Ennyi "negatívumuk" után igazán "megérdemlik", hogy lelkük gőzben, füstben szálljon (f)el, - miután földi maradványuk kulináris élvezetté lesz! Jó ízlésed van!
Szia, tilalom nincs rá, hacsak azt nem veszed annak, hogy néhány vízbe tilos VISSZADOBNI... A halászok nem szeretik, mert gazdasági jelentősége csekély, viszont lehalászásnál szépen kiszúrja a halászcsizmákat. A horgászok sem szeretik mert lerágja a bojlit, illetve ha rádtalál egy raj, mást aligha tudsz fogni. Én meg szeretem mert rohadék húshorgász vagyok és imádom a húsát... :-)
Érdekes, hogy gyerekkorunkban mindez nem jelentett hasonló elő-, és elkészítési akadályt/problémát! Kifogtuk a törpeharcsát, és finomság készült belőle!?
A "Hogyanság"? finomítása most jön elő, amikor "túlkorosakká" lettünk?
Külön érdekesség, hogy pl. a Bosnyák téri piacon kérésre sem tudtak hiteles infot adni, a törpeharcsa lehetséges beszerzésére vonatkozólag!
Kedves Boar!
A törpeharcsára is van tilalom!?
(Nem vagyok horgász, sem halász, csak szeretem a halféleségeket!)
Legyen bajai módra (itthon) főzött halászlé, avagy az M5-ös mellett főzött Fehértói,
- abba is jutnia kell a gyufatésztából, - még a szegedi szentségtörés mellett is!
Ne legyek on- topic: a törpeharcsa sütve/főzve is jóóó!
A hétvégét egy gyönyörű erdei horgásztnál töltöttük, fogtunk egy vödörre való törpit. A tó tele van vele, a házi szabály az, hogy ki kell dobni a partra. Csontira kb 5 percenként biztosan jönnek. Jó lenne velük kezdeni valamit.
Én nem szoktam vesződni vele. Ha lébe főzöm, akkor csak hidegvízzel mosom és csak kívülről, ha sütöm, akkor előfordul, hogy a kolléga által említett sóra vagy ecetes vízre bízom a nyálkát. A bontás meg attól függ, hogy mekkorák a törpék és mennyi van belőlük. Ha kicsik, akkor tarkónál bevágom, letépem a fejét és jönnek vele a belsőségek is, ami nem, azt ujjheggyel kikotorja az ember. Ha szebbek, akkor a három tüskét levágom és hagyományos módon kibelezem őket.
ket modjat tudom neki: 1. a _nyakanal_ bevagod, fogoval megfogod a bort es lenyuzod egy huzassal (huuuuuuuu) 2. beteszed a mosogatoba, es forrovizet ontesz ra, majd ledorzsolod 3. :) vodorbe beteszed oket, sot ontesz ra, majd egy ido mulva letisztitod.
A husik mellett még irult-pirult parázs újburgonya, + saját termésű zöld-, és fokhagyma fonnyasztódott. Törpeharcsát a Bosnyákon szombaton még nem tudtunk venni.:-((
Én kárászt, törpeharcsát és csirkemájat sütöttem tegnap este. Meg mellé negyedelt hagymát "köretnek". A csirkemáj nem volt jó ötlet. Nagyon finom lett (borsos, paprikás lisztbe forgattam, akárcsak a halakat), de úgy csapott, fröcskölt, hogy kellettek némi suicid hajlamok a megközelítéséhez. Tegnapelőtt este is nekiláttam, de a vihar gyorsabb volt. :-(
Ha kisebb halakat sütsz egészben, azok biztos, hogy nem esnek szét. Forró zsiradék kell, hogy kérgesedjen gyorsan és akkor már nem tapad le. Ha filét süt az ember, az már neccesebb.
Én most megpróbálok bepácolt halszeleteket sütni rajta a hétvégén remélem nem megy szét nagyon,addig keresek valami jó zöldséget is amit még rádobhatok a tárcsára.Jól hangzik a csirkemájas megoldás is.
Nagy a csend itt régóta. Évente párszor szoktunk tárcsázni az udvarban, leginkább csirkemájat hagymakarikákkal. A párom kitalálta, hogy neki krumplikarikák is kellenek, de nem volt jó ötlet, mert a krumpli hamar szétment, és tiszta kulimász lett az egész máj. Szóval ne próbáljátok együtt sütni a kettőt, viszont ha külön-külön készül, akkor meg kihűl az első adag. Mit érdemes még próbálni? Brassói? Vékony hússzeleteknek szerintem jobb a faszenes grill.
Most kb. 1 hétig nehezen volt elérhető ez a fórum, én is mindenféle kerülő utakon jutottam el idáig. Ma már egyszerűbb volt. Lehet hogy ezután majd jönnek a többiek is.
A recept első olvasásra is igen jó. Biztos nagyon finom lett amikor beletettél mindent az előírt mennyiségből. Egyszer kipróbálom a kemencémben, csak az a bajom, hogy kevesebb szabadnapom van mint amennyi jó receptem és még nem tudom melyiket mikor csináljuk meg.
Majd beszámolok.
Üdv.
Tu-Ja
u.i.: úgy látom a többiek nem nagyon aktívak itt ezen a fórumon, vagy csak nagyon nyár van?
Hálából egy recept, kemencében a legjobb, de konyhai sütőben is elkészíthető:
Mézes csülök ( a neve szörnyű, de nem lesz belőle édeskés kaja )
1 db kicsontozott nyers sertéscsülköt kuktában megfőzök. A levét félre teszem!
A főzővízbe teszek: 4-5- babérlevelet,
egész borsot,
5-6 gerezd zúzott fokhagymát,
1-2 nagyobb fej hagymát,
2 teáskanál piros paprikát
1 teáskanál őrölt majorannát
1 csapott evőkanál sót
Amikor a csülök megfőtt kockákra vágom, beleteszem egy nagyobb cserépedénybe, jénai tálba esetleg öntöttvas lábosba, aminek fedele is van.
Elkészítem a következő mártást:
4-5 evőkanál étolaj
2 evőkanál méz
1 evőkanál mustár
ízlés szerint őrölt bors ( én keveset teszek )
Ezt ráteszem a kockára vágott főtt csülökre, jól elkeverem és feltőltöm az edényt kb. 2 X 2 cm-es kockára várott tisztíott nyers burgonyával. Felöntöm a csülők főzőlevével, lefedem és mehet a sütőbe vagy kemencébe. Nem kell sok idő hozzá mert csak a krumpli nyers. Az edény nagyságától függ, hogy mikor melegszik át. 40-50 perc forrás elegendő.A vége előtt 10-15 perccel leveszem a fedőt és kész.
Amikor először próbáltam ki, nem mertem beletenni a két kanál mézet és valami egészen gyatra kaja lett belőle, de a receptebe az volt írva, hogy nem szokott maradni másnapra, ezért mégegyszer nekiálltam és ez már egészen más lett.
u.i. A kemencét próbáld meg magad felépíteni, hidd el sok örömöd lesz benne. Saját tapasztalatból mondom és nagyon szeretjük használni. Itt nézz körül: www.kemencebence.hu
A cég neve:BIMBÓ Vas- Műszaki Kereskedőház, Kecskemét, ára 7620.- Ft,+ 2154.-Ft postaköltség. Hamar megkaptuk.
Közben körülnéztem a Gazdaboltokban, volt, de csak komplett bográccsal, lánccal meg a jó ég tudja mi volt még hozzá, a legolcsóbb olyan 23.000.- FT körül volt. Annyit nem akartam rá költeni, mert talán jövőre éppíttetünk egy kemencét, vagy inább egy szabadtéri tűzhelyet, ahol lesz hely bográcsnak is.
Jól láttad, egy vaslemez van rajta, aminek a közepe kör alakban ki van vágva, hogy a vok ne lógjon nagyon bele. Így is sikerült elsőre túlforrósítani és a mustár ilyenkor szeret leégni, az íze jó volt, csak nehéz volt elmosni a vokot.
A lemez azért is kell, mert a kissebbik bográcsunk csak 4 literes és egyszerűen beleesne.
A festék még talán a következő sütés-főzéskor sem ég le róla,de ez nem baj.
Mos minden hétvégén valami olyan kaját eszünk, amihez kell a bográcsház.