Keresés

Részletes keresés

Zeki_ Creative Commons License 2017.10.18 0 0 27996

Ha már a Földhivatalban a Tulajdoni lapon nem a kivitelező cég a tulaj, hanem annak a nevén van, aki megvette, akkor nem lehet visszacsinálni, már van tulajdonos. Ergo használtnak minősül. Akkor is ha soha az életben be nem tette oda  a lábát senki, amióta elkészült.

 

Nálunk meg ez úgy volt, hogy mivel a kivitelező cég nem adta el a lakásokat, hanem kiadta bérbe, így sok év után is még újként tudta őket eladni, CSOK is ment rá, mert nem volt még más tulajdonosa a lakásoknak.

Előzmény: Petra09 (27994)
For-dzsi Creative Commons License 2017.10.18 0 0 27995

Az ingatlanos jól mondta. A visszacsinálás ügyében nehéz mit mondani, a bt. és tagja által megkötött adásvételi szerződést a szerződéskötés napjára visszaható hatállyal kellene közös megegyezéssel felbontani. Ha még nem történt ingatlannyilvántartási bejegyzés, akkor ez az út talán még járható. Arra kell vigyázni, hogy a felbontó szerződés érvényességéhez ügyvéd által szerkesztett és ellenjegyzett okirati formában kell azt megkötni.  

Előzmény: Petra09 (27994)
Petra09 Creative Commons License 2017.10.18 0 0 27994

Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni.
A nemrégiben épült lakótelepen kinéztünk egy földszinti 3 szobás 76 nm-es lakást, 85 %-os készültségi fokon van. Csokra, meglévő 3 gyerekre szerettük volna megvenni.
Mikor megnéztük a lakást, az ingatlanos azt mondta , hogy erre a lakásra már nem tudunk csok-ot igényelni, mert az építtető bt egyik tulajdonosa megvette saját részre, most viszont  eladná, de így már használt lakásnak minősül.  A kérdésem az, hogy ez valóban így van?  A lakáson nem történt változtatás, ugyan olyan készültségi fokon van mint a többi eladó lakás( azok vagy kisebbek vagy a tetőtérben vannak..) Esetleg nem lehetne olyat csinálni, hogy a jelenlegi tulajdonos eladja (visszadja)  a bt-nek és mi onnét vesszük meg? (lehet hogy nem így működik de nincs jobb ötletem) . Sajnos ez az egyetlen földszinti,  jó árban is van ( viszonylag) 12,1 m, ingatlanos szerint 3 millióból befejezhető a lakás.
Válaszaitokat előre is köszönöm! :)

VeszpremiAndrea82 Creative Commons License 2017.10.18 0 0 27993

Szia! Köszi szépen, hogy válaszoltál.

 

Igen, veszprémi lakásról lenne szó. Úgy vagyok katás, hogy egy Bt.-ben, amiben 98 százalékos tulajdonrészem van. Azóta katázok, amióta létezik ez az adónem.

Tavaly 5 millió forint volt a nettó árbevétel, idén lesz meg a 6 millió.

 

Mondjuk ezzel kicsit megnyugtattál, amit írtál. Egy ismerősöm ijesztett rám azzal, hogy szerinte szólóban nem nagyon adnak hitelt a bankok, mondjuk ő nem a téma szakértője, csak ő is hallotta valakitől... :)

 

Előzmény: The Power (27987)
For-dzsi Creative Commons License 2017.10.18 0 1 27992

Elvileg elég, de pl. ha vki felnyom, kimehet a hatóság a helyszínre és ugyanabban a kormányhivatali szervezetben van mint a lakcímnyilvántartás és a földhivatal.  

Előzmény: dcsaba9 (27989)
For-dzsi Creative Commons License 2017.10.18 0 0 27991

bezony, az nagy szívás

Előzmény: vállalkozókjogásza (27990)
vállalkozókjogásza Creative Commons License 2017.10.18 0 1 27990

Ha elajándékozzátok a babának, onnantól kezdve a gyereké lesz a pénz 18 éves koráig, mert az eladáshoz (stb.) gyámhatósági hozzájárulás kell, ők meg csak akkor járulnak hozzá ha másik ingatlan (legalább olyan értékes) vagy államkötvény (és néhány vagyontárgy) lép a helyébe. Nem egy jó megoldás.

Előzmény: dcsaba9 (27989)
dcsaba9 Creative Commons License 2017.10.18 0 0 27989

A jelenlegi csalàdi hàzat is úgy vásàrolruk kp ra két éve.

Semmin nincs haszonelvezet.

Mi van ha elajàndékozzuk a babànak.

A lakcimkàrtyàs igazolàd nem elég ?

Ki fogja azt 100 ezer ingatlant kontrolalni?

 

For-dzsi Creative Commons License 2017.10.18 0 1 27988

Ha éppen 50-50% a tulajdoni hányad a két ingatlanban, akkor nem probléma. Viszont azt tudnod kell, hogy a CSOK-kal vásárolt lakásban kell az igénylőknek és a gyermekeknek lakni (lakóhely) + nem lehet bérbeadni, vagy a használatot átengedni 10 évig.

Előzmény: dcsaba9 (27984)
The Power Creative Commons License 2017.10.18 0 1 27987

Szia!

 

Három kérdés:

- milyen vállalkozói formában dolgozol (egyéni vállalkozó, kft,...)

- mióta adózol a kata szerint (már legalább 2016 januárjától)

- amit írtál bevételt az a 2016-os évre vonatkozik

 

Én korábban több évet dolgoztam bankba és ott nagyon jó ügyfél lennél! 

Persze sok múlik a fenti kérdésekre, hogy mik a válaszaid, azonban ha nem idén, akkor jövőre biztos neki tudsz futni! :)

Ott még a piacon fellelhető egyik legjobb kamatot is megkaphatod, úgy hogy nincs munkabéred! (több bank akkor ad jó kamatot, ha oda utaltatod a munkabéred)

 

Az adóstárs pedig akkor kell ha valakinek kevés a jövedelme és/vagy sok hitele van, viszont ha valakinek jó jövedelme van - Neked az van - akkor egyedül is kap hitelt!

 

Vásárolni akkor érdemes, ha a törlesztőd nagyjából annyi lenne mint az albérlet, illetve nem vársz a következő időszakban nagy lakásárcsökkenést!

 

Ismerve a veszprémi piacot - már ha Veszprémről van szó, Nekem is van veszprémi érdekeltségem - akkor véleményem szerint adott a két feltétel!

Előzmény: VeszpremiAndrea82 (27985)
The Power Creative Commons License 2017.10.18 0 0 27986

Szia!

 

A rendelet:

"az igénylő - lakáscsere esetén a csereszerződés tárgyát képező lakás, valamint lakás bővítése esetén a bővíteni kívánt lakás kivételével - más lakásban legfeljebb 50 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik, ide nem értve azt, ha lakástulajdona - a tulajdoni hányad mértékétől függetlenül - szerződésen vagy jogszabályon alapuló haszonélvezeti joggal történő megterhelésére e rendelet hatálybalépését megelőzően, vagy lakástulajdona jogszabályon alapuló haszonélvezeti joggal történő megterhelésére e rendelet hatálybalépésekor vagy azt követően került sor"

 

Attól függ, hogy a családi ház - amiben most éltek - hogy került a nevetekre, az is adásvétel útján?

Ha igen, akkor nem vagytok jogosultak!

 

Előzmény: dcsaba9 (27984)
VeszpremiAndrea82 Creative Commons License 2017.10.18 0 0 27985

Sziasztok!

 

Főképp a hiteltanácsadó úr/hölgy véleményére lennék kíváncsi. A tapasztalataitok alapján a lenti konstrukcióban mennyire "lehetetlen küldetés" lakáshitelt felvenni?

- Saját, katás adózású cégben dolgozom.

- Egyedülállóként.

- Adóstársat nem tudok bevonni.

- Extra ingatlanfedezetet nem tudok bevonni.

- 30%-os önerőm lenne, hogy még maradjon valamennyi megtakarításom is (20 millió forintos lakásról lenne szó).

- Az ingatlan megyeszékhelyen van.

 

Hogy valami jót is írjak, viszonylag jó a cég éves árbevétele (nettó 6 millió forint) és soha semmilyen hitelelmaradásom nem volt, illetve nincs semmilyen egyéb törleszteni valóm.

 

Viszont tartok tőle, hogy nem én vagyok a bankok álomügyfele és főleg az "egyedülállóságon", illetve az adóstárs hiányán csúszhatok el.

 

Szerintetek? Inkább maradjak az albérletnél, amíg nem javul a pedigrém?

 

Előre is köszönöm a válaszokat!

 

 

 

dcsaba9 Creative Commons License 2017.10.17 0 0 27984

Sziasztok.

 

Azt  szeretném megkérdezni.hogy kaphazok e csokot.ha idén nyàron vettünk egy lakàst a sógornőmtől a feleségemmel közösen.

Tehàt van fél fél lakàs a nevünkön .plusz egy fél fél csalàdi hàz amiben most élünk.

De lenne egy jó lakàs ami tetszik .csak nem tudom hogy kapok e hozzâ 1.4 misit ha 2 gyereket szeretnénk.

A vàladzokat előre is köszönöm

The Power Creative Commons License 2017.10.13 0 0 27983

Ahogy For-dzsi is irta össze lehet úgy hangolni a történetet, hogy kecske is jólakik és a káposzta is megmarad...

Ha kp-re vásárol ki a testvéred, akkor előre odaadja a vételárat - vagy legalább annyit, ami Neked kell önerönek - majd utólag köttök adásvételi szerződést.

Ha hitelre vásárol ki - és több hitelt vesz fel a testvéred, mint ami Neked kell önerönek - akkor előbb Te vedd meg az ingatlant és add be a csok és hitelkérelmet, majd utána add el a testvérednek a saját részed. ( ha ügyesen csináljátok addigra a testvérednek lesz már egy pozitiv hitelbirálata:) )

Nagyon figyeljetek az idöpontokra - érdemes szakmai segitséget kérni - és a Te vásárlásodnál hosszabb fizetési határidőt kérj!

Előzmény: Bucsek (27981)
For-dzsi Creative Commons License 2017.10.13 0 0 27982

A jelenlegi feltételek alapján nem. Csak építéshez, vásárláshoz, bővítéshez jár, kölcsön törlesztéséhez nem. /Most tekintsünk el az utóCSOK-tól./ Ha ezek a feltételek maradnak, 5 év múlva csak egy másik lakás építéséhez, vásárlásához, bővítéséhez használhatnád fel. 

Előzmény: Bucsek (27981)
Bucsek Creative Commons License 2017.10.13 0 0 27981

Köszi a válaszokat.

 

És olyat lehet csinálni, hogy 5 év múlva igényelném a CSOK-ot? Viszont van már lakás, van már minden, de abból "lőtörleszteni"? Vagy az már "nonszensz"? :D Esetleg felújításra kérni, vagy vmi hasonló?

 

Szóval 5 év múlva igényelhetem valahogyan még a csokit?

Előzmény: For-dzsi (27980)
For-dzsi Creative Commons License 2017.10.13 0 0 27980

A jogosultsági feltételeknek a kérelem benyújtásának időpontjában kell megfelelni. Később már nem kell nézni e az alábbi feltételel teljesülését.

Ha ilyen dologban töritek a fejetek és megvan a bizalmi viszony, akkor valószínűleg tudjátok úgy időzíteni az adásvételt és a fizetést, hogy ez ne okozzon problémát.

 

  

14. § (1) A családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételének feltétele, hogy

f) az igénylő a vételár vagy a bekerülési költség kiegyenlítésére használja fel a kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül értékesített lakástulajdonának a 18. §-ban foglaltak szerint kiszámított vételárát;

 

18. § A 14. § (1) bekezdés f) pontjában foglaltak szerint értékesített lakástulajdon vételárát csökkenteni kell

a) az adásvételt követően vásárolt ingatlan vételárának,

b) a lakástulajdont terhelő, a vételárból visszafizetett munkáltatói vagy önkormányzati támogatás,

c) az értékesített vagy a bővítendő lakásra felvett lakáscélú hitelintézeti kölcsön vételárból történő elő- vagy végtörlesztés,

d) a számlával igazolt ingatlanközvetítői jutalék,

e) az adásvételre tekintettel megfizetett közteher

összegével.

 

Előzmény: Bucsek (27978)
The Power Creative Commons License 2017.10.12 0 0 27979

Igen, az igénylés előtti 5 évben eladott ingatlan eladási árát be kell forgatni. Ha volt rajta lakás célú hitel annak az össegével lehet csökkenteni.

Előzmény: Bucsek (27978)
Bucsek Creative Commons License 2017.10.12 0 0 27978

Üdv megint, lenne egy kérdésem (ki hitte volna? :D)

 

Van egy dolog, ami remélem nem igaz. Igényelnénk a CSOK-ot, használt lakás/ház vásárlására 2 gyerekre, VISZONT, önerőnk az úgy lenne, hogy van nekem egy 50%-os részesedésem, abból kivásárolna a nővérem és megkapnám azt a pénzt.

Amit kapok, azt 100%-ban bele kell rakni a lakásba önerőnek???? 

For-dzsi Creative Commons License 2017.10.11 0 0 27976

17/2016. Kr.

 

7. § (5) A családi otthonteremtési kedvezmény használt lakás vásárlásához abban az esetben igényelhető, ha a lakás - az ingatlan-értékbecslési szakvélemény alapján − a lakhatási igények kielégítésére alkalmas.

 

Csak akkor tudod megvásárolni használt lakásként, ha az ingatlannyilvántartásban fel van tüntetve a lakóingatlan. (pl. kivett lakóház udvar...) 

Előzmény: DDenisa (27948)
For-dzsi Creative Commons License 2017.10.11 0 0 27975

Ez nem így működik, a bank megelőlegezi az állami támogatást a saját pénzéből és folyósítás után hívja le a költségvetéstől.  

Előzmény: csillaszabo76 (27966)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.11 0 0 27974

Most néztem a nagy magyar bank oldalát, és ha 8-14 éves gyerekre nyitod, akkor 0 forint a számlanyitás. Asszem, akkor most kötök még egyet.:)

Törölt nick Creative Commons License 2017.10.11 0 0 27973

3db LTP-m van, úgy gondoltam, hogy 4 évenként törlesztem a hitelbe, az a biztos?

Rosszul számoltam az éveket, de ez nagyon jól hangzik...

Figyelem az LTP akciókat, mert akarok még 1-et indítani, ha lehet idén.

 

Előzmény: The Power (27972)
The Power Creative Commons License 2017.10.11 0 0 27972

Ha 60.000, Ft ltpd van és mindet belerakod a hitelbe, akkor 8 év 4 hónap alatt tudsz végtörleszteni. Ha 4 éves lesz az ltpd, akkor be kell törleszteni a hitelbe és újakat kell indítani (feltéve ha lesz még és kapsz rá 30%-ot:)) Ráadásul a 2. négy évben jóval kevesebb lesz a törlesztőd (kb 30e)

Előzmény: Törölt nick (27970)
The Power Creative Commons License 2017.10.11 0 0 27971

Ebben az esetben újra érdemes átgondolni az egész konstrukciót. Ha a legmagasabb hitellel számolok, amit írták - 13M - 5 éves kamatperiódusban, akkor magasabb lesz a törlesztő, mint a korábban írt 70.000,- Ft (legjobb esetben is 75e felett lesz). A éves kamatperiódust választasz, akkor jó eséllyel lesz emelkedés a következő 2-3 évben, amikor szintén 70.000,- Ft fölé mehet a törlesztő. Ami megint csak lényeges, hogy az 5 éves periódus, akkor szerencsés - ahogy Bankvilági Idegenvezető is írta - ha fizetsz mellette - véleményem szerint - legalább 2 db ltp-t. Ha csak a törlesztőt fizeted, akkor 5 év után az is emelkedhet  10-20-30-... %-kal! Vagy kevesebb hitel, vagy több havi törlesztő, akkor biztosabb a dolog!

Előzmény: Bucsek (27969)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.10 0 0 27970

Nekem is van ilyen félelmem, amiről írtál. Ezzel nem vagy egyedül. De asszem, hogy ez a CSOK-os konstrukció nagyon kedvezőnek látszik, a THM-jét nézve különösen. Mi építkezünk 3 gyerekkel, most kerül tető alá a ház. 55 a havi törlesztő a 10+10M-nál; más hitelünk nincsen. A félelmem miatt van 3 LTP-m. Igaz, hogy az még 60, de ezzel gyorsítani tudom a kitörlesztést, nem kell 20 év hozzá, hanem mondjuk csak 12 év, ami 2 kamatfordulót jelent csak.

Mint írtam korábban a fórumon, nekünk volt egyszer nagyon jó, 4%-os forinthitelünk, amikor az első házunkat vettük 16 éve. Akkor a válság ellenére sem történt semmi a 5. éves kamatfordulónál, igaz, aztán 2009-ben beparáztam és vég-törlesztettem 2 évvel a vége előtt. Remélem, most nem lesz ilyen, de nem mondom, hogy nem aggódok. A parám előzménye, hogy 2008-ban volt egy második vásárlásom, akkor felvettem egy nekem hatalmas (>20M) lakáshitelt japán jenben, tudtam, hogy csak 2-3 hónapra kell a kölcsön (áthidaló helyett) és utána vég-törlesztek. Áprilisban vettem fel, júliusban törlesztettem ki, szeptemberben bedőlt a devizahitel piac, úgyhogy nagyon necces volt. Ha várok a vég-törlesztéssel még 1-2 hónapot, akkor most nem építkezem, hanem a hajléktalanszállóról nem netezek. Azaz igazából sosem lehet tudni... :/

Előzmény: Bucsek (27969)
Bucsek Creative Commons License 2017.10.09 0 0 27969

Köszi a választ :)

nagyjából arra gondolunk, hogy maximum 18m-ig néznénk lakást vagy házat. Ehhez igénybe vennénk még a 2 gyerek utáni csok-ot is (most még csak 1 van). Önerőnek van 7 millió, viszont én abból csak 4-et szeretnék "bedobni" az ingatlanba. Tehát 12-13 millió lenne az, amit szeretnénk felvenni, HA lehetséges. Persze még sokminden változhat, lehet találunk kicsit olcsóbbért is, de 20 fölé nem szeretnénk menni.

 

köszi :)

Előzmény: The Power (27968)
The Power Creative Commons License 2017.10.09 0 0 27968

Mekkora hitelt szeretnétek felvenni?

Mert lehet, hogy tízen egy-két év alatt ki tudjátok fizetni a hitelt, akkor érdekes lehet egy 10 éves fix periódus.

Nem sokkal több mint az 5 éves, és hosszabb távon kiszámíthatóbb. (+10 év alatt talán a fizetésünk is emelkedik:))

Előzmény: Bucsek (27967)
Bucsek Creative Commons License 2017.10.09 0 0 27967

Köszi a válaszod, a végére reagálnék írásban, mert mi is gondolkodunk végtörlesztésen, vagyis csinálunk lakástakarék kasszát, viszont 2-3at nem tudnánk fizetni (60/hó) + még a havi törlesztő, az már durva lenne :(

 

Nagyjából 70.000/hó az amit ki tudnánk úgy fizetni, hogy mellette még van kaja is. 20 évben gondolkodunk mi is,

 

köszi a válaszod :)

Előzmény: bankvilági idegenvezető (27959)
csillaszabo76 Creative Commons License 2017.10.09 0 0 27966

Sziasztok,

Kérdezném ,hogy tudja valaki , hogyha azt mondja a bank ,hogy a Kincstártól lekérte a pénzt akkor ez hány napot jelent a kiutalásig? Válaszotokat előre is köszönöm!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!