4 nap ott tartórtózkodási benyomások.néhány fotó a lepusztuló kempingrőlsenki nem takarította ,szépítette volna kempinget ,az étterem mellett ahol a paptáncol ott összeszedve levél stb ,de a beállók és a kerítés mente szörnyű.Bent is napok óta nincs centrifuga,fura hogy ilyen díjat nyert szállodának nincs csere centrije,csempék hiányoznak a medence széléről.csütörtökön a víz hideg volt,állítólag volt egy kis problémájuk.Lehangoló a kemping látvány ,mostanában senkinek sem ajánlom ,majdnem kidobott pénz volt.ez messze áll a négy csillaghoz.Kattincs a képre.
Ez lett a Agados-ra szerelt Pilgrims-tetosatorbol,mi a horizont 140-es de attmenetileg megfelel,mert a Pilgrims-s-family300-tipust csavarozom majd ra,minosegileg megfelel a NYugat-Europai-es a Koreai-tipusnak is sot arban csak a fele:)meg €-ban is,es 2x2m-es fekvohelyet biztosit.A egesz epitmenyt csak ilyen egyket napos hetvegi kiruccanasra hasznaljuk,foleg camping-be,mit azt a mozgas biztositasa vegett,Skoda yeti-vagy a Karoq-al oldjuk meg,ez is a Mikolajki-i camping-Eszaki-testvereknel:)🇸🇰🇨🇿👍
A feszültségszint a gondom. Nem írja, hogy ac csatlakozón mennyit ad le. USB-n 2x18v ebből egy is sok mert csak 12volt kell neki szivargyújtóról. És átalakítót sem találok ami usb-ből csinál szivargyújtót és bírja a 45W-os energiafelvételt.
A fenti összeállítás így több sebből is vérzik. Ha van valakinek bevált konfigja ilyen elrendezésben az legyen szíves ossza meg velem/velünk.
A lényeg, hogy egy hűtőtáskát elbírjon a napelem, hordozható legyen és viszonylag olcsó is legyen.
Szelepes és csavaros palack létezik, ezeknek megfelelő gázfőzőkkel kompatibilis. Mindkettő típusra van valamilyen szabvány, most ki nem keresem milyen számú, de a lényeg, hogy a típuson belül nem kell azonos márkájúnak lennie. A csavarosak manapság elterjestebbek, régebben a szelepesek voltak az elterjedtebbek.
Sátor vásárlás előtt állunk a párommal, és szeretnék segítséget kérni ez ügyben. Inkább a kupolás sátrak felé húz a szívünk az alagút sátrak nem tetszenek. Vannak konkrét elképzeléseink, hogy milyet is szeretnénk és találtunk is párat, de mindegyikre panaszkodnak a beázással kapcsolatban.
Fontos szempontjaink voltak, hogy:
-sátoralj egybevart legyen a falakkal
-sok ablak (hálótérben is)
-nagy belmagasság 180cm<
-külön legyen a fallal elválasztva a screen porch (szúnyoghálós szoba)
-vízállóság (min. 3000mm)
-Amennyiben lehetséges 150 ezer Ft alatt keresgélünk
-Esetleg tudtok vagy használtok hasonló sátrat? Hol érdemes nézelődni? Esetleg ebay-es rendelés mükődik?
En egy Agados-utanfutot,is attcsinalok,a teto nyithato laminat,a rajta lathato tartokat lenyirom,mert csak 2,8kg-bir es nekem 75kg-es plussz 28kg-kell minimum,es meg a majd kiegeszito kellekek.ES igy a alvazrol ahol a /naprava-futomu/ van szerelve,meg kell egy jeklovinabol osszehegeszteni 30x30
mm-es tartokat,mire azt racsavarozom a Pilgrims-s 300-family-satrat,es a allithato-Pilgrims-ilyen legyezo-tipusu napernyot is,mit par perc alatt lehet nyitni-zarni.A hatso ajtok lenyitasaval pedig a belso reszbe,egy kis konyha-viz-gazfozo-es hutoszekreny a camping valtozatu,most minden kaphato:)
Alul egy kiszúrós palack van, gázforrasztóba kell ilyen, amit a vizszerelők használnak. Veszel egy olyat, szétbarmolod :D, utána csak cserélgeted a palackokat.
Én ilyet vettem. Te ne tedd. Amúgy jó lenne de egy nyári szellő bevágta a fák közé és eltört az egyik rúd. Ilyen dimenziókkal aluprofilt nem árulnak, a gyártótól a pótlás kb. a pavilon árának a felébe került.
Tegyük hozzá, nem volt lekötve, én meg nem voltam jelen, hogy legalább félmagasságra leeresszem, de meglepett, hogy ennyire keveset bír.
Lakókocsi+elősátor elé szeretnék egy pavilont venni.
350x350-eset kb. Tengerparton szoktunk kempingezni, úgyhogy vihar/szél bíró cuccra gondoltam. Ha esetleg lenne valakinek tippje, hogy melyik márkát nézegessem, esetleg típus, amelyik bevált, azt szívesen elolvasnám. köszi!
Ha valakit érdekelne, van egy eladó ,EcoFlow River Portable Power Station 600W 288Wh 80,000mAh EF4 hordozható akkumlátorom. egy éve vettem kétszer használtam lakókocsiban. eredeti ára 170.000 ft volt. Mivel eladtuk a lakókocsit így erre már nincs szükségünk, ha kell valakinek az írjon, vagy hívjon...20 329 6263
Élesben még csak jövőre fogjuk kipróbálni, de mikor megérkezett természetesen felállítottuk... :)
Hatalmas, és teljesen egyben van mindene , szúnyogháló mindenhol szóval szinte hermetikusan zárható :D :D . Szuper, tetszik nekünk! Talán még most is akciós.
Annyit nem tudok ,hogy ennek a sötét fülkéje megfelel-e pl egy Decathlonos F&B fülkéjével, mert mikor azt kipróbáltuk a boltnál ,érezhetően hűvösebb volt benne... erről valakinek tapasztalat ?
Én most szeretnék én is venni két felnőttnek és 3 gyereknek, de asszony nem bírja a szűk helyet így olyan kell, hogy legyen bőven hely, a másik, hogy a középső lény allergiás a szúnyog csípésre, bomba biztosnak kell lenni a sátornak :)
Új vagyok a fórumon, kb. olyan 2000 hozzászólást visszaolvastam és ezek után megvásároltuk életünk első sátrát ( 2 felnőtt+ 3 gyerek) Outwell Lawndale 6 sátrat, ami a napokban érkezik . :) Remélem jól választottunk...
Kérdésem az lenne, van e valakinek tapasztalata a szegedi Partfürdő Kempinggel? Vizesblokk stb. állapota
Új sátor vásárlásán gondolkodunk. 3-4 személyes egy hálófülkés, felfújható, 180-190 cm-es belmagasságút keresek. A Decathlon-osok nem tetszenek a különálló aljzat és a külön felállítandó hálófülke miatt. Inkább egybevarrt aljzatút szeretnénk, és ha nem kellene külön hálófülkét állítani, az is jó lenne. Tudnátok ajánlani valamit?
Kérnék egy kis segítséget vagy útbaigazítást. Gyerek koromba voltam utoljára kempigezni, eltelt pár év azóta ☺️. Most az én családomat szeretném elvini. 3 és 5 éves gyerkőcökkel keresnék balatonon kempinget, ahol zuhanyzás lehetőség adott stb (lehet hogy ez már alap mindengol, n tudom). S persze nem horror áron. Jelenleg ott tartok hogy sátrat kell vadászni/venni 🙂. Decatlonos ~ 50e sátrak jók?
Sziasztok! Egy régi Truma fűtés levegő keringető motorjába szeretném kicserélni a hőérzékelőt. Tudna valaki esetleg egy linket küldeni, hogy hol tudnám megrendelni? Előre is köszönöm a segítséget! Üdv
Készülünk egy nyár végi kempingezésre, de valami nem kerek a Balatontouristnál lévő kedvenc "Vadvirág Campingnél"
Balaton tourist néven fut, de foglalás körül nincs valami rendben!
Kérek információt, lehetőséget, elég érdekesen válaszolnak, megírják, hogy mit tudnának adni, de foglalni nem tudok, mert nekem nem tűnik biztonságosnak az ügymenet!!!!!!
Írjam meg mit szeretnék, megadják, de semmilyen dokumentációt nem kapok!
Fizessek előleget, de számlát majd csak "valamikora igérnek!
Fizessek 109.060Ft előleget, de számlát majd csak 5-6 nap utánra igértek!
Tudomásom szerint ez a Camping már nem tartozik a BALATONTOURISTHOZ!!!!!!!
Egy Madács Edina nevű hölgyel leveleztem!!!!!!?????????
Van egy régi Rapid Gas gázfőzőnk és az utolsó palackot fogyasztjuk. De már a cég is megszűnt. Nem tudtok véletlenül olyan kiszúrós palackot, ami pont ugyanilyen méretű/alakú?
Üdvözletem Itt van a hűvösebb idő ezért keresek alkatrészt,vagy aki készítene Truma sl 3002 gázfűtéshez elektromos betétet ami Ultraheat néven fut,de aránytalan drága .
Vagy ötletet hogy miből lehetne kialakítani termosztáttal.
Köszönök minden ötletet tapasztalatot.Mivel általában kempingben vagyunk és az árammal való fűtés nekem szimpatikusabb ,mint gázzal.
Van egy sátor, ami legalább 50 éves, én NDK-ssra saccolom. Tudtommal két hálófülkés, nagy előtérrel. Ha valaki felismeri, esetleg lenne összeállítási segédlete?
Sátorban használt, Ignisben szállított, majd Transporterben kompresszoros hűtő. A nagyobb belső terű, mert a motor nem foglalja el a helyett a belsejében.Magasság: 52 cm.Mélység: 50 cm.Szélesség: 52 cm.Kis mélyhűtő.
Ráckevén ELADÓ.19.999.- forint fix!
Ráckeve 50 km. körzetben el tudom vinni, előre utalás és az ár 24.000.-0630 271-8334
Eladó egy 1 alkalommal hszánlt 1 éve vásárolt családi sátor. 2x2 személyes szúnyoghálós hálófülke, mely egybe is nyitható. Belmagasság 195-200cm, állva kényelmesen elférnek benne. Nagy méretű előtér, teljesen zárt aljzat. 3000mm vízálló. Méretek a csatolt képen, további adatok, leírás itt olvasható:
Mi tavaly voltunk ott 2x, akkor kezdtük a kempingezős életet. Ma mentünk volna 4-jére, de vagy jövő hét lesz belőle vagy jövőre. Máshol nem is voltunk, annyira bejött.
Most voltunk ott először, eléggé tetszett a vizes blokk ellenére is (noha az eddig látott balatoni vizesblokkok közül a legjobbnak ítéltem)-> így ha jövőre is Balcsis kempingezés lesz a nyaralás, akkor nagy eséllyel nem utoljára :)
Hali - ha még aktuális.. az elmúlt hetet töltöttük Zamárdiban, és főleg árva szúnyog invázióval találkoztunk. Nem csíptek meg, de bődületes mennyiségben jelen voltak, mindenhol.
A szokásos, csípkelődős szúnyogból nem volt több, mint egy átlagos nyári estén, semmi para..
Fiamék Dunaparton vannak táborban, múlt héten megették őket a szúnyogok, most Vape Derm Extra sprayt vittek, épp ma mesélte telefonon, hogy mennyire vicces, hogy a repkednek körülötte a szúnyogok, de nem szállnak rá. Talán egy próbát megér.
Azok akik sátraznak kishazánkban a napokban/hetekben, akár Balaton, akár Tisza-tó körül, tudnának szúnyog helyzetjelentést adni. Illetve még Horvátország is érdekelne. Előre is köszi!
Poroszlón, Tiszafüred "irányából" annyira zavaró hangok már nem igen érkezhetnek, 6-7 kilométer távolságra van. Egyébként megértem, mi is voltunk hasonló helyzetben több kempingben is. Tapasztalatom szerint jobbára csak a hétvégék kritikusabbak rendezvények miatt. Másrészt a nagyobb kempingeket ki kell tapasztalni, illetve kerülni azon részén a sátrazást ahol a jellemzően zajos társaságok, fiatal bulizósok táboroznak, ez is inkább csak a hétvégén probléma.
Ez szinte bármelyik kempingben előfordulhat, főleg a a jobb frekventáltabb helyeken lévők esetében. Vannak csendesebb, eldugottabb helyeken lévő kempingek, amelyek mindentől messze vannak. Azoknak meg az a hátrányuk.
mi egyszer a poroszlói kempingből menekültünk el, miután elviselhetetlenül hangos volt a közeli disco, lagzi, és tiszafüredi fesztiváltól három irányból.
Keresék 1-2 személyes "hálósátrat", ha beázik az a legjobb!
Popup sátorra, vagy olyan dom sátorra gondolok, ami cövekelés nélkül is megáll.
Arról lenne szó, hogy van egy nagy sátrunk, aminek 12 m2 az előtere, mivel a kempingekben külön kell a plusz sátorért fizetni, amit nem szeretnék, ezért azt gondoltam ki, hogy a legnagyobbnak egy ilyen hálófülkét éjszakára felállítanék a sátoron belül, és akkor nagyobb békességben telhetne az éjszaka.
Újat nem akarok venni, mert egyébként ilyen kis sátorra nincs szükségünk.
Van néhány kemping a Tisza-tó körül, a kérdés hogy mi az elvárásod. Szerintem most Poroszló a legszebb és legfelkapottabb üdülőhely, Tiszafüred is jó. Kisköre sem volna rossz, ott a kemping és a strand egy egységet képez. De nem találni róluk friss adatot az interneten. Abádszalókon a régi Füzes kemping tudtommal újra üzemel, ez viszont távolabb van a a fizetős strandtól. Régen jó hely volt, de több évtizede leszállóágban van a település idegenforgalma. Tudtommal a strandra sem ital sem étel nem vihető be. A tiszaderzsi kemping elsősorban a horgászok számára célszerű. Tiszanána Dinnyés-hát strand-kemping is egy érdekes lehetőség.
Olyan problémám lenne, hogy van egy Quechua T6.2 XL Air sátram, és a rudazata kissé össze van keverve, valaki esetleg meg tudná írni, hogy mekkora a piros és a 3 fekete rudazat mérete, hány db sátorrúdból áll!?
Jó döntés, nekem is van egy ilyen, pont alkalmi, max pár napos útra, fesztiválra, hétvégére.
A nagyobb sátrak árai nyilván magasabbak, de már több napos tartózkodásnál rengeteg számít, hogy fel lehessen állni, ha többen vagytok / pl gyerek is van, akkor megint más a szempont, és lehet 10-14 napot is eltölteni benne, persze székekkel, asztallal, kishűtővel, sütóvel :) szóval a lehetőség a csillagos ég...
2. ha repülővel megyünk, befér a poggyászba, míg a tányér nem
3. A tányért valóban gyorsan fel lehet állítani, de elpakolni már közel semvolt olyan gyors, itt veszít az előnyéből a nem tányérossal szemben. Igazából akkor jó, ha egy hirtelen eső miatt tényleg gyorsan fel kell állítani. De kényelmesen csak kocsival szállítható, ha meg van kocsid, akkor már nem olyan sürgős hirtelen sátrat állítani egy zuhi miatt.
4. Ez a sátor két oldalt nyitható, tehát jobban átszellőztethető mint az 1 ajtós.
Az már csak hab volt a tortán, hogy fele annyiba került
hát, ha bicajjal mégy, akkor nekem praktikusabbnak tűnik a hengerré csomagolható sátor, bár láttam "tányért" is már bicajon, de számomra nem volt 100.
amúgy ja a kollega jól összefoglalta.
ezt az életformát(aminek több műfaja van amúgy a bódvavölgyi madarásztábortól a 4****-os luxuskempingig) tényleg ki kell próbálni élesben, és a fekvőhely nagyobb hangsúlyt kap, mint maga a sátor. én simán viszem a nagypárnámat magammal kompressziós zsákban...
A felfújható szerintem sem túl praktikus, éppen ezért nem is értem, hogy miért kerül nem akciósan másfélszer annyiba mint a másik.
Hogy hányan lennénk az változó, 2 és 4 között. Autóval vagy kerékpárral mennénk. Úgy gondoltam, hogy veszek egy 3 és egy 2 személyeset. Ez egyrészt olcsóbb mert a nagyobb sátrak sokkal drágábbak mint két kisebb, másrészt így rugalmasabban el tudom dönteni, hogy melyiket viszem magammal, pl ha egyedül vagy ketten megyünk akkor nem kell egy nagy sátrat cipeljünk.
Nem feltétlenül az ár dönt, akkor bemennék a tescoba és vennék egyet 5000 Ft-ért és nem szánnék rá ennyit. Viszont ha már ennyit rászánok, akkor gondoltam kikérem mások véleményét is.
Szempontok szerint kéne választani, nem elsősorban ár/külső szerint. Az első, hogy kik, hányan és mennyi időre fogjátok használni. Ha nyaralás a cél, akkor nagyobbra, olyanra, amiben fel lehet állni, arra van szükség. Ha többen, akkor több fakkos/hálós, vagyis gyerekek pl külön... a koruk is számít. Ha bulira, fesztiválra kellene, akkor szinte mindegy:) Egy komolyabb utazásra több napi változó szállás megoldására, akkor olyat érdemes választani, ami könnyen állítható/bontható.
Rutin? Asszem nincs. Gondolj arra, hogy min alszol majd, nagyon fontos a matrac, az önfelfújósokat ajánlom, mert jók! Muszáj asztal és szék, ezernyi a választék. Sok ember azért utálja a sátrat, mert 1. nem készült fel rá, hogy ez egy ilyen műfaj... 2. azt hiszi az a nyomorgással azonos és nyomorog is, szarul alszik, napozó-lófaszkán, aztán össze van törve és a nője soha többé nem menne sátrazni :-) Vigyetek lepedőt, párnát, hálózsákot:-)
Ok. Van egy fejlődéstörténet, amikor kezdő kempinges voltam, csodáltam, lestem a német(olasz, francia stb.) tesók jó cuccait, és valóban érdemes rákészülni, fontos dolgokat beújítani, a lábtörlőtől a hűtőig, a grillezőtől a szekrénykéig (+tetőbox) de szerintem a legfontosabb, hogy ezt az életformát megismerd és szeresd. Ha megszereted, el vagy veszve:-) Meg azok is akikkel mész... De ha a nőd nem megy be egy közös (amúgy tiszta) fürdőbe, wcbe, vagy herótod van mások közelségétől, akkor ez nem a tied... Akarni és tudni kell jól érezni magát az embernek! Itt is a kompromisszumok dominálnak, viszont csodás pl. tengerre ébredő/néző helyek vannak, ami (aki ezt szereti) mindent megér. Mondanám ez egy életforma, van akinek tuti bejön, mások hallani sem akarnak róla. Amúgy meg nem az olcsóságról szól, a választható felszerelés a csillagos égig minden lehet, azt gondolni féláron nyaralok, hát egy nagy tévedés.
Az ACSI kempingkártya 5-6000 ft körül van. Magyarországon elég kevés kemping fogadja el és a kedvezmények csak elő és utószezonban érvényesek. Az MCCC és MHKK kártyákra a kedveznények általában függetlenek a szezontól. Tehát, ha csak itthon kempingezel, akkor nem feltltlenül igaz, hogy az ACSI kártya többet adna a magyar klubbok kártyáinál.
üdv Jóll látom,hogy ACSI klubtagság többet ad mint a hazai klubok mint Mccc Mhkk stb mivel csak 4.95 euro és 2 főre szól,és volt olyan kempingező előttem aki fizetett és jobban járt mint miKinek mi a tapasztalata? Mivel elég sok kempingbe járunk azért gondoltam erre.
Ez amit Te leírsz, nem kirándulás hanem egy videojáték... Biztos megkönnyíti a "kipipálgatós", "itt is voltam" strigulákat behúzó turisták dolgát de ezzel nagyjából véget is ért a haszna. Ha meg véletlenül elromlik/ellopják/elveszted az eszközöd amitől ennyire függsz, ott halsz éhen egy milliós nagyváros közepén mert magadtól a sarki hamburgerest sem találod meg...
Az pedig-gondolom-fel sem merül benned, hogy van ember aki legalább a szabadsága alatt nem akar elektromos kütyükkel szarakodni...
Teljesen korrekt leírást adtál, de mint ahogy azt írtam, ez egy parttalan vita. :)) Bár nem tartozom a mai generációhoz, de ma már én is csak telefont használok, Waze és Google alkalmazásokat. Autóval való közlekedéshez előnyben részesítem a Waze-t, városnézések, kisebb kirándulások esetén a Google-t. A Google sok hasznos, általad is említett funkciót tartalmaz, sokszor keresem rajta a közelben lévő nevezetességeket, boltokat, éttermeket, kiránduló helyeket, LPG kutakat, gyógyszertárat, stb.... Nagy előnye, hogy a keresett helyekről ad információkat, mint a nyitvatrás, közvetlenül hívható a hely telefonszáma, elérhető a hely weboldala, képek vélemények, értékelések egy adott helyről. Ezek szerintem nagyon hasznos és jól használható dolgok, ha az ember kismeri a technikát. :)
Ebből a leírásból az derülhetett ki hogy egyrészt térképet nem tudok olvasni de a napok alatt amit kint töltöttem szépen megtanultam s belerázódtam.
Próbáltam egy hosszabb leírást ide beilleszteni hátha valakinek megjön a kedve hozzá hogy másképp gondolkodjon és kipróbálja ezt a fajta módszert.
Próbáltam bemutatni azt hogy manapság már van olyan app ami helyettünk tudja és megtervezi és mutatja azt hogy tömegközlekedéssel egy adott városon belül mit hogyan érsz el mikor jön az adott jármű.
Ha ez neked nem hasznos akkor legyen a te bajod.
Le is írtam hogy hibáztam is mivel az esetek nagy részében én voltam a hibás míg a helyes használatra nem jöttem rá. Kisebb részben a néha megzavarodó gps jel volt.
Olyat sosem mondtam hogy folyamatosan hibákba ütköztem vagy valahova nem találtam oda pusztán hozzá kellett szoknom a 2d-s navigáláshoz.
Ebből a hosszú leírásból az derül ki, hogy kb. mindegy papírlapot v technikát tartasz a kezedben... ha nem tudod merre van az irány, mondjuk az észak dél stb. Másik Svejk kocsma? :-) Na igen, ez a korszerű! Nem oda megyünk, ahova akarunk és nem a korszerű netes cucc a hibás, csak balfaszok vagyunk hozzá, és mindegy mi van a kezünkben. Az egész szövegben, ami egy ostoba vita és általad gerjesztett, semmi lényeges nincs a tájékozódás lényegéről, csak az a kötözködés, hogy a mai "okos" ember "csak" technikát használ és a térkép meg főképp, ha papíralapú, esetleg útikönyv, az ósdi elavult.
Mi van? Neked kütyű. Nem találsz oda. Modern vagy? Engedjük el. Aki ennyire felesleges dolgokon ennyit rugózik, mert "korszerű" akar lenni, hát hagyjuk.
Visszatértem Prágából s így gyakorlati tapasztalataim is vannak a Google navigációról tömegközlekedés és sétás közlekedése terén.
Csak hogy őszinte legyek nem volt tökéletes voltak vitáink belőle és téves utak de összességében használható működő dolog.
S sokkal használhatóbb mint egy papír alapú megoldás.
Kezdjük az elején:
Van ugye offline és online navigáció.
Offline navigációt akkor érdemes használni ha az adott helyen mobilnetet nem tudsz használni.
Mivel Prágában lehet s ezzel nem volt probléma pár esetet kivéve nagyon nagy hasznát vettük.
Ember tervez Isten végez:
Hiába tervezi meg az ember pontosan az indulás előtt az adott helyeket mégsem lehet mindenre felkészülni. így lehet az hogy én az első nap egy rossz Svejk kocsmához mentem el.
Fontos a minél pontosabb információ szerzés amire első körben az internetet érdemes használni.
Nálam ez úgy működött hogy a telefonban lejegyzeteltem az adott nap útvonal tervét pontról pontra.
Napközben ha kellett módosítottunk rajta de mindíg tudtam követni hol voltunk hol nem.
Alapvetően sok szobrot amit kerestem pontosan nem tudtak meghatározni teljes címmel hiszen vagy egy köztéren volt vagy egy épületen belül stb.
De itt jön képbe a google térkép. Ha tudtad hogy melyik részén keresd az adott területen a szobrot észrevehetted hogy a szobrok és egyéb látványosságok be vannak pontosan jelölve a térképen és oda is tud navigálni egyből gps.
Így gyakorlatilag nem kell feleslegesen "bóklászni" a papír térképet figyelve hogy megtaláljunk valamit.
Mivel tömegközlekedéssel mozogtunk és gyalog adta magát hogy ne waze-t használjunk hanem google navit.
Ezáltal a navi megtervezte helyettünk azt hogy milyen tömegközlekedési eszközre milyen vágányon szálljunk fel.
Hány megállót menjünk. Azt is tudta mikor jön a következő jármű így tervezhető volt az hogy odaérünk e az adott trolihoz buszhoz bármihez.
A siklónál külön plusz pont neki.
Mondanom se kell egy idegen helyen ez elengedhetetlen.
Hiszen ki tudna egy idegen városban kiismerni magát egy szövevényes metró vagy épp troli térképpel.
Igazából ahol nehézségbe ütköztünk az akkor volt amikor 2 ds térképként használtuk a navit séta közben s fejben vizuálisan gyakran felcseréltük az irányokat.
De erre pedig volt a megoldás miután rájöttünk hogy a térképen az útvonalunkban be vannak jelölve boltok plázák stb.
Így azokat kell figyelni mivel a sűrűbben lakott területeken a gps is meghülyülhet.
Általában az is elég volt ha a telefont zsebre vágtam és jelezte merre forduljunk merre menjünk.
Szóval összességében a virtuális navigáció levizsgázott tökéletesen.
Voltak hibák de ez vagy user hiba volt vagy a gps jel nem volt megfelelő.
Emellett ha úgy nézzük nekem a zsebemben volt egy olyan eszköz amivel fotózhattam videózhattam. Később profi appal a képeket is meg tudom szerkeszteni.
Egy komplett jegyzettömb a teendőimmel. Egy valós idejű térkép ami ismerte helyettem a tömegközlekedési vonalakat. Emellett netezni tudtam olvasni videózni bárhol.
Ha akartam volna még fizetni is.
Ezen sorok után azt tudom mondani mindenki használjon azt amit akar.
De számomra az már biztos hogy aki időt akar spórolni és többet látni az nem egy papír fecniben bízik hanem a technikában.
Ezzel értek egyet én is. Kiteríted a térképet a padlóra és átlátod az egészet. Körbeüli a család és tervez. Teljesen más érzés, mint egy tenyérnyi szart görgetni ide-oda. (De természetesen mindegyiknek meg van a helye.)
Kétségtelen, hogy egy magunkkal vitt térképet is elveszíthetjük, vagy megsemmisülhet. De a világhálón elérhető információk hozzáférhetősége tőlünk teljesen független körülményeken is múlik. (térerő hiánya, készülékhiba)
Kicsit más, de talán ide is vágó élettapasztalat:
Minden térkép készítője törvényszerűen kihagy egyes információkat, mert egy bizonyos jel-, vagy feliratsűrűség felett értelmezhetetlenné válna a kép. Több térkép használata esetén némi szerencsével az egyiken hiányzó információ a másikon megtalálható.
Tessék összevetni a két térképrészletet! Az egyik az italboltot, a másik a templomot tartja fontosnak. A buszmegállókat mindkettő. Az egyik jelöli a Honvéd utcából észak felé kiágazó utat, a másik nem. Az egyik megnevezi a Temető utcát, a másik nem. Nem folytatom, de van még különbség.
Felesleg ilyen témában vitát indítani, mivel nyilván két teljesen különböző korosztályról van szó, így a szokások is nagyban eltérőek. Egyszerűen csak tisztaletben kell tartani egymás szokásait, elfogadni, hogy a generációs különbség miatt két telejes eltérő világban élünk, de az alapértékeink sokszor nem különbözőek, csak az eszközök másak. :) Mondom ezt némi tapasztalattal a hátam mögött, egy 25 éves fiatalember apjaként, közel 50 évesen.
Mi sehová nem utazunk papíralapú térkép nélkül, éppen most érkezett meg az Izrael, pedig ott biztosan lesz a bérautóban, és az Észtország, Lettország, Litvánia, bár oda meg csak 2021-ben készülünk. Mindkettőnk telefonjára rátöltve vannak az offline használható térképek és bárhol tudunk netezni is, de sokkal jobban szeretjük papíron vinni magunkkal. Már itthon a tervezgetés, készülés idején örömmel nézegetjük, sokkal egyszerűbb követni és átlátható az egész útvonal. Minden autónkban (2 személy, 1 lakóautó) van külön magyar és európai térkép, de mindig megvesszük az adott országot is, amit aztán az utazás után berakunk az úton összegyűjtött prospektusok, képeslapok, belépők mellé. Komoly gyüjteményünk van már, és időnként elővéve nosztalgiázunk velük egy kicsit. Útvonaltervet a kempingek címeivel is szoktunk készíteni, ha meg foglalunk előre szállást, akkor azt is kinyomtatjuk és napi bontásban, mellékelve a látnivalók listájával, összefűzve könyvként használjuk. Az utazás alatt odatesszük a belépőket, az érdekesebb számlákat, stb...Ezek az előkészületek nagyon fontosak számunkra (pedig vannak és használjuk az "okos" telefonjainkat), meg biztonságot is adnak az egész út során. Szerencsére sokat utazunk (63 éves házaspár vagyunk), és ez így is marad nálunk.
Tételesen lehetne cáfolni az állításaidat, de ne menjünk bele. Érdemes egy kicsit szerényebbnek, visszafogottabnak lenni, többet figyelni, kevesebbet mondani.
Egy könyv vagy egy festmény művészeti értéket képvisel. így ezeknek sosem fog leáldozni ellenben egy céleszközzel aminek már gyakorlati haszna nincs fejlett országokban.
A történelemhez megint nem kell könyv mert akit érdekel már fent van róla minden info.
Bár gyanítom hogy a legtöbb turista nem egy lexikonnal a fejében megy nyaralni az összes helyet ismerve ától cettig.
Prága egyébként valamelyest kirakat város. Ha könyvben érdekelne egy város története akkor már inkább Budapestét venném meg.
Aha! Idejétmúlt! Mint a könyv, a festmény, régi építészet és a hasonló dolgok! :-)
Csak egy megjegyzés: a net, az online stb. pazar, ott az info. Minden. Azért ha tényleg Prágába mész, ne feledd a történelmét, művészetét, még akkor se, ha már idejét múltnak tűnik a digitális világban. Egy két szép könyvet mindenképp hozz!:-) Ha lefotózod az "okossal" hát tudod az nem ugyanaz.
Régóta lappang bennem a gondolat, hogy egy hétre elmegyek egyedül a hegyekbe, Lengyelország, Szlovákia, Csehország, nem tudom pontosan hogy hova. Gyerekkoromban bejártuk mindhárom országot lakókocsival és sátorral. Élénken élnek bennem a képek, hogy egy hegyi tó mellett vagy éppen egy nagy fenyőerdőben alszunk a lakókocsiban, egy kempingben. A túraútvonalak pedig a közelben vannak. De sajnos nem emlékszem a helységnevekre, akkor csak elindultunk és mentünk. Viszont szeretnék jól felkészülni , mivel egyedül mennék, ami nagyon fontos. Tudnátok ajánlani valami olyan kempinget, ahova érdemes menni, sátrazni ? Meg egyáltalán bármilyen tanácsot elfogadok :)
Viszont, videókon nézegettem a külső ponyvát (azt most nem kaptam hozzá), és azon a bejáraton kívül nem láttam semmi más szellőző felületet, semmi nyithatót. Így eléggé állhat benne a levegő. Hűvös időben talán nem annyira gond, de melegben nem tudom, milyen lehet. A hajnali lehűléskor mennyire párásodhat, főleg, ha többen alszanak benne.
Igen, elég masszívak, és ha nincs viharos szél, akkor elég a ponyva szoknyát (az alját) körbe leszurkálni a sátorhoz mellékelt tüskékkel, és tényleg nincs bukdácsolás.
Ha az időjárási körülmény indokolttá teszi, akkor mindenképp meg kell erősíteni a rögzítést, mert az erős viharos szél felboríthatja a sátrat. Nem fog összetörni, elhajolni a rudazat, de a feje tetejére állítja, mi is így jártunk .
A plusz rögzítés történhet sokkal hosszabb, erősebb tüskékkel, vagy cölöpölni, és lekötni.
A decathlon-os általad kinézett sátor is remek választás, ebbe az árkategóriába tudnak prémium minőséget gyártani, gyártatni a franciák.
Vasárnap benézek a Dekába. Megpróbálom megnézni élőben. Nekem az tetszik benne, hogy minden oldalán van némi kilátási lehetőség. Céljaimnak elvileg megfelel, mert csak nyáron szoktunk kijárni két-három éjszakákra vadkempingezni a Dunához.
Ezekben a horgászsátrakban az tetszik, hogy masszív a rudazatuk és nem kell még zsinórokkal is lecövekelni (nincs miben pofáraesni).
Én nézegettem ezt a sátrat, tetszett a belső nagy tér, de baromira hatalmasnak tűnt a csomagolása, gondolom a vastag rudak miatt is, szerintem be sem fért volna a kocsimba:)
Szia! A külső ponyvát nem felesleges megvenni, mert nyáron valamivel hűvösebb lesz értelemszerűen, valamivel sötétebb, és nem utolsósorban kitűnő védelem az anyasátornak.
Nekünk Delphin Yurta sátor van, de még "csak" kempingezni használtuk nagy megelégedéssel!
Sátor vásárlás előtt állok. Horgászsátrakat nézegettem, amelyhez lehet külön téli ponyvát is venni. Szinte csak nyáron használnám. Ha nyáron felteszem a téli ponyvát, akkor az a sátor hőmérsékletét hogy befolyásolja? Még melegebb lesz, vagy esetleg hűvösebb (mivel a külső ponyvát süti a nap)? Feleslegesen nem akarom megvenni hozzá a külön ponyvát is.
Valaki vadkempingezett már külföldön? Elsősorban ausztiriai tapasztalat érdekelne. Adataim közt ott az emailem, de én is szívesen felveszem a kapcsolatot azzal aki tudna pár kérdésemre válaszolni.
Üdv Mindenkinek
Mi ahelyzet a bélapátfalvi gyári tóvala,mint éjszakai biztonságos táborozás,wc esetletleges áramvételezés stb, s mennyirn szoktak ill
Vannak most?
Részemről 90kg és 50 év. Csak olyan kempingekbe járunk, ahol termálfürdő is van. Ezek közül most nem is jut eszembe olyan, amelyikben csalódtam volna az elmúlt években. Ha érdekel ez a vonal, akkor kiindulásnak nézd meg a Termalfurdo.netoldalt. Jellemzően van a kempingeknek is honlapjuk fényképekkel, árakkal. Ha nagyon kicsi, akkor az önkorményzatnál lesz info. Arra készülj fel, hogy egy-egy felkapottabb helyen - pl Berekfürdő, Tiszakécske - alig hallasz magyar szót :) Jellemzően tiszták a mosdók, de egy kemping, nem a Hilton. Legalább pókháló, vagy szúnyog, légy biztos lesz.
Ágyikó szerintem is a - beázás mellett - talán a legfontosabb. Önfelfújókat nem ismertem. Párnából van ilyen Kínából, de nem igazán jött be. Anno Intex felfújható légágyakkal kezdtük az Auchanból. Csak dícsérni tudom, de kicsit zörög, ahogy mozgok rajta. Páran panaszkodnak rá, de pl nekünk sosem eresztett az egy-egy hetes kempingezések alatt. Legnagyobb bajom vele, hogy reggel, ébredéskor gyakorlatilag a földről kelek fel, de ez a gond lehet csak a korral jár, korábban fel sem tűnt :) Most ez a páros van helyette: https://www.decathlon.hu/agykeret-kempingezeshez-id_8352099.html , https://jysk.hu/haloszoba/matracok/habszivacs-matracok/plus/osszehajthato-matrac-70x190-plus-f10-kek . Az ágyalátét kis helyet foglal. Jó keményre érdemes felfújni. Több évet vártam az ára miatt, mire rászántam magam a vételre, sosem volt akciós... A Jysk-es matrac sok helyet foglal, cserébe nagyon gyorsan lehet ki- és elpakolni. Ez így gyakorlatilag olyan, mintha egy rendes ágyban aludnál. Épp belefér a 15%-os "szatyros akcióba" :) Nem olcsó, mi is csak azért vettük meg őket - sőt a nejem még dormeo-kat is 50%-os akcióban - mert messze még a lakókocsi. Addig pedig sátrazunk.
Bocs! Autós kemping a családdal, most elsősorban arra kellene, de mivel elég sokat túrázunk, jó lenne lecserélni a polifoam derékaljat is, valami kompakt használható matracra.
Lehet, hogy meg leszek kövezve, vagy én vagyok nagyon puritán, vagy esetleg a 120 kilóm? Nem tudom, de hogy nem vennék ilyen 180 dolláros játékot az biztos. :-) Intex felfújható matrac, vagy amiben saját pumpa is van akciósan lehet kapni sokszor 4 ezer forintért. Míg sátoroztunk olyanon aludt a család, jobb volt mint itthon a 200 ezer forintos matracunk. Csak egy személyes szabad venni, gumis lepedő rá és ki kell tapasztalni a keménységét.
es ott a 7,5cm vastag.... baromi kenyelmes es jo aron van. Csak ha kocsival mesz, mert nehez es nagy !!! Ha nem akarsz rendelni, akkor az itthoni kepviselete a bazismotor: https://www.bazismotor.hu/
A motoros boltoknal jo a minoseg es az ar alacsony, mert ez csak "kiegeszito"
idén nyáron 3-4 nap kempingezést tervezünk. Még pár éve vettem egy Arpenaz 4.1-et, egyszer sem volt még használva, sosem alakult úgy a nyár, meg még az aprónép is apró volt, most már 3.5 éves, úgyhogy simán vállalok vele pár esetét sátorban.
Én alapvetően nem vagyok nagy igényű, éjszakákat toltam le vadkempingben Balaton körbe bringázásnál, de azért a jelen helyzet már indokol némi alapvető infrastruktúrát egy kemping esetén- főleg, hogy ha rendszeresíteni szeretném a kempingezést és nem egyszeri rossz tapasztalattal rövidre zárni:D
Milyen kempinget tudnátok ajánlani itthon - elsősorban Kelet Magyarországon? Jó lenne valamilyen strandos megoldással összekötni, illetve alap, hogy legyenek kulturált wc-k zuhanyzók, és hogy a sátor mellé be lehessen állni autóval, ne kelljen egymagamnak minden cuccot bemálházni. A bogácsit néztem, de túl sok jót nem írtak itt róla...
Én a Hasky, Yukatana márkáknál keresgéltem magasabb árakon, az általad említett áruházak hirtelen eszünkbe sem jutottak, de megnéztük, és felvettük a lista elejére.
Nagyon szépen köszönjük!
A feleségem a Jysk-es Dambso-t nézte még, szerinted az milyen lehet?
Tökéletes a tanácsod! Jó zsák és jó matrac. A lehetőség a csillagos ég, minden van, ha kell. Nem olcsó, de a jó az az igazán jó. A viharos időre viszont nincs ötlet, hacsak a nagyon jó cövekek, a tisztességes sátorállítás és a felügyelet, mert éjszaka+viharban bizony fura dolgok tudnak történni, mondjuk erősíteni kell a rögzítést... Sajátos filingje lehet egy mondjuk tengerparti viharos időnek-éjszakának, törnek az alurudak (igaz Fe-re-r?:) és sok a hang, meglehetősen félelmetes tud lenni, hűvös, meg ázott és beázott, meg aláfolyt vizekkel... Nagyon kell a jó felszerelés, ha kritikus a terep és vagy az évszak (tavasz-kora nyár, utószezon).
Satrazas homerseklete a halozsaktol fugg. Jo halozsakkal 3-5 fok nalam a hatar es ekkor is nem az alvassal van a problema, hanem az atoltozesekkor kimaszni belole.... Az asszony nagyon fazos vettem neki egy komfort 5/limit 0 zsakot es abban jol erzi magat 15 fokban :-)
Szoval ha fazos az asszony vegyel neki egy jo matracot es zsakot.... nalunk ez bevalt....
Megjött a sátorkötél amit rendeltem, baromira tetszik, rikító színű és fényvisszaverő szálak vannak beleszőve:
70Ft körül jött ki métere, szóval nem olcsó, de szerintem megérte.
Kérdezném viszont a rutinosabbaktól, hogy időjárás szempontjából kb mikortól válik élvezhetővé a sátorban alvás? Páromat eléggé megviselte két korábbi viharban töltött sátras éjszaka, és nem szeretném, ha didergős lenne az idei első alkalom.
Van annyi sör (+tömény) hogy jó a földön vagyis kb. mindegy, de az altalaj ha köves stb. akkor nem az igazi úgy. Meg vizes, hideg stb. is lehet.
Sátorban, aláterítve, lepedővel, párna,hálózsák/takaró. Olyan mint egy légágy, az önfelfújós szerintem sokkal jobb, mint bármelyik más matrac. A pumpás dupla matrac meg igazán pocsék a mozgások miatt. A legalja -szó szerint- a laticel, ami a partra való, számos ember megpróbálta és durván érezte magát már egy éjszaka után.
Én a magam részemről kerülöm az Intexet, bár a Jysknél legalább korrektek a cserével. Ezt a Decathlonost mondjuk nem ismerem, a két másik (drágább) fajtát használjuk, azok nagyon jók. Nekem az Intexek vagy eresztettek, vagy hatalmas dudor lett rajtuk.
Összebújáshoz praktikusabb a kétszemélyes, de pihenéshez jobb a külön-külön. Nem zavarja a másik forog és közben alattad is mozog az ágy. Külön tudod szabályozni a keménységét. Létezik olyan dupla, ahol két szelepe van a két oldalnak és így egy kucsit elkülönülnek egymástól. Nekünk volt már ilyen is (Coleman), de egyik évben az egyik félén belül elengedte magát és lett ott egy púp, ezért az egész cserés. Idénre már két különállót vettem. Franciaágyra való lepedő lesz rajta az összefogja.
A Decathlonban vettem 3 matracot is. Ezek közül kettő beépített légfúvóval. Mindháromnak visszaadták az árát. A hesztésnél úgy elvékonyodott azt anyag, hogy először csak lassan eresztett, majd egyre jobban szökött belőle a levegő, használhatatlanná vált. Két évvel ezelőtt Görögországban jártam pórul az egyikkel. 1 óra alatt leeresztett, a föld meg kemény volt. Ott elmentem a görög mindenes boltba és vettem egy 2 személyes INTEX-et. Semmi gond nem volt vele. Ma is megvan és - talán - nem ereszt. Igaz, tavaly már a Decathlonban vett összecsukható ágyakat vittük, azokkal nem volt semmi gond.
Tapasztaltak tanácsát kérném az alábbi kérdés eldöntésében:
A párommal ketten nyári sátorozáshoz milyen felfújható matracot vegyünk? 2 db egy személyeset, vagy 1db 2 személyeset? Használat során melyik a jobb és miért? A decathlonos és egy intex között vacilálunk. Melyik a jobb?
Zakopanéban épp a fenyőgyanta ellen húztam a Husky sátor fölé egy takaróponyvát. Hihetetlen, mennyire csörömpöl, ha fúj a szél! Elő is szedtem a régi, 1973-ban vett Kapos sátram lenvászon előterét. A takaróponyva a sátor alá kiváló.
Napvitorlát szereztem be néhány éve én is mert tudtuk, hogy a megszokott árnyas helyünk sajnos nem szabad a megadott időben.
Nem vászon hanem olyan mint a kerítés- vagy mezőgazdasági árnyékoló, szőtt raffia háló, csak vastagabb, megerősített sarkokkal és gyűrűkkel a kikötéshez.
Viszont az a mezgazd háló is kapható többféle méretben és sűrűséggel sokkal olcsóbban mint a "gyári" napvitorla.
Illetve létezik még (óccsón csak az íbéjen) különböző nagyságú, mintájú és színű álcaháló.
/////Mondjuk az már nem is kempingezés, mert amikor felraktam az árnyékolókat, inkább néztünk ki Dakota csoportnak (értsd: cigány tábor), mint tengerparti nyaralónak. //////
Szerintem ez teljesen egyéni, most 3 napot vendégségben voltunk vidéken, és ezt a Decás ágyat vittem magammal meg egy ALDI-s önfelfújóst, mindkettő 190 hosszú volt, és jót aludtam, pedig 188 cm és 110 kiló vagyok
Nem, valóban, ez a régi Q4.1, még Te raktad fel:) De a probléma látszik, a ferde fal miatt nem fér be 215cm-es hálóba a 200 cm-es ágy. Az új sátorod oldalnézeti képén is látszik a ferde fal, bár lehet, hogy pár centivel jobb a helyzet, igazából mérni kéne.
Őőő, nem, félreértettél. Arra gondoltam, hogy a 210cm hosszú hálófülkébe nem fér be egy 200 cm-es ágy a ferde fal miatt. Tegnap a Decathlonban méricskéltem a kiállított sátrakat, talán a legnagyobb, 6.3-as lenne jó, de az már túl nagy. Illetve ez a horgászsátor is jó nagy belül, de ennek kicsi az előtere, de az nem is nagy baj, mert rossz idő esetén mi nem nagyon megyünk, inkább sűrűm, de csak 1-2 napokra.
Ha akarod eljössz, felállítjuk a sátrat, aztán eldöntöd, hogy milyen. Szerintem egy kingsize matrac bőven elfér benne és ha nem tolod be a csapott falig, hanem oda inkább a bőröndöket, táskákat rakod, akkor kényelmesen be lehet rendezni.
SUP és kajak felfújásához, meg egy levegős Obelink pavilon hoz használnám.
Eddigitális ment kézzel-lábbal a pumpálás, de volt egy balesetem, és csavarozták a csípőmet, így kímélném magam. Ugyanezt a pumpát az Obelinken /más színben/ jóval drágábban láttam.
Nincs mit megbocsájtani.......az egészséges humort mindig elviselem!
Amúgy megnéztük ma, de mivel nem volt "búvárruhánk" nem mentünk a vízbe, ennek ellenére eléggé eláztunk. Reggel induláskor 2 cm hó Pécsett, majd eső szinte végig!
De azért jó lesz, tényleg nyugis hely, ahogy Jakab is írta.
Amúgy a hölgy azt mondta " miénk a parcella az egész szezonban" , egyhuzamban 90 napot lehetek ott, aztán megszakítom-hazamegyek pár napra, vagy egy hétre, és újabb 90 napot lehetnék még ott!
Németek is tartanak ott lakókat, nyaralnak......hazamennek ..........visszajönnek!
Két éve voltunk a kempingben. Az elhelyezkedése nagyon jó, van valami különös hangulata. Csendes, nyugodt kemping. Retro, de kifogástalan a tisztaság. Egyetlen negatívum, amit tudnék mondani az a strandja, mert a parttól beljebb nyagyon iszapos a meder.
A kempingnek kizárólag abban az esetben származna plusz bevétele, ha a szezonbérletes kész kifizetni, a 90 napon túli ott tartózkodást normál tarifával. Ez körülbelül napi 10 ezer Forint átlaggal számolható, így 600 ezer plusz kiadást is jelenthet. Ha megelégszik a vendég a 90 nappal, akkor is foglalja a parcellát, ott a lakókocsija. Más vendéget nem tehetnek a helyére, tehát bevételük sem származhat belőle.
Nincs semmi titokzatosság, mindössze elég rejtélyes ez a szezonbérlet ajánlat!
"A szezonbérlet ára: XX0 000 HUF, mely 50%-át letelepítéskor kell fizetni, a másik 50%-ot pedig 2019.06.30-ig. Ez az ár 3 felnőtt, vagy 2 felnőtt és 2 gyerek részére, maximum 90napos itt tartózkodást jelent. "
" A lakókocsit 2019.04.19-én 15 órától lehet letelepíteni, és 2019.10.06-án 12 óráig kell elvinni. "
Ez a közel 150 nap alatt mi csak 90 napot lehetünk ott !!!!!!!!!! " .......kérdeztem én!
a válasz erre: Igen, a szezonbérlet nem jelent állandó ott tartózkodást. Azt Önök döntik el, hogy mikor szeretnének a kempingben tartózkodni,
Várhatóan hétfőn tisztázódik a rejtély! Én úgy gondolom, a "szezonbérlet" a nevéböl adódóan egy szezonra szól, ......kemping nyitástól - zárásig!
A 90 napos tartózkodás teljesen jogos, mert az útlevél esetén 90 nap, személyi igazolvány esetén max. 30 nap a tartózkodási idő. Persze egyszerű a megoldás. Ha letelik a 89. nap, át menni -akár egy tankolásra - Makedóniába, vagy Bulgáriába, és a visszatéréskor ismét kezdődik a "90" nap (A határon levő szkennerelt okmányok benne vannak a görög rendszerben, így nincs gond.) A kempingben ismét "beléptetik" a kuncsaftot, így a hatóságok számáras is tiszta lesz a szállásadó.
Az ok szerintem az, hogy a tengerparti kempingek között nagyon sok olyan van, amelynek tulajdonosainak/kezelőinek nem a kempingben van a lakóházuk, így a kempinget télen bezárják és nem őrzik. (Ilyen pl. Sithoniában a Katerina kemping, akinek a tulajai Sikiában laknak. Azok a kempingek, ahol a tulajok ott laknak, mégha nem egész évben van is nyitva, a kemping akkor is őrzött. Ha jól tudom ilyen a Kemping Rea.
Idén nem tervezek külföldet ( Görögország_egész nyár...) ezért próbálok szezonbérletet foglalni!
Belefutottam egy ilyenbe:
"A szezonbérlet ára: XX0 000 HUF, mely 50%-át letelepítéskor kell fizetni, a másik 50%-ot pedig 2019.06.30-ig. Ez az ár 3 felnőtt, vagy 2 felnőtt és 2 gyerek részére, maximum 90 napos itt tartózkodást jelent. "
" A lakókocsit 2019.04.19-én 15 órától lehet letelepíteni, és 2019.10.06-án 12 óráig kell elvinni. "
Ez a közel 150 nap alatt mi csak 90 napot lehetünk ott !!!!!!!!!! " ?
Van ennek valamilyen " lakhatósági bejelentési kötelezettségi oka....?
Nekünk Coleman két kamrás felfújható "francia ágy" van. Néhány éves. A szelepekkel nincs baj, de idén tavaly belül elengedett egy belső gát és lett rajta egy pukli, dudor olyan kézilabda átmérőjű. Valszeg a nyárra nekünk is kell nézni valamit, pedig ebben az volt a jó, hogy külön-külön különböző keménységűre lehetett fújni a két fekvőfelületet és kevésbé volt zavaró a forgolódás is.
Valszeg két különálló matracot veszünk. Van olyan is (valahol láttam), hogy össze lehet a kettőt patentolni és nem csúszkál szét. Most nem találom. De ha ragasztok az oldalukra tépőzárat, akkor azt is meg tudom oldani.
Szerintem sem bírnak sokat, ezek a matracok, mi Intex felfújhatót vettünk, beépített elektromos pumpával. Az első szezonban tökletes volt, egy bő hetet használtuk. A második éveben, az az tavaly már naponta utánna kellett pumpálni. Nem nagyon de észrevehően veszít a a nyomásból. Lehet hogy már ezek is tervezett élettartamúak, használat után eldobandó.
Hát bármennyire is több ezer sátor van a piacon nehéz a választás....
Készítettem egy Excel táblázatot amiben néztem a sátor, az előtér méretét és az árát.... Hát érdekes számok jöttek ki...
Jó lett volna egy ARPENAZ FAMILY 6.3 XL... vagy egy 5.2 XL...Sajnos nem forgalmazzák. Írtam egy levelet a dekának hátha...Nem tudják jelenleg ilyen sátor lesz bevezetve...
Jó lenne a zárt rovarmentes előtér, szúnyogháló is... A fekete háló már csak álom....
Nagyon klassz, bár nem ismerem az anyagát, de a méretei szerint okés. :) Alagútsátor, kétemberes felállítás. Nyilván a szállítás is megoldható, nem tudom mekkora csomag önmagában. A magam részéről nem szoktam ragaszkodni a gyári szintű újracsomagoláshoz, jobban pakolható, ha mondjuk kettőben van és külön a cövek stb. Egész más az eladáshoz becsomagolni valamit és más, főképp használat után újra "zsugorítani" és beférni a zsákba:-)
Én is beruháztam, vettem egy SUP-ot. Meg is érkezett két nappal azután, hogy kórházba kerültem egy kozlekedési baleset után. (a csípőmet meglemezelték, a könyökömről hétfőn veszik le a gipszet)
A SUP mégsem kidobott pénz, a doki erősen ajánlotta rehabilitációra, rekreációra. 😅
Nekünk Campfeuer van. Olive zöld. Arértek aranyban nagyon jó. Alapterülete kicsit nagyobb, mint a Dekás 4.1, de a hely sokkal, sokkal több a függőleges homlokzat miatt. Sok ajtó, sok ablak, sok szúnyogháló. Csak dicsérhetem. Nevem mellet tálalsz róla képeket.
Kíváncsiságból én is rendeltem. Valódi használható nyomómagassága csak a kifolyónyílás magassága. Ha a kifolyó cső vége magasabban van a kifolyó nyílásnál, akkor nyílás fölötti rácson a folyadék egy része kifolyik.
Darabokra szedtem, mert az első próbánál volt a szívócsövön is visszacsurgás.
Amit megállapítottam:
- a villanymotortér nincs elszigetelve a kifolyó folyadék tértől, csak egy forgó(!) szilikongumival, ami műanyag házban csúszik (melegszik), így a folyadék be tud jutni a motortérre, ami benzin szivattyúzásnál akár begyulladáshoz is vezethet!!!!!!
- a szivattyú lapát tengelyfurata csak rá van szorítva a tengelyre, így nem kell sok idő, hogy elforogjon és a szivattyúzásnak attól kezdve vége,
- a folyadék forogva, örvényszerűen áramlik a csőben, mert nincs benne lamináris vezetőlapát, így a szivattyú hatásfoka is erősen csökken.
Való igaz, motoros kézmosónak jó, de ennél többet nem tud.
a prímagáznál futottam egy kört, mert a CP-250-es palackra keresek alternatívát (fajlagosan drága, nekünk kicsi, és nem lehet szelektíven visszajuttatni a gyártónak)
Azt a tippet kaptam, hogy a 3kg-os (piros) kempingpalackot vegyem, az kurrens termék, van hozzá gázégő, és cserlik a gázfutárok. 5400 a üres palack, 2720 a csere, viszont ha valakinek van otthon bármilyen ütött-kopott régi palack, az újat féláron adják most akcióban. (ha szhely környékén valakinek van, meegköszönöm :) )
szóval, ha jól értem a két szöget "a fejénél hegeszteted össze" ! tehát a két szög fejét egymásra helyezve ( egyik szög hegye lefelé, a másik szög hegye felfelé áll )így hegeszted össze........!
Az egyik szög (melynek hegye lefelé áll ), megy a földbe, a másik (melynek hegye felfelé áll)-ra húzod rá az alucsövet!
Összehegesztettem két darab 250-es szöget a fejénél és azt veretem le (na ez pont nem látszik!!), át a ponyván a fejükig ott, ahol a rigli van és erre húztam rá az alumááánium csövet, ami a rigli magasságában át van fúrva és egy szemecsavarral meg alátéttel és szárnyasanyával van rögzítve. A szemescsavarhoz lehet rögzíteni feszítőkötelet.
Szerintem sokkal praktikusabb egy jó kis árnyékoló (takaró ponyva) a sátor fölé. Megvéd: nagy esőtől, madárürüléktől, fákról lehulló ragacsos anyagoktól (pl. fenyőgyanta), bogaraktól, hernyóktól.
A takarónak ajánlott a 150g/m2, vagy erősebb, mert ezek a vihart is gond nélkül kibírják. Zöld, vagy fekete színben nem engedi át a napsugarakat és a sátor nem fakul, a közérzet benne sokkal jobb.
Időjárás és UV álló takarók olcsón és széles választékban:
Egy takaró (5-8000 Ft) és 6 db állítható IKEA függönytartó acélcső (600 ft/db), 15-18 m sárga zsinórral (2500 Ft) sokkal olcsóbb, mint egy fekete sátor.
Nekünk 5.2XL sátrunk van (3,7x5,6m), a 4x6m-es 150 g/m2-es ponyva tökéletesen működött és nem volt "verőfényes" a sátor a napos Görögországban.
(Az idei rekord eső (400 mm/1nap) után is száraz maradt a sátor.)
Nekünk van egy háromszemélyes kidobós Fresh&Black. Egy ilyen. A lányaim használják. Elmondásuk szerint csodát nem kell várni, hűvösebb nincs benne, mint a kinti levegő hőmérséklete. Viszont nem melegszik fel úgy, mint egy normál sátor a napon. Szerintük a legnagyobb előnye, hogy reggel nem arra ébrednek, hogy kifolyik a szemük a nagy fényártól, kellemes félhomály van benne egész nap.
Én mostanában a Dekás Fresh & Black sátrakon gondolkodom, de nem tudom, megéri-e a hatalmas árkülönbözet, vajon tényleg annyival hűvösebbek-e, mondjuk egy ebéd utáni szunyókálást meg lehet-e kockáztatni egy ilyenben?
Családilag egy 9 éves Decathlon tent 4.1-esel nyomjuk, de már meglátszik a kora, idén megúsztuk, egy csepp esőt sem katunk, de lassan cserélni kellene.
Alapterületre alig nagyobb, mint a Quechua 4.1, de helykihasználásban magasan veri. Hatalmas belsőterek, rengeteg ablak és szellőző. Stabil, esőálló, kényelmes...
Nemrég viszatértünk Sithoniáról, röviden a tapasztalataink:
Idén a Rea kempingre esett a választás, figyelmeztetések szerint írtam emailt, amire hamar (egy napon belül) válaszoltak. Július végi érkezéssel már csak a hátsó részben voltak szabad helyek, ott is kisebb parcellák. Érkezéskor a recepciós hölgy megmutatta a szabad helyeket. A legnagyobbat választottuk, így is épp elfért a sátrunk benne (7 x 4,5 m), a konyha mellette. A legtöbb parcella felett árnyékoló található, ami nagyon hasznos. A terület elég vizes volt, nem csak az esők, hanem a folymatos öntözések miatt. A percellák között szép növényeket helyeztek el, melyet minden nap locsolnak automata és kézi módon is. Elkelt a földre a takarófólia, így a nedvesség alatta maradt.
A kemping összességében rendezett, szabad helyek csak 1-1 elvétve, a jobb helyeken ha felszabadult egy parcella, legtöbbször már aznak új lakók foglalták el. Sokszor láttunk reserved táblát is kihelyezve. Foglaltság bőven 90% feletti volt mindvégig, a nagyobb parcellák nagy részén állandó bérlő vannak.
A vizesblokk rendben volt, folyamatos takarítás mellett a tisztaság is megfelelt. Érdekes, hogy mindig volt melegvíz, sőt sorban állás is csak egyszer-egyszer fordult elő a zuhanyzóknál.
A kemping boltja kis alapterületű. a legfontosabb dolgok megtalálhatóak benne, a friss pékárú reggelente gyorsan fogy.
Az éttermet egyszer vettük igénybe, kedvesek voltak, külön asztalt hoztak nekünk, mert mind foglalt volt (épp PAOK meccs zajlott, és a férfiak itt nézték közösen). Hal, kagyló, rák, csirke mind finoman volt elkészítve, árak a környék éttermei alatt kissé. Érdekes, hogy elmaradt a szokásos ajándék desszert a végén.
A kempinget tekintve számunkra az egyetlen negatívum az volt, hogy nagyon közel volt a percellánk a főúthoz, ami igen forgalmas, ráadásul az út melletti sziklák visszaverték a forgalom zaját. Ha tehetitek néhány sorral beljebb, a tenger felé válaszzatok helyet, ott sokkal kevésbé zarvaró a közlekedés zaja. Ha kisebbb sátorral, gyermekmentesen lettünk volna, akkor költöztem volna tovább erről a helyről, de így végül maradtunk.
A tenger a kemping előtt különleges, a Livari beachhez hasonló helyen még nem jártam. Forró víz, rentgeteg rák, néhány kagyló, medúzák, halak. Láttunk kb 20-25 cm-es tarisznyarákokat is.
A környékbeli strandokról majd írok egy kisebb összefoglalót a görögországi topikba, sokat meglátogattunk.
A kempingben sok görög vendég lakik, ezen kívül D, RO, NL, SRB, BG, UA és H felségjezésű autókat láttunk, honfitársaink közül 2-3 családdal találkoztunk.
Érdekes, hogy idén a sátorban sokkal kellemesebb volt a hőérzet, mint egy évvel korábban lakókocsival, klímával. Sokkal jobban átszellőzött estére, egyszer-egyszer még egy takaró is jól esett hajnalban.
Összességében kiválóan éreztük magunkat, a félsziget élővilága fantasztikus, strandjai gyönyörűek és változatosak, és az idén nem tapasztaltuk azt a zsúfoltságot, mint egy évvel korábban délebbre. Viszont a kemping kissé zajosabb, mint a Valti, cserébe viszont mindig volt melegvíz.
Sziasztok! Valaki cserélt le már a sátorrúd gumiját? Tanácsot kérnék, hogy a legegyszerűbb... Jó hozzá a sima Röltex gatyagumi? (Egy 10 éves Dekás 4.1-es sátor)
1 teker4cs 20 m. Vasalóval, (vagy hőléfúvó és gumihengerrel) rákasírozható.
Ennek a szalagnak belső oldala egy könnyen olvadó műanyag réteget tartalmaz, amely megolvad a vasaló alatt és beleragad a varrásba (és a vászonanyaghoz is hozzáragad). Hidegben is lágy marad.
Később, ha felhevül a napon, sem enged el.
Én vettem ilyet és meg vagyok vele elégedve.
Vízálló kabátomon keletkezett vágás, ezzel tökéletesen helyrehoztam.
Szia. Ugyanez a problémám,csak nekem fiatal a satram. Va fent sok otlet a neten, ird be a youtubeon hogy Seam grip tent repair. Ha nem egy nagy családi sátor,akkor simán meg lehet csinálni. Én vettem egy ilyen Seam gripet, meg csak kipróbáltam.
Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni van egy régi HIGH PEAK SIMEX SPORT DISCOVERY4 sátrunk igaz régi darab sokat használtuk már. Nem volt vele bajunk eddig kisebb esőket átvészeltünk már vele. Sajnos a varrás belső oldalán a vékony gumi szegély egyszerűen levált. Azóta sajnos csúnyán beázik. Pontosabban szépen szűri a vizet. Sajnálnánk még lemondani róla mert jó nagy és más baja nincs.Valakinek van valami ötlete rá? Előre is köszönöm!
Én 25-30 éve voltam már a kempingben, de csak arra emlékszem, hogy 3 napig zuhogott, azután volt egy autóverseny a hegyoldalban, ami OK volt.
Nos többet nem jövünk. Parcellák nincsenek, de vannak lengyelek dögivel. Helyet ippeg találtunk(csak azért maradtunk, mert egy iccakát bárhol ki lehet bírni). Ez a népség képes a napernyőd alatt szambázni, és szegény szlovák szomszéd asztala és sátra között mászkálni, mert érzéketlen az aurára, a család területére, mert egy primitív tetves népség. A kemp 80 %-a ilyen. Úgy engedik be a népet, hogy keressen helyet, nincs megtelt tábla. Vasárnap láttunk csapatot, aki bejött, és elment.
A vizesblokk állítólag megújult. Hál is..nnek nem emlékszem, hogy mi volt az alap.
Ennyi embernek 4 tusoló, de milyen? A box előtt nylon függöny, belül semmi. Egy tetves szög nincs amire a törülközőt akasztanád, de polc sincs a tusfürdőnek.
Láttatok már videót a kínai fürdőkről? Nos ez majdnem olyan volt. Más strandokon ha eladták az ANTSZ által számlált belépőt, akkor kiteszik a megtelt táblát.
Szombat este éji feredőzés volt, de azt a medencét nem takarították utána. Sejthetitek hogy nézett ki vasárnap. A fene a közönségbe az is tömve volt vasárnap.
Még valami. Piszok sok vendlipegys van a strandon, mégis hatalmas sorok voltak 12-15 között. Ez is a tömeget jelzi.
Saját véleményem, hogy máshol szálljatok meg, és sofőrrel keressétek fel a pincesort, mert azt érdemes.
Nekem a CADAC Carry Chef teflonos grillapját kellett újra teflonozni, Mogyoródon profin megcsináltlák, ma is azon készült a kaja itt Orebicben. Ne add el, csináltasd meg. Keress rá " teflonozás Mogyoród". Profi csapat, gyors kiváló munka, az ár is elviselhető. Ha kell segítek, mert nekem csak egy ugrás.
Nem mellesleg a dekás sátrakra azért van panasz is rendesen. És az okés, hogy szerencsés esetben pikk pakk megoldják a garanciális problémákat de ez sovány vigasz ha szétcseszi a nyaralásod a hibás sátor miatti kényelmetlenség, bosszankodás.
Amennyiben még nem vetted meg a sátrat, nézz szét a Decathlon-ba mert nagyon jó sátrakat kapni. A miénk levizsgázott mert kibírt egy Olaszországi vihart és egy erős hazait is. Egyszer sem ázott be.
A 10 hónapos Arpenaz 5.2 XL air sátram egyik ballonja 3 óra alatt leeresztett (Nagyion kellemetlen volt, hogy 3 hetes nyaralásom során minden nap 3-4 alkalommal fel kellett fújnom. Két hete visszavittem az áruházba, telefonáltak, hogy tényleg leereszt, leselejtezik (úgy látszik, nem javítható), árát visszaadják. Ismét előveszem a 2 éves 5.2XL-t, de módosítok rajta. A sátor külső ponyvája gyárilag nem ér le a földig, egy 4-8 cm-es rés van körben. Ezen minden apró kúszó,mászó élőlény bejöhet a sátorba, hiába van lezipzározva (esélytelen volt a szúnyogmentesítés):
A régi sátrakon volt "esővető", ami nemcsak kivezette a vizet a sátortól, de megakadályozta a bogarak, pókok, szúnyogok bejutását.
A kempingben sok mai elsősátor szintén elo volt látva ilyen esővetővel:
Vettem a pholine.hu-n 1100 Ft/m (2,2 m szélességű) áron 240 g/m2-es PE zöld ponyvaanyagot. 40 cm szélességű csíkokat vágtam, széleit beszegtem, körbe hozzá fogom varrni a sátor alsó éléhez.
De HR, és RO és I és A meg DDR és D stb. volt egy pár.
Szerencsém volt a román csodával, kellett karbantartani, cserélgetni dolgokat, de nem hagyott ott sehol. Akkor adtam el, amikor rájöttem az első lámpát a lélek tartja, annyira rozsdás belül. Egyszóval minden rohamosan rohadt a kaszniban.
Khmmm...a recepciós hölgyről nincs véletlenül fotó? Natürlich ohne bikini? :-)
A dohányzási és tűzgyújtási tilalom kivételével tetszik a szabályzat is, ilyen elkelne a Reában. Persze minden szabályzat annyit ér amennyit betarta(t)nak belőle de az idén sok bosszúságot okoztak a csürhemód viselkedő bolgár szomszédok.
A Castelloban megfordultunk, igen imádtam és nagyon jó volt. Régen volt. Az albán vendégmunkás család patyolat tisztán tartotta a vizeseket, a zuhany "egy csempe-nyomós" volt, ha álltál rajta jött a melegvíz és ha elmentél, persze nem. Ott láttam (elsőre hallottam) a hajnali kocsiról való öntözést.. értettük már miért olyan gyönyörűek a leanderbokrok. Persze be is volt csövezve.
Év végén kaptuk a boldog újévi kívánságot, gondoltak minden vendégre és még akkoriban képeslap volt a divat...
Hogy vmi egyebet is mondjak (örökös berögzött mínuszolóm örömére, hogy szakadjon bele:-)
1991. Szóval megyek befelé a vízbe az apró gyerekeimmel és jön szemben egy szép lány, one bikini felső. Mosolyog. Basszus... szép volt. Aztán köszön. Istenem honnan ismerem? Másnap reggel pénzt váltok...hát ő ül a recepción. Délben ebédelünk: ő szolgál ki az önkiszolgáló kajálda pultjánál... délután meg jön megint szembe a vízben. Mosolyog... jó érzés ma is erre és őrá gondolni:-)
Azért figyelmetekbe ajánlom a kor nagyszerű dáciáját és a lakósátrat, amihez a No 1. Fehérvári úti hazai gyártm. tetőbox muszáj volt, lévén hatalmas volt a hely igényünk...
Neos Marmaras közelében három kemping van. Anno turkáltam egy kicsit a neten de amelyikről találtam infót az elég drága volt ráadásul tilos volt a grillezés. Ez utóbbi számomra azt jelenti, hogy a környékét is elkerülöm... :-)
A lakóautós/utánfutós kempingezők a fák nélküli északi oldalon vannak, az árnyas (fás) részen nem túl nagy parcellák vannak, sövények nélkül. Az 5.2XL sátrunknak a feszítő zsinórjait le sem cövekeltük, mert sem oldalt, sem elöl/hátul nem volt hely hozzá. Néhány kép:
Sziasztok.par honapja kerdeztem sátor ragasztasanak ugyeben, és hát sajnos le is teszteltem,nem a ragasztast,hanem az esőt. A kerdesem a következő lenne..mennyire jellemző hogy egy 4-5 éves sator ragasztása jó sok helyen elengedjen? Van sok helyen ahol alá tudok nyúlni,le tudom huzni,es van olyan ahol alatta pici barnás foltok vannak,na az esőt ott is atnyomja. Egyébként egy nem olcsó colemanrol van szó.
Köszi a tippet. Tavaly láttuk a Katerinát, nap mint nap mellette mentünk el. Mivel tavaly a Sikia öbölben voltunk, idèn máshová mennènk. Úgy nèz ki a Rea lesz a befutó. majd menetben szètnèzünk ott, ha esetleg nem okè, megyünk dèlebbre.
Mi tavaly augusztusban a Kemping Katerina-ban voltunk, a Valtijhoz legközelebbi kempingben. Lakókocsit nem, de sátorost szinte biztosan el tudnak szállásolni. (A sikiai pék oda is megy reggelente.)
Ha a főútvonalon, a Sikia falu bejáratot elhagyva balra lefordulsz a Sikia-beach felé sorban vannak kempingek. A legtöbbjét a nagy homos part elválasztja a kempigektől, csak a Valti és a Katerina van közvetlenül a part mellett.
A Melissi és Pitsoni kempingek nem fullosak ebben az időben, de ott nincsenek parcellák, így egymás szájába kerülhetnek a taborozók.
A Szitónia-félszigeti kempingekről valakinek van aktuális friss híre? Elsősorban a telítettsé érdekelne, úgy néz ki 1-2 napon indulnánk.
Tavaly a Valtiban voltunk alkókocsival, idén sátorral mennénk valahová. A Valti egy csendes családi kemping, kis-közepes méretűnek mondanám. Jól éreztük magunkat, valami hasonlóra vágynánk most is.
Tervben volt a Balaton és a Tisza vidéke is, de itthon csak nem akar nyár lenni, így inkább újra utaznánk :)
Nem tudom milyenek a szállítási kapacitásaid, de az Ikeás RÄCKA függönyrúd nem lenne jobb megoldás amolyan fa pótléknak? Két zsinórral kikarózva már lehetne hozzákötni a szárítókötelet, akár az egyik oldalát napvitorlával kombinálva. 2x600Ft-ból letudnád, én is tervezem, hogy veszek.
Ruha szárító állványt keresek, hogy legyen hova teregetni a vizes ruhákat, törölközőket - ha nincs 2 fa, ami közé ki tudnék feszíteni egy rh kötelet.
Tegnap esti kutakodásim mérsékelt sikerrel járt, mert csak az obelinknél találtam, €27-ért, ami nem is lenne rossz ár, de a €34 plusz szállítási díj amiért elküldenék BP-re kicsit letörte lelkesedésem..
Lenne ötletetek, hol lenne értelme igazából ilyet keresnem?
Most egy ősrégi össze vissza tört neve nincs álló ventillatort használtam. De egyébként nappal a csönd közepette annak is álmosító hatása volt az állandó halk morajlása végett.
Pont tegnap jelentették be a lányomék, hogy a vőm második negyedévi jutaléka jóval jobb lett a vártnál, utaznak. A nagyobb gyermek novemberben lesz négy éves, de eddig kétszer Horvátország, és egyszer Korzika megvolt neki. A kisebbik a jövőhéten lesz négy hónapos, de megy a tengerhez szeptember elején. :-)
Ez erősen függ az adott (konkrét) négyévestől. Ha a mienk nem alszik, vagy éppen túlpörög, az a vég. Nehéz ezt elmagyarázni, de ahány gyerek, annyi féle. Én jól bírom a fáradtságot, csak lelassulok, és mondjuk nekimegyek a recepció üvegajtajának (volt ilyen), de akkor leülök ott helyben pihenni :)
Mindenkorúakkal és többel egyszerre... mondanám a tapasztalatot: nem kell aggódni. A bajkeverő a szülő, aki túlaggódja, túlbonyolítja:-) Annyira rohadt jól tudnak aludni és az egészet élvezik, együtt vagyunk és kaland. Persze tekintettel kell lenni rájuk, de akár a hosszú út, az éjszaka a kocsiban vagy a kemping, a zajok, éjszakai viharok stb. Sosem volt semmi bajuk. És farkaséhesek voltak, meg vízköves hátúak:-)
Akkor nekünk eddig szerencsénk volt. Egy négyévessel reggel pakolnék és mennék tovább, ha ilyen lenne. Az még hagyján, ha én nem alszom, de ha ő sem, akkor szívás a köbön...
Mi nemrégiben vettünk egy 4.1 fresh & black-et és úgy gondolom, megérte a +15eFt-ot. A sátor végén lévő szellőző nyílás is hasznos, meg az, hogy hajnalban nincs benne világos. Illetve kicsit erősebb a sima 4.1-nél.
Hely és személy-függő, van, aki rosszul viseli és van hely, ahol rohadtul szól hajnalig.
Például a Peljesacon, a xx kempingben, ami kb 600-800 m-re van a városi strandtól/élőzenétől, hát szombat/vasárnap a lábgép üt, és a basszus ott röfög a párnád alatt. És nem is a legjobbakat nyomják, persze:-) Az a fránya víz! Vezeti a hangot:-)
Igen ez így korrekt. Tavaly a Trevisago kempingben kifejezetten a kempingezőknek rendeztek táncos estet. Viszont ott a recepció épülete és a "táncplacc" messze van a legközelebbi sátorhelytől is (közte van még a medence meg a vizesblokk), úgyhogy aki aludni akart, azt bőven nem zavarta.
Nevio kemping... névadója, a fiú és az édesapja. A papa karbantartott (ő volt kemping ezermestere és a működésben személyesen is érdekeltje, a szakács, a mindenes), vmi hibát akart megcsinálni, nem tudott kijönni a föld alatti rendszerből. Lement a fiú is érte. Az apa már nem élt, a fiú még 1 napig a kórházban. Nem mai történet, évekkel ezelőtti. Előtte voltam ott és beszéltem velük, jól ismertek évek óta és persze én is őket, a családot. A papa jött, ennyit tudott magyarul kb:"megjöttél?" A fiúval a bejáratnál kezeltem, kérdezte hogy utaztunk? Utana csak a hír jött már róluk. Meg van pár privát levelem a családtól... hát rettenet fájdalmas, tragédia.
Sokan vannak itt, akik szintén gyászolják és emlékeznek fájdalmas szívvel, Nevio törzsvendégek, ismerősök.
Amikor autós-kempinges találkozókon vagyunk mindig kikötés, hogy a házirendet be kell tartanunk. Ezt mi be is tartjuk, és be is tartatjuk a renitenskedni akarókkal. Nem csak TWK rendezvényekről beszélek, más (jellemzően öregautós) találkozókról is hasonlók a tapasztalataim.
Legutóbb - bő két hete - az orfűi kempingben voltunk átutazóban kis családommal. Céges bulinak biztosítottak helyet kihangosított élőzenével. 11 után minden zenei stílus elviselhetetlen számomra, a lakodalmas meg pláne. Igaz, hogy összesen 5-6 vendég volt az egész kempingben, de akkor is!
Nevio CampingOldal (kedveled) ˇ 23 órájaˇ [IN MEMORIAM] Nevio and Jadran were the most beautiful men and we have been lucky to have them in our lives. Their company was quickening in every way. They were hospitable, sweet and deep, humble and grand, probing and tender. They touched so many people during their lives and it always makes us proud how many people love them. The passage of time show us they were, and they still are, truly loved. We love you Nevio and Jadran ♥️ from the bottom of our hearts ❤️ And we miss you ♥️
Szerintem egy kemping részéről nem fair rendezvényt odaszervezni, hacsak nincs nagyon jól elszeparálva. Kempingezni jellemzően pihenni, relaxálni, olvasni, nyugiban főzőcskézni mennek az emberek, nem duhajkodni. Ezt elég jól nyakonvágja egy hangos rendezvény.
A kempingek házirendje nyilvánvalóan nem erre az esetre vonatkozik, ami mellesleg egy rendeltetésszerű használat. Ordibálni, hangoskodni, seggrepacsizni nem lehet, meg sok helyen láttam, hogy az autó ki-behajtás is tilos ebben az időszakban (ha valaki menni akar éjjel kettőkor vhova, este álljon ki a kemping elé, és fordítva). De szerintem aki nem részeg és nem szándékosan forgatja ki, az érti.
Az, hogy kinek mi a nagy zaj, az egyén, helyzet és környezetfüggő. Bogácson kempingeztünk egyszer (az a kemping éjszaka eléggé csendes), a sátrunk előterében ment két hűtőtáska. Volt hallható zajuk, de mi probléma nélkül tudtunk aludni a sátor hálórészében.
Meglepetésre éjszaka közepén a szomszéd elkezdett balhézni, hogy nem tudnak aludni a hűtőtáskák ventillátorának a zajától. Nem igazán értettük a problémát, de a békesség kedvéért kikapcsoltuk a hűtőket.
A második meglepetés másnap reggelinél jött, amikor a szomszéd a kezében egy Unicumos üveggel és pár pohárral a kezében jött hozzánk, és sűrű unicum töltögetés közben kért elnézést azért, hogy az éjszaka túlreagálták a zajproblémát :-)) Mondták, hogy nyugodtan használjuk a hűtőtáskákat, mert ha megfordulva fekszenek a sátruk hálórészében, akkor nem is hallják a ventillátorokat.
Azért azt tegyük hozzá a tapasztalatlanabbak kedvéért, aki idetéved, hogy a legtöbb kempingben szilencium van éjjel. Persze ezt vagy betartatja a személyzet (ez olykor nehéz diplomáciai művelet lehet), vagy van önkontroll. Viszont pl. az alkohol kiválóan oldja az önkontrollt.
De én ahol eddig voltunk, mindenhol olvastam a szabályzatban, hogy 10-11-től reggel 7ig akár nem szabad hangoskodni.
Eddig két Trabant-Wartburg Klub rendezvényen voltam, egyszer az akali kempingben, egyszer a keszthelyiben. Bátran vittem a teljes családot, mindenki tudott pihenni. Az egész társaság elcsendesedett este 9-10 körül. Bár állítólag a csak Trabantos rendezvények kicsit durvábbak...
Én aludtam már (vagy legalábbis próbáltam) olasz kempingben színpad mellett, az valami horror volt. Amikor megnéztük a parcellát, a színpad egy használaton kívüli elhanyagolt valaminek tűnt, nem is foglalkoztunk vele, de estére szépen felhordták a technikát.
Az szerintem sem feltétlenül baj, ha van valami rendezvény a kempingben, de a színpadtól minél messzebb érdemes letelepedni.
Trabi fesztiválnak otthont adó kempingben pl csak a felvonulást észleltük, egyébként fel sem tűnt a rendezvény annyira szeparáltak voltak.
Aztán az lett a vége hogy mégis minden este aludtunk.
Nem ébredtem fel az éjszakai discora sem én sem a feleségem sem a fiam.
Reggel változó volt mikor ébredtünk 5-6-7 óra környékén a meleg az új helyszín vagy épp a fekhely miatt.
De áldom a fejem hogy matracot vettünk régebben sokkal rosszabb volt csak a földön feküdni.
Most annyi hátrány van csak hogy a két matrac miatt nem sok hely marad a sátorban oldalt plusz a magasságom (195 cm) miatt hosszában a matracról leér a lábam.
Plusz a fejem és a lábam is hozzáér a hálófülkéhez de a két matracot összetolva egy kicsit slégan feküdve egy felfújható párnával a fejem alatt egész jó volt a pihenés.
Egy biztos jövőre gy hűtőt veszek mert most két napig időről időre beteg voltam egy egy üveg melegebb sörtől vagy éppen ásványvíztől.
Gondolom a meleg szénszavas italok nyáron nem a legjobb barátok.
Plussz valami konyhai rendezőt kitalálok mert a ha a ruhám táskában van nem gond de a konyhai cuccok behányva egy ládában nem jó ötlet.
Folyamatosan kerestem a cuccainkat akár egy kávéfőzéshez is.
Az inkább akkor jó hogyha már külön akarnak aludni az emberek.
Túl vagyunk az első családi sátorozásunkon.
Ceglédi kemping 3 éjszaka.
Homokos talaj volt így a cölöpverés gond nélkül ment. Először a nagy szél miatt szívtam mert egyedül kellett volna felállítanom a sátrat és le cövekelni is.
Hiába na egy két éves gyerek élvezi a játékot és viccnek veszi azt amikor apa fogja a sátrat hogy a szél ne fújja át a másik kempinghelyre.
De közben akadt egy segítőkész kempingtárs.
Amit észrevettem a sátornál hogy valamiért nem illeszkedett pontosan nem adta ki az első ívet legelől a sátor.
Emiatt alul átfújt a szél picit de ettől függetlenül a nagyobb széllökéseket is jól bírta.
A sátor anyaga elég vékony a hálórész nehezen szellőzik.
Nappal ezen tudtunk segíteni ventilátorral, este eleve egy idő után már hűvös volt.
A strapabíróság majd idővel kiderül de ennyi pénzért ha pár évet kibír nyert ügye van az embernek.,
A sátor illeszkedési problémájára még nem jöttem rá otthon valamiért ezzel nem volt gond az első felállításnál.
Maga a kemping nem ajánlott kategória.
A strand messze van a számozott parcellák kicsik.
Ahol én voltam két sátorra lett kitalálva.
Helyette befért egy sátor egy autóval plusz asztal és székek kintre.
Én személy szerint a nem parcellázott kempingeket jobban szeretem.
Takarító személyzet minimális őrség nulla karbantartók összesen egy fő aki jár máshova is.
Én két hónapja nem találok jobbat ennél ár/érték arányban. A legutóbbi alternatív jelölt biztató volt, de külföldi oldalakon többen panaszkodtak beázásra..
A Decathlon oldalán érdemes elolvasni a váráslói véleményeket végső döntés előtt, vannak közölük tanulságosak.
Valószínűleg megvesszük mi is és a főpróba után eszközlünk rajta kisebb átalakításokat.
két éve vettük, lehet, hogy aóta egy-két apróság változott. Azt nem tudom megmondani, hogy bírja-e majd addig, mint a tabi, de ár/érték arányban szerintem a verhetetlen kategória. A 140cm-es felfújható ágy mellett a cuccoknak a hálóban még bőven van hely, a nappaliban meg simán fölállok a 188 centimmel, ami fontos kényelmi szempont. És a szelet, esőt, vihart tényleg bírja.
Köszönöm, ez jó hír, mert eléggé szotykozás, mivel hosszú, sok lapos egyenes... Emellet tényleg kapkodták ki civil kocsik álcájával a gyorsabban menőket: feltűnt ennyire szabálykövető a 7-es BMW szőrös pasija, aztám mire utólérte és félreállította a Ford Fiestát:-) addigra lett rajta mellény és fegyver a derekán.
Úriember biztosra nem fogad úgyhogy ezt kihagyom, de hidd el, már 130 az autópálya limit. Most értünk haza :-((( , már a táblákat is kicserélték az autópályán.
Az autóklub honlapján elavultak az adatok, a szaktopicokban kb. egy hónapja már megjelent az infó.
Az Autóklub honlapján ez található a Szerbiában érvényes sebességről:
Személyesen is ezt tapasztaltam. (ennek ellenére lehet vmi új rendelkezés?)
"Egyes eltérő közlekedési szabályok
A felső sebességhatárok: lakott területen belül 50 km/h, autópályákon 120 km/h, gyorsforgalmi utakon 100 km/h, egyéb utakon 80 km/h személyautók esetében; ha utánfutós személygépkocsiról van szó, akkor mindenfajta úton 80 km/h a maximális sebesség.
A sebességhatárok betartását nagyon szigorúan, civilnek tűnő autókból is ellenőrzik, és az autópályákon két fizető kapu között a távolságot és az autó idejét figyelembe véve az átlagsebességét is rögzítik."
Barátok pl azért is kizárták Görögo.ot, mert a szerbek sebességellenőrzéseitől tartanak, vmint hogy ezzel nehezebb az előre jutás a nagy távon, míg a horvátoknál azért lehet tolni és nem büntetnek. (A szerbek civil kocsikkal hamar kiszednek, ha 120 felett mész. )
Amúgy a horvátoknál is szokás volt egy időben, hogy civil autóval "tolnak" aztán megelőz és megbüntet. Mióta lakókocsizom, nem érint, nem tudom, játsszák-e még...
Nem látok jelentős különbséget a 4.1-hez képest, még árban sem, viszont arról tényleg van tapasztalat, jó, és helyben van. Amellett nem bírtam angolra állítani az oldalt, így meg néha nehéz értelmezni (engem nagyon zavar ez a hablaty jelleg). szerintem ha nincs különösebb okod arra, hogy pl. kecsuát vegyél, válaszd azt, vagy ami itthon elérhető és bevált. Én ezt tenném.
(mondjuk az nálam a vicc kategória, hogy 90ezerről harmincra leárazva bármi ...)
Alap Gelert sátorral van valakinek gyakorlati tapasztalata? 1500mm-es vízállóság mennyire gáz a valóságban? Korábban le lett hurrogva itt a fórumon, de a Decathlon 4.1 elvileg 2000mm-t tud ami nem sokkal több mégis csak jókat olvasni róla vízállóság terén..
Jól van, értjük mi egymást: persze nagyok az eltérések! A kempingezésben, a kenyér árában, üzemanyag, ital és egyáltalán szállás-közlekedés, belépők.
Meg a jövedelmekben is. Az ottaniakban meg az itthoniakban.
Aztán az itthoni jövedelmekben is rohadt nagyok lehetnek a különbségek. Aztán bejátszik, ki mire gyűjt, mit tervez, mire használja az erőforrásait, meddig tart a takaró...
Az a rengeteg magyar, aki kimegy nyaralni, telelni-sielni, tengerhez, apartmanba, szállodába vagy csak úgy... más árakkal vág neki, mintha itthon lenne. Útiköltség: messze van, drágább a nafta, vagy repülsz, vonatozol és keresed a megoldás, ahogy a legjobban kijössz.
Friss, személyes és nem én vettem ki ennyiért. De ott laktam pár napja és egy korábbi foglalással egészen más árakon. Tehát: Szovátán magyar szálloda (Danubius), ma odamész, hogy kivedd, a 2 ágyas szoba 114000 száztizennégyezer forint/éjszaka reggelivel. De nincs szabad hely.
Nem tudom, mire írtad: "de" ? A költségek itthoni és/vagy kinti összehasonlítására talán?
Ez így nagyon sántít.
Szerintem ha egy adott országba elutazol érdemes figyelembe venned a környező országok árait.
Ahogy sokan még most is Horvát vagy Görög országot választjátok a drágább Olaszország vagy más helyek helyett.
Én csak arra akartam rávilágítani hogy a Magyarországi árakhoz képest drágább a külföldi pihenés. Bár azt is aláírom más élmény egy tenger mellett sátorozni mint egy itteni tónál. Lehet hogy szapulok vagy elégedetlennek tűnök. De nem is akarok senkit meggyőzni hogy az adott országba utazzon. Én is szeretnék sok helyre eljutni Amerika stb de olyan drága belépő jegy árak vannak akkora összeg lenne eljutni hogy belefogni se érdemes.
Nem túl vészes, nekem ma megvolt. Visszafelé (Senj-től az autópálya felé) jobban emelkedik, de szerintem az is vállalható lesz. Az én szerelvényem paraméterei: 170 Le; 350 Nm; 1300 Kg-os lakó. Jut eszembe, 3 évvel ezelőtt is megvolt, de akkor 86 Le-vel vontattam 500 Kg-os sátras utánfutót.
Mivel volt alkalmam összehasonlítani a LIDL táskáját az itt korábban ajánlott ALDI-s Adventuridge KB2018 hűtődobozzal, így tudom, hogy az ALDI-s doboz még a LIDL dobozánál is jobb.
Az ALDI-s hűtőládának nagyobb a belső hőcserélő felülete és a ventillátora (jobban hűt, persze egy kicsit nagyobb áramot is vesz fel), illetve kicsit jobb a belső elrendezése mint az LIDL-es doboznak.
Ettől függetlenül a LIDL Crivit BS1029 hűtődoboza is jó vétel, aki lemaradt egy hónapja az Adventuridge hűtődobozról, annak megéri megvenni.
Az átkosban a cég, ahol dolgoztam, bérelt szezonra helyet és lehúztunk kb. májusban egy lakókocsit, ősszel meg haza. Váltogattuk egymást.
Különben sokan csinálták privatban is már akkor. Persze ehhez a pénzen kívül időre is szükség van....Beszéltem holland családdal annó, nekik olcsóbb volt lenn lenni 1-2 hónapot, mint otthon. Nyugdíjasok voltak, hozták még a virágjaikat is, meg a kutyát és a nagy papagájt:-)
Alapvetően a topik az utazáshoz kacsolódik, de maga a kempingezés módjában vannak változások. Horvátországban is, és - ahol most nyaralok - Görögországban is a kempingekben egyre több a "bérletes". Mit jelent ez?
Ha valaki (tengerparttól való távolság függvényében) 1000-3000€/év díjért fix placcot kap egész évadra a kempingben. Itt kb. 25-30 olyan placc van, amint a helybeliek bérelnek, rajta 10-15 éves nyugateurópából behozott lakó utánfutók, modern nagy elősátorral. Alapterület így öszesen legalább 60 m2. Bármikor lejön a kempingbe egyszál autóval, ott a saját helye, saját lakótérrel, saját ággyal, bútorzattal stb. A kemping karbantartja a placc környékét és magát a placcot is (alapvetően takarítás).
Nem kell gazdagnak lenni itt annak, hogy állandó kempinghelye legyen egy éven át. Nem csak görögök, hanem osztrákok és szerbek is vannak akik így kempingeznek errefelé.
Más kérdés, hogy mi mennyire tudjuk, vagy tudnánk ezt ugyanígy kigazdálkodni a családi büdzséből.
Na ezt az utazás dolgot mi is így éljük meg. Első nap Orfű (500Km), második nap Jajce, aztán Mostar, most Dubrovnik környékén vagyunk, és holnap továbbállunk Senj környékére. Nekünk az ottani part tetszik a legjobban, ott maradunk egy hetet.
Nem tudom, mire írtad: "de" ? A költségek itthoni és/vagy kinti összehasonlítására talán?
Csak azt tudom mondani, ha elmész nyaralni, ha külföldre mész, azzal kell számolnod, amit ott találsz majd. Persze, kell egy terv, költségvetés, ehhez mindenféle info beszerezhető a neten, szállás árak, üzemanyag, pályadíjak, kaja, pia, belépő stb.
Ha ez elfogadható számodra, akkor rendben van. Ha nem, akkor kár szapulni és elégedetlenkedni, hogy drágák, az az ország még ettől rendben van, csak adott esetben nem oda kell tervezni. Megj. az itthoni szállásokkal és célokkal is így van, mert nem az ország határozza meg, hanem főleg az, mit akar az utazó igénybe venni. Ha Rómát akarod bejárni és megismerni, sorra kell venni a költségeit, belépőket, közlekedést stb. és ha belefér elmész, ha nem, akkor mást kell választani.
Amúgy pedig igazad van, Európa -nem most- elhúzott mellettünk. Kanálban a mélyedés felismerése. Azért megyünk, hogy a csodáit és a természeti szépségeit, kultúráját stb. megismerjük. Azért az a pizza Caprin elég autentikus, a sátorból 1 percre a tengerben úszás önmagában se rossz választás, és megteheted az Adrián, de akár a Ligur tengernél is:-)
30 v több éve azért Globuszos konzervvek, száraztésztával, 50 dolcsival (a többi a bugyiban) és skodával, meg dáciával IS elindultunk, nyugatnak, de Görögo.nak is, v le Dubrovnikhoz. Mert menni akartunk. És megoldottuk. Még azt is, hogy a mi sátraink már luxusnak számítottak, ha csehek voltak és sokat tanultunk a műfajból a haldokló nyugattól, már akkor évtizedekkel voltak előttünk, hogyan kéne kempingezni:-) Manapság mindened lehet ehhez, mert megkapod, ha nem, megrendeled a neten, vagy simán kimész Bécsbe, megvenni.
Olaszországban az árak a boltban nem magasabbak, vagy csak minimálisan, mint nálunk (arcpirító). Cserébe a zöldségesnél nem kétféle dinnye van, hanem 22 féle. A lidl pl. tele van vega meg bio cuccokkal (tudom, ez keveseknek szempont, mármint a vega).
Rizstejet pl. 2/3-áron vettem, mint itthon a legolcsóbb. A szolgáltatások viszont drágák nekünk, 30 eur alatt nem áll meg egy ebéd két felnőtt+1 kisgyerkőc kombinációban mondjuk Verona főterén, de nem is eszünk ott minden nap. Ez itthon lehet akár fele.
Egyébként nekem az egyik szempont, hogy nyaraláskor idegen szót halljak magam körül. Engem ez kapcsol ki. Német, holland, spanyol, olasz, francia, mindegy, sőt, ilyen szempontból egy kemping ideális, a lényeg, hogy olyan nyelveken karattyoljanak, amit vagy értek, vagy nem :)
És a gyerek (4,5 éves) azt tanulja meg, hogy a világ érdekes, hogy máshol mások, de mégis ugyanaz, hogy ha Olaszo-ba megyünk, akkor bondzsornó van, meg bonaszéra, ha Ausztriába, akkor Grüss Gott, satöbbi. Legyen nyitott és laza, éljen a világban. Ehhez ez kell szerintem. Már (és remélem nem még) jobban kommunikál, mint sok olyan ismerősöm, aki tudja, de nem meri mondani. És ez fontos.
Persze hogy sok, nekünk minden sok. És nem csak a mostani gyenge forint miatt, hanem korábban is sok volt. Viszont ha ismered az osztrák, esetleg az olasz árakat (dirrekt nem beszélek a franciáról és svájciról), akkor más a képlet... Meg ha hozzáveszed mondjuk a német-holland béreket, mint akik mindenhol ott vannak, jobban érteni az egészet:-)
Amúgy meg a belföld-külföld nem feeling. Egész más földrajzi adottság, kultúra és rengeteg mindenben nem feltétlen jobbat, de MÁST ad. Rengeteget ad, érdemes megismerni, érdemes kioróbálni és érdemes eleve akarni jól érezni magad, pl. az Adrián, vagy pl. Dél-Olaszországban.
Mindenesetre ne a magyar kemping árakból indulj ki, mint összehasonlítási alap. Egyébként sem számolunk mindent át, az egy tévút. Egyetlen belépőt, buszjegyet, kaját, sört, üzemanyagot nem célszerű az itthonival ütköztetni.
De hát azért elég alaposan ellepjük a világot, valahogy mégiscsak mindenhova elmegy a magyar :-)
Mondjuk a Soline elég drága amúgy is. Például Krk szigeten a Galeb: 20/25 eur a parcella (attól függ, mekkora, milyen messze a víztől), 8,40 a felnőtt, 5eur a gyerek.
Nekem olasz áram van friss (Garda-tó partja), 7 éjszaka 2 személy + 4éves + sátor (árammal, melegvízzel) 260 Eur, ez most 320-szal számolva kb. 38 EUR / éjszaka, az kb. 12ezer per éjszaka.
Számomra meglepő, hogy Horváto.ban magasabb egy kicsit az ár az olasznál, de nincs tapasztalatom a horvát árakkal egyébként.
Mi elindulunk lakókocsit vonszolva egy nappal előbb, nyugisan Bosznián keresztül. Éjszakára megállunk, hátramászunk a lakóba, és alszunk egy jót, aztán indulunk tovább, sokszor megállunk, nézelődünk, egyszer csak odaérünk. Ha korán ott vagyunk, irány a strand, fürdés, sörözés, míg nem szabad a placc.
Na ez az a 14-21 ami elvben totál derékbavágja az éjszakai utazást, pedig azt az egy éjszakát benyelhetnék a kempingek, a fűnek is csak kéne egy kis fellélegzés.
Parcella nélküli kempingben volt hogy 3x költöztünk délig, mindíg szabadult fel egy mégjobb hely és gyorsan rámozdultunk :)
Könnyen lehet, hogy a kempingben foglalt helyeden még van valaki. Reggel 7-kor majdnem biztos. Általában megadott, hánytól kell elhagyni és mikortól lehet elfoglalni. Persze létezik, hogy este elmentek... és akkor már korán a tied.
Horvát tapasztalatom, hogy 1-2 nappal előbb rákérdezek írásban, üres lesz-e az érk. reggelén, de nem mindig jött meg a válasz... Viszont volt példa, hogy reggel 8-kor már topogott a sátor előtt az új -holland- vendég, pedig még várnia kellett: azért bontani, összecsomagolni is kell idő. Ha mi érkezünk, akkor is igaz:-) Marad a leparkolás és pl.fürdés, egy egész éjszakai utazás után elég nehéz első nap:-) kipakolni úgyis muszáj.
Szóval érdemes a helyi szabályt megkeresni foglaláskor a szövegben v rákérdezni. Aztán ha saját foglalás nélkül üres placc adódik, akkor meg azt megtudni a recepción, nem foglalt-e mégis...Volt arra példa, nekem kellett bontani, újra építeni, és arra is, hogy valaki bölcsen felverte a "szabad" helyen. Ez nagyon pocsék helyzet tud lenni. De már jól kézben tartják a kempingek, odakísérnek, eleve jó a nyilvántartásuk és intézkednek, ha szükséges.
Apartmanoknál, háznál, lakókocsinál egyértelműen tudni lehet, mikortól lehet elfoglalni és meddig kell elhagyni -hiszen még takarítanak is -ennek az árát meg ugye pluszban kötelezően felszámítják. Ha délután foglalhatod el, akkor is éjszakát fizetsz, tehát nem a reggeltől estig napot.
Ha a placc üres, elfoglalhatod. Nekem a múlt évben várnom kellett, mert azt hittem, hogy tízkor lehet elfoglalni, de érkezésem után közölték, hogy csak déltől megy el az előző lakó. Biztosítottak helyet, hogy leállhassak, és mondták, hogy menjünk be, és mindent használhatunk.
Én is az éjjeli utazást preferálom, de apartmanos szállások esetén eddig nagyon ritkán lehetett kiharcolni a délelőtti szállás elfoglalást. Kempingeknél ez hogyan van? Horvát kempingbe érkeztünk reggel 7 körül, amennyire emlékszem erős pitizés árán engedtek csak be. Mi az általános tendencia, aznapi bérezéssel mikortól lehet placcot foglalni? Elsősorban Magyarország/Horvátország/Ausztria érdekelne.
Szép helyen vagy és Görögo. is csodás! Mindig mondjuk itt is, aki un. homokos partot keres, hogy akkor Rimini v Görögo. a jó célpont, a horvát partok többnyire kövesek, nemigen van homokos, nem jellemző. Az sem az az "elképzelt"...
Szóval Görögo. jó célpont. Mégis nagyon sokaknak messze van és tartanak az odavezető határoktól, feltétlen tranzit szállásban gondolkodnak, ami pl. gyerekek esetén nagyon is érthető. Bár két kicsi gyerekkel és társaságban össz. 6 gyerekkel, 3 kocsival mi is voltunk, tranzit nélkül és semmi probléma se volt. A gyerekek mindent bírnak:-) Idehaza nincsenek nagyobb távolságok, a magyarnak minden szokatlan messze van kocsival és drága... Horváto. déli részeit meg a szigeteit nemrégen tűzik ki... és azért mindenhol megtelt és zsúfoltabb, korábbi években sokan max. az Isztiára jártak csakis, mert hogy közel van. Pedig egy fenét, de nyilván költségesebb üzemanyagban, autópályában és komp árakban délre menni. Miközben tényleg erősen nőttek az árak. Viszont az Adria azért isteni klassz:-)
Barátok pl azért is kizárták Görögo.ot, mert a szerbek sebességellenőrzéseitől tartanak, vmint hogy ezzel nehezebb az előre jutás a nagy távon, míg a horvátoknál azért lehet tolni és nem büntetnek. (A szerbek civil kocsikkal hamar kiszednek, ha 120 felett mész. )
A másik észrevételem, a kempingezéssel függ össze. Mi itt kempingezők vagyunk, de a sokaság apartmanba v szállodába kívánkozik. Ezt az életformát nem mindenki követi, ki ezért ki azért, sokan sosem kempingeznének. Ezt is meg lehet érteni. Itt elvész az árelőny.
Az Adria csodálatosan szép és ma már elég zsúfolt.
Nos én kempingezek. Biogradban 2 felnőtt, nagy sátor, autó, elektromos csatlakozás, csónak, utánfutó, kutya, 57€/ nap. Ahol most vagyok, a kemping Rea Görögországban, ugyanezért, ugyanolyan szintű ellátással 26 €/nap. Napi 31€ a különbség. Ha 14 napot töltök itt, az 420€ a különbség a görög kemping javára (254 liter görög benzin ára, ami sokkal magasabb mint nálunk). Thesszalonikig kb. 40 km-t kivéve végig autópálya van, és nem kerül annyiba, mintha Sibenikbe mennék a horvát autópálya használattal.
Az Adria szép, a horvát nyaralás - ma már - drága.
Görögország sokkal délebbre van, sokkal stabilabb az időjárás.
A távolságok:
Adria:Budapest-Dubrovnik 941 km (9ó 8p), Égei tenger: Budapest-Thesszaloniki 1013 km (10ó 23p).
Az utóbbi 300 km-rel délebbre van a szélességi körön.
A migrásozást azok hirdetik, akinek fogalma sincs az itteni (görög) helyzetről, vagy érdekük elriasztani a nyaralókat a görög utazástól.
"Ami előnye volt a horvát tengerpartnak (megfizethető, közel van, szép) az kezd mind hátrányra változni :-(("
de lehet másképp is. Évekkel ezelőtt nomád és viszonylag olcsó volt. Manapság erősen európaiak az árak, de közel van, ad1. Egyetlen tengert sem érni el ilyen hamar és ennyiért. Lehet Spanyolo. olcsó, úgymond, de 3 nap és mennyi költség? Olaszo. gyönyörű, de drága és sok az utazás. Főleg a legszebb részekre, délre és nyugatra -Ligus tenger ol. Görögo. is csodás, de jó messze van és elvileg migráns kapu, sokan ódzkodnak, ill. mehetsz sokat drágán autóval v repülsz méregdrágán pl. Krétára.
Tenger, ha erre vágyik valaki! Horváto. Rengeteg a lehetőség, manapság is sok vadregényes helyet találni, nem feltétlen Makarska belvárosa v akár egyes strandjai, Bol zsúfoltsága a mérce... és nem a járhatatlan Dubrovnik a tömegével és parkolási problémáival. Haladni igenis lehet: nem szabad szombaton menni, Lucko csak bankkártyával és 10 mp az átjutás. Menj éjjel. 15 éve éjjel megyek. Csodás helyek vannak, elég ezt a fórumot lapozgatni, sokkal több, mint ami a híres, nagyon ismert és zsúfolt helyek.
Mit gondolsz, Róma, Barcelona vagy Páris kiürül csúcsidényben? Láttál francia árakat? elszédülni azt lehet...
És egyes belépők drágák lettek, de az a látnivaló csak ott van, tehát dönteni kell, hogy bemész v nem. Ha komolyan foglalkozol az árakkal, hamar rá lehet jönni, hogy rengeteg más országban a hely sokkal drágább, még így is.
Aztán vagy adja az Adria szépségeit és tengeri élményét vagy nem... mert az Adria isteni klassz.
Az a sok ember, akik miatt csalódtál Horváto.ban, vajon miért van ott? :-)
Igen, ez egy jó kérdés...
Ami előnye volt a horvát tengerpartnak (megfizethető, közel van, szép) az kezd mind hátrányra változni :-((
Kimondottan drága lett; hiába van közel, ha az autópályák zsúfoltak és a dugók miatt nem lehet haladni; hiába szép, ha a nagy tömeg miatt esélyed sincs a szebb részeken a víz és/vagy a látnivalók közelébe kerülni.
A drágulás sajnos nemcsak a tengerpartra igaz, 5 éve a kétnapos felnőtt jegy 110 kuna volt a plivicei tavakhoz, az idén nyáron egy egynapos jegy kerül 250 kunába :-(
Meglepő volt, mert a Woflgangsee mellett 32, Gunzburg mellett (Legoland) 34 EUR volt. igaz, egyik helyen sem volt szennyvízleeresztő pont a területhez (nem használom), csak a többit (mindenhol benne volt a melegvíz is) és előszezoni ár. A Horvátokban csalódtam, mert nagy a zsúfoltság (Zadar - Sibenik), átlógnak a sátrak a másik helyére, poros, az árnyékos helyek csak előszezonban elérhetőek. Görögországban a Delf mellett egy szép sziklára épült kempingben (medence, stb.) élveztem a tenger felől fúvó szelet a lemenő napban. 30-29-...-26 fok, majd megállt a szél és éjjelre ismét 28 fok. Majdnem megdöglöttem ! Athénban 42 fokban leállt a klíma.
Múlt héten kempingeztünk lakókocsival a Neuschwanstein (Füssen) közelébe a Bannwaldsee parti kempingben. Nem volt olcsó, de nagy terület, víz, szennyvíz, áram csatlakozó, árnyékos hely, 3 felnőtt, 2 gyerek 46 EUR. Közelben van még a a Brunnen-i kemping a Forrgensee parton. Nem volt tömeg, de még nem kezdődött meg az ottani iskolai szünet.
Ha azt mondom több mint 300 mm eső esett 1 nap alatt(!) az mindent elárul. Folyó és árterületté vált a kemping. A víz minden mozdíthatót vitt amit a kempingben talált. Úgy 10 vendég volt összesen, amikor eleredt az eső, nem lehetett elmenni, mert az utak is járhatatlanok voltak a lezúduló átfolyások miatt. Egy magyar barátommal együtt vagyunk itt, tegnap előtt elment Nikitibe. Azt mondta ilyet még nem látott. A hajókölcsönzőből az út mellett hevertek a hajók és egy ripityára tört lakó utánfutó is volt az út szélén. A mi placcunk előtt ment az egyik legnagyobb vízfolyás, de 10-15 cm-el magasabb volt a placc, így nem folyt át rajtunk.
A rossz időnek vége. Ma ismét úszóleckét vett Bodza. A háttérben az Athos-hegy gyönyörű.
Megláttam az összecsukható szekrénykét, és beleszerettem. Vége a szerteszét edényeknek, krumplinak, hagymának, zöldségeknek - és olcsó is a többi hasonló szekrényhez képest. Nem sikerült csalódni, elsőre kellett tíz másodperc a felállításhoz, további pár másodperc a polcok belecippzárazásához. A teteje elég erős, hogy bármit lehessen rajta előkészíteni, tárolni. (Mondjuk harminc kiló terhelhetőséget írnak, de a központi műanyag csuklópántok miatt annyit azért nem pakolnék rá)
Találtam a széllelbélelt napozó (?) ágyat, na avval (még) nem sikerült kibékülni... Ha sok a levegő (feszesre tekerve) akkor ráfekszek, és legurulok róla. Ha laza, akkor belesüllyedek, és gyk. a földön felszem. Köztes állaporban szintén instabil érzésem van. Nem kockáztatnék egy olvasás közbeni horpasztást, mert kigurulok belőle a legkisebb egyensúlyváltozásra is - és utálok stresszre ébredni. Lehet, én vagyok béna, de jólesne róla némi tapasztalat régi motorostól... Nem jövök rá, mit csinálok rosszul...
Megvettem a sátoraláponyvát a Lidlben, 5x4 méteres, 3000Ft-ért szerintem korrekt lesz. Ugyan vannak benne karikák, de a visszahajtás miatt ezt nem biztos, külön is lekarozóm majd.
Valaki véleményezhetné a most akciós kempingszekrényt is, 13.000-ért én drágálltam így az ottmaradt.
Na, én meg pont a Thule-val fürdöttem be, (a tartóval, nem a boxszal) Megvettem 60 ezerért, és 50 km/óránál elkezd fütyülni, jó hangosan.
Szerencsére még pont nem adtam el az előző kocsira vett Gombos-féle csomagtartót, kiderült, hogy jó az is a Merivára, nem is kellett volna vennem, és ráadásul nem dalol nekem.
Július közepétől augusztus közepéig tartó időszakban javaslom a https://hu.camping.info/ oldalon nézelődj és próbálj foglalni.
Augusztus közepe után kiürülnek a kempingek, így foglalás nélkül is találsz helyet. A hátránya az a késő nyári kempingezésnek, hogy sok helyen - igazodva tömegturizmus szokásaihoz - sok kemping környéke kihalttá válik, kevesebb a nyitvatartó szórakozó hely.
Az sem mindegy, hogy hol akarsz kempingezni.
Ha külföldön szeretnél, tengerhez közel, akkor Horvátország, Görögország és Montenegró az ár/érték arányú jó választás. A déli országokban is a legtöbb kemping jó színvonalú, tiszta, egészséges.
Horvátország és Montenegró egyre drágább, Görögországban nagyon sok kemping van, alacsony áron. A délebbi kempingek - a jó időjárásnak köszönhetően - október végéig is nyitva tartanak.
"mennyire szükésges a sátorhely előfoglalása a kempingekben?"
Az olasz kempingben, ahol mi voltunk, volt jó sok hely, hatalmas területű kemping. A szlovén kempingben meg az utolsót foglaltuk el kb. Inkább foglalnék.
Csak beköszönnék. Zsoltnak hívnak, 41 éves vagyok, utoljára középiskolás koromban sátoroztam, de jóideje gondolkodom, hogy ismét kempingezni/sátorozni kellene, annó nagyon szerettem. Már néhány dolgot vettem magamnak a nagy francia sportboltban, de még gyűjtöm az infókat, ill. elkezdem olvasgatni a ezt a fórumot.
A sátor megvan, egy Arpenaz 4.2, talán ez a legfontosabb felszerelés, a többit nem részletezném, egy jó öreg Ford Tourneo Connecttel vágnék neki, oda minden befér :)
Feleslegesen nem kérdeződködnék, csak elöljáróban egy fontos: mennyire szükésges a sátorhely előfoglalása a kempingekben?
Nekem volt 300 literes Thule Ocean-om, most 400 literes HAKR-t használok. (Van egy 340 literes Auchan-os is, de azt inkább tárolásra használom). A Homasitában van HAKR is (cseh gyártmány).
Kétoldalasan nyílik (Thule nem), oldalankét 2 zárnyelvvel. Nagyon jó a Thule, de a kétoldalas nyitási lehetőség nagy előny, ami a HAKR javára írható. A Thule karmos rögzítésű, a HAKR kengyeles. A belső térelosztása (magasság egyenletessége a hossz mentén) nekem jobb a HAKR-nál. A terhelhetősége a HAKR-nak 75 kg, ami a szilárdágát bizonyítja. (Mind a Thule, mind a HAKR 130 km/ó-s menetsebességig használhtó a gyártói előírások szerint.)
Ami szintén nem lebecsülendő, az az ár. Azonos térfogat kategóriában legalább 30-40%-al olcsóbb a HAKR a Thule-hez képest.
Igen, nagyon körültekintőnek kell lenni a tetőre pakolásnál. Bringatartóm is thule, 3 db van, sajnos a hölgyeim nem bringáznak már, de hát pár éve még jöttek... Volt anno tescos bringatartó, lemezből, alu csavarokkal, aminek egy alkalommal szétrázodott a csavarozása, (egy szerencsére lassu menetnél), ledőlt az egyik bringa oldalra. Persze, ha mindent meghúztam volna rendesen, akkor talán nem. Nem lett kár, de ez csak a szerencsének volt köszönhető. Rég volt, ijesztő. A tescost simán kidobtam. Azért ez x autóval és bringával ezelőtti történet...
A thule nagyon tudja hogy kell ezt megcsinálni. Alaposan zsebbenyúlós a vétel, de ebben csak a tuti a megoldás:-)
Ja és ha már... egyszer az M7-esen egy komplett megrakott, lekötött csomagtartó esett elém egy másik autóról. Úgy szétrobbant róla minden, hogy semmi nem talált el. Más alkalommal a rakparton vaslemezt vitt az isten barma a tetőn, csak úgy belerakva a keretes tetőtartóban. Egyszercsak felkapta a szél a tetejéről, úgy esett lapjával elém, hogy satu fékezés után szerencsésen, simán áthajtottam rajta. Mázli volt.
A Homasitánál láttam kféle meretekben és tűrhető áron jó boxokat a napokban. A jó alatt az anyagát, a zárat, a méretválasztékot értem.
A legelsőm egy magyar gyártmány volt, gyenge zárral, egyszer kinyílt autópályán... azt követően átkötve használtam, de a zsanérozás megadta magát. Végül megvettem a Thulét, ami kiváló, tényleg. Nagyon hasznos, remekül használható dolog.
Akinek még nincs, -veletek együtt- csak ajánlani tudom!
+1 a tetőboxnak. Én először béreltem, beléfért a sátor a cullangokkal, plusz az összes ruha. Aztán amikor hazaértünk, megkérdeztem a kölcsönzőst, hogy eladó-e, és jó áron megvettem. a szekrény tetején abban pihennek a cuccok :)
A tetőbox nagyon hasznos, ha nem vennéd meg ma már sok helyen lehet bérelni is. Jobb ha nincs púpra pakolva a hátsó ablak, egy esetleges baleset esetén az utastérben repkedő tárgyak nagyon komoly sérüléseket tudnak okozni, arról nem is beszélve, hogy használható marad a belső visszapillantó is ami szintén komoly biztonsági szempont egy hosszabb úton.. Én három gyerek mellé biztosan vennék tetőboxot, a kocsicserét viszont csak akkor erőltetném ha napi szinten is kicsi az autó. Az ember mindíg kitölti a rendelkezésre álló teret. Mentem én már nyaralni két fővel nagy szedánnal úgy hogy a hátsóülésre is bőven jutott cucc. Azóta tudom, hogy nőket nem szabad hagyni kontroll nélkül csomagolni :)
Itt is javult az idő, eső nem volt, és most majdnem 15 fok van, jövő hét közepére nappali 27-tet igérnek!
Idén maradunk a Balaton mellett, de jövőre Én szeretnék ismét Görögországba menni! Arra gondoltunk, ha ti is mentek, esetleg mehetnénk együtt! Nem együtt nyaralásra gondoltunk, csak az utazást biztonságosabbnak tartanám, ha nem lennék egyedül!
Úgy tervezném, megaludnánk valamilyen köztes kempingben, vagy más szálláson, nem benzinkútnál! Úgy emlékszem ti most is így mentetek?
Mennék mi is a Rea-ba! Tudnál nekem egy idei napi árat megérdeklődni: Autó+lakókocsi+kutya+2 fő viszonylatban normál 2-3 hetes tartózkodásra, illetve esetlegesen a teljes szezonra!
Az árnyas kempingben nyilván több madár van, de igazán nem sokat "bombáznak". Apró énekes madarak. Este feleredt a szél, de az árnyas placcokon csak szellővé szelidült.
Ilyen helyeken szerintem jó kempingezni:
Éjjel csendes eső esett reggelig, a levegő lehűlt kb. 24 fokra, de délután már ismét nyári idő
Azt hogy eddig mekkora kocsiba fértél bele vagy most mekkora kell attól függ hogy éppen mit szeretnél vinni egy kempingezésre vagy éppen hogy mit tartasz fontosnak egy kempingezésre neked kell tudnod.
Jelenleg én egy wagon r-el járok 2 fő plusz egy gyerek.
Tavaly még pici volt a fiam így sok olyan dolog volt a kocsiban ami a mai eszemmel felesleges.
Ebben az évben már más lesz a szempont a listánkon pakoláskor.
Visszatérve a kérdésedre 3 gyerekkel elférhettek egy kis swift hátuljában is de ha neked a sátor mellé kell egy hűtő bográcskészlet műanyag székek vagy éppen egy gumicsónak stb akkor már szükséges egy kombi vagy éppen egy csuklós busz.
Köszi az infókat, alább írtad, meg látom is, hogy ezeken az árnyas helyeken elég sok a madárpiszok. Nem jelent ez gondot, alább láttam , elég jelentősen kell védeni a sátratokat, placcotokat ez ellen! Gondolom a telepített lakók felett is ott feszül a háló! Azért ez egy pár hetes lakós-elősátras-partisátras ottlétért elég nagy feladat!
Milyen az idő, mert idehaza majdnem beköszöntött az tél.......de legalábbis az ősz, most délután 18 fok van, este meg 12 volt....!
A kemping ár nem változott, inkább a főidény "szélesedett" ki.
Már 06.01.-től főidény van, régebben ez inkább 06.15.-től volt. A benzin ára változott, most már mindenütt 1,65-1,66 €/liter. Tavaly ha jól emlékszem 1,54-1,57€/l volt. Az alapvető élelmiszerek is legfeljebb csak kismértékben emelkedtek.
A Rea pár €-val drágább, mint a Sikia-parti kempingek, de érték-ár arányban mégis jobb. Most is árnyas "box"-ban vertük fel a sátat. Nem árnyas box legfeljebb 4-5 van, ami a -szerintem - legalább 100 helyhez képes elhanyagolható.
A kemping helyéneközel fele már előre telepített lakóutánfutó-elősátorral kialakítású. Legtöbbje a helybeliek által "bérelt" hely. A kihasználtság most hétközben úgy 20-30%-os, hétvégén úgy 65-75%-os.
A kempinggel egyeztettem, részükről minden oké, úgy tűnik, nem is nagyon tudják, mi történt. Valószínűleg a bukingkom kavart be, valamilyen beállításuk alapján. Sokszor foglaltam már ott, sose volt még probléma. De legalább szólna, hogy mit akar, vagy hogy probléma van...
Nem hitelkártya tkp, hanem egy netes virtuális kártya. Hitelkártyaadatot még nekik sem adok meg, főleg, mert nincs hitelkártyám.
A 22-ig lemondás azt jelenti, hogy 21.-én 24.00-tól már megterhelhetik a hitelkártyát zárolással (még nem veszik le az összeget, de zároltatják azt az összeget a bank felé, amit a foglalásban kölcsönösen elfogadottak szerint joguk van.) A rendszer automatikus, tehát a 0 forintos fedezet esetén (limit!) nem látják biztosítottnak, hogy ki fogod fizetni.
Szerintem ezt a foglalást elbuktad, ha a szállásadóval meg nem egyezel.)
Az nem értem, hogy a 0 limites hitelkártya egyáltalán annak számít-e, mert épp a hitelkártya az, aminél a bank hitelezi meg a költésedet, amit te zérusra állítotál. A bank alapból így nem hitelez 22.-én.
Sziasztok, mondom, hogy jártam. A booking.com-on foglaltam helyet egy olasz kempingbe, amit 22-ig, tehát máig lehetett volna lemondani. A foglaláskor meg kellett adni a hitelkártya adataimat (amit akkor vmilyen szinten ellenőrzött, úgy rémlik). Hogy miért, nem tudom. Namost 20-án írt egy levelet a rendszer, hogy nemsokára hejehuja van, örüljek. Erre ma kapok egy levelet, a kemping nevével a címben (de a booking.com-on keresztül), hogy törölték a foglalást, mert hibás adatokat adtam meg a hitelkártyára, és ők többször is kerestek emiatt, de nem reagáltam (??). Egyrészt nem kerestek, másrészt két napja még azt írták, hogy minden oké. Harmadrészt nyilván nem fizetek, amíg nincs teljesítés. A kártyaadatok egyébként egy netes kártya adatai voltak, alapból nulla limittel, tehát feltételezem, hogy megpróbálták megterhelni, de limiten felüli hibával (nincs fedezet) visszament nekik. Hogy miért é mennyivel, nem tudom.
Írtam nekik, hogy most mi van, kíváncsi vagyok. Van ott millió kemping, meg máshol is, de sose volt a booking.com-on még ilyen gondom. Érdekes. Járt már valaki így?
A képeken nem látszik annyira, de nekem minden feszítő kötél végén a rudaknál gumigyűrű (vitorlás gumikötélből készítve) van Ez enged 4-8 cm-t és mindíg feszíti a ponyvát. A szél át tud fújni a sátor és a tető között.
Alapban nem sátrazunk nyílt területen, mert a nyári melegben az árnyas részek sokkal hűvösebbek. A nagy szelet a fák, bokrok csökkentik, így eddig még nem volt gondunk vele. (Igaz nagy vihart nem kaptunk még).
Kezdőként jó látni hogy mire érdemes figyelni később mire lesz szükségem egy kulturált kempingezéshez.
A felfújható cuccoktól eddig is óckodtam mivel mi van ha megsérül kilukad stb.
A fiamnak vettem egy mini ugrálóvárat hiába márkás fischer price 80 kg-ig terhelhető egyszerre max 3-an voltak ben 30-40 kg összsúllyal mégis folyton kilukad a vár.
Nincsenek a félkör alakú légtömlő felett olyan pántok, amibe bele lehet bújtatni a hagyományos, egymásba csúsztatható pálcákból álló merevítő rudat?
Mert ideiglenesen a hagyományos merevítő rúddal orvosolni lehetne a problémát.
Régi sátorból, napsátorból lehet "kitermelni" ilyen merevítő rudat, amit fémfűrésszel méretre lehet vágni és akkor ideiglenesen meg lehet oldani a problémát.
Nekünk is volt ilyen esetünk, kicsit szégyelltük magunkat, de bizony kiszedtük a kemping melletti kukából a más által kidobott rossz napsátrat és felhasználtuk a merevítőket :-)
Elsőnek egy 280 g/m2-es 6x4 m-es aljzatponyvát terítünk le, melynek sarkain és oldalt gumigyűrűn (vitorlás gumikötélből készítve) át lecövekelve (kifeszül a ponyva , de nem terhelődik túl). A kempingben az aljzatponyva egyrészt megvédi az éles kavicsoktól, kövektől a sátor alját, másrészt leterítve látszik az adott placcon a leendő sátor elhelyezkedése, így könnyű beállítani.
Ezen állítjuk fel a sátrat.
Ezután az "fedőtakaró" aljzat takaró kerül lerögzítésre, amely kifejezetten ilyen célra gyártott, a vizet átereszti, de a homokot nem (könnyen takarítható).
Az egész fölé egy nagy, két részből készült, 6x4 + 2x4 m-es méretű, 120 g/m2-es fedőtakaró kerül. Ez hüvösebbé teszi a sátrat (akár árnyékmentes helyen is), másrészt megvédi a sátrat a madárürülék és ráhulló növényzet (pl. fenyőtű) kellemetlen nyomaitól. A tartórudak IKEA állítható hosszúságú függönytató rudakból készültek (2,5 m magaság tartható).
Sajnos egy negatív tapasztalat, amit most megérek.
Air Seconds Family 5.2 XL sátrunkat tavaly ősszel vettük. Felállítottuk, nem találtunk hibát.
Most 1100 km-re az otthonunktól felállítva, 2 nap után a legrövidebb, a hálófülke feletti tömlő leengedett. Felfújtam - a hozzávaló nyomásmérős - pumpával, 1 nap alatt ismét leeresztett. A másik két felfújható gerinc még nem ereszt, így nem omlik össze a sátor.
Eddig egy 5.2 XL (nem air) sátort használtunk 2 évig, azért vettük az air változatot, mert gyorsabban lehet felállítani. (Mégis nehezebb az air, mint a rudazatos.)
A tömlő be van ragasztva a szelepnél a burkoló anyagba, így házilag meg sem lehet nézni, javítani az hibát.
Ezek után óvakodni kel a felfújható tartójú sátortól, mert házilag javíthatatlan.
Én is oldalt fekve alszom, de az 5 cm vastag nem nyom. Viszont utálom, hogy könnyen eresztenek, sokszor hajnalra "csak félig" leereszt, viszont akkor tényleg nyom.
Megpróbálom előkeresni. Habár, mivel most sincs felállítva a sátor nem fogom tudni megmondani mennyit lóg be. :-) Viszont le tudom mérni hány deka.
Van az a távirányítós, kör alakú (UFO) ledes sátorlámpám az fel volt akasztva és egy kicsit lehúzta a közepét. Ezért arra gondoltam, hogy elfekvő üvegszálas sátorrúdból szerkesztek bele egy áthidalót és arra lehetne aggatni bármit vagy valamit, akármit.
Ha a nevemre kattintasz van néhány kép erről-arról a hozzászólásaimban. Semmi reklám csak sátrazni jó és az ember örül, ha megoszthatja tapasztalait, ötleteit. Sőt ki is röhöghetik a sok felesleges(nek tünő) vacak miatt.
Nekem van a belinkelt horgos (2 féle) és az ereszkedő nyolcashoz hasonló nézetű is. Sátorfeszítésre alkalmatlan , kötözésre használják. Nem lehet lazítani megfelelően az állításhoz. A sík 3 lukú a legjobb.
Régebben egy hirdetésben hirdette az összes típusú cellát, mostanában több hirdetésben hirdeti a különböző gyártmányú cellákét, van nála bontott cella 400 Ft-tól, új cella 1250 Ft-ig , de mind nagyon jó ár/érték arányú. Érdemes hirdetéseire rákeresni és megnézni az akkukat, mert megéri tőle vásárolni!
Töltőt viszont tényleg Kínából érdemes rendelni, akár az itt már linkelt Nitecore, akár a Liitokala nagyon jó vétel!
A 18650-es cellákban a Redilast a csúcs. Drága nagyon de pl. a fegyverlámpában 11 éve használom őket és még mindig többet tudnak mint a nagyobb kapacitású(nak hazudott) kínai portékák.
Megyünk. Vagy szombaton, vagy vasárnap tudunk elindulni. A munkahelyemen a viharok összekócoltak pár dolgot aztán a héten minden nap későn keveredtem haza, nem volt időm a lakókocsit rendezni. Ha Isten is úgy akarja, legkésőbb hétfőn ott leszünk. Mond meg Reának kérlek, hogy lehet, csúszunk egy napot.
Kínából rendelni mindig kalandos egy kicsit.. :) De eddig még mindent megkaptam.
Rendeltem kettő darab a bringás kilométerórát nemrég, pár nap különbséggel. Az egyik két hét alatt megjött, a másiknak viszont másfél hónap kellett ui. Tuvalun keresztül küldték...
Tuvalu négy szigetből, és öt korallzátonyból álló picike ország a Csendes óceánban....
Basszus...május elején rendeltem a jenkiktől redilast18650-es akksikat.
A mai napig nem kaptam meg. Egy hónapja ül rajtuk a magyar posta vámkezelésre hivatkozva...
A kínai rendeléssel óvatosnak kell lenni, sok esetben kamu az akksira írt kapacitás. Rendeltem onnan is "ultrafire" cellákat, egy-két hónap után mentek a kukába.
Rossz laptop akksiból (vagy akksis fúrógépből, e-cigiből) tudsz kibontani lítiumos akksikat, ezekből könnyen tudsz powerbankot csinálni. Általában csak 1-2 cella rossz, a többi használható. Persze újonnan is beszerezhetőek, a bontottnál akár jóval nagyobb kapacitásuak is: https://www.akkuk.hu/Akku-Kereses/?sterm=18650
Az akksik ezen kívül még négyteljesítményű elemlámpákban is használhatóak. A fenti blogon igen részletes teszteket lehet olvasni róluk. Van köztük kempinglámpa is :)
A ventilátoros lámpát én már tavaly megvettemm bebeeee!!! Igaz az egynaposra sikerült nyaralás miatt nem tudtam kipróbálni élesben, mint ahogy az új sátrunkat sem. :-(
Meg elemes/usb 5voltos mennyezeti sátorlámpa távirányítós (!!!!) nem kell éjjel felülni/állni.
Meg van világítós paracord kötél szintén ebayről. Meg többszáz egyéb hasznos és kevésbé hasznos (vagy inkább haszontalan) vacak, ami a sátrazáshoz "nélkülözhetetlen". :-)))
Most épp ilyenre várok. Nehogymár csapot kelljen nyitogatni, ha vizet akarok vételezni a műanyagballonból:
A foszforeszkáló azért jó, mert sötétben elvileg... látod hol van és nem esel pofára. De gyakorlatilag kevés haszna van, úgyis félálomban vagy, ha ki kell menni a sörtől éjjel:-)
Nem tudom mi a jó méret. Volt olyan vihar az egyik horváto-i, déli kempingben, hogy a gyári mellé bekötöttem egy másik kötelet és még egy cölöpöt (200-as szöget alátéttel). A betonvas cölöp mellé... Akkor kezdett nagyon fújni és a masszív(?) németet mellettem ide oda ropogtatta, hát nem voltam nyugodt. Ilyenkor nincsenek szabályok, legyen feszes és stabil.
A németnek törtek a rúdjai, nagyobb felület és volt mibe kapaszkodni a szélnek.
Mi megúsztuk, azért sok víz alánk folyt, de másnap délutánra meg is száradtunk:-)
Azt mondom, legyen kötél, erős kalapács, bátorság és elegendő erős cölöp.
Az is igaz, ezek különleges helyzetek, nem törvényszerű a bazi nagy vihar:-)
Köszönöm a beszámolódat. Én sem vettem meg az Obelinket, csak eddig ez áll legközelebb az elképzeléseimhez. Kinézek majd Szentendrére meg Bécsbe, de 60% hogy 4.1 lesz a vége nálam is.
Néztem a ventillátoros lámpát amit linkeltél. A leírás alapján USB-ről is megy, ez fontos lehet, nekem tetszik.
Én is USB-s lámpákat tervezek venni. Arra gondoltam, hogy a normál akkubank mellé viszek majd régi 7Ah-s riasztóakksit, és veszek hozzá napelemhez szánt tőltelektronikát amin van USB kimenet és védi az akksit a mélykisüléstől. Valami ilyesmit:
Ha szereted a természetben tölteni az idődet, ott aludni, ébredni... amúgy minden hobbyra áldozol, és otthon is van rezsid, meg eszel és fizetsz. Az élet sokban van:-)
Más családok... hát ha barát, akkor jó, ha különc barom vagy gázos, meg ha az agyadra megy, akkor
jobb csak a saját család. De több kíváló embert ismertem meg a kempingekben, maradó barátságok is születtek, és megyünk együtt másokkal is, néha kiállja a próbát a közös, de nem egymás nyakán nyaralás, máskor meg 1xeri és "megismételhetetlen":-)
Kötelek: méterre és készletben kapható, erős, bármilyen színben, többféle vastagságban. OBI, BAU... de most van az Aldiban is, mert épp vettem egyet. Jól jöhet még.
Előfordul, hogy elszakad a gyári, viszont tettem már biztonsági masszív rögzítésre (vihar előtti fosás a tengernél) Sokszor játékszer a gyári madzag/cölöp és sokféleképpen hasznos, ha van jobb.
Van árnyékoló ponyvám is (lepedő helyett...) fémvédett lukakkal, simán felkötöm a fejünk fölé a fákra ezzel, ha kiadja.
Vásárolni kell bele a komfortérzetednek megfelelő tartozékokat.
Emellett kifizeted a benzint meg a szállást meg az egyebeket.
De ugyanezt a felszereltséget saját hűtővel általában apartmanokban kapod.
Drágán oda eleve nagyobb társaság kell.
Azt meg nem szeretem ha más családokhoz kell alkalmazkodni.
Ebben az évben az első nyaralás Cegléden lesz a strand melletti kempingben SpencerHill fesztivál miatt.
Ahol parcellázva van a hely amit nagyon nem díjazok. Nem oda mész ahova akarsz. Plusz nem igazán vannak fák.
Agusztusban Poroszlón gondolkodtam. 3 napot el tudok ott is tölteni vígan.
A felszerelés.
Már egy ideje mi is így készülünk ahogy írtad. Rettentő hosszú listával. De így legalább minden bent van a kocsiban hogy ne szoruljunk másra vagy drága bolti cuccokra.
Áram meg alap hogy kell hiszen manapság áram nélkül olyan mintha víz nélkül kellene lenned.
Egy kérdés említetted a pót kötelet.
Milyet és honnan érdemes venni ha elszakad vagy ha cserélni akarom?
Sátorozni nem feltétlen olcsóság, van az a minőség, felszereltség és sok kapható felszerelés, ami sokba kerül. De és nem először írom ide: életforma. Egyrészt a természetben vagy, ha tenger, tó stb. akkor a parton, ha csak lehet, vagyis közel és ott ébredni, maga a csoda:-)
Felszerelés. Szerintem 3 dolog a legfontosabb ebben a műfajban. Az alvás, a tisztálkodás és a klotyó.
Régebben első teendőnk az volt, megnézni a vizest. Ha az megfelelt (legalább...) akkor néztünk tovább. Nyilván kell a terep, a fény és árnyék, tehát világítás, ami vagy elemes v kábeles. Nem jó, ha nyílt a terep teljesen, ezerrel a napon kell lenni, az rossz. Árnyékoló valami, bolti v csak 2 lepedő, felkötve, a fene tudja, helye adja. Aztán le kell tudni ülni, enni, kártyázni, beszélgetni. Tudni kell valamit főzni, gáz, villany -ki mire esküszik, edények, poharak és mosogatótál. Én már tudom, hűteni muszáj, mert évekig ettem reggelire sülthalat, mivel nem tudtuk estig tárolni. Az se rossz, de este sokkal jobb tüzelni:-) A hideg ital, kötelező tartozék... hát nem is mesélem tovább...
A sátor alá feltétlen egy ponyva, sóderes, bármilyen, sokféle kapható, ami szigetel és nem kell felszedéskor sikálni a sátor alját. A martacra jó a lepedő, ágy filing... kispárna. Valami jó takaró v hálózsák, mert éjjel lehet hideg és rossz idő. Az előterek pedig a régi takarótól kezdve a strandos letelepedőig mindennel teríthetők, úgyis mezitláb vagy benn, a cipő/papucs kinn marad a "törlőn".
Jó ha van 220, akkor hűtő, tűzhely, lámpák, töltők(!) nem maradnak nafta nélkül.
Meg hát kell a kalapács, cövekek, de nem az alucérna, jó kötélzet pluszban, árnyékolók, szárítókötél! Hova teszed a vizes cuccod? Törülközőt?
Gondolom a nagy hőtöbblet miatt vagy engedett levegőt ki valamelyest vagy csak a súlyom alatt jobban terült de kibírható.
Igazából mint írtam 300 kg-ig terhelhetőek ennyit simán bírniuk kellene.
Legfeljebb majd napi szinten újrafújom ha kell.
Egyébként így hogy külön matrac lesz a feleségemnek és nekem így nem fogjuk zavarni egymást annyira a mozgolódással.
A nagyobbik matracon van kialakított párnarész így oda nem kell párna.
De ettől függetlenül vettem kintről Kínából 2 felfújható kispárnát. Azok a célnak megfelelnek.
Lepedőn még gondolkozok de szerintem felesleges a matracokra.
Viszont a hálófülkébe mindenképp lesz meg az előtérbe is lepedő vagy pléd vagy más anyag ami a földön kiterítve lesz.
Egyrészt a járkálás miatt hogy komfortosabb legyen.
Másrészt hogy vigyázzunk a sátor aljára.
A sátrazással én is úgy vagyok hogy van aki szereti van aki nem tudja elképzelni.
Én már kétszer sátoroztam annó de mint írtam sima alacsony 3 személyessel amiben a ruhákon kívül a sátorban más nem volt.
Mindent a kocsiba adtunk vettünk tettünk.
De élveztük.
De pl a testvéremet és a családját nem tudnám elképzelni egy sátorban.
Számomra ez egy olcsó alternatíva. Főleg úgy hogy már többször jártam úgy szállással hogy azt mondtam hogy két érdeme van olcsó és van a tető a fejed fölött.
Egyebek iránt évek óta járok a Spencerhill fesztiválra és tapasztalom a kempingek drága szállásait azt hogy kevés szállás található egy egy helyen másrészt meg azt hogy mennyire lepukkantak mostanában.
Tavaly a Velencei tón Velencén a Drótszamár kempingben volt egy kaptárházban a szállás. Mondom de király retró érzés.
Aha. Háromszoros ár a sátorhoz képest. Efott után egy héttel úgy kaptuk meg a szállást hogy le volt szakadva a feljáró lépcső.
Megjavítottam. Le volt szakadva az ágy. Javítottam. Leszakadt egy másik helyen az ágy azt is javítottam. Ha a ház előterére kiléptem dőlt az egész kifelé így nem nagyon mozogtam rajta.
A fal úgy nézett ki mint amit lehánytak. Gondolkoztam kifestem helyettük ha már így benne vagyok a reparációban.
Másrészt szerintem egy sátorozó ember adott esetben barátságosabb lehet közvetlenebb segítőkészebb mint egy akármilyen más szállásos ember aki a maga kis kuckójában van.
Én is segítettem annó másoknak akik nem hoztak elég hosszú kábelt az áramhoz.
Harmadrészt maga az utazás de szerintem a közös programok sátorállítás nyársalás stb összehozzák a családot. Van egy feelingje a sátornak annak hogy benne alszol.
Köszi, síboxom van, jó hosszú, abba megy a ruha meg a könnyebb kacatok. Ettől még a kombi tele van, a gyerek nő, és vele pl. a bicaj is. Ha végre felkerül a vonóhorog az autóra, akkor ott viszem a bicajokat, az nagy könnyebbség (és fogyasztáscsökkenés) lesz a tetőn cipeléshez képest :)
A kedvenc szlovén kempingemben, ami kicsi az olaszokhoz képest, nincs parcella, családinak mondanám, volt 2-3 irdatlan méretű hűtő, ott pl. lehet hűtőboxot bérelni a kicsitől az óriásig. Az is praktikus megoldás, használtuk is, de ott a terület mérete miatt ez praktikus volt (közel van minden a kempingen belül). AZ olaszoknál hatalmas parcellák, hatalmas kempingek, ahol tavaly voltunk, majdnem érdemes bicajra ülni, ha zuhanyozni akar elmenni valaki a távolabbi parcellákról :) Ott egy pohár cuccért nem mennék a központi hűtőhöz, akkor sem, ha lehetne boxot bérelni. Nem praktikus.
Egyébként érdekes, hogy mennyire különbözőek a különböző országokban a szolgáltatások, vagy inkább mennyire jellemző egy-egy irányra néhány dolog.
Sok helyen lehet bérelni a kempingben hűtőt (és többnyire kicsi hűtőboxot is). A nagyot odahozzák a parcellához, beállítják. De ahol, ott is véges a db szám, előre kéne érdeklődni, lefoglalni.
Az olaszoknál jellemzően benne van a parcella árában, viszont ennél nagyobb hűtő nem fér el. Van egy olyan félelmem, hogy a roller pl. nem lesz elég a gyereknek, a kisbicajt is vinni kell. A kombi meg véges űrtartalommal rendelkezik :)
Lehet, viszont a légkondis autóban nem kell csutkára tekerni a hűtőtáskát, ha meg letelepülünk, 230-ról megy. Meglátjuk, mire lesz jó. Ha nem olvad sz*rrá a vaj, nem meleg uborkát kell ennem, és iható az üdítő, már elégedett leszek. Vegák vagyunk, húst nem kell hűteni, készkaját nem tárolok, annyit csinálunk, amit megeszünk. Vettem hozzá polifoam hőtükör-fóliát, azzal még közbeburkolom, és beteszem árnyékba. Ennél többet nem tudok tenni, reméljük a legjobbakat.
Sajna az Aldi féle hűtő Peltier rendszerű - ez kb annyit jelent, hogy 5-8 Amper körül vesz fel áramot (12 V-on), és a környezetnél max 12-15 Celsiussal alacsonyabb hőmérsékletet tud.
Az abszorpciós rendszerű már komolyabbat hűt, de az is hasonló áramot vesz fel, amit hosszútávon nemigen tolerál az akksi - hacsak nem munkaakkumulátor - viszont meg kell oldani a töltést. Ezek viszont működnek gázról is - ha precízen be van vízszintezve, akkor stabilan tudják a plusz 1-2 fokot harminc fokos külső hőmérséklet mellett. Sokan ódzkodnak tőle valami okból - nekem huszonéve működik, és bevált.
Szinte heroinárban lehet beszerezni a 12 V-os kompresszoros hűtőket, azok három amper körüli áramfelvétellel csinálnak akár minusz húsz Celsiust.
Hú bár már én is a hűtőnél tartanék, de az sajnos még odébb van. Elsőre kölcsönkunyizok majd egy autós 12V-os mezei hűtőtáskát a családból, (egy 230-12V tápegységgel) ingyen tapasztalatszerzésnek jó lesz.
Tudnátok abban segíteni, hogy kiállított sátrakat hol érdemes nézni? Itthon csak a Decathlonról tudok ahol ténylegesen fel is van állítva a sátor felhozatal. Bécsben/ környékén (illetve az oda vezető úton) hol érdemes nézelődni? Ezekről mi a tapasztalatotok?
Vettem az aldiban egy elektromos hűtőtáskát, irodafelújításban vagyunk, ott tesztelem, eco fokozaton pont annyira hűti le az italokat, hogy kellemesen hűvős lesz. Nincs benn hideg, de nem is szabadtéri kánikula, meglátjuk majd.
A spéci megoldások biztosan jók, de az áruk riasztó, egy sima kompresszoros kishűtő jó lenne, de azt is figyelembe kell venni, hogy a kombi+tetőboxba be kell férnünk az ötéves gyerekkel (roller, satöbbi). Soktényezős dolgok ezek.
Pár mondatot hozzátennék az előzö napok hozzászólásaihoz.
Nos, röviden mindenki azt vesz csinál amire van pénze, esze, tapasztalata.
Kérnék senkit nem kritizálni mert neki nem olyan menő cucca van mint nekünk. Majd lesz neki is pár év múlva.
É, mi 45 éve kempingezünk, és bizton állítom, hogy én vagyok a fejlődés darwini lépcsője.
X ülőke furnér asztal magyar Tabról származó sátor (hozzáértélbeázott) Palma gumimatrac.
De évente fejlődtünk.83-ban már NDK-s 6 literes pelties hűtőnk volt. 2 sör 1 üdítő szalámi vaj pont. Csehektől csempészett előteres sátor. Akkor még csak lopva lehetett kemping és sport cuccokat átmenteni.
Azután sátrak sora. mind jobb egy kicsit az előzőnél, de nem volt az a kánaán mint most. Akkor a pénztárca még nagyobb úr volt mint most. Minden évben vettünk valamit, de még most is ugyanez van. Viszont mostanában szerintem mindenkinek csak a pénztárcája a meghatározója a bővítésnek, mert minden kapható.
Egy Trabanttal kezdtük, Fabia Ford Citroen. Hogy fértünk? Mai ésszel fogalmam sincs.
Most már csak ketten vagyunk C 4 GP-vel, de majdnem tele vagyunk. Igaz van légkamrás sátor, shelter, 2 hűtő (abszorpciós és peltiés)2 asztal 4 szék napágy csónak biciklik napernyők szárító, meg vagy 10 nagyobb műa. doboz a többi felesleges cuccnak.
Magyarul. Mindenki a saját életén tapasztalja, hogy mi a jó mi kell neki. Aki segítséget kér azt segítsük saját tapasztalatainkkal, de ne riasszuk el, Főleg ne fikázzunk dolgokat, mert lehet hogy másnak meg az jött be.
Ergo. Saját tapasztalatokat leírni, és a kedves kempngtársunk kiveszi a keverékből azt ami neki kell.
Bocs a hosszú léért, de a Balaton felvidéken is a száraz hosszúlépés az igazi szomjoltó.
.rensi.
Apropó. Juli 15-30 Alsóőrs Pelso?
Mindenkit szeretettel várok egy hideg italra. Sör is hűl ok?
Bocsánat, mindjárt én sem fogalmaztam teljesen pontosan, a nemesfém alatt az acélt értem, legegyszerűbb zománcozott vaslábos is működik az indukcióson.
Azért, ha azt vesszük, nem árt, ha pontosabban fogalmazunk. W124 kolléga példája mellett kiemelném, a "A hűtőnél ne hagyd magad rábeszélni több százezres indukciósra, ha szereted a hideg italt..." mondatot, ami több sebből is vérzik.
Túl azon, hogy értelmetlen vitát generálnak, a laikus érdeklődő számára fals információkat adnak. Emlékszem, annak idején kezdőként én is kaptam nagyon jó tippeket tőletek, de igazán akkor kerültem képbe sok mindennel, amikor először, másodszor, stb. kempingeztünk és saját magunk megtapasztaltuk.
Másrészt nem vagyunk egyformák, teljesen különböző igényekkel rendelkezünk. Ex cathedra kijelenteni, hogy ez, vagy az jó, de a másik használhatatlan, szerintem értelmetlen.
Ilyen pl. az indukciós főzőlap használata, nem igényel különleges edényt, valóban, pléh és alu edénnyel nem működik, de a nemesfém ötvözetek más szempontból is jók, jobban eloszlik a hő, nem ég le az étel, ráadásul gyorsabban lehet az indukcióson főzni (nem úgy értem, hogy gyorsabban melegszik a platni:-).
De ilyen a hűtő is, hosszas kísérletezés után rájöttem, hogy nekem a jó minőségű(!)peltier elemes elég, nem romlik meg a kaja, de még egy-két sör is hideg marad, ráadásul jobban szeretem a csapoltat... Cserébe befér a család, és annak cuccai, mert mikor nagyobb hűtőt vittem, nem volt evidens.
A tábori ágy ötlet a súlyod miatt volt, mert hogy a matracoknak túl sok(k) vagy:-)Aztán meg épp azt kérdezted: a matracot.
A földön nem jó, sőt: vinni kell lepedőt és min kispárnát! A párna hiány miatt nagy követ gyűjtöttem 1987-ben, és haza is hoztam. :-)
Azóta viszek mindig! (párnát, nem követ, nem röhögni!)
A másik: a sátrazás mint életforma, vagy bejön v nem. Persze ki lehet öregedni, de ha nézem a horváto.-i sátrazó nyugger németeket meg hollandokat, hát ők baromira mehetnének szállodába akár, de nekik ez az életforma jön be!
Vannak itt olyan honfitársak, akiket ismerek, bármikor mehetnének xcsillagosba. De imádnak sátrazni, lakókocsizni...Parti kemping, útközbeni megalvás, wc ürítés, lassúbb haladás... grillsütők, előre megvett szlovák sör (mert azt szereti!) és amivel jár még a táborozás!
A többire is itt válaszolok. Miszerint -épp- 3 sátram van, igen, vannak sokkal jobbak és természetszerűen drágábbak, tehát egyéni, ki mit tart igazán jónak. A legfontosabb pedig, hogy mire használja. Más ha bringán viszed és alszol, mert ott ért az este, más, ha család van és ott laksz egy-x hétig- napig. Megint más, ha "érzékeny női személyek, serdülők..." vannak jelen, akik basszus mindenképp fel akarnak állni a sátorban -megj. ez nem rossz szempont:-) De a bekerülési áron kívül van egy saját szállítási lehetőséged, mennyi a tárhely, box, vagy kis autó ill. kisbusz... és a gyakoriság: nem mindegy az évi 1x vagy x-szer történő utazás, azon belül a napi felállítás, vagy lakósátor, ami 10-14 napig egyhelyben áll.