Keresés

Részletes keresés

Szudan88 Creative Commons License 3 napja 0 0 103289

Azèrt cserèlted le a kazánvèdő patront 70esre hogy tökèletesebb legyen az ègès, (így emelted a tűz hőfokát) nem? Nincs nagy veztesèg a csöveken a pufferig? Mennyi szigetelès rajtuk?

Előzmény: Bari- (103288)
Bari- Creative Commons License 3 napja 0 0 103288

A szivattyú nem tudja a keletkezett hőt elég gyorsan elszállítani a kazánból, így a víz a hőcserélő bizonyos helyein felforr. Míg nem volt a kazán kilépő csövén egy automata légtelenítő (elcseszték az idomok összehegesztését a szerelők, van egy kis lépcső a csőben ahol a levegő meg tud ragadni, ide került a légtelenítő), addig bekerült a szivattyúba és az folyamatosan kerregett (főleg a kazánvédő szelep teljes kinyitásáig, mert a kis körön hamar visszajutott a levegő a szivattyúba), amíg a buborékok el nem jutottak a pufferba, és az ottani automata légtelenítőn ki a rendszerből. Az automata légtelenítő a kazánnál megoldotta, de igyekszem elkerülni e állapotot. Ha minden úgy működik ahogy kell, nem is áll elő.

Akkor van lehetőség ilyen megfutásra, mikor a kazán begyújtása után a belimot manuálisan kinyitó kapcsoló  bekapcsolva marad, és a füsthőmérséklet kívánt értékének elérése után sem kezdi el az automatika visszazárni. Szerencsére az elmúlt szezonban nem volt erre már példa.

Ez az egy manuális beavatkozás szükséges a begyújtástól a puffer teljes felfűtéséig a fa kazánba pakolásán kívül, ezt is meg lehetne oldani egy időkapcsolós elektronikával, később lehet bekerül, de egyelőre nem éreztem feltétlen szükségét.

 

Előzmény: Babosp50 (103287)
Babosp50 Creative Commons License 6 napja 0 0 103287

 

 

 

"800°C feletti tűztér hőmérsékletet is, de ilyenkor már hajlamos a kazán a levegősödésre, mert helyi források alakulhatnak ki. "

 

Ez hogy alakul ki ?  Hogy hat a rendszerre ? Fellevegősödnek a radiátorok ?

Szudan88 Creative Commons License 2024.08.16 0 1 103286

Amit èn írtam az 3as kaszkád vezèrlès.

 

Ház alapjel/ház mèrt--- PID--} vízhőfok alapjel/víz mèrt -- PID --} füst alapjel/füst mèrt-- PID --} venti fordulat. 

 

Van egy beadagolási metódus. Lehűlt a füsthőfok az alapjel alá, a venti maxon pörög, eltelt az előző beadagolás óta 120mp.

Kb 5 percenkènt fix 5mp indul a csiga.

 

Programot saját magamnak írtam. A kazánt egy arduino nano vezèrli. Ház hőmèrsèkletet lm35 mèrem, vízhőfokot 10k ntc mèrem, füst hőfokot pt100 (amit erősítek egy saját tervezèsű lm358 erősítővel, ezt nem fotóztam mert nagyon hitványul nèz ki 😁) 

 

Venti egy Skoda fábia bontott fűtőventi pwm vezèrelve. 15-60% között. 

Venti driverem, saját gyártmány. Kínai pwm mosfet modul megfőtt 10 perc alatt tesztelès közben. Ez èpp langyos hűtès nèlkül.

 

Idènre rakok hőmèrőket a kazán előre ès visszatèrő vízre is, ès számolni fogom az aktuális kazánteljesítmènyt.

(Pl ezt se tudom, hogy a keringető mennyi vizet forgathat, mert gravitációsan is fordul, így vehettem alapnak a gyári l/min adatot?)

 

Mechanikus átalakítás. A kazán a pincèbe van, az aprítèkos hordó felkerül 1 szintel feljebb, mègegy csiga motorral. könnyebb hordó töltès, mègkissebb a tűzveszèly(bár így is van passzív tűzoltó a beadagoló csőbe a visszaègès miatt) ès lehet majd takarítani a kazánt menet közbe.

(Tavaly ki kellett húzni az ègőfelyet mert nem fèrtem oda az ajtóhoz).

 

Kèsőbb tervbe van a távoli elèrès is.

Ha valakit èrdekel rèszletesen is le tudom írni az egèsz működèst.

Előzmény: Zs:) (103284)
Szudan88 Creative Commons License 2024.08.16 0 0 103285

Így van. 

Előzmény: Zs:) (103284)
Zs:) Creative Commons License 2024.08.15 0 0 103284

A PID egy szabályozási/vezérlési fajta....

Előzmény: Szudan88 (103283)
Szudan88 Creative Commons License 2024.08.15 0 2 103283

Köszi az infót. Totya kazánba aplikáltam aprítèk ègetőt. Ami tèlen 0-24be megy úgyhogy èn direkte alacsony füsthővel megyek. De 4 naponta állítom meg a kazánt. A ház hőfok rá PID számolok PID egy padlóba menő hőfokot ez be van határolva 26-34 közè de olyan 28 körül szokott lenni. A pufferbamenő víz eltèrèsèből számol PID egy füsthőfokot. 160-300 amit a kèt tálca fordulójába az ajtón pfúrt pt100 mèr. Itt pedig a füsthőfok eltèrèse PID számol venti fordulatot. Ugye a füst hőfok az a ègès intenzitását jelzi. Beadagolás akkor van ha a venti maxon forog a füst alapjel alatt van a mèrt ès csökken. Annyi hogy marèknyi adagról van szó. A tartály 200l kb 1 napig elèg ami benne van. Azt töltögetem, ès 4 naponta szoktam megállítani kitakarítani. 

 

Ez az ègőfej.

A primer levegő körbe a lapos vas alatt áramlik.

Rajta a terelölemez ami szekunfer hyűrűbe tereli a lángot.

Itt beszerelve. A hamuzóajtóra van becsavarozva. A levegőt a 2db 40 csövön kapja.

Kijelző

Így èg.

A beadagoló csigáról nincs kèpem. Nyilván az ègőfejbe tolja az adagot, a csiga vègèn egy bolygató lapát ami felfelè emlegeti az anyagot. Mèg tavaly a szekunfer gyűrűre kèszítettem egy emelő csövet, 20cm ami feltereli a lángot a tálca alá 8cmre. Ès az első tálcára is tettem egy terelő lemezt ami lekènyszeríti a füstöt ès utánna megy fel a tálcák közè. De az emelőcsövet ès a lemezt nem raktam fel tavaly, mert nagyon lomha lett a füsthőfok mèrő ès nem működött rendesen csak kompromisszumokkal. De idèn le akarom telepíteni a hőmèrőt a közèpső ajtón betolva. Az emelőcső mellè. De pt100 500c ajánlják csak. Ezèrt kèrdeztem a hőmèrőt. 

4 nap után

Tartállyal egyben így van betolva a kkazánba

Előzmény: Bari- (103281)
Zs:) Creative Commons License 2024.08.15 0 2 103282

Szép hobbid van! :)

Előzmény: Bari- (103279)
Bari- Creative Commons License 2024.08.15 0 1 103281

Köszi az elismerést. Tervezgettem egy ideig mire kialakult a végleges elrendezés.

A belimo a gyári füstgáz csappantyút mozgatja, ami a kazán hőcserélő után a kémény csatlakozó csonkban van, nem zár teljesen, mert a fém tányéron amit a kis kar mozgat van egy levágás, hogy elzárt állapotban is legyen minimális átjárás. Sajnos képem nincs róla, elég kicsi ott a hely az indirekt miatt de majd megpróbálok valami képet készíteni róla ha a leírás alapján sincs meg a helye.

A kazánon gyárilag két légbevezető nyílás van,

-Az elsődleges égési levegő ami az alsó kazán ajtón van. A parázson keresztül húzza a huzat a levegőt, és a gyárilag a kazánnal szállított vízhőmérséklet alapján működő cucc, nem jut eszembe a neve mozgatja, de pont akkor zárná el amikor már jól beindult a tűz, így ugyan benne van a helyén, de nincs ráakasztva az ajtóra amit mozgatna. Helyette az ajtó a kis állító csavarja teljesen be van csavarva, így kb egy 4-5cm-es rés van a levegőnek. Próbáltam kisebbre, nagyobbra venni, de így vált be. Szűkösebbre állítva a rést nem volt olyan intenzív a tűz jobban kormozott, nagyobbra állítani meg nem volt értelme, nem változtatott lényegében a több levegő rajta.

- A másodlagos levegő a felső ajtón van, amire a kis cső is fel lett szerelve. Ez  is teljesen nyitva van jelenleg a tűz égése során. A lángterelő alá vezeti be a levegőt. Tervben van  a gyári elzáró menetes tányér helyett  egy lemezkorong készítése amit egy kisebb szervóval lehetne mozgatni, de idő hiányában nem készült még el.

- Az általam "épített"/beszerelt harmadlagos  levegő bevezetés az elsődleges levegő egy részét vezeti át a tűztéren a lángterelő fölé, így azt a levegőt fel is melegíti rendesen, könnyebben keveredik a még el nem égett füstgázokkal,javítja az égést.

Ezeken a légbevezetéseken nincs semmi szabályozás. Csak az elmenő füstgáz útja van szabályozva a belimóval. Száraz bükk és kőris fánál a 350°C vált be, ha nedvesebb volt a fa akkor kicsit emelni kellett a hőmérsékleten, de akkor is max 400°C-ig.

A 350°C-os elmenő füstgáz hőmérséklet mellett a kazánon belül mérő K hőelem, ami ott van ahol megfordul a láng a hőcserélő alól a kupolás lángterelőnek ütközve a hőcserélőbe, olyan 600°C-körül mér. Begyújtás után amikor még több fa van a kazánban, olyan 650°C-ig is elmegy a hőmérséklet a rakat leégésének vége felé inkább 500-550°C körüli a hőmérséklet. Ha elengedem a kimenő füstgáz hőmérsékletét szabályozatlanul, teljesen ki van nyitva a füstgáz csappantyú a füstgáz hőmérséklete nagyon meg tud szaladni 500°C feletti füstgáz hőmérsékletnél, láttam már 800°C feletti tűztér hőmérsékletet is, de ilyenkor már hajlamos a kazán a levegősödésre, mert helyi források alakulhatnak ki. Lehet egy nagyobb teljesítményű szivattyú megbírkózna vele, de nem számoltam utána lehet több hőmennyiség menne ki a kéményen mint haszna lenne. A 350-370°C körüli füstgáz hőmérséklet amikor a tapasztalatok alapján száraz fával szépen ég a tűz, és a puffert a kb 3-4 óra alatt fel is fűti, attól függően mennyi melegvizet igényel a lakás, és kell e az indirektet fűteni. Próbálkoztam alacsonyabb füstgáz hőmérsékletekkel az elején, de 300°C alatt jelentősen kormolódott a kazán, így visszatértem a 300°C-os hőmérséklet fölé.

A kazán előtt egy ESBE VTC511-es kazánvédő szelep van. Eredetileg 50°C-os patronnal, de azt az első vagy a második szezon után cseréltem egy 70°C-os patronra, így a kazán előremenő hőmérséklete 90-95°C körül mozog a beállított értékekkel.

 

Bari

 

Előzmény: Szudan88 (103280)
Szudan88 Creative Commons License 2024.08.14 0 0 103280

Nagyon szèp munka, jól átgondolt tervezèssel. Èn aprítèkègetőt èpítettem mèg tavaly, most van az upgrade. Ez a másodlagos levegő felvezetès nagyon király. A lègbevezetèst nem èrtem hogy a csappantyú csak a másodlagos levegőbe van ès arra szabályzol?

Az elsődleges levegőt begyulladás után teljes zárva? Ha jól èrtem az "utóègetőbe" K typ hőelemre szabályzol... Mekkora hőmèrsèkletet tartasz ott? Ès ehhez mekkora tűztèr hőfok tartozik?

Nekem fent 160-300c fok között tartom amit PID számolom a ház hőigèny ès a vízhőfokból, ès ezzel számolom az ègès levegő venti fordulatát szinèn PID. Azèrt kèrdezem mert most tervezem a tűztèrbe is tenni egy hőmèrőt ès oda szabályozni a venti, csak nem tudom milyen hőfokokra számítsak. 

 

Előzmény: Bari- (103279)
Bari- Creative Commons License 2024.08.14 0 2 103279

Szia

 

Nekem is Viadrus U22 van 6 tagos. Egy 1000l-es hajdú hőcserélő nélküli puffert fűtők vele. A puferről meg egy 300l-es 2 hőcserélős indirekt tárolót, és a lakást, egyelőre még csak az alsó szintet, a tetőtér még beépítésre vár.

Én vasból vágattam darabokat egy ismerős lakatosnál. Az első verzió még 2020 novemberében sima 6-os lemezből készült.

Készült egy egyszerű zártszelvényből és 6/4"-os vascsőből egy alsó légterelő is ami a lángterelő fölé vezeti a tűztér alól a forró levegőt. Ehhez még készült volna tűzálló betonból egy fúvóka rész, de sajnos nagyon rövid életű volt, már a 2020/21-es szezon végére szétégett a parázs alatt az oldalain, így az már nem készült el hozzá. 2021 őszén még pár hétig használtam, de annyira szétégett, hogy használhatatlan lett.

A felső ajtóra a légbevezető nyílásra is készült egy cső darab, ami a kupolás rész alá vezeti a levegőt. Ennek begyújtáskor jutott inkább szerep, mert a felső begyújtás esetén a gyújtós és a gyújtókocka pont e cső elé kerül, így a huzat miatt nagyon hamar begyullad a gyújtós és maga a fa rakat is.

Az ajtóra később Rath tűzálló betonból öntöttem betéteket. Sajnos ez már a fűtési szezonban készült, így egy enyhébb napon, mikor még az 1000l-es puffer kibírta 2 napig, leszedtem az ajtót, és másnap mikor már kicsit meghúzott a beton kivettem az ajtóra öntött darabokat és hagytam egy falapon rendesen megkötni, az ajtót visszaszereltem a helyére. Kb 2 hét után 1200°C-ig hőálló szilikonnal beragasztottam az ajtóra. A benyúló cső körüli darab felragasztáskor eltört, nem is bírta olyan sokáig. A szezon végéig többször vissza kellett ragasztani a helyére. A 21 őszén már nem ragasztottam vissza.

A felső víztáskák közé szögvas darabokból és laposvasból készítettem egy kis lángterelőt, ami a lángot jobban a vasöntvénynek tereli.

 

Az ajtóhoz közelebbi lángterelő elem sajnos több darabból lett összehegesztve eredetileg, így 3 év alatt annyira leamortizálódott, hogy cserélni kellett, több alkalommal javítottam hegesztéssel rajta, és kapott + szögvas merevítést is, de már nem segített sokat rajta, teljesen szétégett az anyaga. Az újat már magam készítettem el egy darabból kivágva egy rozsdás 8-as vaslemezből, mert hiába adtam le a megrendelés az ismerősnek, nem sikerült neki időben elkészülnie vele, és már annyira rossz állapotban volt a régi, hogy muszáj volt már cserélni.

Idén tavasszal márciusban, a fűtés szezon vége felé elkészültek végre a megrendelt darabok is. Készült egy új alsó légterelő a tűztérbe, (ez már 2 darabból, mert egyben nem lehetett volna behelyezni a helyére), új lángterelő felülre. A kupolás rész és az ajtón a cső az maradt a korábbi. Az új elemek már 10mm-es szerkezeti acélból készültek, majd az idő eldönti, hogy mennyire lesz tartós. Az alatt az idő alatt míg a szezon végén használatban volt  nem amortizálódott le, kis takarítás után mintha új lenne.

A légterelőt nehéz értelmesen üzem közben fényképezni, de ezen a képen egész jól látszik a kis furatokon kiáramló forró levegővel keveredő füstgáz égése.

Ezen a képen pedig a felső ajtó a légbevezetőn benézve készült a fénykép, innen a lángterelő alatti tűz égését látni.

A takarítást kicsit megnehezíti, hogy a sok vasat ki kell pakolni a kazánból, de nagytakarítást hetente csak egy maximum két alkalommal szoktam végezni (vasárnap és ha igényli akkor szerda vagy csütörtök), akkor minden vas kikerül. Kb 35-40 perc alatt megvagyok a nagytakarítással, a vasak ki és visszapakolásával. Hétköznap begyújtás előtt csak a tűzteret szoktam kitakarítani, kihamuzok és drótkefével a tűztér oldalait letakarítom. Szerencsére a vasak használatával általában szép fehérre kiég a kazán belseje, a tűztér részen  tapasztalni csak minimális kátrány lerakódást, igaz száraz bükk vagy kőris fával tüzelek.

A kazán füsthő fokra van szabályozva. Több helyen vannak érzékelők. A kazán hőmérsékleteit Sestos D1S méri K hőszenzorokkal. A puffert és az indirektet REX C-100 PT100 háromvezetékes bekötéssel és ebayról vásárolt dupla hőérzékelős hőmérők PT100-as hőszenzorral (ezek csak kétvezetékesek).

- A tűztérben, ahol megfordul a láng a lángterelő fölött, (ez látszik több képen is, bár már régebbi állapot. A kínai 1200°C-os K hőérzékelők sajnos egy idő után elégtek. kb egy-másfél hónapot bírtak. Akkor az üvegszövetes burkolat visszavágása után, és a két ér összetekerésével egy darabig  tovább lehetett használni. Aztán a 23-24-es szezonban már egy rézcsőbe behúzva használtam. Így az érzékelő szigetelése is bírta és tavaly nem kellett szenzort sem javítani vagy cserélni. A réz cső sem örök életű, már a második van használatban. Szerencsére ezek voltak otthon a lomok között. Ha elfogy rendelkezésre álló mennyiség  rozsdamentes csövet fogok beszerezni helyette). E hőfok alapján és a vízhőmérséklet alapján kapcsolja a keringetőt (Wilo Yonos PIco 25 1-4 6/4").

- A kazán kilépő füstcsövén a könyökben, ennek a hőfokára szabályoz a Sestos, és egy Belimoval mozgatja a füstgáz csappantyút (a belimo-n a lemezkorong azóta a kazánon lévővel azonos átmérőre cserélve).

- A kémény tetején, csak infót ad, nem kapcsol semmit.

A kazán ajtajára most készülök új tűzálló elemeket önteni. Tervben van az alsó hamuzó ajtóra is, de ott a parázs ajtó zárja és a rögzítő csavarok miatt kicsit macerásabb lesz, belenyúlik a beton helyére.

Az elektronika is költözik új  kicsivel nagyobb dobozba (40×50×15->40×60×15), mert a pufferra és az indirekt tárolóra plusz hőmérőket tervezek szerelni, amik már nem férnek el a jelenlegi dobozban, és a kábelezés is egy merő káosz már a sok kezdeti átalakítás miatt. Az első szezonban volt több változtatás, de azóta szerencsére hibátlanul működik. A kapcsolás alapja a Gányoló féle kapcsolás, ami ki lett bővítve.

 

Remélem a képek meg az infó segítségedre lesz a saját kazánod feltuningolásához

 

Bari

 

Előzmény: Anyukaja1 (103277)
sankó36 Creative Commons License 2024.08.13 0 0 103278

Az a kérdés hogy egészben vagy szeletekbe felvágva próbáltad berakni a kartonpapírt?

Ha egészben nem megy akkor öntvény tagonként felvágva kellene megpróbálni.

Régen én 90x10-es laposvasból csináltam terelőlemezt de jó lehet az 50x5-ös laposvas is.

Az enyém lemezkazán volt.

Előzmény: Anyukaja1 (103277)
Anyukaja1 Creative Commons License 2024.08.12 0 0 103277

Sziasztok!

 

Látom elég kihalt ez a fórum, de hátha tud valaki segíteni. Egy Viadrus U22 kazánom van és ez lesz a 3. évem, hogy fával tüzelek benne. Ahogy olvasom most ezt a fórumot láttam, hogy ha teszek bele terelő elemeket akkor hatékonyabb lesz a kazán. Vágtam méretre karton lapot, hogy megnézzem, hogy férne be a samott tégla, de sajnos nem tudtam befordítani, mert akárhogy próbáltam, valami mindíg útban volt benne. Ezt ki hogy oldotta meg? Köszönöm!

t.zsolti Creative Commons License 2024.06.29 0 0 103276

igaza lehet, a hamu is felveheti a párát és korrodálja a lemezt. 

Meg attól is tönkre megy ha a táska 3-as lemezből hajtva van, elreped a hajtásnál.

Előzmény: kiggyo (103275)
kiggyo Creative Commons License 2024.06.29 -1 1 103275

Nekem még annyit mondott a kazángyártó akitől vettem hogy a szezon végén ha mindig rendesen ki van takarítva az sokat segít az élettartam hosszabbításában.

Előzmény: t.zsolti (103274)
t.zsolti Creative Commons License 2024.06.29 0 1 103274

A vízoldal nem rohad el, nincs oxigén ( már ha zárt a rendszer ), a tűzoldalon meg ott a kátrány, és ha nem engeded 55 fok alá a viszatérőt.

 

Előzmény: zsotee75 (103269)
nixon70 Creative Commons License 2024.06.27 0 1 103273

Hali!

Légszáraz fa, nem fojtott égés, végső esetben konix.

Előzmény: zsotee75 (103271)
sankó36 Creative Commons License 2024.06.27 0 0 103272

Azért a Sentinelnek olvasd el a használati utasítását !

Nem tudok olyan festékről ami kibír 7-800 fokot. Ha volna ilyen már rég használnák az 

igényesebb gyártók.

Előzmény: zsotee75 (103271)
zsotee75 Creative Commons License 2024.06.26 0 0 103271

Köszi, ezt a Sentinelt kipróbálom!
Akkor a tűztér védelmére semmiféle lehetőség nincs?

Előzmény: sankó36 (103270)
sankó36 Creative Commons License 2024.06.25 0 1 103270

SENTINEL X100 inhibítor vízkő és korrózió ellen.

Előzmény: zsotee75 (103269)
zsotee75 Creative Commons License 2024.06.21 0 0 103269

Üdv!
Van arra bármi mód új kazán esetén, hogy valami festék, vagy anyagréteget felvinni a lemezre és kicsit jobban ellenálljon a kátránynak?
Valamint van olyan hatásos anyag, amit a rendszerbe tesznek a vízhez, hogy a rendszer és a csövek belső korróziót csökkentsék vele?

sankó36 Creative Commons License 2024.06.15 0 0 103268

A fordított füstirány azt jelenti hogy a füst nem a tűztér hátulján lép ki a tűztérből hanem 

elől az ajtó felett, úgy mint a 3 táskásokban,de a füst nem tud hátra menni ezért a kéménycsonk

elől van az ajtó felett. Valóban a pellet miatt van így kialakítva mert így jobban megforgatják 

a füstöt a tűztérben és több idő jut a hőcserére.

Úgy tudom hogy van hagyományos füstjáratú változat is de én még nem láttam.

Nagykőrösön a márkaboltban kellene megérdeklődni.

Előzmény: zsotee75 (103267)
zsotee75 Creative Commons License 2024.06.14 0 0 103267

Van valami olyan, hogy fordított füstirány a pelletégető miatt, ezt hogy kell elképzelni?
Az amúgy baromi gáz, hogy mindent kb látatlanba kell rendelni, mert nincs az üzletekben, nem tartanak, stb.. 
Képeke meg kb lehetetlen fellelni.

Előzmény: sankó36 (103266)
sankó36 Creative Commons License 2024.06.14 0 0 103266

Alul felül széles nagy ajtajai vannak,könnyű a hozzáférés. A Totyánál ebből a szempontból jobb

az biztos! Egyébként 2 táskás.

Előzmény: zsotee75 (103265)
zsotee75 Creative Commons License 2024.06.13 0 0 103265

Olyan kérdésem lenne, hogy használ valaki Celsius Combi 25 Kw kazánt?
Mennyire lehet könnyen takarítani a táskákat?
Rakna fel a belsejéről képeket?

Gambi82 Creative Commons License 2024.05.29 -1 0 103264

A kialakítása miatt szerintem is be kell hogy füstöljön. Utólag tenni kell egy lemezt és az megoldja a problémát.

Előzmény: sankó36 (103263)
sankó36 Creative Commons License 2024.05.28 -1 0 103263

Elolvastam az Árukeresőn a véleményeket, minden 2. ember arra panaszkodik hogy befüstöl.

Aki nem panaszkodik az még ki sem próbálta. Minek ír véleményt az ilyen ember ?

Előzmény: Gambi82 (103261)
Gambi82 Creative Commons License 2024.05.27 0 0 103262

Ennek vajon mi érterme van?

Előzmény: sankó36 (103260)
Gambi82 Creative Commons License 2024.05.27 0 0 103261

Üdv. Nézd meg, hátha segít.

https://www.youtube.com/watch?v=A0eJoHGchXE

https://www.youtube.com/watch?v=5xwRDW5Ip9A&t=4s

2023. 02. 04.-én, vagy a 102766-os sorszámon tettem fel fotót a Kaloritherm kazán belsejéről.

 

Előzmény: zsotee75 (103259)
sankó36 Creative Commons License 2024.05.27 0 0 103260

Ugyanaz mind a 2 csak a nevük más meg a színük. 2 táskásak.

Made in Mezőberény.

Előzmény: zsotee75 (103259)
zsotee75 Creative Commons License 2024.05.26 0 0 103259

Üdv!
KÖRÖSTHERM SB 25 és a Kaloritherm 25. között milyen különbség van? Belsejéről sehol nem találok képet :(
Ezek amúgy magyar gyártmányok?

Vlaca30 Creative Commons License 2024.05.20 0 0 103258
Vlaca30 Creative Commons License 2024.05.19 0 0 103257

Hivatalos állami erdészetnél 5cm-től már tűzifának minősül, a tűzifa programban is sok helyre vittek ilyen fákat. A másik véglet a méter átmérőjű fa volt. A raklap alá járdalap és bontott-tégla lesz, a fóliát meg ki lehet cserélni, az nem vészes összeg. A bogarak már inkább.

Előzmény: Zs:) (103256)
Zs:) Creative Commons License 2024.05.19 0 0 103256

Lehet, hogy férges, Mo-on azt is eladják halál nyugodtan, pedig nem lehetne. Nekem van 10-12 éves akácom, most fogy el. Azért már látszik rajta, hogy nem mai gyerek, de még használható. Megtámadták már a férgek is sajnos. Raklapot belenyomja a földbe, simán szétrohad pár év alatt. Fekete fóliát szintén lebontja róla a nap pár év alatt. Nekem most ponyva van rajta, az bírja.

Előzmény: Vlaca30 (103253)
Vlaca30 Creative Commons License 2024.05.19 0 0 103255

Úgy tervezem, hogy raklapon lenne, a teteje fekete fóliával letakarva. Volt 45, 40, 35ezer is köbmétere az utóbbi időben. A helyi erdészetnél 40ezer egy m3. 

Előzmény: laciipacii (103254)
laciipacii Creative Commons License 2024.05.19 0 0 103254

fát tárolni? hát ha nem kap nedvességet, sztem sokáig, bár én sokkallom a 30e%m3 árat

Előzmény: Vlaca30 (103253)
Vlaca30 Creative Commons License 2024.05.19 0 0 103253

Üdv nektek. 

Viszonylag jó, 30ezer/köbméter áron tudnék akácfát venni. Méteres rönkökben van, 5-30cm átmérőjű. Szerintetek érdemes lenne be spájzolni belőle? Nem dolgoznám fel, így maradna rönkökben. Meddig lehet így eltárolni szerintetek? 

zsotee75 Creative Commons License 2024.05.17 0 0 103252

Valós belső képekre lennék kíváncsi, a műszaki rajzzal nem vagyok előbbre. 
Magyar kazánlemez acélból készül.

Előzmény: sankó36 (103251)
sankó36 Creative Commons License 2024.05.17 0 0 103251

Beírod a keresőbe hogy Lafat kazán és kiad több találatot! Én találtam műszaki rajzot is,

adat táblázatot is . Egyébként most hallottam ezt a nevet először.

Előzmény: zsotee75 (103250)
zsotee75 Creative Commons License 2024.05.16 0 0 103250

Üdv!
Van valakinek tapasztalata LAFAT típusú vegyes tüzelésű kazánokkal kapcsolatban?
Ha esetleg valaki használ ilyent mondana róla véleményt? Esetleg néhány fotót, ha tenne fel róla, amint látszik, hogy milyen a belseje, hogy van szerkezetileg összerakva.
Köszönöm! 

Szudan88 Creative Commons License 2024.04.11 0 0 103249

Igazad van. Tudni kell hogy ez egy házilag összerakott aprítèk ègető, saját vezèrlővel, a bojlerhez a padlóba megy be a fürdőszobába a cső, igaz van rajta szivacs szigetelès, ott is lehet vesztesèg. Jövőre èpítek be a visszatèrő ágba is egy hőmèrőt ès folyamatosan tudom majd monitorozni a teljesítmènyt. Egyèbkènt mint írtam, folyamatos üzembe egèsz tèlen csek ezzel fűtöttem, elment 4800 kg, faaprítèk, fűrèszpor, cirok mag, meg egy nagyon kevès egyèb mezőgazdasági hulladèk próbakènt. 150 nm házba plusz hmv, homlokzati szigetelès nèlkül sztem nem rossz. De jövőre kiderül. Az alapanyag szállítással együtt 20000 HUF alatt volt, tehát szinte ingyen, tehát nem a költsèg, csak a kíváncsiság miatt èrdekel a hatásfok.

Előzmény: kiggyo (103245)
vaz05 Creative Commons License 2024.03.22 0 0 103248

Sziasztok. Létezik hogy 2022 december végén összevágott gyertyán még nem száradt ki? Nyitott oldalú fedett tárolóban van, és még kisebbre is hasítottam mint eredetileg terveztem. Próba képen azzal gyújtottam be, de nagyon vizes.

Fanyűvő14 Creative Commons License 2024.03.20 0 0 103247

Szia!

 

Hol méred a víz hőfokot? Hol van a hőcserélő a bojlerben, nem mindegy, hogy alul, vagy középen. Ha a felső harmadban mérsz, akkor alul a rétegződés miatt az nem annyi, tehát lehet, hogy nem 200 litert melegítesz 55 fokra , csak 100-at. Szóval szerintem a módszer nem jó. 

 

Üdv.  Fanyűvő

NAND708 Creative Commons License 2024.03.18 0 0 103246

A tüzelő víztartalmát hogy számoltad bele?

Előzmény: kiggyo (103245)
kiggyo Creative Commons License 2024.03.18 0 0 103245

Szia!

 

Egy rövid mérés sajnos nem mérvadó, számold bele hogy minden hideg amikor kezded (kazán, víz, stb) és a végén a felmelegített bojlereden kívül a rendszerben ottmarad egy rakás hő.

 

Én hosszú távon mértem, puffer után hőmennyiségmérő (azaz a pufferből kivett hő egy szezonon keresztül), így minden veszteség benne maradt.

Egy szezonnyi száraz fát és a hasznosult hőmennyiséget számolva 50% körül jött ki a négyjegyű függvénytáblázat fűtőértékhez képest. 

Szomorú, de ez van...

Előzmény: Szudan88 (103241)
umnyo Creative Commons License 2024.03.18 0 0 103244

Korábban évekkel ezelőtt itt is meg más hasonló jellegű topicban - puffer stb - sokan mértek házilagos módszerrel hatásfokot. Hát az 50% hagyományos vegyestüzelésnél sok esetben már jó értéknek minősült :-(. Pufferes rendszernél jó munkaponton is ekörül mozogtak jellemzően sajnos. De tény 25% az baromi kevésnek tűnik.

 

Mondjuk a lenti rendszernél eleve nehezen mérhető meg jól. 200 liter vizet melegített fel + 40 liter a kazánban, ekkora mennyiséggel korrekt mérést nem lehet végezni (mintha 2km-es távolságon akarnád meghatározni egy autó hosszú távú fogyasztását), mert a hibával összemérhető meg a tranziens folyamatokkal. m3-es mennyiségeknél korrektebb az összehasonlítás. 

Előzmény: sankó36 (103242)
Szudan88 Creative Commons License 2024.03.16 0 0 103243

Lehet... A ház 150nm födèm 20cm szigetelès, új ablakok, 7cm aljzat szigetelès, homlokzaton mèg nincs szigetelès, így 30kg aprítèk ha 0 fok van. Ami sztem nem rossz... Ezèrt lepődtem meg, hogy ilyen rossz a hatásfok.

Előzmény: sankó36 (103242)
sankó36 Creative Commons License 2024.03.16 0 0 103242

Nekem 25% jött ki de ez is kevés .Szerintem fűtés közben elgravitál a víz a rendszer felé és 

nem pontos adatokkal dolgozol. Sima vegyes kazánnak is tudnia kellene 50%-ot.

Előzmény: Szudan88 (103241)
Szudan88 Creative Commons License 2024.03.15 0 0 103241

Üdv urak! Szerettem volna kiszámolni hogy az aprítèk ègetőm hatásfokát. Csak a bojlert melegítettem 1 óra alatt 40ről felmelegítettem 55re a vizet kb 5kg faaprítèkkal 200l a bojler plusz 40l ami a kazánba van, tehát a víz fajsúja 4,2 kJ*kg^-1*°C^-1 ebből 4.2*240 *15  15120kj energiát vittem be. A faaprítègba az energia 12000kj/kg ebből 5kg 60000kj. Akkor a kazán hatásfoka 20 százalèk (ez elèg elszomorító). Vagy valamit nem kól számolok? Hozáteszem tüzifával mèg rosszabb a helyzet.

Előzmény: akovacs1 (103240)
akovacs1 Creative Commons License 2024.03.13 0 0 103240

Eladó a víztérbe benyúló huzatszabályzó.

Kapocska Creative Commons License 2024.03.11 0 0 103239

Úgy néz ki ,hogy a gravitációs áramlás nem megfelelő ,ezért inkább egy „benyúlós”

termosztáttal kéne próbálkozni pl. :

 

 https://www.zsakos.hu/uploads/image/hofokszabalyzo-tuzhelyhez-50-300-c-1-fazisu-kapillaris-csovesb/4_h-fokszab-lyz-t-zhelyhez-50-300-c-1-f-zis-kapill-ris-cs-ves-_1248443.jpg

 

Érzékelő cső hossza, átmérője:160 X 3mm Kapilláris cső hossz mm: 1000 mm

 

Vagy VTC szerű megoldás amihez még villany sem kell.

Előzmény: t.zsolti (103238)
t.zsolti Creative Commons License 2024.03.10 0 0 103238
Előzmény: susos (103230)
akovacs1 Creative Commons License 2024.03.09 0 0 103237

Eladó a képen látható huzatszabályzó.

sankó36 Creative Commons License 2024.03.08 0 0 103236

Ha m3-re veszed a fát jobban jársz a vastaggal mert nehezebb, a vékonyabb meg könnyebb mert 

több a levegő közte.

Előzmény: DPTomi (103235)
DPTomi Creative Commons License 2024.03.08 -1 0 103235

Ha jól vettem ki, jobb a vastag a kazánba mert tovább tart, később ég el, de nincs olyan nagy különbség közöttük.

Előzmény: kiggyo (103234)
kiggyo Creative Commons License 2024.03.08 0 0 103234

tömegre vetítve jelentős különbség nem lehet (ha a nedvességtartalom azonos), hiszen ugyanazok az anyagok égnek el benne, max gyorsabban mivel lazább szerkezetű.

 

Ezért van hogy bármilyen fát veszel, durva különbség nincs MJ/kg értékben.

https://www.bakonytuzifa.hu/a-fa-futoerteke/

 

Térfogatra vetítve jelentős a különbség, és hajlamosabb is nedvességet felvenni a puhább szerkezetű fa.

Előzmény: DPTomi (103233)
DPTomi Creative Commons License 2024.03.08 -1 0 103233

Üdv.

Véleményetek szerint mennyivel rosszabb a fűtőértéke egy 10-15cm átmérőjű akácfának, mint egy 20-30cm nek? A vastagabb csak öregebb , masszívabb szerkezetű, vagy ez nem számottevő? A vékonyabbat nem kell hasítani, max félbe, kevesebb a munka vele. Esetleg a gömbfa lehet nehezebb ég, gyullad meg mint a hasított?  Sima puffer nélküli kazánról lenne szó.

smith Creative Commons License 2024.03.02 0 0 103232

A termosztát akkor kapcsol, amikor a beállított hőmérsékletet érzékeli. Szerencsésebb lenne közvetlenül a víztérbe lógatni egy merülőhüvelyt, abba tenni egy alkalmas kialakítású termosztátot.

Előzmény: susos (103230)
nagykunsági Creative Commons License 2024.03.02 0 0 103231

Milyen termosztát? 

 

Lejjebb kell venni a termosztátot. 

 

 

Előzmény: susos (103230)
susos Creative Commons License 2024.03.02 0 0 103230

Sziasztok!

Adott egy cserépkályha (igen, tudom hogy nem kazán, de a kérdés lényege független ettől), a probléma, hogy a víztérből felfele távozó csövekre van rákötve a keringető szivattyú és a termosztátja is, ami miatt gyakori jelenség, hogy a víz felforr (kuttyog, bugyborékol stb) a víztérben, mire a víztérből távozó cső felső részén lévő termosztát észreveszi magát és bekapcsolja a szivattyút. Emiatt mire beindul a rendszer az egy külön kálvária, aztán ha már melegvizet keringet a rendszer, akkor minden rendben megy. 

A kérdésem, hogy létezik-e olyan termosztát, ami a cső végébe csavarható megoldás (most is ilyen van), és hosszú a szondája, hogy mélyebben leérjen a csőben, annak érdekében, hogy ténylegesen a víztér hőfokára szabályozzon?

 

Előre is köszönöm a segítséget!

 

Ádám

nagykunsági Creative Commons License 2024.03.01 0 0 103229

A 200 literes elég lesz kiegyenlítő tartálynak :)

Előzmény: Ikaruszki (103226)
Hobbit_G Creative Commons License 2024.03.01 0 0 103228

Szia

 

Abból indulj ki, hogy nálunk pl 2 emelet van, fent 210 belmagasság, lent 250, porotherm falazat, nincs szigetelés rajta, fafödémen 20cm gyapot. 

 

1500l puffer fullba töltve 75-78 fokkal, 0 fok mellet kint kB 8 órát tart ki, sajnos nem többet, 21 fokot tartunk a lakásban. 50 fokot küldök felfelé (meglepő hogy melegebb a cső mögötte, mint a gázkazán után, ami tekeroje szerint 70-et xd), visszatérő kB 30 fok. Sajnos ha lejjebb veszem az előremenőt már kevés a lakásnak (radiátoros fűtés)

 

Mennyi fa fogy neked szezon alatt? 

Mi baja szokott lenni a hőszivattyúnak? Mi elő és utószezonban klímázunk, más nem megy, 0 fok mellett is sokszor megy (hűtő - fűtő), de hidegben kell kiegészítés, mert csak előszobában van lent is fent is klíma, ha nagyon hideg a fal így kevés a szélső szobának. 

Előzmény: Ikaruszki (103226)
Ikaruszki Creative Commons License 2024.02.28 0 0 103227

Úgy tervezném, hogy a vegyes kazánnak lenne külön hőcserélője a tartályban, vagy akár kettő is, hogy kis kört fűtsön, és ne menjen 60 fok alá a vize. A hőszivattyút viszont közvetlenül kötném rá a tartályra, vagy akát a fűtőkörre, mert 40 fokos vízzel dolgozik (igrn, sajnos anno nem gondolták végig, hogy ez radiátorhoz nem épp jó, max. akkor, ha non-stop dolgozik). Haromosztatúval engedném rá a tartályból a vizrt a körre, attól függően, hogy mennyire van hideg a hazban.

 

Az is opció, hogy 16-17 fok korul tartanam a hazban ezzel a rendszerrel a jot, a tobbit klimaval emelnem ra.

Előzmény: Ikaruszki (103226)
Ikaruszki Creative Commons License 2024.02.28 0 0 103226

Sziasztok.

Puffertartály beépítésén gondolkodom.

A ház kb. 80-90 m². Vert fal, részben szigetelt plafon. Dupla fa ablakok vannak. Vegyes kazán+vizes hőszivattyú+lapradiátorok.

 

200 literes elég oda? Mindegyiket kazán rákötném. Illetve beépítenék egy vagy két 2,5-3 kW fűtőszálat a pufferba. Van olcsó áram éjjel.

 

Kérdesem az lenne, hogy az megoldás lehet-e, hogy ilyen tizenfokokban a már felfűtött házban tartsak a fűtőszálakkal meleget (35-40 fokos vizet), úgy, hogy a fűtőszálak kb. 14-16 órát fűtenének?

 

Hőszivattyú is besegítene, főleg hidrg időben, de nem tervezem a huzamosabb használatát, mert elég sokszor meghibásodik.

 

Vegyes kazánt csak hideg időben használnám, mert macera és nem is feltétlenül olcsóbb fűteni, persze csak akkor, ha nem "mindennel is" fűtenék.

 

Előre is köszönöm a véleményeket!

Kapocska Creative Commons License 2024.01.30 0 0 103225

",bevések egy saválló sarokidomot"

 

Miért nem egy T idomot ,akár szűkítővel ?

 

Előzmény: Littlemouse44 (103224)
Littlemouse44 Creative Commons License 2024.01.28 -1 0 103224

Sziasztok ! Abszolut laikus vagyok , tanácsot szeretnek kerni! Örököltem egy hazat , a kemenyt szeretnem felújítani , ugyanis szelel a kemeny , most egy 120 as füstcső lóg ki a kemeny tetejéből , egesz jo huzat van igy  , de felek hogy baja lessz a stucni felol ,nem merek nagyon tüzelni. Mindenféleképpen béleljük a kéményt 120 as saválló lemez fér el kényelmesen , egy 4,4Kw os kandalló menne csak róla DE most jon a java es amiert valojaban ide írok , a piros cső van felfelé kb 3 méter magas, ki lessz cserélve savállóra ,viszont a (sárga)lenti csatlakozas kb3,5 meter hosszan aminek az aljaba ott a tisztitonyilas is nem passzol osssze , ugyanis van benne egy törés, sot ahogy neztem a lenti resz kb 110-115 mm lehet tehat el se ferne a cső , kérdésem lehet belőle baj , ha a felső részt teljesen elkülönítem ,bevések egy saválló sarokidomot , azt a kémény fele kimenő savállóval összekötök, , tisztítónyilás nélkül használom a kandallót , 2-3 havonta szetszedem , kitakaritom ? Egyéb ötleteket meghallgatok , szerintem ennél egyszerűbb megoldás nincsen rá , az alsó kémény szűkössége miatt.

Willerbi Creative Commons License 2024.01.21 0 0 103223

Szia! Látom rossz képet tettem fel.Felteszem a jót,de ez nem nyerő így. Akkor még gondolkozom.

 

 

 

 

Előzmény: Kapocska (103222)
Kapocska Creative Commons License 2024.01.21 0 0 103222

"Három szelepet nézegetek,ezek rajta vannak a rajzon.”

Pontosan hol?

Mert az egyik keverőszelep a másik kazánvédő a harmadik lenne a visszacsapó?

A BRH keverőszelep így nem funkcionálna keverőszelepként

(max. váltószelep,de az meg minek) a TSV meg azért felel,

hogy a benne lévő patron értéke fölött engedjen a rendszer (indirekt, radiátor….) felé vizet.

Az indirekt meleg v. hideg ágába  kellene egy ilyen szelep:

https://szerelvenyharaszti.hu/BRH-term-zonaszelep-kapill-termofej-1KB-hollandere

A kapilláris érzékelő mondaná meg kell e melegíteni  a HMV oldalon.

Előzmény: Willerbi (103221)
Willerbi Creative Commons License 2024.01.21 0 0 103221

Sziasztok!

Egy indirekt tároló /bojler/ kapcsolatos lenne a kérdésem.

Jelenleg egy golyos csap segítségével üzemel,elég macerás.

Szeretném egy háromutas termosztatikus szeleppel üzemeltetni,de a motoros és egyéb vezérléseket mellőzném.

Készítettem egy vázlatrajzot a bekötésről.Három szelepet nézegetek,ezek rajta vannak a rajzon.

 Kérdésem hogy ez így megvalósítható?

 Valamint a három szelep alkalmas erre?

Ha igen melyik szelep lenne a legjobb választás?

Köszönettel

 

Kapocska Creative Commons License 2024.01.20 0 0 103220

a jettő együtt nem OK.

 

Ok az ,ha gravitációs üzemmódot akarsz .

Szivattyús üzemben meg szabályozó szelepnek használhatod azt a kézi szelepet.

Előzmény: Ikaruszki (103214)
Kapocska Creative Commons License 2024.01.20 0 0 103219

"Sikerült befűtenem a lemezkazánt 120 fok/2 barig :D"

 

Közel voltál a forrásponthoz  120 /1,99     121fok  2,05bar (az is lehet,hogy helyi forrás volt).

 

Szerintem a szivattyúd 110fokig bírja (nincs ráírva TF 110  ?).

2 bar túlnyomás esetén nem megy bele a rendszerbe annyi levegő (pláne,hogy függőleges szakasz)

,hogy a szivattyú ne tudna nyomást csinálni (persze,ha a járókerék  összehajlott ,deformálódott.tengely kapcsolat…….   fellazult ............akkor nem).

 

Előzmény: Ikaruszki (103218)
Ikaruszki Creative Commons License 2024.01.18 0 0 103218

Jó ötlet! Indításkor olyan a hangja, mint egy csendes darálónak, aztán ez kb. 10 mp alatt megszűnik.

Előzmény: sankó36 (103217)
sankó36 Creative Commons License 2024.01.17 0 0 103217

Lehet hogy lelevegősödött a szivattyú ! Először szellőztesd ki a keringetőt.

Előzmény: Ikaruszki (103216)
Ikaruszki Creative Commons License 2024.01.17 0 0 103216

A szelep nem nyomta a vizet. Talán a tágulási tartály elnyelte a víz egy részét, cserébe' nem kering azóta víz. Igaz, 1 bar van csak a rendszerben. Lehet, hogy a szivattyú felmondta a szolgálatot. Ma ránézek.

Előzmény: lala1961 (103215)
lala1961 Creative Commons License 2024.01.17 0 0 103215

Üdv ! Ajjaj ! Biztosági szelep v egyéb úri huncutság semmi? Még az utolsó előtti pillanatban avatkoztál be ,míg nem tejes gőz állapot van/volt talán !:-) 

Előzmény: Ikaruszki (103214)
Ikaruszki Creative Commons License 2024.01.16 0 0 103214

Sikerült befűtenem a lemezkazánt 120 fok/2 barig :D

Avagy ne feledd: vagy a gravitációs kör csapját nyitod ki, vagy a keringető szivattyúét, a jettő együtt nem OK.

 

Reménykedtem, hogy elkerülöm az ilyen eseteket, de csak utolért a veszély. Poroltóval és nedves hamuval kellett eloltanom a kazán tüzét. Vízzel nem mertem, behogy robbanjon.

 

Kezdők tanulópénze.

Kapocska Creative Commons License 2024.01.13 -1 1 103213

Egs!

Előzmény: nixon70 (103211)
Kapocska Creative Commons License 2024.01.13 0 1 103212

Nem tudni, hogy a nyomás v. a nixon által mondott letapadás volt az ok v. a perforáció.

Már eddig is kiderült, hogy nem volt tartalék vized(0,1bar leolvasási hiba is lehet

és két különböző mérőóra pontatlansága is simán lehet ennyi)

És a kémény által hűtött vegyes okozhatott hőmérséklet csökkenés által bekövetkezett

térfogat/nyomáscsökkenést.

Ha van kedved töltsd fel hálózati vízzel ismert légoldali nyomás mellett és vizsgálhatóvá válik

(vizes edény/ vízszivárgás).

Ha csak beszélünk a fekete dobozról  csinálás nélkül azzal nem jutunk semmire.

 

Előzmény: motrosok (103209)
nixon70 Creative Commons License 2024.01.13 -1 0 103211

Egs!

Előzmény: Kapocska (103208)
motrosok Creative Commons License 2024.01.13 0 1 103210

Van esély!

Előzmény: nixon70 (103205)
motrosok Creative Commons License 2024.01.13 0 0 103209

Amikor leszereltem a régit a vízoldalról belenéztem és teljesen zárt volt a luk.

Csavarhúzót nem tudtam beledugni. A gumi nem engedte.

Előzmény: Kapocska (103206)
Kapocska Creative Commons License 2024.01.13 -1 0 103208

Akkor koccintsunk ,mert tőled kb.350km-re vagyok.

:-)

Előzmény: nixon70 (103205)
Kapocska Creative Commons License 2024.01.13 0 0 103207

„Ez így jó ?”   ismételten

Most normál üzem mellett jónak tűnik.

Akkor lehet rámondani ,hogy jó ,ha a kazánok megfutása esetén is betudja

fogadni a vizet mielőtt a biztiszelep megszólal (ha megszólalna).

Már mondtam, hogy adatok nélkül még közelítő számítás sem végezhető.

 

Egy-két próba:

fújd fel pl.1.5barra másnap mérd meg, ha elment akkor ismét fújás

majd vizes edénybe lenyomva nézd meg hol engedi a levegőt

Előzmény: motrosok (103203)
Kapocska Creative Commons License 2024.01.13 0 0 103206

"Négy öt éve így működik .Eddig semmi baj nem volt ."

 

Ha zsákos akkor ilyen kis nyomáson nem valószínű, hogy kifeszül annyira, hogy elzár

és úgy is marad.

Ha membrános akkor meg még úgyse.

De isten útjai kifürkészhetetlenek. :-)

 

 

Előzmény: nixon70 (103204)
nixon70 Creative Commons License 2024.01.13 -1 0 103205

Akkor virtuál.😁

Hajdu-Bihar......

Előzmény: motrosok (103197)
nixon70 Creative Commons License 2024.01.13 0 0 103204

Fel volt a gumi tapadva a falára és nem tudott víz belemenni.

Mintha nem is lett volna beépítve.

Előzmény: Kapocska (103202)
motrosok Creative Commons License 2024.01.13 0 0 103203

Nem volt benne víz. Arra gondolok hogy nem volt lukas a gumi. Szerintem.

A mostani beállítás 1.2 a levegő oldalon és 1.5 a víz oldalon. Ez így jó ?

A régivel is volt ilyen beállítás. De másnapra a víz oldalon elment a nyomás.

 

Előzmény: Kapocska (103202)
Kapocska Creative Commons License 2024.01.13 0 0 103202

"Nem volt benne víz."

"beállítva jó ?"

 Adatok nélkül nem tudok nyilatkozni ,az látszik hogy működik.

A másikkal nem volt ilyen próba ,nyomás emelés a vízoldalon?

A másik elvi lehetőség,hogy a membrán v. gumizsák gumijának

az elhasználódása miatt (de amúgy sem vaslemez,gáz tömör) a porozitása

megnövekedett.

Előzmény: motrosok (103200)
motrosok Creative Commons License 2024.01.13 0 0 103201

A tágulási cserével megszűnt a probléma!

A régi tartály nagyon régi volt .Használtan raktam fel tíz éve.

Előzmény: nixon70 (103193)
motrosok Creative Commons License 2024.01.13 0 0 103200

De ez most így beállítva jó ?

Előzmény: Kapocska (103196)
motrosok Creative Commons License 2024.01.13 0 0 103199

Semmi mást nem csináltam csak a tágulásit cseréltem.

Teljesen üres volt mikor levettem. Nem volt benne víz.

Felszereltem az új tartályt és azóta minden rendben.

Azt nem tudom mi volt a probléma de megoldódott !

 Azt pedig hogy nem írtam meg amit kértél az azért volt mert

nagyon amatőr vagyok !Amikor néhány évvel ez előtt segítettek azóta olvasom a topikot.

Sokat tanultam

Előzmény: Kapocska (103194)
Kapocska Creative Commons License 2024.01.13 0 0 103198

Az előző is idézőjelben.

„levegő oldalon 1.2 a nyomás. A víz oldalon nem volt nyomás amikor beállítottam.

Feltöltve a rendszerben 1.3.”

 

Ha ez még ráadásul a vegyesnél lett akkor meg rosszabb ( hidrosztatikai  ….)

Előzmény: Kapocska (103196)
motrosok Creative Commons License 2024.01.13 0 0 103197

Nem vicceltem ! Zemplén .

Előzmény: nixon70 (103193)
Kapocska Creative Commons License 2024.01.13 0 0 103196

A levegő oldalit 1.2 re A víz oldalt pedig 1.5 re,

Előzmény: nixon70 (103195)
nixon70 Creative Commons License 2024.01.13 0 0 103195

Ok!

Azt nem értem, a cserével miért lett jó?

Előzmény: Kapocska (103194)
Kapocska Creative Commons License 2024.01.13 -1 0 103194

Szerintem nem (nem adta meg amit kértem ,de....)

hanem egyszerűen nem volt neki tartalék vize , a két nyomás kiegyenlítődéséig

töltötte vízzel.

A vegyes még hűtött is rajta (térfogat csökk.) két begyújtás közt a gázkazán meg szinten tartötta

mert az 24-ben  ment.

Előzmény: nixon70 (103193)
nixon70 Creative Commons License 2024.01.13 0 0 103193

Viccen kívül.

A tágulásid volt a rossz ezek szerint?

Előzmény: motrosok (103191)
nixon70 Creative Commons License 2024.01.13 0 0 103192

Merre van az az arra? 😁

Előzmény: motrosok (103191)
motrosok Creative Commons License 2024.01.13 0 2 103191

        Nagykunsági ! Kapocska! Nixon 70 !

Bocsánat a hosszú hallgatásért ! Múlt vasárnap berágtam elmentem vettem egy kiegyenlítő tartályt.

Beszereltem. Az általatok megadott értékere beállítottam a nyomást. A levegő oldalit 1.2 re A víz oldalt pedig 1.5 re,

Azóta tökéletesen működik minden ! Nem akartam elkiabálni ezért vártam ezt a néhány napot. A rendszer nyomás semmit nem csökkent!

Elnézéseteket kérem hogy a szakszavakat nem megfelelően használtam de nekem ez nem szakmám!

Néhány évvel ez előtt már kértem tőletek tanácsot és segítségetekkel megjavítottam a fűtésemet.

Most ugyan ez történt ! Köszönöm!

Akkor három fűtésszerelő is nézte és nem oldotta meg a gondomat. Most csak egynek mutattam meg ,de semmi ötlete nem volt.

Most is jó tanácsokat adtatok ! Sokat tanultam!

Ha erre jártok gyertek igyunk meg rá valamit !

Előzmény: nagykunsági (103177)
nagykunsági Creative Commons License 2024.01.12 -2 0 103190

Azt úgy, hogy megfogod és jó meszire kidobod. :)

 

Előzmény: kozso1 (103186)
Herbertaxelrody Creative Commons License 2024.01.12 0 0 103189

Szia!

 

Ha a víz 60 fokos, és a huzatszabályzót 60 fokra beállítod, akkor a csappantyú (légbeömlést/lébeszívást szabályozó ajtó) állítható rudazatát úgy kell beállítani, hogy a tűz ne kapjon levegőt, vagy csak alig. 

A minimum levegő rés beállítását (Totyán egy M5-ös) csavarral beállítod. Onnan, ha még emelkedik a vízhőfok, a huzatszabályzó láncnak lazának kell lenni.

Ilyenkor, ha feljebb tekered a huzatszabályzót, mittudomén 80 fokra, akkor a csappantyút kinyitja, és levegőhöz juttatja a tüzet. És 80 foknál fogja a minimumra zárni a légbejutást.

Nálam ez a minimum rés 2 mm alatt van, mert ha 65 fokra állítom a huzatszabályzót, a tehetetlenség miatt a vízhőfok túlszalad a 65-ön vagy 10 fokkal. Totya 35 kW

Előzmény: kozso1 (103186)
Hobbit_G Creative Commons License 2024.01.12 0 0 103188

A kazán jobb oldalán mit tesz az a kar? Nem a begyújtás segítendő rövidebb füstkört csinál? Ha ez nyitva marad, akkor sokkal kevesebb hőt tudsz hasznosítani és persze nem melegít.

De nem egyértelmű ez egy ilyen állító lenne vagy sem.

 

A magas visszatérő miatt kérdés meddig jut el a házban a melegvíz?

Előzmény: Ikaruszki (103183)
Kapocska Creative Commons License 2024.01.12 0 0 103187

„Vagy nem?”

Nem.

Ezt az „alapjel” beállítót úgy lehet normálisan beállítani ,ha a benne lévő

patron is felmelegszik ,mert különben a rugóerő állítás hamis értékhez vezet.

Az ajtó nyitás mértéke kazántól ,huzattól ,tüzeléstechnikától függő dolog.

Írják,hogy a 60foknál a +- elmozdulás /elmozdíthatóság mennyi legyen (5-6cm a rúd végén)?

(nem egy elektronikai eszköz amit a meón beállítanak ,kalibrálnak, skáláznak)

Előzmény: kozso1 (103186)
kozso1 Creative Commons License 2024.01.12 0 0 103186

Sziasztok! Felvilágosítanátok, hogy hogyan célszerű beállítani a kazán huzatszabályzó akármijét amire a láncot akasztjuk? ELvileg akkor kell hatvan fokra tekerni amikor a víz is hatvanon van és beállítani úgy a láncot, hogy egy fél centire legyen nyitva az ajtó. Miért kell akkor hatvanra tekerni amikor a víz is hatvan fokos? Hisz elvileg ezen azért vannak a fok jelölések, mert be van kalibrálva. Vagy nem?

Törölt nick Creative Commons License 2024.01.10 0 0 103185

90 fokos víz, csak fával!

https://streamable.com/5aua67

 

Persze ennyi nem kell, mert nincs -30 fok, de fával nem szoktam tudni ennyit elérni. 80-nál megáll.

Nagyon jól kiszáradt ez a fa, nem is tapasztaltam még ilyet hogy fával 90 fok. Ehhez eddig szén kellett.

Ikaruszki Creative Commons License 2024.01.10 0 0 103184

Előzmény: Ikaruszki (103183)
Ikaruszki Creative Commons License 2024.01.10 0 0 103183

Most szénnel kevertem a fát, de 50 fölé alig ment. Éjszakára huzatolót résnyire hagyom, pillangószelep felesben áll. Visszatérő is szerintem legalább 40 fokos. Itt valamiért megáll a tudomány. Talán levegős a rendszer.

A fehér cső a vizes hőszivattyú előremenője, de azzal a hideg házat nem fűtöm már be; csak a fűtővízet langyosítottam fel vele, mielőtt kizártam a remdszerből és begyújtottam a vegyes kazánt.

sankó36 Creative Commons License 2024.01.08 0 0 103182

Üdv. Neked is BÚÉK 

Én is a pufferre gondoltam a 60 fokos patront de úgy látszik nem egyértelműen fogalmaztam.

Én 50 fokot szoktam javasolni a nem pufferes rendszerekhez, de ha belegondolok alul bemegy 

az 50 fok felül meg kijön a 70,az meg már lehet hogy sok a lakásnak.

Előzmény: lala1961 (103181)
lala1961 Creative Commons License 2024.01.08 0 0 103181

Üdv ! Szerintem nem lesz jó a 60 c fokos Vtc ! Azt pufferhez Ok ! Legyen 45 c fokos ,akkor már a java kátrány nem jelentkezhet !:-)

 

BÚÉK !

Előzmény: sankó36 (103180)
sankó36 Creative Commons License 2024.01.08 0 0 103180

A kátrányosodásnak 3 fő oka van .

1. A vizes fa. Gondolom a bútor ipari hulladék száraz,azzal nem lehet baj.

2. A folytott égés. Hiába van nyitva a primer ablak ha a pillangót teljesen (vagy majdnem teljesen)

elzárod. Ilyenkor is folytott égés jön létre és kátrányos lessz a kazán.

3. Az alacsony vízhőmérséklet. Ha az előre menő víz 50 fokos akkor a visszatérő nem több 30 foknál.

Ez nagyon kevés. Szerelj fel 1 csőtermosztátot és minimum 50 fokra állítsd be.Még jobb megoldás a 

kazánvédő szelep. ( ESBE vtc 511) Ha később lessz puffered akkor meg feltétlenül kell az esbe szelep

60 fokos patronnal.

Igazán hosszú égést csak szénnel lehet elérni,felső begyújtással.

A Youtubon van 1 szerelj házilag nevű csatorna ahol a kolléga 6-7 órán át tartó égéssel kísérletezik.

Ő is folytva fűt, kátrányos is a kazánja de a kéménye meglepően tiszta.

Előzmény: Ikaruszki (103178)
Kapocska Creative Commons License 2024.01.07 0 0 103179

Üdv!

Fotó van/lesz a kazánról, belső részéről és a szivattyú beépítéséről és környezetéről?

Előzmény: Ikaruszki (103178)
Ikaruszki Creative Commons License 2024.01.07 0 0 103178

Üdvözlök mindenkit.

 

Nemrégiben költöztünk családi házunkba, ahol van egy vegyes tüzelésű lemezkazán (eglsz nagy tűztérrel, saccra lehet vagy 50 literes). Gravitációsan is működtethető, valamint van egy régi "Sever" szivattyúja is. Utóbbival szoktam használni, mert az előbbi módszer nem viszi messzire a meleg vizet, mivel a kazán nincs sokkal a ház szintje alatt.

 

Bútoripari hulladék keményfával próbálom "etetni" a kazánt. Ez felviszi a fűtővizet úgy 50 fokosra, de a fölé nem igen megy az előremenő. 1,6 bar körül van a nyomás. Próbálom légteleníteni, de teljesen nem tudom kiengedni belőle a levegőt.

 

Ami nagyobb problémám, hogy kb. 20 perc alatt elégnek a nagyobb darab fák is (vagy nem égnek el tejesen, de nem izzanak, nem füstölnek tovább). Igyekszem kis huzatot tartani: pillangószelepet majdnem elzárom, az alsó huzatszabályzót úgy "kétujjnyira" nyitva tartom.

A kazán csupa kátrány lett, amióta használom.

Az előző tulaj szénnel etette.

Tervezem egy puffertartály beépítését, de erre egyelőre "nincs kedvem", azaz pénzem.

 

Hogyan lehetne hatékonyan fűteni, hogy estétől reggelig legyen parázs, ne égjen le a fa gyorsan, ne legyen kátrányos?

Szénbrikettel, szénnel fűthető?

 

Előre is köszönöm a válaszokat!

nagykunsági Creative Commons License 2024.01.06 -1 1 103177

Itt szerintem rosszak a nyomásviszonyok. 

 

Ha a levegőoldalt 1.2 állítod, akkor a vízoldal minimum 1.5 bar. 

 

A kiegyenlítőből nem is fog jönni víz, hanem lassan átszivárog a levegőoldalra. 

Előzmény: motrosok (103176)
motrosok Creative Commons License 2024.01.06 0 0 103176

A gázkazán 53 fokon megy. A vegyes 60 és 70 között. magasabbra nem megy . Nem fűtünk nagyon. A lakásban 22 fok van.

Mind a két kiegyenlítő tartály levegő oldalon 1.2 a nyomás. A víz oldalon nem volt nyomás amikor beállítottam.

Feltöltve a rendszerben 1.3. Ha a gázkazán fűt akkor egy esetleg kettő tizedet megy fel. A vegyesnél kettő és néha négy tizedet is.

A kiegyenlítőkből nem jön víz. Ha leellenőrzöm a tartályokban a nyomást megvan az1.2 /víz nyomás nélkül/

Mennyire töltsem fel próbaként ?

Előzmény: nagykunsági (103175)
nagykunsági Creative Commons License 2024.01.05 0 0 103175

Gázkazán mekkora hőmérsékleten megy?

 

Vízoldal nélkül mennyi az előfeszítési nyomás? Mekkora a víznyomás, ha feltöltöd a rendszert?

 

Én levenném a kiegyenlítőket és ellenőrízném, több nyomáson is. 

 

Jártam már úgy, hogy kis nyomáson nem engedett át, csak nagy nyomáson. 

 

Gondolom a vegyessel magasabb hőfokon üzemelsz, így jobban tágul a víz, több megy a kiegyenlítő tartályba. 

Én mindenképp a kiegyenlítő tartály/ok körül keresgetném a hibát. 

Előzmény: motrosok (103173)
Kapocska Creative Commons License 2024.01.05 0 0 103174

"gázkazán a kondenzvíz elvezetőn"

 

Ha lukas lenne a visszatérőd a füstgáz hűtőnél akkor

a nyomás esne függetlenül,hogy melyik megy,de gázüzemnél

nincs problem mint írtad.

 

(lehet gond a térfogat,nyomás ,hőmérséklet vonalon ,ezért próbálj válaszolni a kérdésekre

mert a látnoki képesség már nem a régi)

 

Előzmény: motrosok (103173)
motrosok Creative Commons License 2024.01.05 0 0 103173

Bocsánat de én most csak ötletelek bután. Tegnaptól csak a gáz megy és tartja magát.

 

Előzmény: Kapocska (103171)
motrosok Creative Commons License 2024.01.05 0 0 103172

Értem! De ha valami lukas nem folyhat bele?

Előzmény: Kapocska (103171)
Kapocska Creative Commons License 2024.01.05 0 0 103171

"a kondenzvíz elvezetőn keresztül engedi ki a vizet?"

 

A kondenzátum a "kéményben" keletkezik a füstgáz meghűtése miatt (visszatérő hűti meg).

Előzmény: Kapocska (103170)
Kapocska Creative Commons License 2024.01.05 0 0 103170

A  vegyesnél nincs véletlenül a tágulási a szivattyú nyomóágán?

Előzmény: Kapocska (103169)
Kapocska Creative Commons License 2024.01.05 0 1 103169

Pontosan mennyi a légoldali nyomás a kiegyenlítőkben a vízoldal nyomásmentes állapotában?

És milyen a térfogatuk (literben)külön-külön?

És mennyire állítod be a vízoldali nyomást?

Hány méter a szintkülönbség a két tágulási között?

 

Előzmény: motrosok (103168)
motrosok Creative Commons License 2024.01.05 0 0 103168

Négy öt éve így működik .Eddig semmi baj nem volt .

Egész nap működik de reggelre nulla egész öt körül van a nyomás. vagy még annyi sem. A gáz kazán így nem indul be.

Azt gondolom amikor hűl akkor megy valahova a nyomás. Lehet butaság !

Hétvégén azt fogom csinálni hogy a gázkazánt teljesen kizárom ,áramtalanítom .Meglátom akkor mit mutat.

Előzmény: Kapocska (103166)
Kapocska Creative Commons License 2024.01.04 0 0 103167

"Felnyomtam a nyomást 1.8 ra és vártam.

Egyszer csak kicsi átázás a falon megmutatta hol keresgéljek.

Egy henkó kötés engedett csepegve.

Nem sok víz de a nyomást elengedte."

 

Nincs a vegyes környékén  még1?

Előzmény: Kapocska (103166)
Kapocska Creative Commons License 2024.01.04 0 0 103166

Hogy néz ki ez a fűtésrendszer rajzon?

Szivattyúk méretei ,tágulásik elhelyezkedése?

„Ha befűtök a vegyesbe reggelre már nincs nyomás.”

Mennyire nincs , van érték is bar-ban kifejezve?

Előzmény: motrosok (103165)
motrosok Creative Commons License 2024.01.04 0 0 103165

Megy. Végignéztem mindenütt. Sehol nincs átázva fal vagy a beton.

Az nem lehet hogy a gázkazán a kondenzvíz elvezetőn keresztül engedi ki a vizet? Butaság ?

Azt nem látom mert be van kötve a szennyvízbe .

Előzmény: nixon70 (103164)
nixon70 Creative Commons License 2024.01.04 0 0 103164

Rejtve(pld küszöb alatt) nem megy cső?

Előzmény: motrosok (103162)
nixon70 Creative Commons License 2024.01.04 0 0 103163

A csavarmenetre tekerj kendert.

Előzmény: Hooliboy (103158)
motrosok Creative Commons License 2024.01.03 0 0 103162

1.3 és1.5 kb.

 

Előzmény: nixon70 (103161)
nixon70 Creative Commons License 2024.01.03 0 0 103161

Mennyi az induló és a végnyomás?

Előzmény: motrosok (103160)
motrosok Creative Commons License 2024.01.03 0 0 103160

Semmi extra. Visszacsapó szelepek vannak a kazánoknál az előre menőben,hogy egyik kazán a másikat ne fűtse .

Automata légtelenítő pont ezért nincs. A vegyes tüzelésűt sem rakjuk nagyon 60  fok környékén fűtünk vele.

 A szelepek nem engednek. Nincs csepegés,nem nedves.

Előzmény: Hobbit_G (103157)
motrosok Creative Commons License 2024.01.03 0 0 103159

Ha a vegyessel fűtök akkor 1-2 tizeddel magasabb a nyomás.

Előzmény: nixon70 (103156)
Hooliboy Creative Commons License 2024.01.03 0 0 103158

Sziasztok!
A viadrus kazánom a csavar melett szivárog! Mivel lehetne tömíteni, tömítést már raktam alá, de még mindig csepeg kicsit jobban meghúzni meg nem nagyon bírom már, nehogy a menet megszakadjon!

Hobbit_G Creative Commons License 2024.01.02 0 1 103157

Le tudnád írni milyen szerelvények vannak? Vegyessel tüzeléskor meddig szalad fel a nyomás? 

Automata légtelenítőket is nézd meg a lakásban, nekem kellett már cserélnem nem is egyet, mert fűtéskor engedett. 

 

Hány fok megy a lakásba Vegyessel? 

 

Simán elképzelhető valamelyik biztonsági szerelvény enged el túlfűtés miatt. 

Előzmény: motrosok (103155)
nixon70 Creative Commons License 2024.01.02 0 0 103156

Igen.

A vegyesben nagyobb a hőtágulás a nagyobb hőmérséklet miatt, azért gondoltam első körben arra.

Előzmény: motrosok (103155)
motrosok Creative Commons License 2024.01.02 0 0 103155

Egyenlőre sehol nem találtam szivárgást ! Egész nap rendben működik, éjjel elengedi a nyomást.

Reggel már nem indul a gázkazán.

Három napig csak a gáz ment. Akkor működött. Ha befűtök a vegyesbe reggelre már nincs nyomás.

Ma megpróbálom megint hogy nem fűtök fával. Meglátjuk mi lesz .

Valahol folyni kellene a víznek. Nem ?

Előzmény: nixon70 (103154)
nixon70 Creative Commons License 2024.01.01 0 0 103154

A vegyes felfűtéskor nem szivárog belűl?

Előzmény: motrosok (103151)
nagykunsági Creative Commons License 2024.01.01 0 0 103153

Ő nagyon sokat tüzelt brikettet öntvény kazánban, még tesztelte is a briketteket. 

 

https://forum.index.hu/Article/showResultList?o=4&aq_text=&aq_cre=0&user_id=416998&topic_id=&forum_id=0&aq_ext=0&t=9147701

Előzmény: Babosp50 (103152)
Babosp50 Creative Commons License 2024.01.01 0 0 103152

Viadrus öntvény kazánba hogy lehet a leghatékonyaban ruf briketel tüzelni ?

motrosok Creative Commons License 2024.01.01 0 0 103151

Nem lett jó! Négy nap után újra elengedte reggelre a nyomást. A kiegyenlítő tartály levegő oldalán minden rendben.

Előzmény: motrosok (103150)
motrosok Creative Commons License 2023.12.30 0 1 103150

Odavoltunk két napig . De előtte feltöltöttem,beállítottam a nyomást mind a két kiegyenlítő tartályban.

A gázkazán tökéletesen működött végig. A nyomás sem ment el,nem is csökkent. Most ráfűtöttem a vegyes tüzelésűvel.meglátom mi lesz.

Remélem beáll!

Előzmény: nixon70 (103149)
nixon70 Creative Commons License 2023.12.28 0 0 103149

OK!

Majd jelezz vissza, kérlek.

Előzmény: motrosok (103148)
motrosok Creative Commons License 2023.12.27 0 1 103148

Köszönöm a tanácsot! megnézem !

Előzmény: nixon70 (103147)
nixon70 Creative Commons License 2023.12.27 0 0 103147
Előzmény: motrosok (103146)
motrosok Creative Commons License 2023.12.27 0 0 103146

Nem. Ez a jelenlegi nyomás.

Előzmény: nixon70 (103145)
nixon70 Creative Commons License 2023.12.27 0 0 103145

Gondolom úgy, hogy a vízoldal üres volt.

Előzmény: motrosok (103144)
motrosok Creative Commons License 2023.12.27 -1 0 103144

Néztem. Kettő tágulási van . Egy a gázkazán beépített abban 1.1.És van egy nagyobb .Abban 1.3.

Előzmény: nixon70 (103143)
nixon70 Creative Commons License 2023.12.27 0 0 103143

Tágulási tartály levegőoldali előfeszítési nyomását néztétek?

Előzmény: motrosok (103142)
motrosok Creative Commons License 2023.12.27 0 0 103142

Zárt rendszerű

Előzmény: nixon70 (103141)
nixon70 Creative Commons License 2023.12.27 0 0 103141

Nyitott vagy zárt a rendszer?

Előzmény: motrosok (103140)
motrosok Creative Commons License 2023.12.27 0 0 103140

Szép napot mindenkinek !

tanácsot kérnék ! Gázkazánnal és vegyes tüzelésű kazánnal fűtünk. Apjában véve minden jól működik.

A gond csak annyi hogy elengedi a nyomást a rendszer. Egy vagy két napig minden oké aztán reggel kimegyek és nincs nyomás a rendszerbe.

Feltöltöm és akkor két napig megint rendben.

Csepegést sehol nem látok.A radiátorok melegek, nem levegősek.

Hobbit_G Creative Commons License 2023.12.16 0 0 103139

Szia

 

Kicsit játszottam vele.

Reggel begyújtás, pár gyújtós és 2 hasáb. Amikor égett megpakoltam, még vegyesben hagytam pár percig majd füstjárat zár, faelgáz. Mondanom se kell ahogy húztam a kallantyút megjelent a füst, még alig langyos az ajtó.

Jött az ötlet, mi van ha leakasztom a láncról és kézzel lejjebb állítom (víz 33 fokos, azaz nem sok, cserébe tárva nyitva az alsó ajtó, ennyire nem tudok leállítani, mert ehhez már rövid a lánc, sajnos épp ezért a huzatszabályzó skálája nekem használhatatlan, 78 fok mellett 50-60 fok közöttre van állítva... kémény huzatszabályzó 25pa-ra állítva), amint melegüzem szerinti levegőmennyiséget kapta megszűnt a füst teljesen, azaz nagyjából egálba került a szívott és kimenő mennyiség gondolom. 

 

Megcsinálom napokban a tömítést, zsinór van, megpróbálom 6mm-sel a kazán oldali peremet, oldalasan fog feszülni csukáskor, meglátjuk használ-e. Kérdés mikor bemelegszik rendesen és forró az ajtó mit tesz vele, de peremre ragasztás miatt bízom benne jó lesz.

Előzmény: Törölt nick (103131)
klacus798987 Creative Commons License 2023.12.15 0 0 103138

Annyi áramom mindíg van, hogy black out esetén 3-4 napíg szivattyúk, hűtők, világítás menjen...

Annyi sosem lesz, hogy a klimákkal fűtsek is, ha nem lenne gázszolgáltatás. 

 

Előzmény: Hobbit_G (103137)
Hobbit_G Creative Commons License 2023.12.14 0 0 103137

Pedig erre marad egy hagyományos kandalló beltérben vagy kályha. 

Amint kintre szeretnéd tenni jönnek a plusz dolgok, amiket szintén hajtani kell. Kandallónál meg ugye gyak semmi sincs, hacsak nem pellet kandalló lesz a vége 

Előzmény: klacus798987 (103135)
Hobbit_G Creative Commons License 2023.12.14 0 0 103136

És szigorúan ezt öntve bele xd

 

https://kandallofutar.hu/termek/hesztia-bioetanol-1-9-liter-almas-pite-illatu/

 

A baj ezek csak látvány kandallók, fűtésre nem igen valók 

Előzmény: östermelő (103130)
klacus798987 Creative Commons License 2023.12.14 0 0 103135

Szia.

 

Köszi, jó tipp, de a tüzet kint akarom tartani, egy egy szobát biztosan ez is ellátna, ha nincs ordenáré hideg.

 

A vészmegoldás, vagy hívjuk inkább esetleg hétvégi fűtésnek, ilyesmi, a lényeg, hogy nem ez a fő fűtés, de ha gebasz van, akkor legyen ami el tudja látni a házat, relatív alacsony mennyiségű segédenergiával.

Előzmény: östermelő (103130)
Hobbit_G Creative Commons License 2023.12.13 0 0 103134

Vegyes módnál viszont az a gond ennél a kazánnál, hogy sztem nincs másodlagos levegője, mivel csak lentről kapja azt (pedig nem lenne rossz pl brikettnél alul elzárni, fent kis levegőt adni oszt hadd izzon a mocsokja :D

Brikettnél nagyon minimális levegővel is szépen felhasználja a füstgázt elgázosítva, de elég gyorsan így is képes elillanni a csomag benne, vegyesbe rakom át amint már faelgázban már nem ég, csak izzik vagy végig abban van, itt sokkal nyugodtabban ég, brikettel gyak nincs füst csak míg be nem gyullad.

 

Napokon belül kitömítem a tisztító deklit, ami nincs tömítve és csak falsot szív miatta (kazán fele domború ráadásul, gondolom hegesztés elhúzta nekik).

 

faelgázban nálad full nyitott a lenti ajtó puffertöltésnél vagy valamennyire azért szabályzod lent?

 

Előzmény: Törölt nick (103131)
Törölt nick Creative Commons License 2023.12.13 0 0 103133

 lefolyt

 lefojt

Előzmény: Törölt nick (103131)
kiggyo Creative Commons License 2023.12.13 0 0 103132

Ezek sajnos csak dísznek jók, 300-500W-osak. Mintha égne pár 100-as izzó :-)

Előzmény: östermelő (103130)
Törölt nick Creative Commons License 2023.12.13 0 0 103131

Más a gond ebben az esetekben, és nálam is megvan.

 

Ha a füstgáz hőfoka alacsony, mert pl. lefojtottad a huzatszabályzóval az áramlást, akkor jellemzően a hidegebb füstgáz miatt is a füstgáz áramlás is alacsonyabb lesz. Na most bsteelnél ez egy érdekes dolgot tud előhozni fagáz üzemben - a kicsi füstgáz áramlás nem húzza ki teljesen a füstgázt az égéstérből - pontosabban a fa feletti térből, és ott elkezd a füst megállni. Ugyebár fagáz üzemmódban itt lefelé távozik a  füst, de ha kicsi a huzat és a füstgáz légtömeg áramlása, ott megreked a füst, nem szívja ki, és egyre több és több füst reked meg. Majd ki kijövöget a felső töltőajtón, ami hermetikusan nem zár teljesen. Ha egy bizonyos hőfok fölé megy a füstgáz, és van rendesen huzat is, akkor elszívja/elgázosítja ezt a füstöt, ha nincs nem, és előbb utóbb kijön.

 

Nálam mindent figyelembe véve pl ha nem pufferre fűtők, hanem a ház felé megy direktbe, és le lefolyt a huzatszabályzó (magas kezd lenni a visszatérő) szintén megjelenik a füst és füstszag falelgáz módban:-(. Nálam mindent összevetve ha a ház felé fűtök, akkor visszaállítom sokszor vegyes üzemmódba a kazánt, akkor ez a jelenség megszűnik, mert nem reked meg bent a füst a felső térben, és ha minimális huzattal is akár de felfelé kihúzza.

 

Ez a jelenség csak fojtott és alacsony füstgáz esetén fordul elő. Ha puffert fűtök és rotyog a kazán amíg van benne fa nincs ilyen probléma, mert ott nincs fojtva a rendszer.A Bstell-hez tényleg ajánlatos puffert tenni, anélkül sokat ront a hatásfokon és az égésen az állandó fojtás és leszabályozás. Bár ez utóbbi igaz kb minden faelgázosítóra is, egyszerűen ez esetben nem optimális munkaponton üzemel.....

 

Ajtó tömítés: nem csak ezekkel a zsinórokkal lehetséges. Lehet kapni kazántömítő cuccot, olyan mint egy szilikon nyomos tubus. Van aki azzal nyomta ki az ajtót körbe úgy hogy nyitható maradjon azért, de ugyanakkor teljesen fog rugalmasan tömíteni, és hirtelen nem emlékszem, de asszem 1800C-ig hőálló ha megköt. Ez is egy lehetőség. Otthon van egy tubussal én is vettem, ha kell meg tudom nézni a pontos típust, de asszem ezt vettem

https://www.neosil.hu/termek/united-sealants-tuzallo-tomito-300ml-kalyhatomito

 

Van más gyártótól is persze.

Előzmény: klacus798987 (103129)
östermelő Creative Commons License 2023.12.13 0 0 103130

Ha csak vésztartaléknakakarod akkor nem jöhet szóba?Nem egy nagy csodának tartom (még csak nem is láttam ilyet) de ez legalábbnem foglal el nagy helyet.

 

 

 

https://kandallofutar.hu/termekek/kandallok/szabadon-allo-es-asztali-kandallok/

Előzmény: klacus798987 (103129)
klacus798987 Creative Commons License 2023.12.13 0 0 103129

Szia.

Igen néztem már.. a gond azokkal, ahogy írtad is, böszmék, és elég elnagyoltak...

A régi szovjet tervezés ugrik be... ha nem hatékony, akkor legyen nagy, és nehéz... :-)

Üdv.

Laci.

Előzmény: Hobbit_G (103127)
Hobbit_G Creative Commons License 2023.12.13 0 0 103128

Napokban írtam B-steelnek mivel van pár apróság, ami érdekelt.

Főként, hogy alacsonyabb füsthő esetén (mikor még ég a fa, következő épp még nem hajlamos füsthő leesni 150 környékére) elkezd a középső ajtónál szivárogni kifele a füst, szigetelés nem tökéletes ekkor, ugyanakkor 180-as füsthő esetén vagy 74 fokos kazán felett meg semmi gond. Gondolom a hő miatti tágulás a fémen, 80 fokos kazán megnyomta a szigetelést annyira, hogy az hidegen már ne zárjon rendesen. Kissé bosszantó. Lehet a lyukra is teszek vékony szigetelést, amire rányomódik az ajtóban lévő, csak megoldódik vele a gond.

 

Amit megcsinálok magamnak meg a kéménycső melletti tisztítónyílás fedőlemeze, ezen nincs szigetelés és egyik nap pöfékelt ki ott némi füst, amit nem is értettem. Ez nem tudom miért lehetett (talán szél?), a huzatszabályzó is zárva volt ezen idő alatt, de alapban a 25pa mindig megvan beállítás szerint (huzatszabályzó nyitása után az szépen ellensúlyozta a lökéseket és megszűnt a "kifújás"). Viszont mivel itt van rés (domború a kazánoldali fém kicsit) szívhat falsot is folyamatosan...

 

 

 

Hobbit_G Creative Commons License 2023.12.13 0 0 103127

Szia

 

Nézzél meg jópár amerikai megoldást, ott nagy keletje van a kültéri kazánoknak. Nem kicsik és mivel ott van tapasztalat érdemes megnézni az apróságokat mit hogy csinálnak.

Előzmény: klacus798987 (103126)
klacus798987 Creative Commons License 2023.12.13 0 0 103126

Szia.

 

Köszönöm a választ. Arra próbálnék készülni, amikor egy olyan helyzet van, hogy, se villany, se gáz. Annyi áramot most is elő tudok állítani itthon tartósan, ami elviszi a világítást, szivattyúkat, alap dolgokat.. Van klimám, napelemem csodálatosak, amíg van hálózati áram. Idén már többször is megdöccent a szoigáltatás, és nyugodtabban aludnék, ha 4-5 napot át tudnék hidalni, nagyobb elektromos tárolás nélkül. (4-5 napíg fűteni ezt a kócerájt akksiból, az 7-10 milliós beruházás, úgy hogy magamnak csinálom a dolgot, ez szerintem a töredékéből kijön.. ) fejlesztem az offgridet is, de rettenet drága a tárolás, lottón meg nem nyertem sajnos.

A paranoiám nem új keletű, azért is raktam be annó a puffert, falazás előtt, most nem férne kényelmesen be..

 

A fa drágasága pedig viszonylagos, de van a telkemen 150-200 mázsa kitermelhető fa,plusz minden évben elajándékozok egy csomó egyéb faanyagot, pl. raklapot, deszkát, gerendavéget stb. stb. kb 15-20 mázsát évente.. szerezni is tudok, ha nagyon akarok, itt az erdészet mellettünk, nem kell messzire menni, ezidáíg lusta voltam rá..(vásárlásra gondoltam, nem észre és elvenni... :-))

 

A kandalló beszerel kört már lefutottam, nem akarom behozni a koszt, és a füstöt... eljöhet az az idő is, de most még nem vagyunk ott..

 

Üdv.

L.

Előzmény: sankó36 (103125)
sankó36 Creative Commons License 2023.12.12 0 1 103125

Ha csak tartalék fűtést akasz akkor szerintem túl bonyolult és túl drága az amit kitaláltál.

Ha ragaszkodsz a fához akkor szóba jöhetne egy méretes kandalló,de ha ez nem jó akkor 

szóba jöhetne a klímás fűtés. Klímával fűteni különben is olcsóbb mint fával.  

 

Előzmény: klacus798987 (103124)
klacus798987 Creative Commons License 2023.12.12 0 0 103124

Sziasztok.

 

Ellátásbiztonsági okokból szeretnék egy kültéren elhelyezett vegyes kazánt. A kazánháztól, ahol most a gázos hőközpont van kb 7 max 9 méterre. A ház hőigénye 7 kwh -13 fokban, egy 800 literes puffer van most a kazánházamban, annó raktam be, de sosem lett beüzemelve, mert még nem kellett, na de most..

A fűtésrendszeremet magamnak csináltam, komplett, ezt is úgy gondolom meg tudom csinálni.

 

Van aki kivitelezett már hasonlót?

 

Az elképzelésem az, hogy fagyállóval tölteném fel a vegyes kazánkört, és egy szinuszos szünetmentessel ellátott szivattyúval, hőcserélővel leválasztva vinném be a kazánházba az energiá, pufferbe letárolnám. Jelenleg a szekunder oldal 3 kevert kör, 3 külön szivattyú, szóval az megoldja, ha 35 foknál melegebb vizet kap..

 

 

A kazán köré építenék egy agyonszigetelt kutricát, és a csöveket is szigetelném, a fűtőanyagot is ott tudnám száraz helyen tárolni.

 

A kazánházban nem fér már el sem a vegyes kazi. sem a fűtőanyag, és a koszt sem vinném be, ha nem muszály.

 

kérdéseim első körben:

- Milyen kazángyártó terméke lehetne ide ár/teljesítményben jó?

- 14-20 kwos kazánban gondolkozom max. tudom, hogy vegyestüzelésnél ez kicsi, de nincs több pufferem.

(az olajégős megoldást sem vetem el, de fa is itt mindig akad..)

- Hőcserélőből milyenben érdemes gondolkozni?

- Kémény ügyben szerelt, vagy falazott?

- Fagyállóból vajon jó-e az autókba használt?

- szigetelés vastagságnál kit mit hogyan használna ilyen esetben?

 

 

Előre is köszönöm.

 

 

 

Veszpremi Creative Commons License 2023.12.01 0 0 103123

Ez a Viadrus 22 hajlamos erre. Kémény is bejátszhat, de nálam is előfordul sokszor.

Előzmény: Babosp50 (103092)
Törölt nick Creative Commons License 2023.11.30 0 0 103122
Egéragár Creative Commons License 2023.11.25 0 0 103121

Köszönöm a javaslatot!

Előzmény: itya (103114)
Hooti Creative Commons License 2023.11.24 -1 0 103120

Az a lényeg minél nagyobb sebeséggel zúduljon át a radiátoron a víz, hogy magával tudja vinni a légbuborékokat, amit aztán a légtelenítőig, vagy épp ha az van a nyitott tágulásiig szállítsa.

Egyessével.

Talán egy kisebb méretűt hagyhatsz nyitva, hogy mikor zárod, de még a másikhoz nem értél oda nyitni, ne fojtsd meg a  szivattyút.

Előzmény: hegizoli 307 SW (103118)
Hobbit_G Creative Commons License 2023.11.24 0 0 103119

Szia

 

Ha fent elzársz minden radiátort az alsók hogy mennek? Ekkor felmelegszik vagy ekkor is csak langyos max?

Előzmény: hegizoli 307 SW (103116)
hegizoli 307 SW Creative Commons License 2023.11.24 0 0 103118

Szia ! Köszönöm a gyors választ. Annyit kérdnék,hogy csak az alsó szinten zárjam a radiátorokat,mert ugye csak ott problémásak. A levegőt  a nyitva maradóból felnyomja a szivattyú  a felsőszintre a légtelenítő szelepekhez?

Előzmény: Hooti (103117)
Hooti Creative Commons License 2023.11.23 -1 0 103117

Szia

 

levegős a rendszered.

felfűt 70-80fokra, majd elzárod a radiátorokat, kivéve egyet. És így tovább sorban. Keringetőt max-ra.

Rettentő világháborúkat fogsz hallani a radiátorból. Ha csend van, zár és nyit a következő

Előzmény: hegizoli 307 SW (103116)
hegizoli 307 SW Creative Commons License 2023.11.23 0 0 103116

Üdv.Fórumtársak ! Segítséget kérnék tőletek. A központi fűtésünk valamiért szórakozik velünk,

ugyanis nem minden radiátorban fordul meg  víz gravitációsan,csak a felső szinten lévő radiátorokban.

Az alsó szinten,csak egyik,másik mondjuk jó.  A cső meleg,forró,de a radiátorban éppen langyos a víz. A cirkó szivattyúja átforgatja az egészet minden radiátorban olyankor hallani lehetett levegőt a rendszerben. Leengettem a vizet és lassan feltőltöttem a rendszert ami kb 300 liter. Nem javult a helyzet. Mi lehet a probi 35-40 évig jó volt.Kazánt már cseréltem.de attól függetlenül minden jó volt.

Előre is köszönöm a segítséget , 5leteket.

 

itya Creative Commons License 2023.11.22 0 0 103115

bocsi kicsit félrement, Egéragár-nak akartam válaszolni, (vsz túl gyenge az ebéd utáni kávém)

itya Creative Commons License 2023.11.22 0 0 103114

Ha jól sejtem a fagyállós víz kevésbé működik gravitációs rendszerben. (nemrég cseréltem le a fagyállós vizet, kicsit jobb lett az áramlás ha a szivattyú nélküli vegyes kazán megy)

szóval ha fagyállóval töltöd és gravitációs csak annyit tegyél bele amennyit muszáj 

Előzmény: Törölt nick (103107)
Egéragár Creative Commons License 2023.11.21 0 0 103113

A házikó legmélyebb részén, egy kis helyiségben, kb. 4 lépcsőfok lefelé van a kazán. Persze biztos az is fontos hogy hol mennek végig a csővezetékek..

östermelő Creative Commons License 2023.11.21 0 0 103112

Ha nem laksz messze és megoldható,hogy nagyob hideg esetén begyújts akkor nem engedném le a vizet.Persze ez függ attól,hogy a kazán hol van elhelyezve. Mert ha egy sufniban,vagy garázsban akkor engedd le a vizet. 

Előzmény: Egéragár (103110)
sankó36 Creative Commons License 2023.11.21 0 1 103111

Ha nem akarsz fagyállót használni akkor inkább engedd le a vizet,még mindég jobb mintha szétfagyna. Nem ismerem a házadat de extrém hidegben valszeg 0 fok alá tud hűlni a levegő.

Előzmény: Egéragár (103110)
Egéragár Creative Commons License 2023.11.20 0 0 103110

Köszönöm a tanácsokat. Akkor a viztelenitést hanyagolom. Amit még én is látok,hogy a műszer 1 bar nyomást mutat. Gondolom nem valószínű, hogy házon belül bármikor is 0 fok alá menjen a hőmérséklet . 

Előzmény: sankó36 (103103)
t.zsolti Creative Commons License 2023.11.19 0 0 103109

"G 12 alu"  a fagyálló megnevezése.

Előzmény: sankó36 (103106)
Törölt nick Creative Commons License 2023.11.19 0 0 103108

Ha ez a cél és nem a fagyállóság, akkor inhibitor folyadékot kell használni, nem fagyállót.

Előzmény: t.zsolti (103105)
Törölt nick Creative Commons License 2023.11.19 0 0 103107

Egész addig jó a sima glikol fagyálló, amíg a napkollektorban fel nem megy alaposabban a hőmérséklet mert pl tele a hmv és nincs tovább hőelvétel.

 

Ha ez megtörténik, akkor a napkollektor hőfoka - típustól rendszertől függően - akár 180C és fölé is emelkedik.

 

Ha ez megtörténik úgy hogy benne van a glikol, akkor az azonnal elbomlik, és a bomlástermékei savas jellegűek, elkezdi zabálni a rendszer elemeit, csöveket, hőcserélőt mindent elkezd megmarni ás dolgozik amíg csak tud, mert ha visszahűl már ugyanúgy savas marad..

 

Nem véletlen, hogy vannak kifejezetten napkollektorhoz való fagyálló folyadékok. Igen, jóval drágábbak, de bírják a magasabb hőfokot is károsodás és bomlás nélkül, és nem okoznak galibákat.

 

Kazánnál ez nem igen tud megvalósulni, mert ott ilyen magas hőfok üzemszerű állapotban nem jön létre, ha meg létrejön, a fagyálló lesz a legkisebb probléma valószínűleg....

Előzmény: t.zsolti (103105)
sankó36 Creative Commons License 2023.11.19 0 0 103106

És a piros az esetedben mit jelent? Mert én az autómba kéket használok.

Előzmény: t.zsolti (103105)
t.zsolti Creative Commons License 2023.11.19 0 0 103105

Én a napkollektort kb 10 éve üzemeltetem pirossal ami minden fémhez alkalmas. Csak annyit öntöttem bele hogy az indirekt belső felülete ne rozsdáljon.

Előzmény: sankó36 (103103)
ZmZ356 Creative Commons License 2023.11.19 0 0 103104

Puffer nélkül próbál minél olcsóbban fűteni, ezáltal fojtva tüzel. Olyan fákat vesz amit olcsón megkap, nyír, nyár, fenyő. Az idei szezont talán csak fenyővel fogja megoldani. Nem tudom a kazán meddig fogja bírni, szerintem a kátrány és a sav meg fogja enni a lemezt idő előtt, de ne legyen igazam. Lehet egy öntvény jobban bírná..ki tudja.

Előzmény: sankó36 (103103)
sankó36 Creative Commons License 2023.11.19 -1 1 103103

A Youtubeon van egy Szerelj házilag nevű csatorna ahol a "Mester" elmagyaráz és bemutat 

dolgokat a fa fűtésről.Pl. hogy kell alulról vagy felülről begyújtani,vagy beszél a különböző 

tüzifa fajtákról. Nem mondom hogy mindenben tökéletes (pl. szeret folytva fűteni és a szekunder

levegőt sem használja) de a kezdők sok hasznos információt találnak a videókban.

A rendszer víztelenítésével óvatosan bánnék mert a "száraz " fűtésrendszer sokkal gyorsabban 

korrodál mint a vízzel tele töltött . Újra tölteni a rendszert is elég macerás munka. 

Inkább fagyállóval tölteném fel. Erről kerdezz meg egy szakembert mert úgy tudom hogy az 

autó glikol nem jó a fűtésrendszerbe de ennek az ellenkezőjét is olvastam már.

Előzmény: Egéragár (103102)
Egéragár Creative Commons License 2023.11.18 0 0 103102

Sziasztok, üdv. Mindenkinek!

Egy Totya kazán tulajdonosa lettem nemrég, amit az ingatlan előző tulaja szereltetett be valamikor. Én még sosem használtam ilyet sajnos, fogalmam sincs hogyan kell használni.

Mivel egyelőre nem tartózkodunk itt, azt szeretném megkérdezni,hogy szükséges e, és mikor a rendszert vizteleniteni fagyveszély miatt?

A következő kérdés az lenne, hogy hogyan?🙂

Előre is köszönöm a segítséget!

WuDu Creative Commons License 2023.11.16 0 0 103101

Sziasztok!

 

Tavalyi fűtés során azt tapasztaltam, hogy ha a kazánban a víz 80 fok felett van, akkor bubik válnak ki, amik egy része bennragadhat a kazánban, illetve ami ki is szabadul az visszakeveredhet a kazán visszatérőbe, mert a szivattyún hallom.

Megdöntöttem a kazánt, hogy könnyebben kijussanak.

A csatolt kép az előremenő háborús övezet.

A lejtés meg lesz fordítva, az csak a kazán megemelése miatt alakult ki.

A puffer felé lejjebb lévő cső adott azon nem tudok módosítani, mert a bemenő csonk ebben a magasságban van.

 

A kérdésem, hogy hogyan lehetne megoldani a bubik hatékonyabb felfogását az adott helyzetben.

t.zsolti Creative Commons License 2023.11.11 0 1 103100

A kátrányosodást  ( szerintem ) a levegő szegény ( folytott ) égés okozza. A vizes fából inkább olyan büdös lé csapódik le a hideg részeken.

Előzmény: ZmZ356 (103094)
Egy_valaki_ Creative Commons License 2023.11.11 0 0 103099

Szia!

 

Volt pár vegyes próbálkozásom, majd a link alján szereplő úrral felvettem a kapcsolatot és pár órát beszélgettünk, kipróbáltam azt amit leírt.

Ma tökéletesen tudtam tüzelni a szénnel, 55-60 fokon fixen volt a kazán hőfoka, nem okádta a füstöt, még csak széngáz szag sem volt pedig

igen sokat nézegettem, szép kék lánggal égett, és izzott a szén.

 

https://www.gyakorikerdesek.hu/otthon__hazimunka__6457398-hogyan-tuzeljek-szennel-vegyes-tuzelesu-kazanban-a-leghatasosabban-alulrol-vagy

 

 

Előzmény: ksanyi52 (103061)
ZmZ356 Creative Commons License 2023.11.07 0 0 103098

Gondolkodtam én is rajta, hogy heti egyszer felengedem 80-90 fokig. Addig nem kapcsolom be a keringetőt, hagyom had égjen le koksz. Utána bekapcsolom és szépen visszahűl. Annyi hogy nekem henko cső van az elosztótól a radiátorokig, nagyon forró vizet nem akarok rá engedni.

Előzmény: ksanyi52 (103097)
ksanyi52 Creative Commons License 2023.11.07 0 0 103097

 "Fent is adok ilyenkor neki levegőt, meg alul is nyitva az ajtó, amikor beindul felül elzárom." Felül ne zárd el ,inkább alul szűkítsd! És ha ráérsz ott ülni mellette (nem minden nap) én szoktam hagyni hogy felmenjen a víz hőfoka akár 90 C'-ig is, hogy leégjen a kosz az oldaláról. És csak akkor kapcsol be a szivattyú.

Előzmény: ZmZ356 (103096)
ZmZ356 Creative Commons License 2023.11.07 0 0 103096

Lehet a keverőszelep lenne a jó megoldás. Felülről gyújtok be, simán lehet. Fent is adok ilyenkor neki levegőt, meg alul is nyitva az ajtó, amikor beindul felül elzárom. Egyenlőre nincs hideg, csak egy rakatot szoktam elégetni, még nem kell rátenni. Még a Konixot kipróbálom. Köszi!

Előzmény: sankó36 (103095)
sankó36 Creative Commons License 2023.11.06 0 0 103095

Kátrányosodás ellen talán a legjobb megoldás a kazánvédő szelep.Pufferes rendszerekben 

60-65 fokos patron a javasolt, puffer nélkül az 50-55 patron javasolt.( ESBE vtc 511)

Második megoldás a felső begyújtás. Ilyenkor tisztábban ég a fa és nem keletkezik kátrány.

Öntvény kazánba nehéz felülről begyújtani mert alacsony.Pakold meg hátul a tűzteret és előlről 

gyújtsd meg a fát úgy hogy előlről hátra felé terjedjen a tűz.Olyan tisztán ég a fa mint felső

begyújtáskor. Ha leégett a fa egyszerre csak keveset pakolj rá de azt intenzíven égesd el.

Az is segítene ha a vizet felemelnéd 70 fokra,de ha ettől túl meleg van a lakásban nehéz 

ezt megvalósítani. Ha mégis keletkezik kátrány akkor kasználhatsz KONIX-ot.

Előzmény: ZmZ356 (103094)
ZmZ356 Creative Commons License 2023.11.06 0 0 103094

Üdv. Arra van valami technika, hogy ne legyen kátrányos a kazánom?

Száraz több éves vegyes gyümölcsfával fűtök jelenleg, de van benne akác, bükk, gyertyán is. A huzatszabályzó 60fokra van állítva, de ahogy ég le a fa, úgy megy le a hőfok 50-40-30 fokra. És ilyenkor jön a kátrányosodás. Másnap begyújtáskor amikor felmegy 60fokra, ég le valamennyi a kátrányból, de utána újra rakódik ahogy ég le a tűz. 

Megoldásnak alkalmanként szoktam benne kartonpapírt égetni, az hirtelen nagy hőt csinál és leolvadnak a rárakódott kátránydarabok. Utána  gyorsan le is ég és nincs kátrányképződés. Puffer nincs, gondolom az megoldaná ezt a problémát. És én is öntvény kazánt használok, úgy tudom azt nehezebben teszi tönkre a kátrányosodás következménye képen fellépő savasodás.

Előzmény: sankó36 (103093)
sankó36 Creative Commons License 2023.11.06 -1 0 103093

Konstrukciós hiba ! Az öntvények szeretnek befüstölni.

Az a baj hogy a középső pakoló ajtó és a felső tisztító ajtó egybe van építve és azon a nagy nyíláson keresztül könnyen átbukik a füst. Nincs ami útját állja. Ajtó nyitáskor a kazán pillangója nyitva van?

De az is lehet hogy nem elég erős a kémény huzat. A Viadruson keresztül egyébként könnyen 

átszalad a füst, meg a hő is.

Előzmény: Babosp50 (103092)
Babosp50 Creative Commons License 2023.11.05 0 0 103092

Üdv . Viadrus u22c kazán , ha kinyitom a felső ajtót megpakoláshoz , visszaböfögi a füstöt ..

.... Mitől lehet ?  

ksanyi52 Creative Commons License 2023.10.30 0 0 103091

Köszi az infót. Akkor nem tudta a koma hogy mit vett.

Előzmény: Gambi82 (103090)
Gambi82 Creative Commons License 2023.10.30 0 0 103090

Ez a Kazi féle s-28as. Teljesen jó kis kazán. 

Előzmény: ksanyi52 (103089)
ksanyi52 Creative Commons License 2023.10.30 0 0 103089

ÉN már nem látok bele hogy milyen típus.  Magasság 1120 mm, mélység. 570 mm, Szélesség: 450mm, Ajtó 310 x 310, Tűztér mélység: 400,Szélessg kb 310 mm, magasság, kb:  520 mm A rostély aljáig. Itt egy kép, nem túl jó: https://photos.app.goo.gl/w438EAYHLpWUyXpK7

 meg egy halloween.

Előzmény: Gambi82 (103088)
Gambi82 Creative Commons License 2023.10.30 0 0 103088

Az s27-es az Inárcson készül, a tűztere 40cm hosszú. Szerintem az nem rossz. Az Inárcsi kisebb kazánok, alacsony de hosszú tűzterüek. A Kazi féle az pedig inkább magasabb, de rövidebb tűztérrel rendelkeznek. 

Előzmény: ksanyi52 (103087)
ksanyi52 Creative Commons License 2023.10.30 0 0 103087

Tegnap kipróbáltam, szerintem jó lesz az. Tapasztalataim: túl széles a rostéj, kevés víz van benne, túl rövid a tűztér mélysége, a berakott egyirányúszelep miatt, nehezen megy gravitációval. ( az utolsó nem a kazán h ibája). Alig indul be a szivattyú már rögtön leesik a hőfok a kazánban. A régiben rengeteg víz volt, lassan melegedett fel, de utána pótolni tudta a hővesztést. 6 jókora db keményfát + gyújtóst, és némi gallyat raktam rá, 

de 1/2 10 kor, és éjjel 3 körül kapcsolt be a gázkazán. Igaz még nincsenek hidegek, biztató a tapasztalat. Különben 100 nm lakást fűt, gázkazán rásegítésére. 

Előzmény: Gambi82 (103086)
Gambi82 Creative Commons License 2023.10.29 0 0 103086

Két házhoz nagyon kicsi, szerintem 100m2 hez ideális. Mekkora házat fűtesz, hogy vagy megelégedve vele?  Igaz még nem kell nagy tűz, jó idő van. 

Előzmény: ksanyi52 (103084)
t.zsolti Creative Commons License 2023.10.28 0 0 103085

A fagázosban is írtam, vettem egy 14kw-os kazánt és időben ugyanannyi alatt fűti fel mint a 25-ös ligno. Biztosan nem ugyanakkora a kw itt és ott.

 

Előzmény: ksanyi52 (103084)
ksanyi52 Creative Commons License 2023.10.28 0 0 103084

Nem, a fiam munkatársáé volt, állítólag 2 telet ment, 2 házat kellett volna fűteni, de nem győzte.  Vettek egy nagyobbat. 

Előzmény: Gambi82 (103083)
Gambi82 Creative Commons License 2023.10.28 0 0 103083

Új a Totya S-27es? 

Előzmény: ksanyi52 (103081)
t.zsolti Creative Commons License 2023.10.27 0 0 103082

Nekem a lignoterm-be a viztáskák is ki vannak merevítve, érezni amikor lekaparom a lerakódást. És arra 5-ös lemezt említett a gyártó.

Előzmény: ksanyi52 (103081)
ksanyi52 Creative Commons License 2023.10.27 0 0 103081

Egy sem volt. Csodálkoztam hogy nem szakad szét.  3 mm lemez, és még csak meg sem puffadt. Bezzeg a tűztér 4 mm-es lemeze behorpadt. Gondoltam szétvágom, és átfordítom a hőcserélőt. Egyelőre be van építve a Totya S27, még nem üzemeltük be holnap megtudom hogyan Muzsikál.

Előzmény: t.zsolti (103080)
t.zsolti Creative Commons License 2023.10.27 0 0 103080

Támrudak hol vannak? Akkora felületekhez nem ártott volna.

Előzmény: ksanyi52 (103075)
sankó36 Creative Commons License 2023.10.24 -1 0 103079

Legfeljebb a neve volt Lakatos nem a szakmája!

Előzmény: ksanyi52 (103078)
ksanyi52 Creative Commons License 2023.10.24 0 0 103078

Csak annyi kellett volna hogy a hőcserélőt 180 fokban elfordítja, és tesz rá tisztító nyílást. Különben nagyon sajnálom, mert 52 cm a tűztér mélysége. Így elrontani valamit, biztosan nem fűtésszerelő volt. ( lakatos)

Előzmény: kiggyo (103077)
kiggyo Creative Commons License 2023.10.24 0 0 103077

hát eléggé egy elcseszett szerkezet, tisztítás ügyileg is... 
ilyen az amikor ész nélkül csinálnak valamit

Előzmény: ksanyi52 (103075)
sankó36 Creative Commons License 2023.10.24 0 0 103076

Elbacott egy konstrukció az már biztos !!! Kellett hozzá vagy 3 diploma.

Milyen egyszerű lett volna 1mezei Totyát lemásolni.

Régen Cegléden a Ceka gyártott 1 táskás kazánokat de ott legalább volt normális tisztító

nyílás.

Előzmény: ksanyi52 (103075)
ksanyi52 Creative Commons License 2023.10.23 0 0 103075

Sziasztok! Na eddig tartott az említett kazán hosszú élettarmama. Az asszonykám úgy gondolta hogy betüzel esti fürdésre, azután szalad ki a kertbe utánam hogy gyere gyorsan mert ömlik a fürdőbe a tartályból a víz. Hát mit csináltál, semmit, na ez volt a baj. Vagy is a tavaszon elzárt tolózárat, csak félig nyitotta ki, és felforrt a víz. Azután később derült ki hogy csepeg is a víz a kazánból. Ma szétvágtam, és én még ilyen elfuserált kazánt még nem láttam. Én mindig azt hittem hogy 1 táskás kazán és utólag derült ki hogy 2 táskás lett volna. Szidtam is a gyártóját mindig hogy olyan alacsonyra tette a felső ajtaját, hogy a táska tisztítása csak nagyon körülményesen volt megoldható. ( meghosszabbítottszárú üvegmosóval, hajlítható drótokkal, stb). Azután most találtam még egy táskát, de minek. Valaki látott már ilyen megoldást, csak én vagyok így elmaradva? Mutatom a képeket: https://photos.app.goo.gl/rEKERhwBcHyDmBzBA

 Szóljatok hozzá! 

t.zsolti Creative Commons License 2023.10.20 0 0 103074

Lehet elkerülte a figyelmemet-))

Előzmény: ksanyi52 (103073)
ksanyi52 Creative Commons License 2023.10.19 0 0 103073

Nem láttad a képeket amiket felraktam, egyszerűen lelehet koppintani.

Előzmény: t.zsolti (103072)
t.zsolti Creative Commons License 2023.10.18 0 0 103072

Rá kell heggeszteni egy csonkot ( tán 3/4-es )  a kazán megfelelő részére ahova betekered a termosztatikus huzatszabályzót. Az ajtón kell vágni egy nyílást és készíteni egy lefelé záró kis ajtót amit mozgat a huzatszabályzó a láncával.

 

Előzmény: Törölt nick (103062)
ksanyi52 Creative Commons License 2023.10.18 0 0 103071

Bocs! Jobban megnézve a képet, látszik azon kosz bőven. A táskákról ,és a tűztér oldaláról a ráégett szutykot leszoktuk kaparni. ( Egy mozdonynál 1 mm korom napi 400 kilo + szénfogyasztás)!. Hagyd felmenni a hőmérsékletet 90 C' fölé, és könnyen letudod kaparni. A tálcák közül is T alakú kaparóvassal legalább 2 hetente kihúzni a lerakódott pernyét.

Előzmény: ksanyi52 (103070)
ksanyi52 Creative Commons License 2023.10.18 0 0 103070

Az nagyon jó kis kazán, látom még szépen ki is van "égve" úgy értem hogy nem kormos, kátrányos. Egy olyan kis ablakot meg egy flex-el nem nagy ügy kivágni és  2 pici csövet rácsípni, meg egyet az ajtóra és kész. A huzatszabályzót azt meg kell venni, és a hőmérő karmantyújába , egy T elágazóval, + egy kis csődarabbal ( hogy a hőmérő is megmaradjon) bekötni. 

Előzmény: Törölt nick (103067)
ksanyi52 Creative Commons License 2023.10.18 0 0 103069

Na így már több minden látható. A középső ajtóra tetethetnél egy kis billenő ajtót amit a huzatszabályzó működtet. Nekem igy van, csak ne tévesszen meg, letört a sarka és én a másik képen látható módon használom. Kézzel kb 05-1 cmre kinyitom amíg a kazán be fül, utána az alsó és felső ajtón lévő kis gyári billenőket használom. Neked mivel nincs a pernyézőn állítható ablak, a középsőn huzatszabályzóval sokat segítene. Neked a felsőajtó csak tisztító, azt nem kell bántani. Induláskor az alsót kinyitod, ha beindul, rábízhatod a huzatszabályzóra. Persze azt is ki kell tapasztalni hogy mikor, mennyire álljon be. 

https://photos.app.goo.gl/uHFc6QYpPiNiFiw7A

 

Előzmény: Törölt nick (103066)
Hooti Creative Commons License 2023.10.18 0 0 103068

Amit én tennék, hangsúlyozom én.

A hőmérő helyére tennék be egy huzatszabályozót (tuti kell átmérőben variálni, de egy persellyel, vagy közbetéttel még jó is lehet) és a lenti ajtóval elballagnák egy fémes emberhez, hogy csináljon rá egy függőlegesen nyíló pillangóajtót.

Huzatszabályzónak kell a pillangóajtón fül balra/alul kinyúlóan és kezdődhet a beállítás.

A huzatszabályzód "pálcája" így balra ki fog lógni és a kisajtó füle is, de legalább nyithatóak lesznek az ajtók.

Hőmérőt meg egy mágnesest keresnék kazántestre rátapasztva kb értéket tud mutatni.

 

Ha ez 20éves kazán és kisipari, van abban még vagy 10év, én nem temetném. Annó még anyagból készítették.

 

Viszont ilyet vegyél, olvasd el hogyan kell használni, mert kátrányod annyi van, el is adhatnál belőle...

 

https://www.novenypatika.hu/konix-egesjavito-es-koromtalanito-adalek

Előzmény: Törölt nick (103062)
Törölt nick Creative Commons License 2023.10.18 0 0 103067

Nem rakom teljesen tele a tűzterét annak a kazának, olyan 3/-4ig. Persze lehet ez is sok?

Egy biztos : kevesebbet kell ránézni mint erre, meg szórakozni a levegővel.

Viszont sejtem én is hogy ez a 20 éves kazán már bármikor beszarhat és vége. 

 

Lehet nem is érdemes már macerálni...főleg ha egy ilyen meló 100 ezres nagyságrend vagy több. Mert biztos hogy nem 20 ezer forint ha fúrkálni kell...

Előzmény: sankó36 (103065)
Törölt nick Creative Commons License 2023.10.18 0 0 103066

 

 

Előzmény: ksanyi52 (103063)
sankó36 Creative Commons License 2023.10.18 0 1 103065

Az sem jó módszer hogy telepakolod a tűzteret aztán rábízod a huzatszabályzóra,az meg lezárja

a levegőt és elkezdődik a kátrányosodás. Egyszerre kevesebbet kell rápakolni és intenzívebben fűteni. Tudom hogy ez így kényelmetlen de hatékonyabb.

Előzmény: sankó36 (103064)
sankó36 Creative Commons License 2023.10.18 0 0 103064

Keress egy lakatost ,mutasd meg neki a Mama huzatszabályzóját és mond meg neki hogy valam

hasonlót kérsz.A többi már lakatos munka.

Meggondolandó hogy 20 éves kazánra szabad- e még költeni? Még szigetelés sincs rajta.

Előzmény: Törölt nick (103062)
ksanyi52 Creative Commons License 2023.10.17 0 0 103063

Egy biztos hogy sem a primer, sem a szekunder levegőt nem lehet szabályozni. Ha azt a 2 ajtót kinyitnád, többet tudnák mondani.

Előzmény: Törölt nick (103062)
Törölt nick Creative Commons License 2023.10.17 0 0 103062

Üdv.

Van egy ilyen maszek által készített kazánunk :

 

 

Lehetne erre valahogy varázsolni valami huzatszabályozót? Nem értek a kazánokhoz, de grossmutter új Totya kazánjánál látom hogy nagyon jó dolog a huzatszabályozó én meg szórakozhatok ezzel a kazánnal sokkal többet.... ott telerakom fával, aztán intézi magának a kazán, sokkal kevesebb meló van vele.

 

Van valami szaki akinek ha szólok idejön és ezt meg tudja nekem oldani? Bárki, valami szerelő, mit tudom én. 

 

Amúgy 20 éves a kazán.. azon is csodálkozom néha hogy még megy.

 

ksanyi52 Creative Commons License 2023.10.16 0 0 103061

Remélem hogy felső begyújtással használod, mert különben hamar felrottyan a kazánban a víz. Nekem anno még a másik háznál Nyíregyházi 2 aknás kazánom volt, ha tudtam Lengyelborsót vettem, akkor voltak kicsik a gyerekek, a 28-30 c' elég sűrűn volt nálunk. Ha egy picit nemfigyeltünk, már ömlött is a padláson a víz a túlfolyón.

Előzmény: Egy_valaki_ (103060)
Egy_valaki_ Creative Commons License 2023.10.16 0 0 103060

Sziasztok!

 

Szintén egy viadrus u22 6 tagos van itthon, sok évig fával fűtöttük. Padlófűtés van , idén döntöttem úgy hogy kipróbálom a szenet.

Vettem lengyel sziléziai fekete szenet, elég jó minőség, eddig egyszer gyújtottam be vele, meglepően könnyen kevés fával begyullad.

Kinek mik a tapasztalatai?

Minden érdekel ami ezzel a kazánnal, szén tüzeléssel kapcsolatos. Láttam itt van aki módosít stb, kicsit én is hatalmasnak érzem az égésteret szénnek, egy vödör szenet égettem el kicsit olyan érzésem van mintha túl hamar leégett volna. Igyekeztem kevés levegőt adni neki, valahogy meg kellene optimálisan fogni azt a hatalmas hőt, minél többet át tudjon adni a víznek, ne a kéményen menjen ki.

Tie Creative Commons License 2023.10.16 0 0 103059

 

Üdv, 

eladó egy Mechanker TH-55 termosztatikus keverőszelep. Nem fiatal, de hibátlanul működik, nekem a gázkazánon lakott, ott keverte be a vizet a padlófűtésnek. 

iranyara 35ezer forint. 

t.zsolti Creative Commons License 2023.10.14 0 0 103058

A lignoterm is játszhat. Kis Tamás Úrral beszélj, 

De 3 táskásat csináltass.

Könnyen takarítható, nagy ajtókkal,az ár?? hát azt kérdezd meg. Honlapot már nem találtam . 

Előzmény: Skywalker984 (103042)
Hobbit_G Creative Commons License 2023.10.14 0 0 103057

A nagy víztér azért necces, nekem b-steel megy, 150 literrel a kazánban. Totyák ahogy néztem ennél kevesebb vizet tartalmaznak.

Egyelőre semmi panasz nincs erre a kazánra, kiderül évek alatt mit produkál.

Előzmény: sankó36 (103055)
Skywalker984 Creative Commons License 2023.10.12 0 0 103056

OK, akkor a 30kw Uni lesz...

Vízmennyiséget azért kérdeztem, hogy nincs-e ennek hatásfokbeli pozitív/negatív hatása...

Előzmény: sankó36 (103055)
sankó36 Creative Commons License 2023.10.12 0 0 103055

180 m2 szigeteletlen házra kell is az Uniterm !

A vízmennyiségre nem tudok mit mondani. Ma már csak a Totya gyárt nagy vízterű kazánokat,

a KTMM pedig Totya alapokra épül.

Előzmény: Skywalker984 (103054)
Skywalker984 Creative Commons License 2023.10.12 0 0 103054

Azt hiszem a házméretet még nem írtam, csak azt hogy szigeteletlen: ~180m2

Előzmény: Skywalker984 (103053)
Skywalker984 Creative Commons License 2023.10.12 0 0 103053

Mivel a mostani, régi, kis kazán is 2x5 csöves és szerintem ahhoz képest jól is működött, én már hajlanék a 30kw-os, 14 csöves Uni thermre.

 

Mivel kiegészítőnek (meg vésztartaléknak gázelzárásra) lenne kondenzációs mellé, pont főleg hidegben szeretnék vele fűteni. Enyhe időben még talán a klímám is gazdaságosabban fűt a kazánoknál...

 

Ennek tekintetében sem javaslod inkább az Uni-t?

 

Illetve az Uni thermbe (és a celsiusba is amúgy) 46l víz van, a KTMM-ben 105l. Ennek van jelentősége?

Előzmény: sankó36 (103052)
sankó36 Creative Commons License 2023.10.12 0 0 103052

A 3 kazán közül az Uniterm tűztere a legnagyobb, 33x46x48 ,és ehez hozzáadódnak az 

extra nagy felső hőcserélők. Itt már arra kell figyelni nehogy átessünk a ló túlsó oldalára.

Amilyen "kemény" telek vannak mostanában nem az a kunszt hogyan fűtsünk a hideg időben

hanem hogyan fűtsünk az enyhe időben,ami azért gyakrabban van.

Ha volna puffered az Unitermet javasolnám , de mivel nincs én a KTMM-et venném meg,

figyelembe véve az enyhe teleket. És még valami: A KTMM-nek a belmagassága kb. 50 cm

a csövekig,de a csövek felett van még kb. 10 cm a plafonig. Ha kinyitod a középső ajtót

van még fölötte tér a füstnek. Szerintem az ilyen kazán kevésbé fog befüstölni mintha a

plafon alacsonyabban lenne.

Én így gondolom,de nekem Uniterm 45 van meg puffer, leginkább ezzel van tapasztalatom.

Előzmény: Skywalker984 (103051)
Skywalker984 Creative Commons License 2023.10.11 0 0 103051

Szia!

 

Ezt hogyan érted?

"Legszivesebben a z Unuterm 30-ast ajánlanám ,de azzal csak óvatosan mert a kategória felső határait súrolja"

 

A Celsius-KTMM közül a Celsius talán nagyobb név, de a KTMM csöves is.  Viszont a Celsius tűztere 35,5x50cm, a Ktmm csak 31,5x50cm

 

Nekem egyelőre puffer nélküli, szigeteletlen házra kellene, kiegészítő jelleggel.

 

Közben kaptam infot Un*therm kazán ügyben: gyártják őket, árban 24kw 412e/ 30kw 450e/ 45kw 590e.

A tűztér még kisebb a többiekénél: 33/34(Szél.) x 44,5cm(Mag.) (30kw). Itt csak a 45kw-nak nagyobb a tűztere.

 

Szóval nehéz dió, árak meg az egekben. Te melyik mellett döntenél?

 

Kis érdekesség: megnéztem a jelenlegi kis kazánom jobban (1979-es, talán 18/22kw-os, még az emelet építés előtt került be kb. 1981-ben): 2 sorban, eltolással 5-5 cső...

 

 

Előzmény: sankó36 (103046)
smith Creative Commons License 2023.10.03 0 1 103050
Előzmény: Hooti (103049)
Hooti Creative Commons License 2023.10.03 0 0 103049
Előzmény: Oli567 (103045)
sankó36 Creative Commons License 2023.10.03 0 0 103048

Egy telefont megér, hátha van nekik raktár készleten.

Előzmény: smith (103047)
smith Creative Commons License 2023.10.02 0 0 103047

Tartok tőle, hogy ők felhagytak a kazángyártással...
http://euro-unior.hu/?oldal=kazangyartas

Előzmény: sankó36 (103046)
sankó36 Creative Commons License 2023.10.02 0 0 103046

Legszivesebben a z Unuterm 30-ast ajánlanám ,de azzal csak óvatosan mert a kategória

felső határait súrolja. A tűztere sem kicsi de a felső hőcserélő extra nagy.14 szál 60-as 

cső van benne. A Celsius 3 táskás,a KTMM 2 táska +3 szál cső. Hogy ezek közül melyik a 

jobb azt nem tudom megmondani, nincs velük tapasztalatom. A Celsius combi csak 2 táskás,

de a füstjárat iránya meg van fordítva és ettől alkalmas pellet fűtésre.Ettől combi.

 

Előzmény: Skywalker984 (103044)
Oli567 Creative Commons License 2023.10.02 0 0 103045

Unithermet a jófogáson árulnak, keres rá. Egy Debreceni kft árul, unithermet, totyát, ktmmet. 

Előzmény: Skywalker984 (103044)
Skywalker984 Creative Commons License 2023.10.02 0 0 103044

Köszönöm a választ.

És ezek közül melyik a jobb, melyik a több táskás/csöves, amit érdemesebb megvenni?

 

Illetve Celsiusból csak a PV jó, a modernebb kinézetű Combi nem?

Unithermet (ha jól emlékszem, neked is ilyen van) én nem találtam már sehol forgalomban...

Előzmény: sankó36 (103043)
sankó36 Creative Commons License 2023.10.02 0 0 103043

Azt tartom a jobb megoldásnak ha a tűztér nem túl nagy de a felső hőcserélő felület nagy.

Pl. 3 táska vagy csövek vagy táska + csövek kombinációja.Ilyen a Celsius PV ,Unitherm 30,

KTMM. Ekkor lehet intenzíven fűteni,mégis jó lessz a hőcsere.

Nagy tűztérre akkor van szükség ha tuskóval vagy más nagyméretű fával akarsz fűteni.

Vagy pufferre. Pl. Sárkány, Kaloriterm.

Előzmény: Skywalker984 (103042)
Skywalker984 Creative Commons License 2023.10.01 0 0 103042

Azt megkérdezhetem tőled, hogy a most kapható kazánok közül szerinted melyik a "legjobb", ha az emberfia vásárolni szeretne?

 

Visszaolvastam a topikot, a Totyát pont nem nagyon szoktátok ajánlani.

 

Viszont volt már KTMM, kaloritherm, celsius, sárkány is ajánlva....

 

Nekem egy 30kw körüli, minél nagyobb tűzterű kellene, főleg fával való fűtésre. Csak kezdek elveszni a sok információ között... :)

Előzmény: sankó36 (103040)
Oli567 Creative Commons License 2023.10.01 0 0 103041

A Kazi félét olcsóbban meg tudom venni. Úgy látom az jobban elterjedt, többet gyártanak belőle.

Előzmény: sankó36 (103040)
sankó36 Creative Commons License 2023.10.01 0 0 103040

Inárcson gyártanak alacsony tűzterű változatot is meg magasat is DTS jelzéssel.

Az alacsonyban a tűztér plafon bele lóg az ajtóba. Ez kényelmetlenebb meg könnyebben

befüstöl. Ezt én kihagynám ! A Kazi csak a magasabb változatot gyártja.

Azt hogy minőségre tartósságra melyik a jobb ,nem tudom. Szerintem hasonló technológiával

gyártanak, nincs köztük nagy különbség.

Előzmény: Oli567 (103039)
Oli567 Creative Commons License 2023.10.01 0 0 103039

A kétfajta Totya kazán közül melyiket érdemes venni. Gondolok itt a lemez, hegesztési varratok minőségére ?

 

Az Inárcsi Bau-Ferr 2000 Kft. https://totyakazan.com/            https://www.youtube.com/watch?v=RB3MHMpVZNk

Vagy a Kazi-kazán Kft-t Totya kazánját.http://totyakazan.hu/ 

 

 

 

 

Les Grossman Creative Commons License 2023.10.01 0 0 103038

Eredeti kínai, nem az a sz@r Dán :) Amúgy igazad van, ameddig megy és nem kritikus helyen van addig jó az. 

Előzmény: Hooti (103035)
Les Grossman Creative Commons License 2023.10.01 0 0 103037

Mondjuk az Alpha2 is kb. 5 évet ment. Ok, hogy ezeknek az elektronikus szivattyúknak az energiafogyasztása töredéke a régieknek, meg lehet hogy meg is térül pár év alatt, de 5 évente cserélni... Az is igaz viszont hogy a kazán-körbe nagyon nem tennék elektronikust (bár máshoz hozzájutni már nagyon nehéz). 

Előzmény: sankó36 (103034)
nixon70 Creative Commons License 2023.10.01 0 0 103036
Előzmény: Les Grossman (103033)
Hooti Creative Commons License 2023.10.01 0 1 103035

Szia

 

Nekem ilyet tett be a szerelő, tudom hamisítvány, de bírja egyenlőre, mondjuk az én rendszerem megy gravitációsan is, ha esetleg besz@rna és hirtelen kell cselekedni.

https://www.jofogas.hu/bacs_kiskun/Grundfos_UPS_25_60_180_Uj_keringeto_szivattyu_133516551.htm

 

Szüleim gázcirkójában meg 4éve megy ugyn ilyen koppintás.

Előzmény: Les Grossman (103033)
sankó36 Creative Commons License 2023.10.01 0 0 103034

Üdv.

Nekem volt IBO szivattyúm. 4-5 évig bírta. Először elkezdett halkan zörögni majd egyre 

hangosabban zörgött. Kénytelen voltam kicserélni. Nekem az IBO nem jött be !

Előzmény: Les Grossman (103033)
Les Grossman Creative Commons License 2023.09.30 0 0 103033

Sziasztok! 

 

Fűtési szivattyú csere lett esedékes, egy elhalálozott Alpha2 miatt. Amikor utoljára szivattyút cseréltem még a Grundfos és Wilo szivattyúk abszolút jó ár érték arányban voltak.  Most viszont kicsit sokallom a 130-150 ezres árakat. Van valakinek tapasztalata a DAB Evosta 2 illetve az IBO Magi2 szivattyúkkal. Fűtési szivattyú lesz, tehát nem a reaktor hűtését hivatott biztosítani, de azért jó lenne ha pár évig nem állna meg. Persze biztos nem annyit bírnak, mint a meghalt Alpha2 helyére beállt Grundfos UPS ami szerintem öregebb, mint Dumbledore.

Mozso28 Creative Commons License 2023.09.27 0 0 103032

Képet akartam berakni, de nem megy sajnos. 

Előzmény: Mozso28 (103031)
Mozso28 Creative Commons License 2023.09.27 0 0 103031

Sziasztok!Van egy öskövület Marabu kazánom ,el szeretném adni , de fogalmam sincs

mennyit ér. Segítsetek beárazni.

nemkezd Creative Commons License 2023.09.22 0 0 103030

A legnagyobb probléma a hőtágulás okozta füstcső mozgás. A malter, gipsz meg egyéb vakoló anyag jobban tapad a füstcsőre mind a fali vakolatra, kimozgatja a avakolat javítást. Gátold meg, hogy a füstcsőre vakolat kerüljön és megtapadjon rajta. Oké de hogyan?

Gányolási egyszer-egy:

1. Kapard ki egyenletes szélességben kúposan a vakolatot a cső körül.
3. Tekerj egy 5-6 miliméteres "hurkát" alu-fóliából, legalább 12-14 rétegből álljon, olyan hosszú legyen, hogy körbe érje a füstcsövet.
4. Tömköd körbe finoman egy lapos csavarhúzóval a vakolat és a cső találkozási résbe, annyira hogy stabilan megálljon körbe.
5.tekerd körbe a füstcsövet4-6 rétegű alufólia csikkal, de ne feszítsd rá szorosan és a körbe tömködött hurkáig beérjen széle, a lényeg,   hogy mindenütt takarja a csövet és túl érjen a kész vakolási síkon.
6. rőgzítsd a külső szélét valamilyen ragasztószalagal , hogy ne mozduljon el.
7. Vakold be a rést a falsíkig, de ne szaggasd fel a fólia csíkot a szerszámmal.
9. Ha kész vagy és megkötött, a falsíkban vágd körbe és távolítsd el a fólia maradékot, (DE NE TÉPD KI a fóliát a cső és a vakolat közül) valamint a ragasztó szalagot.
10. A legfontosabb: vegyél az asszonynak egy másik háztartási alu-fóliát, ha békét akarsz.
Ennyi mára!

Előzmény: Törölt nick (103018)
Törölt nick Creative Commons License 2023.09.20 0 0 103029

Köszi a tippeket! Első körben csak gipsszel gányoltam körbe a csövet... de köszi a szakszerűbb profi tippeket is!

Az első próbafűtést túlélte :D

Ha ki fog peregni, elgondolkodom majd valami komolyabb lenti megoldáson is.

sankó36 Creative Commons License 2023.09.18 0 0 103028

Azt azért ki merem jelenteni hogy a KTMM 25 hőcserélő felülete lényegesen kisebb mint a 

Kaloriterm 25 hcs. felülete. Van itt aránytalanság bőven!

smith Creative Commons License 2023.09.17 0 1 103027

A tűztér mérete és a teljesítmény között nem látom, miért kellene összefüggésnek lennie. Amit te keresel, az a hőcserélő felülete és a kazán teljesítménye arányában keresendő.

Előzmény: Oli567 (103024)
Törölt nick Creative Commons License 2023.09.17 0 0 103026

Milyen szabványra gondolsz?

Egy kazán (vagy bármilyen más műszaki eszköz) tulajdonságait az erre alkalmas és minősített laborban lehet megvizsgálni igen pontosan. Amikor forgalomba hoznak egy típust, akkor ezt elvileg kötelesek is megtenni, pont erre szolgál a típusigazolás, tanúsítvány, hogy nem mondhass akármit is rá egy kazánra. 

 

Az hogy mekkora a tűztere egy kazánnak nem feltétlen egyezik azzal, hogy mekkora teljesítményű. A leadott teljesítmény sokmindentől függ, szerkezeti kialakítás, felépítés, stb. A tűztér egy dolog a sokból,.

Előzmény: Oli567 (103024)
sankó36 Creative Commons License 2023.09.17 0 0 103025

A dolognak a jogi részét nem ismerem de szerintem itt fejetlenség van nem szabvány.

Előzmény: Oli567 (103024)
Oli567 Creative Commons License 2023.09.17 0 0 103024

Üdv mindenkinek. 

Nézegettem a vegyes kazánokat és valamit nem értek. Van pl a Kolo-Tech kft. Ők gyártják a Ktmm 25-ös kazánt és a Kaloritherm 25-öst is. Mind a két kazán papíron 25KW-os, de a Kaloritherm tűztér mérete, sokkal nagyobb mint a Ktmm kazáné. Hogy van ez, nincs erre valamilyen magyar szabvány? 

Alapi42 Creative Commons License 2023.09.17 0 0 103023

 A sok ajánlat után :

 

 

 Hülye vagyok az ilyen kőműves melókhoz.

 

Kőmíves inas munka. Lehet nevezni javító kőmives munkának is.

Ha nem akarod megvenni a sok ajánlott drága hüvelyt  - stucnit és nem akarod megbontani a csövet,akkor  az otthon lévőanyagból

 

 

 a vakolóanyagból egy fándliban ( ha nincs egy lábosban )  kavarsz   egy 2 -3 maréknyi masszát,azt a hézagba tömködöd a spaklival  és kötés utána felesleget   letolod,majd csiszolod.

 

 A habarcs lassan köt-javítsd egy kis  gipsszel vagy más glettel.

Stucnis megoldás is jó,de ahhoz szét kell kapnia  csövet  és néhány apróbb fogást ismerni kell.

Előzmény: Törölt nick (103018)
Törölt nick Creative Commons License 2023.09.17 0 0 103022

Ha normálisan akarod megcsinálni, akkor un. fali hüvely-t keress a megfelelő átmérőben. Az befalazod és abba dugod a füstcsövet,. Hogy mivel falazod be az kis túlzással mindegy, lehet vakolat, lehet eps vagy csemperagasztó, ami maradt/van otthon

https://kandallowebshop.hu/id/WJ130-CZ-FALIHUVELY-130-MM

 

https://www.praktiker.hu/epites-felujitas/futes/fustcso-es-tartozek/falihuvely-120-mm/p/331657

 

 

Ha még kicsit csinosítani is akarsz rajta, akkor teszel rá egy Fali rózsa-t is, és 30 évre megoldva a probléma

 

https://www.praktiker.hu/epites-felujitas/futes/fustcso-es-tartozek/falirozsa-120-mm/p/331666

 

https://karolyi-plast.hu/termek/fustcso-kalyhacso-falirozsa/

Előzmény: Törölt nick (103018)
trakisbandi Creative Commons License 2023.09.17 0 1 103021

Ha tartós stabil megoldást szeretnél,akkor egy hasonló megoldást kell választani.

 

"https://netgepeszet.hu/FEKETE-2MM-FESTETT-STUCNI-DUPLA-FALu-120-AS"

 

Mert a hibák kijavítása után nem marad a hőtágulásnak néhány tized mm sem. Ezért reped meg, potyog ki a javítás.

Én kibéleltem a vegyes kéményt, de mindenhol vigyáztam a tágulás okozta repedések elkerülésére.

 

Előzmény: Törölt nick (103018)
Hooti Creative Commons License 2023.09.16 0 0 103020

Nekem gipsszel lett bejavítva.

Előzmény: Törölt nick (103018)
LacoP21 Creative Commons License 2023.09.16 0 0 103019

Szia!

 

Nekem cementes vakolat is kipergett a cső körül. A végleges megoldás a samottliszt- vízüveg keverék lett. Jó sűrűre kell keverni, szinte gyurma szerű anyaggá, és azt betömködni. 

Előzmény: Törölt nick (103018)
Törölt nick Creative Commons License 2023.09.16 0 0 103018

Üdv, lenne itt egy ilyen cső, ami egy vegyes kazánból jön kifelé, de a szakik így hagyták, nekem kell becsinálni a lyukat. Egyébként a füst így se jön visszafelé belőle, de azért nem akarnám így hagyni.

 

 

Csak ilyen 6-30 as rigips nevű vakolóanyagom van itthon, meg egy még gyengébb glett anyag 1-10.

Mivel csináljam be? Vagy mit vegyek? Hülye vagyok az ilyen kőműves melókhoz.

 

Kösz.

Törölt nick Creative Commons License 2023.09.13 0 0 103017

Rozsdamentes bordás csövek kaphatóak sok helyen sok márkában pl Gebo, stb. Akár maga a cső is külön vásárolható és rá lehet tenni bármilyen kívánatos csatlakozót egy kis céleszközzel. Ezt egy normálisabb kis helyi gépész boltban meg is teszik fillérekért.

Előzmény: Tidal (103016)
Tidal Creative Commons License 2023.09.13 0 0 103016

Szuper, köszönöm szépen a segítséget, rendelek is megfelelőt. 

(sajnos a környékbeli boltokban nem is hallottak ilyenről)

Előzmény: Hooti (103013)
Törölt nick Creative Commons License 2023.09.09 0 0 103015

A biztonsági szelep nyitható kézzel is a termékek 99%-ban.

Előzmény: ton____jo (103014)
ton____jo Creative Commons License 2023.09.09 0 0 103014

Sziasztok !

 

A vegyesbe beépítettem egy biztonsági szelepet.

Az lenne a kérdésem ezt , hogy szokták légteleníteni, mert feltöltésnél ott tuti maradni kell levegőnek.

Köszönöm.

Hooti Creative Commons License 2023.09.06 0 0 103013
Előzmény: Tidal (103011)
t.zsolti Creative Commons License 2023.09.05 0 0 103012

Kicserélhetnéd egy vastagabb belső átmérőjű csőre mert ennek jó ha 7mm a belső átmérője.

 

Előzmény: Tidal (103011)
Tidal Creative Commons License 2023.09.05 0 0 103011

Sziasztok!

 

Kb egy éve költöztünk egy családi házba. 3 szint (alsó garázs), vegyes tüzelésű kazán, nyitott gravitációs rendszer. 

A fűtési szezonban az tűnt fel hogy az egyik szoba jóval hidegebb a többinél, a radiátor is. 

A mellékelt képek alapján van a bekötés, gondolom a kis keresztmetszet miatt ez így, meg nem hinném hogy szakszerű. 

Mindenhol máshol még a régi vas radiátorok vannak, csak ez van így megoldva. 

 

Most készülve a szezonra kérdezném, hogy hogy lehetne ezt szakszerűen bekötni? Milyen csatlakozóval vagy módszerrel? A radiátort odébb tudjuk mozgatni. 

 

Köszönöm a segítségeteket!

 

 

Hooti Creative Commons License 2023.09.04 0 0 103010

Szerintem annyiért a nyakukon marad...

Egy rakat fával tüzelő iserősöm rakatott idén klímát és ott még a nem rezsicsökis áram árával is vígan fűt kb fele annyiból, mint 7ezer forintos fával. No meg hord fát 2x, nem salakol, vág gyújtóst, begyújt stb. Megnyom egy gombot és kész.

Előző télen nem lehett elérhető klímást találno és muszájból vették a fát, no meg ismeretlen volt mindenkinek belefér-e a gá 1729m3-be és rábiztosított.

Előzmény: vaz05 (103009)
vaz05 Creative Commons License 2023.09.04 0 0 103009

Hivatalos állami erdészet. Meg is lepődtem, azt hittem véletlenül valami fakereskedő vagy tüzépest hívtam fel. Egyenlőre nincs még méteres, 2-3hét múlva kezdik a kitermelést. Az ára valószínűleg  kint az erdőn 29000+áfa, bent a telepen 35000+áfa lesz. Akác lesz kitermelve.

Előzmény: Törölt nick (103008)
Törölt nick Creative Commons License 2023.09.03 0 0 103008

Milyen erdészet az ami súlyra adja a tűzifát?

Előzmény: Törölt nick (103004)
t.zsolti Creative Commons License 2023.09.03 0 0 103007

Nekem a csövek szigetelve vannak, a kazánon is van gyárilag, de a kazánházban melegebb van mint a lakásban. Kb 24-26 fok

Előzmény: balint730 (103000)
vaz05 Creative Commons License 2023.09.03 0 0 103006

Sok helyen látom, hogy még úgy van a hatósági fa ahogy (ledaruzták) lepakolták, egész rönkben, feldolgozatlanul.  Sokan bespáljzoltak. 

sankó36 Creative Commons License 2023.09.03 0 0 103005

Majd novemberben megveszik a nyers fát !

Egyébként 40e körül van a méteres ára.

Előzmény: Törölt nick (103004)
Törölt nick Creative Commons License 2023.09.03 0 0 103004

Valamelyik nap volt a tv-ben, hogy panaszkodnak a tüzifa árusok, mert nem fogy a tüzifa. Hát nem is csodálkozom rajta, felhívtam az erdészetet és 7500/q a kuglis tüzifának, ebben benne van a fuvar is. A méteres árát egyenlőre nem tudták megmondani.

 

Hooti Creative Commons License 2023.08.31 0 0 103003

Szia

 

Nálam műhelyben (16nm kb) van Totya szigetelt, csövek is csőhéjjal vannak szigetelve.

Simán hidegebb időkben 5fok kint, kb 13-15 bent, mert a kazán szívja is ki a saját maga hulladékhőjével melegített helységlevegőt, ami helyett kintről megy be a hideg levegő.

De ezt pontosan meghatározni nem lehet.

Első tél megmondja.

Max vágsz az ajtóra résszelőzőt ha meleg lenne bent.

Előzmény: balint730 (103000)
smith Creative Commons License 2023.08.31 0 0 103002

Füstölt árut, zöldséget biztos nem tennék ilyen helyre.
A hőveszteség kazánfüggő, de ha túl sok, azon azért utólag is lehet picit segíteni.

Előzmény: balint730 (103000)
nemkezd Creative Commons License 2023.08.31 0 0 103001

Üdv!
Ha fűt a kazán 25 fok.
Ha nem fűt, de tele a puffer 21-22 fok.
Ha nem fűt és lehült a puffer akkor ennél is alacsonyabb.
Ha naponta befűtessz, kb. 14-16 ig csökken le.

Előzmény: balint730 (103000)
balint730 Creative Commons License 2023.08.31 0 0 103000

Csak arra lennék kíváncsi, hogy ezt a helyiséget lehetne e kamrának is használni, vagy annyira sok a kazán hővesztesége, hogy pl. 25fok lenne.

Előzmény: smith (102999)
smith Creative Commons License 2023.08.31 0 0 102999

Ezt ennyiből meg nem mondja neked senki.

Előzmény: balint730 (102998)
balint730 Creative Commons License 2023.08.31 0 0 102998

Sziasztok.

Egy kazánházba télen hány fokra hűl le a levegő kb ha nincs nyitva se ablak se ajtó? Másra is lenne használva a kazánház. Szigeteletlen tégla építmény, a családi házhoz tartozik nem különálló.

Vegyes tüzelésü kazán lenne puffertárolóval.

smith Creative Commons License 2023.08.24 0 0 102997

Fentről lefelé 4+3+2, azaz 9 szál.

Előzmény: sankó36 (102996)
sankó36 Creative Commons License 2023.08.24 0 0 102996

A 24-ben hány szál cső van,11 szál 60-as ? Mert logikailag így jönne ki.

Előzmény: smith (102995)
smith Creative Commons License 2023.08.24 0 0 102995

24-es.

Előzmény: sankó36 (102994)
sankó36 Creative Commons License 2023.08.24 0 0 102994

A Tiéd is 45-ös ?

Előzmény: smith (102993)
smith Creative Commons License 2023.08.23 0 0 102993

Így igaz. Én most újítottam az Unithermhez egy ilyen kefét a legszűkebb helyekhez a csövek közt:
https://s13emagst.akamaized.net/products/3526/3525783/images/res_6ffbdbce4a7fba5d61132806b9d9879b.jpg

Előzmény: sankó36 (102992)
sankó36 Creative Commons License 2023.08.23 0 0 102992

Régen nekem is volt Lignó 30-as ,valóban praktikus és jó minőségű szerkezet.

Most Uniterm 45-el fűtöm a puffert. Ebben 17 szál 60-as cső van.A  60-as csőkotró kefét

benyomom a csövek között és oldalazó mozdulattal lesöpröm a csöveket. Néhány perc alatt megvan az egész. Megy ez csak megfelelő eszköz kell hozzá.

 

Előzmény: t.zsolti (102989)
Kam678aro Creative Commons License 2023.08.23 0 0 102991

Sajnos az akácot is eszi valami. Pedig több évre táraztam be belőle.

Törölt nick Creative Commons License 2023.08.23 0 0 102990

Ebből is látszik hogy nem értek a kazánokhoz. Jobbnak gondoltam a táskás megoldást, vagyis többet vártam tőle. Volt tervben hogy lecserélem a Solidát egy Totyára, de meggyőztél, marad. Úgy is csak kiegészítő fűtésre használom. A kis tűztere volt bosszantó, amikor sajnos csak mázsára, kuglisan tudtam fát venni. Azok általában jó hosszúakra voltak vágva, és nem fért be rendesen.

Előzmény: sankó36 (102988)
t.zsolti Creative Commons License 2023.08.23 0 0 102989

2011-ben vettem 240000-ért a 25-kw-os kazánt. Akkor sem a legolcsóbb volt, de 2perc a takarítása mivel sík felületekből áll. A hajdú/sárkány kazán a vízcsöveivel tisztíthatatlan..

Előzmény: sankó36 (102986)
sankó36 Creative Commons License 2023.08.23 0 0 102988

Nehogy azt hidd hogy a táskás kazánok olyan nagyon hatékonyak! Átszalad rajtuk a meleg mint a

"fof " a libán. Lengyel videókban látom hogy a füstjáratokba turbolátorokat tesznek be és azzal

javítják a hőcserét. A Sime most is van olyan hatékony mint a Totya.

Előzmény: Törölt nick (102987)
Törölt nick Creative Commons License 2023.08.23 0 0 102987

Köszi, most már értem. Nem is hallottam eddig erről a kazánról, de nem egy elterjedt típus. 

Nem nagyon vagyok jártas a kazánok között . Hogy tud fa tüzelésnél az én Sime kazánom olyan hatékony lenni mint egy táskás Totya? 

Előzmény: sankó36 (102986)
sankó36 Creative Commons License 2023.08.23 0 0 102986

A Lignoterm hasonló felépítésű mint a Totya csak másfélszer magasabb a tűztere.Ezért alkalmasabb 

felső begyújtásra. A  középső ajtón van szekunder levegő előmelegítés,ez egy keveset dob még 

rajta de nem sokat. Igazán akkor lenne hatékony ha volna benne 3-4 táska ,+ puffer.

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (102983)
sankó36 Creative Commons License 2023.08.23 0 2 102985

A rezsicsökkentés a fidesz legsikeresebb terméke ezért ragaszkodni fognak hozzá amíg lehet.

Különben mivel hülyíthetnék a NÉPET ???

Ezért kell több lábon állni !Nekem van gázom de másfél évre előre be vagyok tárolva fából is.

Előzmény: t.zsolti (102981)
t.zsolti Creative Commons License 2023.08.22 0 0 102984

Már nem találni a " mindennel fűt "  linkjét

Előzmény: Törölt nick (102983)
Törölt nick Creative Commons License 2023.08.22 0 0 102983

Nem olcsó, mivel tud többet mint egy Totya?

Fotód nincs róla, főleg a belsejéről? 

Előzmény: t.zsolti (102980)
Törölt nick Creative Commons License 2023.08.22 0 0 102982

Nem is gondoltam, hogy ugyan olyan hatékony fával a Solida mint a Totya. Jó sűrűn vannak a bordák a Solidába amin át megy a füst. De nem gondoltam volna, hogy egyenértékű a Totya 2táskájával. Azt azért csak megkerüli a füst, mig a Solidának csak áthalad a bordákon.

De teljesen meg vagyok a Solidával elégedve, kifüti a házat, lehet ha tartós -15-20 fokok lennének már kevés lenne. A tűztér lehetne hosszabb, de rövidebre vágom a fát így nincs gond. A méteres rönköt négy felé. 

Előzmény: sankó36 (102979)
t.zsolti Creative Commons License 2023.08.22 0 0 102981

Várj még a " gáz olcsóbb" kijelentéssel, fűtési szezonra megint felküzdhetik az árát.

Előzmény: sankó36 (102979)
t.zsolti Creative Commons License 2023.08.22 0 0 102980

Igen, beszéltem a Kiss Úrral, Amit én 240-ért vettem 25kw-os kazánt az most kb 500+fa.

Előzmény: Törölt nick (102978)
sankó36 Creative Commons License 2023.08.22 0 0 102979

Ha nincs más bajod a Solida kazánnal eszedbe ne jusson lecserélni!!! Fával is van olyan hatékony 

mint a Totya. Vannak olyan öv. kazánok amit kifelyezetten szénre terveztek  és vannak amit

vegyes használatra. A Solida az utóbbiba tartozik. Különben is most a gáz a legolcsóbb ,

azzal érdemes fűteni.

Előzmény: Törölt nick (102963)
Törölt nick Creative Commons License 2023.08.22 0 0 102978

A lignoterm kazánt gyártják még? 

Előzmény: t.zsolti (102977)
t.zsolti Creative Commons License 2023.08.21 0 0 102977
Előzmény: t.zsolti (102976)
t.zsolti Creative Commons License 2023.08.21 0 0 102976

A 25 az már elég jó, a fal a 10-12cm-el megint egész jó lenne.

Hirtelen ezt tanáltam

https://www.cemix.hu/kalkulatorok/hoszigeteles

Előzmény: Törölt nick (102974)
t.zsolti Creative Commons License 2023.08.21 0 0 102975

Innen nem viszik, de a telkem eléggé kint van ahhoz hogy rámenjenek. Úgy fogalmaznék , hogy az év vége és az eleje arról szólt , hogy én hordjam hamarabb haza ami még ér valamit ( vitték a 15-20cm-es átmérőt is  ) Feljelentést hiába tettem , ismeretlen tettes. Ha kamerám lenne ott és a vágás tényét rögzíti akkor lehetne valamit kezdeni .De a törvény kis értékként határozza meg a 2-3 köbm fát ( 27000-re értékelték a 3 köbm  nyárfát ), csak egy a probléma, ha minden nap elvisznek ennyit.

Szemeztünk már a fatolvajokkal, de inkább elmentek. Pedig a rend őreit a saját kocsimon kell kivinni , ha helyszíneltetni akarnék.

Előzmény: Törölt nick (102973)
Törölt nick Creative Commons License 2023.08.21 0 0 102974

20-25cm üveggyapot, tudom lehetne több is.. falon 5cm, arra is mehetne még vagy 8-10cm.

Előzmény: t.zsolti (102972)
Törölt nick Creative Commons License 2023.08.21 0 0 102973

Ha kijössz  a gázból, lehet neked sem kellene a fával foglalkozni, pláne ha még el is lopják. Csak pár m3rt kellene betárolni vésztartaléknak, ami a ház közelében van, olyan helyen hogy ne tudják elvinni.

Előzmény: t.zsolti (102970)
t.zsolti Creative Commons License 2023.08.21 0 0 102972

Padlás? Mennyire szigetelt? gondold végig, az felfelé olyan mint egy padlófűtés. Megkockáztatom a kijelentést , hogy ott is elmegy legalább annyi mint a falakon. 

Előzmény: Törölt nick (102971)
Törölt nick Creative Commons License 2023.08.21 0 0 102971

Utólag számolva szerintem éppen bele fértünk volna. De november végéig a vegyest használtuk, biztos ami biztos. Van tervben szigetelés is, a közel jövőben.

Előzmény: t.zsolti (102969)
t.zsolti Creative Commons License 2023.08.21 0 0 102970

Nekem van telkem, 7700nm. kb 8 köbm fát loptak el az előző 2 évben, csak az enyémről. A környékről vagy 100-150-et. A városét és a más telkekről is . 

Előzmény: Törölt nick (102968)
t.zsolti Creative Commons License 2023.08.21 0 0 102969

ok. Én azért akarok cserélni mert " elméletileg" a faelgázosító még kevesebbet fogyaszt. Igaz én az elmúlt fűtési szezonban csak fával fűtöttem, de belefértem volna a gázkorlátba akkor is ha csak gázzal ment volna. 

Szerintem ha van lehetősséged, szigetelj, bármilyen kevés területet. Amit nem vesztel el  ( hőt ) azt nem kell kifizetni.

Előzmény: Törölt nick (102967)
Törölt nick Creative Commons License 2023.08.21 0 0 102968

Talán a Viadrusokat tuningolták.. Valami napelem, hőszivattyúban kellene gondolkodni szerintem....vagy a fene tudja. Ha lenne erdőm, vagy megbízható, nem csillagászati áron tűzifa forrás, akkor lehet érdemes lenne valami jó hatékony vegyes kazán+pufferba gondolkodni. A környéken nincs túl sok fa, és aki azzal foglalkozik azon van, hogy tudjon becsapni.

Előzmény: östermelő (102965)
Törölt nick Creative Commons License 2023.08.21 0 0 102967

Hogy mennyit használom nem csak rajtam múlik. Ameddig beleférek a hatósági áras gázba addig azt használom, az azon feletti drága 7szeres gázt pótolom ki fával. Ez függ a téltől is, lehet nagyon enyhe mint tavaly, de lehet kicsit hidegebb is. Ha pl kitolják a hatósági gáz felső határát mondjuk 2500m3re akkor abba simán bele férek, nem kell fával kipótolni. Akkor nagyon keveset lenne begyújtva a vegyes kazánba, lehet nem is használnám. Mert a gáz olcsóbb, kényelmesebb. De ha pl megemelik a gáz árát, valami oknál fogva nem lesz, vagy még jobban csökkentik a felső határ értékét, mondjuk 1300m3re akkor sokat fog menni a vegyes kazán. Pontosat nem tudok, mert kaptam innen-onnan mindenféle vegyes fát, itthon is volt egy kevés, 2-3m3 de tényleg nem tudom. De most már vennem kell a fát, nincs kilátásban hogy lenne valami kis lim-lom.

Előzmény: t.zsolti (102966)
t.zsolti Creative Commons License 2023.08.21 0 0 102966

A kérdés, mennyit használod az elkövetkező időkben. 

Mennyi fát használtál el 1 szezon alatt? 

Előzmény: Törölt nick (102963)
östermelő Creative Commons License 2023.08.21 0 0 102965

Ha a pénzt nézed akkor soha nem térül meg.Mivel a fát veszed és csak kiegészítő fűtés. Olvasgattam,hogy azért fel lehet tuningolni a szenes öntvénykazánkat kicsi pénzből. Keress rá mert én már nem emlékszem hol olvastam,de ebben a fórumban volt jó régen róla szó.

Előzmény: Törölt nick (102963)
Törölt nick Creative Commons License 2023.08.21 0 0 102964

Az öntvény kazánom sem nagy, négy tagos csak.

Előzmény: t.zsolti (102962)
Törölt nick Creative Commons License 2023.08.21 0 0 102963

Szerinted érdemes a Sime öntvény kazánomat pl egy Totya S23 ra lecserélni?  Ez nem kevés pénzbe lenne, annyival jobb a Totya hatásfoka fával mint a Sime öntvénynek?

Előzmény: t.zsolti (102962)
t.zsolti Creative Commons License 2023.08.21 0 0 102962

Akkor nem szabad túl nagy teljesítményűt használni, mert folytva kell sokat üzemeltetni és kátrányos lesz.

 

Előzmény: Törölt nick (102961)
Törölt nick Creative Commons License 2023.08.21 0 0 102961

Nincs. 

Előzmény: t.zsolti (102960)
t.zsolti Creative Commons License 2023.08.21 0 0 102960

Olyan kazánt ( én lignoterm-et használok ) amiben nagy az ajtó, a belső felületei síkok, legalább 2 tálcás, a szekunder levegőt is hozzá lehet adni ( az szükséges az ahhoz hogy lángolva égjen ) . 

Puffered nincs? 

Előzmény: Törölt nick (102958)
Törölt nick Creative Commons License 2023.08.21 0 0 102959

Nem tudom megérné-e a csere, mikor hozná be az árát az új kazán. Drága a fa is sajnos.

Milyen kazánt ajánlanál? 

Előzmény: t.zsolti (102957)
Törölt nick Creative Commons License 2023.08.21 0 0 102958

Tavaly a hatósági áras gázt egészítem ki, hogy ne lépjem túl. Általában ősszel, tavasszal, és decemberben van használva. Vagy ha esetleg jó árban jutok tüzifához. Annyira nem vagyok képben melyik kazán a jó, de ahogy tudom 4-500 ezer körül van egy lemez kazán +a szerelés. Mivel teljesen más a kivezetése, csatlakozása a lemeznek, eléggé át is kell alakítani mindent. 

Előzmény: t.zsolti (102957)
t.zsolti Creative Commons License 2023.08.21 0 0 102957

És mennyire " egészíted" ki vele a hőszükségleted? 

Ha inkább ezzel fűtenél akkor inkább lemezkazán, de azokból is szűk a rendesen használható.

Előzmény: Törölt nick (102956)
Törölt nick Creative Commons License 2023.08.21 0 0 102956

Miért? Milyen kazán lenne jobb helyette?  17éve probléma mentes. Gáz is van, a fa csak kiegészítő fűtés.

Előzmény: t.zsolti (102955)
t.zsolti Creative Commons License 2023.08.21 0 0 102955

Én ezeket a kazánokat elengedném. Szénhez még talán de fához????

 

Előzmény: Törölt nick (102948)
Csomor1978 Creative Commons License 2023.08.21 0 0 102954

Tisztelt Fórumtársak Szép napot mindenkinek!

 

Az alábbi problémával fordulok hozzátok,vegyestüzelésű kazán keringető szivattyúját vezérlem egy ilyen merűlő termosztáttal:COMPUTHERM WPR-90GE

 

Már ez a harmadik amit veszek mert 1 szezont bír ki mindegyik,az a jelenség hogy mikor lemegy a fűtési szezon okt-aprilisig kb.addig jól működik utánna mikor pl most a nyáron is tekertem rajta,már nem kapcsol pedig senki nem nyúl hozzá nem piszkálta,ennyit birnának vagy valami más a baj?Vegyek valami másfajtát?

 

Köszönöm!

sankó36 Creative Commons License 2023.08.21 0 0 102953

Azért javasoltam az 5x50-es laposvasat mert azzal könnyű variálni a terelő szélességét.

Régen én nem tartottam hézagokat a lemezek között de az is lehet hogy még használ is

egy kis hézag. Ezt ki kell próbálni.

Előzmény: Törölt nick (102952)
Törölt nick Creative Commons License 2023.08.20 0 0 102952

Egyenlőre a tűztér feléig fogom megcsinálni, toldani lehet hozzá. Túl nagyot sem akarok, mert akkor gondolom ajtó nyitáskor nagyon kijön a füst. Ha kicsit fojtott az égés, így is van hogy kicsap. Lenne egybe egy nagyobb db 3-4es lemezem, azt gondoltam betonvasal pluszba megmerevíteni. De akkor veszek hozzá jó vastag laposvasat. A lemez csíkok között legyen hézag? 

Előzmény: sankó36 (102950)
sankó36 Creative Commons License 2023.08.20 -1 0 102951

Az akác a legtartósabb fa,azt nem bántják a bogarak. Száraz állapotban évtizedekig eláll.

Előzmény: Oli567 (102945)
sankó36 Creative Commons License 2023.08.20 0 0 102950

Ahoz hasonlóan kell megoldani mint ahogy a fotón látszik. Nem hátul kell kivezetni a füstöt 

hanem elöl. A Sime Solida kazánokban a tagok között felfelé megy a füst. A terelő lemezzel

előre terelik a füsthőt majd ott visszafordul a kémény felé,és alaposan átjárja a hőcserélőket.

Hosszabb utat jár be a füst és több időt tölt a tűztérben ezálltal javul a hőcsere és a hatásfok.

Hogy elől mekkora rést kell hagyni azt ki kell tapasztalni.

Régebben én is próbálkoztam terelő lemezzel. Akkor én 90x10-es laposvasból vágtam le a 

megfelelő méretet,de szerintem az 5x50-es is elég. A sok lemezcsík nem tud úgy elvetemedni

a hőtől mint az 1 nagy lemez.

Előzmény: Törölt nick (102947)
Hooti Creative Commons License 2023.08.20 0 0 102949

1év fedett helyen tárolás ajánlott.

Utána pudvásodik, eszi a bogár/kukac.

Kb most nyáron kellett megvenni a jövő évi tüzelőt.

Idei tüzelőt meg tavaly. Én így is tettem és hallom rágja a szú ezerrel, de télen lesz nemulass :)

Előzmény: Oli567 (102945)
Törölt nick Creative Commons License 2023.08.20 0 0 102948

Hasonló megoldásra gondoltam. Ez pellethez való gyári kiegészítő. 

Előzmény: Törölt nick (102947)
Törölt nick Creative Commons License 2023.08.20 -1 0 102947

Szia. 

Halottam hogy öntvény kazánba szoktak terelő lemezt tenni, samotból vagy lemezből. Az lenne a kérdésem, ha tudsz benne segíteni, hogy a kazán hátsó tagjától milyen távolságot kell hagyni? A kazán egy olasz Sime 4-es.

 Fatüzelés miatt szeretném egy kicsit hatékonyabbá tenni. 

Előzmény: sankó36 (102946)
sankó36 Creative Commons License 2023.08.20 0 0 102946

Ekkora magasságból ezt lehet kihozni.Azét ajánlottam a Kazi totyákat mert azok 5-6 centivel

magasabbak.

Előzmény: Oli567 (102943)
Oli567 Creative Commons License 2023.08.19 0 0 102945

Tüzifa ügyben is kérnék egy kis segítséget tőletek.

Mennyi a minimum száradás a tűzifának, mielőtt bekerül a kazánba?

Hasogatott Akác, Bükk, Gyertyán, Tölgy, Csertölgyről lenne szó.

Mennyi ideig lehet eltartani a tűzifát, hogy ne veszítsen a fűtőértékéből?

Pl egy 6éves hasogatott gyertyán ugyan úgy ég, ugyan úgy tartja a parazsat mint pl egy 3éves?

 

 

Oli567 Creative Commons License 2023.08.19 0 0 102944

Ez sem rossz ötlet. Ahogy nézem az adatokat, nem sok különbség van az S 23-as, és az S 28-as Totya között, 3cm-el hosszabb az S 28-as tűztere, meg 10cm-el magasabb az ajtó.

Előzmény: Hooti (102942)
Oli567 Creative Commons License 2023.08.19 0 0 102943

Elég szerencsétlen megoldás az biztos, kicsit tehették volna lejjebb az ajtót, vagy a tűztér táskán alakítani valamit. Még ez is elvesz az amúgy is kicsi ajtónyállásból.

Előzmény: sankó36 (102941)
Hooti Creative Commons License 2023.08.19 0 0 102942

Átlóba is lehet rakni be/rá a fát, akkor már sokkal hosszabb is befér.

Egyet jobbról egyet balról és keresztbe vannak egymáson.

Nem a régi hidegek vannak már, 4-5 darab fa rárak és megsülsz bent.

A meg elfér keresztben is. Már amelyik csak úgy fér be.

Előzmény: Oli567 (102934)
sankó36 Creative Commons License 2023.08.19 0 0 102941

A videóban is felülről gyújtanak be.  Akkor TÉVEDTEM !!!

Azt viszont útálom ha tűztér plafon belelóg az ajtóba. Ebben viszon nem tévedek !!!

Előzmény: Oli567 (102939)
sankó36 Creative Commons License 2023.08.19 0 0 102940

Azért nem szeretem az alacsony tűzterű kazánokat mert nem igazán alkalmasak felső begyújtásra.

Én alapvetően a KAZI Totyákra gondolok. A KTMM tűztere kicsit magasabb mint a Totyában, ezenkívül

a tűztér tetejébe be van építve 2-3 szál 60-as cső (25kw-30kw).Ennyivel nagyobb a hőcserélő felület.

A ktmm táskái nem olyan meredeken döntöttek,könnyebb a hozzáférés a füstjáratokhoz. Tehát

hatékonyságban is ,ergonómiában is jobb a Totyáknál.

 

 

Előzmény: Oli567 (102939)
Oli567 Creative Commons License 2023.08.19 0 0 102939

Mi a különbség a Totya és a Ktm kazán között?  Közben találtam egy Totyát ami jó lehet, 400mm hosszú a tűztér cserébe nem olyan magas. Az én házamhoz szerintem megfelel a tűztér nagysága. http://totya.hu/termek/totya-s27/ Sajnos a tűztér ajtó elég kicsi, az viszont hátrány. Van egy video is, erről a kazánról.https://www.youtube.com/watch?v=qLcSpuLhAfM Elég sok video van erről a kazánról.

Előzmény: sankó36 (102938)
sankó36 Creative Commons License 2023.08.19 0 0 102938

Személyes tapasztalatom hogy a méteres rönk a legritkább esetben van meg 1m.Némi 

odafigyeléssel fel lehet vágni 32-33 centire. Ha hosszabb a szál akkor meg 30 centire is vághatod,

jobban kijön a matek. Az öv. kazánokat ne sajnáld azoknak is megvoltak a maguk hibái.

Ha nem jön be a KTMM 25 akkor a 28-as totyánál nagyobbat nem ajánlanék a házadhoz.

Előzmény: Oli567 (102937)
Oli567 Creative Commons License 2023.08.19 0 0 102937

Öntvény kazánt lenne jó venni, azok örök életűek, de sajnos már nem gyártják.Nagyon jók voltak Viadrus, Sime Solida, vagy Imergas ami ugyan az, és nem sokkal voltak drágábbak mint a lemez kazánok.

Használtba is gondolkodtam de nagyon kevés van belőlük. Esetleg régi orosz öntvénykazánokból találtam nagyobb választékban, azoknak viszont kicsi az ajtajuk.

Oli567 Creative Commons License 2023.08.19 0 0 102936

Meg is van.

https://www.komfortszerelvenyshop.hu/vegyestuzelesu-kazan-kolotech-ktmm-lemez-kazan-25-kw?utm_source=arukereso&utm_medium=cpp&utm_campaign=direct_link

Pont határeset a tűztér hossza. A házamat bőven kifűtené, csak előfordulna hogy egy két hasáb felakad, de a többség pont beleférne.

Vagy a nagyobbik tesója, de az már árban is hosszabb. https://www.komfortszerelvenyshop.hu/vegyestuzelesu-kazan-kolotech-ktmm-lemez-kazan-30-kw?utm_source=arukereso&utm_medium=cpp&utm_campaign=direct_lin

Ez már szerintem egy puffert is elbírna bőven, de az sajnos nincs.

Előzmény: sankó36 (102933)
Oli567 Creative Commons License 2023.08.19 0 0 102935

Utána nézek.

Előzmény: sankó36 (102933)
Oli567 Creative Commons License 2023.08.19 0 0 102934

Akkor mindegy melyik gyártó, nincs minőségi és szerkezeti különbség. Kb 1-2-3méteresek szoktak lenni a rönkök, vegyük alapul az egy métert. Ha azt három felé vágom legyen kerekítve 34cm egy hasáb. De ugye nem szent írás hogy pont egy méter lesz a rönk, lehet pár centivel nagyobb vagy kisebb is, vagy a vágás ferde is lehet. Véleményem szerint 360mm től hosszabb tűzterű kazánt érdemes venni, még akkor is ha kisebb légköbbúméretű házba kell. Nekem 90-100m2 a ház, akkor kb 260-270 légköbméterhez való kazánt kell keresnem, aminek a tűztere 380-400mm hosszúságú. A magasság végül is mindegy, max nem rakom nagyon tele.

Előzmény: sankó36 (102932)
sankó36 Creative Commons License 2023.08.19 0 0 102933

Ajánlom a figyelmedbe a KTMM kazánokat!

Előzmény: Oli567 (102930)
sankó36 Creative Commons License 2023.08.19 0 0 102932

1 kaptafára készülnek! A tűztér méretet kell figyelembe venni és az alapján összehasonlítani őket 

egymással.

Előzmény: Oli567 (102930)
sankó36 Creative Commons License 2023.08.19 0 0 102931

Igen,ma már így nevezik.

Előzmény: Oli567 (102929)
Oli567 Creative Commons License 2023.08.19 0 0 102930

A Csepregi vagy TJK kazánokkal esetleg van valakinek tapasztalata?  A Totyától jobbak, rosszabbak?

Oli567 Creative Commons License 2023.08.19 0 0 102929

A 27-es az melyik, a P-V30as?

 

Előzmény: sankó36 (102928)
sankó36 Creative Commons License 2023.08.18 -1 0 102928

A szomszédban 27-es Celsius van rákötve hasonló méretű 5 téglás kéményre és működik.

Talán egyszerűbb és olcsóbb lenne kívülről leszigetelni a kéményt   mint kibéleltetni.

Az egyik rokonnál 4 centis XPS van felragasztva a kéményre és nem olvad meg.

Az is sokat segít hogy 160-as a kályhacsöved.

Előzmény: Skywalker984 (102927)
Skywalker984 Creative Commons License 2023.08.15 -1 0 102927

Sziasztok!

 

Jó lesüllyedt a topik...

 

Van egy régi 40+ éves kis kazánom, kb. 22kw lehet, 12cm-es füstcsővel. Ezt lecserélném egy 30kw körüli nagyobbra. Ezeknek 16cm-es a füstcsöve ha jól látom. A kémény épített 5 téglás, béleletlen, 7m felett kicsivel. A kémény huzata megfelelő lehet a nagyobb kazánnak?

 

(Tudom, jobb lenne béleltetni, tervben is van, de az még egyszer annyi lenne, mint a kazán. Illetve marással együtt inkább a duplája még hozzá.)

Kam678aro Creative Commons License 2023.07.29 0 0 102926

Most nézem emelkedtek a tűzifa árak, egy m3 közel 40ezer ft.

https://www.bakonyerdo.hu/erdogazdalkodas/fatermekek-arjegyzeke/tuzifa

östermelő Creative Commons License 2023.07.19 0 0 102925

Pontosan,nem mindenki tüzel keményfával. Én is puhafával tüzelek ahhoz nagyobb tűztér kell,hogy ne kelljen rohangálni tenni rá.

 

Előzmény: sankó36 (102924)
sankó36 Creative Commons License 2023.07.18 0 0 102924

Ezen a fórumon most mindenki nyaral. Télen fűtünk nyáron nyaralunk.

A 23-as totyát jobb választásnak tartom mert nagyobb,hsználhatóbb a tűztere.

 

Előzmény: Kam678aro (102922)
Kam678aro Creative Commons License 2023.07.18 0 0 102923

Ahogy nézem nem nagyon van mozgás ezen a fórumon. A láncfűrészes jobban megy, többen látogatják.

Előzmény: sankó36 (102921)
Kam678aro Creative Commons License 2023.07.18 0 0 102922

Igazad van, tényleg felületes voltam. Esetleg az s-23 as jó lenne szerinted? 

Előzmény: sankó36 (102921)
sankó36 Creative Commons License 2023.07.18 0 0 102921

Egy kicsit összecsaptad a kérdést ! Azt elfelejtetted megemlíteni hogy 100 m2-ről van szó

és hogy 5 centi szigetelés már van a falon.Mellesleg az 5 centi a B 30-as téglához nem valami 

sok.

Előzmény: Kam678aro (102920)
Kam678aro Creative Commons License 2023.07.18 0 0 102920

Ide találtam. Abban kérném a segítségeteket, hogy egy kádár kockát ki lehet fűteni egy totya s-18 as kazánnal? A ház B-30 as téglából épült, felül 20cm gyapot van. 

Törölt nick Creative Commons License 2023.07.02 0 0 102919

Hivatalos erdészet, papíron 7cm-től számít vastag fának. Ahol én lakom kevés a tüzifa, sajnos ez van. Ha ezt nem fogadom el akkor marad a tüzép ami sokkal drágább. Vagy a házalók akik súlyra adják, persze ott csalnak ahol csak tudnak. 

Előzmény: carlos puyol (102918)
carlos puyol Creative Commons License 2023.07.02 0 0 102918

Jóval hamarabb elég a vékonyabb.

Nem is kaphattad volna igy.

Ugyanis a vékony akác köbméterenként jóval olcsóbb.
Ha fát veszek megnézem vagy előre lebeszélem , hogy milyen fa és ha szemét nem engedem lerakni.

Vékony akác nagyon gyorsan elfogy.

 

Előzmény: Törölt nick (102914)
t.zsolti Creative Commons License 2023.06.30 0 0 102917

Aki azt írta a gyertyánról , hogy nem jó az még nem fűtött vele.

Előzmény: ZmZ356 (102910)
Törölt nick Creative Commons License 2023.05.22 0 0 102916

Ez nem is friss vágású akác, a végei be vannak már repedezve. Súlyra nem hinném hogy túl nehéz lenne. Kicsit össze borult ahogy le lett darúzva, de szerintem a 10m3 meg van. Hétvégén össze rakom a végleges helyére, akkor majd pontosan le tudom mérni. 

Előzmény: sankó36 (102915)
sankó36 Creative Commons License 2023.05.22 0 0 102915

Én is ugyanígy jártam a hatósági tüzifával de nekem szerencsére csak 5 m2-t adtak.

A vékony és a vastag fa között nincs nagy különbség fűtőértékben de súlyban már jelentős a 

különbség. A vékony fa között több a levegő és kevesebb a fa,ezért kevesebb súly van benne.

Előzmény: Törölt nick (102914)
Törölt nick Creative Commons License 2023.05.22 0 0 102914

Üdv mindenkinek. 

Megérkezett a várva várt 10m3 akác hatósági tűzifám. De sajnos eléggé apró 7-20cm ig, a többség 13cm körül van. Legszívesebben vissza küldtem volna. Szerintetek mennyivel rosszabb ezzel kazánba fűteni, mintha 30-40cm hoztak volna? 

ZmZ356 Creative Commons License 2023.05.17 0 0 102913

Vörös tölgy az milyen tüzifa? Arról viszont nem sok mindent találok. Az erdészettől az egyik ismerősömnek olyat akartak adni, a hatósági áras tűzifa programba. 

ZmZ356 Creative Commons License 2023.05.17 0 1 102912

Jobban szeretem a hétköznapi felhasználók tanácsait, tapasztalatait. Sokszor csak sablon szövegeket raknak fel az internetes oldalakon. Nem azt mondom, hogy az nem hiteles. 

Előzmény: itya (102911)
itya Creative Commons License 2023.05.12 0 0 102911

googlizz rá a tüzifák összehasonlítására

 

Előzmény: ZmZ356 (102907)
ZmZ356 Creative Commons License 2023.04.23 0 0 102910

A gyertyánt m3 re vettem, tényleg nagyon nehéz de már szépen szárad. Egy másik fórumon olvastam egy hozzászólást, hogy a gyertyán ha teljesen kiszárad, olyan lesz mint a papír és úgy is fog égni. De hallottam olyat is, hogy a legjobb tüzifa..... majd kiderül..... Az akácot is m3 re fogom venni és rönkbe akarom betárolni. Ha majd a gyertyán elfogy, utána jönne az akác. Mivel csak a gázt pótolom ki a tüzifával, ezért több év mire az akác sorrakerül..... elvileg. 

Előzmény: sankó36 (102908)
sankó36 Creative Commons License 2023.04.23 0 0 102909

Ha rönkben akarod tárolni a fát akkor csak az akác jöhet szóba .

Előzmény: sankó36 (102908)
sankó36 Creative Commons License 2023.04.23 0 0 102908

Ha térfogatra veszed a fát a gyertyánnal jársz legjobban mert az a legnehezebb. Utána jön 

a bükk és a tölgy ,és legkönnyebb az akác. A gyertyán nyersen normálisan hasad de kiszáradva

nehezen és nem olyan tartós mint az akác. Viszont az akác jól hasad és a legtartósabb fa.

Találtam már 3 éves maradék fát gyertyánt is bükköt is de nem volt semmi bajuk száraz 

helyen tárolva.

Előzmény: ZmZ356 (102907)
ZmZ356 Creative Commons License 2023.04.23 0 0 102907

Szia, még annyi lenne a kérdésem, hogy miért a gyertyán a No1 neked? Miben más, vagy jobb mint a többi fa? 

Előzmény: lala1961 (102905)
ZmZ356 Creative Commons License 2023.04.22 0 0 102906

Jó éjt.

Előzmény: lala1961 (102905)
lala1961 Creative Commons License 2023.04.22 0 1 102905

Üdv ! Nálam a gyertyán a No1,de tartóságra nincs tapasztalatom ,mert max.2-3 évesen biztos eltüzeltem! Nem árt hozzá a hasogatógép, mert a szálak összetartják szinte a teljes átvágásig fejszézésnél !:-) Jóéjccakát !

Előzmény: ZmZ356 (102904)
ZmZ356 Creative Commons License 2023.04.22 0 0 102904

Tölgyet sajnos nem tudok, pedig arról olvastam hogy a legjobb a parazsa. Decemberben sikerült gyertyánt vennem, de még azzal sincs tapasztalatom. Gyertyánnal van tapasztalatod?  Vizesen nincs baj a hasítással, de hogy milyen fűteni...

Előzmény: lala1961 (102903)
lala1961 Creative Commons License 2023.04.22 0 0 102903

Üdv ! Ha azt "gondoltad"venni ,akkor szerintem vedd nyugodtan ,ha megfelelő a tárolása sokáig nem lesz vele baj ,az akáccal meg sokáig+-ig !:-)

 

 -https://www.bakonytuzifa.hu/a-fa-betegsegei/

Előzmény: ZmZ356 (102902)
ZmZ356 Creative Commons License 2023.04.22 0 0 102902

A tölgyet gondoltam volna,hogy hasonló mint az akác.

Előzmény: lala1961 (102901)
lala1961 Creative Commons License 2023.04.22 -1 0 102901

Üdv ! Kőrisem pl. nekem sem volt ,a többi keményfa kb egyformán "tartós", ebből lóg felelé  ki az akác !:-)

Előzmény: ZmZ356 (102900)
ZmZ356 Creative Commons License 2023.04.22 -1 0 102900

Köszi, akkor várok az akácra :)

Gyertyán, bükk esetleg kőris meddig tárolható be szerinted?

A tölgy bírja addig mint az akác a hosszú tárolást?

Bocsi a sok értetlenkedést de nem igazán vagyok jártas a tűzifa témában.

 

Előzmény: lala1961 (102899)
lala1961 Creative Commons License 2023.04.22 -2 0 102899

Üdv ! Betárolásra/tartaléknak az akác a legtartósabb, és a legkevésbé eszik a bogarak(szú) !:-)

Előzmény: ZmZ356 (102898)
ZmZ356 Creative Commons License 2023.04.22 0 0 102898

Üdv nektek.

A segítségeteket kérném.

 

Két héten belül tudnának nekem, bükk vagy gyertyán tűzifát hozni. Vagy lenne még akác, de arra lehet legalább két hónapot kell várni.

Ezeket a fákat vész tartaléknak szeretném betárazni.

Szerintetek melyik lehetőséget, fatípust válasszam?

joco81 Creative Commons License 2023.04.12 0 1 102897

"Hali egy Viadrus 50kw kazánban ha nincs tüz rakva és a viz kb 20-25 fokos akkor a nyomás kb 0, 2 vagy 0,3 van ez elég vagy engedjek eá vizet? Üzemi hőfokon kb 70-80 foknál 1,3-1,8 közt van."


Tételezzük fel, hogy a tartály megfelelő méretű és a "lufi" nincs kilyukadva benne.

Először a leszerelt tartály P0 előfeszítését (nyomását) kell beállítani.

P0=Pst+0,3 bar

Pst =  a rendszer legmagasabb pontja és a kiegyenlítő közötti függőleges távolság, méterben x 0,1bar
+0,3 bar : a gázkiválás elkerülése miatt kell

PL.:
A rendszer magasság legyen 4m
P0=(4*0,1bar)+0,3bar=0,7bar
A leszerelt tartályt 0,7bar-ra kell felfújni 4m rendszer magasságnál

A felszerelt tartálynál ez esetben a kezdeti nyomás (Pa) (hideg rendszernél):

Pa= P0+ 0,3 bar
Pl.: 0,7 + 0,3 =1bar

Hideg rendszernél 1bar-t kell mutatni a pontos nyomásmérő órának.

Jól méretezett zárt kiegyenlítőnél a forrás előtti pillanatban max 2 bar lehet a nyomás.

Előzmény: Zsigu Hawer (102884)
BaGira-79 Creative Commons License 2023.04.11 0 0 102896

Jó, akkor feladom. Kérem törölni az eddigi hozzászólásaimat!

Visszatérhettek az eredetihez: úgy jó, ha üzem közben 1-2 bar különbség is előfordul.

 

Előzmény: nagykunsági (102895)
nagykunsági Creative Commons License 2023.04.10 0 2 102895

Ez nem lényeg, ez hülyeség. 

Már a múködési elvéből is látszik, nem fogja fixen tartani a nyomást. Nem ez a dolga. 

Előzmény: BaGira-79 (102891)
Törölt nick Creative Commons License 2023.04.10 0 3 102894

Egy zárt rendszerben egy zárt tágulási tartály csak akkor tudná fix értéken tartani a nyomást, ha végtelen méretű lenne, vagy ahhoz közelíteni8a  vízrendszerben található folyadék térfogatához képest. . A működéséből adódóan nem tud egy alap tágulási fixen tartani nyomást, ahhoz komolyabb eszközök is kellenek. Van ilyen megoldás is, de az egy összetettebb és drágább rendszer.

Egy adott tartományban tudja tartani - megfelelő méretezés mellett.

Előzmény: BaGira-79 (102891)
BaGira-79 Creative Commons License 2023.04.10 -1 0 102893

Egy nyitott rendszeren nem szokás nyomást mérni. 😀 Zárton viszont kutyakötelesség, hogy membrános legyen. 

Mindegy. Volt nekem is (sajnos) nagyon elhanyagolt fűtésem, de azon sem ingadozott annyira a nyomás.

Előzmény: rézműves1 (102892)
rézműves1 Creative Commons License 2023.04.10 0 2 102892

Bocs, de ez csak akkor van így, ha gyári (membrános) kiegyenlítő tartályról van szó...ha csak egy sima bolyler, vagy hordó ez a tartály, akkor csak a "dilatációs" feladatot látja el, de az is jó, csak akkor a padlásra kell feltenni...:):)

Előzmény: BaGira-79 (102891)
BaGira-79 Creative Commons License 2023.04.10 -4 0 102891

Köszönöm szépen!

 

A lényeget nem tetted hozzá, bármennyire is következik ebből, a tágulási tartály - ha megfelelően működik - fixen tartja a nyomást.

Előzmény: rézműves1 (102890)
rézműves1 Creative Commons License 2023.04.10 0 0 102890

..."Akkor szerinted a kiegyenlítő tartály mit csinál?"...

 

Magyarul, az egész rendszer, a radiátorok, a kazán, esetleg a puffer-tartály tele van vízzel...ez a rengeteg víz, ha felmelegszik kitágul...egyszerű fizika. A "kiegyenlítő tartályba", ahogy a neve is mutatja, megy át a felesleg, mert a víz (mint általában a folyadékok) összenyomhatatlan...ha lehűl, szépen visszamegy a rendszerbe...

Előzmény: BaGira-79 (102887)
Törölt nick Creative Commons License 2023.04.08 -1 1 102889

ami kilovi a dugot az a biztonsagi szelep.

 

 

A tagulasi tartaly oka es celja pedig az, hogy az eltero homersekleten eltero terfogatu folyadekot engedje tagul i es osszemenni. Azaz magasabb homersekleten a folyadek nagyobb terfogatot foglal el, ezt a tagulasi tartaly biztositja mind zart mind nyitott rendszer eseten.

Előzmény: Zsigu Hawer (102888)
Zsigu Hawer Creative Commons License 2023.04.08 -2 0 102888

Az ha gebasz van pl fő aviz nyilván nagyon nő a nyomás is s akkor lép acióba :D kilövi a dugót.

Előzmény: BaGira-79 (102887)
BaGira-79 Creative Commons License 2023.04.08 -1 0 102887

Akkor szerinted a kiegyenlítő tartály mit csinál?..🤔 

Előzmény: Zsigu Hawer (102886)
Zsigu Hawer Creative Commons License 2023.04.08 -1 0 102886

Hát nagyon nem! Ha nő a hő nő a nyomás is nem?!  

Előzmény: BaGira-79 (102885)
BaGira-79 Creative Commons License 2023.04.08 -1 0 102885

Nem az a kiegyenlítő tartály lényege, hogy a hőmérséklettől függően állandóan tartsa a nyomást? Ott valami nem stimmel.

Előzmény: Zsigu Hawer (102884)
Zsigu Hawer Creative Commons License 2023.04.08 0 0 102884

Hali egy Viadrus 50kw kazánban ha nincs tüz rakva és a viz kb 20-25 fokos akkor a nyomás kb 0, 2 vagy 0,3 van ez elég vagy engedjek eá vizet? Üzemi hőfokon kb 70-80 foknál 1,3-1,8 közt van.

joco81 Creative Commons License 2023.04.05 0 0 102883

Köszi, de egy húszasért odaadta, így már megvan a 200l-es tároló.
(itt a közelben amit eladnak az mindig drága, ami messzebb van ott meg a szállítás probléma)

Előzmény: nemkezd (102878)
sankó36 Creative Commons License 2023.04.05 0 0 102882

Szénre szenet úgy tudsz pakolni hogy a parazsat benyomod hátra és elől a tisztán maradt rostélyra

pakolod a szenet.Úgy rendezed a szenet hogy oldalt érintkezzen a parázzsal és oldalról terjedjen

tovább a tűz.Hasonlóan tisztán fog égni mint felső begyújtáskor. Ezt is ki kell tapasztalni mint a többit.

Előzmény: Babosp56 (102881)
Babosp56 Creative Commons License 2023.04.05 0 0 102881

Köszi

smith Creative Commons License 2023.04.04 0 2 102880

Szenet bepakolod a kazánba. A mennyiséget tekintve nincs királyi út, ki kell tapasztalni az adott kazánra. A régiek úgy csinálták, hogy este 9-kor külső hőmérő, az alapján a másnapi rakodást meg lehet saccolni.
Tetejére gyújtós, elgyújtod, ha már ég a szén, belövöd a levegő mennyiségét. Ezt megint ki kell tapasztalni a kazán és a hőleadók egyensúlyát illetően, olyan 60 fokos előremenőt célozva.
Ha egy mód van rá, szénre NEM pakolunk RÁ, mert abból lefulladás, füstölés és kormolás van. Nem fognak szeretni a szomszédok.
Leégett, lesalakolsz, és vissza a startvonalra...

Előzmény: Babosp56 (102879)
Babosp56 Creative Commons License 2023.04.04 0 0 102879

Üfv . Feket és barna kőszénnel hogy érdemes begyújtani és tenni rá , ne füstöljön ki s világból , és ne menjen ki a kéményen a hő ?

hogy 

nemkezd Creative Commons License 2023.03.29 0 0 102878

Erre a célra jó lehet egy kiselejtezett villanybojler is.
"kukázz" egy 120-200 literes bojlert. Ha nem enged (szivárog) nyert ügyed van.
A 25 éves Hajdú bojlerekben még van anyag , a "tű" lyukak behegeszthetők, miután lebontod a szigetelést róla.
Gyakorlatilag nyomás nincs rajta , addig jó lesz amíg kigondolod a végleges megoldást, (nekem kerti hidrofór tartályként működik egy 120 literes évek óta, 3-4 atm. nyomáson.)

Előzmény: joco81 (102858)
t.zsolti Creative Commons License 2023.03.29 0 0 102877

ok.

Előzmény: nixon70 (102876)
nixon70 Creative Commons License 2023.03.29 0 0 102876

A tiéd.

Amiről szó van , az nyitott.

Előzmény: t.zsolti (102875)
t.zsolti Creative Commons License 2023.03.28 0 0 102875

Zárt.

Előzmény: nixon70 (102874)
nixon70 Creative Commons License 2023.03.28 0 0 102874

Nyitott a rendszer......

Előzmény: t.zsolti (102872)
rézműves1 Creative Commons License 2023.03.28 -1 0 102873

Akkor semmi gond...ha még élek 15-évet, avval kiegyezek...:):)

Előzmény: östermelő (102871)
t.zsolti Creative Commons License 2023.03.28 0 0 102872

Akkor ujra. Nekem 1000l-es a pufi, a kazán és a rendszer kb 150. Ezen van 2db zárt tágulási. 1 80-as és egy 50-es. A nyomás hidegen kb 0.9-1bar felfűtve a pufi 90-re , a nyomás 2.3 körül. A 2,5-ös biztonsági jó minnősségű legyen mert könnyen lefújhat.

Előzmény: sankó36 (102867)
östermelő Creative Commons License 2023.03.28 -1 0 102871

Bátyámnál kb 15 éve műanyag 100-as hordó van,eddig semmi probléma.

Előzmény: rézműves1 (102869)
smith Creative Commons License 2023.03.28 0 0 102870

A hordó jó eséllyel polietilén, az e célra gyártott műanyag tágulásik pedig polipropilén. Vajon miért?

Előzmény: rézműves1 (102869)
rézműves1 Creative Commons License 2023.03.28 0 0 102869

Jut eszembe, oda (a padlásra...) műanyag hordó is jó, igaz?

Előzmény: sankó36 (102867)
rézműves1 Creative Commons License 2023.03.28 0 0 102868

Köszi, akkor ilyet nézek...

Előzmény: sankó36 (102867)
sankó36 Creative Commons License 2023.03.28 0 1 102867

Korábban elhangzott a 7%-os arány ami azt jelenti hogy az 500 liternek a 7%-a 35 l.

De mivel a rendszernek is van víztartalma én minimum 50 litert javasolnék.

Előzmény: rézműves1 (102866)
rézműves1 Creative Commons License 2023.03.27 0 0 102866

Az enyém nyitott rendszer és a nyáron szeretném kiegészíteni egy pufferrel, de csak egy 500-as fér be. Ahhoz hány literes tartály kell?

Előzmény: sankó36 (102865)
sankó36 Creative Commons License 2023.03.24 0 0 102865

"23. szezonnál jár a kazán"

Azzal már én sem kísérleteznék !

Előzmény: joco81 (102864)
joco81 Creative Commons License 2023.03.24 0 0 102864

23. szezonnál jár a kazán.
Zárt rendszernél lehet nem bírná.
Fél misi egy normális kazán, azt most kihagynám.

Előzmény: sankó36 (102861)
sankó36 Creative Commons License 2023.03.24 0 0 102863

Bocs ! most látom hogy nem kiegyenlítő tartály.

Előzmény: sankó36 (102861)
lala1961 Creative Commons License 2023.03.24 0 1 102862

Üdv ! Persze tökéletes(azzal főzni, ami van ) ,meg bőven megfelel méretileg ! :-)

Előzmény: joco81 (102860)
sankó36 Creative Commons License 2023.03.24 0 0 102861

Ha már egyszer veszel 1 spéci kiegyenlítő tartályt azt kár átalakítani nyitottra. Ha zárt lenne nem is 

kellene felvinni a padlásra. 

Mi a baj,a kazán nem bírja a zárt rendszert?

Előzmény: joco81 (102858)
joco81 Creative Commons License 2023.03.24 0 0 102860

Köszi

Kis átalakítással jó lehet tágulási tartálynak a 200l-es indirekt tároló?
Szigetelése van, bár picit lehet, hogy még tennék rá.
Méret elég lehet?
1400l * 7% ~ 98l

Az IBC nálam nem opció, mert nem fér fel a padlás feljárón.

 

Előzmény: nagykunsági (102859)
nagykunsági Creative Commons License 2023.03.24 -1 0 102859

Elég.

 

Ismerősnek egy IBC tartály a kiegyenlítő :) Mondjuk neki a puffer is 3500 liter.

 

1000 liter alatt nem puffer csak kiegyenlítő tartály :) Amit beraktál az valszeg egy 1 hőcserélős indirekt tároló. 

Előzmény: joco81 (102858)
joco81 Creative Commons License 2023.03.24 0 0 102858

Egy kis segítség kellene...

A meglévő fűtési rendszeremet kiegészítem egy ~1400l-es pufferral.
Kazán 30kw-os Totya utánzat, nyitott rendszerben.
Jelenleg egy 50l-es hordó a kiegyenlítő.
Érdemes megvennem egy 200l-es puffert és átalakítani nyitott kiegyenlítőnek. (30000Ft.ért meg tudnám venni)
Elég lenne?
(A ház 100m2, 6 fűtött helyiség, 6 lemez radiátor, a víztérfogatot még nem tudom)

Ezt alakítanám át kiegyenlítőnek:

Törölt nick Creative Commons License 2023.03.19 0 0 102857

Lehet félreérthető voltam,a  termelt max 6kW környéke, a felvett az max 2kW.

Ez egy Ariston hybrid rendszer - egész pontosan Ariston Genius One hybrid , és nem mai, 2015-ös telepítés és gyártás, szóval még jóval rosszabb COP értékekkel. Ennek az elődje,  már, nyilván sokkal jobb paraméterekkel bírnak
https://www.nimbushoszivattyu.hu/ariston/hibrid/genus-one-hybrid-net

Ami van az a 3300591, hirtelen ezt találtam
https://gimli.freetls.fastly.net/tavolla/Products/Attachments/12694/ariston-nimbus-hybrid-scheda-tecnica.pdf

 

Ez egy kombinált gázkazán - hőszivattyú - napkollektor - puffer rendszer, de asszem a napkollektor nem a sajátja, ha jól emlékszem.

Előzmény: kiggyo (102856)
kiggyo Creative Commons License 2023.03.19 0 0 102856

Nem olyan kicsi az a 6kW, nálam 5kW-ot tud -15-ben és 160m2 a ház. Simán vitte -18-ban is.

Előzmény: Törölt nick (102855)
Törölt nick Creative Commons License 2023.03.19 0 0 102855

Van ismerős, aki nem használ H tarifát és van napelem, napkollektor hőszivattyú gázkazán kombó. Egy adott gyártó komplett rendszere működik nála (gázkazán + hőszivattyú + hmv kombó, amik egymással is kommunikálnak), de a hőszipka elég kicsi, csúcsban van 6kW körül. De így is tervezte, hogy (amíg szaldó van) a szaldó elejéig használja a hőszipkát. Kb pont úgy adja ki nála a matek hogy amikor már amúgy is kevés lenen a hőszipka fűtésre, akkor kb a szaldó is nullázódik minimális plusz minusz lengésekkel anyagilag.

 

És ami a lényeg, a hőszipkához nagyon jó áron jutott, 700ezer környékén, így a beruházási költsége is jóval kisebb volt. Szerintem elég jól kitalált rendszer jut is marad is elven, kisebb beruházás, de ugyanakkor nyilván kisebb használat is. Évente kb 2 hónapot nem tudja használni a hőszivattyút, minden máskor igen.

Mondjuk most a szaldo/napelem tarifa kérdés nem tudjuk még mit hoz, és mennyire fogja átírni a fenti dolgot.

Előzmény: kiggyo (102853)
kiggyo Creative Commons License 2023.03.19 0 1 102854

"Ez a matek azért kicsit sántít :)"

 

Mi sántít benne? 

 

Elég régi hőszivattyúm van, 3 alatti COP-val.

 

23Ft 1kWh áram, ha 2.3 a COP akkor 1kWh áramból 2.3kWh hőenergia leaz, az pont 10Ft/kwh, de ennél azért jobb a helyzet, olyan 8Ft körül vagyok ha jól rémlik.

Előzmény: nagykunsági (102850)
kiggyo Creative Commons License 2023.03.19 0 0 102853

Nem, a napelemet nem kevertem bele. A H tarifát nincs is értelme kiváltani napelemmel szerintem. 

 

A nappali fogyasztást csökkentem vele csak. 

Előzmény: Törölt nick (102851)
Törölt nick Creative Commons License 2023.03.18 0 0 102852

Ez vili, de hogy miért kérdeztem, lásd előző hozzászólásom.

Előzmény: nagykunsági (102849)
Törölt nick Creative Commons License 2023.03.18 0 0 102851

Ok, köszi.

 

Csak mert tudom, van napelemed, és nem volt egyértelmű, hogy azzal vagy anélkül értetted-e.

Előzmény: kiggyo (102848)
nagykunsági Creative Commons License 2023.03.18 0 0 102850

Ez a matek azért kicsit sántít :)

Előzmény: kiggyo (102848)
nagykunsági Creative Commons License 2023.03.18 0 0 102849

Ha hőszivattyú akkor "H" tarifa. 

 

Azzal kb 96 ezer Ft

 

Persze lehet napelemmel 10 évig ingyen is, csak ki kell fizetni a fűtési költséget 20 évre előre 1 összegben :)

Előzmény: Törölt nick (102847)
kiggyo Creative Commons License 2023.03.18 0 0 102848

H tarifa, 23 Ft/kWh. Abból lesz kb 8-10Ft/kWh árú hőenergia.

 

Előzmény: Törölt nick (102847)
Törölt nick Creative Commons License 2023.03.18 0 0 102847

"Na ez most hőszivattyúval nincs 100eFt..."

Napelemmel vagy anélkül "tisztán" a felvett és elfogyasztott energiát nézve a hőszivattyú által?

Előzmény: kiggyo (102844)
t.zsolti Creative Commons License 2023.03.18 0 0 102846

erdészet? 

A markolóval rakot fa azt hívják " ömlesztett köbm-nek , 0.56köbm

Előzmény: ZmZ356 (102841)
östermelő Creative Commons License 2023.03.18 0 0 102845

Én eddig villanykazánnal fűtöttem,kb a fűtésre egy évben 7000kwh ment el vezéreltből.Ez most a drágábbik vezérelttel jó 400.000 ft lenne ami különösebben nem is zavar mivel cserébe bolond biztos.Van hozzá méretezett napelem 95% támogatott,de én nem "használom ki" a lehetőséget hogy nappali áramról fűtsek amíg szaldó van.Gáz nem opció illetve drága lenne összeségében mire működne,hőszivattyú meg vagy 3 misi letelepítve de 100.000 körül lenne a számla. Csak nincs ingerem arrra,hogy ha kiír egy hibakódot akkor ha szerelő kell hozzá az szívás.

Tüzifa az van elég saját,el is adhatnám és belepótolna a számlába. De inkább ezt választottam,aránylag megbízható-ha kell elmegy szünetmentesről sokáig-és szeretek tüzelni. Ráadásul enyhén fűtött lett a garázs is. A vegyes utólagos beépítése kb 2 misiben fog megállni,egyedül a szünetmentes hiányzik még. Mivel a szerelő kedvence nem kapható-mind Ukrajná-ba ment,jó helyen van ott nagyobb szükség van rá.

 

Ha úgy kellene venni a fát akkor tuti nem lenne vegyes kazán.Még akkor se ha kamion tételben venném átbaszás nélkül a fát.Akkor minden előfordulható problémáját felvállalva hőszivattyú lenne és tartaléknak fűtő patron.

Előzmény: kiggyo (102844)
kiggyo Creative Commons License 2023.03.18 0 0 102844

Én román csertölgyet vettem, erdei m3-ben. Azt etettem a bálás kazánnal 2 év fedett pihentetés után, 3000 literes pufferrel.

 

Egy szezon 200eFt körül állt meg, fűtés+HMV. Ebből lett 10-12e kWh hőenergia a házban (mértem mindent). 

 

Na ez most hőszivattyúval nincs 100eFt...

 

De gázzal is 120eFt körül lenne jelen árakon.

 

Ezért hagytam rá a fatüzelést.

 

 

Előzmény: ZmZ356 (102841)
Törölt nick Creative Commons License 2023.03.18 0 0 102843

A hatásfokot meg a mérést ez amit leírtál nem nagyon befolyásolja, max a fa vásárlásának valódi árát :-(.

 

Mondjuk meg lehet venni méterben is és otthon feldolgozni, csak az ugyebár idő energia, fűrész stb. Az viszont annyi lesz amennyi, ott nem nagyon tudnak csalni.

Előzmény: ZmZ356 (102841)
rézműves1 Creative Commons License 2023.03.18 0 0 102842

Köszi...sejtettem, de nem voltam biztos benne....

Előzmény: sankó36 (102839)
ZmZ356 Creative Commons License 2023.03.18 0 0 102841

Pláne ha még át is vágnak vele. Amerre én lakom nehéz m3-re fát venni, szinte csak q-ra van. Vagy kitaláltak olyat, hogy m3-re adják, de fel van kuglizava, és markolóval rakják. Egy markoló kanál egy m3. Tüzépen nagyon drága, ott is csak súlya lehet venni, meg a mérleggel is lehet trükközni. A házalók meg ott vernek át ahol tudnak, millió trükkök vannak. 

Előzmény: kiggyo (102840)
kiggyo Creative Commons License 2023.03.18 0 0 102840

Én is anno méregettem hőmennyiségmérővel, mondjuk az a puffer utáni, tehát a házba bemenő energia volt, tehát a puffer, kazán és a közte lévő 25m szigetelt cső vesztesége is benne volt.

 

50% körülre jött ki, majdnem mindegy hogy gyorsan vagy lassan égetve. 

Bálás kazán, száraz csertölgy rönkfa, füstgázhőmérés, miegymás.

 

Sajnos ez ilyen, nagy csodák nincsenek. Ha veszed a fát hivatalosan akkor nem igazán éri meg fával fűteni 

Előzmény: kormi07 (102835)
sankó36 Creative Commons License 2023.03.18 0 0 102839

Ezek a PV 30-as méretei ami 27 kw-os.

Előzmény: rézműves1 (102837)
t.zsolti Creative Commons License 2023.03.17 0 0 102838
rézműves1 Creative Commons License 2023.03.17 0 0 102837

Szia...segíts már légyszives. Az enyém is egy régebbi Celsius, de nem tudom, hogy mekkora.

A méretei: magasság 1100mm; szélesség 485mm; mélység (hátrafelé) 550mm...ez hány kilóvattos lehet? Három ferde táska van benne, egymáshoz képest eltolva.

Előzmény: östermelő (102833)
t.zsolti Creative Commons License 2023.03.15 0 0 102836

A lignóra sem jött ki több.

A vegyesek ennyit tudnak. Szerintem.

Előzmény: kormi07 (102835)
kormi07 Creative Commons License 2023.03.14 0 0 102835

Sokat számolgattunk itt ilyesmit valamikor.

1000 liter víz 40 fok emelkedés 47kWh.

25 kg juharfa 102kWh.

Veszteségekkel együtt 50-55%ra saccolom a kazánhatásfokot.

Celsius kazán az ennyit tud, nem sokkal lesz jobb tuninggal se.

Előzmény: östermelő (102833)
lala1961 Creative Commons License 2023.03.14 0 0 102834

Üdv ! Számolgatás nékül annyit hozzátennék ,hogy a puffer 90+ c fokosan van felfűtve ,amit célszeű is betartani ,mert minden meleg(kazán ,csövek stb.) ,és persze a felhasználási idő is jóval hosszabb a több betárolt hőmennyiség miatt !:-) Persze Vta kell bele ,hogy a radiátorok ne 90+ vizet kapjanak ! Én a lakás felé 50-55 c fokos vizet küldök Vta -n keresztül !

Előzmény: östermelő (102833)
östermelő Creative Commons License 2023.03.13 0 0 102833

Ma játszottam kicsit.

Celzius 27 kW-os kazán 1000-es puffer. A puffer felső hőmérő 25  alsó 20 fok. A kazántól 30 méterre van a puffer. A melegvíz föld alatt közepesen szigetelt csőben megy.

Kimértem 30 kg teljesen száraz juhar fát és begyújtottam,közben a házban ki volt kapcsolva a fűtés.

Amikor felmelegszik a kazán az alsó szellőzőt pici rést hagyva el szoktam zárni és a kazán ajtón levő lyukon kapja a több levegőt. Így kb közép teljesítményen szokott menni szépen kicsi lánggal izzik -ég a fa.  Háromszor raktam rá (egyszerre nem sokat ),25 kg fa ment el és így a felső hőmérő 70 az alsó 60 fokra állt be. A földben levő csöveknél tuti van valamennyi veszteség.

Nem tudom ez mennyire jó vagy rossz csak érdekesség.

rézműves1 Creative Commons License 2023.03.13 0 0 102832

Nem igazán...így is elég zsúfolt sajnos.

Előzmény: t.zsolti (102831)
t.zsolti Creative Commons License 2023.03.13 0 0 102831

És több 500L-es? sem fér el? 

 

Előzmény: rézműves1 (102829)
t.zsolti Creative Commons License 2023.03.13 0 0 102830

1000L

Előzmény: sankó36 (102824)
rézműves1 Creative Commons License 2023.03.13 0 0 102829

..."Százszor le volt már írva. Lakás hőigényhez puffer, pufferhez kazán, kazánhoz kémény"... 

 

Ez lehet, hogy így van és ez a frankó sorrend, de ha kész házat veszel, akkor jönnek a alább említett "kompromisszumok"...ha most építenék, persze én is sok mindent másképpen csinálnék.

Egy több, mint 25-éve épült házban, (amit 10-éve vettünk) és ami azért egész jól megvolt építve, azt néztük, egyebek között, hogy a központi fűtés jól meg legyen csinálva. A kazán pedig, ami benne volt, egy 25-vagy 27KW-os, CELSIUS vegyes lemezkazán, 3-ferde hőcserélő táskával, jól kifűtse...

Azt rögtön tudtuk, hogy az első a szigetelés lesz, amit meg kell csinálni. Első fával végigtüzelt év után jött a Ferroli pelletégő beépítés, de most már az asszony is nyugdíjas és sokat vagyunk itthon, jó lenne az egyenletes meleg. Sajnos a drága pellettel ez nem igazán gazdaságos, így kell a pufferos rásegítés, amit viszont csak a "nekem olcsó" fatüzeléssel tudok megvalósítani...(A két klíma, amit pár éve berakattunk) rásegítésre jó lett volna, de nem evvel az új emelt tarifával...

És akkor itt jön be a kompromisszum , mert hiába tudom, hogy nagyobb pufi jobb lenne, de nincs elég helyem, max egy 500-lityiset tudok lent elhelyezni. Azért bízom abban, hogy ha jól össze lesz rakva a rendszer, akkor az 500-liter is elég lesz arra, hogy a durva "hőkilengéseket" kisimítsa...

Bízom is a segítségetekben, hogy mik azok a feltétlen szükséges cuccok, amik a pufferon kívül kellenek majd, mert lassan elkezdem összeszedni...:)

Előzmény: nagykunsági (102828)
nagykunsági Creative Commons License 2023.03.13 0 1 102828

Nagyon leragadsz apró dolgokon, rugózol olyanon amin nem kellene. 

 

Arról volt szó, hogy kell méretezni.

 

Százszor le volt már írva. Lakás hőigényhez puffer, pufferhez kazán, kazánhoz kémény. 

 

Erre jössz, hogy kivétel erősíti a szabályt. Arról én nem tehetek hogy a többség kompromisszumot köt. Én nem. 

 

Puffer 1200 liter, kazán 45kW.

 1 megrakással felfűti.

 

Nem 1 óra alatt!!!!!!!!!!

 

Itt nem csak a teljesítmény számít, 2 darab 45kW-os kazánnak sem egyforma a tűztere, az egyikbe több fér a másikba kevesebb. 

 

Most rohadt jól dolgozik a rendszer, az egész vegyes fűtési rendszeren van 1 azaz 1 db radiátor :)

Előzmény: lala1961 (102826)
nemkezd Creative Commons License 2023.03.13 -1 0 102827

Nyugodjon le mindenki.
Felfűtési idő és hatásfok, ezek egymás ellen dolgoznak.
Optimális hatásfokon működő kazán (hagyományos) nem csúcson jár!
Ezért a puffer feltöltése több időbe telik, mintha csúcsra járatnád.
Egy s33-as Totya normál üzemben, egy 750-es puffert, ha más hőelvétel nincs, 4 és fél óra alatt tol fel 70 fokra.
A vásárlás előtt álló Olvtársnak javasolnák Mondjuk egy s33-ast vagy ezzel egyenértékű más tipust.
Nagykunsági Olvtársnak (ha azóta nem cserélte ki) egy 45-50 KW-os kazán gyártja a meleget . ha jól emlékezem.
Vita alapnak: nálam a puffer tényleg pufferként működik.
Begyujtás után tolja a lakás és a puffer felé is. Hét -nyolc óra elteltével beáll a rendszer 65-70 fokra, ez egy talicska fa (35-40 kg).
Hogy ez jó vagy nem, valamint miért annyi az annyi, ezt rátok bízom.

lala1961 Creative Commons License 2023.03.13 0 0 102826

Üdv ! Ha jól emlékszem 1200-1300 l közötti(de lehet megírja a tutit !:D) Ha nincs kihűlve a 45 kw -os kazánja persze valamennyire felfűti ,de itt nem 20-ról 90 c fokra kell gondolni persze ,55% hatásfokkal !:-)

Előzmény: sankó36 (102824)
lala1961 Creative Commons License 2023.03.13 0 0 102825

Üdv ! Igen ,gondoltam hogy Nálad van a "kivétel erősíti a szabályt" !:-)

 

 

  -De aki nem hiszi járjon utána ...(de hogyan) !:D

Előzmény: nagykunsági (102823)
sankó36 Creative Commons License 2023.03.13 0 0 102824

Hány literes a puffered ?

Előzmény: t.zsolti (102820)
nagykunsági Creative Commons License 2023.03.12 0 0 102823

Pl nekem. 

Előzmény: lala1961 (102819)
lala1961 Creative Commons License 2023.03.12 0 0 102822

Üdv ! Jogos ,tényleg visszaolvasva nincs még kazánja ! Reméljük ha már vegyes fűtésre adja a fejét ,akkor annak meg a legfontosabb része a megfelelő méretű kémény már megvan ! Hát ha még maradunk a kazánnál ,akkor tényleg átgondolandó ,hogy az általa említettnél azért nagyobb jobb lenne !:-)

Előzmény: sankó36 (102821)
sankó36 Creative Commons License 2023.03.12 0 1 102821

Valamit félre értettél,nincs még "meglévő" kazán. A kolléga még csak most akarja eldönteni mekkora 

kazánt vegyen. A 18-as Totya kényelmesen kifűti a szóban forgó házat de túl sok tartalék nincs benne.750-es pufferhez 1-2 számmal nagyobb kazánt vennék.

Előzmény: lala1961 (102819)
t.zsolti Creative Commons License 2023.03.12 0 1 102820

Nekem a 25-ös lignó kb 4 óra alatt fűti fel a puffert 20-ról 90 re. Kb20-30percenként kell  rárakni . Ezzel kalkuláljon aki kazán/pufferes fűtésben gondolkozik.

Előzmény: lala1961 (102819)
lala1961 Creative Commons License 2023.03.12 0 0 102819

Üdv ! Linkeld be (nincs bemásolva a múltkori h.sz) azokat a h.sz.-et akiknek akkora kazánjuk van amivel egyszerre felfűtik a puffertartályukat !:-) Persze értem Én hogy jobb lenne egy nagyobb kazán ,de egy 750 l -s pufinál (ekkora fér be) nem tartom szükségesnek a meglévő kazán cseréjét "jópénzért" !:-)

Előzmény: nagykunsági (102818)
nagykunsági Creative Commons License 2023.03.12 0 0 102818

A kazánt a pufferhez kell méretezni, nem a lakáshoz. A lakáshoz a puffert kell méretezni. 

 

Tehát az az ideális ha a kazán 1 megrakással felfűti a puffert. 

Még a 28-as Totya sem lesz nagy a pufferhez. 

Előzmény: pitibi (102810)
t.zsolti Creative Commons License 2023.03.11 0 0 102817

Akkor próbáltál már bármilyen méretekkel ellátott rajzot kérni a celsius-tól. Nem fognak egy betűt sem küldeni.

Előzmény: Cleaning Cloths (102802)
t.zsolti Creative Commons License 2023.03.11 0 0 102816

Csak nem javasolt puffer nélkül, mert 50% teljesítmény alatt nem fog jól égni. 

Előzmény: nagykunsági (102806)
rézműves1 Creative Commons License 2023.03.11 0 1 102815

Na Te aztán adtál a jó szigetelésnek...:):)...már én is sajnálom, hogy nem raktunk a falra legalább 15-centit, nem lett volna sokkal több akkor. Az építész ismerősöm is azt mondta, hogy a födémre legalább 30-centi kell, mert a meleg ugye mindig felfelé száll.

Elhatároztam, hogy 72-évesen ezt a "kényelmi" projektet még a nyáron megcsinálom és így azért egy kicsit konfortosabb is lesz, meg talán kevésbé macerás...nem beszélve, hogy az ingyen fával magamnak csinálom a "rezsicsökkentést", ha már az állam leszar bennünket...

Előzmény: östermelő (102814)
östermelő Creative Commons License 2023.03.10 0 0 102814

Kb 103-105 m2-es felújított ház. Falon 20 födémen 40-50  padló alatt 20 cm-es szigetelés,padlófűtés 23.5-24 fok folyamatosan.

Így nekem mínuszban is elég max 70 fokra felfűteni akkor elég minden nap felfűteni. Elvileg neked reggelig elégnek kellene lenni az 500l-er melegvíznek estétől-reggelig. Mivel én padlóval fűtök én vissza tudom hűteni 30 fokig a vizet,radiátorral gondolom 40 foknál még van fűtés.

Ha éppen megy a fűtés mikor tüzelek akkor se kell intenzíven fűteni,hogy a puffer is töltődjön.Hozzá teszem én igazi száraz fával tüzelek,legalább 4-5 éve tető alatt van. Füst csak begyújtáskor van,utána nem is látszik,hogy fűtök. Amikor felmelegedett a kazán akkor alól elzárom a szellőzőt csak pici levegőt kap,a tűztér ajtaján levő szabályzó bizbasz pedig teljesen nyitva.

Volt gondolatban,hogy mérem kg-ra mennyi fa megy el,de lusta vagyok rá.

Előzmény: rézműves1 (102813)
rézműves1 Creative Commons License 2023.03.10 0 0 102813

Örülök, hogy feljött ez a "puffer" téma...nekem is 27KW-os Celsiusom van (ebbe gyógyítottan be  a SUN-P7-est), de amióta ilyen rohadt drága lett a pellet, egyre többet tüzelek ("ingyen-fával")...:)

Viszont egyenletes meleget, (fatüzeléssel) csak pufferrel lehet legolcsóbban, nagyjából csinálni. Nekünk 10-centis nikecell szigetelés van körben a 30-as falon, a padlásra 20-centi puhát terítettem...

Kétszer 40-négyzetméter lakószint van egymás fölött, alatta szuterén a kazánházzal, úgyhogy elég jó a "tömegaránya" a háznak...de az alsó szint elég zsúfolt (műhely, stb. Így viszont sajnos csak egy

kb. 500-as puffert tudok valahogy beszuszakolni, ami még talán befér a régi fatároló ajtaján, pedig egy 7-800-literes, vagy egy ezres biztosan jobb lenne nem?...

És akkor ha jól gondolom, az 500-litert, intenzív tüzeléssel tele tudom "pakolni"...

Én is főleg puhafával (szürke nyár, némi fenyő) fűtök...Te hány fokra nyomatod fel?...85-90-fok az reális?...evvel vajon meddig bírnák a radiátorok?, főleg ha éjszaka lejjebb veszem?...

Arra is gondoltam, hogy a puffer felfűtése után ugyanúgy visszateszem a pelletfejet, (ahogy éjszakára egyébként is szoktam) és ha kevés a meleg, akkor rásegít a pelletfűtés. De csak a radiátorra, a puffert meg mindíg csak fával nyomatnám...

Így talán csak egyszer kellene napközben fával jól bedurrantani és nem kellene aggódni, hogy nagyon meleg lesz a házban, mert a pufferből mindig lehet egyenletes meleget nyomatni...jól gondolom?...

Előzmény: östermelő (102811)
lala1961 Creative Commons License 2023.03.10 0 1 102812

Üdv ! Végre valaki puffere szeretne fűteni ,Én ha van időd és esetleg a költség is fontos ,akkor ezzel a komboval csinálnám a kivitelezést !:-) Ha később esetleg futná szigetelésre(min.10 cm grafitos) ,akkor meg főleg elég lesz a kisebb kazánnal ez a puffer !

Előzmény: pitibi (102810)
östermelő Creative Commons License 2023.03.09 0 1 102811

Én a 27kW-os celziussal ha szépen nem siettetve tüzelek akkor az 1000-es puffert kb 4 óra alatt fűti fel.Azaz begyújtok majd még kétszer teszek rá (puha fa),ha mínusz van akkor háromszor kell rakjak rá. Így bőven elég 24 órára,és még marad is valamennyi meleg a pufferben. Bő egy hónap tapasztalata után én a nagyobb kazánt venném.Azzal egyszer kevesebbszer kell raknod a tűzre.

Előzmény: pitibi (102810)
pitibi Creative Commons License 2023.03.09 0 0 102810

Üdv! Egy kis házban, 32 nm alapterület, plusz 32 nm emelet kellene vegyestüzelésű kazánt beállítani. A ház tetőszigetelt, de az oldalfalak nincsenek szigetelve.Számítás alapján,(160 légköbméter x 40) a ház hőigénye , 6,4 kw. Ez alapján a legkisebb , 18kw-os Totya is elég lenne. Puffert is szeretnénk, egy 750 l -es férne be a pincébe. Elég lehet egy ilyen pici kazán ekkora pufferhez? Vagy vegyek egy 28 as totyát. Bár az bőven fölé lőne a füthető légköbméternek.Eddig 3 szerelővel beszéltem, mind homlokegyenest mást javasol.

lala1961 Creative Commons License 2023.03.07 0 0 102809

Üdv ! Linkeld be azokat ,akik puffer nélkül is jól és megfelelő hatásfokon működik bármely faelgázosító kazánja ! Nem az a kérdés hogy működni fog-e ,a  hogyan ..... ?

Előzmény: nagykunsági (102808)
nagykunsági Creative Commons License 2023.03.06 0 0 102808

Sok embernél kifogástalanul működik az Atmos puffer nélkül.

Előzmény: sankó36 (102807)
sankó36 Creative Commons License 2023.03.06 0 0 102807

Kérdezd meg a fagázos fórumban B Norcit hogy működött nála a Vigas puffer nélkül.

Előzmény: nagykunsági (102806)
nagykunsági Creative Commons License 2023.03.06 0 0 102806

Nem kell, csak ajánlott. A faelgázosító is elmegy 18 órát 1 töltettel, ha nem veszik le róla a meleget. 

Előzmény: sankó36 (102805)
sankó36 Creative Commons License 2023.03.06 0 0 102805

Csakhogy a faelgázosító mellé kell még egy puffer is meg az egyéb szerelvények,ami jelentős 

+ költség. Ráadásul puffert nem lehet mindenhova beépíteni de egy ilyen kis alapterületű kazán 

mint a Stropuva szinte bárhol elfér.

Régi Nemkezd írás szerint 1 töltettel 18 órát képes üzemelni.

Előzmény: nagykunsági (102804)
nagykunsági Creative Commons License 2023.03.05 0 0 102804

Pár éve , volt itt róla szó, sőt volt olyan fórumtárs akinél üzemel. 

Nem egy rossz kazán, és igen árérzékeny a Magyar, mert annyiért amennyiért anno árulák faelgázosító kazánt lehetett kapni. 

 

Mostani árát nem ismerem, de a napokban jelent meg a facen, magyar forgalmazó lesz. Árat nem tudok. 

Előzmény: nemkezd (102797)
MiciLACKO#46 Creative Commons License 2023.03.03 0 0 102803

ha van egy kazán ahol azt írják hogy a huzatigény 0.2 mbar, azt hogy tudnám kiszámolni, hogy a kéményem tud-e annyit?

Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.03.02 0 0 102802

Profi kéményeim vannak, de ez a kazán meg nemek továbbra sem tűnik annak. Már csak azért sem, mert a levegő beszívás szabályzására háromféle módot is ajánlanak. Ha egy jól működne, nem kellene mellé más két alternatíva is.  Eleve jelenleg meg sem tudnám nézni élőben hazai forgalmazóknál, külföldre kellene utaznom.Mert már úgy látom nem forgalmazzák. Megfelelő műszaki adatok sem állnak a rendelkezésemre, megfelelő víztéri metszetekkel, anyag használatokkal, falvastagságokkal, szilárdsági mutatókkal.   Tehát valóban az a döntésem, hogy nem veszek ilyet. 

 

Meg nekünk amúgy is csak vészfűtési pót lehetőségnek kellene. Szinte háborús helyzetre... Amikor már szinte semmi sem kapható, de fát még lehet vágni az erdőben. 

 

 

Előzmény: nemkezd (102801)
nemkezd Creative Commons License 2023.03.02 0 0 102801

Neked fura, nekem nem.
A kazán telepítésnek vannak feltételei ami le van írva a kézikönyvben, ezeket kell betartani és annyi!
Ha ezeket nem tudod biztosítani akkor ne vegyél ilyen kazánt.
Megjegyzem ez minden kazántípusra vonatkozik!
De akinél co (szénmonoxid) visszajelző (riasztó) van a kazán helyiségben még nem szólalt meg sohasem visszaáramlás miatt.

Előzmény: Cleaning Cloths (102800)
Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.03.02 0 0 102800

Nekem a felső légbeszívás és a fürtgáz eltávozás is fura. Eleinte biztosan van a beszívón keresztüli gázvisszaáramlás is, ameddig ki nem alakul a meleg felszálló gázok miatti szívó kéményhatás.

Előzmény: nemkezd (102799)
nemkezd Creative Commons License 2023.03.02 0 0 102799

A hőcserélő nekem is új. Élőben még nem láttam ez a variációt.
Amiért a hazai forgalmazók leáltak róla azt már leírtam.
Kiforrott e a termék?,Hm.. 40 éve gyártják.
Véleményem szerint 20 évet kibír. Az általam ismertek között van már 15 éves példány is.
A jelenlegi tüzelőanyagok ára alapján 4 év alatt behozza az árkülönbözetet a kishazánkban vásárolható tipusokhoz viszonyítva.mérve.
De ha mégis történne vele valami, viszonylag könnyen javitható mert olyan a konstrukciója.
Ez egy takarékos üzemű kis teljesítményű kazántipus. Hőszigetelt lakások hőigényét kielégíti, kis túlzással még környezetbarátnak is mondhatjuk.

Előzmény: Cleaning Cloths (102798)
Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.03.02 0 0 102798

A megbízhatósága érdekel, mert a hazai forgalmazók leálltak róla és annak valami komoly oka is lehet. Például garanciális és szervízelési okok.  Nos a képen lévő rozsdamentes flexibilis cső, nem éppen időtálló dolog és hatalmas hibaforrás. A teljes nagyságban dupla-falu és emiatt vékonyka kazánfal sem örök élet jellemzője. Sőt statikai szilárdsági problémákat is eredményezhet, ha nincs megfelelően kialakítva. Tehát az alapötletelés érdekes, akár jó is lehet,  de nem látom, hogy ez egy kiforrott termék lenne. 

Előzmény: nemkezd (102797)
nemkezd Creative Commons License 2023.03.02 0 0 102797

Igen duplafalú.
Ez a kép amit feltettél már egy fejlesztett változat. Ebben már csöves hőcserélő is van.
Egyébként miért érdekel az hogy hol és mennyi víz van benne. Tiplinek akarsz lyukat fúrni a palástjába?
Egy titka van neki,- Kurva drága-de nagyon jó.
Vizes fával ez sem működik rendesen, - nem jön be rajta a Magyar 2-ő, és csodákra nem képes.
Viszont fa és barnaszén fűtésre még puffer nélkül is jól használható. Tényleg tudja azt a hatásfokot amit a gyártó ír.
Magyarok nem igen veszik , mert a Magyar árérzékeny nép.

Előzmény: Cleaning Cloths (102796)
Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.03.01 0 0 102796

Stropuva kazánt magam is nézegettem és elemezgettem. Vannak benne ötletes és jónak látszó dolgok, de az a mai napig nem világos, hogy hol is helyezkedik el benne pontosan a víztér.  Egyes videókban azt nyilatkozzák, hogy a teljes magasságában, mert dupla falú a tartály és a két tartály közt. Egy másik szemléltető videóban meg mintha csak az tartály / égéstér tetején lenne csak csőkígyósan. Most mi is lehet a valóság? 

 

Előzmény: Ztn74 (98503)
Tothin985 Creative Commons License 2023.02.21 0 0 102795

Tudok szerezni hasogatógépet. Azt hallottam a gyertyán picit tovább tartja a parazsat, és sokkal kevesebb a hamuja mint a büknek. 

Előzmény: lala1961 (102794)
lala1961 Creative Commons License 2023.02.21 0 0 102794

Üdv ! Ha hasogatnod kell ,akkor bükk,ha "konyhakész"akkor gyertyán !:-) Ha van hasogatógéped, akkor meg mindegy ,csak száraz legyen mikor tüzelsz velük ! Min.1 év száradás !:-)

Előzmény: Tothin985 (102793)
Tothin985 Creative Commons License 2023.02.21 0 0 102793

Sziasztok.

A bükk és a gyertyán között mi a különbség, melyík a jobb tüzifa. Melyiket vállaszam szerintetek? 

Zs:) Creative Commons License 2023.02.13 0 0 102792

Akácot is rágják a bogarak, olyan szép lyukakat készítenek bele, hogy csak na!

 

Előzmény: östermelő (102787)
Gambi82 Creative Commons License 2023.02.12 0 0 102791

Köszi a tippet, majd kipróbálom. 

Előzmény: gss (102790)
gss Creative Commons License 2023.02.12 0 0 102790

Bogarak miatt én szórtam levendulát a fa közé, szerintem működik, de biztosat csak 1-2 év múlva tudok mondani.

Egy próbát megér.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!