Szilvafajták, szilvatermesztés, szilvapálinka, szilvalekvár ... és ami még a szilvához kapcsolódik.
Ha van valaki aki él-hal a szilváért, vagy legalább szereti, az vegye pártfogásba ezt a topicot.
Ez nagyon hasznos link! Dr Némethy Zsuzsnna tanácsai mindig rendkívül hasznosak. Be is másolom ide a szöveget.
"Olvastam, hogy vannak már vírusrezisztens szilvafajták, és kaphatók már facsemetéik. Viszont nem azonos fajtákról írják le ezt a tulajdonságot. Hiteles fajtalistát tudnának adni a szilvahimlővel szembeni rezisztens szilvafajtákról?
Aki válaszol: Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus
Kedves Kérdező!
Az oltványokat előállító és árusító faiskolák kicsit elnagyolva kezelik ezt a tulajdonságot. A növények egy adott kórokozóval szembeni ellenállóságának eltérő fokozatai lehetnek. Gyakran a fogalmakat cserélik, egymás helyett használják, pedig nagy különbség áll fenn közöttük.
Fogékony egy növény az adott kórokozóval szemben, ha az megfertőzi, abban szaporodni képes, megbetegíti.
Toleráns a növény, ha a kórokozó képes a növényt megfertőzni, de a megbetegítés mértéke csekély, általában a növény életét nem veszélyezteti, bár hatást gyakorol arra. Szilvafánál a leveleken kifejlődhetnek a tipikus PPV tünetek, de a termés kinevelését nem akadályozza, a fa terem, és nem okoz megfigyelések szerint lényeges minőségi romlást a gyümölcsöknél.
A rezisztens fajtáknál a kórokozó nem fertőzi meg, nem betegíti meg a növényt. Ha rákerül a gyümölcsfára, nem tud abban felszaporodni, és továbbhaladni, azaz szisztémizálódni. Ezt a tulajdonságát a hiperszenzitív rezisztencia tulajdonságával éri el a növény. Ahol a vírus bekerül a növénybe, ott a növény sejtjei azt körülölelve elhalnak, a behatolás helyét a növényi szövet lokalizálja, elhalt szövettel veszi körül. Ezzel megakadályozza a fa fertőzését, a vírus továbbjutását, elterjedését.
PPV-vel fertőzött szilvalevél tipikus tünete (fotó: Dr. Némethy Zsuzsanna felvétele)
A felsorolt 3 fogalom mellett újabban terjed angol nyelvterületen a magas rezisztenciaszint (HR) és a közepes szintű rezisztencia (IR) fogalom használata, melyek csak részlegesen fedik a rezisztencia és a tolerancia meghatározást.
A gyümölcstermő növények vírusbetegségei azért rendelkeznek különösen nagy gazdasági jelentőséggel, mert több évtizedes termesztési céllal telepített vírusbeteg növények nem gyógyíthatók. Emellett jelentős vírusfertőzési források a faállományban lévő többi egyed számára.
A növények ellenállóságát mindig egy adott kórokozó fajtája, biotípusa, patotípusa, rassza vagy törzse ellen határozzák meg az adott növényfajta rezisztenciájának leírásában. Ez azt jelenti, hogy egy olyan termőtájon, más országban, ahol a kórokozónak más változata az elterjedt, mint amire az ellenállóságot kifejlesztették, a rezisztencia nem működik, vagy nem úgy, ahogy a fajtaleírás azt tartalmazza.
PPV fertőzés fogékony fajta termésén (fotó: Dr. Némethy Zsuzsanna felvétele)
A szilvahimlő vírusára (PPV)fogékony szilvafajták súlyos levéltünetekben szenvednek, torzult terméseket fejlesztenek, azokat gyakran érés előtt elveszítik. A toleráns fajtákra a levéltünetek jellemzők, míg a terméseken tünetek általában nem fejlődnek, a gyümölcsöket a fa beérleli. A rezisztens fajtáknál vírustünetek nem láthatók, csak a hiperszenzitív reakció következtében keletkező levéllyukacsosság jelenik meg.
Jelenlegi szilvaoltványok között a Jojo, a Joganta és Jofela fajták tekinthetők ellenállóknak, a rezisztencia tulajdonságukat a hiperszenzitív reakciójuk biztosítja. Keresztezéses nemesítéssel állították elő azokat, védett fajták. Érdemes belőlük beszerezni, mivel ezek a fák nem válnak a vírust továbbterjesztő fertőzési gócokká.
PPV toleráns fajtáknak tekinthetők a következők: Elena, Hanka, Haroma, Juna, Presenta, Tegera, valamint az egyre népszerűbb Top szilvafajták: Topen Plus, Topfive, Tophit, Topper, Toptaste.
A többi fajta, és sajnos a hagyományos Besztercei szilva is, kifejezetten fogékony a vírusfertőzésre. Ezeknél továbbra is a megelőző védekezés különböző módjait kell/lehet folytatni.
A felsorolt négy fajtából Joganta van a kertben. Nagy szemű, aromás, igazán finom a gyümölcse. Érdemes telepíteni, de arra azért számíts, hogy legalábbis nálam nagyon érzékeny a levéllikasztó gombára. A levelei már nyár elején úgy néztek ki, mint a szita. Elég korán virágzik, kajszik után pár napos késéssel már nyílnak is a virágai.
A fajtaleírásokkal ellentétben nem szeptember közepén kezd érni, hanem sokkal korábban. Nálam, azaz Pest megye északi részén már július végén, augusztus elején lehet szedni a fáról érett gyümölcsöket. Eddig úgy tapasztaltam, hogy szakaszosan érik.
Jojo, Joganta és Jofela fám már van, de a 4. Sharka-rezisztens fajta, a Jolina még hiányzik a "gyűjteményemből". Rákerestem, de nem találtam egyetlen hazai kertészetet se, ahol árulják.
És mi lenne, ha egy Jojo szilvafába oltanék egy kajszi vesszőt?
Gondolom, ha vírusos a kajszi, akkor nem fogja meg. Ha vírusmentes, akkor pedig egy darabig bírja, aztán amikor megfertőződik a kajszi rész, akkor a rezisztens szilva ledobja magáról. Jól gondolom?
De az alanyok vírusmentességét csak rezisztens szilvafajtákkal lehet tesztelni, nem? Azok meg csak az elmúlt 10-20 évben jelentek meg. Jelenleg tudtommal 4 szilvafajta van, ami rezisztens.
Ha fertőzött alanyba oltanak egészséges nemest, az szerintem megmarad és a vírustünetek évekig nem is fognak látszódni, csak amikor már legyengül a fa. Javíts ki, ha tévedek!
"A sharka vírussal és a szilvahimlővel szemben toleráns."
Micsoda marhaság ez! A Sharka vírus és a szilvahimlő egy és ugyanaz a betegség. A fenti leírásnál meg azt sugallják, mintha két betegségre is toleráns lenne. Aki nem ért hozzá, az simán beveszi. Parasztvakítás.
Jó reggelt! Mivel semmi érzékem nincs a fák metszéséhez, szeretnék segítséget kérni. Van 2 db. 3 éves szilvafám, melyekből szeretnék formás, nem túl alacsony (nem termésre koncentrált )fát nevelni. Sajnos már a mennyiség nem annyira számít, inkább esztétikus formát szeretnék. Nem tudom, lehet-e még ilyenkor metszeni, és fogalmam sincs, mely ágakat és mely helyeken kellene visszavágnom. Ha esetleg segítséget kapok, nagyon szépen köszönöm előre is!
"Egy új fajta, amely teljesen ellenáll a Sharka vírusnak. Jól fejlődik a melegebb területeken, termékeny talajú helyeken. Fiatalkorban erőteljes növekedés jellemzi, majd teljes termékenységben gyenge a növekedés. A Topimun szilva termése nagyobb, hosszúkás. Húsa sárgászöld, kemény, nagyon lédús, édes, részben a maghoz tapad. Szeptemberben érik. A fagyállósága magas. "
"Fogyasztási érettség: szeptember Szüret: szeptember Gyümölcs alakja: nagyobb hosszúkás Gyümölcs színe: lilától a sötétliláig Húsa: sárga-zöld, kemény, nagyon lédús, enyhén édes, részben szétválasztható Felhasználás: közvetlen fogyasztás, tartósítás és további feldolgozás Növekedés: buja, gyenge teljes termékenységben A Topimun egy új szilvafajta, amely teljesen ellenáll a varasodásnak.Jól fejlődik a melegebb területeken, termékeny talajú helyeken.Fiatalon erőteljes növekedés jellemzi, teljesen termékeny állapotban viszont gyenge növekedés.A Topimun szilva termései nagyobbak, hosszúkásak, lilától a sötétliláig terjedő színűek.Húsa sárgászöld, kemény, nagyon lédús, enyhén édes, részben a kőhöz tapad.Szeptemberben érik.A fajta rendkívül fagyálló. Ültetés: A szilva ültetésének legalkalmasabb időpontja az ősz, tavasszal is ültethető.A tavaszi ültetéskor azonban a fák elveszítik a téli nedvességet, ezért ügyelnünk kell a fák gyakoribb öntözésére.Egész évben ültethetünk konténerfákat.A tényleges ültetés során úgy járunk el, hogy elég széles lyukat ásunk ahhoz, hogy elférjenek benne a gyökerek, és olyan mélyre, hogy a fajta oltási helye az ültetés után a talaj felett legyen.Takarjuk be a gyökereket finom földdel, és öntsük elegendő vízzel.Készítsen öntözőkannát a fa köré, hogy a víz ne folyjon le, a törzset tekerje be megfelelő harapásgátlóval, és rögzítse a fát egy karóhoz, hogy a szél ne boruljon fel.A következő évben nitrogéntartalmú műtrágyával kell trágyázni a fákat a hajtatáskor, a virágzás után és a júniusi gyümölcshullás után.Ez a trágyázás hozzájárul a csemeték gyorsabb fejlődéséhez és javítja egészségi állapotukat.Ehhez a trágyázáshoz például Cererit-et használnak. Metszés: Fontos a facsemeték levágása kiültetés után a felesleges hajtások eltávolításával, a megmaradt hajtások 1/3-ával lerövidítésével, hogy a középső hajtás meghaladja az oldalhajtásokat. Védelem: Kártevők ellen kőnövényekben, szilvafűrészlegy ellen a Calipso vagy Mospilan virágzás végén, a szilva elkékülésekor.Levéltetvek ellen, fertőzés esetén a Pirimor terméket a használati utasítás szerint egész évben használjuk.Visszajelzés küldése"
"'Topimun' - egy új fajta, amely teljesen ellenáll a varasodásnak.Melegebb területeken, tápláló és termékeny talajban fejlődik.Termései nagyobbak, hosszúkás alakúak.Húsa sárgászöld, kemény.Édesen csomagolt ízű és nagyon lédús.A tűzhelyhez tapad.A szilva szeptemberben érik.Nagyon fagyálló.Nagyon ígéretes fajta.Közvetlen fogyasztásra és további feldolgozásra egyaránt alkalmas. Termesztés: A szilvafák a legjobban 300-500 m.a.s.l. magasságban, 8°C körüli éves átlaghőmérsékleten, nem túl tápláló és közepesen nehéz, jó vízáteresztő, nedves talajokon érzik jól magukat.A talaj pH-értéke 5-nél magasabb legyen. A termőhely legyen meleg, kellően védett az északi szelektől, a nyugati-délnyugati oldalt részesítsük előnyben.A legkisebb klip 5-6x3-4 m méretű legyen. Bővebben: Szilvafa termesztési útmutatóVisszajelzés küldése"
Túl nagy tapasztalatom nincs, csak egy hobbikertész vagyok. De a (4 éve ültetett) Joganta szilvafámon eddig nem láttam a vírus tüneteit. A gyümölcsök szép egészségesek, nagyok és finomak. Egyéb betegségek, kártevők ellen azért mindenképpen szükséges védekezni. Erről írtam korábban is.
Van egy kb 20 éves haganta szilvám az idei évben virusra hasonlító tünetek voltak a gyümölcsön de lehet hogy csak a szélsőséges időjárás miatt volt. Nem igazán édesedett be a termés hiányoztak belőle a régi telt ízek. A haganta előtt volt egy Stanley fám az is hasonlóan kezdte amit ki kellett a végén vágnom.
Szilvából melyek a Sharkára teljesen rezisztensek? Tehát nemcsak toleránsak, hanem rezisztensek.
Én a következőkről tudok: Jojo, Jolina, Joganta, Haganta, Jofela.
Van még más is esetleg? És a felsorolt 4 fajta tényleg 100%-osan rezisztens?
Mert kajszinál például jó pár rezisztensnek mondott fajtát árultak, de az elmúlt 10 évben mindegyikről kideült, hogy "csak" toleráns. Szóval tudtommal nincs egyetlen Sharka -rezisztens kajszi-fajta se.
A top sorozat egyaltalan nem rezisztens, csak (eltero mertekben) tolerans.
A Jojo es egyeb Jo- fajtak rezisztensek, azonban ultetvenyekben mar felbukkantak olyan sharka mutansok (pl PPVD-H), amik kepesek ezeket is fertozni. Elvileg ezek az uj torzsek egy darabig meg nem lesznek problemak (lekopogjuk), hacsak nem egy faiskolaban uti fel a fejet, ahol nem veszik eszre/nem erdekli oket, es elkezdik terjeszteni.
Kajsziban jelenleg ismert ket teljes rezisztanciat okozo genmodosulat is, amik elvileg mukodhetnenek szilvaban is, csak kerdes, hogy genszerkesztesen kivul hogy lehetne ezeket atvinni...
Sok rezisztens fajta van még, pl. elvileg kb a legtöbb TOP fajta az. Abból a háromból amit írtál, egyértelműen a Jogantát választanám. A Jojo rezisztens, de állítólag nem olyan jó az íze. Hagantát csak toleránsnak írják a vírusra, de az íze jobb, mint a Jojo. Jogantát egyébként a Jojo+Haganta keresztezéséből hozták létre. Joganta nálam bizonyította, hogy rezisztens és nagyon finom is. Írtam róla korábban (6999. és 7012. hozzászólások)