Flibco-val kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.
December elején vásároltam jegyet március elejére és akkor a jól bevált Flibco-módszer szerint (minél korábban veszek jegyet, annál olcsóbb) 5 Euró volt (utasonként, irányonként) az ára.
Most szeretnék jegyet vásárolni április végére, de 14,2 Euró-t ír árnak (egy útra), amit sehogyan sem tudok lejjebb tornászni. De ha 6 hónapra előre szeretnék vásárolni, akkor sem.
Stratégiát váltott a Flibco és nincs már kedvezményes jegy, vagy csak én bénázok valamibe? A majdnem 15 Eurós jegyár még akkor is sok egy kicsit, ha repülőjegy csak ötezer...
köszi esetleg azzal kapcsolatban van informáciod, hogyha egy koncertjegyen szerepel De lijn logó, az azt jelenti, hogy a jegy felmutatásával ingyen használhatom a tömegközlekedést vagy kedvezménnyel ?
nem találtam megfelelő topicot, de talán itt is tud valaki segiteni, hogy a
Antwerpenben, hol lehetne ingyenesen vagy nagyon olcson arkolni egész napra, és, hogy milyen tomegközlekedést kéne választani, ha a látnivalókat meg akarja az ember nézni egy nap alatt? , milyen opciok vannak a jegyvásárlásra?
Brussels Flower Carpet: this biennial event of longstanding tradition will take place again this year, with a very special celebration: the 20th anniversary of the Grand-Place entering the UNESCO heritage list. A carpet made up of half a million flowers will be rolled out on the square, inspired for the first time by the Mexican region of Guanajuato, which also possesses a rich floral tradition. An additional exhibition of UNESCO monuments in flowers will be on display in Place de la Bourse. Where? Grand-Place. When? From 16 to 19 August
Flibco busszal közvetlenül a Brüsszel MIDI vasútállomásra, vagy busszal Charleroi vasútállomásra és onnan vonattal Brüsszel MIDI-re. A Flibco valamivel olcsóbb. De tudni kellene, hogy hét közben mentek-e vagy hétvégén? Érdemes megnézni, melyikkel jöttök ki jobban.
segítséget szeretnék kérni tőletek! Charleroi reptérről Brüsszel központjába milyen transzfer lehetőségek vannak? Melyik a legolcsóbb? Szept.közepén megyünk, szállásunk nem lesz, csak reggel indulunk, és éjjel vissza... Köszönöm, ha írtok!! 😊
Mindezzel a programmal kb du 2-re végeztünk. És utána jött az, ami Brugesben a legszebb. Séta a végig a kisebb utcákon, gyönyörű házak, házsorok, panoráma, szép kisebb templomok. Szóval ezt sem szabad kihagyni. Mi kihagytuk a hajókázást, helyette sétáltunk. Egyébként sokfelé lehet hajóra szállni, 8€, elég szorosan ültek benne, felállni biztos nem lehet.
Fotózni mindenütt lehetett, templomokban és múzeumokban is.
Többfelé van kisebb szupermarket, vasárnap is nyitva, de eléggé el vannak rejtve.
A Miasszonyunk a legfontosabb templom, ingyenes, de a szentély fizetős. 4€. Itt van Merész Károly és lánya Burgundiai Mária gyönyörű reneszánsz síremléke az apszisban,és a jobb mellékhajóban a Michelangelo szobor. Utóbbi az ingyenes részről nem látható. A Markton elég sokan voltak, álltak sorban a Berlfry megmászásához. 366 lépcső, 12€.
A Városház terén is sokan voltak. DE mi be is mentünk, ott már kevesen. 6€ kombó belépőjegyért látogatható a Városház díszterme, mennyezete még a 14. századból,ill a mellette a Brgse Vrje nevű épület ahol egy gyönyörű, egész szobányi tölgyfából és márványból faragott kandalló a fő látnivaló.
Mellettük a Szent Vér Bazilika, kétszintes épület, az alsó része egy egyszerű román kápolna, a felső egy díszes 19.századi. Itt látható egy ampullában a Szent Vér. Ez a Krisztus testéről lemosott vér, vízzel keveredve. Kristályos anyag. Valahonnan a Szentföldről szerezték a keresztes háborúk idején. Kb 200 évig minden pénteken folyékonnyá vált. Délelőtt és délután is meg lehet nézni,hívők megcsókolják, adományt elvárnak.
Miután végig nyavalyogtam a fapados topicokat a járattörlés miatt,gondoltam leírom a pozítívumokat.
Flibco busz. Tökéletes. Chrleroin kijövet az épületből jobbra a pénztár. Az épület előtt van egy sátorszerű épület, ezen át kell menni, onnan indul a busz. Staff mutatja, hogy melyik buszállásról. Pontosan indult, pontosan érkezett. Megállt Gentben is. Brugesben az állomás mögött van a megálló, át kell menni az állomás épületén. Bent tourist office, jó térképet adnak.
Kifelé könnyen megtaláltam a megállót, köszönet az itteni segítségnek. 50 perc alatt értünk ki, nem is volt tele a busz.
Brugesben 2 éjszakánk volt, egy teljes és egy hosszú fél nap. Azt hiszem Brugesben mindenképpen legalább egy éjszakát ott kell aludni. A hordák érkezése előtt és távozásuk után a város gyönyörű. Bár azért kicsit skanzen. 10 üzlet közül 5-ben csokit árusítanak, 4-ben szuvenírt. Megvettük a mindenhova érvényes múzeumbérletet, 28€. A nyitvatartási idő miatt vasárnap megnéztük a Szt János kórházat a Memling képekkel és a Képtárat. Groeninge múzeum. Mire végeztünk már 5 körül volt, a csoportok már elmentek. Akkor volt a VB döntő, minden sörözőben azt nézték. A franciák góljainál kevesen örültek.
Reggel 8 előtt indultunk, a leghíresebb kilátópont a Roezenhodkairól akkor gyönyörű. Kb tizen sétálgattunk a városban ilyen korán, fantasztikus volt. Még a Begina udvarban is csak mi voltunk. 10 után érkezett a tömeg.
Ugyanezen az oldalon érdemes megnézni a söröket is. Úgy látom, hagyományos dobozos csak hatos pack Hoegarden van. Inkább ilyen díszdobozos kiszerelések vannak. Valami ilyet vett a férjem is, ezért tudtam, hogy van sör is (ő az alkohol szekciót nézte, én meg a parfüméria részleget).
Bocs, IDF duty-free van. És semmi más. A reptér weboldalán is,rajta van. Meg hogy a Leonidas az érkezési oldalon van, amiben nem értem a logikát, de mindegy.
Ezen az oldalon láthatod a nagyjábóli választékot:
Egyenként válogatós bonbon nincs. Egyébként mi hoztunk krémmel töltöttet (pontosabban nem tudtuk mivel van töltve), meg azt a zselés gúlát (nem tudom, hogy mi a neve), és nem vették el, pedig csak kézink volt.
Charleroi amúgy nem valami jó, csak egy nagy duty free van (talán Aelia?). De dobozos bonbonok vannak, pl. Godiva elég nagy választékban, meg még többféle is. Sör is van, üveges is, Duvel biztosan, meg ilyen belga sörválogatás szett. Persze csak pár fajta.
Mi most éppen Belgiumban tartózkodunk. Szeretnénk vinni haza csokit és sört. Azoktól kérdezem, akik mostanában voltak Charleroi reptéren,hogy van-e a szeku után olyan csoki bolt,ahol egyenként lehet kiválasztani a bonbonokat . A krémmel töltött csokit elveszi a szeku. Ugyanígy van-e a szeku után üveges vagy dobozos sör.
Lehet automatából is. Viszont figyeld majd az aktuális híreket, mert a jövô hétvégétôl (22-tôl) kezdve több napra is sztrájkokat lengettek be a vasútnál.
Sziasztok! Kérdésem az lenne, hogy ha Brugge-be szeretnénk vonattal menni Brüsszelből a hétvégén, akkor a vasútállomás jegykiadó automatájából is tudunk weekend jegyet venni féláron, vagy azt csak a neten lehet előre?
Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget és a fórumban leírt tapasztalatait! Nagyon hasznos infókat osztottatok meg! Nem is nagyon tudok mit hozzátenni, csak néhány szubjektív véleményt. Tegnap jöttünk meg Brugge városából, 3 napig majd megvett az isten hidege bennünket. :))) Szerencsére rákészültünk, de akkor is.... Zaventemre érkeztünk, előre megvettük a weekend retúr vonatjegyet. A Central állomáson leszálltunk, csaptunk egy jó kis brüsszeli városnézést. A Manneken pisnél bemenekültünk a tömeg elől, beültünk megkóstolni a söröket. ( 3 fajtát - azt hiszem összesen 6-7 eu között volt és finom.) Este a Centraletől vonatoztunk tovább Brugge-be. A szállás az Óváros északi részén volt, gyalog indultunk el, de pechünkre elkeveredtünk - nem is kicsit, a navigációk, appok beintettek, de ez nyilván a mi ügyetlenkedésünknek volt köszönhető. Viszont az emberek nagyon segítőkészek voltak, így végül odataláltunk. A szállásadó mondta, hogy az állomástól 5-6 eu lett volna a taxi. Visszafele igénybe is vettük, bár a címre hívás miatt 10 lett belőle. A Csoki Múzeum szerintünk túl volt árazva, bár ajándék csokik vásárlása szempontjából meg igencsak rentábilis volt. Még az ajándékoknál maradva: a Krokodil nevű játékboltban nagyon igényes játékok vannak, már 5-6 eurótól is, akár a csillagos égig.
Még egyszer köszönök mindent, a leendő utazóknak kellemes utat, sok élményt kívánok!
Valóban kissé megtévesztő elnevezés. A midi franciául delet jelent, de nem az égtáj, hanem a napszak delet. A régi franciában jelentette állítólag a dél mint égtájat is, ill. Dél-Franciaországot, és azért kapta a pályaudvar a nevét, mert onnan indultak a vonatok Dél-Franciaországba (ahogy pl. a Luxembourg pályaudvar neve is abból jött, hogy valaha onnan indult a luxemburgi vonal, ld. még: Párizs, Gare de Lyon).
Köszi. Én voltam már Brüsszelben háromszor is, e mindig csak 1 éjszakát, nekem az egész egy nagy katyvasz. Megzavar a három pályaudvar és a két nyelv. Úgy, hogy egyiket sem értem. Bele kell merülnöm a térképbe, mert eddig azt hittem, hogy a Midi az a Central.
Nem tudom, hogy mentek a Midire, de a legegyszerűbb ha a Centrálról vonattal jöttök. Ha kiléptek a Midi főbejáratán, balra kell fordulni, a vasútállomás épülete mellett gyalogoltok, a legközelebbi jobbra kanyar sarkán áll a busz, minden órában és félkor indul.
A reptér kicsi, aránylag gyorsan megy a csom. ellenőrzés, szerintem is elég a 4 óra.
Odafelé, a Charleroi- Bruges szakaszra megvettem a jegyet, 5€/fő.
Visszafelé a Brusszel- Charleroi szakaszra még vacilálok. A busz 55 perc, 14,80€, közvetlen a reptérre. A vonat csak 48 perc és 10€. Ajánlja reptér honlapja, hogy a reptérig a busz -vonat kombóra vegyem a jegyet, de végül ezt nem engedi, csak a Charleroi Sud-ig, ami a vasútállomás. Az kiderült, hogy 20 perc a buszozás, gondolom várnak a vonat érkezése után néhány percet. Mindent beszámítva ez hosszabb, mint buszozás. Mi a véleményetek?
Visszafelé a Ryannel jövünk, 18.00-kor indul. Beszálló kinyomtatva, nagy kézit a gépnél veszik el, nem kell miatta pulthoz menni. Én hazafelé szeretek hamar kimenni , esetleg már 2,5 órával az indulás előtt. de ez a reptér elég kicsinek tűnik. Elég lehet 4-re kiérni.
Szerintem, könnyen megtalálható az indulási hely. Korábban a jegyen szerepelt egy kis térkép, hogy a vasútállomás (Midi) melyik kijáratához kell menni. Meg a buszok is nagyon felűnőek, úgyhogy elvileg nem fogod eltéveszteni.
Egyébként azzal semmi gondom, ha kijavít, hiszen tényleg nem jól jelent meg, én meg nem olvastam át, mielőtt elküldtem, csak azt nem értem, miért ezen a módon kellett...
Három éve úgy voltunk, hogy Charleroi-ról Brugesbe mentünk, ott töltöttünk öt napot (illetve egy nap átmentünk Gentbe is), azután vonattal Brüsszelbe mentünk, és három nap múlva onnan mentünk a repülőtérre. Akkor is Flibcoval mentünk, a busz ugyanúgy teljesen rendben volt, a Midi mellől indult. Azt hiszem, a honlapon van térkép, amin be van jelölve a pontos hely.
Nekünk teljesen pozitív velük a tapasztalat, mert amikor először akartunk menni, az egyik gyerek bárányhimlős lett, ezért nem tudtunk utazni. Megírtuk nekik, és viszzaadták a jegyek árát, pedig elvileg nem kéne.
Köszönöm mindenkinek! Most még 5€. Lefoglalom. Visszafelé még gondolkodom, mert vissza már Brüsszelből megyünk.
Végigolvastam a tripadvisoron a véleményeket, érdekes módon a Brugesbe menő buszokról pozitívak a vélemények, a Brüsszelbe menőkről viszont nagyon rosszak. Könnyen megtalálható az indulási hely Brüsszelben? Mi ugye nem oda érkezünk, tehát nem tudom automatikusan, hogy hol a megálló.
Persze több negatív véleménynek az volt az oka, hogy véletlenül rossz időpontra foglalt a panaszos, és nem kapta vissza a pénzt. Én is foglaltam már rossz napra vonatjegyet is, színházjegyet is. Benyeltem, tanulópénz.
Minden úgy van ahogy leírtad, épp egy hete utaztunk vele. A Wizz. érk. után kb 3/4 órát kellett várni az indulásra, végig autópályán megy, tiszta, gyors. Mi is végül neten vettük meg a jegyeket, kb 2 héttel az ind. előtt 18.20 €-ért, de korábban biztos olcsóbb lett volna. Nektek még van idő megvenni, talán sikerül még az öt euros is. A sofőrnél 21 € lett volna, láttam kiírva.
Kétszer voltunk eddig Brugesben, másodszor most Húsvétkor, és mindkét alkalommal a Flibcoval mentünk. Teljesen korrektek, valóban ennyi idő az út, egyedül Genfben van megállója. A busz tiszta, kényelmes. Azt viszont érdemes tudni, hogy az 5 eurós ár csak akkor van, ha nagyon korán foglalsz. Minél közelebb van az indulás napja, annál drágább lesz az ár. Sofőrnél vásárolva a legdrágább, és csak akkor lehet, ha van hely. Tehát, ha a repjegy megvan, utána érdemes minél előbb megvenni a transzfer buszra a jegyeket.
Pl. Nekünk most négy főre 50 euróba került oda-vissza, de 2 héttel utazás előtt már 120 lett volna.
Júliusban utazunk Belgiumba. Charleroiból egyenesen Brugesbe mennénk. Találtam egy buszt, flibco a cég neve, 2 ó 10perc alatt megy a reptéről Brugesbe, 5-10 €-ós árat írnak. A vonat brüsszeli átszállással 1ó 53 perc, de nem a reptértől, hanem a Charleroi . Próbálta állomástól, ahova még el kell jutni, és 22€. Próbáltátok már ezt a céget?
Nincs mit :-) És közben még eszembe jutott, hogy ha üvegházazás után van egy kis időtök, akkor érdemesebb reggel a Gare Centrale-nál leszállni és ott lepakolni. Ugyanarra a 3-as villamosra a Bourse vagy a De Brouckere megállónál is fel lehet szállni (egyébként a föld alatt kell keresni és M betűvel jelzik, mint a metrót), mindkettő kb. 10 perc gyalog a Centraltól. Visszafelé akkor benézhettek a Grand Place-ra, kispisis, gofri/sör stb. - kicsit szívderítőbb környék, mint a Nord -, és aztán a Centralon fölugorhattok a reptéri vonatra.
Az üvegházas kérdéshez: ha a vonatról a Bruxelles Nord-ban szálltok le, ott tudjátok hagyni a cuccot pénzbedobós csomagmegőrzőben, és majd onnan a reptérre is gyorsan el lehet jutni vonattal.
A Nordtól megy a 3-as villamos, a 'De Wand' megállónál leszállva még egy kicsit sétálni kell az üvegházakig. STIB-jegy kell rá, automatából 2,10 eur. (A Nordtól vannak ugyan közvetlen DeLijn-buszok is a "Koninklijke Serres" megállóhoz, de itt úgy látom, hogy ünnepnap csak óránként/félóránként közlekedik: 230-as és 232-es számú busz. A DeLijn a flamand Volánbusz, jegy a sofőrnél kapható, asszem 3 eur.)
Még egy utolsó biztonsági kérdés: ha megvesszük most online a hétvégi jegyet (50% kedvezménnyel) Zaventem reptérről Brugge-be és vissza, akkor odaúton és visszafelé is leszállhatunk Brüsszelben várost nézni? (Magyarul Brüsszelben megszakítható az út? Még aznap továbbutazunk, illetve visszafelé is aznap továbbmennénk a reptérre.) Mintha ezt olvastam volna itt a fórumon, hogy lehet, de már zsong a fejem a sok infótól. Bocsánat a sok kérdésért, ha tudtok, segítsetek.
Visszaolvastam a fórumot (évekre visszamenőleg), de még mindig nem tiszta a kép. Kérlek benneteket, aki tud, segítsen. Jövő hétvégén (szombaton) utazunk Brüsszelbe, de Zaventemre érkezünk, és onnan repülünk haza május 1-jén. A szállás Brugge-ben lesz. Mit tanácsoltok, a reptérről hogyan tudunk bejutni a centrumba és majd onnan este tovább Brugge-be? Illetve az világos, hogy Brüsszelből vonattal, és azt már kibogarásztam, hogy a hétvégi jegy érvényes erre az ünnepi időszakra. A reptéren rögtön meg tudjuk venni a hétvégi vasúti jegyet, és már onnan érvényes lesz, vagy előbb valamivel be kell jutnunk a centrumba és csak ott tudjuk megvenni? Azt jól értem, hogy olyat nem lehet csinálni, hogy pl.szombaton leutazunk Brugge-be, majd másnap ugyanazzal a hétvégi jeggyel elutazunk mondjuk Gentbe, estére vissza a szállásra és legvégül kedden vissza Brüsszelbe. Vagyis ha a közbülső napokon akarunk cirkulálni, akkor az külön jegyekkel megy? (De esetleg arra is lehet hétvégi jegyet váltani?) Hú, egyre bonyolultabb... Nem tudom, érthető voltam-e. És még egy fontos kérdés a végére: már nyitva lesznek a királyi üvegházak (Serres de royal) Lakenben. Ha reggel korán visszavonatozunk Brugge-ből, hogyan tudnánk leghamarabb eljutni a palotához? (Google nem volt a barátom, mert csak autót írt ki.) És persze a legizgalmasabb: onnan hogy közelíthető meg Zaventem? (Ráadásul azt olvastam, hogy az egy óriási reptér, tehát biztosan kell sok időt hagyni, hogy megtaláljuk a kaput.)
Elnézéseteket kérem, hogy ennyi mindent kérdeztem, annak is nagyon örülök, ha valamelyik kérdésre tudtok válaszolni. Előre is köszönöm!!!
Arra is érvényes lesz a reggeli Gent-Brüsszel jegy. Mint ahogy számomra is a múltkor derült ki :-), ilyenkor a brüsszeli zónán belüli állomások között egész nap lehet utazgatni.
25-én reggel Gentből jövünk vonattal, (az egy évvel korábbi javaslatod szerint) bemegyünk a Central pu-ra. Ott a csomagmegőrzőben letesszük a hátizsákunkat, majd estig várost nézünk.
Az esti wizz géppel jövünk haza, a rep.transzfer a Midiről indul. Tehát visszafelé a csomagokat felvesszük és vonattal átmegyünk a Midire, és onnan a rep.téri busz.
A kérdésem, hogy du. a Centráltól a Midiig milyen jegy kell?
Mivel itt kértem segítséget a Húsvéti nyitvatartással kapcsolatban, leírom a tapasztalatainkat, hiszen Húsvét lesz jövőre is. :D
Tehát Brugge-ben voltunk, ez ott érvényes.
Nagypénteken érkeztünk, akkor és másnap, szombaton gyakorlatilag minden nyitva volt. Az összes üzlet. V
Húsvét vasárnap a múzeumok nyitva voltak, az üzletek közül viszont csak a szuvenírboltok, és a csokoládé üzletek.
A hétfő volt a legérdekesebb, akkor volt üzlet, ami normál nyitvatartás szerint kinyitott, más üzlet kinyitott, de később, és olyan is volt, ami egyébként hétfőn zárva szokott tartani, de most mégis nyitva volt. Illetve hétfőn nyitva voltak a Carefourök is.
Brugge most is csodálatos volt, éppen úgy, mint nyáron. Talán nem volt annyi turista, de ez nem vált a hátrányára, mert így is sokan voltak.
Bepótoltuk az évekkel korábbi hiányosságokat, amikre akkor nem volt lehetőségünk, mert éppen felújítottak, stb.
A szállásunk most is a Hotel Luccában volt, amit egy kedves, idősebb házaspár vezet. A bőséges reggelit a hotel 500 éves pincéjében lehet elfogyasztani, aminek egyedi a hangulata. Talán nem a legolcsóbb szállás, viszont eléggé a belvárosban van. Érdekessége még, hogy valaha ebben az épületben élt az Arnolfini házaspár, akik Jan van Eyck híres festményén szerepelnek, otthonukban megörökítve.
Igen, nekünk is meg kellett adni ezeket az adatokat. Azután, amikor kiválasztottuk a jegyeket, és megadtuk az utasok neveit. A repülőnk járatszáma is kellett.
Többször is elakadtam, először nem akarta az induló várost (Bp) elfogadni, majd a rep.járatszámot sem.
Ma reggel végre, eljutottam a fizetésig, engedte a kifizetést is, de semmit nem csinált, megkapta a összes (!) bankadatomat, de továbbra sem történik semmi. Se nem küldött jegyet az emailembe, spanba, viszont egyelőre a bankszámlámon sem látom a leemelést (34.40€) nem kevés! Fogalmam sincs, mit csináljak.! Várjak, történni fog valami, nem lesz jegyem? leemeli vajon?
Próbáld meg úgy, hogy nem regisztrálsz, hanem előbb kiválasztod a jegyeket, és a vásárlásnál adod meg az adatokat. Mi már korábbról regisztrálva vagyunk, de amikor be akartunk lépni, akkor nem ment, valami hibát jelzett. Viszont utána meg mégiscsak benne voltak az adataink.
Köszönöm szépen. Utánanézek ezeknek. Nem, nem egy napos program lenne ez. :) Egy nap lenne Brugge-Gent és végállomás Oestende, ott éjszakázunk, aztán másnap Antwerpen- Leuven és Charleroira érkeznénk.
Köszönöm szépen! Ez nagyon bíztató, pénteken délelőtt érkezünk, hétfő este pedig jövünk. Két üzletbe szeretnék elmenni, de azokat szombat délelőtt "lezavarjuk". Főként a múltkor kimaradt dolgokra fókuszálunk (akkor egy hetet voltunk, szóval kb. mindenhol voltunk), és újra gyönyörködni a városban :)
Már pénteken is zárva van pár dolog, de nem klasszikus boltok, hanem pl. bankok meg az önkormányzat. Szombaton szokásos nyitvatartás van. Normál hétvégeken is zárva vannak a boltok vasárnap. Hétfőn ugyanaz lesz zárva, ami vasárnap.
Szerencsére tegnap este én is észrevettem, így sikerült négyőnknek 50 euróért venni retúrt. A Flibcotól azóta is jön a newsletter... :)
Egyébként azt meg tudná nekem mondani valaki ,hogy Húsvétkor hogyan alakulnak a nyitvatartások? Gondolom az üzletek csak szombatig lesznek nyitva, de mi a helyzet a múzeumokkal/templomokkal? Bár már sok mindent láttunk, de amikor pár éve voltunk, akkor két nagy templomnak is le volt választva felújítás miatt a fele, a Bosh kép pedig éppen nem volt ott a Groeninge múzeumban. Tehát ezeket most megnéznénk .
Nem. Nem napijegy, hanem egy adott viszonylatra szól a standard jegy, elvileg a legrövidebb úton. Nem akarlak félretájékoztatni, nem tudom, pontosan mi számít a legrövidebb útnak és mi nem, még sosem próbáltam egy nap alatt beutazni az egész országot 1 darab jeggyel. De Oostende-Charleroi távon, gondolom, Brüsszelen keresztül vezet a legrövidebb út, a józan ész alapján erre a vonalra érvényes a vonatjegy, a világ többi sarkára nem.
Nézd meg a RailPasst, 10 szimpla útra szól bárhonnan bárhova, egyszerre többen is mehetnek vele (26 éven aluliaknak ugyanez a Go Pass).
A múltkor valamit sikeresen megcseteltem itt az ügyfélszolgálattal, esetleg próbáld meg, vagy pedig helyben a jegypénztárban kérdezd meg, mi a legcélszerűbb.
De egyébként nem lesz az egy kicsit zsúfolt nap? :-O
Tegnap délután megnyitották az újabb hónapokat a flibco-n egészen okt. 27-ig. Nekünk már csak ezek a buszjegyek hiányoztak a listánkból, és szerencsére sikerült is a legjobb áron hozzájutni. Mi Brugge-ben leszünk jún. 10-17-ig.
Még egy kérdés ehhez a napijegy dologhoz. Az hogy milyen útvonalon teszem meg az adott távolságot számít? Értem itt ezalatt, hogy az egyik napi programunk az lenne, hogy Ostende - Antwerpen- Leuven -Charleroi, vagyis gondolom Ostende - Charleroi távra kéne jegyet vennünk, de Antwerpen-Leuven úticélok elég nagy kitérők, így is fel lehet használni a napijegyet?
Szerintem, általában azért segítőkészek az emberek. Viszont rengeteg féle ember lakik itt, akik sokszor csak rövid időre jönnek és nem is feltétlenül beszélik azt a nyelvet, amin próbálkozol.
Először is szeretném megkösszönni a sok hasznos tanácsot!Brüsszel szuper volt!Nagyon jó döntés volt a transzfer a reptértől a hotelig.Ezt érdemes átgondolni másoknak is,hogy akartok e hulla fáradtan kóborolni? Akár oda érkezéskor akár visszafelé.. Mi az első nap a belvárost választottuk,mert közel volt a Hotelhez (a hotel is szuper jó volt csak ajánlani tudom Hotel/Motel One Brüsszel). Második nap tömegközlekedtünk 24órás jeggyet vettünk 3-an 22.50€ .Aprónk nem volt csak fémpénzt fogad el az automata vagy bankkártyát.Az én kártyámat nem fogadta el a gép,így nekiáltunk kéregetni,hogy vki adjon a papírpénz helyett fémpénzt😀végül véletlenül pont egy magyar család jött akik kint élnek ők megvették nekünk a jegyeket kártyával mi pedig kifizettük nekik. Amúgy nem túl segítőkészek az emberek... A tömegközlekedés szuper volt! Az atomium tényleg nem nagy durranás,de ennek tudatában nem ért minket csalódás... A főtér és az épületek gyönyörűek! A gofrival óvatosan mi a legfinomabbat a gofri gyárban ettük. A sültkrumpli nekünk nem volt egy nagy durranás,de lehet,hogy csak többet vártunk..
A második a helyes megoldás, egyszerre nyitnak meg hosszabb időt. Úgy kb masfel-ket hónappal előbb szoktak, tehát mivel most március 24-ig van időpont, a következő időszak megnyitása hó végén, következő hó elején várható. Érdemes napi szinten ránézni, mert a legolcsóbb, 5€ jegyek elég hamar elfogynak.
Azt esetleg tudja valaki, hogy március 24-e utáni időpontra mikortól lehetséges jegyet venni online a flibco buszra?
Korábban utaztunk már velük, de már fogalmam sincs, hogyan működik. Folyamatosan, bizonyos időközönként nyitnak meg x hetet, vagy majd mondjuk február végén augusztus végéig?
Ha kicsit visszaolvasol, nemrég már ezt kiveséztük, igen, megszakítható az út ugyanazon a vonalon, vagyis Brüsszel-Oostende között leszállhatsz pl. Gentben. De az ugye világos, h csak a hétvégi oda-vissza jegy (= weekendbiljet) olcsóbb, a standard nem?
Az autóbérlést azért nem ajánlanám, mert a városokban kacskaringózni, parkolóhelyet találni elég rémálom.
Aha, most már látom a sima Standard Ticketnél, hogy all day. De gondolom ez nem megszakítható. Mármint gondolom nem tehetem azt meg, hogy megveszem Brüsszel-OOestende között a jegyet, de közben leszálló Brugge-ban és Gentben is egyszer majd visszaszállok? Elég drágára jön ki ha külön szakaszokra egyesével kellene megvenni a jegyet. Most már autó bérlésen is elgondolkoztam, De 1-2 oldalon rémisztő dolgokat olvastam, hogy milyen a belga vezetési stílus...erről van vkinek tapasztalata?
EU Parlamenthez kalkuláld be, hogy Európa egyik legjobban védett épülete, a gatyádat is kétszer átvizsgálják belépés előtt... Néhány hete hivatalos dolgom volt a Berleymontban (kvázi EU kormány székház, ahol a biztosok irodái vannak), a bejáratnál várt egy EU hivatalnok kísérő és a biztonságiak jobban szőröztek, mint a reptéren.
A Bourse-tól premetro (=villamos, a föld alatt megy, 3-as, 4-es számú) a Midibe, de talán ha 3 megálló, gyalog sincs messze. Amúgy tényleg érdemes átgondolni, mennyit akarsz közlekedni, a sztenderd látnivalók közül az Atomium/Minieuropa van a város szélén, a többi nagyjából gyalogtáv.
Én most terveztem meg egy sétát ami úgy néz ki, hogy flibco busztól metró fel az Atomiumig, séta át a parkon, metro le a Trone állomásig, innen séta a palota GP felé, majd le a pisilősig, moeder lambic sörözés és innen már simán megvan a Flibco gyalog.
Összesen kell 2db metrojegy, felesleges a napijegy, ha sokkal többet nem akarsz megjárni.
Lényeges az bizony! Ha eljön a pillanat és már nagyon feszít ott belül valami (és az nem a hazaszeretet), akkor jó tudni, hogy hová fordulhat az ember... :))
Parlament info-t köszi.
Ez a 24 órás jegy minden STIB járatra érvényes? Mert akkor az elég kedvezőnek tűnik a single ticket-hez képest? Ha jól sikerült rákeresnem, akkor most 7,50€-ba kerül a 24 órás jegy, míg az egy útra szóló 2,10€-ba.
A napi séta Grand Palac-on fog befejeződni. innen hogy a legegyszerűbb kijutni a Midi állomásra?
Bkv-jegyet automatából is lehet, a kínálatban elég könnyen el fogsz igazodni: választhatsz 1 óráig érvényes single ticket-et vagy 24 órás jegyet (a többi opcióhoz Mobib-kártyát kéne csináltatni, turistának nem érdekes).
Brüsszellel kapcsolatban lenne néhány kérdésem, ami triviális lehet azoknak, akik már jártak ott, de én még Brüsszel-szűz vagyok...
- Helyi közlekedési jegyeket automatából lehet/érdemes vásárolni, vagy a helyi "BKV" pénztáraknál? Vagyis: zöldfülűként el lehet igazodni a kínálatban?
- Gondolom, hogy a food track-es gofri árusnál készpénzzel kell fizetni, de amúgy azért meg lehet élni bankkártyával?
- Nyilvános illemhelyekkel mennyire ellátott a város? Tudom, hogy a férfiaknak több Eco-Toilet áll rendelkezésre, de a hölgyeknek az nem biztos, hogy megfelelő megoldás...
- Flibco buszokon van valamilyen telefon töltési lehetőség? Akár 220V, akár 5V-os csatlakozással.
- Az EU parlament épületeibe belehet jutni nem hivatalos, hanem csak "bámészkodós" ügyek miatt?
Csak napi jegy van tehát nem ugy szól a jegy, hogy a pl 15:30-as vonatra hanem a január 6.-ai napra bármelyik azon a vonalon közlekedő vonatra.
Arra az érdemes figyelni, hogy a jegyen az sem szerepel , hogy melyik vágányról indul a vonat.
igy a kijelzőn mindenképp meg kell keresni, hogy melyik vágány.
Bár mi még igy is majdnem lekéstük a vonatot, mert kimentünk a peronra ahova irta és meg is kérdeztük az ott várakozokat, hogy jó helyen vagyunk e és mindenki helyeselt, hogy innen indul majd 3 perccel az indulás elött még sehol nem volt a vonat és átnézve a többi peronra láttuk, hogy az egyik bennt álló vonatra van kiirva az ahova mennénk megint kérdeztük hogy akkor az melyik vonat és akkor kezdett el mindenki átrohanni arra a vágányra még a helyiek is.
Igen, én is így értettem valahogy a leírásból, hogy oda vissza útra érvényes, tehát ha több állomásra megyek akkor az úgy nem. De ezt a napi jegyet nem egészen értem. Van napijegy vonatokra? mert ilyet nem találtam.
Simán belefér csak jol kell szervezni a dolgokat és megnézni a menetrendet.
Nekem 3 napba belefért első nap brusszel második nap délelött gent és délután lementem arlonba majd onnan 3. nap luxemburg majd vissza arlon és kovetkező hajnalba vissza a reptérre.
gentbe fél óra a vonat menet idő és oránként megy. a hétvégi féláras jegy csak oda vissza utra érvényes csak oda utra teljes áru van csak és nem tudom, hogy ugyan azzal a jeggyel gentbol tovább lehet e menni vagy ujat kell venni.
Mivel napi jegy van , de ha már a kaller érvényesitette onnan nem tudom, hogy érvényes e további utazásra is vagy nem.
Ha már menetrendek akkor tud valaki infoval azzal kapcsolatban, hogy a környező országokbol hogyan érdemes olcson eljutni belgiumba charleroi on kivül? frankfurt hahn reptérről vagy valamelyik másik közeli reptérről ahova megy pestről olcsó járat és van vonat vagy busz kapcsolat onnan vagy luxemburgba vagy arlonba?
Március 15-19-ig leszünk Belgiumban, tehát összesen 3 egész napunk lesz. Szeretnék mindenképp kimozdulni Brüsszelből is. Érdekelne, hogyha 1 napot szánnánk Brüsszelre, aztán 1 napra gondoltam Gent/Brugge (esetleg OOstende?), akkor 3 napba még bele lehet-e sűríteni Antwerpen-Leuvent? A szállást is úgy gondoltam hogy mindennap máshol lennénk nem végig Brüsszelben. És ha igen, erre az útitervre érdemes végig vonattal menni? A vonatnál a hétvégi jegy használható ilyenkor ha több állomáson is megállunk? előre is köszi a válaszokat!
A mini europánál mindenképp jobb választás sztem a repülös muzeum és olcsobb is, de az első repülöktöl a F16-osig minden gép ki van állitva, igaz eléggé sürün igy nem nagyon lehet jó fotókat késziteni, de mindenképp jó volt közelről látni egy Hurricant és egy Spitfiret.
Az épület tuloldalán meg az autoworld van , ha az autók is érdekelnek.
Az atómiumtól metróval az Arts loi megálloig menve kb 1km re van a muzeum az EU parlamant mellett halad el az ember.
lehet,hogy késő és foglaltál már-de a wizzair nek van járata reggel 6kor és este 9kor vissza-ahhoz ráérsz a 18:30 as flibco busszal visszamenni a reptérre és rengeteg időd lesz-ha esős az idő akkor több is mint elég :D
remélem megtaláltad...tegnap mi jót szívtunk az esőben-bolyongtunk össze-vissza,kitáblázva semmi,info pultok zárva...bár a gépet esélytelenek lettünk volna lekésni,mivel 2 órát késett hazafelé...kemény volt...
amúgy pedig gyönyörű volt Brüsszel,nagyon tetszett-főleg ez az adventi időszak,vásár,díszek-hihetetlen jó a fényjáték a Grand Palace-on-ezt mé nem ártana onnan eltanulni :)
Igaz, hogy az Atomium elvisz egy órát csak az utazás miatt, de azt nem szeretném kihagyni... Ez most tényleg csak egy röpke városnézés lesz. Az út célja nem is ez, hanem gyermekem első repülős (apa-lánya) élménye. Így sörözés most ki is marad és a múzeumlátogatás sincs tervbe véve az időigénye miatt.
repvez: Köszönöm a videót! Van benne néhány jó ötlet. Légierő múzeum? Erre eddig nem is gondoltam. Mindketten (katonai)repülés-fanok vagyunk, lehet, hogy jobb is lenne, mint a Mini-Europe...
A videóban is említett forgalmi akadály mennyire jellemző az autópályára? 17.55-kor indul vissza a gépünk. Csak kézipoggyászunk lesz, tehát ez nem visz el időt. Szerintetek a 15.00 órás busz még beleférhet, vagy abban már van egy kis hazárdírozás?
ha csak a felsoroltakat akarod megnézni akkor beleférhet.
Az atomium kb fél óra metróval fél vissza egy óra ott akkor marad 3 órád a főtérre, ott meg minden közel van már.
DE akkor nincs EU parlament és müzeumok .
nekunk ugy volt egy nap, hogy 9kor indultunk ki aaz atomiumhoz onnan ki a légierő és autó muzeumig, majd visszafelé már gyalog utbaejtettünk minden nevezetességet és igy este 9re értunk vissza a szállásra.
Szerintem egy rendes belvárosi séta, főtér és környéke, királyi palota, Európa parlament + valamelyik általad kedvelt témakörű múzeum elviszi a 4,5 órát, pléne, ha még enni is szeretnél vagy leülni egy sörre.
Útvonaltervező + útleírésok alapján elsőre azt gondolom, hogy egy Atomium - Mini Europe - Kínai pavilon + Főtér és környéke(pl Manneken Pis) túra beleférhet 4,5 órába. (10-re ér be a busz, a fél hármassal indulni kellne vissza). Szerintetek megállja a helyét a számítgatásom?
A Rue France-ról indulnak, eza Midi pályaudvar melletti utca. Ha beírod a Google Maps-ba a címet (Rue de France, 1060 Saint-Gilles) akkor meg is jeleníti a buszmegállót.
12 évesnek is ugyanannyiba kerül a jegy. Ha papír jegyet veszel, akkor egy jegy 2,10 euró, amivel bármin lehet utazni bármilyen irányban 1 órán keresztül. Ha beruházól egy Mobib kártyába (5 euró), akkor tudsz Jump 10 jegyet venni, ami 14 euró, azaz egy utazás 1,4 euróra jön ki.
Valaki meg tudná mondani, hogy pontosan hol van a Flibco buszok indulási pontja Brüsszelben? Pontos cím, esetleg GPS koordináta? Valahol azt olvastam, hogy nem pont onnan indul, ahová érkezik és nem nagyon van kitáblázva...
Más. Gyermekeknek (12 éves) is 7,5 euróba kerül a napijegy? Vagy ha nem utazunk túl sokat, akkor mennyi most a sima vonaljegy ára?
Akkor tényleg nem éri meg a Thalys, ha nem siettek. Az út egyébként kicsit kevesebb, mint másfél óra, de a különbségből simán bementek még 2 múzeumba, vagy kajálhattok valamit. Ha van 10 eurós vonatjegy, akkor az sokkal jobb, mint bármilyen busz. A busz simán lehet 4 óra és még nem is kényelmes.
Annyira nincsenek nagy távolságok Brüsszelben, hacsak nem mentek ki az Automiumhoz. 7,5 egy napi jegy, de szerintem, ez sem éri meg nektek, ha főleg sétálni akartok. Még talán az EU Parlament esik ki egy kicsit gyalogosan, de nem tudom, hogy az érdekel-e titeket.
Tulajdonképp igazad van, legalábbis a brüsszeli shuttle tekintetében mindenképp ;o) Ezeknek ui. valóban nincs menetrendjük, azon túl hogy fél óránként járnak, és itt nem is kell konkrét időpontot/járatot megadnod hogy melyikkel szeretnél menni. Az összes többinek ami CRL-ról megy viszont van, azok már konkrét időpontokban mennek. Tehát az 'amikor feltöltik a menetrendet' valójában úgy értettem, hogy amikor elérhetővé teszik a foglalást az adott napra ;o)
nem kifejezetten a spórolás miatt-hanem,mert a Central állomástól nem kell annyit gyalogolni, szó szerint központi-legalábbis a térkép szerint.
Mivel reggel 9re érkezik a repülő-időnk van bejutni...de meglátjuk hogy jön ki a lépés.
1 napos kirándulásnál engem nem érdekel honnan indulnak a vonatok :)
márciusban megyünk átutazóba,akkkor a MIDI re vettem a jegyet-flibco buszra-és Izy vonatokra pályázok, ami nem 25euro/fő, hanem 10...Párizsba. 4 fős családnál csomaggal nagyon nem mindegy.
2,5 óra az út, a THalysoké pedig kb 1,5-2 között mozog,de az ára többszörös.
köszi a buszos linket,nem találtam eddig mást,csak a Flixbust. Ránézek :)
megvettem 4 jegyet két irányba és semmiféle időpontot nem kellett megadnom,hogy mikor mennék a transzfer busszal...így indulási időpontokat sem tudok....
5 euro volt fejenként/irány (Charleroi-Brüsszel Midi és vissza)
Szerintem, semmi értelme nincs a TEC + vonatnak. A TEC jegy nem tudom, hogy pontosan mennyi, de a standard egyirányú felnőtt jegy hétköznap 9,80 EUR Charleroiból Brüsszelbe. Ez azt jelenti, hogy magy 2-3 eurót tudtok megspórolni a 17 eurós jegyhez képest, viszont egy csomó időt eltöltötök azzal, hogy bejussatok Charleroiba, majd onnan vonattal Brüsszelbe.
Megtévesztő neve ellenére nem a Centraal a legnagyobb pályaudvar Brüsszelben, hanem a Midi. A párizsi vonatok (Thalys) is onnan indulnak. Amennyire én tudom, a buszok is. Pl. az Eurolines. De nagyon sok társaság jár Brüsszel és Párizs között pl itt van néhány: https://www.comparabus.com/fr/bus-Paris-Bruxelles-10-3
Egyébként ha nagyon korán megveszed a jegyet érdemes a Thalyst is figyelni, mert ha olyan 25 euró körül van a legolcsóbb jegy irányonként.
most vennénk márciusra jegyeket,de menetrendet nem látok,csak azt,hogy a kiválasztott napra érvényes a jegy a köv. nap 4:00 ig és 20-30 percenként jár a busz
mi dec 13-án is megyünk-akkor 1 napra-de már csak a drága jegyek vannak-így vsz inkább TEC busz és vonat,mert az a Centrál állomásra visz...márciusban viszont gyerekekkel-mert Brüsszelből Párizsba megyünk-a brüsszeli repjegy annyira olcsó volt,hogy megéri még onnan is átbuszozni Párizsba...
és akkor jönne a kérdésem...
vk utazott e már így oda?
létezik,hogy csak a FLIXbus megy arra?
Találtunk még Izy vonatot-oda is nagyon korán kell foglalni-de 10 eur/fő ha időben észnél vagy-és nem biztosított az állóhely...4 főre csomaggal 50 euro 1 irányban és 2,5 óra az út.
Brüsszel fő látványossága, a Grand place már adventi díszbe öltözött. Nappal is szép, de éjjel kimondottan gyönyörű (a megvilágítás váltogatja a színét).
Azért hallgasd meg majd a többieket is, de szerintem azért nem jó a busz, mert:
- fel kell mászni több lépcsőn magába a buszba egy relatíve szűk ajtón, mig az iránytaxi kisbusz és nagyon segítőkészek a sofőrök, és még nyelvi akadály sincs.
- A busz a Midi nevű vasútállomás mellett rak le, ami a város legnagyobb vasútállomása és elég kaotikus. Ha nem ismered a helyet, akkor nem olyan könnyű megtalálni a lejáratot a metróhoz. Ha ez megvan, akkor jegyet kell venni, ami annyira nem bonyolult, de ez is hosszabb lehet elsőre
- Aztán meg kell találni a liftet, amivel lemész a peronra. Itt egyszerre van a metrónak és a pre-metrónak (ez egy villamos) megállója, és simán lemehetsz rossz helyen, amivel további időt vesztesz.
- Majd elmetróztok az Arts-Loi nevű megállóra, ahol felmentek a felszínre és még kb. 15 percet gyalogoltok úgy, hogy cuccok is vannak nálatok.
Szerintem, nem akkora spórolás a különbség. Ha iránytaxival mentek, letesz a hotel ajtajában. Ledobjátok a cuccokat és már mehettek is tovább várostnézni. A buszjegyet nagyon korán meg kell venni, különben már csak fejenkén és irányonkánt 17 euróért tudod.
Ha csak a szokásos látnivalókat akarjátok megnézni, a Midi közelébe sem fogtok menni.
Nagyon nagyon szépen köszönöm a segìtségedet! Nagyon örülök,hogy a szàllàs jò helyen van ez màr fèl siker :)
Mi az a iránytaxi és miért jobb? Amúgy kb mindenki hülyének néz itthon,hogy 55Euroért akarok bemenni a reptérről ami Charleroi. Ezekszerint van jobb mgoldás?
Ha lehetséges januàr 1.utàn még biztos lenne kérdésem,mert aznap fog kiderülni a utazás a fèrjem és gyerekem szàmàra:)
Nagyon jó helyen fogtok lakni, mert igazi központ, viszont a legközelebbi megálló (Parc) nem akadálymentesített. Viszont az eggyel előtte lévő Arts-Loi teljesen akadálymentes, most újították fel.
Ezt csak azért tudom, mert a Parkban van egy klassz játszótér és voltunk párszor. A 2 megálló között nem nagy a távolság és a felszínen simán el tudtok menni a hotelig. Mivel arra van a királyi palota, ott a járda is rendben van.
Innen tudod letölteni az első linkről a hálózati térképet és azon be van jelölve, hogy melyik elérhető (kis kerekesszék rajz).
Ha bármi konkrét kérdésed van, szólj nyugodtam, mert sokfelé babakocsiztunk, úgyhogy talán meg tudom mondani, hogy az adott helyet mennyire könnyű megközelíteni.
Egyébként, ha rögtön a hotelbe mentek a reptérről, akkor lehet jobb az iránytaxi.
Köszönöm,hogy írtatok minden info nagyon hasznos!Màr több meglepetés is ért minket kerekesszékkel ezért is pròbàlok minnél több infot begyűjteni,hogy ne gyerekkel legyen pofáraesés. A macskakő halál kerekesszékkel volt már hozzá szerencsénk :)Ha kerekesszékes kirándulás lesz mimimál nézelődés lesz.A lényeg ugyis a repülő :) A szàllàsunk Hote Motel One Brussel elvileg a belvàrosban van,metrò közelében erre figyeltem de én kis naìv eszembe sem jutottak a macskakövek. Megpròbàlom a megàllòkat megnèni kerekesszèk szempontjàbòl és reménykedek ,hátha sétálni fogunk :)
Jah, s még ha egyenes lenne a macskakő, de pl. a főtéren is foltokban hullámos. Az utcákon, járdákon meg van ahol 1-2 darab hiányzik, máshol meg elmozdult...
Továbbá a belváros macskaköves, a szűk utcákban nem vagyok biztos, hogy a járdán elfér a kerekesszék, ráadásul a száguldozó bringások az egészségesekre is a frászt hozzák néha. Komoly kihívásnak tűnik az említett túra.
Brüsszel kerekesszékkel enyhén szólva sem ideális. Én ugyan nem vagyok mozgássérült, de itt született a gyerekem és nem tudok vezetni, úgyhogy mi mindig tömegközlekedünk.
Érdemes megnézni a STIB honlapján, hogy melyik metrómegálló akadálymentesített, azaz hol van lift, mert sajnos még nem mindenhol van. A buszok mind alacsonypadlósak. Villamosból nem alacsonypadlós pl a 81-es. Emellett szeretik a járdákat kövekkel kirakni, amit nyilván könnyebb felszedni, mikor építkeznek, de a hétköznapokban marha zavaró. A kövek rendszeresen mozognak, évente látok idős embereket, akik emiatt óriásikat esnek.
Szerintem, a városba való bejutás szempontjából tök mindegy, hogy busz vagy iránytaxi. Bár a repréti busz szokásos "turistabusz", úgyhogy nem alacsonypadlós.
Én a férjem 40.szülinapjára meglepetésnek szánok 3 napot Brüsszelben. Még soha nem ült repülőn :)
A kisfiunk is is velünk lesz aki mozgáskorlátozott "időszakosan ". Ez így furán hangzik,de olyan speciális betegsége van,hogy nem mindig van szüksége kerekesszékre, van amikor tök jól működnek a lábai.
Ezért mindenképpen kell "A" és "B" terv.
Elsőre úgy gondolom a repülőtérről kipróbálnánk a tömegközlekedést az is egy kaland....aztán lehet,hoy mégsem ...így foglalnék kérdőjelesen transzfert a "magyar" cégnél ahogy itt javasoltátok.
Érdekelnének a már hazaérkezett vagy ott élők vagy többször oda látogatók véleménye egy picit a mi szempontunkból.
Milyen társaságnál érdemes vagy hol venni a transfer jegyet a charleroi reptértöl be brüsszelig?
Mert én csakk a flibco nál csak fix 17 euroért láttam , vagy az ajánlott taxikat 20 euro/fő.
Van ennél olcsobb megoldás ?
November 9-13 leszek ott, de 13án Arlonbol kéne kora reggeli transfer amivel biztosan elérem a 8:50es repülöt és kényelmesen átjutok a secu részen.
Illetve hol tudom beszereni a brusszeli napi jegyet ami minden tömegközelekedésre jó?
A belvároshoz közel melyik éttermet vagy kajáldát ajánlanátok , ahol ár érték arányban a legjobb a kaja ami hasonlit az itthonira, de mégis egy kicsit belga
Nem kamu, de csak akkor ennyi ha időben foglalod, vagyis kb amikor felteszik a menetrendet. Ehhez célszerű gyakran nézni az oldalt. November végére most már sajna nem lesz olcsóbb.
Én pl szeptember 13-án vettem ennyiért december 3-ra, éppen aznap tették fel a menetrendet. Egy héttel később már a duplája lett volna.
November végén mennénk egy napos villámlátogatásra, a reptéri transzfer most 14 euró. Az 5 euró ár az csak kamu? Vagy esetleg változhat még az utazásunk időpontjáig? Jelen esetben drágább a transzfer, mint a repjegyünk :(
A nem tudja valaki véletlen, hogy a Brugge station hajnalban is nyitva van? Hajnal 2 kor keresztül kellene menjek rajta
Ma este utazom Bruggeba, a charleroi reptérről flibcoval megyek és az Ibis hotelben szállok meg. Az a gondom hogy hajnalban érek oda és a google maps 10 perc sétára írja a flibco végállomásártól a szállást, csak a bruges stationon keresztül.
A két cím: Brugge Station (Rijselstraat-Spoorwegstraat / kiss & ride zone) és a hotel: Marie Popelinplantsoen 4, 8000BRUGGE, BELGIUM
Akkor egy napos érvényessége van a jegynek az adott vonalon bármelyik vonatra érvényes ami az indulás és a végállomás között van?
Sose szerettem a vonatokat, mert nem lehet kiigazodni, hogy melyik, hol áll még meg ut közbe vagy melyik kocsit akasztják le.
Esetleg szállásra van valakinek egy jó tippje? 2 fő részére közel a belvároshoz vagy legalább metró állomáshoz.ÉS lehetőleg ne tömegszállásos hostel hanem külön szóba, de minél olcsobban.
Ezt konkrétan nem tudom, de nem hinném, hogy van ilyen korlátozás, ha a rendes jegynél nincs. A Go passra is csak a dátumot kell ráírni, időpontot nem.
Bocsi, elnéztem valamit a keresőben, a Kortrijk-Brugge vasútvonal valamiért kimaradt, és Gent-nek néztem az átszállást.
Módosítom a kérdést, ha a legrövidebb úton egy adott városban át kell szállni, létezik-e valami korlátozás az átszállás időtartamára, kötelező-e a következő vonattal továbbindulni? Köszi
Bocsi, de igen, meg lehet szakítani az utat így. Régebben ezt külön kellett kérni jegyvásárláskor, és akkor ráírták a jegyre, hogy via, de újabban már azt se kell.
A Brüsszelbe való bejutáshoz még a pesti járatokhoz igazodó "iránytaxit" is tudom ajánlani. A teljesárú Flibco jegynél (17 euró) alig drágább és ez teljesen házhoz visz.
A hétvégi félárú vonatjeggyel nem szakítható meg az utazás. Azaz olyat nem lehet csinálni, hogy veszel mondjuk egy Oostende Brüsszel retúrjegyet és pár órára megállsz körülnézni Bruggeben.
No go zóna szerintem sincs. Az egyetlen hely, ahová én nem mennék az a piroslámpás negyed. A Gare du Nord környékén van. Itt is legális a prostitúció, mint Hollandiában, azaz kirakatokban ülnek a nők. Viszont itt nem turistás ez a rész, szerintem jobb elkerülni.
Köszi a busz weboldalán láttam, hogy luxemburba is közlekedik brüsszelből, azt viszont nem , hogy van e közbenső megállója, mert arlonban jó lenne ha ezzel le tudnék menni.
Vagy oda melyik busz vinne le?
Brugge és gentbe külön külön kell jegyet venni vagy oda is van olyan ami egész napra érvényes és odafele megszakitani az utat egy közbenső városnézésre majd tovább amikor végeztünk ott?
Ne csak az M1en hallottam , hogy vannak ilyen helyek, de gondoltam, hogy azért nem olyan rossz a helyzet mint ahogy leirják, de azért biztos minden nagyvárosnak megvannak az olyan részei ahol könnyen póruljárhat az egyszerű turista aki a helyi viszonyokat nem ismeri.
Pesten is akad ilyen ahova sötétedés után nem ajánlatos menni.
segítséget kérnék a Go Pass 10 bérlettel kapcsolatban.
A feltételek között azt találtam, átszállással a legrövidebb úton érvényes stb.
Pl. egy Kortrijk-Gent-Brugge útvonal Gent-i átszállással megoldható úgy, hogy közben pár óra alatt Gent városában is szétnéz a ember, vagy van valamiféle időkorlátozás?
Az alant tárgyalt 24h jegy Brüsszelen belül érvényes. Charleroi reptérről Brüsszelbe jutni a szintén lentebb tárgyalt flibco busszal lehet, menetrend és jegy a weboldalon, este fél kilenckor még bőven jár. Bruxelles-Midibe visz be, ott metró is van, ott vehetsz brüsszeli jegyet.
A látványosságokat illetően a gugli lesz a te barátod :-) de alapvetően az Atomium van kinn a város szélén (6-os metró Heysel megálló), a többi nagyjából egy kupacban.
A három napból az egyiken esetleg érdemes elvonatozni Gentbe és/vagy Brugge-be, célszerű hétvégén, mert akkor félárú a retúrjegy.
No-go zónák szerintem leginkább az M1 híradóban vannak.
Na ma lefoglaltam a jegyet nov 9-13ig brusszelbe vagyis charleroi-ba.
Szóval elkezdem szervezgetni, hogy mit merre mikor kéne megnézni. 3 nap mire elég az első és utolsó nap az csak a megérkezésre és a hazautra elég , mert elég késői és korai indulás.
Ezért is kérdezném, hogy a reptérről 20:20as érkezéssel érdemes e vagy van e transzfer brusszelbe és ott még bechekkolható e a hotelba? vagy inkább száljak meg egy éjszakát a reptérhez közel és másnak menjek a fövárosba?
Ahogy olvasom a 24 órás jegy jó mindenre a transzferekre is vagy csak a fövároson belül ?A reptéren is megvehető ez?
Tud valaki metro vagy busz térképet , hogy melyik látványosságot melyik vonalon lehet elérni?Egyáltalán mit érdems feltétlenül megnézni? Az atomiumot és a pisilő fiu az alap , de azon kivül még nem ástam bele magam a belga látnivalókba.
A városon belül , hol vannak a no-gó zónák vagy olyan helyek amiket illik elkerülni ha nem akar bajbakerülni az ember? vagy ne ott foglaljak szállást mert olcsó.
Szerintem felejtős is a Brussels Card és minden egyéb kártya, a legegyszerűbbnek akkor a 24 órás, automatás, GO-s jegyet tartom. Gondolom az meg már annyira nem bonyolult: automata, angol nyelv, 24h ticket- kb valahogy így képzelem. :)
Még annyit hadd kérdezzek akkor, hogy ha hozzájutottam egy GO automatából a 24 órás kis jegyeinkez, és azt érvényesítettem... azon a 24 órán belül mindegyik tömegközlekedési eszközön használhatom korlátlanul?
Nem csodálom, hogy nem világos, olyan jó belgásan agyon lett bonyolítva.
Papírjegyből már csak (ha jól tudom) kétféle létezik: az egy útra szóló és a napijegy.
- 1 útra szóló jegy: 2,10 eur (a buszsofőrnél 2,50). Érvényesítéstől kezdve 60 percig érvényes, ezalatt át is lehet vele szállni.
- Napijegy: 7,50, az első érvényesítéstől számítva 24 óráig érvényes.
Mindkettőt lehet jegyautomatából venni (GO). Minden metrómegállóban vannak automaták, sőt fontosabb villamos- és buszmegállókban is, készpénzt és bankkártyát is elfogadnak.
Egyéb jegyek (5-ös vagy 10-es, oda-vissza-jegy) csak MOBIB kártyára tölhetők.
A kártya nem névre szóló változata a MOBIB Basic. Ezt először meg kell venni valamelyik BOOTIK-ban vagy KIOSK-ban, 5 euróért, ezután lehet rátölteni bármilyen jegyet az automatákban is.
Egy hétvégére én nem vacakolnék a kártyával.
A KIOSK az a hagyományos jegypénztár-ablak a nagyobb metrómegállókban, a BOOTIK ilyen nagyobb ügyfélszolgálat-szerű, ez esetben felejtős.
A STIB és az MIVB is a helyi bkv neve, francia, ill. flamand rövidítéssel.
Szeretnék én is egy kis segítséget kérni. November végén utazunk Brüsszelbe egy hosszú hétvégére. Nagyon elégedett voltam magammal, megvan a repjegy, a szállás, a transzfer jegy, az utasbizti, sőt még az Atomium belépő is...
Sokszoros szégyenemre azonban annak ellenére, hogy nem először megyek Brüsszelbe, beszélek angolul és a topikot is visszaolvastam vagy 3 évet, NEM FOGOM FEL, hogy milyen jegy kell a tömegközlekedéshez!!!
Feltett szándékunk, és a terveink alapján szükséges is lesz tömegközlekedni, így ebből nem adhatok lejjebb. Egy támaszom van, hogy megveszem a Brussels Card-ot, ami elég egyértelműnek tűnik, a kedvezményein kívül, az automatában való "aktiválás" után már használható is 72 órán belül korlátlanul. Viszont nagyon drága, és nem hagy nyugodni a dolog, hátha olcsóbb lenne megfejteni milyen megoldás létezik még. KIOSK, OK, BOOTIK, JUMP, STIB, MIVB, MOBIB... Feltöltőkártyák, átszállós jegyek... Fogalmam sincs mi a teendőm!
Tudna segíteni valaki egy igen egyszerű, követhető, egyértelmű leírással?
Brüsszel - Gent - Brugge simán bejárható vonattal, ebbe az irányba nagyon jó a vonatközlekedés. Egyébként a vonat hétvégén féláron van, úgyhogy akkor érdemes utazni.
Dunkerque vonattal nem érhető el közvetlenül Brüsszelből. Először el kell menni Lille-be és onnan tudsz átszállással menni. Az út simán 2 és fél - 3 óra.
Szerintem, ebből ami megvalósítható: elmész Charleroiból Arlonba. Megkéred az ismerősöket, hogy vigyenek el kocsival Bastogne-ba. Elvonatozol Brüsszelbe és onnan vonatozol tovább észak felé.
Spa és Dunkerque nagyon kiesőnek tűnik tömegközlekedéssel.
Azzal kapcsolatban van valakinek infója, hogy belgiumon belül milyen a tömegközlekedés , árak és csatlakozások?
Mert 3-4 napot szeretnék majd oda menni, de elég nagy területet kéne bejárnom, az egyik ismerősőm arlonben lakik oda le kéne jutni charleroibol, meg ugye brusszelt is megnézném.
Arlon mellett meg ott van Bastogne 2vh-s emlékmű, esetleg a SPA francoshamp pályát is utba ejteni.
Északon Gent és Brugge esetleg Dunkerque.
Vagy hogy lenne érdemes hasznosan kitölteni ezt a pár napot , hogy lehetőleg egy szállással megoldható legyen
Teljesen felesleges előre megvenni a jegyet, olyan a busz, mintha BKK lenne, semmi extra. Amúgy Charleroival kapcsolatban itt van egy link, hogy tiszta legyen a kép:
Az előző válaszoló leírta az opciókat, esetleg lehet még könnyítésképpen vonattal Oostende (5 euró), és ott parti négykerekű biciklibérlés ( 2 személyes, szuper). De az inkább a délebbi településekre jó (pl. Middelkerte), én észak felé onnan még nem mentem. Amúgy Oostendétől villamos is megy a parton, dél felé, nagyon klassz.
Mondjuk novemberben nagy mázli kell ahhoz, hogy ne legyen eső. De előfordulhat.
Pl, kerékpárral. Brugge-ből több kerékpárúton le lehet jutni Blankenberge-be. Bérelni 8 euró/nap kb., de mi nyáron olyan airbnb-be voltunk, ahol volt 5 kerékpár.
Alapvetően: a flibco nem csupán a Wizzair partnere, hanem egy általános transzfer cég, tehát nem a Wizzair menetrendjéhez, pláne nem a Bp-i hez fognak igazodni (lengyelekhez pl. több gépük megy).
Nyugodtan vállald be a 9.15-öst, ha lekésed (szerintem kizárt), 99,9 % felvesz az utána lévő, elfogadják a jegyed (kivéve, ha fullon foglalt, ilyet még nem láttam, pedig évek óta megyek arra).
A Brugge-i busz megáll előbb Gentben, azt hittem a menetrend szerint, oda megy a buszod.
Brugge-ba nincs jobb, gyorsabb járat elvileg a flibconál.
Visszafelé az a lényegi kérdés, hogy hétköznap, vagy hétvége. Mert hétköznap a Brüsszeli körgyűrű az M0 min. háromszorosa forgalmú általában (rengeteg kamion van arra), és egy kis karambol, torlódás nagy dugót okozhat.
Én vissza is flibcoval mennék, nem vonattal+busszal (úgy is lehet, 2x átszállva - Büsszel Midi, Charleroi vasút - azonban úgy 100 % a pontosság).
Elvileg elérheted a későbbivel is a gépet, de ha bejön valami, nagyon durván ráfizethetsz. Én inkább várok azon a lepratelep reptéren mindíg +2-3 órát minthogy fizessek a következő gépért.
Oda és vissza is feladott poggyászom! De a 8:20-as várható leszállással inkább a 9:15-ös buszt nem vállalom be.
CHARLEROI AIRPORT -Brussels South Charleroi Airport (in front of terminal building) ť BRUGGE - Station (Rijselstraat-Spoorwegstraat / kiss & ride zone)
Retúr út
BRUGGE - Station (Rijselstraat-Spoorwegstraat / kiss & ride zone) ť CHARLEROI AIRPORT -Brussels South Charleroi Airport (in front of terminal building)
Nem igazán értem, miért Gent?
Meg mi is van? :O
Flibco-n beütöm, hogy reptér-Brugge és valami elb.szott menetrend van! :( (Bocsi, de már mérges vagyok, hogy fél nap elmegy utazásra, vagy inkább várakozásra!)
Szerinted van járhatóbb út akár Brüsszelen át?
Akár 2* átszállással....
Ja és ha visszafelé mégis a flibco-t választanám, akkor szerinted már a 14:00-ás vegyem, mert lehet ezek szerint fennakadás!
Úgy látom a buszod Gentbe megy. Szerintem menetrend szerint simán működik a 9.15 indulás, de vissza feladott poggyásszal a 19.00 érkezéses busz hétköznap inkább nem, nagy szerencse kell hozzá.
Charleroi-ban nem a Bp-i Wizzair gép az egyetlen, ezért nem ahhoz igazítják a menetrendet (más helyről és helyre is jár CRL-ből a Wizz, de pl. sokkal több Ryanair érkezik és indul onnan, több irányból).
Ha Brugge-ből, Gent-ből jön a busz, és hétköznap, akkor a Brüsszeli körgyűrű miatt jó eséllyel késhet (rekordom 3 óra késés volt). Lille és Luxemburg felől nem szokott késni a busz.
nagyon szépen köszönöm a válaszodat! Esetleg azt tudod-e, hogy a buszon vehetek-e illetve az drágább-e, ha akkor veszem.
Illetve, nézem ezt az oldalt, amit írtál, itt olyat is lehet választani, hogy első másodosztály, mint a vonaton... Ez lehetséges? Vagy akkor rossz helyen kavargok? :S :( Tudjátok-e még azt, hogy ha megveszem az egyik időpontra, akkor azt csak akkor tudom felhasználni, vagy egy időkorláton belül? :)
egy kis segítségre lenne szükségem! Remélem tudtok nekem segíteni azügyben, hogyha Charleroi repülőtérre érkezek, és utána nem Brüsszel irányába megyek transfer busszal, hanem Charleroi város sud megállójára az "A" jelzésű busszal, akkor a buszon vehetek-e jegyet, vagy a terminálon belül van-e valami kiosk vagy netán online is meg tudom előre is vásárolni!
Nagyon remélem, hogy valaki tud segíteni, nagyon fontos lenne!
Sziasztok, kérlek segítsetek mert egy kicsit elvesztem a brüsszeli tömegközlekedési leírásokban. Családommal néhány napot töltenénk Brüsszelben.Ebből az első napon szeretnénk eljutni a NEMO33-ba, a második napon pedig a TODI Búvár élményközpont a cél Beringenben. Ide a googlemaps szerint vonattal és két busszal lehet kijutni kb. 2 és fél 3 óra alatt. Ha jól láttam egy IC vonat megy az NMBS/SNBC társasággal és utána két buszos átszállás jön a de Lijn társasággal. Nem tudom milyen jegyeket vegyek, nincs-e vmi napijegy vagy régiós közlekedési jegy esetleg amit érdemes megvenni 4 főre. És vajon hol tudom beszerezni? Tudtok segíteni? Előre is köszi
Miért akarsz a Brussel Centraalról menni a Charleroi-i reptérre? Ha jól tudom, akkor a Flibco buszok is a Midiről indulnak.
A hétvégi vonatjeggyel kapcsolatban annyi a jóhír, hogy féláron van. Szerintem, a legegyszerűbb automatából megvenni, de előre is meg lehet venni az interneten keresztül és otthon kinyomtatni. Nem tudom, hogy Flibcoval mennyi az út a 2 város között, de szerintem érdemes megnézni a vonatot is, mert sokkal kényelmesebb és az 50%-os kedvezmény miatt lehet, hogy olcsóbb is.
Igen, még korán van. Érdemes ránézni minden nap hogy mikor nyitják meg, mert ha elég korán veszed akkor csak 5 EUR egy út, de később felmegy akár 17-re is.
" Ne feledkezzünk meg arról, hogy Orbánt és tettestársait a Polt Péter féle ügyészség védi évek óta. Emlékezzünk arra, hogy milyen gusztustalan módszerekekel távolították el és nyugdíjazták hazánkban a bírákat. "
A brüsszeli jegy egész napra érvényes, kinyomtatod otthon, és ez a jegy.Bruggé-be van az, hogy időpontra kell venni. Most utaztunk velük a múlt héten, mindegyik irányba.
Két éve Flibcoval mentünk Charleroiból Brugesbe, hazafelé pedig Brüsszelből Charleroiba. Teljesen korrekt volt minden. Sőt, az első utazás meghiúsult, mert a gyerkőc bárányhimlős lett, és visszaadták a pénzt, pedig nem olyan volt a jegy. Egyébként minél korábban veszed, annál olcsóbb a jegy, ha jól emlékszem 5 eurótól indul, de amikor végre eljutottunk akkor mi már 14 euróért tudtunk venni ( másfél héttel utazás előtt).
Sima metrójeggyel, ami 2.10-be kerül, meg lehet azt tenni, hogy Bourse-n felszállok, Midin leteszem a csomagokat, és egy órán belül folytatnám metróval az utat?
Köszönöm! Gondolatolvasó vagy, mert olyan szép élményekkel jöttünk haza, hogy megbeszéltük, Antwerpenbe és Leuvenbe is el fogunk látogatni, és sajnos Oostendére sem maradt időnk. Brüsszelről vegyes véleményeket olvastam itt a fórumon, nekünk nagyon tetszett (Mont des Art, Petit Sablon, Notre Dame du Sablon, Királyi palota, stb.). A vonatok, buszok (De Lijn, Flibco) tisztaságát és kulturáltságát is nagyon élveztük, a kalauzok pedig ápoltak és udvariasak voltak. Kitört belőlem a gyerek is, mert úgy örültem, hogy életemben először emeletes vonattal utazhattam :). Minden pontos volt és kiszámítható, pedig nagyon izgultam utazás előtt.
Igen, automata rekeszes, és úgy láttam vannak kisebb - nagyobb méretűek. Mi egy fapados által engedélyezett (de jó teli) 55 centis bőröndöt tettünk bele, és 1 laptoptáskát. A miénkbe biztos, hogy több hátizsák elfért volna.
Szeretnék köszönetet mondani elsősorban Olivamnak, aztán Thomasnak is, hogy segítettetek a felkészülésben. Szerencsésen megjártuk Brüsszelt, Gentet és Brugget. Gyönyörű út volt.
A vonatjegy tényleg úgy működött, ahogyan Olivam megérdeklődte (örök hála érte). Reggel megvettük a Midin a Gentbe szóló jegyet, és azzal mentünk át a Centralra, majd városnézés után a Centralról, Gentbe. Még a kalauz is mondta, hogy a brüsszeli zónában egész nap érvényes.
Vissza Gentből - Charleroira a Flibco Shuttle busz hozott, 9€/fő volt a jegy, online elővételben.
Lehet, hogy már más is írt róla, de hátha még segítség lesz valakinek, hogy a De Lijn jegyei, az összes városban egyformán érvényesek, ahol a De Lijn üzemelteti a járatokat. 1 db-3€, 10 db-15€, 3 napos jegy-12€.
A mi szállodánk Gentben kieső helyen volt, így sokat buszoztunk a pályaudvarra és a belvárosba is. Első nap 3 napos jegyet vettünk, és ezt Gentben és Bruggeben egyaránt használhattuk.
Brüsszel-Gent vonatjegy: 9,20€/fő
Gent-Brugge-Gent (retour): 13,40€/fő
Mindkét városban hajóztunk a csatornákon, Gent: 7€/fő/50 perc, Brugge: 8€/fő/30 perc
Grand merci Olivam-nak! :) Hiaba, aki tud a benszulottek nyelven :)...
A kalauz kezeli az automataban vett papiralapu jegyeket a vonaton, illetve ellenorzi az elektronikus jegyeket is amiket az automatanal kell ervenyesiteni. (mint a Stib-jegye is).
Az itteni idojaras teljesen megbizhato, maximum 4 evszak szokott lenni naponta, de akar tobbszor is. Ja es ez nem vicc :(
Igazán köszönöm, hogy ennyit segítesz! Ez jó hír, sokkal egyszerűbbé vált a dolog. És akkor a jegy megvétele után, a Midi-Central részen biztosan nem kell semmilyen automatánál érvényesíteni a jegyet? A kalauz ellenőrzi, úgy mint Gent felé? Bocs, de már annyi ellenőrző mód felvetődött...
Az ottani időjárást melyik (viszonylag megbízható) "helyi" linken érdemes majd keresni? Bár írtátok, hogy 1 napon belül is nagyot változhat, de valami támpontot csak jelez majd, amíg ott leszünk?
"Akkor azt mondjátok, hogy vegyük meg reggel a Midin a Gentbe szóló vonatjegyet, és avval átmehetünk a Centralra, majd délután a Centralról ugyanezzel a jeggyel Gentbe? Lehet ilyet? És a Miditől megváltott jegy érvényes a Centraltól is?"
Igen! Most megcseteltem fészbukon az ügyfélszolgálattal :-) A Brüsszel-Gent jegy érvényes már a Midi-Central szakaszon is, akkor is, ha csak aznap később mentek vele a Centralból Gentbe. Nincs a jegyen külön feltüntetve, hogy central vagy midi, hanem Zone Bruxelles. A brüsszeli zónán belül pedig bárhol le-, föl- vagy átszállhatsz akár egész nap.
(Tehát nem kell a Stibbel vacakolni, ezt nem kellett volna belekevernünk, bocs) :-)
Május közepén megyünk. A busz reggel a Midihez érkezik. Úgy láttam a Google Mapsen, hogy a Midi lényegesen messzebb van a központtól, mint a Central. Midiről begyalogolni a belvárosba és vissza hosszúnak találom, főleg fáradtan, városnézés után. És mivel a Centralhoz vannak közel a belvárosi látnivalók (csak azokat szeretnénk látni, Atomiumhoz nem megyünk), úgy gondoltam egyszerűbb rögtön átvonatozni a Centralhoz, és betenni a bőröndöt a csomagmegőrzőbe. Városnézés után pedig ismét rövidebb idő alatt jutnánk vissza a Centralhoz gyalog, ahonnan tovább utaznánk Gentbe (ott a szállás). Így csak a Miditől a Centralig lenne szükség jegyre, ezt gondoltam a leggazdaságosabbnak. Még sosem jártunk Brüsszelben, szóljatok, ha nem ez a legkedvezőbb megoldás.
Akkor azt mondjátok, hogy vegyük meg reggel a Midin a Gentbe szóló vonatjegyet, és avval átmehetünk a Centralra, majd délután a Centralról ugyanezzel a jeggyel Gentbe? Lehet ilyet? És a Miditől megváltott jegy érvényes a Centraltól is? Ahogy Olivam írta korábban, a Central 1 megállóval több Gent felé, akkor a Centralról nem drágább vonatjegy kell? Nem szeretném, ha megbüntetnének...
No de nem átszállnak a Centralon, hanem megszakítják az utat. Ezt ugye a jegyvételnél külön kell jelezni. De olyat is lehet vajon, hogy Zone Bruxelles-ből, via Zone Buxelles, Gentbe?
Persze, ha nem akarsz egy órán belül más tömegközlekedéssel is menni. De ha a midin vagy és a Centrálról akarsz vonattal tovább menni akkor ott a midin vegyél jegyet és akkor (ha jol tudom) nem kell kulon jegy mert Zone Bruxelles szokott lenni a jegyen....
Jaj, ne haragudj a félretájékoztatásért a pirossal, nem volt szándékos, csak ezek szerint nem vagyok túl up to date :-/ Ezek szerint Thomasra hallgass :-)
Egyébként mikor jöttök? Ha ápr. 29. és máj. 1. között, akkor újratervezünk, mert most látom, hogy azon a hétvégén valami munkálatok miatt nem állnak meg a vonatok a Centraalban.
Köszönöm, de most egy picit megkeveredtem. Akkor nem ezt a piros ellenőrző automatát kell keresnem? Meg is akartam kérdezni, hogy ilyet hol találok? Fent a vonaton? Mert mi csak a Midiről akarunk átmenni a Centraaalra, és onnan bejárni a belvárost gyalog. És csak 2 szóló jegyre lesz szükségünk, ugye biztosan lehet kapni ilyet, nem szeretnék +Mobib kártyát.
Akkor ezt kell tennem?:
1. Megveszem a jegyet egy Stib automatánál (gondolom a Midin is találok ilyet, nem?)
2. Megkeresem az NMBS/SNCB vonatjegy automatát és "Odarakod a jegyet a kepernyo alatti kockaba es megjelenik az ervenyesitesi lehetoseg a kepernyon, persze magyar menu nincs de van angol is."
Melyik lehetőséget kell választanom angolul? És miért van többféle? Érvényesíteni nem csak egyféleképpen lehet egy jegyet?
3. Városnézés után pedig a Centraalon megint megkeresem a vonatjegy automatát, megveszem a Gentbe szóló jegyet, amit a vonaton a kalauz kezel majd. (Rómában a vonatjegy automatánál állt egy alkalmazott, szükség esetére segíteni).
Csomagmegőrzőnél van valami speciális tudnivaló? Pl. készpénzzel is, vagy csak bankkártyával működnek?
Viszont a Stib-es jegyet a vasutallomasokon a nagy vasuti jegyet ado automataknal kell kezelni! Odarakod a jegyet a kepernyo alatti kockaba es megjelenik az ervenyesitesi lehetoseg a kepernyon, persze magyar menu nincs de van angol is.
1. Tényleg a vonat a legegyszerűbb, rengeteg megy, mindegyik megáll a Centralon. STIB-jegy jó rá városon belül, felszállás előtt érvényesíteni kell. Másik lehetőség a Midiből a 3-as, 4-es premetro (=villamos, ami a föld alatt megy) a Bourse-ig, onnan gyalog max. 10 perc a Central.
Egyébként a genti vonat a Centralból a Midin keresztül megy, tehát ott is föl lehet szállni, ha esetleg egyszerűbb lenne otthagyni a csomagokat.
2. A STIB-jegy vonatra csak Brüsszelen belül érvényes, tehát Gentbe rendes vonatjegyet kell venni, NMBS-automatából vagy jegypénztárban.
3. Nem adott vonatra szól a vonatjegy, hanem napra, szóval igazából mindegy, hogy online veszed vagy helyben.
Nem tudom jár-e mostanában itt valaki, segítséget kérnék. Próbáltam sokat visszaolvasni, de nincs semmi helyismeretem.
1. Melyik közlekedési eszközzel (esetleg száma) jutnék át a legrövidebben a Midiről a Centralhoz? Próbáltam a Google Maps útvonaltervezőt, de csak vonatokat ad meg.
Reggel a Midire érkezünk, délután Gentbe megyünk tovább, és azt olvastam a beszámolókban, hogy a Centralhoz van közel a legtöbb látnivaló. Ezért úgy gondoltam, rögtön átvisszük a csomagot a Central megőrzőjébe, és városnézés után onnan indulunk Gentbe. Ésszerű ez így?
2. Mit jelent Thomas bejegyzése, hogy: "A Stib-es automatakban vasarolt jegyek termeszetesen a tomegkozlekedesre, busz, villamos, metro es vonatra is jok." A vonat ez esetben mit jelent?
Pl., ha Brüsszelből Gentbe szeretnék eljutni, azt a jegyet nem az NMBS automatából (ha van ilyen?) kell megvennem?
3. Ha itthonról online vennénk vonatjegyet, az csak egy bizonyos időhöz kötött vonatra érvényes, vagy aznap bármikor felhasználhatom? Reggeltől városnézés Brüsszelben, késő du. utaznánk tovább Gentbe (szállás ott), de nem szeretnénk időhöz kötve rohanni a vonathoz, ha még maradnánk kicsit. Vagy egyszerűbb ott helyben megvenni a jegyet?
Brugge egy napra is eleg lehet, vagy kombinalni Gent-el. 2-3 nap kenyelmesen eleg lehet Bxl-ben. Ossze kell hangolni az idot, penzt es a faradtsagot. A rendelkezesre allo ido adja meg milyen programok, latnivalok, muzeum stb. ferhet bele.
Ha azt érted kártya nélküli jegyvásárláson, hogy lehet-e egy útra szóló jegyet venni Brüsszelben a tömegközlekedésre anélkül, hogy beruháznál egy 5 eurós mágneses kártyába, akkor az a válasz, hogy lehet. Létezik egy db jegy, de már azon is mágnescsík van.
Mi októberben készülünk Brüsszelbe péntek esti érkezéssel, szombat esti távozással. Ez amit írtál csak a vonatra érvényes, vagy tömegközlekedni sem lehet már kártya nélkül?
Kicsit meg van halva a topic, hátha fellendül mert szerintem lesz még pár kérdésem...
Julius 01-tol mar nem ervenyesek a regi papir jegyek Amiket a narancssarga automataban kellett kezelni. Akinek meg van az csak juni vegeig hasznalhatja. Mostmar csak az uj elektronyos jegyeket amik ujratolthetok, lehet hasznalni.
Ezeket a vonat eseteben a vasuti jegyautomatanal kell ervenyesiteni azaz nem a vonaton!!
Úgy néz ki, hogy félig meddig mi is lógtunk, megvettük a metrójegyet az automatából, de nem igazán értettem hova kellett volna a vonalkódot beolvastatnom, ezért nem kezeltük.
Repteri transzfer busz (Flibco) vegallomastol negyed oras kenyelmes setatavra van, egyszeru es tiszta szobank volt (huto nincs). Csendes kornyek, szemben szuper sorozo, kozelben reggelizohely, kisbolt is talalhato.
Belvaros 5-10 perc setatavra van, minden gyalogosan nagyon konnyen elerheto! Csak ajanlani tudom! ;-)
mi nem jottunk ra, ott hol lehet. metronal tudtunk automatabol venni jegyet (kartyaval is), volt, hogy a villamoshoz is csak jeggyel tudtunk felszallni (ott szinten volt automata).
viszont az Atomiumtol a Szent Sziv Szekesegyhazig villamosoztunk, de ott nem volt sehol sem jegyvasarlasi lehetoseg (ig ysajnos logtunk).
Amugy ezekben a kisebb kocsmakban mennyire preferalt fizetoeszkoz a bankkartyas? Inkabb azzal fizetnenk, mint kp-val,de az itthoni helyzetbol kiindulva kicsit aggodunk, hogy nem fogunk tudni mindenhol kartyaval fizetni.
Regen a papiralapu jegyet ketszer kezelve ket fo utazhatott a 10- es jeggyel. Napijegynel nem hiszem, hogy ez mukodne. Meg kell kerdezni.
Egyelore kevesebb a turista, igy a kocsmakban is sok a helyi, de meg a Gran place mellett is van egy nagyon eldugott kis kocsma amit alig talalni, az impasse de Cadeaux vegen van ha jol emlekszem. Az utcarol nyilik a sikator es van is kint valami cimer. De mar reg voltam arra.
Szerintem, visszaváltani nem lehet a kártyát, de 5 évig érvényes.
Próbáltam a STIB honlapján valamit találni arról, hogy lehet-e ketten utazni a kártyával, de nem találtam erről semmit. Mikor veszitek a kártyát, kérdezzétek meg az eladót, hogy lehet-e rá 2 napi jegyet tölteni. Általában tudnak angolul azokban a Kioskokban, ahol árulják magát a kártyát.
sziasztok, tudnatok abban segiteni, hogy ha veszunk 1 napos MOBIB kartyat metrozashoz, akkor az 5 euros kartyakoltseg visszavalthato vagy sem? arra van lehetoseg, hogy egy kartyaval ketten utazzanak (mint pl Isztambulban)?
Egy nagyobbacska pontosítás, a hölgy nem volt magyar, becsületes neve Habsburg Mária, német és szerencsétlen II. Lajos király felesége volt egy rövid ideig - erre utal a flamand megnevezése, a magyarok egyébként kimondottan utálták, a mohácsi csatavesztés másnapján összepakolta a királyi kincstárat és megpucolt nyugatra ( mint most az orosz oligarchák, ha szorul a hurok). A krónikák szerint léha életet élt (Magyarországon)
Azért ment Németalföldre, mert az akkor éppen Habsburg uralom alatt állt... A flamandok kedvelhetik, de nem a magyarok, ráadásul mivel a házasságából nem született gyermek kihalt a magyar királyi család férfi ága és a korona a Habsburgokra szállt...
Tömör, informàciodùs, mégis szorakoztato. Gratulàlok!
Egy apro kiegészitést tennék, mert kevéssé közismert.
Az 1500-as években Németalföld kormànyzoja egy hölgy volt, akit ugy hivtak, hogy Maria van Hongarije (flamand), Marie de Hongrie (francia) azaz Magyar Mària. A székhelye Antwerpen volt, amit rendesen fel is viràgoztatott, viszont - a helyi legendàrium szerint - nagyon félt a tüztöl.
Történt egyszer, hogy egy vihar alkalmàval villàm csapott egy toronyba és az leégett a környékén lévö hàzakkal egyetemben. Ekkor költözött àt Brüsszelbe és azota ez a vàros a mindenkori uralkodo székhelye és igy lett fövàros is.
Még egy aprosàg; biztos sokan olvastàk a blogot és magukban mormolva elmondtàk, hogy "manöken pisz". Nos, ez teljesen helytelen. Manneken (archaikus - fiucska, kisfiu flamandul), a szo végi "n" az néma, az ejtése pedig megegyezik az iràsàval: manneke. A pis az pedig pisz, ott nincs vita. ;)
Tavaly szeptemberben Édesanyámmal tettünk egy rövid kis 3 napos kirándulást Belgiumban, azon belül Brüsszelben, Gentben és Bruggeben. Az útról írtam egy útibeszámolót, amit szívesen megosztok, hátha hasznos azoknak, akik ide terveznek utazni:
Mi a Mini-Europa pénztárában vettük a kombinált jegyet, és szerintem ugyanígy az Atomiumban is lehet kapni. A minieurope.com oldalon fenn vannak az aktuális árak.
Vannak nyitva (élelmiszer) boltok vasárnap, pl. Carrefour express, Delhaize. Tipp: keress rá a Google-térképen ezekre a láncokra, majd klikk a térképen kiválasztott üzletre és a képernyő bal oldalán látható lesz a nyitva tartása (lenyíló mezőben). És természetesen az üzletlánc saját weboldalán is lehet keresi.
Attol fugg hogy masfel napbol mikor akartok tomegkozlekedni tobbet. A belvarosban olyan kozel van minden mindenhez hogy ott nem erdemes tomegkozlekedest hasznalni. Metroaluljaroba megvettem a 24oras jegyet es rogton mentem a metrohoz de en ugy tudom hogy elso ervenyesitestol mukodik aznap ejfelig de nem tuti. Csak az hogy ejfelig mukodik. Sajna a Kioskba ahol vettuk gyakorlatilag angollal semmit nem ertunk papír es toll segitsegevel ertettuk meg a nenivel mit szeretnenk. Metroaluljarok is nagyon egyediek de nem az Ep. kornyeken ott minden olyan mint az a negyed. Erdemes este megnezni az Atomiumot illetve a Mont de Arts kornyeken talalhato harangjatekos szobros orat. Atomiumba 15 euro a belepo fejenkest es siman fizethetsz kartyaval is ahol nekem azt is felajanlottak hogy forinttal terheljek a szamlam. Sajat tapasztalat erdemes olyan 10:20 korul odaeerni az nyitas utan van kicsivel mert utana teli lesz a hely. Lifttel valo felmenetelt vegere hagytuk mert jelenleg csak a legfelso gombbol lehet kilatni normalisan a masik kilato gomb le van zarva. Molenbeekbe erdemes elmenni megnezni a De Vaartkapoen szobrot a Comte de Flandre megallotol 5 perc seta kb. a víz melletti jarda szelesebb es egyebkent szerintem teljesen biztosnsagos kornyek volt mondjuk nappal voltunk. Waffel kerdesben nekem a Brusszel waffel jobban izlett a kepen lathatot a Manekken Pis kozeleben egy utcasarkon talalhato helyesn vettuk. Kis bodes vagy kocsibol arusitottak szerintem nagyon gyenge minoseguek voltak ehez kepest.
köszi! beszámolót, én élvezettel olvastam! a 4 szembejövőnél tuti nem hagytam volna hogy nekem jöjjön inkább én kitérek, külföldön, nem beszéled a nyelvet, mi van ha előkap egy kést stb.. jobb a béke, bár mi is sétáltunk este, semmi nem volt sehol. a diadalív parkjában későn volt egy csapat srác mellénk kerültek de öcsémmel zártunk és a lányok maradtak le kicsit. :-D de békések voltak nem volt semmi. meg persze csendben voltunk ne hallják hogy külföldiek vagyunk ne repüljenek ránk.. a telefon érdekes story :-)
Mult hetvegen toltottunk egy hetveget Brusszelben gondoltam megosztok nehany gondolatot az ottani tapasztalatokbol. A bejutas marha egyszeru volt mert aranylag korrekt penzert mikrobuszos transzferrel szallitottak minket. A sofor nagyon vagos volt elterelesnel azonnal tudta merre kell kerulni. Csak ajanlani tudom oket. Sajnos jo itthoni szokas szerint ugy gondolta egy kolyok hogy o meg kvzik szendozik egyet es megvarat negy embert hiaba szolt neki az egyik srac o lazan ucsorgott tovabb. A szallas teljesen rendbe volt. Az idojaras tulajdonkeppen kegyes volt hozzank vegig. Ami nekem fura volt az iszonyatos forgalombol fakado dudalgatas a soforok marha agresszivek. Masik a belvarosban elhelyzett nyilvanos mosdok. Ugy gondolom naluk egy a pisilos dolog beleivodott a nephagyomanyba :) Metrozas nagyon konnyen atlathato mi napijegyet vettunk ami vasarlastol idopontjatol ejfelig tart tehat nem tenyleges 24 ora hacsak nem ejfel utan kozvetlen vasarolja meg az ember. Ara 7,5 euro volt. Elelmiszer bolti arak amiket vasaroltunk a szelet csokik olyan 1 euro korul vannak a 1,5l mentes víz 70 cent peksutik olyan 1 euro korul sorok 1 eurotol a csillagos egig. A sultkrumplisoknal 3 euro a sima burgonya trutyival 4 euro korul vannak. Waffel siman 1-2 euro feltettel persze fuggvenyben mennyire extra 3-5 euro korul vannak. Minden alatalnos latnivalon kivul javaslom meg a Comicwallok felkereseset van belolul kb 50 darab. Illetve ha valaki ertekeli a street artot akkor a meleg kornyeken vannak nagyon komoly elgondolkodtato falrajzok. Negativ tapasztalatom a foteren koldulo ciganyok akik gyakorlatilag a szemunk elott akartak ket csajt kizsebelni de nem sikerult nekik. A masik bar ez lehet egyeni volt baratnommel jardan setaltunk amikor negy 18 ev korul szinesboru srac jott velunk szembe kiabalva. Valahol ereztem hogy nem lesz minden rendbe ezert ra is keszultem sajnos beigazolodott a dolog az egyik kinezett maganak es lenduletbol vallal nekem jott. Amibol nem feltetlenul jott ki jol mert lepatattant rolam es az uton landolt. Amiert furcsaltam a batorsagat hogy ket meter felett vagyok es szaz kilo korul mozgok aktiv sportolokent persze ez kabatban nem latszik. Osszesegebben jol ereztuk magunkat egy hosszuhetveget mindenkepp megert a dolog.
Jah igen allitolag van harom telefon Brusszelben valahol a foter kornyeken meg egy tuti Molenbeekben a hires korozott terrorista otthona elott van. harmadikat nem tudom. Erdekessege hogy ingyen hivhato a vilag barmely pontjarol es barki felveheti es megkerdezheti hogy mi a helyzet ott es hogy erzi magat biztonsagos e stb. :)
Ezek szerint nem rejtegetsz benfenntes infókat a Brüsszelben törtött turistaéjszakák számáról:)
Mondjuk gyanítom, hogy a reggeli dugóban ácsorgó autósok nem kifejezetten hobbiutazók.
Hmmm, most eszembe jutott, mikor még Kolombusz idejében, igen ifjan és még bohóbban Párizsból Hollandiába menet átautóztunk éjszaka Belgiumon többször is oda-vissza. Akkoriban még vízum kellett kishazánk honleányainak (és honlegényinek) még ahhoz is, hogy átutazzanak egy olyan országon, mint Belgium. Ez volt az átutazó vízum. (Mily meglepő elnevezés.) Nos, utazásom előtt már nem állt módomban ezt a pecsétet beszerezni sokak által irigyelt kék színű útlevelembe, így összeszedtem jónéhány (na jó, szám szerint 8) "tiltott határátlépés" nevű szabálysértést kinntartózkodásom ideje alatt. Akkoriban ennek a büntetési tétele 10.000,- forint volt. (Ugyanekkor én 2.300,- forintot kerestem.) Még szerencse, hogy nem kaptak el, máig zacskót ragasztanék Kalocsán:)))
Nos, engem hidegen hagy ez az ontopic-offtopic kérdés, ha valami nem érdekel az adott topikban hàt tovàbbgörgetek és nem àllok neki cirmogni. Az, hogy itt vàltunk néhàny gondolatot, elvileg senkit sem akadàlyoz abban, hogy a relevàns informàciokat kimazsolàzza innen. ;)
De térjunk vissza Brusszelre. Nem tudom, hogy megcsappant-e a kedv, munka kozben nem igazàn talàlkozok turistàkkal, munka utàn meg végképp nem, mert kis falunkban olyanok nincsenek. :)
Nàlam az nem jàtszik. A munkaidom khm... "rugalmas". Sokszor olyan idoszakban kezdek vagy végzek, amikor még vagy màr nincs tomegkozlekedés, 40 km-t pedig nincs kedvem gyalogolni. :)
Off - Az jutott eszembe a videóról, mikor Németországban laktam és folyamatosan mondták a közlekedési hírekben, hogy hol, hány km-es dugó van az utakon. Nem volt ritka a 30-40 km-es sem. - On
szívesen ha segítettem. tudod, rövid idő alatt nem tudtam olyan megbízható infót tapasztalni ott hogy tudjam mondani ténylegesen mi a helyzet . főleg hogy mégcsak nem is tömegközlekedtünk, viszont autópályán CRL reptér felé mentünk és visszafelé nagyon nagy dugó volt :-)
kb. déltől egészen estig. volt azért pár városnéző, csoportok is. Boltok nyitva, pályaudvaron is sok ember, szóval voltak ám azért. persze nem tudom mekkora tömegnek kellene lennie hétköznap hidegben januárban.
forgalom is volt rendesen az utakon.
a piros jelzőlámpás üres utca már későn volt este, és előttünk mindenki elrongyolt a zöldön.
az speciel a EU parlament mögötti rész volt Diadalívtől a belváros felé.
meg én szeretek úgy fotózni hogy ne legyenek benne, hanem a tárgy, épület látszódjon.
tehát rendőrautók járőröznek mindenfelé, üresen álló katonai teherautók (csapatszállítók) a főbb nevezetességek mellett - hogy a katonák hol vannak ilyenkor azt nem tudom, vagy csak elrettentésképp lennének ott?
és a Grand Place-n láttunk párban sétáló fegyveres katonákat.
szóval kb mint itthon, mondhatom.
még pár kép, a Diadalív előtt lévő szökőkút nagyon jól nézett ki, működött a fagyos hideg ellenére, volt is különböző formájú jégképződmény körben. :-)
tankolás volt még érdekes. bankkártyáról levett (zárolt) 15ezer ft-ot, csak ezután lehetett tölteni a benzint, aztán a maradékot persze visszautalta. de nem volt kérdés mint nálunk "osan" kútnál hogy mennyit akarsz tankolni, 5000 vagy 10000 ft, hanem egyből 15öt zárolt és annyi. nem tudom ha valaki többet akar tankolni akkor mi van.
még pár szó maradt bennem ;-) idő.. azt az egy hetet fogtuk ki és mondhatom az a két napot amikor előtte hó esett és 2 fok volt. eljöttünk, persze hogy ment fel a hőmérséklet, hétvégén már 10 fokkal.. de sebaj jó volt csak hideg. de készültünk ruhával :-)
Ez gyors volt és lényegretörő:)) Látom, a hugy.... khmmm, szóval pisilő kutyának jól a szemébe néztél:)) Viszont a képek alapján nem volt valami barátságos az időtök.
az ismert látnivalókat most nem írom le úgyis mindenki tudja, azért megy.
érdekesség hogy a parkolóháztól délre elindulva egy ázsiai negyedbe botlunk, holott úgy tudom nincs külön így megnevezése. éttermek, boltok, japán kínai ...
A Grand Place tényleg gyönyörű, nappal és este is kivilágítva.
Kóstoltunk még Gofrit, 1 euro az alapár, és mindenféle költeményeket tudnak rátenni plusz pénzért.
körülnéztünk még a központi pályaudvaron, nagyon hideg volt ezért jól esett kicsit lemenni, Wc van és büfék is az aluljáróban. meg óriás virág cserepek :-)
pár sör ár az egyik élelmiszer üzletben:
grand Place csillogás este, és egy szintén gyorsbüfé árai, sajnos nem túl jó a kép.
néztük egyébként a beülős igazi éttermekben menük is voltak, 25 eurótól fekete kagyló tál sültkrumplival, az idő rövidsége miatt nem ültünk be pedig biztos jó egy igazi belga ebéd...
5-en, Ryan, CRL reptérről béreltünk egy autót (20ezer - bádzset vagy büdzsé ahogy tetszik) és úgy mentünk be Brüsszelbe.
Minden itthonról előre intéztük. Szállás magánszállás 20ezer / éj Anderlechtben.
Érkezéskor hamar megtaláltuk a kölcsönzőt, szép autót kaptunk(francia rendszámost), ránkbeszéltek egy külön kerék és szélvédő biztosítást 3 euróért - állítólag ez nem volt benne az általános biztosításban... és kérdezték van -e szükségünk navigációra, mondtuk hogy nem mert vittünk, aztán kiadtak egy navis autót... :-))
majd irány a nagyváros.
Útközben persze megálltunk Waterloonál, felkerestük az emlékhelyet. Hétköznap lévén üres volt, belépőt nem fizettünk, csak kívülről volt cél a megnézése.
az Atomiumnál is elég volt fél óra körbejárni, figyelni kell mert 15 perc ingyenes parkolás lehetséges, de akkor is az automatába be kell ütni a rendszámot, mint jegyváltásnál, csak a 15 perces free jegyet kell kiválasztani és akkor azt nyomtatja ki. Mi azért 1 eurót bedobtunk jobb a békesség, mert nem akartuk elkapkodni a fotózást sem.
Ez jó kiindulópont volt a belváros megtekintéséhez.
Aztán nyakunkba vettük a várost, gyalog, volt egy útiterv is, ráírogattuk egy neten talált térképre mi merre van aztán így tájékozódtunk aszerint hogy mit szeretnénk látni :-)
Molenbeek nem a legjobb része a városnak, de gondolom nem sötétben és egyedül készülsz megnézni a szobrot. Összességében Brüsszel most a világ egyik legbiztonságosabb nagyvárosa, mert rengeteg katona meg rendőr van az utcán. Szóval szerintem, bátran nézzétek meg.
Szeretnenk megnezni majd a De Vaartkapoen szobrot ami Molenbeekben van. A Comte De Flandre metrotol setalnank el oda. Olvastam nehany helyen hogy Molenbeek nem a legbiztonsagosabb hely. Esetleg valakinek van rola infoja mennyire cinkes az a resze ahonnan es ahova mennenk?
Január 30-ra van 2 db jegyem a Brüsszel Midi-Charleroi transzferbuszra, valamint február 3-ra ugyancsak 2 db jegyem a Charleroi-Brüsszel Midi útvonalon. Ha valakit érdekel, keressen e-mailben: nagyedora@gmail.com
A megállókban vannak automaták, ahol lehet vásárolni papír alapú jegyeket:
-a JUMP single fare jegy a járművön történő érvényesítéstől számítva 1 óráig érvényes, átszállás(ok)ra is jogosít. Ha egy órán belül átszállsz, még a vonal végállomásáig utazhatsz.
-JUMP 1-day jegy: korlátlan utazás és átszállás az adott napon (az első érvényesítés napján) (tehát nem 24h-s)
Vannak elektronikus kártyák (MOBIB Card, MOBIB BASIC Card), ezek ára 5 euró és még ehhez jön a jegyek ára. Ezek az elektronikus kártyák csak a forgalmasabb helyeken vásárolhatók meg, az automatáknál nem.
Tavaly októberben voltunk Brüsszelben, a fentiek akkori információk (mi papír alapú jegyekkel utaztunk), szerintem nem sok változás történhetett.
Ha valami még nem világos, érdemes a twitter oldalukon is kérdezni:
Februar vegen megyunk ki Brusszelbe hosszuhetvegere. Tomegkozelekedessel kapcsolatban szeretnek infot kerni toletek. Metroval szeretnenk kozlekedni az egyik napon tobbszor is. Lattam vannak 24 oras jegyek is. Ezeket hogy lehet igenybe venni? Olyan mint pld. Koppenhagaba hogy vasarolnod kell egy kartyat X osszegen es arra toltesz fel penzt amit elhasznalsz? Vagy lehet venni csak egy 24 oras kartyat siman es hasznalhato a megadott ideig? Koszonom a segitseget!
Egyebekent mi egy Magyarok altal uzemletetett transzferrel jutunk be konkretan a hotelhez es 32 euro oda-vissza ami nem olyan szelsoseges arres a tomegkozelekedeshez kepest. Ha valakit erdekel a vmservices.hu weboldalon tajekozodhat. Telefonon beszeltem veluk korrektek voltak.
ja a parkoláshoz még annyit hogy a szállás kint lesz nem a belvárosban, atomium után dél utántól kb. megyünk be és ott 5-6 órát töltünk el. aztán este 8tól a szállásnál már nincs éjjel parkolódíj, reggel meg jövünk el onnan. rövid velős látogatás lesz :-)
NLQ nagyon köszönöm a sok hasznos infót! múzeumra nem lesz időnk, egy terv van már hogy hogyan merre sétáljuk körbe a várost, most a cél hogy sokat lássunk. majd valamikor visszatérünk múzeumok miatt :-) parkolás parkolóházban lesz, 2,30 óránként amit találtunk de az nonstop lehet. tényleg van sok lehetőség, neten utána tudtunk nézni. és mondom 5en azért más mint ha csak ketten mennénk. az autoworld jó lenne, sajnos ez sem jön össze most. sztem 1 napot simán el tudnék tölteni én is ott függetlenül az időszaki olasz kiállítástól. kívülről mindent megnézünk és gyűjtjük a legközelebbi néznivalókat :-) a kaják árát is köszi, igaz talán mindenhol hogy kicsit kijjebb olcsóbbat lehet találni, meglátjuk hogy alakul. egy igazi napunk lesz azt kell kihasználni...
Nos szerintem autot berelni konnyu belvarosban parkolni vele szerintem horror, vagy horror draga
forgalom nem igazan volt buszok mindenhol jol mentek, de pl pentek reggel a transzferbusz azert aldogalt egy kicsit a dugoban (~5-10 percel volt hoszabb a menetido)
belvaros kornyeken a parkolas lathatoan nem egyszeru, illetve nagy fold alatti garazsok vannak nem figyeltem hogy mi mennyi ha kocsival megyek, de egyre emlekszem: grand place mellett egy parkolohaz bejaratara kiirva 10 eur max 4 ora
lelkileg fel kell keszulni az arakra, mert semmi sem olcso... ettermekbol a torok es a gorog kajaldak a legolcsobbak a belvarosban nagy tal kaja 10 12 euro giros/ doner pitában 4-6 eur kulvarosban 20-30 szazalekkal olcsobb
sör 3-4 eur az olcsobb helyeken goffri 1 eur a natur + 1 euro / gyumolcs / csoki ra
Belgian fritesben 3 eur korul egy adag krumpli 16 eur egy nagy vegyes tal ketfele kolbasszal egy csirkenyarsal kruplival es salival, a szószok 0,8 eur
reggeli kavehoz az exki-t ajanlom, 11 oraig 2 euroert adnak egy kavet es egy croissant es fincsi
ami szerintem nagyon tutti jelenleg az a Brüsszeli autoworld http://www.autoworld.be/home ugyanis most van egy italian car passion idoszaki kiallitas ami nagyon ütős a kis vespátol a ferrarik, alfakon keresztul a legujabb 2015ös lamborghiniig szinte minden sztem legalabb 50-100 olasz autocsoda van kiallitva
köszi NLQ
mi jövő héten megyünk szintén rövid időre. igaz 5en és így már megérte autót bérelni a busz helyett. láttál esetleg olyan dolgot ami szerinted megnézendő és a leírások kihagyták? vagyis nem reklámozzák? enni inni milyen tapasztalatok vannak? mennyi most pl. egy sör meg gyorskaják gyros ilyesmi? forgalom hogy láttad ment a busz rendesen vagy volt azért dugó? köszi
most hetvegen voltunk brüsszelben (2016 Jan 8-10) Sok hasznos infot tudtam meg innen ezert amiket en tapasztaltam tovabb osztom ide
reptér transzfer: ha wizzairrel (de talan rianairrel is muxik) utazol akkor a wizz repjegyel egyutt lehet szerintem talan a legolcsobb transzfert megvenni a retur 4950 FT ~16 eur illetve iranyonkent 10 eur arra kell figyelni, hogy utazas elott legalabb 24 oraval meg kell venni utana mar nem lehet! nekem sikerult kicsuszni az idobol, igy a város fele megtesztelhettuk a a flibco.com os uzemeltetesu bussels city shuttlet ami 14 eur iranyonkent es fel orankent jar ami a repter fele jobb lehet, mert a wizzaires csak 1 buszjaratot indit azaz ha pl a 19:50 kor indulo gepjhez lekested az ő 16:45 os buszukat akkor nincs mas jarat mig a flibconal felorankent megy... ugyanakkor szivas is lehet ha epp idod keves es nem fersz fel a buszra (bar ugy lattam a midinél amikor a wizzes buszra száltunk, hogy a raeros utasokat a fel oraval kesobb indulo buszra ültetic a flibconál (egyszerre 2 buszuk volt bent a midin) (ugyanonnét megy mindkét busz) a flibco-s busz szebb tisztabb kulturaltabb ujabb mint a wizzes/rianaires indulas elott ajanlotta egy haver a magyarok altal uzemeltetett kisbuszokat ami olyasmi mint a budapesti airport shuttle ahol 20eur/fő/irány es hazhoz visznek nem teszteltem ugyhogy kb ennyi
van még a vonat busz kombo (busszal charleroi pályaudvar es onnet vonattal brüsszelbe és vissza irányonként 14,4 euroba kerul +atszallós, szóval sztem nem éri meg)
2., brusszel kartya sok magyar oldalon tevesen azt irjak hogy benne van a public transport is. ez hibas info! lehet hogy valamikor benne volt de mar nincs! max a hop on hop off jarat felárért, de mi nem vettünk, mert csak oránként jár, es a brüsszeli public transport egy google mappal együtt szerintem verhetetlen és nagyon pontos (persze tavasztol mar a bringa is jo alternativa, de igy telen inkabb kihagytuk) apropo public transport kártya! a 7,5euros 24 orás jegy amit automatanal veszel nem 24 oras, hanem aznap+ a kovetkezo nap 02:00 ig ervenyes!!!
24 oras brusszel kartyat vettunk es nem free muzeummal kezdtunk, hanem az atomium mini europe parositassal. (a mini europa 2016 marcius 11 ig zarva van!!!) meglepve tapasztaltam hogy a kedvezmenyes jegyekhez nem huzzak le a kartyat, ezen felbuzdulva a free entry helyeket hagytuk a vegere, igy az elso napon csak keső delutan huztak le a brusszel kartyat, igy onnet lett érvényes 24 órat hiszen az első lehúzással érvényesited a jegyet, azaz a második napon kényelmesen végig tudtuk látogatni a ingyen belépos muzeumokat (illetve ami erdekelt belole)
Szálásunk a 3*-os Hotel Alma volt a belvárosban a grand place-tol 1 saroknyira napi 52euro/2fő hibatlan tiszta csendes szalas mindenhez kozel
A Grand Place-rol semmilyen busz nem megy sehova, sétàlo negyed. Ellenben metroval konnyedén ki lehet jutni az Atomiumhoz, a kék vonal utolso elotti megàllojàtol, ami a Heysel névre hallgat, pàr perc séta.
sziasztok,
lesz egy napunk januárban Brüsszelben. tervek : Crl ről bérelt autó, anderlecht szállásra, onnan belváros parkolóház, látványosságok megtekintése, előtte vagy utána Atomium. este vacsora valahol aztán alvás, másnap reggel haza, talán Crl belváros megtekintés ha lesz idő reggel a gép előtt. sokmindenre nem jut idő de ha ajánlanátok egy éttermet ami nem hiper drága és mégis 'belga' azt szívesen fogadnám. :-)
A szállásunk a Hotel Luccaban volt. Kis hotel, egy nagyon kedves idősebb házaspár vezeti. Igazából kényszerhelyzetben kerültünk oda, mert eredetileg júliusban mentünk volna, de a gyerekek bárányhimlője miatt le kellett mondani. Aztán kb. két héttel indulás előtt tudtunk újra foglalni, és négy főre ez volt a legolcsóbb, akkor már.
A hotel érdekessége, hogy itt élt az Arnolfini házaspár, akikről Van Eyck festett képet. Bár ez a honlapjukról nem derül ki, nem reklámozzák. Viszont ez talán az első hely, amelyik sokkal jobban néz ki a valóságban, mint a képeken. Nagyon-nagyon hangulatos.
Rossz időben nem is jó a tengerpart. Mikor mi jártunk ott olyan szélfújás volt, hogy odafagyott az arcunkra a mosoly. Egy védőmaszkban biztosan jobb lett volna :)
Képzeld, végül nem mentünk el a tengerpartra, mert aznap, amikor megérkeztünk Brugesbe annyira hideg volt, hogy elment tőle a kedvünk.
Másnap reggel a helyi C&A-ban kezdtünk, mert előző este a gyerekek a póló+pulcsi+polár felső kombóban majd' megfagytak (férj meg nem is vitt hosszú ujjút, mert ő sosem fázik - itt igen), aztán fel sem vettük őket, mert utána meg végig csodás idő volt, estére is bőven elég volt egy pulcsi :D
Aztán viszont annyira beleszerettünk Brugesbe, hogy eredetileg onnan mentünk volna Gentbe, de úgy döntöttünk, inkább maradunk. Végül Gentbe Brüsszelből mentünk, és Antwerpen kimaradt (de azért megfogadtuk, hogy még oda is el fogunk menni - Gentben a férjem mindenképp szerette volna látni a szárnyas oltárt).
Ja, ha valaki a Groeninge múzeumba a Bosch Utolsó ítélet c. képe miatt akarna menni: sajnos restaurálják, ezért nincs kiállítva. 2016-ban lesz Bosch halálának 150-dik évfordulója, arra az alkalomra készítik fel (és viszik el majd Németországba). Persze a múzeumba azért még érdemes elmenni, csodálatos műalkotások vannak benne.
Mondjuk azon kicsit kiakadtunk, hogy egy olyan városban, ahol este kilenckor még totál világos van, miért zár be minden múzeum legkésőbb 6-kor (de inkább korábban, 5-kor)? Ezzel együtt tényleg egy szerelem lett Bruges, biztosan megyünk még. Ráadásul a szállásunk nagyon hangulatos volt, kiváló helyen, bátran ajánlom!
Nana, vettem egy utazasra hasznalhato jegyet kb egy hete 2,10 euroert. De az uj Mobib simpla kartya jobban megeri 19 volt a 10-es jegy az egyszeri kartyadijjal egyutt. Ezt lehet aztan ujra feltolteni, de ehhez eloszor legalabb kioskba vagy butikba kell menni.
Voltam már háromszor csajos egy naposon, de ez most kicsit más lesz családdal. :-)
Milyen jegyet érdemes venni? Hetijegy pl.? Mennyibe kerül?
Brüsszel mellett fogunk lakni (Dilbeekben, 128 busszal járunk be a városba, de nem tervezem minden nap bemenni, saját házunk lesz, bringánk is, úgyhogy a környék felfedezését is tervezem, szóval esetleg vmi olyan kellene, ami erre a buszra is érvényes és nem kell minden alkalommal külön venni.)
És a sima felnőtt áron kívül érdekelne a nyugdíjas és a gyerek verzió is ugyanerre!
Hosszú, széles homokos part van, jó időben biztos sokan vannak. Ha helyiek, akkor ők már megszokták a hideg vizet :) (mi szeptember végén voltunk, azért ilyen kihalt)
De, ha szerinted a gyerkőcök jól bírják inkább vigyetek ti is ilyesmit.
Jut eszembe: az Északi-tenger mennyire alkalmas fürdésre?
Én azt gondoltam, semennyire, de képeket nézegetve láttam ott strandot is. Namost a tengerhez mindenképp el akarunk menni, megnézni Oestendét, és a villamossal elmenni valameddig (5 éjszakát töltünk Bruggesben, abba belefőzni), ha pedig a gyerkőcök meglátják, hogy strand van, akkor lehet ők is bele akarnak menni (nyilván időjárás függő).
Szóval olyasmi érdekelne, hogy a belépőben benne vannak-e a delfines, fókás bemutatók (most úgy tűnik, hogy igen, de mintha előzőleg - mikor még a júliusi utazásra készültünk - még nem lett volna benne)?
Aztán láttam olyan képeket, hogy egy medencében, ahol csúszda, és egyéb vízi játékok vannak, a gyerekek benn vannak. Tehát akkor érdemes strandfelszereléssel(fürdőnadrág, törülköző) készülni?
Sajnos kénytelenek vagyunk itthon maradni, mert az egyik gyerek bárányhimlős lett, és egyrészt az sem biztos, hogy ő meggyógyul addig, másrészt, ha a kicsi (vagy én, mert még én sem voltam) is elkapja, akkor rajta éppen ott jönne ki.
Július elejére (most) 30 fokokat jósolnak, rövidnadrágot mindenképpen vigyetek :-) Amúgy nyáron kb. 15 és 35 fok közt bármi előfordulhat, akár egy nap alatt is, széllel-esővel. A meleg melegebbnek, a hideg hidegebbnek érződik. Változékony az idő, az előrejelzések nem túl megbízhatóak, jobb mindenre felkészülni :-)
Egyébként ez az időjárás hogy van? Milyen idő van nyáron Belgiumban? Tavaly áprilisban voltunk néhány napot Brüsszelben, és nagyon szép tavaszi idő volt, még olyan is előfordult, hogy pólóban voltunk, és csak egyszer esett. Idén oda megyünk nyaralni, kilenc napra, július első felében, mert nagyon megtetszett, és szeretnénk jobban megismerkedni az országgal. De most elbizonytalanodtam, hogy mégis milyen ruhákkal készüljek? Nyilván esőkabáttal mindenképpen, és gondolom este a pulóver is elkél, de a rövidnadrágot teljesen felesleges elvinni? Ja és úgy, hogy egy hét és egy négy éves gyerekkel megyünk.
A múlt hét második felében eltöltöttünk 3 napot Brüsszelben. Az idő nagyon vacak volt, napot csak szombaton délután láttunk, esőt meg minden nap, a szél eléggé fújt és jó hideg volt, de azért megtettük a kötelezőket.
Megnéztük a pisilő szentháromságot
Megkóstoltuk a jó belga söröket, a homárt és a steaket
Megnéztük az Atomiumot, megkóstoltuk a finom csokikat
Jövőre is megyünk, de kizárólag nyár közepén, hátha meglesz a 20 fok és nem fog esni az eső...
Köszönöm, akkor úgy tűnik, hogy a 65+-osok 08.31-ig mind Leuven-ben, mind Gent-ben, mind Brugge-ben a helyi tömegközlekedést ingyen használhatják (Brüsszelben viszont nem).
A vasúti pótjegyre vonatkozó kérdésemet most küldtem el a belga vasúttársaságnak, ha válaszolnak, majd közzéteszem, hátha mást is érdekel.
A reptéri transzfer az én augusztusi időpontomra egyik irányba 5 Euro/fő, vissza meg 10 Euro/fő, így jött ki a 15 Euro. A Wizz-nél szintén 15 Euro + kezelési ktsg.
A De Lijn a flamand, a TEC pedig a vallon "volàn", a STIB/MIVB pedig a "BKV". Brusszel kivételével a vàrosoknak nincs sajàt kozlekedési tàrsasàga, a helyi és helykozi szàllitàst az a cég végzi, ahol a vàros talàlhato. Roviden az osszes flamand vàrosban a De Lijn* jàrmuvei jàrnak, igy a szabàlyok, lehetoségek és kedvezmények is ugyanazok.
Brugge, Gent, Leuven flamand vàrosok, csakugy mint Antwerpen vagy Genk. Erdemes megnézni utazàs elott a térképet, be van jelolve a flamand-vallon hatàr, amely Brusszel alatt huzodik nagyjàbol vizszintesen, nyugat-keleti irànyban.
*Dölejn-nek kell ejteni. Ez akkor fontos, ha keresel egy àllomàst vagy pénztàrat, a magyarul kiejtett lijn-t vagy delijn-t nem fogjàk érteni.
Szeretném, ha valaki el tudna igazítani a belga városok tömegközlekedési vállalatai és főleg azok díjszabásai között. Amit eddig látok a neten: Van az STIB/MIVB (csak Brüsszelben?) a Lijn (pl. Leuven-ben, Gent-ben és még hol?), a TEC (nem tudom hol) és van pl. a Flibco, amely a Charleroi-Brüsszel transzfert bonyolítja.
Kérdésem lényege: A Lijn honlapján azt olvasom, hogy 65 éves kor felett 2015. 08. 31-ig ingyenes az utazás az év eleji tarifaváltozás miatt. Ezek szerint Gent-ben és Leuven-ben is ingyen utazhatok, ha 65+ vagyok? És mi a helyzet Brugge-ben? És Brüsszelben? Ezekben a városokban nincs valami 65+-os kedvezmény?
A 10-es jump gyűjtőjegyet (vagy inkább kártyát), valamint a vasúton a senior ticket lehetőségét (hétköznap 9 után) már ismerem, és azt is, hogy ha 9 előtt szeretnék utazni, akkor állítólag lehet valami kiegészítő jegyet venni, de azt nem tudtam kideríteni, hogy ez mennyibe kerül?
Egyébiránt a reptéri transzfer tekintetében a Flibco és a Wizzair transzferek között én nem látok túl nagy különbséget, csak annyit, hogy a Flibco buszok félóránként járnak, a Wizzair-es transzfer pedig a gépek érkezéséhez/indulásához igazodik. Net-en, időben megvéve a jegyet mindkettőnél 15 Euro/fő egy retúr. Ha esetleg csomagszállítási szabályok vagy tömegnyomor-veszély tekintetében tudtok valami szignifikáns különbséget, azt is írjátok meg. Köszi.
A hónap végén megyünk 3 napra Brüsszelbe. A szokásos pisilős szobrokat meg szeretnénk nézni, a kisfiú és a kislány helye meg is van. Azt tudja valaki, hogy a pisilő kutya szobor merre van?
A Delirium Tremens mettől meddig van nyitva? Nyitvatartási időben szeretnék arra járni, miközben megyünk a pisilő kislányhoz, be akarunk ugrani a Delirium Tremensbe is.
Valakinek van tapasztalata a wizzair jegyhez foglalható transzferrel kapcsolatban? Fele annyiért adják, mint a (normál) flibco jegyet, ami kicsit furcsa és nem látom hol lehet a "csont" benne.
Nekünk sikerült venni 5 eurós jegyet, igaz, mi csak júliusban megyünk. Amúgy tavaly taxival mentünk Brüsszelbe, és az is több volt egy óránál, úgy emlékszem.
Na ez az hogy már nincs 5 euros jegy csak 14 euros, nem is nagyon volt mert április 1. pont a tavaszi /nyári szezon váltónapja és nagyon sokáig nem is adott rá ki jegyet, az első amit láttam 10 euro volt. De nem is ezen van a hangsúly hanem hogy én azzal számoltam hogy 50 perc max. 1 óra buszozás, elvileg ennyi lenne, de amit írtok az elég kiábrándító! Hát, lehet aznap fogjuk eldönteni mi legyen! Gondolom Charleroiban nincs semmi amivel ellehetne tölteni 2-3 órát...
Tudsz venni az automatából kombi jegyet (ha működik az automata), de csak az A jelű Charleroi városi busz 5 €.
Brüsszel valóban messze van, 6 órátok van kb. abból azért 2-2,5 esetleg 3 óra elmegy a buszozással, nektek kell eldönteni, hogy megéri-e.
Ha még van 5 €-s flibco buszjegy, akkor árban olcsóbb, mint Namur.
Viszont ahogy micamicko is írta a dugókkal számolni kell, mert állandó az útfelújítás az autópályán, elég hosszú szakaszok le vannak zárva folyamatosan.
Mi dél Brüsszelbe szoktunk menni, az is simán van 50 perc kocsival a reptérről, és oda be se kell menni a városba.
Az árak döbbenet, 2 napra 120 euro, dehát ez van, menni akarunk Brugge, Ostende , de már Brüsszelbe sem sikerült volna 5 vagy 10 eurós Flibco jegyet kifogni csak max. 3 főig.
Mivel te ajánlottad a transzfert, gondolom ot élsz. Megkérdezhetem, hogy előfordul szerinted, hogy csak úgy megállítanak a rendőrök? Egy kiskocsit foglaltam(ezt bírtuk megfizetni)de 4 gyerekünkkel 6-an utazunk benne.
Mi tegnap jöttünk haza Brüsszelből. A Charleroi nagyon messze van Brüsszeltől, dugó is volt több helyen. Mi autóval mentünk ki a reptérre de így is több mint 80 perc volt. Busszal nyilván még több. Pláne ha az esti folyamatos dugóban kell visszajutnod a reptérre este 7-re.
Bejutni Charleroiról legegyszerűbben a magyar transzfercéggel tudtok, 15€/főért bevisznek címre és nem kell szívni a busznál a sorban, ráadásul beszélnek magyarul. www.bxltransfer.be
Sziasztok! Április 1-én 13.15-kor landolunk Charleroi reptéren és csak 21.15kor indul a gépünk Bp-re. Természetesen nem szeretnénk a reptéren tölteni az időt Mit javasoltok Brüsszel vagy Namur?
Jól értelmezem hogy a reptéren a vannak jegykiadó automaták ahol tudunk olyan kombijegyet venni ami érvényes Charleroi vasútállomásra (busz) + onnan Namur vonattal?
amikor mar bent vagytok Bxlben akkor meg mar. Midin tudtok venni vagy a Kioskban, vagy az automataban 10- es jegyet, mert valszeg azzal jartok a legjobban, mivel egy oran belul at lehet szallni, csak mindig kezelni kell az uj jarmuvon.
Helyben véve 17 euro/fő/irány. Neten 14 euro/fő/irány, némely időpontokra vannak 5 euro/fő/irány időontok. Persze ezek nem a legfrekventálatbb napok és időszakok.
Értelemszerűen ki kell választani CRL-BRüsszel Midi-t.
Szeretnék segìtséget kérni valakitől, hogy tudunk a Charleroi reptérről bejutni a belvárosba? 5 napra milyen jegyet, vagy kártyát vegyünk? Előre is köszönöm a segìtséget!
Tud valaki segíteni abban, hogy hogyan lehet Brüsszelből eljutni a Charleroi (CRL) repülő térre. Vonattal, busszal vagy mivel lehet kimenni a reptérre?
Ha a Summer dealt választod, akkor is minimum 8 € a jegy. Ez most hosszabb utaknál érné meg, mert mindenképpen ennyit kell fizetned. Ezen az úton 20 cent amit megspórolhatsz utanként és fejenként.
Igaz, már picit régebbi a hozzászólás, de azt még hozzátenném, hogy az automatából csak kp-ért lehet jegyet venni, mert csak belga bankkártyát fogad el.
Akkor ezek szerint egy órán belül akárhányszor átszállhatok, a lényeg, hogy minden alkalommal érvényesíteni kell, és akkor az automata egy jegyként számolja el, az órán túli érvényesítéskor pedig már automatikusan egy újabb jegyet használtam el, majd így tovább...
Praktikus a 10-es jegy az automatakban is tudsz venni.
mindig kiirja, hogy mennyi van meg hatra, azaz az elso megkezdett ut utan kiirja a jobb szelen, hogy 9.
ha atszalsz, akkor ugyanebben a sorban a baloldali elso jarat kod utan beir egy masikat, harmadikat... Egy oran belul lehet atszalni egy utazasnak szamito kezelessel. De minden atszallasnal ertelem szeruen kezelni kell. Latod rajta, hogy mikor kezdted meg az utat.
ha ketten utaztok egy jeggyel akkor eloszor az ut megkezdesekor 2 szer teszed be egymas utan, de az atszallasoknal mar csak egyszer. Az automata az atszallasoknal ki is irja, hogy transit.
amikor meg volt Malev akkor egy metroval bementem a jegyemert es egy masikkal visszajottem, mindez egy utazas volt :)
Olvasgattam a fórumot, de ezzel kapcsolatban vagy régebbi, vagy megerősítetlen infókat találtam.
A lényeg, hogy 5 napot töltenék el Brüsszelben, és még nem döntöttem el, hogy melyik típusú jegy érné meg, mivel heti, vagy 5 napos jegyet nem igazán látok a honlapokon.
Ez a 3+2 napos megoldás külön-külön elég húzós lenne, illetve abban sem vagyok biztos, hogy teljesen kihasználnám. Éppen ezért inkább egy ilyen gyűjtős típusún gondolkodom, aztán ha minden nap kettőt elhasználok, úgy meg is lennék.
Egyvalamivel kapcsolatban viszont nem találtam hiteles információt, az pedig a jegy érvényessége. Nem tudjátok véletlenül, hogy ez hogyan van szabályozva? Esetleg az átszállások száma a mérvadó, vagy a megszakítás nélküli használat, stb. vagy éppen egy konkrét időtartamhoz van kötve az egy jeggyel történő utazás lehetősége?
igen helyben innék egy-két spécit , de hűtöttet . mivel Dublinba megyünk tovább , ezért kell hagyni helyet a guinness-eknek is ! csokiból meg mindig van valamelyik akciózva valóban , reméljük most sem lesz másképp .
Mi májusban voltunk Brüsszelben, akkor a duty free-ben olcsóbb volt a csoki (nem akciós), mint bent a városban és sörök is voltak különböző kiszerelésben nem olyan drágán.
Ha tovább vinnétek a sört, akkor csak bent tudjátok megvenni. Ha helyben megisszátok, az más kérdés :)
Csoki van kint is - bent is. Leonidas drága, de finom, a duty freeben szokott lenni csoki akció is. Bevallom nem tudom, hogy megéri-e, szokták olyan vinni olyankor zsákszámra, mint a cukrot, de ettől még nem tudom, hogy tényleg jó árban van-e :)
nagyon szépen köszi a válaszokat ! asszonyt a csoki engem meg természetesen a belga sör érdekel . így a kis boltban van esély akkor reményeim szerint egy kicsit válogatni , talán nem nagyon megemelt árakon .
A reptéren kívül nincs semmi sem, ahhoz, hogy bejuss Charleroiba 5 € / irányú buszra kell szállni, és állítólag már ott sincs Carrefour, úgyhogy így se, úgy se érdemes elbuszozni.
Ha nem akartok nagy dolgokat, akkor a reptéren a szekun kívül is, a check-in pultokkal ellentétes végében van egy kis bolt (a Leonidas csokipult mellett), de most nem jut eszembe mi a neve. Ott van minden féle, persze ne egy nagy boltot várjatok. Illetve, ahogy Pitta2 is írta, van újságos, ott is van más is újságon kívül, és büfé is.
A folyadékszabályra itt is figyelni kell, ha a szekun kívül vásároltok.
szombaton átszállóban leszünk CRL reptéren , de nem megyünk be Brusszelbe időhiányában . a reptéren vagy közvetlen közelében van valami supermarketben való vásárlási lehetőség vagy csak a duty free marad , bent a check-in után ?
Idöjárás; tegnap 19-20 fok volt, ma 26. Maximum 5 napra lehet elorejelezni az idojarast, ide meg föleg :(. épp úgy lehet összel csodálatos meleg, mint fagylalo tavasz es ezeknek tetszöleges szamú kombinacioja, beleértve az egy napon belüli változást is!
egy biztos, ha pénteken délutan a Schuman vasútállomason rövidujjú ingben és rövid nadrág, szoknyás cserkészek várnak a vonatra, akkor tuti, hogy az évszázad hideg szeles esös, hófúvása lesz.... Ez eddig bejött.
Mi október első felében tervezünk menni Brüsszelbe pár napra, de a párom kicsit elbizonytalanított az időjárást illetően. Úgyhogy azokat kérdezném, akik már voltak: megéri várni az utazással egy fél évet, és inkább áprilisban utazni, vagy ugyanolyan bizonytalan akkor is az időjárás?
Köszönöm szépen a választ. Közben rájöttem én is erre mikor próbálgattam a különféle jegyeket a belgianrail oldalán. Úgyhogy megéri inkább külön venni egy hétvégi jegyet Gentbe vagy visszafelé egy single jegyet Brüsszelbe.
Remélem megússzuk a tömegnyomort vagy legalábbis le tudunk ülni. :)
A hétvégi kedvezményes jegynél nem lehet megszakítani az utazást. Mi múlt hétvégén voltunk, délelőtt dugig volt a vonat, de 1 órát ki lehet bírni állva. Visszafelé már volt ülőhelyünk is. A vonatjegyet automatánál is meg lehet venni, bár akkor csak kártyával tudsz fizetni.
Itt találod a menetrendet, illetve a jegytípusokat, árakat is:
Jövő héten megyünk Brüsszelbe 3 éjszakára, ott lesz a szállás is végig. Szombaton mindenképp el szeretnénk menni Brugge-be a hétvégi kedvezményes vonatjeggyel, de még aznap vissza is mennénk Brüsszelbe. A kérdésem az, hogy lenne-e értelme útba ejteni Gent-et erre a rövid időre vagy nem. Szóba jöhet még esetleg a vasárnap délelőtt is, csak aznap este jövünk vissza repülővel, úgyhogy emiatt az nem lenne túl szerencsés.
Amúgy Gentbe az útmegszakítást odafelé vagy visszafelé lehet megejteni vagy mindegy? Néztem a jegyvásárlást a belgianrail oldalán, de ha beírtam a via Stationhoz a Zone Gentet, azt nem tudta értelmezni. Tehát nem értem hogyan lehet megszakítós jegyet venni. Valaki tudja?
És egyébként melyik állomásnál kell leszálni Brugge-ben, illetve Gent-ben?
Arról van valami tapasztalat, hogy hány órakor érdemes elindulni Brugge-be? Minden járat tömve lesz vagy esetleg 7 óra körül még nem annyira?
Két vonal között nem is kell kezelni, 60 percig érvényes a jegy, azon belül át lehet szállni (még ha kapun mész is keresztül, kiírja, hogy transfer, és nem vesz le újabb jegyet (a több alkalmas kartyáknál).
Egyébként nincs mindenütt kapu, de vannak narancssárga jegykezelők (olyasmik, mint a villamoson), abban kell/lehet érvényesíteni a jegyet.
Mi csakegy rövid kiruccanást teszünk. Brugge és Gent is benne lesz a három napban, úgyhogy kb másfél nap lesz Brüsszelre. Szerintem mi is csak egy 10 es jegyet veszünk majd, sok séta lesz és a bicikli sem rossz gondolat.
Írtam a közlekedésről is anno, a szigorúan vett city-be utólag azt mondom, h nem feltétlenül kell jegy, gyalog minden megoldható. Sőt májusban én tuti ráülnék a kölcsönzős bringákra, az nagy buli lehet, novemberben ez nem volt aktuális.
Atomium/Mini-EU már mindenképp metrós/villamosos, meg az EU Parlament is kiesik, de kinek mennyi a messze ugye:))
Mi két napra (najó, másfél) 3 embernek vettünk egy tízes jegyet, 3 v 4 bennragadt. Már csak azért is, mert a metrónál, ha ügyes vagy, simán át tud menni 2 ember 1 jeggyel a kapun, de ezt nem tőlem hallottad:))
Nekünk is meg fog felelni akkor, nem sokat leszünk ott úgy sem, csak aludni, fürdeni fogunk. A kád az nekünk is mániánk, mindig amikor utazunk, akkor olyan szállást foglalok. Rutin a forró fürdő közben megtervezni a következő napot. Na majd kitalálok erre valamit, ha nálunk is ez a helyzet lenne. :)
Köszi szépen, akkor maradunk ennél, főleg a közlekedés miatt, szeretünk sokat sétálni, és így még talán olyan sok közlekedési jegy sem kell.
Semmiképp sem szeretném nagyképűnek tűnni, de a munkám révén évente több hónapot töltök szállodákban sokfelé Európában, így én egy kicsit másképp viszonyulok. Ilyenkor általában 2 dolog fontos nekem: legyen megbízható WIFI meg legyen az adott célhoz viszonylag közel. Úgyis csak fürdeni meg aludni járok oda.
Ennek a 2 feltételnek a Chambord megfelel, de se több, se kevesebb mint egy szálloda. A megközelítése szerintem kimondottan jó, gyakorlatilag a kapuban áll meg a metró, a belváros gyalog sincs messze tőle, többféle irányba is el lehet indulni attól függően, mit szeretnél látni.
A reggeli pont arra elég, hogy ne maradj éhes, de ne számíts egy classic english breakfast-re:)), tehát kenyér, zsemle, croissant, 1-+2 felvágott, 1-2 sajt, narancs/almalé, tojás, virsli, a minimum elvárható szint.
Egy bajom volt vele, mivel novemberben voltunk, direkt olyan szobát foglaltam, ahol van kád, hogy majd milyen jó lesz teleengedni forró vízzel és áztatni magunkat a hosszú nap után. Namost ebből semmi sem lett, mert nem volt káddugó, én meg lusta voltam lemenni késő este a recepcióra, tehát ez kimaradt. Amúgy a szoba szép, tiszta, nekünk a kilátás is jó volt.
Magyarul: 1-2 éjszakára value for money, biztos van jobb is.
Sokat segített a fórum a túránkra való felkészülésben, ezért én is megosztom a tapasztalatainkat:
Tehát egy Brugge-Gent-Brussel túrát terveztünk. Wizzair kora reggeli (6 órási) járatával mentünk. Oda a 3:05 órás MÁV, majd Ferihegy vasútmegállótól busszal mentünk tovább. Kicsit korán bent is voltunk, 4:20 körül már túlestünk a teljes ellenőrzésen, de jobb előbb, mint később :) Fél óra késéssel megérkeztünk Belgiumba. Aztán neten előre lefoglalt Flibcoval be a városba, Midire. Midin vettünk jegyet jegypénztárnál Brugge-be 14,10 Eur/fő-ért (Visszaúton próbáltuk az automatát is bankkártyával és sokkal gyorsabb és egyszerűbb, tehát az automatát javaslom inkább.) Innen nehéz volt megtalálni, hogy melyik vonat megy Brugge felé, főleg, hogy az 3 emberből senki se akart francián kívül megszólalni, aztán a 4. ember morcosan angolul elejtett néhány mondatot, hogy Knokke-Blankenberge feliratú vonattal juthatunk el Brugge-be. A vonat a legszebb Mávos emlékeket idézte, mivel olyan tömeg volt, hogy állva alig lehetett mozdulni. Nem tudom, milyen szünnap lehetett 04.16-án délelőtt, de mindenki Brugge felé tartott. Aztán picivel több, mint 1 óra tömegben állás után megérkeztünk Brugge-be. Itt sokan buszra szálltak, de teljesen felesleges. 15-20 perc sétával elérhető a belváros. Későbbi tapasztalat, hogy a belváros központi része 25-30%-al drágább, mint a belváros peremterülete, tehát érdemes erre figyelni annak, aki spórolni akar. A hajókázást vétek kihagyni, 7 eurót bőven megér. Amiről itt kevés szó esett az a Historikum nevű interaktív múzeum a főtéren. 5 euróért szinte ingyen van és rendkívül modern és interaktív, ahogy bemutatják a korabeli Brugge-t. Ja és csere memória kártyát vigyetek, mert annyi a látnivaló a belvárosban :)
Gent: Tömegközlekedési jegy, 1 órás: 1,30 euro. Ezzel be lehet menni villamossal a vasútállomástól a centrumig. Ott egymás hegyén-hátán vannak a katedrálisok, látványosságok. Egyedül a Rabot nevű torony van egy fokkal kijjebb (bár még az is belváros), de ha valaki nem akar sétálni, akkor nem feltétlen érdemes, mert nem olyan nagy durranás. A várat csak kívülről néztük meg, elég impozáns, bár egy kis kertrendezés ráférne a környékre. St. Baafs cathedralt érdemes belülről is megnézni, ingyenes. Itt a hajókázást nem találtuk olyan érdekesnek/látványosnak, mint Bruggeben, ezért itt kihagytuk. Összességében egy bő délután alatt mindent meg lehet nézni.
Brüsszel: Itt leszállva a vasútról, a midiről közvetlenül a 27-es busszal mentünk a Luxemburg megállóig, ahol az Európa Parlament volt. Itt megnéztük a Parlamentarium kiállítást, aztán irány a Jubelpark + hadtörténeti múzeum. Nem volt rossz, de kicsit régies a berendezés és cseppet sem interaktív. Olyan klasszik magyar múzeum fíling :) Aztán szálláselfoglalás után este bevettük a belvárost is, Grand Place környéke tele turistával,vendéglátóhelyekkel, azaz Váci utca 2.0., csak nagyobb :) Akármennyire is felkészítettem magam a pisilő kisfiú így is döbbenet, hogy milyen kicsi és jelentéktelen téren van. Igazolta a teóriám, hogy jó marketinggel minden eladható.
Másnap a királyi palota környékét és a közeli városrészt fedeztük fel, elképesztően szép és rendezett parkok vannak. Ami még megdöbbentő volt, hogy van egy olyan metróvonal vagy vonalrész, ami konkrétan nincs befejezve (zsaluzott betonfalak, nulla mozgólépcső, kordonok, stb.), de nem is úgy néz ki, mintha jelenleg is dolgoznának rajta. Picit fura Európa fővárosában ilyet látni Ja, tömegközlekedés 2,50 Euro buszon, talán 2,10 Eur nem buszon vásárolva.
Összességében nagyon tetszett nekünk az egész ország, tehát szívből ajánlom mindenkinek! :)
By the way, ha valaki esetleg tudna bármilyen jellegű munkát Belgiumban, akkor publikus az email címem...:)
Le is van írva az oldalukon, hogy online a jegy árak 5 €-tól kezdődnek, és maximum 14 €-ba kerülnek. Ha helyben viszed sofőrnél/pultban/automatában, akkor mindenképpen 17 € lesz a jegy.
Az 5 euró bejutás a Chalreroiról Brüsszelbe valószínűleg csak a neten létezik, ott semmiképp. A buszokra tényleg ki van írva. Visszafelé a flipcoval jöttünk, 2 euróval több volt, mint a taxi.
Egy-két friss információ Brüsszelről. A Chalreroi reptérről 15 euró/fő-ért vitt be a taxi a Gare de Midi-re, ami jobb, mint a busz. (csak neten rendelve olcsóbb) Tényleg nincs közel, majdnem egy óra az út. A végén kell fizetni, nem csapnak be. Bruggeba a Gare de Midiről mentünk, fél óránként indulnak a vonatak. Szombat reggel weekend kedvezményt adnak, ami 50 %-ot jelent, fejenként 15 euró volt egy retúr jegy. Brugge gyönyörű, sokkal jobb, mint az Atomium, szerintem. A csokoládé múzeum nagy csalódás volt, mivel azt olvastam valamelyik fórumon, hogy jó sok csoki is jár a bemutató mellé. A gyerekeimet ezzel áltattam, waffel adagot ennek reményében csökkentettem, de csupán egy csokiba mártott keksz és egy darab bonbon volt az etetés. Van ott két csoki "automata", de az üres volt sajnos. Bemutató 10 perc, aztán nézelődhetsz az igen pici múzeumban.
Nézd meg, mennyi a vonat Charleroiból Midire. A busz a reptértől Charleroiba 5 EUR. Szerintem egyszerűbb a Flibco, nem kell átszállnod. És ha a vonatjegy több mint 9 EUR, akkor ugye nem is kérdés, melyik az olcsóbb.
Van olcsóbb megoldás bejutni Charleroiól Brüsszel Midire (Brugge a végcél), mint a Flibco 14 eurós ajánlata? (Sajna arra a napra, már nincs 5 eurós ár.)
A segítségeteket szeretném kérni a GoPass jegyekkel kapcsolatban.
Ketten utaznánk májusban (mindketten 26 év alatti diákok) Brugge-be és Gent-be. Szerintetek hogy járnánk a legjobban? Úgy láttam, hogy a Via Gent jegynél nem vehető igénybe a Go Pass kedvezmény.
Charleroi városba az A jelű busszal lehet bejutni, melyre a jegy 5 €, de én nem mennék be a helyedbe. Régebben mentem busz + vonat kombóval Brüsszelbe (akkor még olcsóbb volt, mint a shuttle busz). Nem vertek vagy késeltek meg, amit a másik topicban írtak, de nem is volt sétálgatásra hívogató a város.
Nem tudom mikor mentek - jöttök, esetleg nézd meg mennyi akkor a jegy be Brüsszelbe, ha van annyi időtök.
Egynapos repülést tervezek a fiúval jún. közepén. Charleroi nagyon jó áron van a Wizznél.
Csak:( Olyan szinten elrémítettek az ottani állapotokkal fórumokon (veszélyes, koszos, ronda), hogy nem tudom bevállaljam e. Nem akarok én nagy dolgokat, tényleg csak a repülés, néhány óra barangolás.
Hétvégén voltunk, vasárnap érkeztünk, s Bruggeben aludtunk 1 éjszakát, s csak hétfőn jöttünk vissza Brüszelbe. Ezért nem tudtuk érvényesiteni a hétvégi félárast.
Nem tudom hol lesz a szállásotok, de Atómiumhoz a városból nagyon egyszerű kijutni, a 6-os (sötétkék) metró megy oda, ami megáll többek között, a Midinél is.
Nem jól emlékszem, hogy hétvégén voltatok? Hétvégén van a vasúton félárú jegy, nem? Vagy a 28 euró már fél ár volt? Mamma mia... Mennék a lányokkal, de ha ilyen drága a vonat, akkor esetleg autót nézek. Úgyis sakkoztam, hogy mivel lehetne kijutni az Atomiumhoz.
A flibco felrakta a hosszabb távú menetrendjét, de majdnem minden jegy 14 (esetleg 10 euro) 1 írányba. Már ez is húzós oda-vissza:(
Sajnos nem került el. Utolsó nap Brüsszelben, mire az EU Parlamenthez értünk, épp feljöttünk a metróból, amikor ömlött.
Ezért már nem is mentünk tovább, bementünk a parlamentáriumba, amig nem kellett a shuttle buszhoz menni. Végül is ott eltudtunk volna még tölteni egy kis időt.
Igen, az időjárás sokat befolyásol az érzeten. Ha, már nem érzed magad komfortosan , akkor nem is tudod élvezni ugy látnivalókat. Legalábbis mi, vagy jobban fel kellett volna öltöznünk. Párom itthon hagyta a sálját, ő amúgyis egy fagyosszent. Kénytelen voltam odaadni az enyémet, mondván nekem ott a nagy galléros pulcsim. Szóval a széllel nem számoltam, pedig tudhattam volna. Hollandiában ugyanez a szél bajunk volt.
Akkor tényleg nem volt drága a vonatjegy /mi nem szoktunk,pedig szeretünk vonatozni/
Nagy sorban állás nem volt. Mi másodiknak értünk a váróba, elég sokat vártunk a hideg szélben. Utánunk jöttek páran, nem volt tele a busz. Nem tudtam meg mizujs az előre online váltott jeggyel kapcsolatban, hogy előre felszállhat e valaki.
Vissza felé ugyanez volt a 14,10-essel mentünk a reptérre, az se volt tele, jó ha félig tán.
De azt láttam, aki automatából vette, kemény 17 euróba került.
Ja, egyébként a jeggyel kapcsolatban. Érdekes a Midiről Brugge-ba a kettőnk jegye 28 körül volt. Vissza felé Brüsszelbe Gent leszállással 30 valamennyi volt. Azt hittem olcsóbb lesz a visszafelé.
Egyébként nem egy olcsó ország, főleg a közlekedés. Persze itthon nem tudom mennyibe kerül a vonatozás.
Én is rákérdeztem a bácsitól, hála jól elboldogultunk a kevéske német nyelv tudásunkkal.
Háát nem is tudom a tetszésről mit is mondjak?
Gent talán picit jobban, mint Brugge. Pedig én Brugge-től vártam a nagy "csodát". Engem valahogy kicsit nyomasztott, nem volt olyan levegős, mint Gent. Mint ha bezártság érzésem lett volna ott. Magamnek se tudom megmagyarázni ezt az érzést.
Nehezen viseltük a szelet, ha az nem fuj jobb idő lehetett volna.
Brugge-ban vasárnap voltunk, nem igazán sokan mászkáltak az utcákon, kihalt volt, olyan mint nálunk télen a Balaton.
Gentben hajókáztunk élveztük,csak itt is az a fránya szél. A hajón lévő plédet a fejemre téve tudtam csak elviselni, /mások is/.
Brüsszelre nagyon kevés időnk jutott. A Grand Palac-hoz nem messze volt a szállásunk, megnéztük a pisilő fiut, meg az Eu Parlamentett, sétálgattunk, esett az eső.
Lehet az időjárás befolyásolta a hangulatunkat, de éreztük már magunkat jobban is.
Sziasztok! Ismertek Brüsszelben olyan szórakozóhelyet, ahol el lehet csípni pl. valamilyen jó kis koncertet? Nézelődtem a neten, de leginkább jazzes helyeket találtam..
Hetfon amikor megerkeztem nem volt sor. De ott allt egy vilagitos kabatu holgy aki gondolom igazgatja ha sor lenne es otole meg lehet kerdezni. Egyebkent mar csak a buszbol lattam, hogy 3 jegyautomata is van a busz mellett. Erdemes volt sietnem, 3/4 5 kor szaltam ki a gepbol es 5 kor indult a busz ;) 5:45-re volt a Midin pedig ez mar forgalmas idoszak.
Nem vettem még ilyen útmegszakítós (via Gent) jegyet, de jegyvételkor ezt külön jelezni kell:
Mondjuk a kereső ugyanazt az árat hozta ki, mintha két részletben vennéd meg a jegyet. Azért a másik pályaudvar nevét adtam meg, mert az közelebb van a főtérhez.
Még valami: másnap Brugge-ben ha megvesszük a jegyet Brüsszelig, közben Gentben leszállunk egy pár órára, tovább tudunk menni azzal a jeggyel? Vagy csak Gent-ig vegyük, aztán Gent-től Brüsszelig?
Mintha itt olvastam volna ilyet, de már nem találom.
Emlekeim szerint van, de mar nem emlekszem, hogy hol. Szerintem ott megmonjak az informacioban.
de beirod a googleba bruxelles central es ramesz a felkinalt belgianrail.be oldalra akkor az angol reszen is kiirja a szolgaltatasok kozott az automata csomagmegorzot ;)
1. Miért ne mehetnél IC-vel? A 9:26-kor induló is IC, konkrétan az IC1530.
2. A hétvégi kedvezményes jegy csak retúrra vonatkozik és hétfőn már nem érvényes. 14.10 euróért tudod megvenni a jegyet a Miditől Brugge-ig. Most úgy tűnik nincs más akció.
3. Nem tudom mi a végállomás, valószínűleg Oostende, de arrafelé megy az biztos.
Ha nem érnétek el a vonatot, 10:05-kor megy a következő.
Érkezés Charleroiba, busszal Brüsszel onnan vonattal Brugge. Egy éjszaka Brugge. Másnap dél körül vonattal Brüsszel felé, de közben leszállunk Gent. Késő du.este tovább Brüsszel. Egy éjszaka Brüsszel. Másnap estig ami belefér a városban.
Ezzel csak az a baj, hogy túl sok időt vesz el az utazás. Hiába nincsenek nagy távolságok, az állomásra ki kell menni, nem az utolsó pillanatban érsz ki stb. Késhet is a vonat.
Novemberben voltam 2 teljes napot Antwerpenben, ott az ország legszebb temploma, de mégis ezt hagynám ki. Útvonalból ez esik ki leginkább.
Egyszer úgy néztem meg Gentet, hogy reggel indultam Bruggeből, letettem a csomagot az állomás megőrzőjében, megnéztem a várost és délután mentem Brüsszelbe. Ez időt spórol.
Érdeklődnék, hogy szerintetek 3,5 napot, hogy érdemes beosztani egy belgiumi kiránduláson? Brugge-ben van 2 napnyi látnivaló? Vagy inkább Brüsszelben érdemes 2 napot eltölteni? Gondolkoztam egy 1 nap Brugge, 1 nap Brüsszel, 1 nap Antwerpen és fél nap Gent megosztáson is. Szerintetek?
Most hétvégén lesz az út? Mert akkor nézd meg az előző hozzászólásban javasolt "shopping deal" kedvezményes jegyet. Januári hétvégére érvényes, ha ugyanaznap van a visszaút. Csak online lehet megvenni.
Ha nem most januárban mész, akkor menj egy szombati nap és gyere vissza másnap a hétvégi féláras jeggyel. Utóbbit könnyen meg lehet venni a pénztáraknál.
Brüsszelből mennénk Brugges-be szombaton vagy vasárnap! Vonatjegyet érdemes megvenni előre, illetve olcsóbb az interneten megvenni, vagy ugyan annyi mintha helyszínen vennénk meg?
Én vonattal voltam mindenhol. Szerencsém volt, mert kifogtam valami akciót (bár mostanság egyre sűrűbben van, most éppen shopping deal néven fut) és azzal voltam Antwerpenben, Oostendben, Bruggeben is. Hétvégén féláron van a vonatjegy, bár nem tudom, akkor mész-e.
A tengerpart télen nem túl érdekes szerintem, mi szeptemberben voltunk, majd lefújta a fejünket a szél. Képeket itt tudsz nézni: Oostend.
Flibcoékkal Luxembourgban voltam (szintén 5 €-s jeggyel). Lille sajnos betegség miatt elmaradt.
Ha Charleroi reptérre érkezel, akkor onnan a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás Lille-be jutni a flibco busz. Időben megvásárolva a jegyet 5 €/irány.
Érdeklődnék, hogy milyen közlekedési lehetőségek vannak Brüsszel-Gent-Brugges (+esetleg Lille) között? Láttam, hogy vannak hiperszuper vonatok, de engem főleg az olcsó megoldások érdekelnek, "falujárat" buszokat is ajánlhattok, a gyorsaság nem számít, csak az ár! :)
Bocsi, igaz nem metro :). Arra gondoltam, csak nem jól írtam. De a válasz szempontjából igazából mindegy is, vagy gyalog megy be a GP-ig vagy a föld alatt :). A megálló nevét hirtelen nem tudtam, de Te kisegítettél.
Nem kell megijedni, de nem megy metro a Midirol a grand Placig. De a Midirol. " pre-metroval" ami lenyegeben egy foldalatti villamos tudsz bemenni pl. a Burse, vagy a Bruckere-ig es ott mar a kozpontban vagy kozel a GPhez.
de a gyalog setanak is megvan a maga bája, mivel jo informaciot ad a különbözö lakossagról a kerületben.