Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
Tanácsra lenne szükségem. Tönkrement az öntöttvas kazánunk és egy másikat szeretnénk venni. Tudnátok ajánlani valami jót? Van pár adatom, nem tudom mi szükséges hozzá, de leírom amit tudok. 100 négyzetméteres a ház, ahogy számolgattuk kb 210 köbméteres légtér amit fűtünk. Nyílt rendszerű a rendszer, hátul van a füstkivezető nyílás, és a víz be-kimeneti csatlakozója 2 colos. És van még egy gázkazán is, nevezetesen Termorex G-29. És fával szoktunk fűteni. Ezek alapján tudnátok segíteni? Előre is köszönöm. :)
Apósom lakásában próbáltam beinditani egy Saunier Thema C 23 E kazánt és ahogy látom a tágulási tartálynál folyik-csöpog a víz..
Ehhez fel lehet tenni utángyártott tartályt is? Vagy érdemes egyáltalán olyannal próbálkozni? A gyárinak elég húzós ára van, ha jól láttam.
A héten kijön elvileg a szerelő aki karban szokta tartani, mert már rég volt átvizsgálva, szeretnénk kiadni a lakást, ezért a javítás mellett mindenképp le is szeretnénk ellenőriztetni a kazánt.
Ha nem lesz szigetelès, ès a règi kazánod teljesítmènye optimális volt akkor igen. KTMM 40, celsius Pv 40, vagy ami Sankó fórumtársnak van unitherm. Nekem az opop 425 az abszolút nyerő, lehet neked már kicsi.
Ha eddig pont jó volt a 30kw, ès egy 40kw kazán nem szerencsès, mert vagy sokat használod folytva akkor több fa fogy. Ha vásárolod a tüzifát akkor nem èrdemes nagy beruházásokba verned magad (puffer) a mostani árak mellett, a gáz ès a hőszivattyú is olcsóbb most a fatüzelèsnèl. Esetlegíg el nem fogy a tüzelőd, addig állítva pakolod a tüzifát, meg kell nèzni melyikbe fèr be.
Terkomax 34, ktmm 30, celsius Pv 30, ez mind jobb kazán mint a Totya, Hunor nem ismerem, èn opop H 425 Eco vennèm csak itthon nem lehet kapni csak a környező országokban. Ezek mind jobb kazánok.
Próbáltam èn is pellettel, 2 napig is elèg egy töltès, kènyelmes, nagyon kevès a hamu, mindig száraz, kis helyet foglal, èn most szemèttel tüzelek ami szinte ingyen van, ennek megvan az ára, 1 feltöltès 1 napig elèg, meg kell oldani a tárolást, kell 30m3 tároló. A faaprítèk ès az ocsu kiszárad magától ömlesztve, a faaprítèkot rostálnom is kell, a fűrèszport muszály bezsákolnom mert csak úgy szárad, ezeknek több a hamuja. De cserèbe autómata, ha fel van töltve akkor 1 napig rá se nèzek. Mostmár az asszony is tudja kezelni. Ès 12000 kwh befűtök 20e HUF-ból.
Majd valamikor lemèrem az ègőfej hatásfokát, csak a pontos áramlási sebessèget nem tudom, de biztos, hogy sokkal jobb lehet, mert egyszerre egy marèknyi anyag èg, a levegő pont oda megy ahova kell. Nyilván igyekszem a tüzifát is hatèkonyan ègetni, felülről gyűjtők, száraz fával, elèg ha azt látom hogy az ègőfejjel 80 fokos füsthőfokom van, a fatüzelèssel ha szèpen èg a fa akkor pedig 350 fok. Mondjuk èn úgy èpítettem meg az ègőfejet, hogy kb 5-6kw a max teljesítmènye. (Nincs is szüksèg többre, a folyamatos üzem miatt) Tegnap elment 14kg fa, ha begyújtanèk fával, a 14kg fa szinte semmi, mèg akkor is, hogy enyhe idő volt... Pellet pedig drága.
"Ha kiveszem az ègőfejet ès begyújtok fával, az biztos hogy sokkal több fogy kg-ba."
Tegyük fel hogy 85% hatásfokkal tüzelsz az égőfejeddel (ami nagyon jó, a céges nagy pelletkazánnál mértünk ennyit).
Ehhez képest szemmel láthatóan több fogy sima fatüzelés esetén, azaz meg is érkeztünk a 60-70% körüli tartományhoz normál fatüzelés esetén amiről folyt itt a vita.
És ez a relatíve szakszerűen eltüzelt eset, az emberek felé vizes fával levegő nélkül tüzel, a szomszédaim is itt füstölnek egész télen. Nálam nagyritkán látszott füst a kéményből.
Ha kiveszem az ègőfejet ès begyújtok fával, az biztos hogy sokkal több fogy kg-ba. Ezt a szösszenetet azèrt írtam le mert kis ügyessèggel összelehet rakni egy ègőfejet csigával bojgatóval mèg ha mindent meg is vesz az ember 150000 HUF, utánna fillèrekből megvan egy automata fűtèsi mód, ha kialakítja az ember maga körül a tüzelő beszerzèsi forrását. A legnagyobb problèma a logisztikával van 1m3 faaprítèk 200 kg, fűrèszpor 175kg, napraforgó ocsu 190kg. Úgyhogy kell egy 25-30m3 tároló meg csomó zsák...
Nekem a mostani enyhe időben, 15kg fogy, a leghidegebb időben fogyott 25kg, Most 13kg fogy naponta, ebbe benne van egy 200l bojler fűtèse is. Nem fatüzelès, hanem saját èpítèsű aprítèkègető, folyamatos üzemben megy, csak az átmeneti időszakba kellett megállítani. Sztem fűtèsszezon vègèig elèg lesz a 3500-3700 kg, faaprítèkkal ès fűrèszporral fűtök. Folyamatosan megy a keringès a kazánba ès a padlóba is így nem hűl ki a rendszer, most a padlóba 26,3 fokos víz megy, de idèn 31.5 fok volt a max. Ez egy sima totya23b, a tüzelő ingyen van, 30km összeszedem, 2 asztalos egy fűrèszüzem, ès saját darálás. Üzemanyaggal idèn megvagyok 12000 HUF. 0.4kg-2kg között tud modulálni az ègetőm. Kilèpő füst 60-110 között, ègèstèr egy hidegebb pontján 185-350fok. Villamos fogyasztás az ègetőnek ès a keringetőknek 8000 HUF környèke èvente. Tehát össz 20000 huf. 150nm homlokzatán 15 cm EPS de a hátsó fal nincs kèsz, most kèszül, aljzatban 7cm eps100, födèmen 25cm gyapot.
Rendben van vegyes tüzelèsűvel nagyon nehèz, de èn emlèkszek nagykunsági mèrèseire, ő is pufferrel mèrte, maradjunk annyiban hogy nagyon nehèz, egèsz szezonra pedig lehetetlen. Amiből a vita indult ki Smith ismerőse cserèpkályhát használt, na ott már el lehet, a 70% biztos, èn használtam cserèpkályhhát az előző házamnál, fèlelmetesen sok hőt adott le 10kg fából. Egy tömegkályha viszont már biztos hogy benne van a 70-80%ba.
Én teljes szezonokat mértem, és a puffer után hőmennyiségmérővel, azaz pontosan azt a hőmennyiséget ami a fűtésrendszer felé leadásra került.
Többféle beállítással is próbálkoztam, mértem füstgázhőt meg mindent.
Úgy sajnos reális a 60%, sőt!
(Nyilván a fa hivatalos fűtőertékéhez hasonlítva, az pedig száraz fára van megadva. Több évig pihentetett volt a fám, de a tapasztalat az hogy párás időben vesz fel nedvességet ismét).
A Ft/MJ pedig màr a 2200Ft/mázsa árnál is sokkal rosszabb volt mint a gázzal, el sem tudom képzelni hogy éri meg vásárolt fával fűteni.
Sok-sok szezon után én ezért hagytam rá a fatüzelést.
Nem, erre külön rákérdeztem. Mióta beröffent a klíma, azóta nem gyújtott be, még nosztalgiázás céljából sem. Van az sportban az a kifejezés, hogy marginal gains. Nos, itt úgy tűnik, minden egy irányba mutat, még az a tényező is, amiről eddig nem szóltunk, az időjárás. Tessék megnézni a tavalyi telet. https://eumet.hu/prx-2/eves_grafikon/2023_2.png https://eumet.hu/prx-2/eves_grafikon/2024_1.png
Szóval még ez is.
Persze várni a nagy hideget, de eleddig idén télen sem jött. Ahogy tavaly sem. Én rendszeresen nézem az 5-10 napos átlaghőmérsékleteket egyéb okból, nos eddig kb 5-7 nap volt, ahol 0°C alá csúszott picivel. És ez a trendeket nézve ezek az időszakok nem mostanában fognak növekedni. Ez pedig jótékony a klímahatásfok szempontjából is.
Èn 148000 számoltam de az csak a 37 HUF jön ki. Abban teljes igazad van, hogy
mondjuk ha eddig fizetett 10000 HUF havonta azzal pont kimerült a rezsicsökkentett keret.
Tehát a ráfizetett 140000 HUF ment a klíma fűtèsre, de az már 70 HUF/kwh ár.
Cop4 így csak 17.5 HUF 1kwh ami mèg így is kedvezőbb mint a fa ami 60huf/kg amibe van 4kwh energia de 60% hatásfokkal 25 HUF 1kwh fűtèsi energia.
17.5 HUF árral 140000 HUF csak 8000kwh energiát tud betenni, ha maradunk a 60% hatásfoknál a vegyestüzinèl, ami sztem reális ahogy a 4cop is reális.
Összegezve a 140000 HUF mèg úgyis nehezen jön össze a klíma fűtèssel, hogy valószínű a nem egyenletes hőeloszlás az oka, felteszem fatüzelèssel a fűtèsszezon alatt átlagosan kellett tartania
23 fokot a klímával lehet elèg az átlag 21 fok. A kinti átlag közèphőmèrsèklet ha 3 fok. Akkor
Maradjunk a 16008kwh fűtèsi energiánál, de delta T 20 foknál (23fok benti ès 3 fok kinti).
De ha a klímának delta T 18 fok (21fok benti, 3 fok kinti) kell elfűteni úgy 16008kwh fűtèsi energia máris csak 14407 kwh kell klímának betennie fűtőteljesítmènybe. 14407kwh ha 4cop tud, akkor 3601 kwh kell megvenni a rezsihatár felett 70 HUF az 252126 HUF a fűtèsre elköltött pènz klímával, ami a tüzifával 400000 HUF szembe mèg mindig kedvező, de mèg ezekkel az engedmènyekkel is 100000 HUF több az eredetileg 140000től.
A 60 HUF/kg tüzifa ár, 60% hatásfok, 4 cop ès a 20 delta T levinni 17 delta T, csak elmèleti számok.
Főleg a 20 delta T 17 delta.
Egy jó szabályozott vegyestüzivel el lehet èrni a 70-80% hatásfokot. Ez az emberek nagyon kicsi százalèkának sikerül, ezt nagykunsági pontosan tudja...
Saját vèlemènyem: nagy hidegben èrdemesebb a vegyestüzit használni ha jó a szabályzás 70-80% hatásfok, enyhe időben a klímát nyomni mert enyhe időben elèrhető a cop5 is.
Bár itt el is èrkezett a vegyestüzelèssel bevitt energia tárolása, mert este van hideg nappal meg enyhe idő, de ahhoz hogy este a vegyestüzelèst használd be kell tárolni a meleget egy pufferbe, vagy tömegbe(cserèpkályha, tömegkályha).
Tehát klímával fűteni olcsóbb mint fával. De ha mindkettő van akkor, hogy a H tarifa èri meg vagy a hőtárolás az egy másik mise.
Van nagyságrendi eltérés a becsült és a tényadat közt? Nincs.
Te összekevered a becslést a tényekkel. Becslés, hogy mennyiért milyen fát vásárolt, mennyiért és milyen hatásfokkal tüzelte el.
Tény, hogy jelentős komfortjavulást ért el a megelőző év fűtési költségéhez képest töredék összegből. Tény, hogy a beruházás kifejezetten költséghatékony volt mindenféle H tarifás bohóckodások nélkül IS, márpedig számára a költséghatékonyság kifejezetten szempont volt. Tény, hogy a második szezonra meg fog térülni a klíma beszerelés költsége IS. Nem láttam számításodat egy mérőhely szabványosítást illetően, ami egy ilyen régi épületnél alap lett volna a H tarifához. (Utána kérdezett) Nem látom, hogyan állna akkor a megtérülés?
Olvastad? Mert ha olvastad volna látnád a matek sehogy sem jön ki.
"
Tüzifa èvi 400000 èrt vett kilóját 60 HUF akkor
6667 Kg tüzifa
1kg tüzifába durván 4kw energia van.
26668 kwh
De ezt csak 60% hatásfokkal tüzelte el.
160008 kwh"
Tehát fogadjuk el 16.000 kWh-nak.
Ezt meg te írtad.
"Nos, a vége az lett, hogy 120, azaz százhúszezer forintból fűtötte ki a házat"
Na most az a 120 ezer Ft az 1714 kWh.
Később ezt írod
"Eddig fizetett havi 10e-t, az 120. Elszámolásnál még 140. Az 260. "
Akkor most 120 ezer vagy 140 ezer?
Na most elég nehéz számolni ha valaki azt sem tudja mennyi az éves fogyasztása villanyból. De az a havi 10 ezer az kimeríti a rezsicsökkentett keretet ahol 38 Ft/kWh.
Tehát a fűtés ezen felül van, az már 70 Ft/ kWh.
Ha 140 ezer az ami fűtésre ment az is 2000 kWh.
Na most az egymilliós kérdés.
Hogy csinál 1 db 5 kW-os klíma COP4-el 2.000 kWh villamos energiából 16.000 kWh fűtési energiát???
Mondjuk ezt a villamos energiát H tarifával meg mekapná 24Ft/kWh áron.
Persze. A te valóságodhoz nincs köze. Nyilván hazudott a kollégám is és én is, tudnám minek, de szerencsére te a fotelből megszakértetted. Mit bizonyít az, hogy az, hogy a te kádárkockádban mi ment el fűtésre? Kb. semmit. Ja, hogy van három klímád is fűtésre, bár egyiket se a kádárkockában tapasztaltad ki, de azért az releváns, hiszen te mondod. Itt meg levezette a kolléga, amúgy egész pontosan, hogy mennyi fa ment el.- De azt se tudtad értelmezni. Leírta Hooti, hogy működik. Azt se érted. Nem okoz neked problémát, hogy mindenki szembe jön a sztrádán?
Ja azt elfelejtettem hogy egy gree -5fokba talán a 2.5 cop tudja de 10fokban mèg a 5.5ot is tudja, az alföldön meglepődnèk ha a fűtèsszezon átlaghőmèrsèklete 3 fok alatt lenne. Márpedig egy gree 3 fokban hozza a 4 cop
"Egy hőszigeteletlen kádár kockát nem fog nagy hidegben kifűteni egy 5 kW-os klíma. Főleg nem 4-es COP-al.
Az se életszerű, hogy a folyosóról minden helységet kifűt. "
Azt írta Smith, hogy folyosóról befűt. Ès azt írta hogy 400000 HUF tüzifáról lett 120000 HUF villany klímával, èn ezeket elhittem. Innen vezettem le hogy a 400000 HUF tüzifa ha Kg 60 HUF vette 1kg 4kw ès 60% hatásfokkal tüzelte el az 16000kwh bevitt fűtèsiteljesítmèny. Erre írtam hogy HA 37 HUF vesz 1kwh ès 4 cop tud a klímája akkor az 148000 HUF, mèg így is kedvezőtlenebb mint a 120000 HUF. Èn csak levezettem hogy így tudom elkèpzelni a matekot. Máskèpp nem lehet 400000 HUF tüzifából 120000 HUF klíma, de ha tèves a számításom akkor jelezzètek. Egyèbkènt mèg hihető is, hogy 16000 kwh èvi fűtèsteljesítmèny mert az egy gyengèn szigetelt 120nm-150nm, a matek nem tèves hanem a körülmènyek nem jól voltak jól megadva legfeljebb.
És tapasztalat, hiszen kádárban lakunk csak padlásszigetelés, fent egy 5,6kW Gree és próbáltam 0fok fölött folyosói elhelyezéssel nyitott ajtókkal simán kifűti.
kb 1700W-ot vesz fel óránként, majd kikapcsolt-keringet, azt mondanám 0-5fok között 12órát megy 1700-al. 22fok bent.
Tapasztalat, nem fotelből :D
Alapban gázkazánnal+vegyessel nyomom. Vegyeshez van céges raklap. Ingyé.
Valóban nem 37, hanem ha kiszámolod az iménti számokból, akkor 52Ft/kW. És még így is a pénzénél lesz a következő szezon végére. Hogy a komfortot hány forinttal kell számolni, nem tudom, de ő azóta sokkal jobban érzi magát abban a házban.
Persze, cáfold meg fotelből a tapasztalatot. A számok alapján rohadtul felesleges pénzkidobás lett volna a H tarifa és a vele járó hercehurca. Milyen nagy hidegről beszél? Nagy hidegre ha kell, továbbra is ott a cserépkályha rásegítésnek.
Ha évi 5.000 kWh feletti a fogyasztás vagy 3X32 amper van akkor máris KIF4 tarifa, okosóra idősoros elszámolás.
Az a jó, hogy te sztenderd tudod hozni ezeket a hülyeségeket. Eddig fizetett havi 10e-t, az 120. Elszámolásnál még 140. Az 260. Azt még te is le tudod csekkolni az mvm kalkulátorán, hogy ez kb. 4800kw/év. Tehát tényleg, biztosan az a jó, ha az egyfázisról röhögve eljáró klímájához behúzat 3*32A-t.
Három de lehet négy klíma is kellene a megfelelő komfortérzethez, egy kádárkockába. Ilyen időben elég egyszer begyújtani a cserépkályhába, nagy hidegben pedig kétszer, reggel este. Macerás az biztos, gyújtani salakozni, kormolni, ebből a szempontból kényelmesebb a klíma, de takarítani azt is kell. De a garancia miatt meg szervizelni kell évente egyszer, vagy kétszer, az is költség.
A komfortnövelő beruházást nem kell számolni. Azt kell számolni ami ugyanolyan komfort mellett kisebb üzemeltetèsi költsèggel üzemel, ès a kisebb üzemeltetetèsi költsèg hány èv múlva hozza vissza az egyszeri beruházás költsègèt. Pl az előző pèlda fatüzelèsről klímára állt át az emberünk 1szeri beruházás pl 500e HUF, èvente az üzemeltetèse visszahoz 280e HUF èvente, innen már mindenki ki tudja számolni hogy bizony ez egy nagyon jó beruházás.
Üdv ! Számolni/ matekolni lehet ,Én javaslok egy olcsó sátrat ,hálózsákkal 365 napon keresztül ,remek komfort !:-)
-Amúgy tényleg sikerül olyan árakat minden téren elérni ,ami sohasem térül(ne) meg ,ha egyáltalán volna lehetősége az ingatlanát érdemben felújítani/karbantartani/komfortot növelni ,hanem megy a lelakás verzió !:-)
Èn azt látom hogy az emberek az energetikai beruházásokba, legyen az fűtès, hűtès, szigetelès, szellőztető, napkollektor, napelem, nyílászáró, ötletszerűen vágnak bele 0 számolás, átgondolás, ès nèznek kerek szemekkel amikor kiszámolgatom, hogy a megtèrülès az kb valahol az 50 èv ès a halál közt... Nèha közöttük valami különc sámánnak èrzem magam 😁
Komolyan, mintha fájdalmas lenne a gondolkodás és a számolás. Stratégia pedig nem is létezik. Télen elhasználhatná a gázt, az átmeneti időben fával is kielégítő lehetne. Vagy klímával, ha vizes kandallóra fussa, akkor az is kiadná.
mondom ménem fűtesz gázzal?" á az drága, 300 valamennyit fizettem két éve" ok túllépted a keretet, mennyi fogyott évente? "mittudomén" mennyiért veszel fát? "aztsetudom" ügyesvagybazmeg, gázzal kéne fűtened amíg tart a keret, onnan fával tovább, vagy 2 klíma, ja szigetelned kéne sos-be."f@szom nézegeti a gázórát mindig hogy mennyi fogyhat" jaa akkor ne nézegesd, azt csinálsz amit akarsz. "berakok egy vizes kandallót fele radiátorra mint most" jóvanhe adsz a sz@rnak egy pofont, ugyanúgy addig lesz meleg míg rakod...
Létezik, hogy a folyosóról be tudja fűteni az összes helységet egy klíma? Általában 2nagyszoba, egy kisszoba és konyha, fürdő, szokott lenni egy kádárkockában.
Ezt most csak úgy itt hagyom. Kollégámat évek óta nyaggattam, ne szívassa magát a fatüzeléssel: du 4-kor hideg lakásba érkezni, a legmelegebb akkor van a cserépkályha plusz kandalló kombótól, amikor már ágyba bújik, reggel újra hidegben ébred. Amikor elkezdtem agitálni, saját bevallása szerint 300, az utolsó, tavalyi fűtésszezonban 400 pénzt költött el tüzifára ebben a módban. Az épület egy kádárkocka forma, fullosan hőszigeteletlen, régi nyílászárókkal. Végül pont egy éve feltetetett egy 5kW-os klímát, ami egy szezon alapján a ház központi folyosós elrendezése miatt minden szobát képes befűteni, tehát bejött.
Hanem a villanyszámla: a szolgáltatónál nem változtatott a számlaösszegen, így az évvégi leolvasásnál várt rá a fűtésre fordított többlet. A 400 pénzt félre is tette rá. Én mondtam, hogy szerintem a feléhez lesz közelebb, ő hitte is, nem is. Órát persze nem írt fel, mert minek az. Nos, a vége az lett, hogy 120, azaz százhúszezer forintból fűtötte ki a házat, így a 400e ft kiadás elég könnyen kiszámítható megtérülést fog eredményezni...
Üdv! Készített itt valaki fáradtt olaj égetőt vegyes tüzelésű kazánba? A tapasztalatokra lennék kíváncsi, illetve tapasztalat cseréle gondolok. Ha tud valaki ilyen fáradtt olaj égető magyar fórumot, kérem írja meg az elérhetőséget.
Köszi az infókat. Csak kèszülök a vásárlásra, mert amikor megvettem a házat már 4 ève állt a kazán, benne a hamuval pernyèvel a nedves pincèben, ahogy a règi tulaj meghalt kitakarítatlanul. Ès feltöltèsnèl a hátulján a sarokban szivárgott a víz, akkor egy Lakatos beheggesztette, de ezen kívül is tiszta rozsda volt a kazán belülről bár tènyleg csak felületinek tűnt. Valószínű a savas korom ès pára kombó tette a dolgát. 2 ève a javítással együtt használom, hibamentesen. Csak nem tudom hogy nyúzzam e mèg tovább, vagy vegyek egy újat jövő szezonra. Ez a főfűtès 0-24 megy a kazán aprítèk ègőfejjel. Amúgy most ez totya23b valószínű nem is lehet règi, gondolom 10-15 èves. Nekem is szimpibb a többi említett kazán...
Nekem egy 2006-os Sime Solida kazánom van, idáig nem volt vele semmi baj. Úgy tudom ez egy nagyon jó minőségű kazán. A török kazánokról halottam, hogy előfordult repedés, de ki kell fogni.
Visszaolvastam,de nem találok rá választ. Pl a Sime kazánra(öntvény) te írod,hogy inkább fára való,más meg azt írja ,hogy szénre. Indok nincs sehol. Most akkor melyik?
Igen, még ezért gondolkodtam én is ebben 3-4 éve meg a sok plusz macera ami a nehéz betonkéménnyel jár. Ahova kerülne, kellene alapot készítenem neki. Viszont most (reklám nélkül!) a híröskéménynél raktam össze egy inox bélés/alu takaró D260/160 7m magas kéményt minden kiegészítővel (falbilincs, tetőátvezetés, záró, esővédő, indító) és ~420k-ra jött ki. Mondjuk a PGM kémény (nem tudom milyen minőség, hirdetésben találtam) D160/8,7m ~240k.
Visszatérő hőmérséklet magasabb, mint a vtc záró hőmérséklete, ergo az előremenő teljes áramlással a hidrováltó felé tart. Szekunder oldalon mindkét kör kéri a vizet, mennek a keringetők.
Na most ebben az állapotban egyensúlyban kellene lennie a kazán keringető teljesítményének és a két fűtés keringető össz teljesítményének, hogy az előremenő víz teljes térfogatát ki keringessem, jól gondolom? Tehát ha minden igaz itt jönne képbe a térfogatáram számítás, hogy megfelelő méretű szivattyúk legyenek beépítve? Vagy túl gondolom, és majd tapasztalat alapján beállítom a szivattyúkat I-II-III állásokba (smart szivattyúk nem fér bele a büdzsébe jelenleg)?
Köszönöm a tippet, megnéztem a pv40-et viszont az égőfej mindenképpen szempont volt, illetve a pv40-el szemben a combi kazán az alul és fölül és teljes szélességben nyiló ajtók miatt sokkal praktikusabbnak tűnt és már ez is 3 táskás mint a pv40. árban nem volt nagy difi.
Sziasztok, köszönöm mindenkinek az infókat, Celsius Combi 40-43-lett, mivel nem csak fa hanem égőfejes használat is előfordulat, így ez tűnt praktikus választásnak.
Az azonos méretű sárkánynál 6cm alacsonyabb csak a tűztér, így a kétajtós megoldás többet nyomott a latba.
Illetve eddig nem volt kazán védő keverő szelep és melléklevegő csappantyú sem, ezek használatáról az üzletben jókat mondtak.
Kicsit meg vagyok lőve, az alábbi lenne a probléma amiben szeretném segítségetek kérni:
Eddig 1 üvegház volt fűtve egy 19 kW-os vegyeskazánnal, nyitott rendszerben, keringetővel (a légtér hőmérséklete nem volt szabályozva termosztáttal, az csak az előremenő alapján kapcsolt). Idei évben állítva lett egy fóliasátor is, amihez már nem elég az említett kazán. Ezen területek eltérő hőveszteségi tényezővel rendelkeznek, eltérő légterűek.
Terv szerint a fűtést egy carborobot látná el (aki nem jártas a működésében, az úgy képzelje el, mint egy "régi" gázkazánt -keringető nélkül-, ha kell hő akkor fűt, ha nem, akkor leáll). Puffertartályos bekötést nem szeretnék, mert ide feleslges lenne a carborobot működése végett (a carbo addig fűt ameddig igény van).
Az üvegház 22k radiátorokkal van fűtve, a fóliasátor pedig 1 colos csövekkel (10 méteres szakaszok, tichelmann kötésben), ebből kifolyólag a két körnek eltér az ellenállása, így két külön szivattyúra lenne szükség. A carborobotra szeretnék tenni (manual javasolja) kazánvédő keverőszelepet (VTC511). A kazánvédő miatt megbonyolodik a dolog, mert kell egy harmadik szivattyú is, ami a kazán és a keverőszelep között lenne.
Gondolkoztam több megoldáson is de nem jutottam dűlőre.
Hidrováltó? Csatolok egy képet, de az a megérzésem, hogy ez így nem lenne az igazi (tágulási stb szándékosan nincs még berajzolva, csak a működési elv miatt csináltam egy Móricka rajzot).
Ti hogy oldanátok meg? A cél az lenne, hogy a két terület külön termosztáttal szabályozható legyen.
Az 1 cm samott bèlèscső hamar átmelegszik, sztem semmivel se kèsőbb mint a saválló, nekem olyan samottbèlèscsöves kèmènyem van aminèl nincs gyapott szigetelès, csak zárt levegőrèteg Leier lk18, ès az is teljesen okè. Igazából èn nem tudom mi az előnye a savàllónak, bár nem vagyok kèmènyszaki.
Egy Sárkány 20kW beszerelése előtt állok, kiegészítő fűtés gáz mellé, meg vésztartalék, akár a gázzal, akár a kazánnal lenne gond. Eddig úgy voltam, hogy fixen szigetelt saválló kémény lesz mellette, de a jelenlegi árakat elnézve, kicsit sem vagyok biztos benne. Mi szól a samottbéléses kémény mellett és ellene, egyáltalán érdemes-e a ritka befűtés, folyton hideg kémény mellett kerámia/samott betétes kéményben gondolkodni, vagy megéri az a plusz ~200k a savállót? Előre is köszönöm a válaszokat!
Sztem ha van egy 1800l puffered úgy szinte felesleges az ègőfej. Mondom ezt úgy hogy nekem az van (házi ègőfej, ès saját magamnak írt program), megnèzheted a Celsius Pv 40 is. Sztem fatüzelèshez jobb a lemezkazán, kicsit olcsóbb is.
A régi öntvény kazánok általában, 300mm szélesek voltak, és tagonként 1000mm el növekedtek. A 4tagos volt kb 300 széles, 300-3300 hosszú, és 500mm magas.
Egyszer láttam ilyen kazánt szaküzletben. A tűztere a többi öntvényhez képest kimondottan nagy,
a felső hőcserélők pedig extra nagyok. Szerintem hatékonyabb mint a Totya vagy a Celsius.
A minőségéről meg csak annyit hogy ennek az elődjét árulták Junkers meg Buderus néven is.
Ez a nagy tűzterű változat inkább alkalmas fa fűtésre mint szénre,az elődjének kisebb volt a
tűztere az inkább volt szenes kazán.Arra figyelj hogy rossz teljesítmény adatokat adnak meg.
Az 5 tagos nem 26 hanem 45 kw-os. Tagonként 11 kw-al nő vagy csökken a teljesítmény.
Ne méretezd túl ezt a kazánt mert ha sokat van folytva használva nehéz lessz a nagy hőcserélőket tisztítani. Kb. 60-as csőkefe kell a lamellák tisztításához. Ha nekem most kellene kazánt vennem,
További kérdés, hogy lenne egy megvehető C40-es (új fajta, a zöld) carborobot, 2010-ben gyártották, két évig használták, utána pedig leszerelték és viszonylag száraz helyen tárolták.
Annyi probléma, hogy nem volt feltöltve vízzel. Mennyire rizikós megvenni egy ilyen lemezkazánt? Ránézésre tényleg nem használták tovább.
Èn is úgy gondolom ahogy írod, a leírt hatásfok az semmi. Tökèletes ègès minèl nagyobb ègèshővel, utánna a megfelelő hőelvonó felület, sztem ez a kulcs. Èn alapból úgy csinálnám a kazánokat, hogy ahhol az ègès folyik ott nem lenne hőelvonás, mert a tökèletes ègèshez magas hő kell. Csak a füstből lenne hőelvonás.
A füsthőt csövön belül mèrem, egy analóg hőmèrővel. Eredetileg nincs baj vele, csak informàlisan kèrdeztem ha egyszer megadná magàt, akkor milyet nèzegessek helyette ha odajutok.
Nekem egy Totya s23 kazánba van èpítve egy aprítèk ègető fej, amiben folyamatosan èg a tűz kicsi teljesítmènyen óránkènt 0.8-2 kg fát adagol attól függően mennyi a ház igènye. Kilèpő füsthőfokom teljesítmènytől függően 60-120 fok között. Ebben az esetben ha cserère szorul a kazán akkor nekem milyen kazán lenne a megfelelő?
Amelyikben kevés víz van, hamar felmelegszik, de hamarabb ki is hűl. Amibel több van az később melegszik fel, de később is hűl ki.
Pufferes rendszerhez előnyösebb a kisebb víztér, így kevesebb a kazánban maradó vízmennyiség. / persze az én rendszerem is olyan, hogy ki tudom járatni a lakásba/.
Egy régi gravitációs rendszernél előnyösebb a nagyobb víztér, nagyobb a puffer hatás, tovább tartja a meleget.
De mint a lenti példa is bizonyítja, van akinek jobban bejön a kevés víztér a gravitációs fűtésre.
Nem ez határozza meg egy kazán "jóságát" vagy hatásfokát.
Tény nincsen kazánvédő szelep a rendszerben, de azért fűtök úgy ahogy ( alulról ) mert így igaz, hogy nem meleg az összes víz a rendszerben, de 15 prec és meleg van ..........nem 1 óra múlva.
Másik tény sajnos egy "fapados" fűtés rendszrem van, de ez már így is marad.
Szia! Én tavaly vásároltam egy 28-as Totyát, előtte egy 62 cm mélységű ( elrontott konstrukció miatt) csak 1 tálcás volt. Tavaly itt beszéltünk róla, tettem is fel képeket. Véleményem a mélyebb mindig jobb. Több ideje van a füstnek leadni a hőt. Nekem is 100 nm2 lakásba van beépítve, mivel csak kiegészítő a gázkazán mellé, elegendő. A szomszédomnak 33-as van, azt jobbnak tartom. Ha egyedül lenne, minimum 2-szer be kellene gyújtani, hogy elegendő meleg legyen. Ha a lehetőséged megrngedi válassz inkább több tálcás kazánt. Az öntvényt felejtsd el. Az szénnek való.
Így már értem, köszi a felvilágosítást. Öntvény kazánt lehet még kapni? A Viadrust dicsérték régen, de már nem találok semerre újonnan. Azt halottam az öntvény kazánok örök életűek. Ez igaz lehet? Ha igen...... lehet jobban járnék egy használt Viadrus-al, vagy valami régi orosz kazánnal.
Ezen is dilemmázok, mert van 90cm-es rönk, meg 110cm-es rönk is. A KTMM-ről még nem halottam de utána nézek. A Celsius ha jól tudom olyan mint a Totya csak kék színű. Errefelé a Totya van elterjedve.
Kazánból/kályhából nyílván nagyobb kell, mert szakaszosan használod. Èn lehet hogy a 18kw környèkèt nèzegetnèm. Ha kimentek a házhoz bedurrantasz a kazánba, felnyomod a hőfokot amennyire szeretitek utánna fentebb állítod a klímát ès elvagytok. Az említett kályhát / kazánokat nem ismerem, de szerintem nem kell csúcs minősèget választani, úgyis csak a fűtès csekèly rèszèben használnád. Bátyámèk klímával fűtenek, meg van elègedve, amikor megyünk 23 fok van. Mondjuk neki lent van a 2db klíma csípő magasságba. Ha mi megyünk èn se èrzem hogy nem lehetne komfortos, de azt mondta hogy ami gázból fogyott kwh a klíma nem csinálja meg csak 3.2 cop -val a gyári 4 cop -vel szemben. Tehát nem annyira gazdaságos mint ahogy hírdetik. (Gondolom labor körülmènyek közt tudja csak)
Egyébként itthon is van egy cserepkalyha a klíma mellett, az azért jóval komolyabban tud fűteni, nagy mínuszban be is szoktam durrantani estere, egyébként 4 telet azzal fűtöttünk..
Sztem hiba csak klimara alapozni egy ház fűtését, mert lehet tartosabb aramszunet, bexarhat a klíma.. ezért mondom, a legnagyobb baromság lenne egy meglevő kp-i fűtést, vagy kalyhat kukazni...
Elfogytak a korábban sem létezett érveid, jöhet a személyeskedés. Majd számolj be róla, milyen csodás hőkomfortot sikerült elérned a hétvégi házban a kazánoddal. Csak ne nekem, mert engem 15 év nyaralózás tapasztalatával aligha tudnál megvezetni.
Igy van, az quazi eldontott, hogy marad a kp-i fűtés, a kérdés a kazanra/kandallóra vonatkozott, csak te vagy ecsém egy ertetlen, kotozkodos faszkalap...
Ki a faxom beszelt hoszigetelesrol?? Mivel ez egy hétvégi ház egyelőre, így nincs tervben a hőszigetelés. Így teljesen irreleváns hogy esetleg egy agyonszigetelt házat kifut 1-2 klíma.. nekem nem kell.bemutatni a klimas fűtési, mert 5 éve 3.8as klímával futok egy lent 35, fent 30m2-es szigetelt kis házat, és elég nyogvenyelos ha hideg van.. most a 4-5 fokokban napi 10kW-al megy 23, néha 24 fokra állítva így van lent 21-22, fent 19-20 fok... ennyit tud.. persze a fenti részt nem mindig futjuk, tehát nincs mindig nyitva a két szoba ajtaja. Ha 25 fokon bögetnem és menne folyamatosan, akkor nyilvan jobban "kifűtené", csak győzzed fizetni.. sógorom agyonszigelt házába vett egy 3.8as Green amber-t, és nincs vele megelegedve.. sokkal kevesebb fogyasztasra szamitott..
A nyaraloban 15 nap alatt 297kW-ot evett meg a klíma, de mondom az első pár napban nem.ment folyamatosan. A homersekletet állítgattam kb 18-20-21 fok között.. és nem, nem futotte ki a házat.. ez arra volt jó, hogy ne huljon ki teljesen.. A 15-20 kW hoigeny meg egy elméleti "szamítás", legkobmeterre és epulet jellemzokre, ennyi lehet kb ha nem nulláról, áthült falakrol kell indítani, gondolom... a mostani kazán 22kWos faval, 27 kWos szennel, és a jelek alapján szénnel használták...
Hőszigetelés nincs, és sztem nem is lesz, nem éri meg..
Miért, nem azt írtam, hogy hőszigetelési kérdés? Ja, de.
A ház hőigénye saccra 15-20 kW körül lehet, Az első két hétben a lenti klíma szinte végig ment, napi 21kW-ra jött ki a fogyasztás
Mondd, tudsz te számolni? Ha napi 21kWh volt a fogyasztás, akkor hogy lenne a ház hőigénye (fűtési teljesítmény igénye) 15-20kW? Ha ennyi lenne, akkor nem 21kWh-t, hanem alsóhangon a 10-15* ennyi lett volna a napi fogyasztás...
Ceterum censeo: te az a típusú fórumozó vagy, aki eleve eldöntötte, mit akar, aztán idejön, hogy igazolást szerezzen az elképzeléshez. Aztán ez nem jön be. IJ.
Hogyne... Neked fingod sincs miről beszélsz.. Nem 10kW lenne, inkább 20.. Az első két hétben a lenti klíma szinte végig ment, napi 21kW-ra jött ki a fogyasztás (de inkább több, mert az első pár napban estére kikapcsoltam), úgy, hogy egyáltalán nem volt meleg a ház..
Hőszigetelés nincs, és sztem nem is lesz, nem éri meg.. A ház hőigénye saccra 15-20 kW körül lehet, és ezt te kifűtöd két 3,5es klímával, aha.. A mostani kazán is 22kWos (szénnel 27).. Elmondanám, most is 12 fok körül vannak a falak, és nem bírta rendesen felfűteni 2 nap alatt a klíma.. Folyamatos üzemmel úgy-ahogy tud elviselhető hőfokot produkálni(de csak ott ahova fúj..)csak győzzed fizetni. Napi 1500 ft.. Mert 1 nap alatt fogyott ennyi, nem is 2. És akkor még jó idő sincs :)
Na de nem is ez volt az alapkérdés, csupán a kandallóról érdeklődtem volna..
Kb ugyanekkor a ház, amiben lakom. A gázkazánom fogyasztásából számolt átlagos fűtési energiaigényem keményebb téli hónapban időnként eléri a 3kW-ot, de inkább nem... Tehát a válasz: igen, két 3,5kW-os röhögve kifűtené. Mert ez nem klíma kérdés, hanem hőszigetelési kérdés.
Hidd el, hogy a klíma nem ad olyan hőérzetet mint egy sugárzó hő.
Ismerem az érzést, ezért írtam, hogy 24 órával előbb kell felfűteni, ha szakaszos az üzem. A hőérzetet a szakaszos üzemben a falak hőmérséklete rontja, amíg legalább a felszínük át nem melegszik. A radiátor egyébiránt NEM sugárzó fűtés, szóval ezen semmit nem javít...
Most a 7végén 40kW (!!) fogyott el
OMG. Az a kedvezményes sávban nagyjából 1500 Ft. Hogy bírod ezt kifizetni? :-D
Át vannak hűlve a falak, mert 2 hónapot fűtetlenül állt. (nov 8án lett felszerelve az első klíma) ugye eleve sem használjuk rendszeresen, 1-1 hétvégén meg simán elfűtenénk hulladékkfával, a köztes időben meg temperál a klíma..
Tehát van klímád, látod és írányítod távolról, de sajnálod azt a 10kW-ot, amivel a ház melegen várna. Tudod mit? Megérdemled! :-)
A kazán 250 ezerért (legyen ez is 300 szerelgetéssel stb) ad 18kW-ot, quázi ingyé (hulladékfa), egy klíma 300ért ad 3.8 kW-ot (se, ha nagyom hideg van..)
120m2es ház, alul 70, fent 50 körül. Szted 2 klíma "kifűti"? 1 még minimum kéne, ami szintén 300+ ezres kiadás, akkor meg már inkább a kazán.. Hidd el, hogy a klíma nem ad olyan hőérzetet mint egy sugárzó hő. Most a 7végén 40kW (!!) fogyott el 1kW/óra körül megy egy klíma és szinte folyamatosan.. Át vannak hűlve a falak, mert 2 hónapot fűtetlenül állt. (nov 8án lett felszerelve az első klíma) ugye eleve sem használjuk rendszeresen, 1-1 hétvégén meg simán elfűtenénk hulladékkfával, a köztes időben meg temperál a klíma..
nem tudom, mennyire lenne más a helyzet ha már ősztől tudunk temperálgatni.
Persze az is opció h nem megyünk oda télen.. ezt majd még kitaláljuk a tapasztalatok alapján, most kisérletezgetünk a klímákkal.
Egyébként azt nézem, h relatíve "jól" tartaná a hőt a ház, 38as Poroton téga, meg van 70es falú régi rész is, ablakokat letömítettem. 12-13 fok körül tart bent. Még egyszer ősszel, amikor napokig elég hideg idő jött a jó idő után, amikor mentünk meglepődtem h 20 fok van lent, pedig rendesen szelelő ajtókkal..
Nem, nem értem. Ha télen rendszeresen használnám a nyaralóm, akkor a klíma folyamatosan temperálná 10-12 fokon, majd 24 órával az érkezés előtt feltolnám a kívánt hőmérsékletre, így eleve meleg várna. Egy vegyeskazános rendszertől hány óra múltán várod/kapod ugyanezt a komfortot? Addig mit csinálsz a 2-3 fokos házban? A kérdésemre persze nem válaszoltál...
Idén vettünk egy nyaralót,amiben van egy Maximus SF-04es kazán. Ősszel fel akartuk tölteni a rendszert, azonban észrevettük hogy a kazán belsejéből alul szivárog a víz.. Gondolom megrepedhetett az öntvény? Ránézésre szénnel lehetett használva, mert tiszta dzsuva a belseje.. Pláne ahhoz képest hogy elmondás alapján nem futott sok szezont..
Sztetek? Ezek a Falcon-ok mennyire gagyik? Sokszázezret nem akarok erre költeni, mert sztem nem sokat lenne használva, meg felszereltünk 2 klímát is. De mivel adott a kp-i fűtés rendszere, és olcsóbb lenne azzal fűtögetni ha ott vagyunk meg a hőérzete is jobb, így nyilván megtartanánk a rendszert.
Ha a kar meghúzására mozog a rostély vízszintes része, akkor ezen is változtattak, sorry, elsőre nem láttam a kart se.
Begyújtani alulról kell, a hamuzó ajtó felől?
Nem, az a ferde vízcsöves rostély alatt van, onnan nem tudsz berakodni. Fentről a töltőakna ajtón át tudod berakni a tüzelőt a rostélyra, fentről elgyújtod, az elején az alsó ajtót lezárt levegőnyílással bezárod, különben a töltőaknába fog füstölni. Ha már kitalált a füst a kéménybe, akkor a töltőajtót bezárod és alulról nyitod a levegőt. Fent mindig maradjon minimum egy "kukucskálós" levegőnyílás.
A rostély mozgatónak a hamuzóajtó mellett kellene látszania.
Igen, a felső pillangószelepnek ott a helye, de hiányzik a szelep lapja. A kar az enyémen függőlegesen volt kivezetve a kazán tetejére. Az oldalsó lemez áttörések, ha jól emlékszem, egy tercier légbevezető. A két aknát elválasztó fal alsó élén fit egy apró furatokkal ellátott cső, ami a lángaknába juttat levegőt.
Ez a töltőakna belső elég gatyául néz ki. Ezt a kazánt valószínűleg duLván lefojtva használták alacsony visszatérő hőmérséklettel. Tekintve a 30+ éves korát én nem számolnék vele hosszútávon...
Köszönöm. A rostély mozgató kar ezen a fotón kis részben látszik, lent a fotó alján. Fent viszont az a kis csappantyú, az lehet annak a pillangószelepnek a karja, amit említett.
Viszont a töltőakna felől, ennek a csappantyúnak a vonalában van egy kivágás. Ebben kellene lennie a pillangószelepnek? Innen akkor hiányzik a szelep elzáró lapja?
Ennek most meg van ragadva a tengelye is sajnos .
Továbbá van még a kazán két oldalán két kis nyílás. Azok mi célt szolgálnak?
Ez alapvetően egy kétaknás, ún. folyton égő kazán. Tehát az egyaknással szemben, ahol a szenet egyszer bepakoltad, elgyújtottad, leégett, salakoltál, itt a túz folyamatosan égett az akna aljában, a friss tüzelőt a felső ajtón bármikor pótolhattad, az nem fojtotta le a parazsat. Menet közben salakolni a rostély hátsó felének elhúzásával lehet, az ehhez szükséges kart nem látom a képeden, az alsó ajtó mellett kellene legyen egy furat, amin kinyúlik a rudazata. Ha fával tüzeled, akkor a salakolás nyilván nem akkora gond, de lesz egy másik. A töltőakna (felső ajtó alatti tér) szeret megtelni az égés során fagázzal, füsttel. Az ajtó levegőszabályozóját ki kell tapasztalni, hogy ezt a fagázt folyamatosan visszakeverje az akna alja felé. Másrészt az enyémen a felső ajtó mögött volt egy pillangószelep , amivel a töltőaknában felgyűlt gázokat az ajtó nyitása előtt célszerű volt kiszellőztetni a lángakna irányába. Ezt sem látom a tiéden. A fatüzeléssel az a baj, hogy míg a szén szépen lecsúszik a rostélyra, addig a fa folyton el fog akadni. Egyszerre sokat nem pakolhatsz rá, mert akkor visszaéghet a töltőaknába és a kazán kiszalad a világból. Szóval fával ez egy foglalkozós dolog lesz. Én kevert tüzelést használtam, fával és aprítékkal vegyesen. Utóbbit különösen ki kell tapasztalni, mert a gázosodás miatt akár a felső tisztítósapkákat is ledobó durrogásokat is tud produkálni... Begyújtani kevés fával az akna aljában kell, majd a már égő fát hátratolva lehet rápakolni. Tisztítani a két felső spkán keresztül kéményseprő kefével lehet a láng és a füstjáratot.
Lemezkazán, kizárólag nyílt rendszerben használható. Alapvetően szénre alkalmas, azon belül is darabos vagy brikett. Fával korlátozottan üzemeltethető, mert a szerkezet okán a hosszúlángú tüzelővel is képes megbírkózni. Én pár éve megváltam a 25kw-os verziótól...
Falvastagság? acèl? van e rajta zománc, ha vègig feltöltve volt, akkor sztem meg lehet venni, ha sima acèl akkor le lehet kezelni valamivel belülről, rozsdaátalakító vagy alapozó.
Üdvözletem! Egy használt puffertartály mennyi ideig nem "problémás" ? Gondolok itt arra, hány éves korig nem kell iszaptalanítani, illetve ha használtan venném, meddig érdemes megvenni. 10+ éves tartályok mennyire korrodáltak , illetve érdemesebb-e újat venni mint használtat? Kb fele árban jutnék hozzá. Jelenleg beépített a tartály amit megvennék, nyomás/ víz alatt van. Valamint beépítésig szétszerelés , szállítás után érdemes-e vízzel újra felengedni hogy ne rohadjon belülről. Most venném, és tavasszal lenne beépítve. Köszönöm a válaszokat előre is.
Még valami : Arra gondoltam, hogy ami a visszacsapó felett van, ami a kiegy. tartály aljába megy, a tartály csonkról kötnék le a visszatérőbe ( + 0.35 bar )
"nyereség "
Így végül is "rányom " a kiegy tart, a visszacsapóra nem ??? 2m magas = 0.2 bar
A visszacsapó feletti leágazást pedig a kiegy. tart tetejébe kötni EGYIRÁNYÚ SZELEPPEL ( a légtelenedését megoldom )
Ezt szaki csinálta . Ez így helyes, vagy nem ?????????? számomra furcsa, bár működik immár 21 éve.
Üdv ! Boccs hogy bele vauuu,de nehéz szó/írás nélkül hagyni ! Amivel méred a visszatérő hőfokát az dobd a kukába ,mert az pontatlan (nem kevéssel) ! Az megvan ,hogy delta T ? :-) Le kell adjon hőt a hőközlő ,ha az előremenőd 70 -80 c fok ,akkor sem nagyon lehet (főleg az elején) 30 -40 c fok a visszatérőnél magasabb ,de amíg csak 50 fok az előremenő ,akkor 20 fok lesz a visszatérő !
ui: Nincs semmi a rendszerben ami okozhatja mint csak meleg a fűtés oldalon ,és hideg víz amiből később melegvízlesz és találkozik egy felületen ami kátrányosodik v izzad !:-)
-A fa nedvesség tartalma szuper(szárító kamrában tudnak ilyet) ,ha tényleg annyi lenne,de az csak 10 éves parketta nedvességtartalma kb ! A hasogatott kint szárított fa kb 13 -15 % nedvességtartalommal bír ! Ha a Lidlis mérővel méred ,akkor is próbálj friss hasításba mérni nem a szélén ,talán közelebb lesz a valósághoz a mért érték !
Nem a kazán hőmérőjét nézem, a visszatérőn van egy kis szenzoros hőmérő, az mutat 60-70 fok közötti értéket, de ha megugrik a kazán melegebb is lehet. Nem tudom, hogy mennyire számít vizes fának a 6-8% nedvességtartalom, de ha ez túl nedves, akkor nem tudok vele mit tenni. (mondjuk van 1-2 méretesebb darab, lehet, hogy azok belsejében még jóval több nedvesség van.) Kevesebb fát majd még kipróbálom, de így pont a felülről begyújtás előnyét iktatom ki.
22 kw-os. kisebbet nem nagyon tudtam venni, talán még 20 kw-os lett volna, de tűztérben talán 1-2 cm volt az eltérés. A rendszeren van egy gázkazán, amit szintén használtam előtte, hogy már meleg víz legyen a rendszerben. Így is kipróbáltam, ez még jobb, mint a keverőszelep, mert már 50-60 fokos víznél gyújtom el a kazánt(ilyenkor pár perc és ott a meleg). De ez se segített. :(
Ha jól értelmezem akkor a begyújtás után még két órával kezd a tüzelő alja izzani? Szerintem itt a probléma,jól megrakod indulásnál a kazánt,emiatt később már a levegőt a kazán termosztát elzárja,bár attól még nem kellene folynia,ha visszatérő meleg. Ne a kazán hőmérőt nézd hanem a visszatérőt,ami lehet attól túl alacsony.
Esetleg nem túl nagy a kazán teljesítménye a fűtés igényhez? Az szokott még hasonló problémát okozni.
Üdv ! 60-70 c fokos visszatérő? Kéne leadjon hőt ! Keringtető szivattyúval is nehéz 60-70 c fokos visszatérőt produkálni ! Kátrány a hideg meleg találkozásánál szokott lenni és az csak a visszatérőnél lehet v nedves a fa, esetleg folytott fűtésből eredhet ! Szerintem.
Nincs, mert felesleges puffer nélküli rendszerhez, ráadásul nincs sok víz a rendszerben, kb 200-220 liter. (20-30 perc alatt 65-70 fokos lesz a visszatérő) A probléma a begyújtás után kb 2 órával jelentkezik (de nem mindig), amikor már az alsó réteg fa is izzik, és a kazán 60-75 fokos. Arra tippelek, hogy túl szorosan rakom bele a fát, vagy nem tudom. Láttam annó egy youtube-os videót amin egy illető hasonló problémával küzdött(próbálom megkeresni), de ott olyan durva volt neki a kifolyás, mintha kilyukadt volna a kazánja.
Üdv! Mi okozhatja, hogy száraz fával fűtve, felső begyújtással, kazán most is kb 75 fokon. A hamutálcára pedig kátrány csöpög, de kb ilyen vízszerűen. Baromira nem értem, huzat van primer és szekunder oldalon is. kémény huzatszabályzó teljesen nyitva. Már az alsó sor fa is parázslik, és így is lehet látni, hogy a hamutálcára csöpög. Kazán új, nincs hibája, a fa kb 6-8% nedvességtartalmú.
Többször is kipróbáltam az állítva fűtést. Nem rossz!!! Tisztán ég a fa,nem kormol nem fűstöl a kémény. A sebesség függ a primer levegő mennyiségétől .Szerintem az állítva fűtéshez jobb a
3 táskás kazán mert ahogy terjed hátra a tűz és egyre nagyobb egyre nagyobb a lemez felület is
amivel érintkezik. A 2 táskásoknál ez pont fordítva van. De az a biztos ha kipróbálod.
Nekem csöves kazánom van,nálam nem pont így működik. Én viszont továbbra is fektetve pakolom be a fát mert így több fér a tűztérbe és 1 rakattal majdnem tele a pufferem.
Puffert fűtünk,zömében én foglalkozok vele.Első körben felfűtöm 70 fokra és max még egyszer teszek a kazánra,így semmi probléma.
Viszont az elmúlt télen egyszer az asszony lelkesen rakta a kazánt tovább.Pont arra értem haza,hogy a biztonsági szelep ráengedte a hidraforból a vizet.
A rugós jó csak függőlegesen szerelve, de mondjuk én alapban nem a kémény mellé tenném, ahol rettentő sok hőt kaphat. Amúgy könnyen kéne mennie, de megnézem ami megmaradt nálam az hogy viselkedik.
A robbanásról meg csak annyit, hogy fel kéne tenni vészhűtőkört, túlnyomásszelepet, ahogy a nagykönyvben is benne van oszt nincs probléma :)
Köszi a választ, igen, arra gondoltam. Miután nem működött, elkezdtem a neten keresgetni, találtam is hasonlót egy webshopban és ott láttam, hogy oda volt írva, hogy csak visszintesen szerelhető. Viszont mikor ezt mondtam a mesternek, állította, hogy szerelhető így és működnie kell. Mivel én egyáltalán nem értek hozzá, nehéz lett volna vele vitatkoznom, de akkor köszi a megerősítést. A keresgéléseim során mintha láttam volna olyat is, ami függőlegesen szerelhető (visszacsapós). Benézhettem, vagy létezik olyan. Az ötletem az volt, hogy keresek a neten más gyártó visszacsapósát, olyat ami függőleges csőre szerelhető. Létezik ilyen, vagy mondjak le róla? Egyébként hozott egy rugósat is ma, de azt nem merte beszerelni, mert azt mondja, ha bedöglik a szivattyú, akkor így még gravitációsan tud némileg keringeni a víz, de a rugóssan nem fog és felrobbanhat. Én mondjuk a télen néha előforduló áramszünetektől tartok.Amit hozzott 6/4-es rugós, kézzel nyomkodva azért elég erős, ez nem fogja le nagyon a szivattyút? Nem teszi tönkre? Ill. mondta, hogy szíve szerint nem is oda tenné, ahol a 6/4-es visszacsapós van, hanem közvetlen a keringető szivattyú után (az alsó kék csap helyére), ami egy kisebb átmérőjű csó. Ott jobb helye lenne? Vagy mindegy? Bocsi, tudom kicsit sok a kérdés, de sok aggályom van, hogy mi a legjobb, legmegbízhatóbb megoldás. Köszi a segítségért. :)
Segítséget szeretnék kérni. Adott egy gázkazán és egy vegyestüzelésű kazán. Az első képen a gázkazános fűtés bekötése.jobbra megy a víz a lakás felé a felső csövön és jön vissza az alsón a kazánba. Amennyiben a vegyestüzelésű kazánnál nem zárom el a csapot, sajnos a fekete nyíllal jelölt csövön megy ki a kazánba, ami felmelegíti azt, beindítja a keringető szivattyút, ami visszanyomja ugyan a kiáramlott melegvizet, de a visszatérő ágon beszívja a visszatérő meleg vizet, amitől le sem áll a keringető. Viszont szeretném elérni, hogy ha leég a tűz a kazánban és éjjel lehűl a lakás, akkor a gázkazán be tudjon kapcsolni anélkül, hogy a vegyestüzelésűt megkergítené. Erre lett beépítve a második képen láthatő visszacsapó szelep. Viszont egyáltalán nem tudja megakadályozni a víz visszaáramlását, még csak nem is lasstja, teljesen olyan, mintha nem is lenne. Szerintetek ennek mi lehet az oka és mi lehet a megoldás? (vadi új, beragadva nem lehet, mert szétszedtük, megnéztük és még csak nem is fordítva lett beszerelve :))
Jó, de ha kiiktatom a primer huzatszabályozót, akkor talán 90-100 fokra is képes felfűteni a vizet, ami azért nem szerencsés.
A "kiiktatom a huzatszabályzót" nem azonos azzal, hogy nyitva hagyod a primer ajtót.
A fix primer fix teljesítmény. Persze nem, mert a huzat a kinti hőmérséklet csökkenésével együtt nőni fog, de az a fűtési igénnyel pont arányos is. Addig csavarod a primer ütközőcsavart befelé, amíg a kazán teljesítményét a radiátoraid még értelmes előremenő mellett képesek leadni.
Jó, de ha kiiktatom a primer huzatszabályozót, akkor talán 90-100 fokra is képes felfűteni a vizet, ami azért nem szerencsés. Ha más nem lesz a szekunder lesz lezárva, de ezt nem szívesen tenném. De így sem maradhat... Valami olyan megoldás nincs, hogy működjön a huzatszabályozás, és a szekunder is normálisan használható maradjon? Puffer nélkül nem lehet eszetlenül tolni neki.
Még szép. Mi történik előtte? Elgyújtottad, nyitva a primer, pörög fel a tűz, vele együtt a fagáz felszabadulása. Ámde a vízhőfok emelkedésével a primer lezár, megszűnik az égési levegő utánpótlása, a kazánban a tűz fuldoklik, de a fagáz ettől még termelődik a tűztérben. A szekunder nyíláson bejutó levegő időnként robbanásra alkalmas keverék képződik, ami a parázs felszínén be is robban, a szekunder nyíláson át szúrólánggal fúj ki, de abban a pillanatban el is fojtja a tüzet, hiszen még annyi levegő sem jön a szekunder nyíláson. Eközben a fagáz felhalmozódás újra beindul és a történet addig folytatódik, míg az oxigénhiány miatt a tűztér le nem hűl annyira, hogy a szekunderen át kapott levegővel egyensúlyba nem kerül.
Tipp: állítsd be a primer ajtón az ütközőcsavart úgy, hogy sose tudjon teljesen lezárni, Hogy ez pontosan mekkora rést jelent, azt neked kell kikísérletezni. Viszont ha ezt megtaláltad, ki is akaszthatod a huzatszabályzót, mert az egyébként is alkalmatlan a fatüzelés szabályozására, ellentétben a széntüzeléssel, ahol a gázosodás szinte elhanyagolható, így a primer levegővel valóban lehet az égés zavartatása nélkül az előremenp hőmérsékletre szabályozni.
Üdv! Hátha találkozott valaki ilyen problémával, és lenne ötlete a megoldásra. Celsius combi kazán, keményfával fűtve (alacsony 6-8% víztartalom), természetesen felülről gyújtással, 8 m kémény, nem pufferes rendszer. Lényeg, ha eléri a kazán a vizhőfokot, és lezár a primer levegő, a sekundernél elkezd böfögni(mindig adok neki sekunder levegőt), füstöt, lángot köpöd rajta. mindegy, hogy 60-70-80 fokos víznél zárja le a hőszabályzó a primert. Próbáltam kéménycsőnél lévő huzatszabályzóval állítgatni, de nem használt. Sekunder levegőt mindenképp szeretnék adni neki, és ajánlják is, ha jobb és tökéletesebb égést akarok elérni, és nem kátránygyárat üzemeltetni. Bármi ötletet valakinek hasonló problémára?
Azt vedd meg, amit ki tudsz fizetni, ilyen kicsi kategória esetén gyakorlatilag mindegy. A katalógus és reklám adatokat felejtsd el. A régi kazán javítása munkaigényes, ezért ha nem magad csinálod, drága dolog. Ha foltozásos módszerrel javítható, akkor elmegy egy darabig, minden attól függ a tűztér felől mennyi anyag korrodált el és mekkora felületen. Évekig elmegy még javítva, addig összespórolhatsz egy másik kazánra.
Kérdésem lenne aki gondolja segítsen . -----------Kis 50 m2 ház jó hőszig. A legkisebb teljesítményű kazánt keresem Eddig 20 Kw alatt nem láttam!!!!!!!!!-------
Totya vagy Celsius ? Kazán vásárlás előtt állok.
Kaposváron van forgalmazója a Celsiusnak ? Mert azt jobbnak gondolom ..
Haveromnak 75 m2-es JÓL szigetelt háza van és a 19-es celsius kényelmesen kifűti.
Régen amikor még nem volt szigetelve a ház akkor is kifűtötte de etetni kellett rendesen.
A Sárkánnyal óvatos lennék mert abból a legkisebb is nagyobb mint az említett Totya
vagy Celsius. Ha sokat van folytva a tűz akkor jobb az öntvény rostély mert emeli a tűztér
hőmérsékletét.Ha intenzíven ég a tűz akkor jó a vízteres rostély is. Jó alternatíva lehet még a klímás fűtés is. A mai árakon klímával fűteni olcsóbb mint fával. Ha jól tudom van is most valami
Bármit ajánlanánk, mindegyik nagy lesz. Kaposvár? Akkor helyben van a sárkány kazán gyártója. Csak abból is a legkisebb már 500e. Más fűtési mód nem jöhet szóba? 50m2-t kb két gázkonvektor kifűtene...
Sziasztok! 20 év után kilyukadt a kazánom (maszek gyárt.) ....alig szivárog, de nedves a hamu alul ahol összegyűlik.
1.-Meddig merjem még használni ?
2.- 50 m2 a házam, full szigetelt ...a kazánom 25Kw-os volt de ez is sok volt.....állandóan le kellett zárni, és csak épp néha raktam rá fát ( vízteres rostély).
3 cm-es külső styrodur szig.
3.- Mit ajánlanátok ? Nagyon kevés pénzem van rá ( nyugger vagyok, de nem fideszes! ) Néztem a Totyát 20 Kw és a Celsiust 19Kw (ez már drága, esetleg részletre tudnám , ha valahol így is forgalmazzák )
4.-Válaszokat, segítséget előre is köszönöm !!
5.- Nem tudom kihúza-e a telet :( Tegnap befűtöttem......eddig nem volt gond.
Kaposvár mellett lakom, nem nagy a választék a városban kazán ügyben.
Elsősorban a magasabb kazán előremenő hőmérséklet volt az ok, hogy a puffert egy menetben fel tudjam fűteni a kívánt hőfokra. Ennek hozadéka lett, hogy a víz kevésbé hűtötte le a tűzteret így magasabb lett a tűztér hőmérséklete, és tökéletesebb lett az égés is.
A kazán és a puffer közötti csöveken ha jól emlékszem 2-2,5cm vastag alukasírozott kőzetgyapot csőhéjak vannak, számottevő hőmérséklet különbséget én nem vettem észre, talán 1-2°C-ot esik, igaz a különbség konkrétan mérve nincs, csak a kazán előremenő és visszatérő csövén van hőmérő, meg a puffer mérő csonkjain, ami a tartályban lévő víz hőmérsékletét méri. Idénre tervezek új hőmérőket beüzemelni, a hőmérő modulok már megvannak hozzá, már csak idő kellene foglalkozni vele.
Azèrt cserèlted le a kazánvèdő patront 70esre hogy tökèletesebb legyen az ègès, (így emelted a tűz hőfokát) nem? Nincs nagy veztesèg a csöveken a pufferig? Mennyi szigetelès rajtuk?
A szivattyú nem tudja a keletkezett hőt elég gyorsan elszállítani a kazánból, így a víz a hőcserélő bizonyos helyein felforr. Míg nem volt a kazán kilépő csövén egy automata légtelenítő (elcseszték az idomok összehegesztését a szerelők, van egy kis lépcső a csőben ahol a levegő meg tud ragadni, ide került a légtelenítő), addig bekerült a szivattyúba és az folyamatosan kerregett (főleg a kazánvédő szelep teljes kinyitásáig, mert a kis körön hamar visszajutott a levegő a szivattyúba), amíg a buborékok el nem jutottak a pufferba, és az ottani automata légtelenítőn ki a rendszerből. Az automata légtelenítő a kazánnál megoldotta, de igyekszem elkerülni e állapotot. Ha minden úgy működik ahogy kell, nem is áll elő.
Akkor van lehetőség ilyen megfutásra, mikor a kazán begyújtása után a belimot manuálisan kinyitó kapcsoló bekapcsolva marad, és a füsthőmérséklet kívánt értékének elérése után sem kezdi el az automatika visszazárni. Szerencsére az elmúlt szezonban nem volt erre már példa.
Ez az egy manuális beavatkozás szükséges a begyújtástól a puffer teljes felfűtéséig a fa kazánba pakolásán kívül, ezt is meg lehetne oldani egy időkapcsolós elektronikával, később lehet bekerül, de egyelőre nem éreztem feltétlen szükségét.
Van egy beadagolási metódus. Lehűlt a füsthőfok az alapjel alá, a venti maxon pörög, eltelt az előző beadagolás óta 120mp.
Kb 5 percenkènt fix 5mp indul a csiga.
Programot saját magamnak írtam. A kazánt egy arduino nano vezèrli. Ház hőmèrsèkletet lm35 mèrem, vízhőfokot 10k ntc mèrem, füst hőfokot pt100 (amit erősítek egy saját tervezèsű lm358 erősítővel, ezt nem fotóztam mert nagyon hitványul nèz ki 😁)
Venti egy Skoda fábia bontott fűtőventi pwm vezèrelve. 15-60% között.
Venti driverem, saját gyártmány. Kínai pwm mosfet modul megfőtt 10 perc alatt tesztelès közben. Ez èpp langyos hűtès nèlkül.
Idènre rakok hőmèrőket a kazán előre ès visszatèrő vízre is, ès számolni fogom az aktuális kazánteljesítmènyt.
(Pl ezt se tudom, hogy a keringető mennyi vizet forgathat, mert gravitációsan is fordul, így vehettem alapnak a gyári l/min adatot?)
Mechanikus átalakítás. A kazán a pincèbe van, az aprítèkos hordó felkerül 1 szintel feljebb, mègegy csiga motorral. könnyebb hordó töltès, mègkissebb a tűzveszèly(bár így is van passzív tűzoltó a beadagoló csőbe a visszaègès miatt) ès lehet majd takarítani a kazánt menet közbe.
(Tavaly ki kellett húzni az ègőfelyet mert nem fèrtem oda az ajtóhoz).
Kèsőbb tervbe van a távoli elèrès is.
Ha valakit èrdekel rèszletesen is le tudom írni az egèsz működèst.
Köszi az infót. Totya kazánba aplikáltam aprítèk ègetőt. Ami tèlen 0-24be megy úgyhogy èn direkte alacsony füsthővel megyek. De 4 naponta állítom meg a kazánt. A ház hőfok rá PID számolok PID egy padlóba menő hőfokot ez be van határolva 26-34 közè de olyan 28 körül szokott lenni. A pufferbamenő víz eltèrèsèből számol PID egy füsthőfokot. 160-300 amit a kèt tálca fordulójába az ajtón pfúrt pt100 mèr. Itt pedig a füsthőfok eltèrèse PID számol venti fordulatot. Ugye a füst hőfok az a ègès intenzitását jelzi. Beadagolás akkor van ha a venti maxon forog a füst alapjel alatt van a mèrt ès csökken. Annyi hogy marèknyi adagról van szó. A tartály 200l kb 1 napig elèg ami benne van. Azt töltögetem, ès 4 naponta szoktam megállítani kitakarítani.
Ez az ègőfej.
A primer levegő körbe a lapos vas alatt áramlik.
Rajta a terelölemez ami szekunfer hyűrűbe tereli a lángot.
Itt beszerelve. A hamuzóajtóra van becsavarozva. A levegőt a 2db 40 csövön kapja.
Kijelző
Így èg.
A beadagoló csigáról nincs kèpem. Nyilván az ègőfejbe tolja az adagot, a csiga vègèn egy bolygató lapát ami felfelè emlegeti az anyagot. Mèg tavaly a szekunfer gyűrűre kèszítettem egy emelő csövet, 20cm ami feltereli a lángot a tálca alá 8cmre. Ès az első tálcára is tettem egy terelő lemezt ami lekènyszeríti a füstöt ès utánna megy fel a tálcák közè. De az emelőcsövet ès a lemezt nem raktam fel tavaly, mert nagyon lomha lett a füsthőfok mèrő ès nem működött rendesen csak kompromisszumokkal. De idèn le akarom telepíteni a hőmèrőt a közèpső ajtón betolva. Az emelőcső mellè. De pt100 500c ajánlják csak. Ezèrt kèrdeztem a hőmèrőt.
Köszi az elismerést. Tervezgettem egy ideig mire kialakult a végleges elrendezés.
A belimo a gyári füstgáz csappantyút mozgatja, ami a kazán hőcserélő után a kémény csatlakozó csonkban van, nem zár teljesen, mert a fém tányéron amit a kis kar mozgat van egy levágás, hogy elzárt állapotban is legyen minimális átjárás. Sajnos képem nincs róla, elég kicsi ott a hely az indirekt miatt de majd megpróbálok valami képet készíteni róla ha a leírás alapján sincs meg a helye.
A kazánon gyárilag két légbevezető nyílás van,
-Az elsődleges égési levegő ami az alsó kazán ajtón van. A parázson keresztül húzza a huzat a levegőt, és a gyárilag a kazánnal szállított vízhőmérséklet alapján működő cucc, nem jut eszembe a neve mozgatja, de pont akkor zárná el amikor már jól beindult a tűz, így ugyan benne van a helyén, de nincs ráakasztva az ajtóra amit mozgatna. Helyette az ajtó a kis állító csavarja teljesen be van csavarva, így kb egy 4-5cm-es rés van a levegőnek. Próbáltam kisebbre, nagyobbra venni, de így vált be. Szűkösebbre állítva a rést nem volt olyan intenzív a tűz jobban kormozott, nagyobbra állítani meg nem volt értelme, nem változtatott lényegében a több levegő rajta.
- A másodlagos levegő a felső ajtón van, amire a kis cső is fel lett szerelve. Ez is teljesen nyitva van jelenleg a tűz égése során. A lángterelő alá vezeti be a levegőt. Tervben van a gyári elzáró menetes tányér helyett egy lemezkorong készítése amit egy kisebb szervóval lehetne mozgatni, de idő hiányában nem készült még el.
- Az általam "épített"/beszerelt harmadlagos levegő bevezetés az elsődleges levegő egy részét vezeti át a tűztéren a lángterelő fölé, így azt a levegőt fel is melegíti rendesen, könnyebben keveredik a még el nem égett füstgázokkal,javítja az égést.
Ezeken a légbevezetéseken nincs semmi szabályozás. Csak az elmenő füstgáz útja van szabályozva a belimóval. Száraz bükk és kőris fánál a 350°C vált be, ha nedvesebb volt a fa akkor kicsit emelni kellett a hőmérsékleten, de akkor is max 400°C-ig.
A 350°C-os elmenő füstgáz hőmérséklet mellett a kazánon belül mérő K hőelem, ami ott van ahol megfordul a láng a hőcserélő alól a kupolás lángterelőnek ütközve a hőcserélőbe, olyan 600°C-körül mér. Begyújtás után amikor még több fa van a kazánban, olyan 650°C-ig is elmegy a hőmérséklet a rakat leégésének vége felé inkább 500-550°C körüli a hőmérséklet. Ha elengedem a kimenő füstgáz hőmérsékletét szabályozatlanul, teljesen ki van nyitva a füstgáz csappantyú a füstgáz hőmérséklete nagyon meg tud szaladni 500°C feletti füstgáz hőmérsékletnél, láttam már 800°C feletti tűztér hőmérsékletet is, de ilyenkor már hajlamos a kazán a levegősödésre, mert helyi források alakulhatnak ki. Lehet egy nagyobb teljesítményű szivattyú megbírkózna vele, de nem számoltam utána lehet több hőmennyiség menne ki a kéményen mint haszna lenne. A 350-370°C körüli füstgáz hőmérséklet amikor a tapasztalatok alapján száraz fával szépen ég a tűz, és a puffert a kb 3-4 óra alatt fel is fűti, attól függően mennyi melegvizet igényel a lakás, és kell e az indirektet fűteni. Próbálkoztam alacsonyabb füstgáz hőmérsékletekkel az elején, de 300°C alatt jelentősen kormolódott a kazán, így visszatértem a 300°C-os hőmérséklet fölé.
A kazán előtt egy ESBE VTC511-es kazánvédő szelep van. Eredetileg 50°C-os patronnal, de azt az első vagy a második szezon után cseréltem egy 70°C-os patronra, így a kazán előremenő hőmérséklete 90-95°C körül mozog a beállított értékekkel.
Nagyon szèp munka, jól átgondolt tervezèssel. Èn aprítèkègetőt èpítettem mèg tavaly, most van az upgrade. Ez a másodlagos levegő felvezetès nagyon király. A lègbevezetèst nem èrtem hogy a csappantyú csak a másodlagos levegőbe van ès arra szabályzol?
Az elsődleges levegőt begyulladás után teljes zárva? Ha jól èrtem az "utóègetőbe" K typ hőelemre szabályzol... Mekkora hőmèrsèkletet tartasz ott? Ès ehhez mekkora tűztèr hőfok tartozik?
Nekem fent 160-300c fok között tartom amit PID számolom a ház hőigèny ès a vízhőfokból, ès ezzel számolom az ègès levegő venti fordulatát szinèn PID. Azèrt kèrdezem mert most tervezem a tűztèrbe is tenni egy hőmèrőt ès oda szabályozni a venti, csak nem tudom milyen hőfokokra számítsak.
Nekem is Viadrus U22 van 6 tagos. Egy 1000l-es hajdú hőcserélő nélküli puffert fűtők vele. A puferről meg egy 300l-es 2 hőcserélős indirekt tárolót, és a lakást, egyelőre még csak az alsó szintet, a tetőtér még beépítésre vár.
Én vasból vágattam darabokat egy ismerős lakatosnál. Az első verzió még 2020 novemberében sima 6-os lemezből készült.
Készült egy egyszerű zártszelvényből és 6/4"-os vascsőből egy alsó légterelő is ami a lángterelő fölé vezeti a tűztér alól a forró levegőt. Ehhez még készült volna tűzálló betonból egy fúvóka rész, de sajnos nagyon rövid életű volt, már a 2020/21-es szezon végére szétégett a parázs alatt az oldalain, így az már nem készült el hozzá. 2021 őszén még pár hétig használtam, de annyira szétégett, hogy használhatatlan lett.
A felső ajtóra a légbevezető nyílásra is készült egy cső darab, ami a kupolás rész alá vezeti a levegőt. Ennek begyújtáskor jutott inkább szerep, mert a felső begyújtás esetén a gyújtós és a gyújtókocka pont e cső elé kerül, így a huzat miatt nagyon hamar begyullad a gyújtós és maga a fa rakat is.
Az ajtóra később Rath tűzálló betonból öntöttem betéteket. Sajnos ez már a fűtési szezonban készült, így egy enyhébb napon, mikor még az 1000l-es puffer kibírta 2 napig, leszedtem az ajtót, és másnap mikor már kicsit meghúzott a beton kivettem az ajtóra öntött darabokat és hagytam egy falapon rendesen megkötni, az ajtót visszaszereltem a helyére. Kb 2 hét után 1200°C-ig hőálló szilikonnal beragasztottam az ajtóra. A benyúló cső körüli darab felragasztáskor eltört, nem is bírta olyan sokáig. A szezon végéig többször vissza kellett ragasztani a helyére. A 21 őszén már nem ragasztottam vissza.
A felső víztáskák közé szögvas darabokból és laposvasból készítettem egy kis lángterelőt, ami a lángot jobban a vasöntvénynek tereli.
Az ajtóhoz közelebbi lángterelő elem sajnos több darabból lett összehegesztve eredetileg, így 3 év alatt annyira leamortizálódott, hogy cserélni kellett, több alkalommal javítottam hegesztéssel rajta, és kapott + szögvas merevítést is, de már nem segített sokat rajta, teljesen szétégett az anyaga. Az újat már magam készítettem el egy darabból kivágva egy rozsdás 8-as vaslemezből, mert hiába adtam le a megrendelés az ismerősnek, nem sikerült neki időben elkészülnie vele, és már annyira rossz állapotban volt a régi, hogy muszáj volt már cserélni.
Idén tavasszal márciusban, a fűtés szezon vége felé elkészültek végre a megrendelt darabok is. Készült egy új alsó légterelő a tűztérbe, (ez már 2 darabból, mert egyben nem lehetett volna behelyezni a helyére), új lángterelő felülre. A kupolás rész és az ajtón a cső az maradt a korábbi. Az új elemek már 10mm-es szerkezeti acélból készültek, majd az idő eldönti, hogy mennyire lesz tartós. Az alatt az idő alatt míg a szezon végén használatban volt nem amortizálódott le, kis takarítás után mintha új lenne.
A légterelőt nehéz értelmesen üzem közben fényképezni, de ezen a képen egész jól látszik a kis furatokon kiáramló forró levegővel keveredő füstgáz égése.
Ezen a képen pedig a felső ajtó a légbevezetőn benézve készült a fénykép, innen a lángterelő alatti tűz égését látni.
A takarítást kicsit megnehezíti, hogy a sok vasat ki kell pakolni a kazánból, de nagytakarítást hetente csak egy maximum két alkalommal szoktam végezni (vasárnap és ha igényli akkor szerda vagy csütörtök), akkor minden vas kikerül. Kb 35-40 perc alatt megvagyok a nagytakarítással, a vasak ki és visszapakolásával. Hétköznap begyújtás előtt csak a tűzteret szoktam kitakarítani, kihamuzok és drótkefével a tűztér oldalait letakarítom. Szerencsére a vasak használatával általában szép fehérre kiég a kazán belseje, a tűztér részen tapasztalni csak minimális kátrány lerakódást, igaz száraz bükk vagy kőris fával tüzelek.
A kazán füsthő fokra van szabályozva. Több helyen vannak érzékelők. A kazán hőmérsékleteit Sestos D1S méri K hőszenzorokkal. A puffert és az indirektet REX C-100 PT100 háromvezetékes bekötéssel és ebayról vásárolt dupla hőérzékelős hőmérők PT100-as hőszenzorral (ezek csak kétvezetékesek).
- A tűztérben, ahol megfordul a láng a lángterelő fölött, (ez látszik több képen is, bár már régebbi állapot. A kínai 1200°C-os K hőérzékelők sajnos egy idő után elégtek. kb egy-másfél hónapot bírtak. Akkor az üvegszövetes burkolat visszavágása után, és a két ér összetekerésével egy darabig tovább lehetett használni. Aztán a 23-24-es szezonban már egy rézcsőbe behúzva használtam. Így az érzékelő szigetelése is bírta és tavaly nem kellett szenzort sem javítani vagy cserélni. A réz cső sem örök életű, már a második van használatban. Szerencsére ezek voltak otthon a lomok között. Ha elfogy rendelkezésre álló mennyiség rozsdamentes csövet fogok beszerezni helyette). E hőfok alapján és a vízhőmérséklet alapján kapcsolja a keringetőt (Wilo Yonos PIco 25 1-4 6/4").
- A kazán kilépő füstcsövén a könyökben, ennek a hőfokára szabályoz a Sestos, és egy Belimoval mozgatja a füstgáz csappantyút (a belimo-n a lemezkorong azóta a kazánon lévővel azonos átmérőre cserélve).
- A kémény tetején, csak infót ad, nem kapcsol semmit.
A kazán ajtajára most készülök új tűzálló elemeket önteni. Tervben van az alsó hamuzó ajtóra is, de ott a parázs ajtó zárja és a rögzítő csavarok miatt kicsit macerásabb lesz, belenyúlik a beton helyére.
Az elektronika is költözik új kicsivel nagyobb dobozba (40×50×15->40×60×15), mert a pufferra és az indirekt tárolóra plusz hőmérőket tervezek szerelni, amik már nem férnek el a jelenlegi dobozban, és a kábelezés is egy merő káosz már a sok kezdeti átalakítás miatt. Az első szezonban volt több változtatás, de azóta szerencsére hibátlanul működik. A kapcsolás alapja a Gányoló féle kapcsolás, ami ki lett bővítve.
Remélem a képek meg az infó segítségedre lesz a saját kazánod feltuningolásához
Látom elég kihalt ez a fórum, de hátha tud valaki segíteni. Egy Viadrus U22 kazánom van és ez lesz a 3. évem, hogy fával tüzelek benne. Ahogy olvasom most ezt a fórumot láttam, hogy ha teszek bele terelő elemeket akkor hatékonyabb lesz a kazán. Vágtam méretre karton lapot, hogy megnézzem, hogy férne be a samott tégla, de sajnos nem tudtam befordítani, mert akárhogy próbáltam, valami mindíg útban volt benne. Ezt ki hogy oldotta meg? Köszönöm!
Nekem még annyit mondott a kazángyártó akitől vettem hogy a szezon végén ha mindig rendesen ki van takarítva az sokat segít az élettartam hosszabbításában.
Üdv! Van arra bármi mód új kazán esetén, hogy valami festék, vagy anyagréteget felvinni a lemezre és kicsit jobban ellenálljon a kátránynak? Valamint van olyan hatásos anyag, amit a rendszerbe tesznek a vízhez, hogy a rendszer és a csövek belső korróziót csökkentsék vele?
Van valami olyan, hogy fordított füstirány a pelletégető miatt, ezt hogy kell elképzelni? Az amúgy baromi gáz, hogy mindent kb látatlanba kell rendelni, mert nincs az üzletekben, nem tartanak, stb.. Képeke meg kb lehetetlen fellelni.
Hivatalos állami erdészetnél 5cm-től már tűzifának minősül, a tűzifa programban is sok helyre vittek ilyen fákat. A másik véglet a méter átmérőjű fa volt. A raklap alá járdalap és bontott-tégla lesz, a fóliát meg ki lehet cserélni, az nem vészes összeg. A bogarak már inkább.
Lehet, hogy férges, Mo-on azt is eladják halál nyugodtan, pedig nem lehetne. Nekem van 10-12 éves akácom, most fogy el. Azért már látszik rajta, hogy nem mai gyerek, de még használható. Megtámadták már a férgek is sajnos. Raklapot belenyomja a földbe, simán szétrohad pár év alatt. Fekete fóliát szintén lebontja róla a nap pár év alatt. Nekem most ponyva van rajta, az bírja.
Úgy tervezem, hogy raklapon lenne, a teteje fekete fóliával letakarva. Volt 45, 40, 35ezer is köbmétere az utóbbi időben. A helyi erdészetnél 40ezer egy m3.
Viszonylag jó, 30ezer/köbméter áron tudnék akácfát venni. Méteres rönkökben van, 5-30cm átmérőjű. Szerintetek érdemes lenne be spájzolni belőle? Nem dolgoznám fel, így maradna rönkökben. Meddig lehet így eltárolni szerintetek?
Üdv! Van valakinek tapasztalata LAFAT típusú vegyes tüzelésű kazánokkal kapcsolatban? Ha esetleg valaki használ ilyent mondana róla véleményt? Esetleg néhány fotót, ha tenne fel róla, amint látszik, hogy milyen a belseje, hogy van szerkezetileg összerakva. Köszönöm!
Igazad van. Tudni kell hogy ez egy házilag összerakott aprítèk ègető, saját vezèrlővel, a bojlerhez a padlóba megy be a fürdőszobába a cső, igaz van rajta szivacs szigetelès, ott is lehet vesztesèg. Jövőre èpítek be a visszatèrő ágba is egy hőmèrőt ès folyamatosan tudom majd monitorozni a teljesítmènyt. Egyèbkènt mint írtam, folyamatos üzembe egèsz tèlen csek ezzel fűtöttem, elment 4800 kg, faaprítèk, fűrèszpor, cirok mag, meg egy nagyon kevès egyèb mezőgazdasági hulladèk próbakènt. 150 nm házba plusz hmv, homlokzati szigetelès nèlkül sztem nem rossz. De jövőre kiderül. Az alapanyag szállítással együtt 20000 HUF alatt volt, tehát szinte ingyen, tehát nem a költsèg, csak a kíváncsiság miatt èrdekel a hatásfok.
Sziasztok. Létezik hogy 2022 december végén összevágott gyertyán még nem száradt ki? Nyitott oldalú fedett tárolóban van, és még kisebbre is hasítottam mint eredetileg terveztem. Próba képen azzal gyújtottam be, de nagyon vizes.
Hol méred a víz hőfokot? Hol van a hőcserélő a bojlerben, nem mindegy, hogy alul, vagy középen. Ha a felső harmadban mérsz, akkor alul a rétegződés miatt az nem annyi, tehát lehet, hogy nem 200 litert melegítesz 55 fokra , csak 100-at. Szóval szerintem a módszer nem jó.
Egy rövid mérés sajnos nem mérvadó, számold bele hogy minden hideg amikor kezded (kazán, víz, stb) és a végén a felmelegített bojlereden kívül a rendszerben ottmarad egy rakás hő.
Én hosszú távon mértem, puffer után hőmennyiségmérő (azaz a pufferből kivett hő egy szezonon keresztül), így minden veszteség benne maradt.
Egy szezonnyi száraz fát és a hasznosult hőmennyiséget számolva 50% körül jött ki a négyjegyű függvénytáblázat fűtőértékhez képest.
Korábban évekkel ezelőtt itt is meg más hasonló jellegű topicban - puffer stb - sokan mértek házilagos módszerrel hatásfokot. Hát az 50% hagyományos vegyestüzelésnél sok esetben már jó értéknek minősült :-(. Pufferes rendszernél jó munkaponton is ekörül mozogtak jellemzően sajnos. De tény 25% az baromi kevésnek tűnik.
Mondjuk a lenti rendszernél eleve nehezen mérhető meg jól. 200 liter vizet melegített fel + 40 liter a kazánban, ekkora mennyiséggel korrekt mérést nem lehet végezni (mintha 2km-es távolságon akarnád meghatározni egy autó hosszú távú fogyasztását), mert a hibával összemérhető meg a tranziens folyamatokkal. m3-es mennyiségeknél korrektebb az összehasonlítás.
Lehet... A ház 150nm födèm 20cm szigetelès, új ablakok, 7cm aljzat szigetelès, homlokzaton mèg nincs szigetelès, így 30kg aprítèk ha 0 fok van. Ami sztem nem rossz... Ezèrt lepődtem meg, hogy ilyen rossz a hatásfok.
Üdv urak! Szerettem volna kiszámolni hogy az aprítèk ègetőm hatásfokát. Csak a bojlert melegítettem 1 óra alatt 40ről felmelegítettem 55re a vizet kb 5kg faaprítèkkal 200l a bojler plusz 40l ami a kazánba van, tehát a víz fajsúja 4,2 kJ*kg^-1*°C^-1 ebből 4.2*240 *15 15120kj energiát vittem be. A faaprítègba az energia 12000kj/kg ebből 5kg 60000kj. Akkor a kazán hatásfoka 20 százalèk (ez elèg elszomorító). Vagy valamit nem kól számolok? Hozáteszem tüzifával mèg rosszabb a helyzet.
tömegre vetítve jelentős különbség nem lehet (ha a nedvességtartalom azonos), hiszen ugyanazok az anyagok égnek el benne, max gyorsabban mivel lazább szerkezetű.
Ezért van hogy bármilyen fát veszel, durva különbség nincs MJ/kg értékben.
Véleményetek szerint mennyivel rosszabb a fűtőértéke egy 10-15cm átmérőjű akácfának, mint egy 20-30cm nek? A vastagabb csak öregebb , masszívabb szerkezetű, vagy ez nem számottevő? A vékonyabbat nem kell hasítani, max félbe, kevesebb a munka vele. Esetleg a gömbfa lehet nehezebb ég, gyullad meg mint a hasított? Sima puffer nélküli kazánról lenne szó.
A termosztát akkor kapcsol, amikor a beállított hőmérsékletet érzékeli. Szerencsésebb lenne közvetlenül a víztérbe lógatni egy merülőhüvelyt, abba tenni egy alkalmas kialakítású termosztátot.
Adott egy cserépkályha (igen, tudom hogy nem kazán, de a kérdés lényege független ettől), a probléma, hogy a víztérből felfele távozó csövekre van rákötve a keringető szivattyú és a termosztátja is, ami miatt gyakori jelenség, hogy a víz felforr (kuttyog, bugyborékol stb) a víztérben, mire a víztérből távozó cső felső részén lévő termosztát észreveszi magát és bekapcsolja a szivattyút. Emiatt mire beindul a rendszer az egy külön kálvária, aztán ha már melegvizet keringet a rendszer, akkor minden rendben megy.
A kérdésem, hogy létezik-e olyan termosztát, ami a cső végébe csavarható megoldás (most is ilyen van), és hosszú a szondája, hogy mélyebben leérjen a csőben, annak érdekében, hogy ténylegesen a víztér hőfokára szabályozzon?
Abból indulj ki, hogy nálunk pl 2 emelet van, fent 210 belmagasság, lent 250, porotherm falazat, nincs szigetelés rajta, fafödémen 20cm gyapot.
1500l puffer fullba töltve 75-78 fokkal, 0 fok mellet kint kB 8 órát tart ki, sajnos nem többet, 21 fokot tartunk a lakásban. 50 fokot küldök felfelé (meglepő hogy melegebb a cső mögötte, mint a gázkazán után, ami tekeroje szerint 70-et xd), visszatérő kB 30 fok. Sajnos ha lejjebb veszem az előremenőt már kevés a lakásnak (radiátoros fűtés)
Mennyi fa fogy neked szezon alatt?
Mi baja szokott lenni a hőszivattyúnak? Mi elő és utószezonban klímázunk, más nem megy, 0 fok mellett is sokszor megy (hűtő - fűtő), de hidegben kell kiegészítés, mert csak előszobában van lent is fent is klíma, ha nagyon hideg a fal így kevés a szélső szobának.
Úgy tervezném, hogy a vegyes kazánnak lenne külön hőcserélője a tartályban, vagy akár kettő is, hogy kis kört fűtsön, és ne menjen 60 fok alá a vize. A hőszivattyút viszont közvetlenül kötném rá a tartályra, vagy akát a fűtőkörre, mert 40 fokos vízzel dolgozik (igrn, sajnos anno nem gondolták végig, hogy ez radiátorhoz nem épp jó, max. akkor, ha non-stop dolgozik). Haromosztatúval engedném rá a tartályból a vizrt a körre, attól függően, hogy mennyire van hideg a hazban.
Az is opció, hogy 16-17 fok korul tartanam a hazban ezzel a rendszerrel a jot, a tobbit klimaval emelnem ra.
A ház kb. 80-90 m². Vert fal, részben szigetelt plafon. Dupla fa ablakok vannak. Vegyes kazán+vizes hőszivattyú+lapradiátorok.
200 literes elég oda? Mindegyiket kazán rákötném. Illetve beépítenék egy vagy két 2,5-3 kW fűtőszálat a pufferba. Van olcsó áram éjjel.
Kérdesem az lenne, hogy az megoldás lehet-e, hogy ilyen tizenfokokban a már felfűtött házban tartsak a fűtőszálakkal meleget (35-40 fokos vizet), úgy, hogy a fűtőszálak kb. 14-16 órát fűtenének?
Hőszivattyú is besegítene, főleg hidrg időben, de nem tervezem a huzamosabb használatát, mert elég sokszor meghibásodik.
Vegyes kazánt csak hideg időben használnám, mert macera és nem is feltétlenül olcsóbb fűteni, persze csak akkor, ha nem "mindennel is" fűtenék.
Sziasztok ! Abszolut laikus vagyok , tanácsot szeretnek kerni! Örököltem egy hazat , a kemenyt szeretnem felújítani , ugyanis szelel a kemeny , most egy 120 as füstcső lóg ki a kemeny tetejéből , egesz jo huzat van igy , de felek hogy baja lessz a stucni felol ,nem merek nagyon tüzelni. Mindenféleképpen béleljük a kéményt 120 as saválló lemez fér el kényelmesen , egy 4,4Kw os kandalló menne csak róla DE most jon a java es amiert valojaban ide írok , a piros cső van felfelé kb 3 méter magas, ki lessz cserélve savállóra ,viszont a (sárga)lenti csatlakozas kb3,5 meter hosszan aminek az aljaba ott a tisztitonyilas is nem passzol osssze , ugyanis van benne egy törés, sot ahogy neztem a lenti resz kb 110-115 mm lehet tehat el se ferne a cső , kérdésem lehet belőle baj , ha a felső részt teljesen elkülönítem ,bevések egy saválló sarokidomot , azt a kémény fele kimenő savállóval összekötök, , tisztítónyilás nélkül használom a kandallót , 2-3 havonta szetszedem , kitakaritom ? Egyéb ötleteket meghallgatok , szerintem ennél egyszerűbb megoldás nincsen rá , az alsó kémény szűkössége miatt.
A szelep nem nyomta a vizet. Talán a tágulási tartály elnyelte a víz egy részét, cserébe' nem kering azóta víz. Igaz, 1 bar van csak a rendszerben. Lehet, hogy a szivattyú felmondta a szolgálatot. Ma ránézek.
Üdv ! Ajjaj ! Biztosági szelep v egyéb úri huncutság semmi? Még az utolsó előtti pillanatban avatkoztál be ,míg nem tejes gőz állapot van/volt talán !:-)
Sikerült befűtenem a lemezkazánt 120 fok/2 barig :D
Avagy ne feledd: vagy a gravitációs kör csapját nyitod ki, vagy a keringető szivattyúét, a jettő együtt nem OK.
Reménykedtem, hogy elkerülöm az ilyen eseteket, de csak utolért a veszély. Poroltóval és nedves hamuval kellett eloltanom a kazán tüzét. Vízzel nem mertem, behogy robbanjon.
Ha a víz 60 fokos, és a huzatszabályzót 60 fokra beállítod, akkor a csappantyú (légbeömlést/lébeszívást szabályozó ajtó) állítható rudazatát úgy kell beállítani, hogy a tűz ne kapjon levegőt, vagy csak alig.
A minimum levegő rés beállítását (Totyán egy M5-ös) csavarral beállítod. Onnan, ha még emelkedik a vízhőfok, a huzatszabályzó láncnak lazának kell lenni.
Ilyenkor, ha feljebb tekered a huzatszabályzót, mittudomén 80 fokra, akkor a csappantyút kinyitja, és levegőhöz juttatja a tüzet. És 80 foknál fogja a minimumra zárni a légbejutást.
Nálam ez a minimum rés 2 mm alatt van, mert ha 65 fokra állítom a huzatszabályzót, a tehetetlenség miatt a vízhőfok túlszalad a 65-ön vagy 10 fokkal. Totya 35 kW
A kazán jobb oldalán mit tesz az a kar? Nem a begyújtás segítendő rövidebb füstkört csinál? Ha ez nyitva marad, akkor sokkal kevesebb hőt tudsz hasznosítani és persze nem melegít.
De nem egyértelmű ez egy ilyen állító lenne vagy sem.
A magas visszatérő miatt kérdés meddig jut el a házban a melegvíz?
Sziasztok! Felvilágosítanátok, hogy hogyan célszerű beállítani a kazán huzatszabályzó akármijét amire a láncot akasztjuk? ELvileg akkor kell hatvan fokra tekerni amikor a víz is hatvanon van és beállítani úgy a láncot, hogy egy fél centire legyen nyitva az ajtó. Miért kell akkor hatvanra tekerni amikor a víz is hatvan fokos? Hisz elvileg ezen azért vannak a fok jelölések, mert be van kalibrálva. Vagy nem?
Most szénnel kevertem a fát, de 50 fölé alig ment. Éjszakára huzatolót résnyire hagyom, pillangószelep felesben áll. Visszatérő is szerintem legalább 40 fokos. Itt valamiért megáll a tudomány. Talán levegős a rendszer.
A fehér cső a vizes hőszivattyú előremenője, de azzal a hideg házat nem fűtöm már be; csak a fűtővízet langyosítottam fel vele, mielőtt kizártam a remdszerből és begyújtottam a vegyes kazánt.
Nemrégiben költöztünk családi házunkba, ahol van egy vegyes tüzelésű lemezkazán (eglsz nagy tűztérrel, saccra lehet vagy 50 literes). Gravitációsan is működtethető, valamint van egy régi "Sever" szivattyúja is. Utóbbival szoktam használni, mert az előbbi módszer nem viszi messzire a meleg vizet, mivel a kazán nincs sokkal a ház szintje alatt.
Bútoripari hulladék keményfával próbálom "etetni" a kazánt. Ez felviszi a fűtővizet úgy 50 fokosra, de a fölé nem igen megy az előremenő. 1,6 bar körül van a nyomás. Próbálom légteleníteni, de teljesen nem tudom kiengedni belőle a levegőt.
Ami nagyobb problémám, hogy kb. 20 perc alatt elégnek a nagyobb darab fák is (vagy nem égnek el tejesen, de nem izzanak, nem füstölnek tovább). Igyekszem kis huzatot tartani: pillangószelepet majdnem elzárom, az alsó huzatszabályzót úgy "kétujjnyira" nyitva tartom.
A kazán csupa kátrány lett, amióta használom.
Az előző tulaj szénnel etette.
Tervezem egy puffertartály beépítését, de erre egyelőre "nincs kedvem", azaz pénzem.
Hogyan lehetne hatékonyan fűteni, hogy estétől reggelig legyen parázs, ne égjen le a fa gyorsan, ne legyen kátrányos?
Sziasztok! A viadrus kazánom a csavar melett szivárog! Mivel lehetne tömíteni, tömítést már raktam alá, de még mindig csepeg kicsit jobban meghúzni meg nem nagyon bírom már, nehogy a menet megszakadjon!
Reggel begyújtás, pár gyújtós és 2 hasáb. Amikor égett megpakoltam, még vegyesben hagytam pár percig majd füstjárat zár, faelgáz. Mondanom se kell ahogy húztam a kallantyút megjelent a füst, még alig langyos az ajtó.
Jött az ötlet, mi van ha leakasztom a láncról és kézzel lejjebb állítom (víz 33 fokos, azaz nem sok, cserébe tárva nyitva az alsó ajtó, ennyire nem tudok leállítani, mert ehhez már rövid a lánc, sajnos épp ezért a huzatszabályzó skálája nekem használhatatlan, 78 fok mellett 50-60 fok közöttre van állítva... kémény huzatszabályzó 25pa-ra állítva), amint melegüzem szerinti levegőmennyiséget kapta megszűnt a füst teljesen, azaz nagyjából egálba került a szívott és kimenő mennyiség gondolom.
Megcsinálom napokban a tömítést, zsinór van, megpróbálom 6mm-sel a kazán oldali peremet, oldalasan fog feszülni csukáskor, meglátjuk használ-e. Kérdés mikor bemelegszik rendesen és forró az ajtó mit tesz vele, de peremre ragasztás miatt bízom benne jó lesz.
Pedig erre marad egy hagyományos kandalló beltérben vagy kályha.
Amint kintre szeretnéd tenni jönnek a plusz dolgok, amiket szintén hajtani kell. Kandallónál meg ugye gyak semmi sincs, hacsak nem pellet kandalló lesz a vége
Köszi, jó tipp, de a tüzet kint akarom tartani, egy egy szobát biztosan ez is ellátna, ha nincs ordenáré hideg.
A vészmegoldás, vagy hívjuk inkább esetleg hétvégi fűtésnek, ilyesmi, a lényeg, hogy nem ez a fő fűtés, de ha gebasz van, akkor legyen ami el tudja látni a házat, relatív alacsony mennyiségű segédenergiával.
Vegyes módnál viszont az a gond ennél a kazánnál, hogy sztem nincs másodlagos levegője, mivel csak lentről kapja azt (pedig nem lenne rossz pl brikettnél alul elzárni, fent kis levegőt adni oszt hadd izzon a mocsokja :D
Brikettnél nagyon minimális levegővel is szépen felhasználja a füstgázt elgázosítva, de elég gyorsan így is képes elillanni a csomag benne, vegyesbe rakom át amint már faelgázban már nem ég, csak izzik vagy végig abban van, itt sokkal nyugodtabban ég, brikettel gyak nincs füst csak míg be nem gyullad.
Napokon belül kitömítem a tisztító deklit, ami nincs tömítve és csak falsot szív miatta (kazán fele domború ráadásul, gondolom hegesztés elhúzta nekik).
faelgázban nálad full nyitott a lenti ajtó puffertöltésnél vagy valamennyire azért szabályzod lent?
Más a gond ebben az esetekben, és nálam is megvan.
Ha a füstgáz hőfoka alacsony, mert pl. lefojtottad a huzatszabályzóval az áramlást, akkor jellemzően a hidegebb füstgáz miatt is a füstgáz áramlás is alacsonyabb lesz. Na most bsteelnél ez egy érdekes dolgot tud előhozni fagáz üzemben - a kicsi füstgáz áramlás nem húzza ki teljesen a füstgázt az égéstérből - pontosabban a fa feletti térből, és ott elkezd a füst megállni. Ugyebár fagáz üzemmódban itt lefelé távozik a füst, de ha kicsi a huzat és a füstgáz légtömeg áramlása, ott megreked a füst, nem szívja ki, és egyre több és több füst reked meg. Majd ki kijövöget a felső töltőajtón, ami hermetikusan nem zár teljesen. Ha egy bizonyos hőfok fölé megy a füstgáz, és van rendesen huzat is, akkor elszívja/elgázosítja ezt a füstöt, ha nincs nem, és előbb utóbb kijön.
Nálam mindent figyelembe véve pl ha nem pufferre fűtők, hanem a ház felé megy direktbe, és le lefolyt a huzatszabályzó (magas kezd lenni a visszatérő) szintén megjelenik a füst és füstszag falelgáz módban:-(. Nálam mindent összevetve ha a ház felé fűtök, akkor visszaállítom sokszor vegyes üzemmódba a kazánt, akkor ez a jelenség megszűnik, mert nem reked meg bent a füst a felső térben, és ha minimális huzattal is akár de felfelé kihúzza.
Ez a jelenség csak fojtott és alacsony füstgáz esetén fordul elő. Ha puffert fűtök és rotyog a kazán amíg van benne fa nincs ilyen probléma, mert ott nincs fojtva a rendszer.A Bstell-hez tényleg ajánlatos puffert tenni, anélkül sokat ront a hatásfokon és az égésen az állandó fojtás és leszabályozás. Bár ez utóbbi igaz kb minden faelgázosítóra is, egyszerűen ez esetben nem optimális munkaponton üzemel.....
Ajtó tömítés: nem csak ezekkel a zsinórokkal lehetséges. Lehet kapni kazántömítő cuccot, olyan mint egy szilikon nyomos tubus. Van aki azzal nyomta ki az ajtót körbe úgy hogy nyitható maradjon azért, de ugyanakkor teljesen fog rugalmasan tömíteni, és hirtelen nem emlékszem, de asszem 1800C-ig hőálló ha megköt. Ez is egy lehetőség. Otthon van egy tubussal én is vettem, ha kell meg tudom nézni a pontos típust, de asszem ezt vettem
Ha csak vésztartaléknakakarod akkor nem jöhet szóba?Nem egy nagy csodának tartom (még csak nem is láttam ilyet) de ez legalábbnem foglal el nagy helyet.
Napokban írtam B-steelnek mivel van pár apróság, ami érdekelt.
Főként, hogy alacsonyabb füsthő esetén (mikor még ég a fa, következő épp még nem hajlamos füsthő leesni 150 környékére) elkezd a középső ajtónál szivárogni kifele a füst, szigetelés nem tökéletes ekkor, ugyanakkor 180-as füsthő esetén vagy 74 fokos kazán felett meg semmi gond. Gondolom a hő miatti tágulás a fémen, 80 fokos kazán megnyomta a szigetelést annyira, hogy az hidegen már ne zárjon rendesen. Kissé bosszantó. Lehet a lyukra is teszek vékony szigetelést, amire rányomódik az ajtóban lévő, csak megoldódik vele a gond.
Amit megcsinálok magamnak meg a kéménycső melletti tisztítónyílás fedőlemeze, ezen nincs szigetelés és egyik nap pöfékelt ki ott némi füst, amit nem is értettem. Ez nem tudom miért lehetett (talán szél?), a huzatszabályzó is zárva volt ezen idő alatt, de alapban a 25pa mindig megvan beállítás szerint (huzatszabályzó nyitása után az szépen ellensúlyozta a lökéseket és megszűnt a "kifújás"). Viszont mivel itt van rés (domború a kazánoldali fém kicsit) szívhat falsot is folyamatosan...
Nézzél meg jópár amerikai megoldást, ott nagy keletje van a kültéri kazánoknak. Nem kicsik és mivel ott van tapasztalat érdemes megnézni az apróságokat mit hogy csinálnak.
Köszönöm a választ. Arra próbálnék készülni, amikor egy olyan helyzet van, hogy, se villany, se gáz. Annyi áramot most is elő tudok állítani itthon tartósan, ami elviszi a világítást, szivattyúkat, alap dolgokat.. Van klimám, napelemem csodálatosak, amíg van hálózati áram. Idén már többször is megdöccent a szoigáltatás, és nyugodtabban aludnék, ha 4-5 napot át tudnék hidalni, nagyobb elektromos tárolás nélkül. (4-5 napíg fűteni ezt a kócerájt akksiból, az 7-10 milliós beruházás, úgy hogy magamnak csinálom a dolgot, ez szerintem a töredékéből kijön.. ) fejlesztem az offgridet is, de rettenet drága a tárolás, lottón meg nem nyertem sajnos.
A paranoiám nem új keletű, azért is raktam be annó a puffert, falazás előtt, most nem férne kényelmesen be..
A fa drágasága pedig viszonylagos, de van a telkemen 150-200 mázsa kitermelhető fa,plusz minden évben elajándékozok egy csomó egyéb faanyagot, pl. raklapot, deszkát, gerendavéget stb. stb. kb 15-20 mázsát évente.. szerezni is tudok, ha nagyon akarok, itt az erdészet mellettünk, nem kell messzire menni, ezidáíg lusta voltam rá..(vásárlásra gondoltam, nem észre és elvenni... :-))
A kandalló beszerel kört már lefutottam, nem akarom behozni a koszt, és a füstöt... eljöhet az az idő is, de most még nem vagyunk ott..
Ellátásbiztonsági okokból szeretnék egy kültéren elhelyezett vegyes kazánt. A kazánháztól, ahol most a gázos hőközpont van kb 7 max 9 méterre. A ház hőigénye 7 kwh -13 fokban, egy 800 literes puffer van most a kazánházamban, annó raktam be, de sosem lett beüzemelve, mert még nem kellett, na de most..
A fűtésrendszeremet magamnak csináltam, komplett, ezt is úgy gondolom meg tudom csinálni.
Van aki kivitelezett már hasonlót?
Az elképzelésem az, hogy fagyállóval tölteném fel a vegyes kazánkört, és egy szinuszos szünetmentessel ellátott szivattyúval, hőcserélővel leválasztva vinném be a kazánházba az energiá, pufferbe letárolnám. Jelenleg a szekunder oldal 3 kevert kör, 3 külön szivattyú, szóval az megoldja, ha 35 foknál melegebb vizet kap..
A kazán köré építenék egy agyonszigetelt kutricát, és a csöveket is szigetelném, a fűtőanyagot is ott tudnám száraz helyen tárolni.
A kazánházban nem fér már el sem a vegyes kazi. sem a fűtőanyag, és a koszt sem vinném be, ha nem muszály.
kérdéseim első körben:
- Milyen kazángyártó terméke lehetne ide ár/teljesítményben jó?
- 14-20 kwos kazánban gondolkozom max. tudom, hogy vegyestüzelésnél ez kicsi, de nincs több pufferem.
(az olajégős megoldást sem vetem el, de fa is itt mindig akad..)
- Hőcserélőből milyenben érdemes gondolkozni?
- Kémény ügyben szerelt, vagy falazott?
- Fagyállóból vajon jó-e az autókba használt?
- szigetelés vastagságnál kit mit hogyan használna ilyen esetben?
Az a lényeg minél nagyobb sebeséggel zúduljon át a radiátoron a víz, hogy magával tudja vinni a légbuborékokat, amit aztán a légtelenítőig, vagy épp ha az van a nyitott tágulásiig szállítsa.
Egyessével.
Talán egy kisebb méretűt hagyhatsz nyitva, hogy mikor zárod, de még a másikhoz nem értél oda nyitni, ne fojtsd meg a szivattyút.
Szia ! Köszönöm a gyors választ. Annyit kérdnék,hogy csak az alsó szinten zárjam a radiátorokat,mert ugye csak ott problémásak. A levegőt a nyitva maradóból felnyomja a szivattyú a felsőszintre a légtelenítő szelepekhez?
Üdv.Fórumtársak ! Segítséget kérnék tőletek. A központi fűtésünk valamiért szórakozik velünk,
ugyanis nem minden radiátorban fordul meg víz gravitációsan,csak a felső szinten lévő radiátorokban.
Az alsó szinten,csak egyik,másik mondjuk jó. A cső meleg,forró,de a radiátorban éppen langyos a víz. A cirkó szivattyúja átforgatja az egészet minden radiátorban olyankor hallani lehetett levegőt a rendszerben. Leengettem a vizet és lassan feltőltöttem a rendszert ami kb 300 liter. Nem javult a helyzet. Mi lehet a probi 35-40 évig jó volt.Kazánt már cseréltem.de attól függetlenül minden jó volt.
Ha jól sejtem a fagyállós víz kevésbé működik gravitációs rendszerben. (nemrég cseréltem le a fagyállós vizet, kicsit jobb lett az áramlás ha a szivattyú nélküli vegyes kazán megy)
szóval ha fagyállóval töltöd és gravitációs csak annyit tegyél bele amennyit muszáj
Ha nem laksz messze és megoldható,hogy nagyob hideg esetén begyújts akkor nem engedném le a vizet.Persze ez függ attól,hogy a kazán hol van elhelyezve. Mert ha egy sufniban,vagy garázsban akkor engedd le a vizet.
Ha nem akarsz fagyállót használni akkor inkább engedd le a vizet,még mindég jobb mintha szétfagyna. Nem ismerem a házadat de extrém hidegben valszeg 0 fok alá tud hűlni a levegő.
Köszönöm a tanácsokat. Akkor a viztelenitést hanyagolom. Amit még én is látok,hogy a műszer 1 bar nyomást mutat. Gondolom nem valószínű, hogy házon belül bármikor is 0 fok alá menjen a hőmérséklet .
Egész addig jó a sima glikol fagyálló, amíg a napkollektorban fel nem megy alaposabban a hőmérséklet mert pl tele a hmv és nincs tovább hőelvétel.
Ha ez megtörténik, akkor a napkollektor hőfoka - típustól rendszertől függően - akár 180C és fölé is emelkedik.
Ha ez megtörténik úgy hogy benne van a glikol, akkor az azonnal elbomlik, és a bomlástermékei savas jellegűek, elkezdi zabálni a rendszer elemeit, csöveket, hőcserélőt mindent elkezd megmarni ás dolgozik amíg csak tud, mert ha visszahűl már ugyanúgy savas marad..
Nem véletlen, hogy vannak kifejezetten napkollektorhoz való fagyálló folyadékok. Igen, jóval drágábbak, de bírják a magasabb hőfokot is károsodás és bomlás nélkül, és nem okoznak galibákat.
Kazánnál ez nem igen tud megvalósulni, mert ott ilyen magas hőfok üzemszerű állapotban nem jön létre, ha meg létrejön, a fagyálló lesz a legkisebb probléma valószínűleg....
Puffer nélkül próbál minél olcsóbban fűteni, ezáltal fojtva tüzel. Olyan fákat vesz amit olcsón megkap, nyír, nyár, fenyő. Az idei szezont talán csak fenyővel fogja megoldani. Nem tudom a kazán meddig fogja bírni, szerintem a kátrány és a sav meg fogja enni a lemezt idő előtt, de ne legyen igazam. Lehet egy öntvény jobban bírná..ki tudja.
Egy Totya kazán tulajdonosa lettem nemrég, amit az ingatlan előző tulaja szereltetett be valamikor. Én még sosem használtam ilyet sajnos, fogalmam sincs hogyan kell használni.
Mivel egyelőre nem tartózkodunk itt, azt szeretném megkérdezni,hogy szükséges e, és mikor a rendszert vizteleniteni fagyveszély miatt?
Tavalyi fűtés során azt tapasztaltam, hogy ha a kazánban a víz 80 fok felett van, akkor bubik válnak ki, amik egy része bennragadhat a kazánban, illetve ami ki is szabadul az visszakeveredhet a kazán visszatérőbe, mert a szivattyún hallom.
Megdöntöttem a kazánt, hogy könnyebben kijussanak.
A csatolt kép az előremenő háborús övezet.
A lejtés meg lesz fordítva, az csak a kazán megemelése miatt alakult ki.
A puffer felé lejjebb lévő cső adott azon nem tudok módosítani, mert a bemenő csonk ebben a magasságban van.
A kérdésem, hogy hogyan lehetne megoldani a bubik hatékonyabb felfogását az adott helyzetben.
Gondolkodtam én is rajta, hogy heti egyszer felengedem 80-90 fokig. Addig nem kapcsolom be a keringetőt, hagyom had égjen le koksz. Utána bekapcsolom és szépen visszahűl. Annyi hogy nekem henko cső van az elosztótól a radiátorokig, nagyon forró vizet nem akarok rá engedni.
"Fent is adok ilyenkor neki levegőt, meg alul is nyitva az ajtó, amikor beindul felül elzárom." Felül ne zárd el ,inkább alul szűkítsd! És ha ráérsz ott ülni mellette (nem minden nap) én szoktam hagyni hogy felmenjen a víz hőfoka akár 90 C'-ig is, hogy leégjen a kosz az oldaláról. És csak akkor kapcsol be a szivattyú.
Lehet a keverőszelep lenne a jó megoldás. Felülről gyújtok be, simán lehet. Fent is adok ilyenkor neki levegőt, meg alul is nyitva az ajtó, amikor beindul felül elzárom. Egyenlőre nincs hideg, csak egy rakatot szoktam elégetni, még nem kell rátenni. Még a Konixot kipróbálom. Köszi!
Üdv. Arra van valami technika, hogy ne legyen kátrányos a kazánom?
Száraz több éves vegyes gyümölcsfával fűtök jelenleg, de van benne akác, bükk, gyertyán is. A huzatszabályzó 60fokra van állítva, de ahogy ég le a fa, úgy megy le a hőfok 50-40-30 fokra. És ilyenkor jön a kátrányosodás. Másnap begyújtáskor amikor felmegy 60fokra, ég le valamennyi a kátrányból, de utána újra rakódik ahogy ég le a tűz.
Megoldásnak alkalmanként szoktam benne kartonpapírt égetni, az hirtelen nagy hőt csinál és leolvadnak a rárakódott kátránydarabok. Utána gyorsan le is ég és nincs kátrányképződés. Puffer nincs, gondolom az megoldaná ezt a problémát. És én is öntvény kazánt használok, úgy tudom azt nehezebben teszi tönkre a kátrányosodás következménye képen fellépő savasodás.
Konstrukciós hiba ! Az öntvények szeretnek befüstölni.
Az a baj hogy a középső pakoló ajtó és a felső tisztító ajtó egybe van építve és azon a nagy nyíláson keresztül könnyen átbukik a füst. Nincs ami útját állja. Ajtó nyitáskor a kazán pillangója nyitva van?
De az is lehet hogy nem elég erős a kémény huzat. A Viadruson keresztül egyébként könnyen
ÉN már nem látok bele hogy milyen típus. Magasság 1120 mm, mélység. 570 mm, Szélesség: 450mm, Ajtó 310 x 310, Tűztér mélység: 400,Szélessg kb 310 mm, magasság, kb: 520 mm A rostély aljáig. Itt egy kép, nem túl jó: https://photos.app.goo.gl/w438EAYHLpWUyXpK7
Az s27-es az Inárcson készül, a tűztere 40cm hosszú. Szerintem az nem rossz. Az Inárcsi kisebb kazánok, alacsony de hosszú tűzterüek. A Kazi féle az pedig inkább magasabb, de rövidebb tűztérrel rendelkeznek.
Tegnap kipróbáltam, szerintem jó lesz az. Tapasztalataim: túl széles a rostéj, kevés víz van benne, túl rövid a tűztér mélysége, a berakott egyirányúszelep miatt, nehezen megy gravitációval. ( az utolsó nem a kazán h ibája). Alig indul be a szivattyú már rögtön leesik a hőfok a kazánban. A régiben rengeteg víz volt, lassan melegedett fel, de utána pótolni tudta a hővesztést. 6 jókora db keményfát + gyújtóst, és némi gallyat raktam rá,
de 1/2 10 kor, és éjjel 3 körül kapcsolt be a gázkazán. Igaz még nincsenek hidegek, biztató a tapasztalat. Különben 100 nm lakást fűt, gázkazán rásegítésére.
Egy sem volt. Csodálkoztam hogy nem szakad szét. 3 mm lemez, és még csak meg sem puffadt. Bezzeg a tűztér 4 mm-es lemeze behorpadt. Gondoltam szétvágom, és átfordítom a hőcserélőt. Egyelőre be van építve a Totya S27, még nem üzemeltük be holnap megtudom hogyan Muzsikál.
Csak annyi kellett volna hogy a hőcserélőt 180 fokban elfordítja, és tesz rá tisztító nyílást. Különben nagyon sajnálom, mert 52 cm a tűztér mélysége. Így elrontani valamit, biztosan nem fűtésszerelő volt. ( lakatos)
Sziasztok! Na eddig tartott az említett kazán hosszú élettarmama. Az asszonykám úgy gondolta hogy betüzel esti fürdésre, azután szalad ki a kertbe utánam hogy gyere gyorsan mert ömlik a fürdőbe a tartályból a víz. Hát mit csináltál, semmit, na ez volt a baj. Vagy is a tavaszon elzárt tolózárat, csak félig nyitotta ki, és felforrt a víz. Azután később derült ki hogy csepeg is a víz a kazánból. Ma szétvágtam, és én még ilyen elfuserált kazánt még nem láttam. Én mindig azt hittem hogy 1 táskás kazán és utólag derült ki hogy 2 táskás lett volna. Szidtam is a gyártóját mindig hogy olyan alacsonyra tette a felső ajtaját, hogy a táska tisztítása csak nagyon körülményesen volt megoldható. ( meghosszabbítottszárú üvegmosóval, hajlítható drótokkal, stb). Azután most találtam még egy táskát, de minek. Valaki látott már ilyen megoldást, csak én vagyok így elmaradva? Mutatom a képeket: https://photos.app.goo.gl/rEKERhwBcHyDmBzBA
Rá kell heggeszteni egy csonkot ( tán 3/4-es ) a kazán megfelelő részére ahova betekered a termosztatikus huzatszabályzót. Az ajtón kell vágni egy nyílást és készíteni egy lefelé záró kis ajtót amit mozgat a huzatszabályzó a láncával.
Bocs! Jobban megnézve a képet, látszik azon kosz bőven. A táskákról ,és a tűztér oldaláról a ráégett szutykot leszoktuk kaparni. ( Egy mozdonynál 1 mm korom napi 400 kilo + szénfogyasztás)!. Hagyd felmenni a hőmérsékletet 90 C' fölé, és könnyen letudod kaparni. A tálcák közül is T alakú kaparóvassal legalább 2 hetente kihúzni a lerakódott pernyét.
Az nagyon jó kis kazán, látom még szépen ki is van "égve" úgy értem hogy nem kormos, kátrányos. Egy olyan kis ablakot meg egy flex-el nem nagy ügy kivágni és 2 pici csövet rácsípni, meg egyet az ajtóra és kész. A huzatszabályzót azt meg kell venni, és a hőmérő karmantyújába , egy T elágazóval, + egy kis csődarabbal ( hogy a hőmérő is megmaradjon) bekötni.
Na így már több minden látható. A középső ajtóra tetethetnél egy kis billenő ajtót amit a huzatszabályzó működtet. Nekem igy van, csak ne tévesszen meg, letört a sarka és én a másik képen látható módon használom. Kézzel kb 05-1 cmre kinyitom amíg a kazán be fül, utána az alsó és felső ajtón lévő kis gyári billenőket használom. Neked mivel nincs a pernyézőn állítható ablak, a középsőn huzatszabályzóval sokat segítene. Neked a felsőajtó csak tisztító, azt nem kell bántani. Induláskor az alsót kinyitod, ha beindul, rábízhatod a huzatszabályzóra. Persze azt is ki kell tapasztalni hogy mikor, mennyire álljon be.
A hőmérő helyére tennék be egy huzatszabályozót (tuti kell átmérőben variálni, de egy persellyel, vagy közbetéttel még jó is lehet) és a lenti ajtóval elballagnák egy fémes emberhez, hogy csináljon rá egy függőlegesen nyíló pillangóajtót.
Huzatszabályzónak kell a pillangóajtón fül balra/alul kinyúlóan és kezdődhet a beállítás.
A huzatszabályzód "pálcája" így balra ki fog lógni és a kisajtó füle is, de legalább nyithatóak lesznek az ajtók.
Hőmérőt meg egy mágnesest keresnék kazántestre rátapasztva kb értéket tud mutatni.
Ha ez 20éves kazán és kisipari, van abban még vagy 10év, én nem temetném. Annó még anyagból készítették.
Viszont ilyet vegyél, olvasd el hogyan kell használni, mert kátrányod annyi van, el is adhatnál belőle...
Lehetne erre valahogy varázsolni valami huzatszabályozót? Nem értek a kazánokhoz, de grossmutter új Totya kazánjánál látom hogy nagyon jó dolog a huzatszabályozó én meg szórakozhatok ezzel a kazánnal sokkal többet.... ott telerakom fával, aztán intézi magának a kazán, sokkal kevesebb meló van vele.
Van valami szaki akinek ha szólok idejön és ezt meg tudja nekem oldani? Bárki, valami szerelő, mit tudom én.
Amúgy 20 éves a kazán.. azon is csodálkozom néha hogy még megy.
Remélem hogy felső begyújtással használod, mert különben hamar felrottyan a kazánban a víz. Nekem anno még a másik háznál Nyíregyházi 2 aknás kazánom volt, ha tudtam Lengyelborsót vettem, akkor voltak kicsik a gyerekek, a 28-30 c' elég sűrűn volt nálunk. Ha egy picit nemfigyeltünk, már ömlött is a padláson a víz a túlfolyón.
Szintén egy viadrus u22 6 tagos van itthon, sok évig fával fűtöttük. Padlófűtés van , idén döntöttem úgy hogy kipróbálom a szenet.
Vettem lengyel sziléziai fekete szenet, elég jó minőség, eddig egyszer gyújtottam be vele, meglepően könnyen kevés fával begyullad.
Kinek mik a tapasztalatai?
Minden érdekel ami ezzel a kazánnal, szén tüzeléssel kapcsolatos. Láttam itt van aki módosít stb, kicsit én is hatalmasnak érzem az égésteret szénnek, egy vödör szenet égettem el kicsit olyan érzésem van mintha túl hamar leégett volna. Igyekeztem kevés levegőt adni neki, valahogy meg kellene optimálisan fogni azt a hatalmas hőt, minél többet át tudjon adni a víznek, ne a kéményen menjen ki.
eladó egy Mechanker TH-55 termosztatikus keverőszelep. Nem fiatal, de hibátlanul működik, nekem a gázkazánon lakott, ott keverte be a vizet a padlófűtésnek.