Keresés

Részletes keresés

minnesotai molyember Creative Commons License 18 órája 0 0 18292

Kedves Tamás!

Kérlek, mellőzd a projekciót, nem kötözködtem. A tényekre pont te nem tudtál érzelemmentes, adatokkal alátámasztott választ adni. Valószínűleg ezért érzed úgy, hogy nem találtál érdemi tényeket a hozzászólásomban, mert feltételezhetően véletlenül elkerülte a figyelmedet az a pár sor ahol leírtam, hogy miért probléma, ha az ölőcsapdákat valami ördögi eszközként fested le, ráadásul kezdő laikusok előtt. Egyébiránt ha te ezt annyira a szívedre veszed, hogy kötözködésnek véled, azzal nem tudok mit kezdeni.
Nem találok egyetlen olyan publikációt sem tőled, ahol az ölőcsapdák alternatíváit részleteznéd, eddig csak a benyomásaidról tudunk, ami az előrelépéshez kevés. A fénycsapda anyag "gusztustalannak" minősítése eléggé szubjektív vélemény, egy kutató (vagy legalábbis magát annak tartó személy) jó, ha tartózkodik az ilyesmitől, ha hitelesen akar megnyilvánulni. A kloroformos fénycsapda természetesen megöli az összes bele repülő rovart, ezt sehol nem vitattam, kérlek a szalmabáb-érvelést is mellőzd. Azzal, hogy nem fogadod el, hogy a hosszú távú számszerűsíthetőség igenis fontos és azt hajtogatod, hogy csak arra jó, hogy "megszámláljuk mennyi példányt fogott x idő alatt", szintén nem tudok mit kezdeni, egy valódi kutató megérti a jelentőségét. Számomra kissé értelmezhetetlen, hogy egy egyszerű kritikai észrevételt "sárdobálásnak" minősítesz, de úgy tűnik, egy jobbító szándékú hozzászólás már elég ahhoz, hogy úgy érezd, hogy a tyúkszemedre léptek. A sárdobálás valahol a hülyézésnél/anyázásnál/satöbbinél kezdődik, amit én emlékeim szerint nem követtem el, csak felhívtam a figyelmedet arra, hogy ne állíts be valamit csupán egy szemszögből, szubjektíven, fontos részleteket kihagyva, eltorzítva (csúsztatás).
Természetvédelmi területeken élő érzékeny populációkat nyilván nem kloroformos fénycsapdával kell felmérni, ebben is egyetértünk, kár ragozni.
Száz szónak is egy a vége, én nyitott vagyok egy olyan módszerre, amely az állatok leölése nélkül 5-10-20 vagy akár 50-60 év távlatában képes olyan adattömeget szolgáltatni, amelyek alapján pl. a klímaváltozás hatásait nyomon tudjuk követni.

Ne haragudj, ha esetleg nem reagálok a további válaszaidra, fárasztó megmagyarázni mindent úgy, hogy ne gondolj mögé valami rossz szándékot. Én az érzelemmentes, minősítgetések nélküli párbeszédek híve vagyok. Végtelenül szomorú lennék, ha innen is önkéntes száműzetésbe vonulnál azért,  mert valaki más állásponton van, mint te, vagy esetleg kritikát mer megfogalmazni az általad írottakkal kapcsolatban.

Üdv/MM

Előzmény: lepkés (18291)
lepkés Creative Commons License 1 napja 0 0 18291

Kedves MM!

Szerintem azon ne vitatkozzunk, hogy egy kloroformos fénycsapda használata során halomra ölik-e a lepkéket vagy sem. Ez egyszerűen tény. Egy ilyen fénycsapda-anyag vitán felül gusztustalan. Aki látott már ilyen fénycsapda-anyagot nem vitatkozik velem. Úgy gondolom, hogy a lepkék védelméhez nem ez az út vezet. 

Tudom, hogy a lepkészek jelentős része egyben gyűjtő is, nekik nem is tudom és nem is szeretném elmagyarázni, hogy miért nincs értelme természetvédelmi kutatások során a lepkéket halomra gyilkolni, csak azért, hogy megszámláljuk mennyi példányt fogott x idő alatt. Ez egyszerűen szemfényvesztés. 

Ha valakinek az a célja, hogy a lehető legrövidebb idő alatt, a legkevesebb energia, pénz és idő befektetéssel a lehető legnagyobb mennyiségű lepkepéldányt gyűjtsön össze (észlelés és kutatás szavak mögé bújtatva a valódi tettét), akkor a fénycsapda kitűnő módszer. De ez (nagy)tájszintű adatokon kívül semmi mást nem mutat meg. Ezt a módszert egy természetvédelmi oltalom alatt álló területen alkalmazni egyenlő a barbarizmussal. Hozzáteszem Magyarországon. Lehet Iránban, Pakisztánban, Tajvanon ez ésszerű, hatékony és a tudomány számára is új eredményekhez vezet, de hazánkban teljesen idejétmúlt.

Egyébként a kötözködésen kívül nem találtam érdemi tényeket a hozzászólásodban. Ha valami nem tetszik a hozzászólásomban, légy szíves érthetően fejtsd ki, mert a sárdobálásból nem tudom kiolvasni, hogy mit szeretnél, mi a problémád.

Üdv, Tamás

Előzmény: minnesotai molyember (18289)
didyman Creative Commons License 2 napja 0 0 18290

Aludni tértek.

minnesotai molyember Creative Commons License 2 napja 0 0 18289

Kedves Tamás!

A csalétkezést nem érdemes túlbonyolítani, a lehető legegyszerűbb alapanyagokkal érdemes addig kísérletezni addig, amíg a végeredményre azt nem mondod, hogy "Hmmm, valahol cefrét főznek". Nekem az olcsó sör + túlérett banán (és/vagy egyéb gyümölcs) + némi borecet/balzsamecet kombináció egész jól működött.

Szabolcsék cikke kapcsán azért annyi hozzáfűznivalóm lenne, hogy senki (még csak idézőjelben) sem húzta le a munkásságodat. A kvantifikálható adatok hiánya egy egyszerű ténymegállapítás, nem a cikkeidet minősíti. A "lefordításod" viszont egy elég erőteljes csúsztatás, de minimum téves leegyszerűsítés, mint ahogy az is, hogy a cikk hibájaként a lepkék leölését és számlálását említed. A számszerűsíthetőség nélkülözhetetlen ahhoz, hogy egy-egy adott faj rajzásdinamikájáról egyáltalán valamiféle ötletünk legyen. Ehhez (sajnos vagy nem sajnos) egy hosszabb időintervallumban "halomra" kell ölni a lepkéket, mert egyszerűen még nincs jobb módszer arra, hogy legalább megközelítően pontos adatokat kapjunk. A személyes lámpázás és a fénycsapda által produkált faunisztikai eredményeket valóban érdemes lenne összevetni, de bizonyos esetekben nem tudod megkerülni a mennyiségi kérdést. A lepedőnél egy tömeges repülésnél csak becsülni tudod az egyes fajok példányszámát, egy jól működtetett csapda anyagát viszont nagy pontossággal fel lehet dolgozni. Mint minden módszernek, az ölvefogó fénycsapdának is megvannak a hátrányai (fénykörön kívül vagy a tölcséren megülő lepkék, stb.), de az alkalmazhatóságát nem személyes benyomások és moralizáló eszmefuttatások mentén, hanem a tényleges adatok alapján lenne érdemes boncolgatni.

Üdv,
MM

Előzmény: lepkés (18249)
Ati88 Creative Commons License 5 napja 0 0 18288

Köszönöm!

 

Előzmény: lepkés (18286)
lepkés Creative Commons License 5 napja 0 0 18287

Szia!

Egyébként nagyon sikerült a fotód, nekem tetszik.

Üdv, Tamás

Előzmény: Ati88 (18285)
lepkés Creative Commons License 5 napja 0 0 18286

Szia!

Ez egy sóska-szigonyosbagoly (Acronicta rumicis) hernyója.

Az elmúlt két hónapban ez volt az egyik leggyakrabban észlelt hernyó. 

A hernyófotókat és észlelési adatait az izeltlabuak.hu oldalon (is) gyűjtjük. Ha nem nagy gond, kérlek töltsd fel erre a honlapra is a fotódat. Egyébként ezen az oldalon több olyan szakértő is segít a hernyók határozásában, akik nagyon profik hernyónevelésben, hernyók határozásában. Érdemes ezért is feltölteni ide a fotóidat.

https://www.izeltlabuak.hu/faj/soska-szigonyosbagoly

Üdv, Tamás

Előzmény: Ati88 (18285)
Ati88 Creative Commons License 6 napja 0 0 18285

Sziasztok!

 

Szeretnék segítséget kérni egy meghatározásban. Tegnap (2020.10.23) fényképeztem egy hernyót.

Véleményem szerint bogáncslepke, de szeretném ha megerősítenétek illetve javítanátok.

 

Köszönöm!

lepkés Creative Commons License 2020.10.19 0 0 18284

Szia Hukumuri!

Ha ezek magyar fotók, akkor tárt karokkal várjuk az izeltlabuak.hu oldalon. Kérlek töltsd fel ezeket erre a honlapra is!

Üdv, Tamás

Előzmény: Hukumuri (18283)
Hukumuri Creative Commons License 2020.10.18 0 0 18283
didyman Creative Commons License 2020.10.15 0 0 18282

Bizony, lehet ez az ok! Akkor ezek szerint te is porozatlant fogsz keresni. :-) Megmondom őszintén, nem tudom, mennyivel lehet hatékonyabb, de ami tény, hogy sokkal több benne a kék összetevő, kicsit belenyúlva az UV-A aljába is 350 nm körül-lehet az a titok nyitja. Az éjjeli rovarok imádják a porozott higanygőzt is, de nálunk porozatlan közvilágításon ha volt is, nagyon, nagyon régen. Ami fontos, hogy a külső bura letörésével kialakított porozatlan verziót nem ajánlom. A higanygőz lámpa burája nélkül igen magas UV-C emissziót folytat, a kisülőcső pedig igen sérülékeny. A külső üvegballon ezeket az emisszióvonalakat nem tudja jól átereszteni, így a porozatlan hiagnygőzlámpa használata nem veszélyes.

..gázkisülésű fényforrásnak kéne hívni, de úgyis égő lesz belőle mindenfelé :-))

A 400 elírás volt, 4000-4300 K akart az lenni. A porozatlanok tényleg 5000 K körül vannak. Jó drága..

Előzmény: lepkés (18280)
lepkés Creative Commons License 2020.10.14 0 0 18281

Előzmény: lepkés (18280)
lepkés Creative Commons License 2020.10.14 0 0 18280

Köszi ezt a hozzászólást! Ennyit nem olvastam még a higanygőz fényforrásról (már nem is merem leírni - izzó, égő, lámpa??), pedig majd 30 éve használom. 

Egy külföldi bagolylepkés fórumon olvastam, hogy Ukrajnából, Csehországból szereznek be eleve "átlátszó" (fehér festék nélküli) higanygőz izzókat a nyugat-európai lepkészek. Szöget ütött már akkor is a fejembe, hogy vajon miért ennyire keresett termék ez?

Most, hogy olvastam a hozzászólásodat, megint kikerestem ezt az oldalt.

Ezt a cseh oldalt javasolták:

https://500574331.s1.eshop-rychle.cz/tes-lamp/eshop/5-1-Vybojky/69-2-Specialni/5/505-Vybojka-RVC-125-E27-rtut-ova-cira//description#anch1

Érdemes lenne egy ilyet beszerezni?

Más a fénye?

Tényleg ekkora különbség lehet a higanygőzizzók között 400-4000K?? Tízszeres különbség? Fel nem merült bennem...

Üdv,

Tamás

Előzmény: didyman (18272)
topoly Creative Commons License 2020.10.13 0 0 18279

Köszönöm szépen. Ez 2017-es kép, ennyivel vagyok lemaradva fotózgatás dolgában. Igyekszem mielőbb átnézni az oldalt, és ha olyan, akkor regelek.

Előzmény: lepkés (18277)
lepkés Creative Commons License 2020.10.13 0 0 18278

Szia János!

Már írtam egy hozzászólást, jó hosszút, de elszállt... 

A lényeg az, hogy ne keseredj el, nem a Te hibád! Nálam is nagyon gyér a lepkemozgás, de a Balaton-felvidéken, a meleg tölgyesek szegélyében is alig-alig jön lepke hetek óta (Varga Szabolccsal mi is éppen erről leveleztünk)! Csalira sem jön, lámpára sem jön. Tóth Balázst is kérdeztük, hogy ennek mi lehet a hátterében - annyit mondott, hogy nagy valószínűség szerint a nyár végi lepkék már nem repülnek, az ősziek pedig valamiért még nem, a bábok elfekszenek. Szóval türelem, fognak azok még jönni. Ha nálam vagy Varga Szabolcsnál megindulnak a lepkék szólni fogok.

Érdekes megfigyelés. Nálam is ugyanez volt a 150W-os fémhalogén izzó esetében, odajött a bagolylepke, de nem szállt le a lepedőre, hanem nekirepült párszor a lepedőnek, aztán huss eltűnt az éjszakában. Amikor már harmadjára csinálta, lekapcsoltam és csak a 125W-os higanygőzégőt és a 160W-os kevert fényű izzót használtam. Egyébként mi a helyes megnevezés? Izzó, égő, lámpa? Gondolom nem szinonimák. 

Úgy néztünk ki, mint a "karácsonyfa", az egyik oldalon a 125W-os higanygőz, a másik oldalon a 160W-os kevert fényű és egy épületmegvilágításra szolgáló lámpatestben a 150W-os fémhalogén (ezt mindkét oldalon próbáltam használni, úgy is, hogy a lepedőt világította, úgy is, hogy az ég felé fordítottam, de kifelé is az élőhely irányába is megpróbáltam vele világítani), ezeken kívül fénycsövet és LED-fényszórót is használtunk (ezekkel próbáltuk a fényképezést komfortosabbá tenni - nem sikerült). 15 csalit is kihelyeztem (vörösbor+cukor, de próbálta ezt a szintetikus löttyöt is, illetve a kettőt keverve - nem nagy sikerrel, de legalább jött rá pár lepke).

Érdekes kérdés ez a higanygőzégő. Én már lassan 20 éve ugyanazt használom. Teljesen lekopott a fehér borítása, átlátszó az egész. Ez változtat valamit a hatékonyságán? A kevert fényű 160W-os izzót simán egy porcellán-foglaltban van. A 125W-os higanygőz izzó egy porcellán-foglaltban van, amely előtt egy leszerelt utcai lámpa teljes felszerelése (adtak egy leszerelt lámpatestet, amelyet édesapám átalakított). Fotózzam le? Érdekes lehet?

Szóval három alkalommal voltunk. 2020. szept. 25-én (pénteken), 2020. okt. 03-án (szombaton), 2020. okt. 10-én (szombaton).

1) Első este (szept. 25-én) nagyon meleg volt - egy melegítőfelsőben voltam egész este, 18 fok felett, melegfronttal, déli meleg szél, félhold, felhő nélkül. Nagyszerű helyen, ahol régen (2000-2007 között) komoly lepkemozgás volt jobb őszi estéken. Alig jött néhány lepke, őszi faj talán egyetlen (Xanthia icteritia), az egész olyan volt, mintha augusztus 25. lett volna. Az összes fénykép fenn van az izeltlabuak.hu oldalon. Néhányat azért ide is csatolok. Családom egy kicsit furcsán kezdett rám nézni, hogy mégis mit várunk (a szép nyári lepkemozgáshoz voltak szokva)...

https://www.izeltlabuak.hu/talalat/151538

https://www.izeltlabuak.hu/talalat/151537

https://www.izeltlabuak.hu/talalat/151701

https://www.izeltlabuak.hu/talalat/151702

https://www.izeltlabuak.hu/talalat/151692

2) Második este (okt. 03-án) durván meleg volt nappal - 28 fok, aztán hirtelen lehűlt némileg, volt egy kisebb futózápor is, de ha már elindultunk, nem fordultunk vissza. Sajnos a felhők egy idő után eltűntek, jött helyette a telihold, mi pedig mentünk haza (22 óra körül). Lepke még kevesebb volt, 2 őszi faj jött (Xanthia icteritia, X. ocellaris) - csalin 2 db lepke volt (frissen kelt Abrostola triplasia, X. icteritia).  Hát nem ezt vártam. A családom még furcsábban kezdett rám nézni, hogy ilyen őszi estén mit keresünk.

https://www.izeltlabuak.hu/talalat/152949

https://www.izeltlabuak.hu/talalat/152950

https://www.izeltlabuak.hu/talalat/152951

https://www.izeltlabuak.hu/talalat/152952

3) Harmadik este (okt. 10-én) már őszi idő volt, áthaladt ez első hidegfront. Nappal még egész meleg volt 22 fok, de estére sajnos ebből semmi nem maradt, 6 fokig hűlt le az idő. Felhő megint nem volt. A hold is előbújt fél 9 után. Lepke viszont nem nagyon. Talán 10-12 darab(!) lepkét láttam egész este a lepedőn, őszi fajok közül a Xanthia togata, X. icetritia, Agrochola helvola fajokat. Csalin 1 db galagonyabagoly (Allophyes oxyacanthae) volt. Nem nagy eredmény. A családom végképp feladta annak megértését, hogy miért fagyoskodunk idekint:) 

https://www.izeltlabuak.hu/talalat/153970

https://www.izeltlabuak.hu/talalat/153978

https://www.izeltlabuak.hu/talalat/154039

Marad a remény, hogy az éghajlatváltozás még nem pusztította el a teljes lepkefaunát, nincs faunaváltás, csak egy kis időre se a nyári fajok, se az őszi fajok nem észlelhetőek.

Üdv, Tamás

Előzmény: bjanos21 (18275)
lepkés Creative Commons License 2020.10.13 0 0 18277

Szia!

Ez egy gyapottok-bagoly (Helicoverpa armigera). 

https://www.izeltlabuak.hu/faj/gyapottok-bagoly

Ha nem okoz nagy gondot Neked, kérlek töltsd fel ezt a fotódat az izeltlabuak.hu oldalra is. 

Üdv, Tamás

Előzmény: topoly (18276)
topoly Creative Commons License 2020.10.12 0 0 18276

Sziasztok, a lepke határozásában kérek segítséget. Nyári kép, Békés megyében, egy kiszáradóban lévő régi csatorna partján találtam képeltem. Köszi.

bjanos21 Creative Commons License 2020.10.12 0 1 18275

Tegnap este megint kimentem lámpázni a tanyánkra. Valahol azt olvastam, hogy a front betörés előtti nyugodt este a legjobb. Nálunk pont ilyen volt, szélcsend, csillagos ég, Hold sehol. Eredmény: egy nagy nulla. Ezt konkrétan kell érteni, nulla darab lepkét sikerült lefotózni. Odajött 3 db, párszor nekimentek a lepedőnek, aztán elhúztak. Összesen csak 1 db árvaszúnyog, 1 db apró légy és pár levéltetű szállt le a lepedőn. Pedig este az előkészületek alatt találkoztam pár gammabagollyal a fű között. De azokat se sikerült odacsábítani. Nem értem én ezt.

Kipróbáltam megint a csalogató anyagot is. Fogtam a kertben összeszedett rothadó almát, fügét, szőlőt, összekevertem, pár napot hagytam erjedni. A végén egy részéhez adtam hozzá a Tamástól kapott koktélból is. Ebből raktam ki 4 helyre, illetve egy helyre a koktél nélküli verzióból. A környéket kellemes cefreszag ülte meg. Lepke erre se jött egy darab de.

Szerintem erre az évre feladom a lepke vadászatot, tavasszal meglátjuk mit látunk meg.

trembi Creative Commons License 2020.10.10 0 0 18274

Kedves Fórumozók!

Mai túrákon a Börzsönyben találtuk ezt a gyönyörűséget. Semmit nem tudunk a hernyókról, viszont ez nagyon érdekel! Mi lehet?

didyman Creative Commons License 2020.10.10 0 0 18273

4000 akart lenni az a 400. :-)

didyman Creative Commons License 2020.10.10 0 1 18272

A higanygőzlámpák alapvetően 400-4300 K-es fényforrások attól függően, hogy a porozásuk régi, kevésbé hatékony, vagy újabb, ittrium-vanadátos (erősebb vörös, kicsit rózsaszínes árnyalat). Nagyjából csak az utóbbi létezhet még, de ki tudja, Kína miből épít várat. 5000 K-es hótziher, hogy nem lehet. Sosem létezett olyan. Porozatlanul esetleg, némi fémhalogénnel még bolondítva.

 

A higanygőz üzemi frekvenciája 50 Hz, de a hagyományos előtéttel hajtva nem 50, hanem 100 Hz-en vibrál. Periódusonként ugyanis kétszer gyújt be és alszik ki. Az izzó vibrálása teléjesen más. A higanygőz teljesen kialszik a periódus során akkor, amikor feszültsége kb. 70 V környékére esik. A fénypor nagyon minimálisan utánhúz. Az izzó viszont nem alszik el, pláne a nagyobb teljesítményűek, egyszerűen azért, mert nem tud lehűlni annyira. Emiatt a fényképezőgép sem veszi úgy észre és az ember szeme sem.

 

Higanygőzhöz dedikáltan elektronikus előtét nem létezik-esetleg kis szériában gyárthattak egy-egy konkrét lámpatípushoz. Egyes HID/HPS lámpameghajtók bizonyos teljesítményű higanygőzöket tudnak kezelni, de ez a gyújtás miatt nem feltétlenül a hosszú élettartam záloga.

..arra ugyanis nincs szükségük és az emissziós masszát nagyon erodálja, ha a gyújtás során pár kV bombázza. A higanygőz indítása úgy zajlik, hogy a kisülőcső mellett van egy nagy ellenállás, ami egy apró segédelektródára van kötve. Itt parázsfénykisülés indul meg, majd az itt kialakult ív "mászik" tovább az ellenkező végére, immár beindítva a higanygőz normális üzemét. Ha a villódzás nem gond, akkor a legjobb megoldás hozzájuk a hagyományos ballaszt.

 

A fojtón szereplő kapcsoláson a másik alkatrész nem gyújtó, hanem maga a kisülőcső. Olykor szerepel a fázisjavító kondenzátor is.

 

Végezetül, ha gondolod, nekem van egy kompletten szerelt kis higanygőz fejem. Fojtó, foglalat, benne a lámpa és vezeték. Nem szép és nem új, viszont működni fog tíz év múlva is, hacsak a cső nem fogy el addig. AZ új kínai előtétről és fényforrásról ezt nem mindig lehet elmondani, de természetesen a döntés a tiéd. Én egy kocka sört kérek érte.

Előzmény: Corvus corone cornix (18263)
rexi77 Creative Commons License 2020.10.04 0 0 18271

Köszönöm szépen! :) 

Előzmény: antiopa (18270)
antiopa Creative Commons License 2020.10.04 0 0 18270

Szia Agrius convolvuli-folyófűszender.

 

Üdv! Antiopa

Előzmény: rexi77 (18265)
bjanos21 Creative Commons License 2020.10.02 0 0 18269

Bár most hogy olvasom a higanygőzhöz nem kell gyújtó. Csak akkor nem tudom miért van rajta a kapcsoláson... Lehet ezek a kínaiak lemásolták valami másról aztán nem sikerült módosítani. Akkor próbáld ki így ahogy van, hátha világít...

Előzmény: bjanos21 (18268)
bjanos21 Creative Commons License 2020.10.02 0 0 18268

Nem tudok mondani konkrét elektronikus előtétet. Higanygőzben nem vagyok otthon, csak fémhalogént használok. Nagyon hasonló az is, ezek a tekercses meghajtók általában meg tudják hajtani mind a két típust. De az elektronikus az nem, abból kéne pontosan olyan. Egyébként ezek ugyanúgy működnek mint a fénycsövek, ugyanolyan elven mennek a meghajtók: van a hagyományos tekercses plusz gyújtós megoldás, és van az elektronikus. A te meghajtódon is ott a kapcsolási rajz, és két alkatrész van rajta, neked meg csak egy van. A másik, a gyújtó az még hiányzik.

Előzmény: Corvus corone cornix (18267)
Corvus corone cornix Creative Commons License 2020.10.01 0 0 18267

Köszönöm!

Gyújtóm nincs. Valamit benéztem akkor. Azt hittem e mellé nem kell gyújtó. Jó, hogy a villanyszerelős tankönyveimben 0 leírás van ezekről...

tudsz olyan előtétet amihez nem kell gyújtó. Ha jól értelek az az elektronikus előtét minden tekintetben jobb.  

 

Csak azt néztem, hogy a lámpánál azt írták nem kell gyújtó hozzá csak előtét...

Ez a a hivatkozása az előtétnek amit vettem.

 

https://webaruhaz.izzolampa.eu/index.php?route=product/product&product_id=1749

 

Tudsz hivatkozást küldeni egy elektronikus előtéthez, ahol meg tudom venni?

 

 

Köszi, Szilárd

 

Előzmény: bjanos21 (18266)
bjanos21 Creative Commons License 2020.10.01 0 0 18266

Nem tudom ezt a terméket lehet-e ismerni, én nem is látok rajta márkajelzést vagy hasonlót. Vagy az a piros Lux felirat lenne az? Mindegy, attól még működhet. A meghajtó az a hagyományos tekercses fajta, jó az is csak többet fogyaszt (gondolom egy-egy este nem gond), és villogtatja a lámpát 50 Hz-el. De gondolom ez se gond, a hagyományos villanykörte is csinálja. Az elektronikus előtét nem csinálná, kevesebbet is fogyasztana (illetve az egész áramkör annyit enne mint ami az égőre van írva, a hagyományos tekercses meghatás ehhez hozzátesz kb. 30%-ot). Cserébe sokkal drágább. A te tekercses meghajtódhoz kell egy gyújtó is, amit nem látok a képen. Azt is vettél? Nagyjából ugyanúgy működik ez is mint a neoncsőnél, ugyanúgy is néz ki a gyújtó, csak egy speciális fajta.

Előzmény: Corvus corone cornix (18263)
rexi77 Creative Commons License 2020.10.01 0 0 18265
rexi77 Creative Commons License 2020.10.01 0 0 18264

Sziasztok! Valaki tudja milyen lepke ez? Szép nagy, reggel ott pihent a kapunkon. 

Corvus corone cornix Creative Commons License 2020.10.01 0 0 18263

Sziasztok!

 

Készülünk a következő évre, hogy ne csak potyázni tudjunk.

 

Ezeket rendeltem:

 

 

Kicsit bizonytalan vagyok.

A neten nem ezek az adatok szerepeltek az égőnél.

Ott 4000 kelvin volt megadva, ez 5000 kelvines.

A fényáram is nagyobb. Ami jó is lehetne... De semmi leírást nem találok az égőről, pedig egy helyi Webáruházból rendeltem.

A webáruházba ez szerepel:

 

ttps://webaruhaz.izzolampa.eu/index.php?route=product/product&product_id=369

 

Szóval a cikkszámon kívül semmi nem az ami a leírásban van.

Lehet ha kimegyek lmpázni jobb lesz viszek porral oltót is....

Ismeri valaki a képen szereplő terméke(ke)t?

 

Bármilyen infót megköszönök, Illetve aggregátorban is tanácsot.

 

Köszönettel, Szilárd

 

ui.. nézem a szép (lepkés) helyeken a kis telkeket, nyaralókat de sajnos az is elérhetetlennek tűnik.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!