Ezt a fórumot azzal a céllal hoztam létre,hogy aki kedvet érez kistraktor,csettegő,és egyébb háztáji gépek sajátkezű építéséhez csatlakozzon.De akinek van ilyen gépe az is szóljon hozzá.Itt megoszthatunk az ötleteket,tapasztalatokat.
A gabonának haver elhúzza a földet valamelyik nagy traktorral. Az biztos összetöri, jövőhét végére jósolnak esőt, hátha aztán ki is kelne. Itt felénk januárig évek óta nem volt téli idő, szóval szerintem lesz ideje neki.
Mákot mikor termeltem én is megcsináltam a talajt szeptember első felében, a második felébe meg elvetettem. Úgy tanították erre az öregek, hogy szeptember végén kell vetni.
A tavasziak alá meg ha novemberben lesz megcsinálva a talaj akkor akkor, ha decemberben akkor meg akkor. Nem kapkodok vele, ebbe a porban.
Én kiszántottam a veteményest már hetekkel ezelőtt ,kétsorral megkapálógépeztem ,majd egy fa gerebjével leszedtem róla a nagyobb göröngyöket ,majd a föld tetejére 22cm-ként egy csipet mákot tettem és megöntöztem és ki van sorolva a mák ! Ha látom felfújja a szél akkor meginta felszínét megöntözöm csak finoman slaggal amin egy porlasztó fúvóka van . Amúgy a simító fogas kapcsolt gép szinte bármilyen göröngyöt képes megtördelni . Ú vasból van keret simító a zetor után és két tábla nehéz fogas van utánna kapcsolva . Valami hasonlót csak elbírna a ta géped is valamelyik . Még ha csak 1 méteresben is . vagy akár bordás hengert is húzhatsz 30-as laposvasból a bordákat a tetején súlyládával akár . Régen is vetettünk olyan földbe is amit a Dt szántott fel és az MTZ-vel elmenni nem tudtam csak terep 3-ba de kegyetlenül ugrált rajta ! Majd a DT-t kiküldték rá és simító gyűrűshengerrel elmunkálta .
Semmi gond ha azt mondja valaki ,hogy örült tempóban hajtókar.
Valamiért én szeretem az a 110-120 as tempót ez gond (?) . De nem az első vagyok a lámpánál ,pedig tehettem volna .
Aztán ,hogy nem állok be a sorba 5 ik nek 40 el lakoterürelen belül . 50 a megengedett (?), vagy nem ? De ezt elmondhatom lakoterületen kívül is ,hogy nem fogok 5lenni 70 el haladva . Ja ott az autópálya ahol igen megyek akar 140 is (+10 ) is van . Viszont ha a hülyeséget csinálom s csináljuk akkor forgalomtól elzárt területén tesszük mindezt .
Igen van olyan amikor az ember siet és megszegése a szabályokat, de szerintem már mindenkivel előfordult . Aztán szerencsémre (?) nem volt balesetem legalábbis ami a teposabb vezetés miatt lett volna ( lehet szerencsém volt ? ) .
Igen ez vagyok , szeretem azt ha van lóvacska az autóban de nem a száguldozás végett .
Meg sok más mimden volt az ami jól van az ott mág . De mostanra megfordult a kocka és bizony a passatok helyett a superb , a golf helyett az octavia a húzó erő az eladások listája szerint . Scnem csak azert mert olcsóbb és ugyan azt a minőséget kapja az ember . Hanem bizonyított is a is a skoda . S ezt nem azért írom mert nekem skodam van ,vagyis volt .
Minek is az a rohanás, a biztonság lögyön az első mindig !
Persze ezt egy majdnem nyugger már másképpen látja.
Még ifjabb titán voltam a 8o-as évek vége felé, egyik röggel 7 h tájon kitalálták a főnökömék, ugorjak már el a vámudvarba Csepelre. Egy faládát köllött elhoznom sos, az Olasz szabászgépsorhoz voltak benne alkatrészök. Mögereltem a Diesel Roburt és gyííí a nagyfaluba. 1o után nem sokkal már benn is voltam a telepön, de ott az én faladámról nem tudtak sokat. Már az is nagy csoda volt, hogy némi kérdöződés után mögtaláltam az irodát, ahonnan nem hajtottak el. Mondanom sem köll hogy péntök lévén, fél 12 után már eltűntek kajálni. 13 h környékén mögszánt az egyik ügyintéző és telefonált valakinek aki elővadaszta egy halom paksamétából az enyémet és nyomott rá néhány stemplit. Az nagyjából útba is igazított, merre találom azt a raktárt ahol lehetne a ládikóm. Végre találkoztam egy targoncással, aki már hazafelé vötte az irányt. Annyit mondott, majd jön a váltás, várjak kicsit.
Vártam is szorgalmasan, de azt mondta hogy keressek egy kiadót előbb aki tud papírozni, mert neköm csak egy engedélyöm volt addig. Strázsáltam ott még 1 órácskát mire előkerült az illetékös, aki kérdözte hogy mit szeretnék elvinni. Persze, honnan is tudtam volna a méretöket, de neki nem volt mindegy hogy hol keresse. Mire mögtaláltuk, eltűnt a délutános targoncás onnan. Még fél óra és 1 perc alatt fölrakta a platóra azt a faládát, amit este a portással ketten levöttünk és én egyedül behúztam a TMK műhelyébe az ajtón belülre. Az a rettentően fontos faláda, ott töltötte a 7végét, majd a követköző hetet is az utánajövő szombatot és vasárnapot is. Az azt követő hétfőn möntem a TMK-ba valamiért, kérdöztem is hogy mi volt a ládában. Ők nem tudják, de már 2x arrabb tötték mert útban volt nekik. Én intéztem a dolgom, möntem tovább. Kedd röggel rákérdöztem a főnökömnél hogy el van- e már vámoltatva amit hoztam.
Ááá még nincsen, mert a fináncoknak rengeteg a dolguk, nem értek rá átjönni légvonalban kb. 4oo métert. Körbe az úton sem lött volna több 1 kilóméternél oda és vissza az út.
Innentől tudtam, hogy ami nagyon fontos, az mindig rá ér várakozni.
A vw konszem autói közül a skoda volt aminek jól van az még regen . Most meg abba próbálnak ki egy csomó mindent .
Igen , az ajtókárpit csavarjaira gondoltam .
Feladtam a keresgélést egyenlőre . Itt a merci az , január végéig használható közúton . Addig meg anya talál valamit ami neki tetszik . Kocsi és szép a színe alapon , s még olcson is megúszom 😉😀 .
Ok az ,hogy magasan ül az ember ez az 1 ami a javára írható számomra . De már fentről nézném én a vlágot , ha azt tettem volna vele mint a skodával az első kanyarokban .
Minél később veted annál rosszabb lesz a termés ,mert lemaradva indul és 1 szálban telel ,pedig ki kellenne keljen és meg kellene bokrosodnia és legalább 10 cm magasban kéne telejen abból lesz csak jó termés .
Ha száraz az időjárás jobb a korábbi vetés és kb 1,5 cm mélyre max akkor a porból is képes kikelni ! Itt az elseje vetés a tsz-ben már kikelt ! Szeptemberben elvetették .
Puha inkább ahol öntöztek meg szó szerint gyurható sár és megkaparok benne és ezért megsüllyed a gép még méllyebbre meríti az ekét ami nem a pehely súlyúk közzül való 40 kilóval megnövelve az első kerekeket de még mindig emelgeti az elejét !
Egyre több Totoya van ismerőseimnél, egyik a régi Passatot váltotta le tavaly. Ez is kombi, azt tudja mint az elődje, szinte még fogyasztásban is 4 liter körül jön ki.
A fiam möghozta az ékszíjat szegedről, igaz hogy kicsivel hosszabb de más a jelölése is.
Az ulu feszítő görgőben már volt egy holkeros kopás. Az le lött szabályozva és kapott 5o-es KPE csőből egy futófelületöt, most kicsit nagyobb mint a kis pereme. Kapott új csapágyat is.
Fura hogy abba még szivacsos a terelőlapát, az Audi hamar felismerte a problémát, már '96-ba elkezdte gumilapátra cserélni őket. Az enyémbe szivacs volt, és raktam bele gumilemezt, a másik 96-osba már gumilemez volt, azt radiátor csere miatt szedtem szét.
Te az ajtókárpit csavarjait írtad most igaz?
Este nézegettem az autókat, Mazda 3 2015 utáni modellek vannak ugyan azzal a 2 literes szívó benzin motorral ami a 6-osba is van. Nagyobb autó mint a Golf, de az Octaviadnál kissebb. Az ára is belefér abba amit írtál akár valósan nem túl sok kilóméterrel.
Még sötét volt, mikor 11,7 fokot mutatott. Most föltámadt a szél, de még 11,3 van nálunk. Eső sehol, de ha fölrakom a Honda szíjfeszítőjét, akkor elhozom a maradék fél boglya szénát.