Leégett házat tervezek vásárolni. Tető kuka, lényegében a 4 fal, ami megmaradt belőle. A villanyóra "szekrény" is kiégett, így természetesen levágták a tetőkonzolos vezetéket. Az lenne a kérdésem, hogy milyen feltételek mellett lehet ismét áram az ingatlanban? A különálló szekrényt a nem túl széles kocsibejáró miatt elvetném. A régi típusú tetőtartó-átvezető még megvan, de a födém és tető maradékának bontása miatt jó eséllyel megy a kukába az is. Az átvezető és a villanyóra amúgy is "túloldalt" van, az új födém és tető építésekor útban lenne, nem beszélve arról, hogy a méretlen oldali vezeték aránytalanul hosszú lenne.
Milyen megoldások léteznek a klasszikus földön álló, földkábeles bekötésű szekrényen kívül? Mi a teendő, ha az új mérőhelyet másik falra, utcához (és oszlophoz) közelebbi sarokba helyezném át, az új tetőátvezető pedig falsíkban lenne? Ahogy említettem, a ráködéskor csak a 4 fal (+ belső válaszfalak) lennének meg, plusz egy ideiglenes "lakáselosztó" valami vízálló fajtából.
van itt valaki esetleg Szentendre környékéről vagy aki dolgozik arra fele? Sajna nincs érintésvédelmi relé beépíitve a házikóba és hát jó lenne ha lenne... órától kb 6 méter a biztosítékos doboz - 6darab 16 amperes biztosítékkal. Milyen összegért lehetne betenni egy érintéavédelmit?
tudna valaki segíteni, hogy lakótelepi társasházban jelenleg 16 A-es villanyóra van, ezt bővíteni 32-re kb. mennyibe kerül engedélyeztetéssel, szereléssel cakk-pakk?
Egy régi külterületi házban lakom.26 négyzetméteres. 22 éve élek itt sosem volt semmi gond. Közmű nincsen így áram működtet mindent. Vízellátás, WC....főzés légkeverős sütőn. Fűtés fával.
Nemrég elment az áram...
Párom kiment villanyórához, le volt csapva, mire ő visszakapcsolta, erre szikrázott, füstölt és megolvadt. Gyorsan lekapcsolta s szakembert hívtunk MVM-től.
Kijött 2 szaki akik leszedték a villanyórát. Mögötte egy KÁOSZ volt, aluminium -réz drótok , kb.70-es 80-as évekbeli, a vezetékek hosszan meghagyva, gombolyaggá gyúrva, le se szigetelt összecsavart végekkel. A vezeték egy darabon megégett, gondolom mikor párom visszanyomta órá s elfüstölt.
Levágták és le"csokizták" /elnézést, NEM tudom a szakszavakat, tehát: betették ilyenműanyag izébe amihez kis csavarral rögzítik a vezetékeket / meg le szigszalagozták a többi szigeteletlen vezetékeket. Aztán tettek fel új kiselosztó dobozt , visszacsukták leplombálták.
Azt mondták hogy SOS cseréltessem le a vezetéket a házban de ha nem is azonnal mindent, a villanyórában mindenhogy "rendet kell rakni" mert ez tűzveszélyes. Ez csak ideiglenesen lesz jó amit ők visszakötöttek. Nem lehet megmondani meddig bírja, 10 év vagy 1 nap de lehet tűzeset....
Beszéltem egy ismerős villanyszerelővel de az a baj ő NEM nyúlhat hozzá a plombált órához.
Namármost én havi 60 ezerből élek, ESÉLYEM nincs se kölcsönkérni, se sok pénzt szerezni. Nincsen rokonom sem pénzes ismerőseim. Kínkeservvel összeszedtem 100 ezret. Még talán össze tudok 50-et. TALÁN....(festményért, festőművész vagyok)
A tervem a következő: MVM-es villanyszerelőt kihívok, aki a szomszédunknál szerelte a hálózatot nemrég, tegye rendbe az órát. Kösse be házba, én meg a benti részt baráti áron megcsináltatom az ismerősömmel. Ott már ugye hozzányúlhat! Ő egy régi barát akivel egy bandában zenéltünk így baráti áron vállalja, akár részletre is.Villanyszerelő tehát nem kontár.
Kérdés: az MVM-nél regisztrált szerelő hajlandó e bekötni az elavult rendszerbe az új vezetéket IDEIGLENESEN hogy pár napon belül miután megvettem elosztókat stb. ami kell az ismerősöm elkezdhesse a további bekötést? Mert elvileg ez ugye szabálytalan....gondolom én.
Másképp nem tudom megoldani, akkor marad tűzveszélyes az egész mert ha csak 1 napig nincs itt áram mert nem kötik be akkor a WC-t sem tudom lehúzni ráadásul totális sötét van és vízellátás sincs a házban. Külterületen van.
Meg akarom csináltatni de pénzt szerezni nem tudok áram nélkül meg az alap szükségleteim is megoldhatatlanok.
Valakinek volt ilyesmivel tapasztalata? Megoldható így, belemehet MVM-nél regisztrált villanyszerelő aki amúgy maszekol is? Hogy állnak ők hozzá? Sajnos egészet nem csináltathatom vele mert "rendes" árat NEM tudok kifizetni. Ha belegebedek SEM.
Ez a 15 millió pofátlan ár. Valószinuleg visszaoszt a kepviselonek nem kis osszeget. Minimum 3 ajanlatot kellene megnezni. . Nalunk ez 2023-ban hasonlo(12 lakas)csak 4 millio Ft-ba kerult, igaz 2X jottek es elb..takazok, akik masodszorra jottek(500 000 FT-os kar az elektromos vezetekekben, belefolyt a viz a pincenel levo villanyoraba meg hasonlo dolgok)de egy masik haznal is 7 milliorol beszeltek.
Annyi, hogy a leírt összegből nem 200 rugó a munkadíja, hanem inkább 350-400. A plusz munkadíj az anyagköltségbe van belerejtve, ezt azért a melójáért fizeted, hogy a szorgalmas vállalkozó otthon kattint a webboltban, és nem neked kell ezt megtenni. Szerintem igencsak jó órabér ezért a melóért...
Egy 3 mérőhelyes földbeásható Csatári Plast házhozszállítással együtt alsó hangon egy százassal olcsóbban beszerezhető, kisker áron (nyilván nem a sarki boltból kell venni):
Az alábbi árajánlatról szeretném kérni a véleményeteket. Mennyire reális,földhözragadt az ár?
Ajánlat tárgya:3 merő helyes villamos fogyasztásmérő szabadon álló földkábeles csatlakozással, áram vételi lehetőséggel 1db 5p 16A + 1db 5P 32A+ 2db 2P 16A dugaljjal. Anyag Szükséglet: Megnevezés Egység Egységár Összesen 3 Mérőhelyes Doboz 1db. 580000 580000 Ft Földelő Szonda 1db 22000 22000 Ft A50 Csőadapter 1 db 1800 1800 Ft Áramvételi Hely 1 db 98000 98000 Ft KPE Cső 25 25 350 8750 Ft Ensto SL 2.11 1 1800 1800 Ft Érvéghüvely 50 60 3000 Ft MKH 10 5 800 4000 Ft MT 5X6 4 2810 11240 Ft
Anyagdíj:730590 Ft Munkadíj: 200000 Ft Összesen:930590 Ft Munka: Teljeskőrű ügyintézés és letelepítése. Ennek költségé 200000 Ft
A munka egy dunaújvárosi családiház átépítésének lenne az első lépése.
Jelenleg egy 13 lakásos 3 emeletes kicsi társasházban lakom (1941-ben épült tégla), és aktuálissá vált a hálózat felújítása (a 40-50-es években volt a fővezeték cseréje).
A Közös Képviselő összehívta a közgyűlést (valamilyen számomra érthetetlen okból csak 1 ajánlatot kért be). Az ajánlat 17 Millió Ft-ról szól, ami nekem kicsit soknak tűnik.
Jó napot! Mi lehet az oka, a lakás melléképületében elment a konektorból az áram?
Fünyíróztam villanyos géppel,és erősen meghúztam a zsinórt, a hosszabbító a földön kijött a dugóból,és összeérhettek a fázisok, csupasz zsinórok voltak, de nem csapta le az automatát otthon.
3 csupasz zsinórból valami összeért,de konektor és a zsinórok sem füstöltek.
Ahhoz, hogy egyáltalán árajánlatot tudjon adni, tudni kellene neki, hogy hova, és milyen technológiával lehet telepíteni. Az óráról sem véletlenül kell kép, mivel CSAK szabványos mérőhelyre telepíthető napelem. Ezenkívűl a vételezett teljesítmény alapján határozható meg a technológia mérete. Ez nem olyan, hogy bemégy a boltba, és veszel egy kenyérpirítót.
Ebből semmit sem lehet megtudni amit leírtál. De. Az áramellátás kiépítése 2 részből áll. Egyik a szolgáltatónak fizetendő hálózatfejlesztési hozzájárulás. ez az esetedben 3x25A minusz 32A ez kb .a 260000ft. Ezen felül a szabványos mérőhely kialakítása, a tervezés, engedélyezés a te költséged. Ez a másik költség.
Egy kis segítséget/tanácsot szeretnék kérni. Adott egy új építésű családi ház (ikerház), az áram bekötéshez meg lett bízva egy cég aki intéz mindent az elművel (a kivitelező szervezte én egy meghatalmazást adtam meg, hogy mi az igény (3x25A) ) Az elműnek be kellett fizetni a csatlakozási alapdíjat + a csatlakozóvezeték létesítési díjat ez volt 227.000 Ft ez volt még májusban aztán közbe felszerelték az óráknak a dobozokat és kb. 2 hete tették fel az órát. Erre most jön a kivitelező, hogy adjak neki 260.000 Ft-ot mert azt Ő kifizette az elműnek mint hozzájárulási díjat. Persze a kérdésre , hogy ez mi, meg honnan még nem jött válasz. Írtam a cégnek is aki az egész elműs cuccot intézte, de még nem válaszoltak. Csak próbálom kitalálni, hogy mi lehet az a 260.000 Ft Adalék még, hogy az ikerház másik felét egy magánszemély maga építi/építteti ő is ugyan azon a cégen keresztül intézte az áramos dolgokat és mikor jöttek az óradobozokat feltenni akkor tőle kértek 270.000 Ft-ot. Na most vagy kétszer akarják beszedni ezt a pénzt vagy nem tudom.
De létezhet, hogy egy ilyen órahely kialakítás/kábelezés kb. 520.000 Ft-ba fáj?
Értem, hogy neked tág fogalom. Még 80-as években készült házakban is találok földelés nélküli dugaljakat, és csak a vizes helyiségekbe vittek földelést. A panel lakásokban pedig szinte 100% ban csak a vizes helyiségekben volt védőföld. Hozzáteszem, hogy a mai követelményeknek semmiképpen sem megfelelő méretezésben.
A lámpákhoz a védőföld kiépítése kötelező, a kettős szigetelésű lámpákba nem lehet bekötni, de a kiépítés kötelező.
Az a baj, hogy ezzel is nagyon sok a kétesélyes megoldás, és elég nagy szórás lehet. Maga a mért fővezeték biztos, hogy nem szabványos, tehát cserélni kell. min 10mm2 réz vezetékre. Igaz nem szokták mindig.... Az elosztó cseréje nem javításnak minősűl, tehát felújításnak. Igy a jelenlegi szabványok szerint lehet elkészíteni, így kellene a megfelelő méretű mért fővezeték. A második probléma a földelés kérdése. Lett e már kiépítve rendes földelés, vagy a régi szinte semmilyen, ami szintén nem felel meg. A harmadik az elosztó utáni vezetékhálózat. Régen mindent mindennel összekötöttek (tiltott nullázás) ezen felül csak a vizes helyiségekbe volt földelés kiépítve. A lámpákhoz is kötelező a védő föld kiépítése ami régen nem volt. Tehát a felújítás alkalmával azt a vezetékhálózatot is szabvány szerint kell kiépíteni, mivel az uj elosztó csak pofon a sz@rnak.
Végső következtetés. Ha hoszabb távra gondolkodsz, és biztonságot akarsz akkor ezeket meg kell csinálni. Meg szokták csinálni, pl. csak az elosztó felújítást, de csak annyi, hogy jobb mint a semmi, be kb. ennyi. A régi vezeték hálózat enyhén szólva életveszélyes, csoda, hogy nem történnek balesetek.
Tehát visszatérve az árhoz. A fentiekből láthatod, hogy sok az ismeretlenes dolog ami sokat változtathat. Pontos árat szerintem felelősen látatlanban senki sem tud adni. (van aki ad, hát lelke rajta)
Visszaolvasva nem sok konkrét kérdést és munkadíjat találtam... DE most hátha.... :-) sikerül megugrani a dolgot.... ( nekem is és a válaszolóknak is)
Szóval panellakás... felújítgatás
Pest megye ( ha számítana)
3 lakás van egy szinten, a középső lakás, ajtaja mellett közvelten vannak a vellanyórák
Benti elosztó szekrény(nek nem nevezhető valami), a bejárati ajtó felett, a vellanyóráktól max. 3 méter "kábelnyira", kábelek fali csatornában (ha jól emlékszem)
"első körben"...
KI kéne kötni, le kéne szerelni a benti "elosztó szekrényt"
Új falon kívüli elosztó szekrényt felrakni
Új biztosítékokkal + Fi relé
CSerélni kéne a vezetékeket a vellanyórától az új elosztó szekrényig
- itt elvileg kell/lenne bontási díj is .... valami 8000 FT ? .... igaz ez ?
Majd a jelenlegi benti vezetékeket visszakötni az új biztosítékokba/hoz + a Fi relét is bekötni a megfelelő "helyre"
Na ez "mennyi lenne" ? Csak a munkadíj .. anyag nélkül.
Előre is köszönöm, ha valaki megtisztel(ne) a válaszadással .
Speciel a kérdező, a sopi nem árajánlatot kért, hanem egy költség becslést. Igaz amit leírt abból csak egy nagyon elnagyolt becslés adható.
Az ajánlatot mindig az adja, aki majd végzi a munkát, a becslést pedig az akit felkérnek és némileg ért is hozzá.
De a becslés senkit semmire sem kötelez.
Amit leírt a kérdező arra ajánlatot adni mint írtad helyszíni felmérés és írásos anyag lapján lehet csak. Az írásos anyag pedig legalább 6 -8 oldal. A többi csak blöffölés.
Amúgy ezt kérdezte :
" A kérdésem az lenne, hogy nagyjából mennyi munkadíj lenne a reális egy ilyen munkára? "
Végül az a reális amennyiért elvégzik.
" aki vállal ilyen volumenű munkát, és nem platina árban dolgozik," ez csak egy vélemény. ki kell tanulni a villanyszerelést és lehet sokat keresni.
A jó mester egyébként azért kimegy ingyen is, de 10 percnél többet nem tölt a helyszínen. Ha érzi , hogy komolytalan a megrendelő, gyorsan távozik. Sőt a rutinos már a telefonban kiszűri melyik kuntsaf jó melyik nem, néha azért mellé lőhet.
Akárcsak a megrendelő. Ő is szűri a vállalkozókat... más szempontok alapján.
Hát aki igy látatlanban erre a leírásra pontos vállalható árajánlatot fog adni, az eléggé felelőtlen tett. Az, hogy megadod, hogy 51 kiállás, semmit sem jelent. Egyes dugalj? Kettes? Hármas? Kapcsoló egysarkú? Váltó? Lámpa egy körös? Több körös? Az sem mindegy milyen helyiségben milyen teljesítmény 1,5 ös vezeték? 2,5 ös vezeték? 1 fázis? 3 fázis? Nagyon nem mindegy. A stb felsorolásban az egyedi fogyasztóknak külön körök kellenek, mindegyiket egyedileg kell méretezni, ez adja az árajánlat izmosabb részét. Ezektől a felsorolásoktól függ az elosztó méretezése, mivel ez is sarkallatos pontja egy árajánlatnak.
Szóval ilyen árajánlatot csak helyszíni felmérés, és pontos egyeztetés után lehet adni.
A véleményetekre lennék kíváncsi, adva van egy 110 m2-es egyszintes családi ház vegyes falazattal (egy sor vályog-egy sor égetett tégla!), komplett újravezetékeléssel, csövezéssel, kismegszakító szekrény kiépítéssel, új földelés kialakítással, minden egyébbel ami egy komplett villamoshálózat felújításával jár. Gipszkarton mennyezet, és az óraszekrény a ház külső falában van, nem a kerítésfrontban, tehát nincs földmunka.
51 elektromos kiállás (kapcsoló, csillár, konnektor van, gyengeáram kiállás nincs), és 3 db klíma kiállás (kültéri egységhez).
A ház elektromos felhasználása szerintem az átlagosnál masszívabb lesz, mert minden az elektromos megtáplálásra lesz kihegyezve, főzőlap, sütő, 3 db egyenként 3,5 kw-os klíma, elektromos csaptelep, bojler, elektromos törölközőszárítós radiátor, napelem előkészítés, stb.
A kérdésem az lenne, hogy nagyjából mennyi munkadíj lenne a reális egy ilyen munkára? Szerelvényezéssel, illetve anélkül is érdekelne, mert úgy látom, hogy nincs egységes nézet az árajánlatokat illetően, valaki így számol, valaki úgy.
Békés megye, Békéscsaba. Remélem minden szükséges paramétert megadtam.
Ha valaki tud megbízható villanyszerelőt ezen a környéken, aki vállal ilyen volumenű munkát, és nem platina árban dolgozik, akkor írjon.
Pár infót még elfelejtettem ami fontos lehet: régi tégla gyár épület, gipszkarton válaszfalakkal. PLC vezérléssel fog minden működni, így szinte minden kábel végig egy az épületen és lemegy egy központi szekrénybe. Budapest mellett található.
Kis segítséget szeretnék kérni. Nem vagyok még annyira tisztában az árakkal, és most egy irodaházat kellene bekábelezni. Nagyon sok lesz a kábel húzás tálcában illetve védőcső én minden álmennyezet felett.
Az lenne a kérdésem, hogy mi a reális méterára az ilyen ipari kábelezéseknek, és a gipszkarton falakban a kiállásoknak.
97 m2-es belvárosi 4 apartmanos lakás komplett villanyszerelésére keresek kivitelezőt. Minden apartman almérővel mért, apartmanonként kb. 15 szerelvény és 4 lámpahely található (saját konyhasarok + fürdőszoba), továbbá a közös folyosón egy 5-ös keresztkapcsolású lámpa + kazán.Tudok küldeni tervrajzokat is. belizingatlan@gmail.com
Mennyibe kerül egy villanyóra szekrény felrakása? 3 fázis, H és éjszakai tarifa, 10 méter légkábel a falra kampóval csatlakozik és a kampó alatt lenne a villanyóra szekrény. Mennyi ennek a munkadíja és anyagköltsége?
Én kicsit sokkalom a 700.000 egy ilyen munkáért. Ha még beton is a panel és csövezést kell csinálni akkor se szabadna ennyinek lennie. Ráadásul szerelvények nélkül. 50 szerelvény az nem nagy összeg persze attól függ milyen márka és mik azok a szerelvények... Mi nemrég csináltuk egy ~60nm lakást 420.000 ért szerelvény nélkül, de ebben a szerelvény felrakás az már benne volt az árban. (Gőzölt beton, csövezve)
Az ilyen hosszabbítózásokból, és elosztóbol-elosztó dolgokbol szokott lenni a szétégett dugalj. 2-3 hetente megyek ilyen helyekre. Mert nem az a baj, ha bedugsz a hosszabbytóba 5-6 tv-t meg routert, hanem a konyhában rá szokott kerülni minden ami áramot fogyaszt. Ilyenkor szoktam felsorolni a tulajnak, hogy mekkora teljesítményt is tolt át azon a kis vezetéken amelyik fele teljesítményre van tervezve. És ilyen kor ürüljünk, hogy "CSAK" a dugalj kötése enged.
Az eredeti kérdés, és az összes válasz hármas és négyes dugaljara vonatkozott ami annyi darab lyuk egymás mellett, sorolókerettel, te meg kettesről beszélsz aminek valóban egy lyuk is elég, meg elosztóról amit bárki be tud dugni utólag.
kettes dugalj lealább. Mindegyiknél csak egy doboz van, azon a kettes 'dugási' lehetőség, aztán ha kevés akkor un. flexi csatlakozóval oldom meg a többes.
dugaljak problémáit !!
Írta valaki az "1x, 1,4x, 1,8x a szorzó. Szerelvényezésnél 1x, 1,8x, 2,5x"Lehet írni , de lehet nem elfogadni is.
Az árképzés egyébként eléggé szabad.
Ha speciel egy lakásba kérnék csak kettő db 3 -as dugaljt akkor ok. lenne az a 2 x 30eft, de ha helyiségenként 2 db és ezt mind az 5 helyiségbe azaz 10 x 30 eft, akkor azért elgondolkodnék hogy van e más út.
Pl az egyik lakás konyhájában van valamiét csak 2 db. egyes dugalj van a szemközti falakon . Az egyikre egy 4 -es flex vagy lengő csatlakozóval megy
egy hűtő,
egy gáztűzhely világítás,
egy gyors vízmelegítő egy elszívó,
a negyedik helyszabad,
a másik szemközti falon az egyes dugaljba szintén ez a lengőizé 4 dugási hellyel . Ide egy mikró egy kisvízmelegítő és itt 2 szabad hely , nos ezt használjuk a ritka műveletekhez - porszívó mixer , fúró stb amiket a művelet után elrakunk.
Ha hármas dugaljat kérsz, akkor bizony három szerelvény dobozt kell rakni, Ami azt jelenti, hogy három dobozhelyet kell fúrni és vésni. Ha egy áramkörön lesznek, akkor valószínűleg egy cső elég lesz. Viszont az egyenként sorolható doboz berakása jóval macerásabb, valamint át is kell kötni a szerelvényeket. Tehát a horonyvágás, csövezés, vezeték kevesebb, de helyette van plusz munka, a sorolt szerelvény normális berakásával.
Az utólag belebővíted hozzászólásodat meg inkább hagyjuk!
Az árajánlatnak tartalmaznia kell az egyes, kettes, hármas dugalj kiépítésének az árát. Nálam pl. 1x, 1,4x, 1,8x a szorzó. Szerelvényezésnél 1x, 1,8x, 2,5x a szorzó. Mivel az árajánlat rendes esetben tartalmazza az összeget, te döntöd el, hogy megfelel e vagy sem. A végső fizetés meg mindig a szerződés alapján történik. Tehát nem értem, mire szól a kérdés.
Szeretném megkérdezni mert számomra nem egyértelmű, a kiállásos árak képzése.
Ha valaki úgy hirdeti magát, PL. 10 000,-Ft/kiállás, az egy 3-as vagy 4-es konnektornál 3x-4x 10000,-Ft, vagy ez egy kiállásnak minősül és valami többletet számolnak fel a nagyobb lyuk kifúrásáért és egy nagyobb műanyag dobozért?
Végül is igy, hogy kb ötször elovastam, még annyi értelmeset sem birtam kivenni belőle, mint első olvasásra. Tehát ezután sem tudom, mi mást akart jelenteni. De lényegében nem is érdekes.
Az ajánlat, hogy mennyire reális nagyon sok mindentől függ. Kábelcsatornás, vagy rejtett sarkokban elvezetve. Hány nagyfogyaszó ami külön áramkör. Panelban egyébként a legtökéletesebb, és legjobban időtálló, ha előtét gipszkartont tesznek fel, abban minden elfér, és semmi se látszik.
A szerelvények és lámpák ára oké, hogy nincs benne, de azért a felszerelés az mindig benne van az árajánlatan. Azért 50 dugalj kapcsoló kb 50ezer ft, tehát nem dobja agyon a költségvetést. Egyébként közel reális az árajánlat.
Anno én vagy 9 éve kaptam hasonló ajánlatot, de elvetettem.
Azért azt tudni kell hogy vannak nagy és kisfogyasztók
Kisfogyasztók : pl. a világítás a takarékos égők fele tendál a felhasználás . Ilyen még az elektronika.
viszont nagyfogyasztó a mosó- és mosogató gép, a porszívó stb.
Én egy oldottam meg, hogy 3 db aljzatot építettem nagy fogyasztásra , falon kívül vezetve kábelcsatornákban és a ajánlott 700 ezer helyett lett 3 x 5 eft az 15 eft.
persze a kapcsoló táblát meg egyéb apróságokat is felújíttatta, Így végül lett 100 eft 6 belső áramköröm van !!
Az a kérdésem, hogy egy 60nm-es panel lakás teljes áthúzása mennyibe kerül? Nincsenek csövezve a falak. Körülbelül 50 darab szerelvényről lenne szó (konnektorok, kapcsolók, lámpatest-helyek), és előzetesen 650 ezer forint lett az ajánlat. Az reális?
Ez nem egyértelmű, én inkább hajaznék a 600 eft /db -ra.
Végül az sem drága.
De mint más is írta, nem látható, hogy mi van a megajánlott munkában.
pl. az lehet helyiségenként egy db. világítótest és egy db. dugalj, vagy lehet ennek lényeges nagyobb volumene is, sok sok világító test, sok dugaszoló aljzat, meg ami egy modern lakásba kell, vagy elvár a megrendelő.
Ja még annyit hogy a tételes költségvetés készítését te is elkezdheted. Az az 58 nm áll pl. 2 szoba, előszoba, fürdő, WC, konyha, kamra stb. helyiségekből.
Nem árt egy M 1:50 -es alaprajz, gyakorlásként sk. is elkészítheted, általános iskolás feladat. Az M 1 : 100 szart sem ér, pici.
Veszel egy kitüntetett helyiséget, legyen az pl. a kisebbik szoba. Ide 1 db. mennyezet világító test és min 2 db dugalj kell (lehet több is ), meghatározód a helyét felrajzolod ja kell még kapcsoló is annak is kell a helye. sőt az a kapcsoló lehet egyszerű vagy alternatív. És még más is lehet itt.
A többi a nyomvonal, a vezetékek, stb.már a szakember dolga.
És így eljuthatsz a 6 lapos 48 tételes költségvetés első fázisához. De lehet az 8 lapos és 76 tételes is, sőt meg megadhatják neked 2 lapon is.
Korábban már érdeklődtem teljesítménybővítés végett (amit pénzügyi dolgok miatt folyamatosan halogatom). Részben ezzel a témával kapcsolatos újfent az érdeklődésem. Olyan híreket hallok másod - harmad kézből, hogy ez év őszére szabvány / szabály változást terveznek az elektromos szolgáltatók és ez miatt jelentős drágulás várható a teljesítmény bővítést és / vagy szabványos mérőhely kialakítást kérvényezők körében.
Akik ezzel foglalkoznak mit tudnak ezzel kapcsolatban mondani az átlagos felhasználóknak?
Ennek a fórumnak ez a lényege, nem? Nem azért kérdez az ember, hogy a motivációit vitassák, hanem mert kíváncsi a munkadíjra, anyagköltségre. Nálam is ez a helyzet. Nyilván nem mindegy, hogy tényleg átvertek-e, vagy csak én gondolom így, és tanulni sem árt a hibákból, ezért vagyok itt. Életvezetési tanácsért máshova fordulnék, köszönöm.
Azt nem értem, hogy miért ne lehetne a leírás alapján nagyjából belőni az árat, amikor pontosan lehet tudni, hogy mi volt a feladat, és milyen anyagokból mennyit használtak fel, továbbá a munkaórák száma is adott. Ezek szerint egy olyan megkeresésre árajánlatot sem tudnál adni, ahol pontosan tudod, hogy milyen vezetékből, hány szál kell, hány méter, hány elosztószekrény, és hány kismegszakító? Milyen információ hiányzik? :)
Egyébként pedig nem annyit kért végül a paraszt, amennyiben megegyeztünk, ez a másik ok, amiért itt vagyok. Ha annyit kért volna, nem izgatnám magam.
Tudom, hogy most újabb jótanács jönne, hogy akkor miért fizettem, de ha kérhetem, inkább azok írjanak, akik képesek és hajlandóak megbecsülni a részletesen leírt munka költségeit.
Szinte biztos vagyok benne, hogy csúnyán átvágtak, ezért kérek segítséget. Korábban már kérdeztem, de akkor nem nagyon jöttek válaszok, ezért megpróbálkozom újra. A következő munkákat végezte el nálunk a szerelő, szerintetek mindennek mennyi a reális ára?
Teljesítménybővítés miatt mérőhely szabványosítás és áthelyezés volt a feladat, meg légkábelről földkábelre váltás. Az új mérőhelytől a régiig kábelezés, és két lakáselosztó kialakítása.
Új, dupla szekrény két mérőnek, fém lábakon, a telekhatáron leásva (földkábeles csatlakozás, 2x3x32 A, a ház felé tovább 2x5 szál 10-es MKH). Az óráktól 5 méter a földben a házig. Másfél méter magasan az első kötődoboz a ház oldalán, addig a falba vésve, két csőben a vezetékek. A kötődoboznál befordulnak az első elosztószekrényhez, amiben három kismegszakító van. Innen tovább már két falon kívüli csőben, majd egy újabb kötődoboz után a meglévő, falban futó csőben mennek tovább a 20 méterre lévő következő lakáselosztóhoz (ahol a régi villanyóra volt), amiben 12 db kismegszakító van. Három munkanapot dolgoztak az egészen.
Jónapot Urak! Laikusként érdeklődni szeretnék a hozzáértő jelenlévőktől, hogy egy régi társasházban kialakított közös óraszekrényben, szükséges-e 1x16A-ről történő 3x16A-ra bővítésnél a Hensel doboz? Illetve ha H-s tarifára szeretnénk plusz mérő órát, azt is ilyen dobozba lehet csak kérni?
Láthatóan 1db sem férne el sem a meglévő órát nem lehetne beletenni se másikat mellé a szabványosított módon 600x450mm? ha jól láttam. Ilyen helyzetre mi a szabály ha nem lehetséges fizikailag egy társasház közös helyén ez? mentesül? a külső helyre ki kell vésetni ami feltételezem nem engedélyez a közös képviselet, vagy lakáson belülre kellene áthelyezni amit pont nem szeret az elmü?
Alapból egy villanyszerelőnek egy csavarhúzó és egy fogó elég. Plusz még 63 egyéb felszerelés.
Pl. a következő a létra.
Na de félre a viccel, anno régen, jó régen / 40 éve / egy kőmíves fiú.... 22 éves... azon kesergett, hogy a Géza bácsi 3 x annyi kér mint ő.
A Géza bácsinak volt 2 db vasbakja,
5 db 2 collos pallója,
volt egy keverő ládája, 5 db vedre, fándlija vagy 3 db, kézi keverője, merítő kanálja, kőmives kanálja, kalapácsa, vízmértéke, 4 féle símítója,
később mint kiderült volt betonkeverője is, és természetesen egy lerobbant autó utánfutóval amin szállította a felsorolt és a fel nem sorolt szerszámokat.
A 22 éves fiúnak, nevezzük Tibinek mind ez nem volt.
Tunátok abban segíteni hogy, egy vállalkozónál vagyok alkalmazott, azonban a horonymarón és a porszívnón kívül minden felszerelést én adok. Eddig nem voltam hasonló helyzetben ezért érdeklődnék, hogy mennyi lenne erre a reális órabér (nyilván ezt így nehéz, tudás tapasztalat, stb) vagy inkább hogy számoljam az eszközök költségét, avulását?
A rezsióradíj amit egy óra alatt dolgozok saját szerszámokkal, felszereléssel.
Normát én nem számolgatok, mert nem foglalkozok vele, csak ha a megrendelő variálna, hogy hosszú volt az elkészülés. De ilyen velem még nem fordult elő. Igaz, én 90%ban lakossági munkát csinálok, így ott nincs szükség "Tercelni"
Ha a véleményemre vagy kiváncsi akkor ne akard tudni. Ülj le, vegyél elő egy papírt, és számolj.
Számold ki, hogy mennyit kapsz, ha elmégy munkahelyre dolgozni. (nem a lehúzós munkahelyekre gondolok, hanem a becsületesen fizetőkre.) Ez ugyebár fizetett szabadsággal, munkaruhával, nyugdíjjal, szerszámokkal, utazási hozzájárulással stb. jár.
Most számold ki, hogy te mennyiért dolgozol, mennyi jön össze havonta ebből. Ebből fizesd ki a munkaruhát, tarts fenn egy komplett eszközparkot, tarts fenn egy autót erre a célra, fizesd ki a járulékaidat,(katásként minimum alatti nyugdijra leszel jogosult) Nem kapsz fizetett szabadságot, tehát azt is vond le.
Na amikor kész vagy készíts egyszerű kivonást. Akkor meglátod, hogy mennyit ér a te órabéred.
Azért nem járok minden nap ide, jó pár napja nem olvastam. Szépen felbolydult mindenki a közölt órabéren, amit az úr kifizetett. Hát, hogy tisztességes, vagy nem nem is akarom eldönteni. Ő ennyiért vállalta, ő ennyiért megrendelte. No comment. Sajnos sokan tényleg visszaélnek azzal hogy a megrendelők nincsenek tisztában az elvégzendő munka mennyiségével, hogy mennyi időt vesz igénybe egy adott munka. Nekem nem lett volna pofám elkérni ennyit. Felújításnál amikor fixre ki tudom számolni a munkát, akkor adok csak fix árajánlatot. Akkor már az én kockázatom, hogy szopó ág lesz, vagy az átlag rezsiórabérem jól fog e kijönni. Ha nem látom, hogy mivel kell szembenéznem, akkor jön az óradíj. Jól írta, az előttem szóló, hogy 5000ft/óra alatt (nem feketén) vállalkozónak nem érdemes vállalnia. Figyelembe kell venni az ahoz tartozó adókat, a gépek amortizációját, a munkák keresését, az önreklámozást, stb. Az anyagköltséget sem lehet elvárni, hogy bolti áron számolja, mert azért el i kell menni, be kell vásárolni. Ha meg előre vásárol, hogy ne kelljen minden anyagért rohanni, akkor meg a befektetett pénzt is számolni kell. Hogy miért 5000 az általam megállapított minimum? Hát nézzünk egy átlagos villanyszerelő szakmunkást aki munkahelyen dolgozik. jelenleg kb. 1800-2000ft/ó nettó bérért lehet elmenni. Ez a munkáltatónak pontosan duplájába kerül. Azért legyünk is öszinték, egy melós sose fog olyan ütemben dolgozni, mint egy vállalkozó (vannak kivételek) A melós végzett a munkával, hazamegy vége. A vállalkozónak fel kell hajtani a munkát, fenn kell tartani az eszközparkot (nekem kb. 1milla) és még sorolhatnám.
Szóval nem egyszerű .
Részemről. 5000-10000ft/ó rezsióradíj szokott lenni a végeredmény. Igaz a 10000ft/ó az akkor szoktt kijönni, amikor fix vállalással csinálom, és sietnem kell.
Üdv mindenkinek olvasgattam a bejegyzéseket.
Arra jututtam hogy k.va olcsón dolgozok. 1szaki +1 segéd 2600/ óra saját szerszám meg minden.
Városon belül 1500 a kiszállás. Kíváncsi vagyok a véleményekre. Köszi.
Téged szerintem durván lehúztak. Egy két órás munkáért nagyon tisztességtelen dolog ennyit elkérni. Én nem olyan régen egy 4 órás munkáért fizettem 22 ezer forintot egy villanyszerelőnek + anyag. Az első órára kért 7 ezret, a további órákért 5-öt. Ráadásul hétvégén kellett csinálni, mert nem akartam emiatt szabadságot kivenni és ez sem került plusz pénzbe. Egyszerűen csak rákerestem a google-ban, hogy villanyszerelés budapesten és felhívtam pár számot. Volt pár hasonló rablási próbálkozás, de akit hívtam, végül nagyon korrekt munkát végzett. Még az anyagárral sem vert át, mert azt ellenőriztem.
Letet cinikusan azt mondani, hogy elfogadtad és tudtad előre, hogy ennyibe fog kerülni, de ez egy több napos munkára lett volna reális ár. Semmiképp nem két órára. Az meg szintén nem áll meg, hogy a szerelő egy sokkal nehezebb munkára készülve adta meg az árat és szerencséje volt, mert ebben az esetben módosítania kellett volna a munkadíjat. Felháborító, ami veled történt!
"Akkor ért a meglepetés, amikor 2 óra után hívott, hogy végzett. "
írta Ul , hát legalább egy félnapot várhatott volna, ha már ilyen jó fogása lett.
Egyébként csatlakozom hozzád, nem volt tiszteséges, hanem pofátlan.
Azt azért hozzá kell tenni , hogy az addig rendben, hogy egy ilyen dobozkötés az ok. hogy 12 eft /db. , de nem mindegy hogy az adott helyen 3 vagy 18 db. doboz van.
A mechanikus óra bér nézés legalább annyira torz mint a mechanikus művelet ár / db.
Sok laikuis megrendelő nagyon torzan nézi, hogy kijön a mester dolgozik egy - kettő - 3 órát és mennyi az óra bére.
Egy munkát fel kell hajtani, oda kell menni, vissza kell menni - sok sok szerszám kell stb. Ez mind költség.
És hogy tiszta legyen a kép egy közelmúltbeli villanyos munka.
Elromlott egy villanybojlerem. meg kellett javittatni. Ajánlás alapján egy szerelővel kerültem kapcsolatba.
javítás vagy csere legyen. A helyszínem megállapítottuk - ő javasolta én elfogadtam, hogy nincs értelme javítani - csere lett.
Az illető ajánlotta , hogy azon nyomban elvégzi. Leszerelte , elment az általa ismert kereskedőhöz, megvette az új bojlert, felszerelte kipróbáltuk... fizettem.
Nos az egész tartott kb. 2 órát, vagy némileg többet. 25 - 30 eft volt a szerelési díj + a bojler ára.
Azt azért hozzá kell tenni, hogy közeli a szerelő és az általa ajánlott időben jött.
Nem akarok bele szólni, de szabad piac annyit kér az ember amit gondol vagy megadják vagy nem. Két kérdés lenne egy volt e felmérés előtte helyben vagy sem, ha volt és látta hogy sima úgy akkor lehet az áron vitatkozni, ha nem látta már kérdéses azzal hogy sikerült rövid idő alatt megoldania szerencse is volt. Mert anno jól csinálták meg így nem volt szétégve megsülve semmi.
Van tehát 10 doboz a házadban. legalább 1 db.-on próba szerelést kellett volna végezned.
Sajnos nekem van vagy 25, sőt talán 30 doboz is.
általában akkor merülnek fel a szakszerűtlen kötések amikor a biztosító megkörnyékez, hogy kössék biztosítást a házamra. eddig ok. is, de amikor a részletekbe megyünk... túl az árvízen és a nem létező aranyaim ellopásán sorra kerül a villany miatti tűz is. Mondom az üzletkötőnek semmi probléma, de vegyük bele , hogy vannak szakszerűlen megoldások is. Viszont hogy melyik dobozban lévő kötés a szakszerűtlen azt nem tudom, így elvileg az egészhálózatot fel kellene újítani, arra pénzem meg nincs. ezért kötnék biztosítást.
Ja a vihar miatti tető héjalás is mindig terítéken van. szélsebesség, stb. mondtam nem érdekel, ha a jég összetöri a palámat fizetnek. Mondta, hogy nem lehet bevenni a 36 oldalas szövegbe.
Na erre, akkor csak nem kötök biztosítást.
"Villanyszerelés tényleg ilyen drága lett?"
Drága volt az már 10 éve is.
Egy lakás felújításnál azzal kínlódtam a legtöbbet.
5 szerelőből 4 / 80 % / nemet mondott már a munka felsorolásánál is.
A munkák akkor :
egy 4 áramkörös lakásban a biztosíték doboz cseréje,
4 db. kismegszakító,
1 db külön áramkör egy kazánhoz 6 m-re fi relével és EPH val.
1 külön áramkör egy kijelölt helyre a nagy fogyasztóknak dugaljjal 3 ,5 m,
ez a két áramkör falonkívüli un. kábelcsatornában,
és az első egy hiba elhárítás . Nos ez volt a belépő egy áramkörben nem volt áram, de feszültség igen.
Egy szerelő nyomban kiszúrta a mérőtől ment és a második doboznál megvolt a hiba.
Villanyszerelés tényleg ilyen drága lett? 50 éves házunkban cseréltettük le a szerelődobozokban a régi csatlakozásokat (csokikat) új WAGO gyorskapocsokra. A villanyszerelő 12eFt/doboz ajánlatot adott, amelyet a jó híre miatt (sok méltató komment a neten) elfogadtam, hogy tuti jóra megcsinálja, ellenőrizze a kötéseket. Akkor ért a meglepetés, amikor 2 óra után hívott, hogy végzett. Az anyagdíjat max 10eFt-ra becsülöm, csak a csatlakozók voltak, tehát két óra alatt 110eFt munkadíjat fizettem ki tegnap, az 55eFt óradíj. Elég baleknak érzem magam, mert azt hittem, hogy ez jóval hosszabb munka. Félreértés ne essék, nem sajnálom a jó szakembertől a 15eFt-os óradíjat sem, no de ennyit?
Köszönöm szépen a válaszokat.Az egész lakásban 10A van(villanyszerelő mondta) tehát ha megy a mosógép a mikrót már nem tudom használni mert levágja kint a lépcsőházban levő órát.Mivel amikor épült a ház valószínű elég volt még az akkori elektromos berendezésekhez a 10A de azért eltelt vagy 30 év és sokkal több elektronikai gépet használ egy ember. Ezért gondoltam,hogy van egy minimum Amp amit az e-on biztosít minden felhasználónak amit most már tudok,hogy 32 A.Tehát én nem bővíteni szeretnék csak ,hogy az e-on biztosítsa számomra a minimumot és ne kelljen érte fizetnem több 100000Ftot.
Megjegyezném, hogy több lakásban is jó sok szerződött elektromos teljesítménnyel rendelkezem. Az egyikben 3 x 16 Amp vezérelt 18 kW szerződött teljesítmény a másikban szintén 3 x 16 Amp vez. és 12 kW szerződött teljesítmény - + az egyikben 32 Amp 24 órás a másikban 25 Amp 24 órás. Aztán a példakét felhozott lakásban 25 Amp 24 órás , egy másikban az majdnem akkora mint a kérdezőé ott is 25 Amp 24 órás van.
Viszont villannyal nem nagyon fűtök.
A 3. lakásban lett volna lehetőség a 25 -ről 32 -re menni, de az emeleten a sajátomnál nagyobb lakások is jól el vannak a 25 Amp -rel. Így maradt nálam is annyi- 52 nm és a többi lakás mind 100 nm felett.
Tehát amit nem mondtam, hogy mennyi a hálózat fejlesztési hozzájárulás. Most már tudom, hogy 3600ft / Amp.
Az illetőnek - a kérdezőnek feltételezem, hogy csak 15 Amp van , mint írtam 32 ig csak a kiszállást és a kismegszakítót kell fizetni, az a 15 eft.
Viszont ha fűteni is akar vagy szaunázni vagy mit tudom mit tehát kell neki pl. 3 x 16 Amp, akkor a + 16 Amp az 58 eft és hol van még a szabványos mérőhely kialakítási díj. Csak egy mérőszekrény lehet 50 - 60 eft. És a szerelő díja az biztos nem 23 eft.
Lakossági célból 32 amperig bármilyen szabványos értékű kismegszakító felszerelése esetén hálózatfejlesztést nem, csak a szolgáltató kiszállási díját kell megfizetni a szolgáltatónak és ha nem felel meg a mérőhely nekik, akkor azt kell egy regisztrált szerelővel szabványosítani.
A lakosság részére 3 féle teljesítmény létezik ingyen, Igaz nem teljesen ingyen .
15 Amp az 3,45 kW,
25 Amp az nagyjából 5,75 kW és a
32 Amp az 7,3 kW.
Azért írtam, hogy nem teljesen ingyen, mert a kismegszakítót és annak szerelését meg kell fizetni... kb.
15 eft.
Nagyobb teljesítménynél hálózatfejlesztési hozzájárulás is kell . Százezrek.
Viszont hiába az ingyenesség, a ház terhelhetőségét is figyelembe kell venni.
Sokan ezen buknak, villannyal fűtenének, mert az olyan elegáns, de lehetetlen és erre későn jönnek rá.
Lehet persze a kábelezést is cserélni - pár százezer.
De miért ?
A nagy fogyasztóknak külön, akár kábelcsatornás új áramkörrel olcsóbban megoldható.
Anno úgy 9 éve lakásfelújításnál nálam is újra kábelezést javasolt egy mohó villanyszerelő. A felénél amikor 350 eft -nál tartott csak rákérdeztem, hogy pl a csillárokhoz miért javasolna erősebb vezetéket, amikor az 5 db 60 W-os égőt 5 db 15 Wattosra cserélném ? Csak hümmögött.
Nos nem csinált üzletet.
Igaz bizonyos nagy fogyasztókat nem lehet csak úgy akárhová dugdosni.
Tehát lehet takarékosan és lehet divatból akár félmilliós költség is. Vagy több is.
Segítséget szeretnék kérni! A panellakás amiben lakom kb 35éves és 36négyzetméteres. Most tervezem a régi kábelek cseréjét.10A ami a lakásban van és az lenne a kérdés ha többet szeretnék pl.20A azért mennyit kell az e-onnak fizetni,mert én hallottam azt is,hogy a lakossági áramerősséget egy bizonyos határig kicserélik ingyen.A másik egy ekkora lakás átvezetékelésénél mi az az ár ami reálisnak mondható?Előre köszönöm aki válaszol.
Sziasztok! Amennyiben alu vezetéket cseréltetnék rézre, de nem kell semmi plusz kiállás, minden vezeték csőben van most is és kötődobozzal van szerelve, mennyibe kerül hozzávetőlegesen egy folyóméter vezeték csere?
E-on területen vagyok. Egy fázison mindenképpen szükségem volna 25A-ra. Mivel a ház régi építésű és még nem sikerült mindenhol kicserélnem az alumínium vezetéket rézre, ezért a régi hálózatra már csak 10A-t eresztenék. Azért hogy meglegyen a 3 fázis arra gondoltam harmadiknak pedig 4A-es kismegszakítót kérnék. Mivel elégé ki vagyok számolva pénzügyileg ez fér csak bele nekem.
ELMŰ- Émász területen 3x32A a terveztetés nélkül adható legnagyobb teljesítmény.
Habár társasházaknál és kábeles csatlakozásoknál előírhatnak tervezett csatlakozóberendezést.
Ha nem szabványos a mérőhely, akkor szabványosíttatni kell, az jelentős összeg.
Ha arra gondolsz, hogy nem szimmetrikus elosztásban, tehát pl. 20-20-20 A-re kérnéd a bővítést, hanem mondjuk 10-20-32 akkor semmi gond, bármilyen variációt igényelhetsz.
Emiatt én nem aggódnék, ezt nem bagóért fogják csinálni.
Szerintem alsó hangon számíthatsz 7 számjegyű munkadíjra. Nekem egy mezei egyszintes 70 nm-es könnyűszerkezetes (tehát nem kell vésni sehol) házra adtak egymástól függetlenül 300ezres ajánlatokat Pesten két éve úgy, hogy részben már kész volt.
Sziasztok!Érdeklődnék munkadíjak felől.Adott egy Siófoki családi ház a 80-sa években épült két szintes szintenként 120 négyzetméter.Egy cég vette meg irodák lesznek kialakítva ügyféltér 2 fürdő2 wc irodák 1 háló én kb 15 áramkört számoltam össze,de ezen kívül lesz még 8 klíma ami még 8 plusz áramkör.50db dugallj lesz 20 lámpa 20 kapcsoló internetről nem beszéltünk.Ti mennyiért vállalnátok el ezt a melót kb 80km-re lakom siófoktól tehát az üzemanyag költség sem kicsi.Elsősorban vállakozóktól várnám a segítséget nem akarok lemaradni a melóról sem ,de nem is akarom bagóért megcsinálni.Normál szerelés lenne horonymarással véséssel csövezéssel az emelet felett van padlás ott el lehetne húzni a helységek betápját alul mindent be kell vésni.kb ennyi Köszi ha válaszoltok.
Azt szeretném kérdezni, hogy nagyságrendileg (tényleg csak nagyságrendileg, hogy el tudjam helyezni a 100 ezer és az 1 millió között valahol) mennyibe kerülhetnek az alábbiak kompletten anyaggal, munkadíjjal? Nem értek hozzá, sok villanyszerelő járt itt, mire egy hajlandó volt megcsinálni, de kicsit túlzónak érzem az árat, ezért érdeklődöm.
Légkábelről átálltunk földkábelre, új, dupla, a saját lábain álló villanyóra szekrény a telekhatáron két mérővel, utána földben 4 méter a házig. Ott külső csőben fel a régi légkábeles csatlakozáshoz, onnan kb. 20 méter a házban, a régi csőben a régi villanyóráig, ahol lett új doboz és kismegszakítók (12 db). Végig dupla kábelezés a két óra miatt. Útközben készült egy leágazás a garázsba, szintén egy fali dobozzal és 3 kismegszakítóval.
Teljesítmény bővítést szeretnék csináltatni illetve 1f-ről 3f-re szeretnék áttérni. Mekkora mértékű vagy hány %-os teljesítmény eltérést engedélyez a szolgáltató 3 fázis esetén a fázisok közt?
Érdeklődnék, hogy E-on területen a csatlakozóvezeték létesítési díjat hogyan kell értelmezni? Az E-on honlapján csak annyit írnak, hogy légkábel 30m felett 1200Ft/m, a földkábel 15m felett 4000Ft/m. De azt nem írják sehol, hogy erenként vagy kötegben.
Igen, papíron ahol tanítják így megy. Egy lakásfelújításnál, vagy kisebb építkezésnél azért az esetek legnagyobb részében nem készül ilyen pontos kalkuláció. A megrendelő megkeres egy két szakembert, és amelyik ajánlata elfogadható azzal szerződik. Legtöbb esetben nem is történik részletes költségvetés. Sőt sokan m2 alapján adnak a villanyszerelésre is árajánlatot.
Tudna valaki 53 nm panellakás kábelcsatornás megoldással a teljes villanyvezeték újrahúzására kb. árat mondani és hogy mennyi időt vesz igénybe? Minden kapcsoló, dugalj, lámpa maradna eredeti helyén.
Bármilyen műszaki munka ami új létesítményt eredményez, annak a menete .
Egy megrendelő valami elképzelés, vágy vagy minta alapján kigondol valamit.
Azt rögzíti egy hozzáértővel.
Ez a rögzítés a tervezés.
A tervezés rajz - rajzok készítéséből, a felhasználandó anyagok minőségének és mennyiségének a pontos meghatározásából áll. Nevezik anyag specifikációnak is. Némi utalás a kivitelezés technológiájára pl. műleírásban. Tehát készül egy terv dokumentáció.
Ez lehet 1 lap, de lehet akár 100 lap is.
Ezért természetesen fizetni kell.
Aztán ha azt akarja a megrendelő, hogy legyen azért némi fogalma a várható költségekről készített egy költségvetés kiírást és az akár be is áraztathatja.
A beárazott költségvetés lesz az un. irány ár. Ki árazza ezt be ?
Legpraktikusabb ha a tervező .. némi plusz pénzért.
Tehát van egy megrendelő van neki terve a projektről, van egy árazatlan és egy árazott költségvetése.
Az árazatlan költségvetéssel és a tervekkel megkertes egy magát ajánló kivitelezőt.
Bemutatkozik bemutatja a terveket és rá kérdez , hogy megtudná e csinálni és ha igen mennyiért.
A vállalkozó megnézi a terveket a költségvetés kiírást és dönt.
megtudja csinálni, akkor beárazza a költségvetés kiírást és megadja a leendő megrendelőnek az ajánlatát.
Az megnézi, ha csak 20 % az eltérés a birtokában lévő un. irányáras költségvetés között akkor dönthet szerződik a vállalkozóval.
Ha nagyon nagy az eltérés vagy tételről tételre megvizsgálja hol van az eltérés vagy eltekint a megbízástól.
és a vállalkozó ezt amunkát természetesen díjmentesen végzi.
Tehát törekedni kell arra, hogy felesleges munkát ne végezzen, de azért hiteles is legyen.
Vannak nagy munkák és vannak kicsik.
Még egy kis munkához is kell némi terv, dokumentáció.
Pl. egy új villanybojler telepítése. Ott is kell némi terv (ami legtöbbször csak fejben van ).
Tehát a megrendelő eldönti, hogy kell neki egy 80 literes villanybojler a konyhába. A bojlerhez oda kell vezetni a vizet és elvezetni a fogyasztókhoz/ vételezési helyekhez /. Ez majd mindig megvan. De oda kell vezetni az áramot megfelelő vezetékekkel és szerelvényekkel.
Ez elviekben tervezést igényelne, de ekkor munkánál... ilyen kis munkánál majd mindig eltekintenek ettől.
Aki ajánlatot ad az fejben gyorsan számol, felmér majd otthon finomítja a számításait és ad egy ajánlatot.
tehát dolgozik a munkán.. tervez... kalkulál és kihoz egy árat. Ezt elvileg pénz nélkül kellene készítenie, de mivel munka ráfordítás van valamilyen formában bevételt akar ezért is.
tehát mindig előre meg kell kérdezni van e terv , ha nincs akkor kell részletes felmérés, amit van aki ingyen elvégez annak reményében ,hogy csak lesz belőle munka.
Azért egy jó vállalkozó még a telefonban elkezdi a hiba feltárást. A villanybojlerek 95 % ha folyik az csak tartálylukadás lehet az 5 % lehet tömítési probléma. Tehát nagy valószínűséggel eleve javíthatatlan az eset, de gondolod ezért leesik még valami.
Ha folyik egy bojler minimum tájékoztatni kell az illetőt, hogy a javítás valószínűsége picinyke.
Igazad van, hogy nem biztos, hogy oda adják. Volt ahol a munkadíjat se adták. Igaz csak egyszer jártam igy. Fél órát keresgéltem a lakáselosztóban, mig mögötte megtaláltam a hibát. Mondom az összeget, erre mondja, hogy nehogy már azért kérjek,hogy egy csavart meghúztam. Mondtam, jaaa ha igy gondolja akkor hagyjuk, és eljöttem. Két nap mulva hív hogy csak fel kellene ujítni a lakáselosztót, és majd beleszámoljuk az előzőt. Hát elmagyaráztam neki miért keressen más madarat
Azért egy bojlernél nem nagy dolog, hogy meg tudom e csinálni. Egyszerű szerkezet mint a faék. Az a kérdés, hogy meg lehet e csinálni. Mert amikor odamegyek, hogy csöpög, leveszem a burkolatot, és látszik, hogy a tartály lyukas, akkor nehogy már én nyeljem be a költségeket.
A másik az ajánlat készítésért a díj. Én sem kérek semmit. Attól függetlenül, hogy pl. szombaton elmentem felmérni egy házat, 3 óra telt el míg össze birtuk irni az igényeket. Nem azért mert én nem haladtam.... azután hazaértem, a jegyzetek alapján elkészítettem két óra alatt a három oldalas árajánlatot. Egy percig se volt biztos, hogy megbízás is lesz belőle. Azért ilyenkor elgondolkodik az ember a költségeken, hogy fél nap elment. És ez nem egyedi. Azért amikor 100+ kilométerre elmegyek felmérni, előtte azért tisztázzuk a helyzetet, hogy mindkét fél tudja mi a megbízás, és tudom e csinálni, de ilyenkor el szoktam kérni a kiszállási dijat. Csak a költségeket fedezőt. De ki is kötöm, hogy a szerződéskor vissza is kapja.
A harmadik. Nem egyszerű az a dolog, hogy "CSAK" mobilszám van. Ugyanis nagyon sokszor csak innen onnan szerzik meg a számot, és hivnak. Azért egy nem feketén dolgozó szakit gyorsan le lehet csekkolni, hogy hol lakik, Épitőipari listában benne van e, adószám stb. Ha felhívod megkérdezed, és már 5 perc alatt le lehet csekkolni. Hát ha meg nincs meg a hivatalos helyeken... Akkor mindenki döntse el, hogy kire bízza.
Micsoda mázlim van. A sok sok bojlerem közük a sokéves használat során ez a hiba sohasem fordult elő. " az, hogy a biztonsági hőkioldó kiold.
Mint írtam egy tartálykorrózió miatt, egy zárlat miatt, egy a tót gyártmány pedig szintén korrózió miatt egy év után, gariban megjavították, majd újra kijukadt, az óta azt nem használom. A szerelő mondta hogy valami típushiba.
És ha már ennyire belemerülünk, vagy 15 -16 éve egy gázosmunkánál volt a projekt része az un. EPH... nem villanyosoknak Egyen Potenciálra Hozás.
Némi szerelői munka, mérés és igazolás.
Akkor még nem tudtam mi, hát az árakat pláne nem.
Tájékozódok... hívogatom a közeli szerelőket.. úgy 5 -8 km-es körben ( na ez a mobilnál ami nem tudhatunk ). Hívtam vagy 3 -at, mind mellébeszélt, még csak közeli árakat se voltak hajlandók mondani. Az ő bajuk, nem lett munkájuk. Végül egy fiatalember vagy 35 -40 km autózott /csak a félútra /, de tőle legalább megtudtam , hogy milyen határok között mozoghat. Mondjuk ezt a telefonba is megmondhatta volna. Akkoriban 18 és 22 között volt a díj . Azóta lett még 3 EPH rendelésem... igaz más elektromos munkákhoz csatolva.
egyébként bármely kivitelezési projektnél a megrendelőnek kell lenni elképzelésének, azt az elképzelést papírra veti, kimunkálja, ha nem tudja felkér olyant aki ért ehhez. Ezért fizet.
Ezt nevezik tervnek, Ezzel megkeresi a magukat hirdető ajánló kivitelezőket a telephelyén az irodájában, bárhol ahol erre alkalmas a hely, lehet pl. a helyszín is.
A kivitelező megnézi az elé tárt valamit. Arra lehet a válasz : ez alapján meg tudom csinálni vagy nem tudom.
Ha meg tudja megegyeznek az árban és ez bizony eddig díjmentes.
Ha nem tudnak pláne díjmentes . Ha nem így lenne, az egyes szélhámosok irreális árakat adnának meg és felmarkolnák a kiszállási díjakat stb.
Természetesen a jó vállalkozó tudja meddig érdemes egy érdeklődővel foglalkozni 5 perc vagy 35 perc.
Sokszor nem azért nem szedem szét a bojlert, mert nem akarom, hanem elmondom, hogy mi a hiba. Általában az, hogy a biztonsági hőkioldó kiold. elmondom, hogy nem biztos, hogy csak ugy magától kioldott, hanem mert túl sok a trutyi a bojlerben, és előbb utóbb ujra le fog oldani. Ilyenkor a legtöbben nem azt mondják, hogy akkor szedjük szét. Azt mondják, kapcsoljam vissza, és meglátjuk. Ha igazam volt rövid időn belül hivnak vissza. Természetesen kérem akkor is a kiszállási díjat. Mert az költség.
A kiszállási díj nem azért van, mert hasára ütött valaki. A munkadíj az munkadíj. Az amit munkával tölt a szerelő. De valahogy oda kell jutni. Annak költsége van. Amig odajut az munkaidő. Ha kétszer megy, akkor az kétszer ugyanannyi. Attól hogy egyik másik szerelő nem kér kiszállási díjat azt te ugyanugy kifizeted, csak bele van kalkulálva a munkadíjba. Senki sem fog szivességből odakocsikázni.
A villanybojlerek nagyon tartós jószágok, gyakorlatilag elérték a technikai fejlődés csúcsát.
Az eddig használt tárolós és 'átfolyós' bojlereim :
1.egy régi hajdú ( 50lit) még horganyzott tartállyal tartott vagy 15 évig.
2 . egy hajdú 120 literes 9 év után a még horganyzott tartály kilukadt... ment a roncstelepre,
3. 120 literes zománcos tartállyal 24 éves működő képes, egyszer volt vízkőtlenítve ez van most soron.
4. olaszgyártmányú zománcos tartályú bojler egyszer vízkőtlenítve 23 éves most is működik,
5. hajdú 80 literes ennek úgy 7 év után kiégett /zárlatos lett / a fűtőszála, javítva lett, most újra ezzel van a baj most újra Ez lenne javítva. Most 17 éves
6. átfolyós elekthermax gyártmány, 20 literes, 44 éves -működik,
7. a tótok által gyártott 10 literes 2 év alatt tönkre ment,
8. hajdú 5 literes tart vagy 7 -8 éve. A tartálya ennek műanyag.
Az 6 -7 -8 bojlerek tárolósok is meg szabad kifolyásúak is most, nem ismerem a jó kifejezést,
9.
van egy igazi átfolyós is, nincs tartája, 3 kW és csak 1,5 liter vizet tud 60 fokon percenként. Vagy 10 éves.
A na szóval ha legközelebb kell, akkor kis bojlert vásárolnék , könnyű felszerelni, kisáramfelvételű és nem kell költségesen javítatni. El kell dobni !
Tény hogy fürdőkád töltésre kevés a kicsi bojler, de minden másra jó.
Közben találtam a neten egy forrást egy magát hajdú bojler szerelőnek mondótól. remélem az árai frissiti !
Tehát :
Hajdu villanybojler javítás árak
Minden villanybojler javítást a bojler karbantartásával kell kezdeni.
Ami a következő lépéseket tartalmazza:
- Villanybojlerben lerakódott vízkő eltávolítása
- Régi elhasználódott fűtőszál és anód cseréje
- A víztérrel érintkező összes tömítés cseréje
Amennyiben ezt nem tesszük meg, a javítás csak rövid időre szól, hamarosan újra előjön a probléma.
Sok megrendelőnk panaszkodik, amikor már jártak előttünk más bojler szerelők, hogy a szaki nem szedte szét nem vizsgálta meg a bojler vízterét, bütykölt valamit az elektronikával, felvette a pénzt, távozott de sajnos pár nap múlva megint leállt a villanybojler. Amikor próbálta újra hívni már elérhetetlen volt, se melegvíz, se pénz. Ügye Ön nem akar így járni.
Mi minden villanybojler javítást, a vízkő eltávolításával, fűtőszál és anód cseréjével kezdünk. Az általunk végzett bojler javítások 90 % ennél többre nincs is szükség.
Hőfokszabályzó vagy hőkorlátozó cseréje/ db - Alkatrész ár: 4.500.-Ft
Belső villany vezeték cseréje - Alkatrész ár: 600.-Ft
Alaplap cseréje - Alkatrész ár: 4.500.-Ft
Sarokszelep cseréje - Alkatrész ár: 3.000.-Ft
Horganyzott vagy réz idom cseréje/db - Alkatrész ár: 750.-Ft
Meleg víz merülőcső csere, alaplap szétszedése víz leeresztése nélkül - Alkatrész ár: 4.500.-Ft
Kiszállási díj + 4000.-Ft
A továbbiakban összefoglaljuk a leggyakoribb jelentkező hibákat:
Hajdu villanybojler javítás BudapestMeleg víz oldali merülőcső csere:
Villanybojlerünk tartályában a melegítés hatására rétegződik a bojler vize, a meleg víz a tartály felső részében gyűlik össze. A melegvíz oldali merülőcső fel van vezetve a vízmelegítő tartály tetejéig, és onnan vételezi a meleg vizet. Gyakori probléma, hogy a merülőcső korrodál, összeesik, vagy megreped. Ennek hatására amikor kinyitjuk és használjuk a meleg vizet, nem a tartály felső részéből fog kifolyni a meleg víz, hanem a tartály hidegebb rétegeiből. Ezért úgy tűnhet, mintha nem lenne elég a melegvíz. Tehát ha úgy tapasztalod hogy túl hamar elfogy a meleg víz, valószínűleg a villanybojler merülő csöve sérült. Minden villanybojler javítás alkalmával ellenőrizni kell a merülőcső épségét
nos nekem a két bojler : hajdú 120 literes és hajdú 80 literes, pirossal jelöltalkatrészek az én értelmezésem szerint az árban benne vannak a 120 literesnél, a 80 -asnál pedig a következők vannak meg : a kékkel jelőltek fent
Hőfokszabályzó vagy hőkorlátozó cseréje/ db - Alkatrész ár: 4.500.-Ft
Belső villany vezeték cseréje - Alkatrész ár: 600.-Ft
Alaplap cseréje - Alkatrész ár: 4.500.-Ft. tehát az értelmezésem szerint majd minden alkatrész megvan.. talán pár tömítés és lemezcsavar ami nincs. Véleményem szerint a fűtőszálakat se kell cserélni, legalább is a korábbi tisztítások alkalmából ilyen nem volt.itt a kérdésem . Ez a protokol minden szerelőre érvényes , vagy mindenki a saját ízlése szerint értelemezi ??? az idézetek forrása: Ny. Tibor hajdú bojlerszerelő.
Villanybojler , konkrétan hajdú tárolós vízkőtlenítéséről lenne szó.
Ezt írja a gyártó :
"Az immár üres, áramtalanított villanybojlerből először ki kell szerelnünk szinte minden elektromos alkatrészt. Első lépésként szedjük le a takarófedelet, majd minden elektronikus alkatrészt szedjünk le a bojlerről. Onnan tudjuk, hogy már mindent kiszereltünk, hogy eljutunk a hőfokszabályozó kapcsolóig, amely a bojler utolsó elektromos része, egy vékony, hosszú pálca, és a víz hőfokát ellenőrzi. . "
Van 2 db villanybojlerem.
Az egyiket vízkőteleníteni kell + az aktív anód cseréje.
A másikat javítani Zárlatos . Hogy hol nem tudom. Nagy valószínűséggel alul ahol az 'összes elektromos' alkatrész van. Vagy a fűtő elemek. Ill. az egy csak kettő vége van amira saruval csatlakozunk. Tehát az a zárlatos.
Rengeteg ajánlkozó van aki bojlereket javít tisztít vízkötelenit.
Kérdésem ,hogy mennyi lehet egy ilyennek a díja ?
Nyilván annyi amit kér, de határok azért lehetnek.
Van aki kiszállást nem kér legalább is azt állítja. Nyilván ez egy eredményes javításnál tisztításnál nem téma.
De mi van akkor ha nem lehet vagy az illető nem tudja megjavítani ?
Akkor is jár a kiszállási díj ?
Illetve van egy javítás és egy vízkőtlenítés.. a kiszállási díj azért duplán nem jár vélem én.
Budapest, XIV. kerületi panellakás elektromos hálózatának teljes felújítására keresek villanyszerelőt.
Alumínium vezetékek, kábelcsatornába fektetve. Ezeknek a cseréjéről lenne szó, a meglévő kiállások felújításáról, illetve pár új kiállás létrehozásáról, fi relé kiépítéséről, bővítésről, stb.
A lakás 1986-ban épült, szerintem azóta nem lett hozzányúlva a hálózathoz.
Kérlek ha tudtok korrekt szakembert, írjatok. (Amennyiben szükséges, jómagam segédmunkási feladatokat el tudok látni)
Egy átlagos családi házban kb. milyen összegbe kerül a sima 16A-ről 3x16A-re átállni ? (Nyilván mérőszekrény szabványosítás, áthelyezés a külső falra és ilyesmi)
Nyilván nem pontos összeg kell, csak nagyságrendileg mire lehet számítani ?
Méretlent a tápponttól alagsorban Kb. 7 méteres szakaszon, falon kívül, acél vagy alupáncél csőben a mérőhelyig.
2 x betonfal fúrás. Az egyik fal kb. 40, a másik kb. 80 cm átmérővel. Mindkét furat átmenő.
Ezen kívül a mérőhelyre felszerelni a csatárit, plusz a kiselosztóig elvinni a vezetéket. Kiselosztó a mérő mellett közvetlenül és a szükséges papírmunkák.
A mérő az ingatlanon belül volt, ott is kell kialakítani az új, szabványos mérőhelyet, külső elhelyezésre a környezet jellege okán nincs lehetőség.
Erre kérnék árajánlatot, lehetőleg kezdési időponttal.
Nagyon fontos, hogy az ember ne adja magát olcsón, de nyújtson cserébe minőséget. Így el lehet érni, hogy egyre jobb megrendelésekhez jusson. Majd eljusson azokhoz a megrendelőkhöz, akiknek már nem az ár az elsődleges.
Szia! Hát kezdőként iszonyú mázli, hogy egy ilyen megbízás kilátásban van. Én nem éppen kezdőként sem tudok ilyen projekt közelébe se kerülni. Én sem tudok árakat mondani. Senki sem fog konkrét árat mondani, hogy mi mennyi. Én sem tudok. Az mindig attól függ, hogy hol kinek adod az árajánlatot. Volt ahol azt mondtam, hogy 2000ft/ó nettó és majd hanyatt vágták magukat. Volt ahol 7000ft/ó nettót mondtam, és majdnem kezet csókoltak. De az biztos, hogy az órabéres közlés nem biztos hogy jó. Inkább számold ki, hogy mit mennyi idő alatt csinálsz meg, és ezt oszd vissza.
1, állami megrendelés az építési rendelet normadíjával számolok / óra / fő
2, ha pontosan tudom mit kell csinálni és van terv meg látható ütemezés projekt ár ami áll a kiszámolt anyag árból és a kalkulált idővel számolt nekem még megéri munkadíjjal (ez építkezéseknél azt jelenti hogy kb 2 héttel számolsz x emberrel x órával és ennyi, persze tudni kell hogy nem egy huzamba átadással együtt járó munka azaz felvonulás sokszor levonulással) 3 -5 e / h val számolnak
3, egyedi kiszállásos munkák ez tartalmaz egy kiszállási költséget ez kb 4-9e Ft között mozog meg egy munkaóra díjjat ez 10-15e Ft között
Miért nem mondja meg senki az árképzését mert nagyon eltérőek a tevékenységi körök, pld van aki csak lakásokat szerel és erre van beállva, van aki csak javít, van aki egy területen tevékenykedik, vannak akik felülvizsgálnak is, stb vagy mérő helyeznek. Ez mind más eszköz oktatás kötelező továbbképzéseket jelent más alapköltségekkel így nehéz mondani árat.
Mondjuk ennyi erővel akkor ennek a topiknak kb. semmi értelme.
Egyébként 15 éve ügyvezetője vagyok egy saját cégnek. Teljesen más profilban. Ott mondjuk semmi nem titkos és segítik egymást az emberek. (hogy ennek ellenére miért váltok, az legyen az én dolgom)
Itt (építőipar) mindenki úgy félti a szemétdombját, mint valami kiskakas. Betársulni valakihez? Ebben a mentalitású közegben? Ne nevettes kérlek. És hogy is gondolod? Itt vagyok Bélám, társuljunk már, mert csak. Neked jó lesz, de nekem még inkább. Mindegy. Más fórumon már okosabb lettem...
Hát nem tudom, hogy ha valaki a kérhető árakkal sincs tisztában, akkor mire megy a vállalkozásával.
Én pl. betársulnék egy másik vállalkozóhoz, kitanulnám a piaci rutinokat, aztán alkalomadtán önállósítanám magamat.
Feltételezzük, hogy a szerelő szakma fogásait persze ismerem.
Más.
Mennyire éltképesek az un. mikro vállalkozások ?
Sok minden lehet , betegség, hirtelen lökésszerűen sok munka stb.
Tény hogy a villanyszerelők / zömük / magányos farkasok. Néha párban dolgoznak.
Úgyebár régen abban a /jóvilágban ??? / volt egy szlogen úgy hangoztatták, hogy szociálista nagy üzem. Na az volt mindennek a teteje.
Még szerencsétlen fodrászokat is közösségi munkára kényszerítették. Volt külön pénztáros is. Aztán voltak az un. ügyvédimunkaközösségek szociálista módra.
megjegyzendő, hogy manapság is egy valamire való ügyvédi iroda rendelkezik vezető-tulaj ügyvéddel , nehány ügyvédbojtárral adminisztrációs kisasszonnyal, de az azért más mint a régi ügyvédi munkaközösségek. Ná mindegy szóval a közösségi munka néha / az esetek többségében / praktikusabb.
Új vagyok még itt a fórumon. Friss villanyszerelő végzettséggel kicsit el vagyok veszve a nagyvilágban. Mármint árképzés terén. Mert ugye nem az életre tanít az iskola. De mindegy is.
Szóvak valami támpontot kérnék, miként érdemes számolnom:
Adott egy projekt cég, négy lakásos társasházakat építenek, egymás mellett. Minden lakás 75 nm, három szoba, nappali-konyha, kapmra, wc, fürdő. Ezeknek a lakásoknak az alapszerelését kellene megcsinálni. Minden kialakítása rám vár. (doboz helyek, elosztó helye, csövezés, vezetékezés, szerelvényezés). Mivel ugye nincs meg a regisztrációm (mint mondtam, kezdő vagyok a szakmában) így a mérő utáni részeket csinálnám. Elosztótól symalen csövekkel menne a kiállásokig az építés a szerelőbetonban, majd onnan fel a dobozokig. A lámpákig mm falkábel menne. Kiállás kb 35 db, kapcsoló kb 20 db, lámpák kb 15 db. A munkát mint egyéni vállalkozó csinálnám. Ki, milyen séma alapján kalkulálna? Merre induljak el? Alsó hangon még 12-20 lakás lesz még szép sorban.
Sziasztok! Ne haragudjatok hogy ide pofátlankodok, de egyszerűen már nem tudom hogy hol keressek valakit aki tudna nekem tanácsot adni,mert neten nem találok semmit a problémámról
Vettem egy új sütőt amit szakember kötött be.
A problémám az hogy miután használtam a sütőt és kikapcsolás után a kijelző és a gombok ahol találhatóak az az egész lemez annyira fel forrósodik hogy alig lehet hozzá érni.
Én úgy gondolom ez nem normális mert a 20 éves sütőmmel ilyen gond nem volt,most jönnek elviszik hétfőn kapok egy másikat.
Viszont ma meglepődve tapasztaltam hogy anyámnál ugyan ezt csinálja a sütő...kb 3 hetes neki is .
Ugyan az a márka de más széria....
Az övé nem kijelzős sima egyszerű.Neki ez fel se tűnik de viszont az enyém az ,és ugye az ember állítgatná az időt és egyebeket de nem lehet mert tényleg tűz forró,nem is értem hogy az óra és az érzékelő hogy nem ment tönkre .....
Kérdésem az lenne ezt miért csinálhatja a sütő? Miért csak utána lesz ilyen forró és nem közbe.....
Mit csináljak ha kijön az új és ugyan ilyen problémám lesz????
Talán a bekötéssel nem stimmel valami?
Biztosítékot nem veri le ,maga a sütő üvege nem forrósodik így be ,sőt az már langyos amikor még a gombsor panelja forró.
Néztem a véleményeket ami most jön senki nem panaszkodott még,az előzőnél vissza nézve tán 3man írták úgy ezerből hogy nekik is problémájuk volt vele.
Még egyszer bocsi hogy ide írtam .és tényleg megköszönném ha valaki hozzá szólna és megtudhatnám hogy mitől van ez a probléma vagy ezért ne aggódjak ettől nem megy tönkre a kijelző ,és az elektronika....
Egy 6-800 db-os szerelvényezést mennyiért lehetne saccra elvállalni? Eddig csak alapszereléssel együtt vállaltuk így kicsit bizonytalan vagyok az árakban. Ha tudtok segítsetek.
Az se világos hogy milyen csatorna. Ereszcsatorna ami kívülre megy az eresztartókra, vagy szennyvíz csatorna az pedig a padozatba megy és nem a falakra.
Szakmabeliektol kerdeznem, hogy szerintetek 6*50m 50*100-as csatornat mennyi ido alatt lehet felrakni km teglafalba, ugy hogy kozte levo kozfalakat is at kell torni. Egyenes falsik, semmi sarok. Milyen oradijjal vagy fix munkadij lehet realis folyometerere? Neztem hibaelharitokat pesten, de az 1500tol felfele/fm nekem soknak tunik. Javitashoz oke, de ez kivitelezes es nem gyorsszerviz lenne.
Mikor még a régi cégemnél dolgoztam több mint 6000 kiállás volt (bevásárlóközpont építése még a kezdetekben) röviden, telefon, erőátvitel, világítás, riasztó, kamera. Szal azt mondod, hogy anno a vezetőség rosszul döntött mert kedvezményt kellett volna adjon? Akkor egy évig 20 alkalmazott után ki fizeti a járulékot, hogy alakul az adózás? A 20 emberből egy évnyi munka után melyik ne kapjon fizetést? Vagy a vezetőség mindenkinek átutalja a nem létező bevételből a fizetését, és veszteséggel zárják a projektet, sajnos ez nem az a kategória amira azt mondják egy évben egyszer elmegy...
Valószínüleg itt majd sokan azt mondják, persze kedvezményt kell adni... a cég meg majd vegyen fel hitelt a banktól, vagy még azt sem inkább szépen haladjon a csőd felé. Erről sokat lehetne vitázni, de most effektív 180 kiállás az sok vagy kevés, mert ez volt a kiinduló. Én azt mondom a jó szekembert meg kell becsülni legyen az bármilyen szakma, én nem sajnálom senkitől sem a pénzt, ha becsületes munkát végez, sosem alkudoztam még az autószerelőnél sem, lehetett az 130 vagy 200 ezres számla. Nem azt mondom, hogy milliomos vagyok, vagy nekem ingyen adják a pénzt, de egy vállalkozást működtetni a mai világban az nem egyszerű főleg itthon. Aki ebben dolgozik az tudja miről beszélek, én a szakértelmet és a jó szakmunkát megbecsülöm és szívesen hívom vissza az ilyen szakit, mert tudom mire számíthatok.
A kókler kókányolókat, meg régen is elhajtottam és most is ezt teszem! Akik ugyanannyit kérnek el mint más, vagy még néha többet is, de végzettségük bizonyítványuk sosem volt... és nem is lesz.
Szal aztán engem lehet itt kővel dobálni ha valakinek valami nem tetszik, én elmondom a véleményem ha akarom, és más is elmondja ha akarja... én el is várom. Kinek a pap kinek papné.
Mindenképpen írd le a véleményed engem érdekel, azt hogy nem igazán értem, hogy mi a probléma az én meglátosammal, és másoknak az éppen nem tetszik az egy dolog.
Tényleg nem fogok ezen megsértődni, érdekel más látásmódja is vagy tapasztalata! Elvileg ez egy fórum, erről szól...
A szaki úgyis annyiért vállalja a munkát amennyiért akarja, a megrendelő meg úgyis azzal dolgoztat akivel akar. Ez ennyire egyszerű. Szal nem fogok meghatódni bármilyen negatív is legyen egy hsz.
Látom sokaknak nem tetszik ez a ....35 -ős eset. Ok. van mindennek ára, de azért ahol 180 kiállás van ott a 12 ezerből illene némi árengedményt adni. Mert nem mindegy, hogy 6 -8 kiállás vagy 180.
Ha, jól emlékszem találkoztam pár éve a zoliékkal, de nem azt vettem le, hogy nincs munkájuk sőt... ezért sem értem minek kellene reklámozni bármilyem elmü reges szerelőt. Azért nincsenek olyan sokan a 19 megyére.... a másik meg az építkezések száma folyamatosan emelkedik, éppen hiány van szerelőkből. Most a legújabb divatot látom több megyében is... 40-50 éves kockaház lebont és máris ott a 4 lakásos sorház vagy éppen több :)
A jó villanyszerelőre mindig szükség van, poénból senki nem megy annak... elmü regesnek meg tuti nem, mert azt sem adják ingyen...
A napelem, hőszipka, geo-H tarifás órák rákötése/kiépíéséről nem is beszélek... kifejezetten nem telített piac...
Ha ismerősnek szólnék ilyen munkával kapcsolatban még baráti alapon is 2,3 hetet mondana, szal nekem ne mondja senki hogy éhezik és villanyszerelő...
Ha megbízható ELMÜ regisztrált villanyszerelővel szeretnéd elvégeztetni a családi ház teljes villanyszerelését, akkor ajánlom jó szívvel Kocsó Zoltánt, aki nem csak érti a dolgát, de megfizethető áron is dolgozik. Weboldalán további információk és árak találhatók: SPURI gyorsvillany Kocsó Zoli.
Én meg csináltam lakást olyan szerelők után ahol igaz a látható részeken réz volt meg csövezés a falban 20 cm és 40 cm onnan vakolva a bontott alu, olyan TV és IT ami fel volt fűzve csodálkoztam hogy nem megy a 300e központi IP tv rendszer csak 1-2 TV csatiig. És igen olcsó volt papírok nélkül. A konyhai kör 2 sütő használata után csíkot égetett az angol szövet tapétába. Csináltuk újra igaz 20% felárral.
Az ajánlat mellé be kéne kérni:
- szakmai felelösség biztosítást
- a megfelelő jogosultságokhoz járó iratokat (végzettség)
- egy szerződés tervezet (milyen érdekes aki komoly beleteszi a saját felelősségét is tárgyaló részt)
Az építőiparban mi az ami nem szabadáras? Ne húzd fel magad! Én is sokszor megtettem, de értelmetlen ezen idegeskedni, úgyis mindenki annyit kér amennyit akar. Építettem házat A-Z-ig sajnos vagy nem sajnos, de kifizettem minden szakágban az adott szakembert és néha több volt a munkadíj, mint maga az anyag. A legjobb, amit tehet az ember... bekér több ajánlatot. Ha, nincs ismerős vagy apu, tesó nem szakember, akkor marad az idegen szaki akit kihívsz.
Mondjuk az tény, hogy kevés a korrekt, precíz szakember, de léteznek :)
"kb. 180 kiállás van amiből amit a téglafalba vésni kell kb 150db a többi gipszkarton mennyezet stb.
Semmi extra nincs benne."
Most mondjam azt, hogy én 12 ezerért csinálom átlagba? Vagy, azt is hozzá kellene tennem, hogy ebben még anyag sincs? Mondhatnám, de nem mondom. Szal csak 180 kiállás és semmi extra... végül is...
Itt van felelőssége a villanyszerelőnek, hiába hiszik és mondják azt "tévesen" hogy nincs ez azért valahol mégis csak egy szakma! Mi alapján gondolod, hogy maga a 180 az smafu? Vagy minek alapján lenne "Semmi extra"?
Kiviteleztél 2000 lakást, vagy 200-at esetleg talán 20-at? Nyilván nem. Egy 180-as szám tartalmazhat 180 hibát, vagy a felhasznált 1000 méter vezeték/kábel behúzása során 100 és 100 sérülést, a kötések tömkelege szintén hibaforrás, mely zárlathoz, tűzveszélyhez is vezethet. Az érintésvédelemről, áramütésről, balesetről, halálról nem is beszélek.
És, hogy hogyan kell vezetni a kábeleket, vezetéket, csövet falban/födémben/gipszkartonban szerelésimód, szabványosság, erről nem is beszélek.
Egy szakember, elvégzett egy szakiskolát, eljárt gyakorlatra az évek során megfelelő rutinra tett szert, ahol szintén mégtöbbet tanult a szakmáról. Amit egy laikus nem mondhat el, mert a jó magyar szokás szerint legyen "óccó" és "csináld magad" mozgalom megy. Addig míg nem történik baj! Egy vízszerelő esetében ritkán hal meg a tulajdonos, ha rosszul dolgozott, mert egy csöpögő csapba vagy egy csőkötésbe még nem halt bele senki. Viszont az épületvillamosság nem ez a kategória! Sajnos sok a kókler és kevés a jó szakember, ez minden szakmában így van és 10,20,30 éve is így volt! A korrekt becsületes villanyszerelő, meg olyan mint a fehérholló! Tudom, hogy nehéz jó szakembert találni, főleg ha az ember már tudatosan az olcsóságot tartja szem előtt.
Szal a leírtakból a kérdés az megér e neked vagy másnak akár 10000 x forintot a saját vagy a családod élete?
Vagy, inkább kockáztatsz és nem ér meg 180 ezret vagy anyaggal 500 ezer forintot?
És ezt nem bántás képpen, ha esetleg valakinek nem tetszene a hsz. de nem árt átgondolni a leírtakat, mi mennyit ér.
(Én ébredtem már arra, hogy égett a falban a vezeték, és azt nem kívánom senkinek!)
Rábólintani egy módosításra csakis előzetes ár ismeretében szabad, ha szerződés volt ez már módosítás és annak megfelelően kell kezelni. De indokolatlan ekkora ár különbség. Megtámadható első lépésben a kamaránál vagy szintén a kamaránál lehet kérni szakmai felülvizsgálatot. 80% ban azonnal visszakozik mindenki.
Javaslat a jövőre bármilyen szakipar esetében
- pontos terv mit szeretnénk
- ha van konkrét típus - gyártó akkor azt megadni
- minimális követelményeket rögzíteni műszakilag (pld hol legyen a nyomvonal és egyebek) ehhez nem kell szakirányú ismeret csak normális logika
- pontos ajánlat ami térjen ki a plusz munkákra
- szerződés (vannak minták a netten)
- kérjük be az engedélyek másolatait
- nézzünk utána a NAV, és egyéb szervezetek oldalain a delikvensnek
e-naplóhoz FMV vel rendelkező kivitelező kell. A mérőhelyhez kell regisztrált szerelői papírral rendelkező. A használatba vételihez meg lehet hogy majd kérnek érintésvédelmi jegyzőkönyvet ehhez meg ilyen papírral rendelkező ember kell. Ritka az olyan ahol ezek mind megvannak, cégeknél ezeket más más alkalmazott vagy külsős végzi.
Nálam is hasonló a helyzetem én kaptam konkrét darabszámra ajánlatokat és ott 1db konnektor pl 4000ft a 4db-os 16000ft plusz van a kiállásokon kívül fix munkadíj is. Továbbá az elektromos redőnyöknek kértem kötődobozt semmi mást 6000ft/ db árat kaptam nem igazán értem mitől kerül többe egy kötődoboz kialakítás mint egy kapcsoló. Úgy érzem mivel most megy az építőipar kevés a szaki ezért le akarják húzni az embert.
Ha már munkadíjról eset szó feltennék én is egy kérdést.
Adott egy új építkezés, de lehet felújítás is . Vannak mondjuk szobánként és egy helyiségenként, pl. a konyha 4 db. dugalj... egyszerűség kedvéért mind a 4 falon lent, ahogy elővan írva.
Az előzetesben pl. 8 eft munkadíj van megadva és kiállásnak van nevezve. Műszakilag : egy doboz a falban 3 db. vezeték / fázis, nulla és védő föld. / a falban lévő csőben odahúzva, külön a megrendelő által kiválasztott dugalj felszerelve. Anyagok külön számolva. És jön a csavar . kérdezi a kivitelező, hogy mi lenne, ha oda 4 -es kiállást lenne szerelve. A megrendelő rábólint, majd a számlázásnál szembesül, hogy 4x -es árat számolt a kivitelező, azaz 32 eft -ot., és ez szobánként 4 x.
Tény hogy a 4 -es dugalj valamivel drágább, pl az egyes legyen ezer ft a 4 -es viszont nem 4 ezer hanem csak 1500 ft.
Szívesen látnám a trv. és szabványi hivatkozást mert ilyen nincs, viszont érintésvédelmi és tűzvédelmi felülvizsgálat az van aminek eredménye lehet egy rendkívüli esetben kikapcsolás.
Ennyire nincs munka hogy reklámozni kell a fórumon? :)
Rundstricknadel-nek igaza van! Ha, egy végnek, vagy egy villanyszereléssel foglalkozó vállalkozónak, nincs weboldala, és erre szorul rá, az elgondolkodtató. Azért nem itt tart a szakma. Már 30 ezerért olyan belépő céges weboldalt lehet elkészíteni, hogy csak zeng. És az privát bérelt szerveren van, admin-nal, rendszergazdai támogatással.
Ez ma már nem tétel, még erre sincs pénz? Milyen vállalkozás ez? Meg sem merem kérdezni milyen szakemberek állnak a háttérben...
Nálunk a 400.000 az már rohadt magas árnak számít ezért a munkáért. Akit kerestél az nem aranyárban dolgozik hanem GYÉMÁNT. Az ilyen lakásokat átlagban simán megoldják 200 ezerből.
Hallott valaki arról,hogy a régi 1980-as években létesített épületeknél kötelező lesz az aluminium kábeleket rézre cserélni a falban,mert különben kikapcsolják a villanyt?
Ez kamu?
Volt egyeset,hogy egy ügyfél erről kapott levelet,hogy cserélje le a vezetékeket a falban. Vagy ez csak akkor van,ha valami hiba volt az épületben korábban?
Sziasztok az lenne a kérdés3em mennyibe kerül egy 62 nm-es panel átt vezetékezése kompletten és milyen lehetöségek vannak rá mert az előző tulajnálk minden mindennel let kötve alu rézzel stb . és meg is vannak égve a vezetékek tehát nem biztonságos előre is köszön s válaszokat
Pont az ilyenek miatt kérdeztem, hogy ugye nekem nem kell e-napló, FMV meg hasonlóak a belső kivitelezéshez?
Amúgy villanybojler nem lesz, egyelőre klímát sem tervezünk, bár ki tudja. Vezérelt áram van, de pont azon gondolkodom, hogy érdeme-e lemondani, hogy annyival is olcsóbb legyen az új szekrény.
Az, hogy a 32A elég-e azt nem tudom, tervezünk egy indukciós főzőlapot, ami önmagában max. 8 kW. Valószínűleg nem fogjuk csúcsra járatni, de nem akarom a frissen felújított rendszert úgy használni, hogy centizni kell, nehogy lecsapja az áramot. Olvasgattam mindenfelé és egyesek azt mondják, kell a 3 fázis, más azt mondja, hogy 25A-es biztosítékkal simán megy, szóval ezen megy a töprengés. :)
Ha e-naplós olyan kivitelező kell akinek van NUJ száma és van FMV papírja, ha nem e-naplós a munkád nem kell ilyenekkel szórakozni. Az e-napló építési engedélyes melókhoz kell.
Gondold végig mit szeretnél és hol ezt írd fel magadnak és ezt ad oda a kiszemelt mestereknek ami alapján adnak árakat és megoldásokat. Aztán választasz.
Második
Kell reg szerelő, de gondold végig mid lesz, klima ehhez lehet H tarifát kérni ez külön teljesítmény, ha lesz bojler ahhoz vezéreltet ez is külön teljesítmény, így simán bele férhetsz a 32A -ba és a többi annyi amennyi szükséges, ekkor nincs HF de viszont drágább a mérőhely mert három szekrény kell. Ezt viszont a helyi reg szerelőkkel meg lehet beszélni.
A bővítésre kell reg.szerelő, azt nem lehet kihagyni. Ha sok pénzed van tervező megtervezi neked a belső elektromos rendszert, de egy tapasztalt szerelő gond nélkül kivitelezi neked. Szerintem inkább megbízható szerelő keresésére fordítsd ezt az időt, az is kelleni fog. Sok áramkör legyen, akkor nem lesz problémád ;)
Házfelújítás előtt állunk, aminek egyik része a villamos hálózat újraépítése.
Azt szeretném kérdezni, hogy a belső hálózat kialakításához kell valami előzetes terv, engedély, utólagos átvétel, bármi? Vagy ha a szerelő csinál valamit, akkor én "elhiszem, hogy jó" és kész?
A másik, hogy a villanyórában a 16A-t bővíteni szeretném. Minimum a 32A fog kelleni, amihez nem kell hálózatfejlesztési hozzájárulást fizetni, ugyanakkor azt mondták az Elmü-nél, hogy azért nem ilyen egyszerű a dolog, mert magát a mérőt tartalmazó szekrényt kell kicserélni valamilyen ma érvényes, engedélyezhetőre, ami viszont elég drága (ehhez fel kell fogadni egy regisztrált villanyszerelőt). Az lenne a kérdésem, hogy tényleg nem lehet megcsinálni, hogy egyszerűen csak kicserélik a 16A-es kismegszakítót 32A-esre és kész? És ha ezt olyanná kell tenni, amit az Elmü elfogad ma szabványosnak, akkor az kb. mibe kerül, mit fogadjak el reális árajánlatnak?
Az attól függ mikor készült földet külön a fürdőbe és a konyhába vittek csak. Ez az akkori előírásoknak megfelelt. Ha közben átépítésre került mindig az aktuális szabványokat kell figyelembe venni. Jelenleg is vannak földelés nélküli kialakítások, de ezek használhatósága erősen korlátozott. Ha az órától jövő vezeték csak két érrel rendelkezik akkor a nulla egyben a földelés is. A lakásban az elosztóban kell ezt megfelelően szétválasztani és továbbiakban kezelni.
A mester azért felel amit csinál, ha hibát javít csak azért ha átépít csak azért, ha a megbízás tárgya más is azt is be kell vállalnia felelősségben persze ha van róla papír. Vagyis minimálisan le kéne írni mi a feladat és ez mennyi, ne árt részletezni a garanciákat sem ez viszont nem egyoldalú kérdése a megállapodásnak itt rendeletek és törvények szabályozzák a kérdéskört. Azon felül lehet többet bevállalni amihez lehet és szoktak is többlet kötelezettségeket kikötni a megrendelő felé.
Kérhetsz egy szabványossági felülvizsgálatot olyan személytől akinek erre jogosultsága van.
Sziasztok, panellakásban mennyire szabályos, hogy nincs föld vezeték? Valamit kötözött az óránk előtt a nullàval a társasház villanyszerelője, és onnan jön a földkábel. Hogy lehet arról megbizonyosodni, hogy jó e ez a megoldás? Papírt nem adott, én meg még nem szeretnék meghalni.
Méresd fel, írd le mit szeretnél és erre adjanak árat többen a középmezőny az igazi. Ja nem árt tudni milyen falaid vannak anyagban tégla, tömör vagy sejt, stb. az is számít.
Az igénytől és kiállástól függ, ha újra kell vésni csövezni, és sok kiállás van akkor reális, amennyiben csövezve van és csak át kell húzni, akkor sok.
Mennyibe kerülne egy kis 70 négyzetméteres régi családi ház villany-átvezetékezése? Felhívtam egy villanyszerelőt, aki Eon-nál regisztrált, és azt mondta hogy KAPASZKODJATOK MEG!!! kb:700.000-Ft. Én ezt nagyon soknak tartom. Aki ebben a témában otthon van kérem mondja meg reális ár-e ez?
Egy 24 nm2 lakásban a vezetékek bevésése, villanykapcsolok és konnektorok kialakítása. Valamint biztosíték tábla cseréje. Mennyibe kerül hozzávetőlegesen?. A szabványosítás megtörtént és 32 Amperesre lett bővítve a rendszer.
Olyan kérdésem lenne hogy, adott egy családi ház, kb 110 db spotlámpa helyet kell kialakitani illetve szerelvényezni. Milyen összeggel lehet számoloni kiállásonként ??
Amikor a ház épült, sógoroméknak, a szülői házból lett átvezetve a 3 fázis, nem volt külön villanyóra. Mert majd fizetik ám. Aztán meguntuk, hogy mi fizetjük a villanyfűtés árát, ami a pocsék szigetelés miatt nem 5 Ft volt. Megcsináltattuk nekik a villanyórát, saját költségen, az már csak 1x32 lett, de az eredeti 3 vezetékre lett rácsatlakoztatva. Nem volt fent egy évig, amikor az Elmű felrakta nekik az előre fizetős órát...
Végül is én is fejeztem be. Minden lámpa és kapcsoló külön csövezve, vezetékezve, a konnektorok némelyike egy csövön, de akkor is külön körön megy. Szobánkánt legalább 4 konnektor meg ilyenek. Symalennel, mert abba egy ember is simán betolja a vezetékeket, a gégecsőtől idegrohamot kaptam volna...
Persze még mindig nincs kész teljesen, de már üzemel...
Biztos, hogy nem értett félre valamit a mester, vagy te? :)
Ez ajándék, nem munkadíj.
Csak összehasonlításul: tavasszal a 69 nm-es könnyűszerkezetes házunkra úgy kaptam egymástül független 300.000 Ft-os árajánlatokat (csak munkadíj!), hogy a csövezés 2/3-ad részben már készen volt...
Szeretném tanácsot kérni. Egy 52 nm-es panellakást szeretnék átvezetékelni kapcsolókkal, dugaljakkal, külső kábelcsatornával. (10 áramkört tervez a szerelő.) Ha a kapott árajánlat anyagköltsége minimum 200.000 Ft és a munkadíj 85.000 Ft, akkor soknak tekintsem vagy reális? A lakás teljesen átlagos fogyasztású. Megköszönném, ha mondanál véleményt.
Ne haragudj, de ha egy darab domain nevet nem tudsz megvenni és készíttetni egy weboldalt, akkor miből reméled , hogy a leendő kuncsaftjaid elhiszik hogy van egy darab vésőd és 10 m vezetéked? Ne vedd bántásnak
Az sohasem régi. Valahol van a hitelesítési idő tartományban, ami amúgy a hitelesítésre kötelezett mérőeszközök között az egyik leghosszabb tartomány, azaz 14 év, pl. a gázmérő 10 év a vízmérő pedig 4 év és így tovább.
Viszont a teljesítménnyel, az Amperrel lehet gond. Az lehet 16 amp vagy 25 amp, ami durván 5 és 7,5 kW ami elég szerény teljesítmény.
Remélhetőleg a villanyfűtés nincs tervbe véve ?
Habár ez "illetve 1-2 héten belül a sima óra mellé H-s óra, tavasszal pedig egy vezérelt óra."
arra utal.
Legyen szerencséd.
Nekem pl. 20 kW vezérelt áll rendelkezésemre 10 db 16 Amp-es biztosítékkal, mégsem fűtök vele. / Már /.
Más.
Az egyik lakásomnál ahol lakom a tavasszal a ház elektromos felújításon esett átt. Na gondoltam, hogy itt az ideje a 32 Amp megkérésének.
de mondtam megéri egy körkérdés az emeleten a hol 5 lakás van, hogy mekkorák a főbiztosítékaik. A következő jött ki : a 4 lakás ami 150 - 190 - 110 és 105 nm mind 25 -ös biztostékkal bír. Na mondom akkor az én lakásom az 55 nm -rel szintén elvan a 25 -sel. Elnapolva acsere.
Sziasztok, lenne pár kérdésem villamos hálózat felújításához.
Most veszünk társasházi lakást és lecserélném a teljes vezetékezést és szerelvényeket.
A tervem az, hogy gyakorlatilag az óráig megcsinálok mindent szabványnak megfelelően, onnantól pedig nyilván elműnél regisztrált szakember.
Az óra régi, tehát a bekötéssel együtt 32A-ra való bővítés is szükséges lesz, illetve 1-2 héten belül a sima óra mellé H-s óra, tavasszal pedig egy vezérelt óra.
Azt majd még megérdeklődöm a közös képviselőnél, hogy mi a helyzet a társasház vezetékeivel, jelenleg erről nincs infóm.
Kérdésem az, hogy amikor elkészült az egész csőbehúzás, vezetékezés, konnektorok és kapcsolók bekötése, részleges visszagipszelés, mire lesz szükségem a szakember hívásakor, illetve az egész procedúrához mire lehet még szükség?
Panelben nem tudsz leverni földelőszondát. A /kék/ nulla (igazából PEN) vezető van 2 részre osztva. Igy a szerelő sem tud mást csinálni, mint a már szétválasztott PE-t továbbviszi.
Ja és hogy képben legyetek, az híres Svájcban történt, hogy a egy bérlakásban ténykedett egy villanyszerelő... természetesen a lakás számlájára. Amikor végzett, rákérdez a lányom, hogy itt a hűtő nincs belső világítás. A szaki mondja kein problem, kicserél egy izzót és írja a számlát kb. 80 magyar ft-nak megfelelő összegről. Montam a lányomnak előtte kell megkérdezni... annyit csak tudsz németül, hogy mennyi és ha ilyen összeget mond, mondod néki mosolyogva hogy húzzon a picsába. Ezt már magyarul.
Az derék svájciak és a többi nyugati kultúr nemzet tagjai átnéznek a keleteurópai munkavállalókon, bezzeg a színes bevándorlóknak nyalják a seggüket.
Úgye emlékeztek még a lengyel vízszerelőkről szóló rémmesékről.
Én csak magamat neveztem ki hozzá nem értő szakértőnek. Gondoltam tanulok valamit nálam okosabbaktól, ezért megkérdeztem, hogy miért is nem elég kapásból rávágva?
Persze válasz nem érkezett, így ma sem tanultam semmit! :(
Ja hogy cs. ház ! Akkor a 32 Amp-nek semmi akadálya. Meg kell kérvényezni és kb. 15 eft -ét megcsinálják. Az egy háztartásra bőven elég.
Meg kell venni azt a házat... ha tetszik, kipróbálni, belakni majd jöhet a korszerűsítés, ami egy hatalmas terület.
Az un. átvezetékezés csak egy kicsi szelete.
A fűtésre és főzésre van bőven a villanynál lényegesen olcsóbb energia. Ott a gázkonvektorok. Igaz nem a leggazdaságosabbak, de megvannak ,strapabírók elnyűhetetlenek.
A melegvíz a problémás ahogy látom. Villanybojler, de lehet van is olyan.
Vissza erre az 'átvezetékezésre'. jó bevétel a villanyszerelőknek. Nem biztos hogy indokolt. A vezetékrendszernél általában a kötések azok amik néha kérdésesek. Azokat nem árt megvizsgálni.
Vettem én is több használt lakást... mindig azzal kezdték, hogy át kell vezetékelni. Mondtam azt majd én döntöm el.
Általában két tendencia van. Az egyik, hogy bizonyos fogyasztók csökkenő teljesítményűek.... elektronika , energiatakarékos fényforrások stb., mások pedig nőnel... pl. mosogató gép elketromos tűzhely. Na e szerint kell a rendszert is kiépíteni... ill. a fogyasztáshoz igazítani.
Én úgy igazítottam, hogy külön áramkör a nagyfogyasztóknak és oké.
Van 32 Amp és amiről beszéltem 25 Amp és bőven elég.
De tűzhelyt, fűtést erről üzemeltetni eszembe sem jut.
A jövő egyértelműen a gázkazán a konvektorok helyett és az fog már melegvízet is termelni neked.
Lakásvásárlást írtam, de helyesbítek: ez egy ház, kertes családiház.
A házban mindenhol gázkonvektor van és két szobában működő cserépkályha is. Valóban gondolkozunk a villanybojler elhagyásán is, csak állítólag most már kondenzációs kazánokat lehet üzembehelyezni, ami megint igen zsebbenyúlós dolog és erre már a fennmaradó anyagi keretből most nem igen fog jutni.
Komolyabb dolog ez az átvezetékelés mint ahogy én ezt elsőre gondoltam volna.
Most látom, hogy lakásról beszélsz és nem házról. Igaz a családiházban is lakás, az egy un. 1 lakásos épület. De ha tényleg egy több lakásos épületeben van az a megveendő, kinézett lakás, akkor a 32 Amp se biztos , hogy megyen. A szoláltató ugyan adná, de hát a ház már elégé túlterhelt.. nem egyezik bele. Másnak is kell az az áram... hacsak saját költségeden nem újítod fel a ház közös rendszerét. Az meg drága móka lehet. tehát sok körültekintés kell, de hát egy lakásvásárlásnál nem az első az elektromos rendszer... megnézi az ember.. tájékozódik, de nem ezért veszi meg.
"hiszen napi szinten használnánk villanybojlert, olajsütőt, kombi tűzhelyet, mosogatógépet, néha szárítógépet stb...
...csak jó lenne biztonságba tudni az otthont, hiszen annyi rosszat hallani." Sőt a 32 Amper sem.
Ha én ilyen feladat előtt lennék, először is megterveztetném.
A terv tartalmazná a vezetékek térbeli elhelyezkedését méretét ( mármint átmérőre ) illetye a fogyasztók milyenségét mennyiségét.
Majd még a tervező ( ha ért hozzá... egy villanyos tervező miért ne értene ? ) készítene egy költségvetés kiírást, az beárazná és az árazott lenne az un. költségbecslés. Viszont az árazás előtti példányt megküldeném... felkeresném a szimpatikus és elérhető villanyszerelőt, megkérném ,hogy nézze meg, érdekli e a téma. Ha igen... mondjuk 2 hét múlva küld egy árajánlatot.
A tervező által készített .... mondjuk 35m -45 tételes költségvetés végösszege... na mennyi ? Hát 600 eft.
A felkért villanyszerelőjé mondjuk 650 eft, akkor tenyérbe csaphatunk, ha 700-750, akkor talán a nagyon eltérő tételekre rákérdeznék hogy miért is ?
ha viszont 800 - vagy 900 ezer akkor elgondolkodnék , hogy vajon ki tévedett ? Mert lehet , hogy pont a szerelőnek van igaza.
ha egy második is /pl egy párhuzamos ajánlattévőnél szintén 750 -800 körüli az ajánlat, akkor viszont a tervező lőtt mellé.
az áraim csak konstruáltak, de biztos nem 300eft és az is biztos nem 2 mill. 300 eftft lesz a munka.
Ha viszont lesz lift, akkor biztos több.
"Pld. mit jelent az, hogy szerelvényenként 6000Ft-os díjjal számoljak " mit jelent. pl. azt hogy egy lámpa a mennyezeten 600O ft /szerintem a kapcsolókkal, de lehet tévedtem.. meg kell kérdezni ? Vagy egy dugalj 6000ft. habár itt is van csel,mert ugye az elején ez a 6eft megy majd később rákérdez a mester, hogy egyes kettes netán négyes legyen ?
és a mohó mester bizony 24 eft -ot számol és ha lesz a lakásban pl. helyiségenként kettő akkor már ez is lehet akár 100ft nál is jóval több. Ennél pl így korrekt : aljzat kiállás nála 6 eft + az felszerelendő konnektor ... 1 -es 500F t , kettes 600 Ft, a négyes sem több mint 900 ft és nem 2000 ft mármint a szerelvény ára.
Tehát egy ajánlat is sok munkával jár van aki ingyen adja van aki pénzért.
Aki ingyen az elnagyolhatja... nyilván így nagy a mozgástere.... vagy ami még rosszabb elsőre komolytalannak tartja a megrendelőt.. minek foglalkozna vele.
Amúgy mondjad gáz nincs abban a megvett megveendő házban ?. Ha véletlen van, akkor azt ne dobd el ! Egy gázrendszer tud 50 kW-ot , a fűtésre , melegvízre és főzöcskére bőven elég és akkor egy 32 Amperrel minden mást el tudsz látni... majd.
Egy vidéki 71nm2-es téglaépítésű lakásvásárlás előtt állunk, amely 1972-1975 között épült.
Első lépésként szeretném a teljes vezeték rendszert kicserélni, hiszen napi szinten használnánk villanybojlert, olajsütőt, kombi tűzhelyet, mosogatógépet, néha szárítógépet stb...
...csak jó lenne biztonságba tudni az otthont, hiszen annyi rosszat hallani.
Próbáltam utána olvasni a netten, hogy milyen munkadíjakra számíthatok, de hatalmas a szórás és nem jutottam előrébb. Írnak több százezer forintokat, de van aki csak a töredékét...nem vagyok szakmabeli és sohasem csináltattam ilyet, így tényleg tanácstalan vagyok. Tudom, helyszíni felmérés nélkül csak tapogatózni lehet, de még jelenleg villanyszerelő keresési fázisban vagyok, nem sikerült találnom még.
A kérdésem végül is az lenne, hogy ragaszkodjak-e a "papiros" szerelőhöz vagy olyan is megcsinálhatja aki csak ért hozzá. Azt sem tudom, hogy ilyenkor kell-e az áramszolgáltató felé valami engedélyeztetést kérni. Bár valószínű kismegszakítót is cserélni kéne mert csak 16Amperes van a villanyórában.
A másik pedig a hozzávetőleges ár, -hogy, hogyan lehet kontrollálni a munkadíjat amit a szerelő kérni fog. Mi a reális ebben a világban?
És most ne értsetek félre, nem a legolcsóbb munkát keresném, hanem olyan becsületes embert, aki munkájába tényleg meglehet bízni és mindent szívvel-lélekkel é szakmailag is tökéletes munkát végez. Mi saccolt ára egy ilyen szerelési munkának?
Pld. mit jelent az, hogy szerelvényenként 6000Ft-os díjjal számoljak? Ilyet több helyen olvastam már.
Szia! Megkérdezhetem, hogy hogyan hajtod be a fizetésedet? Talán az egyösszegű vállalás azt jelenti, hogy még kezdésnél fizet? Ezt hogyan éred el? Én amúgy kemény 1500 ft-ért csináltam egy konnektor cserét amiben az egyik kötésnél minden összeégett. :(
Villanyszerelési munkát vállalok Budapest területén. Lakások elektromos felújítása,hibák keresése,javítása,szerelvények felrakása. Kisebb munkát is vállalok. Ingyenes árajánlat,garancia az elvégzett munkára.
A zsákos vakolat jó, de nem árt minimális gipsszel feljavítani.
A vakolat is meghúz úgy 4 -5 óra után. A gipszes vakolat viszont akár félóra múlva is megszilárdul és akkor mehet rá a következő réteg , pl. az glett vagy az a rimano. A - 2mm meg lehet állni, a kanálla kiveszünk belőle ha teli van.
Köszönöm a válaszotokat mind3otoktak, azHofinak külön a technológiai leírást, bár nem tudom, hogy ha egy 3-5 cm széles vájatba nyomom a vakolóanyagot, hogy lehet megállni vele -2 mm-en. Korábban így mindig kissé puposra sikerültek hasonló kisebb beavatkozásaim.
Én volt, hogy vállaltam horonyvakolást villanyfelújítás után. Persze ez nem mérvadó, mert ismerősömnek csináltam. Zsákos vakolóhabarcsot használtam kb -2mm-ig, utána falfix, majd rimano 0-10-zel behúztam, a festő kezet csókolt :D
A vissza javítás mindig megegyezés kérdése, de te nem vagy festő - kömműves :), a vakolásnak vannak szabályai, így először jön a normál vakolat, majd a simító, végül a vékony glettelés. Csak ez ad szép eredményt. A vakolatnál a gyártó utasítását kell figyelembe venni mint nedvesség mind vastagságot nézve. Így lehet hogy adott javításnál kétszer van normál vakolás a finom simító vakolás előtt.
Ha tájékoztatnátok abban, hogy az itt saccolt villamos felújítási (áthuzalozás, konektor/ kapcsoló csere, ház elosztó fi relé stb) költségekbe bele szokás-e érteni a "javítási" költségeket is, mármint a cső vésések nyomainak eltüntetését.
Esetleg tapasztalatot közölnétek, hogy mi a legpraktikusabb anyag erre? Bolti előkevert vakolat? Melyik? Ami esetleg már glettet nem igényel?
Volt annó éjszakai - néha csúcsidő kihagyásos ezekből lett az un vezérelt. Általában 60 % -a a 24 órásnak.
A legfontosabb tisztázni a teljesítményt. Azaz hánya mperes a biztosíték ? általában 15 -ös néha 25 amperes nagy néha pedig 32 Amperes. Na ez biztos nincs. Főleg ha van 'estei' nyilván arról megy a villanybojler.
Mielőtt belevágysz a kötéseket kell megvizsgáltani és nem az egész rendszert likvidálni.
A konnektorokat pedig hosszabítóval lehet pótolni.
"és egyik ismerős szerint nem szabványosak a kötések se"
Egy 50 + éves vályogháznál valószinű igaz, de az hogy valami nem szabványos az még nem jelenti azt hogy baleset veszélyes is.
Természetesen lehet újra huzatni is és annak szabványosnak kell lennie.
Anno nem is olyan régen egy belvárosi lakás felújítása során futottam bele hasonlóba.
Az egyik mester 500 -ért akart dolgozni a másik elvégezte na nem ugyan azt ... csak amit kértem 120 ért.
lett új biztosíték tábla + 2 új áram kör a nagy terhelésre.
Magyarázta az illető hogy az egyik csillárnál kevés a vezeték. Kérdeztem mire ? Ha bírja jelenlegi 4 db 60 -ast, akkor a jövőben miért ne birná a szintén 4 db. 15 Wattost
Szia, érdemes átgondolni később esetleg mire lesz szükség, riasztó?főzőlap?motoros redőny?fűtés rendszerhez EPH? nézz körbe itt villanyszerelés talán segít pár gondolatban megtervezni az új rendszered.
Csongrád megyében faluban örököltem egy kb 50 éves vályog házat. Szeretném ujrahuzatni az áramot mert kábelek lógnak mindenhol és egyik ismerős szerint nem szabványosak a kötések se. Dugó csak 2 helységben van. Óra,biztosítéktábla az teljesen új egy éves sincs. Van esti áram is. Az óra kívül a házon.A ház 105 m2 belső területű. Alap terület (8,5x16)136m2 (ugye 50cm es falak vannak) 10 helység van ahová lámpa kell 1nappali(2 lámpa van) 2szoba 1étkező 1konyha 1 előszoba 1WC 1fürdő 1kis közlekedő ezen kívül még kéne ugye kintre a ház 3 sarkára. Jelen pillanatban mindenhol van áram és működik a lámp is kivéve a WC az a közlekedőből lesz levágva ide uj kell. Nem tudom ezekhez kell e nyúlni vagy jók. Kb 18 konnektor kéne ebből 5ös 1 4egyes 1 2es 11 1es 5db. Ehez még 13(10db 1es 1 2es 2 3as) kapcsoló ebből is megvan ugye sok de megint nem tudom hogy maradhat vagy csere. + 1villany bolyler ha jol tudom ehez speciális vezeték kell. Kb mire számíthatok mennyibe fog kerülni? Egyéb tanács hogy mi kéne még mit érdemes még most megcsináltatni?Köszönöm a válaszokat!
Ez nekünk is eszünkbe jutott, de elvileg a szabályzat úgy szól, hogy ha a telken korábban már volt áram, akkor az új bekötésre is fizetni kell. Csak akkor engedik el a díjat, ha teljesen új mérőhelyről beszélünk.
1.) 300 m² alatti lakóépület szerelvényei az alábbi bontásban: 3x16+16A betáplálással, kisautomata-szekrény (lakáselosztó) kiépítése 12db 10 és 16A kisautomata beszerelése (értelem szerinti fogyasztói kiosztás szerint), 3 db 30mA áramvédő kapcsoló 17 db falikapcsoló 40 db falicsatlakozó 3 db leválasztó kapcsoló a fix csatlakozású készülékek elé (pld tűzhely, bojler, stb.) Helyiségenként 1db világítótest 11 helység.
Villanyóra telekhatáron belül 1m. a épület ettől 4m.
Budapest? Kiállások alapján pontosabb összeget lehetne írni a villanyszerelésre. Kapcsolók, konnektorok száma, lámpa, 2-es 3as dugaszolók száma, esetleg egy tervszerű, (Móricka is megteszi) Villanyóra kerités határon? vagy házfalon van? Éjszakai áram csak a bojlernek lesz? Riasztó vezetéket nem árt betenni, pár év múlva csak a rendszert kell ráhelyezni a vezetékekre, utólagos csatorna elég csúnya.
Köszönöm a választ! Sajnos ez bosszantó, hogy kb 15 méterről van szó, mert pont a kerítésünk tövében áll a pózna és egy évvel korábban megspóroltam volna ezt a 90.000 Forintos tételt.
Egy gyors kérdéssel fordulnék hozzátok, vásároltam egy telket, ahol jelenleg légvezetéken érkezik az áram. Ezt szeretném megszüntetni és bővítve földkábellel bevezetni az áramot, azonban olyan híreket kaptam, hogy ennek az EON felé fizetendő díja változott, 0 ft-ról emelték kb 90.000 Ft-ra. Elvileg azért mert nálam már bent van az áram, de ha egy új helyre szeretném bekötni akkor 15 méterig ingyenes lenne. Ez tényleg így működik jelenleg vagy a villanyszerelő tájékoztatott félre?
" cégtől, aztán aki a középen van az ára az reálisabb."
ez csak akkor igaz, ha van konkrét terv, költségvetés, anyagkiírás.
Szóbeli megbeszélésen sokféle képpen lehet értelmezni egy munkát. pl. van aki az anyagbeszerzést az odaszállítást eleve nem veszi bele meg hogy egy banálist, a takarítást sem.
Mint írta a kérdező , hogy : szerelvények nélkül. a szerelvények az egy tág fogalom, pl, villanykapcsolók, dugaljak és a lámpa testek.
Úgy általában ennek mindnek a helyén kell lenni.
A víz a villany általában kettő vagy annál is több fázisú munka. nagyolva . vezeték csatornák, vezetékek a szerelvények egy részével, majd a végén festés burkolás után a felszerelvényezés.
Aki nem figyel oda fizet az elején jó sokat aztán a végén a maradékból nem csinálják meg.
Jártam így, igaz víznél. Megállapodtunk egy összegben, jöttek elvégezték, majd kérték a kialkudott összeg 95 % -át.. Mondtam az nem megy előleg 70 % majd a szerelvényezés után a teljes összeg. Ha odaadom, nem jönnek vissza.
Mint írtam szóbeli egyezségnél sok mindent másképp lehet értelmezni. Pl. én a fizetési feltételeket nem konkretizáltam, így gondolták a pénz akkor jó, ha minél előbb a kézben van.
Amit leírtál az alapján lehet terveket készíttetni, majd a tervek alapján ajánlatot kérni több kivitelezőtől is.
De a tervhez kell még tételes költségvetés is, ami nincs beárazva.
"Azt mondta a szerelő, hogy több programon is átfuttatták a fentieket és ez jött ki a legolcsóbb programnál."
Ez érdekes roppant érdekes. Sok mindent tudhat az program, de azt honnan tudja, hogy x vagy y szerelőnek mennyi a munkadíja ?
Mert ugyebár korrekt tervek lapján tudhatja a .program, hogy mennyi anyag kell, még azt is esetleg ha megvan adva az anyag minősége, még a norma órát is, de hogy a vállalkozó konkrétan mennyiért vési, szereli azt egyenlőre szerintem nem,
Hát alaprajz és nyomvonalak nélkül nem lehet kalkulálni, kell még kérni 3 másik szakitól, cégtől, aztán aki a középen van az ára az reálisabb. Tapasztalat.
Sokat számít hogyan képzeled el a szakaszolásokat (szombánként van biztosíték vagy funkcióként és szoba csoportonként, stb) gyengeáram, hol a központ a riasztónál lehet játszani bővítővel a második szinten, így elég sok vezeték megspórolható, Lan hasonló, TV (koax) is de ennél vigyázni kell mert nem mindegy milyen rendszer kerül rá. A tervezés sem egyszerű.
De le kell ülni egy szakival és átbeszélni mit javasol mit nem aztán ezt a tervet oda adni ajánlatra.
Mennyibe kerülhet egy kétszintes, szintenként 70nm-es 5 szobás új építésű családi ház villanyszerelése? Mindkét szint álmennyezetes, de ez nem azt jelenti, hogy minden vezetéket ott képzelek el.
Lehetőség szerint szét szeretném bontani:
- alapszerelésre vezetékekkel (szerelvények nélkül), ide értve a külső világítás és dugaljak kiállásait illetve a kapu automatizálás vezetékelését
- LAN, koax szerelés minden szobába vezetékekkel (szerelvények nélkül)
- lesz 15 motoros redőny is, ezek kapcsolóit is be kell szerelni (kapcsolókhoz áram + 4 eres vezeték a redőnytokig)
- padlásról vezetékelni a később kialakítandó napelem visszatáplálását is a leendő óráig
Van-e értelme egy szintén napelemről működő akkumulátoros szünetmentes hálózatot kialakítani, amiről áramszünet esetén tudnak a fontosabb dolgok működni (pl. router, számítógép, fűtés, esetleg helységenként 1-1 dugalj). Ennek milyen költsége lehet?
Van egy nettó ~1,4 milliós ajánlatom, ami a fenti 4 fő funkciót és a szünetmentes hálózat vezetékelését is tartalmazza, szerelvények nélkül.
Ez mennyire elszállt ár az igények fényében?
Azt mondta a szerelő, hogy több programon is átfuttatták a fentieket és ez jött ki a legolcsóbb programnál.
1. önkormányzat építési hatóság közműtérkép kikérése, meg a ház beadott tervének kikérése
2. megnézitek ezek hogy viszonyulnak egymáshoz
3. ha ott okés akkor miért így épült meg? ez már az építtető gondja azaz a tiétek most már
4. ha már rajzon nem stimmel lehet kérni egy egyeztetést a hatóságnál miért adták ki hibásan a tervet vagyis az engedélyt.
2. eredménye dönti el hogy az oszlopot kinek a költségére fogják átrakni. De nem biztos hogy átrakják. A költség sok lehet egyszerűbb a bejáraton módosítani.
pl. jön a villanyos ilyen ál kérdéssel, hogy hol legyenek a villanykapcsolók. Nos amegrendelő azt hiszi milyen előzékeny és ezt is megkérdezi, majd jön azzal, hogy hány konnektor legyen és hol ? addig addig kérdezget amig pótrendelésbe csalja amegrendelőt, persze így nem kimondva, hogy az a változtatás pótrendelés.
Így történt ennél a konnektornál is. Valamiért rábólintott a megrendelő az ötös aljakra és nyomban vagy 10 - 12 lett. belőle. persze az árról nem volt akkor szó. az un. ütemezett fizetésnél derült ki ez a majd 600 ezres tétel. Ez nem az egész villany, hanem csak a dugalj.
Ja hogy tiszta legyen a kép . az építkezés fővállalkozás keretében zajlik. Sok sok részlet tervek nélkül. Csak úgy fejből !!
Nem korrekt az 5*11e ft számolás. Én mindig úgy adok ajánlatot, hogy 1es,2-es stb. Szerelvény anyagár nélkül, a munkadij általában 1000ft-al növekszik.
Akkor kezdem. Az egyik rokon építkezik és szerintük és szerintem is jól megszívatták őket a villannyal. Úgye vannak ezek a dugaljak.
Amiből van egyes kettes hármas,.... sőt ötös is. na ők ezt az ötöst kérték, de az árra pechükre nem kérdeztek rá. Így az ötös dugalj 5 x annyiba kerül mint az egyes.
Legalább is a kivitelező így szeretné. Ugynevezett kiállásnak fogalmazták meg. Konnektor / dugalj . Kiállásonként 11 eft. ez ok, de egy 5 -os dugalj nem 5 kiállás, azaz nem 55 eft. ráadásul pechükre állítólag megrendeltek vagy 12 db -ot. Igaz csak szóban. A villanyos az emilre amiben az árakat kérdezték nem válaszolt.
Tehát egy dugasz kiállás ami jelenleg van : 5 db. 65 mm-es juk egymás mellett a szélsőhöz megy a szokásos csőben 3 vezeték . Ennyi nem több. Na erre jönne majd valamikor az 5 ös dugalj, nyilván az a szerelvény drágább , de csak a szerelvény.
Tehát a kiállás szerintem egy amire majd jön az 5 -ös szerelvény.
Sajnos a megrendelők is eléggé elektro - analfa - béták. Mondom tegyetek oda egyes vagy kettős dugalj és a maradék jukakat majd befeditek 10 ft -os dobozfedőkkel. kérdik ,hogy az mi ?
Azért jobb felújítani a teljes hálózatot, az aluvezetékek sajnos nem bírják a mai terheléseket. A villanyszerelés kb 3-500e ből kijön, egy jobb tv ára.
Panel lakásban szeretnék dugaljakat cserélni. Az alábbi gyári felfogatási pont vannak (kép). Egy kis menetes szár lóg ki a betonból. Ehhez gyártanak még valamilyen dugaljat?
Vagy ha nem hogy szokták megoldani, menetes szár levág és az új dugalj felfúr?
" mikozben a szomszedokat kerdezgetve senk nem ujitotta fel a villamos rendszeret, mert szerintuk annak birnia kell, hogy ezt, ki vagy, hogy alapittotta meg az jo kerdes."
Az alu vezeték nem rossz, csak a 40 éves kötés a gyenge láncszem. Illetve ahogy említették, a védővezető hiánya.
Az hogy másnak nem hiányzik, arra ne alapozz. Lehet hogy bírja még pl 10 évig, aztán kell nekiállni szétvésni a lakást, de lehet hogy 2 hónap múlva.
Ahova eredetileg volt kábel rakva, oda tudsz most is rakni, valamennyi vésési munka fejében.
A dobozokat mindenképpen cserélni érdemes, a kötésekre Wago, ezer évre jó lesz a villamossága a lakásnak.
Amennyiben hosszútávra gondolkozol, akkor vésve legyen, a csatorna nagyon csúnya. Az ár reális a vésés esetében, a csatornánál viszont drága így elsőre. A földelés hiánya miatt, erősen javasolt a felújítás, nem beszélve a konyhai nagyobb terhelés miatt vagy esetleg majd egy légkondi szerelésekor is jól jön az új hálózat.
Szegeden vásároltam egy 1978-ban epult panellakast, 56 m2 3szoba, wc, furdoszoba, konyha, kozlekedo.
Felve, hogy sok remhir terjed, hogy ezek a panellakasok vezetekei aluminiumbol vannak es nem birjak a terhelest, felujitast elott kertem ket szakembertol arajanlato villamos halozat felujitasara.
Az elso ajanlat csak vesett, falba rejtett megoldassal dolgozik, az o ara 410k Ft, plusz Fi Rele 12k, Biztositek tabla 20k, oratol jovo vezetek csere 20k plusz kapcsolok, olyan 470k magyar forintban megall a tortenet szerinte.
Masik mester kabelcsatornazik, csak ott marja meg a falat ahol mindenkepp kell, kapcsolok, konnektorok, lampatestek nelkuli arajanlata minimum 420k.
Megmondom oszinten atolvastam nagyjabol ezt a temat itt, es mashol is, ahol kabelcsatornas szereles eseten munkadijjal egyutt 200k korul meg kellene allni a tortenetnek, ehhez kepest ilyen ajanlatokat kapok, erosen gondolkodom, hogy hagyom a fenebe. :-(
Ismeros villanyszerelom aki nem foglalkozik vezetek felujitassal annyit mondott, hogy hagyjam a fenebe, ha a szobakba mindegyikeben csak egy-egy laptop, monitor, allo lampa lesz azt birnia kell a regi vezeteknek, a konyhaba meg ne tegyek villanysutot, mikro, vizforralo, mosogepet meg el kell birnia, mikro, vizforralo ne mennyen egyszerre. Furdoszobaban mosogepnek kialakitott dugaljba meg mehet a hajszarito...
Ha ezt a megoldast valasztanam abban az esetben, ha nem talalok normalisan aron kivitelezot, van valami megoldas a szobakba, hogy a laptopokat megvedjuk foldeles hianyaban, mondjuk valami dugaljba illesztett vedett dugo?
Szerintetek mennyire realisak az ajanlatok, tudtok esetleg Szegeden vagy kornyekbe, vagy akar pesti szakembert aki itt szerelne nekem ennel kedvezobb megoldassal? / lakast teljesen kitudom pakolni, lakhatast tudom biztositani, igeny eseten szallast is /
Bocsi, ha hosszu lett csak csalodott vagyok, hogy a legolcsobb megoldas is majd felmillio, mikozben a szomszedokat kerdezgetve senk nem ujitotta fel a villamos rendszeret, mert szerintuk annak birnia kell, hogy ezt, ki vagy, hogy alapittotta meg az jo kerdes.
Villanyszerelési munkát vállalok Budapesten,számlaképesen.Nem vagyok regisztrált villanyszerelő,így csak a mérő utáni munkákat tudom elvállalni.Ingyenes árajánlat,kedvező munkadíj.Kisebb javítások esetén is keressen bizalommal!
van itt reg.szerelő aki a XVI.kerben Cinkota Ilonatelepnél bevállalna egy családi ház új mérőhely kialakitást és leginkább szombaton eljönne terepszemlére?
Kiszállást fizetem, ami megrendelés esetén ugye, beszámitásra kerül
Sziasztok. Az után érdeklődnék, hogy kb mennyi munkadíjra számíthatok, ha meglévő villanyórába (vezérelt) szeretném a vezetékeket beköttetni. Villanybojlerre váltok gáz bojlerről, a vezetékezést, a bojlertől a villanyórák szekrényéig, a megfelelő átmérőjű, és színű vezetékekkel megcsináltam. Mivel az óra plombált, és nem vagyok szerelő, illetve nem is nyúlnék hozzá szívesen, szakemberre lesz szükségem. Ebből az okból kifolyólag érdeklődöm. Válaszokat előre is köszönöm.
Zuglóban adódna villanyszerelési munka, ha tudtok ajánlani megbízható és nem lehúzós szakit, aki persze nincs decemberig betáblázva, akkor megköszönöm. privátban várom.
Új építésű családi házhoz: alapozáskor milyen védőcsövet raknátok be az alapba, hogy a házba bevezethessük később az áramot? A vasalt ajzat alá, és lenne kb 5m hossza, hogy az elosztó helyéig elérjen, egy kanyarral, plussz még egy kanyar a felállás.
Villanyszerelő 32-es lépésálló gégecsövet mondott, de az nekem karcsúnak tűnik. Gyengeáramhoz ok, de 3 fázis is lenne.
Ugyanezt a hozzászólást már megcsináltam a másik villanyszerelős topicban, utána láttam hogy talán itt jobb helyen lenne:
Sziasztok!
Szeretnék egy kis szakértést/segítséget kérni a villanyóránk környékének átalakítására. Mellékeltem a képeket: pillanatnyilag egy még az építkezés során kialakított villanyoszlop oldalára van téve a mérő (3x16A) ami földkábellel megy a házig. Egyelőre még nincs kész a végleges kerítésünk, a tervek alapján annak a kőoszlopára szerettük volna áttenni, bár lehet hogy a meglévő kábelek hossza miatt ez nem valósítható meg. Egyelőre egyébként elvagyunk így, de pl. a geotarifa kialakításához már valami szilárd oszlopra/dobozba kellene tenni a mérőt és amúgy is hosszú távon földkábelen szeretnénk behozni az áramot. Tehát a következő dolgokban gondolkodunk:
1. földkábelen hozni be az áramot a telekre. Mivel elméletileg 16m-en belül lenne a csatlakozás (nem a képen látható oszlophoz csatlakoznánk) itt nem számolok nagy költséggel az ELMŰ felől, bár némi földmunka biztosan kellene. Elméletileg előttünk pont van egy átvezetés az út alatt, úgyhogy feltörni sem kellene.
2. Valamiféle igényesebb oszlopra/dobozba tenni a meglévő órát (kerítésoszlop, direkt ennek épített támfal, fém doboz), a villanyoszlopot eltávolítani. Pillanatnyilag az áramot és a kábeltv-t hozzuk oszlopról. A kettő átvezethető az út alatt egy csőben? Ha nem akkor eleve vagy nem tudjuk megszüntetni az oszlopot, vagy mégis fel kell bontain az utat
3. Geotarifához kapcsolódó óra elhelyezése ugyanitt
4. kb. 25 m földkábelhez árok kiásása, kábel elhelyezése benne
5. hőszivattyú környékén a geoáram bekötésének kialakítása
Szerintetek mi lenne a legpraktikusabb/legolcsóbb megoldás? A villanyszerelőnk szerint amit itt elmondtam az alaphangon 500e forint, de inkább több. Szerintetek reális ez az összeg? Esetleg adhattok hozzávetőleges árat az egyes pontokra.
- biztosítéktábla (remélem jól szólítottam) cseréje értelmesre, érintésvédelemmel ellátva (fí relé vagy mi)
- helységenként egy villanykapcsoló, falanként egy konnektor
- amerikai konyhában a sütő, hűtő, mosó, mosogatógépek bekötése
- az előszobában gipszkarton álmennyezet lesz, és 2 szobában is, tehát ezzel feltételezem sok panelvésést megspórol a mester
- előszobában, nagyszobában, 2 kisszobában álmennyezetbe épített spotlámpák "bekötése"
Nevezzük komplett villanyszerelési munkának a nulláról. Szeretném, hogy ne ócsó Józsi csinálja meg okosba "jáúleszazúgy, na, E" hozzáállással, mert arra nem vágyom, így a feltűnően olcsó ajánlatoktól is tartózkodnék.
Tök hülye vagyok ehhez, nem akarom, hogy eladjanak, így kérem segítségeteket abban, hogy erre mondjatok egy hozzávetőleges munkadíjat, amibe már benne van a biztosítéktábla is. 100-200-300 ezer? Több?
Kérdésem : 1 db. konnektor, szaknyelven dugaszoló aljzat felszerelése mennyit kóstálna ? A 'lik' már megvan. Az egyik bérlő kitépte a falból - ez eddig rendben is van, de az mán nem, hogy titkolta.
Kérdezi egy rokon.
Én 15 _ max. 20 perc alatt felszerelem, a dugalj már megvan. 600ft/db. volt. Mondtam, hogy egy 10 -es re számítson. És még olcsó is lesz.
Kaptam árajánlatot, elektromos elosztószekrény szabványosítása , valamint elektromos vezetékek falba marása védőcsőben szerelvények nélkül 381.000 HUF Áfával.
Segítségre lenne szükségem ha van valaki aki tudja, hogy a Démász milyen szekrényt fogadnak el és mi a menete a teljesítmény növelésnek és hogy a szekrényt a Démász adja ingyen esetleg?
Sziasztok! Érdeklödnék , hogy falonkivüli szerelés leszálok 20as csö ,a vezeték nyomvonala álmenyó felett lenne vezetve. Arra lennék kiváncsi hogy mennyiért lehet elválalni melyik a jobb? Normával számólni vagy leágazásokra lebontva . Kazettás állmenyóba armatú szerelés , bekötés ,vezeték huzás munkadíj kiszámítása! Esetleg valaki benne van ipari villanyszerelés munkadijjazásába annak szivesen genném a segitségét! Elöre is köszönöm!
Legrand mini DLP kereteket lehet még valahol vásárolni? Beleillő Oteo szerelvényeket találok még, de DLP kereteket sehol sem. Úgy látom, hogy az Oteo is már kifutó termék. Mindenhol csak Forix-et árulnak, de az szerintem nem olyan elegáns, mint az Oteo.
Egyébként mi a vélemény az Oteo és a Forix termékek minőségéről (külön-külön, dugalj-TV-UTP aljzatok)?
Ja egy eset ezzel a kijelőlési gyakorlattal. Vagy 6 -7 éve vettem volna egy gáztűzhelyt. Egy neves (, ) kereskedőháznál vásároltam volna. Már majdnem a végén vagyok a vásárlásnak kérem a fiatal eladót, hogy a pb gázhoz a fuvókákat, amit minden gyártó mellékel, adja a kezembe. A fiú előbb nem értette, majd mondja, hogy hozza azokat az üzembehelyező szerelő, Nézem és kérdem, hogy de hát miért jönne majd én üzem behelyezem.
kérdeztem, hogy gáztömör e a készülék és be van e szabályozva - földgázra. nem tudott válaszolni, így ott hagytam- a mások helyen viszont vásároltam egy pb. gázra beállított és beszabályozott tűzhelyt. Az óta is jól működik.
+ 12 eft lett volna.
Természetesen aki nem ért hozzá, az hívjon szakembert, na de ne a gyártó határozza meg azt , hogy kit.
Úgy általában vannak gyártók akik bizonyos berendezéseiket csak az általuk kijelölt szakiknak engedik bekötni és beüzemelni. ezek bizonyos nagyfogyasztók főleg az itt említett tűzhely és sütő, különben nem adnak garanciát. Mondjuk versenyjogilag nem biztos, hogy megállná a helyét ez a gyakorlat. no mindegy. természetesen egy fogyasztónak is érdeke, hogy a készüléki szakszerűen legyenek bekötve
A gyakorlatban eddig bizonyos gázkészülékeknél és bizonyos elektromos készülékeknél találkoztam ezzel a gyakorlattal.
a többi elektromos kütyűnél nem : Így nem a mosógépnél, nem a mosogatógépnél, nem a villanybojlernél...... a többit már nem is sorolom.
Na de mi az a hitelesítés ? itt ebben az esetben ?
Amúgy minden elektromos készülék üzembe helyezésénél bizonyos dolgokról meg kell győződni.
Így arról, hogy bírja e a hálózat a terhelést és hogy az érintésvédelmi feltételek meg vannak é !
"Továbbá tudtok-e arra példát, hogy valaha valakit is megbüntettek volna panellakás villanyvezeték-rendszerének (építési)engedély nélküli felújítása miatt?"
Még nem hallottam ilyenről, pedig egypárat csináltam.
Mivel pályázatos volt, jó sok baromság került bele, mert a pályázatírónk fingja nemvolt róla, hogy mi miért és hogyan.
Sima vizes helyiségnek megfelelő IP-s motyóval volt szerelve, a rozsdamentes asztalok, tárolók stb meg előre egyeztetve és aljzatbetonból felállva (üzem közepén stb) ment az EPH bekötés.
Mindenkinek megfelelt.
Tűzvédelmi főkapcsolónak meg a katasztrófavédelem elfogadta a fogymérő alatt 3x32A kismegszakítót mert az utcai bejárat melett van udavr felé falon kívül.
A gépész és építész tervről meg annyit, hogy
-építész elszámolta magát és így a kőművesek simán arébb tettekegy ajtót 20cm-el, bevésett szerelvénydoboz után, kapcsoló gyönyörű lett..ű
-kapcsoló alá simán beépítettek a vizesek egy plussz kézmosót
Panel lakás villanyszerelésével kapcsolatban érdeklődöm arról, hogy horonymaráshoz elegendő-e a statikusi engedély vagy mindenképpen kell az építési engedély is?
Például, ha megkapom a statikus jóváhagyást, akkor a villanyszerelők nekieshetnek a horonymarásnak?
Továbbá tudtok-e arra példát, hogy valaha valakit is megbüntettek volna panellakás villanyvezeték-rendszerének (építési)engedély nélküli felújítása miatt?
OTSZ szerinti kockázati besorolás és zónák = tűzvédelmi irat meg kell lennie a létesítés tervezés előtt. Meg úgy a komplett építészeti és gépészeti tervnek. Ezekből kiindulva lehet villamos tervet készíteni. Befigyel az ANTSZ előírásai is, vagyis az ő papírjuknak is meg kell lenni. De ha van már villamos terved akkor nincs gond. Meg kell nézni mit írtak elő és annak megfelelő anyagokat összeválogatni és munkadíjat is hozzá igazítani egy IP doboz szerelés ami vízsugár ellen is véd nem ugyan annyi idő szerelni mint egy sima dobozt :) aztán rátenni úgy 15% felárat legyen miből alkudni :)
Légkábel és minden költség a tied, majd a véglegest is ki kell építeni lehet hogy ugyan oda de nem fogadják el a régi meglévőt, azaz nem kötik át a madzagot simán. Ha jót akarsz magadnak végleges oszlopra vagy fel kell húzni a kukatárolót és oda szereltetni, a véglegesnél fognak földkábelt kötni ha az utcában csak az van akkor nincs díja ha vegyes akkor a légkábel és földkábel különbségét kifizettetik.
Érdeklődnék , hogy valakinek van e cukrász üzem villanyszerelésben tapasztalata. Villanyszerelési munkadíj hogyan alakul. Mert ez nem egy magán ház villamosítása én így gondolom . Az is nagyon fontos, de ennek a szerelésnek sokkal több mindennek kel megfelelni ! Ebbe szeretnék segítséget kérni!
budapest belvarosaban egy elektromos fozolaphoz es egy sutohoz keresek szakembert, aki szamla elleneben es hitelesitett" modon tudna elvegezni a beuzemelest. ha jol ertettem a hitelesites hianya kizar a garanciabol. segitsegeteket elore is koszi.
Szerintetek egy 100 nm-es ház ( 20 konnektor, 20 dugalj, 10 plafonvílágítás, 6 fixre kötött htgép, 1 tv, 50 méter földkábel a nyélre stb.....szóval nem egy túl nagy volumen ) miből áll meg, ha nem kínai cucc van benne, hanem rendes? Számlásan. mármint új építés esetén ennek a fentieknek a kiépítése.......
Mi magánlakásoknál eddig végpontokat számoltunk, nem szoktunk szórakozni anyagkiírással, de most már minden házhoz kell terv és ehhez anyagkiírás is jár általában.
Legtöbb esetben elég fars adatok vannak benne,de a megrendelők mégis erre szeretnének ajánlatot. Milyen nettó rezsióradíjjal lehet normázni ezeket az ajánlatokat?
Budapest, IX. kerület, Epreserdő utca, 4 emeletes társasház elektromos hálózatát szeretnénk felújítani (196x-es technológia, az akkor fogyasztásra méretezve). 4 emelet, 4 lépcsőház, 20 lakás/lépcsőház. Fővezetéket kellene cserélni az órákig, illetve komplett biztosítószekrényt (meg ami még ilyenkor kell), illetve aki kéri, annak az órától a saját biztosítékokig. Szerintetek nagyjából mennyibe fájna ez a háznak?
Vidéken (Csongrád megyében) vásároltam egy családi házat, 100 m2-en kellene a teljes villanyszerelési munkálatokat elvégezni. A ház 30 éves, tehát újrahúzás, meg néhány új kiállás is lesz.
Az árajánlat nincs előttem (tehát a részletezés), de kb. 70 db kapcsoló és konnektor lesz együtt, egy klíma kiállással.
Az ajánlat 667 000 Ft.
Mivel nem értek hozzá, kérdésem, nem túl sok ez így.
Budapesten és vonzáskörzetében vállalok erősáramú villanyszerelési munkákat.Számlaképesen,25 éves szakmai gyakorlattal és saját gépekkel,szerszámokkal rendelkezem.Vállalok kisebb javításokat is.Keressen bizalommal!
Ja értem. Erre csak azt tudom javasolni, hogy várjál vele, használd a jelenlegivel és ha kevésnek bizonyul akkor bővíteni. Az biztos hogy vezetéket akkor cserélni kell.
Viszont azon spekullálok, hogy egyáltalán minek nekem az a 32 Amp.
Jelenleg van a 55 m2 -es lakásban 5 áramkör.
A fogyasztók :
A legnagyobb az átmenős vízmelegító a maga 3 Amperével kilówattjával- külön áramkörön.
Nos vannak állandóan üzemelők ilyen a hűtőszekrény / 200 Watt, a/, a gázkazán No mennyi lehet ? 300 w ?? / és az akaratunktól függőek, pl. a villágítás ( ha mind megy max 500 Watt , a porszívó / 1,2 kW /, a vízmelegítő ( az asztali ) / 1 kW,/ a számítógép /300 Watt/ mosógép 1,5 Kwatt, hajszárító 500 Watt.
Hány de hány háztartás van ilyen 25 Ap-rel és elvannak. Figyelni kell az egyidejűségre - nagyfogyasztóknál kerülni kell.
De ha mosogatok, akkor nem porszívózok stb. stb.
Mondjuk távlatilag jó lenne. Majd még körüljárom a témát.
Más. A napokban vbopltam az egyik szuper szuper markatban. Nézegetem a mosógépeket és leszólít egy eladó, hogy segíthetne é. mondom igem . mennyi a teljesítménye az előttem lévő mosógépnek - himel hámol majd kiderül nem tudja mi az a teljesítmény.
Mondja nem fogyaszt sokat. Mondtam van egy mosógépem ami semmit sem fogyaszt ugyanis nem kapcsolom be.
Miért nem keresd meg a listában kapott szerelőket? Minden képen meg kéne nézni helyszínen hogy pontosan milyen a rendszer mert ez igen kevés infó és pontatlan is amin nem csodálkozok. 32A-nél kell majd cserélni a régi AL vezetéket 6-os sodrott rézre. A munkadíj és anyag szabadáras.
Mondjuk néha a kapcsolók tényleg nagyon szerencsétlen helyen tudnak lenni. A lányomnál 1db. pont az fürdő ajtó mögött volt minden nyitásnál takarásba esett.
Mit tehettem ? Felkérésre áthelyeztem - falon kívül, mivel új tapétázás volt. Az eredeti kapcsoló helyén lett egy kötődoboz. ment a vezeték az ajtó mellet felfelé, majd fent balra, majd lefelé az új helyre. Macerás munka volt, de talán 2 óra alatt kész lett - : úgy van már 9 éve.
Szinte már minden leíródott a fórumon,amit egytől egyig megtudok én is erősíteni. Hiteleséggem, a szakmáról, édesapám villanyszerelő, 43-és 24-éve dolgozik szakmájába.
Én jelenleg 23 vagyok. Jártam vele segítkezni mikor más melóm nem volt,nem válalkozó,néha egy két ismerősnek,csinált,családi házakat,vagy átnézte stb. Jelenleg 680ft/órába fizetik. Elszámolás vállalkozásnál elég rugalmas,többnyire lefele kerekített értékek. Mostani helyén 4 éve van. Németbe is volt,örültünk hogy haza tudott jönni,pénzt annyit hagytak neki hogy legolcsóbb kaját tudjon venni(zsömle párizsi tej) meg egy feltöltőkártyát. Egy szobába többen, Vállalkozó magyar volt. Törökök villáját kellet csinálni.
IThon,ismerősnél: Előző villanyszerelő othagtya a tulajt,félkész munka befejezetnek átadva. Nem megy a villany sütő,egy két égő meg dugalj. Ezek sorba derültek ki,csak pár szerelvény miatt hívták. Előjáróban mondott 10ezret 2,kapcsoló és 2 dugaljra amit fölszerel. Anyaggal kiszállással.
Kiszálláskor a következő merültek föl: Lambéria alatt a doboz,megjelölve nincs. Nem probléma szólt hogy akkor kell asztalos leszerelni a lambériát azon a részen . AZt nem lehet. Jó akkor sacolva lehet csak lyukat fórni ha szerencsénk van ott a vezeték,kivési a falat és ráköt,egy doboz behelyezéssel. HA nincs ott semmi akkor ott lett egy lyuk vissza kell tenni a kivágott darabot. Áhh ez ki van zárva. AKkor falon kívül,,úh az is csúnya. Elment értetlenkedéssel 4 óra. Ha már kijött villanysütőt nézze meg. Előző kolléga 1,5mmes vezetéket huzott ki. FAter mondja nem jó oda kel a mérőtől 2,5mm-es. És külön biztosíték. Ja de a vezeték el van akadva a falba.
Elkért a kiszállásért és a 2 dugaljért amit fölszerelt 6E ft-ot és ki voltak akadva,mert,hogy félig se csinálta meg a munkát.
HA az ügyfél hozza az anyagot akkor a legolcsóbb használhatatlan kínai vackot hozza, ha meg ő veszi azt amit föl is lehet-meg mer szerelni rendben,akkor meg ki vannak akadva hogy milyen sokat kér. Azt nem látja át a legtöbb a pici agyával,ős azon nem keres,ott a számla róla. Jelenlegi bérleményembe eljött megcsinálni a villanyt. Mondom egy két kapcsoló ajtó mögött van át kéne tenni,meg menyezeti lámpához kéne 2 helyre vezeték. Kiderült 1-es aluminium vezeték van a házba védőföld,nincs,és a sütőnk villany részéhez is ilyen vezeték megy plusz még erre rákötve 1 számítógép,erősítő, 2 csillár. Kötés szénnégve a fa lambériába(doboz nélkül). Ház bérleti szerződésén rajta a házat a bérlőknek lakható berendezett állapotban átadtuk. Két havi kauciót azért kértek. Most jöhet az értetlenkedés,hogy a kábel métere amiből 50m be lett húzva 200ft. Meg a szerelvények darabjai 1000ft. Ilyenből kellet 18db.
A villanyszerlés csak akkor látványos ha nem sikerül.(leégett ház,áram által agyon ütött ember,jobb esetbe csak fűtés,és áram nélkül maradó ház) JA nem építőipar ugyan de autószerelőként 800ft/óra kapok. AZ autók többsége 3millió feleti értékű,olyan rendszerrel,hogy a kőművesek asztalosok burkolók 90%-azt nem értené amit kérdezek.
Ezzel nem akarok én senkit sem lenézni,de az építőiparon túl van még jó pár szakma ami ugyanúgy ártalmas és fizikailag nehéz,mégsem fizetik meg. HA én hibázok,meghalhat egy család, job esetbe csak milliós összegű anyagi kár. /-évet tanultam és 3 évente szinte tanulhatom újra a szakmát annyi mindent módosítanak.
A tégla az tégla, a beton az beton, a függő(az az ismeretlen fogalom). NEm mondom az építő ipar is fejlődik de lényegesen lassabban. Villanyszerelők már megszívják,mert valamire való építmények mind számítógép vezérelt villamos hálózattal rendelkeznek.
Egy szó mint száz ha valaki a lapáton támaszkodik és sörözik,annak van igaza,mert ennyi pénzért amit fizetnek ennyi jár. A társadalmi rétegek közti különbségek szintje nagyon magas és vidéken még rosszabb a helyzet.
Azért még valami. Egy vagy kettő konnektor cseréjére nem hív az ember Bp. egész területén ügyködő mestert. max a szomszédból. És a dugalj csere nem azonos a kiépítéssel, annál egyszerűbb.
egyedivillany.hu villanyszerelője az Egyedi László számla nélkül 32ezer forintot akart kérni 2db konektor kicseréléséért plusz két furásért. nevetséges hogy hülyének nézi az embereket. a 2db uj konektor már meg volt vásárolva oda volt rakva elé, tehát csak munkadij 32000 ft kért számla nélkül. aztán felajánlottam hogy a 2db furásért fizetek 10ezret a konektorcserét meg hagyjuk,mert ijen áron felejtős. aztán 10 ezerért 2 jukat sem furt ki ,mert az neki már büdös a munka ijen olcson dolgozni, mert neki szabott árai vannak, amiket elöre viszont nem hajlandó megmondani. de kiszállásért 4ezret kizsarolt , de számlát, se átvételit a 4ezerröl nem volt hajlandó adni, többszöri kérésre sem. ilyenek miatt vigyázni kell hogy aki nem mond telefonba irányárat sem az helyszinen fog hiánozó árat mondani
Szerinted halt már bele valaki abba, hogy ferde lett a csempe a falon, vagy billeg a szék az új parkettán?
Csak gondolatébresztőként: ha én nálad dolgozok, és utána téged halálos áramütés ér, (tudom, hogy már késő bánat) akkor én hosszú évekre is börtönbe kerülhetek "foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés" vagy valami ilyesmi miatt.
Nem tudom,hogy aktuális-e még a villanyszerelési munka,ha igen,szívesen megnézem és adok árajánlatot. E-mail:balazs.peti@t-online.hu Tel:06309191868 Balázs Péter
Arra az árra irtam, hogy én is kissé túlárazottnak tartom
Ugyanakkor sok minden befolyásolja ezt is
Felkészült villanyász volt hogy volt nála drót és kötőelem? Felkészült. Mehetett volna úgy is hogy elöször kiszállás megtekinti a munkát, aztán haza szerszámokért és újbol a helyszinre
Megrendeő szerint mindig "ugyanmár csak csere, csak arrébb kell rakni" kis munka
Alant is irta, 10m 3 konnektorért 40-60ezer
a 10 m szerényen is 16m +kanyarok, kötődobozok, mert ugye lefelé is vésni kell a hornyot
Kellett parkolási dijat fizetnie stb.stb?
Főleg ez utóbbi miatt fújnak sokan. Belváros bizonyos részeibe nem is vállaltam semmit, még kéziszerszámosat sem
Nem gyalogolok, nem tömegközlekedem és vagy parkhely nincs vagy 450-500Ft/h
Amikor meg taxival mentem egész napos munkára, a tulaj azért fújt, pedig olcsóbb volt mint a parkolás
Haver kőmíves vállalkozó szólt a napokban hasonlót, csak arrébb kell rakni 2 konektort a konyhában
OK
Aztán visszaszólt mielött elindultam volna, hogy más a tulaj elképzelése, igy + úgy bla-bla
Zavaros volt az egész, hagytam másra
Ami nem tetszett, az hogy felsőbbrendűeknek titulálja a villanyászokat, mármint hogy ők/mi annak tartjuk magunkat
Látom megviselt a korábbi hozzászólás. De a bilit nem a 83 -as hanem a 76 -os borította ki.
Itt a panasz :
"Ma járt nálunk a villanyszerelő. Kicserélt 4db konnektort és 2db villanykapcsolót újra. Semmi fúrás-faragás nem volt. Kb. 1,5 óráig tartott sok beszélgetéssel együtt.
Anyagár nélkül 30ezer forintot kért számla nélkül.
Ez normális ár, vagy jogosan vagyok ledöbbenve? Mennyibe kerül ez más villanyszerelőknél? "
Valószinűsítve, hogy meglévő dobozba rakta, próléma csak a rövid vezetékek miatt lehetett volna. De megoldotta a mester, igaz kissé drágán.
A hibát a megrendelő követte el elsősorban, nem kért árajánlatot.
Mondjuk ezt én sk. is elkészítem magamnak, igaz lehet 3 óra is belőle.
A korrekt az lett volna : megrendelő : van 4 aljzat és két kapcsoló csere. Mennyi lenne ?
15 - 20 között reális, persze lehet többet is kérni, csak esetleg nem hívják. Akinek sok munkája van az nem vállalja, akinek nincs az talán.
De csak ha szomszédban van. Képletesen.
Eph - val járat így évekkel ezelőtt. 3 villanyszerelő himelt hámolt, nem mondottak semmilyen árat. Nem lett munkájuk. Egy meg szegény 30 km autózott a semmiért.
Végül valaki megfelelő áron elvégezte.
A megfelelő ár most itt államtitok, de a villanyszerelő ne titkolózzon.
Viszont nagyobb munkánál csak felméréssel lehet ajánlatot adni.
Én nem keresek annyit egy órára vetítve tervezői munkával mint amennyit az urak a munkájukat értékelik"
Valami biciGlis tervező lehecc. Ilyen van villanyszerelőben is
De OK legyen igazad, lehúzósak a vill.szerelők
A korábbi 30ezres árra azt mondom hogy túlzó
Ugyanakkor nézzünk egy pszichológust.
Igaz hogy 5év képzés a villszer-rel szembeni 3 év
Ugyanakkor, semmi szerszám nem kell neki
Nem kell megvásárolni a műszereket, a szabványokat, ezek igen nagy pénzek, ismerni kell részletesen a szabványokat, persze specializálódva milyen munkát végez
Naponta autó mert cipelni a szerszámokat nem lehet villamoson
A lényeg, egy halom drága gép kell, amit ki kell termelni és a jármű elengedhetetlen
A pszichológus
Hány embert is gyógyitott már meg pszichológus?
Én állitom egyet sem. Természetesen jó dolog ha kibeszéli magát az ember egy "idegen" elött akitöl segitséget remél
A pszicho tanácsai ködösek, a lényege javitsd meg magad
45-50 perc 10ezer vagy fölötte és keményen számla nélkül
Természetesen bizonyára készitenek adóbevallást, azt nem kétlem, ugyanúgy mint a hasonló vill.szer. vállalkozás
Nem sokallod a pszicho 10ezres óradíját? Ha sokallod, kibeszélheted magad a szomszéd Mari nénivel, az is meghallgat. A pszicho bizony naponta minimum 8 pácienst fogad
Ne mondd hogy ne hasonlitsuk a pszichót a vill.szerelőhöz!
"3 konnektort szeretnék egy kisszobába 10 méteren belül ehhez képest simán leakasztanának ezért 40-50- 60 ezerrel."
Ez igy semmit nem mond
Áttekinteni a hálózatot, megkeresni a legközelebbi kötődobozt, ha van benne megfelelő konnektor drót, arra rákötni, ha nincs- elosztótol húzni, ehhez megintcsak villamos ismeretek kellenek
Anyagért menni, milyen vastagot húzzon, kivésni a falat, csövezni, beültetni az aljazatokat
És a villanyszerelés ritkán egy emberes munka
Azt mondanám, azért vannak szórások az árak tekintetében, mert nincs egy "szövetség" a villanyászok között
Kéményesek, gázosok, burkolók festők, jellemzően egymáshoz hasonló árakon dolgoznak
Megjegyzem, a kéményes 2 emberre 100ezer+ áfa munkadijat mondott egy vékony falon kivezetésért és alpintechnikával rögzitésért
Egy napos munka, és alig mondott kevesebbet egy másik kéményes
Gázengedély csak a papirmunkáért a gázműveknek 85ezer és ott nincs alkú, de az ügyintéző fel sem emeli magát a székböl. Átvétel ellenőrzés az később és más munka
Azt nem kifogásolod?
A lényeg, hogy a hozzá nem értő csak annyit lát hogy ég a lámpa, nem kell ehhez nagy tudomány és nem látványos mint a festő burkoló munkája
Most egy szűk ügyfélkörrel dolgozom, szigoróan csak szerződött partnerekkel, amit jó nagy táblán jelzünk is a bejáratnál. Ennek ellenére sokmilliós autóval jönnek (nem tisztességes munkában meggazdagodott) emberek, hogy okosban, nálunk nem-e lehetne. És mindet ezen a területen dolgozó vállalkozóhoz irányítom.
Fordított estben ez az ember szerinted mennyit engedne a feléből?
Vállalkozóként attól sokaltam be, hogy a (csoró)nyugdíjas néni/bácsi kávéval kínált, borravalót adott, még ebédre is meghívott stb az elit lakóparkban lakó f@szkalap meg a fizetéskor kezd el alkudozni.
Ha mindenki a szakmájában (normálisan) dolgozna, akkor ez a topik is okafogyott lenne.
2."Tisztelet a kivételnek" de vizesvágót , meg lyukfórót, körkivágót hírből ismerik csak.
- az egyik a villamos szerelvény dobozoknak akkora lyukat készít, hogy nem fér bele a szerelvény,jó ha
megvan D=40mm
- a másik meg "flexel kicsapja szögletesre", hogy a szerevény kerete körül még van 7-8mm hézag körbe.
3. Villamos szerelvény lyukhoz, víz kiálláshoz én adtam a burkolónak kölcsön gyémánt lyukfúrót....
4. Fugázó cuccok= gumilap + szivacs + rongy. Kb ezzel a felhozatallal jelennek meg. Akinek már görgős-lehúzós vödre van az már elit szaki
Tisztelet a kivételnek!
A 40x40cm lapot azt m2 árban vállani szép dolog, de akkor az 5x5cm konyhacsempe miért csak órabérben lehet?
A tapasztalatom az, hogy a "látványosabb munkákat jobban megvizetik a megrendelők pl festés, burkolás, nemesvakolat stb.
Az elektromos szakik gyakorlatilag arra törekednek, hogy mindent eldugjanak, ne csúfkodjon a sok kábel, ezért "csak egy kapcsolót tett fel" nem ér annyit egy megrendelőnek mint amikor de szép lett a nappali.
A burkoló meg visz egy vödröt meg egy glettvasat....
jajaja. meg egy porszívót, meg egy vizesvágót, meg egy körkivágót, meg fugázó cuccokat még minden lóf@szt. meg ha meleg burkoló akkor még sok parkettacsiszolót (jó olcsó gép) is. minden szakmának megvan a maga szerszámparkja. attól, hogy nem ismered, még a többinek is.
"A kevés a villanyszerelő: Helyi Kft "Nem talál jó szakembert évek óta" bérezés netto 70-80eFt. Dolgoztam olyan helyen ahol a takarítónő 100eFt-t vitt haza.
És milyen felelőséggel jár a munkálya? Max poros marad a polc, de abba nem hal bele senki."
kevered a vállalkozót és az alkalmazottat.
Jó pár éve talán 30 is van dolgozott nálam egy Karcsi gyerek mint kőmíves. állandóan azon kesergett hogy a Tibi bácsi duplán kér a munkájáért.
Csakhogy a Karcsinak semmi szerszáma nem volt. Csak ügyes keze és ereje.
Villany boyler is lekerült, mert kombi kazán stb. lett.
Boylerből villanyvezetéket kikötöttem, két flexi vízcsövet kikötöttem, két anyát fellazítottam.
Megkértem a víz-gáz fűtés szerelőt, hogy segítsen már leemelni a falról, mert tel van vízkővel, ne kapjak már sérvet.
Elszámolásnál egyik tétel: Boyler leszerelés 10 000Ft.
Szerinted a csőszerelők reáis árakat mondanak?
Tudok olyan szakit is aki (gáz-fűtés) "Ha nincs meg a napi ötvenes tisztán, bele sem kezdünk"
Mosogató alatt falat átfúrni, túoldalon garázsban csapot feltenni, rézcsővel, 1,5óra munka 20eFt munkadíj + anyag!
Riasztószerelő ismerősöm mondja, hogy egy házban riasztót szerelt fel, 12órás munka után húzta a száját a gazda a 20eFt-s munkadíjra. (Kiszállás, adók, járulékok, kamarai tagság, engedélyek stb.) Mi marad tisztán 3-4eFt? Nem éri meg vállalkozónak lenni.
A kevés a villanyszerelő: Helyi Kft "Nem talál jó szakembert évek óta" bérezés netto 70-80eFt. Dolgoztam olyan helyen ahol a takarítónő 100eFt-t vitt haza.
És milyen felelőséggel jár a munkálya? Max poros marad a polc, de abba nem hal bele senki.
Azért ne hasonlítsuk össze egy kőművessel ahol a legnagyobb fordulat az hogy" Jóóózsi, most egy kicsit hígabbat" :-D Na jó komolyra fordítva azért nem ennyire egyszerű, de mivel én már szinte minden építőipari szakmában dolgoztam, nyugodtan mondhatom, hogy az egyik legmacerásabb szakma.
Mi nagyon szép szereléseket készítünk, és bármikor bármelyik melómról meg merem mutatni mi van a vakolat alatt, de bizton állítóm az egyik legrosszabbul fizetett szakma.
A törvény nem ismerete nem mentesít a törvény alól. A gázosnak van egy nagyon nagy előnye a trv betartásában a megrendelő felé a szolgáltató addig nem rakja fel az órát míg a kialakított csövezés és rákötött berendezések nem fellelnek meg a műszaki előírásoknak. Amit a MEO végez el. Minden szakmában vannak olyan részek amik nagyon drágák és a munkadíj is drága, egy asztalosnál is és festőnél is stb. De vannak speciális szakmák riasztósok ott is nagy a szórás ami az igénytől függ, egy sima kezelőről 10 perces melóval beprogramozható rendszert x Ft csinálna meg addig egy sok kezelős PC felületes rendszert már 10xFt lenne csak munkadíjban pedig lehet hogy munkaidőben ugyan annyi, de az előzőnél elég előkapni a gyári doksit a második esetben el kell menni a gyártó házi oktatására és kell egy két PC-s program is hozzá. Minden szakágban vannak olyan technológiák amik látszólag munkaidőben ugyan annyi de mégis munkadíjban jelentős az eltérés.
Természetesen lehet szerelni OBI-s szerszámokkal amit cserélni kell havonta mert tönkre mennek és lehet szerelni jó minőségű szerszámokkal amik évekig jók de drágábbak jóval. Persze ha valaki jó szakember mind kettővel tud szépet alkotni, ha rossz akkor egyikkel sem :)
Jelenleg nem divatszakma a villanyszerelői. Az iskolára jelentkezők létszáma jelenleg sokkal kisebb mint a férőhely száma, annak ellenére hogy elég sok plusz juttatás rendeltek ehhez és még néhány szakmához nem régen.
Hát remek az utóbbi 3 hozzászólás próbálja magyarázni a megmagyarázhatatlant.
Lássuk csak:
Azért kérek ennyit mert:
- Én nyelem a port, (és kőműves és a parketta csiszoló?)
- Utaznom kell (más "szakember" nem utazik?)
- Az én munkám teljesen más (miben különb mint a többi szakma? másoknak nem kell anyagokat beszerezni esetleg?Meg ha már kimegyek egy helyszínre "felmérni" nagyjából nem látható, hogy mire is van szükség?, na mindegy)
- Azért mert kicsi a munka? (hát gratulálok, akkor nem egymást keressük)
Ez a hozzáállás inkább mutatja azt mentalitást amit itt képviselnek és azért csinálják egyesek mert úgy gondolják megtehetik. De hát a piac törvénye olyan, hogy ha ilyen "jól lehet keresni kevés munkával, akkor majd az többen választják így nagyobb lesz a kínálat és akkor megfordul a dolog és talán helyre áll a normális "rend" hogy nem az ügyfél van a "szakemberért" hanem a szolgáltató az ügyfélért.
Persze megint tisztelet a kivételnek vannak normális villanyszerelő szakemberek is, akik igényesek a munkájukra és tisztában vannak annak valós értékével!
Szerintem egyszerű a válasz, menjetek ki egy kis villanyszerelő bolt elé várjátok meg az első 10 villanyszerelőt, és nézzétek meg, hogy általában milyen sz.. kocsikkal, szakadtan járnak, szerintem nem sok milliomos villanyszerelő van.
Nekem van egy ismerősöm aki generálban épít házat, néhány emberével az alaptól a tetőig, nem tömeggyártásban igényesen, évente 2-4 házat. Az alap szakmája villanyszerelő, mindent maguk csinálnak csak a villanyt nem, mert nem éri meg vele foglalkozni.
Nekem is annyi időt vesz igénybe, de ha maszek villanyszerelő lennék, én is elkérnék 30 rugót néhány dugalj cseréjéért. Sokan azt hiszik, hogy ha egy óra melóért 30 ezret kér egy szaki, akkor naponta 8*30 ezret keres, havonta milliókat. De a gyakorlatban ennek csak a töredékét. A helyszínre ki kell utazni, esetleg onnan anyagért elugrani, így mindjárt 3 óra lesz az az 1 óra. Aztán esetleg napokig nincs más meló.
Egy vizes-gázos ismerősöm mesélte, hogy az éves bevételének 80%-a két hónapra összpontosul, amikor ellenőriztetik az emberek a cirkókat. Ebben az időszakban naponta 10 címre kimegy, darabonként elkér 5-6 ezret. Persze őt is irigylik a kuncsaftok, de azt nem tudják, hogy az év többi 10 hónapjában biztonsági őrként kénytelen tengődni (néha kiegészítve kisebb melókkal).
Szal, ha milliókat keresne egy villanyszerelő, akkor nem lenne belőle "hiány". Ilyen egyszerű a képlet.
"Ma járt nálunk a villanyszerelő. Kicserélt 4db konnektort és 2db villanykapcsolót újra. Semmi fúrás-faragás nem volt. Kb. 1,5 óráig tartott sok beszélgetéssel együtt.
Anyagár nélkül 30ezer forintot kért számla nélkül."
Ezeket sk. csinálom és nálam sajnos nem másfél órát hanem úgy 2 - 2,5 órát tart.
Én csak azt nem értem, hogy a villanyszerelők miért gondolják azt (megint csak tisztelet a kivételnek), hogy az ő munkájuk többet ér, mint akár egy gázosé, vagy egy asztalosé??? Ők sokkal reálisabb és korrektebb árakat határoznak meg (eddigi tapasztalataim szerint) mint bármelyik megismert villanyszerelő. No mindegy. Vannak divatszakmák :))) Így csak remélem, hogy találok egy normálisat is :) aki nem rögtön akar sokat keresni gyorsan, kevés munkával :)
Tény hogy amikor lakást felújítottam villanyszerelőt találtam legnehezebben.
kb. másfélmilliós munkánál végül a villany került kb. 120 ezerbe.
Közreműködők : gáztervező /1fő/, gázművek különféle emberei / vagy 4 -5 ember /, kémény bélelők /2 fő/, kémény ellenőrök /2 fő / ( ők voltak a legnagyobb urak ), gáz- és fűtésszerelő / 2 fő /, festő mázoló / 1fő /, parkettacsiszoló lakkozó / 2 fő /, hidegburkoló / 1fő / villanyszerelő / 1 fő /, üzembehelyező /1 fő /, szállítók.
A villanyszerelők kérették magukat, akár a szűzlányok.
Ahogy minden munkára legyen az bármilyen mindenki más más árat mond, mindaddig míg nincs pontosan megadva mit és hogyan kérnek és ezt árazzák be. Pld a saját új lakást csontra kibelezve újra építve minden került 1m kába tokkal vonóval 3 hét alatt végeztek, voltak még el nem végzett de ráérő részek. De tudtam mit akarok és hogyan :)
A te esetedben és máséban is több variáció szerint adnak ki árat:
- nincs munkám azonnal kezdhetek és kell a pénz alacsony ár sokszor
- nincs munkám de keveset szeretnék dolgozni kevés helyen drágább
- van munkám így ez nem kell drága ár
- nem kell ez a munka drága ár
- kell de közlöm 2-3 hét múlva ér rá közepes ár.
- nem hajlandó szar anyagokkal dolgozni (kötőelemek, egyéb apróságok) közepes ár
- ezek variációi
A tervező esetében ott a kamara ami erősen megköti az ár kérdést. Gondolom egy tervezőnek kell némi szoftver ami ha legális és sk beruházás egy 200e Ft kóstál, meg a modulok amik kellenek, meg a gyártók kiegészítő elem könyvtárai (némelyik ingyen elérhető némelyik nem), és a gép meg a nyomtató is csak úgy terem :).
Igen, nagyon úgy veszem én is észre, hogy lehúzóssá vált nagyon sok villanyszerelő. Azért mert van egy fúrója meg néhány szerszáma úgy gondolja, hogy mesterember és annyit kérhet amennyit nem szégyel, ehhez képest egy ismerősöm sincs aki jó szívvel ajánlana egy villanyszerelőt, szóval kicsit úgy érzem, hogy mostanság nagyon fordítva ülnek a lovon ezen szakma képviselői. Természetesen tisztelet a kivételnek! DE nagyon túl vannak árazva az urak. Ők már nem 1000-eskben gondolkodnak, hanem egy 0-val megtoldották :). Én nem keresek annyit egy órára vetítve tervezői munkával mint amennyit az urak a munkájukat értékelik :). Kicsit visszafoghatnák magukat... Főleg hogy az ár érték arány az esetek többségében nem igazán áll meg. Megint csak tisztelet a kivételnek. Én 3 konnektort szeretnék egy kisszobába 10 méteren belül ehhez képest simán leakasztanának ezért 40-50- 60 ezerrel. Na menjetek már.... :)) És ami a durva, hogy mindegyik más más árat mond ugyanarra a munkára :)
Mifelénk 1000-1500 Ft/db áron megy a csere. Nem extrém kapcsolóra értve. Az általad leírtak szerint, csak csere semmi anyag. 30.000.- szerintem azért a munkáért húzós, lehúzós. :-(
Ha drágább szerelvényt tett fel akkor az anyag 10.000 körül lehetett.( Hacsak nem valami extrém szerelvényed van). Ezek alapján döntsd el, hogy a 20.000 sok vagy kevés. kb 20.000 ft lett volna a reális összesen.
Azt gondolom, hogy az ember nem azért ír ide, hogy okoskodásokat hallgasson, ugye... Nyilván kifizettem, nem álltam le vitatkozni, mert nem tudom az árakat. Szerettem volna Vele mást is csináltatni még, de ahhoz tisztában kell lennem vele, hogy ezért túlzó árat fizettem-e. Örülnék egy segítő válasznak.
Ma járt nálunk a villanyszerelő. Kicserélt 4db konnektort és 2db villanykapcsolót újra. Semmi fúrás-faragás nem volt. Kb. 1,5 óráig tartott sok beszélgetéssel együtt.
Anyagár nélkül 30ezer forintot kért számla nélkül.
Ez normális ár, vagy jogosan vagyok ledöbbenve? Mennyibe kerül ez más villanyszerelőknél?
Keresnék egy megbízható villanyszerelőt a következőhöz: Adott egy XIII. kerületi budapesti panel lakás ami 50 m2-es 1 szoba 2 félszoba az egyik félszobába kellene 3 újabb konnektort kialakítani az lakáson belül lévő biztosítótól. (a kábelt csatornában vezetve) Erre szeretnék árajánlatot kérni a szakemberektől.
Sziasztok! Adott egy lakás, ahol teljes felújítás kezdődik. Kendácsolt a villamos hálózat,
ki kellene cserélni. CCa 62nm az alapterület, 3m a belmagasság. 3 szoba, két kis előszoba, fürdő, wc, konyha. Amit szeretnék, azok új kapcsolók, vezetékek, konnektorok, utp és coax mindhárom szobába és a konyhába, úgy becsövezve, hogy áthúzható legyen. Fürdőben mosógép, konyhában elektronyos sütő, de nem főzőlapok, mosogatógép, hűtő. Három fázisban nem gondolkodunk, nem valószínű, hogy szükséges.
Ezen felül a villanyórát lakáson kívülre kellene helyezni, a megfelelő óraszekrénybe.
Mire számítsak?Mennyibe kerül nagyságrendileg? Nem a legdrágább, de nem is a legolcsóbb, középkategóriás, kispolgári J, de minőségi anyagokkal!? Illetve mennyi idő alatt van meg egy ilyen mutatvány?
1f villanyóra beépítésére keresek regisztrált szakit, csak a házba kellene behozni és felszerelni az új órát, 1-2 Fi relét plusz a kismegszakítót. Gipszem van, dobozt bevésem, Délpest melletti kis településen lenne a munka. 60.000ft munkadíjasok megkeresésést köszönöm nem kérem!
Mennyibe kerül most kompletten, DÉMÁSZ területen, egy fázisról, 3x16A három fázisra való átállás? Mennyit kell a szolgáltatónak befizetni? Van-e tervezési, és egyéb díjtétel?
Jelenleg légkábelen jön a bizsó, de gondolom, csak a földkábeles jöhet szóba, mérőhelykialakítással.
Mi kb 5-600 körüli munkadíjjal csinálunk egy ilyent vagy hasonlót plusz anyag, szerelvény stb.
Kb egy hét ha minden simán megy, nincs útban senki. Természetesen pontosat csak terv után lehet mondani. Minden kivitelezésnél számolni kell plusz költségre egy nem látott esemény vagy plusz munkaidő miatt. Ez nem ajánlattétel, csak információ.
Nagyság rendileg ? Hát tuti nem 80 eft és nem is 8 millió.
Habár egy projektbe beletartoznak a készülék árak is és ha így nézzük, erősen konvergálhat a megadott magasabb ár felé.
mert pl. a garázskapút meg kell venni a helyszínre szállítani beépíteni és villanyosan bekötni.
Sőt nem árt beüzemeltetni sem.
Szóval sok lesz.
És a tervek meg költségvetés kiírás szerinti ár sem a végleges, mert ezután jön az ajánlati ár és a végén az utókalkulációval kihozott végleges ár. Amit szintén alkuval vagy perrel meg lehet támadni.
nem gondoltam át, de mint írtam csak nagyságrendileg valós és még ezt vedd figyelembe :
Nézd egy ekkora munkára kell tervet készíteni. A terv alapján egy tételes költségvetés kiírás. Ennek munka igénye rutinos a munkát ismerő embernél is kb. egy nap. ez a dokumentum a kirészletezés alapján 5 - 8 oldal is lehet
Aztán ha ez kész van akkor a különféle vállalkozók beárazzák a maguk normái és ízlésük szerint.
Az első rész díjköteles ( ingyen senki sem dolgozik ).
A második , hát az un. árajánlat általában ingyen van - a megszerezhető munka reményében.
a tervet ismered ?
a költségvetés kiírást ?
"mosógép,mosogatógép,tűzhely,"
pl. erről a három készülék telepítéséről készítenék egy M 1 :50 es alaprajzot abba belerajzolnám a 3 készülék térbeli elhelyezését ( mert a mosógép kerülhet a konyhába a fürdőbe vagy a mosókonyhába stb nem mindegy honnan tudja a villanyszerelő meló hová vésse a horonyt ) aztán meg kell határozni a vezetékek hosszát, vastagságát meg anyagát meg mindent amit a szakma és a szabvány elő ír.
A villanyóra megvan a kapunál 3x16A,onnan kell beállni a házba kb 10méter.A kazánházba szeretnék minden kőzpontot(riasztó, telefon,tv,biztosíték tábla).Tudom,hogy így látatlanba nem,egyszerű,de szeretném tudni mennyire számítsak.Ha lehet külön a munkadíjat és az anyagot.
És mi lesz, ha nem tudja áthúzni csomó helyen sőt még kiszedni sem a régi vezetéket? Akkor vésni fog és az mennyibe fog kerülni? Ezt azért tisztázni kell.
Most ott tartunk, hogy elfogadtuk az ajánlatát, ami 440e Ft. (anyag+munkadíj+3fázis kiépítése, az anyag természetesen nem tartalmazza a dugaljak, kapcsolók és lámpatestek árát. Anyagról számlát hoz. Munkadíjról nem kérünk, a kivitelezőnk alkalmi munkára bejelenti hozzá, ennek költségét mi álljuk pluszba. Több elvileg nem lesz, mert kérdeztem tőle, h lehet e alkudni, azt mondta a kedvezmény az lesz, ha kitalálunk még valamit, azt nem számolja fel pluszban.
Dugaljak és kapcsolók számát még mindig nem tudom, ő számolta össze és írta fel, azt hiszem 43db dugalj és nemtom hány kapcsoló, de majd megnézem.
A kiállásokat megcsinálja a riasztónak, 4 db tvnek, és a termosztátnak, klímának, szagelszívónak, és a többi fogyasztónak is meglesz minden, ami kell.
Természetesen a papírok is rendbe lesznek, érintésvédelmi, szerelési nyilatkozat, meg ami kell.
Szeretnem,ha vissza jeleznel mikor vegzett Nalad a szerelo.
Mennyibe kerult x dugalj, y lampa kapcsolo, z tv es egyeb gyengearamu szereles.
Akkor mar lesz anyagszamlad,nem lesznek rejtett, meg nem tudom mit szeretnek dolgok.
De tenyleg erdekel.
Mert meg ilyent tudtommal nem tett senki.
Arajalathoz meg annyit,holy altalaban mindig tobb lesz mint amennyiben maradtok,mert oly mertekben tortenek valtoztatasok,hogy a szerelo kenytelen azt felszamolni.
Meg uj epuletnel is.
Amugy ez egy forum,az en velemenyemet nyugodtan lehet figyelmenkivul hagyni.
A te nézetedben szerintem fölöslegesen ír ide bárki is valamit, hisz látatlanban úgysem lehet árat adni. Ami valahol igaz is, de szerintem senki nem itt kér konkrét árajánlatot...