Alkotmánybírósági panaszt nyújtott be a Magyar Labdarúgó Szövetséggel szemben Botyánszki György, a klub Békés megyei baráti körének elnöke.
A benyújtott panaszban Botyánszki a Magyar Labdarúgó Szövetség szurkolóellenes magatartását nehezményezi. Szerinte az MLSZ rendelkezései alkotmányos jogokat sértenek, hiszen az alkotmány rögzíti: minden magyar állampolgárnak joga van a szólásszabadsághoz. Ezt a törvényhelyet nem tartja be az MLSZ akkor, amikor önkényesen, szubjektíven dönt a szurkolói bírálatokról, és jogellenesen tilt be mérkőzéseket, csupán azért, mert a szurkolói vélemények nem egyeznek meg a szövetség értékrendjével. (Botyánszki itt arra utal, hogy az MLSZ elnökének, Kisteleki Istvánnak a bírálata, a Nagy-Magyarország transzparens, az Árpád-házi zászlók kifüggesztése a magyarországi labdarúgópályák nézőterein pályabetiltást, esetleg pénzbüntetést eredményezhet.) A panaszos azt is megjegyzi, hogy az MLSZ biztonsági szabályzata ellentétben van a magyar alkotmánnyal, a sporttörvénnyel és a sportrendezvények biztonságáról szóló kormányrendelettel.
A baráti kör elnöke mindezt alkotmányellenesnek tartja, és kéri az Alkotmánybíróságot, hogy ezt a helyzetet szüntesse meg, illetve a jogsértő szövetségi lépéseket minősítse alkotmányellenesnek.
Az Alkotmánybíróság a panasz megírása után négy nappal, július 27-én hivatalosan jelezte, hogy megkapta azt.
Zászlóteszt Mielőtt az Alkotmánybírósághoz fordultam volna, három helyen: egy alföldi, egy dunántúli, valamint egy budapesti stadionnál ún. "zászlótesztet" végeztünk. A következő nemzetek zászlóival kívántunk belépni a stadionokba: USA, Románia, Izrael, Szlovákia, valamint Árpád-házi, illetve Nagy-Magyarország transzparens. Mindenhol "beengedték" az idegen nemzetek zászlóit, csak az Árpád-házi zászlót és a Nagy-Magyarországot NEM! A két vidéki stadionnál a rendőrök és a rendezők közölték: nekik ki van adva parancsba, hogy az Árpád-házi zászlót és a Nagy-Magyarország transzparenst nem engedhetik be a nézőtérre. Azonban ha otthagyjuk náluk megőrzésre a "jelképeinket", akkor azok nélkül megtekinthetjük a mérkőzést. (A mérkőzések után visszakaptuk szent ereklyéinket.) Nem így történt Budapesten. Mikor már minden idegen zászló bent volt, az Árpád-házi zászlóval és a Nagy-Magyarország transzparenssel mi is elindultunk a bejárat felé. Ám itt nagyon elkötelezett rendőrök és rendezők voltak. Engem felszólítás nélkül hátbavertek, mivel nálam volt az Árpád-házi zászló. Két rendőr éktelenül trágár módon szidalmazott. Minden második szavukban a fasiszta szó szerepelt. Közöltem, hogy ez a zászló nem fasiszta, hanem történelmi magyar zászló, az Ápád-házi királyok zászlaja volt. Az Árpád-házi királyoknak semmi közük sem volt Benito Mussolinihez, a fasizmus atyjához. Évszázadok választották el őket egymástól! Erre üvöltözni kezdtek a rendőrök: - Kuss, ne oktass, ne oktass minket, te fasiszta! Két rendőr teljesen begerjedt, és ordítozva úgy döntött, hogy ezek után bevisznek az előzetesbe. Ekkor egy rendező odajött hozzám, és normális hangon közölte: - Uram! Legyen szíves, távozzon innen a zászlajával, mielőtt bevinnék a rendőrök a "kóterbe". Elhagytam a helyszínt, és már csak azt láttam, hogy az egyetemista srác fut két rendőr előtt, lobogtatva a Nagy-Magyaroroszág transzparenst. Szerencsére nem érték utol, és minő furcsa, elfelejtettek utána lőni. Az MLSZ alelnöke csürhének nevezte a magyar érzelmű szurkolókat. Mi erre ne legyünk érzékenyek? Ezek után azt kell mondanom, hogy az MLSZ elnöksége szellemi vagonlakók gyülekezete! Teljes mértékben, személyesen is meggyőződtem aról, hogy jól határoztam: ezek után az Alkotmánybírósághoz fogok fordulni (amit már meg is tettem). Ezen törvénysértő, nemzetellenes gyakorlat megszüntetése érdekében! Botyánszki György, az FTC Békés megyei Baráti Kör elnöke, a Zöld Sas Lovagrend nagymestere
Szegény hülye komcsi. Fáj neki, hogy a szinházakból átterjedt a trágárság a lelátókra is.... Már nem a szinészek privilégiuma csúnyán beszélni, hanem a tömegközlekedés során is repkednek a trágár szavak. Soha nem használok ilyeneket, tehát nekem van morális alapom ezt kifogásolni. De sokszor hallottam Hegyi Ivánt minősíthetetlenül kiabálni (szeretett focizni). Neki nincs moralitása. Tehát akkor elmondom, hogy nem engedném a csúnya beszédet sehol sem. Ha a tiltásnak meg lennének a törvényi feltételei. Dehát nincsenek meg, minthogy nincsenek meg a "nincsen hazátok...." szöveg tiltásának sem. Itt tartunk.
Nem is ismered azt a békéscsabai embert. De véleményt mondasz róla, besorolod, osztályozod, mint rákosiék anno... Kb 50 éves, semmi köze értelemszerűen a huligánokhoz. Döbbentes ember vagy. Nem csodálom, hogy nem szeretnek....
Vágyom rá, hogy az Alkotmánybíróság foglalkozzon a féleszű focihuligánok agyf.szaival. Tényleg, semmi jobb dolga nincsen...
Egyébként ez a beadvány olyan nagy gyorsasággal lesz függőlegesen iktatva, hogy öröm lesz nézni. Mielőtt irogatunk, legalább olvasni kéne, első körben az Alkotmányt, utána az AB törvényt.
Ami azt illeti, valóban szeretném, ha a végtelenül elpimaszodott nyilasok-nácik tevékenyéségét a jogalkalmazók törvényes korlátok közé szorítanák.
Így például a sportpályák környékéről is el kell őket zavarni.
Mert nincs joguk semmi olyasmire, amit itt izék állítgatnak - ezt a "jogukat" nem csupán az MLSZ, de a hatályos Btk., továbbá az UEFA és a FIFA sem "ismeri el".
Abból, amit itt izék a szólásszabadságra hivatkozva összehazudnak, összezagyválnak, például az is következnék, hogy a világ legtermészetesebb dolgaként kellene hívő embereknek eltűrni, hogy templomukban istenkáromlók ordítozzanak...
Izék nálunk úgy képzelik, hogy jogaik kizárólag nekik vannak, mégpedig korlátozás nélkül, mindenre.
Ja. Az emberknek meg jogukban áll tiltakozni. Érdeket érvényesíteni. Véleményt nyilvánítani. Szerveződni. Bojkottálni. Demonstrálni. És még nagyon sok mindent csinálni. Például ide írni. És nem becsülni azt, aki a magyar jelképek szokások, hagyományok, történelem, emberek ellen tevékenykedik...
Az a náci-nyilas elképzelés, hogy a szólásszabadságra hivatkozva a lelátókon nyugodtan lehessen zsidózni, cigányozni, náci-nyilas jelképeket hurcolászni, jogellenes.
Hoci-nesze: a klub kínál egy sporteseményt (?), adott áron. Nem kötelező jegyet venni, nem kötelező megnézni.
Viszont a klub/a szövetség jogosan írhat elő magatartási szabályokat.
(Pereljék0 az UEFA-t, a FIFA-t is!)
Zsidózni, cigányozni, szarszlovákiázni stb. pedig tessék elfáradni az Echoba, a Magyar Hírlaphoz, a kuruchoz vagy a Duna-partra, az Andrássy mútra, a Hősök terére stb...
Ami pedig az ügyészségi szálat illeti: azt nem tudom, mi van a 30 nappal, de valószínűnek tartom, hogy ez jobb ötlet, mint Paczolayék. Csak zárójelben teszem hozzá, hogy az AlkBíróságnak nagy rutinja van a nem hozzájuk tartozó panaszok jogos félresodrásában... van, aki havonta rohangál hozzájuk, gondolva, hogy na, most aztán jól befűtök a szomszédomnak/haragosomnak – persze teljesen feleslegesen...
Igen, értem. (Egyébként persze kösz.) Számomra is ott billeg az egész, hogy egy fegyelmi szabályzat nem a parlament által hozott törvény. Továbbá ha már mindenáron bíróság, akkor leginkább a strasbourgi emberjogi bíróságot tudom elképzelni (Vajnai és a vörös csillag sztorija), de ő is előbb kikapott a bíróságon, aztán panaszkodott Strasbourgban. Előbb kellene egy polgári bíróság előtti vereség, hogy az ember azt mondhassa: megyek egy szinttel feljebb. Akkor már van mire hivatkozni: a bíróságon számomra hátrányos ítélet született, ami sérti a szólásszabadsághoz való jogomat stb. Vagy valami ehhez hasonló... nem?
Gondolom, ezt ki is tudod bontani. Ha megtennéd a kedvemért, és csak nagyvonalakban leírnád, röviden, hol borul el ez az egész, annak örülnék, mert most éppen a kertben vagyok, és egyelőre nem érek rá törvényt olvasni, de majd megteszem. Én úgy gondolom, hogy egy szövetségi fegyelmi szabályzat vélt vagy valós hibáival nem Paczolayékhoz kell fordulni, hanem polgári bírósághoz. A szerző ugyan alkotmányellenesnek véli, hogy nem engednek be különféle transzparenseket a nézőtérre, de ha ez így is van, az AlkBíróság nem kompetens az ilyesmiben. Kisteleki pedig joggal mondhatná, hogy az anyját szidalmazó zászlókat talán ne a tévéadásokban olvasgassa, és azokat ne a nyilvánosság előtt lobogtassák. Magánterületen mégiscsak más. Ami pedig a Nagy-Magyarországos zászlókat illető részt illeti, az ellenérv az lesz, hogy a szövetség által kiírt bajnokság mérkőzésein, illetve a válogatott meccsein a rendezőnek joga van megszűrni, kit enged be, milyen feliratú zászlókkal. Egy szilánkot még. Miközben a magyar zászlós nézőket nem engedték be valamelyik válogatott meccsre, az izraelit minden további nélkül; ezek ott vihogtak a magyarokon (már a lelátón), hogy íme, mi bent vagyunk, míg a magyarok nem...
Az FTC Békés Megyei Baráti Köre az alábbi felhívást juttatta el a Magyar Távirati Irodához ma délben: Elég volt, Kisteleki! Az FTC Békés Megyei Baráti Köre lemondásra szólítja fel Kisteleki István puccsista MLSZ-elnököt! Hisszük, hogy a labdarúgó szurkolóknak jogukban áll bármikor megváltoztatni, leváltani egy vezetést, amennyiben az rombolóvá válik a labdarúgás és a szurkolók elidegeníthetetlen jogaival szemben. Kisteleki István csak rombolni tud. Szakmai hozzáértése, emberi kvalitása megkérdőjelezhető. Soha senki nem csinált ekkora rombolást a magyar labdarúgásnak, mint Kisteleki. A magyar labdarúgás sírgödre végképp meg van ásva. Zsarnoki gőggé vált a „futball kisajátítás”. Bánatunk dacára, lázadásra, mint „őrület” bennünk kavarog: még nem haltunk meg, jó magyar futballt akarunk!!! Belerúgott a Ferencvárosba is, igaztalanul, lásd: a magyar bíróság az FTC-nek adott igazat. Most látszik igazán, mekkora bűn volt ez, hiszen az FTC nélkül nincs színvonal, nincs érdeklődés az NB I-ben. Mi, igaz fradisták, klubunkat imádjuk, és nem leszünk mások, inkább meghalunk! ÉLETÜNK A FERENCVÁROS! Amennyiben Kisteleki vezérkarával nem távozik a „magyar labdarúgás” éléről, akkor hatalmas ellenállást helyezünk kilátásba. Felkérjük a többi klub szurkolóit is, hogy csatlakozzanak hozzánk, őket is sorstársainknak tekintjük. Jelezzük, jobb Kistelekinek, ha ezt nem éli meg. Kérjük, békében távozzon, amíg megteheti. (Trágárság és fizikai bántalmazás kizárva. Ilyesmire nem fogunk vetemedni.) A Békés megyei fradisták nevében: Botyánszki György, az FTC Békés Megyei Baráti Kör elnöke, a Zöld Sas Lovagrend nagymestere