"(itt le lehet tölteni, ami jó, de vannak oldalak, ahol ez nem egyszerű)"
Eeegen, ezt ismerem... De mindig próbálkozom. :D
Az eddigi megoldásom a két HD monitorra kiterjesztett ablak volt,amiről képernyőmentéssel elég nagy képet lehetett leszedni. De pont efféle megoldásra vágytam,csak fogalmam se volt, hogy ilyen van és hol van.
Egy új ablakban megnyitja a képfájlt, és azt ott a jobb gombra kattintva, majd a pop-up menüből a mentést választva le is tudod menteni (kép mentése más néven menüpont).
egy megoldás: Firefoxban a More Tools - Responsive Designban beállítottam a 3000x3000 méretet, a scroll baron beállítottam mely részét akarom a képnek nézni, majd a jobb nyillal lehet lapozni, tökéletes :))
de a legjobb, ha veszel egy nagyobb monitort, és akkor nem kell zoomolnod :)
Kérdés: a lapozásnál van valami trükk, amivel rávehetem az MNL képnézőjét, hogy hagyja már békén a nagyítást? Bármit csinálok, visszamegy az "eredeti méret"-re, ami ugyanaz, mint a "képernyőhöz igazít", és teljesen olvashatatlanul kicsi.
(Ettől függetlenül én is nagyon szépen köszönöm prellegnek a linket! Egy dédnagynénimlálát Gödöllőn és keresztanyám nagyszüleinek házasságát Monoron már meg is találtam.)
kardio1: Ez még csak Pest vármegye. (Csak tipp, de szerintem a Fejér vármegyei anyakönyvek közül azokat, amiket már a mormonokkal együtt digitalizáltak, nem fogják újra szkennelni, hanem a már meglévőket használják fel, és majd ezekhez is rendelik az elkészült indexeket.)
Sajnos nem teljesen tudom kiolvasni hogy az alábbi házassági anyakönyvben mi szerepel Gregus Mátyás neve alatt. Szűts Zsuzsannánál ha jól látom azt írják hogy Kőrösi lány.
Továbbá az is érdekes, hogy nem írták be Gregus Mátyás életkorát.
Szóval a másik elakadt ágam a Gáspár vezetéknevű család Elek és környékéről.
Ahhoz képest, hogy Gáspár József takács (GGYJ-DDT) feleségének (Baumann Kornélia GGYJ-33H) ágát szépen sikerült felgöngyölnöm, a házasságukat nem találom a környéken (Elek, Almáskamarás, Szentanna).
Kornélia 1849.03.23-án testvére (Ilona G1FY-QX1) gyerekének születésekor hajadonnak van írva, az első saját gyereke pedig 1851.10.08-án született Eleken. Nincs közötte sok idő, de legalább nem is találom a házasságát a környéken sem.
A férje Gáspár József halálozási anyakönyvi lapján szentannai (Arad vm.) és kb. 1828-as születésű. Sajnos a szentannai és ószentannai anyakönyvek filmjeinek egy része kiégett, más része pedig duplikálva van.
A Gáspár gyerekeket több helyen is írták Kaspar, vagy Caspar vezetéknévvel is, így szemezek egy találattal, ami ugyan nem messze Szentannától, Világosból van, de Martin Kasper takács az apa (GVLT-ZCM) és gyereke József 1828.03.05-én született.
Vajon csak szép elírás a Kasper, Casper, Gáspár 80-90%-ig német (sváb) környezetben, vagy ez két különböző család lehetett? Gáspárt nem találtam hasonló paraméterekkel, de a Kasper család további tagjait sem.
Összefoglalva, Gáspár Józsefnél (GGYJ-DDT) hiányzik a születés és az esküvő dátuma, valamint Gáspár Anna (GGYV-MMQ, házasságánál Kasper), Gáspár Karolina (GGYJ-WSP) és Gáspár József takács (GGYJ-P69) születési dátuma is. Utóbbit Almáskamarásinak írták valahol, de ott sincs. A család folalkozása miatt nem volt földhöz között, így ahogy kikutattam, a gyerekek több helyen születtek.
Ezen kívül Gáspár József gyerekei József, Márton és Balázs is takács volt a bejegyzések szerint, így a gyerekek örökölték a szakmát és a szerszámokat is.
Vajon ekkor a fentebb említett Martin Kasper takács (GVLT-ZC) is lehet akár családtag némi "névfejlődés" árán?
Mit gpndoltok erről?
+1: Ráadásul Kornélia testvére Baumann Albert (G1BV-B3C) is takács volt, ő is Eleken házasodott élt és halt meg.
Eddig nem találtam még adatot arra, hogy a Jegenyi-ből hogyan lettt Hulánszky, valamint ez egy személyre volt érvényes, vagy esetleg nálam is.
Jegenyi Rozália volt Hulánszky néven is ismert egy megjegyzés szerint, illetve fordítve, mert az apja Jegenyi Márton (LWXJ-MYY) volt.
A keresztelési lapokon megnéztem, hogy hogy hívták az anyát és kik voltak a keresztszülők, hátha egyértelműen szét tudom szedni két különböző családra, de nem.
Így ez sem segített, hogy az általam keresett Puskás Antal (GP3G-QB7)+Hulánszky Ilona 20 éves gyerek nélküli űrjét betöltsem.
CS= Csany(telek), CSO= Csongrád. de akörnyéken más ekkor létező helyen sem találtam meg nyomukat.
Már oldalakat dolgozam más családok összepárosításánál (nem sajnálom), csak az enyémeiknél nem jutok előre.
A kép nem elérhető. Az indexelési hozzáférés más, mint a nyilvános.
Az 5223199-es film második részében (item) 1950-ig terjedő református házasságok találhatók Nemeskosztolányból, ami jóval a szlovák törvény által védett időszakba esik, ezért a film nem nyilvános, vagyis nem nézhető interneten. Állítólag dolgoznak a filmek (képcsoportok) részleges közzétételén, de eddig még nem találkoztam ennek eredményével.
18 idem baptizavi infantem Stephanum natam e’[x] parentibus Gregorio Tősér Helena Kurucz
Patrini Thomas Szepesi et Eisab[etha] Szijártó
A másik oldalon többször is ilyen furcsán hajlítva írta a K betűt a Kovács (Joanna et Dorothea Kovács, szeptember 19.) és Michael Kóczián (szeptember 30.) neveknél.
A másodikkal kapcsolatban: mivel natum, nem natam, így fiú.
A bejegyzésekben írt keresztszülőkkel kapcsolatban: az elsőnél igen, Szijártó Erzsébet, a másodiknál Mészáros István és Borbála Ágnes (nem keresztnév, mert azt latinra Barbaraként írták volna át).
keresztszülők: Szepesi Tamás és Szijártó? Ezsébet?
illetve ugyanezen a linken csak a másik oldalon szeptember 9-én: Andrea vagy Andreas? Vagyis fiú vagy leány? Volt ekkor már Andrea(lány név egyáltalán)?
Itt a keresztszülők neveiben is van kérdésem: xy István, és Ágnes Borbála?
Kedves Oblas ! Sajnos az anyakönyvi bejegyzés számomra olvashatatlan ( Faitl István -N.Katalin1744 ) és a halotti anyakönyveket sem tudom hol kell keresni.
"Himesháza a török időkben elnéptelenedett, majd 1721-től kezdődött a pécsi püspök birtokát képező falu újratelepítése. Az új lakosok Németországból, a fuldai apátság falvaiból kerültek ide, s a falut a mai helyén építették fel."
Van egy *Faitl István - N. Katalin szülőpár 1744-ből (egy ikerpár szülei), esetleg ők lehetnek a legkorábbi ősők, de végig kellen nyálaznod a halotti anyakönyveket is.
Némedi László nagyszerű találata után házassági anyaköynveket nézegetek, P.A.+H.I. született 1767 és 1771, első gyerekük Antal Pál 1790.01.21-i születésű, gondoltam nem lesz nehéz megtalálni a fiatal házasokat.
Meg is lett egy, mégpedig Puskás Antal (G1L9-WX3) + Jegenyi Ilona 1789.02.21-én Csanyteleken, a megadott kor is stimmelhet.
Ráadásul az egyik tanú Huszka, aki később fel is tűnik a családnál tartós keresztszülőként (ettől függetlenül tudom, hogy további bizonyítékig csak erős névegyezés a Huszka).
Más, például Puskás Antal (GP3G-QB7)+Hulánszky Ilona házasság nincs a lehetséges időtartományban.
Közel 1500 soros (valós+tipp+csatlakozó nevek) táblázatom összetákolása után most már nem szeretném nem megtalálni az összefüggéseket.
Ezer köszönet a két találatért, Csanynál eddig csak 1805-10 és 1855-1890 között lapoztam végig a halotti anyakönyvet, még pont azt nem, ahol TE megtaláltad.
Továbbra is fejtörést okoz a Hulánszky / Jegenyi nevek keveredése.
Például itt van Szemerédi Antal (G15L-TRV) és családja, ahol is a született gyerekeknél - sorban - előbb Jegenyi Ilona (1793, 94, 1803, 04), majd Jegenyi Julianna (1806, 08). Utána Jegenyi Ilona+Puskás Antal (1811), majd a következő, a keresett Hulánszky Ilona+Puskás Antal (1813), majd befejezőleg ismét Jegenyi Ilona+Puskás Antal (1816) a keresztszülő.
Vagy tényleg nevet váltott (de vissza is, mert ez fura?), vagy erős rokonságban, ismertségben lehettek.
Ha a két Puskás Antal valamilyen szinten testvér, akkor az azonos Antal név miatt legkorábban a nagyapjuk lehetett közös.
De akkor mág ott van, a másik 3-4 Puskás Antal a környékről, ami sima névegyezés is lehet.
Érdekességként Újkígyósi településtörténetben olvastam, hogy a betelepülők között volt Csanyról többek között Hulánszky nevű család is, ez engem nem érint, csak validálja a nevet.
Köszönöm a tippet! Megnéztem az Ároktői anyakönyveket, mivel le vannak indexelve, de egy gyors keresés során egyetlen Derzsényi nevű személyt sem találtam. Szerinted ennek ellenére érdemes lenne manuálisan is átnézni az anyakönyveket, vagy ez azt jelenti, hogy inkább egy másik településen kellene keresnem?
valószínűleg nincs Jegenyi a házasságiaknál. Tényleg valószínű, hogy a két név ugyanaz. Névváltozás lehetséges, bár elég érdekes felnőttként. Vagy tényleg két személy (félrelépés, majd visszatér a feleséghez?)
Elakadtam a Derzsényi felmenőim kutatásában. Derzsényi Mátyás 1802-ben született Tiszabábolnán, szülei Pélyi Erzsébet és Derzsényi Mihály voltak. Azonban a Tiszabábolnai anyakönyvek a FamilySearch-en csak 1788-ig érhetők el, így nem találom a szüleik adatait.
Van valakinek ötlete, hogyan tudnék továbbjutni a kutatásban? Hol találhatók esetleg további anyakönyvek, vagy milyen egyéb források segíthetnek?
egy családnév nem biztos, hogy azonosít egy családot.
A Némedi névvel sokat találkoztam, sőt még ugyanazon a településen is, más időszakban, de nem találtam kutatható időn belül rokonságot velük (esetleg nem is voltak soha rokonok).
A konkrét családodat ki tudod kutatni, és annak az eredetéről tudsz valamit majd mondani, de a Derzsényinek nem hiszem, hogy csak egy család lenne a (kutathatósági időn belül) az eredete...
Eddig szépen lassan nevelgettem a családfámat, kezdetben az ismert adatok, majd később a logika, eddig legvégül pedig az ágyúval verébre módszerrel. Utóbbin azt értem, hogy egy-egy érintett település anyakönyveit laponként végignéztem, az ígéretesnek tűnő rekordokat kijegyzetelgettem és így keresem a további ősöket. Sokat úgy találtam meg, hogy a keresztszülőket és házassági tanúkat is feljegyezve jutottam logika alapján előrébb.
Most jött el az elakadás ideje. Keresési területem Csanytelek és környéke, Puskás és Hulánszky család.
A legrégebbi találatom Puskás Antal (GP3G-QB7) és Hulánszky Ilona (LWXJ-ZT8), de őróluk már nem tudok a nevükön kívül semmit. Dohánykertész család, akik sok más családdal együtt 1841-1843 körül a ma Békés megyei Dombiratosra telepedtek át (meg később még egy turnus, plusz továbbiak a környező településekre, de legalább Heves megyéből is).
Egy "verébre ágyúzás" során leltem rá Jegenyi Rozáliára (G8QG-4JV), ahol is gondolkodásra késztetett azon tény, hogy Hulánszky néven is ismert volt. Vajon ez érvényes lehet az más érintettre is?
Érdekes, hogy Puskás Antal (G1L9-2Z4)+Jegenyi Erzsébet, Puskás Antal (LWXJ-MT1)+Jegenyi Ilona, Puskás Antal (G1L9-CTN)+Jegenyi Julianna mind-mind valós pár gyermekeik születési bejegyzései alapján.
Mások oldalán talált születések keresztszüleinek P+J és P+H is fel van tüntetve egy-egy gyereknél.
Bonyolítja a helyzetet, hogy az alábbi házaspárokból Jegenyi és Hulánszky vezetéknevű társakat is találtam:
Szepesi Imre + Jegenyi Rozália is és Hulánszky Rozália is találat (itt írták az egyezést)
Puskás Antal + Jegenyi / Hulánszky Ilona
Hansky Katalin + Jegenyi / Hulánszky Márton
Szénási Klára + Jegenyi / Hulánszky István
Ekkora véletlenbe futottam volna bele, vagy esetleg tényleg van valami alapja annak a képletnek, hogy Jegenyi = Hulánszky? És ez érvényes lehet az alábbi esetben is?
Puskás Antalnak (GP3G-QB7) és Hulánszky Ilonának 1790+1792 + 1812+1813-ban születtek gyermekei, gyanúsan üres az 1792-1812 közötti húsz év. Ide beillene ugyan a Puskás Antal (LWXJ-MT1)+Jegenyi Ilona 1796+1799+1801+1804+1805 születésű gyerekeivel, HA a Jegenyi = Hulánszky. Találomra, érzésre, vagy azért, mert jól néz ki, viszont nem csatolnék bárkit is a családfához, mert ez nem játék.
Másik "gyanús eset, hogy Puskás Ferencnek (GPMZ-GY3) csak egy fia volt, miközben térbe és időben is megszokott volt a 6-10 gyerek.
Köszönettel veszek minden észrevételt, vagy ötletet a kibogozáshoz.
A Derzsényi család eredetét kutatom, és kíváncsi lennék, hogy más is foglalkozik-e ezzel a családnévvel. Tudomásom szerint a család története régre nyúlik vissza, de szeretném pontosabban megérteni a származását.
Ha van bárkinek információja, régi iratai, családfája, vagy akár csak egy irány, amerre érdemes keresgélni, nagyon hálás lennék érte!
Ami érdekes benne, az, hogy 22 millió oldalról beszélnek, a Familysearch-re pedig 5,8 millió kép van feltöltve a magyar állami anyakönyvekhez. Amikor tartottak egy konferenciát, akkor Győr-Moson-Sopron és Veszprém vármegyék, valamint Budapest anyakönyvei még nem voltak a feldolgozandó anyakönyvek közt. Tehát, remélhetőleg nem csak a Pest vármegyei anyakönyveket digitalizálják, hanem a még hiányzó anyakönyveket is a többi vármegyéből. (Feltételezem nem kutatható anyakönyvek is digitalizálva lesznek csak nem tudunk majd hozzájuk férni).
A projekt várható befejezésének ideje („sok éves feladat”) miatt remélem, hogy nem egyszerre kerül fel minden, hanem több részletben.
A Familysearchre feltöltött anyakönyvek sorsáról még nem tudni sok mindent, talán nem sietik majd letörölni, vagy „lakatolni” a védelmi idő alá eső anyakönyveket.
Minőségben elvileg jobb lesz, mint a Familysearch indexének az a része, amit nem önkéntesek készítettek, mert a Familysearchnél vannak durva hibák, de majd kiderül. (Elvileg, ha lesz hiba a levéltár által készített indexben azt e-mailen lehet jelezni, és javítják, talán igaz is lesz, nem úgy mint eddig.) Az automatikus családfaépítéssel szemben nekem vannak fenntartásaim. Hiba lenne Ügyfélkapun keresztül elérhetővé tenni, egyrészt, mert nemcsak Magyarországról vennék igénybe ezt a szolgáltatást, másrészt, mert a családfakutatás még mindig inkább az idősek hobbija, és az Ügyfélkapu+-szal vagy a DÁP-pal nem biztos, hogy mindegyik boldogulna.
Örülnék, ha az egyházakkal is lenne valamilyen szintű együttműködés, mert elég valószínűtlen, hogy az 1980 utáni polgári halotti anyakönyvi első példányok a következő években digitalizálva lesznek, az egyházakat (kivéve a reformátust) könnyebb lenne meggyőzni, mint az anyakönyvi hivatalokat.
Az, hogy 2-300 évre visszamenőleg megismerd a családfádat, nagyon kevés:(((( Engem az a Pikaja, előgerinchúros hal érdekelne, aminek utódja lehetek:DDDDD Persze mehetnék még hátrébb, de lehet, hogy pánspermia révén lettünk azok, akik??????
A legöregebb gyermek születésétől visszafele kell haladni. Elsősorban - ha tudott - a menyasszony születési helyén, ha eredménytelen a vőlegény származási helyén, egyéb felmerülő helyeken.
Babarcot kb. 1909. augusztusig Lánycsókon (Lancsuk) anyakönyvezték, utána a saját kerületben 1921-ig.
Köszönöm a segítségeteket Megtaláltam a Himesházi Petrus Fay és Éva házasságából született 8 gyereket az első 1793-1806.-ig de megint nem tudom hogyan kell keresni a házassági adatokat.
Erre nem tudok rá jönni.
A Babarci anyakönyveket hol találom születés és házasság és halálozás érdekelne 1921.-ig is jó lenne
A fiúk Fáy Alajos 1920.áprilisban hunyt el. A kisnyárádiak polgári anyakönyvezése Lánycsókon történt, a fiúk bejegyzésénél még élőként szerepelnek. A bejelentő Fáy János, valószínűleg az apja.
Mint az egész megyében, itt is 1921-ig vannak bejegyzések, addig nem szerepelnek a halottak között.
A szülők nincsennek feltüntetve, csak a tanúk (Hai Ferenc és And. (sic!) Péter). A vőlegény 20 éves, ezek alapján szerintem azonos az 1806. július 9-én született Fáy Antallal, akinek szülei Fáy [János] Péter és [Hack] Éva.
Sziasztok! Veszprém megyei Ganna házassági anyakönyveit keresném 1886 után. (Egészen pontosan az első dátum 1888 körüli.) Sajnos 1886 az utolsó dátum amit a Gannánál találtam a Veszprém Megyei Levéltár oldalán és az FS-en is. Esetleg valaki meg tudná mondani, hogy mely településnél keressem az ezt követő dátumokat?
Az ELP oldala nem nyílik meg nekem, és vhol olvastam, hogy most vmiért csak belföldön nyitható meg (informatikai probléma). Jövő héten megyek Magyarországra, csak gobdoltam, előrébb lennék, ha már előtte elintézném a formaságokat és kikérném a dokumentumokért.
kardio1: Lehet, hogy félreértelek, de szerintem az EPL-n ugyanaz érhető el külföldről, mint Magyarországról. Egyrészt vannak benne adatbázisok, aminek egy jelentős része elérhető a Hungaricanan, néhány kivételtől eltekintve (Pálmay gyűjtemény megmaradt iratainak digitalizált változata ide került fel valamiért), másrészt különböző levéltárak (MNL tagintézményei, BFL, egyházi levéltárak stb.) fondjegyzékei. Ezen a rendszeren keresztül be tudsz iratkozni a levéltárakba és ki tudsz kérni iratokat a raktárból, kutatásra. Én még az EPL előtt jártam levéltárakba, szóval a rendszerrel nem vagyok teljesen tisztában. Gondolom V. kerületi anyakönyvi bejegyzés érdekel. Nem hiszem, hogy a BFL vállalná a kutatást, mert a honlapjukon direkt írják, nem kutatnak anyakönyvekben. https://bparchiv.hu/szolgaltatasok/fizetett-kutatas/ Szóval marad a rokon vagy ismerős, olyan, aki vállalja a kutatást.
golivia: Én sem találtam nyomukat, de ha jól látom Erzsébetről is csak annyit tudni, hogy 1906-ban született, a teljes születési idő és hely nem ismert. Ha még nem próbáltad, a Pécsi Egyházmegye digitalizálta az anyakönyveit, és ezek elérhetőek online (fizetős). Talán Fáy János és Bősz Anna (megh. 1911-1924. között) halotti bejegyzéséből több minden kiderül. Ha Anna és Erzsébet nem voltak hajadonok haláluk idején, a házassági bejegyzések is előrébb vihetnek.
Keresem Déd szüleim Fay Antal és Wermithweis Anna Himesházai lakosok( házzaság kötésük 1902 02 04.-én volt .) Fay Anna nevű lányukat, Erzsébet nevű lányuk 1906 ban született
Viszont továbbra sem találom Fay Antal szüleinek ( Fay János Bosz (Bősz) Annával kötött házassági adatait 8 gyereküket megtaláltam az első gyerek 1872 02 11.-én született
Ennek hiányában nem tudok tovább menni a kutatásban Ők Babarcon laktak később Kisnyárádon .
Annyi újdonság van, hogy 2024. szeptembere óta a Déli Evangélikus egyházkerület digitalizált anyakönyvei már kutathatóak, de egyelőre csak az Evangélikus Országos Levéltár Üllői úti épületében, Budapesten.
Az Evangélikus Országos Gyűjtemény Őskereső alkalmazását – amely külső tárhelyen volt elhelyezve – egy zsaroló hacker-támadás érte, váltságdíjat természetesen nem fizetünk.
Emiatt a 2024/25-re tervezett Őskereső 2.0 alkalmazás előkészítését fel kellett gyorsítani. Belső tárhelyre kerül majd, az eddigitől eltérő informatikai rendszerben. Ennek előkészítésén az informatikai munkacsoport és külső szakértők fáradoznak, a biztonságos tesztüzem és az adatok feltöltése után a rendszer újra nyilvánosan hozzáférhető lesz.
Az adatvédelmi szabályok szerint kutatható anyagok az érintett gyülekezetekben, illetve a Magyar Nemzeti Levéltár vármegyei levéltárakban természetesen folyamatosan hozzáférhetőek.
A befizetések értelemszerűen meghosszabbodnak majd, erről az érvényesen regisztrált felhasználókat tájékoztattuk.
Szia, Dani leszármazott vagyok. :) Dani János- Ferencz Sára Mária ágán. Családfakutatásom eddigi eredménye Dani ősszülőkig jutottam. Anyakönyvi kivonatokat stb. gyűjtöttem. Amennyiben szeretnél információt, szívesen adok.
Unghy és a Vajzer erdőtarcsai nemes családok.Unghy engem is érint több ágon.Akiket írtál nincsenek a fámon.Az Unghyak népes, több ágra szakadt család volt.Kállói anyakönyvekben megtalálod őket.
Viszont a 1719-1739 időszak nincs fent a FS-ön.2013-ban találtuk meg a kállói plébánián amikor ott kutattam(amikor még nem volt FS:-).A váci egyházmegyei levéltár oldalán fent van(fizetős) Nagy segítség még a 1779 Status animarum(lélekösszeírás), szintén a váciak oldalán.