Keresés

Részletes keresés

beteg62 Creative Commons License 2025.01.27 0 0 889

Üdvözlők mindenkit!

A teraszunk fedésére polikarbonát lemezt tervezünk. Mik a tapasztalataitok? Mennyire lehet elviselhető alatta tartózkodni nyáron napsütésben. Konkréton a következő típust ajánlották erre: MULTICLEAR™ Strong X6 üregkamrás polikarbonát lemez. 16 mm, 2 oldalt UV védett, 1.9 m2/kj a hőátersztő tényezővel rendelkezik. Víztiszta, 50% fényáteresztő. Mivel nen szeretnénk, hogy sötát lenne a nappalink, így sötéttebb fedést sem szeretnénk a teraszra. Kinek mi a tapasztalata ezen a téren? Előre is köszönöm !

Cico1 Creative Commons License 2024.10.17 0 0 888

ha jól értem a szarufák hosszát keresed (amit te 15x5 ös pallónak hívsz) És az a kérdésed, hogy a kereszt irányú szelemeneken mennyire lóghat túl. A szelemenek közti tav 2,3m ( a szelemenek fekszenek fel közvetlen az oszlopokra és a falra).

namármost ezt úgy érdemes meghatározni, hogy a polikarbonát félméterre egész szám legyen, hogy a gyártónak ne kelljen vágni vagy neked se a helyszínen. Te esettedben szerintem egy 2,5 vagy 3,0 méteres lemez kellene, és a szarufa aminek a méretét keresed pedig 5 centivel rövidebb legyen. tehat a polikarbonat 5 centit lógjon túl, ez mehet max 10 centiig de inkább az 5 höz konvergáljon.

innestől rád van bízva mit tartasz szépnek statikailag olyan 1,5 meter túllógást ez a szerkezet elviselne, ettől nagyobbat szerintem nem javasolt mert hó esetén túl nagy lenne a lehajlás. Viszont szerintem 1,5 méterrel is hülyén néz ki, én a helyedbe 65 centit lógatnék túl így a 3,0 meters lemez jó lenne, nagyon max 3,5 ig ellehet menni, de nekem az optikailag nem tetszik.

viszont az 5 centi széles szarufa necces, plane ha gyalultatod akkor inkabb az mar csak 3,5-4 centi lesz, és maga a fektető gumi 5 centi széles és az évek során “elmászhat” magyarán szolva alulról hülyén néz ki hogy a fektetőgumi kikandikál. Én gyalulva minimum 5 centit javasolnek vagy inkabb 5,5-6 centit, így biztos mindig takarva lesz. 

Előzmény: Stratego (887)
Stratego Creative Commons License 2024.09.30 0 0 887

Üdv egy apró kérdésem lenne csak.

Készítünk egy polikarbonátos terasztetőt (terasz szél/hossz 230x530cm)

- a házfali és terasz széli tartó oszlopok középponti távolsága 210cm (2 oszlop falnál + 3 a tersza szélén)

- az oszlopok 12x12cm 

- az oszlopokat felül összekötő vizszintes gerenda szintén 12x12cm, így alkotva egy fali és egy terasz széli "keretet"

- a fali és a terasz széli "kereteket" 15x5-ös (hát gyalulva 14,5x4,5) pallók kötik össze, amik a polikarbonátot is hordoznák.
- a pallók közti távolság 70cm, 9 db palló
- tető lejtése 12deg

A kérdés, hogy mennyire lóghatnak túl a pallók a külső alátámasztó kereten, van-e erre vmi ökölszabály?

A szomszéd szinte azonos lejtéső tetejénél 50-60cm es a túllógás (vízszintesen mérve)

de a párom szeretné kicsit hosszabbra, kérdés meddig lehet elmenni? 1m? akár 1.5 vagy akár 2m? (utóbbi soknak tűnik)

Tyorotyere Creative Commons License 2024.02.05 0 0 886

Sziasztok! 

3,5 méter hosszú lemezre, hogy rakom fel a H profilt toldásnak? Az egyik táblára sem megy fel csak 1,5 métert utána pedig megakad mert annyira szorul már. Írták már itt a sikosítót (szappan vagy mosogatószer) de azzal sem akar működni. 

A másik kérdésem pedig az lenne, hogy ha már fent van egy táblán akkor a másik tábla szélét csak úgy lehet belevarázsolni a H-profil másik felébe, hogy belehúzom a táblát? Mert oldalról belerakni szinte lehetetlen. De 3,5 méter hosszú táblát a tető előtt lejtős területtel beletolni sem lenne könnyű, csak ha tényleg könnyen csúszik benne.

Van erre valami trükk? Valaki biztos csinált már H profillal toldást ekkora táblán. Légyszi segítsetek!

Köszönöm!

Hosziget_elek Creative Commons License 2023.12.23 0 0 885

Karcosodás

Köszönöm a hozzászólásokat. 8mm es tömör polikarbonátot tennék a terasztetőre. Sajnos csak viztiszta fajtából lehet ilyen vastagságú anyagot rendelni, opálból max. 5 mm ig találtam. A viztisztától csak azért tartok mert nem tudom hogy normál körülmények között tud e a polikarbonát tető felső oldalán karcosodni, mattulni.

Valakinek van 5 + éve fent viztiszta tömör polikarbonáta tetőn?

trebront Creative Commons License 2023.12.22 0 0 884

ahhoz h ne kopogjon nagyobb tömeg kell, ha merev (pl. agyag/betoncserép), de leginkább nagyon lágy anyag (pl. fű, szivacs :)

Előzmény: Hosziget_elek (882)
Ali-bá Creative Commons License 2023.12.22 0 0 883

Nekem egy 3 mm-es kis előtetőm van, kopog az is.

Előzmény: Hosziget_elek (882)
Hosziget_elek Creative Commons License 2023.12.22 0 0 882

Valakinek van tapasztalata tömör polikarbonát terasztetővel? 8mm vastag tömör polikarbonátot tervezek feltenni, azt várnám tőle hogy nem fog úgy kopogni esőben mint a 10 mm üreges társa. Jól gondolom?

REMbraNT Creative Commons License 2023.10.01 0 0 881

Próbáld nálunk esetleg megkérdezni: Terratech Hungary

Úgy tudom német profilokkal dolgoznak, lehet van nekik ilyen.

Előzmény: Wettl (880)
Wettl Creative Commons License 2023.06.21 0 0 880

Sziasztok! Lenne egy kérdésem, hogy lehet-e valahol a képen látható profilt kapni? Sajnos eddig csak külföldi pc oldalakon láttam.

Előre is köszönettel!

Üdv Feri

_cseszo Creative Commons License 2023.04.05 0 0 879

Köszönöm a véleményt.

Egyrészt (véletlenül) igen nagy szélben is kíhúzva maradt a ponyva és nem repült el, másrészt elég masszív zártszelvényekből összerakott cicc amit alig bírtam megfúrni is. Emellett szándékozom még a házhoz is hozzárögzíteni a szerkezetet tehát az elrepüléstől nem tartok.

Az persze kérdés, hogy a szél esetleg lebontja e mgát a polikarbonátot de remélem nem. A hó is persze reális veszély, különös tekintettel arra, hogy nem lejt, de számításba véve az elmúlt 10 év hómennyiségét (mindössze egy törpe méretű hóembert tudtunk csinálni pedig a Börzsönyben lakom) remélem a hóterhelés sem lesz akkora , hogy összerogyjon.

Előzmény: trebront (878)
trebront Creative Commons License 2023.03.31 0 0 878

ez a pergola statikailag arra volt méretezve, h egy lágy anyagú valamit elbírjon kis szélben. szerintem még azt is leírták a tájékoztatóban, hogy milyen szélsebességnél kell leszedni a ponyvát (ha volt eszük).

erre te ezt most le akarod zárni, vagyis megterheled majd hóval, széllel. ettől ez szépen össze fog rogyni vagy fel fog szállni.

statikus javaslata (a nélkül h láttam volna ezt a pergolát) : ne csináld!

Előzmény: _cseszo (877)
_cseszo Creative Commons License 2023.03.31 0 0 877

Sziasztok!

Van egy 3x4-es Bauhaus-os Sunfin pergolánk a teraszon.

Erre szeretnék PC fedést tenni hogy esős időben védjen. Ha meleg van akkor a ponyvát behúzzuk és így talán az üvegház hatás nem fog érvényesülni. 10mm-es A.Plast opálos Multiclear Strong lemezre gondoltam mert annak az alátámasztási igénye 1050mm ami itt épp megvan.

https://www.aplast.hu/termekek/uregkamras-polikarbonat-es-tartozekai/multiclear-strong-x6-uv2-uregkamras-polikarbonat-lemez/multiclear-strong-x6-uv2-uregkamras-polikarbonat-lemez-10mm-opal.html

Sajnos ennek a pergolának nincs lejtése. Van valakinek tapasztalata ilyen estről?

_cseszo Creative Commons License 2023.03.31 0 0 876

Én OSB lapot tennék rá és azt tologatnám.

Előzmény: Nivosus (849)
nemazoty Creative Commons License 2022.08.24 0 0 875

Nekem is hasonló a teraszom. Annyi "plusszal", hogy a ház alsó szintjének tűzfala és a melléképület tűzfala/teteje (nyeregtető) közé kellene fedést csinálni. Ha azóta sikerült megoldanotok, raknál fel képeket?

Előzmény: sztoby10 (814)
gyoriaki Creative Commons License 2022.04.19 0 0 874

Sziasztok!

Polikarbonát terasztetőt szeretnék készíteni, azonban több nehézségem is akad. A terszom eléggé elcseszett alakú így nem tudom, hogy kellene a kialakítást megcsinálnom, ebben kérnék segítséget. A képen látható szöglevágásnál nem tudom, hogy lehetne megoldani a tető kialakítását. Továbbá, kinek milyen tapasztalatai vannak? 4m-es szarufa hossznál milyen vastagságú és szélességű szarufa alkalmazása lenne javasolt? Alapvetően 12x12 gerendákban és szelemenben gondolkodtam, és 5x10-es szarufákban.

A szarufák mérete 4m, a terasz hosszú szakasza 3,77m a letörés 2,1m

Segítségeteket előre is köszönöm.

gyoriaki Creative Commons License 2022.04.19 0 0 873

Sziasztok!

Polikarbonát terasztetőt szeretnék készíteni, azonban több nehézségem is akad. A terszom eléggé elcseszett alakú így nem tudom, hogy kellene a kialakítást megcsinálnom, ebben kérnék segítséget. A képen látható szöglevágásnál nem tudom, hogy lehetne megoldani a tető kialakítását. Továbbá, kinek milyen tapasztalatai vannak? 4m-es szarufa hossznál milyen vastagságú és szélességű szarufa alkalmazása lenne javasolt? Alapvetően 12x12 gerendákban és szelemenben gondolkodtam, és 5x10-es szarufákban.

A szarufák mérete 4m, a terasz hosszú szakasza 3,77m a letörés 2,1m

Segítségeteket előre is köszönöm.

videkiatlag Creative Commons License 2022.02.14 0 0 872

Sziasztok,
fedetlen teraszunkra tervezünk előtetőt.

A tető zsindely vagy cseréplemez lenne.
Kérdésem: mi a pro/kontra?
Melyik az olcsóbb? Melyik a nehezebb? Melyik az időtállób? Melyik melegszik jobban?
Nagyon köszönöm előre is!

PeteyPablo Creative Commons License 2022.01.17 0 0 871

Sziasztok!

Polikarbonát előtetőt szeretnék csinálni a saját házunknál, viszont van a tűzfalunkon egy külső padfeljáró ajtó, amit havonta 1-2 alkalommal használok. A kérdés, hogy mennyire terhelhető a polikarbonát ilyen szintű használatnál? Érdemes esetleg egy-két plusz szarufát betervezni az adott sávra ahol fel/le sétálok? Mivel van egy szoba ablak is a ház ezen oldalán, mindenképp fényáteresztő fedésben gondolkozom és kerülném a különböző héjazatok vegyítését (zsindely+polikarbonát pl.) az esetleges beázások miatt. Csatolok egy képet a tervről, ahol pirossal jelöltem a plusz szarufát amire gondoltam. 3 darab 210x400 cm-es , 10 mm vastag polikarbonát tábla van a képen, a tető dőlésszöge pedig 15,7%. A piros szarufa és a szomszédos szarufák között 30 cm így a távolság, ha egy másodikat is beraknék akkor ez 16 cm-re csökkenne.

Szerintetek működhet az elgondolásom vagy jobb egyáltalán nem terhelni a polikarbonátot ily módon? Előre is köszönöm!

További szép napot!

timla Creative Commons License 2021.09.09 0 0 870

Száraz-nedves porszívóval, vagy bármivel ki kell fújni. Akár egy hajszárító is megteszi, csak ne olvassza meg az anyagot.

Előzmény: OBRÁ (869)
OBRÁ Creative Commons License 2021.09.08 0 0 869

Sziasztok!

Valakinek van esetleg tapasztalata abban, hogyan tudom eltávolítani a vizet a pc celláiból?

Sajnos sokáig álltak a napon a táblák és a fóliát csak sterimóval tudtuk eltávoltítani és a víz a cellákban maradt…mar lassan egy hete süti a nap de nem

nagyon akar száradni….(nem zártuk még le a végét páraáteresztő szalaggal hátha az is segít valamit….)

köszönöm előre is a tanácsokat!

Erdeklodo1970 Creative Commons License 2021.08.20 0 0 868

A munkadíj nagyjából annyi mint az anyagköltség, általánosságban. 

Előzmény: 11mester11 (865)
Zöldár Creative Commons License 2021.08.20 0 0 867

Ha még nem készült el   !

10 mm -es kamrás lemez.

És hogy ne legyen meleg : a fenti részen , a lámpánál hagyjál egy legalább 5 cm -es rést. 

Előzmény: 11mester11 (865)
Erdeklodo1970 Creative Commons License 2021.08.19 0 0 866

Sziasztok! Mi a véleményetek, teljesen kizárt, hogy a csüngő szarufákhoz rögzítsük a terasz szarufáit? Egy terasz fedésénél tervezem, hogy a 4 m hosszú (5x12) szarufák indító vége a tető meglévő 7,5x15-ős szarufavegeit két oldalon közre fogva csatlakozzon átmenő csavarral. A meglévő tető szarufa végei a falsiktol kb. 1 m-re lógnak ki, hosszuk felénél a falhoz 1-1 befogó pár (5x12) támasztja. Köszönöm a választ!

11mester11 Creative Commons License 2021.07.03 0 0 865

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni a terasz lexán lemezzel történő befedéséhez. Kb. 10 négyzetméter (340x310)

Vékony zártszelvénnyel, kettő vagy három lábbal és a falon rögzítenénk. Milyen vastagságú és fajtájú polikarbonátot érdemes feltenni? Szeretnénk, ha a lakást nem árnyékolná, de nagyon meleg se legyen alatta. Milyen hozzávetőleges költséggel számolhatok. Anyagköltségeket még a neten tudok keresni, de fogalmam sincs, hogy most mennyi a reális munkadíj?

9M31 Creative Commons License 2021.01.06 0 0 863

Üdv mindenkinek!

Nálunk a ház előtti tér 32 centis polikarbonát lemezzel van burkolva, 107 centi szélesen és 2,2 méter hosszan rögzítve.

Elkerülhetetlen hogy fellépjek rá a háztető javításához.

A kérdésem az lenne hogy mennyire terhelhető ez a felület, illetve mekkora súlyt bír el?

Csabai cs Creative Commons License 2020.11.06 0 0 861

Üdv! Érdeklődnék hogy ha a tetőn közepén van polikarbonát, akkor hogy kell a zsindelynek az alján találkoznia? Megköszönném ha valaki megmagyarázná!

ZorroBp Creative Commons License 2020.08.10 0 0 860

sziasztok. 16mm IQ relaxot rakatnék a teraszomra acél zártszelvény szerkezeten. tudnátok ajánlani kivitelezőt erre Pest megyében (Kerepes a helyszín)? köszönöm!

Mamacita Creative Commons License 2020.06.01 0 0 859

Bocsánat, az előző kérdés Neked szólt :) köszönöm. 

Előzmény: zgLO (23)
Mamacita Creative Commons License 2020.06.01 0 0 858

Szia! Nagyon régi a hozzászólásod, de hogy oldottátok meg az illesztést a cserép-polikarbonátnál? Így 10 év távlatából sose ázott be? 

Előzmény: Bozótkutya (24)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!