A kung-fu nem alkalmas olimpiai versenysportra, ráadásul nincs egységes szabályzata sem. A vusunak pont az a lényege, hogy gyakorlatilag az összes kínában használatos önvédelmi technikát - így a kung-fut is - ötvözi egy all-style versenysporttá.
Éhségsztrájkba kezdett Armen Nazarian többszörös olimpiai és világbajnok, Európa-bajnok örmény-bolgár birkózó, tiltakozásul a sportág tervezett kizárása ellen a 2020-as nyári olimpiai játékokból - jelentette vasárnap a lenta.ru orosz hírportál.
Igazi hatása senkinek nem lehet. A bevételeik sokszorosan meghaladják a kiadásaikat, ráadásul nem ország delegáltak szavaznak. A tagok nem a nemzeti olimpiai bizottságokat képviselik, hanem csak az olimpia eszméjét. (Lehet akár hat kínai is, vagy nyolc kenyai.) Ha ők úgy találják a birkózás nem kell az olimpiának bármilyen okból, senki nem tud tenni ellene semmit.
Az amerikai és az iráni mellett többek között a magyar, az orosz, a török és az azerbajdzsáni szövetség első emberei szerdán, a teheráni szabadfogású Világkupa-verseny előtt állapodtak meg a kampányról. A felek abban bíznak, hogy meg tudják győzni a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottságát, miszerint a múlt héten rosszul döntött, amikor a sportág törlését javasolta a 2020-as nyári játékok műsoráról.
Továbbá a kelet-ázsiai küzdősportok közül a leginkább közismert.
Viszont japán harcművészetnek már ott a cselgáncs (dzsúdó), ami gyengítheti a karate lobbiját. Mivel koreai részről már bekerült a tékvandó, a kínaiak ezért is nyomhatják annyira a vusut, hogy nekik is jusson valami (bár nem értem, miért nem inkább a kung-fut, amit jóval többet ismernek).
Azért talán náélunk magasabb az arány. AZ USA amatőr birkózása az utóbbi évtizedekben, nem annyira csillogott. Szóval nekik is egy-két arany volt, de ötven összesen. Bár a fene tudja. Utána kéne nézni!
Azt lehet követni, hogy piros vagy zöld, de látni, hogy miért lett az..........
Héder Barnával sem érzek semmi pozitív változást. Régen sem lehetett követni, ma sem, hogy miért is gyulladt fel az a lámpa.
Összefoglalva, nekem érdektelen a vívóközvetítés. Kb. mint az unalmas gyömöszkölődés a birkózáson. Sőt még kevésbé érdekes, mert egy mögékerülést, vagy egy pörgetést még felfogok, de egy védés, visszaszúrást, csak segítséggel.
Kisebb versenyeken nem tudom, milyen a találatjelző technika, de például olimpiákon a párbajtőrben gyakorlatilag elég a zöld vagy piros lámpák villanását követni.
Amúgy az olimpiai vívóközvetítés látványosabbá tételéért sokat tett Héder Barna, aki 1996 óta rendezőként irányítja a vívóversenyek tévéstábját.
Atlétikában például az olimpiai program követi a világbajnokság bővülését, ami főleg a női számok terén volt jelentős az utóbbi évtizedekben. Így került be a női kalapácsvetés, hármas- és rúdugrás, 400 gát, 3000 akadály, valamint a 3000 méter síkfutást 5000-re, a 10 km gyaloglást 20-ra növelték.
Igaz, ott kötött is erről egyezményt a NOB és az IAAF.
Vívókon kívül én meg nem halottam embertől, hogy simán követ egy bármilyen szakági csörtét. Én is csak akkor nézem, ha világversenyen legalább az elődöntőt vívják.
A vívásból még leginkább a párbajtőr követhető az átlagnéző számára: teljes testfelületen érvényes találat, együttes találatot mindkettőnek megadják. A tőrben és a kardban valóban nehezen érthető a laikusnak, mit integet a zakós úr francia szöveg kíséretében (más kérdés, hogy a kard akciódúsabb és pörgősebb, mivel vágással is szerezhető találat).
Szerintem sokan azt mondják változik a világ, változzon az olimpiai program is. Kérdés, hogy mindenáron?
Bár a rendkívül unalma, vagy az átlagnéző számára követhetetlen (utóbbi például a vívás) sportok szereplését valóban nem ártana korlátozni. Nem törölni, hanem korlátozni. Akkor is, ha valamiben mi magyarok sikeresek vagyunk.
A legnagyobb baj az Olimpia kapcsán, hogy megfordult a gondolkodás. Nem a sport a lényeg már, hanem a bevétel. Emlékeztetni kellene a döntéshozókat, hogy az Olimpiai bizottság egy sportszervezet, nem rendezvényszervező iroda....