ok, csak annyit tudok, ha egyáltalán jól, hogy a bankok és a telekomos cégek az infla mértékével emelhettek eddig. azóta új kormány, amely eddig már szinte mindenről beszélt, kívéve a költségvetési tervekről. számomra nehezen érthető, hogy miért csak szeptember 1-jétől nyúlnak hozzá az ez évihez. ha valamivel sietni kellett volna, akkor pont ezzel és már július 1-től újra szabni. szerintem. aztán hogy 2027-től mi változik, szerintem nagyon sok minden. vagy ha mégsem, akkor kamu volt az ERM II-be tervezett kb 2030-as belépés. és akkor megnézhetjük majd a Ft visszagynegülését.
Nem arra gondolok, hanem az automatikus áremelésekre, gépjárműadó, a regisztrációs adó, a cégautóadó, valamint a gépjárművek átírási illetéke... Ezek úgy tudom a júliusival emelkednek.
2027-re 6% alatt lehet kicsivel a hiány, és ha évről évre sikerül 1-1%-ot lépegetni, akkor 2030-ra elérhető a cél, az ERM II-be belépés. A cél ambiciózus, de ha feladják, az nagyon gyorsan komoly mértékben leértékelné a forintot. Azaz elvileg nincs alternatívája a szigorú költségvetésnek.
Erről hosszasan lehetne beszélni.! Itt még bármi és bármikor balul sülhet el. Elemzők is egyértelműen kimondják őszre erősen csökkenni fog a kormány népszerűsége a reformok miatt ez teljesen egyértelmű.
Az én álláspontom méginkább pesszimista. Egy csúszás és begyengülhet a forint valóban...
Részben az ERM II miatti megfeszített tempó, amit diktálnia kell a kormánynak (AKK-nak), (az erős Maastrichti kitételek teljesítése)...miközben olaj, benzin drágul, geopolitika, eszkaláció...
Mindennek ellenére Varga is nagyon magabiztosan nyilatkozik és cselekszik továbbra is ahogy kijelentette.
Kiderül... Szavak és ígéretek mindig is voltak ez alap.
Az éppen nincs. Egy 2027/Q3- mat hagyok kifutni egy kis részt hagytam benne puffernek...
A 2031/Q2 kamatkifizetés előkészítése okozhatta a zavart ideiglenesen napokkal előtte ez volt érdekes. Sokan pakoltak bele nyilván, ahogy én sem hanyagoltam el a legutolsó Fixmáp 7-est.
Most már hogy megtörtént 2napja, már minden stimmel...
Ha nem marad legalább 2 százalékpont különbség mondjuk a német 10 éves kamathoz képest, akkor a forint nagyot gyengülhet, mert az új kormány által ígért konvergencia konkrét jeleit még nem látjuk.
egy viszonylag egészséges portfolióban az állampapírok aránya kb 30-60-80% azért ilyen széles, mert egy 70+ éves ember esetében általában okosabb kisebb kockázatot vállalni. hogy a porfoliód többi részével mit teszel, az a kockázatvállalástól függ. befalap, részvény, nemesfém, ingatlan.
Pontosan így működik. DE a teljes portfóliómban egyik papírom árfolyama sem esett még vissza 0-ra. Majd ma fog egyik 16 óra után fordulni, eltűnik a kamat összege a portfólió egyenlegéből, aztán jóváírják a kamatot ahova kérted/ rendelkeztél vagy szabadszámla. Meg jön a többi kötvényem is a héten...!
DE Jellenleg még mindegyik termel!
Ezért tűnt föl, tegnap hogy értéknap zárás vagyis 16 után. 1/4 annyival nőtt a portfólióm össz- egyenlege, mint amennyivel naponta szokott. Egyik sincs még nullán .
Szóval ez feltűnt azért épp ránézve!
Erre magyarázatot nem tudok, szerintem nincs is.:) Ez miért történt. DE nem is foglalkozok vele, kamatok kifizetése úgyis meg lesz, megkapom.
Közben azt hiszem, megtaláltam honnan ered a problémád.
Régebben az volt a Kincstárban, hogy kamatfizetés előtt 2 munkanapon belül nem lehetett eladni papírokat, nem is jegyeztek rá vételi (ez a Kincstár szempontjából vétel) árfolyamot.
Úgy emlékszem, kb. 2 éve ez megváltozott annyiban, hogy azóta a kamatfizetés előtti 2 napban is el lehet adni a papírt. Akkor talán írták is, hogy ez úgy történik, hogy a (jelenleg általános) 99%-os árfolyamon fog történni, de az eladott részre is meg fogod kapni az arra holnapután járó éppen esedékessé váló kamatot. (Ezt sosem próbáltam még ki, de végülis azt jelentené, hogy az eladott rész után 1 nappal több kamatot kapsz.)
Ezt a 99%-on vételt technikailag úgy csinálják, hogy ezen a napon (például a korai FIX-eknél éppen a mai nap) a vételi árfolyam szempontjából a felhalmozott kamatra 0%-ot jeleznek illetve számolnak. Az árfolyam táblában is ott nulla szerepel, vagy nincs feltüntetve érték.
Te meg a portfóliód összességét nézed, és valójában ez a mai napig felhalmozott kamat "hiányzik" a portfólió értékelési árfolyamaiból azoknál a papíroknál, amik holnapután fognak kamatot fizetni.
(Szerintem is hülye megoldás, és nem is értem, hogy miért ne lehetne 21-ére is "rendesen" kiszámolni a felhalmozott kamatot, és azt érvénybe tenni azon a napon.)
Ha meg belépsz, a konkrét saját portfóliódra is le tudod kérdezni (az aktuálisat és szintén visszamenőleg is).
Többünknek megvan excelben beképletezve is, dátum alapján a képletből az adott napra mi jön ki. Nekem például a saját papírfajtáimra mind szokott stimmelni (heti 1-2 alkalommal szoktam is ellenőrizni).
Tudom mennyi a kamatom NAPONTA. feltünt hogy 4után ennek csak az 1/4-edével ugrott az egyenlegem. Ez feltűnt. Nem volt tört nap se jóváírás. Nem reagálom túl csak furcsa..!