Keresés

Részletes keresés

Glavo Creative Commons License 2010.12.26 0 0 65

Nem akartam a koordinátarendszer szót használni, hiszen lehet, hogy még nem jutottál odáig a tanulmányaid során...

uhuru1 Creative Commons License 2010.12.26 0 0 64

Tudod, amit nem értesz nem okvetlenül hülyeség. Lehet, hogy a hiba a te készülékedben van.

Előzmény: Törölt nick (61)
Derek Creative Commons License 2010.12.26 0 0 63

"Milyen lehet egy magyar szociáldemokrata melósivadéknak arról értesülni, hogy már megint viszik a nyugdíjpénztárt?"

 

Ez igaz,volt mar ilyen a Horthy korszakban

Derek Creative Commons License 2010.12.26 0 0 62

"Az Amerikai Népszava régebbi újság, mint a magyarországi Népszava magyar nyelvű napilap kiadása."

 

Ez speciel nem igaz a mo-i Nepszava ilyen neven 1877-tol jelent meg ,igaz eloszor volt nemet nyelvu valtozata is,de 1880-tol mar a akkori szocdempart hivatalos magyar nyelvu ujsagja lett

Előzmény: Glavo (48)
uhuru1 Creative Commons License 2010.12.26 0 0 60

Egy kis idézet Andrassewtől, ma talán még szabad idézni:

a fideszeseket se irigylem. Akik pár hónapja még azzal sanyargattak, hogy miért támogattam nyolc éven át a baloldalt, azt az MSZP-t, amelynek számos prominense jobban megveti a baloldali újságírókat, mint Bayer Zsoltot, meg azokat a liberálisokat, akik ránk engedték a nácikat nagy szabadságöntudatukban, azokat a fideszeseket, akik az arcomba röhögtek és gúnyoltak, amikor Orbán győzött. Akkor csak annyit kértem tőlük, hogy legyen bennük annyi tisztesség, hogy amikor rájönnek, hogy nekem volt igazam, mondják meg.
Már szépen lassan mondogatják.

uhuru1 Creative Commons License 2010.12.26 0 0 58


Andrassew jó srác, persze a square polgártársak szörnyűlködhetnek.

Előzmény: Törölt nick (57)
uhuru1 Creative Commons License 2010.12.26 0 0 55

"Quamvis sint sub aqua, sub aqua maledicere temptant"habnak alá bukván, bukván is a szitkukat ontják(Ovidius Metamorphoses)

:))))

Előzmény: Törölt nick (54)
uhuru1 Creative Commons License 2010.12.26 0 0 53

Az Ungvárik és Hellerek világa számodra elvész a ködös magasban...

Előzmény: Törölt nick (52)
Glavo Creative Commons License 2010.12.26 0 0 51

Ha ismernéd a politológiát alapjait, tudnád, hogy egy rendszert legalább kétdimenziós térképen szokták ábrázolni. Az egyik tengelyen a jobboldaliság - baloldaliság, a másikon, a diktatúra - demokrácia szokott szerepelni.

 

Így vannak baloldali demokratikus, jobboldali demokratikus, baloldali diktatúrák és persze jobboldali diktatúrák is.

 

Amúgy az emberi szabadság kiteljesítése általában baloldali program volt az elmúlt 2-300 évben. Korábban meg nincs értelme jobboldali/baloldali dichotómiáról beszélni, hiszen ezek a kategóriák a francia forradalom óta léteznek.

Előzmény: drcuca (49)
uhuru1 Creative Commons License 2010.12.26 0 0 50

Ráadásul ennek az online változatában műxik a Szabad Magyar Televízió. Az első adás nagyon jó vót.

Előzmény: Glavo (48)
drcuca Creative Commons License 2010.12.26 0 0 49

Vicces, baloldal és szabadság. A kettő egymást kizáró fogalmak. Végre nem ugyanazok az arcok határozzák meg a médát, akik 20 évig végighazudtak mindent.

Glavo Creative Commons License 2010.12.26 0 0 48

Az Amerikai Magyar Népszava Szabadság egy 120 éves hetilap, a legrégebbi és a legnagyobb magyar nyelvű újság az Egyesült Államokban. Ez a legrégebbi magyar nyelvű lap a világon, amely megalapítása óta soha nem szűnt meg és nem szünetelt.  Az Amerikai Magyar Népszava Szabadság nyomtatott kiadása minden héten eljut Amerika valamennyi államába, ahol magyarok élnek.

 

A www.nepszava.com internetes címen működő Amerikai Népszava nevű website az Amerikai Magyar Népszava Szabadság online kiadása.

Az Amerikai Magyar Népszava Szabadság, és online kiadása, az Amerikai Népszava website, magyar nyelvű amerikai újság. 1891-ben alapították Amerikában, székhelye New York, tulajdonosa amerikai cég. Az Amerikai Népszavához semmi köze nincs Magyarországnak, erre az újságra nem vonatkozik Magyarország egyetlen törvénye sem. Az Amerika Népszava – mint amerikai újság – az Egyesült Államok szövetségi (föderális) törvényei  és New York Állam alkotmánya alá tartozik. Az Amerikai Népszava nem része a magyarországi sajtónak, a magyarországi médiatörvények egyike sem vonatkozik rá. Működését az Egyesült Államok Alkotmánya, törvényei, az amerikai sajtószabadság elvei, az amerikai véleményszabadságra és szólásszabadságra vonatkozó szabályok, az amerikai szabadságeszme, az amerikai ízlés és kultúra, szabadságról és demokráciáról vallott közfelfogás és értékrend határozza meg. Az Amerikai Magyar Népszava Szabadság országhatárok nélkül szól a világon minden magyarul beszélő olvasónak, függetlenül attól, ki milyen állampolgár és melyik országban él.

 

Az amerikai és magyarországi pártoktól független Amerikai Magyar Népszava csak névrokona a magyarországi Népszavának, a két lap között soha nem volt és ma sincs semmiféle tulajdonosi kapcsolat. Az Amerikai Népszava régebbi újság, mint a magyarországi Népszava magyar nyelvű napilap kiadása. De az Amerikai Népszava tiszteli és becsüli, nagyra értékeli a magyarországi Népszava százéves múltját, szociáldemokrata elkötelezettségét, és a közös értékek mentén, a demokratikus elvek védelmében, készséggel együttműködik azzal, barátja a jogállamiság, a demokrácia és a szabadság híveinek.

Előzmény: nagyanyo05 (46)
nagyanyo05 Creative Commons License 2010.12.26 0 0 47

Ja, remélem Demszkyt foglalkoztatják majd, nem?:D

Előzmény: nagyanyo05 (46)
nagyanyo05 Creative Commons License 2010.12.26 0 0 46

Népszava és a szabad-ság!:D Röhögnöm kell:D

Előzmény: Glavo (-)
Glavo Creative Commons License 2010.12.25 0 0 45

"József Attila és a kommunista párt

 

Külön fejezetet érdemel a költõ és a kommunista párt kapcsolatának története, mert sokáig politikai érdekek fûzõdtek ahhoz, hogy homályban maradjon.

 

Valójában József Attila akkori útkeresését és az illegális kommunista párt akkori pozícióját figyelembe véve, elválásuk éppúgy szükségszerûnek mondható, mint egymásra találásuk. József Attilának pedig ki kellett próbálnia ezt a lehetõséget is.

Akár a többit is.

 

Még zavartalanul végzi pártmunkáját, amikor a moszkvai Sarló és Kalapács 1931. júniusi számában megjelenik a Moszkvai Proletárírók Szövetsége Magyar csoportjának megbízásából közzétett Platformtervezet, amely azt állítja róla, hogy „a fasizmus táborában keresi a kivezetõ utat”. Kétségtelen, hogy József Attilát igen érzékenyen érintette a megbélyegzés, választ is írt rá, amely kéziratban (és töredékben) maradt. De a Moszkvai Proletárírók Szövetsége Magyar csoportjának véleménye nem volt akkora súlyú, hogy a hazai kommunistáknak figyelembe kellett volna venniük. Nem az emigráció véleményén múlott a költõ és a párt kapcsolata: a hazai kommunistákkal gyûlt meg a baja.

 

De nemcsak a párt szakított József Attilával, hanem a költõ is a párttal, s erre a lépésre nem a sérelmei, hanem elvi meggondolásai késztették. Mindenekelõtt az, hogy a német kommunisták nem fogtak össze a szociáldemokratákkal a nácik ellen s így bûnrészessé váltak Hitler gyõzelmében - ez olyan politikai válságot tudatosított a költõben, ami nyílt vitába sodorta a párttal.

 

Tehát az engedetlen, „fegyelmezetlen” s ráadásul 1931 óta pszichoanalitikus kezelés alatt álló József Attila nem volt elfogadható a szûklátókörû, vakbuzgó, de egyszersmind az illegalitás nehéz körülményei között szigorú konspirációra kényszerülõ mozgalom számára. A költõ szemében viszont a kommunista párt elbukott a nagy történelmi próbatételen Németországban. Az eltávolodásnak megvolt az az esztétikai hozadéka is, hogy a túlságosan propagandaízû verseket a szocialista nézõpontot jóval áttételesebben, bonyolultabb struktúrában érvényesítõ költemények váltják fel (Külvárosi éj, Téli éjszaka, 1932, A város peremén, Elégia, 1933)."

Előzmény: Törölt nick (40)
uhuru1 Creative Commons License 2010.12.24 0 0 44

Akkor először meg kellene határozni mit takar a kommunista jelző, aztán lehet csak megmondani, érvényes-e J.A.-ra.

Előzmény: Törölt nick (41)
uhuru1 Creative Commons License 2010.12.24 0 0 43

Mindezt én is tudom. nem is elítélően mondtam, csak tényt állapítottam meg. J.A.-nál a kommunizmus futó szerelem volt. Baloldali radikális, szocdem és liberális volt. Igazából mint minden lelkiismeretes ember látta a nyomort az egyenlőtlenséget, és igyekezett mindent megtenni ellene.

Előzmény: Derek (35)
Holdkooros Creative Commons License 2010.12.24 0 0 42

A Bartus L.-féle amerikai magyar „Népszava” tudomásom szerint nem szél-ballib... Épp B. L.-nak jelentek a magyarországi Népszavában az itthoni baloldaliakat (mint pl. TGM, Galló Béla, Hegyi Gyula) bíráló-támadó, vagy legalábbis velük vitázó írásai. Bartus László egyértelműen jobboldali, az ún. neo-kon-okhoz közelálló pofa.

Előzmény: Törölt nick (13)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.24 0 0 41

József Attila aktívan részt vett a munkásmozgalomban (mi másban vett volna részt), tagja volt az illegális kommunista pártnak is. Azt kijelenteni, hogy nem volt kommunista, épp olyan badarság, mint azonos nevezőre hozni azokkal, akik a munkásság, a kommunizmus nevében követtek el szörnyű gaztetteteket.

Előzmény: Törölt nick (40)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.24 0 0 40

József Attilának ebből a verséből látható, mennyire (nem) volt ő kommunista:

http://hu.wikisource.org/wiki/Vil%C3%A1gos%C3%ADtsd_f%C3%B6l

 

Nem tudom melyik iskolába járt, aki ilyet állít. Biztos a pártiskolába!

ennyiokosember Creative Commons License 2010.12.24 0 0 39

"inkább nézem a BaltimóriSzittyaKürt.tv.com-ot"

Az megbízható legalább?

 

Előzmény: horex (23)
pufffneki Creative Commons License 2010.12.24 0 0 37
Derek Creative Commons License 2010.12.24 0 0 36

Volt egy tanarom az egyetemen aki egyszer valahogy kiontotte a lelket egy eloadason es azt mondta nekunk ,akik ott ultunk az eloadoban,jegyezzetek meg a nota nem rolatok szol,ti vagytok az elit a valogatott csapat,ti minden tarsadalmi rendszerben a csucson az elitben lesztek,ha nem megtalaljatok a lehetoseget ,hogy olyan helyre menjetek ahol igen,ti hiresek lesztek ,nevetek ott lesz majd a tudomanyos vilagban meg akkor is ha milliomosok nem lesztek belole,de nektek mindegy.,hogy eppen itt vagy ausztraliaban vagytok. A nota azokrol szol akikegt a szuk csaLADI ES BARATI KORUkon kivul senki nem ismer es ok a tarsadsalom akik azt hatukon viszik,megsszuletnek  es meghalnak. Oroluk szol a nota.

Előzmény: Derek (35)
Derek Creative Commons License 2010.12.24 0 0 35

"Nem volt komenista. Csak útitárs. Rövid ideig."

 

Ha erzelmileg az lett volna az sem lenne gond.A huszadik szazad elso evtizedeiben nagyon sok kimondottan tehetseges ertelmisegi megporkolodott  a kommunizmussal,aztan amikor lattak valos arcat,mar ahol hatalomra kerultek, kiabrandultak belole. A kommunista diktaturak legkovetkezetesebb biraloi es elemzoi szinte mind volt kommunistak voltak.Ok is,ertek az igazi arcat es tanultak meg.mert benne voltak. De ugyanigy sokan megporkolodtek a fasizmussal ,nemszeti szociALIZMUSSAL IS,DETTO.

 

 az ertelmiseg jelentos resze mindig fogekony volt a radikalis ,megvaltjuk a vilagot eszmek irant,hiszen ezt igerte a kommunista ideologia, a fasiszta es a naci is,nekik AZ UNALMas proliszagu , kekgalleros szocialdemokracia unalmas volt ,az olyan kis lepesek elore , aztan egybalra ,aztran egy jobbar ,es volt amikor haTRA,allando alkudozas szamukra jelentektelen dolgokon,hogy legyen WC papir az uzemi klozetban es hasonlok.tisztelet a kivetelnek.

Ady felismerte ezt a melos mentalitast es szivesen is irt a Nepszavaba es meg nem keves mas ertelmisegiu is akik fontosnak tartottak tanito feladataikat,mert nekunk ertelmisegieknek legyunk sebesz orvosok, elmeleti fizikusok vagy kemikusok, nyelveszek ,torteneszek a legfobb feladatunk a tanitas .lecsupaszitani az ismereteinket,tudasunkat csontvazig azok szintjere akik eppen csak irni .,olvasni tudnak.eZ A DOLGUNK nEM KUNSZT  az egyetemen valogatott legenysegnek szerves kemiat oktatni, a teljesitmeny az megtanitani alapdolgokat a teglagyari segedmunkasnak.

Előzmény: uhuru1 (31)
boci boci tarka Creative Commons License 2010.12.24 0 0 33

Ezt mindig megkönnyezem. :)

 

(Megjegyzem, ettől és a politkai megnyilvánulásaitól függetlenülsok versét szeretem.)

Előzmény: uhuru1 (32)
uhuru1 Creative Commons License 2010.12.24 0 0 32

Csoóri Sándor:
Szállj madárka Rákosi elvtárs ablakába..
...
És hogyha útrakelsz
csillaggyújtás előtt
Budapestre repülj,-
Ne is tarts pihenőt!

Rákosi elvtársnak
szállj az ablakába,
s illendően szépen
kocogtass be nála.

Mondd meg neki , mondd meg,
--de ne panaszlóan—
hogy betegen fekszem,
azért nem hall rólam.


Mondd meg neki, mondd meg,
így ahogy üzenem:
hogyha felépülök
tüstént fölkeresem

és a színe előtt
teszek hitet rája:
én leszek a leghűbb
ifjú katonája.

1953 .

Óhajod parancs kedves Derek.:))))

Előzmény: Derek (25)
uhuru1 Creative Commons License 2010.12.24 0 0 31

Nem volt komenista. Csak útitárs. Rövid ideig.

Előzmény: Derek (10)
uhuru1 Creative Commons License 2010.12.24 0 0 30

Na és? Csaknem száz évig létezett egy Magyar Nemzet is. Most már egy évtizede csak a neve létezik...

Előzmény: Derek (5)
Derek Creative Commons License 2010.12.23 0 0 29

Tudom,es ? Teljesen logikus volt ,nem annyira a nezetei miatt de egy ilyen fazon akarmekkora tehetseg is csak veszelyes lehet egy szigoru konspiracios szabalyokkal mukodo illegalis mozgalomnak,en fel sem vettem volna oda:-)

Előzmény: Glavo (27)
Glavo Creative Commons License 2010.12.23 0 0 27

Ugye tudod, hogy József Attilát kizárták a KMP-ből. Én inkább baloldali szocialistának tekintem, de persze fiatal korában becsületes anarchista volt.

Előzmény: Derek (10)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!