Keresés

Részletes keresés

alnibell Creative Commons License 2020.10.08 0 0 1074

"Te az elmúlt években annyit tudsz felmutatni, hogy kitaláltál a egy böszmeséget, hisztiztél, hogy nem csinálják meg neked a böszmeséged, és hisztiztél, hogy a célzott szervezetnek sem kell a böszmeséged.
Megvádoltál másokat, hogy azért nem protezsáltak be az MTSZ-nél téged, mert ők akarják megcsinálni amit te találtál ki,  folyamatosan rágalmazol egy másik szervezetet, orgazdasággal gyanúsítgatsz másokat, soha egy konkrét szakmai kérdésre nem felelsz konkrét választ."

Íme a kulturált társaság mintapéldája.

De, hogy másként is meg legyen világítva, íme a válaszom:

- Az elmúlt években sokkal többet tettem a TuHu keretein belül, mint Te és az itt megszólaló barátod.

- Ami szerinted böszmeség, az a megvalósítás stádiumában volt tavaly őszig, amikor is lenulláztattam az egészet, mert bár négy TuHu-tájegység esetében a kódolási munka gyakorlatilag megtörtént (nem más által, kizárólag az én munkám volt benne) , de az önjelölt gazda, a kérések ellenére, végig karanténban tartotta, mások meg a módosításaik során egyáltalán nem vették figyelembe, hogy a kódokat is át kellett volna vezetni.

- Nem hisztiztem, csak megpróbáltam harcolni azért, amit jónak tartottam. Nem magamnak, másoknak.
- Aztán hisztizett más, de nem én , amikor az MTSZ illetékese visszautasította a felajánlást.

- Azt se írtam sehol, hogy más akarja megvalósítani az elképzelésem szerinti nyilvántartást, ugyanakkor jeleztem, hogy ezt csak az előzetes írásos hozzájárulásom esetén teheti meg.
- Nem rágalmaztam senkit, sem személyében, sem egy szervezetet vonatkozásában. Azt viszont rögzítettem, ha valaki valamit nem jogszerű körülmények között létrehozottnak tekint, akkor annak megszerzésére, felhasználására részéről jelentkező igény szintén jogellenes. 
- Az adott témához kapcsolódó, korrekt, nem eleve a lejáratás, a kötözködés szándékával megfogalmazott tényleges szakmai kérdésekre mindig megadtam a választ. És nem éltem olyan feltételezéssel, ami a napvilágra kerülésekor egyértelműen rámutatott, hogy akik - Te is - az előbb jelzett módon provokáltak, el sem olvasták az előterjesztést vagy nem értettek belőle semmit.

Előzmény: annyi baj legyen (1063)
annyi baj legyen Creative Commons License 2020.10.08 0 1 1073

Az még nem lenne gond, készíthető a poligonból poi is is.
De szerintem a NaviGuide nem full OSM, csak az épületpoligonokat veszik át, a navigáció, így a házszámok is saját adatok alapján mennek.

Előzmény: _ZE (1072)
_ZE Creative Commons License 2020.10.08 0 0 1072

A gáz az ezzel, hogy a NaviGuide is OSM-re váltott, és ott bizony ott figyel a kimenetben az épületek poligonja - olyan rondán, ahogy mutattam... Lehet, fel kéne venni velük a kapcsolatot, hogy az épületpoligonokat a lentieknek megfelelően hagyják ki - bár az meg azért gáz, mert annak van házszáma, és ugye a Naviban házszámra kell tudni keresni...

Előzmény: annyi baj legyen (1071)
annyi baj legyen Creative Commons License 2020.10.08 0 1 1071

Az megint más volt, az a bizonyos pár méteres (már nem emlékszem, talán 6) korlátozás az akkor kimenetgyártó, a cgpsmapper problémája volt. Már évek óta mkgmap csinálja a térképet a tuhun, de szerintem még mindig gondosan ellenőrzik a hosszakat.
Mkgmap-nál nincs ilyen probléma a szakasz hosszal.

A kis poligonok torzulása az img felépítéséből adódik, nagyítási szinttől, és a megjelenítő beállított térkép részletességétől függően folyamatosan számolja, és kerekíti a koordinátákat.
Szóval megvan a nagy felületeknél is, csak százalékosan kisebb mértékben jelentkezik. 

Előzmény: _ZE (1070)
_ZE Creative Commons License 2020.10.08 0 0 1070

Köszi. Rémlik valami minimális szakaszhossz abból az időből, amikor a tuhun aktívan szerkesztettem - most állt össze a kép :)
Én egyelőre az OSM->OSMAnd térkép generálásával szenvedek - néha húz bele olyan vonalat, ami kezdődik mondjuk valahol Pécsett egy utcasarkon, és megy a világ egy random másik pontjáig. Nem mindig van ilyen, de ha van, akkor az a build ugyebár kuka - ha észreveszem... Mivel jellemzően adott ország/régió letöltésével indul, és onnan a régión kívülre húzza a vonalat, nekem valami ID-kezelési problémának tűnik a dolog, de még nem mentem nagyon utána, minthogy az OSMAnd térképet csak mobilon tudom nézegetni, az meg eléggé korlátozottan alkalmas arra, hogy egy-egy vonalnak a többezer km-re lévő végét megkeressem, és kitaláljam, hogy ott vajon mihez van "odaragasztva" (OSMAnd-os alaptérkép).
Garmin kimenetet még nem próbáltam, de lehet, hogy ha sok időm lesz, megnézem, hogy azt hogyan kell :-)

Előzmény: annyi baj legyen (1068)
kivi000 Creative Commons License 2020.10.08 0 0 1069

"Igen, "szép" Garmin kimenete valóban csak a tuhu-nak van"

 

Ha van rá igény és van valaki aki megcsinálja akkor az OMP Garmin kimenetét is lehet még csinosítani...

Előzmény: _ZE (1064)
annyi baj legyen Creative Commons License 2020.10.08 0 0 1068

Ez a garmin img sajátossága, ez a tuhun is így lenne, ha lennének ház méretű poligonok.
Én az épületeket meg sem jelenítem, kivéve, ha egy bizonyos méretet elér, vagy nevesített:

(building=* & area_size()>150) | (building=* & name=*) {name '${short_name}'|'${name}'} [0x11612 resolution 24]

Előzmény: _ZE (1067)
_ZE Creative Commons License 2020.10.08 0 0 1067

OSM-ből generált Garmin kimenetben sajnos nekem az épület kontúrok... Mondjuk úgy, hogy "érdekesek" - OSM-en (weben, OSMAnd kimeneten) "szép" szabályosak, garmin-ra készült kimeneten meg "nem annyira". bal oldalon OSM-ből készült MapSource-ba töltött térkép (Garmin kimenet), jobb oldalon nagyjából ugyanaz a terület OSM webes felületen:

Előzmény: annyi baj legyen (1066)
annyi baj legyen Creative Commons License 2020.10.08 0 0 1066

"Igen, "szép" Garmin kimenete valóban csak a tuhu-nak van"

 

Hát, én azért jobban szeretem a sajátom kinézetét :)

Előzmény: _ZE (1064)
_ZE Creative Commons License 2020.10.08 0 0 1065

"persze, tudjuk, a moderátorok is benne vannak az összeesküvésben" - Azt el is felejtetted, hogy csak miatta átírták a tuhu-s portál szoftverét, hogy ha ő ül a gép előtt, ne működjön, merthogy erre is panaszkodott korábban :-D

Előzmény: annyi baj legyen (1063)
_ZE Creative Commons License 2020.10.08 0 0 1064

Valóban két lehetőség volt: a régi, korszerűtlen folyamatokat magával cipelő, területileg korlátozott rendszert otthagyni, és mindent újrarajzolni az OSM-en, vagy nem hagyni elveszni a belefeccölt rengeteg munkát, és ODBL licnesz alá helyezni (Az MGKE kizárólagossága helyett), hogy a továbbfejlesztésre, korszerűsítésre ésszerű keretek között (erőforrások hiánya mellett) alkalmatlan tuhu-s adatok ne vesszenek kárba. Leírtam, hogy nem miatta ment át "vegetálás" állapotába a tuhu, hanem a szerkesztés/adatközlés kifejezetten nehézkes folyamata (és a változásoknak ebből fakadó lassú, vagy épp soha meg nem történő átvezetése), és a felhasználhatóság korlátai miatt.

"az OSM még most is csak a térkép generálás lehetőségét biztosítja"


??? wtf? Azort ennél "picit" többet, elég komplex GIS megoldások építhetőek (és épülnek) rá - egyszerűen azért, mert értelmes adatstruktúrája van, és a _teljes_ nyers adatbázis (ami az OSM valójában) szabadon elérhetől, letölthető.

"olyanok döntöttek a TuHu térképi adatbázisának szabad licenc alá helyezéséről, akiknek semmi kötődésük nem volt annak létrehozásához"

A TuHu adatai feletti valamennyi jog az MGKE tulajdonában volt, erről a szerkesztők is tudtak, amikor elolvasták (elolvasták?) a felhasználási feltételeket, és szerkesztettek akár egy vonalnyit is beleegyeztek abba, hogy a munkájuk jogaival kizárólagosan az MGKE rendelkezhet a továbbiakban.
innentől kezdve meg az MGKE azt csinálhatott az adataival, amit akart.

"csak azért van iránta érdeklődés, mert még mindig csak onnan lehet kész, további manipulációt nem igénylő termékhez hozzájutni"

Igen, "szép" Garmin kimenete valóban csak a tuhu-nak van, de ezt mint írtam is, ez a számábrázolási különbségek miatt van így, de nem egy nem két Garmin tulajtól hallom, hogy OSM-ből készült kimenetet hazsnálnak inkább, mert az, bár "rondább" (a törtrészben kevesebb értékes számjegyet használ), de tudható, hogy frissülnek az információk.



Előzmény: alnibell (1060)
annyi baj legyen Creative Commons License 2020.10.08 0 2 1063

Garminra is van, magyar készítésű, túratérkép funkciójú, több is.
És dicsekedhetek akár a saját munkámmal is, mert nekem is van.
Sőt, akkor dicsekedek még tovább: én nem egyszer segítettem már a tuhu garmin kimenetét gatyába rázni, amikor nem működött.
Akkor most dicsekedj te is: te tudsz garmin kimenetet csinálni, akár a tuhu adataiból?
Ja nem, te arra vágsz fel, amit Kolesár csinált meg.
Te az elmúlt években annyit tudsz felmutatni, hogy kitaláltál a egy böszmeséget, hisztiztél, hogy nem csinálják meg neked a böszmeséged, és hisztiztél, hogy a célzott szervezetnek sem kell a böszmeséged.
Megvádoltál másokat, hogy azért nem protezsáltak be az MTSZ-nél téged, mert ők akarják megcsinálni amit te találtál ki,  folyamatosan rágalmazol egy másik szervezetet, orgazdasággal gyanúsítgatsz másokat, soha egy konkrét szakmai kérdésre nem felelsz konkrét választ. A tuhuról már rég megvonták a hozzászólásod jogát (több nicket is bevetettél pedig), itt is ki vagy tiltva topikból, illetve folyamatosan törölni kell a hozzászólásaidat, persze, tudjuk, a moderátorok is benne vannak az összeesküvésben.
Az a helyzet, hogy el kellene gondolkoznod, hogy netán mégis veled van a probléma, nem a világ többi részével.

Előzmény: alnibell (1062)
alnibell Creative Commons License 2020.10.08 0 0 1062

Ó, hát igen, okostelefonra van. Aztán?
Ne mások munkájával dicsekedj!

Előzmény: annyi baj legyen (1061)
annyi baj legyen Creative Commons License 2020.10.08 0 0 1061

"ezzel szemben az OSM még most is csak a térkép generálás lehetőségét biztosítja, de azt is csak úgy, hogy ha külön applikáció is rendelkezésére áll az érdeklődőnek,"

 

 

 

Tudatlan, buta ember vagy, vagy szándékosan hazudozol?

Hiszen rengeteg osm alapú térképet lehet letölteni készen. 
És ez még mindig nem osm kontra tuhu topik, úgyhogy legyél ontopik, vagy húzz a vackodra morcogni. Tudom, hogy szar, hogy a tuhuról kiutáltak, itt sincsenek barátaid, de megdolgoztál érte, hogy senki ne akarjon közösködni veled.

Előzmény: alnibell (1060)
alnibell Creative Commons License 2020.10.08 0 0 1060

Akárhányszor leírod ezt a valótlanságot, attól az még ugyanaz marad.

 

2011-ben K.A. már az OSM szekerét tolta. Nyilván rájött, hogy az ottani, turistautakra vonatkozó adatállomány szegényes, nagyon hiányos, különösen az erdővel borított területeken. 

Előbb csak csendben, majd 2014 nyár közepétől már hangosan agitált arra nézvést, hogy

  • a TuHu szerkesztői ismételjék meg az azt megelőző jó tíz évnyi munkát OSM keretek között,
  • majd az ottani szerkesztés könnyebb voltára hivatkozva a szerkesztőket győzködte a váltásra,
  • végül az adatbázis korlátlan hozzáféréséért tett mag mindent.

De nem azért, hogy több érdeklődőhöz jusson el az összegyűjtött és feldolgozott információ!

Egyáltalán nem ez volt a cél. Valójában azt akarta elérni, hogy a turistautak vonatkozásában legalább olyan mennyiségű tartalmat kezelhessen az OSM, mint az általa vegetálásra ítélt, jobban mondva cserbenhagyott TuHu.

Nézzük az állításod egy másik szegmensét:

  • a hazai, de még a külföldi felhasználók is eddig és most is hozzáférhetnek a térképekhez, azokat kész állapotukban letölthették, letölthetik a számítógépeikre, kütyüjeikre,
  • ezzel szemben az OSM még most is csak a térkép generálás lehetőségét biztosítja, de azt is csak úgy, hogy ha külön applikáció is rendelkezésére áll az érdeklődőnek; épp mostanában téma, hogy mire is használják (vektoros csempék[?]) egy rendelkezésre bocsátott számítógépes eszközt,
  • harmadrészt, olyanok döntöttek a TuHu térképi adatbázisának szabad licenc alá helyezéséről, akiknek semmi kötődésük nem volt annak létrehozásához, akik a több tucat ember által, 10-11 év alatt létrehozott több százmilliós eszmei értéket figyelmen kívül hagyták a döntésük meghozatalakor,
  • a Tuhu valóban nem lett kevesebb, csak éppen vegetál, s csak azért van iránta érdeklődés, mert még mindig csak onnan lehet kész, további manipulációt nem igénylő termékhez hozzájutni,
  • és végül csak annyit, hogy mindent a kapcsolati tőke határozott meg.
Előzmény: _ZE (1059)
_ZE Creative Commons License 2020.10.07 0 0 1059

A "TuHu", mint olyan nem értelmezhető, ugyanis jogilag csak olyan létezett/zik, hogy MGKE. Viszont a szoftver használatával kapcsolatban csak a szoftver súgó/névjegy részébe beleírt szöveg van, ami szoftverjogi szempontból emlékeim szerint nem igazán egyértelmű - erre utaltam, hogy nem igazán tiszta, hogy milyen jogosítás alapján használhatja _bárki_ ezt a szoftvert.

A TuHu adatbázisának a szerzői jogait az MGKE magánál tartotta/magához vonta - innentől kezdve az MGKE felelt és felel az adatok jogszerűségéért.
És nem, nem az OSM (jogilag ez sem ilyen egyszerű), hanem jónéhány józanul és értelmesen gondolkozó személy volt az, akik meggyőzték a TuHu adatbázisának valamennyi jogával rendelkező egyesület illetékeseit, hogy a téképi adatbázis akkor fog a céljaiknak megfelelően minél szélesebb kör számára elérhetően információt adni, ha azt ODBL alatt szabadon felhasználhatóvá teszik. És n+1-szer leírom, hátha megérted: ezzel a TuHu nem lett kevesebb, nem lett rosszabb - egyszerűen az elvégzett munka eredménye az ezt megelőző állapotnál jóval több emberhet jut el, jóval többen használhatják.

Előzmény: alnibell (1057)
annyi baj legyen Creative Commons License 2020.10.07 0 0 1058

Dehogynem ez a lényeg.
Most is a hülyeségedet hajtod itt, pedig van rá két topikod., oda hányhatsz kedvedre.
Ez továbbra is a GIS topik.

Előzmény: alnibell (1057)
alnibell Creative Commons License 2020.10.07 0 0 1057

Nem, nem az a lényeg, amiről, kikerülve a témát, fecsegsz.

 

Nem jogszerű körülmények között létrehozott dolog megszerzésére irányuló törekvés, annak birtoklása, szintén nem jogszerű.

Ugye nem K.A. kapott a maga részére felhatalmazást az alkalmazás módosítására és kizárólagos használatára annak fejlesztőjétől, hanem a TuHu. (Semmire nem ment volna vele egymaga.)

Ha így volt, akkor minden lépése a TuHu eredeti, majd megmaradt közösségének jogszerűnek kell, hogy minősüljön. 


Ha viszont ezt vitatjátok, akkor fennáll a második mondat szerinti jogállás. Márpedig mindent megtettetek azért, hogy megszerezzétek az adott dolog korlátlan használatának lehetőségét.

Előzmény: annyi baj legyen (1056)
annyi baj legyen Creative Commons License 2020.10.07 0 0 1056

De, az olvasottak lényege, hogy ismét kaptál egy elutasítást, és ismét magányos vagy, és jössz ide a szokásos hülyeségedet hajtani.
Aztán szokás szerint majd pihenőpályára rak a moderátor, akkor eldurcizol a privát topikjaidban, de mivel ott senki nem szól hozzád, csak visszasündörögsz ide.

Előzmény: alnibell (1055)
alnibell Creative Commons License 2020.10.07 0 0 1055

Én meg azt látom, hogy megint nem találtad meg az olvasottak lényegét.

Előzmény: annyi baj legyen (1054)
annyi baj legyen Creative Commons License 2020.10.07 0 0 1054

Azt látom, hogy nem ismered az orgazdaság fogalmát. A rágalmazásé azért megy?

Előzmény: alnibell (1053)
alnibell Creative Commons License 2020.10.07 -2 0 1053

Neked? Minek, amikor fel se tudod fogni, hogy mit is olvasol. 

De arra bármikor kész vagy, valami megértése nélkül kritizáld, de valójában inkább pocskondiázd azt, ami előtted van.

 

De hogy ne csak értelmetlen OFF jellege legyen ennek a posztnak, írok mást is a témaindítóra adott legelső válaszodra.

Többek között ezt írtad:

  • az alkalmazás használati joga fene-tudja-mennyire tisztázott, de leginkább bizonytalannak tűnik

Induljunk ki ebből.
Ha úgy véled, hogy a TuHu nem legális eszközzel hozott létre egy adatállományt, akkor mégis milyen alapon kértétek, milyen alapon harcoltatok azért, hogy ezen nem jogtiszta körülmények között létrejött adatbázishoz teljes terjedelmében hozzáférhessetek, majd azt igen nagy részben átmásoljátok?
Mert bizony, ha úgy van, ahogy állítod, akkor orgazdaságot követtetek el.

Előzmény: _ZE (1052)
_ZE Creative Commons License 2020.10.07 0 0 1052

Ennyire vagy képes, ezt eddig is tudtuk. valami értelmesre esetleg?

Előzmény: alnibell (1051)
alnibell Creative Commons License 2020.10.07 0 0 1051

Bla-bla-bla ...  A végtelenségig.

Előzmény: _ZE (1050)
_ZE Creative Commons License 2020.10.07 0 0 1050

Akkor nézzük sorjában, mit írtál:
"Ugye-ugye, milyen jól működött a TuHu lejáratása. Ti is aktív részesei voltatok ennek.

Azt meg csak úgy mellékesen jegyzem meg, a szövetség elutasít egy olyan, néhány hónapnyi ráfordítást igénylő nyilvántartást, amelynek gyakorlatilag minden métere terepi felmérésen, igen gyakran azok sorozatán alapul."

 

A tuhu nem a "lejáratása" miatt nem alkalmas arra, hogy túristautak nyilvántartásának az alapját képezze, hanem azok miatt a dolgok miatt, amiket leírtam. 2020-banilyen módon "karbantartható" adathalmaz tudniillik vállalhatatlan.

 

"Ugyanakkor az is igaz, hogy az OSM, amely döntően csak átmásolta a TuHu adatait, a mai napig nem kész arra, hogy az így-úgy átmásolt adatokat a terepen ellenőrizze, nyomon kövesse."

Erre kértem tényszerű bizonyítást - egyébként meg tessék elolvasni az ODBL licenszet, hogy mit is ír arról, hogy az MGKE saját kizárólagos tulajdonában volt, de megnyitott adatok mire és hogyan használhatóak fel. Az, hogy neked fáj az, hogy a tuhu adatait _bárki_ szabadon felhasználhatja, nem csak azok és arra, akiknek és amire anno az MGKE megengedte, az a te egyéni szociális problémád - kesereghetsz rajta, de a döntést az egyesületen belül nálad értelmesebb emberek hozták meg - tegyük hozzá, hogy nagyon helyesen.


Az adatokat a tuhu rajzolói rakták fel így-vagy-úgy a térképre - sajnos az egyes objektumoknál, térképi elemeknél nem volt és nincs a tuhu-ban keletkezési/felülvizsgálati idő, így azokat kénytelen a felhasználó tényként és valósként elfogadni (így az OSM-re is ennek megfelelően kerültek fel információk). Azaz a tuhu-s adatokat terepen a tuhu gárdája sem volt képes ellenőrizni és nyomon követni - még annyira sem, mint az OSM "közönsége" az ott elérhető adatokat, információkat.

És itt jön be a szerkeszthetőségbeli eltérés: ha az OSM-en látunk egy valótlan/helyesbítendő dolgot, akkor azt prompt ki lehet javítani, és akár a következő percben lehet javított kimenetet gyártani - ahogy teszik ezt a csempeszerverekre képeket gyártó node-ok is: jó esetben pár perc múlva már a javított állapot látszik a webes felületen.

És az ilyen "prompt" vagy akár "aznap este otthon" javításokat az OSM után a döntő többség nem fogja átvezetni/átvezettetni a tuhu-n, egyszerűen azért, mert saját magának jó eséllyel nincs rajzolási joga, és ha van is fórumban hozzászólási lehetősége, az esetek 9x%-ában esélytelen, hogy egy oda beírt jelzés alapján bármi is térképre kerüljön/módosuljon (nem, a többség nem fog minden esetben csiganyálat húzni, és komplett kisregényt írva rajzolandót feltölteni) - bónuszként a módosítás átfutási ideje gyakorlatban 1-től végtelen napig terjedhet, ami megint csak elveszi az emberek kedvét attól, hogy akár adatközlőként is résztvegyenek a tuhu lélegeztetőgépen tartásában.

Azt kell megértened, hogy azzal a lépéssel, miszerint a tuhu ODBL-re váltott, senki nem vette el a játékszeredet, csak épp bárki csinálhat belőle bármilyen jobb térkéip adatbázist, beintegrálhatja azt saját fejlesztésébe, saját rendszerébe... Te is megteheted, ebben senki nem akadályozhat meg.

 

Előzmény: alnibell (1048)
annyi baj legyen Creative Commons License 2020.10.07 0 0 1049

Tehát az az állításod, hogy az MTSZ nem kér a nyilvántartásodból?
Mi is ezt állítjuk évek óta, most már a szervezet is kinyílvánította, így akár el is temethetnéd az ötleted, hiszen megcsinálni nem tudod, és amúgy sem kell senkinek.

Előzmény: alnibell (1048)
alnibell Creative Commons License 2020.10.07 0 0 1048

Ahhoz, amit itt: https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=156102786&t=9219453 jeleztem,az utóbbi hozzászólásaid csak igen kis hányadban kapcsolódnak.
De Te csak írod, immár sokadjára ugyanazt. Ez itt és most nem válik relevánssá, akárhányszor is hozod elő.

 

Te egy korábbi hozzászólásodban kértél bizonyítékot arra nézvést, hogy az OSM hiányosan, nem kellő körültekintéssel végezte el a TuHu akkor meglévő adatainak az átmásolását. Adtam bizonyítékot.

Erre jössz a riposzttal, hogy ... De annak mi köze van az állításomhoz?

 

Így az egész nem más, a kibújás szándékával ismételgetett üres fecsegés.

Előzmény: _ZE (1047)
_ZE Creative Commons License 2020.10.07 0 0 1047

Tehát az terelés, hogy leírom, mik is azok az okok, amik miatt a tuhu 2020-ban alkalmatlan arra, amire szeretnéd, hogy alkalmas legyen? merthogy ennyit csináltam: sorba szedtem azokat a gondokat, problémákat, amik elvezettek odáig, hogy a tuhu mostanra gyakorlatilag érdemi térképezési és GIS feladatokra -a DB megnyitásával együtt is- alkalmatlanná vált.
Az, hogy az OSM-ben előfordulnak olyan területek, ahol a tuhu-n jelenleg több dolog van felrajzolva, az csak annyit jelet, hogy ott a tuhu-n még több dolog lett valamikor a térképre felrajzolva - semmi többet. Sőt jelentheti azt is, hogy az OSM-en már helyesbített adatok/információk szerepelnek, míg a tuhu-n, mivel adott területen senki nem járt a szerkesztők/adatközlők közül, nem lett aktualizálva semmi. Eklatáns példakánt hoztam Kazincbarckát meg a Ipari út esetét - tudomásom szerint időtlen idők óta nem volt arra buszjárat (tuhu-n ott voltak a buszmegállók), lezárásra került, tuhus térképrajzolók kaptak róla infót, hogy javítani kéne - azóta sem történt meg. Akkor hol nincs erőforrás és szándék arra, hogy aktuális adatok legyenek a térképi adatbázisban? (De említhetnék n+1 megváltozott jelzett utat is, azok is csak ad-hoc jelleggel kerülnek átvezetésre a tuhu-n...)

 

Előzmény: alnibell (1046)
alnibell Creative Commons License 2020.10.07 0 0 1046

Fiatal barátom, amit Te a hozzászólásod érdemi részeként állítasz be, az valójában nem más, mint terelés, a témaindító tárgyától való durva eltávolodás.
Ennek megfelelően számomra nem más, mint üres, egyúttal lejárató jellegű fecsegés.

Előzmény: _ZE (1045)
_ZE Creative Commons License 2020.10.07 0 0 1045

A hozzászólásom _érdemi_ részére valami válasz? Mert ugye a gondod még most is az, hogy a tuhu gyakorlatilag nem tud lépést tartani a változásokkal, és emiatt nem azt, hanem az OSM-et használják szinte mindenütt, ahol térképre van szükség- persze ez visszavezethető arra is, hogy anno a tuhu-s térkép használatát... Hogy is mondjam csak, kissé nehézzé tették a jogokat birtokló egyesület részéről. Aztán amikor már nyitottabbá váltak _volna_ derült ki, hogy bőven elkéstek, és az adott folyamat, ahogy a térkép adatait karban lehet tartani (és ami azóta sem változott, mert alapjaiban kéne újragondolni a működést, az adatok szerkezetét, kezelését - úgy mindent _is_) már akkor sem számított minden szempontból elfogadhatónak. Azzal, hogy nyitottá tették az adatbázist, azzal bizony sokkal többek számára lett elérhető a tuhu adatközlőinek, rajzolóinak a munkája, mintha az mgke megtartotta volna magának az összes jogot vele kapcsolatban. De ezt is leírtuk már párszor.

Egy dologban jó (jobb) a TUHU: az a Garmin kimenet - egyszerűen azért, mert OSM esetén nem a Garmin kimenet számábrázolási határait tartották szem előtt, miközben a tuhu esetén ez volt az egyik elsődleges szempont. Sajnos ez az "előny" azzal, hogy az adatok frissessége, azzal, hogy a tuhu-ba úgy kerülnek be változások, ahogy máris elveszett. A megszállott Garmin-osok hazsnálják a kimenetet, nekem is van tuhu-s térkép a dakotára felpakolva, de igen-igen ritkán veszem elő a "műszert", ugyanis arra, amire korábban azt használtam, ott van a telefonom. Arra meg -mit ad ég- OSM-ből tudok térképet gyártani. Ha kell, akkor az épp most, ebben a percben aktuális állapotból.

 

Előzmény: alnibell (1044)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!