A bort, főleg a vörösbort, dekantálni célszerű fogyasztás előtt, de akkor meg is kell mindet inni, mert mind az íze és illata elmegy. A rövid ideig palackban, darabban tartott bor lényegében dekantálás.
Prémium kategóriás parafadugót használok kézi dugózóval, de a dugóíz, ha nem is gyakran, benne van a pakliban.
Nem én, de egyes emberkék a granulátumból készült "parafa" dugókat ajánlják (van valami levédett márkaneve), csak ugye ott a fene tudja, mi az, ami a szentléleken kívül összetartja a parafarészecskéket, mert ha van ott "valami", akkor az az idök során reakcióba léphet a borral,és még nincs annyi ideje a piacon, hogy meg lehessen mondani, hogy van-e ilyen reakció és ha van, az jó-e vagy rossz a bornak.
Egy 5-6 éve palackba zárt "szellemnek" simán eltudom képzelni, hogy szüksége van levegőre a kibontakozáshoz de az én nyeretlen egyévesemtől nem számítottam ilyenre.
Lehet "technológiai" hibát vétettem az érlelés során mert csak 1x fejtettem/levegőztettem... (majd az idén 3 havonta kap levegőt)
A kézi pilverkupaknak az a baja, hogy a menetes műanyag tömítő kupakrészt egy pötty szilikon rögzíti a fém kupakba és ha nem nyomják le rendesen, vagy a palackozó nem húzza meg mint állat (pedig normál üzemben nem volna rá szükség) akkor kézi peremező kb. a nyakgyűrűn szorít és nem alatta.
Találtam egy talján gyártót és most azzal levelezek illetve pontosítunk a görgős aláperemező állítható tengely hosszúságában (100 euró környéke lesz)...
Nem szeretném még részben sem lecserélni a csavarzárat de ha ettől a "nagy vörös" jobb lenne akkor uccu neki.
Palackos vörösbornál alap a a levegöztetés karaffában, lehetöleg olyanban, amibe úgy fér el egy palack bor, hogy a bor pont addig érjen, ahol a legszélesebb a karaffa.
Én a dugóról akkor mondtam le a müanyag dugó javára, amikor megtapasztaltam, hogy cseszheti el a bort a dugóíz. A müanyag dugóról akkor tértem át a csavarzárasra, amikor változtatott a gyártó a dugó anyagösszetételén, és a kifejezetten müanyagdugó dugózására való görgös dugózóm rovátkát vágott a dugóba, ahol folyamatosan szivárgott a bor. Akézi peremezös csavarzáras pilverkupakról akkor váltottam a szerszám nélküli müanyag csavarzárasra, amikor pár kupak nem zárt tökéletesen. Most már évek óta ezt használom, és egyelöre nem akarok semmire váltani, különösen nem a parafadugóra, mert annál sokkal tovább tart a dugózás és egyáltalán nem bióbb a parafa (nem bomlik le, legfeljebb szigetelésnek lehet hasznosítani, már ha lehet, a pecsétviasz záráskén nem jó, mert belepotyog a borba, a méhviasz nem véd, a müanyag kupak meg csak szemetet termel valódi funkció nélkül.)
van egy 2023-as oxidatív vörösborom amelyet egy év után csavarzáras palackba töltöttem le.
4 hónappal később kibontva egy palackot az illat nagyon zárt lett (nincs illat) de az íze/zamata kiemelkedő. Másnapra viszont az illat is megérkezett a darabban maradt borba és még egy napig, míg el nem fogyott megmaradt a jó íz mellett.
Ez a 80-90 palack már így fog elfogyni, hogy levegőztetni kell "ivás" előtt ;-)
Szerintetek változhat ez a zártan induló majd kinyíló illatprofil ha parafadugóval zárnám a palackot?
És ha igen milyen dugót javasoltok? esetleg valami dugózó ajánlást is elfogadnék...
A 2024-es vörösből is lesz vagy 150 palacknyi és talán még jobbnak ígérkezik mint a 2023-as
Aki ezt az 5051-es nyomtatványt megalkotta... majd szétvetett az ideg, amíg rájöttem, hogy hogyan lehet az országnévhez beírni azt, hogy "Magyarország". Valamikor tudtam, mert megkérdeztem a hegyközségi titkárnöt telöefonon, azaz tudtam, hogy valami teljesen logikátlan módszer kell hozzá, míg véletlenül rájöttem, hogy az "m" betüt egyszerre kell lenyomni azzal, hogy ráklikkelek az egérrel a legördülö menüre, mert akkor az "a" betüs országok helyett az "m" betüseket mutatja. Teljesen idióta rendszer...
A kérdésedre én azért válaszoltam, mert látom/látod mindannyian más irányból látjuk vagy közelítjük a helyzetedet.
A bor jövedéki termék. Ezért itt innen kell visszafejteni mindent. Nem a kedvedet szeretném elvenni, de az is lehet, nem is készíthetsz ebből a szőlőből bort. Emiatt tisztázz előbb mindent alaposan.
(Ezentúl még millió dolog lehet még pl tulajdonjogi kérdések, közmű megléte/hiánya stb stb stb. Nem ördöngőség, de nekem ahol 60-70évig bort készítettek mások, ott megsem próbáltam engedélyt kérni.)
Már megtaláltam a számát de nem most szeretném zavarni új évben mindenképpen felhívom
Személy szerint ezt én ellenzem ezt az álláspontot az úgynevezett nemes borok nem nagyon kellenek senkinek akikkel eddig beszéltem legtöbben az Othellót és társait hiányolják/keresik de jó ebbe ne folyunk bele nem a mi tisztünk egyenlőre sajnos
Köszönöm a segítséget már elég jól haladok az információ gyűjtéssel
Ez már megvan az őstermelői kiváltása kor megtörténik mivel 900öl~ 3200m² amiből 300 őshonos gyümölcsös (tündér kertészet jóvoltából) jó éven 1500 jött le a rossz éven 6-800 liter köszönöm a segítséget de nem feltétlen ezeket szeretném tudni ezeken felüli dolgokat
Én azt deriteném ki először hogy az a szőlő egyáltalán valóban szőlő e? Ha olyan településen van ahol nem lehet szőlő, akkor szerintem arról nem tud eladásra bort készíteni.
Egyébként ez a kb 1000 m2 sajnos csak pici termést adhat. A járulékos költségek szerintem nagyon magasak.
Nem amiatt írom ezt mert szeretném lebeszélni az olvtársat, csak te is tudod mi a menete. 3-4 hekto bor szerintem nem ér ennyit.
Ha ez szőlőként nyilvántartásba vett terület, akkor abból adómentes bort kell csinálni. 10hekto a limit évente, amit saját fogyasztásra el lehet szürcsölni. Az Otelló azért még kérdés lehet hogy arra adnak e ki származásit?!?!
Ez csak egy vélemény. Ha nem a pénzügyi megtérülés hanem más , pl rekreációs célú időtöltés a cél, akkor teljesen más.
Hivatalosan ott termelhetsz szölöt, ahol a termöfölded szölö müvelési ágúként van nyilvántartva. Kérheted a más müvelési ágú területed szölövé átminösítését, de annak megvannak a szabályai. Pontosan nem tudom, hogy müködik a dolog, meg változott is, mert egy idöben lehetett biznicelni a telepítési joggal, mert limitált volt, ha egyáltalán engedélyezett az EU által új szölöterelületek kialakítása.
Valahol a HNT honlapján van egy olyan lista is, ahol településenként fel van sorolva, ki hová tartozik. Ez azért jó mert kideríthető, lehet e hivatalosan szőlő azon a településen.
Köszönöm a választ ezzel már előrébb vagyok legalább a hegybirot megtalálom amúgy a Tolnai borvidék észak nyugati csücskében vagyok aki nyugatabbra van az már balatoni illetve a somogyi részhez tartozik
Szaporító anyagon van igazából 300 ölön az van már 40 éve kb csak pótlást szeretnék ami már gyökerezett ami én iskoláztam le az lassú és pótlásának szánom az újat igazából
Minden szölö müvelési ágú területhez tartozik egy hegybíró, ha van az adott területen hegyközség/borvidék, ha nincs.
Kereskedelmi forgalomba csak minösített bor kerülhet, ami csak olyan szölöböl készülhet, aminek van szölö származási bizonyítványa, ezt az adott év november 30-ig leadott szüreti jelentéssel lehet kérni. A szölö származási biuzonyítványra lehet kérni bor származási bizonyítványt, az elsöt január 10-ig, ez az újborra vonatkozik. A minösítéshez ezt az elsö bor származásit bevonja a hegybíró, kiadja helyette a minösítéshez a származásit, azzal (meg a kitöltött formanyomtatvánnyal) mehetsz OBI-ztatni a borodat, ha nem vagy pl. abalatoni borvidéken, akkor viheted direktbe a "Budaörsi útra". Mellékvágány: akárhol nem készíthetsz bort, a hegybírónak és a NÉBIH-nek is van hozzá néhány szava (asszem 15 ha alatt a fináncok kimaradnak a buliból, de efölött már öket is be kell vonni), sok sikert, ha meg akarsz felelni az elöírásoknak...
Az östermelö az adójogi fogalom, ÁFA, jövedelemadó, szochó és TB tekintetben van jelentösége, ill.saját termést kell feldolgozzál, mert ha nem, azt nem vonhatod be az östermelöi tevékenységbe, az után külön kell adóznod, de hogy hogyan, azt ne tölem kérdezd.
Ha a NAK (falugazdász) nem tud segíteni, akkor menj be a földhivatalba, nekik tudniuk kell, ki a területileg illetékes hegybíród, mert ha valaki ki akarja vágatni a szölöjét/ki akarja vonatni müvelésböl a szölö müvelési ágú területét, akkor a földhivatalnak együtt kell müködnie az illetékes hegybíróval
Tudtommal othelló bort nem árusíthatsz semennyiért, mert nem kapsz rá OBI minösítést, bort meg mindenki annyiért ad el, amennyiért tud, és az összeg termöhelyen belül is erös szórást mutathat, ill. függ a felvevöpiac fizetési hajlandóságától is. Budapest környékén (pl. Etyek) jóval magasabb árat lehet kérni, mint pl. Zalában vagy a Mátraalján. Minél olcsóbb a bor, annál szarabb, de egy bizonyos szint fölött meg már nem is illik folyóborként árulni, csak palackozva.
Mondhatod azt, hogy te pici vagy ahhoz, hogy bejelentkezz a hegybíróhoz, minösíttesd a borodat etc., de jó, ha tudod, hogy a bor jövedéki termék, tök mindegy, hogy mennyit akarsz eladni belöle, az, hogy milyen feltételekkel árulhatod, törvényileg van szabályozva, a minimumfeltételeket akár csak 10 l eladása esetén is teljesítened kell, mert ha lebuksz, akkor a NAV jövedéki, adóügyi emberkéi, a NÉBIH, és a HNT is rád szállhat, súlyos büntetéseket kiszabva rád. Úgyhogy csak óvatosan.