Prijon Kodiakom eladósorba került. Állapota kiffogástalan, Kb 4 éve garázsban lakik; időközben 'kifogytam' belőle. Irányára 380000 Ft. Jófogason mától elérhető.
Közben megtaláltam az interneten, Appel Eski a kajakom neve, és valóban német, Müncheni.
Hogy ne legyen teljesen OFF a német fórumok szerint ki-ki mennek (ok inkább mentek múlt időben, hisz 40 éves kajak) vele a Nordsee-re is, vagyis tengeri használatra is megfelel.
Olyan messze nem fogom elvinni, de tavasszal megmutatom neki a Dunát :-)
2db 240-es és egy rövidebb középső részre lehet bontani.
Dunabogdányban árulta egy nagyon szimpatikus vízitúrázó. Ő egyébként azért nem használta, mert a felfújhatókat sokkal jobban szereti. (Azt nyiván nem kell fél órát csavarozni indulás előtt + felszáll vele a buszra/vonatra)
A kajak elvileg német gyártmány, de korábban még nem láttam ilyet. Igazából ezért osztom meg, mert egy elég ritka típus, érdekesség.
Igazság szerint tavaszig már nem próbálom ki, de ha érdekel bárkit, tavasszal megírom milyen.
Magam nagy reményeket fűzök hozzá, hogy elég stabil és hogy felfelé is tudok vele a Dunán haladni.
Nekem mindig is felfújhatóm volt, nagynyomású pár év óta van, rendszeresen evezek vele folyón is, tengeren is. 4,7 m hosszú, papíron tengeri kajak. Valamivel biztosan lassabb, mint a merev kajakok, de a hagyományos, duci felfújhatónál sokkal-sokkal gyorsabb és dinamikusabb. És azt is elhiszem, hogy valamivel labilisabb, instabilabb, mint a merev, de érzésem szerint ebben sincs nagy különbség... A táv, hogy tengeren mekkorát érdemes tervezni vele, szerintem alapvetően az erőnléttől és attól a súlytól függ, amit cipelünk vele. Én nyaranta visszatérően csinálom azt, hogy a partról - merőlegesen rá - elevezek 10-15 km-re lévő ilyen-olyan kis szigetekre (aztán ott kalandozgatva többhetes túrára), jó sok cuccal, adott esetben mondjuk 50 liter ivóvízzel és két heti élelemmel inkluzíve. Mármint többek közt egy macskán (miau), egy kempingasztalon és két k.széken felül, de van még ezer más dolog is nálam. Ez így nekem kb. három órás lapátolás. Ezt persze mindig nyugodt vízen teszem, amikor nincs különösebb szél, így nagyobb hullámok sem. Üresen egyébként talán kétszer gyorsabb vagyok, mint a fenti módon telepakolva.
Amit írnak alattam, hogy a drop stitch kajak túlságosan kilóg a víz szintjéből, és így nagyon érzékeny a szélre: nekem alul mindig ott van a szkeg, szóval talán ennek köszönhetően is, de ilyet még nem tapasztaltam és szerintem ha egyáltalán, ez csak akkor lehet probléma, ha túl nagy a szél - de akkor már a hullámok is nagyok, tarajosak, viszont olyan hullámzásban eleve nem kajakozik, pláne nem túrakajakozik az ember, mert ilyen szinten azért figyeli az előrejelzéseket... :p A másik, hogy "kilyukadhat" a kajak. Mégis, mi a fenétől lyukadna ki a nyílt vízen? Engem, pontosabban a kajakot egyszer viharban és sötétben a baszomnagy hullámok már hozzávágták egy betonstéghez, úgy, hogy többhetes túráról, telipakolva érkeztem akkor meg, és még akkor sem lett semmi baja a hajónak (én a kajaktól már függetlenedve vágódtam a betonnak, az evezőt, az asztalt, a székeket és pár apróságot pedig örökre elvitte a víz, de ez itt mindegy, csak érzékeltetni próbálom azt az erőt). Különben is három kamrás, tehát ha a vízen az egyik mégis elkezdene ereszteni valamiért, a másik kettő még fenntartja magát emberestül, cuccostul...
Én használtam Advanced Elements AdvancedFrame -et 3-4 évig , talán még itt s írtam róla tán 2008 környélén . Ez nem a dropstich-es padlós volt hanrm egy alumínium merevítő volt az alsó gerince. azzal szépen lehetett egyenesen menni . Tengeren is használtam többször 10 - 15 km-t . Ami jó volt benne , hogy elfért a csomagtaróban . Több légkamrás volt , kamra a kamrában , ha külső leeresztett a belső még fenntartott . Akkor adtam el mikor a duna közepén másodszor elkezdett ereszteni alattam . Decathlonost nem ismerem , de az nem a raftingra használható abban biztos vagyok . Ha nagyon hordozható kellene akkor inkább faltbootra vagy az Oru kajak féle összehajthatóra szavaznék . A tengerikajak. hu -s csapat uj-gineáig szokta vinni - kérdezd meg őket mit használnak. De lehet hogy a repülőtéri plusz súly szállítási árából helyszínen is tudsz bérelni ....
Nekem nem Decathlonos drop-stitch hajóm van, de talán nem különböznek egymástól annyira.
Akármilyen jól néznek ki a reklám videók, én tengerre nem mennék vele. A drop-stitch hajók eleve instabilabbak a mereveknél, másrészt szélben gyakorlatilag vitorlaként viselkednek, annyira kilógnak a vízből. Amikor először kipróbáltuk a saját 2 személyesünket(!) a Boden-tavon, konkrétan attól féltem, hogy kijutunk-e vele a 20 méterre lévő partra. Egy szkeg ezen biztosan sokat segít, de semmiképp sem lesz olyan, mint egy merev falú. A másik dolog, amiért túl bátornak gondollak, az a sérülékenysége. Ha bármi okból kilyukad és messze a part, az nem vicces. Persze, lehet, hogy én egy különösen rossz darabot fogtam ki, de az enyém egyszercsak az RSD-n adta meg magát. A vizen pumpálva sikerült még menni vele kb. 5km-t, aztán hazamentünk HÉV-vel; egy nyári napon ez belefér, de nagy vizen nagyon félnék. Mai eszemmel (és ha sok pénzem lenne) akkor inkább a Pakayak felé mennék, ha szállítható hajót akarnék. Vagy egy Advanced Elements-et; bár a virsli oldala nem néz ki szexin, és nyilván tengerre lassú is, de ha a rafting hajók bírják azt a gyűrődést, akkor valószínűleg máshol sem megy tönkre.
Rendszeresen túrázok az Adrián tengeri kajakkal, most egy 3 személyes Liker -em van, nagyon gyors és biztonságos. Arra gondoltam, veszek valami repülőn szállítható kajakot is. A Decathlonos nagynyomású pumpás kajak elég jó árban van (300eFt) és elég korrekt szerkezetnek látszik. Van tapasztalata valakinek mennyivel lassabb ez egy PE kajaknál? Mekkora távokban lehet vele tervezni tengeren?
Sziasztok mi a véleményeteka a P&H Scorpio kajakról . Főleg a tartóssága , "karcállósága" érdekelne , de használati tapasztalatok is jöhetnek .
3 típussal ismerkedem virtuálisan a Perception essence 17 , Prijon seatron Gt , ph skorpio Hv . Árban hasonlóak . ( megkezdtem az egyeztető tárgyalásokat a mikulással ) . Akinek volt alkalma őket összehasonlítani kérem ne tartsa magában .
Tengeren használjuk, nyílt vizen, ritkán nyugodt a víz. Az egyik kajak így is nagyon kezes, jól tartja az irányt, a másik rudder nélkül kifordul balra, csak evezéssel kormánylapát nélkül nem tudom egyenesben tartani. Egy profinak biztos ez is menne, de én nem vagyok az. A kormánylapáttal kezdem megszokni viszont, beállítottam a pedálokat, és tegnap már egész sokat mentem vele minden kényelmetlenség nélkül. Azért jó lenne, ha kormánylapát nélkül is tudnék menni vele.
Amelyik kajaknak van egyenesfutása, arra kevésbé jellemző az ilyen elhúzás. A szkeg segít a problémán, ahogy a kormány is, de ha szükség van bármelyikre is egy folyami evezéskor, akkor a gond az evezősben keresendő.
Evezz 20-30 Km-t kormány és szkeg nélkül úgy, hogy figyelsz rá, hogy egyenesen menj.
Gondolhatunk rendszerszíntű hibára gyártásnál, vagy hogy rendszeresen jobbra döntve teszik ki a kajakot az üzletek. Akárhogy is a jobbkezeseknek rendszeresen balra görbe kajak jut.
Persze lehet, hogy a jobb kezük erősebb... (Érdemes visszaolvasni, ez sokszer felmerült már, de görbeséget nem tudom sikerült-e valaha kimérni.)
Véleményem szerint kiegyensúlyozni nem lehet! Vagy a tömege nem szimmetrikus, vagy a vízvonal alatti profilja.
PE hajóknál könnyen lehet deformáció az alj profiljában. RTM technológia eredményezhet jelentősen egyenletlen falvastagságot. Ezektől lehet a félrehordás.
Lenne egy kérdésem: mit lehet tenni, ha a kajak egyik irányba húz, kanyarodik? A kormánylapáttal tudom korrigálni, de ez egyrészt elég fárasztó, másrészt tengeri hullámzásban mindig túlkormányoz, nehéz irányba tartani.
Én a PE kajakomat is magasnyomásúval mosom, a PE-ből az apró iszapszemcséket csak az hozza ki.
Ha újra akarod festeni akkor nagyon finom papírral át kell csiszolni, azután langyos vízzel szivaccsal alaposan átmosni, és hígítós ronggyal megtörölni, hogy tökéletesen zsírtalan legyen.
Pusztán hossz-szélesség adatok nem mérvadóak. A vízvonal alatti kialakítás a lényeg. A tengeri kajakok fenékformája a hullámállóságra van kihegyezve. Azon kívül van elsődleges és másodlagos stabilitása a kajakoknak. Ez is sokat számít. Olvass utána kicsit és megérted.
Ez az átcipelés (nem átemelés) majd csak ott fog kiderülni. Végig kell járni először. Köszönöm a tippeket a malomról és hogy melyik part!
Próbáltam már meredek parton a Garamnál felvinni a hajót hogy kerüljek, de durva az imbolygó hajóval a válladon egy köves vagy füves meredélyen. Nem is sikerült, kellett volna vagy 50 m-t még vinni is ahol meg levinni nem tudtam volna.
Viszont beszállóhely van tömérdek a google maps szerint, akár egészen a tokolat közelében, jó pár szokásos murvás út vezet le a partra. Csak az a kérdés a vadonban vagy lakott helyen akarom hagyni az autót egy napra.
Más. Látom mindenkinél. "Kötelező" tartalék evezőt (és mini szivattyút) vinni?
Nincs valamelyikőtöknek egy küldhető gpx trackje a bejárt útvonalról? Abból sok mindent lehetne látni: hol szálltatok vízre, hol kötöttek ki, mennyi idő, stb.
Keress vissza , tavaly leírták a pontos helyet , de Obrovácnál az ABC/ Óvodánál van ingyenes parkoló kicsivel a híd felett , Itt lépcsős a part könnyű vízre tenni a hajót . Innen kb 4 km a Jankovica Buk , laza túra sodrás minimális . Inkább a széllel kell néha küzdeni de nem vészes . Legnagyobb bajod az lesz hogy legyen elég nagy SD kártyád a fotózáshoz . A volt malomnál jobb oldalt talán át lehet emeli de biztos nem 1 emberes . A malom mögötti ösvény eszerintem még 2 emberrel is nehéz . kb 2 m magas a vízesés . bal parton több helyen ki lehet kötni a malom előtt . De hogy idén milyen lessz ? szerintem kitakarította a kanyont az árvíz , vitte a fél várost is , keres rá a youtubon.
Az alsó szakasz, a torkolattól Obrovácig, vagy az első vízesésig tengeri kajakkal (vagy akár kenuval is) kényelmesen evezhető. Nem igényel több szervezést vagy felkészülést, mint egy egynapos dunai, tiszai túra.
Csak az indulási pontot kell ki és megtalálni. Ami lehet igazából akármelyik tengerparti település a közelben. Vagy Obrovác.
A felső szakaszt nem ismerem, de szerintem oda kell egy helyismerettel rendelkező vezető.
Normál idő és vízjárás estén nincs erős sodrás. Az alsó szakasz inkább tengeröböl, mint folyó. Kezdők és nyugdíjasok számára is járható. :) A felső szakasz, a Krupával együtt, folyó, oda vadvízi túrákat szoktak szervezni.
Útközben van több kiszállóhely, az első rögtön a torkolatnál mindkét oldalon, az utolsó az obrovaci strandon, illetve a vízesésnél. Szóval kényelmes napi túra.
Az első vízesés a Jankovica, ez kb. 3 kilométerrel van Obrovac felett. Ott csak egy alig járható gyalogösvényen lehet felmenni a bokrok és a romok között a vízesés fölé. Onnan a vízerőműig tudtommal nincs másik akadály, de mi nem emeltünk át. Egy napra elég volt a Maslenica-Obrovac/Jankovica távolság oda-vissza.
Indulási pontnak jó az autópályáról könnyen elérhető Maslenica, de akármelyik másik település, illetve strand is.
Hatalmas különbségek nincsenek szerintem, de ha belegondolsz 0,5km/h sebesség többlet is már jelentős ilyen "tempónál" :-). Egy sarkantyúnál felfelé araszolva 1km/h-s plusz tempó akár kétszer akkora sebességet is jelenthet a parthoz képest... :-)
Azt nem tudom, de én meg tudom számolni közben az össze kavicsot és kb együtt mozgok a bogarakkal amíg el nem hagyom a kikötőt felfele többszáz méternyire. Kb akkor lesz értelmezhető az evezés amikor már fordul a part Zebegény felé. De én ritkán megyek, biztos hozzá lehet(ne) szokni.
Árnyalásképpen jelentem, hogy én viszont több hetente szállok csak vízre és így csak az 5km/h-t tudom tartani ugyanott felfelé. 460cm/60cm és 83kg. És Nagymarosnál felfelé bitangul küzdök az átjutásért. Ezek szerint a rendszeresség többet ér mint a hossz.
Hello! Dunakeszi-Göd szakaszon rendszeresen, de a teljes Dunakanyarban is gyakran evezek sodrással szemben. 360/67cm PE rekreációs/túra kajakkal az átlag 4-5km/h tartható kényelmesen hegymenetben. Vannak szakaszok, ahol nehéz haladni (sarkantyúk mellett, Nagymaros felett stb.) de összességében símán megyek felfelé 5-10 akár 15 km-t is. Az 5m-es tengeri kajakok persze otthagynak. Profi evezős múlt 0, de két-három éve hetente többször vízre szállok, némi erőnlétem már van...
Bocs, jó régről bányásztam elő hogy jártatok ott! Segítenél, hogy milyen a Zrmanja sodrása, összemérhető a Dunával, Ipollyal? A felevezés tervezéséhez kérdezem.
Az első majdnem lehetetlen átemelés hol is van pontosan?
Ezen túl fel lehet jutni a vízerőművig, vagy van közben más nagy zúgó, gát is?
tudtok abban segíteni, hogy nálunk van ennek megfelelő képzés vagy van-e hivatalos megfelelője (egy munka ajánlatban láttam): Level 2 Canoe/Kayak Coach or UKCC 4* Canoe/Kayak,
Milyen vizsgának tudható be? Vagy ilyet csak külföldön lehet elvégezni?
Csatlakozom. A feleségemmel pont a kilencesnek mentünk neki ilyen állapotban, én elsőre felmentem, a leányzó csak harmadikra, de mindig szépen visszacsorgott, nekifutott újra és végül sikerült.
A tiszai zsilipek ("tiltónak" hívják hivatalosan) nem veszélyesek.
Lefelé mindenképp levisz az áramlás, felfelé meg legfeljebb nem bírsz felmenni. Csak középen kell maradni. A széleken, illetve a zsilip után csavargat rendesen, de az sem gond.
Ha első próbálkozásra nem sikerül felmenni és kisodródsz oldalra, akkor vissza kell csorogni és messzebbről megpróbálkozni az áramlás középvonalában maradva.
Elsüllyedni meg mitől süllyednél el? (Legfeljebb borulsz, de azt zsiliptől függetlenül is lehet. :) )
Aznap három zsilipen mentünk fel, + a Nagymorotva-Szartos csatorna oda-vissza. Volt rendes áramlás, de járható volt.
Viszont 50m-es körzetben tilos horgászni. Persze a szorgos kezek az 50-ből az 5-öt lekaparták így most mindenhol a "Műtárgy 0 méteres körzetében horgászni tilos!" tábla van, de a helyi horgászrendben természetesen továbbra is 50m szerepel.
Biztos, hogy nem mernék rámenni, de én gyáva vagyok. Láttam, hogy mennek neki a horgászladikok, azoknak sem egyszerű. A balinok viszont nagyon jól érzik magukat a fortyogó vízben:-).
Sziasztok! A kisebbik magyar tengeren voltam ma délután, a Tisza tavon.
Oda-vissza megjártam a 9-es őblítő csatornát. Nagyon szép erdőben megy, mindenkinek tudom ajánlani.
Ezeken a csatornákon folyik be a Tisza (ettől öblítő). Most elég rendesen folyt.
A csatorna Tisza felőli végén van egy zsilip. Most a zsilipnél volt olyan kb. 10-15cm "bukás" a vízszintben, kint annyival magasabb volt mint bent. Zubogott is rendesen.
Eredetileg szerettem volna kimenni a Tiszára és kikötni a szigeten. Viszont látva a zsilipet inkább letettem róla, meg se próbáltam áthaladni, konkrétan a közelébe se mentem. Átemelni nem volt kedvem, ezért inkább elmentem másfelé, megnéztem olyan zugait a tónak, amiket késő nyáron a sok vízinövény miatt már nehéz.
Azt szeretném kérdezni, hogy az ilyen zúgó, mint a zsilipé mennyire veszélyes? A kajak elsüllyedhet benne? Azt tudom, hogy a zsilip után elég mély 3-4m is lehet, a zsilip fölött 100m-el meg jóval sekélyebb a csatorna. (Közvetlen a zsilip felett még sose mértem meg.)
A saját kajakomból (471 x 76 x 27 cm, 18 kg, drop-stitch/magasnyomású, ez utóbbi fontos faktor), és az azzal való tapasztalataimból kiindulva szerintem magán a kajakon kívül alapvetően az erőnlét és a kajak terheltségének mértéke (mekkora súlyt viszel magaddal) határozza meg, hogy tud-e az ember tartósan felfelé haladni mondjuk a Dunán.
Én mindenesetre tavaly nyáron egyszer a töküres kajakkal tán nem egészen egyetlen km-t szépen haladtam felfelé a Dunakanyarban - nem szoktam folyókon sodrással szemben menni, az erőnlétemet nem az ilyen virtusokból szedem össze, ezért írom ezt a tudom, komikusan rövidnek ható távot, ám érzésem szerint ugyan eléggé lassacskán, de tartósan (akár pár órán át is) tudtam volna haladni tovább.
Nem kell. Nekem szinte mindig ez a szerelvény van fent a keresztrúdon. Csak akkor szerelem le, ha valami mást kell szállítanom (pl. kerékpár), de ez ritka.
Majd ha lesz sok pénzem, veszek még két keresztrudat a kerékpártartóknak :D
"Láttam olyat hogy a hátsó ablakra tesznek ilyen felgörgetőt tappancsokkal. Én nem tologatnám hátsó ablakomon a 26kg-os hajót"
Igen, értem a görgős dolgot, kivéve hogy ezt állandóan szerelgetni kell fel-le? De köszönöm a barkácstanfolyamot (is)! Tényleg hasznos látni.
A hétvégén is gondoltam a görgőidre, amikor éppen szakítást játszottam a kajakot teljesen kitolva fejeme fölött. hogy éppen fel tudjam tenni a kocsi tetejére. Kíváncsi vagyok meddig megy ez nekem.
Ránézésre én azt gondoltam, hogy esély sincs hátulról felcsúsztatni a hajót, mert mire felér a keresztrúdra, addigra rég összevertem a kocsi hátulját. Valószínűleg nagyon függ a kocsi formájától és a rúd hátsó helyzetétől. Láttam olyat hogy a hátsó ablakra tesznek ilyen felgörgetőt tappancsokkal. Én nem tologatnám hátsó ablakomon a 26kg-os hajót.
Most örülök, ugyanis addig feszegettem a kereszrudak szorító pofáit, míg elértem, hogy szinte már a gyári rúd görbületébe is kapaszkodik, így éppen annyi hely lett, hogy tényleg _éppenhogy_ becsúszik közéjük a beülő. A hajó szállítása szerintem drámaian javult ezzel.
A véleményetekre illetve a tapasztalatotokra lenne szükségem. Eddig egy elég komoly felfújható gumikajakkal ereszkedtem folyóvizeken de felfelé nem túl haladós. Milyen hosszú kajakkal lehet már érdemben is felfelé haladni a Dunán. Elég a 3,5 méteres tengeri vagy kell a 4-5 méteres.
Ez csak ilyen 1-2 napos le s fel evezgetésekre kellene. 185cm és 105 kg vagyok
A görgő mégiscsak feljebb van a keresztlécnél, különben nem tudnám feltolni a hajót. Azonban a bölcsőben ülő kajak még feljebb, így nincsenek egymás útjában.
A képen a bútorlap a keresztléc :)
A kerszttartót én a lehető legtávolabb helyezem, elől addig, mielőtt még "lekonyulna", hátul az antennáig. Eleinte mindig az oszlopok fölé helyeztem (B, C oszlopok), de az túl közel volt (stabilitás és beülő probléma).
Aha, görgő ok így. Azért nem kevés szerelgetés ez. De hát úgy tűnik ez egy ilyen sport.
A kereszttartót nem tudjuk oda tenni ahova akarjuk csak amíg a tetőléc/rúd engedi. A képeden is az autón van egy gyári rúd hosszában. És nekem egyszerűen nincs 90+ hossza. A Mazda teteje ill. a gyári rúd rajta ekkora. Mondjuk 83 cm lesz a max távolság a keresztrudak között. Nem fér be a belülő közéjük, aminek kellene 92-3cm. Pech.
Köszi a sok infó, jobb átlátni kinek mi működik, mielőtt barkácsol az ember!
A görgő lejjebb van, mint a kajak alja, ezért nem kell le-fel szerelnem. A korábban küldött kép a gyári görgőről az tényleg felfelé áll, az enyém inkább lefelé vagy inkább szintben a kereszttartóval. A napokban lefényképezem "szárazon". Amúgy legtöbbször a kajaktartó van felszerelve a T-sínre, de utoljára kerékpárt szállítottam.
"Alapesetben mi vett rá hogy ilyen bölcsőt használj? A kereszttartók távolsága miatt mint nálam, vagy eleve nem akartad azokon vinni?"
Nem akartam azon vinni. Biztonságosabbnak érzem, mint csak a léceken vinni. Attól féltem, hogy oldalra elcsúszik. Kereszttartó távolsága nálam nem játszik, mert oda teszem, ahova akarom. Nincs fix pontja:
OFF:
Amúgy fényképet miért nem lehet Firefoxban feltölteni? Vagy csak én bénázom?
Egy lelkes csapattal a pünkösdi hosszú hétvégére tervezek kenuzni-kajakozni a Szigetközbe Ásványráróra. Két négyágyas szoba (fürdő közös) felszabadult. Akik visszamondták ők is lelkesek még mindig, de az élet közbe szólt :(
2 fő részére 14.000,-/éj
4 fő részére 20.000,-/éj
Három fő részre is kiadják, ennek árát nem kérdeztem, mert nem volt releváns, de gondolom ez 18.000,-/éj. Meg egy fő részére is kiadják.
Kenubérlet: 6.000,-/nap (négyszemélyes)
Konyha jól felszerelt, evőeszközt nem kell hozni, van bőven.
Ha van kedvetek csatlakozni hozzánk vagy nemcsatlakozni :D, de megszállni igen (nem kell, hogy velünk evezzetek, ha nem akartok), jelezzetek e-mailben! Profilomban megtaláljátok.
A T-sín stb megvan. A görgőt sajnos nem látom, de a korábbi link alapján sejtem mi lehet rajta, csak az nem áll össze, hogy hova tűnik a görgő, hogy végül ráüljön a hajó a bölcsőjére. Fel és leszereled a görgőket minden pakolásnál? Előbb utóbbszerintem nekem is kelleni fog a görgő, meg inkább az evezésben fáradok el mint a súlyemelésben.
Alapesetben mi vett rá hogy ilyen bölcsőt használj? A kereszttartók távolsága miatt mint nálam, vagy eleve nem akartad azokon vinni?
Ettől a szél belekap dologtól tartok én is, de itt a másik példa, hogy petergabor így szállítja. Tudom, hogy van aki ezért fedi le a beülőt, talán az tényleg tereli a szelet.
Most már a lekötés is stimmel, a csőhéjjal.
Hullavator esélytelen, az egy kisebb hajó ára.
Emelés, hát igen. Jeleleg még képes éppen vagyok teljesen kiemelni (szakítás?) és úgy pont felraktható a mazda tetejére. De várom a napot amikor vagy már megérkezéskor, vagy felpakoláskor érzem a reccsenést és csak egy telefonos segítégem marad.
Jobb képet most nem találtam. Lefényképezni jelenleg nem tudom, mert nálam még nem kezdődött el a szezon és nincsen összerakva :(
A keresztléc ún. "T-sín". Erre van rögzítve a bölcsővel együtt "T-csavarral" (alul első kép). A felső képen az első görgőt azért egy kicsit látni: az első szélvédő és a hajó között van a keresztlécre csavarozva két-két sarokvassal.
A bölcső egy-egy rögzítő anyáját (a külsőket) kicseréltem szemes anyákra (ez nem tartozék), hogy a plusz hevedert tudjam mihez rögzíteni (nem a léc alatt viszem át).
A rúdon középen a tartó tényleg a második hajó miatt van , de az ritkán van rajta . Viszont kicsit jobba tart oldal irányú elmozdulásnál ( ami nekem előtte se nagyon volt ) .
Gurtni : Egy Decathlonos itwit Széles gurtni , direkt kajakhoz . a kék az használt polifoam matrac , aminek az egyik fele kicsit filces . Van rá varrva keresztven az elején végén tépőzár 10-10 cm . Ezek között van átfűzve a gurtni . A kék anyag a filces felével van lefelé , Gyakorlatilag csak egy kis plusz védelem .
Ha beülővel felfelé tettem a hajót nagyon belekapott a szél.
A lényeg hogy próbáld úgy lekötni , hogy a hajó legszélesebb pontja essen a két keresztrúd közé. ha hátra is keskenyebb , meg előre is és szoros ,akkor nem fog lecsúszni.
Egyébként éb bem attól félek hogy hátra elcsúszik , hanem hogy nagyobb fékezésnél előre . Itt nem látszik de hosszú uton a széles gurtni mellett van 1 plus pár vékonyabb is .
Első lekötés szerintem nem mindig kell , rövid útra 70-90 km/h közöttra én se teszem fel . egyébként elöl a vonószemhez van rögzítve egy erős karabínerrel , és ahol érintkezne a gurtni a karosszériával ott van ráhúzva egy 80cm hosszú 16-os csőhély . ez nálam pont megáll a kámpa mellett belülről , nem zavar semmit.
Lemezhez én se jötném . Van még az a módser hogy motorháztető széle alá valmi henger és azt körbefogni a gutnival , de nem próbáltam.
Az autóval nekegd egy előnyöd van nem kell magasra emelni a hajót.
Felrakáshoz jó a gorgős megoldás , meg az is ahol a keresztrúd mellől kihúznak 1 et oldalra .
Az egyik legjobb a Hul-a-vator , csak nagyon megkérik az árát most már .
A "bölcső" van a keresztléceken, ez a görgő hova van rögzítve? Láttam már ilyet hátsó ablakra tappacsolva, ilyet nem tennék. De a tiéd csavaros, bilicses. Az hova kerül?
Adnak hozzá egy pár gurtnit is, amit a tartó talpán levő akasztóba lehet kampózni. Ennek ellenére én még kettővel lehúzatom a keresztlécekhez is.
"mivel azért ennél is a beülőn belülre esik a majd támasz, azért a gurtnival kicsit bűvészkedve le lehet húzni"
Nálam tetőléc (korlát) van, így a keresztléceket úgy tudom tenni, hogy a gurtnik éppen kívül essenek a beülőn.
"Szeretném a beülő peremébe fűzni a gurtnit, hogy a hosszirányú mozgást is blokkolja."
Nálam még egyszer sem mozdult el hosszirányban. A gumihoz jól tapad.
"Nem árt neki ha a vízvonalat jól megnyomjuk?"
Tapasztalatom az, hogy elég jól eloszlik a nyomás ezeken a gumi tappancsokon, illetve nem is csúszkál a hajótest sem, mivel jól tapad a gumihoz.
"Le szoktad takarni a beülőt, fent marad 140-nél?"
Csak ha esik, 110-nél fent marad, többel még nem próbáltam. A beülő takaróján van egy fül, azon át szoktam fűzni a gurtnit, hogy ha nem maradna fent legalább ne csapódjon a mögöttem haladó szélvédőjére, de még egyszer sem bontotta meg a menetszél. De ez gondolom a takaró rögzítőjének a minőségétől is. Az enyém aliexpresses, de kicseréltem azt a kis műanyag bizbaszt, amivel össze lehet húzni. Az eredeti nem fogta meg a takaróba varrt gumikötelet.
Annyit még barkácsoltam a dologhoz, hogy egyedül is könnyen fel tudjam tenni, hogy raktam egy görgőt az egész szerkezet mögé, amin feltolom a kajakot. De mivel megtapad a gumin egy idő után, ezért előre is tettem egyet: a hajó hátulját elemelve a tappancsoktól az első görgőn tovább előre tudom tolni. Valami ilyesmit:
Csak az enyém házibarkács egy szállító konvejor két görgőjét használtam.
Persze először én is félve vezettem 32-vel, legközelebb 41-el :D
Most tartok 110-nél. De amerre én járok ott nincsenek is gyorsabb utak. Bár most belegondolok mentem már az M7-esen is Balatonra Fehérvárról 130 környékén, de akkor nem volt rajta a takaró, amit levigyen a menetszél.
Köszönöm, arra gondoltam én is hogy ez lehet a működő csak. Igaz lehet az, hogy mivel azért ennél is a beülőn belülre esik a majd támasz, azért a gurtnival kicsit bűvészkedve le lehet húzni, csak nem szépen merőlegesen rátekerve. Szeretném a beülő peremébe fűzni a gurtnit, hogy a hosszirányú mozgást is blokkolja.
Azt gondoltam jó okkal nem sokan szállítják a fenekén. Nem árt neki ha a vízvonalat jól megnyomjuk? Az hogy beleesik az eső, meg a szél is jobban belekap talán mennyit számíthat. Le szoktad takarni a beülőt, fent marad 140-nél?
Hát ennek akkora teteje van mint egy kisbusznakl Bőven az egyterű karosszéria építés méretei. Ettől más!
Pontosan ezzel a rögzítéssel számoltam, amikor vettem a hajót. Szépen le van pányvázva.
Köszönöm!
Itt ha jól látom, még használsz egy olyan speciális függőleges tartót is. Ennek nem értem a hasznát, legfeljebb 2 hajónál, hogy mindkét oldalon lehet középen rögzíteni hozzá. Te is azt írod lentebb, hogy az oldalirányú mozgást könnyen lehet keresztirányú gurtnizással biztosítani.
De a lényeg szerintem hogy bármit csinálhatok, nem lesz igazán stabil, a Mazdák inkompatbilisak a hajókkal. kb 90cm-szerelvény-szélesség hely van a rudak között, jóval kevesebb mint 90. A beülők pedig ~90-esek, tehát semmilyen módon nem lehet a hajótestet közé, vagy befeketni. Még olyan bölcső tartóval sem. Látszólag a sportkombi forma egyszerűen nem alkalmas masszív hajószállításra. Valószínűleg ugyanez van az Opel Insigniaval is, az is elég lapos kasztni. Neked 10-15 centivel nagyobb a távolság a rudak közzött, ~105 is lehet.
A fekete egy gurtni, de milyen anyag a kék? Az valami gumipánt?
Az orrát hova tudod lehúzni középen? Egy erősebb húzás ezeket az első karosszéria elemeket simán elnyomják. vagy ferdén feszíted a kerékdobba? Az is csak egy lemez. Vagy a vonószembe, de akkor is végig kell húzni a motorháztetőn?
Nem hiszem el, ugyanilyen hajóm van! Most kell hozzá pont egy ilyen kocsi is, hogy szállítani tudjam? :-)
Szerencsére most még csak a Dunához járok 20-30 km-eket max, de ebből elég ha egyszer van gond, az nagyon nagy cirkusz lesz!
Van valakinek ötlete, mivel lehet ezt jól megoldani? Így gondolkozva a J tartó sem tűnik jónak, hiszen az is a beülőn belülre fog esni!
Még azt megpróbálhatom hogy a beülő eleje nálam is beakadjon, és a beülő hátsó része legyen ráfeszítve a rúdra, de akkor meg hátrafelé tud mozogni és jobban is kilóg hátul. Vagy valami könnyű plusz rudazat kellene ami hosszirányban tud többet?
PONTOSAN EZT szerettem volna én is! Pontosan ezt csinálnám! De nekem nem lehet olyan távolra rakni a keresztrudakat, hogy a beülő közéjük kerüljön. Éppen ez a bajom. Mazda 6. Annak mondjuk elég lapos a formája. Neked min van ilyen távol, mert nekem jó pár centi hiányzik hozzá? Úgy gondoltam ez csak egyterűeken lehetséges.
Nálam a keresztrúdon polifoam csőhély . Hajó beülővel lefelé , beállítottam a 2 keresztrudat úgy , hogy a beülő pont beüljön a 2 keresztrúd közé , a beülő első pereme pont beakad az első keresztrúdba . A hajón belül egy kemény habszivacs merevitő van az első lekötés helyén , hogy ne rogyjon be a hajó és így le van húzva a keresztrúdra . Hátul az a rész ül a rúdon , ahol a vízzáró rekesz van illetve a lapáttartó vájat . Az oldalra elcsúszást egy külön gurtnival biztosítom a keresztrúd másik oldalához . Többször 130-140- el tekertem vele pályán Zágráb-Zadar , nem ment sehova . de persze többször ellenőrizni kell ( pisiszünetben a gurtnit is meg kell huzogatni ) . Az általad mutatottat nem ismerem , de ha magas az autód , nehéz lesz átemelni az első peremen .
Belecsúsztatva a kajak nem éppen a merev műanyag részhez van hozzászorítva? A bilincses műanyag rész nem feszül a hajóhoz egész úton?
Én még csak legurtnizom a csomagtartóra, de látom hogy ez nem stabil, simán kilazul, kimozog rövid úton is. Nincs akkor távolság egy személyautón hogy elég távol legyenek a keresztrudak, a beülő pereménél van leszorítva, ami ugye íves, tehát kényszeríti a hajót a hosszirányú csúszásra.
Szóval ez a J tartó vigyáz a hajóra valóban. Nem szeretném még összekarisolni amíg nem muszáj.
Ja tényleg! Működik a beszállás klasszul. Sarat simán lelötyögtetem miközben emelem be a lában és hátul támaszkodok. Megy ez. Köszönöm a magyarázatot.
És a hullámkötény is úgy van ahogy mondod, eegyáltalán nem jön be víz, talán pár csepp 1-2 óra alatt. Csak annyit tapasztaltam, hogy a derekamon, közvetlenül ahol a kötény szorít, ott alatta is vizes a ruha a derekamon, de meleg maradt. Nyilván mert nem vizhatlan cuccról van szó, csak sima pólók és széldzseki rétegesen.
Nagyon köszi! Ilyesmire van szükségem a sok internetes elmélet helyett. Azért 17-nél már tényleg van szél a homlokon!
Azért remélem büszkén számolhatok be a nyár végén jelentős átlagsebesség és táv növekedésről!
Igen, az enyém kics ducibb, hosszú távon biztos számít egy hosszabb test siklása. Valamennyit. 5% nem érdekel, az 4 óra alatt ~1km. Először kimaxolom az enyémet, aztán majd meglátjuk kiérdemlek-e a egy próbát másikkal is. A mostani izomzattal nincs értelme a hajón dilemmázni, csak érdekel, hogy is működik ez. Mint a komolyabb motorok, ettől függetlenül boldog vagyok a 20 éves yamahámmal is.
Imi, Te mindig viharban nyomod vagy van napsütéses videót is? :-)
Kicsit lehet off-topic (admin, akkor kérem törölje), de hátha tudtok ötletet mondani: - nem tengeri kajak, sima túrakajakot küldenék országon belül (kb. háztól-házig), futárral.
Tudtok esetleg olyan céget, aki ilyet vállal és talán nem elrugaszkodott (24ezerért lenne) áron. Nem sürgős, ha néhány nap alatt ér oda, tökéletes. Köszönöm!
Vannak nagyobb sebességek is, hullámszörföléssel, hátszélben. A képen olvasható sebesség csak rövid ideig volt elérhető, de hát a Balaton az nem tenger. Az Izsák egy nagyon jó kajak, valószínű kicsit gyorsab az általad váaárolt Perception 15-től (elsősorvan a hossz/szélesség arány miatt), de azért a 12,8 km/h már olimpikon erőgéppel, sodrásban lefelé...
Amúgy a kajakshop-on azt írják, hogy az Ysak csúcssebessége 12.8km/h. Feltételezem nem úgy értik, hogy 5 másodpercig tudsz vele úgy menni és úgy sem, hogy ha éppen az olimpiáról jöttél akkor talán. hanem gyakorlott evezősként. Én ehhez viszonyítom a pöttöm 5-6-8-omat. És tengeren még gyengébb lenne.
Valaki Ysakkal tud mondani tipikus dunakanyari tempót? Imre már mutatott egy 10-est, de sztem az nem a Dunán volt.
Ismétlem, nem sebességmániás vagyok, csak kíváncsi. Még új nekem milyen lassú is ez az egész. Meglepődtem hogy simán lesétálom, lekocogom magamat. Valahogy azt gondoltam a futással van egy szinten, de közel sem.
Az a helyzet, hogy 1 hónapja megvettem egy Perception 15-öt, ami gyönyörű, de valóban nem gyors, legalábbis velem nem. Még nem! Aggódom-e vagy sem, ennyit tudok most. Ami azt jelenti, hogy kb 2 óra alatt jutok fel Szentendrétől Tahi-ig, vagy ~3 óra alatt az Ipoly torkolatától Letkésig. Ez most 0 szint és meglátjuk javul-e őszig. Azért jó lenne érezni a szelet a homlokomon, hogy nagyobb területet cirkálhassak be. Az Expression 151 atomstabil, a kérdés fel sem merül evezés közben, lehet hogy egy keskenyebbel is elboldogulnék. Fotózni simán lehet belőle kicsavarodva is, akárhogyan.
Hogy a 6-7-es átlagot hol érted, fel vagy le azt nem tudom, de a fentiek szerint nekem felfelé inkább 5 és Letkéstől lefelé is 8-9 és az sem 3 órán túl pihenés nélkül. Szóval az "ez egész nap megy" még messze van, de hát csinálni kell rendszeresen.
A szigetkerülés biztos hogy nem ebben az évben lesz, ahhoz eleve kellene egy 30+-t tolni vízzel szemben. Vagy valami drog. Nem is lenne értéke ha az csak így menne. Meg hát 50 felett van más dolgom is.
Mindez persze másodlagos, elképesztően szép volt most az Ipoly, gémekkel, jégmadárral, őzzel. Csak jó lenne feljutni a hallépcsőig is! :-)
Betafotós ne aggódj a sebesség miatt. Egy 6-7-es átlag mindenképpen megvan. (Én a K hajóban sem tudom tartósan tartani a 9,5-öt, de ez extrém, és nem is esik jól, viszont tengeriben a 6-nál nagyon meg sem izzadok, ez megy egész nap) Csak evezz nyugodtan, és ne foglalkozz a GPS-el.
A szigetkerülést meg nyugodtan tervezd be, én először Bazsával csináltam meg úgy hogy akkor ültem életemben másodszor tengeri kajakban. Lényeg hogy egy csöndes nyárvégi - koraőszi napot válassz, és jó korán indulj el.
Egyszerűen beütöttem a Google térképen, hogy Pozsony vasútállomás. Erre több találatot hozott ki, az egyik a pozsonyi (Bratislava) főpályaudvar, a másik Pozsonyliget (falu) kb. egyforma távolságra a Dunától. Ide kértem egy útvonaltervet Komárom vasútállomásról. Így jött ki az eredmény.
(A 4:20 tényleg kevésbé jól hangzik, bár ez sem gáz, ha van veled egy másik gépkocsivezető, akivel vidáman elsörözgettek a vonaton, az indulási helyen hajót őrzők addig nagyszerűen megcsinálhatják a bográcsost.)
A szigetkerülést a kicsik is megcsinálják minden évben. Talán két alkalommal is.
A Salamon toronytól feljebb nem mentem, nem ismerem a Nagymaros feletti részt. A csónakház zárórája előtt vissza kell érkeznem, de nem ez az igazi ok, hanem a fáradás:-).
Kihagytam a Pap-szigeti ágat. Egyrészt, ott a másik oldalon szoktam evezni, másrészt annyira eliszaposodott, hogy talán csak most, 400-as víznél lehet végig menni - ha nincs bedőlt fa.
Amit leírtam, az inkább csak rám jellemző cikázás. Sokan elindulnak egy oldalon és a fordulóig ott is maradnak. Az egyik közös szigetkerülésünkön e topic minden tagja a Szentendrével szemközti oldalon lapátolt, csak én tértem át kicsit "potyázni".
A Váci-ág sokkal kötöttebb. Általában olyan széles, hogy feleslegesen nem érdemes átruccanni a túloldalra.
Bár sokan átkelnek a sarkantyúk fortyogó vizén, én jobbnak látom még idejében megcélozni a másik oldalt és csak a szemközti sarkantyú alatt térek vissza. A nagy sarkantyúkkal szemben erősen dolgozik a víz és erősen dolgozik az ember a víz ellen. Az óramutató járásával szemben jóval nehezebb egy szigetkerülés, mint az ellenkező irányban.
Mivel ezek a műtárgyak eléggé meghatározzák nyomvonalam, csak a Dunakeszi alatti és a Kompkötő-sziget feletti szakaszokon van szabad oldalválasztásom.
Az 1fkm-től szoktam indulni. Ha nagyon süt a nap, egyből áttérek a sziget mellé, a fák árnyékába. Ettől csak az alacsony vízállás (bp-i vízmérce, 150-200 centi) tarthat vissza, mert zátonyokat kellene kerülgetni. A pünki gát alatt nincsenek ilyenek, ott a horgászokat kell kerülgetni.
A Lupa-sziget alatt mindenképp átkelek a bal partra, mert nem szeretem a stégeket kerülgetni és szebb is az Egyfás-sziget környéke, a Tündér-sziget (helye). A bal parton egész a Szentendre alatti zöld bólyáig lehet gond nélkül evezni, ha nem lógnak ki a zátonyok a vízből.
Megszokásból gyakran visszajövök a jobbra a Lupa felső végénél. A Sárkány-sziget felett van egy (szerintem szennyvíz bevezető) cső, ami megforgatja a vizet. A cső alatt újból vissza a bal parthoz és a zöld bólyánál vissza a jobbra, mert ezzel el lehet kerülni a balra vágó, gyors vizet és a Postás strandnál jó nagyot fordul a víz, egy kis darabon segít.
A Bükkös-patak befolyójánál el kell dönteni, hogy melyik oldalon akar szívni az ember. A város alatti surrantón és a nagy kanyaron, vagy átrongyol a túloldalra (jó hegyes szögben felfelé, mert különben visszavisz a Duna 100-150 métert) és a köves-zátonyos, húzós, de rövidebb szakaszon araszol. A kis rév felett mindenképp a bal part ajánlott, mert egy terjedelmes törpeyacht kikötő miatt messzire be kellene evezni és erős sodrással küzdeni tán 250-300 métert.
Innen jó darabon fel lehet függeszteni a szédítő átkeléseket, mert csak Leányfalun, a Kacsa-szigetnél érdemes megcélozni a jobb partot. Ekkorra általában már olyan magasan jár a nap, hogy majdnem mindegy, melyik oldalon vagy. Tahi kikötőig jó a jobb. Kisebb víznél mindkét oldalon zátonyok várnak. A híd alatti 150 méteres darab sekély, figyelni kell alacsony vízállásnál.
Tahi kikötőjénél át szoktam lapátolni a strandhoz. Mindkét oldalon meg kell dolgozni a feljebb jutásért, de szülőfalum parti sávját jobban szeretem. A nagy jobbos kanyar után, kb. 260-280-as bp-i vízállásnál már átjárható a Kecske-sziget belső ága. Érdemes bemenni: csendes és még szép is.
Ha kijutottál a kis ágból, egy darabig még jó a bal, de a két T-gát mellett eléggé meg kell dolgozni a haladásért, jobb áttérni a túloldalra. Ott sem fogad unalmas pálya. Kisebb víznél hamar megfeneklik a hajó a figyelmetlen túrázó alatt, majd a sodrós részre jutva kapaszkodhat a lapátba. Szerencsésebb az a vízállás, amikor a part menti árnyékos ágakban van elég víz (ha rendesen folyik, akkor van), azokban még balinokat is lehet kergetni.
A Dunabogdány alatti kőrakodóig mindkét oldalon gyors vizet találsz és zátony is van elég. Ha valamiért közben átmentem volna a bal partra, a rakodó alatt jóval visszatérek a jobbra, mert az kicsit jobb:-). Főleg, hogy a Bogdányi strandnál ismét segítően fordul egyet a víz.
A strand felett - ugyanúgy, mint a Postás felett - érdemes visszatérni a bal parthoz, mert a 11-es út mellett több kikötött hajót és stéget kell kerülgetni. A kisoroszi rév felett 100m-rel vissza a jobb partra, mert a másik nagyon lapos és emitt már akad némi árnyék. A szigetcsúcs vonalán túl, a piros bólya vonalában indulok a csúcshoz.
Ezekkel a cikk-cakkokkal egy szigetcsúcs oda-vissza kb. 62-63km. Nekem egész napos móka. A portyával nem döntöm meg a 8km/h-t. Az évek múlásával egyre lejjebb ereszkedik ez az érték.
Sajnos a MÁV menetrend oldalán csak színes négyzetek villódznak :( Firefoxban és Edgeben is próbáltam. Ráadásul azt írja, hogy Firefoxra van optimalizálva az oldal.
Nagynehezen az internet mélyéről előástam az elvirát (https://elvira.mavinformatika.hu/), de ott egy átszállással a legrövidebb idő 4:20 körül van.
Te verziód jobban hangzik: 2:25 :)
És megkérdeztem a chatgpt-t is :) Ő is a Te verziódat mondja: "Az utazás általában kb. 2 óra 30 percig tart, és általában nincs szükség átszállásra.", de sajnos nem találok konkrétumot.
Ha már a sebesség terén nem történnek csodák, a Dunakanyarban tudtok taktikai tanácsot adni? Én 2x mentem fel Dunabogdánytól Szobig, és azt már tudom, hogy Nagymarostól legalább Dömösig igen keserves átjutni. Ott a bal parton mentem. Ha vesszük a Szentendre-Esztergom szakaszt, vannak evidenciák, hogy melyik parton kell menni mikor? Főleg felfelé. Megmondom őszintén, lefelé szoktam közel a közepéhez hasítani, legfeljebb kimegyek nézelődni időnként.
A számok azért nem stimmelnek, mert nem igazak. azok a magas számok inkább vágyálmok. Én az 520x51 cm kajakommal a Tiszán part mellett felfelé (tehát majdnem álló vízen) 6,5-8,5 km/h, lefelé középen sodrásban 9-11 km/h. Volt egy Kabai-féle Master 51 kajakom, abban 12 km/h volt az intenzív sebességem álló vízben. Cserébe azzal nem tudtam hullámokban evezni a Balcsin.
Imi, én ezzel egyetértek. Nekem sem számít. Úgy megyek ahogy tudok. De miután láttam ezeket a számokat, és a felületes számolást összevetettem a saját valós mérésemmel, úgy érzem nem stimmel valami. A hajózás és áramlástan stb létező tudomány, tehát én rakom össze rosszul a részeket. Valószínűleg soha nem lesz alkalmam, sem energiám kipróbálgatni különböző szélességű kajakokat, így elméleti oldalról néztem rá, ha már egész nap úgyis a számítógép előtt ülök. Gondoltam valaki majd mond egy erőset, hogy miért nem stimmel az egész... vagy hogy én itt és ezzel tényleg megyek 12-vel tehát nem stimmel a 9.5 max ... de hagyhatjuk is.
Köszönöm mindenkinek a válaszokat, nem is számítottam ilyen aktivitásra!
Ez az a téma, ami több éves túrakajakozás után már egyáltalán nem számít! Ezt a kategóriákon belül kell érteni, mert, ha átlagos tengerikajakokkal együtt evez egy sitontop horgászkajak, azért ott lesz morgolódás. Vagy a K1 sem passzol túrakajakhoz. Egy átlagos 5m hossz és 55cm széles tengeri v túrakajak sebességét leginkább befolyásoló tényezők a kajak mérete, kialakítása, és nagyon fontos!!! a benne ülő motor, erőgép, aki lapátol benne!
Valószínűleg tényleg nincs értelme ezt kutatgatni, de érdekesnek találom egy gondolat és kérdés erejéig, mint kezdő (szambázó) kajakos.
Van ez az elméleti maximális sebesség a hajóknál. Hogy aztán "felrepül". Egy 15-ös kajakra ~5.1 csomót mondanak a lapok. Nyilván szélesség, forma stb van még. De legyen 5.1 csomó. Ez 9.5 km/h. Ez gyanúsan nem sok. Most voltam először vízen és viszonylag pontosan 4 km/h-val mentem felfelé a Dunán 2 órát és 8km/h-val jöttem lefelé 1 órát, ami azt jelenti a vizet figyelembe véve, hogy felfelé 8-al erőlködtem, lefelé már csak 4-el. Nagyjából. Az én 8-am hoz képest simán el tudok képzelni valakit 12-vel. Ami nagyon messze van a 9.5-től.
Helyre tudja ezt valaki tenni?
Gondolom kiszámolhatnám az olimpikonjainkat az ő hajóhosszukkal, de erre már nem vetemedem.
A visszautat úgy oldanám meg, hogy ha többedmagaddal tervezed, hogy valakit fent hagynék a kirakodott felszereléssel és hajókkal Pozsonyban a kiindulási helyen, levinném a kocsikat Komáromba, és vonattal 2 óra 25 perc alatt visszamennék Komáromból Pozsonyba.
Ez a tömegközlekedéses módszer nekünk a Mosonin nagyon bejött.
Én 2011-ben eveztem először és idáig utoljára az Ipolyon (a magyar szakasz kezdetétől, Ipolytarnóctól a Dunáig, tíz napos túra volt), de az alacsony víz csak már a Dunához viszonylag közel volt problémás, amikor itt-ott ki-kiszállva a bokáig érő vízben húztam a kajakot; rendőrrel/vízi hatósággal sehol nem találkoztam. A folyóval a nagy problémám nem is ez volt, hanem egészen szinte Balassagyarmatig az irgalmatlan sok - hódok és horgászok általi - fabedőlés, ami miatt néha szinte párszázméterenként emeltem át, vagy húztam-vontam át a kajakot az akadályon, persze előtte mindig kicuccolva... Elég macerás dolog, a tíz nap kétharmada részben ezzel telt.
Van erre esetleg egy ökölszabály? Hogy például túrakajakkal kajakkal a hazai vizeken addig lehet menni amíg a vízügy ott kb 80cm-t jelez? És ez a meder legmélyebb részén igaz?
Persze muszáj interpolálni két mért adat között.
Most láttam a Zagyvát Hatvannál. Adat 84cm, de nekem egy kis kajakozhatatlan kis kanálisnak tűnt.
Imi tökéletes! Ha valaki zöldet kérdez, ez a válasz! Kipróbálom. Nem félek a (hideg) víztől, és 30 évesen a saját "szerelvényeim" egészsége sem érdekelt, de most már igen :-)
Közben nézem a cipőket, még meggondolom hogy a pár korai evezésre érdemes-e beruházni. nekem ez még a nyári sportok között szerepel a fejemben. De el tudom képzelni hogy jó felszerelésel 3 évszakos lesz belőle idővel.
A tengerikajakba való beszállást is oktatják, van a neten is róla illusztrált leírás. Többféle módszer van. A száraz lábbal való beszállást egy stabil kövön, fűcsomón bármin állva, a lapátot a beülő mögé rakva és a partra támasztva a kajak közepén megfogod, hátra tett kézzel rátámaszkodsz, a part felőli kezeddel szintén a lapát nyelére támaszkodsz hátradőlve, és szépen egyesével berakosgatod a lábaidat, majd az ülésbe csusszansz. (Ezt érdemes a füvón gyakorolni, nem kell félni, a lapát ne törik el). Én mindig száraz lábbal szállok be. Másik megoldás a magas szárú neoprén szörf cipő, vagy vékony gumicsizma. Külföldi kajakos webshopokban van vízhatlan zokni is thermo betéttel. Bocs, ha kisiskolásan írtam le, de nem ismerem milyen tapasztalattal rendelkezel, és én is így kezdtem valamikor.
Télen általában mólóról indulok és érkezem. Ha ki kell szállni, akkor igyekszem olyan helyen partra futni, ahol csak bokáig kell vìzbe merülni. Hidegben magasszárú neoprén cipőt viselek.
Én ilyen neoprén magasszárút használok . NYugodtan bele lehet menni vele a vízbe . 2 perc után felmelegszik és nem fagy le a lábad . Viszont ha zoknit húzol bele és az lesz vizes akkor lefagy . A neo longjon szárát ráhajtod az is max kicsit vizess lesz , de az is felmelegszik .
( most már annyit reklámoztuk a decathlont igazán feldobhatnának valamit .. )
Na és hogy lebegsz be szárazon? Én ezt nem értem. A be és kijutást. Megtörlöd a lábad és felhúzod a zoknit? Tudom hogy vicces így leírva, de tényleg nem tudom.
Jó minőségű spricóval egy dsepp víz se jut be a kajakba. A mentőmellény alá vízhatlan kabátot szoktam venni. Csontszárazan szállok ki a hajóból. Tehát: meleg aláöltözés, esőkabát, spricó. Ja, és mentőmellény! Nyáron is fontos, de hidegben elengedhetetlen.
Igen, ez a nyilvánvaló válasz, de egyben a legdrágább is. Van aki megoldja más sportokból már fellelhető darabokkal? Túra nadrág, aláöltözet, széldzseki, kerékpáros holmik, futó nadág stb. esetleg pár váltással ha mégis vizes lesz? Ha van egy hullámkötény nem csak felülre kell egy viszonylag esőálló kabát és ennyi?
A búvárruhával is vizes lesz a lábad. Úgy ücsörögsz órákig merev lábakkal? Úgy képzelem a lábad a hajóban sokkal jobban lefagy mint a bringán. Szóval a búvárruhából még kint van a lábad! Mezítláb nyomod 12 fokban?
Lenne egy kérdésem a hidegre való tekintettel. Én eddig csak nyári szuper időben eveztem, fürdőgatyában, cseppet sem érdekelt mennyire fröcsög a víz. Most ugye pár órát a 10-15 fokban, vizes alsóban nem ücsürögnék, bármennyire is süt a nap időnként (de nem reggel és este).
Alul mennyire, hogyan öltözök fel, aki most is evez? Zokni? Aláöltözet? Mindenkinek van orkán száraznadrágja? És hogy szállsz be, lábad mindenképpen vizes lesz, de még az aláöltözet is térdig, a hajóban kuporogva húzod fel a zoknidat? Ez még nem a rövidgatyás, mezítlábas hónap.
A legegyszerűbb megmondani, hogy a mellény hány kN, ugyanis a hozzá varrott címkére fel van tüntetve. de nem a Kn számít, hanem hogy a megfelelő MSZ szám legyen a címkében. Ha nem olvasható a szám, akkor a mellény nem felel meg, mert már elhasználódott. Tehát nem csak az számít, hogy ott legyen valami, amit annak mondunk, a funkciójának is kifogástalannak kell lennie, tehát nem lehet szakadt, elhasználódot, stb.
2. Minden, a vízijármű fedélzetén szokásosan tartózkodó személy számára legyen hozzáférhető személyhez igazított, önműködően felfújódó, az EN 395:1998 sz., EN 396:1998 sz., EN ISO 12402-3:2006 sz. vagy EN ISO 12402-4:2006 sz. európai szabványnak megfelelő mentőmellény.
Röpke negyvenegynéhány éves kajakos-kenus pályafutásom alatt még egyszer sem kérték a mellényt. Jó pár éve már rendszeresen használok vadvizi mellényeket, mert azok kényelmesek, van rajtuk tároló zseb és egyéb praktikus dolgok. Van az olcsó szabványnak megfelelő, de kajakozásra alkalmatlan mellényem is, de azt csak a Balaton keleti medencéjébe szoktam magyammal vinni a kajak tároló rekeszében (sajnos sok helyet foglal), mert ott állítólag harapnak rá a vizirendőrök.
HA már a Magyar szerb határ szóba került . Schengen van , ugye már lehet a Dráván szabadon menni egyik partról a másikra ? Mondjuk kikötni , csak a strandokon szabad mert a horvát oldalon még akna veszély van . Barcs felett tudom hogy még nemzeti parki is engedély kell ( majd megnézem a térképen melyik az a terület ) .
Én is egy úszássegítőt használok . Mohácson , Baján nem szólt érte a vizirendőr pedig többször elmentünk egymás mellett . Inkább a kölcsönzős kenukat horgászokat nézik , főleg ahol gyerek van . Viszont ha nem is volt rajtam mindig ott volt a decken .
Dunai: tíz év alatt egyszer sem ellenőriztek. Ez a Visegrád - Margit híd közötti szakaszra érvényes és saccra 3000-3500 km-t jelent.
Mellény egy húsvéti napon volt rajtam, mert beszálláskor félig becsúsztam a hajó alá a meredek betonon és fáztam. Nehéz volt tőle evezni. Ettől függetlenül mindig nálam van éppúgy, mint a 4 méternyi kötél, a lámpa (tartalék LED nélkül:-)), szivacs. Most hétvégén tudtam meg, hogy kéne még síp is, de azt már nem mondták, hogy miért.
Köszönöm! Először azt gondoltam a kutya meg nem mondja, hogy hány kN-os egy mellény, de most már látom, hogy kb minden, ami nem az a bumszli narancssárga az 50-70kN-os. Tehát vagy narancs vagy nem.
Azt is hallottam általában elég ha a hajón/ban van, de ennek nem sok értelme van.
Másvalaki? Főleg Dunai, Balatoni, Tiszai tapasztalatok?
Újabb beruházás, újabb kérdés. Ki milyen mellénnyel evez?
Felveszitek sima vízen (Duna és kisebb)? Tényleg kell a 100N-os? Ugyanis sok és normális színekben kapni 50N-os úszássegítőket, és hanyagolnám az olcsó narancssárga cucc beszerzését. Azza tényleg megbünetnek? Kölcsönzésnél volt hogy fölvettem, volt hogy nem. Akármilyen kényelmes, javítani nem javít a helyzeten.
Aha. Mától mondjuk 1 hónapig még simán kell, nem? Javaslod a neopren-t? Egyet vennék csak. Éppen ezt a Palm-ot néztem mostanában, a Caniston-t de az nylon. Mit lehet tudni a tiédről? Teljes ruhát nem tervezek venni, jó lesz sima ruházat ill. megvárom a nyárias időket.
Igazából nem is értem mi a különbség a neopren és a nylon hullámkötény között. A nylon is vízhatlan, nem? A neopren csakis boruláshoz, eszkimózáshoz kell? Vagy egy kicsit melegebb? Mondjuk most éppen elég hideg van a vízen (is). A nylon alatt megfagysz, vagy az is jó ha nem borulsz?
Engem most az evezők érdekelnek. Megdöbbentőnek tartom az egy teljes nagyságrendi ársávot. Végül vettem megy elég szimpla RTM alap evezőt, aminél simán van 6x drágább is. El nem tudom képzelni, hogy az olimpián kívül hol van ennek jelentősége. De majd ha megjön a jó idő, a vállam megmondja jó-e az alumínium szár :-)
Köszi! Gondoltam ha van egy olcsó bringás sisak kamerám + egy gps track a telefonon, azt egy szoftver össze-vissza variálja, szinezi, stb. Még lehet is, majd utánanézek ha kell egyszer.
A sebességmérős videókhoz olyan kamera kell, amelyikben van GPS, és egy program amelyik rászerkeszti a képre. Lehet elvileg külön GPS-el felvett gpx fájlokat erre való programokkal is feltenni. Ez a kép Gopro 8 kamerával, Race Render program ingyenes verziójával készült.
Nagyon köszönöm a nagyon gyakorlatias, lényegretőrő válaszodat! A sebessséget csak azért kérdezem állandóan, mert az másképpen a távolság mivel az idő általában adott, hogy meddig tudok eljutni a kocsitól és vissza. Láttam a videót, ez is elég szemléletes, látni az életben mit jelentenek a számok. Amikor Ysak-ot kérdeztem máshol, akkor hallottam 8-10km/h-t is, de nyilván az embertől, még inkább az ember hátától és karjától is függ. Nem tudom a 3cm szélesség és hossz különbségek mennyit adnak hozzá. Szóval nem száguldani szeretnék (de), de nem mindegy hogy délután 2x10 vagy 2x15-öt tudok menni, vagy hogy elérek-e egy helyről egy szigetet vagy sem. Ki kellene próbálni végre...
A videót hogyan lehet így szerkeszteni hogy a kép alá kerül ilyen klasszul az adat, ráadásul dinamikus?
Skeggel és kormánnyal vettem , így árulták . Használom a dunán is a skeget ,de az benne a jó hogy szabályozható , tehát többnyire félig van kiengedve, javítja az egyenes futást . A skeg mellett elfér a polifoam tekercs mőgőtte 2*2 liter víz , a másik oldalán is 2 literes üveg .Marad 2 20-30 l es zsáknak hely ha nincsenek nagyon megtömve. A kormányt az elején majdnem mindig leengedtem és használtam , aztán többször elfelejtettem leengedni és észre se vettem . Ritkán kell , inkább tengeren vagy tavon , erős oldalszélben , ha már fáradok . Lapát : én még asszem 25-ért vettem pár éve , most tényleg jóval drágább . Volt fix szögre belőtt lapátom is , az se volt rossz . Így viszont saját magam menet közben ki tudtam találni a legjobb szöget . Sőt változatom is , kicsit más a beállítás ha éppcsak lazitok vagy arra megyek rá hogy minnél csendesebben fogjon vizet a lapát . és kicsit máshogy ha árral szemben felfelé erősen tolom . Expression 15 : szerintem nagyon stabil , cserében nem túl gyors ( de nem is sietek sehova ) . Dunán felfelé 4-6 Km/óra , tengeren szélcsendben 6 , némi hátszéllel 7km /h . Pl Mohács sokác révtől főágon a Bárral szembeni homokpadig nincs 1 óra , a mellékágon picit gyorsabb . Spricdeck van valami neoprén , meg egy kínai nájlon . de ha 15 fok felett van a víz nem is használom . Ha hideg a víz jól jön a neoprén de ha kint melegebb van elég alatta a rövidgatya i( pláne ha a leveő 20 fokos .) . Eszkimózni csak 180 fokig tudok úgyhogy jóformán tökmindegy van vagy nincs . ( Azért inkább először úgy próbáld ki hogy van melletted valaki , ha nem birod reflexből letépni az fullasztó érzés ....)
Alapban nem is vennék ennyiért ELSŐ SAJÁT evezőt. Talán az első 200km után elgondolkodhatok rajta. Asszem 25-30e-ért elvileg méretre szabják nekem boltban. Persze tudom, hogy majd csak a vízen derül ki ami kiderül, ezért is kérdezek.
Köszi, ez már segítség az elinduláshoz. Állítható hossz és szög szükséges? Ha boltban beállítják méretre - 176cm normál testalkat, táblázat szerint 220cm és kész - akkor a szöggel még variálhatok később?
Amúgy milyen az expression 15? Érzésed szerint jól halad? Ha Dunán jársz használod a skeg-et? A skeg elvesz elég sokat a tárolóból, azért polifom és ilyesmi benyomható oda tisztességesen?
Hosszban és szögben is jól állítható az emberhez .
Volt valami olcsóbb "swing" nevű lapátom is , de azzal valahogy lassabb volt , mert fix volt a szöge. És szerintem mindenképp szétszedhetőt vegyél , ha autóval viszed a csónakot a vízig.
Jó lehet nem keskenyebb az Expression mint a Trek de teljesen más kialakulásuak. A Treknek majdnem lapos az alja durván nyitja a vizet. Az Expression ívelt aljú kajak. Más teljesen evezni. Jóval hosszabb jobban siklik. A száraz adatok amúgy csak mérvadóak. Mindenképp érdemes kipróbálni. Ha nem vagy nagyon nagydarab akkor én a DAG Tiwok ot is javaslom. Olcsóbb és megfelelően gyors kajak. Evezőnél tanácsot nem tudok adni. Sokféle van, ez testalkat edzettség kérdése. Nekem is volt jópár mire rájöttem kb mi is való nekem. De túra lapát jó kezdésnek. Boltban kérj tanácsot.
És milyen hozzá a jó evező? Tudsz javasolni nem 1g-os méregdrága típust? Jó lenne nem evező nélkül sasolni az új hajót. Nem szöröfölök, Duna-Tisza-Ipoly-Garam-Balaton.
Igen a Hydra láthatóan finom, plusz kis pakoló, és imádják, imádnám én is, de az még egy ársáv felfelé a perceptiontól. Amúgy az expression nem keskenyebb a Treknél. Én meg lefelé mennék ha a Trek kb ugyanolyan csak lengyel.
Perception kajakok amúgy egy drágább kategóriát képviselnek.Jobb anyagminőség precizebb öntés.A szerelékek is jobb minőségűek. A expressionnál nyilván jobb sebesség érhető el mivel keskenyebb hossza b kajak. De nem egy gyors kajak. Egy jól pakolható jó minőségű kényelmes túrakajak. Hazai vizekre szerintem tökéletesen megfelel.Haladni is lehet vele ha kellő tapasztalat meg van és jó az eveződ hozzá. Nekem a Wavesport Hydra mellett ez volt a másik kiszemelt. De győzött a Hydra.
Perception Expression 15-ről mit tudtok, viszonylag gyors hajó? Tárolói jóval kisebbek mint egy Aquarius Trek-nek, pedig hosszabb és ugyanolyan széles. Jobban hasít vagy mi lehet az igen jelentős árkülönbség oka? Köszi!
A Vajda X1 nem ilyesmi stílus szintén? Tudom, hogy különböző az anyaguk de az arányai és felhasználása mintha hasonló lenne, ellentétben a direkt túrázós szélesebbekkel. Wk510 nem kapható nálunk, a Vajda igen.
Hát ez elég éles penge lehet. Es gyönyörű! 55 széles, kompozit és nincs is 5m-nel rövidebb hajójuk? Na és hol van ilyen még ha az árát nem is nézzük? Nálad eladó?
Azon gondolkodtam hogy mivel itthon elég gyér az ilyesmi kínálat használtan, vajon hoznak be magánszemélyek? Azért egy 5m-es hajó nem egy bicaj amit bedobunk hátra az osztákoknál. Mert gondolom az olasz parton lehet sokkal több használt kajak. Igaz a távolsággal eléggé drágul ma már...
Közben láttam Sitka és más csinos kajakokat is, de hát itthon csak 3-4 márkát forgalmaznak.
Szerintem minden csak megszokás kérdése. Amikor először ültem egy kajakban (atomstabil 64 cm széles, kettes Atlantisban) végig rettegtem hogy azonnal beborulok. Be akartak ültetni egy szintén atomstabil 59 cm-es Leaser-be, nem mertem beleülni. Most egy 56 széles Hunterem van. Szélben, hullámokban mindenhol teljesen biztonságban érzem magam. Maga a szélesség méret nem sokat mond. A fenékprofil sokkal többet számít. Ha egy teljesen átlagos egyensúlyérzékkel rendelkezel, fokozatosan simán tudsz majd fényképezni ebből a hajóból.
A versenykajakok szerintem 520 körül vannak, és azok gyorsak. Tengerre ellenben teljesen alkalmatlanok. Ja, és mivel nincs rajt az a rakat szerelvény, meg nincs úgy erősítve, hogy kirongyolhass vele a köves partra, még könnyű is. A fenékformájuk a sebességre van hangolva, és tartok tőle, hogy én a stégtől max. 1 méterre tudnék eltávolodni velük. Szárazon.
A döbbenettől először nem is akartam ehhez hozzászólni de mégis itt a kérdésem. Ez véletlenül nem egy edzős, durván sport orientált kajak? Igaz 55cm (és inkább kevesebb), de emlékeim szerint ilyenekben felhúzott trédű, igen deltás srácok szoktak igen gyorsan elhúzni mellettem. Ez ugye már nem az a hétvégi, fárasztó, de azért fotozós, strandolós hajó!? Elfáradok én szivesen, de ebben CSAK elfáradni lehet, nem? Ilyenből szerintem még soha senki nem fotózott, vagy bámulászta a partot csorogva. Deck táskát sem láttam még ilyenen. Ipolyra sem mennek ezzel, vagy igen? Tévedek, hogy ez időméréses sziget körre való? (Amúgy vonzó a 17kg, azzal tényleg átsétálok egy erdőn is.)
Valamit félreértünk szerintem. Arról volt szó hogy sebesség és táv kellene. Ahhoz keskenyebb és merevebb hajó kell. Ahhoz hosszabb lesz. Sebesség = hossz. Hossz = tengeri hajó. Nem túrahajó, hanem hosszú hajó. Korzózás ide vagy oda.
Igen, ha lenne gyors 3m-es hajó, nekem az kellene. De nincs. Tudtommal nincs.
Szóval továbbra is bőven 4m felett gondolkodom, mert el akarok jutni valahova, és vissza is egy nap alatt. És a dunán felfelé nagyon nem mindegy mekkora az ellenállás. Szakik szerint legalább egy Tiwok kell nekem vagy még keskenyebb.
Arra, hogy a Dunán korzózz vele, szerintem eleve felesleges tengeri kajak. Drága, lassú és nehéz. Ha ennyire távol ál tőled a többnapos túra lehet, hogy célszerűbb lenne valami könnyebb hajó.
Az egynapos evezés is túra. Mindegy, hogyan nevezed. Ha már viszel magaddal egy kis útravalót meg egy váltás ruhát, az már túra. De ezen felesleges filozofálni. Kajakozz, élvezd, aztán rájössz, merre fejlődsz.
A deckre kötözött csomagoktól nem kell félni. Bár én könnyen beszélek, mert nagy csomagtereim vannak. Amikor nekem már kívűlre kell kötözni a zsákot, akkor a hajó már olyan nehéz, hogy azt már nem befolyásolja egy kis oldalszél.
Különben pedig meglepődnél, ha tudnád, milyen sokan eveznek "expedíció" módban. Csak őket nem látod a Római-partról, mert messzebb mennek.
Ha mindenképp a belső tárolókat akarod használni, akkor ne egy hátizsákba pakolj, hanem oszd szét kisebb pakkokba. Ha kiszállsz a parton rövid időre, az értékeidet magaddal viszed egy kis zsákban, a vizet, kaját, váltás ruhát nyugodtan a hajóban hagyhatod. Tőlem az elmúlt harminc évben semmit se loptak el a hajóból.
Ésszerű csomagolással egyébként komoly háztartást lehet berakni a hajóba. Bár az én esetem szélsőséges, mert az én hajóválasztásomnál az elsődleges szempont a nagy tehertér volt.
Ezzel a merev, műanyag deck boxszal már régóta szemezek, ahol nincs elöl napi tároló ideális lehet telefon, fényképetőgép és más kütyük tárolására a decken.Endru forgalmazza.
Eddig nem éreztem jó megoldásnak, hogy amikor van 1-200l tárolóm akkor még egy tatyót is kötözgessek és áztassak, de végső soron az hogy könnyen magaddal viheted az értékeidet hasznosabbá teszi. Én ugye kiszedegetem a hajóból és az ott tartott üres hátizsákba átpakolom a pár fontosabb dolgot amikor mondjuk kiszállok kajálni Zebegénynél. Így csak leveszed a táskát. Igaz így nekem üresen marad a hajó bendője, mert nyáron 1 napra semmit nem viszek magammal (kamerán, vízen és egy törölközőn kívül). Magyarul a hátizsákom helyett lenne egy vízhatlan másik.
Ezek szerint a rekeszek a több napos túrázóknak vannak, akik elhagyják az autót napokra, azaz nekem nem nagyon kell néznem az űrtatalmat.
Lehet hogy a definicióm is rossz volt, ez inkább "fitness" kajakozás és nem túrázás. Ki tudja? A gyalog túra is túra attól még hogy 1 napos.
Kívánom neked, hogy pár év múlva tényleg jót derülj, ha eszedbe jut ez a mondatod. Én pont az óriási csomagtér miatt szertettem bele ezekbe a kajakokba, és jópár remek helyre vittek el minket. Régen felrakosgattam a gps-trackeket, pár éve felhagytam ezzel, de itt van egy jó példa. Itthon persze, hogy nem nagyon látni többnapos túrázókat. Elvétve akad egy-egy ha sokat túrázol, és az ehhez hasonló fórumok gyűjtőhelyei az ilyen népségnek, de tény, hogy összességében a magyarok nem igazán szeretik a természetjárást. Erről a kérdésről elég összetett véleményem van, a lényeg, hogy nem kötelező követni a rossz példát. Nézd inkább merre jártunk amíg nem babáztunk kajakozás helyett: itt, 21. perctől Fehér tenger
Decktáska kérdése: Én egy Prijon tatyót használok mióta evezek, levenni nem kellett még soha a szél miatt, és belefér egy Canon 7D teleobjektívvel, tokkal, úgy, hogy elő is lehet venni a vízen, mégis védve van.
Ugyanez a cica ott van a kettővel lejjebbi hsz-emben lévő, a Dunán készült fotón is. Előbbi 2021-ben, utóbbi tavaly készült. Szóval igen, kötelező tartozék. :)
Minden nyaraláskor (is) velem van, a kajakon, a vitorláson, az autóban...
Nekem is Decathlonos van semmi gond vele . de egy én is kereket cseréltem . Nem akartam a deckken vinni , úgy terveztem , hogy beteszem az elsőrekeszbe . Háttt. az első rekesz átmérője 24,5 cm a kerék 25 cm ... hát nem fért be ls nem lehet annyit legyalulni belőle mert törik .. úgyhogy most van rajta 20 cm -es kukakerék 2000 ft/db ért...... ( a tengely átmérőjére figyelni kell rendelésnél a kukakeréknél ! )
Simán lehagynak : Igen kipróbáltuk , cserélgettük a hajókat . Számított hogy 61 cm és 4,70 hosszú vagy 57 cm és 510 . De nyilván nem hatalmas a különbség . Majd itt a profik is leírják , de az elején veszel egy stabilabb lassabb kajakot , aztán ha rájössz az ízére és messzebb mész majd cseréled gyorsabbra , nagyobbra jobban pakolhatóra .
A Kornatik és Lastovo ugyan valóban természeti/nemzeti parkok, de azt nem mondanám, hogy hű de szigorúan védik őket. Parkőrségi hajót én még soha nem láttam egyiken sem, vagy legalábbis nem tűnt fel, holott elvben mozognak, a policija pedig ugyan rendszeresen járőröz, de mondjuk a Kornatikat illetően (2020-as infóm szerint) összesen 2-3 hajójuk van arra a nagy területre. A sátraimmal a sziklákon amúgysem vagyok feltűnő, párszáz méteren túlról szabad szemmel nem is látni.
A pár év alatt idáig összesen háromszor volt, hogy odajöttek a hajóval az adott kis sziget parti szikláihoz, ahol épp táboroztam, és megkértek, hogy legkésőbb másnaptól már ne lakjak ott. Emlékszem, első alkalommal még szót fogadtam, a másodiknál másnap amúgy is mentem volna, legutóbb pedig maradtam még egy hetet, hisz előtte egy-két nappal érkeztem, és azalatt a hét alatt aztán színüket sem láttam...
A kajakosok eleve nem is érdeklik őket, nem azokra vannak ráállva. Ha nincs motorod, egyszerűen a radar alatt maradsz, temészetvédelmi terület ide vagy oda.
Tengeren nem úgy kajakozom, mint folyókon, hogy x idő alatt elmegyek a-tól b-ig, hanem az x idő alatt bejárok egy adott területet. Mondjuk körbe Hvart, Korculát, Lastovót durván egy-egy hét alatt (autóval/komppal menve az egyikről a másikra), a Kornati-szigeteket keresztül-kasul két hét alatt, vagy volt hogy másfél hónapon át a Kornatikon voltam (Murternél/Biográdnál kempingben hagyva az autót, és onnan a szigetekre evezve), vagy mondjuk Paxost és Antipaxost (Jón-tenger) egyben, szintén két hét alatt szépen megkerülöm (ott speciel a kis vitorlásommal voltam tavaly, azt addig egy paxosi kikötőben hagytam)...
És ilyenkor gyakori, hogy adott parton vagy pici szigeten több napig is ottvagyok, vagy mondjuk a másfél hónapos Kornati-túra alatt másfél héten át táborozom ugyanazon a kis sziklaszigeten (és onnan az üres kajakkal félnapos csillagtúrákra megyek)...
Egyébként tengeren, kajakos szempontból normál hullámzás esetén és teljesen felmálházva (azaz ideértve mondjuk 50 l ivóvizet és egy dugig kajával tömött 40 literes zsákot is) az utazósebességem nem több 5 km/h-nál. Aztán ahogy fogy a víz és kaja, nyilván úgy lesz ez az érték 6 és 7, de annál aztán már nem több.
Ilyenkor persze gondolatban nekindul az ember, hogy azt a mindenit, de maradjunk a valóságnál. Keresem tovább a hajót az én földhözragadtabb életemhez.
Tudsz mondani pár tengeri tól-ig-ot, amerre jártál így 2 hét alatt? Csak hogy mik a reális távok.
Valóban, én pl. rendszeresen túrázom hazai folyókon és nem hazai tengereken akár több heteket is egyszerre, a cicán túlmenően többek közt kempingasztallal és -székekkel felmálházva, tehát ilyenkor folyamatosan vízen vagy vízközelben vagyok, és mondjuk egy nyárközepi, kéthetes Garam-Duna-túra alatt is max ha egyszer látok hozzám hasonlóan felpakolt kajakost/kajakos párost.
Jól van na! Úgy értettem, hogy ha én evezek vagy bicajozok a dunaparton, elvéteve, de inkább soha nem látok túrázókat, csak 1 napos evezősöket a dunakanyarban. Néha-néha látszik, hogy Esztergomtól jönnek lefelé 2 napot, de felpakolva soha senki. Nyilván nem reprezentatív az én 3-4 hétvégi felmérésem, de akkor ez az arány. Elnézést kérek a komoly hajósoktól! Talán még egyszer én is derülük a saját mondásomon. :-)
Erre a problémára a decktáska megoldás lehet. Az alacsony deckű kajakokban nem igazán fér jól az a kis lábközötti tároló, és sokszor, ha van is, nem sok minden fér bele. A Prijon félében ugyan el lehet tárolni egy kisebb DSLR gépet is, de sokszor csak egy műzli, napszemüveg fér oda.
Vizhatlannak vizhatlan de hova teszed? Matatsz a lábad között? Én arra gondoltam hogy evezés közben a fotózásra, mondjuk amikor éppen elsiklasz egy gém alatt, vagy éppen jön a Bécsi szárnyashajó, vagy éppen olyan a nap állásaa visegrádi várnál, akkor van kb 10 másodperced hogy elővedd amit elő kell :-) És ez csak a kis előrehajolós tárolóval lehetséges. De értem én, vagy kajakozok, vagy fotózgatok... csak hát sok szép dolog van amit jó ilyenkor télen nézegetni.
Egyébként miért nincs mindegyiken az a kis közeli rekesz? Igen ritka lehet a nagy tárolók kihasználtásága. Hányan mennek sátrazni? Egy kis kaja, 1 üveg víz, sör simán befér egy rekeszbe. Azt gondolnám messze a legfontosabb a kéznél levő kis rekesz. Telefon, zsebkendő, csoki, kiszállás nélkül.
"simán lehagynak" Tényleg ilyen különbség van közöttük?
Bringával is lehagynak a Pilisben, néha nem is kicsit, de nyilván a comb, ami heti 100-at teker, az hagy le, nem a karbon váza.
A kajakoknál látványosan gyorsabban siklik valami egy pár centi szélesség miatt?
Említettetek már típusokat, amit nagyon köszönök, és nézem is bőszen őket. Rainbow (olasz?) ajánlott?
A fotózás miatt meg egyébként is olyan lenne jó, ahol rögtön elől is van kis tároló. Elég ritka. A derék mögöttit ismerem, az kb halál onnan pakolni, már ha nem törik ki a derekam. Sokszor szinte vissza zárni sem tudom magam mögött.
Hajó felemelés : én háttal álltam az autónak , kicsit nekidőltem és átemeltem magam felett mintha súlyemelés lenne ( 25-26 Kg a kajak ) . Aztán volt egy balesetem , nem bírja a térdem ezért váltottam a thule hullavator -ra . Nem volt olcsó de nem bántam meg. Partra levinni meg kell akár egy kis decathlonos kocsit venni , ha lehet férjen be a kereke meg a váz a hajóba ha szétszeded . Nekem egy perception expression 15 -van . 4,70 hosszú és stabil . cserébe isakkal vagy seayakkal simán lehagynak . De ha fotózni meg nézelődni akarsz akkor bőven elég.
Kajakot ezért ne centire vegyél. Még az az állításom se igazán megalapozott, hogy 5m-nél hosszabb kell neked. Ha kimondattan alacsony, és könnyű vagy, kevés cuccal tervezel túrázni, egy 480-as kajak is megfelelő lehet. Ha 2m-es 120 kilós izomkolosszus vagy, aki többhetes nomád túrákra készül, akkor meg 5,5-től felfelé kellene keresgélned. Persze a kajak szélességének növelése is növeli a kapacitását, de ott egy színt után az élmény kárára. Az én totálisan szubjektív véleményem, ezt 60cm-es kajak szélességben határozza meg. Azt viszont, hogy mennyire jó neked egy kajak, centizéssel maximum közelíteni lehet, meghatározni nem. Én szeretem az 59cm széles Kodiakomat és az 52 széles Nordkappomat is. Amikor beleülök, a Nordkapp tűnik stabilabbnak, aztán mégis a Kodiak borul nehezebben. A túl alacsony kajakban nem fér el a lábfejem kényelmesen, a túl magasba meg beveri a kezét, aki nem elég magas hozzá... Rengeteg egyedi preferencia van, amit nem lehet így távolról betippelni. Ha muszáj lenne mondanom egy konkrét típust, vegyél egy Point 65 Seacruisert. Azzal nagyon nem lősz mellé, és használtan fel-fel tűnik.
Ha a kajak tömege probléma, 10-20 centin nem sokat nyersz. Akkor inkább kompozit kajak kell. Vagy karbon, ha az üvegszál is nehéz. Én nem vagyok különösebben erős, mégis fel tudok rakni egy 34 kilós Atlantist a kocsira egyedül. Sok trükk van, ami segíthet.
Gondold át, mire van szükséged és pénzed, és próbálj ki pár kajakot, de vedd figyelembe, hogy ami ma billegős, az lehet, hogy egy év múlva már tetszeni fog. Erről tudnék mesélni...
Köszönöm az alapos választ! Van esetleg javaslatod is a hajó típusára? Súroljuk alulról az 5m-t mert jó lenne ha fel is tudnám emelni. A kocsira feltenni, levenni, partig le és felcipelni nem is lehet olyan egyszerű. Eddig mindig ketten, a kölcsönzőssel együtt pakolásztam csak.
Megnéztem az autót és arra jutottam hogy majdnem mindegy már milyen hosszú a kajak, mert "egészségesen" max 3.80 nézhet ki a tetőn, a felett már horrisztikusan nézhet ki. Kocsi össze-vissza 470-480, szóval durván nézhet ki a végeredmény. A kajak alatt egy alagútban lehet majd látni a fényt.
Az első kérdésedre a választ te magad adtad: "evésssel jön meg az étvágy, tehát a sebesség és táv egyre fontosabb lesz" ez alapján, ha hosszú távon is gondolkodsz, mindenképpen 5m-nél hosszabb. Fotózás, stabilitás ide vagy oda, 60 cm nél szélesebb se legyen. A dolog testmagasság függő, de 55-60cm szélességig már elég stabil kajakok vannak. Ami e fölött van, 1-2 év múlva megbánod.
A szállítás kérdésére, igen 40-40 centi elől hátul megengedett, hátul jelző zászlócska, rongy, akármi legyen. Aki más szabályt ír az nem ismeri a kereszt. Még annyi vonatkozik rá, hogy a kilátást nem zavarhatja, és ezt van aki szeretné úgy értelmezni, (tartok tőle, hogy anyagi érdekből,) hogy a kilátás a csillagokra is vonatkozik... Nos nem. Ha a szélvédő vonala alá nem lóg a kajak, akkor ez a szabály nem érvényes itt. jellemzően inkább csak hátra fog túllógni a kajakod, tehát a 40 cm-et meg fogod szegni, de ne törődj vele. Luppón is boldogan vittek 5m+-os kajakot, minden gond nélkül. A rendőr nem köt beléd, ha rendesen rögzíted a rakományt. És ez utóbbi sokkal, de sokkal fontosabb, mint a centizés. Két rendes kajaktatóba (Thulle) minőségi hevederrel lekötve (nem racsnis, nem tecsós), lehetőség szerint egyenlően terhelve a két tetőrudat (itt jön be az, hogy elől nem 40 cm lesz a túllógás).
Túl a 100 ezer km kajakszállításon még se hatósággal, se a fizikával nem volt összetűzések, szóval ha az észszerűség alapvető elveit betartod, nem lesz gondod neked se egy hosszabb kajakkal. Legalábbis, ha tárolni van hol, vedd bátran a "rendes" tengerit.
"3) Zárt kocsiszekrényű jármű tetején rakományt elhelyezni csak abban az esetben szabad, ha a járműre tetőcsomagtartó van felszerelve. Személygépkocsi tetőcsomagtartóján rakomány abban az esetben is szállítható, ha a járművön előre és hátra legfeljebb 40-40 cm-re túlnyúlik."
Szeretnék tanácsot kérni gyakorló kajasoktól! Látom vannak akik járnak tengerre és abban a szép canyonban is jártak már Paklenica mellett. Évente egyszer én is használnám a kajakot az Adrián, de csak part közelben, sziget kerülgetésre, mondjuk fél napos túrákra. Egyébként a dunakanyarban élek és nyaranta 3-4 alkalommal megyek fél-egynapos evezgetésre. Szándékosan írom így mert nem edzek vagy ilyesmi, de azért szeretnék egyre messzebb eljutni. És persze az alkalmak számát is növelném illetve variálnám a beszálló helyeket. Plusz Tisza.
A lényeg hogy a tenger vagy akár dunán rosszabb idő miatt érdemes 5m felé választani vagy 4.20-4.30-as hajók mint a Aquarius Trek bőven elég?
Átalában evésssel jön meg az étvágy, tehát a sebesség és táv egyre fontosabb lesz. Mindenképpen fotózok, kikötök kajálni, szóval az edzés orientált, igazán keskeny hajókat felejteném, de jó lenne azért haladni is!
Más. Egyáltalán lehet 5m-es hajót egy autó tetején szállítani? Hosszabb mint a kombim.
Szeretnék segítséget kérni attól a kedves Rainbow Laser 5.5 tulajdonostól, aki megengedné, hogy kipróbáljam a hajóját (tesztevezés). Nekem egy Rainbow Laser 5.15 van de a kereskedő csak rendelésre hozza az 5.5 verziót mert elmondása szerint a fülke nagyon alacsony és a combtámasz elég szűk.
Endru információja alapján jó pár 5.5 tulajdonos van Magyarországon.
Ha nem evezel hidegben, vagy köves, sziklás helyen, akkor egy Crocs jellegű klumpa tökéletesen elegendő. Tengeren előfordul, hogy szándékod ellenére hagyod el a hajót, és olyankor jól jön, ha védi valami a lábad, mert lehet, hogy gyalog, a kajakot húzva érsz partot. Ez az Adrián önmagában kész életveszély, hideg tengeren meg idővel elfagy a lábad és nem tudsz ráállni.
A gombásodással sós vízben soha nem volt problémám, pedig volt, hogy 3 hétig ugyanabba a vizes cipőbe léptem minden reggel. Lehet, hogy egy kis ecetes kiáztatás segítene rajtad, mert felteszem, hogy a neoprén tisztítását valami lúgos cuccal (mosószerrel) végzed. A lúgot pedig imádják a gombák.
Volt többféle cipőnk, hidegbe-melegbe. Hidegbe, rossz terepre ez a sima Decathlonos búvárcsizma vált be leginkább. Meleg, erős, kényelmes. Melegbe ez is bőven elegendő. A kettő véglet közt sokféle neoprén cipő előfordul a Decathlonban, és a legtöbb tökéletes kajakoscipőnek is. És volt, hogy neoprén zoknira húztam Teva szandált. Szerintem a Nordkinn kerülésünkön toltam így, és mivel két pár neo zoknim volt, tudtam cserélgetni szárazra.
Már hosszú idő óra mezítláb evezek, nekem ez vált be a legjobban. Emellett olcsó és hamar szárad. Be és kiszálláshoz egy kínai gumiklumpát használok, amit a hátsó deck gumi alá dugok, vagy csak bedobok a beülőbe.
A tahe marine wind duo a legkisebb rekesszel rendelkező kettes, amivel vízen találkoztam, ha valamiért akkor a pakolhatóság miatt cserélném másra. Legfeljebb közepesen gyors. Mi 6 éve nyúzzuk, nagyion megkedveltük. :-) Ár-érték arány korrekt, ha elérhető még.
Jövő tavaszig szeretnék beszerezni valami gyors, de jól pakolható kettes túrakajakot. Mivel használtban leginkább múzeumi darabokat találni, úgy tűnik, hogy újat kell keresnem. Kinéztem kettőt, a Zegul Torpedo-t és a Tahe Marine Wind Duo-t, de egyiket sem forgalmazzák Mo-on amennyire látom.
Valakinek ötlete, javaslata, hogy hol beszerezhetőek ezek? Más hasonló hajókra is szívesen várok javaslatokat és beszerzési forrás tippeket.
Mivel nem nagyon pörög a topic, talán elnézik nekünk ezt a kis diskurálást a többiek. Hiszen nem is tudjuk, hogy milyen kajakod van. Lehet, hogy egy jó tengeri.
Ha a belváros alatt Vácot érted, akkor egyszerű dolgod van. A bal parton feltornászod magad a Kompkötő-szigetig és onnan szabad az út Visegrádig.
Lefelé jobbról-balról kapsz sarkantyút. A legdurvábbszebb a surányi. Pár éve ott hintáztatott meg egy szálloda az átcsapó sodrásban és a köves partról visszaverődő hullámokban. Felejthetetlen élmény volt:-).
Akkor én is elnézést kérek a tengeri kajakosoktól a félig OFF ért...
A sarkantyúk a váci oldalon vannak?
Még nem sok időm volt körülnézni.. Csak a belvárosi szakaszon voltam lent a parton. Egyelőre annyit láttam, hogy legalábbis a belvárosi szakasznál kőszórás van, és jó gyorsan mélyül. Meg láttam szép rablásokat, Meg paducokat a kövek közt bandázni.
Bár ez tengeri kajakos topic, én is írtam, más is írt ide dunai dolgokról. De tudjuk, nem szívesen olvasta mindenki.
Ezért félOFF:
A váci ágon nagy a hajóforgalom. A sarkantyúk miatt többször át kell kelni a túloldalra. Igaz, vannak, akik simán áteveznek a kavargó vízen is. Ha ilyen ruganynál találkozol egy úszó szállodával, kaphatsz olyan hullámverést, amilyet a Tisza-tónál hírből sem ismernek.
Ha stabil hajód van, akkor egyébként nem veszélyes ez az ág sem, még egyszer sem borultam, pedig néhányszor eveztem rajta a portyával.
Szerintem a szentendrei ág szebb is, nyugodtabb is.
A Váci Duna szakasz veszélyes? Oda költözöm. Eddig a Tisza tavon kajakoztam, mert nem messze laktam. A Duna teljesen másmilyen, de (szerintem) szintén nagyon szép. Viszont van sodrása, és nagy hajók is járják. Kicsit tartok tőle. Mire érdemes figyelni?
Régen voltak olyan problémák, hogy nem igazán voltak egyenesek az öntvények (legalábbis többen fogták erre az egyenesfutási gondjaikat, (de volt objektíve ferde példány is,) voltak beázási gondok, amik feltehetőleg a szkegházból indultak ki. Rémlik szkeg nélküli kajakra is ilyen panasz. Érdemes körbenézni, hogy a rétegek egyben vannak e a "széleken" - a belülőperemnél, rekeszeknél. Egyszer láttam egy csúnyán szétmálló 3 rétegűt, de nem emlékszem, milyen gyártmány volt...
A Bivok jó kajak, kicsit szélesebb, és rövidebb mint az Atlantis, de nem sokkal. Nem lesz egy gyors hajó, de jobb mint a Prijon kettesek. Minőségre vegyes képet mutatnak a Dag-ok, néhány elég silány példány kering közkézen, másokkal meg semmi gond (a régebbiek talán jobbak) A skeg elég sok helyet elvesz a két személyre amúgy is szűkös raktérből. Lehet olyan helyzet, hogy jól jön, de amíg le nem töröd a kormányt, nem fogod használni. (Kivéve, ha nem tudod hogyan kellene használni.) Ha pakolni is akarsz a kajakba, akkor szerintem inkább nem kell. Ha tervezel szélben, tengeren, hullámokon csapatni, akkor meg inkább az kell, mint a kormány.
Kajakot szeretnék venni. Kinéztem 1 dag biwok típust. Kormanylapáttal van mindegyik felszerelve, de valamelyikhez skeg is van, csak annak a színe nem tetszik ill. Nem annyira rikitó a vizen a hajóforgalim meg 1re nagyobb.
A kérdésem, hogy a biwok jó-e és hogy a skeg mennyire kell.
Keresek Seabird Expedition Afjord Pro kajakot megvételre, ha lehet akkor a balaton vonzáskörzetében. Veszprém, Fehérvár még belefér. Ez a kormányos verzió.
Nézegetem a maps -ot . Talán ez a eközelebbi pont ahova le lehet menni kocsival : 44.189875433989265, 15.599724233105007 . 30 Km oda vissza , még belefér . Meglátjuk ..
Bármelyik településen ott lehet hagyni a kocsit egy napra víz közelében ingyen.
Az obrovaci "beach"/benzinkút/bolt sem fizetős parkoló, kényelmes beszállóhely.
Az átemelés az első vízesésen nem lehetetlen, csak majdnem.
A víz többnyire stabil az erőmű miatt, csak egy rendkívül nagy esőzés után gyorsul fel.
A szél viszont igen durva tud lenni, már a közepes is tud meglepetéseket okozni a kanyonban.
A kanyon torkolati, alsó szakasza a látványos, feljebb már inkább folyó-szerű, de azért az sem csúnya!
Ha van rá egy egész nap, és bírjátok erővel, akkor érdemes Maslenicából, vagy a Karin-csatorna valamelyik strandjáról (esetleg Novigrádból) indulni. Onnan oda-vissza a vízesés kb. 32-36 km.
Ha jól emlékszem pár éve olvastam itt egy túráról a Zrmanja kanyonban , de nem találom a hozzászólások között . Nem leszek messze tőle idén , esetleg megézném , tudnátok egy jó kinduló pontot mondani ahol nyugodtan ott lehet hagyni az autót egy napra ?
Bár azt is néztem autóval el lehet menni Obrovac -ig és onnan az első malomig , de az csak pár kilométer .
Június elején(2-7) leutazunk Osorba, Losinj szigetére. Lazulós csillagtúrázás lesz, reményeim szerint delfinekkel is találkozunk. Várok szeretettel minden kezdő, és profi kajakost. Szállás kempingben lesz. facen programszervezőn fent van, akinek nincs jogosultsága belépni, az keressen engem:)
Tengeren vagy parttól távoli nyílt vízen még soha nem borultam. Két éve viszont elrontottam gy indulást, az erőso sodrás ráfitt egy kikötőhídra, és befordított a víz alá. Ott aztán hiába eszkimoztam volna Ez is azt mutatja, hogy ha igazi baj van, akkor legjobb kitolni magad a hajóból, vigyázni az evezőre és a kajak közelében maradni. Aztán a víznél lejjebb már ugysem kerülsz, szépen összeszeded magad, és kitalálod, hogy partra úszol vagy visszamászol a kajakba. Nekem közel volt a part, kiúsztam, víztelenítettem.
Aztán vártam a társamra. Mert az evező, nos az elúszott.
Tengeren, főleg kezdőként nem túl okos dolog egyedül barangolni. Talán ez a legfontosabb szabály. Emiatt bölcsebb dolog először a társmentéseket begyakorolni. (És közben nem venni komolyan a "T-rescue" és társai hasznosságát, éles helyzetben.) Venni pumpát, float-ot! Lehet gyakorolni a low-braceeket, leginkább azért, hogy ráérezz, hogy forgatod az evezőt evezésből támasztásba, egyik oldali támaszból másik oldaliba. Aztán ráérezz a súlypont mozgatására.
Ezután egyre jobban rá lehet térni a high-brace-ekre. Ezt már érdemes vízben álló segítővel gyakorolni. Utána már igazából megy is az eszkimó, csak össze kell rakni fejben. Ha azonnal eszkimó oktatásra mész, akkor jönnek az olyan korcs megoldások, minta pawlata, ami látszólag gyors siker, élesben viszont erősen korlátozott a hasznossága. (Ugye egy eszkimófordulót, igen jó eséllyel ellenoldali támasszal zársz...)
Köszönöm a válaszokat, ez már jó kezdésnek. Valahol nekem az van így a fejben, hogy ha borul az ember, akkor egy tavon, folyón nincs nagy gond, hisz visszafordítjuk a kajakot és ha visszamászni nem is sikerül, de belekapaszkodva ki lehet úszni a szélére és nincs gond. De ha ugyan ez megtörténik egy nagy vízen, akkor ott már más a kérdés. Egyébként valóban nagyon kezdő vagyok, csak pár néhány órás túrát és egy nagyobb Balaton kerülést(5nap) csináltam meg eddig. Borulás csak akarattal próbaképp volt. Így nem tudom milyen szituban esik meg. Itt nem vadvízre gondolok, az nekem messze van tudásban. Ezért is tűnik az eszkimó fordulás a "legjobb" megoldásnak nekem. S ezért kérdeztem rá. Egyébként tényleg azt gondoltam, hogy ez egy relatíve alap ismeret, amit megtanulnak a kajakosok, pont azért, mert a legkézenfekvőbb megoldás.
ennél sokkal fontosabb, hogy borulás esetén ki tudj mászni a hajóból, vissza tudd azt fordítani és nagyrészt vízteleníteni, illetve vissza tudj mászni bele.
Nagyon kezdőként sok mindent kell tanulnod, amivel megelőződ, hogy eszkimózni kelljen. Megfelelő lapáttechnika, támaszok, súlypont áthelyezések a támasztások közben. Utóbbiak az eszkimóforduló sikerének kulcsai is. Eleinte az is probléma az embernek, hogy tudja, épp hogy áll a lapát a kezében ha hirtelen kell evezésből kitámasztani. A kezdő borulások 90%-át ez adja, legalábbis amikor már túl van az ember a "beülök, aztán borulok is" szinten. Szóval szerintem az első évben eszkimót tanulni korai.
És nem, nem alap. a kajakosok java nem tud eszkimózni. A társmentés, és float használat sokkal előbbre való. A végső biztonságot persze az eszkimó adja meg, de a korábbiak ismeretének hiánya sokkal nagyobb gond, mint az eszkimóforduló nem tudása.
Hogy a kérdésre is próbáljak válaszolni, szerintem nem sokan oktatnak ilyesmit, esetleg vadvizes társaságoknál érdemes érdeklődni. Emellett én személy szerint leírásokból és Youtube-ról tanultam szinte mindent, aztán páran együtt begyakoroltuk.
Nagyon kezdokent a kajakban, szeretném megtanulni az eszkimó fordulást borulás esetére. Gondolom, ez alap. Szekszárd, Pécs környékén hol tudnám ezt megtanulni?
Igazából hasonlóan rossz kétszemélyes kajakot nem tudna senki ajánlani. Ha nem arra kell, hogy a két ülés közé beraksz még 1-2 gyereket, akkor csak önsorsrontás egy 83 cm széles teknő. Ez már az a kategória, ami hiába kajak, nem lehet normálisan evezni a saját szélessége miatt.
Prijon Seayak Classic-ot cserélnék Dag Biwok-ra, értékegyeztetéssel. A Seayak szép állapotú, gyári Prijon kormánnyal szerelt, jól egyben lévő hajó. Az adatai, csak hogy ne kelljen keresgélni:
szélesség:58 cm;
hosszúság:490 cm;
saját súly:27 kg;
terhelhetőség:120 kg;
beülő hossza:80 cm.
Önmagában egyelőre nem eladó. A csere oka, hogy a családban van olyan személy (a legkisebb és jó Apám), akik még/már önállóan nem teljesen vízbiztosak a Dunán. Érdeklődést az egrefoldre kukac gmail.com címre várok.
Minden öntési hiba, stb. nélküli a cimborámé. Az anyaga sem tűnik gagyinak, nem fakult ki egy év alatt, hiszen fehér...:) Ülése kényelmes, jól testhez állítható.
Nyilván ez egyrétegű (a Tiwok három), talán ebből is (!) adódhat a súly- és árkülönbség. Egyébként szerintem nem rossz hajó, vállalható ár/érték arányban, de tuti ítéletet nem mondanék. Egyrészt csak egyszer mentem vele, másrészt alig használja a tulajdonosa, kevés a tapasztalat.
Van több egyrétegű hajónk is (Perception, Rainbow, Prijon), meg több RTM, őket nem cserélném erre, de ugye ennyiért nem is tudod megvenni azokat...
Igen, magyarként nyilván bizalmatlan az ember a túl olcsó dolgokkal szemben, de Ausztriában, vagy Norvégiában a fogyasztóvédelem kicsit máshol tart. Ezért gondolkodtam el rajta egyáltalán. Belenéztem pár külföldi oldalon a véleményekbe, nem találtam semmi szörnyűt, viszont ezek a vélemények a vásárlás utáni első eufóriában íródtak; emiatt próbálkoztam itt, mert itt volt biztos forrás, hogy valaki legalább egy éve használja.
De józan megfontolás alapján persze a Tiwok (vagy valami más hasonló, de garanciás) biztosabb megoldás.
Azért vam belőle sok eladó mert az osztrák boltokba le akciózzák kb 150ezres áron vehetőek meg ezért sokan haszonszerzésből veszik és adják tovább. Ez mondjuk nem probléma. Legalább lehet kapni bár garancia nem igen jár hozzájuk. Szerintem a fő gond velük hogy jó 4-5 kilóval nehezebbek mint hasonló méretű társaik. Gondolom az öntési minőség nem túl példaértékű. Az anyag összetétele kérdéses. Nekem volt Riot kajakom (testvérmárka) pár év alatt rommá fakult pedig elvileg nem érte közvetlen napsugárzás. Meg kell nézni élőben. Ki kell próbálni nem e húz valamerre. Megnézni alaposan mindent rajta. Én amúgy kihagynám. Inkább vennék Dag Tiwokot.
Ez a kajak újra megy a jófogáson és érdekelne, hogy a hosszabb használat után a barátodnak mik a tapasztalatai? Kellett-e javítani, eresztenek-e a fedelek, vágja-e a hátát, stb. Főleg a kínaisága miatt vannak kételyeim, de ha nincs vele gond, akkor megfontolnám ennyiért.
Kape Hunter 510 extra (üvegszál-karbon szendvics) erősített kivitel. Jó állapotú, törés, repedés, javítás nincs, az alján vannak karcok, de ez elkerülhetetlen, hacsak nem egy csempézett medencében használod. Matricák eltávolíthatók, de szerintem jól áll neki. Adriát, Balatont, Dunát-Tiszát, Pyrus-kupát biztosan látta, a legnagyobb hullámokban is stabil volt, mint a forint... de aki ismeri tudja. Kipróbálás megoldható, szállítás is esetleg. 230 ezer Ft.
Kajner karbon szétszedhető széles túralapát, alig használt állapotban, lapáttok van hozzá. 40 ezer.
A kettő együtt alkudható, a lapát csak azután eladó, ha a Hunter elkelt.
- a design kísértetiesen hasonlít a Boreal Design Inukshuk 17 kajakjára
- kereskedelmi forgalomban egyedül az általad is belinkelt norvég sportszerkereskedő cég webshopjában VOLT kapható. Jelenleg ott sincs: Seekajak & Wanderkajak | XXL (xxlsports.at)
Ez már csak ezért is nagyon érdekes, mert a Riot egy kanadai cég és fő piaca Észak-amerika, ott mégsem forgalmazza senki, egyedül ennek az XXL cégnek a norvég, finn és osztrák honlapján van, mint kifogyott termék.
Lehet ez egy kínai Inukshuk koppintás Riot matricával?
Vagy ez is csak egy csalás, valaki csak meghekkelte az XXL honlapokat, hogy legyen rá google keresési referencia, de nem is léteznek a kajakok?
Facebook csoportokba már egy jó hónapja rakosgatja fel több felhasználó néven. Csalás persze. Sajnos biztos van még aki ilyennek bedől, különben nem csinálnák.
Klasszikus csalás, felejtsd el, vagy ki kell fizetni előre az egészet, vagy csak utiköltséget kér, szintén előre és nem kapsz semmit. Szerinted mennyire reális 1.5M Ft-nyi kajakot és 0,5M Ft-nyi holmit 310e-ért eladni? :)
Remélem nem a kamu jófogás hirdetésben lévő kajakokat akarod elhozni. Amúgy szerintem sok a 4kajak kivéve ha van megfelelő tartód amivel oldalt tudod támasztani őket. Akkor is necces de sikerülhet.
Látom, ritka a hozzá szólás, de hátha. Seabird expedition HV kajakból 4 darabot fel tudok rakni egy VW Sharan tetőcsomagtartójára és biztonságosan el is szállítani őket?
Fóka szabadstrand. Táfas, lapos part. Sokan járnqk oda horgászni, egy-két parkoló autó mindig akad. Elég népszerű pihenőhely, ezért sok a sétáló. Nem kell autófeltöréstől tartani.
Tisza-parti kemping. Fizetős, de ha előtte szólsz nekem, akkor jöhetsz hozzánk a Vitorlás Kikötőbe úgy jóval olcsóbb lesz.
Szeged környékén keresek jó vízreszálló helyet kajakkal. Olyat ahol nyugodtan ott is hagyhatom az autót amíg evezek. Nem vagyok ismerős arra, de járok arra a közeljövőben, és szívesen eveznék egyet a Tiszán, ha már arra megyek. Ha tudtok ilyet, kérem írjátok meg ide, vagy az e-mail-emre!
A Prijon féle fedők is ilyenek. Ha kinyúlik a neo már könnyebb lesz felrakni. Vizesen tényleg könnyebben felmegy, de legjobb, ha csuromvizesen felrakod, és fennhagyod megszáradni. Úgy picit gyorsabban ráformálódik a helyére.
Kollégám vett egy SeaBird-öt. A csomagtartó fedele alá gumis neoprént kell rakni, de a huzat olyan feszes, hogy akárhogyan próbáltuk, még "négykezes" módszerrel se lehet rápattintani a nyílásra. Egyikre sem. Mindkettő nem lehet mérethibás. A gumi rá van varrva a neoprénre, állítási lehetőség nincs. Hogyan lehet ezen segíteni?
Egyébként tudtok valakiről, aki a Balaton észak-keleti részén (Fűzfő-Almádi-Füred) surfski-zik? Én Almádiból szoktam indulni. Jó lenne kooperálni mikor jó a szél:)
En kis spaniferrel szoktam rogziteni, eddig semmi gond nem volt vele.
Epp csak annyira huzom meg, hogy tenyleg nem mozogjon, 15 km-eket menni igy nem gaz. A felesegemtol viszont kaptam egy kajaktartot, majd kiprobaljuk nyaron. (kiberelt nyaralohazba, ahol csak mi vagyunk, kell valamifele koronavirus vedettsegi igazolvany...? Nekem nem jott meg, a felesegem pedig meg nem esett at rajta..)
Visszaterve a rogzitesre, a kajakkal beallva a garazsba, utana huzok rajta a mennyezet fele 10 centit, es le is van veve a kajak a tetorol. Meg se kell emelni.
Azért a Dockgrip-pel is oda kell figyelni, hogy jól legyen beállítva az adott kajakhoz.
Mi különböző PE hajókat szállítunk vele, a kereszttartón megjelöltem, melyikhez hol kell legyen a tappancs. Nyári melegben, nem pontosan illeszkedő hajótestet enyhén horpasztott meg már ez is. Persze kárt nem tett, kirúgta magát.
Összességében nagyon fogja a hajót: elfelejtettem lekötni, kb. 3 km-t mentem 50-60-nal, de meg sem mozdult..
Láttam olyan 3 rétegű hajót, amit 10 évig csak kereszttartóra fogattak hevederrel: mindkét lefogatási helyen masszívan megrogyott a gerinc, egyiknél a belső réteg már be is repedt. A racsnis heveder meg a gondatlanság kivégezte...
Ugyanakkor hoztam haza Németországból hajót csak kereszttartón, sima hevederrel + elöl-hátul lekötve, gond nélkül. Mint sokan mások is...:)
Ha nem mész messze, és nem sajnálod a kajakod, persze. Pár kilométerért, valami öreg lavórral, kár vesződni. A kocsi után kötöd spárgával, mint Bazsinéni a komondort, oszt uzsgyi!
Azért normális hajót, pláne üvegszálast nem dobunk keresztvasra. Hosszú úton se ildomos, mert ott meg a PE-nek túl sok ideje van összenyomódni, lelazulni, elrepülni, vagy bősz utánszorítgatással, deformálódni. 3 kajak szállítása esetén pedig úgyis csak élén fér a cucc. Az én véleményem, hogy egyszer kell beruházni egy jó tartóba, és sok felesleges munkától szabadulsz meg.
Nekem Thulle Hull-a-Port pro nagyon bevált. Minden kajak jól feküdt benne eddig. Már két új verziója kapható csak, amik rámennek T-sínre is. A régit is lehetett rögzíteni bármilyen sínen, de csak hagyományos bilincses rögzítéssel. Az, hogy a T sín hogy viseli, egy 30 kilós kajak ugrálását, másik kérdés, de legalább ellopni nehezebb a tartót.
A reverz ozmotikus víz szűrés elég régi találmány, és elterjedt. Jómagam pl. a kávét is így szűrt vízből készítem, mivel a laboromban van Milipore víztisztító készülék, és így megúszom a vízkőtelenítést. A masina karbantartási költségei ellenben elég húzóssak, szóval otthonra nem vennék.
Mint kajakos, régóta szemezek ilyenekkel. Sajnos a kicsi több mint 1000$ és 0,8l/óra a termelékenység elriaszt. Az általad linkelt ehhez képest ajándék. 2-3 l/órára teszi a kapacitását, ami azért lássuk be, még mindig nem nagy öröm, ha napi egy órát kell pumpálnod, a betevő vízért, de jobb mint szomjan halni. Mondjuk igazából ez a lehetőség még sem fenyegetett soha. 2-3 hetes túrákon vagy van elég patakvíz (északon főleg) vagy elegendő bolt (melegvízű tengerek környékén) hogy ne kelljen ennyit szenvedni a vízért. Volt, hogy 2 hétre kb. 60 liter vizünk volt 2 kajakban, amikor olyan helyre mentünk, és az is elfér, ha muszáj. Nehezen tudom fejben beilleszteni egy kajaktúra normál menetébe, hogy 4-5 órát pumpálunk valahol.
Ez a masina papíron jól hangzana. Kicsi, könnyű, elfogadható árú és termelékenységű. Kérdés, mi lesz igaz ebből, mennyire lesz tartós a masina (az ozmózis membrán elég érzékeny cucc, és nem olcsó), mennyire kell majd hevesen pumpálgatni a 2l/órához (azért itt fizikai erő kell a nyomásviszonyok kialakításához) és eleve, hogy van az, hogy egy sosem látott gyártó a semmiből lealáz mindenkit. Ha kiderül, hogy minden klappol vele, akkor megéri, hogy legyen egy vésztartalék megoldás, de fő vízforrásnak nem használnám.
A fordított ozmózis eljárást régóta alkalmazzák növényházakban hidrokultúrás termesztéshez jó minőségű öntözővíz előállítására. Ott a káros sókat elsősorban hidrogénkarbonátokat szűrik ki vele. A módszer olyan jól működik, hogy a kinyert tiszta vizhez visszakevernek a kútvízből. 100 font most kb 42-43000 Ft. Ha jól működik, volna helye a csomagomban egynek.
A 28 kilójával a PAKAYAK már nem olyan komfortos (plusz zsák+mellény+evező+spricó), de tényleg utaztatható. Van egy terepre szánt kereke is, azzal vszont jól gurul, szóval nem kell feltétlenül cipelni.
Az ORU sokkal barátságosabb (20 kilóba belefér a táska, mellény+evező+spricó) is.
Sajnos ezek az amerikai csodák (PAK, ORU, TRAK) iszonyú drágák...
Akkor érheti meg, ha repülővel is utazol, mondjuk olyan helyekre, ahol bérelni nem lehet. A Dunakanyarban jó buli a vonatos kajakozás, de emiatt valszeg senki nem vesz ilyet.
1895 dollár+ 25% vám és 27% ÁFA valamint a szállítás. Ne értsd félre, eszembe sem jutna venni, csak azt akartam mondani, hogy rohadtul drága. Nem tudom elképzelni azt a helyzetet, hogy azt mondjam: megérte az árát!
:) emlékeztem :) egyébként vonattal mentünk fel Zebegényig a két kajakkal, így a könnyített logisztika miatt nem szerveztünk rá senki mást. de kedden hasonló várható! :)
Kisebb gyerkőceimnek keresek használt PE kajakot, ha az alábbiak közül esetleg van valakinek eladó sorban lévő:
- Prijon Seayak Junior (pro) / Viper
- Perception Prodigy XS
- Seabird Expedition Odin
A pro és kontra érveket átolvasva, átgondolva, szerény saját tapasztalat birtokában jutottam ezekig. Eddig egy régebbi üvegszálassal taposták a vízet, de pl. az Ysak még bő (és nehéz) nekik.
Kettő ilyen nekem bőven elég a telóhoz, tablethez, hangszóróhoz, fejkamerához, lámpákhoz... Nem tárolja az energiát. Alapvetően a powerbankek töltésére használom, de felhőtlen időben gyakori, hogy közvetlen a telót, tabletet töltöm vele, mert úgy egyszerűbb. Maga a napelem 5V-os, és bármilyen powerbank jó hozzá, az is, amelyik kimenetéhez 9V van írva.
A fényképező tölthető USB-ről? Ha nem, gondolom van valami töltőegység hozzá. Annak hány V a kimenete? Tartok tőle, hogy 12V-os töltő kell, mellé pedig a fényképezőhöz is venned kell egy autós töltőt. Vagy veszel egy inverterrel szerelt powerbankot.
Napelemes akkutöltőt keresek telefon és fényképezőgép töltéshez többnapos túrákon. A fényképezőgép akkun az van, hogy 7,2 V. Az USB akkutöltőkön meg az, hogy 5V. Ez itt most hogy? Megvehetem az 5V-os töltőt?
Miért nem cserélnél Ysakra? Ültem benne tengeren, engem meggyőzött. Bár rövid út volt, csak kipróbálásra kértem el. Két éve ez volt a másik opció a Tahe Marine mellett. Végül győzött a vételár, és persze megismertem a TM hibáit is.
A Likerre jól emlékezhetsz. Amikor kipróbáltuk többen egyhangúan nem szerettük őket, és ha jól emlékszem a tulajdonosoknak annyira nem vált be, hogy vissza is vitték a túra után, és becserélték őket Yzsákra! ÉÉÉTREED YZSÁKRA!!! Még az is jobb volt... :) De ezt persze viccnek szántam. Én soha nem cserélnék semmit Yzsákra.
A spricók úgy jöttek nálunk képbe, hogy tengerre valót akartunk, amiben nem áll meg a víz, viszont nem fülledünk bele. Utána még kétféle neo+szövettel próbálkoztunk, de szintén tönkrementek idővel. Most full neo van, ami száraz is. Igazából a jó neoprén konkrétan nem engedi át a vizet, más kérdés, hogy mivel szinte mindig vizesen teszem fel (úgy könnyebb), nem tudok véleményt mondani arról, hogy felülről nem-e nedvesedik át.
A vízhatlan zsákokat szerintem mountexes 2+1 akcióban, vagy őszi nagyon leértékelésben vettük. Én se feltétlen ezeket választottam volna, ha akkor van választék. Mindenesetre ha 3 kajakból kerülnek elő zsákok, azért zavar tud támadni a fejekben, tekintve, hogy javarészt 10l-eseket használunk. Van vagy 6 fekete, 5 sárga, meg pár zöld Sealline csak kettőnknél. A sárgákon az alkoholosfilc beválik, de a feketék közt nehéz eligazodni. A Gumotex, anyagában átlátszó egyébként hibátlan, csak a csatjuk elég gyenge.
A mentőmellényel csak akkor van baj, ha használni kell. Amúgy a miénk is szép. Bár a zipzárak közül egy se jó már, és ki is fakultak. Ha csak a Balcsira kellene kajakdekornak, nem is lenne bajom.
A só egyébként eléggé kinyír mindent ami szövetből van. Szerintem sok cuccunk nem ment volna tönkre, ha nem használjuk hetekig sósvízben áztatva. Nálunk pl. egyik kajak sem teljesen vízálló, mivel egy 80~150 literes üreg, ha kihúzom a napra, utána belököm a hullámok közé 6 fokos vízbe, ahol konkrétan teljes terjedelmében elmerül a rekeszfedél, kormányzsinórok ki-bemenete, az valahol szuszogni fog idővel. Szóval a zsákok is sóban áznak, kiszáradnak, majd megint eláznak.
Ahogy mi használjuk a cuccainkat nem tekinthető átlagos hazai felhasználásnak, szóval, ha valamire azt mondom "szar" az, ahogy az angol mondja, "egy csipet sóval értendő". Emellett sok mindenből sikerült megtalálni a kellően tartós (Sealline, Prijon), vagy kellően olcsó (Decathlon) megoldást, hogy könnyű szívvel mondjam egy-egy márkáról, hogy nekem nem kell.
Hát nincs szerencséd. Ha jól emlékszem, veled vitatkoztam egyszer a Liker kajakok minőségéről is. (Ha mégsem, akkor bocs!) Ott is épp ellenkező volt a tapasztalatom. A Liker azóta is a legjobban zárható, teljesen szivárgásmentes hajóm. A Tahe Marine viszont beenged némi vizet.
A Hiko cuccaim is évek óta működnek hibátlanul. Bár nekem nincs ennyiféle. Két mentőmellény, két drága meg egy olcsó spricó, és két beülőtakaró. Nincs mit mondanom róluk. Nem fakulnak, nem fáradnak, nem mállanak. Pedig használom télen-nyáron.
Vízhatlan zsákokbál tudatosan kerülöm a bonyolult dolgokat. A szelep meg ablak, bármilyen plusz varrat meg illesztés csak további hibaforrás. A szelep kiváltható egy percnyi nyomkodással és csavarással. Ablak sem kell nekünk, mert minden zsáknak más feladata van a túrán. Tudjuk, hogy mi van a nagy zöldben, a nagy feketében meg a kis feketében, kis zöldben. Minél egyszerűbb a szerkezet, annál jobb. A spricónál is ezért kerülöm a neoprén-cordura kombót. Egyébként meg amiben neoprén van, az átázik. Szerintem.
Idővel nem mentem újabb pofonért, hiába osztja egyre akciósabban a Mountex, a felsorolás így is: 4 db szelepes vízhatlan zsák - a szelep ragasztása elenged, szelep lemállik, sok köszönet addig sincs benne, mert a homokot, sót nem viseli jól a szelep mechanikája
1 db ablakos vízhatlan zsák - ablak laminálás mentén ereszt
1 db vízhatlan fényképezőtok - varratt nincs jól lezárva, ereszt
1 db mentőmellény - zipzárak sótól tönkrementek, konstrukcióból fakadóan kényelmetlen le-fel venni, úszva határozottan hasra fordít. (PFD-től én a nem fordít semerre állapotot várom, mentőmellény meg hátra kellene forgasson.)
3 db neo+cordura(szerű) kémény - 1 év után beázik, 2 év után teljesen lemállott a laminálás a hordozóanyagról, így már inkább csak szél és nap ellen jó.
Gondolkodnom kell, volt e még valami Hikó, mert sok mindent elnyúztunk már, de jellemzően 5-10 év alatt, a Hikók meg 1-2 évet bírtak. Másfelől az én "soha többet nem veszek olyat " márkalistám viszonylag hosszú, és olyanok is vannak rajta, mint a Palm, Silva/Bruton... Szóval lehet, hogy én vagyok finnyás, de amíg van lehetőség elkerülni a nem bevált márkákat, addig inkább mást választok.
Nekem 10+ éves Gumotexek, Vaude mellett van Musto, de a legtöbb az SealLine, Minőségre messze az utóbbi vezet, de bármelyiket könnyű szívvel ajánlom bárkinek. Ami tiltólistás, az a Hiko. Abból a márkából soha többet semmit nem veszek.
Ezen az Ikeáson csak megakadtam a neten bögészve, mivel ez egyik kajakomba csak nagyon kis zsákok férnek, viszont annyit nem használom, hogy vegyek hozzá egy szett márkásat. (6-7 db azért már sokba fájhat) Ha 1000 forintért kihúz pár évet, az tiszta nyereség.
Még kb. aznap vettem amikor megjelent az Ikeában. Néhány túrán volt velem, teljesen jó. A méret is ideális, egy komplett (borulásos túlélő) váltóruha belefér törölközővel, sapkával, mindennel. Tök jó, hogy átlátszó. Ennyiért ingyen van, addig vegyétek amíg eléhető. A jó dolgokat sajnos megszüneti az IKEA :)
Csak szerényen szólok hozzá a felfújható kajak balatoni használatához. Ha egy mondatban kellene válaszolnom, azt írnám, hogy felejtsd el. Ha bővebben kell kifejteni, akkor azt mondanám, hogy strandeszközként hozzáállva/használva sok kellemes órát szerezhet, és jókat kirándulhatsz kellemes, szélmentes nyári napokon. Miért írom ezt? Rendes szél esetén a Balatonon, a parttól 500-1000m távolságban már olyan erős a szélnyomás, plusz a hullámzás, hogy a könnyű testű, a vízen nagyrészt lebegő hajótestet eltolja oldalra, vagy elforgatja. Mindenesetre az irányítása és a szél elleni előrehaladása is erősen kérdésessé valik a hajónak. Ebből pedig könnyen lehet mentés, vagyy baleset. Ha szigorúan megfogadod magadnak, hogy csak a szél előrejelzés alapján mész ki, és első fokú viharjelzésben is max. partközelben evezel, bevállalható. Ha abból kéne választanom, hogy nem evezek a Balatonon vagy felfújható kajakkal evezek, egyértelműen az utóbbit választanám. Mert hajózni muszáj! ;-) (Szerencsére nem kell ilyen döntést hoznom. :-) )
Első ránézésre hasonló az anyaguk. Sajnos az enyémek pár hónap alatt gallyra mentek, az anyag nem nagyon tolerálta a hajtogatást. Érdemes vásárlás előtt megnézni mennyire merev vs. könnyedén hajtogatható, és képes-e visszanyerni eredeti formáját (megtörés nélkül) pár zárás/nyitás után.
A videóból jól látható, hogy kb 0,049 Bár nyomáson, 2,8 sec idő alatt teljesen jól működik. :-)
Szemre úgy tűnik olyan mint az igazi. Ettől gagyibbat láttam a katonai ruházati boltokban. Nem biztos, hogy fénystabil anyagból van, mert beltéri használatra tervezték. Az ára nagyon jó, egy szezont biztosan kibír.
Ha már ilyen jól fröcsög a topik valamin, aminek semmi köze a tengeri kajakhoz (SUP, SOT, Tömlőscsigák ne ide gyertek, max pofonért, de az is van máshol) én is találtam valamit:
8 literes vízhatlan zsák 1000 forint alatt van (gunmotexből 8000 lenne). Valaki látott ilyet, mennyire masszív? Nekem a nordkappba maximum ilyen mini zsákok férnek be, szóval lehet vennék párat, ha nem túl gagyi.
Bocs, neked írom, de mindenkinek szól. Hagyjátok már békén. Bele van zúgva a felfújható kajakokba, másban nem is ült eddig, az egója meg akkora, mint ide Lacháza. Addig fog itt fröcsögni, amíg szóbaállnak vele.
Hát, ha ekkora összegtől sem aléltél el elsőre, akkor szvsz érdemes lenne elgondolkodnod azon, hogy keresel egy olyan csónakházat, ahol kulcsot adnak és télen-nyáron akkor hozod-viszed a kajakodat, amikor akarod. Mely kajak a sajátod és olyan, amilyent szeretnél.
Az én véleményem pont ellenkező, mint a tiéd. Nem én vagyok a troll, aki felhívom a szíves figyelmeteket az ellentmondásokra, hanem például te, aki úgy írsz a felfújható kajakokról egy kajakos topikban, hogy igazából gőzöd sincs róluk; vélhetően nem eveztél semmi ilyennel öt percet sem, nem hogy mondjuk évente másfél hónapon át akár napi szinten hosszú kilométereket egyik adriai szigetről a másikra, vagy két-háromszáz folyamkilométereket ilyen-olyan folyókon. Strandjátéknak minősíted (minősítitek) mindet, függetlenül a kialakításától, típusától, és ilyen alapon lebeszélsz mindenkit, aki itt érdeklődik, és hasznos tanácsokat próbálna szerezni róluk; jóllehet később már kvázi elismered nekem, aki pont nem kért tanácsot, mert nincs szüksége rá, hogy a magasnyomásúak gyakorlatilag mégsem strandjátékok (nem mintha a felfújhatók döntő többsége az lenne, mert tényszerűen nem is az), pedig ezt minimális jóindulattal a kérdezőnek is megírhattad volna. De te, ti nem, szartok arra, hogy az illetőt esetleg valóban komolyan foglalkoztatja a dolog: a felfújható kajak strandjáték, azzal nem lehet sportolni, ennyi.
És még a másikra sem figyelsz: nem írtam ilyet, hogy nincs tapasztalatom. Azt írtam, a merevekről nincs tapasztalatom. De hogy a szádba rágjam, mert úgy tűnik, azt kell: a merev kajakokról nincs tapasztalatom. A felfújhatókról olyannyira van, hogy azokat most pár sorral feljebb le is írtam neked. Hozzátéve: három különböző felfújható túrakajakom van, az egyik drop stitch, és idestova tíz éve a nyaraim kétharmadát tengeren és folyókon való kajakozással töltöm. Igen, tíz éve, igen, a kétharmadát, és igen, túrázva, azaz döntően cuccokkal megpakolva. Kivéve, amikor nincs megpakolva semmivel, mert nyilván úgy is kajakozok, jellemzően egymástól akár 15-20 kilométerre lévő kis szigetek között. És messze nem vagyok szupermen, azaz nem kell az ilyenekhez a sok szabadidőt leszámítva semmilyen különleges adottság.
Nekem merevekről eszem ágában sincs véleményt nyilvánítani, mert ellentétben veletek nem ismerem őket. Te és ti nagy szájjal beszéltek a felfújhatókról butaságokat, de jó esetben is általánosítva féligazságokat, miközben ordít rólatok, hogy valójában semmit nem tudtok róluk. Most is, amit írsz nekem: a vízmentesen zárható, viharban is használható kajakhoz képest a felfújhatók hajlanak, szélérzékenyek és lassúak. Ezek a hagyományos kajakokra még állhatnak is, a drop stich-ekre viszont minimum nem igazán, de inkább nem. Én azt értem, hogy nektek a kiindulási alap az, hogy viharban is lehessen kajakozni, és még az evezőről sem csöppenhet be minimális mennyiségű víz, csak épp az a baj, hogy úgy tűnik, szerintetek akinek ezek nem prioritások, az nem is kajakos, pláne nem sportol a strandjátékéval, meg különben is táguljon innen, mert ez a topik kizárólag a merev, viharban is jól használható, és persze vízmentesen zárható kajakokat használókról és használóknak szól. És ez kib.szott szomorú.
Annyira tárgyaltuk ki a témát, amennyire egy tengeri kajakokról szóló topikban érdemes. Nekünk erről ennyi itt alapos.
Évente mindig jön valaki a felfújható kajakok kerdésével. Mindig lebeszéljük róla az erdeklődőket. Ugyanígy lenne a hegyi kerékpárosok között is, ha ott a kempingbicikliről érdeklődne.
A magasnyomású felfújható kajakok ritkák. A többi pedig: strandjáték. Lehet vele evickélni, esetleg túlmenni vele a Balatonon a bóják vonalánál, lehet szeretni is, de a kajakozás élményét úgy soha nem fogják nyújtani, mint a merevtestű hajók. Azt irtad, nincs tapasztalatod. Akkor miért vonod kétségbe a véleményünket? Szerinted több sebből vérző véleményemet primer tapasztalatból írtam. Mint minden nézőpont, ez is viszonylagos. A mi viszonyítási pontunk a vízmentesen zárható, viharban is használható kajak. Ezekhez képest a felfújható kajakok hajlanak, szélerzékenyek, lassúk.
Érdekes, hogy aki a kérdést feltette, elfogadta a válaszainkat. Te viszont minden beköszönés nélkül, az egyik legtapasztaltabb topiktársunknak estél neki. Te nem a kajakokról akarsz vélemenyt mondani, hanem a mi véleményünkről. Az én véleményem pedig az, hogy troll vagy.
Idén Balatonon láttam 2 úr elindult evezni felfujhatóval, kicsit be is hajlott mélyre ült hajó széles volt, de elhelyezkedtek és nekilendültek. Azt mondták tudják van ennél jobb de ezzel kezdtek evezni és azóta is élvezik szeretik és nem csak a "bóját" célozták meg. Szóval szerintem egyéni preferenciák is befolyásolják kinek mi mit jelent.
Előre is elnézést kérek mindenkitől, aki a topic címe miatt olvasgat itt.
Olyan sok tudnivaló halmozódott fel a fórum ezen zugában, melyből én is sokat profitáltam, pedig
nekem a Duna a célterület, nem a tengerek, mégis innen származik kajakos ismereteim nagy része.
Tudnál - akár privátban - linket küldeni a dunaföldvári spori írásairól?
Egyelőre kimondani is borzalmas ezt az árat, de sok mindent összevetve, ha tényleg jó a hajó, nagyon előnyös részletek bújnak elő. Nem, nem az, hogy a család megöl:-).
Évek óta a csónakházak nyitvatartásához vagyok kötve. Hiába indulhatnék már júniusban a hűvös hajnalban, hétvégén 8-kor nyitnak. Az évad fél év, azért ennél hosszabb lenne az evezésre alkalmas időszak. Az sem mindegy, hogy elviszik-e előlem kedvenc hajómat (PK-1), vagy az enyém lehet aznap.
Azt lehet tudni egyébként, hogy ez a "hajótest" mennyire sérülékeny? Elöregszik-e néhány év alatt a borítás? Ha igen, pótolható-e?
Azt, hogy strandbelépő-kategória sajnos nem érzem minimálisan sem kielégítő válasznak a kérdésemre, hogy egész pontosan hova, kik vagy mik közé nagyon belépő alatti kategória. Szabad ember vagy, nem muszáj válaszolnod, de ha már megteszed, kérlek tisztelj meg érdemi válasszal!
Kedves, hogy ránéztél a Fórum-aktivitásomra, és amellett, hogy elképzelni sem tudom, hogyan jön ez az egyszem kérdésemhez, jelzem, valamit igen benézhettél, hiszen a kajak- és zenetéma mellett három más témában nyilvánítottam összesen tíz hsz-ben véleményt, ez utóbbiakat is 13 évvel ezelőtt. De mondom, jólesik, értékelem.
Mint ahogy a jószándékú, a Balaton közepére sodort kajakozókról szóló véleményed nekem címzését is, bár szintén nem igazán értem, nekem ehhez mi közöm. De te nyilván mindent tudsz rólam, hisz rámentél a Fórum-előzményeimre.
Visszamentem 2019 augusztusáig, legutóbb akkor tárgyaltátok ki alaposan (pár hsz-ben) a témát (42778-42784). Már megbocsáss, de a tények és részigazságok mellett elég sok benne a hülyeség és tévedés is. Például: strandjáték. Esetleg gyors vízre, vadvízre. Minden vizes lesz benne, mert áttört alja van. Balatonra alkalmatlan rendes kajakozásra. Ennek konkrétan minden egyes szava vérzik, és aki ilyet ír, annak valójában fogalma sincs a felfújhatókról.
Vagy a lassú, szélérzékeny, kényelmetlen, nehézkes, ami nem tesz különbséget mondjuk a Sevylor Tahiti és a Sea Eagle RazorLite 473, de akár bármelyik drop stitch-kajak között, és ezzel nyilván nem azt mondom, hogy utóbbiak egy átlagosan jó merevnél gyorsabbak, vagy könnyebben manőverezhetőek lennének. (Bár nem tudom; igaz, hogy a merevekről nulla a tapasztalatom, de legalább nem teszek úgy, mintha lenne).
Az eredeti kérdésben szereplő, ma használatos felfújhatókról nektek az ötvenéves Pálma- és Taurus gumikajakok ugranak be, és ezt használjátok ellenérvként. Nagyon komolyak vagytok, tényleg.
Ha már ennyire rákérdeztél, egészen pontosan a strandbelépő kategóriára gondoltam.
Látom a Fórum előzményeidből, hogy sokmindenről igen jól értesült vagy, és véleményt is nyílvánítasz többféle témában.
Engedd meg nekem, hogy jó szándékkal leírjam a saját véleményem, mert nem szeretnék a hírekben a Balaton közepére sodort kajakosok mentéséről olvasni, ami a többi jól felkészült, normális felszereléssel vízreszálló kajakos megítélését rontaná!
Körülbelül egy évvel ezelőtt alaposan kitárgyaltuk a felfújható kalajokat. Érdemes visszakeresni. A többségünk féleménye az volt, hogy inkább strandjátéknak számítanak, mint kajaknak.
A másodikként linkelt igen jó megoldás lenne tárolási problémámra, de ennél - valahogy - rosszul működik a monitorom és értelmezhetetlen számsort ír ki az árnál:-(.
A felfújhatóra is ránéztem. A hossz adatot látva le is léptem az oldalról. Volt szerencsém 4 m-es kajakban élvezni a jobbra-balra forgást, annyi elég is volt.
Én osztom Alkapánó véleményét, de ha helytakarékos felfújhatóban gondolkodunk, akkor sportolgatáshoz egy magasnyomásút javaslok. A Decathlonban szokott is lenni elérhető áron. Később, ha ez nem elégíti ki az igényeket, lehet váltani szétszedhető összerakható, vagy hajtogatható típusra. Vagy nagyobb garázst találni a merevfalú tárolására.
De, továbbra is az a véleményem, hogy a felfújható nagyon belépő alatti kategória. Belinkeltem az említett tipusokat
Már megbocsáss, de ez egy igen csőlátású és nagyarcú, kioktató véleménynyilvánítás volt. Az "evickélés" nyilvánvalóan nem zárja ki, hogy az illető sportol, pláne hogy sportolgat, márpedig egy felfújható kajak is sporteszköz, tehát nem csupán "sportolgatni" lehet vele. És felfújhatók között is óriási különbségek vannak, bár ezzel nyilván tisztában vagy. Szóval egy kicsit szerényebben, ha lehet, köszi.
Köszi. Tudom jobb lenne a merevfalú. Sajnos nincs helyem a garázsban. Ezért néztem ezt a megoldást. Bármikor letudnék menni,de csak felfújható jöhet így szóba.
Sziasztok. 110kg és 192cm testalkathoz melyik felfújható kajakot ajánljátok.Balatonon szeretnék sportolgatni egy kicsit. Merre induljak el,mire figyeljek,hol keressek? Köszi ha tudtok segíteni.
úgy látom, hogy erre a kérdésre nem kaptál választ. többen készítenek / készítettünk grönlandi lapátot, mi az igazi kérdés? hogyan kell megcsinálni? van-e valaki, aki megbízásból készít?
Sziasztok! Van kedve az evezősök közül kilátogatni Németorszégba, Düsszerdorfba a kajak kiállításra, Február 08.ára hirdetik. Ha van jelentkező, szivesen viszem a csapatot. A részleteket jelentkezés után megbeszéljük. üdv: Bandi
Egy jóbarátom vett Sedna-t 240e Ft-ért, csak nem Bp-n, hanem egy körmendi fickótól, aki hozott az osztrákoktól 5 db-ot. Ezt a hajót egy rövidebb távon kipróbálhattam:
Egyenes tartása szkeggel vagy kormánnyal jó, szkeg nélkül jól fordul (hosszából adódóan is). Elődleges stabilitása jó, a másodlagos is rendben van. Az ülőfelület a comb alatt külön emelhető, a háttámla magassága, dőlésszöge, illetve a párnás combtámasz is állítható.
Sebessége az arányainak megfelelő: nem versenyhajó, de tempós árral szemben is.
Összességében egy kimondottan kényelmes (180cm/95kg embernek), nyugodt hajó (a tengeri kajakok szokásos szélességi méretén simán belül van).
Anyagát tekintve egyrétegű, kemény, merev műanyag (kissé karcolódik).
Cipelése nem tűnt nehezebbnek se a Seayaknál, se a Miwoknál, mivel felszerelve azok sem 26 kg-t nyomnak..
Nekem a színe nem annyira jön be, pár év múlva szerintem a karcokba ülő kosz miatt kevésbé lesz szép - de kinek mi...
Ha a 400 vagy a későbbi 600 eurós XXL-es árat nézem, ár/érték arányban szerintem simán elfogadható, de 250e Ft felett azért már csak-csak lehet válogatni, ki lehet fogni jobbat is. Persze mindez egy rövid próba utáni szubjektív vélemény - kivéve a tényszerű méreteket..
Na de 30 kg 4,5 m hajónak? Nem sok kedvem lenne egyedül felpakolni a tetőtartóra 15-20 km után, amit valószínű nagy igyekezettel is max 6 km/h tudnék leevezni. Persze, elfogadom, ha valaki ilyet akar, vigye, az ára tényleg jó.
Nem tudom, mit jelent a "Boreal design"? Eredeti Boreal? Mert akkor a minőséggel nem lehet baj. Rövid, ezért jól fordul. Nehéz és széles, tehát stabil. Túrázni jó, de sebességi rekordokat nem fogsz dönteni vele. Viszont jól pakolható.
Pár éve a Hunterem sérülését is így javították. Szabadkoztak, hogy nem tudnak érte feljönni, nekem kellett levinnem. Ingyen megcsinálták és visszaszállították Pestre! Szokatlan, de nagyon korrekt hozzáállás egy gyártó részéről.
Köszi mindenkinek a kajakjavítási tanácsokat. Végül nyúl voltam, nem én csináltam meg, hanem Kabaiék vitték el és javították meg. Egyébként le a kalappal, megszervezték, megjavították, garanciában.
Szerintem ahhoz, hogy a Dunán bármilyen kajakban kárt tegyél, elég nagy kreténséget kell csinálni. A tengeri kajak ki kell bírja, hogy a hullámok szikláknak lökdösik, köveken rángatják és egyebek.
A tempóhoz minél könnyebb kajak ideális. Amint túrázol vele, sanszos, hogy pakolsz bele cuccot. No itt veszik el a kajak önsúlyának lényege. Persze továbbra is számthat az az 2-5 kiló ami egy kevlár és egy üvegszálkajak közt van, de nem sokat. A PE-hez képest a felület simasága előny és az, hogy általában keskenyebb kajakokat építenek kompozit anyagból.
Az üvegszál szerintem könnyebben javítható, de ha te eldöntötted, hogy bizony kemény leszel, és ha esik ha fúj, te szét akarod verni a hajód, vegyél Polietilént. Az legalább olcsó.
Felmerült még, hogy kompozit kajak választása esetén (tempósabb) túrázáshoz milyen összetételű anyag lenne a megfelelőbb. Üvegszálas vagy karbon-kevlár, esetleg valamilyen más? Kérdés még, hogy a sérülések javításához milyen könnyen lehet Budapest környékén szakembert találni.
Az is érdekelne, polietilén anyagú kajakban a Dunán nem túl nehéz súlyos kárt tenni?
A 2011-es évadzáróról keresek egy konkrét képet. Ketten vagyunk rajta a feleségemmel fák alatti vízen. Én piros Laserben a nejem sárga Buranban. A fotó olyan, mint egy impresszionista festmény.
Nem tudom ki fotózta, én azt hittem Stock, de Ő nem talált ilyen fotót. Megvolt a gépemen, de az tönkrement és elvesztek a régi lementett képek.
Ha valaki úgy gondolja az Ő képé lehet, vagy lementette a 2011-es évadzáró más által csinált képeit, kérem keressen meg!
Ha én állnék ilyen választás előtt, a Dunára mindenképp egy könnyebb kompozit hajót vennék, hiszen ott kisebb az esélye, hogy a nagy hullámok különböző csúnya sziklákra dobálnak ki, tehát nincs szükség a PE törésállóságára. A kompozitot könnyebben is mozgathatod mind a vízen, mind a parton. (Egyébként szükség esetén sokkal könnyebb is akár házilag megjavítani)
Egynapos evezésekhez nem is biztos hogy tengeriben gondolkoznék, a hirdetős oldalakon elég sok stabil portyát lehet találni, egész könnyen elérhető árakon.
Szeretnék választ kapni arra a kérdésre, hogy dunakanyari egynapos evezésekhez/túrákhoz milyen alapanyagból készült tengeri kajak a célszerűbb, a politeilén vagy a kompozit.
Minimális kajakos tapasztalatom van, az elmúlt években néhányszor polietilén hajót béreltem a Római-parton, de jövőre sajátot szeretnék. Sokat olvastam a kettőféle anyag előnyeiről-hátrányairól, de jó lenne a tapasztalattal rendelkezők véleménye is.
Nem érem el. Ez egy hosszú hajó, minimális rocker ívvel, a törés meg rögtön az ív kezdetén van. Látni is csak homályosan láttam. Befényképezni sikerült, az alapján nem látok belül sérülést.
Ha a sérülésnél megpuhult, akkor javitani kell, ha nem, akkor csak egy kis csiszolás és fehér gélcoat. Ha eléred belülről, ott lehet igazán érezni, ha megsérült. Esetlég kép belülről?
Ha ez belül karbon, akkor valószínüleg epoxi és nem észter gyanta. Én megcsiszolnám, és megtöcskölném gyantával.Szerintem nem kell hozzá plusz erősítés. Ha így tennél, legfeljebb a javítás víztiszta lenne. A felső fehér topréteget nem tudom honnan lehetne szerezni.
Sziasztok. Töcskölőmágusok segítségét szeretném kérni. Vittük be szombaton a kajakokat az udvarra, amikor Gabi kajakjának leszakadt a füle és olyan 1 méter magasságból leesett az aszfaltra. A képen látható, hogy milyen sérülést szenvedett. Az anyag tiszta karbon, a törés olyan 5 centi. Mit lehet ezzel kezdeni?
Megvolt a szezonzáró. Örülök, hogy minden negatív hatás (vírus, halasztás, rosszidőpánik) ellenére ennyien összejöttünk. Igaz, voltunk már dupla ennyien is, de a hangulat így is tökéletes volt. (Leszámítva a rettenetes zenéket, ami újabban a kempinget még ilyen kései időpontban is kíséri.) Az új arcoknak külön örültem, és ez úton is üdvözlöm őket közöttünk, gyertek legközelebb is, talán jövőre több túra megvalósul a tervezettekből, mint az idei rettenetben.
Megérte az egy hét halasztás, most tényleg gyönyörű őszi két napunk volt. Josi főztje megint csak kiváló volt, mindkét estét feldobta a teli pocak. A társaság pedig remek volt mint mindig.
Ben, ezt némi barokkos túlzással mondhatjuk javításnak, de ha több sör mellett őszinték lennénk, a valóság inkább a taknyoláshoz közelít :-)
Az anyag nagy valószínűséggel poliészter gyanta. Ehhez inkább az üvegpaplan kell, az orr felőli lyukat láthatóan szövettel csinálták meg (bár és is csináltam már olyat, hogy a finom felület és a több réteg miatt egy K hajó aljára a paplanra rálamináltam egy 32 gr-os szövetet), de ez a kisebb gond.
A technológiáról és az anyagokról nagyon sok mindent elolvashatsz ezen az oldalon: https://mugyantak.hu/
Én is ez alapján kezdtem.
A poliészter gyantánál fennáll az ozmózis jelensége, azaz valamilyen mértékben beszívja a vizet, ezért arra mindig borítás kell.
Ez gyártáskor a gélcoat, javításkor a topcoat.
Ezt a darabot úgy javítanám, hogy a javítások helyén belülről felcsiszolnám, poliészter gyantával és üvegpaplannal belülről megragasztanám. (Mondjuk az orrban található rongálódások esetében ez kifejezetten egy önkínzással fog felérni)
Ezt követően kívülről visszacsiszolnám az eredeti rétegig, majd kívül és belül is rákennék egy kis topcoatot. Kívülről két réteget, mert ezt gyakorlatilag lehetetlen teljesen simára kenni (legalábis nekem :-)), azután kívülről finom papírral simára csiszolnám.
Nem egy drága mutatvány:
1 m2 üvegpaplan: 483 Ft/m
műgyanta : 1.549 Ft/kg
topcoat : 2.807 Ft/kg. (színezett fehéret vegyél, és nem kell festeni)
Olvass utána, aztán bátran próbálkozz. Látod, ezek olcsó anyagok, nincs kockázatod, gyakorlatilag 5.000 Ft-ból tízszer újra próbálkozhatsz. Csak a csiszolás kellemetlen. Ahhoz mindig húzz maszkot.
A több réteget gondolom mindegyiknek a száradása után lehet rátenni. Szövetet lehet készen kapni amit csak méretre kell vágni, vagy ki kell keverni mindenképpen?
Ha szintbe akarod csiszolni, akkor kilátszanak majd az üveg szálvégek. ot vizet tud felszívni, ami gáz! Negatívra kellene csiszolni, befoltozni több réteg szövettel hogy a szövet a testen belül maradjon. Azután csiszolás és gélezés vagy festés. Észterrel csináld, ez biztosan nem epoxi.
nem vagyok nagy szakértője a témának, de nagyon nem tűnik szakszerűnek - ezt valószínűleg egy túra közben kókányolta össze valaki, akinek menet közben kilyukadt a hajója. volt egy ilyen társaság itthon, akik a hetvenes évektől kezdve végig akarták evezni az ország összes folyóját és bizony nekik időnként kilyukadtak a hajóik, akkor azokat este a sátorban megfoltozták - na azok nézhettek ki így
Adalek: a vizvonal hossz azert fontos mert ez a hossz meghatarozza a testsebesseget (googlizhato, pl 4 meteres hosznal olyan 8 km/h) ezt a sebesseget atlepni nagyon nehez, hagyomanyos hajotestek gyak nem is tudjak
viszont!
bizonyos hossz szelesseg aranynal mar nem szamit, kb 1:8-1:9
lasd hagyomanyoes 1 testu vitorlasok vs katamaranok
Évekig kajakoztam kétszemélyessel egyedül. Atomstabil, szoval ezzel nem lesz gondod. Viszont akkor is két ember kell a mozgatásához, ha egyedül megyek ki. Ilyenkor annyira kiemelkedik az eleje, hogy rendszeresítettem ballasztot hozzá: homokkal töltött kannákat. Tehát a maganyos evezéseim azzal indultak, hogy előszörsegítséget kellett keríteni a vízrerakáshoz, megbeszélni vele, hogy kivételkor is ott legyen, aztán berakni a ballasztot azelső beülőbe, vízmentesen zárni, és csak utána tudtam indulni.
Tavaly a feleségem azt mondta, hogy elég a hülyeségből, és meglepett egy egyszemélyes kajakkal. Azóta sokkal egyszerűbb az életem. Szóval ha inkább egyedül akarsz kajakozni, ne bonyolítsd az életed!
Ha nem direkt hibrid használatra tervezett, akkor: nehéz, széles, ebből következően lassú, és vagy előre vagy hátra túlsúlyozott, ha egyedül ülsz benne. Nem használt beülő nyílást be kell takarni, ha azt akarod, hogy ne menjen bele a víz. Persze, evezni lehet így is. Léteznek kompromisszumok, elsősorban Sit-On-Top kajakok, amiben középre is lehet ülni, de ezek általában relatív lassú hajók, és felcsaphat a hullám, igaz, le is folyik rögtön. Ha van is professzionális hibrid, akkor az aranyárban lesz, amiért vehetsz 2 olcsóbb hajót is. Érdemes elgondolkodni, hogy tényleg mire lehet szükség, legfőképpen kölcsönözni először néhány típust.
a belépős strandon csak a belépővel lesz gondod..szerintem kajakot be lehet vinni.....én még javasolnám Baklatonygyörökön a Minigolfossal szembeni horgászcsónak kikötöt ..én itt szoktam vizreszálni...ingyenes parkoló van...20 m a viz....500 m. a strand gyalog....már a minigolfos is 50 m.re van a viztől....azt keresd,ha ide mennél,előtte lehet megállni.
Hát izgalmas feladat, az biztos:) Kiderítettem, hogy Kecskeméten a Hírös-nek van Marinoja (illetve minden féle Kape hajója), amit ki lehet próbálni. A jövő héten meglátogatom őket. Közben nézegettem a Nelo surfski-ket is. Ezek jóval rövidebbek, a hagyományos szörföknél. Beférnek a garázsba. Cserébe marha drágák :P
Lehet, érdemes lenne FB tematikus csoportokban véleményt kérni. Eléggé speciális hajót szeretnél, ezzel kevés embernek lehet tapasztalata. Egyébként én is főleg a Balatonon evezek, és szívesen kipróbálnék egy ilyen hosszú hajót az 5.1m hosszú PE tengerik után. Ha lenne elérhetőség, szívesen bérelnék egyet. Sok sikert a választáshoz.
A surfski-kkel nem tudtam egyelőre megbarátkozni a sit on top kialakítás és a hosszuk miatt. Epic-nek a 18X kajakja jöhetne még számításba, viszont az a szélességéből adódóan nem tűnik egy fürge hajónak és nehezebb is a kape-nál.
tanácsot szeretnék kérni. Ugyan nem tengeri, hanem balatoni fitness kajakozáshoz keresek hajót. Mostanáig a Ráckevei dunán egy 54cm széles portyában eveztem, de egyrészt szeretnék egy gyorsabb hajót, másrészt egy olyat, ami alkalmasabb a hullámos, balatoni vízre. A súlya sem mindegy, mivel sokat kell mozgatni majd, illetve 6m alatt kell maradnia, hogy elférjen a garázsban.
Némi nézelődés után a Kape Marino 565-öt néztem ki. Van ezzel a típussal tapasztalatotok? Esetleg van más ötletetek?