Szia! Nekünk már csak 110 nap!!! Végre megvettük az utolsó szakasz jegyét is. Sharjah- Budapest Pegazussal. Dubaj-bud helyett. Male-Gan jegy is lefoglalva. Már csak számolni kell a napokat. Te mikor mész legközelebb a Maldívra?
Kisgyerek témához csak annyi, hogy nekem több ismerősöm is volt a maldívon egész pici gyerekkel, és közülük senki nem bánta meg utólag, hogy így utaztak.
Az elmúlt több, mint 20 évben számtalan pici gyereket láttunk a szüleivel a maldívon, néhányszor még pár hónapos babákat is, de egyszer sem láttuk vagy tapasztaltuk, hogy a gyerkőcök rosszul érezték volna magukat, vagy nyűgösek lettek volna.
Még egy mondatodra szeretnék reagálni, azt írod, hogy a maldívon "kizárólag" a vízi élőilág az attrakció. Hát én ezt nagyon nem így gondolom.
Aki viszont így gondolja, annak szerinten nem érdemes a maldívra utaznia, és jobban jár, ha a maldív helyett inkább pl. Egyiptomba, a Vörös-tengerhez utazik.
(Én egyébként nagyon szeretek Egyiptomba is utazni a Vörös-tengerhez, jártam ott is sokszor. De oda gyakorlatilag tényleg "csak" a vízi élővilág miatt utazom. A maldív az nekem teljesen más, és sokkal több, mint a vízi élővilág.)
Filitheyo biztos nagyon klassz lesz, mi négyszer is jártunk ott 2006 és 2022 között, és nagyon szeretjük.
Mezítlábas sziget, igazi maldív hangulattal, teljesen rendben lévő szolgáltatásokkal, a trópusi növényzet pazar, a reef pedig csodás!
Ha az Emirates foglaláson belül visszafelé a Dubai-Bp szakaszon a FlyDubai gépén utaztok, akkor nektek a kaja benne van az Emirates repjegy árban, miközben azok az utasok, akik a FlyDubai-nál foglaltak, azoknak fizetni kell a kajáért. Nekünk legalábbis így volt tavaly júniusban, amikor ugyanígy utaztunk. A légiutaskísérők pontosan tudják (van róla listájuk), hogy kik azok, akiknek jár az ingyen kaja.
A kisgyerek+tengerpart témára: (te hosszan fogalmazol, én kockán, sry)
Utazási egyszeregy kisgyermekeseknek:
Tapasztalat: 3-4 éves korig semmire nem emlékszenek. Ez a tény. A személyiségfejlődés nem a földrajzi helytől függ.
Tengerpart:
Napsütés+kisgyerek=napolaj.
Napolaj+homok=beleragad.
Kisgyerek+napolajos homok=kidörzsöli a combját, hónalját
Kidörzsölt bőrű kisgyerek+tengeri sós víz=NEM JÓ!
Próbáld ki, érezni fogod, hogy csíp.
Repülés: kibírja? Ki. De sok esetben utálni fogja (akár maradandóan), mert még picik a légútjai és légnyomásváltozás rá fájdalmasan hathat a fülben. Van kivétel? Persze. De a legtöbb gyerek ezért sír/ébred fel/stb.
Ráadásul ott a jetlag, az első pár napban ez komoly diszkomfort érzés ami síráshoz vezet.
Kis szigeten gyerekmedence: akkor egyikőtök ott lesz vele pancsizni, a másik a tengeren? Háát…
Valljuk be őszintén: ez az egész nem a gyerekről szól, hanem a szülőről. A gyerek csak elszenvedője.
Ezt persze én sem hittem el annak idején, kipróbáltam, ígyjártam.
(egyébként ha a pici nem tud snorizni, nem látja az élővilágot, akkor mit keres egy olyan helyen, ahol kizárólag a vízi élővilág az attrakció? fura dilemma ez)
De itt nézd meg ha mindenáron vállalod: Villa Nautica Paradise, ez kifejezetten családosoknak készült.
Úgy néz ki, hogy mindenképpen elutazunk most november végén december elején, ezért nagy üzemben nézelődünk már, hogy melyik lenne nekünk a tökéletes resort.
Westin eddig elképesztően szimpatikus, viszont nincs 1 árva szó se róla a fórumon, ami részben érthető, mert 2018-ban nyitott, de azért azóta csak eltelt 7 év.
Van esetleg itt olyan aki járt márt ott, csak nagyon jól titkolta :D? Vagy olyan aki nem járt, de hallott róla esetleg bármit is?
Igen, ma voltam foglalni az irodában. Végül július 22-29. között megyünk, odafelé végig Emirates, vissza a DUB-BUD járat FlyDubai. De ahogy valaki írta is feljebb, a kaja náluk is benne van az árban, csak az italok nem, meg a filmezés, meg nem biztosítanak pokrócot.
Idén nekünk Olyan Emirates jegyünk volt amiben csak a hazafelé Dub Bud volt fly Dubai ahogy emléxem a járatszámokra sztem a szóban forgó is hasonló jegy!
Az én eddigi tapasztalataim alapján ez pont fordítva van, mindig a jegyet kiállító légitársaság sztenderd ellátását szoktam kapni, hiszen az ő árait fizetem a jegyért.. Volt már pár ilyen utam, amikor más légitársaság az üzemeltető, mint a jegyet kiállító.
A másik, hogy én egy hét múlva fogok repülni FlyDubai járattal és nekem az alapárban van étkezés és feladott poggyász, tehát nem klasszik fapados. De ennek az is lehet az oka, hogy nem Magyarországról repülök, ezt nem tudom.
Az utolsó (Dubai - Budapest) a Flydubai, ez lényegében mindig így van Emirates esetén, hogy ha nem akarsz 8 órát várakozni Dubai-ban, akkor az utolsó gép Flydubai lesz.
Egész viselhető egyébként, nem nagy gép, és csak fizetős kaja van, de túlélhető. Meg valójában, az út azon része mindenképpen rossz, nyaralás vége, hazafele tartotok a világ legjobb helyéről, már végigszenvedtétek a korán kelést, a transfert, a reptéri ellenőrzéseket, sorba álltatok ezerszer, vártatok már mindenre, unottan végignéztétek ahogy elmutogatják hogyan ne halj meg ha baj van, repültetek, ismét mentetek össze vissza és 100x elővettétek az útlevelet, várakoztatok megint egy csomó időt, hogy ez után az utolsó menet Emirates vagy Flydubai, valójában már talán mind 1 :D
Augusztusban szerintem nem csak azért magasabbak az árak a maldívon (a dinamikus árazású foglalási rendszerekben), mint júliusban, mert nagy átlagban valamivel jobb az idő, mint júliusban, hanem azért is, mert az augusztus az európai utazók számára abszolút főszezon (és így a legfőbb szabadságos időszak a legtöbb fejlett európai országban), így nagyobb a kereslet a maldívra, mint 1 hónappal korábban, ami az árakat is felfelé hajtja.
Akkor csak az egyik szakasz, amihez B737-es van rendelve, az lesz a FlyDubaios, a többi pedig "eredeti" Emirates lesz.
Elvileg úgy tudom, hogy a FlyDubai járatokon pl. a szórakoztató rendszerért fizetni kell, de ha B737 lesz, ott nem is lesz ülésenkénti képernyő. Azért egy 5-6 órás "libbenésen" ennek azért van némi haszna.
Egyszer azt olvastam, hogy a fedélzeti ellátásért (kajáért, innivalóért) is fizetni kell, persze lehet, hogy azóta ez változott.
És ugye a B737 székezése is kicsit spártaibb, mint a szélestörzyű longhaul gépekéi.
De ezzel együtt, ha ez csak egy szakasz lesz, azt bőven ki lehet bírni:)
Mindig tanul az ember: erről a Family Villáról nem is tudtam, bár ahogy nézem, a térképen, a Superior villák sorába beszúrtak 3 Family villát. Nagyjából két szomszédos, de összenyitható szobáról lehet szó.
A légitársaság pedig ezek szerint FlyDubai lesz. Ez az "operated by FlyDubai" a megfejtés. Hivatalosan Emirates jegyed lesz, Emirates járatszámokkal, de az a szabály, hogy minden szabály az üzemeltető légotársaság által megszabottak szerint működik. Ergo, mivel a FlyDubai fapados, így fapados sztenderdek szerint jöttök-mentek. Talán azt lenne érdemes végigzongorázni, hogy a járatszámok mellett mindenütt ott-e az "operated by FlyDubai", mert lehet, hogy csak egyes szakaszokat repülik ők, másokat pedig az Emirates.
Amúgy egy cégről beszélünk, mert a FlyDubai az Emirates fapados leányvállalata. Csak legfeljebb kicsit alacsonyabb a színvonal.
Lenni sosem voltunk a mi nyarunkon, de olvasni én is csak jókat olvastam róla. Azt mondják a nyár az esős évszak, de nem kell tőle tartani annyira, nem azt kell róla gondolni, hogy folyton esik az eső, csak hogy az egy hét alatt biztos lesz eső, még az is lehet, hogy kétszer-háromszor, tíz-húsz percre:):)
A légitársaság nem teljesen világos, mert az ajánlatban az van a járatoknál, hogy "Emirates", de az alján kis betűkkel, hogy "The flight is operated by FlyDubai". A járatszámok EK 112, EK 656, EK 659, EK 2452.
Olvasgattam közelmúltbeli beszámolókat júliusi utakról, és egyáltalán nem írtak rosszakat, szóval szerintem inkább azt fogjuk preferálni.
Fordulatokban gazdag a helyzetünk, de most úgy néz ki, hogy mégis megyünk :-) A szállás + transzferre kapott ajánlatban viszont július és augusztus között 600 USD különbség van. Ennyivel jobb lenne augusztusban az időjárás? Szerintetek ér ennyi pluszt?
Köszi a tippet, gyakorlatilag minden kívánalmamnak megfelel, igaz az ára súrolja a fájdalomküszöböt, de ha az ember meg akarja adni a módját akkor áldozni is kell. Ahogy jobban megnézegettem eszembe jutott hogy egyszer már kinéztem ezt a szigetet mert akörül nyitott mikor 10 éve Kihaa-n voltunk, de aztán kiment a fejemből. Egyébként van reefje csak 200 m-re a parttól, legalábbis az eddig fellelt infók alapján.
Nem tudom, mennyi a nagyobb keret, de a Niyamát szívből ajánlom, vannak kicsi (studió), közepes (nappali kihúzható kanapéval + háló) és egészen nagy (nappali + 2 háló) villái vízen és parton is. Nyolc éttermük van, a növényzet nagyon szép, van, ahol kimondottan dzsungeles, míg a parton olyan tipikus maldívos. Nagyon szerethető, de viszonylag drága sziget, szerintem kerek szülinapot ünnepelni tökéletes célpont.
Ötletet szeretnék kérni kerek szülinapi sziget választáshoz (2026 április eleje), bár már párszor végigfutottam a lehetőségeken de egyenlőre nem jutottam dűlőre.
Eddig már kétszer jártunk Maldívon, kicsit több mint 20 éve Bandoson, míg 10 éve Kihaa-n, most egy bővebb keretet is rászánnék.
Elképzeléseim: buja növényzet, lehetőleg élővilággal, partközeli reef, mivel egy 16 évessel mennénk ha nem is két háló de valami nagyobb szoba, lehetőleg optikailag különálló hálólehetőség, fontos lenne a jó ellátás (főleg minőségi étkezés) és jó lenne hidroplános megközelítés, bár ez nem első számú feltétel.
Hamarosan indulunk Jawakarára. visszafelé éjszaka Dudai-ban 8 óra várakozásunk lesz. Azt tervezzük, hogy taxival kimegyünk megnézni az éjszakai fényeket. Akinek már van ezzel kapcsolatban tapasztalata, kérem adjon tanácsokat, információkat. Köszönöm!
A mi fiunk, ahogy írtam, akkor volt 19, nagyon nem akart menni (mi 2 hétre mentünk), ugyanez volt a kérdése, mit kezdjen ott magával 2 hétig. Ez egészen addig tartott, amíg meg nem látta a vízi bungalót a privát medencével :-D
Amire mi nagyon figyeltünk és tényleg segített az unalom ellen:
- nagy szigetet választottunk, 8 különböző étteremmel, bárral, és minden egyébbel
- kétféle villában laktunk az ottlétünk alatt, így volt változatosság
- fakultatív programok: delfinles, egyéb túrák
- snorkel, scuba lehetőség
- neki is volt egy kívánsága, a vízalatti étterem, ha van rá mód
Vigyétek el a srácokat Egyiptomba (vagy Sharm-ra, vagy Hurghadán a Makadi-öbölbe).
Ott kiderül rögtön, hogy az az "egyféle attrakció" mennyire tüzeli fel őket. Ezt nem lehet sajnos úgy, hogy elmesélem, hogy sok szép szines hal van a vízben, hanem egyszer át kell élni és megtapasztalni. Na az a vízválasztó.
Ha azután azt mondják, hogy "ááá, az Insta sokkal jobb", akkor tényleg reménytelen, de nem fogják azt mondani.
Viszont Egyiptomban tényleg ott van még egy sor másik élmény (sivatag, Luxor-Karnak, Kairo), amitől változatosabb, de a végén úgyis a Vörös-tenger fog nyerni:)
Az egyetlen ellenjavallat Egyiptommal szemben a fáraó átka (a fosós betegség, amit szinte mindenki elkap), amire elsőre azt mondanád, hogy gyereket ilyen helyre nem viszünk.
És a "nem fair-re" csak annyit mondnék gyakorló szülőként, hogy hosszas dilemma volt nálunk is, de végül amellett döntöttünk, hogy elmegyünk gyerekek nélkül is. Egyrészt az itthon maradó gyereknek segít az önállóságban való fejlődésben, másrészt az sem baj, ha 10-15 évesen nincs meg neki minden, Maldiv, Tahiti, NY, akármi. Majd lesz, amit felnőttként ő fedezhet fel a saját erejéből és tehetségéből. De ez utóbbi a legszubjektívebb magánvélemény...csak prüntyögök itt, ne értsd félre...nem az észt osztom.
Szia! Nem szoktam tanácsokat osztogatni,mert mindenki úgy nyaral ahogy szeretné. Tavaly voltunk a Maldívon és szerelem lett első látásra. Úgyhogy januárban ismét megyünk. Viszont idén nem jött össze a mutatvány így helyette Egyiptomban voltunk,Hurghadán 3hetet.ezért javasolnám gyerekekkel. Ott biztos, hogy nem fognak unatkozni.lehet kvadozni, delfinekkel úszni szabadon.Luxorba, Kairóba menni.
Csak egy javaslat..nézd meg a YouTube -on a 4,évvel ezelőtti Dobó Ági videóját.Maldív szigetek 1-2,rész. Több család volt több gyerekkel. Igaz kicsivel nagyobbak mint a Te kislányod. Partmenti villa medencével. Egy tájékozódást megér.
(Rutinos Index fórumozóként a tanácsom: én minden elküldött üzenet előtt nyomok egy CTRL+A, CTRL+C-t. Az a tuti :-)
Nekünk a gyerekekkel folytatott beszélgetés után úgy tűnik, hogy ez az egész álom, legalábbis egyelőre, ugrik. A nagyobbik gyakorlatilag kategoritkusan elzárkózott tőle, ő ott mit kezdjen magával egy hétig? felütéssel, kizárólag egyféle "attrakció" van, nincsenek éjszakai programok, nincsen kulturális örökség mint mondjuk egy európai utazásnál. A kicsi meg nagyon szeretné, de pont nála tartunk a leginkább attól, hogy most persze nagyon lelkes meg nagyon tetszik, de 3 nap után unni fogja magát. Azt meg valahogy nem érezzük fairnek, hogy ők itthon maradnak, és csak mi megyünk. Úgyhogy patthelyzet :-(
Talán annyi előnyöd van idén, hogy tavalyhoz képest kb. 20%-ot gyengült az USD a HUF-hoz képest, így a szállások árai is (ha nem emeltek árat közben USD-ben). Lehet, hogy úgy jobban jársz, ha USD-ben fizeted a szállást.
Úhhh de elképesztően bosszantó, hogy nem marad bejelentkezve a profil egy idő után. Megírtam szépen a választ, majd mikor elküldtem azt mondta nincs jogosultságom (mert kijelentkeztetett) és ment a kukába az egész.... Na még egyszer...
Szia Moonwalkr!
Nagy szépen köszönöm a részletes válaszodat!
Erre az úgysem emlékszik dologra mi nem gondoltunk igazából soha. Valójában ennyi idősen már lehetnek maradandó emlékei, de ha nem is lenne, a személyisége és az egész lénye ugyan úgy épül már szinte 0 éves kortól. Tehát az új élmények, a nyugalom, az atmoszféra, a család hangulata a nyaraláson, mind mind építik őt. Önmagában a "pancsolás" részt nézve van benne persze valami és nem biztos, hogy számít neki a hol, de most pl. az első tengerrel való találkozásánál nagyon nagy élményt tudtunk neki pusztán abból is csinálni, hogy sós a víz, lényegében fél órán keresztül miközben csak "lovagoltunk" a hullámokon (ami szintén új volt neki) azon szórakozott, ahogy megkóstoltatja velünk az úját és ahogy reagálunk rá, hogy sós ízű. Illetve elképesztően szereti a természetet és az állatokat, már egy macska láttán is extázisba jön és rohan oda hozzá, szóval a remete rákok vizslatását végtelen ideig tudná élvezni, nem csak maga az állat miatt, hanem elég vizsgálódó típus, kavicsokat is imádja nézegetni, gyűjtögetni szóval a remete rák mondhatni kettő az egyben élmény neki. (Persze őket nem gyűjtögetnénk :D) Ez csak egy példa volt, sok más újdonság lenne neki szerintem ott.
A Türkishes tippet köszönöm, mindenképpen az opciók közé került, mert azért Bécsbe eljutni is idő, szóval nem biztos, hogy rosszabb opció a Türkish annál.
A speed boat / hidroplán rész valójában feltétel volt a részemről, tehát mind a kettő jó nekünk, csak azon időlimittel amit írtam, mert az még ami komfort zóna lenne nekünk.
A sznori rész hát, jó kérdés. Vízbiztonság alapvetően megvan mert fél éves kora óta járunk vele babaúszásra, ami a vízbiztonságra meg reflexekre fókuszál. De ettől függetlenül bevenni mélyebb részre az így se úgyse opció, hiszen túl nagy kockázat, meg akkor is egy valójában külön-külön sznorizás lenne, mert valakinek mindig figyelnie kell rá és fogni. Viszont iklhetett adott arra, hogy talán érdemes lehet venni neki egy gyerek sznori maszkot, és sekély résznél akár 3 an is talán tudunk közösen sznorizgatni. Sun-on a bungalóktól nem messze már volt olyan rész ahol 1.5 méter lehett max a víz vagy annyi se, de óriási élővilág volt, legalábbis halak terén.
Az utolsó bekezdésed szomorú hír, de böngészgetve a netet talán van azért remény. Kurumathin pl egész elfogadható gyerek rész van már + van két hálós szobájuk Two Bedroom Beach House néven (igaz nem tudom, hogy mennyire van jó helyen), tehát akadhat akkor talán más resortoknál is.
Ami az árat illeti, nem gondoltam, hogy ez már annyira jónak számít, legalábbis a 4 milliós komfort max határ. Ismerősök hasonló 3 fős felállásban 1 éve kértek több resortra is ajánlatott az egyik A betűs irodától, aki jellemzően a legjobb árakat adja, és átlagban 10 ezer USD jött ki repjegyestül mindenestül 10 éjre, pedig nem voltak felső kategóriás szállások (Meeru, Kurumathi, Furaveri, Sun Siyam Irufushi). Azóta pedig még van 1 évnyi inflációnk, tehát ezekből próbáltam kiindulni. De persze az jó hír, ha esetleg akár sokkal olcsóbban is megtudjuk úszni, mondjuk 3 millió forintból. Az a lélektani 5 meg olyanra vonatkozik, ha tényleg valami olyan resortot találnák, ami minden létező téren a tökéletes lenne számunkra.
Egyébként első blikkre november utolsó hetének közepe vége környéki indulásra gondoltam, és onnan 9-11 éjszaka (optimális menetrendtől függően). Mi a véleményed erről az időszakról ár és időjárás szempontjából (meg persze másukhoz is szól, akinek van tapasztalata ez ügyben), jó lehet, vagy még kockázatos? Január második fele esetleg optimálisabb lehet? (Bár gondolom ott már vészesebb az ár sokkal)
Ami a repülést illeti, jól látod: ez a bevállalod-e, vagy nem kérdése. Az én nemzedékem kategorikusan nemet mondott arra, hogy kicsi gyereket hosszabb útra vigyen. A legtöbbször elhangzó két érv, hogy úgysem fog emlékezni rá, tehát tök mindegy neki, hogy a Balcsin pancsol, vagy Maldivon, a másik pedig az, amikor rengetegen hangoztatják, hogy "óóó, a repülést tök jól bírta, csak néha sírt kicsit", de kérdezted volna meg a környezetet, amikor a fáradt, hisztis gyerek pokollá tette az ő útját. A régebbi évjáratoknál ez másként működött, ma ez már csak emlék és bazi sok gyereket látni a repülőkön.
A legjobb ötlet, amit felvetettél, a Bécsből közvetlen járat. Mert ez lerövidiíti az utat. Nettó 9 óra alatt ott vagytok, nincs üresjárat Dubaiban, nincs olyan, hogy leszálltok az alvásidő közepén és 3 órán át húzod-vonod szerencsétlen gyereket a dubaji (vagy akármilyen) reptéren. Ez ellen egyetlen dolog szól: a büdzsé. A bécsi szállás is drágítja a dolgot, no meg az Austrian járata is már a drágább regiszterekben foglal helyet. Lehet alternatíva a Türkish. Ott 2+8 óra a felosztás, ami azért jó, mert délután elindulsz Ferihegyről, még késő délután, kora este ott vagytok Isztambulban és általában 2 óra körüli átszállással lehet járatokat találni, így az alvásidő elején fel is szálltok Malé felé és végig lehet durmolni az utat a gyereknek.
Ami a speed boat vs. hidroplán kérdést illeti, szerintem ez a tök mindegy kategória. Úgyis kell még egy helyi transzfer és amennyivel gyorsabb a 20 perc speed boattal, annyival kényelmesebb a hidroplán 30 percre (a speed boaton ott dülöngélsz, mint a csapágygolyók, néha kocog a fogad, amikor ráfut egy nagyobb hullámra, míg a hidroplán szép simán szálldos odafenn, csak nézelődni kell, ez még a gyereknek is érdekesebb).
A sznori kérdése...hát...igen jól látod. Szerintem nincs rá megoldás (különösen, ha nem akarsz gyerekmegőrzőt). Gondolon a 2,5 éves nem tud úszni, sőt még a vízbiztonsága sincs meg, legfeljebb a neki való térdig érőben szeret pancsolni. Biztos, hogy nem fogod tudni bevinni sznorizni, még esetleg mentőmellénnyel sem. Marad az, hogy mégis beadod valamilyen Kindergartenbe (brrrr....), vagy felváltva mentek sznorizni anyával.
Az igazgat megvallva a szigetek nem igazán felkészültek gyerek ügyben. Maldiv a párok romantikus elvonulását tűzte zászlajára. Így pl. amit emlegetsz, hogy gyerekmedence, az is max. mutatóban lehet egy-két szigeten (az általam meglátogatott 10+ szigeten példul nulla, azaz nulla darab ilyen volt, legfeljebb volt hely, ahol a nagy medence eleje olyan szép sekély átmenettel ment le az úszásra is alkalmas szintre, úgyhogy az első 2-3 méteren még lehetett a gyereknek is pancsolni). Ahogy családi szobák, vagyis két, vagy több hálós bungik sincsenek. Vannak kétágyas bungik, amik pótágyazhatóak és passz. És esetleg van olyan (pl. Reethi Beach-en volt ilyen), ahol két egyébként tök egyforma szoba összenyitható volt és így az egyik felfogható volt háló, vagy gyerekszobának is).
Mivel a költségkeretetek, amit írsz, elég jó, lehet, hogy valamelyik felsőbb kategóriás szigeten lesz ilyen (bár a felsőbb kategóriában még inkább máshogy működik a számtan és még az egyébként jó költségkeretet is kiröhöghetik ezek a resortok), de a szigetek, resortok nagy-nagy többsége sajnos nem ilyen, egyszerűen nem erre a célközönségre gyúrnak.
A kedves Veteránokhoz szeretnék egy pár szót szólni és kérdezni majd. Nevesíteni talán fölösleges, hiszen úgyis mindenki magára ismer :D
Előre is elnézést kérek, de alkalmatlan vagyok a röviden fogalmazásra, viszont gyakran hajlamos a kitérőkre :D
(Hogy el lehessen helyezni az írtakat és a szituációkat, 27 éves vagyok, van egy feleségem és egy 2.5 éves kislányunk.)
Ritkán térek fel ide a fórumra, de olyan jó érzéssel olvasom mindig a tanácsaitokat, beszámolókat, hogy mindig látom ugyanazokat a "keménymagos" neveket.
Nem tudom létezik-e még egy ilyen hely a világon, ahol egyszerűen ha rágondol az ember is tud tőle töltődni.
Óriási álmom volt a Maldív-szigetek, talán az egyetlen hely amit tudtam, hogy semmiképpen sem akarok kihagyni, pedig rengeteg igazán jó hely van a világon.
Aztán mikor úgy alakult, hogy eltudunk utazni, talán hónapokig olvasgattam itt, videókat néztem, szállásokat, stb stb, majd keresztülhúzta a Covid.
Nem tudom másnál is így van-e, de minél hosszabb ideig pörgök rá valamire, annál magasabbak lesznek az elvárások.
Ezen a téren nem segített, hogy 2 évet csúsztunk vele, de végül 2023 sikerült bepótolni.
Hát hiába voltak az egekbe az elvárásaim, végtelen módon sikerült minden képzelet felülmúlnia, nem túlzás azt mondani, hogy az maga a földi paradicsom.
A parti és szigeten lévő élővilág, a vízi élővilág, a látvány, a hangulat, egyszerűen felfoghatatlanul csodálatos. Most rágondolva is apró könny szökött a szemembe.
(Nagyon sajnálom, hogy nem teheti meg mindenki, hogy legalább 1x eljusson ide, de sajnos ez nem így működik. Viszont hálás vagyok, hogy én megengedhetem.)
Tud valaki egyébként olyan helynek a létezésről ami ezt is felültudja múlni? Bár gondolom nem ebbe a fórumba irogatnátok évtizedek óta ha lenne :D Személy szerint nem tudok elképzelni.
Akkor ott eldöntöttem, hogy hiába ugyan az az ország, hiába szeretnénk minél több helyet kipipálni életünk során, de erre az egy helyre annyiszor akarunk visszajönni, amennyiszer csak lehet.
Ezen a ponton pedig módjával, de elszeretném kezdeni a következő, azaz 2. Maldív utunk tervezgetését, viszont tudom, hogy kissé bonyolultabb lesz a helyzet most.
Eddig 3-an egyetlen egy helyen voltunk távolabb, az Törökország, ahol egyébként éppen most vagyunk.
Tehát mostanra éreztük azt, hogy mi is és a kislányunk is megérett arra, hogy repülős útra merészkedjünk.
(Lehet csak én vagyok ilyen hülye, de valamiért a hóbortom az, hogy a következő nyaralásunkat, egy éppen aktuális nyaraláson kezdem tervezni :D
De nem azért mert telhetetlen lennék, egyszerűen csak ilyenkor a legjobb legszabadabb érzés nekem, amikor nincsenek jelen a mindennapok, mondhatni +1 élvezeti faktor a nyaralásra)
Szóval folytatva a Maldív utat és rátérve a kérdések részre, kissé félelmünk a hosszú utazási idő, ami alatt nem feltétlen csak a repülőt értem, hanem a komplett háztól-házig periódust.
Ha már utaztatok ilyen korú gyerekkel, vagy esetleg még kisebbel Maldívra (tervben van még 1, így a jövőre nézve is jól jön a tanács) ti mit tanácsolnátok?
Nem feltétlen olyan téren, hogy mivel foglaljuk le a gyereket és hasonlók, hanem miként kezeltétek ezt, egyszerűen csak szánjuk rá magunkat, és csináljuk?
Nyilván túl lehet élni, meglehet oldani, mindenkinek sikerült már, nekünk is fog, de mégis ott van kicsit ez a félsz.
Van bármi tanács esetleg olyan téren, hogy miként érdemes időzíteni ez elutazás start idejét (már amennyire repülők engedik), vagy mivel lehet könnyíteni a szitun?
Felmerült bennem az, hogy jó ötlet lehet Bécsbe kimenni, ott aludni 1 napot és másnap közvetlennel menni, erről mit gondoltok?
Ez talán drasztikusan kezelhetőbb helyzet egy Daubai átszálláshoz képest, még akkor is ha nem 8 hanem csak 3 órás várással tudjuk megoldani egy Flydubai kompromisszummal.
Van esetleg bármi jó tanácsotok ezzel kapcsolatban? Ami biztos, hogy vagy Maléhoz közeli vagy hidroplános helyet fogunk választani, mert egy plusz helyi járat nem hiányozna most.
Másik gyerekkel kapcsolatos téma a sznorkelezés. Én alapból is imádom a tengert és a vizet még akkor is ha 1 darab halat és élőlényt sem látok, mondanom sem kell, hogy akkor Maldívon mennyire.
Szóval végtelen időt eltudnék tölteni ott sznorizással, de nyilván egy nagyon nagy extra faktor a Sun Islandon még az volt, hogy a feleségemmel együtt élhettük át ezt.
Tehát létezik-e erre bármi megoldás, hogy ilyen kisgyerekkel vagy majd később még kisebbel ezt ki lehessen vitelezni? ("Gyerekmegőrzőt" nem szeretnénk)
Persze enélkül is biztosan tökéletes nyaralás lehet, hogy ha elkell engednünk ezt a részt és külön külön ugrunk el sznorizni, de hátha nem jut eszembe valami :D
Az utolsó napirendi pontom pedig csak annyi lenne, hogy az alábbi feltételekkel a tapasztalaitok alapján melyik szigetek illenek a metszetbe?
- Transzfer Maléról helyi járat kizárva, Speed Boot-al max 20-25 perc, inkább a 20, Hidroplánnal max 30-35 perc távolságra.
- Maximálisan gyerek kompatibilis, minél jobb "gyerek részleggel", ahol a gyerekmedence nem csak egy 30 cm-es kerek pocsolya, hanem vizi játékokkal, kis csúszdákkal, stb. + játszótérrel.
- Van olyan szobája, ahol 2 külön hálószoba van, mert 1 hálóval nagyon körülményes lenne a délutáni altatás és alvás is, az esti meg pláne ha 8-tól sötétben csöndben kellene kuksolni.
- Árat tekintve kb 10 éjszaka (+-1) kompletten repülőjegyekkel, transferrel, mindennel együtt a teljes költség terén az optimális maximum 4 millió forint lenne, a lélektani határ pedig 5 millió forint.
Nagyon szépen köszönöm, hogy ha végigolvastátok az irományomat és tolerálni tudtátok a hosszan megfogalmazásokat és a rengeteg csapongást (amiért még egyszer elnézést kérek)!
Kívánok mindenkinek még sok sok felejthetetlen Maldív utat és nagyon szépen köszönöm előre is a segítséget! (Ha hülyeséget kérdeztem volna valahol, netalántán többször is, akkor azért is elnézést!)
És sok bíztatót sem tudok mondani, mert lehet, hogy a teenager korosztálynak ez tényleg nem egy vonzó hely.
Igazából egyetlenegy attrakció van, ami egyébként lélegzetelállító és mindenki számára óriási újdonság, az a tenger. Búvárkodás, sznorizás. Persze a parton is van látnivaló, élveznivaló - megfigyelni az ezerfajta rákot, bejárni a sziget minden zugát, csatangolni a fehérhomokon –, csak ez mind messze van attól, ahogy a mai kölkök szocializálódtak.
Egy saját tapasztalatú példa erre: egyik alkalommal Thulhagirin nyaraltunk, ahol a szomszéd bungit egy pozsonyi szlovák család lakta, apa-anya-15-16-körüli-srác. És azt láttam, hogy anya egész nap vadul napozik a parton egész álló nap, talán csak kajálni kel fel a napágyról, apa jön-megy a parton, kagylókat gyűjt, néha úszik egy jó nagyot, vagy lefekszik anya mellé, na és a srác egész nap a bungiban a nagy kétszárnyú ajtó mellett ül egy kis kanapén és nyomkodja a telefonját.
Tehát igen, sajnos a félelem jogos, hogy a srácok hamarabb kezdik hiányolni az Instát, mintsem mondanák, hogy júj de jó, ma is megyünk polipot, vagy murénát fényképezni a zátonyon...
Azt nektek kell tudni, hogy mennyire vannak rákattanva e gép melletti kockulásra, vagy mennyire könnyű kilendíteni őket egy olyan programmal, mint a vízalatti fényképezés-filmezés és abban mennyire találják meg a számításukat.
Egy halk alternatíva, szintén saját tapasztalatból. A mi két gyerekünk pontosan ennyi volt, amikor először történt meg, hogy a feleségemmel kettesben mentünk el valahová egy hétre nyaralni és ez az út - bár úgy indult, hogy anya még Ferihegyen is pityergett, hogy ott kellett hagynia a gyerekeket – olyan távlatokat nyitott meg, hogy mondhatom óriási hatással volt a későbbi életünkre, ha másért nem, mert azt a pontot emlegetjük úgy, mint ahol annyira elromlottunk, hogy azóta is egyfolytában csak utazni akarunk. Szóval az is egy alternatíva, hogy gyerekek maradnak, higgyétek el nem kegyetlenség...
Kérdezzétek meg a gyerekeket, eleg nagyok mar ahhoz, hogy el tudjak donteni akarnak-e menni. Annak semmi ertelme, hogy elcibaljatok es nyafogas legyen.
A feleségem (akinek egyébként 25 éve a legnagyobb álma eljutni egy ilyen helyre) most azon aggódik, hogy nem fogunk-e ott unatkozni 7 napon. Hogy végülis, mivel telik el az ember napja, mert tényleg nincs semmi más, csak a tengerpart, kis növényzet a szigeten, egy medence és ennyi. Főleg gyerekek viszonylatában kérdezi (10 és 16 évesek). Akinek van ilyen korú gyerekkel tapasztalata, az ne habozzon megosztani, hogy a harmadik napon nem hiányzott-e az Insta meg az egyéb platformok :)
Ez tényleg nagyon jó ár! Hol lehet ennyiért foglalni Fihalhohi-ra, a hotel saját honlapján, Booking-on, a nagy német utazási irodákon keresztül, vagy máshol?