Polikarbonát mostanánban igen népszerű. állja a telet, megszűri az UVt, van aki télikertet is be tud rendezni alatta. Ugyanakkor felmerülnek az üvegházhatásra jellemző problémák is, nyáron nagyon meleg lehet alatta.
A teraszunk fedésére polikarbonát lemezt tervezünk. Mik a tapasztalataitok? Mennyire lehet elviselhető alatta tartózkodni nyáron napsütésben. Konkréton a következő típust ajánlották erre: MULTICLEAR™ Strong X6 üregkamrás polikarbonát lemez. 16 mm, 2 oldalt UV védett, 1.9 m2/kj a hőátersztő tényezővel rendelkezik. Víztiszta, 50% fényáteresztő. Mivel nen szeretnénk, hogy sötát lenne a nappalink, így sötéttebb fedést sem szeretnénk a teraszra. Kinek mi a tapasztalata ezen a téren? Előre is köszönöm !
ha jól értem a szarufák hosszát keresed (amit te 15x5 ös pallónak hívsz) És az a kérdésed, hogy a kereszt irányú szelemeneken mennyire lóghat túl. A szelemenek közti tav 2,3m ( a szelemenek fekszenek fel közvetlen az oszlopokra és a falra).
namármost ezt úgy érdemes meghatározni, hogy a polikarbonát félméterre egész szám legyen, hogy a gyártónak ne kelljen vágni vagy neked se a helyszínen. Te esettedben szerintem egy 2,5 vagy 3,0 méteres lemez kellene, és a szarufa aminek a méretét keresed pedig 5 centivel rövidebb legyen. tehat a polikarbonat 5 centit lógjon túl, ez mehet max 10 centiig de inkább az 5 höz konvergáljon.
innestől rád van bízva mit tartasz szépnek statikailag olyan 1,5 meter túllógást ez a szerkezet elviselne, ettől nagyobbat szerintem nem javasolt mert hó esetén túl nagy lenne a lehajlás. Viszont szerintem 1,5 méterrel is hülyén néz ki, én a helyedbe 65 centit lógatnék túl így a 3,0 meters lemez jó lenne, nagyon max 3,5 ig ellehet menni, de nekem az optikailag nem tetszik.
viszont az 5 centi széles szarufa necces, plane ha gyalultatod akkor inkabb az mar csak 3,5-4 centi lesz, és maga a fektető gumi 5 centi széles és az évek során “elmászhat” magyarán szolva alulról hülyén néz ki hogy a fektetőgumi kikandikál. Én gyalulva minimum 5 centit javasolnek vagy inkabb 5,5-6 centit, így biztos mindig takarva lesz.
Készítünk egy polikarbonátos terasztetőt (terasz szél/hossz 230x530cm)
- a házfali és terasz széli tartó oszlopok középponti távolsága 210cm (2 oszlop falnál + 3 a tersza szélén)
- az oszlopok 12x12cm
- az oszlopokat felül összekötő vizszintes gerenda szintén 12x12cm, így alkotva egy fali és egy terasz széli "keretet"
- a fali és a terasz széli "kereteket" 15x5-ös (hát gyalulva 14,5x4,5) pallók kötik össze, amik a polikarbonátot is hordoznák. - a pallók közti távolság 70cm, 9 db palló - tető lejtése 12deg
A kérdés, hogy mennyire lóghatnak túl a pallók a külső alátámasztó kereten, van-e erre vmi ökölszabály?
A szomszéd szinte azonos lejtéső tetejénél 50-60cm es a túllógás (vízszintesen mérve)
de a párom szeretné kicsit hosszabbra, kérdés meddig lehet elmenni? 1m? akár 1.5 vagy akár 2m? (utóbbi soknak tűnik)
3,5 méter hosszú lemezre, hogy rakom fel a H profilt toldásnak? Az egyik táblára sem megy fel csak 1,5 métert utána pedig megakad mert annyira szorul már. Írták már itt a sikosítót (szappan vagy mosogatószer) de azzal sem akar működni.
A másik kérdésem pedig az lenne, hogy ha már fent van egy táblán akkor a másik tábla szélét csak úgy lehet belevarázsolni a H-profil másik felébe, hogy belehúzom a táblát? Mert oldalról belerakni szinte lehetetlen. De 3,5 méter hosszú táblát a tető előtt lejtős területtel beletolni sem lenne könnyű, csak ha tényleg könnyen csúszik benne.
Van erre valami trükk? Valaki biztos csinált már H profillal toldást ekkora táblán. Légyszi segítsetek!
Köszönöm a hozzászólásokat. 8mm es tömör polikarbonátot tennék a terasztetőre. Sajnos csak viztiszta fajtából lehet ilyen vastagságú anyagot rendelni, opálból max. 5 mm ig találtam. A viztisztától csak azért tartok mert nem tudom hogy normál körülmények között tud e a polikarbonát tető felső oldalán karcosodni, mattulni.
Valakinek van 5 + éve fent viztiszta tömör polikarbonáta tetőn?
Valakinek van tapasztalata tömör polikarbonát terasztetővel? 8mm vastag tömör polikarbonátot tervezek feltenni, azt várnám tőle hogy nem fog úgy kopogni esőben mint a 10 mm üreges társa. Jól gondolom?
Egyrészt (véletlenül) igen nagy szélben is kíhúzva maradt a ponyva és nem repült el, másrészt elég masszív zártszelvényekből összerakott cicc amit alig bírtam megfúrni is. Emellett szándékozom még a házhoz is hozzárögzíteni a szerkezetet tehát az elrepüléstől nem tartok.
Az persze kérdés, hogy a szél esetleg lebontja e mgát a polikarbonátot de remélem nem. A hó is persze reális veszély, különös tekintettel arra, hogy nem lejt, de számításba véve az elmúlt 10 év hómennyiségét (mindössze egy törpe méretű hóembert tudtunk csinálni pedig a Börzsönyben lakom) remélem a hóterhelés sem lesz akkora , hogy összerogyjon.
ez a pergola statikailag arra volt méretezve, h egy lágy anyagú valamit elbírjon kis szélben. szerintem még azt is leírták a tájékoztatóban, hogy milyen szélsebességnél kell leszedni a ponyvát (ha volt eszük).
erre te ezt most le akarod zárni, vagyis megterheled majd hóval, széllel. ettől ez szépen össze fog rogyni vagy fel fog szállni.
statikus javaslata (a nélkül h láttam volna ezt a pergolát) : ne csináld!
Van egy 3x4-es Bauhaus-os Sunfin pergolánk a teraszon.
Erre szeretnék PC fedést tenni hogy esős időben védjen. Ha meleg van akkor a ponyvát behúzzuk és így talán az üvegház hatás nem fog érvényesülni. 10mm-es A.Plast opálos Multiclear Strong lemezre gondoltam mert annak az alátámasztási igénye 1050mm ami itt épp megvan.
Nekem is hasonló a teraszom. Annyi "plusszal", hogy a ház alsó szintjének tűzfala és a melléképület tűzfala/teteje (nyeregtető) közé kellene fedést csinálni. Ha azóta sikerült megoldanotok, raknál fel képeket?
Polikarbonát terasztetőt szeretnék készíteni, azonban több nehézségem is akad. A terszom eléggé elcseszett alakú így nem tudom, hogy kellene a kialakítást megcsinálnom, ebben kérnék segítséget. A képen látható szöglevágásnál nem tudom, hogy lehetne megoldani a tető kialakítását. Továbbá, kinek milyen tapasztalatai vannak? 4m-es szarufa hossznál milyen vastagságú és szélességű szarufa alkalmazása lenne javasolt? Alapvetően 12x12 gerendákban és szelemenben gondolkodtam, és 5x10-es szarufákban.
A szarufák mérete 4m, a terasz hosszú szakasza 3,77m a letörés 2,1m
Polikarbonát terasztetőt szeretnék készíteni, azonban több nehézségem is akad. A terszom eléggé elcseszett alakú így nem tudom, hogy kellene a kialakítást megcsinálnom, ebben kérnék segítséget. A képen látható szöglevágásnál nem tudom, hogy lehetne megoldani a tető kialakítását. Továbbá, kinek milyen tapasztalatai vannak? 4m-es szarufa hossznál milyen vastagságú és szélességű szarufa alkalmazása lenne javasolt? Alapvetően 12x12 gerendákban és szelemenben gondolkodtam, és 5x10-es szarufákban.
A szarufák mérete 4m, a terasz hosszú szakasza 3,77m a letörés 2,1m
A tető zsindely vagy cseréplemez lenne. Kérdésem: mi a pro/kontra? Melyik az olcsóbb? Melyik a nehezebb? Melyik az időtállób? Melyik melegszik jobban? Nagyon köszönöm előre is!
Polikarbonát előtetőt szeretnék csinálni a saját házunknál, viszont van a tűzfalunkon egy külső padfeljáró ajtó, amit havonta 1-2 alkalommal használok. A kérdés, hogy mennyire terhelhető a polikarbonát ilyen szintű használatnál? Érdemes esetleg egy-két plusz szarufát betervezni az adott sávra ahol fel/le sétálok? Mivel van egy szoba ablak is a ház ezen oldalán, mindenképp fényáteresztő fedésben gondolkozom és kerülném a különböző héjazatok vegyítését (zsindely+polikarbonát pl.) az esetleges beázások miatt. Csatolok egy képet a tervről, ahol pirossal jelöltem a plusz szarufát amire gondoltam. 3 darab 210x400 cm-es , 10 mm vastag polikarbonát tábla van a képen, a tető dőlésszöge pedig 15,7%. A piros szarufa és a szomszédos szarufák között 30 cm így a távolság, ha egy másodikat is beraknék akkor ez 16 cm-re csökkenne.
Szerintetek működhet az elgondolásom vagy jobb egyáltalán nem terhelni a polikarbonátot ily módon? Előre is köszönöm!
Valakinek van esetleg tapasztalata abban, hogyan tudom eltávolítani a vizet a pc celláiból?
Sajnos sokáig álltak a napon a táblák és a fóliát csak sterimóval tudtuk eltávoltítani és a víz a cellákban maradt…mar lassan egy hete süti a nap de nem
nagyon akar száradni….(nem zártuk még le a végét páraáteresztő szalaggal hátha az is segít valamit….)
Sziasztok! Mi a véleményetek, teljesen kizárt, hogy a csüngő szarufákhoz rögzítsük a terasz szarufáit? Egy terasz fedésénél tervezem, hogy a 4 m hosszú (5x12) szarufák indító vége a tető meglévő 7,5x15-ős szarufavegeit két oldalon közre fogva csatlakozzon átmenő csavarral. A meglévő tető szarufa végei a falsiktol kb. 1 m-re lógnak ki, hosszuk felénél a falhoz 1-1 befogó pár (5x12) támasztja. Köszönöm a választ!
Segítséget szeretnék kérni a terasz lexán lemezzel történő befedéséhez. Kb. 10 négyzetméter (340x310)
Vékony zártszelvénnyel, kettő vagy három lábbal és a falon rögzítenénk. Milyen vastagságú és fajtájú polikarbonátot érdemes feltenni? Szeretnénk, ha a lakást nem árnyékolná, de nagyon meleg se legyen alatta. Milyen hozzávetőleges költséggel számolhatok. Anyagköltségeket még a neten tudok keresni, de fogalmam sincs, hogy most mennyi a reális munkadíj?
sziasztok. 16mm IQ relaxot rakatnék a teraszomra acél zártszelvény szerkezeten. tudnátok ajánlani kivitelezőt erre Pest megyében (Kerepes a helyszín)? köszönöm!