Jobban szeretem a TN-S rendszerben a nullát is bontani a leválasztáskor, az is egy aktív vezető. Biztos ami biztos, sosem lehet tudni mi az aktuális rendszer állapot hiba esetén.
---- Szabvány általános rész
TN-C-S és TN S rendszerekben a nulla vezetőt nem szükséges leválasztani vagy lekapcsolni. HA A tápláló hálózat kezelője nyilatkozik, hogy "A táphálózat PEN vagy nulla vezetője megfelelően kis ellenálláson keresztül le van földelve"
TN-C rendszerekben és a TN-C-S rendszerek TN-C részében a PEN vezetőt nem szabad leválasztani vagy lekapcsolni. ----
Mivel a glimmel soros előtét ellenállás nem égett el... úgy látom. Így én nem hiszek glimm zárlatában.
Sőt a zárlatban sem hiszek. Szerintem ott kontkat hibás volt valami és simán ívet húzott amikor megmozdult. pl. vezeték szakadás/törés és a kapcsoláskor megmoccant >> ív, elégés
Én nem tudok rajtad segíteni. Akkor gyári hibás volt a kapcsolód.Én is vettem már gyárihibás kapcsolót. Nincs más hátra, keresgéld az "ívkifújásnál" a hbát!
Nincs miről vitatkozni. Az átalakításod és a rossz helyen elvitt vezetéked becsípődött, ahol a szigetelés sérülése miatt rövidzár lett és elégett. Nem a glimmel van gond, hanem veled. Ne az érintkezőknél keresd a hibát, hanem ott, ahol messziről látszik a"hegesztés". Pl szép varrat látszik az érintkezőtől jobbra eső valamin is. Ott volt a zárlat, ott préselődött oda a vezeték.
A 4 karost nem én írtam. Igaz a legujabb szabványban már a nullát is védeni kell, azaz 4p kismegszakító, de szerintem neked a 3p-s is elég. Zárlati szilárdságban lakosságnál a 4,5kA es is megfelelő, én nem szeretem őket, inkább 6-ost használok. A 10kA es drágább és nem indokolt, azt iparban használják.
miért kell a 4karos kismegszakító? ez előírás vagy csak plusz biztonság, h a nullát is bontjuk? mert így egyszerre minden fázison elmegy az áram ha az egyik lekapcsol..
melyiket kell venni? 4,5-6-10 kA? (légkábelen jön be a telekre az áram, nem tudom h EON plombált kismegszakitónak milyen van feltéve)
Figyelmeztető matrica van az elosztókon. Egy átlagos háziasszonyra gondoltam aki izzót akar cserélni. Hivatásos szerelő tudja mit kell csinálni, ő levágja a szitut valószínűleg, de bárki laikusnak hiába tennék az inverter mellé 20 lámpát, sokkal hatásosabb hogyha maga a villanykapcsoló világít.
A ház világítási áramköre napelemes szigetüzemre kapcsol automatik ha elmegy az áram.
Az állandóan világító villanykapcsolóval akarom bolondbiztosabbá tenni, hogy lássa az user, hogy nem mókolunk, hiába kapcsolta le a "villanyórát", abba lesz áram.
De nem találtam olyan kapcsolót ami időtálló, erősen világít, állandóan világít.
Marad a kontallux.
A szépen világító mentavill felrobbant.
Még a kontallux alternatív is beköthető ellenőrző és jelzőfényes módon is.
Meg úgy is hogy állandóan világítson. De ebben az esetben a mentavill kollégája néhanapját zárlatos lett.
Alternatív kapcsoló, bekötöttem úgy, hogy állandóan világítson a glimm, így nincs led derengés, meg mindig látszik ha áram alatt van a kapcsoló.
Fázis-nulla ottvan a kapcsolónál.
Aztán lekapcsoláskor zárlatos lett. Aztán megint, tönkre is ment a jelzőfény.
Gondoltam hogy azért, mert áthúzott az ív, de maga a glimm lett kormos, meg a glimm vezetéke égett el.
Mi lenne a pontos magyarázat, miért égett el a glimm vezetéke? Olyan mintha a glimm lett volna zárlatos és nem az érintkezők húztak át.
Gondoltam tök jó az alternatív jelzőfényes kapcsoló mert meglehet valósítani sok kombinációt: Csak felkapcsolt állapotban jelezzen Csak lekapcsolt állapotban jelezzen Mindig jelezzen, én így kötöttem de felrobbant.
Hagyd ott a meglévő első mért elosztót ahol van. Csak ennyi maradjon benne. - a 4karos 3x25Amper+NULLA kismegszakítóval/leválasztóval - PEN bontási ponttal és a földelővel.
jóreg, lehet toldani az első mért fővezetékeket még az első mért főelosztó előtt? és lehet egymástól távol a PEN szétválasztás és az első mért főelosztó?
Adott: 3x25A mindennapszaki, régi acél kültéri óraszekrény, egybeépítve az első mért főelosztóval, benne a PEN szétválasztás. Órából új 4x10mm2 réz vezeték (1-1m hossz). EON É-dunántúl. Nincs HMKE, és ha lesz, az sem visszatáplálós lesz.
Azt tervezem, h a mért főelosztót arrébb teszem kb 7m-rel (9m vezetékhossz), de a PEN szétválasztás (és földelés) maradna ahol van az óra mellett. Gondolom nem mehetek 10mm2 alá a toldás után sem. előre is kösz.
Én nem javaslok semmit. Ezt valaki vagy érti vagy nem.
Ha előszőr írok valahová, az a minimum, hogy udvariasan megszólítom a fórumozókat. Főleg akkor, ha tanácsért jöttem. Utána már nem szükséges, de először igen.
E kedves feltörekvő fórumtársunknak miközben veterán jelöléssel bír, az egész index-en cakkum-pakk van 24 hozzászólása, ebból 3-at ebbe a topicba jegyzett.
Le is kötik a vezérelt részen a sorkapocsról a földet, vagy az a bekötés is megmarad? Csak azért kérdeztem, mert úgy tudtam, hogy a vezérelt részen nem lehet semmi leágazás, plusz kötés, de nyilván valahogy azt is be kell kötni a szondára.
A házamba 4 vezeték érkezik, 3 fázis és egy pen. Úgy tudom, az egyik fázis és a pen a mérőórák előtt elágazik a vezérelt mérő felé. Az órák után, az elosztóknál van a pen szétválasztása, fővezeték kapocsnál mindkét helyen. Földelőszondát telepíttettnék, de érdekelne, hogy hogyan kap majd a vezérelt fogyasztó földelést, ha a nappali áram pen kapcsára lesz gondolom a szonda kötve. Áthúznak egy vezetéket a másik elosztódobozból, a pen végèn lévő kapocsról?
Szép napot. Kérdezni szeretném, hogy épület és garázs közé 5x2,5 légkábellel szeretném az áramot elvinni 5-6 méter távolságra. Milyen típusú kábelt kell vennem, ami bírja a napsütést is? Köszönöm.
Ez alapján az optimális az lenne vélhetően. ha A liladoboznál csatlakozna egy "földelő" "földelővezeték"-e a mérőből érkező vezetékkel PEN vagy PE vezetékkel. Vagy a lakáselosztónál is okés még.
A mérőhelynél van bármi más is a földelő+mérő+plombáltkismegszakítókon kívűl ?
Magánál a háznál nincs egy újabb földelő már most is ? Kellene-Illene lennie a narancssárga lakáselosztóba bekötve (vagy a liladobozba). (mert a 16-18 méter földkábel és a házon belüli zöldsárga együttes hossza már erős határeset) Mivel az épületbe belépésnél ismételni kell a földelőt, ha messze van a mérőhely.
Az inverter bekötési pontja normál esetben. - a mérőből érekező vezetéken van - még az első FI relé előttre bekötve (tehát a FI nem védi, van benne saját)
utca-vezeték-villanyóra-vezeték-INVERTERvezeték-elosztó(benne a FIrelé-kismegszakítók)
----
A "földelő" az hol van most ? A villanyóra-liladoboz között hány méter vezeték van kb. ? A liladoboz-lakásdoboz között hány méter vezeték van kb. ? A liladoboz-töltő között hány méter vezeték lesz kb. ? A liladoboz-inverter között hány méter vezeték lesz kb. ?
Az autó töltőnél alighanem célszerű lesz majd egy megerősítő "földelő" is. (pláne ha a most meglévő "földelő" úgy 20 méter vezetékhosszon túl lesz tőle)
Persze, az inverter mellé mindenképp kerül egy doboz a mindenféle védelmeknek. Ugyanezt meg tudod csinálni az autó töltőnél is (egy FI plusz a kismegszakítók kellenek csak bele).
Fontos, hogy a kötés fővezetéki sorkapoccsal legyen megoldva, az erre van kitalálva. (nem is különösen drága)
@Mr. Pepe00 - A lila dobozban semmi sincs, csak egy kötés a házba bejövő földkábel és a házban lévő (talán MBCU) kábel között.
@tfe_tng - láttam ismerősnél, hogy az invertere mellé tettek külön biztosítéktáblát/alelosztót , ebből gondoltam, hogy talán mehet a betáp vezetékre is
és nem kellene a ház elosztószekrényére kötni, mert oda nehézkes lenne, nagy szétbarmolással járna.
(Akkor már inkább külön kábelen kivitetném a villanyóra szekrénybe, ott van még hely mindennek.)
Teljesen jó lesz úgy, ahogy a kérdező mondja. Padláson a lila dobozban a fővezetéki sorkapocs, onnan pont mindenhoval el tud ágazni, alelosztó a inverterhez, töltőhöz a megfelelő biztosítással. Ennyi.
a házunkba az utcafronti villanyóra szekrényünktől (sötétkék téglalap) 3 fázis földkábellel (világos kék vonal) van bevezetve egy csatlakozó dobozba a padlásra (lila téglalap).
Innen megy tovább (már nem földkábelen) a ház biztosíték szekrényéhez (narancssárga téglalap) az áram.
A jövőben valamikor majd szeretnénk napelemet (szintén 3 fázis - az inverter leendő helyét zöld téglalappal jelöltem) és kiállást elektromos autó töltőnek is (ezt piros karikával jelöltem, ez is 3 fázis).
Azt szeretném kérdezni, hogy az rendben lesz-e, ha az elektromos autó töltőt és a napelemes rendszert is a ház betápjára kötik és a padláson könnyen el tudják vezetni a kábeleket,
vagy érdemes lenne egy plussz földkábelt is lefektetni a villanyóra és a ház közé, netán a villanyóra és az autó töltő pont közé kellene közvetlen kábel?
Köszönöm előre is az észrevételeket, ötleteket, stb. !
50 magas azért nem kebés, ragasztott világítás úgyis leesik. Tégy bele alulra és felülre 1-1 fénycsövet, ha nem elég akkor duplázd meg. Ez pld. pont olyan, de ha neten körbelesel akkor ezer+1 megoldás lesz és úgysem tudjuk mennyire matricás, mennyire opál és mennyire szeretnéd nappal fényesre:
Gyártók környékén vannak méretek,werkek és bontott dobozok, bármit el lehet lesni.
Van egy 70cm széles, 50cm magas kétoldalas, függesztett reklámdobozom, elöl-hátul opál plexi. Ebbe szeretnék világítást.
Nézegettem, hogy három lehetőségem van:
1. Led 360 fokos fénycső, 60 cm-es.
2. Belső oldalfalára ragasztott led szalag (körbe, vagy lent-fent)
3. Led szalagokból valahogy több sorból kialakított háttérvilágítás
Az első az egyszerűen megoldható. Kérdésem, hogy 1 vagy 2 cső legyen, és milyen erős? mennyire lesz ez csíkos? Több csövet nem is tudok beletenni, mert csak középen 16cm a doboz vastagsága, alul-felül elvékonyodik?
A második lehetőség megoldható, de nem tudom, mennyire világítja meg a közepét, mennyire lesz ez egységes, főleg az elvékonyodás miatt.
A 3. megoldás kicsit nehézkesebb, mert ez egy régebbi gyártmány, minden bizonnyal neon csőre volt tervezve
"Mindig csak egy ügy legyen intézve egyidőben! Különben az ügyintéző nem biztos, hogy megérti- és átlátja a feladatot."
Nagy igazság!
Én vízóraátírással jártam így, amikor a Víziközműnél összefutott az én kérelmem az átírásra, illetve az előző tulajdonos valami hónapokkal korábbi másmilyen kérelme, ami még függőben volt. Na ott adódott egy kis keveredés, meg egymás mellett elbeszélés, mire tisztáztuk a leányzóval, hogy mi is az aktuális helyzet. Mentségükre szolgáljon, hogy fölöslegesen nem nehezítették a dolgot, illetve ez a covid után volt, amikor hirtelen kezdett mindenki egyszerre ügyintézkedni.
KÉT szerződésed van Amiket a területileg illetékes hálózatos céggel ("elosztó"-val) kötsz/módosítasz.
1. A "Hálózat CSATLAKOZÁSI" szerződés
A SZERZŐDÉS TÁRGYA
Az Elosztói engedélyes vállalja, hogy - a szerződésben megnevezett felhasználási helyen - az igényelt rendelkezésre álló teljesítmények (betáplálás ill. vételezés) biztosításának előfeltételeit megteremti, valamint - a rendelkkezésre álló teljesítményeket folyamatosan biztosítja.
Jelen szerződés villamos energia vételezésére nem jogosít.
és
2. A " Hálózat HASZNÁLATI" szerződés
A SZERZŐDÉS TÁRGYA
Az Elosztói engedélyes kötelezettséget vállal - a szerződés szerinti villamos teljesítmény jelen szerződésben megnevezett felhasználási helyre, - a megjelölt csatlakozási pontokig történő folyamatos szállítására - a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal közérdekű határozataiban rögzített átlagos paraméterek mellett, - az Elosztói szabályzatban meghatározott minőségben, valamint - a fogyasztásmérő berendezések felszerelésére, folyamatos leolvasására és ellenőrzésére.
A Rendszerhasználó kötelezettséget vállal arra, hogy a villamos energiát - jelen szerződésben foglalt feltételek mellett vételezi - a rendszerhasználati díjakat rendszeresen megfizeti - betartja a villamos energia ellátási szabályzatok rá vonatkozó előírásait, valamint - biztosítja a fogyasztásmérő berendezések leolvasásának és ellenőrzésének a feltételeit
----- Ezzel megvan >> az áram házhozszállítás+megmérés múszaki feltétetele és lehetősége. -----
Ezután tudsz áramot vásárolni "Lakossági egytemes" fogyasztóként az MVM NEXT-től. Amit az előző két szerződés alapján a területileg illetékes hálózatos cég ("elosztó") - házhozszállít+megmér+leolvas - a leolvasás ereedméynét elküldi az MVM- NEXT-nek - az MVM NEXT aztén kiszámláz MINDENT egyben áram+hálózathasználat (ezért van két része a szémlának is áramdíj és rendszerhasznáalti díj)
Mindezt ******* Elintézni a területi hálózatos cég ("elosztó") intézi egyben. Az MVM NEXT-t is ő értesíti a MEGBÍZÁSOD alapján. ********
Tehát - besétálsz az ügyfélszolgálatra és elintézed (lásd korábban) vagy - online beadod a honlapon
Előzetes telefonos kérésre küldenek nyomtatványt és azt küldöd vissza aláírva. - vagy emailben (EON áraminfo.eon.hu DÉMÁSZ csatlakozas@mvmdémaszhalozat.hu) - vagy postán
-------------------------------------------------------------------- Az átírás annyival bonyolultabb, hoyg KELL hozzá az előző szerződő is !!!! Aki lemondja és a mérőállások is kellenek. Ezért >> Legjobb személyesen intézni. --------------------------------------------------------------------
Mindig csak egy ügy legyen intézve egyidőben! Különben az ügyintéző nem biztos, hogy megérti- és átlátja a feladatot.
Akkor már teszi is félre >> "majd a főnök" alapon és neked annyi.
Ráadásul az ügyintéző az "elintézett ügyek száma" alapján kap bonuszt, minősítést. Tehát a bonyolult-mukaigényes ügy >> parkoló pálya, sorbaáll.
Célszerűen, tehát - logikai sorrendben - egyenként, egymásután kell elintézni az összetett ügyeket.
Megvárva amíg az egyes lépések lezárulnak :-) Mert a ráindítás/gyorsismétlés csak ...bekavar.
Ez azért van így és célszerú így. Mert a magyar ügyintézők zöme agyilag elég gyengécske. Afféle a szokásos betanított ügyeket intéző humanrobot csak :-( Gyakran még korlátozott intézkedési hatáskörrel is.
Nem csak az áramosoknál van ez így ... mindenhol máshol is sajnos !
Aki ezzel nincs tisztában és nem igazodik hozzá >> az szív. Mert azat hiszi az ügyintéző ÉRT hozzás el TUDJA intézni... Nos, nem feltétlenül, sőt.
Meg amugyis tele a töke az összes nyűgös-hülye ügyél mindenféle szarjával a legtöbbnek. Hagyják őt békén, pihenni jár be leginkább, az alap melótat megcsinálja, a többit majd más. Hoppácska!
1. Az áram ELADÁSÁT és a számla KÜLDÉSÉT intézi az MVM NEXT egységesen a "lakossági egyetemes" fogyasztóknak. (a korábbi EON/stb. >> ÁRAMKERESKEDŐ céget lenyelve)
Ehhez a mért/leolvasott fogyasztási adatokat TOVÁBBRA IS a területileg illetékes HÁLÓZAT SZOLGÁLTATÓTÓL kapja !!! Mivel a szerződésedben így kérted!!!! Azért, hogy CSAK egy összevont számlát kapj az MVM-től. (és ne kettőt >> MVM+HÁLÓZATOS külön)
Leolvasási hiba/elmaradás esetén tehát.... A területileg illetékes HÁLÓZAT szolgálatatónál kell reklamálni. (minden honlapon ott van az email cím! és számlán a neve az első oldalon a jobb oldalon) és Célszerűen kapja másolatban az MVM NEXT is a reklamáló emailt.
2. Minden a hálózattal kapcsolatos gondot a területileg illetékes HÁLÓZAT szolgálatatónál kell intézni. - bővítés, átalakítás - bekötés, kikötés - napelemes cucc - hiba, áramkimaradás - vacak/ingadozó áram (túlfeszöltság, alacsonyfeszültség) - gyakori rövid áramszünet !!! - mérő óra, plombált kismegyzaktó, plomba sérülés
Állítólag 2025 nyarán összevonták az összes szereplőt egybe az eon alá. Mindkét szereplőnek -esetemben eon és ELMŰ- csak egy telefonos elérhetősége van. Ott egységsugarú Gizike darálja a 15 napot.
Csak érteni kell a rendszer működését >> ki-mit csinál, mi-kivel intézendő.
A rendszerben KÉT szereplő van ! - az áramkereskedő (aki eladja az erőmű áramát a fogyasztónak) és - a területi hálózatszolgáltató (aki az áramot házhozszállítja+megméri)
Tanácsot kérnék a szakiktól az MVM-EON-ELMÜ nagyhatalommal kapcsolatban. Egyszerű felhasználóként vajon milyen titkos csatornán lehet elérni, hogy intézkedni jogosult ember szóba álljon velem.
2024 óta folyik a móka, mindig kérnek plusz valamit, és ennek intézési ideje mindig legalább 15 nap. Tehát kérnek x dolgot én hamar beküldöm és 15 nap múlva jön a levél hogy még y-t is kérnek. Soha nem egyszerre kérik a hiányt hanem csepegtetve és ez minden alkalommal kb.20 nap. Eon válasz variációk: 15- 40 nap múlva jön a válaszuk, egyáltalán nem is válaszolnak, válaszolnak,hogy tekintsem tárgytalannak a válaszukat.
Telefonos vagy személyes ügyfélszolgálat érdemben nem tud intézkedni csak annyit, hogy jelzik a problémát. Ahol kezdődik elölről a min. 15 napos mókuskerék.
"Nem halnak meg emberek és nem égnek le a házak ezek miatt, csak nagyritkán."
Az ilyen tűzesetek leginkább este veszélyesek mert az emberek alszanak, és a füst végez velük. Emeletes ház esetén van hogy a fenti szomszéd(-ok) az áldozat. Ez esetben jogi következmények lesznek és előtérbe kerülhetnek a "papirok", mint a felelős megállapítása.
Ilyenkor a károkozó mondhatja hogy "- Nem vót kötelező", ez az áldozatok hozzátartozói másképpen látják. Nagyritkán...
Hátha itt tud segíteni valaki. Van egy Beha Unitest Euro Expert érintésvédelmi műszerem. Én nem vagyok villanyszerelő, nem is értek hozzá, szóval ha esetleg van valami értéke akkor megválnék tőle. Tettem bele elemeket és bekapcsolt ennyit tudok róla. A képeken látható tartozékok vannak hozzá.
Az én buta kérdésem csak annyi volna, hogy lehet-e 6 mm2-es eph vezetéket kiépíteni, hogy ha a egyfázisú villanyórából kijövő 3 db vezeték vastagabb mint 6 mm2 pontosan nem tudom de vastagabb mint 6 mm2 a legújabb szabvány szerinti.
Esetek száma: 2020-ban 44 tűz keletkezett elektromos hálózat meghibásodás miatt Baranya megyében.Fő ok: Az esetek jelentős részében a kismegszakító !!!!! meghibásodása volt a kiváltó ok.
Ehhh... ez blöff, téves elképzelés. Aligha a kisolosztókbani kötéshiba>>kilazulás az 5600 tűz oka.
---
Amúgy van vagy 15 millió kiselosztó a 4,6 lakóingtalanban és 1,2 nyaralóban, hobbyházban, garázsban és egyébben. Ami tuti bőven 200 millió fölötti kötés !
Ehhez képest bakfitty az események száma. Pláne, hogy a kötések zöme már ÉVTIZEDEK óta nem volt karbantartva !
Avagy, Ahogy már írtam megélhetési célú >> túllihegés van a témában.
Bammeg, hogy a picsába lehet valaki ennyire sötét oktalanul kötekedő hülye ?! Mint ami rólad látszik kiderülni éppen...
Világosan leírtam, MAGYARUL !!!!! direkt a zokniagyúakhoz szabva. hogy ***** A többi cucc a fal másik oldalán van egy másik dobozban, az inverter mellett. *****
megj: Mindig elcsodálkozom az agyisötétség ekkora mértékén. Amikor kiderül, hogy akad aki nem képes felfogni az ennyire egyszerű dolgokat sem és baszakszik tovább, agyatlanul okoskodva.
Mindegy mi van, a 10-es zöldsárga beköthető, nem kell hozzá semmit átépíteni.
Kismegszakító nem kell, minek kellene ?!
Ha netán kell egy új kiselosztó a meglévő mellé az max - 2000 Ft 8 modulosban - 3000 Ft 12 modulosban Mellesleg a kismegszakító sem egetverő áron van 400-600 Ft, 900 Ft-ért már "márkás" is van.
- sem a darabvizsgálati jegyzőkönyv, ami nem is kell, de ha mégis akkor 2 perc megírni :-) - sem a mérés ----
A mérés+irat egyébként benne van a munkadíjban, nem extra pénz. Ami szumma 25-30 eFt itt vidéken egy ilyen melóért, mert a megbízók nem hülyék általában.
Mondjuk új elosztótábla, mert ki van maxolva, vagy még a régi goumann tábla van. Kismegszakitók stb. Darabvizsgálati jegyzőkönyv,használati utasitás,VBF mérés így hirtelen.
"neked elvileg 2db külön kismegszakító dobozod van (bent) a plombált mérőórák (kint) után."
Hááát.. ha jól értem ,akkor igen...
Kinn a gangon van 1 - 1 mérőhely
Egyik > A tarifa > plombált plexi alatt 1 db 1 fázisú villanyóra, 1 db C20 biztosítékkal )... innen megy be 3 vezeték ( fázis + nulla + föld ) egy külön kapcsolótáblához, ahol több ( most fejből nem megy, de 8-nál több...) biztosíték van
Másik > kapcsolt áram > plombált plexi alatt 1 db 3 fázisú mérőóra, alatt 3 db C10 biztosítékkal .... Innen megy be 5 vezeték ( 3 fázis + nulla + föld ), egy külön kapcsolótáblához, ahol van(volt) 3 biztosíték... ahonnan MENT tovább mind a 3 fázis a 6 KW-os hőtárolós kályhához.
Az volt a terv - mivel a 6KW-os hőtáros már régi volt , ventillátor nem is működött és sok/marha nagy volt oda...., hogy a kapcsolt 3 fázis "szétbont"
F1-re megy egy 2 kw-os kis stiebel eltron hőtárolós
F2-re megy egy 1,8 kw-os bojler
F3-ra.... esetleg egy fixen bekötött olajradiátor
HA ezek közvetlen vannak rákötve a benti 3 biztosítékra/3 fázisú Fi relére - és mondjuk engedélyeztetve is van , ha lehet - akkor OK lehet ?
"Vezéreltről a vezérelt kmsz alól megy egyenesen a boylerba."
Itt nem.
Mint írtam benn is van egy kapcsolótábla, 3 biztosítékkal, ahova a "szabványos" * mérőhelytől érkezik be a 3 fázis, a nulla és a föld .
* szabványost" azét gondolom, mert 2 db, körbe vakolt, plexi fedelű, kis nyitható ajtós - ahol a biztikhez lehet hozzáférni.. stb. mérőhely van a körgangon.
Na az onnan beérkező kábelek újaknak tűnnek, "vastagoknak" és érvég hüvelyezve vannak !
Gondolom az csinálta , aki a szabványos mérőhelyet kiépítette ( hisz a plombált részből indul...)
Szóval ha az nem szabályos/szabványos, akkor az már azóta nem az mióta elkészült a 2 mérőhely.
A mérőhely NEM lett megbontva ! ( az én véleményem/tudásom szerint...) Az kinn van a gangon !
Plombálva..
Benne 3 biztosíték
Benn az előszobában van egy kapcsolótábla, ott is van 3 biztosíték, ahova a korábban említett plombált mérőhelytől/ről érkezik be a 3 fázis, a nulla, meg a föld.
Az benn van a lakásban !
Nem plombált !
Miért nem lehetett volna lebontani ? (ami az után van...)
Vagyis HA "bontva lett", akkor az már korábban megtörtént.... nem mi...most !
Amúgy a gyerek azt mondta, hogy a napokban voltak kinn.... igaz csak a gangon nézelődtek, mert még nem lakik ott...... és megírták, hogy minden OK .
Amúgy meg ez ...
"Mi sem vesszük le anyukámnál a 30éves villanybojlert, pont ezért."
hüleségnek hangzik !
Még ha közvetlenül is van bekötve a bojler, maga ( órától a bojléerig ) a bojler bekötése nem plombált !
Miért nem lehet(ne) kicserélni ?!? ... egy bojlert, ami mondjuk régi, elromlott és/vagy kilyukadt ?
Gondolom nem minden vezérelt áramos bojler cserét kezdik "szabványosítással"..
Mert azért az érdekes lenne....
Mondjuk a régi "fa villanyóra" szekrényes helyeken..
Vagy ott ha elromlik a bojler, nem fürdenek azután meleg vízben ? :-)
vezéreltre azért van a szigorúbb bekötési előírás, h ne lehessen csak úgy átdugni a ház fogyasztását arra az időre, amikor van az olcsóbb=vezérelt áram.
vagyis nem lehet a vezéreltnek dugaljra végződnie, csakis szerelt bekötésű lehet amit rákötsz a vezérelt hálózatra
Elektromos bojler bekötésével kapcsolatban érdeklődnék ?
Mi rá a szabály ?
Keresgéltem, olvasgattam itt is vissza.... de nem 1értelmű számomra.. ( itt mintha dugvillás bekötésről is lett volna szó korábban és az említett "írásban " IS .....)
"Az önálló áramkör: A villanybojlernek is önálló áramkör kiépítése szükséges úgy, mint a legtöbb helyhez kötött fogyasztónak. Ezt az önálló áramkört megszakítás nélkülkell elvezetni a készülék csatlakozási pontja és a biztosítéktábla között. Tehát kötés nem lehet rajta, "
majd később meg ezt :
"Villanybojler és az áram-védőkapcsoló (Fi-relé): A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint nem kötelező szivárgó áram védelemmel ellátni, abban az esetben, ha önálló áramkörrel rendelkezik és fix bekötésen keresztül csatlakozik a berendezéshez. A dugvillávalrendelkező készüléket viszont kötelezően be kell vonni a fi-relé által védett hálózatba. "
Az én olvasatomban a "megszakítás nélkül" azt jelenti, hogy a készülék csatlakozási pontja a bojler műanyag fedele alatti termosztát bekötési pontja..
A dugvilla már "megszakítás" lenne...
Vagy ha "dugvillás" , akkor a "bekötési pont" a dugvilla ??
Most akkor hogy is van ez ?
Illetve változtat-e a dolgon az, hogy normál vagy kapcsol "áramon" van a bojler ?
3.3.8. A TN-rendszerekben (nullázott hálózatokban) érintésvédelmi kikapcsolásként csak a túláramvédelem vagy az áram védőkapcsolás önmüködő kikapcsolását szabad elfogadni.
De az ÁVK sokkal hamarabb megjelent .már az MSZ172/1--72 ben is megemlitik..
Életveszélyes. Több okból is. Az oszlopon is elköthetik, légkábelben csak fekete vezeték ér van, semmi nem jelöl.
Avagy, az a "nulla", ami most nálad mindenre rá van kötve, mint "kamuföldelés", el is szakadhat bárhol az oszlopig, trafóig.
Akkor az összes fogyasztón keresztül az a vezeték 230V potenciálra kerül, vele a lakásban minden készülék fém burkolata, mosógép, szárítógép, pécé, satöbbi.
Először a biztonságos rendszeren kell gondolkodni, majd utána jöhet a készülékek túlfeszvédelme, meg a csiribicsiribá dolgok.
"Minden erõsáramú villamos berendezésben ki kell alakítani a védõvezetõs érintésvédelmi módok
(3. fejezet) valamelyikét. Ennek azonban nem kell kiterjednie a berendezés azon részeire, amelyek valamely más (a 4. fejezet szerint) érintésvédelmi móddal vannak ellátva."
Bár már többen leírták, hogy a hulladék minőségű szerelvényeknél inkább csavaros, de ha valami normális márka/sorozat, akkor sokkal jobb a rugós. Sokkal biztosabb kapcsolat hosszú távon (lásd wago) illetve töredék annyi idő szerelni.
Nem tudom fellelhető-e egy ilyennek a műszaki dokumentációja, de a talp miatt feltételezem hogy az üzemi körülmény álló helyzetben lehetséges, így falra, mennyezetre nem szerelhető.
Ez szerintem infrasugárzó, eltérően a ventilátoros hősugárzóktól a fűtőbetét "izzik". Ezeket így méretezték anno, levegőben hűlve minél tartósabban. Régen utánrendeltük a porfesték égetőalagútba a villamos fűtőbetéteket, ott meg kellett adni az üzemeltetés feltételeit. Volt hogy felületesen kezelték az adatokat így gyakori volt a rövid üzemidő és jellegzetesen ugyanazon hajlításnál kilyukadt a köpenycső.
Az is látszik hogy elég tűzveszélyes, rács sem nem védi, és szerintem semmilyen termikus védelme sincs. Ha pofára borul éghet az egész ház...
szülők 1970-es évekbeli NDK grillsütője/melegszendvicssütője (a vastagfűtőszálas) mai napig üzemel. vásárlás óta minden reggel bekapcsolva 10-20percre.
Fürdőszobába, elérhetetlen helyre akarnám szerelni.
A kvarccsövesek állandóan kiégnek, meg azok ha víz fröccsen rájuk akár robbanhat is, ezeknek meg még kellemesebb is érzetre a sugárzása, de tény, véletlenül sem szabad, hogy hozzáérjenek vagy felboruljanak, vagy rájukessen valami.
"Csavaros vagy bedugós(rugós), melyik szerelvényeket létesítitek előnyben?"
Csavarost, a leggyatrább szerelvényben is használható, a rugós van hogy csak egyszer beköthető mert többet nem szorít. Van hogy kínlódás a kikötése.
A csavarral felfogatott fedeleket is előnyben részesítem, a klipsz, köröm, stb szintén csak egyszer szerelhető főleg ha kissé elmúlt az idő letörnek vagy nem áll vis
"Gondolom aluhoz bukta minden bedugós.."
Nem feltétlen, inkább hogy eltörik tőben és nem lehet kiszedni ami benne maradt. Amibe meg a szerelvény nem ajánlja nem is szabad.
"Csavaros bekötésű szerelvényeknél is van a csavar alá szorítós meg az ahol egy külön lemezzel szorítja be a vezetéket a szerelvény."
Van a kengyeles, azt húzza fel a csavar, jobb mint a lemezes ami van hogy kiesik vagy torzul a lemez. Ezek inkább tömbsorkapcsok jellemzői.
" A kontálluxot mindenki ismeri, isteníti/gyűlöli."
Az is csak egy szerelvény, sokkal jobb mint a bolhapiaci török szerelvények.
Ez így jó lesz. Én mindig szemet hajtok, mert a csavar így tudja egyenletes erővel és a legnagyobb felülettel ráfogni, rászorítani a helyére. Nem is szabad másképpen.
Ez azért van, mert a ledesnél a bekötés nem úgy működik, hogy 230 állandó fázissal megy az érzékelőbe, majd onnan szintén 230 megy tovább a reflektorba kapcsolt fázissal, tehát oda már nem lehet rákötni?
Ha igen, akkor a külön PIR + bármilyen fényforrás az működik?
Olyan kérdésem lenne, hogy egy mozgásérzékelős reflektort szeretnék úgy vezérelni, hogy azt a mozgástól függetlenül is bekapcsolja a lépcsőházi automata.
A legegyszerűbb ötletem az, hogy odaviszem a 3 vezetéket, arra rákötöm a reflektort szabályosan, illetve behúzok még egy kapcsolt fázist a lépcsőházi automata világítási kimenetéből, és azt rákötöm a PIR kimenetére, vagyis közvetlenül a reflektorra.
Ez így nem okoz semmi problémát?
Olyan reflektort nem találtam, ami eleve 4 bemenetes, a másik megoldás pedig, hogy beiktatok egy relét Nem tudom, hogy kell-e ennyire bonyolítani.
Pedig ez sem egy nagy feladat... Van ez a sima, másiknál ennyire ferde elfér, ez volt kéznél, de lehet keresni teljesen egyeneset is. Még majdnem jobban el lehet tekergetni a kábelt:
Itt extra USB-s töltőt is kapsz, ami mindig áram alatt van, de létezik külön kapcsolhatós. Szóval van itt minden, mint a bazárban, csak keresni kell és megfejteni.
Vagy ha mást nem felraksz egy vízszintes Düwi sort, oszt bele 5 ilyet:
Sajnos ez van. Nem feltétlenül kapsz olyat a boltban, amire szükséged volna.
Én pl. szeretem kapcsolós villásdugókkal felszerelni a naponta használatos berendezéseimet. Mert nyugodtabb vagyok, ha pl. a kenyérpirító ki van kapcsolva. Kihúzgálni meg macerás, mert hová tegyem a kihúzott vezetéket...
De nem mindegy, milyen fali konnektorba csatlakozik, mert úgy jó, ha lefelé lógnak a vezetékek és nem ferdén. Viszont újabban csak ferde lengő-konnektorokat kapni. Úgy kell vadászni az egyenes szerelésűekre. Ha pedig mondom a boltban, hogy mit szeretnék, csodálkozva néznek rám.
Ez sem igaz. Függ attól is milyen töltőid vannak. Ugyan ez igaz dugvillákra is, Van olyan, ahol 90o-ban megvan törve a kivezetés, ott fordítva van bedugva az egyik. Engem is idegesít.
A párhuzam inkább a felülvizsgálatokra lenne igaz. Két felülvizsgáló eltérő jegyzőkönyvére tartalmilag. Vagy két doktor, és eltérő diagnózis ugyanarról a páciensről... stb.
A melegedése; Ha a vezeték a terhelésnek megfelelő keresztmetszetű-megfelelő kismegszakitóval akkor az nem melegszik,Pl; Cu 2,5mm2 és 16A kismegszakitó.
A kötési/toldási pontok vészesek ilyen szempontból --ott egy laza csatlakozás,a végén égéshez vezethet.
Ezért célszerű 2-3 évente ellenőrizni, a csavaros kötést meghúzni (esetleg Wagot cserélni , ha elszineződött )
20-25 méter kb. Tudom, hogy a tűrésben benne van, de ha laza, nem melegszik nagyon? Azért kezdtem figyelni rá, mert klímát akarok rakatni, ami ugye hosszan működik.
Ezekről érdeklődtem, mert nem vagyok villanyszerelő és volt már 7 éve az oszlopon pen lazulás, de az óránál nem nézték meg. Amiket mértem, 1400w terhelés közel az órához 2 volt esés. Távolabb a ház másik végén, melléképületben 4 volt. Alu 2,5mm2 vezeték. Ha szintén távol 3500w terhelést adok próbaképpen, akkor 10 volt, 2,5mm2 réz vezetéken. Nem mérek egyébként különbséget alu és réz között.
Nullánál lehet némi átmeneti ellenállás mint ahogy irtam, igen, lehet az óra előtt is. Oda már szolgáltató kell. Be kell jelenteni hibára, de gondold át, ha mégsem ott van, kiszámlázzák a kiszállást.
A múltkor írtam a kicsit nagyobb feszültségesésről, mint kellene, amikor nagyobb fogyasztó működik, ez a bojlernél 1800w-os, 5 volt. Ha mindhárom fázison és külön a vezérelten /ami leágazik az egyik fázisról/ is ugyanakkora az esés ugyanakkora terhelésnél kb, akkor a probléma az óra előtt van, régi alu vezeték, stb. Jól gondolom?
Érdekelne, hogy ha 4 vezeték jön be az oszlopról a házba és van 3 nappali fázisom, mellette egy vezérelt is, akkor a vezérelt le van választva az egyik fázisról? Ha igen, hol választják le?
Mégis, mekkora szerinted a vezetékednek az alapterhelhetősége födémre fektetve? Mert a kurrens szabvány szerint az 27 A. Annak a fele meg több, mint 8.
5 eres 2,5-ös mcu kábellel, simán a padlásfödémre fektetve vezettem a konyhába a tűzhelyhez meg a mosógéphez az áramot. 16A-es B-s megszakítók vannak rajta, de a hőmérsékleti módosító tényezőket, ami kb 8A-re csökkenti a terhelhetőséget elfelejtettem.
Betoncserép tető, fólia meg hőszigetelés nélkül, de majd a födémre a későbbiekben esetleg majd kerül üveggyapot szigetelés, amivel a vezeték is belesz terítve.
Nagyon elrontottam, vagy a gyakorlatban ez nem szokott annyira gondot okozni?
No de mi volt az a lista? Vagy írd meg autós csoportba, ha nem ide való :-P Akkor össze lehet hasonlítani, lehet volt közte ajánlás, vagy nem is olyan ami a vizsgához kell, vagy egyik jobban ragaszkodott hozzá, másik meg kicsit becsukta a szemét.
Viszgára viszem a kocsimat. Ahol újabban lakom, messze van a régi helytől, ahová eddig vittem. Gondoltam, elviszem a közelbe. Végül is szervizkönyves autó, stb.
Elvittem. Felírtak néhány dolgot. Nem lett volna olcsó mulatság.
Visszavittem a szokott vizsga állomásra, ott is felírtak egy-két dolgot, de az merőben más volt mint az előző helyen.
Megcsináltattam amit kértek, és levizsgáztattam náluk.
Ugyan ezt érzem amikor a villanyszerelői szabványokról beszélgetünk.
Sziasztok Regisztrált villanyszerelőktöl kérnék segítséget eligazodást a rendszerengedélyes fogyasztói szabványos szekrényekben H és Normál tarifás villanyóra szekrényről lenne szó az MWM területén. A honlapon annyi de annyi féle fajta cikkszám s kód jellel ellátott van hogy eligazodni képtelenség. Az ajánlott egy HB 33K024 szekrény bár ez kicsit húzós áru .Kínál a Csatári plast is hasonlót jóval olcsóbban . CSP21.E020ÁKFF viszont ez megszünt termék helyette a CSP24.E125ÁK kapható DE ez nem szerepel a szolgálltató adatbázisában. Van ahol mint rendszer engedélyes úgy árulják de a gyártó honlpján se találom az okmányokat . Valami hasonlót ár érték arányban ami engedélyes azért jelentősek az eltérések.. Köszönöm
Sziasztok: Nincs esetleg valakinek képe egy Proteco kit 3 bekötésről? Külső szenzorokkal együtt? Köszönöm szépen ☺️ Teljes képre gondolok kábel bekötésekkel. 🤗
Ez a vezeték kb 45 éves. Nekem jó így is, csak azért kérdeztem, hogy mennyire általános a kicsit nagyobb feszültségesés, nehogy valami lazulás legyen az óránál. Ha rádugom az elektromos sütőt, meg a kávéfőzőt, 3500w, akkor 10 voltot esik.
Ezen lehet szórakozni --de alapból mindegy , majd ha a hurokellenállás a határérték felé megy . Akkortól érdekes Az emlegetett fogyasztóid még 210Vnál is jól fognak müködni.
A régi rézvezetékek jobbak , de a Horvát, Szlovák ,Magyar stb = kinai mind ilyen. Néha még az Alunál is rosszabb ! (vas-réz ötvozetű ónozott )
A 2 voltot csak a közeli konektorok tudják, a távoliak nem, ott 4V esés 1400w fogyasztásnál. A bojler kör nyugalmi állapotát nem tudom, de gondolom az egyik fázis van leágaztatva a vezérelthez, mert az utcáról 4 vezeték jön. A bojler 1800w-os.
Üresen semmi . 235V körül mind a 3 fázis, a vezérelten lévő bojler működés közben volt 225V, oda egyébként 4mm2 alu kábel megy, 15m körül. 3x16A + 1x16A vezérelt.
Van még egy konektor az óránál az elosztónál, majd még rámérek arra is. Ha ott is esik 2V-ot, akkor mitől lehet? 1980-as épület, az olvadóbiztosítékok lettek csak cserélve néhány éve kismegszakítókra, de ennyi.
A villanyórához legközelebbi konektorokat próbálva mikrosütővel /szintén 1400w/, 2V esés van, alu vezeték. Távolabb a lakásban 4V. A réz vezetéket nem tudom mérni közelebb, mert 25 méterre van az első konektor.
Az egyik konektorhoz 2,5-ös réz vezeték megy, a másikhoz 2,5-ös alu. Mindkettő kb 25m hosszú az órától, külön fázison. Akármelyikbe dugom a kompresszort, ami 1400w-tal megy, 4V feszültségesést mérek. A réznek nem kellene jobban teljesítenie?
Szóval, kicsit kifejtve az általam használt, rövid, de tömör kifejezést:
Kár, hogy meghalt a kollégád. Kár, hogy -amint azt az életvitelére utalva írod- nem volt olyan örököse, aki értékelte volna ezt a szakirodalmat.
Alapvetően minden kár, amit nem tudunk értékelni és ennélfogva a kukában végzi. Tehát az is kár, hogy valaki nem tudja értékelni, és az is, ami ebből fakad; hogy egyszerűen eldobja.
Én most olyan helyen (házban) lakom, ahol a korábbi tulajdonos igazi ezermester volt. Nem kókler, mert amihez nyúlt, (nem villanyról beszélek) abból látszik, hogy szakértelemmel végezte. Ausztriában szerzett bizonyítványát is megtaláltam a padláson, el is tettem, nem dobtam ki, pedig megtehettem volna, de elfér ott ahol eddig. Mert értékelem.
Ismerősöm mindent kidobál. Amikor kédezem, hogy miért, azt válaszolja, hogy mert nem tudja, mi az és mire való. Mondom, éppen ezért nem kéne kidobni...
Nem vagyunk egyformák. Van, aki a magyar nyelvet sem ugyanúgy érti... ezért fejtettem ki, hogy mit értettem a "kár" szó alatt.
"...az a szabvány több, mint két évtizede vissza lett vonva..."
És két évtizeddel ezelőtt évtizedekig azon irányelveket követtük. Azok a szerelések sem szűntek meg és helytállnak a mai előírások nagy részének.
Aztán a magyarázatos kivonatban szereplő megállapítások sem avultak el, ha a régi szabványra nem is hivatkozhatunk. Ezért azokat a régi szakirodalmakat nem kellene máglyára dobni.
Kollégám életvitelét ismerve a könyv feltételezhetően a hulladékban kötött ki. Ez valóban KÁR. Jó lett volna kölcsönkérni beleolvasni.
"...a neten ezer helyen megtalálhatóak a különféle korú magyarázatos kiskönyvecskék..."
Link?
Aztán az MT kábel alkalmazhatóságát akkor is helyén tudom kezelni, úgy hogy a feldobott videoban szereplő szabványokról tudomásom sem volt. De ugye a miértről a kérdezőnek senki sem tudott válaszolni mint ahogy a video sem. Talán egy magyarázatos kivonat ha, de lehet hogy nem.
Lehetséges hogy helyhez kötött akkumulátor helyiséget akar kivitelezni, vagy esetleg villamos kezelőtérben végez villanyszerelési munkákat. De még akár közterületen történő munkavégzés is állhat a dolgok mögött.
Nem tudom, mire kéne neked az MSZ 1600 magyarázatos kiadása, mikor az a szabvány több, mint két évtizede vissza lett vonva, bár akkor már egy ideje igyekeztünk az IEC szabványokhoz alakítani a saját előírásainkat, szóval eléggé hasonlít a mostaniakhoz, de...
...de a neten ezer helyen megtalálhatóak a különféle korú magyarázatos kiskönyvecskék, még akkor is, ha az az egyetlen egy példány kiesett Szakmókus látóköréből.
Ritkán adnak a szabványok magyarázatot, egyszer láttam egy kollégánál az MSZ1600 magyarázatos kivonatát, de sajnos már elhunyt, és a könyv (mint az egyéb hagyatéka) valószínűleg az enyészeté lett.
Úgyhogy szvsz semmire sem adott magyarázatot... Csak felsorolta a szabványokat. Amiben amúgy káosz van. Van amit újra írtak, de a régit is érvényben hagyták...
"H05VV-F (MT) Lakáshelyiségekben, konyhákban, hivatalokban; háztartási készülékekhez , beleértve a párás helyiségeket, közepes igénybevételre ( pl. mosógépekhez, hűtőgépekhez ) Főző- és fűtőkészülékekhez is használható azzal a feltétellel, hogy nem érintkezik forró részekkel és nincs hősugárzásnak kitéve. Nem alkalmazható szabadtéri használatra, ipari vagy mezőgazdasági épületekben, valamint nem háztartási hordozható szerszámokhoz."
Erre mondta azt anno Mekk Elek, hogy nincs tiltva az MT vakolat alá helyezése...
De mielőtt valaki félre értené, vagy bele magyarázná, kijelentem, hogy -a magam részéről- nem támogatom az MT kábel vakolat alá szerelését.
Annak ellenére sem, hogy a belinkelt táblázat csak "javaslat" a felhasználási területre.
Úgy írja a szabvány, hogy a H05VVF "szokásos" igénybevételre alkalmas:
"
B4. Szokásos igénybevétel Olyan használat, ahol a kábelek csekély mechanikai igénybevételnek vannak kitéve és a mechanikai károsodás kockázata kicsi, mint amilyen kis- vagy közepes méretű készülékek rendeltetésszerű használata mellett várható lakóhelyiségekben, kereskedelmi és könnyűipari építményekben. A szokásos igénybevételi osztályba tartozó kábeleket igénylő készülékek lehetnek például a kenyérpirítók, a kis főzőkészülékek, a porszívók, a háztartási centrifugák, a mosógépek, a varrógépek és a hűtőgépek."
522.8.1 A huzalozási rendszereket úgy kell megválasztani és felépíteni, hogy elkerüljék a szerelés, használat során vagy karbantartás, a kábelek és a szigetelt vezetékek és végződéseik károsodását.Szilikonolajat tartalmazó kenőanyagok használata kábelek és vezetékek csőbefűzéséhez a csatornarendszerek, csatornarendszerek és tálca- és létrarendszerek alkalmazása során nem megengedettek.
Tehát alkalmas múanyag csöveknél, nem alkalmas beton(csatornarendszer) fém (tálca, létra) esetében.
"522.8.1. A kábel- és vezetékrendszereket úgy kell kiválasztani és úgy kell szerelni, hogy a létesítés, üzemeltetés
vagy karbantartás során a kábelek és vezetékek köpenye és szigetelése, valamint a csatlakozásai ne sérüljenek. Szilikonolajat tartalmazó kenőanyag használata a kábelek vagy vezetékek védőcső-, vezetékcsatorna-, alagútcsatorna- rendszerekbe való behúzására, valamint kábeltálca- és kábellétra-rendszerekre történő húzására tilos!"
A Cellpack szilikonzsír tubusos, 90 g-os kiszerelésben kapható, amely elsősorban kábelek és műanyag csövek kenésére szolgál szerelési és behúzási műveleteknél. Ezáltal jelentősen csökkenthető a súrlódás és a sérülés kockázata. Savmentes és vízben nem oldódó, de nem javasolt fém, beton vagy ivóvizes környezetben
H05RR-F ? Gumikábel, nehezebb lesz behúzni. Kiszámoltattam, 38% a két kábel össz keresztmetszete a 23mm csőhöz képest. Ez elvileg szabályos, úgy tudom, csak a két külön fázis zavarja-e egymást? Elektromágnesesség, vagy ilyesmi.
Tehát akkor a 2 kábel mehet egy ekkora átmérőjű csőbe csak a padlásig? 2 méter hosszú a cső, utánna különválnak. Külön fázist visznek, melegedés, ilyesmi nem gond? H05VV-F kábel miért nem jó?
Azonkívül a kültérit csak uv álló kábellel lehet megtáplálni és fixre kötött berendezéseknél biztosítani kell a leválaszthatóságot szervíz idejére. A Kmsz megfelel e célra, viszont vagy azt, vagy az óraszekrényt biztosítani kell visszakapcsolás elleni védelemmel.
Müiii csak a padlásig mehet, onnan át kell váltani falon kívüli tömített szerelésre, az éghető anyagot is figyelembevéve. A kábel sem mindegy, MT nem mehet, ha már sodrott akkor ysly-jb, vagy gumikábel, vagy tömör nym-j. Bilincsezve, fától eltartva, dobozok ip védettek, stb.
Kérdésem a szakemberek felé: A villanyóra szekrénytől a padlásra, van egy 24mm külső átmérőjű, vékonyfalú műanyag cső, ez kb 23mm belső átmérő lehet. 2m hosszú és ebben kellene elvezetni 2db 3x2,5mm2 sodrott vezetéket, aminek külső átmérője 10,2mm. Külön fázison lennének.
Egyébként 20m hosszúak lennének, klímának mennek, a padláson különválnak, 16A megszakítóval az óránál.
Mert egyre több a "nem szinuszos" áramú fogyasztó és egyre combosabb is.
Az a tény ne zavarja meg a tisztánlátásodat, hogy az EU-ban erre van szabvány, ami minimum 10-15 éve kötelező, és aminek egy 75W feletti kapcsolóüzemű táp gyakorlatilag csak Aktív PFC-vel tud megfelelni - így viszont kb. cosfi = 0.99 színuszos áramot fog produkálni.
Mert egyre több a "nem szinuszos" áramú fogyasztó és egyre combosabb is. Ami miatt a 3F >> NULLA árama megnő, nem ütik ki a vektorok annyira egymást, mint "régebben".
Rendszer-egedélyes (új típusú) szekrény használható volt eddig is... 2019. ősz óta már, ha jól rémlik
és Most is használható a minden szolgáltató által anno aláírt MEE-VET egyezmény szerint.
Azaz, Nem muszáj a helyi szolgálattó álatal árultat megvenni. A regszerelőd vagy akár temagad is megveted ami neked tetszik :-)
Egyébként, Megveheted a regszerelő által rádsózni kívánt drága helyett is az olcsóbbat. A helyi szolgálatató élatl listázottak közül is.
-----
Csakhát a regszerelőd nem fog örülni ... Ahogy anyósnál sem örült, amikor elé tettem az általam 57 eFt-ért megvettet, az általa hozott 138 eFt-os helyett.
Választhatott, hogy használja amit kapott vagy mehet istenhírével, mert keresek mást. Amiért a "kisnyugdíjason" akar sokat keresni az ajánlata szerint :-(
Aztán csak-csak kellett az 65 eFt+áfa munkadíj a bő 2 órás melóért "ha már itt vagyok" alapon. Mégha a szekrényen tervezett további cirka 50 eFt+áfa haszna ugrott is miattam. (és ez még nem is "szaki kedvezmény"-es árhoz képest, hanem a sima magánvevő "listaár"-hoz képest)
**** Piacgazdaság van! és verseny a pénzért.
Megerendelőként-Vevőként élni kell vele. Általában található "jobb ajánlat" vagy "alkudható" a dolog. Mert szeretnek bepróbálkozni egy erős árral.
Pláne, ha látják, hogy az ügyfél aggódik-sietős, tájékozatlan, félénk, van pénze. Ezek a körülmények akár 2-3X-os árat is jelentenek :-( Pofátlanul....
Új szabvány új szemlélet a túláramvédelemben, a két sarkú, Nullát is bontó túláramvédelmek korszaka jön.MSZ HD 60364-4-43:2024 Kisfeszültségű villamos berendezések. Biztonság. TúláramvédelemA Magyar Szabványügyi Testület 2025. március 1-jén kiadta a legújabb túláramvédelmi szabványt.Ez a verzió már nem csak a fázisvezetők védelméről szól, hanem minden aktív vezető, beleértve a Nulla-, PEN-, PEM- és PEL-vezetőket is a védelem körébe emeli. Miért fontos ez?A modern hálózatokban egyre több a nemlineáris fogyasztó (inverter, tápegység, LED-driver, frekvenciaváltó).Ezek harmonikus áramokat termelnek, amelyek összeadódhatnak a Nulla vezetőn így a Nulla akár nagyobb áramot is vihet, mint a fázis! A szabvány újdonságai: A táplálás önműködő lekapcsolása az elsődleges védelmi mód Új követelmények a Nulla vezető és középponti vezető védelmére A harmonikusok jelenlétét mérés vagy számítás alapján figyelembe kell venni A nulla vezető keresztmetszetét és hőterhelését ellenőrizni kell Ha szükséges, a Nulla vezetőre túláramvédelmet kell beépíteni Mit jelent ez a gyakorlatban? Felülvizsgálatkor mérd meg a Nulla vezető áramát különösen 3-fázisú rendszereknél, ahol a harmonikus terhelés jelentős lehet (akár 170%-os túlterhelés is lehet a Nullán a fázishoz képest!!!). Ellenőrizd, hogy a Nulla nem melegszik (kalibrált hőkamerával, thermovíziós módszerrel!!!), és a keresztmetszete nem alulméretezett. A kismegszakító vagy biztosító karakterisztikáját hangold a valós Nulla terheléshez. Ha a Nulla vezető túlterhelt, újra kell gondolni a védelmet és a méretezést. Összefoglalva:A Nulla vezető már nem másodrendű vezető hanem teljes értékű elem, amit mérni, méretezni és védeni kell a túláramokkal szemben.
Vicc volt hogy eddig régiónként teljesen más volt a követelmény. Sőt kb emberfüggő volt ki kapta az ügyet.
Kíváncsi leszek a méregdrága mérőszekrények közül melyek lehetnek majd használatosak.
Mert a démász és az e-on is teljesen más szekrényeket használt.
De az se semmi hogy a regszerelők is annyit kértek amennyit nem szégyeltek, ha nem az általuk ajánlott szerelővel csináltattad akkor lehibáztak mindent.
Jelentős fejlesztés előtt áll a Regisztrált Szerelői Rendszer A 2025-ös év jelentős fejlesztést hoz a regisztrált szerelői rendszer életében.
A hálózati engedélyesek (DSO) kezdeményezésére, az a megállapodás született, hogy a Magyar Elektrotechnikai Egyesület koordinálásával eljárásaiban, szakmai követelményrendszerében megújításra és országosan egységesítésre kerül a regisztrált szerelői rendszer.
Az egységes működés lényeges előnyökkel jár a regisztrált szerelőkre, a hálózati engedélyesekre, de leginkább a lakosság, az ügyfelek számára.
Történelmi jelentőségű, hogy a három tulajdonosi kör felsővezetése egyhangúan kifejezte azt az igényét, hogy a magyar villamos energia felhasználók az ország bármely területén - ugyanazzal az eljárással, - ugyanazzal a folyamattal, - ugyanazzal a követelményrendszerrel - ugyanazzal a kiszolgálással találkozzanak függetlenül attól, hogy melyik DSO területén kívánnak mérőhelylyel-, bekapcsolással-, teljesítménybővítéssel kapcsolatos ügyeket intézni.
Az új rendszer az egységesítésen túl, kibővített lehetőségeket kínál majd a regisztrált szerelők és a DSO-k együttműködésében.
Nagyobb bizalomra épülő felhatalmazás, nagyobb felelősségi és hatáskör mellett egyszerűbb és gyorsabb ügyintézést jelent majd az ügyfelek számára. Remélhetőleg mindenki megelégedésére.
Természetesen a nagyobb felhatalmazás és bizalom más együttműködési, irányítási és ellenőrzési formát követel meg a szereplőktől. A folyamat kidolgozására a 2025-ös év folyamán kerül sor, teljes körű bevezetése pedig 2026-os évvel valósul meg.
Annak érdekében, hogy minden szereplő jogos érdekei és javító szándéka érvényre juthasson, a munka során a projekt kikéri valamennyi érdekelt fél véleményét, megkérdezi tapasztalatait, szándékait, elvárásait.
Fentiekből adódóan, a folyamatok fejlesztése mellett, a műszaki elvárások és tartalom is változni fog, ami 2026-tól új oktatási rendszert és tananyagot is igényel.
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület és a DSO-k együttműködésében több olyan folyamat is kidolgozásra került KOS rendszer, Safety Passport stb. ami lehetőséget teremt arra, hogy az egyes rendszerek kínálta szinergiákat kihasználjuk, ezáltal hatékonyabb és biztosabb működést hozzunk létre, melynek érdekében a MEE VET 2025-től új formában a Magyar Elektrotechnikai Egyesület integrált szervezeteként folytatja munkáját. M
indenkinek jó együttműködést, eredményes munkát és elégedett ügyfeleket kíván a Magyar Elektrotechnikai Egyesület!
Olvasom, hogy... Változik a fürdőszobák villanyszerelésének szabványa.
---
MSZ HD 60364-7-701:2025 A magyar nyelvű kiadás 2026-ban várható. A régi szabványok (2007 + A11 + A12) még 2027.12.06-ig érvényesek.
Főbb változások röviden
A fürdőtér pontosan meghatározott térfogat lett - padlótól +3 m magasságig - vízkifolyástól 4 m távolságig - falakba, mennyezetbe 6 cm mélységig. A 4 méteren túli rész már átlagos területnek számít (pl. dizájn kád a nappaliban).
Sávok (zónák) újradefiniálva
0-s sáv kád belseje vagy zuhany 120 cm-es hengerpalástja (IPX7, max. 12 V AC)
1-es sáv 225 cm magasságig vagy a vízkifolyóig (IPX4)
2-es sáv Csak kádnál, +60 cm széles sáv (IPX4) Zuhanyzónál nincs 2-es sáv!
Újdonság A rögzített zuhanyajtó zárt állapotban korlátozza a sávokat.
Vezetékezés A sávhatároló falban vezetett kábelek mélysége 5 → 6 cm lett. A sávhatárba süllyesztett szerelvényre az adott sáv követelménye érvényes!
Összefoglalva Pontosabb szabályozás, biztonságosabb szerelés. Fürdőszobai, zuhanyzós, mobilházas, kabinos helyiségekre vonatkozik. (laborhelyiségek, vegyi helyiségek junkavédelmi/kármentesítő zuhanyai nem ezen szabvány alapján vannak kategorizálva)
2025-től ez a mérvadó. Biztonságos szerelés = szabványos szerelés.
"...kéményseprést is etörölték mert nagyon semmi haszna nem volt"
Na nem sikerült a fogalmazásom látom, de leírtam a saját tapasztalatomat, én legalább megteszem amit lehet, de sokan úgy vannak vele hogy tavaly sem volt vele baj idén mi lehetne?
Nekem ez egy OKJ-s képzés miatt nem idegen, de egy átlagpolgár nem is gondolná hogy egy tüzelő berendezés ellenőrzésének elmaradása veszélyhelyzetet teremthet.
Tehát haszna lenne, állíthatnák azok akik egy hibás kémény miatt elhunytak, és-vagy leégett a házuk.
És hány kéményt fotózzak ami éppen csak hogy nem dőlt még le, és biztosan be is van szakadva a belseje, függetlenül attól hogy még kijön valami füst.
És ha az ilyet egy hatóság veszélyesnek ítél, jön a sopánkodás hogy nem telik új kéményre.
Szerintem ilyen nincs. Külön csapat állítja össze az írásbelit, amit ott bontanak fel a vizsgán, egy vizsgázó aláírásával igazolja, hogy sértetlen volt a boríték, van javítási útmutató, a szakma nagyjai vannak megbízva vizsgabizottságnak... és ez csak az írásbeli.
Én pár éve magam kicseréltem, hogy ne baszogassanak.
Ellenben idejött egy macskajancsi aki szabalytalannak minősitette hogy egy gázkéménybe 2 db eszközöm egy kazán es egy vizmelegitő van bekötve.
Annyi esze nem volt hogy az ionizációs kapcsoló van alatta, árfolyós vizmelegitő lángja "rövidrezárja" a bemenetét erre benne egy relé meghuz es megyszakitja a kazán termosztát körét. Nem voltam itthon jött, ment és eltelt azóta 5-10 év es semmi.
Jaj nemár! :) Ugye senki nem gondol arra hogy meg akarják menteni az egész világot? Ahogy hallottam VBF ismerősömtöl azert tanulgatni kell ott egy kicsit és ami husbavágo hogy hitelesitett müszerekkel kell dolgozni. Ő is vett egy muszert használtan 700K forinttért. De uj cucc lehet 2-3 milla is.
Mivel ő csak EV es masodállásban nincs veszélyben a családi kassza, de bevallja hogy egyre kevesebb a munka. Nem hirdet neki épp elég ha szájrólszája adják a nevét. Ha meg beesik valami nagyobb munka arra összetrombitálja a szabad kollégáit.
A fácse televan félnótás rettegtető reklámjával, nyilván azert mert nagy dolgot remélt a vizsgától, és ahhoz képest nincs nagy mozgolódás.
Ez lesz majd az ujabb taxis brigád akik már most kivannak a google önvezető autóitól ... :)
Egyébként ez kisértetiesen hasonlit a "mi" pályakezdésünkhöz még az átkosban.
Elvégeztük a sulit, ki igy ki ugy meg amikor volt KMK és jelentkeztünk munkára es fel is vettek egy csomó embert azonnal. Dolgoztál pár évig majd elvittek katonának akkor 18 hónapra. Amikor vége volt az emberek egy részének uj tervei lettek es azonnal felmondott, volt aki későb. 20-30 év alatt volt pár átszervezés, szerkezetátalakitás és a létszám a negyedére esett. Most már a keménymag van csak meg.
Nem tudom miből gondolod hogy van közöm hódmezőhöz? Nagyjából annyi hogy néha átutazom kocsival amikor szeged felé megyek ...
szakmai tanácsot szeretnék kapni. Adott a házunk ahol 3x25 amper van. Az elosztó dobozból a padlástérben védőcsőben megy a 4es vezetéken a fázisok a nulla és a föld a villany tűzhelyhez. Kiszeretném cserélni a vezetékeket mert sajnos van közte alu is ami nem egészséges. Új vezetéket szeretnék behúzni. A kérdésem hogy a padlástérben egy dobozba meglehet-e szakítani és leágazni róla vagy direktbe kell, hogy menjen a tűzhelyhez. Nem biztos, hogy tudnék még mellé több szálat is behúzni.
"de hogy ez ellenőrizve lettek volna nem rémlik. "
Nálunk pár éve az összes lakáson végigmentek, aztán cserélték mindenkinél ha kellett ha nem.
Itt sem értették sokan a házban, meg persze hülyék voltak sok helyen tuti nem zárták el a csapot és sok sütő már összeadja amit kell, megbukott a nyomáspróbán.
"Ha esetleg visszaemléxel, volt egy gázmizéria, amikor a flexi csöveket kötelezően sárgára kellett cserélni."
Én nem emléxem hogy kötelező volt-e, szerintem csak új készülék esetén, vagy ha áthelyezték de hogy ez ellenőrizve lettek volna nem rémlik.
Aztán a cső ha ki is lett cserélve maga a készülék műszaki állapotát vajon nem kellene megvizsgálni?
"...támogatnék egy olyan rendszert, amiben kötelezően meg kellene vizsgálni minden háztartást...."
A magyart ha kötelezed mindjárt elnyomásról ,gonosz szolgáltatókról, rablásról kárál. Lásd a villamos felülvizsgálat elleni tiltakozást csak itt a fórumon.
Vagy a kéményseprés sem lett kötelező immár mindenki megelégedésére (kéményadó :) ). Csak és két kéményes berendezést üzemelte be az idén, egy kürtőben labda, madártetem, egy kazán hőcserélőjében egy szarka tetemet találtam.
Igen, az élet és vagyonbiztonság lenne az első de az ellenőrzések nem ingyenesek. A magyar ember nem szeret olyan szolgáltatásért fizetni ami kötelező!
A VBF is elég jó pénz lett, így fáj mindenkinek, hogy mások ki se mennek. A ki nem menők részaránya sosem volt kisebb, csak régen relatíve kevesebb pénz volt nyerhető, nem volt olyan érdekes.
Nem a ki sem menőket kellene a jövőben szankcionálni, hanem például eleve azokat, akik azt hirdetik, hogy másnapra van jegyzőkönyv egy lakásról. Mert az olyan, mintha ki sem ment volna. :D
Ha esetleg visszaemléxel, volt egy gázmizéria, amikor a flexi csöveket kötelezően sárgára kellett cserélni.
Simán támogatnék egy olyan rendszert, amiben kötelezően meg kellene vizsgálni minden háztartást, cserébe párezerért, és cserébe csökkentett elvárással, pl életveszély, közvetlen tűzveszély.
Én is háborognék, ha a piacról kellene megélnem a kötelezőség helyett :-( Hisz ugrana a szakmai lobby által törvénynel biztosított kereslet nagy része a melómra.
Az egész VBF rendszer jó nagy marhaság, túllihegett- és a fölösleges a mára kialakult formájában. De legalább drága és egyre inkább hatástalan, tehát >> értelmetlen.
Megj: nem csak rájuk igaz ez sajnos, akadnak más területek is.
Ami a FAM-ot illeti, az a 80-as években jelentett elit gárdát, a 90-es évektől tömegképzés lett, gyakorlatilag az ugrik ki a nagy villanyszerelői átlagból, aki nem tudja elvégezni. Persze, az is kérdés, melyik tanfolyamot.
Az is lenne egy megoldás, hogy azokat a szavakat használod, amelyek lefedik azokat a tevékenységeket, amelyekre gondolsz. Akkor nem kell utólag helyesbíteni, hogy hát fehérrépára gondoltál, csak banánt mondtál.
Amelyik vidéken én jártam, ott a markolópréses tanfolyam egyik oktatási anyaga a Gárdonyi: Szabadvezetékek és kábelek című ipari szakkönyvtáros könyv volt, amiben szintén említik a Desoxot, és volt is a kötőelemekben. Az 75 körül volt (a könyvet 74-ben adták ki). Az elosztóhálózati karbantartás az valóban megragadt a drótkefe és vazelin szintjén.
Sokan vannak akik AKARNAK jó szakiként élni-dolgozni. Nagy részük fiatal is (14-30 éves) és igényes is magára.
---------------------------- Számottevő részük bele is vág valamilyen képzésbe, de sokan nem mindenféle okból.
Azonban, A képzés csak a beugró papírt >> jogosultságot adja! Komoly szaktudást és pláne gyakorlatot nem, ezeket magának kell hozzátenni-megszerezni. Csakhát nem mindenki tudja hogyan/hol tegye hozzá... Készség- és lehetőség híján.
Évtizedek óta javarészt két út járható erre (sőt évszázadok óta igazából). - vagy a pályakezdőkkel bajlódni hajlandó munkaadóknál "tanulás" a képzés után. - vagy a kezdő vállalkozóvá váltak "öntanulása" menetközben éles melókon
**** Vállalkozásként bajlódtunk a reménységekkel, szakképző hely is voltunk (1992-2011) Beiskoláztuk/képeztük azokat, akik reményteljesek voltak. ****
... és pl. mostanában is. A napelemes évek során is, 4 fiatal (18-23 éves ) és egy 1 középkorú (46 éves) ÚJ villanyszakink lett. Ráadásul 1 már VBF is lett idővel... és 2 FAM-os is.
Nomeg, bonuszként lett 2 tetőfedő, 1 klímagépész, 1 villanyautós, 1 szakács lett mellé pluszban. Az egyik ifjú mára villanyszerelő+VBF+FAM+tetőfedő is :-) Ő most az egyik "kisfőnök" + a "vezető szerelő" és nagyon jó mindenben. önállóan is "ügyfélképes", döntésképes.
----- Mind jó szaki lett, akinek esélyt adtunk :-) Mostanság nettó 600-900 eFt-ot visznek haza, alkalmazottként. A vállalkozói lét kockázata és tőkeigénye nélkül... -----
Sikeres élet történetek ezek számukra, mert 1. Alapban is önmagukra igényes, munkájukra joggal büszke, szorgalmas-kitartó emberek (ezért lettek megtartva).
2. Tudatosan, vagy tudatosság nélkül, de vágytak az új tudásra, jobb melóra, nomeg a több pénzre si és ezért önképezték magukat erősen.
3. Kaptak lehetőséget az önerőből reménytelen "fel/kitörésre" a tengés-lengésból.
Megj: mondjuk akadtak akiket jócskán kellett biztatni és/vagy többször is újraindítani.
A gyakorlatot a "papír" szerzés közben+után szedték össze élesben. Az elméletet önerőből és tólünk mérnőköktől tanulgatták hozzá pluszban.
Az 5-ből 4 eredetileg napelem szerelőnek lett felvéve, ami >> betanított segédmunka gyakorlatilag. Képzettség nem kell, csak ügyesség, fizikai, erő, szorgalom-kitartás, gyorsaság és biztos mozgás a tetőn/magasban. Aztán látszott, hogy érdekli őket a villanyszerelés is, érdeklődtek, nézték, besegítettek !
Csak 1 volt már eleve friss OKJ-s villanyász, aki a próba napján látott elsőször élesben villanyszerelést. (belőle lett idővel a legjobb villanyszerelő plusz VBF+FAM+tetőfedő is lett) Látszott a próbanapon, hogy a kezére áll a szerszám és ügyes-értelmes-szorgalmas, feltalálja magát >> felvettük bevált.
Megj: cirka 300 próbanapos fordult meg nálunk az évek során. Felvettünk közülük vagy 70-et, bevált tartósan 11, ők a stabil mag jó ideje.
***************** A jó hír, hogy vannak szép számmal kisebb-nagyobb vállalkozások, akik hasonlóan működnek.
Szóval, ahogy a közismert humorista mondta anno. "A helyzet jó... de nem reménytelen."
Avagy, Lásd a jót is, ne csak a hódmezővásárhelyi nihilt amiben- és ahogyan élsz.
Szerintem sokan elvégzik, lesz egy arc rögtön mert ő már velemi kiemeltnek gondolja magát és 1000L hirdet hogy adásvételhez kötelező es őt kell hivni.
Én meg oltogatom őket hogy nem kell hisz az ügyvédnek amig nem kell kötelezően csatolni a papirhoz addig a faszt sem érdekli hogy mit méreget és megfelelt vagy nem neki.
Nyilván elfogadom hogy egy 30-50-100 éves ház szinte mind ramaty állapotban van villamosiparilag de senki nem akar már dolgozni hanem csak jópénzért papirtgyártani.
Már koruk alapján sem lesz vagy lehet jó szaki mert egy teljesen masik generáció akik nagyon máshogy működnek mint a mai 50-60 évesek.
Hiába lehetne ebben is jól keresni ha a társadalmi megitélés nem kedvez a kétkezi munkának. Hiányszakma szinte minden, de valójában nem akar senki ebben dolgozni, főleg az aki érne is valamit a piacon.
Sok tanulni vágyónak már lehetősége sincs vagy nagyon kevés lehetősége van olyan szakik felkajtatni aki hajlandó tanitani is nem csak falat vésetni vele 0-24-ben.
Egy jó sztori budapesti kollégáktól:
Kimentek akárhova dolgozni - azt tudni kell hogy szinte mind mérnök - és bevezetőleg mondja a srác hogy van doktor úr, tanár úr, ügyvéd úr, és még számtalan úr megszólítás. Bezzeg amikor mi kimegyünk egy céghez akkor valaki felkiált hogy "Megjöttek a szerelők!" :) Hát b+ én is a BME-re jártam 5 évig en miert nem érdemlek meg egy úr megszólítást? :)
Vezérelt áramnál változott valami feltétel, napelemeseknek volt valami hír hogy akkor adják majd mikor süt a nap?
H tarifáról tud valaki valamit, mennek rossz pletykák az áramosok körében hogy az is változni fog, meg emelkedik a hálózatfejlesztési hozzájárulás is majd.
Vagy több is akár, de tömör vezetéket akár alu akár réz, vékonyfalú érvéghüvelyt nem rakunk rá, se nem toldunk vele, úgy sem hogy az egyik sodrott.
Úgy sem hogy PLC vezérlószekrényben réz 0,75mm2 tömör-tömör illetve tömör és sodrott vezetéket szintén szükségből zsugorcsövezve a megoldást, már elkövettem. De ezt nem újszerű korában hanem terepen az elrágott, rezgéstől eltörött vezeték toldása volt. Ott szintén nincs ennek a TÁKOLÁSNAK tétje.
"Nem véletlen üldözik a felülvizsgálók az alut..."
Miért üldöznék, és hogyan? Nem üldözik, megtűrt, új szerelésben nem alkalmazható talán 16mm2-ig (?).Sok még az MM-fal, pláne panelben mint nálunk is, vagy a kádárkockák, régi lakások jelentős részében. Szerintem már elfekvő készlet sincsen a vékonyabb aluból.
És nem lesz baja vagy 20 évig. Nem mondom, kimaxolva egy alukábelt terhelésileg, vagy párás környezetben átgondolnám a megoldásokat, de nem sok van, ami tökéletes lehetne, mert a lemezes csokiban lehetne, de mivel hidalod a másik oldalon hogy ne érintkezzen? Nem megoldás.
A spéci wago, ok.
Nem véletlen üldözik a felülvizsgálók az alut és nem azért mert alu, hanem ugyis megjelenik a közelébe réz előbb-utóbb.
Hazudtam, toldottam elfúrt tömör alu MM-fal-at, szükségből érvéggel (ideiglenesen, a következő festésig amikor kicserélikmajdcsakgyőzzemkivárni), előszobában a 60W-os izzónál nincs jelentősége. Mert ugye a kapcsoló fölé rakja a kulcstartót....
"Nincs megadva milyen anyagfajtára alkalmas., anyaga elektrolitréz ón bevonattal.
Igy azután alkalmazható rézre, alura egyaránt."
Ennyi erővel a bevont rézsarut is közvetlen rápréselhetnénk egy alumínium kábelre, minek a hókuszpók a speciális "cupal" érvég, saru vagy lemez alkalmazására.
Alapnak az sokkal jobb mint azzal akivel legutóbb találkoztam, annak végzettsége vegyész volt (ami nem szakiskolai szakma) abban sem dolgozott tartósan abból hirtelen hogyan lesz önállóan dolgozni tudó villanyszerelő? Vajon mi motiválta eme szakma elsajátítására 30 pluszosan?
Volt akinek tetszett a szépen kivitelezett szerelések, ez miatt lett második szakmája, de az igényes szerelést alkalmazni nem tudta.
Sok Okj-s-től meg kellet válni, nem foghatod a kezét 8 órában...
Akkor inkább ki kell nevelni egy tanulót.... a legalább háromból.
Én másoltam ki a Luspay-Rózsa-Varjú; Erősáramú Kábelnyomvonalak című 1985-ben kiadott 600 oldalas könyvéből ahol a kötéseket is taglalták kábelszinten, ahol nem ritka az alumínium vezető.
De mindegy is ki vette elő újra, annak a pasztának a működése, neve is le volt írva. Vezetékekhez való manapság ajánlott paszta miképpen működik, arról leírást még nem láttam, csak a használatának szükségét.
Nincs akkora probléma --lehet, hogy rosszul választottalak ki, s igy Neked válaszoltam.
Igy Bocsi......
A 120kV hoz;
Lehet, hogy Nyugaton volt Alupaszta de itthon még a '80s években sem --Vazelinnel, szilikon zsirral próbálkoztunk + meg festékkel (az vált be a legjobban !)
Még egy gondolat a hidegfolyásról, ami létezik, de nincs túlragozva.
Ott van pl a szabadvezeték, ahol az Ensto csatlakozókat használják, átszúrós vagy pofás szorítókkal, és ott van a méretlen kapcsok, vagy a fővezetéki vagy sima WDU. Egyszer meghuzzák és érdekes módon megvan több évtizedig.
Gondolom senki nem látott a szabadvezetéken csüngő szerelőket meghúzásellenőrzést végezni.
Nem mondom, néha van hiba, de az a kezdeti szerelői hiba.
Sőt van szakadófejes csatlakozó, amit nem is lehet utánahúzni.
A több konnektorban EGYIDEJÜLEG használt cuccok árama JELENTŐS is lehet.
A 2,5 mm2 réz vezetéket 13 Amperes (esetleg 16 Amperes) kismegszakitóval kell védeni. A 13 Amperes 3000 Watt rövid időre esetleg 3500-3600 Watt fogyasztást enged meg. (A 16 Amperes 3700 Watt rövid időre esetleg 4200-4300 Watt fogyasztást enged meg)
Fontos: a 10 Amper fölötti áramokra már MINŐSÉGI konnektor kell ! (akár a kék színű "ipari kivitel" is megfontolandó a tartósan nagy áramokra)
----- A legjobb megoldás: a mosógépnek már az ELOSZTÓ-ból egy külön-önálló 2,5 mm2 réz áramkört vinni B13 kismegszakítóval. Sőt mintha a külön áramkör előírás is lenne, mivel "tartósan nagy áramú fogyasztó" a fűtőbetétje miatt... De mindenképpen ez az ésszerű, ha lehet. -----
HA NEM megoldható az külön-önálló áramkör, akkor.
1. Lehet egy "kötő dobozban" is elosztani a konnektorok számára.
és
2. Nem tilos az első konnektorból tovább vinni sem >> felfűzni. DE úgy KELL felfűzni !!! hogy Az első/előző konnektor kikötése vagy kontakt hibája miatt NE szakadjon meg a zöldsárga!!! a felfűzöttek számára.
MÉLYÍTETT szerelvény dobozban pl. a konnektor alatt is meg lehet WAGO-val oldani a feldatot.
**** Megj: HA vizes helyiség pl. fürdőszoba >> AKKOR a ZÓNA rendszer szabályait is be kell tartani. ****
With the contact paste, solid aluminum conductors up to 4 mm² can be reliably contacted via WAGO's spring pressure connections.
With CAGE CLAMP® (e.g., 222 Series), clean the aluminum conductor with a blade and immediately connect it to the clamping point filled with the paste.
With PUSH WIRE® (e.g., 2273 Series), it is recommended to clean the aluminum conductor beforehand and then connect it immediately to the terminal point filled with the paste.
"ajánlatos előzetesen megtisztítani az alumínium vezetéket, majd azonnal csatlakoztatni a pasztával töltött csatlakozási ponthoz"
If you want to connect aluminum and copper conductors using WAGO's connectors, Alu-Plus Contact Paste offers the following advantages:
Alu-Plus Contact Paste Advantages
Destroys oxide film during clamping
Prevents fresh oxidation at the clamping point.
Blocks electrolytic corrosion between aluminum and copper conductors (in the same terminal block).
Provides long-term protection against corrosion.
Connecting Aluminum and Copper Conductors Adjusting Nominal Currents
But if you want to connect aluminum and copper conductors, you must remember that copper (Cu) conducts better than aluminum (Al)!
Therefore, the nominal currents must be adapted to the lower conductivity of the aluminum conductors: 2.5 mm² = 16 A, 4 mm² = 22 A.
"A CAGE CLAMP® rugós csatlakozástechnikájú sorkapcsok használata esetén, először egy pengével meg kell tisztítani az alumínium vezetékeket, majd azonnal be kell dugni azokat az AluPlus érintkezőpasztával megtöltött kapocspontokba. A PUSH WIRE® csatlakozástechnikával rendelkező rugós vezetékösszekötő használata esetén a WAGO azt javasolja, hogy először tisztítsa meg az alumínium vezetéket, majd azonnal dugja be azt az Alu-Plus érintkezőpasztával megtöltött kapocspontba."
"A paszta működését már egy régi szakirodalomból bemásoltam ide korábban."
Azt szerintem valami Ötös vagy ki másolta be, még egy Mekk Elekkel való polémia során, és az a paszta cinkszemcséket tartalmazott, amelyek képesek voltak feltörni az oxidréteget. Annak Desox volt a neve.
Már egy hónapja írtam, hogy úgy működik, mint egy akkumulátor. A nanó vastagságú oxidréteggel van elfoglalva mindenki. Oxidmenetes aluminium nincs, oszt lehet reszelni, drótkefézni, smirglizni, mindig oxidos marad.
Kvázi galvánelem. Sok éve tanuló-koromban láttam földre dobott alulemezt rajta egy vasdarabbal, kinn a szabadban, az alulemez közepében szép lyuk terjengett. Bojlerek, hidak anódja korrózióvédelem okán ugyanezen az alapon műxik.
A légköri nedvesség hatására a két különböző fém kapcsolódásánál megindul az elektrokémiai eredetű korrózió ...".
Ha jól emlékszem, Villamosipari anyagismeret tantárgy keretében olvastam 178 éve. Ott olvastam a fémek affinitási soráról, amivel indokolta az elektrolit kialakulását.
Egy kis segítség egy helyes bekötéssel kapcsolatban.
Adott egy külső díszvilágítás 3 kis ledes izzó a házon kívül amit kint kapcsolok le fel .Az elosztóból kapja külön kismegszakítón az áramot ,Szeretném egy időzítős kapcsoló órával működtetni. Pontosabban kaptam egy sínre szerelhető CCT15442 időzítőt bár igaz ez 2 csatornás
Csak nem találom a helyes bekötését .
Tehát a C1 bekötése
A kapcsolónak külön saját áramszál kell az L pontra amit áthidalhatok a C2 5 pontjára ami már egy másik vezérelt áram lesz / ha kell ... majd/
A 2 pontra kötöm a világításhoz kimenő kismegszakító áramát ,Tehát 2 külön áram és kismegszakító.
Az N bekötések mehetnek az N sínről a fogyasztók felé
A második kép egy másik kapcsoló bekötése ,,,,gondolom hasonló
Adott két falon kívüli dugalj (1-es és 2-es). Az egyik a mosógép, a másik a szárítógép részére lenne kialakítva, de a 2-es dugalj egyik aljzata szükség esetén más fogyasztót is kiszolgálhatna. A kérdés az, hogy mennyire számít szabályosnak, ha a két dugalj közötti betáplálást nem kötődobozon keresztül oldom meg, hanem a 2-es dugaljból továbbkötéssel viszem át a fázist, nullát és a védővezetőt az 1-es dugaljhoz? Vagy inkább célszerű (és szabályosabb) lenne egy külön kötődobozban, Wago sorkapcsokkal elosztani a vezetékeket a két dugalj felé?
Ezt tanították nekunk is hogy azonnak képződik oxidréteg.
Az alu vezetéket ha blankoltuk fényes volt az csak ugy csillogott. Azt kár lett volna kapargatni drótkefézni, kézel érinteni.
Ha a vezeték szurke vagy matt volt akkor igen, de azt teljesen körbe tisztítani esélytelen volt.
Hogyan drótkefézzek meg egy 1.5-2.5mm2-es vezetékcsonkot?
Öntvény sarut esetleg,ha szukségesnek látom, de az abba fogott vagy préselt sodrott aluszálaknak csak a kulső részeit tudnám. A belső szálakkal mi lesz? A préselhető saru belsejét is kormoljam ki?
A paszta működését már egy régi szakirodalomból bemásoltam ide korábban. Hogy a mai paszták is így működnek-e arról nincs konkrét információm.
Elsőnek döntsd el, hogy a téma kereti között maradva. (lakás, lakásiroda, munkahely >> nemmunka/munkavégzés/szervezett munkavégzés)
MELYIK rendeletet kell alkamazni... és Mire-miért-mit kell pontosan a feladat alapján.
---
1. ALAPBAN a 40/2017 játszik CSAK és MINDIG MINDENRE kell alkalmazni !!! Ami önmagában elég is, HA NEM a "szervezett munkavégzés" során használt villamos "munkaeszköz"-ről van szó.
Ezzel a VILLAMOS BIZTONSÁG LE VAN TUDVA, kész, elég :-) Nem kell a 10/2016 IS, mert alapban a "A munkavédelemről szóló törvény" NEEEM játszik !
2. DE HA ... SPECIEL... kiderül, hogy RÁADÁSUL KONKRÉTAN éppenséggel. Egy a "szervezett munkavégzés" során használt villamos "munkaeszköz"-ről van szó !
AKKOR a 40/2017 mellé PLUSZBAN bejön a 10/2016 IS a "A munkavédelemről szóló törvény" miatt. Mert ebben az esetben az IS játszik ! Ámde CSAK "szervezett munkavégzés" során használt villamos "munkaeszköz" amire alkalmazni kell.
Azaz két eltérő dologról van szó, amit nem jó ösöszkeverni-öszemosni, mégha hasonlók/azonosak is egyes dolgok bennük.
Szerintem legalábbis.
Az mondjuk nehezítés, hogy jogtechnikai okból néhol hivatkoznak a másik rendeletre is. (az alapelv: egy dolog csak egy helyen legyen szabályozva és máshonnan csak hivatkozás legyen rá)
---
Az a sejtésem, hogy ez a kétfenkű rendszer nem teljesen állt össze a fejedben és e miatt tűnik zavarosnak a dolog.
Megj: de az is lehet, hogy én gondolom rosszul, bár szerintem úgy logikus- és ellentmondás mentes, ahogy gondolom. Mert a két rendelet nem azonos körre- és céllal van, ezért kettő.
Azaz, két teljesen eltérő dologról van szó, amit nem jó ösöszkeverni-összemosni, mégha szemre/fülre hasonlók, azonosak is egyes dolgok bennük. és Mégha ugyanott, ugyanazt a cuccot, ugyanaz a szaki bűvöli is, akár egyetlen(közös) tényleges mérés/vizsgálat alapján megírva a KÉTFÉLE célra a két tanúsító iratot, ha kell mindkettő.
Attól ez még bizony két külön-független feladat a jogrendszerben és a gyakorlatban is.
wago: nem baj ha kifolyik a többlet, egy vékony réteg maradjon az éren az oxidképzódés miatt.
Pontosabban: elég, ha az ér felületének azon részén van, amelyik érintkezik valami mással áramvezetés céljából.
Egyébként a neves szerzők értekezése alapján ez a pasztásdi ez minimum kétes, mert az alumíniumoxid az igen hamar képződik. A neves kanadai szerző szerint 2 nm vastag oxidréteg képződik egy másodperc alatt - a Wikipédia meg egyenesen azt írja, hogy 4 nm vastag az pár száz pikomásodpec alatt képződik. A végleges vastagság egyesek szerint 10 nm lenne, de 50 % nedvességtartalom mellett meg 40 nap alatt felhízna 20 nm-ig. Na most, azt még sehol sem olvastam, wagonál sem, hogy lekaparás, drótkefézés után k* gyorsan kell dolgozni. Anno ELMŰsöket kérdeztem, mikor az ENSTO-ról beszélgettünk (hát ez már vagy 30 éve volt), nekik is kellett, és azóta is kell drótkefézni meg pasztázni, de gyorsaságról ott sem volt szó.A COVID előttt láttam pár kötőelemet, aztán otthon megnéztem a dokumentációkat, most is csak az ENSTO-nál volt drótkefe és (saját) paszta előírva. Bár ezek között nyilván volt, ami belevájt a vezetékbe, szakadófejes, stb. (SICAME, SIMEL).
Aki felülvizsgáló, annak le kell írni egész pontosan, ha nem jó a berendezés, akkor milyen jogszabályba, szabványba ütközik. Aki nem tud indokolni, az találgat, feltételez, vagy a "nem így szoktuk" elvet valja, csakhogy ez nem piac. Akkor ne írja le.
"19. § (1) * A kisfeszültségű erősáramú villamos berendezés (a továbbiakban: villamos berendezés) közvetett érintés elleni védelmének, valamint az érintésvédelmi berendezés megfelelőségének ellenőrző felülvizsgálatairól szerelői ellenőrzés, illetve villamos biztonsági felülvizsgálat keretében kell gondoskodni."
Nem világos, ezt most mivel keverem össze? Elolvastam többször is, és itt nem berendezés van, hanem erősáramú villamos berendezés. Ezt pedig definiálja a 40/2017. is:
"30.villamos berendezés: összehangolt jellemzőjű villamos szerkezetek meghatározott célra vagy célokra egymással összekötött együttese, beleértve az összes olyan villamos szerkezetet, amely a villamos energia termelésére, szállítására, átalakítására, elosztására, tárolására és felhasználására, az elsődleges és másodlagos villámáramok vezetésére szolgál, de nem minősül villamosműnek; továbbá a felhasználói berendezés, az elektromos gépjármű energiatárolójának villamos energiával történő feltöltésére alkalmas töltőállomás, a közvilágítási berendezés, a közvilágítási elosztóhálózat, valamint az összekötő berendezés; a villamos berendezés részét képezi a vele fémes vezetői összeköttetésben lévő villámvédelmi berendezés és annak részét képező földelő berendezés is;"
Nem hiszem hogy az értelmezéssel van baj, ha a jogszabály nem villamos berendezésre gondol, hanem csak berendezésre, akkor miért nem azt írja? A bíróságon majd a jogszabály gondolata alapján hoznak ítéletet, vagy inkább a betűje alapján? Sajnos pont az a baj, hogy mindkét rendelet foglalkozik a villamos berendezéssel...
Talán a legjellemzőbb történés az, hogy az egyik fazon a nyilatkozatában azt mondta, a két hetes tanfolyam után... Miközben a vizsgája, mint feljogosítás, nem a két hetes tanfolyamon elhangzottakra támaszkodik, hanem a 700 oldalas jegyzetére, és ami tudományt meg ahhoz még kell tudni. De ezt már fel sem tudja fogni.
A többiek (normál szakképzés) nagy része sem lett-lesz jó szaki, sőt... :-( (lásd pl. ezt a fórumot)
Azonban az OKJ-sek zöme őket is messze alulmúlja.
--- Sajnálatos módon egyre erősödő divat lett tudatlannak maradni a sok-sok tanulási év ellenére is.
Szokás ezt a vacak oktatásra fogni. De nem ez az igazi oka, hanem az emberek igénytelensége >> nem is akarnak "jók lenni" tipikusan. Ez a liberális demokrácia hozadéka 1968 óta :-(
Amikor beiskoláztam magam - nem nagy dilemma volt, de feltétel - hogy csak egy szakmája lehet az embernek, nekem meg addigra volt kettő vagy három. Ne is szakmának hivjuk hanem inkább képesitésnek. Alpinista nem szakma hanem jogosultság olyan helyre eljutni ahova más eszközök nélkül nem tud. Ha nincs szakmája vagy tudása akkor mit fog ott csinálni ? Egyébként is a cég fizette.
A villanyszerelő meg jogilag mindennek az alapja. Én még az utoljó átszervezés előtti időkben végeztem, akkor meg OKJ volt. Talán most nem az?
A mi létszámunk ugy 14-15 fő volt. Kb. 2-3 ember lemorzsoldott.
Mindenki munka mellett csinálta azaz nem kellett állást keresnie. Volt ott egy KFT tulaj gyerek aki felvett a csoportból egy embert mert benne volt potenciál és el is akarta hagyni az eredeti szakmáját.
Pár villszer EV aki legalizálta a tevékenységét és mi akiknek valójában csak a papir kellett hogy hibaelháritásra tűzoltásszerű műveleteket el tudjunk látni ha akarunk. Azaz én.
Páran mentek tovább FAM vizsga, regszerelői státusz, és egy távoli kolléga aki debiben végzett ő csinált klimás és VBF papirt is.
Nagyon értelmes gyerek, megnyerő és érti is a szakmáját de ő is csak hétvégenként csinálja munka mellett.
Na ő mondta hogy felhigult a VBF közösség és olyanok is kaptak papirt akiknek messze nem kellene. Nem is csinalja mert nem akar közösséget vákllalni ezekkel.
Már szolgáltatók is mondják hogy több regszerelőt kell megszondáztatni mert kutyaütők is vannak közöttük nem kevés.
Azok hogyan lettek regisztrált szerelők?
Mitől lett tele a fácse magamutogató és rendre önömagukat égető VBF emberekkel?
Amit felvázoltál róluk azok rendre jellemző ismérvek minden fiatalra aki valami tanul szakképzésben vagy középfokú intézményben. De akár a a saját fiatal énemre is.
Nem inkább féltékenység? :)
Én is OKJ-s vagyok de nem a 9 hónap valami cég hanem az esti, ugyanaz mint a kicsiknek, ingyenes állami verzió.
A nemnagy csoport fele egyetemet végzett ember volt, debrecen agrár, de volt az óbudai egyetem gyengeáramú szakáról is szakgimnáziumban pedagógus.
Sokkal korábban már leirtam, korom miatt is én már nem akarok semmi nagyívű villanyszerelési műveletben résztvenni mint EV. Már elegendő nekem hogy a "kiterjesztett feladataimhoz" van papirom, rálátásom el tudom ugy látni hogy nem halok meg talán ettől. :)
Ez itt fekete-fehér. Akinek nem az az nem tud olvasni értőn, eltéved a fogalmak/definíciók között. vagy scak Meg sem nézi, mert azt hiszi tudja... aztán mégsem úgy van.
Kevered a "berendezés" és "villamos berendezés" dolgot... Csak mert a berendezés szó azonos bennük.
---- Tipikus hiba ez a nem értőn olvasók esetén. ----
Lecsapnak az azonos szóra, de nem nézik meg a FOGALMAT/DEFINICIÓT hozzá !!!, hogy mit takar az adott esetben.
Mivel tévesen azt hiszik, hogy ha szemre-hangzásra azonosak a szavak. Akkor azok ugyanazt is jelentik a különböző esetekben.
...és már el is tévedtek :-( Ha mégdem ugyanazt jelentik.
Avagy, Elsőnek mindig az adott esetre(szövegre) vonatkozó DEFINICIÓKAT kell kikeresni-megérteni. Utána lehet csak elkezdeni értelmezni magát a szöveget.
Maradjunk az alapoknál és talán megértjük miért van összemosva, de lehet csak egy hiba az egész.
Vannak a villamos szerszámok, ami fix bekötésű
És vannak villamos kézi szerszámok, ami hordozható, dugvillás.
A fixeknél ellenőrizni kell a mögöttes villamos szerkezetet is.
Kézi szerszámnál csak az adott szerszámot.
Ha nincs szerszám, pl egy iroda, akkor csak a villamos szerkezetet.
A kézi szerszámnak is több alfaja van, pl a veszélyes szerszám, pl körfűrész,de ezt hagyjuk.
Ezeket a szerszámokat un. PAT műszerrel lehet vizsgálni, ami nem olcsó, de de megvizsgálja minden oldalról, sőt dokut is ad hozzá. Ez a szerelői ellenőrzésen túlmutató tevékenység, azaz műszeres vizsgálat.
"Munkaeszköz: minden gép, készülék, szerszám, berendezés vagy eszköz, amelyet a munkavégzés során alkalmaznak vagy azzal összefüggésben használnak (kivéve: az egyéni védőeszköz)."
Akkor a villamos berendezés, mint olyan, az nem tartozik bele a fenti felsorolásba? Nem lehetséges, hogy a munkavégzés közben, ha bedugom a kéziszerszámot a csatlakozóaljzatba, akkor a mögöttes villamos berendezést ezzel összefüggésben használom?
Talán ha ez csak kéziszeszámokra lenne érvényes, akkor azt kellene leírni a rendeletbe, és nem azt hogy a:
"19. § (1) * A kisfeszültségű erősáramú villamos berendezés (a továbbiakban: villamos berendezés) közvetett érintés elleni védelmének, valamint az érintésvédelmi berendezés megfelelőségének ellenőrző felülvizsgálatairól szerelői ellenőrzés, illetve villamos biztonsági felülvizsgálat keretében kell gondoskodni."
Én is javaslom, hogy a villamos berendezést, mint fogalmat nézd át, mert túlmutat a kéziszerszámokon:
"32. villamos berendezés: összehangolt jellemzőjű villamos szerkezetek meghatározott célra vagy célokra egymással összekötött együttese, beleértve az összes olyan villamos szerkezetet, amely a villamos energia termelésére, szállítására, átalakítására, elosztására, tárolására és felhasználására, az elsődleges és másodlagos villámáramok vezetésére szolgál, de nem minősül villamosműnek; továbbá a felhasználói berendezés, az elektromos gépjármű energiatárolójának villamos energiával történő feltöltésére alkalmas töltőállomás, a közvilágítási berendezés, a közvilágítási elosztóhálózat, valamint az összekötő berendezés; a villamos berendezés részét képezi a vele fémes vezetői összeköttetésben lévő villámvédelmi berendezés és annak részét képező földelőberendezés is;"
Ha a jogszabályalkotó világosan elkülönítené, hogy a 40/2017 a villamos berendezésre, a 10/2016 a kéziszerszámokra vonatkozik, akkor nem lenne ez az anomália. De összemosódik, és a fogalmak is egyformák. Értem én hogy van egy címe a jogszabálynak, de ott van a beltartalom is. És nem értelmi fogyatékos az ember, és még csak nem is a pártszimpátia teszi, de ez itt nem fekete vagy fehér...
"Be kell sorolni a dolgot és eldönteni mikor-mire-mi vonatkozik. Ha közben ellentmondásra jutsz, újratervezés, mert...eltévedtél a fogalmak között."
Erről (is) motyogok gyakran... a fogalmak értéséről. Az ügyvédtől a mérnökön/szakin át az OKJ-sig és a magánemberig is. Az elégtelen gondolkodásról-logikáról, képzettségről :-(
Sajnos, Egy ideje már úgy általában is divat butuskának-logikátlannak, ámde büszkének és sértődősnek lenni. A tapasztalat és a médiastatisztika alapján, minél balosabb valaki annál inkább hajlik erre :-( (csak olvasni kell pl. ezt a fórumot és látszik)
A fejezet címe ... ---- "2.A munkaeszközök!!!!!!!!!!! használatára vonatkozó általános követelmények" ----
Vagyis AKKOR HA munkaeszköz, vazze!
...és mi a munka eszköz ?! Eddig már 3X idéztem.
Nem kellene végre tisztáznod fejben ? A "szervezett munka" és a "munkaeszköz" fogalmakat. kontra A lakásban létező vállalkozás esetén a "székhely", "vállalkozás irányítás", "saját meló" témát. Ami alapben NEM >> "szervezett munka" (nem alkalmazottság/munkaviszony) ....
Avagy,
Nem mindegy, hogy a vállalkozó milyen jogviszoynban/jogcímen tevékenykedik a lakásban. Mert KÉT módja is van. - vállalkozóként >> nem szervezett munka - munkaviszonyban a saját vállalkozásával >> szervezett munka
Nem mindegy, hogy a vállalkozó milyen mivel tevékenykedik a lakásban. Mert KÉT módja is van. - munka eszközzel - nem munkaeszközzel
Ez ugye 4 lehetőség a 2 rendelet alkalmazására egy adott tevékenység és eszköz esetén. - egyik sem - 10/2016 - 40/2017 - mindkettő
Szépen be kell sorolni a dolgot és eldönteni mikor-mire-mi vonatkozik. Ha közben ellentmondásra jutsz, újratervezés, mert...eltévedtél a fogalmak között.
"Ez az OKJ dolog miért annyira divatos szitokszó villanyszerelő körökben?
Első szakmámat ..."
Mi volt az ha kérdezhetem?
Jellemzően az OKJ-s képzés rövid, és ha nem valamilyen villamos alapvégzettségre épül az nagyon kevés.
Akiket kérdeztem a miértről, a végzettségében vagy nem talált állást, rosszabb esetben abban sem volt sikeres, de legtöbbször úgy vélik hogy a villanyszerelő "CSAK" összeköti a vezetéket és dől a lé.
Kevés fizikai munkával sok pénz.
Számomra a legfontosabb hogy legyen esztétikai érzéke, tisztában kell lennie a fémipari alapokkal (kapcsolószekrény szerelés), utána jön a szakmai tudás.
19. § (1) * A kisfeszültségű erősáramú villamos berendezés (a továbbiakban: villamos berendezés) közvetett érintés elleni védelmének, valamint az érintésvédelmi berendezés megfelelőségének ellenőrző felülvizsgálatairól szerelői ellenőrzés, illetve villamos biztonsági felülvizsgálat keretében kell gondoskodni.
(2) Szerelői ellenőrzés elvégzése szükséges a villamos berendezés, illetve érintésvédelmi berendezés *
a) létesítése, bővítése, átalakítása és javítása után a szerelés befejező műveleteként;"
Miért hivatkozik villamos berendezésre, ha szerinted nem vonatkozik rá?
"Tehát a lakásokban működő irodaszerű dolgot a 10/2016 alapján"
Na még 1X ...
Mi nem érthető azon ?! Pedig szó szerint benne van a 10/2016-ban !
hogy A 10/2016 CSAAAAK és csakis.
A "szervezett munkavégzés"-re terjed ki (lásd a felsorlást korábban, a székhelység, a vállalkozás működtetése, a saját meló a saját vállalkozásaban nem az, mert >> nincs a felsorolásban) és A "szervezett munkavégzés" során használt "munka eszközök"-re vonatozik. Tehát pl. a villamos hálózatra NEM vonatkozik, mert az nem munkaeszköz.
Nicsak, -----
1. § E rendelet hatálya a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény - 87. § 4. pontja szerinti munkaeszköznek és a - 87. § 9. pontja szerinti szervezett munkavégzés során történő használatára terjed ki.
-----
Minden másra pedig a 40/2017 vonatkozik.
Értsd: az "összekötő és felhasználói berendezések valamint a potenciálisan robbanásveszélyes közegben működő villamos berendezések és védelmi rendszerek"-re.
DE a 40/2017 világosan kimondja !!! hogy
-----
1. §
(5) Az e rendeletben foglaltakat a jogszabály alapján munkaeszköznek minősülő !!!!!! villamos berendezések időszakos ellenőrzésére jogszabály eltérő rendelkezése hiányában kell alkalmazni. ----
.... és mivel VAN eltérő rendelkezés a >> 40/2017 a munkaeszközre. Így NINCS ellentmondás köztük.
A jogi helyzettől függően az adott cuccra - vagy a 10/2016 vonatkozik - vagy a 40/2017 vonatkozik
Figyelni kell ,ert már a 40/2017 is elkezdett okoskodni a munkahelyekkel hogy összezavarjon minket:
"d) legalább 3 évenként villamos biztonsági felülvizsgálat végzése
...
dc) a Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat szerint lakóépület, kommunális épület, valamint egyéb épület villamos berendezésén, ha az munkahelynek minősül;"
Tehát a lakásokban működő irodaszerű dolgot a 10/2016 alapján:
"(6) Az időszakos ellenőrző felülvizsgálatot szerelői ellenőrzéssel legalább a következő gyakorisággal kell elvégezni:
b) * az összekötő és felhasználói berendezésekről, valamint a potenciálisan robbanásveszélyes közegben működő villamos berendezésekről és védelmi rendszerekről szóló rendelet (a továbbiakban: Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat rendelet) szerinti lakóépület, kommunális épület és egyéb épület villamos berendezésein hatévente;"
Tehát az egyik szerint 6 évente elég csak ha szerelő megnézi, másik szerint 3 évente VBF. Sok sikert...
Ekkor már nem (csak) lakásként funkcionál, hanem munkahelyként és akkor vonatkozik rá a 10/2016 (IV.5.) NGM rendelet is."
?!!! Ez tévedés... túlokoskodás.
NEM vonatkozik a lakásra csak mert a lakás a székhelye a cégnek vagy EV-nek Eleve, - CSAK magára a munka ESZKÖZ-re vonatkozik a fenti rendelet NEEEEM a lakásra és - CSAK a SZERVEZETT munkavégzésre esetére >> a "mások foglalkoztatására", a saját melóra nem vonatkozik
Ráadásul, A munkavédelmi törvény sem terjed ki a lakásra csak mert a lakás a székhelye a cégnek vagy EV-nek. -----
9. § (1) A törvény hatálya a (2) (3) bekezdésekben megállapított kivételekkel kiterjed minden szervezett munkavégzésre, függetlenül attól, hogy az milyen szervezeti vagy tulajdoni formában történik.
(2) A törvény meghatározott rendelkezéseit (26/A., 28., 32., 40., 44. és 45. §-ok) alkalmazni kell a munkavégzés hatókörében tartózkodóra is (járókelő, látogató, szolgáltatást igénybe vevő stb.)
----- 9.Szervezett munkavégzés - a munkaviszonyban ide nem értve a természetes személy munkáltató háztartásában történő munkavégzést
- a közfoglalkoztatási, a kormányzati szolgálati, a politikai szolgálati, a biztosi, a közszolgálati, a közalkalmazotti, a köznevelési foglalkoztatotti, az egészségügyi szolgálati jogviszonyban - az adó- és vámhatósági szolgálati jogviszonyban, hivatásos és szerződéses szolgálati viszonyban, a honvédelmi alkalmazotti jogviszonyban, rendvédelmi igazgatási szolgálati jogviszonyban - a bíró szolgálati viszonyában, az igazságügyi alkalmazottak szolgálati jogviszonyában, az ügyészségi szolgálati viszonyban, - szövetkezeti tagság esetén a munkaviszony jellegű jogviszonyban, - szociális szövetkezetben tagsági jogviszonyon alapuló közvetlen közreműködés keretében, - iskolaszövetkezetben, kisgyermekkel otthon lévők szövetkezetében és közérdekű nyugdíjas szövetkezetben külső szolgáltatásra vonatkozó tagsági megállapodás alapján történő személyes közreműködés keretében, - a szakirányú oktatás keretében a szakképző intézményben, illetve a duális képzőhelyen, a hallgatói jogviszonyban a gyakorlati képzés során, - az elítéltként vagy egyéb jogcímen fogvatartottként végzett munka, - a szabálysértési eljárás során alkalmazott közérdekű munka, valamint a büntetőügyben kiszabott közérdekű munka, - a rendvédelmi szerveknél, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatoknál, az Országgyűlési Őrségnél, az önkormányzati tűzoltóságoknál szolgálati jogviszonyban végzett munka, valamint - a közérdekű önkéntes tevékenységről szóló törvény szerinti közérdekű önkéntes tevékenység és a munkáltató által szervezett (kezdeményezett, irányított vagy jóváhagyott) társadalmi munka. -----
Ráadásul a 32A rész HIBÁS is :-( Hiszen ez van a rendeletben:fázisonként 32 A-nél nem nagyobb !!!! Azaz 32 Amper még lehet :-)
Helyesen...
-------
Lakásokra vonatkozóan
1.
Eladáskor/vételkor lennie kell egy 6 éven belüli VBF iratnak.
2. A birtoklás alatt lennie kell egy 6 éven belüli VBF iratnak. KIVÉVE, ha legfeljebb 30 mA-es ÁVK (Fi relé RVD) van és LEGFELJEBB 32A a betáplálás. -----
Nemcsak az OKJ-s nem érti, hanem az ügyvédek 50 %-a, pedig azok nem valószínű hogy OKJ-n szereztek "hivatást". Több ügyvéd "lesöpörte" az eladót/vevőt hogy nem kell a VBF ha van az áramkörben ÁVK és 32A alatti a betáplálás.
Akkor egyszerűen lakásokra vonatkozóan:
Eladáskor/vételkor mindig kell VBF kivéve ha 6 éven belül már volt egyéb ok miatt VBF.
Nem kell IDŐSZAKOS VBF ha ÁVK van és 32A alatti a betáplálás.
Akkor bonyolítsuk, bár nem tudom kinek bonyolult ez is:
Lakás mint székhely cégnek vagy EV-nek.
Ekkor már nem (csak) lakásként funkcionál, hanem munkahelyként és akkor vonatkozik rá a 10/2016 (IV.5.) NGM rendelet is.
A törvények, rendeletek INGYENESEK, elérhetők, letölthetők. BÁRKI SZÁMÁRA. (aki veszi a fáradságot és utána néz).
Más kérdés hogy ezekben le van írva hogy mit és hogyan kell csinálni, na ekkor kell szakember aki jogosultságot szerzett/tanult/vásárolt/ott volt stb. és neki a szabványok által leírtakat (ajánlásokat) be kell tartatni.
Felhívás a Villamosberendezések felülvizsgálatával kapcsolatos ügyvédi tájékoztatási kötelezettségről
A villamosberendezések felülvizsgálatáról szóló rendeletről (40/2017. (XII.4.) NGM rendelet)
A Magyar Ügyvédi Kamarába érkezett megkeresésekre tekintettel szükségesnek látszik a korábbi figyelemfelhívás megerősítése, illetve megismétlése. hogy A rendelet által érintett szerződéseknek továbbra sem érvényességi kelléke a rendeletben előírt felülvizsgálat elvégzése.
**** Az okiratszerkesztő ügyvéd által nyújtandó tájékoztatásnak azonban részét kell képezze az általa szerkesztett szerződésből adódható rendeleti követelmény ismertetése. **** Mert tényállástól függően annak hiánya felvetheti az ügyvéd fegyelmi vagy/és kártérítési felelősségét is.
Kiemelhetőek ebből a szempontból a rendelet 1. mellékletét képező Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat 1.6, 1.13.2. és 1.13.3.pontjaiban írt előírások, melyek szerint
-- 1.6. A villamos berendezésnek az e rendeletben meghatározott műszaki biztonsági követelményeknek megfelelő állapotát ellenőrizni kell bérbeadáskor és tulajdonosváltáskor. Az 1. pont 1.13.2. alpont f) alpontjában meghatározott esetekben.
1.13.2. A használatbavételt követően a villamos biztonsági felülvizsgálat elvégzéséről az üzemeltető a következők szerint gondoskodik e) legalább 6 évenként villamos biztonsági felülvizsgálat végzése a lakóépületek villamos berendezésén az 1.13.3. alpontban meghatározott kivétellel f) a lakóépületekben lévő lakások villamos berendezésén villamos biztonsági felülvizsgálat végzése bérbeadáskor és tulajdonosváltáskor, amennyiben a bérbeadás, illetve a tulajdonosváltás időpontjához képest 6 évnél nem régebben elvégzett felülvizsgálatot igazoló ellenőrzési dokumentum (minősítő irat) nem áll rendelkezésre g) legalább 6 évenként villamos biztonsági felülvizsgálat végzése az a)f) pontban fel nem sorolt esetekben az 1.13.3. alpontban meghatározott kivétellel
1.13.3. Lakóépületekben lévő, bérleménynek nem minősülő lakások villamos berendezésén az időszakos villamos biztonsági felülvizsgálat elhagyható, ha a következő két feltétel együttesen teljesül a) fázisonként 32 A-nél nem nagyobb névleges áramerősségű túláramvédelem van és b) 30 mA-nél nem nagyobb érzékenységű áram-védőkapcsolóval védettek a felhasználói berendezések. ---
A jogszabály 1.13. pontjának rendszerében az időszakos (legalább 6 évenkénti) felülvizsgálati kötelezettséget az 1.13.2. e) és g) pontjai írják elő. Míg a fenti 1.13.3. pont kizárólag ezen időszakos kötelezettség alóli mentességi feltételeket rögzíti.
Ezzel szemben az 1.13.2. f) pont szerinti eset bérbeadás vagy tulajdonosváltás eseti jellegű kötelezettség Amelyre az 1.13.3. pontban meghatározott mentesség nem vonatkozik.
A rendelet e körben kell fordulattal fogalmaz, vagyis ha a bérbeadás/tulajdonosváltás időpontjához képest 6 évnél nem régebbi minősítő irat nem áll rendelkezésre a villamos biztonsági felülvizsgálat elvégzése kötelező.
A jogszabály tehát ugyan továbbra sem írja elő a tulajdonjog átruházásáról szóló szerződés, vagy bérleti szerződés érvényességének előfeltételeként, vagy jogszabályi kötelező tartalmaként a felülvizsgálat elvégzését.
Azonban egy esetleges panasz esetén az ügyvédet terhelő tájékoztatási kötelezettség megsértéseként merülhet fel. hogy Az okiratszerkesztő ügyvéd részéről indokolt lett volna a vonatkozó, a tulajdonváltással, illetve bérbeadással összefüggő jogszabályi kötelezettségre a felek figyelmét felhívni.
Mivel az Üttv 1. § (3) bekezdése szerint az ügyvédi tevékenység gyakorlójának az ügyvédi tevékenységet lelkiismeretesen, a legjobb tudása szerint, a jogszabályok megtartásával kell gyakorolnia.
*** A felhívás elmaradása nemcsak az ügyvéd fegyelmi felelősségét, de kártérítési felelősségét is megalapozhatja. ***
E körben különösen irányadó az a megkülönböztetés, hogy az 1.13.3. pont szerinti mentesség nem érinti az 1.13.2. f) pontban rögzített bérbeadáshoz és tulajdonosváltáshoz kapcsolódó eseti felülvizsgálati kötelezettséget. Csak az időszakos e) és g) pontok szerinti kötelezettség alól adhat felmentést a feltételek fennállása esetén.
Erre tekintettel javasolható, hogy tárgyi szerződések szerkesztésekor
valamennyi szerződő fél külön nyilatkozzon írásban a tárgyi rendelet szerinti felülvizsgálati előírásokra vonatkozó
ügyvédi tájékoztatás megértéséről és tudomásul vételéről, feltéve, hogy a tájékoztatás nem kerül be magába a tulajdonjog átruházásáról szóló szerződésbe, illetve a bérleti szerződésbe.
Ezeket a méréseket egy munkahelyen évente szükséges elvégezni. A két időpont között nem feltételen látom szükségét hacsak a javítás mértéke, oka nem igényli.
- Szigetelési ellenállás mérése, akkor is ha nem 1-es érintésvédelmi osztályú a szerkezet, de vannak fémrészek, amik nincsenek vezetői kapcsoltaban a földeléssel de érinthetők. 500 V DC, 2 MOhm
- Érintési áram mérése, a készülék üzemelése közben, a vezetőképes érinthető, de nem földelővezetőhöz csatlakoztatott részeken is, max 0,5 mA lehet
Ahol fűtőelemeket tartalmaz a szerkezet, ott magasabbak a határértékek.
Minden szerelés/javítás után KELL a SZERELŐNEK!!! "szerelői ellenőrzés"-t csinálnia. A józan ész szabályai szerint eljárva is... nyilvánvalóan.
Aminek része az alapvető mérés/teszt is és a próba üzem is a szemrevételezés után.
Az I. érintés vedelmi osztályban (védővezetős, automatikus lekapcsolás) - a zárlat, de különösen a testzárlat!!! kizárása - védővezető (testelés/földelés) bekötési pontjának megfelelő kontaktja a fémszerkezettel és - a védővezető folytonosságának ellenőrzése, ha előre bekötött "vezetékes" kivitel
A II. érintés vedelmi osztályban (kettős szigetelés, megereősítet szigetelsés >> egyszeres hiab nem okoz bajt, csak a kétszeres !!!) - a zárlat kizárása - a fázis "mégis érinthető kívülről" eset kizárása (pl. az említett fémport észre kell venni és eltüntetni a javítás során, ha fennáll a afázsi érinthetővő válás esélye/ténye)
Szerintem a leírt javítás utáni esetben szerelőként. Spéci "célműszeres szigetelés mérés"-t nem kell csinálni, megteszi egy multiméter/teszter is.
Mivel a felhasznált "a célra való/alkalmas'" anyag helyesen beépítve >> biztosítja a megfelelő szigetelést, hivatalból. Az esetleges szerelési hibát, benne maradt egyéb hibát, a durva=életveszélyes gyári anyag hibát pedig a fenti alapvető mérés/teszt és próbaüzem is felfedi.
------- Úgy nem adhatod ki a kezedből szerelőként !!!! hogy NEM győződtél meg a legfontosabb dolgokról, miszerint - NINCS zárlat, különösen testzárlat - védővezető (testelés/födelés) bekötési pontja nem kontakt hibás - a védővezető folytonos, ha "vezetékes" kivitel -------
Más kérdés, ***** HA a Munkavédelmi oldal felől nézzük a dolgot. Ahol a "szervezett munkavégzés" keretében átadott cuccok esetén vannak időszakos/eseti ellenőrzési+papírmunka szabályok.
De ez egy másik, külön műsor, nem a javítás-szerelés utáni szerelői feladatok közé tartozik... Mégha éppenséggel a javítás-szerelés miatt válik is esedékessé a munkavédelmi lépés is. ******
Egy sarokcsiszolón kapcsolót és vagy kábelt újra cserélek. Kell-e szigetelésellenállást végeznem?
Ha ezt a mérést nem kérték nem végzem el, legfeljebb ha a gép külalakjából kiindulva azt szükségesnek vélem. Bár ekkor az lesz az első, utána jöhet szóba a csere.
Volt már kettős szigetelésű kéziszerszám ami nem ment át a szigetelésellenállás mérésen a lerakódott fémpor miatt.
Akkor úszod meg, ha tudod igazolni. hogy Amit tettél az megfelelő volt élet- és vagyonvédelmi szempontból.
Ezt a papírozás annyiban könnyíti meg, hogy nehezíti a vádló dolgát! Mivel a vűdlóank szt is bizonyítania kell, hogy a papíron kamuztál...
Viszont, Könnyen lehet a kamu papír miatt a "gondatlansg" helyett "súlyos gondatlanság, netán "szándékossáh" a minősítés. Ami nem mindegy :-(
Avagy, A papír magában nem feltétlenül ment meg, csak könnyíti adott esetben a menekülést, ha nem kamu.
-----
Súlyos gondatlanság
Azt jelenti, hogy valaki súlyosan elmulasztotta a tőle elvárható - figyelmet és/vagy - körültekintést és/vagy - könnyelműen bízott abban, hogy a felismert következmények elmaradnak
Miközben a cselekményével komoly kárt okozott.
---
Ez a fogalom a bűncselekményekkel és a munkahelyi felelősséggel kapcsolatban is megjelenik. A súlyos gondatlanság a kártérítési kötelezettséget is befolyásolhatja.
Mikor beszélhetünk súlyos gondatlanságról? A súlyos gondatlanság megítélése a körülményektől függ, de a következő helyzetekben merülhet fel.
Elvárható figyelem elmulasztása A tettes nem látja előre a cselekménye lehetséges következményeit, mert elmulasztja a tőle elvárható figyelmet és körültekintést.
Könnyelmű bízás A tettes előre látja cselekménye lehetséges következményeit, de könnyelműen bízik abban, hogy azok elmaradnak.
Szándékos figyelmen kívül hagyás Előfordulhat, hogy a tettet előre megfontoltan követik el, és a következményeket szándékosan hagyják figyelmen kívül.
Példa súlyos gondatlanságra Ha egy munkavállaló magával viszi a céges laptopot, és azt a parkoló autóban hagyja, amit feltörnek és elviszik vagy elalszik a vonaton és ellopják. Az súlyos gondatlanságnak minősülhet, ha a munkavállaló nem tett meg mindent a laptop védelme érdekében.
---- Aki VÁDOL az bizonyít! egy jogállamban és az EU tag Magyarország jogállam. ----
Tehát Elsőnek a vádló bizonyítja, hogy - én voltam a tettes - hibáztam meló közben és - a hibám az OKA >> a BAJNAK
Enélkül, csak gyanúsítás a dolog éshátugye gyanúsítani is csak ALAPOS gyanúként lehet-célszerű. Nem csakúgy ötletszerűen, mert akkor a gyanúsított panasszal él a gyanúsítás ellen. és A végén még akár sérelemdíjat/kártérítést is kell fizetni a meghurcolt számára az államnak ...
Abban az esetben, ha hozzányulsz egy kéziszerszámhoz, vagy egyéb villamos szerkezethez, javítod, akkor is van vonatkozó szabvány, nem csak a szakmai irányelvek. Jelen esetben az MSZ EN 50678 szabvány. Ez szép angol nyelvű. Persze önkéntes, de egyet értsünk meg. Ha bármihez hozzányúlsz, mint szakember, és bármi történik utána ami sérüléssel vagy halálesettel, esetleg csak anyagi kárral jár, biztosan elő lehet venni ha akarják. És a bíróságon lehet az önkéntességre hivatkozni, de gyanítom csak akkor úszod meg, ha bizonyítani tudod, hogy a javítást követően a szabvány által megkövetelt ellenőrzéseket és méréseket elvégezted, ledokumentáltad, és be is mutatod nekik. Ettől még lehet, hogy elnéztél valamit, az is lehet, hogy a munkád után fél órával kitépték a kábelt a gépből, de tudod igazolni a kis ellenőrzési lappal, dátummal, értékekkel.
Mint mindenki más, de egy munkahelyen már ahol kötelező a felülvizsgálat, van papír. Az előző hozzászólásom tárgyáról is hogy megfelelt... Innen nehéz bizonyítani ha bekövetkezik egy baleset.
Ezt is mint mást lelkiismerettel kell(.-ne) csinálni.
Igaz a másik felén a lemez a helyén van de milyen felületes volt a szemrevételezés. Szerintem a felülvizsgáló a segédjének kiadta a bilétákat cserélje le a készülékeken. Az meg csak cserélte és cserélte.
Ahogy azt egy ilyen témát tárgyaló cikkben a szakértő szerző írta, ha nem szabályozott tevékenységi körben valaki eltol valamit, akkor a bíróság azt mondja, nézzük meg, hogyan csinálják ezt szervezett munkavégzésben, mert azt lehet szakmai viselkedési alapnak venni. Szóval az nem indok hogy a nagymamájának csinálta.
Feltételezem a kötelező jelleget azért engedi el hogy például egy kapcsoló, villásdugó, vagy kábel csere esetén nem szükséges minden vizsgálatot elvégezni.
Ez a készüléket javító szakember döntése hogy szükséges vagy sem a további ellenőrzés ,vizsgálat.
Javítás utáni vizsgálatok. 1.rész: Háztartási és hasonló jellegu villamos gépek és készülékek javítás és módosítás utáni vizsgálatai.
MEE.SZI 0401-2:2006
Javítás utáni vizsgálatok. 2.rész: Villamos forgógépek javítás és módosítás utáni vizsgálatai.
A szakmai irányelvben leírtak alkalmazása hasonlóan a szabványokhoz önkéntes, azaz nem kötelezo. A szolgáltatást végzo felelos szakembernek kell eldönteni, hogy milyen módon végzi a javításokat és utána milyen ellenorzéseket végez. A szolgáltatást végzonek minden esetben fenn kell tartani az eloírt biztonsági-muszaki szintet (szakszeru munkával és vizsgálatok végzésével) és ezért teljes mértékben felelos!
Ön dönt! betartja, nem tartja, milyen módon tartja be, ami előírt de nem kötelező.
Ha kínai + még hajszárító is, még akkor is meg lehet szabályosan csinálni, bár én nem csinálnám meg, mert lehet nem ismerek minden szabályt ami rá vonatkozik.
Merthogy:
Az a szuperjószág valakit földhözvág, mégha nem is géphiba, akkor a hatóság még az apróbetűs előírások tengerét is átrágja, hogy betűre be volt e tartva minden.
Ezt nem tudtad előre ? HA TUDAD és sokallod akkor miért vele szerződtél ?
Megj: budipesten jellemzően 30-50 eFt a komplett ügyintézési díj, vidéken kevesebb, a fele körül.
---
HA utólag szívat megleptés szerúen, mert genya... Akkor meg zsarold meg, keménykedj, alkudj ! Hátha nyerő leszel.
kb. a lehetőségek
1. Elintézi extra felár nélkül és te kifizeted a kész-üzemelő elvégzett melót.
Plusz nem panaszolod be a szolgáltónál "tiszességtelen eljárás" miatt. (időnként minősítik őket és nem előny a jogos ügyfél panasz)
2. Blöffölsz vagy meg is léped >> fogja a cuccát és vigye máshová >> neked nem kell... Majd más megcsinálja.
3. Mondd, hogy amikor üzemel a kész cucc CSAK akkor fizeted ki. Aztán nem fizeted ki teljesen >> "tessék beperelni alapon". Te is lehetsz vele genya, ha ő az veled.
--- Persze nehéz lesz másikat találni aki olcsóbb és jól megcsináljaja és nem is basz át ő is. Ráadásul telik az idő is :-(
Tehát az lesz alighanem, hogy inkább fizetsz és mérgelődsz egy jót, hogy megszívattak. ----
Megj: ezért kérek mindenkitől írásos ajánlatot akit nem ismerek jól, legalább e-mailben vagy egy cetlin aláírva. Illetve az átadot pénzról is valami írást.. számla/nyugta, átvételi cetli legalább (amit előre megírok, csak alá kell írnia). Soxor jól jött már az óvatosság.
(legutóbb a redőnyős akart eltűnni 150 eFt előleggel teljesítés nélkül, állandóan halogatva a melót a pénzt is lekarta tagadni, csakhát volt róla cetli, amit el is felejtett már)
Na épp itt a gond, a regszerelő 100 ezer Ft-ért hajlandó azt a papírt kitölteni ügyintézéssel együtt. Akkor mégis csak megkerülhetetlenek mint ahogy mondta az ügyfélszolgálat.
Holott már minden el van készülve, már csak a papír kell, a készrejelentés kell.
Fix 100 ezer Ft az alapdíj, + munkavégzés ha szükséges. Tehát akkor is 100 ezer Ft ha már csak "meg kell rendelni az órát".
Az lenne a kérdésem hogy a földszinti tárolóba el lehet vezetni az áramot egy másodikon lévé lakásból ? A tárolóig van hely a csatornában /villanyszekrényekben . Vagy mindenképpen almérőt kell szereltetni ?
Két része van a papírnak, egyik része a felhasználóra vonatkozik, ezt bárki ki tudja tölteni, a másik része a szakmai, azt csak a regszer tudja kitölteni.
H tarifa ügyintézés, kész a mérőhely, a főelosztó, minden, de a partnerkivitelező kerek 100 ezret kér az ügyintézésért és azért hogy megrendelje a mérőórát.
Mikor söprik már el a "partnerkivitelező" maffiát?
A szabvány egy keretrendszer, amelyben a megoldások megszületnek.
Konkrét megoldást a szakmaiság hozza a szabványok alkalmazása mentén.
Van hogy nem egyértelmű, de nem a szabvány hibája, hanem a más rendeletek összhangba hozásának hibája, pl MSZ HD, KLÉSZ, TVMi amelyek ellentmondanak néha.
A szabványtól el lehet térni erősebb megoldásokkal, de ehhez tervezői jogosultság szükséges.
aki szabvány szerint tervez és/vagy épít meg szabvánnyal lefedett szakmai munkát, az a bíróság előtt védett. őt nem lehet felelősségre vonni (akkor sem, ha hibás a szabvány).
ha jól emlékszem pont a "szabvány használata nem kötelező" miatt emelték át jogszabállyá a tűzvédelmi előírásokat
A szabvány egy megoldási MINTA a lehetséges sok-sok megoldás közül. Azzal az előnnyel, hogy a szabvány, mint mintamegoldás JÓÓÓ/MEGFELELŐ elvben. Mert "komoly szakértők" rakták össze...
Úgy, hogy a szabvány alkalmazása nem kötelező.... (kivéve, ha jogszabály írja elő konkrétan az alkalmazását adott esetben)
A szabvány csak egy a "JÓ GYAKORLAT"-ok >> a megfelelő megoldások közül. Azaz MÁS műszaki megoldás is OKÉS lehet :-)
A szabványos megoldás előnye!!! hogy - nem kell annyit gondolkodni, tervezni >> készen adja a mintát a szabvány - nem kell külön igazolni, hogy "elvben jó/megfelelő" a szabványos megoldás
A nem szabványos megoldás esetén a tervező feladata. - a kigondolás, tervezés - a "jóság/megfelelőség" igazolása
Hiszen a szabványok is ezért jöttek létre. Hogy ne szubjektív, mindenki által máshogy értelmezhetően alakítsanak ki életvédelmi megoldásokat. Van szabvány az áramütés elleni védelemre, van a túlterhelésvédelemre, és még egy rakat másra. Hogyan értelmezhető, hogy a sor végén vannak a szabványok?
1. Életvédelem. Azaz biztonságos legyen, ne rázzon. Ne üssön agyon senkit.
2. Berendezésekben kárt ne tegyen.
2.a. Gazdasági szempont. Bár ez minden szakmára igaz.
Az első kettőnek teljesülnie kell. Minden más utána jön. Úgymint pl. szabvány.
Persze lehet, sőt kell erről is tudomással bírni, mert végül is ez hivatott biztosítani az első két szempontot.
De ez eléggé képlékeny terület. Ahogyan változik a technológia,úgy igazítják utána a szabványt.
Ezért van aztán az, hogy sok a nézeteltérés a szakemberek között. De alapvetően mindegyikőjük jól tudja, jól ismeri a szakmáját. Mármint akik ide írogatnak...
Ha szakmabeli vagy,akkor nem kell kérdezned, mert..... ha meg nem vagy szakmabeli, inkább ne nyúlj hozzá, bármit mondanak is, mert az ok okozattal kell tisztába lenni.
Én egy alelosztót csináltam hasonlóan, főkapcsoló utáni glimm jelzőlámpa, főkapcsolóban eggyel nagyobb érvégbe csomagolva, 1mm2 es vezetékkel táplálva, külön bizti nincs.
Jelzőlámpák egyik vége a fázisokon, másik vége csillagba kötve a nullára téve.
Érdekes látni olvasni a szakmabeliek más más nézőpontját. S a bizonytalanság még mindig megvan ezért kérdezek inkább ha kell többször is . Jó lehet s akár így is lehet meg úgy is jó is meg nem is ...
S köszönöm hogy foglakotok a kérdéssel több gondolat több tapasztalat ...
Hiszen a fázis meglétét jelzi, nem hinném hogy erőátvitelnek lehetne gondolni. De rendben, akkor nézzük az idézett szabvány másik pontját:
"A túlterhelésvédelmi eszközök elhagyhatók:
...
b) az olyan vezeték esetében, amely valószínűleg nem vezet túláramot, feltéve, hogy ez a vezeték el van látva a 434. fejezet követelményeinek megfelelő zárlatvédelemmel és hogy az sem leágazás(oka)t, sem csatlakozóaljzato(ka)t nem tartalmaz
..."
Akkor a 25 A feltételezhetően a zárlatvédelmi feladatot ellátja, és talán igen csekély esetben lehet hogy egy jelzőlámpa túlterhelje a bekötővezetékét...
"...szabályos e így a 10 mkh és a 2.5 mkh-t így egy érvéghüvelyben elosztani ?"
Azt kell megnézni hogy a két vezeték elemi szálai között ne legyen akkora különbség hogy a vékonyabb elnyíródjon a préselés közben. Tehát álltalánosan azt kijelenteni nem lehet hogy így jó vagy sem egy érvéghüvelyben.
Van olyan kismegszakító amelynek van kengyeles kapcsa a vezetéknek és külön a sorolósínnek. Jobbára azt alkalmazzuk hasonló esetben.
Kérlek ezt fejtsd ki, miért kell a fázisjelzés áramkörét 4-es vezetékkel húzni? Van ez a szabványunk, a MSZ HD 60364-4-43:2010 ami megengedi a túlterhelésvédelmi eszköz elhagyását is:
"d) távközlési, irányítástechnikai, jelző és hasonló áramkörök esetében."
HA egy zárlat esetén CSAK a 25 Amperes kismegszakítók védik ezt a jelző cuccot és a bekötő vezetékeit.
Akkor hivatalosan...
Kevés a 2,5mm2 réz, kellene a 4 mm2 réz a bekötéséhez.
VAGY Olyan helyről kell levenni a kapcsolóval "nem lekapcsolt fázis"-okat. Ahol max 3x16 Amper kismegszakító védi a vezetéket amivel bekötöd és cuccot.
VAGY Kell rakni elé mind a 3 fázisra egy-egy kisebb Amperes kismegszakítót pl. 3x6 Amper "B" van minden sarki boltban, elvebn kapható 2 Amperes is...
---
Mondjuk van ebből 3 színű színes LED-es is barátibb áron, mint a hager címkés. www.onlinevill.hu/kanlux-feszultsegkijelzo-230vac-kanlux-kli-rgy-32893
Szia Atis . Igazából felette 25 amper .Igen jól látod olyan kettős érvégben van amibe elfér mindkettő . de mivel szinte nincs is ugymond átfolyó áram s csak 6-os hajlékonyt tud fogadni innen eredt az elgondolás. A gyártó termék pdf s más insrtukciók se említenek ajánlott kiegészítő védelmet vagyis nem találtam. S köszönöm a segítségedet
Köszönöm a válaszaid ... igen jól átlátod minden így van .Csak itt a lakáselosztóban a kapcsolóval áramtalanitod az egész szekrényt azért lenne jó ha látható is lenne a belépő három fázis .Igazából a kérdésem a bekötésből adódik szabályos e így a 10 mkh és a 2.5 mkh-t így egy érvéghüvelyben elosztani ?
Ha a bejövő 3f kismegszakitója 16A alatti --akkor elég a 2,5mm2 átkötő vezeték.Efelett nem , illene biztositani ezt a jelzőizzó blokkot is.(ahogy sok rajzon van is ilyen )
A kapcsolóban "kettős érvéghüvellyel "kellene szerelni. Ebből nincs 10 + 2,25mm2 -es.
Ha az erekre gondolsz , akkor ahogyan van a fázissorrend nálad bekötve : L1 - barna - X1 , L2 - fekete - X2 , L3 - szürke - X3 , N - kék - N X1 , X2 , X3 , N a jelzőlámpáknál .
Viszont a kintről bejövő fázissorrend is azonos legyen , tehát a kinti L1 legyen nálad bent is az L1 és így tovább .