiszedni.

A folyamatos hálózás miatt stresszesebb volt a helyzet.

Nem szeretem a kárászokat, mert félénkebbek mint a koik, miattuk a koik is jobban megriadtak.

Tavalyi szezon már kárász nélkül ment le.

Már most lehet símogatni a koikat :)

Előzmény: Dezodoros Ede (89513)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.03.27 -1 0 89514

Van az a japán vagy kínai esernyős sapka :D  minden "esésre" :D

Előzmény: RJancsi (89512)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.03.27 -1 0 89513

Ügyes vagy! Még jó időben megúsztad a "bulit" :) bár ha szezon végére teszed a szűrőtó takarítást,akkor meg már nem lesz meleg(ed) :D

De kemény "csajszi" vagy úgy látszik!

Szaporodtak az aranyhalak nagyon?Nálunk a shubikat sem hagyják "kibontakozni"a koik :)

Shubikat szeretem nagyon... szépek,gyönyörű fátylasok.

Előzmény: 76timi (89511)
RJancsi Creative Commons License 2023.03.27 -1 0 89512

Ezért írtam feltételes módban. Ha időnként leszakad az ég az nem gond, behúzodok tető alá, de ha egész nap csepereg akkor elnapolom. 

Előzmény: Dezodoros Ede (89510)
76timi Creative Commons License 2023.03.27 0 0 89511

Vajas-csatorna mesterséges.

Nem szeretnék szaporulatot. Az aranyhalakkal volt elég gondom :( ...soha többet!

Koik érzékenyebbek a környezetre...elvileg. Mindegy, majd kiderül.

Ezután minden szezon végén ki fogom takarítani a szűrőtavat (és nem szezon elején).

A gyökerekkel bírkóztam rendesen...a többi gyalog-galopp volt... ja nem is :DDD a kavicsokkal is küzdöttem...meg az iszappal.

Mindegy, túl vagyok rajta, ügyesen, egyedül megoldottam a dolgot :)

Előzmény: Dezodoros Ede (89506)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.03.27 -1 0 89510

Még esernyővel sem? :D Hát ez a hét,meg a hétvége eső szempontjából,elég zűrösnek mutatkozik az Időkép szerint.

Előzmény: RJancsi (89508)
RJancsi Creative Commons License 2023.03.27 -1 0 89509

Azt el felejtettem írni, hogy nálunk nincsnek ragadozók (szerencsére) sem a vízben sem a levegőben. Láttam egy csomó 3-5 sentis fekete kishalat a tavalyi ívásból. Úgyhogy aranyhalból nem lesz hiány továbbra sem.

Előzmény: Dezodoros Ede (89506)
RJancsi Creative Commons License 2023.03.27 -1 0 89508

Szombaton gondoltam, ha nem lesz túl zegernye az idő. A hűvös nem zavar, de esőben nem állok neki...

Előzmény: Dezodoros Ede (89507)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.03.27 -1 0 89507

Szombaton,vagy vasárnap tervezed a "szaporulat" csökkentést?Pár aranyhal,és pár db "klasszik" postakürt csiga lehet,hogy érdekel. :)

Még elég négerek nálunk is a berkuszok.

Előzmény: RJancsi (89505)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.03.27 -1 0 89506

Köszi!

Az élet élni akar elven,úgy látszik a szélsőséges "körülmények" sem akadályozták meg a kis compóidat,hogy ki ne keljenek.

Itt Fejérben,már szerencsére elállt az eső.Mondjuk volt bőven :)

Hát pedig májusban mikor lesz egy hidegfrontos hirtelen visszahűlés,nagy eséllyel neki állnak ívni a koik,figyeld csak meg.Nálunk úgy leszokták tarolni a növényzetet olyankor,hogy már előre félek :D

Tegnap láttam idén először 3 db kb 6-7 cm-es kis shubunkint egymás után úsztak a vízfelszín közelében,tavalyi nyárvégi ívásból lehettek.

Nálunk ívás után meg van az ikrafalás rendesen,ezért csak pár kis koi,aranyhal ,shubunkin,túlélő szokott csak lenni,valahogy a természet rendje szerint szabályozzák magukat...meg ha esetleg néha sikló visz el pár db-ot,fenn áll az egyensúly nagyjából,ha néha pusztul is el valamelyik fajból,a kisszámú,természetes utánpótlás...remélem így is marad.Hasonló a helyzet a békákkal is.

A vajas az folyó vagy patak felétek?

Hát nem irigyellek a szűrőtó miatt,kemény lehetett a tisztítása. Nekem még vissza van,megvárom vele most már a tényleges jó időt :D

Előzmény: 76timi (89504)
RJancsi Creative Commons License 2023.03.27 -1 0 89505

Hétvégén láttam 4-5 nagy "fekete" békát napozni a parton, a kicsit egyet sem, remélem azok is átvészelték a nem túl hideg telet. Az aranyhalak köszönik jól vannak, egyről gondolom, hogy kizökkent a komfort zónájából, mert napok óta a hasát napoztatja a felszínhez közel. Amikor először láttam azt hittem elpusztult, de amikor megpróbáltam kiszálokni egyből és elég élénket leúszott a mély vízbe. Azóta csak naponta megpiszkálom és mindig ezt csinálja. A pár napos jó idő hatására szépen bezöldült a víz, kb. 20 centire lehet lelátni benne. Minden évben ez van, majd elmúlik magától. Ha hét végén nem fog esni, beterveztem a víz leszivattyúzását és az iszap kitermelését.

Ha valakinek kellenének aranyhalak vagy csigák (és hajlandó eljönni értük Érdre) dobjon egy mailt, mert most lesz alkalom arra, hogy majdnem az összeset kiszedjem vödrökbe és lehet válogatni. Ha tele van a tó vízzel, a növények miatt elég kevés esély van kiszákolni őket. Mivel nálunk rideg tartás van (nem etetünk) ha meglátnak a part közelében inkább elmenekülnek mintsem odajöjjenek. 

76timi Creative Commons License 2023.03.27 0 0 89504

Sajnálom a koidat :(

Tegnap este óta zuhog :(
Hétvégén szűrőtó kitakarítva (tokától bokáig rottyon vagyok), majd visszapakolok, ha nem lesz klóros a csapvíz.

Találtam 4kis compót a szűrőtóban...nem értem hogyan bírtak az ikrák átvergődni 200mikronon...

Arról nem is szólva hogy nem csináltam ívásra alkalmas helyet a tóban...ezek szerint mégis ;)

Remélem a koiknak nem jut eszükbe ívni...

Pár békát begyűjtöttem...mennek a Vajasra, hangoskodjanak ott.

Halak rendben. Már eszegetnek.

Előzmény: Dezodoros Ede (89503)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.03.27 -1 0 89503

Nálunk tavak fullon vannak...38 mm esővel zárult ez az "etap" :) ma már nem napoznak a békák a parton...mert nincs part :D wittzelek...tegnap vagy 20 csobbanást hallottam mikor közel mentem hozzájuk,úgy hogy a "csapat gerinc" túlélte a telet biztosan.Tegnapra 1 hófehér koival kevesebb lett sajna...de remélem a többi nem akarja "követni" Másnál mizujs?

Maki60 Creative Commons License 2023.03.22 0 0 89502

Az a magyar srác nem az érdektelenség miatt, hanem a rengeteg rosszindulatú bejegyzés miatt döntött úgy, hogy eltávolítja a videóit (kicsit talán a kelleténél jobban fikázta a kerti tavi kellékeket forgalmazókat, bár teljesen igaza volt). Szerintem kár volt, mert nagyon sokan követtük a példáját.

Így én is, ráadásul én egy meglévő tavat egészítettem ki szűrőtóval, majd később szkimmerrel az útmutatásai alapján.  A moslékszerű víz kb. 1 hét alatt olyanná változott, hogy a másfél méterre lévő mederfenéken

a borsónyi kavicsok éles kontúrral, kristálytisztán látszottak, pedig akkor még csak frissen telepített növények voltak a szűrőtóban.  Egy előző bejegyzés alapján találsz videót másik szűrőtő készítőtől.  Fontos a különböző méretű kulé rétegrendje, így nem fog eldugulni, és évi 1 karbantartással fenntartható a működése.

Amikor a tavamat bővítettem 25 m3-esre, kiválasztottam az ehhez ajánlott szűrőberendezést. Ez egy 120 literes szűrő volt, ami azért nem is olyan kicsi a kínálatban. Persze nem sokat ért. Na most ehhez képest a szűrőtó 6000 literes térfogata azért mégiscsak 50-szeres különbség, és ez meg is tapasztalható az eredményességben. És akkor ebben még nincsen benne a növények által elvégzett meló.

Előzmény: attilaelek (89465)
Maki60 Creative Commons License 2023.03.22 0 0 89501

Igen, azt hiszem ez a lényeg, különösebben nem kell, hogy zavarjon. Ha nagyon előjön, ki kell hálóval szedni. A víz amúgy kristálytiszta (szűrőtóval),

csak a látványt rontja kissé, amikor a tavirózsák szárain ott lafog a vastag dzsuva.

Előzmény: 76timi (89495)
76timi Creative Commons License 2023.03.22 0 0 89500

Felesleges is még beleönteni. Élő szervezetek vannak benne, csak 14-15 fok fölötti víznél van értelme.

Jó cucc, én is használom...csak a másik cégtől veszem, de ugyanaz van benne.

Előzmény: tucsok13 (89496)
55judit Creative Commons License 2023.03.22 0 0 89499

Nálam csak zöld varangy van. Az nem zsinórban petézik? Igaz volt tavaly 2 erdei béka is.  Az nem tudom hogy rakja a petét.

Előzmény: Jahno (89498)
Jahno Creative Commons License 2023.03.22 0 0 89498

Béka. Itt-ott már mozgolódnak.

Előzmény: 55judit (89497)
55judit Creative Commons License 2023.03.22 0 0 89497

Ezeket a golyócskákat találtam:

Mi lehet ez? Valaminek a petéje?

tucsok13 Creative Commons License 2023.03.22 0 0 89496

Én idén nem hívtam a tavast, gondoltam kipróbálom a Greenman pond-ot, de még nem öntöttem bele. Igaz, egyelőre kristálytiszta a víz.

Előzmény: 76timi (89495)
76timi Creative Commons License 2023.03.22 0 0 89495

Peridox, schlixx, foszfátmegkötő.

Minden évben előjön, de már nem zavar.

Teljesen eltüntetni nem tudom, de nem is érdekel.

Szezonban minimális mennyiség van csak.

A szűrés leállítása után kezd el veszettül növekedni.

Előzmény: Maki60 (89494)
Maki60 Creative Commons License 2023.03.21 0 0 89494

Mivel tudod ily könnyedén "elintézni" a fonalas algát? Nekem sehogy sem sikerül...

Előzmény: 76timi (89485)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.03.21 -2 0 89493

Én így nyomom :D e vannak hidegebben készült képek is lékben :D

Előzmény: Jahno (89491)
RJancsi Creative Commons License 2023.03.21 -1 0 89492

Nem vagyunk egyformák. Tudom, északon nagy divat a lékekben való megmártózás, én mégis inkább maradok a 25-26°C-os medencénél. :D

Előzmény: Jahno (89491)
Jahno Creative Commons License 2023.03.21 0 1 89491

Azért vagyunk itt páran akik szedtek már szét tavat meg variáltak a takarítással. Havercsajjal vízben egész jó tapasztalataink vannak, bár idén januárban azért sikerült belefagynunk. Szó szerint. Szóval van tapasztalat mindenféle:

Előzmény: RJancsi (89490)
RJancsi Creative Commons License 2023.03.20 -1 1 89490

Gyere, mutasd meg hogyan kell! :D:D:D

A 15 °C-os wasserben nem szívesen időznék túl sokat. A talicska stimmel. A partról benyúlok a cserpákkal és óvatosan (hogy ki ne szakítsam a fóliát) kilapátolom az iszapot. A magasnyomású mosó elmarad, mert nem akarom teljesen kiszivattyúzni a tavat. Ha kész vagyok a lapátolással beleszórok egy adag Oase SchlixX-et, az elintézi a maradékot.

Előzmény: Dezodoros Ede (89487)
Jahno Creative Commons License 2023.03.20 0 0 89489

Hozzáférés megtagadva volt régebben a böngészők miatt, de szerencsére a kor utolérte magát.

Előzmény: Dezodoros Ede (89488)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.03.20 -2 0 89488

Titeket nem szivat mostanában az index? Mire megírom a hsz-t és elküldeném  kijelentkeztet...pl elöbb is...meg ha képet akarok tenni fel kiírja angolul hozzáférés megtagadva...tegyen fel az indára,feltallózom,de csak konvertál,meg pörög egy jel akár fél óráig is...aztán nagy semmi...

Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.03.20 0 0 89487

Hosszúnyelű cserpáááák? :D Rövid gatya,lapát, vödör, talicska...  magasnyomású mosó itt a nyár :D

Előzmény: RJancsi (89486)
RJancsi Creative Commons License 2023.03.20 -1 0 89486

Ha 14-15°C-ra melegszik a víz, én iszappakolást tervezek. Van 4 esővíz gyűjtő IBC-m, azokba szivattyúzom a tóvizet. Ettől remélhetőleg lecsökken annyira a vízszint, hogy egy hosszúnyelű cserpákkal ki tudom merni a telelő zsompból az iszapot. Jó lesz a sövény tövére szerves trágyának. Aztán visszaengedem a tóba a vizet és várom az esőt, hogy rendesen feltöltse a tavat. 

Előzmény: 76timi (89485)
76timi Creative Commons License 2023.03.20 0 0 89485

Március 6. full alga, semmit nem lehetett látni.

Tegnap, lelátni már az aljára is, de kissé homályos még a víz.

Fonalas van dögivel :( azt majd elitézem, ha 14fok fölé megy a vízhő.

Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.03.17 -1 0 89484

Hát igen....

Nem egyszerű dolog egyik sem...a visszatöltés sem lenne az :)

Ezért elég is nekem a kezelhető tóméret,szavam nem lehet a növény és állatvilágra ami van nálunk.Bőven meg van minden, ami kellemessé és szerethetővé teszi a tavakat és környékét.

Előzmény: RJancsi (89483)
RJancsi Creative Commons License 2023.03.17 -1 0 89483

A leengedés még csak hagyján, de elég sokáig tart mire 4-500 m3 esővíz összejön, hogy megint megteljen a tó. Hacsak nem egy vízgyűjtő alján van. Én megpróbálnám egy halradarral (ultrahangos mélységmérővel) ladikból irányítva a víz alól kiszívni az iszapot. Ha a szívócső a mederfenéken van, talán csak az iszapot szívja, a halak meg el tudnak menekülni előle. Legalábbis a többség. 

Előzmény: Dezodoros Ede (89482)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.03.17 -1 0 89482

Tó leengedés után halakat levegőztetővel IBC tartály(ok)ba...növényeket árnyékba,néha slaggal meglocsolni,míg tart a szippantós kocsis "operáció" :)

Nálunk a szőlőhegyi földterületre hozhatja(ná) a szippantós autó :D ....pár kocsival elférne rajta,még csak szántva van...száradás után Honda-rotával beforgatnám :) pár évre megoldódna a "mű-trágya"  kérdés.

Előzmény: RJancsi (89481)
RJancsi Creative Commons License 2023.03.17 -1 0 89481

Ha csak durván számoljuk, ez legalább 100 m3 iszap. Kézzel kitermelve eltart egy darabig, kotrógéppel meg esélyes kiszakítani a fóliát (gondolom tófóliás). A legkíméletesebb egy nagy teljesítményű zagyszivattyú ("szippantós kocsi") lenne több fordulóval, de az kíméletlenül beszívja a növényeket és halakat is. És hová szándékozod tenni ezt a rengeteg iszapot? 

Előzmény: T5 pongi (89479)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.03.17 -1 0 89480

Szia!

Álltalában fizikálisan szokták:) Vödör lapát  talicska stb... :)

Ha nekem lenne ekkora tó és iszapmennyiség  ,tó leengedés után egy szippantós gépjárművessel megoldatnám az tuti.

Előzmény: T5 pongi (89479)
T5 pongi Creative Commons License 2023.03.17 0 0 89479

sziasztok, tudnátok tanácsot adni hogyan lehetne egy 14*16méteres 1,5-2 méter mély tóból kb 40-50 cm iszapot eltávolítani? köszi előre is!

Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.03.17 -1 0 89478

Basszus  most meg aztán -5 fok van így éhgyomorra...remélem jól elbújt a kisbéka.

Az őszi és sárga barackfáim meg virágoznak :( éppen...most. Már mindig ez lesz a "módi"?Ááááá...aztán utána meg 20 fok meleg a napokban...

Előzmény: RJancsi (89477)
RJancsi Creative Commons License 2023.03.16 -1 0 89477

Aranyos! Nálam most elbújtak, de amikor előjöttek pár hete még sötét barna volt mindegyik.

Előzmény: Dezodoros Ede (89476)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.03.16 -1 1 89476

Hát igen...így jártunk :D :(

Idei első "kis zöldség"

Talán idén is lesz tavasz.

Előzmény: 76timi (89475)
76timi Creative Commons License 2023.03.16 0 0 89475

Én sem értem, honnan a fenéből megy annyi trutyi a szűrőtóba :(
Előülepítés: 200mikronos rozsdamentes háló + 3db matala szűrőbetét + TM10-es szivacsok

Előzmény: Dezodoros Ede (89473)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.03.16 -1 0 89474

Itt is jól elmagyarázza a szűrőtó lényegét.

https://www.youtube.com/watch?v=4RzLZcktkfQ

Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.03.16 -1 0 89473

Idén nekem is meg kellene ejteni a szűrőtó tisztítást...esedékes :D pedig nálam is van előszűrés :) de így is sok a lerakódás benne.

Előzmény: 76timi (89472)
76timi Creative Commons License 2023.03.16 0 0 89472

Szűrőtavam van, de szerintem te arra a fordított kavicsszűrésre gondolsz, ahol a tóból folyik ki(gravitációsan) a víz rá a kavicsokra és az aljáról szívják a szivattyúk a vizet fel a tóba.

Sima növényes szűrőtónál alulra nyomja a szivattyú a tóból a vizet a növények gyökeréhez és a kavicsrétegen át felfelé áramlik a víz. Így a növények gyökere és a kavicsrétegben élő bacik elvégzik a fizikai és biológiai szűrést. Előszűrő/előülepítő használata ajánlott, hogy ne az összes trutyi menjen a gyökerekhez.

Növényes megoldásnál 16-32 kavics ajánlott. Ha kisebb, szívni fogsz...tapasztalat.

Ha több rétegű megoldást választasz, akkor alulra legnagyobb méretű kavics, utána a 16-32.

Max 2évente úgyis restartolni kell, mert a növények gyökere benő mindent is. A rothadó gyökerek terhelik a vizet.

Most fogom szétkapni...amikor lesz kedvem.

Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.03.15 -1 0 89471

Így van természetesen.

Ma valamiért nem ugráltak a vízbe a napozó békáim :D  lehet tartalékolják az erőt a hógolyózásra :D

Előzmény: RJancsi (89468)
attilaelek Creative Commons License 2023.03.15 0 0 89470

Köszi

RJancsi Creative Commons License 2023.03.15 -1 0 89469

Ezt jól összehoztam: "tudtom"= "tudtam/tudom" :D

Előzmény: RJancsi (89468)
RJancsi Creative Commons License 2023.03.15 -1 0 89468

Jóvanna! Tudtom, hogy van szűrőtavad, csak két napig senki sem válaszolt a feltett kérdésekre, gondoltam "jelzem", hogy nem vagyunk elutasítók egy új belépővel szemben. :) 

Előzmény: Dezodoros Ede (89467)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.03.15 -1 0 89467

Nekem van szűrőtavam...de nekem növényalapú a szűrés benne :) 25 %-a a tónak.

Ezért nem is éreztem "magaménak a kérdést" nálam nem a vastag kavicsréteg a szűrő.

Előzmény: RJancsi (89466)
RJancsi Creative Commons License 2023.03.14 -1 0 89466

Szia! Úgy tűnik senkinek sincs szűrőtava, mert nincs nagy tolongás a válaszokkal, tanácsokkal. :)

Másról nem tudok nyilatkozni, az tuti, hogy nekünk nincs (nálunk két nyomás-szűrő van sorba kötve). De hogy ne érezd elhagyatva magad a problémáddal, ezeket a cikkeket találtam, amik nem mondanak ellent egymásnak és még logikusnak is tűnik az érvelésük. Remélem segítek vele.

https://fekete-koi-blog.com/szuroto-epitese-a-tiszta-tovizert/

https://koi-kert.hu/Blog/7_ok_amiert_erdemes_szurotavat_epiteni

attilaelek Creative Commons License 2023.03.12 0 0 89465

Szeretnék egy kis segítséget kérni azoktól akiknek van szürő tavuk. A meglévő tavamat bővitem és hozzá szeretnék egy tó szúrőt, a méretezéseire lennék kíváncsi. Mélység, felülete (20-30% az eredeti tónak), kavics rétegrend, kavics vastagságok, stb. Minden segítséget köszönök szépen. Esetleg még azt tudja valaki, hogy a you tube-on volt egy magyar srác aki magának építette a szürő tavát skimmerrel és mindent videora vett csak kevés feliratkozó volt és ezért ha jól emlékszem törölte magát. Esetleg tudjátok kiről beszélek ha igen küldenétek nevet meg elérhetőséget. Köszönöm.

Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.03.10 -1 0 89464

Nálunk ezt a békák csinálják :D  nem szégyenlősek...még nappal is simán :D

Előzmény: RJancsi (89462)
tucsok13 Creative Commons License 2023.03.07 0 0 89463

Az lehet :-) De szerintem inkább az van, hogy egész télen felé sem néztem a tónak, viszont folyamatosan ment a vízesés és a bubiztató, ami azért erősen növeli a párolgást. Ennyi szokott hiányozni tavaszra kb. emlékeim szerint. Ilyenkor még a tavas szokott kivenni legalább ennyit a szivattyúzással, és annyit kell pótolni, most ez a rész elmarad.

Előzmény: RJancsi (89462)
RJancsi Creative Commons License 2023.03.07 -1 0 89462

Sokat isznak a halai. És mivel jól neveltek, nem a tóba ürítenek, hanem éjjelente kimásznak és a kerítés tövét locsolják körbe. :):):)

Előzmény: Rezsee (89460)
55judit Creative Commons License 2023.03.07 0 0 89461

Attól is függ, mennyi volt a csapadék. Ha néha pótolt 1-2 centit, már nem is annyira feltűnő az apadás. Ha nem volt, akkor eléggé. Nálam a télen 1-2 cm apadás volt, most olyan 5cm körül van.

Előzmény: Rezsee (89460)
Rezsee Creative Commons License 2023.03.07 0 0 89460

Hááát...nem akarok vészmadárkodni, de a 40 cm elég soknak tűnik. Nekem kb.5-8cm-t apadt a tél folyamán. Persze lehetnek nálad más légköri, vagy egyéb viszonyok.

Előzmény: tucsok13 (89457)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.03.07 -1 0 89459

Az komoly... nálam már kiöntött a tó akkoriban :)

De a napokban már pár centi hiányzott belőle,és a kútból pótoltam a vizet.

Előzmény: tucsok13 (89457)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.03.07 -1 0 89458

Az is gond ám, amire sok ember nemi s gondolna,hogy mikor vannak azok az erős szelek sokszor ,rengeteg finom port beleszállít a tavakba (is)...ezáltal is táplálva a számunkra nem kedvező folyamatokat,algákat stb... meg mindig egy kicsit "segít" az iszap javára.

Előzmény: tucsok13 (89456)
tucsok13 Creative Commons License 2023.03.06 0 0 89457

..és nekem kb. 40 cm hiányzik a vízszinthez, sok eső ide vagy oda..

Előzmény: Dezodoros Ede (89455)
tucsok13 Creative Commons License 2023.03.06 0 0 89456

Köszi, akkor még kivárok :-) A Floralia-t használom és nagyon bevált, most a munkában teszt rendeléseket kellett leadni, és már kínomban nem tudtam, mit rendeljek egy bizonyos házhozszállítási mód tesztelésére, akkor döntöttem el, hogy megér egy próbát. (ott Floraria nem volt, nem a Greenman oldalán rendeltem) Az iszapot szokták kiszivattyúzni, az a kérdés, hogy ezt megoldja-e a cucc, hogy nem gyűlik fel. Nekem mindig átlátszó a vizem, sosem volt eddig spenót, csak a fonalas alga szaporodik lelkesen, más bajom nincs. Na meg akkor nekem kell visszavágnom a tavalyi tavirózsákat, az szép meló egyesével, én nem megyek be a tóba, mint az ember, hogy levágjam.

(cserébe nem is taposom le az összes jácintot, nárciszt és tulipánt a tóparton, ahogyan ő)

Előzmény: Dezodoros Ede (89455)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.03.06 -1 0 89455

Szerintem 15 fok körül érdemes,mikor már nem nagyon hűl vissza a víz sem,és(még)jobban beindulnak a folyamatok a vízben.

(Lehet) szebb lesz a tavad "sk módon"mint szakival...nálunk még egyszer sem járt tavas szaki :D és a tavaszi átállást leszámítva mindig átlátszó (szokott) lenni a víz.

De szerintem már a vízmozgatástól is javulni fog  a víz minőség nálad...sok volt az eső ugyebár 1 hónapig szinte csak esett és esett...lúgosodott a víz mindenkinél az tuti...de az önbeállás úgyis megtörténik)majd).

Előzmény: tucsok13 (89454)
tucsok13 Creative Commons License 2023.03.06 0 0 89454

Itt ugyanez a helyzet.

Vettem Greenman pond-ot, szerintetek mikor érdemes beleborítani? Idén lehet, nem hívom a tavast karbantartani, megnézem, nélküle milyen lesz.

Előzmény: RJancsi (89450)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.03.06 -1 0 89453

:D Na azokon aztán rághatnak (majd) kedvükre :D van színes kábelköteg.

Előzmény: RJancsi (89448)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.03.06 -1 0 89452

Haa...az komoly...nálunk(csak)fonalas van,de az van bőven körben a széleken.

Előzmény: 76timi (89449)
55judit Creative Commons License 2023.03.06 0 0 89451

Nálam a fonalas alga télen is nőtt. Havonta szedek ki egy csomót. Most felgyorsult a folyamat, 1 hete szedtem és már megint lehetne. Csak a bubiztatónál van.

Előzmény: RJancsi (89450)
RJancsi Creative Commons License 2023.03.06 -1 0 89450

Érdekes, nálunk még mindig tiszta a víz, fonalas algát sem látni. A szűrő még a kamrában figyel, csak a bubiztató megy éjjel-nappal. Reggel szállingózott a hó. :(

Előzmény: 76timi (89449)
76timi Creative Commons License 2023.03.06 0 0 89449

Tegnap elindítottam a nyomásszűrőt, mert borzalmas spenótleves volt a víz.
Ma reggelre a zöld elmúlt, csak hab maradt a felszinen.

RJancsi Creative Commons License 2023.03.06 -1 0 89448

Remélem a dízelek előbb kihalnak mint a nyestek. És akkor rághatják majd a villanyos autók kábelkötegeit. :)

Előzmény: Dezodoros Ede (89447)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.03.06 -1 0 89447

:D De majd az ""evolúció" kiokosítja dieselre is a nyesteket :D

Előzmény: RJancsi (89446)
RJancsi Creative Commons License 2023.03.06 -1 0 89446

Az én autómban még soha nem volt gond a gyertya kábellel. Lehet az is sokat segített, hogy dízellel járok. :D:D:D 

Előzmény: Dezodoros Ede (89445)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.03.02 -1 0 89445

Nálam működik...azóta(évek óta) nincsen gyertya kábel elrágás az autón,és más kábel sem.Előtte 2 eset is volt.

Előzmény: Jahno (89442)
tucsok13 Creative Commons License 2023.03.01 0 0 89444

Igen, meg is lepődtem :-) Én alapból nem veszek komolyabb dolgokat alin, bár rendszeresen vásárolok, csak apróságokat. De amikor vettem a masszázspisztolyt, itthon 30e-ért adták ami ott 10e volt, gondoltam, bekockáztatom.. több hónap után romlott el és cserélték, szerencsém volt. 

Előzmény: Jahno (89443)
Jahno Creative Commons License 2023.03.01 0 0 89443

Aliexpress azért elég zűrös tud lenni, végtelenített levelezés autista kínaival meg mindenféle mellébeszélés, nem küldi újra, beszámítja aztán nem úgy van azért az keményebb ügy.

Előzmény: tucsok13 (89441)
Jahno Creative Commons License 2023.03.01 0 0 89442

Ebben csak az a jó, hogy nem nagyon működnek :-D

Előzmény: Dezodoros Ede (89438)
tucsok13 Creative Commons License 2023.03.01 0 0 89441

Én ugyanígy jártam egy masszázspisztollyal, amit az aliexpress-ről rendeltem :-) Küldtek egy másikat 5 napon belül a lengyel raktárból.

Előzmény: RJancsi (89437)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.03.01 -1 0 89440

Na azzal tényleg jól jártál.

Előzmény: RJancsi (89437)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.03.01 0 0 89439

Na ezt nem figyeltem,hogy ilyen is van náluk,szóval a terméknél az oldalukon le lehet írni a véleményt a termékről,vagy Ügyintézésről?Hát én csak "ungarise' módon tudom oda írni :D

Egyébként olyan létezik,még ami 2 héten belül  nem javítható,vagy nem javítják...?Hogy csere készüléket kellene biztosítani arra az időszakra?Vagy csak régen volt ez? :)

Hát szerencsére nem nagyon ismerem ezt a céget...ezután meg már nem is fogom :)

Marad a régi bejárt út .

Előzmény: 76timi (89434)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.03.01 0 0 89438

Volt egy elektromos nyestriasztó amit vissza küldtem,egy héten belül ott volt az új.

Előzmény: Jahno (89435)
RJancsi Creative Commons License 2023.03.01 -1 0 89437

Eddig egy izomstimulátorral (fájdalom csillapítóval) jártam a legjobban. Interneten rendeltem hazai webáruházból. Megjött, nem működött. Felhívtam az ügyfélszolgálatot, elnézést kértek és futárral 24 órán belül kaptam egy másikat ami már jó volt. Ismét felhívtam az ügyfélszolgálatot, hová küldhetem a rosszat. Megkértek, hogy nem dobjam a szemétbe, vigyem el egy elektronikai hulladékgyűjtő helyre. Egy pillanatig sem hezitáltak, hogy tényleg rossz volt-e az első, "bemondásra" küldték az újat. Ráadásul nem is kínai gagyi (bár biztos ott gyártják), hanem egy nevesebb német cég matricázta.

Előzmény: Dezodoros Ede (89433)
tucsok13 Creative Commons License 2023.03.01 0 0 89436

Hivatalosan 30 napjuk van. Előtte lehet puffogni, de sajnos nem jogos. Az csak jófejség, ha hamarabb megoldják, de számon kérni nem lehet rajtuk.

Előzmény: Dezodoros Ede (89433)
Jahno Creative Commons License 2023.03.01 0 0 89435

Ez a legtöbb helyen ilyen, csoda ha a többinél nem. Oda mit küldtél vissza és hogy intézték?

Előzmény: Dezodoros Ede (89431)
76timi Creative Commons License 2023.03.01 0 0 89434

Az oldalukon keresztül is leírhatod a tapasztalatod(angolul is), annál a terméknél(véleményeknél), amivel kapcsolatban felmerült a probléma. Azt sok országban látják.
ÉS!!!hátha elszégyellik magukat és kárpótolnak...egy próbát megér...én így csinálnám.
Nagyon sokszor rendelek tőlük, eddig még nem volt probléma...kopp-kopp...remélem nem is lesz.

Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.03.01 0 0 89433

Hát ez nem annyira jó dolog (nekünk),de volt már több dologgal (szerencsém) más cégekkel régebben, ahol egy héten belül szó nélkül kicserélték,és küldték az új terméket garancia időn belül.

Előzmény: tucsok13 (89432)
tucsok13 Creative Commons License 2023.02.28 0 0 89432

Ha letelt a 14 nap, sajnos így működik szinte mindenhol. Én a Decathlonban (ami azért igencsak ügyfélbarát!) vettem cipőt októberben, december elejére tönkrement. Visszavittem, mondták, hogy 30 nap, szakértő, elbírálják.. és 30 nap után jött az email hogy mehetek a pénzért.

Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.02.28 -1 0 89431

Leírom,hogyan jártam ezzel a kisbetűvel írott invital pet,céggel.....hogy más(ok) még véletlenül se járjanak így...szóval több mint 2 hete visszaküldtem a pontec levegőztetőt ami megadta magát....azóta aztán nagy csend.Rákérdeztem egy "komától" náluk,mi van vagy mi lesz a levegőztetővel?Vissza írja mailban,még kb 2 hetet várni kell mire megnézik a "garanciális ügy-osztályon"  :D ...vissza írom neki akkor magyarul senki nem csinál semmit és a csomag szépen elvan a polcon...nagyjából ezt takarja a dolog... és nem mást...

Szóval ettől a cégtől soha ne rendeljen senki semmit...mert a szolgáltatás visszafelé nem működik...magyarul lesz...ják a vásárlót,lényeg a vásárlás menjen a többi nem számít.

Még jó hogy nem egy drága cuccot rendeltem így ez  bagatell dolog.

Nekem is tanuló lecke volt,mert a " járt utat " elhagytam egy járatlanért...és nem néztem azt meg hogy ez egy szutyok szlovák cég...

Mindig a Fekete-koitól szoktam vásárolni,vagy a Flórapacktól  esetleg Koimánia...mindegyik egy korrekt megbízható magyar cég...

Szóval invital pet NO NO NO!!!

Megmondtam az ürgének nekem is tanuló lecke volt....de nekik is az lesz...mert az összes kertitavas fórumon "cég reklámot" fognak kapni.

55judit Creative Commons License 2023.02.28 -1 1 89430

Igazad van. Megkérdezem. Ha nem fogadják el, még mindig elvihetem Veszprémbe kisállat kereskedésbe átveszik.

Előzmény: tucsok13 (89429)
tucsok13 Creative Commons License 2023.02.28 0 0 89429

Szerintem nem igazán értékelnék.. és nem is "illik" odavinni halakat máshoz a megkérdezésük nélkül. Ha hozzájárulnak, biztos segítenek abban is, hogy tedd őket bele.

Előzmény: 55judit (89428)
55judit Creative Commons License 2023.02.28 0 0 89428

Nálam is feljönnek már az aranyhalak.

Találtam egy tavat Siófokra menet egy panzió kertjében. Néhány halat odavinnék, azért hezitálok, mert nem tudnám vízbe helyezni a halakat. Magas meredek a part, csak dobni lehetne őket, kb 2m magasból csapódnának a vízbe. Vajon kibírnák?

Előzmény: RJancsi (89427)
RJancsi Creative Commons License 2023.02.23 -1 1 89427

Idén még nem sokat láttam, biztos fáznak. Eddig csak az aranyhalak ébredeztek, ma is tömegével napoztak a sekélyebb részen.

Előzmény: Dezodoros Ede (89426)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.02.23 -1 0 89426

Rendben,jöhetsz ám idén is ha kell kecskebéka pete :)...én jóval közelebb lakom :)  nálam már sok a napozó példány,szépen túl élték a telet...ha meleg lesz május,lesz koncert rendesen,mert a szinte "tenyeres" példányok biztosan oda teszik magukat...már most szét folynak a kövön akkorák :D még  elég sötétek...de majd megszépülnek.Nálad maradt belőlük?

Előzmény: RJancsi (89425)
RJancsi Creative Commons License 2023.02.23 -1 0 89425

Köszi, (ha el nem felejtem) majd csörgök.

Előzmény: Dezodoros Ede (89424)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.02.23 -1 0 89424

Nem unalmas az életed...sőt változatos gondolom ez által...

Ha nyár felé jársz esetleg arra nyugodtan írjál,vagy csengess meg előtte..érdemes oda betérni...(ha gondolod) persze...

Előzmény: RJancsi (89423)
RJancsi Creative Commons License 2023.02.23 -1 0 89423

Előbb-utóbb biztosan járok arra is. Munkaterületem az egész ország, kedden ott voltam, tegnap Sirokon, jövő hét tuti Kecskemét a többi még kialakulóban. :)

Előzmény: Dezodoros Ede (89422)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.02.22 -1 0 89422

:D Vagy bontatlan konzervként bedobni a tóba,akkor 'tovább tart" :D

Ha május után is jársz arrafelé, privát adok egy címet ha jelzel előtte,ha akarsz  kertitavas témában hatalmas ...rengeteg és gyönyörű dolgokat látni...hát érdemes 'bepillantani'...ha gondolod.Más léptékek vannak mint a  mi   megszokott"dolgaink" :D

Előzmény: RJancsi (89421)
RJancsi Creative Commons License 2023.02.22 -1 0 89421

Igazából nem a faluban volt dolgom, csak a "kanyarban". :) A Knauf-Isolation Kft-től (Heralklith gyár) van épp egy megbízásom, múlt ősszel vagy háromszor, idén most először voltam náluk. Azt még nem tudom mikor kell legközelebb mennem. 

Miért nem visztek inkább konzerv macska kaját? Az olcsóbb, mint koikkal etetni a vidrát. :D:D:D

Előzmény: Dezodoros Ede (89419)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.02.22 -1 0 89420

Áááá... nem lesz már (talán) olyan hideg ,nálam is megy a csobi...békák is már napoznak,kell a több oxigén is a halaknak már.

Előzmény: Rezsee (89416)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.02.22 -1 0 89419

Kicsi a világ :D  mi is járunk Alsónemesapátiba :D évente többször is.Az Ó-évet is ott búcsúztattuk...van ez így János :D ...gyakran jársz arrafelé?Idén még kis koikat is viszünk,vagy visz az egyik családtag...mert kiette neki a vidra a télen a nagyokat a tóból.

Előzmény: RJancsi (89417)
Rezsee Creative Commons License 2023.02.21 0 0 89418

,,lehetőleg színes, nem klasszik aranyhala"

Szerintem valamit félreolvastál! :-)

A lényeg, hogy nekem jobban tetszenek a pirosak, jobban érvényesülnek a tóban. A ,,sima" aranyszínű felülről gyakorlatilag barna.

Jó lett volna találkozni, el is ugrottam volna érte,de majd talán legközelebb. Ettől függetlenül köszönöm a lehetőséget! Hátha összejön...

Előzmény: RJancsi (89417)
RJancsi Creative Commons License 2023.02.21 -1 0 89417

Elnézést a tudatlanságomért, de milyen a nem színes aranyhal? Nálunk akad néhány többé-kevésbé albino illetve a fekete foltos fiatal növendék, de azok is színesek. 

Ha előbb írtál volna, épp ma voltam ZEG környékén (Alsónemesapátiban). Ha előbb tudom viszek magammal néhány fátyolos farkút akár ingyé' is. Nálunk elég jó volt az elmúlt idők szaporulata, van vagy 100-150 aranyhal a tóban.

Előzmény: Rezsee (89416)
Rezsee Creative Commons License 2023.02.21 0 0 89416

Éppen tegnap voltam a hétvégi telken és nagyjából nálam is ez a helyzet a vizet illetően. Gondolkodtam a szűrő beindításán, de nem, mertem, hátha visszajön a kemény hideg, én meg ilyenkor ritkán járok arra felé. Lehet el kellett volna indítani... Ami jó hír, hogy elpusztult halat nem találtam, igaz akkor sem, mikor 10cm jég volt anno a tavon.

Lenne egy kérésem is, ha már bejelentkeztem: ha lenne valakinek Zalaegerszeg vonzáskörzetében 5-10 db nagyobb méretű (10cm körüli), lehetőleg színes, nem klasszik aranyhala, arra sporttársi áron vevő lennék. Sajnos tavaly nyáron valami kb. 1/3-ára csökkentette az amúgy sem nagy állományt.

Előzmény: Dezodoros Ede (89415)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.02.21 -1 0 89415

Ahogyan elolvadt a jég a tavon,elkezdett zavarosodni a víz színe  a felmelegedéstől egyből... :) meg fonalasodik is szépen a széle...a halak feljöttek a telelőből,és aktívan úszkálgatnak és napozgatnak már.1 békám is napozott már...de ahogyan közelítettem loccsanás volt egyből... :) idén újra szoknia kell az emberközelséget.1 db kb 20 cm-es kis koi-m elpusztult a napokban...remélem ennyi lesz (csak) a téli veszteség.Másnál mizujs?

Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.02.13 -1 0 89414

Könnyen elképzelhető,hogy úgy van...lényeg sokáig  jó legyen a kompresszor...a többi nem számít.

Valószínű olyan szitu mint a kínai fűkaszák :D különböző neveken,egy ugyanaz burkolat kívül stb... belül meg szintén ugyan az van :D

Előzmény: RJancsi (89413)
RJancsi Creative Commons License 2023.02.12 -1 0 89413

gyanús nekem, hogy az ACO és az Osaga LK ugyanaz a pumpa, ugyanaz a kínai üzem gyártja, csak más címke kerül rá a megrendelőnek megfelelően... 

Előzmény: Dezodoros Ede (89412)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.02.11 -1 0 89412

Van egy ilyenem nekem is de csak melegben szoktam bevetni,de nem osaga...hú passz a neve most nem jut eszembe :)

De most rákerestem ide linkelem...ez majd júniustól augusztus végéig lesz szolgálatban :)

https://fekete-koi.com/kompresszorok-legpumpak/11373-aco-001-szett-kerti-to-levegozteto-kompresszor-20w-15m-46-cso-6db-50mm-gomb.html

Most ami Osaga megy éppen... 5 éve megbízható... hát az a Pontec szerintem "mellébotlás" (volt) már tudom :D másfél hónap...vicc...  Osaga...nem véletlenül javasoltam Pepitának is,gondolom nála is megbízhatóan üzemel.

https://fekete-koi.com/kompresszorok-legpumpak/5257-osaga-mk-9510-legpumpa-levego-

kompresszor-10w-600lh.html

Előzmény: RJancsi (89411)
RJancsi Creative Commons License 2023.02.11 -1 0 89411

Én az Osaga LK-xx pumpákra teszem le a voksom. A házzal együtt vettük a tavat és a tartozékait is, így egy Osaga pumpát. Jó 10 év alatt kétszer kellett benne szelepet cserélnem, de mint korábban írtam, egyszerű mint a faék, egy régi lukas bicikli belsőből kell két tárcsát kivágni akár körömollóval és kész. Lényegesen olcsóbb, mint a csili-vili kompresszorok semmmi mással nem helyettesíthető drága gyári membránjai. Kapni hozzá gyári szelepet is, de nem kicsit sokallom a 2000 Ft-os árat

Előzmény: Dezodoros Ede (89410)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.02.11 -1 0 89410

:D Nem rossz módszer :D   nálunk ha meglát a macskosz,menekül,nem várná meg hogy vizipisztolyos lőtávon belülre érjek...

Megadta magát a másfél hónapos Pontec levegőztető,pénteken vissza is küldtem, az 5 éves Osagát kellet gyorsan visszatelepítenem,ami nagyobb teljesítményű,jó időkben szoktam azt használni.Bízom a cserében...remélem nem csak "megmókulják"a Pontecet...de a sima mezei kisebb teljesítményű kínai levegőztetők is jó pár évet kiszoktak bírni...hát nem lopta be magát ez a Pontec  márka a szívembe.

Előzmény: RJancsi (89409)
RJancsi Creative Commons License 2023.02.08 -1 1 89409

Én humánusabb vagyok. Nekünk is van macsekunk meg a szomszédoknak is. A legtöbb ivartalanított, időnként átsétálnak a kerten de nem tesznek kárt, eddig egyiket sem láttam sem halászni sem madarászni. Kivéve egy "gazdátlan"-t, akiről senki sem tudja kié. Na ez a jól megtermett kandúr előszeretettel "jelöli meg" a teraszajtót, kerti bútort de még a falat is. Bűzlik tőle a terasz. Ellene egy nagy hatótávolságú vízipisztolyt vetettem be. De nem vízzel, hanem 20%-os ecettel töltve. Miután két-háromszor sikerült lespriccelnem a hátát azóta még az utcán is átmegy a túloldara ha felénk jár. :)

Előzmény: Dezodoros Ede (89408)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.02.08 -1 0 89408

Nálunk nincs macska(saját) ezért 2 különböző helyen tartok csúzlit,ha megyek kifelé a kertitóhoz,ha esetleg valakinek a macskája éppen nálunk akarna horgászni, vagy madarászni...aztán így szoktam leszoktatni őket a rabsickodásról.Egyébként országos gond a mindenfelé kóborló macska "invázió"...értem ez alatt,hogy települések közt kint a határban,szőlőhegyeken,erdőkben és itt ott fellelhetőek már,simán megélnek és garázdálkodnak,ezek a (volt) házi macskák...amelyek az élővilágot "fosztogatják",amelyek nem csak ezt az egy  problémát okozzák,hanem a vadmacska állománnyal keverednek,és módosulnak,ez által a vadmacskák.

Sajnos nagyon csökkenőben vannak az énekes madarak (is) mindenfelé....nem csak a házi macskák miatt.

Ezt a hozzászólást tájékoztatásképpen írtam...természetesen a macskád azt csinál amit akar...

Előzmény: szőrmók (89406)
55judit Creative Commons License 2023.02.08 0 0 89407

Itt a madarak nem mernek odamenni inni a buborékokhoz. csak repkednek. Nálam mára 10cm-esre zsugorodott a lék, pedig nincs olyan hideg mint eddig volt. 

Előzmény: szőrmók (89406)
szőrmók Creative Commons License 2023.02.08 0 0 89406

Nálam is van alga körben a szélén,kb 20 centi mélységig.Ma reggelre szépen befagyott,csak egy kb 20 centis luk maradt a levegőztetőnél.A környék összes madara hozzám jár inni macskám legnagyobb örömére.A halakat nem bántja,de a madarakat szereti,enni is.

Előzmény: 55judit (89397)
RJancsi Creative Commons License 2023.02.05 -1 0 89405

Nem véletlenül mutattam csak kis részt belőle. :) A nőszirom levelei elszáradtak, kb. 4-5 m2 területen terülnek szét a víz tetején. Pár éve még voltak olyan telek, amikor több cm vastag jég alakult ki a tavon és nagy biztonsággal elbírt. Egy fém hólapáttal nyestem le ezeket a leveleket, tavasszal a víz szintjéről indultak az új hajtások. Idén még nem tudom hogyan fogom megrendszabályozni. Fűkaszával lehetne úgy-ahogy rendbe tenni, de egyfelől teleszórja a vizet nyesedékkel, másfelől féltem a nőszirom tövében megbújó békákat. :( Ha valakinek kell ember magasra megnövő sárga nőszirom, jöjjön bátran, hozzon szerszámot (talicskát/dömpert/markolót/darut stb.) és vigyen amennyit csak akar! Ha elég sokat visz, még néhány aranyhalat is kap ajándékba. :)

Előzmény: 55judit (89404)
55judit Creative Commons License 2023.02.05 0 0 89404

Most is szép a tavad.

Előzmény: RJancsi (89402)
55judit Creative Commons License 2023.02.05 0 0 89403

Nálam is úszkálnak, csak nem olyan gyorsan cikáznak mint nyáron.

Előzmény: RJancsi (89401)
RJancsi Creative Commons License 2023.02.05 -1 1 89402

Előzmény: RJancsi (89401)
RJancsi Creative Commons License 2023.02.05 -1 1 89401

Nálunk eszük ágában sincs telelni. A tegnapi lehűlés miatt a tó fele befagyott, de csak vékony üvegszerű jéghártya borítja. Alatta a kb. 15-30 cm-es vízben vidáman úszkálnak a halak. 

Előzmény: Dezodoros Ede (89400)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.01.31 -1 0 89400

Nálunk is szép tiszta a víz...telelőmélységen látom a halakat ahogyan egy csapatban összeállva vannak.A szélén némi fonalas van,a békakorsó túlszaporodott az enyhe időben,melegedés után ritkítom majd csak,hogy szűrjön az alga szaporulat ellen.

Előzmény: RJancsi (89399)
RJancsi Creative Commons License 2023.01.30 -1 0 89399

Nálunk ritkán annyira tiszta a tó vize mint most. Kb. 1 m mélységig látni a halakat. Aztán február végén, márciusban melegedni kezd az idő és bedurrannak az algák mint minden évben. :) Sörrel (vagy jófajta borral) könnyen orvosolható. 

The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2023.01.30 0 0 89398

Tavasszal még több lesz... Vele jár...

A halak szeretik, az ivadékok is jól elbújhatnak benne.

55judit Creative Commons License 2023.01.29 0 0 89397

Nálam a tó vastagon tele van fonalas algával. Főleg az oxigéndúsabb környezetben a bubiztatónál.

RJancsi Creative Commons License 2022.12.24 -1 3 89396

Elnézést, nem mindenkinek. A mínuszkáknak sivár, magányos, éhezéssel egybekötött vacogást az orvosi ügyelet várójában. :)

Csak hogy legyen miért minuszt adni még egy karácsonyi jókivánságra is. Szánalmas paraziták... 

Előzmény: RJancsi (89395)
RJancsi Creative Commons License 2022.12.24 -1 3 89395

Békés Boldog Ünnepeket minden topiclakónak!

Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.12.19 -1 1 89394

Klassz!

Tegnap délután a fürdőtóban feltörtem a jeget szaunázáshoz,aztán egy kb 3 cm-es kis kecske béka  úszkált el onnan...  de elég gyors volt,valószínű nem tetszett neki a "rezgés" a tófólia begyűrődésében pihizgetett tuti,hát nem annyira meleg a víz...nekem még merülő fürdőzéshez okés...de egész télen ebben lenni :) nem csoda hogy tavaszra néger színűek lesznek.

Előzmény: F.Janos (89392)
76timi Creative Commons License 2022.12.14 0 0 89393

nagyon szép hangulatos :)

Előzmény: F.Janos (89392)
F.Janos Creative Commons License 2022.12.12 0 3 89392

The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2022.12.11 0 1 89391

A bekak gyakran valasszak teli alom helyszineul a vizet es az iszapot. A lenyeg, hogy fegymentes legyen. Ilyenkor a borukon keresztul veszik fel a minimalis eletfunkciohoz szukseges oxigent.

Mar en is megfigyeltem kecskebekat a tavamban telelni akar a hartyajeg alatt. Ha ilyenkor megpiszkaljuk oket, komotosan odebb masznak.

Gondolom erre mas bekafajok is kepesek.

Előzmény: RJancsi (89384)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.12.11 -1 0 89390

Hát az felejtős :D

Előzmény: GeriSoft07 (89388)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.12.11 -1 0 89389

Hát igen...én bírom őket,mikor itt vannak a tónál és trilláznak :) újra jó lesz majd kint kávézni és hallgatni őket (még) soká :D lesz sajnos...közbe szólnak a kecskebékák...és a levelibékák...hátsó kistónál unka...de jó is volt...idén is...

Előzmény: RJancsi (89387)
GeriSoft07 Creative Commons License 2022.12.10 0 0 89388

Nálunk minden elfér, kivéve a gém ami néha télen idejár :D 

Előzmény: Dezodoros Ede (89386)
RJancsi Creative Commons License 2022.12.10 -1 0 89387

És kifejezetten kellemes hangja van. Nem brekeg hanem szinte trillázva fütyül. :)

Előzmény: Dezodoros Ede (89386)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.12.10 -1 0 89386

Egy varangy...csak lehet kecskebékának képzeli magát :) elfér nem? Nem tesz kárt semmiben...

Előzmény: GeriSoft07 (89385)
GeriSoft07 Creative Commons License 2022.12.10 0 0 89385

Akkor csak mindig ott kapom rajta. Él, mert csúnyán néz rám és mászik arrébb ha megzavarom.

ilyen tipusú

Előzmény: RJancsi (89384)
RJancsi Creative Commons License 2022.12.10 -1 0 89384

A békák mint kétéltűek, csak életük elején (ebihal korban) lélegzenek a víz alatt, kopoltyúval. Amikor kifejlődnek, tüdővel lélegzenek. Ugyan sokáig bírják víz alatt, de időnként fel kell jönniük levegőt venni. A telet kövek, tuskók, levelek alatt félig hibernálva töltik, vagy mint az ásóbékák beássák magukat a föld alá. 

Előzmény: GeriSoft07 (89382)
Jahno Creative Commons License 2022.12.10 0 0 89383

Nem víz alatt.

Előzmény: GeriSoft07 (89382)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!