van nekem egy Peterson Killarney Red pipám. Jó 10 éve használtam utoljára, vagy még régebben. Kedvem volna újra használni, de azt láttam, hogy a szipka része eléggé csúnyán elszíneződött, sárgás, világosabb, foltos lett. Ez normális? Esztétikai dolog és nem számít, vagy így nem használható már? Miért van ez? Visszahozható az eredeti fényes fekete szín? Eléggé illúzióromboló ez, azt hittem, a Peterson a legnagyobb nevek egyike, nem is volt olcsó, mikor vettem.
Gyakori használatban egy Vauen tajtékbetétes pipám van akril szipka résszel, annak semmi baja akkor sem, ha hosszabb ideig nem használom. Köszi a választ.
Érdekel a szűrés? Ahoz keresem a partnereket. A minap kóstolta valaki aki mondjam úgy, hogy hivatásos dohányzó, addig csak haveri körben ismerték néhányan.
Üdvözletem, segítséget szeretnék kérni. A kertben találtuk, annyit sikerült kis segítséggel kiolvasni, hogy az alsó szöveg Schemnitz, de a felső sor nem tiszta. Esetleg valami ötlet?
Üdvözletem, segítséget szeretnék kérni. A kertben találtuk, annyit sikerült kis segítséggel kiolvasni, hogy az alsó szöveg Schemnitz, de a felső sor nem tiszta. Esetleg valami ötlet?
Pár hosszú és zsúfolt év kihagyása után ismét van lehetőségem nyugodtan elszívni egy kellemes dohányt. Csak az a baj, hogy a régiek elfogytak újat pedig a kedvenc dohányimból nem kapni ott ahol lakok. Ha esetleg tud valaki segíteni ebbe előre is köszönöm! A keresett dohányok :Mac Baren Vanilla Cream, Danish Black Vanilla
Sajnálattal vettem észre, hogy kedvenc online boltjaimból (Estervals Pipe House és a Dan Pipe - mindkettő Németországban van), valami EU-s jogszabály változás miatt, nem lehet többet rendelni. EU-s országból EU-s országba?!
("Due to an EU law change, we will stop shipping to all EU countries from June 1st.")
Félek tőle, hogy ez az anyag nem hőre lágyuló vagy kevésbé az, de hátha.
Én annak függvényében kísérleteznék vele, hogy milyen értéket képvisel a pipa, ha olcsóbb akkor maradna dísz a polcon, ha drágább inkább utánrendeléssel próbálkoznék. Egy 40-50 ezres pipát nem kezdenék el gányolni, de ha még is rá vetemednék előtte kipróbálnám egy rég nem használt jelentéktelen, értéktelen pipaszárral a módszert.
(jó mondjuk hozzáteszem az eredeti szakmám pék, így "marha nagy" anyag ismerettel és megmunkálási lehetőségek ismereteivel rendelkezem :-) )
Régi módszer: láng fölött folyamatosan forgatva melegítsd fel a csapot, majd nyomd egy kemény felülethez, hogy a csap átmérője minimálisan nagyobb legyen.
Nem tudom milyen anyagnál működik (ebonit, akril.....), mert én még nem próbáltam ki. :)
Nekem is van egy ilyen pipám, ami viszont gyártási hibás, most tervezem a javítását.
Bruhaha... hónapok óta keresek Amphora pipadohányt, sehol nincs. Lehetséges, hogy mióta Viktor haragszik a hollandokra megtiltotta, hogy az állami cég importáljon.... nevetséges...
Valószínűleg fognak alkudozni, egy átlagos Szabó Bruyer pipa amin semmi extra, közepes kazán mérettel, 4000 - 6000 Ft.
Írd le a méreteit is, mert igaz íratlan szabály de illik mindenkinek a saját fejének, arcának méretéhez megfelelő méretű pipát választani.
Egy billiárd golyó fej méretű embernek nem állnak jól a nagy méretű pipák és fordítva sem igaz, hogy egy dinnye fejű, parittya szájú embernek a szája szélébe akasztva veszik el egy pici egyenes pipa az sem szép.
Ez így, ebben a formában merő ostobaság. Nagyon megcsappant a választék, de simán lehet jó dohányokat kapni (pl. részemről a Stanwellek jók, de az Amphorával sincs bajom); eltérő ízlések szerint is.
A minap rendeltem meg első pipámat és az alapfelszereléseket. Kezdőként alapismeretek nélkül, külső és ár alapján választottam egy Molina Pipa Cattolica dark brown M13-t
A pipadohány választásában és vásárlásában kérném a segítségeteket. A dohányboltokban mit érdemes keresni, tud-e valaki olyan magyar honlapot ajánlani, ahol rendelni tudok dohányt, illetve mit ajánlanátok egy kezdőnek (márka, típus megnevezése).
Sziasztok! Nem értek a pipákhoz, nem dohányzom, a segítségeteket szeretném kérni.
A birtokomba keürlt az alábbi képen látható pipa.
Kis nyomozás után annyit találtam, hogy 18-19. századi, vietnámi ópium pipa. Nem tudom, hogy ilyet hamisítottak e valaha, vagy tényleg ennyire régi lenne. Találkozott már valaki ilyennel?
Én a Savinelli 9 mm-es balsafa szűrőt használom főleg, de van Vauen aktív szenesem is..
Van szűrő nélküli pipám is,de azokban van fém szűrő,amin lecsapódik a kondenzvíz...
A szenes szűrők több káros anyagot szűrnek ki,- de megváltoztatják kisebb-nagyobb mértékben a dohàny ízét..
A Balsafa teleszívja magát nedvességgel,de be is barnul,tehát nikotint és káros anyagokat is szűr,de nem oly mértékben mint az aktív szén,viszont az aromát nem változtatja meg!.....:))))
Köszönöm! Egyedül a balsafa szűrővel nem vagyok teljesen kibékülve a Savinelliknél. Általában 9mm-es tajtékkőbetétes szűrőt használok, nekem nagyon bevált. Kevésbé veszi el az ízt mint az aktívszenes, és a kondenzátumot is jól felfogja. Te milyen szűrőt szoktál használni ha használsz egyáltalán? Van egyébként értelme ezeknek a szűrőknek, vagy tudomásul kell venni, hogy ez egy egészségtelen hobbi?
Végre megjött a Savinelli Siena 320-as! Szerintem gyönyörű, tegnap ki is lett próbálva. Egyenlőre egy tömet Virginiával próbáltam, de valószínű latakiással fogom használni. A széles kazántér rendkívül jól kiadja a dohány aromáját.
Régen,-jajj de nagyon rég,- a Piros Amphora volt a csúcs,meg a Borkum Riff öt-hat fajtája!.
Kellemes emlékeim vannak az Amphoráról,intenzív édes illatott érez a társaság,.......mi,akik szívjuk, már nem annyira...:),-de az igaz,hogy a tömet második felében kezd lendületbe jönni a Virginia édeskés íze!.:))
Mostanában keverékben használom csak az Amphorát...
A piros Amphoraról mi a véleményed? Nekem bejött az édeskés íze, sokan "vegyszeres" dohánynak tartják, szerintem méltatlanul. Viszont igen-igen tud csípni, ha túl gyorsan szívjuk, nikotintartalma is van rendesen. Én úgy tapasztaltam, hogy a tömet felétől mutatja meg az igazi arcát, előtte kicsit középszerű, utána jönnek elő a benne lakozó, édeskés ízek, ami valójában inkább tiszta dohány íz, mintsem aroma.
A Stanwell Melange felkeltette nagyon az érdeklődésemet, sokan jókat írnak róla. Ma megyek is és beszerzem, hétvégén pedig kipróbálom. Mostanában úgyis csak latakos dohányt szívtam, annyira megtetszett.
Nagyon tetszetős darab! Én most rendeltem egy Savinelli 320 Siena-t, egyszerűen imádom a formát, nagyon nagyon kézre áll, az eddigi legkényelmesebb pipa ami a kezemben volt. A kazán formája miatt nagyon jól kiadja a dohányok ízeit. Van is belőle egy natúr színű, ami kicsit gyengébb minőségű (és olcsóbb is) mint az eredeti. Ezt "Rossi 320" néven árulják. Állítólag azokból a breuyer tömbökből készül, amit a Savinelli nem használ fel a gyengébb minőség miatt. Ezt Macbaren OC-ra járattam be, az eredetit pedig a kedvencemre fogom, a Peterson Old Dublinra. (újra)kezdőként féltem a latakiás dohányoktól, azonban meglepett, hogy milyen mély, tartalmas, selymes ez a dohány. Először Peterson Wild Atlanticot próbáltam, ami szintén nagyon kellemes volt, de az Old Dublin jobban ízlik, valahogy "komolyabb" karakteresebb dohánynak tűnik. Valóban esti, kanapén merengős dohány ez, igényli a magányt, úgy tud igazán kibontakozni. Hűvös füstje van, egyáltalán nem csíp, csomagból kivéve szerintem kíván némi levegőztetést. Újragyújtást jól tűri, ilyenkor más arcát is megmutatja, simogatja az ember érzékeit.
Van valamilyen más latakiás keverék is amit érdemes kipróbálni, és itthon is beszerezhető?
Egy Savinelli Giubileo D' Oro 614-es került hozzám!... A Gallvitz szentélyt meglátogatván pár napja,-a fiókok tartalmát gusztálva- újra kézbevéve a "Magyaros" formájú
Ma végre megérkezett a 2 Stanwell ( középső kettő ) szépen gyarapodik a gyűjtemény. A középsőt Macbaren Scottish blend-el fogom használni, a mellette lévőt pedig Peterson Atlanticcal. Az első pufók Savinelli 320-as replicát pedig Macbaren OC-al tömöm, a második egy kis kazánterű Szabó pipa.
Szerintem használhatod a hasonló ízvilàgú dohànyokat ugyanabból a pipából..
Az igazán kifinomult ínyenc pipások használnak csak szigorúan egy fajta dohányt egy pipához!...
A pipa forma kérdésében én inkább a "bent" szárú pipákat részesítem előnyben,mert nem kell erővel szorítani a szárat,ha a kezeim el vannak foglalva,mert csak meg vannak akadva a jobb alsó kettes metszőn..:-D
Ezt a Peterson Watsont ezért kedvelem,meg a nagy kazán mérete okán,hosszú ideig tart az a 4 grammnyi füstölni való
Szép pipák, de hozzám inkább a kevésbé hajlított típusok passzolnak. Jelenleg egy Stanwell Silke Brun 13-as és egy Silke Brun 11-es várják a hozzájuk passzoló dohányt. Most rendeltem őket, csak vacillálok melyiket milyen keverékkel használjam. Az egyik MB Mixture scottish blend-el lesz használva, a másik Wild Atlanticcal, esetleg később kipróbalom az Old Dublint. A két latakiás dohány nem fog összeveszni egymással ugyanabból a pipából?
Olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hogy egy-egy típusú dohányhoz ( pl Virginiahoz, Latakiás keverékekhez ) milyen formájú pipa illik, amely a legjobban kiadja az adott dohányfajtára jellemző ízvilágot. Például egy latakiás keveréket szélesebb nagy öblű pipából érdemes inkább szívni vagy keskenyebb átmérőjű hosszúkásabból?
Eddig jellemzően Macbaren Mixture Scottish blend-et, MB OC-t, illetve Amphorát pöfékeltem. Azonban a napokban kipróbáltam Petersonék Wild Atlanticját, mely nem túlzok, eddig messze a legkellemesebb élményt adta, nagyon jó bevezetés volt a latakiás keverékek világába. Hihetetlenül komplex ízvilág, mély telt ízek, erezni benne a virginia édességét is, ennek ellenére nem erős, nem csíp. Erre szeretnék egy pipát ráállítani, azért kérdem milyen formájút lenne érdemes.
sziasztok . tudna valaki segiteni ? kezdő pipás vagyok de már gyerekkoromban megfogott az egyik dohány illata, már messziről megéreztem és képes voltam akár perceket is várni valahol hogy élvezhessem . olyan édeskés kellemes lágy nem csipős stb. nem is tudom leirni. a nevét nem tudom . tippeket szeretnék. köszi.
A nyelv csak lassan szokik hozzá a füst okozta maró hatáshoz. A csípős égős érzés eleinte igen intenzív,-aztán később valamennyire hozzászokik a nyelvünk,-de legalábbis az én tapasztalásom szerint nem lesz teljesen érzéketlen a füstre!
Sok függ a dohány fajtájától a napi füstölés gyakoriságától stb.
Én három éve pipázom,-de egy extra adag Old Dublin elszívása után
Nicotiana rustica avagy kapadohány kapható e nálunk Magyarországon a dohánytrafikban ? Ha nem akkor hol kapható ? Ez ugye nagyobb nikotintartalmű dohány.
Angolul érto pipakedvelok figyelmébe ajánlom az alábbi YouTube csatornámat ahol figyelemmel kísérhetik illetve be is kapcsolódhatnak egy magyar pipás életébe (többek között: dohánytesztek, rendelések, leírások, külföldi termékek bemutatása, vélemények és hírek)
Remélem nem veszi senki tolakodásnak ezt a figyelemfelhívást és megosztja ezen a platformon velem a közös hobbinkat és tapasztalatait.
Van 2 db. 6 mm-ről 3 mm-re szűkítő szárba helyezendő filterem (Savinelli, de ez mindegy). Ha szüksége van vkinek ilyenre kizárólag Saját Használatra, írjon, odaadom.
Teljesen új, eredeti amerikai KALOUD LOTUS 2.0 Heat Management System eladó. Rendeltem magamnak, közben meg kaptam ajándékba egyet, így 1db feleslegessé vált.
A leírásban szereplő extra gyengeség nem az ízére utal, hanem arra, hogy kezdő pipásként sem fog megfulladni benne az ember fia, jól szívható nem igényel nagy figyelmet. Ha egy kicsit gyorsabban történik a szívása akkor sem könnyezik bele az ember.
Szia, ezt a kérdést nem lehet egyszerűen megválaszolni, kinek milyen az ízlése és mit érez jó illatúnak.
Cigarettásoknak bármelyik (legolcsóbb, ízesítetlen) pipadohány is nagyon jó illatúnak tűnhet.
Nagyon nagy a választék belőlük már szinte bármelyik nagyobb trafikban is és ugyan olyan nehéz az érlelt dohányok ízét, illatát meghatározni mint egy jó borét... 1000 féleképpen körül lehet írni ami mindenki számára egy kicsit mást jelent.
A következő képen egy kicsit már szélsőséges, igen intenzív illatú dohány van a dobozt kinyitva vetekszik a szoba illata egy drogéria illatával. Ha valaki ezt szívja a környéken több 10 méterről érzeni a kellemes nem tolakodó illatot még szabadban is. Régen én is szívtam ilyet a kocsma teraszán, akik később jöttek már a 30 méterre lévő gyalogátkelőnél tudták, hogy a kocsmában vagyok.
Sziasztok egy úr pipázott valahol ès nagyon finom illatot éreztem a pipájától szobában, de nem volt alkalmam megkérdezni az illetőt, hogy melyik dohányt pipázza.Tudnátok márkákat mondani ami jó illatot hagy a szobában?
Egy kis segítséget szeretnék kérni, két pipadohány beazonosításához!
Nemrég jutottam hozzájuk. Mivel kifejezetten régies benyomást kelt a csomagolás, ezért szeretnék minél többet megtudni róluk.
Az egyik egy puha csomagolású, Capstan Navy Cut Medium W.D. & H.O. Wills. feliratú dohány. A csomagolás teljes egészében un. libafog zöld, figyelmeztető felirat nélkül. A Capstan felirat felett egy kis logó látható, ami olyan, mint egy régi pecsétnyomó. 50 grammos, Indiában készült, valamint rá van írva az "A product of I.T.C. LTD. 37. Chowbinghee, Calcutta" felirat.
A másik szintén puha csomagolású, a felirat rajta: Chippers Tabak NET WT1 1/3 OZ OR 50 g Special. A felirat egy pipázó tengerésznek kinéző zöld férfi közül látható. Hollandiából származik, figyelmeztető felirat nem látható rajta. Még olvasható az elején a következő felirat is:
- Jobb oldalon: TABAC Á FUMER Fabiqué en Hollande, Made in Holland
- Bal oldalon: Koninklijke, Tabakfabriek, J. & A. C. van Rossem, Rotterdam.
Ha valaki esetleg tudna ezekről valami érdemit, esetleg, hogy mikori gyártásúak lehetnek, az kérem írja meg nekem!
Kezdő pipásként elkezdtem érdeklődni külömböző dohányok iránt , sok ajánlást kaptam (igaz ezek mind külföldről származnak) dohányok terén , mit érdemes kipróbálnom , mi az ami a legjobb a kategóriájában mint kezdőnek mint haladónak egyaránt. Azomban a minap szembesültam azzal a ténnyel , hogy igen gyatra a dohány választék Budapesten. 3 dohányboltot is megnéztem ( Móricz Zs. ; Karolina ; Gallwitz Régi Pósta utca ) és eddig a Gallwitz kínálta a legnagyobb szelekciót ezen a téren. Az lenne a kérdésem számotokra , hogy ti honnan szerzitek be a dohányaitokat? megelékszetek az itthoni választékkal vagy rendeltek? Amennyiben rendeltek , fel tudnátok világosítani , hogy honnan és mennyiért?
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Mac Baren Vanilla Cream pipadohányt keresek. Nem tudjátok véletlenül, hogy hol lehet kapni Budapesten? :) Előre is köszi a segítséget!
hivatalsoan külföldröl NEM értékesíthetnek dohányárut Magyarországra. Ha kintröl szeretnél venni vmit, a hivatalosan járható út a következö:
Bérelsz magadnak egy "depot" országon belül, majd innen saját megbizasban egy fuvarozócéggel (pl DPD) hazahozatod. Némtországban több iylen cég is van, ök adják a "tárhelyet" + segítenek a fuvar megszerveze´sében is.
Most találtam ezt a fórumot, kicsit megkésve de a válasz: nem mindegy, miből készítik a cavendisht? Olyan durva kiherélésen megy át a dohány a cavendish technológián, hogy akár diólevél is lehetne az alapanyag, a jó édesanyja se ismerne rá a végén. Ezért is nem kötik senki orrára, miből is készül.
Szep napot, sziasztok! Azt hittem mar nem talalok sehol ilyen jo pipas forumot, latom van, volt itt szo jo nehany dologrol... Na most nekem lenne egyjo kerdesem... Tudja e valaki hogy milyen fajta dohanyokbol keszul a DANISH BLACK VANILLA MIXTURE? Barhol olvastam, annyi informaciohoz jutottam mindossze csak, hogy fekete cavendish egy csipetnyi burleyvel izesitve... ez oke! Csak ugye a cavendish igazabol nem egy dohanyfajta, anem egy keszitesi vagasi modszer.. es ugyebar ezt csinaljak burley illetve virginia dohanybol is... vajon a danish black vannilla mixture cuccban burleybol vagy pedig virginiai dohanybol keszult cavendisht izesitenek egy csipetnyi burleyvel? :D
dohány rendelésről kérdeznék. Kipróbálnék néhány dohányt, amit nem lehet itthon kapni (Samuel Gawith, Rattrays, stb.) Van olyan online bolt ami szállít Magyarországra? És mi a helyzet a vámmal? Szokott itt valaki külföldről rendelni?
Eladnám egészségügyi okokból szeretett es nagy becsben tartott felújított, karnauba wax-szal kezelt Jirsa 3 Star Pipamat olcsón. (Nincsenek fog nyomok, mintha új volna) Ha te is szeretnél egy tökéletes hűvös füstöt szívni akkor ez a te pipád, a vastag falnak koszonhetoen nem kell tartani az atforrosodastol, kezdőknek profiknak egyarant ajánlom. (Szűrő nélküli)
Majd másfél éve pipázom, és fenem a fogam egy ideje egy hosszú szárú pipára. Nem vagyok nagy Gyűrűk ura rajongó vagy ilyesmi, de mégis pont ez a fazon tetszene. Valakinek van ötlete hol kitől szerezhetnék be ilyet, vagy hasonlót?
Ma egy használtcikk vásáron egy idős bácsinál bukkantam erre a pipára. Az interneten sehol sem találtam hasonlót. Valaki szakavatott tudna valami okosat mondani róla? :)
Segítséget kérek. Az egyik ismerősöm szántás után a kertjében találta ezeket a különböző cseréppipákat. Felteszek ide képetek. Ezek mikoriak lehetnek? Mit tudtok róluk?
A fekete színüt megtisztogattam. Azon látszik egy (W) HELLER SCHEMNITZ felirat.
Volt egy régi családi barát, aki maga volt a megtestesült Pipás Ember.
A 70-es évek végén magam is elkezdtem pöfékelni. Először, az akkor kapható Amphora, stb. dohányokat szívtam.
Mikor öreg pipás barátom megtudta, hogy füstölök, odaadta a saját receptjét. Ő akkor már fél évszázada azt szívta.
A pácolt, ízesített dohányok után ez a házi keverék sima, könnyű, és szinte üdítő volt. ( Ellenben a külvilág számára keletkező füst finoman szólva megosztotta a közönséget. )
Eltelt azóta sok év, pipa elmaradt, a dohányzás is sokáig, de mostanában megint kiújulni látszik a szenvedély, újból előkerültek a pipák.
És én gőzerővel keresem azt a receptet.
A magyar internet oldalakon csak vízipipa témakörben találtam valamit, de az nagyon más világ. Az angol nyelvű oldalak pedig a gyarmattartók felsőbbrendűségét sugározzák, a dohánykeverékek, a különböző helyről származó dohányok keverési titkairól szólnak, és nem holmi kapadohányok összetevőiről.
A mennyiségekre egyátalán nem emlékszem, csak arra, hogy 1 kg. dohányhoz volt minden megadva. Én 79-ben egy 5 literes uborkásüvegben kevertem a össze a cuccot, és abból adagoltam a dohányzacskóba. A dohány Tisza nevezetű alap dohány volt, amit kb. szappan méretű, és alakú homokszínű, durva papírcsomagolásban árultak. 2 adalékra emlékszem még biztosan: somkórófű (szagos müge) és kamillavirág. De ezen kívül volt még néhány összetevő. És a Herbáriában minden kapható volt (fillérekért).
Hátha valaki hallott már erről, vagy ehhez hasonló keverékről ?
Szeretném a segítségeteket kérni. Magyarországon kapható-e Carter Hill fantázianevű pipadohány
( http://www.bnbtobacco.com/product/carter-hall-pipe-tobacco-14oz-tin/), esetleg tapasztaltabb pipások tudnátok javasolni valami hasonló keveréket, amely mind ízében mind illatában hasonlóan barátságos? Esetleg pipabolt akik extra összeg fejében importálnának belőle (feltételezem más vámügyintézés alá esnek :D)?
Ha minden kötél szakad, rendelek az amerikai egybesült állatokból is, ebben az esetben viszont ha valakit érdekel írjon pm-et. Nagyon sokan dícsérik, bár nekem sajnos csak egyszer volt hozzá szerencsém, de szerintem is kiváló keverék.
Nagyon dícséretes ez a lelkesedés, de hogy itt az Index-en nem pörög a fórumélet, annak oka van, mégpedig hogy van egy jobb helyünk a pipaclub.hu-n. Ott sok leírást találsz a témakörben (szerintem mindent, amit csak érdemes tudni a pipázásról!) és vannak klubok is, ahol össze lehet jönni pöfékelni.
Találsz ott is 20-as vagy 30-as éveiket taposó pipástársakat, ahhoz nem kell a Fa..book, de ha ragaszkodsz hozzá, sebaj: lehet, hogy van rá igény (én személy szerint csak kényszerből használom a FB-ot, ha lehet, inkább kerülöm).
Remélem, sikerült meghoznom a kedved és bekukkantasz "Hozzánk"! ;O)
Új vagyok a fórumon, de szeretnék ismerkedni pipásokkal, mert 5-6 éve lassan egyedül füstölök, nincs, akivel megosszam az élményt. CSináltam facebookon is egy csoportot, elsősorban fiatal pipásokat várnék oda, mert persze sok idősebb barátom van, de remélem vannak rajtam kívül is 20-as pipások, 30-asok, akikkel barátkozhatnék....
https://www.facebook.com/Fipiku
Akit érdekel, likeoljon, csináljunk programokat, vagy mittudomén.
Új vagyok itt, illetve a pipázás területén is. Kezdőként elkövettem egy baklövést és vettem egy Tilbury Vanillát. Nem szeretném ha a szekrényben poshadna meg, ezért arra lennék kíváncsi, hogy milyen dohánnyal keverve érhetek el "kellemesebb" (relatív) hatást. A válaszokat előre is köszönöm!
(ui.: azóta tanultam és Mac Baren Vanilla Creamet vettem)
Bocsánat, hogy az első hozzászólásom rögtön az eladással kapcsolatos, csupán a pipázást néhány éve abbahagytam, s úgy tűnik véglegesen. Azóta a borotvakéses borotválkozás, és a kávézás vált nagyobb szenvedéllyé. Éppen ezért, ha lenne rá igény eladnám pipás dolgaimat, ha lehet egyben az egészet.
Készítettem ezekről néhány képet:
Az első képen szereplő összes dolgot adnám. A pipákat, de legalábbis 4db-ot biztosan fel kell újítani! A filterben még 4db használatlan szűrő van. Budapesti átvétellel meg tudjuk oldani, amennyiben nem azonnal kell, mert a családdal gyakran megyünk Budapestre. Egyébként pedig Dunaújvárosban vagyok megtalálható. Az egészért pedig 12.000.- forintot szeretnék kérni. Köszönöm!
Szíjjad serényen! Kösszkösssz. Azért gyilkos nem akarok lenni, de ki tudja mikor tör ki belőlem az állat és húzok vmi bőrt a fejemre xD De a pipa akkor is lógni fog a számban, nehogymár a keveréket szagoljam :))))))))
Nagyon szívesen, igazán nincs mit. Vaníliásban én csak kettőt tudok jó szívvel ajánlani, a többi elég gagyi: Mac Baren Vanilla Cream és Alsbo Vanilla. De mondom, ha gyümölcsöset akarsz és finomat, akkor Mac Baren Original Choice :))))
Sziasztok! Köszönöm szépen a hozzászólásaitokat:) Találtam egy komolyabb boltot itt a vásosban, meg fogom nézni magamnak mindegyiket, amelyeket javasoltátok: amilyen meggyőződéssel ajánlottátok őket, akérmelyiket veszem, nem fogok tévedni, úgy érzem!
Érdekes, hogy a vaniliásokat néztem én is, de lányként elvetetten, mert nem is tudtam elképzelni, ogy egy pasi kedvelheti a vaniliás ízeket:) Ezek szerint tévedtem:)
Mac Baren Original Choice: Ennél jobb gyümölcsös dohányt nem adott még az Úr nekünk, pipásoknak.Gyümölcsös-mazsolás-vaníliás, gyenge, finom illatú-még neked is tetszeni fog. 2000-2200/40 gramm, de én ezt mondanám kötelező vételnek. Ha egyszer szívja, nagyon rá fog kattani!
Ashton Rainy Day: Trópusi gyümölcs, hikori dió: hihetetlen finom és tényleg illik az esős napokra. 2500ft/50gr (megéri)
Ha már tapasztalt pipás, akkor ajánlom ezt : Róna Yacht Club---> olcsó, finoman gyümölcsös,nem gyenge, igénytelen dohány. Én imádom 600-700 forint/40gr
Jaja, még az elején volt. Azóta van már 7 v. 8? Most vettem egy Szabó-t, hihetetlenül szimmetrikus, sűrű, tömött és gyöngyörű erezet, majdnem 1 centi vastag fal. Az Isten is nyári vaníliás pipának teremtette :)
Kaptam az öreg pipás mentoromtól jónéhány csomad dohányt (Dunhill kóstoló, davidoff, peterson sherlock holmes, captain black és kaptam tőleg egy bigben orrmelegítő pipát és egy savinelli soirée-t. Hihetetlen, majd posztolok képeket :)
Én kis segítséget szeretnék kérni tőletek, pipásoktól, jómagam ugyanis járatlan vagyok a témában:)
A jóbarátom szeretném meglepni pipadohánnyal, de csak annyit tudok, hogy az erősen gyümölcsös ízeket kedveli, de nem tudom, az mit takar, őt viszont nem faggatnám, mert hiszen meglepinek szánom.
Balzafa szűrő a jobb pipásboltokban van.Én azért szerettem mert nem melegedett vele a pipa.De drága és mostanság csak bejáratáshoz használom, hogy hidegebb legyen a fej.Bár csutkapipába mindig ezt veszem, a 6mm-es olcsó.
Ja, el ne felejtsem.
Mindenképpen vegyél jóféle kukoricacsutka pipát!
Az alján "Missouri Meerschaum", ez a jó. Kb. 1000 forint és ez sem jegyzi meg a dohányízeket, "szegény ember tajtékja"
Bár stílusosan tiszta virga való bele, úgy jön át a redneck életérzés :)
Viccet félretéve:Finom, olcsó, jóízű és nem örökéletű darab, olyan 100 tömetet viszont biztos,hogy kibír, de tudunk 400 tömeten túlin is.
Én gyakorlatokon használok a suliban egyet, meg otthon kinti munkákhoz (fűnyírás, barkácsolás stb.), Róna Jacht Club dohánnyal, az egyetlen jó minőségű magyar dohánnyal.Ajánlom ezt is kipróbálni egyébként igen jó dohány a jacht club, 550 forintos áron!
Szóval gyakorolni, pipázni és élvezni a finom ízeket.Csutka pedig ajánlott vétel, olcsóért!
Más:
Ma Egerben jártam, mert KRESZ vizsgalapot kellett vinnem a közlekedési hatósághoz.
Mikor végeztem, megkívántam egy korsó barnát és beültem egy presszóba.Komótosan megtömtem a Raffaello Szabómat Stanwell Melange kávés barackos dohánnyal, elővettem a Fotóművészet c. magazint és beletemetkeztem.Közben pedig vidáman mosolyogtam magamban, hogy mellettem az asztalnál 2 főiskolás lány ült és az egyik mondta a másiknak, hogy érzed ezt a jó illatot, ez bezzeg nem olyan, mint a büdös cigid :P
Kedves NSfromHungary ! Köszönöm a sok impulzust, jótanácsot ! Az biztos, hogy egy pipával "kínlódás" ez a pipás élet.. mert sokszor az embe mrár vágyik a következő pippantásra s ahhoz kellene a második pipa.. vagy éppen egy másfajta dohányt szeretné élvezni, ízlelni, megismerni.. szóval nem butaság az, amit mindenki mond.. hogy a kezdő pipás felszerelés az a négy pipa ! Az ár-érték arányt nem a pipára, hanem a dohányra értettem. A pipámat szűrővel ajánlották az üzletben.. aktívszenest kaptam hozzá egy készletet. A balzafáról még sohasem hallottam - de utánanézek, hogy van-e ? Engem egyébként nem igazán a káros anyagok érdekelnek a szűrőben - hanem a kondenzátum kezelése..
Nagyon elgondolkodtatott.. a tajtékbetétes pipa ! Így a 15-dik pipázásom környékén már szépen komótosan végig tudom élvezni az egészet, és nagyon kevés ezüst szürke hamu marad. A pipafej eddig egyszer volt olyan forró csak.. hogy nem volt kényelmes kézben tartani - gondolom elkapkodtam pár szippantást. Az biztos, hogy minél "hüvösebb" a füst.. annál nagyobb az élvezeti értéke, aroma-íz-illat élménye.
Ezért nem szeretem igazán a társasvadászatokat. Sokan nem tudják és nem is figyelnek a helyes és szabályos fegyvertartásra. Félelmetes dolog. Na és persze akkor jön még a kapzsiság, hogy én akarom meglőni akkor is azt a fácánt vagy disznót, és persze hogy nem de pont ott áll egy vadásztárs és annyi.... :-(
Mondjuk nekem világéletemben a kora téli -mondjuk 10fő és 5-6 kutya- fácánozás tetszet. Ja el is felejtettem mesélni, hogy van egy 4hónapos rövidszőrű magyar vizslám :-)
Hát, ha tetszik, akkor használd egészséggel.Az árat hogy érted?Ennyiért ez nagyon olcsó volt, főleg ha bruyére, akkor szinte ingyen.Azért javallott vagy egy nagyon jól megcsináltSzabót, vagy inkább egy Savinelli Capitolt beszerezni, ami iztos jó, alapminőség.
Vagy amit én ajánlok:
Capitello vagy Jean-Claude tajtékbetétes, ebbe olyan dohányt tömsz, amilyet akarsz, mert nem "jegyszi meg" az ízeket.7-10e foritn közötti, de örök élet ha vigyázol rá.
Én kicsit több, mint fél éve pipázok és nekem sem mindig sikerül jóra a tömés.Ha kialszik sose baj, gyújtsd újra.Én pl abba a hibába estem,hogy gyorsan szívtam az elején nagyon és néha még most is mohó vagyok :))))))
Szűrő nélküli pipázás:
Saját tapasztalat:
Nekem aktívszenes szűrővel mindig jobban melegszik a pipa, eleinte riasztóan meleg volt.Balzafával drasztikusan csökken a fej melegedése.Igaz,hogy nem szűri a káros anyagokat, de minden aromát átenged és a kondenzátumot meg maximálisan felszívja.Érdemes ezzel próbálkozni, mert egy szűrős pipát szűrőtlennek használni nem mindig üdvös dolog.
Ha így használod, mindig dugj végig egy tisztítószálat a kazántérig szívás közben, ha elkezd melegdni a füst.A cicafark felissza a szmötyit és hűvösebb lesz a füst, kellemesebb a dohány íze.
Nem tudom miylen márkájú.. van rajta betű és szám jelzés is - gondolom ez azért egy alap mnőség, bár nekem egy ABSZOLÚT kezdőnek nagyon tetszik az erezete, kényelmes a fogása, pont jó méretű a kazánja.. A dohányról is az a véleményem, hogy nagyon kellemes, enyhén nem tolakódóan aromás, nem erős - megfelelő egy kezdőnek.. gondolom az ár (1.900.-Ft.) nem feltétlenül az alsó-kezdő kategória, de nem bántam meg. A tapasztalataim még azok, hogy nagyon nehéz tudomány a pipa tömése s a különböző rétegek megfelelő elkészítése a kazánban. Eddig még azonosan sohasem sikerült.. s van még mit tanulni. Az első gyujtás és kisebb tömés után eddig mindíg kialudt.. aztán újabb gyujtás. Volt, hogy ezután is még úgy félúton gyujtani kellett - gondolom ez már nem normális.. a nem megfelelő tömés vagy technika miatt volt. A végén is még nagyon kellemes volt a dohány és az egész pipázási élmény.. Még azt tapasztaltam s gondolom, hogy egy kezdőnek jobb szűrő nélkül "megtanulnia" pipázni..
22 puskásra esett 5! disznó...A szezon legrosszabb hajtása volt.A végén majdnem fellökött 2 disznó, kb fél perces egymásutánban, amikor pedig kiértünk, akkor egy platós GAZ-zal vittek vissza a hajtás kezdőhelyére, amin egy centis jégréteg volt, spaniferbe kapaszkodtunk a közepén.Életem egyik halálközeli élménye volt...
Ja, majd elfelejtettem.. Egy öreg puskás bácsika szépen lassan totyogott a GAz felé, mikor adért jobbra-balra fordulgatott, a drillin a hátán a szíjon, a csöve felénk néz.Mi oda se bagóztunk, hiszen biztos kiürítette.Amikor pedig kapaszkodott volna fel, a hivatásos először a puskát kérte tőle.Az öreg megállt és egy "Ja!" megjegyzés közben kiszedte a két éles 9,3x62-t a csövekből.Kicsit meghűlt bennünk a vér...
De jó volt és megfogadtam, hogy a következő hajtásra háromlábú kisszékkel és puskával megyek csak :)
Kicsit hanyagoltam a pipázást mostanában, meg most itthon fetrengek, mert a múlt hét csütörtöki disznóhajtás betett a lelkemnek testemnek, vreggel 10kor már az alsógatyám is vizes volt.
De itt vagyok, és ennek örömére- bár nem szimpatizálok Zsugásvili bácsival és az eszmével, amit képviselt- tömök egy Erinmore mixturet ;)
Emlékszem rá.. hogy 1983-ban.. amikor katona voltam.. vettem az első (egyben utolsó) pipámat.. cca. 165 Ft.-ért (300 Ft volt az egy havi zsoldom) - de a dohány bele sem volt sokkal több. Aztán egy hét "szenvedés" után feladtam a küzdelmet az elemekkel és a sorssal.. Most, hogy végre elolvastam egy nagyon klassz pipázásról szóló könyvet.. rá kellett ébredjek, hogy az összes létező hibát elkövettem (tanácsok-tudás hiányában) .. amit csak önmagam és a pipázás művészete ellen elkövethettem egyáltalán.
Úgy hogy azt gondoltam, vezekelni sohasem késő.. s hamarosan megveszem a második pipámat s szépen letöltöm a tanuló időket - újra !
Nemrég került a birtokomba sajnálatod családi tragédia miatt 2 db új pipa. Mind a 2 pipát nagyapámnak vettük, körülbelül 2 éve állhatnak soha nem voltak használva, megmaradt a saját kedvencénél. Még a bolti áruk és a vonalkódjuk is rajtuk van. Pipákról:
22.800 ft-ért vettük. A Lorenzo-s cimke is megvan.
Chacom 11693 dobozzal, velúr tartózsákkal.
39.000 ft-ért vettük.
Van még valamint pár darab pipaállvány, pipázáshoz való zippo öngyujtó (ez is új).
Ha bárkit bármi érdekelne ezek közül képeket szivesen rakok fel. Vagy ha tud valaki olyan helyet ahová ezeket akár bizományos értékesítésre le lehet adni hálás lennék.
Körülbelül a bolti árak feléért gondoltam ezeket értékesíteni.
Még mielött bárki szívtelennek gondolna : ezek sosem voltak kedvenc tárgyai, igazából csak kacatokként tekintett rájuk mikor megkapta őket. Saját régi kopott pipája volt a mindene és tartotta, hogy pipára csak gyufáról gyújt az ember.
Hát igen, a macera az megvan vele sajnos... De megéri ;)
OC-t sem szívnék lesen.Inkább valami full natúr, de saját kitalációm- miszerint a vadd lehet nem tolerálja az agresszív természetellenes illatokat- , úgy gondolom, a latak a legkézenfekvőbb, lévén,hogy a füstös szagot inkább tolerálhatja, mint a vegyesgyümölcsöt :)))
Rainy day:
Valóban kellemes kis cucc, túl vagyok tegnap este óta a 3. tömeten. Kettő tömet tajtékbetétesból, az első kicsit illumináltabb állapotban (nem berúgva, csak nem teljesen az ízekre koncentrálva), a második ma séta közben, ekkor megint inkább a beszédre koncentráltam, a harmadik tömet pedig kukoricacsutkából.Körülbelül 45-50 perc volt.Na ez volt a tuti.Nagyon jól kijönnek a trópusi gyümölcs ízei, a hikori dió az nem igazán érződik még számomra. Egyébként whisky-s tölgyfahordóban érlelt, szóval nem mindennapi. Ha össze tudnánk futni majd valamikor, akkor ha még lesz, szívesen viszek belőle kóstolót.
Ma voltam a rendőrségen....hát nem egyszerű a dolog. Kb másfél hónap az ügyintézés, több tucat papír meg dokumentum, orvosi és pszichológiai alkalmassági vizsga, megvásárolt lemez fegyverszekrény.....stb....stb.....
A lesen nem is épp a cherry-re gondoltam.... :) pl original choice? :)
Jó kis dohányt kaphattál, legalább is így olvasva... :-) Majd meséld el milyen volt :-)
Na,neked legalább már sínen van a dolog.nekem még több,mimt fél év :S Lesen lehet pipálni,bár a cherry lehet nem szerencsés :D Képzeld én most névnapomra Ashton-rainy day dohányt kaptam.ez virginia,burley és cavendish dohány,tölgyfa hordóban érlelve,trópusi gyümi-hikori dió ízesítéssel.szóval elvagyok :D S.I.P.
Én most fogom intézni a fegyver dolgot a rendőrségen, és jövőre már váltom is ki a vadászengedélyt :-) Nekem már a suli miatt megvan minden ami kell.... :-)
Aztán majd a lesen lesz idő megtanulni pipázgatni is :-)
Köszi, azóta vígan pöfékelem belőle a balkan latakot :))))))
Vadászat terén? Semmi.Azaz, csak lesek és áhítozok a dolog után, kacsázásból nem lett semmi, most egyenlőre semmi nincs kilátásban, meg amúgy is, meg köll várni a technikusit, s azzal a vadászvizsgát :))))))
Ja, de amúgy meg megkíván egy külön pipát, csak úgy jönnek ki az ízei.Javaslom, hogy vegyél egy tajtékbetétes alkalmatosságot, nem drága és bármit kóstolhatsz vele, naponta többször is. Én most vettem egy ilyet, a 7693-as számút, csak egy gyöngyösi boltban, 2k-val drágábban, de még így is azt mondom, hogy megérte.Napi 2 tömet simán elmegy belőle, mert kis kazánméretű, olyan fél órás, kiváló pipa neked és nekem, mert mi még csak ismerkedünk a dohányokkal, aztán majd kialakul mi a jó és akkor kapnak pipákat.
No, megyek is megetetni a fürjeim, megtömtem a Falconomat -, amit sikerült felújítanom- balkán latakkal és megyek ki pöffenteni.Ez a falcon pl. mostmár latakos lesz mindvégig,de lehet,hogy kap majd egy másik fejet is egyszer.Ha visszatérek, képeket postolok.
Hmm, az OC-t éppen most szívom.A mentoromtól kaptam, akit meséltem.A cucc több mint egy éves, le volt celofánozva folpackozva, pont jó állaga van.Jól megéret egy év alatt, bár szvsz nem egy nagy durranás.Az intenzív aromatikok után kaptam egy kellemesen aromás, nagyon gyenge kis dohányt. De nem rossz, erősen gondolkodom valami monumentális kazánméretű 2 óra hosszás pipa beszerzésén, mert ezt a dohányt lehetne belőle szívni, nem üt meg.Fincsi egyébként, ha írsz nekem egy címet privátban, akkor jövő héten postára tudok neked adni egy kis kóstolót, ha gondolod.
Cimborám pipázik, de még nem tudtunk egy normális időpontot egyeztetni.. :-)
Akkor beszerzek egy fatömködőt és megpróbálom azzal. Nekem még a MB Original Choice izgatja a fantáziám. Próbáltad már? Eddig akit kérdeztem nagyon dicsérte. Igaz a Melange-t is :-)
Pipaklubot bújjad, aztán este ülj le és pöfékelj komám!
Fatömködőt vegyél a dohányboltban, mindenképpen!A fém multieszköz elveszi a hőt a parázstól és hajlamosabb kialudni a készség. A cherry ambrosia meg nem rossz, bár nekem nem jött be. Stanwell melange for ever ;)
Hozzászólás elveszik:
Írj egy újat, aztán írj bele egy pontot, akkor általában előjön :DD Komolyan.
Nem pentacon, hanem egy Arsat 5,6/500 APO bevonatos tele. Olyan 10éves cucc lehet, igazándiból filmes vázra lett kitalálva anno, de digiten is jól szerepel. 30m-en pl ami nekem kéne vadfotózáshoz penge éles. Csak az MF miatt nem egyszerű :-) De szeretem azért ám.
Igen megnéztem, és jó képek, csak teljesen más látásmódot igényel mint a vadfotó :-) Még jó, hogy nem vagyunk konkurenciái egymásnak:-)
Jó kis obi, f8-on egészen magához tér. Nekem a Tair marad, az nikonon is meglesz 450/4.5 és 5,6-on veri a modern 70-300 Af-es társait. De én inkább szociofotózni és úgy általában embereket-utcát fotózni szeretek igazán, oda normál gyútáv kell, azzal az igazi :)
IGen, eladtam, a kiszemelten a Nikon D90.Nekem fontosak az olcsón hozzáférhető fényerős af fix objektívek jő képminőséggel.Olynál pedig nincs, vagy nagyon drága :(
De mindegy, majd filmessel tolom. Nézd meg flick-em vannak fent új képek ;)
Most rollcake helyett virginia no1-et vettem, fenomenális ez az édes-kellemes íz.Mint a cukor, csak nem csömörlöok meg tőle.A vanilla creamtől mostanában igen, de majd átállok stanwell melangera, kíváncsi vagyok az ízére nagyon. 2000, az 2000, de azt hiszem havonta egyszer belefér nekem a virga, imádom az ízét. Az,hogy nem érzed némely dohányok ízét nem gáz, majd lassan rájössz.Én most már igen csak tudom érezni az ízeket, és azt hiszem,hogy a natúrosabb ízű dohányok az én favoritjaim.Az eddigi legjobb: Synjeco blend broken perique, MB viga no 1., mb rollcake. De jó a latak is, meg a vanília is,de ezek csak kisebb pipákból.A melange meg furdalja a kíváncsiságom :)
Csináld meg a tömködőt,majd jól lekoppintom :DDDDDd
A tetejére faragunk egy hubertus keresztes szarvasfejet, az oldalára tölgyfaleveleket, az aljára meg- amivel tömködünk- valami greenpeace logót ^^.
Levelet megkaptam,csak még érkezésem nem volt emailt írni :)
Az az utolsó 3 feles Jäger... (csak hülyülök :) Már majdnem az összes fotód megnéztem. Nagyon tetszenek. A rollcake is van az A-tabakban. Ajánlották már nekem is, de 2000 Ft az 2000 Ft. Majd legközelebb. Tegnap előtt Melange-ot pöfékeltem. Én nagyon szeretem. Bár kíván egy külön pipát az biztos, hiába karakteres az íze. Bizonyos dohányoknak egyáltalán nem érzem az ízét. Nem tudom miért van ez... Egy tömködőt álmodtam meg. Az alapanyagok közel állnak a szakmánkhoz. Majd teszek fel róla képet. Te leutánzod, aztán levédetjük. :) (emailt megkaptad?)
Az igazság az, hogy baromi ritkán járok arrafelé, csak a távoli rokonság miatt voltunk Hajdúhadházon. De októberben hivatalos vagyok megint oda szalagavatóra, majd akkor összefutunk :)))))
A fotózásról?Hmm, van még mit fejlődnöm :)
Addig mazsolázz: www.flickr.com/photos/marseille1990
Na igen. Legszínvonalasabb bolt a városban. Kellemes családias légkör, jó illat és a kutyus tetézi az élvezeteket. A MB vanilián kívül melyik dohány tetszett nagyon eddig? A pipa felújítás hogy áll? Csak kikcsiszoltad a prekarbon réteget és kész?
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ miért nem szóltál? :) Baromi jó lenne összefutni valamikor. Elküldöm privátban az emailem és telefonszámom, így legközelebb tudsz értesíteni. Milyen gyakran jársz erre? Majd fotózásról is faggatnálak akkor 1 tömet közben. :)
Debrecenben tanulok, az agrár fősulin. Itt lakok Debrecentől 20 km-re, tehát nekem is félelmetes az erdő királyának hangja. :) Hát ha latakia, akkor latakia. Üsse kavics... :D Nekem is az első és eddigi latákis dohányom a Stanislaw Balkan latakia. Tényleg jó íze van. Régen azt hittem, hogy ez valami brutál erős tabak és nem. Még közepes sincs. A varázsa: Szívom, élvezem a finom füstfellegeket, erre egy barátom: "hú vazzzeg mi gyulladt ki...?" :D
Én meg még rókát nem lőttem, pedig nagyon vágyom már rá :( De hát majd mindent sorjában, ahogy mondod, még ráérünk. Fegyvervizsga nekem is kell idén, a vadászvizsga meg a technikusival jár nekem is :))) Használt sörétes:Nekem is év végére van tervezve, amolyan technikusi ajándéknak valami 12-es bock. :)
Te hova jársz amúgy?
Bőgés:Valami csodálatos,főleg az én alföldi fülemnek.Nekem elég lesz egy jó kiadós tömet is.Az sem baj,ha latakia. Be kell avatnom a Stanislaw Balkan latakiám. :DDDD
;) Helyes. Én még csak rókavadász vagyok. Nekem eddig a róka 'A' vad. Csak szép sorjában. Most egy róka vagy egy borz jól jönne, de a vadászmester elég elfoglalt az utóbbi időben és egyedül járok ki. Fegyver még nincs nekem se. Most a fegyverszekrényt intézem, valami használtat mert október fegyvervizsga. A vadászvizsga "megvan" hiszen kiváltják a tantárgyaim. Tavasszal jó lenne egy használt sörétes. Csak hogy ontopik is legyen: 17-én mi is megyünk a Bükk lábához bőgést hallgatni. A lesen elszívok 1-2 tömetet az biztos. No nem latakiát, hiába finom... :D Most hirtelen jött ez a kis őszies idő, így remélem nem fog annyit késni a bőgés, mint tavaly...
Jó ez a színvilág, tetszik.Kicsit mintha filmre lett volna fotózva. A héten mi is tervezzük haverokkal ,hogy kibattyogunk valahova a Füredet körülvevő hegyekbe és felülünk valami magaslesre.Én közben elszívok egy tömet pipát és hallgatom az erdők királyának szólását...
Szerintem nem, csak mindenki arra vár(hat), hogy a másik írjon valamit. Nekem elkezdődött a suli, tanulni köll, net nincs, pipázni csak este van időm, aztán soroljam-e még?
Lehet kilátás van némi kacsázásra a közeljövőben, már izgulva várom, hogy lehet-e? :DDDDDD
Teljesen jó.Egy hétvégén lehetne csinálni egy jó kis barnasörös-pipás-vadászatos-fotózós tali BP-en majd, mert sajnos én a suli miatt sosem jutok el a pipaklubos talikra majd :)
Na, én meg olyat nem szívtam.Bár még az OC-t sem,mert anyi dohányom van,hogy nem győzöm szívni.
kicsit el voltam havazva eddig, szülinap,meg miegymás,de mostmár újra bevetem magam a fóruméletbe :)))
Kaptam egy kis tajtékot szülinapomra, tényleg kicsit, körülbelül 15-20 perc volt eddig a csúcsom belőle,de tömbből van faragva és ez a lényeg.Majd kaptok képet :)))
Üdv! Már emaileztünk párat, mikor bemutatkoztál a pipaclubponthu-n. AJánlottam a piros amphora-t is. Tegnap előtt estefele mentünk ki a méheket hazaköltöztetni. Láttunk egy 300-320-as bakot, hogy próbált volna üzekedni a sutával. A suta még nem adta be a derekát, hiába néztük 10 percig. :) Utána még volt a napra szélén 2 másik suta. Vadászüdv és SIP.
Sziasztok! :) Na végre, hogy errefelé is van már egy kis élet. Bár kicsit meglepő, hogy mostanában itt több hsz. születik 1 nap, mint a pipaclub.hu-n 1 hét alatt. S.I.P. :))
Hát, ost akad dohány.elfelejtettem írni,hogy van egy full zacsi MB vanilla cream is,meg egy keverék az ismerőstől, akitől kaptam a dohányokat :)))))))) Original Choice-Zöld raszmi és még 2 valami van benne, szóval odaver rendesen :)
Az index meg menjen abús fenébe,hogy 10 év után sem tud fórumot csinálni....
Hát még mindig nem jutottam ki.múlt héten voltam fácántelepen kihelyezni az előnevelteket a volierekbe és kilyukadt a gumicsimmám. mikor lehiggadtam elszívtam egy tömet zöld rasmussent a csutkából és rögtön más szemmel néztem a világot :)
googleban több mint száz éves pipát adott ki, de többet nem tudok mondani, létni kellene róla képeket és van egy nagyon jó infólelhely, mostanság én is ebből táplálkozom :)
www.pipaclub.hu és ott a fórum.Nagy valószínűséggel kérdésére választ is kap ott.
Én voltam kint mostanság elég sokat, de sajna nem jártam sok sikerrel. Egyik reggel még semmi reakció a sípra, meg sehol egy őz se, aztán másnap meg tele a tarló és bak meg suta már párban.... :-((( Hülye őzek... :-))
Remélem azért még lesz némi eredmény.
Ja képzeld vettem egy nivát...:-) Hétvégén remélem tesztelhetem is már :-)
Szia! Áhh,sehol.Most nappali felújítás van, aztán nem mászkálok sehová,csak néha a kukához a szemetet viszem ki :)
Tegnap este viszont a pipa bevette a kocsmát is, sok elismerő mosolyt váltott ki idősekből fiatalokból egyaránt.A fiataloknak az illata tetszett, az öregek pedig azt nézték,hogy van még húszéves, aki pipázik :D
Pár nap és mi is megyünk ki hajnalban majd leskelődni.
voltál valamerre kint? Én tegnap este meg ma reggel is kint voltam de eddig még semmi érdemleges nem történt :-( Ma reggel ráadásul szakadt az eső is .... :-(
Na de talán beindulnak és az idő is megfelelő lesz egyszer már végre...
A rohadt undorító legalja sz*r indexxel már tele van a t..öm.2 napja válaszoltam már erre, akkor megjelenített,most nézem, nem válaszolsz.Aztán eltűnt a hozzászólásom is... Nem igaz,hogy egy több mint 10 éve működő fórum, amit egy elég ismert oldal működtet, még mindig ilyen gyermekbetegségekkel küszködjön... Szóval remélem a lehűlés nem fogja befolyásolni az üzekedés rendes lefolyását,bár én sem tudok érdemileg semmit mondani.Van még mit tanulnom :)
Ő, hétvégén hidegfront lesz? Remélem nem befolyásolja az üzekedés idejét és a bakocskák teljesítőképességét. Már várom nagyon :D Csak sikerüljön pár jó kép :)
Az esti pipázás miatt megint tűkön ülök.megnézem a Miami Inket, aztán 10 után tömök :)
Na az nagy élmény lehetett :-) Főleg a bikának :-)
Én tavaly voltam kint elöször úgy igazán élesben, sőt kint aludtunk a cimborámmal, és volt amikor éjjel 10m-re bőgött a bika, na meg vonyítottak a sakálok. hát igen csak....bbrrrr :-)
De ez a legszebb az egészben és ezért is járunk ki... :-)
Hát ja, én is próbálkoznék idén.Tavaly még csak ismerkedtünk az osztálytársakkal, aztán esténként kimászkáltunk hallgatózni.Egyszer osztálytársamat-aki igen jól bőg kézzel is-felkergette egy bika a fára :DDDDDDDDD
Az a baj,hogy a suli területén nem engednek mászkálni nagyon ilyenkor,mert folyik a vadászat... Pedig de jó is lenne :D
Azt nem is mondtam, hogy az üzekedésnél már csak a szarvas bőgés jobb :-) Már alig várom, hogy kezdődjön. Remélem sikerül egy rendes bőgős képet fotózni.
1x olyant szeretnék, hogy nyiladékon bőg a bika.... hej de szép is lenne!
Jaj, félre ne érts. Még csak 20 vagyok (lesz egy hónap múlva), szóval semmi nincsen elveszve, most kóstolok bele.Csak szeretnék minden egyes nálunk vadászható vadfajból ejteni egyet.De mire végzek,lehet öregember leszek.Pénz nélkül semmi nem megy. Zsigmond bátyánk könyvei pedig alapművek,már 15 évesen is olvastam őket,akkor még csal érlelődött az elhatározás,hogy vadász szeretnék lenni :)
Várom a Bakportrét :) Jó élmény lesz becserkelni, vagy behívni a síppal.Ugyanaz mintha puska lenne a kezedben.súlyra is.Sőt :)
Nekem a 300-as Tair az olympuson 600mm, nálad az 500-as 750.Nincs olyan nagy távolság köztük :) Vessük be magunkat nemsokára,aztán majd kiderül,mit sikerül "terítékre hozni" :D
On: Elkezdett egy halvány szénréteg megjelenni a pipámban.Egyenlőre még csak az alsó felében, eddig csak azt tömtem,még egy ideid alulra is fogok tömni.
Olvasd el Széchenyi-től az "Ahogy elkezdődött" c. könyvet. Abban szépen le van írva, hogy nem szabad rögtön nagyvaddal kezdeni a vadászélményeket. Amúgy meg különben is alapmű egy vadászember számára :-)
Mondjuk a trófeás vadakhoz pénz is kell szépen :-)
Nekem van már egy 500mm-es obim :-) Tervezem is, hogy megportrézok egy bakot vele idén ha sikerül rendesen besipolni végre majd :-)
Hát, én nem tudom hogy vagyok vele.Eddigi pályafutásom során még csa gerléztem, de én szívesen vennék egy őzet is.Majd ez kiderül.Ha XX évesen elmondhatom,hogy megvan minden magyarországi vadászható faj, akkor a vállamon a puska helyét teljesen átveszi egy 500mm-es obi. Majd.Addig tanulok (fotózni és vadászni is) és kiderül,mit hoz az élet. A végén még grínpíszes is lehetek :DDDDDDDDDDDD
A természetfotózás miatt én nem leszek igazán sose vadász :-) apróvadazni még elmennék, meg vaddisznózni, de trófeás vadat nem szívesen ejtenék. Jobb szeretem fotózni őket :-)) Mindig is én voltam a kakukk-tojás a suliban is :-)
Hol tanultál? Én most Mátrafüreden vagyok, még 1 év van hátra. Gyöngyöst jelöltem vadgazdamérnöknek,de 10 pont híján nem vettek fel, aztán végül nem is baj, jobb ez így :)
Akkor kapaszkodj: idén végeztem vadgazdálkodási technológusként :-)) Tehát már vadász papírom is van :-)
Köszi az elismerő szavakat. Az üzekedést már nagyon várom. Tegnap próbáltam elöször bakra sipolni de még nem reagálnak rá itt a terülten. Na de pár nap és....
Minden pipás fotós, minden fotós fegyvermániás :) Ezt vezettem le az elmúlt fél év alatt :))))
Én még csak 2 éve művelem a dolgot, illetve olyan 2 és fél.belepróbáltam már mindenbe, portré,természet,makró szocio és streetfotózás, tájkép stb, de leginkább az embereket és környezetüket szeretem fotózni, street és a szociofotó műfaj.Ezek a kedvenceim,na meg természetfotóznék én szívesen,de időm sem volt rá eddig, meg ismeretségem sem.Most,hogy vadásznak tanulok, több lehetőségem lesz rá, 2 hét múlva pl kezdődik az üzekedés, aztán megyek ki egy ismerős hivatásossal.
Egy 300/4.5 M42 Tair a társam, egy olympus e-520 vázon :)))) De ez már off :)
Nekem Szabtól egy full bent kéne, jó vastag fallal.Nekem is vauen dr.perl junior aktívszenes szűrő van,de a savinellihez gyárilag adott balsafa jobban bejött. Én főleg gyerekcipőben járok, az a baj,hogy akárhogy szívom a pipát,mindig teljesen felforrósodik :(
Nem tudok neki mit csinálni, nem szoktam pedig olyan hej de gyorsan szívni.Bár az is igaz,hogy a szobámban átlag 32 C van :(
Szóval: 3 hete pipázok egy Édesapámtól örökölt rosszízű cseh rusztikolt pipával.Mivel nem hittem el ,hogy ilyen rossz lenne az íze, ezért örömmel kijelenthetem,hogy ma megvettem a Gallwitznál az első pipám, egy Savinelli Capitolt, Pot fejformájút, egy starter kitben.Vettem hozzá Mac Baren Vanilla Creamet, meg jó adag plusz szűrőt és ma este vár az első tömetre a pipa.Könnyed dohány, a szobában,esetleg valami bor, vagy film,vagy könyv mellé :) :)))))
Meg vagyok, nem jól vagyok, de köszönöm akik látogatják a blogot, azoknak a hűséget. Kifújt a winchesterem, kattogó hangjelenség kíséretében (Maxtor, pocsék egy fajta, ne vegyetek olyat) megrendeltem egy Western Digitalt, még ezen a héten meglesz. Olvassatok addig is archívumot ... csőőőőőő !
Azok a choice-ok kezdésnek szokni nagyon jók szerintem. Én az Original Choice-ot próbáltam, nem volt rossz. De az ilyen ízesített izéket már nem szoktam mostanában.
Ha már ár, a Navy Flake-ből 50g 2490.-, de elég tömény úgyhogy nem kell annyit színni belőle :)
Mac Baren Vanilla "kóstolónyi" mennyiség (ha jól emlékszem 10 g -os csomag) volt az ismerkedésem a pipázással. Bejáratlan, új pipával természetesen. Na meg ügyetlenkedve, gyakorlatlanul. Biztos finom, de eme körülmények miatt objektíve nem tudok írni róla. Majd eltűnt az üzletből, ahol vásárolni szoktam, egy időre. Ez volt az oka Tilbury és Stanislaw vételeknek.
Megjelent viszont egy prémium minőségű Mac Baren Vanilla Choice. 1800 Ft/50 g. Lehet, azóta már drágább. Az nekem pénzben most sok, de lehet, hogy a jövőben veszek belőle. Ha addig az nem tűnik el abból a bizonyos boltból. Vácon sajnos nincs sok üzlet, mely pipadohányt árúsít. Cigizni a trendi (fujjj ... azt soha).
Látom a Stanislaw dohány nem tetszett. Nekem a trafikos nem mondta, hogy rossz, hanem csak annyit mondott hogy olcsóbb és nem rossz. Na én ebből azt szűrtem le hogy én erre nem érek rá :)
A Mac Baren dohányokat nem próbáltad? Én igazából másra nem nagyon nézelődök, van a Virginia No.1., ami a normálabb erősségű, meg van a Navy Flake, ami a kicsit erősebb erősségű amit most szívok. Meg van az Amphora Full Aroma, már csak hagyománytiszteletből (édesapám is ezt szívta míg pipázott).
Találtam a neten mindenféle kétes kinézetű helyet, ahol lehet rendelni, de a weblap megjelenése alapján nem ők azok, akiknek megadnám a hitelkártyám adatait.
Hol lehet kapni? Én már évek óta kérdezgetem trafikosoktól és csak a vállukat vonogatják. Én a Gitanes Brunes-t szívtam a szűrő nélkülit (Gitanes Caporal). Van egy megkezdett doboz a szekrényben, benne 5 szál, időnként előveszem, megnézem, aztán visszateszem. Mondd már meg hogy hol lehet kapni!!!
Beszámolok egy tapasztalatról. Vettem egy doboz Mac Baren Navy Flake-et. No kezdő pipásnak semmiképpen sem ajánlom. Talán mondhatni, hogy egy kicsit erős. Elkövettem azt a hibát hogy elsőre jól teletömtem vele a pipámat és egy ültő helyemben végigszívtam. Hát jó másfél napig nem is kívántam, de inkább kettő. Szívtam pár féle dohányt, de ez tartalmas az tuti. Mint anno cigarettából a Gitanes. Tényleg, azt nem tudja valaki hogy nem lehet-e kapni valahol? Évek óta nem láttam.
Azt a négyet nem ismerem, de a legújabb blog-bejegyzésedről, ahogy az oldaladon is írom, ez a véleményem:
/Golden Ambrosia/
Nekem ez a dohány túlzottan ízesített, túlzottan illatosított volt. Persze pont ilyen célból készült. Én egy fél bádogdoboznyi elszívása után azt mondom, hogy a Mac Baren Virginia No.1. számomra a netovább.
Szentgyörgyhegyi Szürkebarátot ajánlom ha már Szentgyörgyhegyi borról is szó volt.
Jelentem ki lett próbálva min a Mac Baren Golden Ambrosia, mind a Virginia No.1., még egy kicsit érlelem a gondolatokat aztán beírom róluk a véleményem. :)
Egyébként ma voltam beszerző körúton. Vettem egy doboz MacBaren Virgina No.1-et, egy MB Golden Ambrosia-t, és egy Amphora Full Aroma-t. Ez utóbbit édesapám szívta gyerekkoromban, ezt próbáltam ki elsőnek a saját dohányom után. Kicsit másra emlékeztem, nem rossz. A saját dohányom jobb. A No.1-et holnap megnézem közelebbről.
Emlékszem, pár éve láttam egy üzletben Lord of The Rings: Gandalf (Vauen) pipát, azt hiszem 38 ezer volt. Drágálltam, most láttam árjegyzékben, 72 ezer, 5% kedvezménnyel. Azt hiszem nem lesz ilyenem.
a masodik felülröl az otthonim, nagy feje es vastag nyaka van, a szarnal femgyürüvel, , ha valaki ezt az erös jol foghatpo fajtat szereti OK 50 Euro
(önköltseg )
ezek eöadok esetleg
innen a felsö eladva, a masodik elajandekozva, a 3-ikat nezted ki magadnak, 4-ik az enyem napközbeni,a legalso elajandekozvaes van meg ez , elegge tetszetös a feje felül megmaradt ragyas gyöker mintaval.
Sajnos ez a fórum nem nagyon pörög, sőt egy topicba (pipaszurkálós) csak úgy lehet írni, ha a moderátor jóváhagyta, akkor jelenik meg. Ezt megérteném egy politikai fórumnál, de itt vajmi kevés értelme van. Vagy inkább semmi.
Néhány étteremnek, sörözőnek van szivarszobája. Egy ilyen helyen a bőrfotelben ülve, halk zenét hallgatva, kedvenc italodat kortyolgatva azért igen kellemes élmény elszívni egy-két tömet pipát. De ha így halad, akkor lassan sajnos tényleg csak otthon lehet rágyújtani. Abban igazad van, hogy a pipázás nem az a buszmegállóban-rágyújtok-gyorsban-egyre jellegű dolog.
Khm...csak a sportszerűség kedvéért írjuk ki azért azt is, hogy ezen indexes topik a www. pipaklub. hu oldalra ment át már pár éve, és működik most is (közel 40ezer hsz-nál tartva).
A pipázást ez nem nagyon érinti, mert az szerintem kevésbé "kinti" vagy "utcai" műfaj. Én eddig kizárólag a szobámban gyújtottam pipára, külön asztalt, mondhatnám "oltárt" rendeztem el erre a célra. Nem is lenne kedvem "kint" pipázni.
Tegnap többször is kialudt, gyanítom a dohányom nedvesebb a kelleténél egy kicsit. Ez egy 10 g -os kiszerelésű "kóstoló" csomag Mac Baren Vanilla, rövidesen elfogy. Levettem a tégely fedelét, a szobám levegője elég száraz, lehet jót tesz a dohánynak pár órás lélegzés.
Egy pipát naponta egyszer szoktak szívni. Azért, mert a dohány természetes nedvességtartalma miatt kondenzátumok is képződnek, a pipának "meg kell száradnia". Mondjuk ez nekem nem okoz gondot, naponta egyszer pipázom, este 8 után ... :-)
Ez eléggé összetett dolog. Az, hogy én korábban szivaroztam, jelentheti, hogy toleránsabb vagyok a markánsabb ízek iránt. Nagy internetes irodalma van a pipázásnak. Nem az a lényeg, hogy drága pipát vegyél. (Bár durván 3 ezer alatt azért ne.) A dohány minősége nagyon fontos. És a tömési - gyújtási technika. Nekem senki sem mutatta meg, ismétlem, olvasmányaimból merítettem. Mindenesetre csodálkoztam is, hogy egy "bejáratlan" pipa elsőre csodálatos ízélményt jelentett.
Ja, meg mégegy :) Mennyi ideig kell pihenni hagyni egy briar pipát, milyen időközönként (min.), és hogy ez függ-e attól, hogy be van-e járatva a pipa, vagy nincs? Elsőre ennyi a "ja, mégegy"-ekből.
Igen, jól olvastad, hogy a vizipipában a füst a vízen át hűl, és tisztul is, de csak elvétve találni ízesítetlen dohányt :) De most hogy olvastan előző írásaidat is, már kicsit nyugodtabb vagyok. Ja, és még annyi hogy ezek szerint a csípős-kaparó füst csak nem/rosszul bejáratott pipáknál jelentkezik?
Én vizipipát nem próbáltam, viszont épp az alábbi bejegyzéseimben cáfoltam, hogy a klasszikus pipa bejáratása mindenképp az Általad említett kellemetlenségekkel járna törvényszerűen. Vagy nagyon jó pipát vettem, vagy nagyon jó dohányt, vagy mindkettőt. Pedig korábban szivaroztam, lehet, ennek is szerepe lehet.
A vizipipáról azt olvastam, hogy, mivel vízen át megy a füst, hűvösebb, esetenként aromásított a füstje. Biztos igaz. Attól tartok a vizipipa drágább is, meg az üzemeltetése is körülményesebb lehet. De ezek csak olvasott ismereteim.
Maradok a "klasszikus" pipa mellett. Ma is nagy örömömre szolgált. :-)
Szeretnék pipát venni, de azt hallottam, hogy a pipa füstje csíp, kapar... szóval kellemetlen. Az lenne a kérdésem, hogy ez igaz-e, és valaki vizipipázik közületek (vagy már próbálta), Tőlük pedig, hogy mennyiben más a pipa füstje.
Topictársak a pipázás és közbeni alkoholos ital fogyasztás kapcsolatát hogyan értékelik ?
OFF Annak analógiájára, hogy a Nagy Szivaros Winston Churchill rendszeresen viszkizett. Mégis 90 felett halt meg. Ennyit a wellness életmód kedvező hatásairól. :-))))) ON
Sajnálom, hogy nem pörög ez a jobb sorsra érdemes topic.
A hivatkozott saját hozzászólásomhoz, melyben fotó is van: Nem csak mint pipás élvezem. Leveszem a fedelet és beleszagolok a csodálatos vanília illatú dohányba. Ez a pipások kiváltsága más dohányosokkal szemben.
Nem értem igazán miért nincs dohányos körökben a pipázásnak nagyobb kultusza, mint amilyen van. Persze, ha abból indulunk ki, amit magam is a pipázás alapkövetelményének tartok - elvonult, ha nem is társtalan, de mindenképp nyugodt relaxálás - nem is lehetnek pontos adataink, hányan hódolnak eme nemes szenvedélynek. De gyanítom nem tömegek. Azt sem hiszem, hogy az anyagi vonzata miatt.
Kipróbáltam a szivart. Legdágább dohányos műfaj és elég brutális. A szivar vége sokszor "kátrányosodik", ilyenkor van köpködhetnékje az embernek. Akik megfordultak ilyenkor mellettem, mindig mondták, milyen büdös.
Érdekes, voltam már pipás mellett korábban, mikor még nem volt pipám. Aki belépett, ráadásul hölgy, mondta: Mi ez a kellemes illat ?
Második kazánfűtésem alkalmával megsejtettem mi volt az elsőnél a hiba. Túl laza tömés. Most az elég darabos állagú dohányt az újjaimmal finomabbra morzsoltam és jól alapos nyomkodással félig tömtem a pipám. Újragyújtani csak egyszer kellett. Mohón szívtam, hogy ki ne aludjék. Semmi csípősséget, vagy forróságot nem tapasztaltam. Nem igaz, hogy új pipa bejáratása kellemetlen ízélménnyel jár. Ez egy kivételes dohány lehet. De elég darabos (Mac Baren Vanilla). kellemes vanília illat lengi be a szobám. Ehhez képest a szivarfüst büdös, a cigiről inkább nem írok semmit.
Azt hiszem van tehetségem a pipázáshoz. Csak azt sajnálom - amin már változtatni nem tudok - túl későn jött az ötlet. De jobb későn, mint soha.
Ja és csak este, a szobám magányában. Ehhez hangulat kell.
Beavattam magam a Pipások Táborába és egyben felavattam az első pipám. De azt hiszem, kazánfűtői tanfolyamot még végeznem kellene. :-)
Nagy élmény volt, de nem erre számítottam. Pozitív és negatív értelemben egyaránt. Kezdem az utóbbival.
20:07 -kor fellobant a hosszú szárú gyufa lángja. Arra eleve számítottam, hogy közönséges gyufa rövid a begyújtáshoz. A tűzteret csak fele magasságig tömködtem meg, írva vagyon elsőre sohasem tele kell. Elhasználtam egyet, kettőt, majd szó szerint egy egész doboz gyufát. Az történt ugyanis, hogy a felszínen kialakult (utólag úgy gondolom nem az egész felületet betöltő) parázsnak köszönhetően szépen szelelve pöfékeltem egy darabig, majd kialudt. Újragyújtottam, a gyufát addig tartva, míg csaknem elérte a lángja az újjaim. És ez így ment, amíg el nem hamvadt a töltet.
Az viszont egyértelműen pozitív benyomás volt, hogy a füst kellemes aromájú, nem forró volt, én semmit sem tapasztaltam azokból a kellemetlenségekből, melyet némely esetben kezdők új pipa bejáratáskor leírtak.
Tudom, pipagyújtót is vennem kellett volna, de arra egyhamar nem fog telni.
Mit ronthattam el ?
Most szépen hűl a pipám, legalább alakulóban rajta az a nemes bevonat ... :-)
A fehér porcelán vége nézzen a tűztér felé, hisz az tűri a hőt a kék műanyaggal szemben. Én mostanában, ha tehetem Blitz szűrőt használok, annal mindkét vége porcelán...
Szemügyre vettem a Vauen Dr. Perl Filter egy darabját. A két vége nem teljesen azonos kinézetű. A kék, vagy a fehér vége nézzen a tűztér felé ? Vagy mindegy ?
Hasonló egyébként a Szabó Balázs Év Pipája 2008. /az is bent, és megáll a fenekén :-D csak sok rajta az ezüst, ezért picit nehéz/ Nemrég jutottam hozzá... :-)
Azt is tudom, a pipázás bizonyos szakértelmet igényel. Sokkal többet mint a szivarozás. (A cigizés semennyit.) Ezért, az első kazánfelfűtés előtt a netes szakirodalmat tanulmányozom. Van pár színvonalas, érdekes írás. Pl. ez a fórum is:
Tulajdonképpen szivarról állok át pipára. Ott bejöttek a vaníliás cuccok, itt kíváncsi vagyok, mi lessz. Persze mivel "be kell járatnom" az új jószágot még, nem várok rögtön csodát.
Nem mondom, hogy cigit nem szívtam egyetlen szálat soha, de még csak csekély nyomot sem hagyott az életemben. Felejtős műfaj, ideges emberek rossz reakciója. (Akkor inkább egy feles vodka.)
Szia! Látom hogy te válaszoltál én pedig ráfelejtettem a dologra. Igazából időközben annyi változás volt az életemben, hogy a környezetemben valakinek az egészsége pont ilyen témakörben fordult rosszabbra, és ez ráébresztett arra, hogy a füstölés két általam - bár igen ritkán - művelt válfajával, a szivarozással és a pipázással fel kellene hagyni, így mivel épp abbahagyófélben vagyok, már nem akarok új pipát se. Elnézést hogy ilyen sokáig nem válaszoltam!
bal sor alulrol a 4-5-ik a kedvencem, ezeket hasznalom, egy meg van otthol az itt nem szerepel, de van rola foto: ez :
sok selejtet is sikerült, volt, hogy maga a gyökerzetböl kerültek elö hibak, zarvanyok. Tudom ezeket sokan beragasztjak gittelik, nekem nincs gittem.
sok munkafolyamatot itt csinalok sajnos nem 4 befogos a tokmany ( az kellene )
itt a Nylon zacskoban vannak a Carnauba viaszok, amiket sokan keresnek, de nem eppen a legfontosabbak, mellette Balsa fa szürök, alatta szaraknak valo ebonit, alatta a gyöker 2 x , es a furok.
egy halal gyors Polierozo gep a piros, es mellette a szalagcsiszolo, amivel tul keppen csiszolom a gyökeret majdnem keszre. Hatul erös Nilfisk porszivoval :)
Mindezt probaltam az uj PIPA forumra is beirni, de oda kepet berakni egy horror, ugyhogy nem kiserletezek többet.
Az a javaslatom, hogy kettő hétnél tovább ne ízesítsétek ilyen módon a dohányt, mert túl sok nedvességet szív magába, és nehéz lesz az égése. Az optimális időt 10 napra tenném.
en ennyire nem szinezem a dolgokat, ha szaraz, akkor szarazat szippantok, ha mas akkor azt.
Egy biztos:
mar 1000 felet kiprobaltam es a fem szögletes dobozos Davidoff RED MIXTURE az ami ize elmegy mondjuk OK , femdobozban tovabb eltarhato, ezt fogom ezentul keresni
en inkabb egy farigcsalo vagyok, mint heves csikkes vagy pipazo.
Megnézem holnap, akkor jár le az első hét ha jól nézem.
Ha nem elegendő az idő, akkor meggyorsítom azzal, hogy kirakom az erkélyre, hogy a napsütéstől jobban párologjon, kialakuljon az üvegházhatás a befőttesüvegen belül.
Egyébként ez a módszer arra is nagyon jó, hogy ha esetleg ritkán pipázol, és kiszárad a dohány, akkor szesz helyett egyszerűen vizet teszel egy kis pohárba a befőttesüvegbe, és annyi nedvességet magához vesz a dohány, hogy éppen megfelelő lesz.
"a szar nem lett szep, holnap ujat kell kitalalnom..."
A szar ritkán szép, de azért lehet próbálkozni :))))
Hét elején megkíséreltem dohányt ízesíteni a neten olvasott módszerrel. Azaz, befőttes üvegbe teszem a dohányt (összevágott), bele egy kis kupicában cherry likőrt, lezárom, és hagyom hogy odabé párologjon.
gratula a műveidhez! régebben én is faragtam de messze nem ilyen szinten. Készítesz eladásra is pipákat? Mert akkor megnézném a kollekciót ha lehetséges.
Ismerős a nicked, nem írsz te néha a Pannóniás fórumra is?
Üdv minden pipásnak! Nem is tudtam hogy van ilyen fórum is, örülök hogy megtaláltam. Én 14 éves korom óta pipázom, bár elég ritkán. Az első pipa egy cseresznyefa ágból és bodza vékony szárából készült saját kezűleg, valami iszonyatos román cigidohányt tömtem bele és sunyiba kellett szívni a telkünk melletti almáskertben.... :) Aztán később persze már futotta saját pipára és hosszú keresés után a nekem megfelelő dohányt is megtaláltam a Holger Danske Black & Bourbon "személyében".
46mm a furatmelyseg - kicsit melyre sikerült, de anyag van eleg :)) 10 mm
9 mm a szürönek
ja: sajnos az aljan vannak kisebb anyag-gyökerzeti - hibak, de a szinnel egybeolvad, engem nem zavar, igy legalabb latszik, hogy ez egy "bio" termeszetes gyökerzetböl keszült kezi munka . . . .
Sajnos nem a legalkalmasabb helyen érdeklődsz, ezt a topikot (már) csak nagyon kevesen olvassák. Érdemes lett volna megkeresned a Magyar Pipaklub Egyesületet, biztosan sok segítséget kaptál volna.
Üdv minden pipázónak!
Egy dolgozatomhoz szeretnék segítséget kérni egy névtelen, önkéntes kérdőív kitöltésével:
Az alábbi kérdőívet - akinek van kedve - vasárnap délig (2008.V.18.) legyen kedves kitöltve (egy sima Wordbe bemásolva)a hadkata@freemail.hu címre elküldeni. ELŐRE IS NAGYON KÖSZÖNÖM!!!!
Kérdőív
A válaszadás önkéntes és névtelen!
(A kérdőív papíralapú kitöltésre lett tervezve, ezért aki elektronikus formában tölti ki, legyen kedves az X-et a körök helyett a véleményét tükröző válaszok mellett elhelyezni!)
Milyen gyakorisággal gyújt pipára?
naponta
hetente
havonta
ritkán, évente néhány alkalommal
Hol pipázik?
otthon
szűk baráti körben
szórakozóhelyen
munkahelyen
egyéb: .
Fontosnak tartja a pipa márkáját?
igen
nem
Miért? ...
A pipa beszerzésekor számít Önnek a pipa esztétikussága, formája?
igen
nem
A pipadohány kiválasztásánál mit tart a legfontosabbnak?
az árát
az ízét
a márkáját
a származási országot
A pipázáson kívül cigarettára rágyújt-e?
nem, soha
ritkán
igen, mert csak alkalomszerűen gyújtok pipára
Milyen okból kezdett el pipázni?
Pipázó barátaimtól kaptam kedvet hozzá.
Divatosnak tartom a pipázást.
A pipázásért magáért szeretem nyugodt körülmények között, sokáig élvezni a dohány ízét.
Egészségi okokból, mivel a pipázás tovább tart, kevesebbszer gyújtok rá, mint mikor cigarettáztam.
Anyagi okból, mivel láncdohányosként rengeteg pénzt költenék cigarettára.
Hányféle pipát próbált már ki?
Egy
Egynél több.
Szívesen ellátogatna egy a dohányzás történetét, eszközeit bemutató kiállításra?
Igen, érdekelne.
Talán kedvfüggő.
Nem, nem érdekel.
Drága dohányzási formának tartja a pipázást?
igen
nem
maga a pipa nem olcsó, de hosszabb távon a cigaretta többe kerülne, ezért jobban megéri pipázni.
Vett már részt valamilyen pipával kapcsolatos rendezvényen (pipaklub, pipaverseny, stb.)?
igen
nem
még nem, de szívesen ellátogatnék egyszer
Mennyire ért egyet az alábbi állításokkal? Karikázza be az Ön számára legmegfelelőbbet!
(1, ha egyáltalán nem, 5, ha teljesen egyetért)
/Aki a kérdőívet elektronikus formában tölti ki, legyen kedves a véleményének megfelelő számokat itt a betűk mellett elhelyezni!/
a) b) c) d) e) f) g) h) i) j)
a) A pipázás elegáns szokás.
1
2
3
4
5
b) A pipázás kevésbé ártalmas az egészségre, mint a cigaretta.
1
2
3
4
5
c) A fiatalok között egyre népszerűbb a pipázás.
1
2
3
4
5
d) A pipázás sokkal megnyugtatóbb, mint a cigarettázás.
1
2
3
4
5
e) A pipázás alkalmával jobban érezni a dohány ízét, aromáját.
1
2
3
4
5
f) A pipázás = minőségi dohányélvezet.
1
2
3
4
5
g) A pipa (még ha egyszerű is) műtárgy.
1
2
3
4
5
h) A pipa nem ajándéktárgy - szinte a pipa választja ki használóját.
1
2
3
4
5
i) A pipafüst kevésbé zavaró, mint a cigarettafüst.
1
2
3
4
5
j) A jó pipa egy életen át elkísér.
1
2
3
4
5
Életkora: . év
Legmagasabb iskolai végzettség:
általános iskola
középiskola/gimnázium
szakiskola/technikum
főiskola/egyetem
Foglalkozása:
főiskolai/egyetemi hallgató
beosztott
közép/felső vezető
vállalkozó
munkanélküli
K ö s z ö n ö m a t ü r e l m e t !
Várj csak ! majd holnap ! - így súg, és balgán felderűlök,
Hiú ábránd röpít, s már úgy felülkerűlök,
Mintha szegény személyem Róma császárja lenne.
De míg lassan pipámban hamvadzik a dohány,
Merész ábrándom is elomlik mindahány,
S a régi-régi bú megint felsír s közel jő:
Jól látom, uramisten, bizony csak egyre mén
Egy pipa rossz dohány meg egy kevés remény:
Az egyik kósza füst, a másik kósza szellő.
Tóth Árpád fordítása
Marc-Antoine Girard de Saint-Amant
Assis sur un fagot ...
Assis sur un fagot, une pipe à la main, Tristement accoudé contre une cheminée, Les yeux fixés vers terre, et l'âme mutinée, Je songe aux crautés de mon sort inhumain.
L'espoir qui me remet du jour au lendemain, Essaye à gagner temps sur ma peine obstinée, Et me venant promettre une autre destinée, Me fait monter plus haut qu'un Empereur Romain.
Mais à peine cette herbe est-elle mise en cendre, Qu'en mon premier estat il me convient descendre, Et passer mes ennuis à redire souvent :
Non, je ne trouve point beaucoup de différence De prendre du tabac à vivre d'espérance, Car l'un n'est que fumée, et l'autre n'est que vent.
Kürtét vadász zendíti meg, Fellázad minden út; Reng bérc és völgy és rengeteg, Az őz riadva fut. Én védtelent nem üldöznék; Szelíd vagyok, s ha számban ég Kék füsttel a pipa, Tőlem, kis őz, pihensz mindég Ernyőd sátoriba.
Mért lángol a busúlt vitéz? Harcot nem szeretek. Ott vér miatt pirúl a kéz, Dúlván mint fergeteg. Düh gyúljon ádáz lelkeken; De nékem égjen csöndesen Kék füsttel a pipa; Mást hordhat véres telkeken Tajtékzó paripa.
Viraszt a bölcs, gondol sokat, S itt, s ott, s mindenfelé, Eget, földet míg hányogat, Csak a hibát lelé. Jámbor, miért epedsz mindég? Jőj, gyújts reá; ha vígan ég Kék füsttel a pipa, Derűl előtted föld és ég, S nem lesz sehol hiba.
S te kit gyötör vad szerelem, Szenvedsz igád alatt, S gyötrelmeden kél gyötrelem, Forrván baloldalad, Vidúlj! örök bú nem tenyész; Im így tanít s enyhítni kész Kék füsttel a pipa. Kín s kény, miként füst kél s enyész, Más lép nyomaiba.
Sovárg, eped, szaguld, csapong Az ember untalan, Bár kedv és szándék, tett és gond Lesűlyed nyomtalan. Sok jót, dicsőt föld gyomra zár; Leomla sok királyi vár, S kék füsttel a pipa Bolyongó vándor ajkán már Ott ég romaiba.