"a két fiúnál mekóniumos volt a magzatív, de ezek szerint ez nem nagyon számít" Azért -a kedvemért :o) - ezt így ne jelentsük ki! Ti, úgy látszik megúsztátok, de azért erre oda kell figyelni. Nem kell ráfogni minden matek egyest, de azért nem szabad elsiklani sem felette!! :o)
És nehogy elkezdjétek nem megérteni a mutogatását és ősember nyelvét!! :o))) Azt olvasom ki, hogy nem készültök ilyen merényletre ellene, csak nehogy valaki -ezt olvasva- arra a következtetésre jusson, hogy akkor holnaptól nem érti meg a gyereket. A mutogatást, babanyelvet meg kell érteni, mert nála ez a kommunikáció. Ha nem érted meg, az neki olyan, mintha kirekesztenéd a világból és teljesen egyedül hagynád a semmiben. Lelkileg nagyon rosszat tesz. A babanyelv előbb utóbb át fog alakulni felnőtt nyelvvé! :o)
Én meg nem vagyok logopédus, :o) de bébikkel foglalkozom, így nem árt konyítanom majd minden területhez. Szóval ezzel arra akarok kilyukadni, hogy azt minden "mezei" gyógypedagógus tudja, hogy a megkésett beszédfejlődést 3, azaz három éves kor alatt NEM diagnosztizáljuk. Lehet gondolni rá, hogy esetleg megkésett lesz, de kimondani csak a 3. születésnap után lehet. Húsz hónaposan szvsz bakinak számít ilyet leírni.
Uff.
Eszton és mindenki, aki most aggódni kezdett ;o),
Mentátnénak azért mondom, hogy vigye el most Krisztiánt a nembeszélés okának tisztázására, mert van némi "előéletük" és ilyenkor biztos, ami biztos.
Ne haragudj, de még mindig nem költöztünk vissza és itt nem tudok se telefonálni, se skypeozni...
A kérdésedre a rövid válaszom: NEM!! Menjetek el egy hallásvizsgálatra! Ha esetleg van halláskárosodása, akkor az készülék viselésével, ilyen pici korban még akár vissza is fordítható! De, hiszen te ezt (sajnos...) tudod!!! Illetve vidd el a nevelési tanácsadóban logopédushoz; a ti előzményeitekkel nem árt. Maximum kiderítik, hogy kutya baja. A hypotón babáknál gyakori a megkésett beszédfejlődés (halláskárosodás nélkül). Ő volt hypotón? Bocs, hogy nem emlékszem... Ha megkésett, akkor pedig el kell kezdeni logopédushoz járatni beszédindításra, akár magánúton is. Úgy tudom, a beszédindítást 3 éves kor körül szokták elkezdeni hivatalosan, de az előzmények ismeretében, ha vki bevállalja már most, akkor jó, ha már most kezditek.
Hát jellemző, hogy ilyeneket írnak egy papírra! Én nem mondanám egy 20 hónaposra, hogy megkésett beszédfejlődésű, az tuti, na mindegy... Én a helyedben a következő kört egy logopédusnál futnám le, de csak két és fél évesen leghamarabb!!
Nem volt esetleg a családban valaki, aki későn kezdett beszélni?
Tudom, hogy nem engem kérdeztélm, de én is kogopédus vagyok, hátha tudok segíteni...
Én a helyedben várnék még pár hónapot, mondjuk két és fél éves koráig, és ha addig semmit sem fejlődik, semmi új szava nincs, akkor elvinném hallásvizsgálatra első körben, utána logopédushoz, beszédvizsgálatra, beszédindításra.
Ha meg elkezd szavakat mondogatni addig, akkor természetesen nem kell vinni sehová.
Mi a Tűzoltó utcába járunk fülészetre, és a doki ott már azon elcsodálkozott, hogy a középfüle nem sérült ennyi vacak után. ( Bár nekem is sok ilyen volt, és tökéletes a hallásom)
Ő a további vizsgálatokat akkor - 2 hónapja-a neurológiai véleménytől is függővé tette, és mivel az akkor pozitív volt, így 2 éves korában kell kontrollra menni.
Úgy látom ez is totál eltér kinek mikor mit javasolnak és meddig gondolják, úgy, hogy normális ha nem beszél. Nálunk 2 hónapja ráírták már a papírra a klinikán, hogy megkésett beszédfejlődése van.:-(
Régóta nem tudlak elérni, írni meg nincs időm. Na most legalább Krisztiánról.
Krisztián fiam 25,5 hónapos és semmi értelmes szava nincs. Baba nyelven egyetlen szót fejez ki, ez a finomság, ezt "kiké"-nek mondja. De semmi több. Se anya, se apa se semmi. Járunk egy tornára ami állítólag segíthet. Mindenki hallásvizsgálatot javasol, a gyt. is, de félek tőle. Hülyeség tudom, ez most struccpolitika. Azzal nyugtatom magam, hogy ikrek, fiúk, stb. Gergő elkezdett beszélni, egyre több szót mond. Szerinted lehet még várni Krisztiánnál?
Nekünk egy lassan 22 hós fiúnk van és ő sem nagyon beszél. Kb. 5 szó mostanában is meg a halandzsa egész nap, ez nagyon régen megy így.
Voltunk fülészeten és neurológusnál, mert egy időben úgy vettük észre a halkabb hangokra nem reagál. De mostanában már igen.
Az altatásos vizsgálatot -BERA talán-nem csinálták meg -majd 2 évesen ha még akkor is semmi-a középfület valami géppel megnézték az rendben volt. ( Nagyon sok felsőlégúti vírusos nyavajája volt 4 hós korától másfél éves korig.)
Viszont nagyon feszes volt és féloldalas, elég rossz az egyensúlyérzéke is, bár az is sokat javult már, de azért aggódunk. ( 3 hós kora óta Dévényeztünk)
Szóval mi is tanácstalanok vagyunk és egyre idegesebbek...
Igen, ezt szoktam szeretni, hogy "áááá, nem beszél/eszik SEMMIT az a gyerek". ;o) Oszt, ha jobban megvakargatja az ember, akkor a beszéd témában kiderül, hogy nem beszél semmit, olyan 8-10 érthető szava van és olyan 50-60 babanyelvi szó... Evés kapcsán dettó: nem eszik, csak kiflit, túrórudit, pudingot, ropit... ;o)
Hallásvizsgálat emlegetése nem hülyeség ám! Van, hogy a szülő nem jön rá, hogy nem jól hall a gyerek!!
ESküszöm neked, hogy nem aggódom :)) de örülök, hogy nyugtatsz!
A fiam meg úgy nem beszél, hogy van egy 6-10 szavas aktív szókincse, amit elvétve használ, de 99,9%-ban csak akka-jakka-aga, no meg engem anyának vagy nyanyának szólít, de ennyi.
És tuti jól hall, olyan neszeket is hall, amit én nem, pl. nagyon halk óraketyegést (utánozza ritmikus mozgással).
MIndenesetre érdeklődéssel olvasom Fiara történeteit, számomra felháborító, hogy mások lesajnálják azt, ha egy kisgyerek kétévesen nem beszél, pláne, hogy az anyukáját hibáztatják :(... ez döbbenetes! A doktornénim szerint a beszéd nem kötelező gyakorlat ilyen idősen. Én hiszek neki, de azért várom, hogy végre rákezdje, bár nélküle is tökéletes gyerekem van :)
elolvastam a szüléstörténetedet. Az alapján nem valószínű, hogy történt volna bármilyen idegrendszeri sérülés. Arról, hogy "nem aktivizálódik" még nem hallottam, csak akkor, hogy agyvérzés ill. oxigénhiány miatt sérül a beszédközpont.
Egyébként meg jelzem, békés ember vagyok, de mindenkit hátsón billentek, aki két év alatti "nem beszélő", de egyébként tökéletesen fejlődő fiúgyerek miatt aggódni mer!! :o)
Én abszolút nem vagyok kompetens, de szerintem ezen még nagyon korai parázni. Az enyémsrác 4 hónappal idősebb a tiednél, de ugyanitt tart. Mindent kiválóan megért, van is egy-két szó, amit jobbára csak én értek (na jó, a NEM az kristálytiszta), és kész. Nyugi, majd elkezdi.
Hú, én ilyet még nem hallottam, persze elmaradott vagyok, két éve gyeden.. :-))
Mi még úgy tanultuk, hogy a megkésett beszéd okai lehetnek enyhe hallássérülés, genetikus okok, enyhe idegrendszeri zavar, ilyesmi.
Fiara, én megértem, hogy izgulsz, ilyenkor valahogy nem segítenek a történetek, hogy 3 évesen is elkezdhet beszélni... Ha megnyugtat, vidd el egy hallásvizsgálatra, és úgy két és fél évesen elviheted logopédushoz is, ha nyugtalanít, hogy még mindig nem beszél.
Mint egy 19 és fél hónapos gyerek anyája, nem igazán vagyok érintett a dologban, mert a fiam még nincs két éves. De el nem bírom képzelnmi, hogy valaha értelmes dialógusok folynak majd köztünk, mert kábé egy kukkot se szól. Vannak szavai, úgymint elme (elment), kukkó (kuckó, ház - a tízemeletes panel is), kakkó (kakaó), nyanya (anya), pohó (forró), kató (autó) de a nap túlnyomó részében csak hadovál, sőt, ha izgalomba jön, akkor csak azt hajtogatja, hogy jakka-akka-jakka! Máskülönben kommunikatívabb kisgyerek, mint a 200-300 szót is beszélő haverkái közül többen, úgyhogy nem pánikolok (most már...)
De mindez mellékszál. Valahol olvastam, hogy a "megkésett" beszédfejlődés hátterében, amennyiben a gyerek "mindent" ért (enyémgyerek is mindent ért) és értelmesen cselekszik, az áll, hogy az agy beszédközpontja nem aktivizálódott. Van itt valaki kompetens, aki meg tudja mondani, hogy ez igaz -e?
Köszi! Amúgy éppen külföldön élünk, valószínűleg itt fogja kezdeni az ovit... Remélem, azért elmúlik ez így is. Mire középsős lesz, valószínűleg már hazamegyünk.
Ugyanez a ragozással már kicsit bonyolultabb, hiszen az a gond, hogy úgy használja, ahogy hallja... Itt maximum játék során lehet többször hangsúlyozni, hogy kérek, veszek stb. Néhányszor kijavíthatod, de ne minden alkalommal. Legkésőbb akkor, amikor közösségbe megy, meg fogja tanulni a többiektől. Ekkora korban még teljesen normális jelenség ez is. Valószínűleg 10 éves korában már te se fogsz emlékezni rá, hogy mikor is hagyta abba! ;o)
A névmásos dolog teljesen normális. A tiem a tipikus esete a csodás gyermeki logikának. :o) Ha még középsőben is így beszél, akkor nem árt megmutatni logopédusnak. Javítás: csak úgy, hogy megismétled helyesen, de nem mondod, hogy ezt úgy kell mondani hogy....vagy ilyesmi. Amikor veszélni tanult és azt mondta, hogy "kéj visz", akkor is bizonyára ösztönösen mondtad utána, hogy "kérsz/kérek vizet", szóval most is csak így.
Nyilván kinövi, csak szerintem lassan. Én épp ezért beszéltem úgy velük, hogy egyes szám első személyben mondtam egy csomó mindent. Ezt talán azért találtam ki, mert van egy 10 évvel fiatalabb húgom, és emlékszem rá, hogy ő is nehezen állt rá erre. Pl. ő azt, hogy enyém, úgy mondta, hogy "tiem". És ha belegondolsz, töklogikus. Hiszen ha valamit el akart venni, és nem akartam adni, közöltem vele, hogy ez nem a tied, hanem az enyém. Ezt rakta össze. Hogy mikor szokott le róla, arra már nem emlékszem.
Ugy lattam, vannak itt szakertok, szeretnek kerdezni egyet. A lanyom 25 honapos, jol beszel, igazabol nem aggodom, csak kivancsi vagyok. Szoval osszetett mondatokban beszel, ragoz, verset mond, minden, csak az a nagyon furcsa nekem, hogy folcsereli az egyes szam elso es masodik szemelyt. ("Kersz ebedet, ehes vagy", stb.) A nevmasokat is igy hasznalja, tehat az, hogy tied, teged, az ot magat jelenti. Az enyem, engem meg enram, az anyjara vonatkozik. Parszor probaltam kijavitani, de azt hitte, szivatom ;) Kerdesem (amellett, hogy ugye ez normalis? :) ), kell-e javitgatni, vagy rajon majd magatol, hogy hogy is van ez? Attol tartok, hogy annyira rogzul ez benne, hogy nehez lesz "visszaforditani".
Olyan, hogy kisegítő óvoda, olyan nincs! Van óvoda a középsúlyos ért fogyoknak, látás-hallás-mozgás sérülteknek és van logopédiai óvoda. Kisegítőből csak iskola van, oda az enyhe értfogyok járnak. A logopédiai óvodába a kifejeztetten, bizonyítottan beszédhibás gyerekeket veszik fel, ha jól tudom, 4 éves kortól. A logopédusok általában azt szokták mondani, hogy 5 éves kortól kell foglalkozni a gyerekkel. Ennek több oka van: közrejátszik az időhiány is (márhogy a logopédusnak nincs ideje), van tudományos oldala is, hiszen kb eddig még spontán rendeződhet a beszédállapot és van praktikus oka: a logopédia az bizony olyan, hogy le kell ülni és csinálni kell, feladatokat kell végrehajtani, erre egy 3 éves még semmiképpen sem érett. De azért, ha 3 éves kor után még nem beszél, meg kell mutatni egy logopédusnak, hogy megállapítsa, hogy a beszédfejlődése késik, de meg fog indulni/megindítható vagy akadályozott valami miatt és magától nem fog beindulni. m.
az én lányaim ikrek, épp két évesek és az elsőszülött (aki picit rosszabb mozgásban, sérülékenyebb, érzékenyebb) kezdett el először beszélni, pár hónapja, de csak lassan, fokozatosan, viszont elég tisztán. a tesója utánozza, ő most kezd rákapcsolni, de ő meg tök vicceseket hibázik: béka = béta, epéppe = eltépte, emet = elment, papon = vakond, onnya = Szonja. és mind a ketten pasinak hívják a macit. hogy ezt honna szedték? :-)
én egyszerűen élvezem és nem sürgetem azt az időt, amikor már jól beszélnek, az már nem lesz ilyen vicces...
Kedves Fiara, én csak a saját esetemet tudom elmondani, tanulság még nincs.:-)
A lányom már 1,5 évesen jól beszélt, ezért még inkább zavart, hogy a fiam még 2 évesen se mukkant meg. Olyan 2,5 éves korától kezdett beszélni, de nálunk sajnos nem volt olyan ugrásszerű eredmény, mint amit itt írnak, nem kezdett el hirtelen, sokat, szépen. Hanem lassan, apránként és még mindig nem tisztán.
Most 3,5 éves. Már mindent mond, de "rá kell állni a fülednek", hogy értsd is. Még sokszor én sem értem. Aki leginkább tolmácsolni tud, az a lányom, nemhiába: gyerek.
Most nálunk inkább olyan problémák vannak, hogy pl. a szó eleji bizonyos betűket nem jól mondja. De az nem igaz, hogy nem tudja kimondani, csak rosszul rögzült szerintem. Pl.: azt kimondja, hogy LÁT, de a LÁB-ra már HÁB-at mond.
Az ovi logopédusa látatlanba azt mondta, hogy majd 5 évesen kell vele foglalkozni, de én nem nyugodtam bele, és az óvónéni is azt mondta, hogy nézessük meg logopédussal, mert nagyon nem lehet érteni mit mond, főleg, ha mesélni kezd vmit.
Óvodai felvételnél a követelmény a betöltött három év és a nappali szobatisztaság.
A gyermek felvételét jogszerűen nem utasíthatják el a nembszélése miatt (más kérdés, hogy ilyen helyen ugye kár is tovább szívózni). Tessék annak a gyereknek olyan többségi óvodát keresni, ahol felveszik (mert ha "csak" az a gond,hogy nem beszél, az nem ok arra, hogy gyógypedagógiai intézménybe küldjék - meg nem is hiszem hogy jót tenne neki.)
A gyerekek meglepően toleránsak a nembeszélő társaikkal, tudnak ám nonverbálisan is kommunikálni, ne félj. Fiam mondanivalóját annak idején pont a gyerkőcök "fordították le" azoknak a személyeknek, akik nem tudták/nem akarták megérteni, hogy mit akar... Aztán egy "nembeszélek" év után "nembeszélőn" elment oviba... decemberben nem állt szóba a Mikulással, szilvesztereste már folyamatosan locsogott.
A kölök esetéből én igazából azt szűrtem le, hogy hiába volt a folyamatos beszélő környezet, az bölcsiben-oviban eltöltött idő, a szakmai megsegítés - a gyerek akkor kezdett el beszélni, amikor úgy döntött, hogy itt az idő...
Logopédus látta már a gyereket? Ha nem, akkor lássa sürgősen, ő majd tud javasolni logopédiai ovikat, vagy olyan ovit, ahová megkésett beszédfejlődésű gyereket is fölvesznek, valamint persze beszédindító terápiát se ártana elkezdeni.