Keresés

Részletes keresés

Zla72 Creative Commons License 2010.04.25 0 0 248
Nagyon sok kompakt fénycsö vibrál, és rossz hatásfokú a szinvissza adása. És nem utolsó sorban egy hatalmas környezet szennyezö, az eldobható elektronika miatt. Én a 20 Wattos elektronikát rákötöttem a 18 Wattos fénycsőre F33 18 Watt 600 mm. Már 3 éve üzemel és jól müködik. Nem vibrál és sokkal kellemesebb lett a fénycsö fénye. Legjobb hatásfokú a 3 és 5 sávos fénycsövek. 20000 üzemóra, Ra 85-92.
luxeon07 Creative Commons License 2010.02.06 0 0 247

A legnagyobb különbség egyszerűen az, hogy a becsavarós kompaktokat ilyen 3 sávos fényporral gyártják, aminek a természetes fényhez annyi köze van, mint...

Az van ráírva, hogy 827.

Ha meg nem ezeket a bóvlikat veszed, akkor olyant választasz, amilyen tetszik. Az egész lakást átszereltem fénycsövesre, és borzasztó jó döntésnek bizonyult minden szempontból. Egyszerűen jobb, mint a villanykörte, a többi ratyi vacakról meg nem is beszélek.

Előzmény: kisfo (243)
Vasti Creative Commons License 2010.02.04 0 0 246

Bocs, rosszul fogalmaztam. Ugyan változik a fénye, de még mindig sokkal jobb szerintem, mint egy "hagyományos" kompakt fénycső.

Üdv: Vasti
Előzmény: kisfo (243)
Vasti Creative Commons License 2010.02.04 0 0 245

Persze, sokkal jobb lenne: de általában adottak a lámpatestek, és kevés ember akarja elcserélni őket. Arról nem is beszélve, hogy egy átlagos lámpaboltban, vagy akár egy nagy áruházban sem igazán látni olyan lámpákat, amiket emlegetsz...

Ugyanakkor a múltkor voltam egy ügyfélnél, ahol a konyhában és az étkezőben nagyon ízléses és dizájnos fénycső armatúrák lógtak a plafonról, bennük azok a jó hosszú fénycsövek ;-) Hát az nagyon szuper volt, de egy nappaliban vagy hálószobában már nehezen tudom elképzelni...

De pl. a gyerekszobába még mindig töröm a fejemet egy olyan világításon, ami keveset fogyaszt (mert sokat megy), de normális (természetese, erős, szórt) fénye van... Egyenlőre hagyományos izzók vannak, de nem szórt a fénye (sok kellene hozzá) és keveset pláne nem fogyaszt...

Előzmény: legirepa (242)
Vasti Creative Commons License 2010.02.04 0 0 244

... ezt nem tudtam ;-)
Előzmény: legirepa (241)
kisfo Creative Commons License 2010.02.03 0 0 243

köszi a reakciokat.

Vasti,
szamomra kicsit ellentmondasos ahogy irod, hogy egyreszt "szerintem jók" masreszt "Viszont: pár hónap alatt szerintem nem kicsit csökken a fénye, és a színhőmérséklete is "elmászik"... "

vagy nem volt a valtozas szamodra fontos ?

legirepa,
irtad: "becsavarós kompakt fénycsövek szarok" ez azt jelenti, hogy nem is ajanlasz semmi olyat ? 

ertem en, hogy "profi rendszerhez" kepest rossz (miben ??), azert erdekelne, hogy szerinted abszolut elfogadhatatlan kompromisszum lenne, vagy megis tudnal ajanlani (hol es milyen tipust erdemes venni, kiprobalni)

vagy maradjon "hagyomanyos izzo" vagy legyen "külön működtető és külön kompakt fénycső" ?
mibe fajna egy ilyen utobbi, milyen tipust ajanlasz, hol vasarolhato, siman felszerelhetö-e, vagy mi kell hozza, ...

üdv

Előzmény: legirepa (242)
legirepa Creative Commons License 2010.02.03 0 0 242
A kisker üzletekben kevés a szakember. A nagykereknél vannak a szakértő mérnökök, általában projekt manager beosztásban. A becsavarós kompakt fénycsövek szarok. Ha valaki jót akar, akkor külön működtető és külön kompakt fénycső kell. Ezt már néhányszor leírtam, de szinte süket fülek, falra hányt borsó.
Olyan mintha valaki keresné a legjobb trabantot a világon, és nem hajlandó normális autóba ülni.
Előzmény: kisfo (239)
legirepa Creative Commons License 2010.02.03 0 0 241
Minden fényforrás 100 óra üzem után éri el a katalógusjellemzőket. Előtte mindenfélét produkál, utána már állandósulnak az állapotok.
Előzmény: Vasti (240)
Vasti Creative Commons License 2010.02.03 0 0 240
Helló!

Nekem van Philips és Tungsram 22W-os "csavaros" fénycsövem a konyhában és az étkezőben, szerintem jók, és nem drágák (1000-1100 forint körül vannak)

Viszont: pár hónap alatt szerintem nem kicsit csökken a fénye, és a színhőmérséklete is "elmászik"... Nem tudom, hogy hogyan lehetséges ez, de újkorában mindkettőnek nagyon erős és "jó" fénye volt, most meg már gyengébbek és sárgásabbnak látom. Persze lehet, hogy csak bemesélem magamnak ;-)

Előzmény: kisfo (239)
kisfo Creative Commons License 2010.01.28 0 0 239

senki ?  a 233-as kerdesemre, itt lent ujra, kiegeszitve

budapesten milyen szakboltot tudtok ajanlani, ahol szakember tud ajanlani, es lathato is, hogy milyen fenykülönbsegek,bekapcsolas utani viselkedes van ?

kompakt fenycsövel szeretnek kivaltani "normal" izzolampas vilagitast lakoszobaban.

Tippeket kernek hozzaertöktöl, pl.

- milyen tipus javasolt

- hol erdemes ezeket beszerezni

- hogyan erdemes üzemeltetni (olvastam mar tesztben, hogy legalabb 2 perc hagyando be es kikapcs. között pl. itt:http://www.test.de/themen/umwelt-energie/test/-Energiesparlampen/1327630/1327630/1334201/1334202/)

legfontosabb szempontok:

- gazdasagossag

- hamar elerje teljes fenyereje döntö reszet

- hagyomanyos izzohoz hasonlo "szinkep"

ezt ismerem: http://www.test.de/filestore/t200601071.pdf?path=/protected/55/65/fbd94bf8-6291-401c-aacb-1168e1ba2b25-protectedfile.pdf&key=0AC0B2A4651FA2ABEE009987178549E5688693CD

üdv

Előzmény: kisfo (233)
Vasti Creative Commons License 2010.01.26 0 0 238
Helló!

Bocs, elfelejtettem a fénycsöves topicot ;-))

Szóval ennyi az infó: az említett gyártónak vannak mindenféle speckó fénycsövei, köztük 5 sávosak is, többféle kivitelben és teljesítményben: a srác azt mondta ott a boltban, hogy van "magyarországi forgalmazása", tehát gondolom ha itt Zalaegerszegen a lámpás boltban be tudják szerezni, akkor ugyanezt bármelyik másik városban is megteszik...

Egyébként a bolt sarkában egy egészen kicsi Megaman állvány volt, rajta pár tucat kompakt fénycsővel, a weboldalukon nincs is belőle, viszont a pult alatt ott volt a jó vastag katalógus - amíg telepítgettem a windows-t, átnéztem, szuper ;-) Fénycsövek élő növényekhez, akváriumhoz, zöldséges pulthoz, húsos pulthoz, mi kell még?! ;-))

Sajnos nem olcsó cuccok, dehát... Egyenlőre nem vettem, mert nemrég költöztünk, és nincs kedvem ($$$) kiadni tizensokezer forintot ilyen fénycsövekre... A gyerekszobában hagyományos izzókkal világítunk, a tévézés mellé egy huszonvattos E27-es halogén a háttérvilágítás, a nappaliban a függesztékben két 9W-os kompakt mellett van egy 40-es E14-es izzó, szóval azért keverem a fényt ;-)

Előzmény: Törölt nick (236)
mnkj Creative Commons License 2010.01.10 0 0 235

Szia!

Szerintem (egy muszakban dolgozok), reggel tok midegy mennyi feny van, ugyis komasan megy az ember dolgozni. :-) Viszont delutan legalabb tobb idot tud a szabadban tolteni. Ugyhogy en mindenkeppen a nyari idoszamitas hive vagyok!

Udv

Előzmény: Törölt nick (218)
Pepe7 Creative Commons License 2010.01.10 0 0 234
>Csak az eredeti kérdésre szeretnék válaszolni úgy kb. 30 év élettani és legalább 10
>évi intenzív látással kapcsolatos kutatások után.
>A villogásoknak 50 Hz felett semmilyen komoly élettani hatása nincs.

Juhuhúúj, a szemkifolyás az semmi? Élénken emlékszem a hagyományos VGA monitorok 800x600@56Hz üzemmódjára. Anno csak a suliban volt net, és ezeken nyomtuk, mert sajnálták a zsét az új monitorra. Fél-egy óráig bírtam, utána pihentetni kellett a szememet egy órát. Hogy milyen érzés volt? Le kell menni a discoba, és szembeülni a stroboszkóppal egy kicsinykét. Pont ilyen.
Elsők között vettem TFT-t, a monitor 3x annyit ért, mint a gép. Azóta nem okoz gondot, ha egész nap a gép előtt kell ülni, pedig később már 85Hz-n jártak a CRT monitoraim.

Szóval minden ami világít és villózik, az monnyon le! (kivéve az irányjelző és a fénysorompó)

Viszont a 40-50kHz-n üzemelő inverter okozta villózásban nem hiszek. Azt simítja a fénypor, (eleve négyszögjelről van szó, aminek az abszolútértéke egy közel konstans jel)

Erről a hozzászólásról nekem a dunakeszi tőzegláp nemlétezését bizonyító szakértői jelentés jut eszembe. Igaz ugyan, hogy nincs tőzegláp, de attól még egy komplett vaddiszócsorda bele tudna fulladni...
Előzmény: kisfo (233)
kisfo Creative Commons License 2010.01.10 0 0 233

Hello,

kompakt fenycsövel szeretnek kivaltani "normal" izzolampas vilagitast lakoszobaban.

Tippeket kernek hozzaertöktöl, pl.

- milyen tipus javasolt

- hol erdemes ezeket beszerezni

- hogyan erdemes üzemeltetni (olvastam mar tesztben, hogy legalabb 2 perc hagyando be es kikapcs. között pl. itt:http://www.test.de/themen/umwelt-energie/test/-Energiesparlampen/1327630/1327630/1334201/1334202/)

legfontosabb szempontok:

- gazdasagossag

- hamar elerje teljes fenyereje döntö reszet

- hagyomanyos izzohoz hasonlo "szinkep"

ezt ismerem: http://www.test.de/filestore/t200601071.pdf?path=/protected/55/65/fbd94bf8-6291-401c-aacb-1168e1ba2b25-protectedfile.pdf&key=0AC0B2A4651FA2ABEE009987178549E5688693CD

üdv

Vasti Creative Commons License 2009.12.29 0 0 232
Sziasztok!

Egy lámpaboltban szereltem a számítógépet a múltkor, és volt időm nézelődni: árulnak ötsávos kompakt fénycsövet!!! ;-))))

Igaz, csak rendelésre, de Megaman-ból van sokféle kivitelben és teljesítményben ötsávos kompakt.

Gondoltam hátha érdekel valakit ;-)

legirepa Creative Commons License 2009.11.03 0 0 231
Nálam még mindig vasárnap reggel 2 óra van. Azt mondja a fáma, hogy 3-kor tekerjem 2-re az órát, de még nem sikerült a 3-at átlépni, mer egy óra múlva tekerhetek megint....
A főnnököm telefonon közölte, hogy kirúgott, mer nem mentem hétfőn dolgozni szerinte. Szerintem meg még nem volt hétfő.
Előzmény: Törölt nick (230)
Freedomocska Creative Commons License 2009.10.21 0 0 229
Mivel feltételezem ,hogy a fetek (az adott típusra jellemző) kapcsolási ideje "állandó ".
Előzmény: Freedomocska (228)
Freedomocska Creative Commons License 2009.10.21 0 0 228
De te is tudod ,hogy nem csak "KÖZEL" 50%-os kitöltési tényezővel rendelkező inverterek léteznek -- hanem milyen üzemmódú azaz létezik "KÖZEL " 100 %-os is ---- a kapcsolási időt levonva azaz minél kisebb a frekvencia ugyanannyi kapcsolási idővel számolva nő a kitöltési tényező .De ne mint én egy lakatos ember magyarázza már el a logikáját -- biztosan van itt elektromos guru is .Vagy lerajzoljam? 10 másodperc egyik irányban aztán fordítanak a fetek baromi rövid idő alatt aztán megint 10 másodperc ellenkező irányban -- és ismétlődik és ismétlődik és..... (ez olyan nehéz logika és nem éri el az 50%-ot ? vagy nem közelít a 100 %-hoz ,na ne mÁÁÁÁRR !).
Előzmény: tuutuu (227)
tuutuu Creative Commons License 2009.10.21 0 0 227

még a kazános -szalma bálás-os topicban is megértették volna az egyenáramból elképzelt 0,1 Hz-es váltó áramot azaz ők is ismerik az invertert meg az általa előállított négyszög jelet mert ugye a 100 kHz-es jel is hasonló a 0,1 Hz jelalakhoz csak az utóbbinak jobb a kitöltési tényezője.

Nem kekeckedésképp, de az 50 % kitöltési tényezőjű négyszögjel  a 0.1 Hz esetén is pont 50% effektív értékű, csakúgy, mint a 100 kHz esetén.

A frekinek a kitöltési tényezőhöz semmi köze.

Nyilván eltévesztetted.

Előzmény: Freedomocska (140)
tuutuu Creative Commons License 2009.10.21 0 0 226
Hogy mennyit kell izzadni a változás kísérleti kimutatásával, az a kísérletező találékonyságától is függ.

Egy fényelemre rá kell kötni egy hagyományos, nagyimpedanciás fejhallgatót, vagy egy erősítő bemenetére rakni.

Veszett brumm lesz, persze a szem nemigen érzékeli.

Előzmény: paul2 (88)
Axióma Creative Commons License 2009.10.20 0 0 225
Hat ha egyszer a Sol-N es nem emlekszem mi volt a masik (Nemere urhajos-palantas konyveiben a Holdon az idoszamitas, Sol-N hogy N oraja van vilagos, a masik hogy miota sotet) nem mukodik az allando hosszvaltozas miatt, akkor marad az, hogy valaki mindig konvertalgat...
Előzmény: Törölt nick (224)
Axióma Creative Commons License 2009.10.20 0 0 223
Marmint persze rosszul irtam, nem 4-kor, hanem iskola utan (szamszakilag 3-kor) vilagos legyen.
Előzmény: Axióma (222)
Axióma Creative Commons License 2009.10.20 0 0 222
A nyari-teli atallas felelmetes penzekbe kerul... allitgatasilag, nem a kozteri orakon persze, hanem a folyamatos rendszerekben, kivetelkezelesben stb. Jobb lenne inkabb a tevekenysegeket ciklusban (nem mindenhol feltetlen a mostani ket feleves ciklusban!) modositani, minthogy a szezonalis nyitvatartas mar mindenkinek megszokott, miert ne lehetne telen 9-re jarni iskolaba hogy vilagos legyen... vagy eppen 7-re, hogy delutan 4-kor vilagos legyen.
Előzmény: Törölt nick (218)
dcsabi8 Creative Commons License 2009.10.09 0 0 214
"Valami jó kompromisszum az volna, ha végre tömegével árulnák a 935-ös 8000h-s becsavarós kompaktokat 2000 Ft-ért, annyiért, amennyit érnek."

Én nem találtam sehol. Tudsz helyet ahonnan lehet rendelni? E27-es kellene.
Előzmény: Törölt nick (212)
Vasti Creative Commons License 2009.10.09 0 0 213

Olvasgatom ezt a topicot, de valahogy nem bírom leszűrni a lényeget ;-))) Tudom, az én hibám.

A lényeg: olyan világítást szeretnék, ami nem káros a testnek, és nem káros a "léleknek". Ugye ez lenne a hagyományos izzó.

De azért takarékoskodna is az ember, már nem mintha a villanyszámla lenne a legnagyobb érvágás manapság egy fiatal kétgyermekes családnak: a hitelekhez és az egyéb rezsiköltségekhez képest a villanyszámla csak egy vicc ;-)

"Fénycsőarmatúrát" mégsem szereltethetek a nappaliba három fázissal, mert úgy vettem ki a leírtakból, hogy jó fénycsöveket igazából csak "seprűnyél" kivitelben lehet kapni.

Ha ez számít, nálunk épül fel a világítás, hogy:

- vannak mindenhol "háttérvilágításhoz" lámpák, pl. TV nézéshez, zenehallgatáshoz ezeket használjuk. Ez általában úgy néz kis, hogy szobánként egy-két 9W-os E14-es kompakt fénycső, + egy-két E14-es 40-es izzó, körberakva vele a szoba ;-)
- vannak mindenhol a mennyezeten / falon lámpa, ami izmosabb: ezt használjuk pl. olvasáshoz, a gyerekek "munkához" ;-) Ezek ahol szimpla lámpa van, sima E27 izzóval mennek, ahol "csillár" van, ott vegyesen: E27 kompakt fénycső és izzó.

Jó ez így? ha nem, akkor mi?

Hagyományos izzó mindenhová?
Vegyek halogén E27-es izzókat?
Próbáljak beszerezni normális kompakt fénycsöveket?
Esetleg keverjem ezeket továbbra is? ;-)))

Ne nézzetek hülyének, hogy ilyeneken rágódok: de nem akarok sem feleslegesen 300W-al többet fogyasztani feleslegesen csúcsidőben, de azt sem akarom, hogy a gyerekeim egészségtelen fényben éljenek... A mi generációnk (harminacasok) még sima izzók mellett nőttünk fel.

legirepa Creative Commons License 2009.10.09 0 0 211
Igazából nem is tudom, mit akar az EU ezzel az izzólámpás kivonással. Szerintem egy nagy csapás, bele a szarba. Inkább öngól, mint megtakarítás, de hát ez van.
Előzmény: Törölt nick (210)
Vasti Creative Commons License 2009.10.09 0 0 208
Szerintem ez meg InterSpar, és a 3 darab kerül valami 650 forintba: de most nem találom a katalógust :-(((

Érdemes megvenni? Vagy inkább hagyományos izzó? 12V-os izzót nehéz lesz belecsavarni a meglévő lámpákba ;-)

Előzmény: legirepa (207)
legirepa Creative Commons License 2009.10.08 0 0 207
Ezt én is láttam egy tescoban, de ott 2000Ft-ért adták darabját, ami marha drága.

A halogén izzók hatásfoka jobb, de nem éri el a fénycsőét. Viszont a hatásfok a feszültség csökkentésével nő, mert vastagabb lesz a wolfrám spirál. a 230V-os változatok esetében a spirál elég vékonyka. Valójában egy rövid ceruzahalogén van ilyenkor az izzó burájában. Ha már halogén, akkor 12V-ost használjatok.
Előzmény: Vasti (205)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.08 0 0 206
Ezek a gyenge színvisszaadású fénycsövek észrevehetően torzítják a színeket. Pszichés hatást váltanak ki. Vagyis egészségtelenek.

Attól függ, milyen irányba torzítanak. A gyenge minőségű kompaktok kékes-lilás fényt adnak, ami negatív hatású. Az enyhén sárgás fény önmagában szvsz nem az, és a jobb kompaktok tapasztalataim szerint ilyenek. (A spektrális eloszlás másik kérdés.)
Előzmény: Törölt nick (203)
Vasti Creative Commons License 2009.10.08 0 0 205
Sziasztok!

Mi a véleményetek a halogén izzókról?

Láttam valamelyik áruházban Philips 75W-os halogént E27-es (ha jól írom, mint a nagy villanykörték ;-))) foglalattal, olyan, mint egy sima izzó, de a belsejében ott van egy olyan valami, mint az autók izzója ;-))) Azt írták rá, hogy 100W-os hagyományos izzónak felel meg.

Érdemes ilyet venni? Ha jól emlékszem, hatszázakárhány forint a 3db-os csomag...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!