Keresés

Részletes keresés

GSanyi52 Creative Commons License 2021.11.20 0 1 14698

A tegnap esti desszert, ez már a fagycsípte. Nem volt olyan édes, mint a nyári, de eléggé édes volt. Pár napi utóérlelés alma mellett és ilyenre sikerült. Még mindig van a fán.

GSanyi52 Creative Commons License 2021.11.02 0 1 14697

Köszönöm. Akkor inkább tavaszra tesszük át.

(Nálam még most is érik a füge, naponta 3-4 darab szedhető, de olyan barna színű vagy 30 darab is van azon a húszéves bokron.)

Előzmény: 55judit (14696)
55judit Creative Commons License 2021.11.02 0 1 14696

Nagyon picik. Én helyben hagynám és gondosan takarnám télire. A fagyok elmúltával már lehet is átültetni. 

Előzmény: GSanyi52 (14695)
GSanyi52 Creative Commons License 2021.11.01 0 0 14695

Tanácsot kérnék: Az unokaöcsém kérne elvinni fügefa-csemetét, van amelyik már elhullajtotta levelét, múlt évben kiültetett dugványok, méretük 20-30 cm. Kiáshatom és ő elültetheti nála néhány napon belül? Vagy inkább várjunk jövő tavaszig? A helyszín: Nyíregyházáról Érd-re. Köszönöm előre!

Előzmény: 55judit (14694)
55judit Creative Commons License 2021.11.01 0 0 14694

Jövőhét hétfőig minden napra esőt látok péntek kivételével. Esőben, hűvösben nem sok jó várható. Végülis kevés teljes érett lesz ma már, jó ha szedek egy kis tállal délutánig. Lehet hogy a többit hagyom, majd kiderül mivé lesz. Jól leérett, alig marad rajta.

 

A Miss Figgy vesszővégei 1 hónappal ez előtt is teljesen be voltak érve. Leveleit elsőnek hullajtotta le. Remélem az érés kezdetekor is ő lesz az első. :))

A szobában is van belőle amit dugványoztam, még szépen növekszik. Később lehet hogy leállítom majd, ne nyúljon meg nagyon.

Előzmény: GSanyi52 (14693)
GSanyi52 Creative Commons License 2021.10.31 0 0 14693

Én nem szedném le a füge utolját. Nálam még mindig érik, gyorsan növekszik, barnul és ráncosodik, ezt Te mondtad korábban, mármint várni kell, be is vált, pedig itt hidegebb az időjárás.  Naponta vagy négy öt szemet leszedek és jó, édes is. Majd ha nagy fagyot mondanak, akkor talán szedem utolérlelésre

Előzmény: 55judit (14692)
55judit Creative Commons License 2021.10.31 0 0 14692

Jól néz ki. Én a datlyaszilvát teljesen besárgulva szoktam leszedni. Azt mondják, zamatosabb lesz ha beérik. A fán  kibír 2-3 fokos mínuszt is. Minél tovább marad, annál jobb. :)

Így félig színeződve érleléskor beszíneződik teljesen, vagy csak megpuhul?

 

Hétfő délután leszedem a füge utolját. Szedek félérettet is, és én is kipróbálom a banános utóérlest. Nincs itthon alma. Nem is veszek, mert még van sok más gyümölcs amit meg kell enni. :)

Előzmény: nyuggerfarhat88 (14691)
nyuggerfarhat88 Creative Commons License 2021.10.31 0 0 14691

Nálunk is folyamatos a kaki érlelés hogy mindig legyen ehető a TIPO fajtából.

Főleg almákkal megy, de ha van más gyümölcs azt is teszek hozzá.

Előzmény: 55judit (14690)
55judit Creative Commons License 2021.10.30 0 0 14690

Az én kertem reggelente deres, még ha +-t jósolnak akkor is. A vödörben is mindig befagy a víz. Látszik, a levelek megfáztak, jórészük le is hullt. Valóban, a mostanában beért puha szemek is édesek, bár annyira már nem mint a nyáriak.😃 Még délelőtt-délután lakmározok én is. Sajnálom ha vége lesz, úgy megszoktam már. 😀

Almával még nem érleltem. De ha jól utóérik, annak örülök. Bár az él a köztudatban hogy a füge nem utóérő, pont mint ahogy szegény Bálint gazda mondta, hogy a hazánkban termő fügét nem lehet aszalni. És mégis. Én most banán mellett a datolyaszilvát keztem érlelni. Szerencsésen érnek egymás után a gyümölcsféleségek. A füge után máris lehet enni a datolyaszilvát. Ha el kell költöznöm, ezt a kis kertet nagyon sajnálni fogom az biztos. Mára már olyan szépen kialakult, hogy tavasztól szinte tavaszig van már saját gyümölcsöm.

 

Hétfő délutántól egész hétre esőt és lehülést mutatnak. Ha ez bejön, nem sok érett termésünk lesz már. De hát oly sokszor nem jött már be az előrejelzés, bízzunk benne hogy most is tévúton járnak.😀

Előzmény: GSanyi52 (14689)
GSanyi52 Creative Commons License 2021.10.29 0 0 14689

Nálam nagyot nőnek hirtelen (3 cm után 4 cm lesz), közben látszanak azok a kis fehér foltok, melyek a hirtelen növekedésre mutatnak, sőt gyorsan barnulnak. Most még azt várom, hogy puhuljanak, mert akkor érnek be, illetve azután fognak aszalódni. Már csak a saját tapasztalatom szerint. Persze Nyíregyháza, itt éjjel jó hideg, fagy is van, de gondolom a cukortartalmuk védi őket az elfagyástól.

Egyébként a korábban leszedett és alma mellett fedetten tárolt félérettek is beértek és édesek, jóízűek lettek. Mármint az utóérlelésre gondolok. A lényeg, hogy naponta 2 – 3 darabot jóízűen megehetek belőlük.

De sok van még a fán, vagy 20-30 darab, most azokat figyelem.

Előzmény: 55judit (14688)
55judit Creative Commons License 2021.10.24 0 0 14688

Érdekes hogy ilyen hűvös időben is milyen tempóban érik a füge. Némelyik bokorról elkezdett hullani a levél, és mégis érik-aszalódik rajta a füge. Ismét melegedést jósolnak. Jövőhét végére ismét lehet 16 fok is.

Ne szedjétek le az érésnek indult fügéket, szerintem sokat érnek még.

55judit Creative Commons License 2021.10.23 0 0 14687

Legyen szerencsénk!

Előzmény: GSanyi52 (14686)
GSanyi52 Creative Commons License 2021.10.23 0 0 14686

Rajtahagytam, csak a teljesen éretteket szedtem le. Fagycsípte szőlőt már sokszor ettem, finom volt, most a fügével én is kipróbálom.

Előzmény: 55judit (14685)
55judit Creative Commons License 2021.10.23 0 0 14685

Ahogy gondolod Sanyi. Én nem venném le mert levetlen, ízetlen lesz, inkább csak a szád ízét rontod majd el vele. Ha megcsípné a fagy, akkor se lenne rosszabb. Ne edd meg csak azért mert füge. :)

 

Én eddig csak a jól megpuhultakat, aszalódásnak indultakat vettem le. Vagy aszalódottakat. Még ma is lesznek ilyenek. Nekem csak az a füge ízlik, ami legalább kicsit elveszíti a bőre feszességét. Most én is megkóstolom majd milyen a fagycsípte füge.

Előzmény: GSanyi52 (14684)
GSanyi52 Creative Commons License 2021.10.22 0 0 14684

Vártam, jól mondtad, ma leszedtem 11 db-ot. Négyet megettünk, mézédes volt! Viszont vagy további 20-30 db mára nagyon bebarnult, néhány azokból már puhult is kissé. Vasárnap reggelre itt nagy fagyot (-4) jósolnak, ezért úgy tervezem, hogy legalább a felét holnap leszedem és a szokásos alma melletti érleléssel próbálkozom, a többit rábízom az esetleges fagyra, mármint próbaképpen.

Előzmény: 55judit (14674)
nyuggerfarhat88 Creative Commons License 2021.10.22 0 0 14683

Bocs.

Nekem erről a gyerekkori törökméz jutott eszembe amit szeletelni szoktak az árusok.

Nagyon régen láttam ilyent.

Előzmény: BigFic (14678)
nyuggerfarhat88 Creative Commons License 2021.10.22 0 0 14682

Azért az idén őszre alig van/lett érett füge.

Tavaly alig győztük a dzsem készítést.

Néha azért akad megenni való.

evodia2010 Creative Commons License 2021.10.21 0 0 14681
Előzmény: BigFic (14678)
Belohin Creative Commons License 2021.10.19 0 0 14680

Törökök talán keményítőbe hempergetnek. Hajtogatott tésztához biztos, hogy azt használják.

Előzmény: BigFic (14678)
55judit Creative Commons License 2021.10.19 0 0 14679

Ha cukor lenne, ragadna. Lehet burgonya vagy kukoricakeményítő, vagy hasonló. Ezek ízetlenek, nagyon vékony rétegben lehet alkalmazni mert mint a púder, olyan a szemcseméretük.

Fehérjés szeletet szőlőmaglisztbe szoktam hempergetni. Lehet hogy kipróbálom jövőre a sajtot még kigondolom mibe megforgatva. Jó ötletet adtál, köszi.

 

Hihetetlen hogy még mindig érik a füge, és a vártnál jobb ízű. Ami kissé aszalódik, finom édes. Előbb nem is érdemes levenni.

Előzmény: BigFic (14678)
BigFic Creative Commons License 2021.10.19 0 0 14678

Nekünk nem ragad extrém módon. (csak az első 2 hétben.) Lehet, hogy füge fajta függő is.

Egyébként pont azon gondolkodtam, hogy a törököknek van valami édességük, ami kis kockákban van, de kívülről be van porcukrozva, hogy ne ragadjon. Lehet, hogy ki kellene próbálni.

Aztán az is lehet, hogy valami liszt féle, mert nem édes a por rajta :)

Előzmény: 55judit (14676)
55judit Creative Commons License 2021.10.19 0 0 14677

Sőt készítettem már fügecsipszet, ami csak frissen készítve nem ragadt.

 

Szoktam készíteni aszalóban gyümölcslapokat, édes és sós krékereket. Gyümölcsök, magvak, zöldségek felhasználásával. Ezek mintájára készítettem fügekrékert is. Ha agyonig szárítottam, akkor is ragadt. Úgy döntöttem van egy csomó egészséges finomság amit készíteni lehet, fügéből megelégszem a sima aszalással, fagyasztással, lekvár készítéssel. Idén folytattam a kisérletezést, megint máshogy  készült a lekvár. Talán a mostani lett a legfinomabb.

Előzmény: 55judit (14676)
55judit Creative Commons License 2021.10.19 0 0 14676

Én is készítettem, de nagyon ragadt. Még akkor is, mikor agyonig szárítottam. Soha nem lesz olyan sima ragacsmentes a felülete mint a birsalmasajtté. Ezért marad a lekvár, akár jó sűrűn is. Ahhoz használunk kanalat és nem kell fogdosni.

Előzmény: BigFic (14675)
BigFic Creative Commons License 2021.10.18 0 0 14675

Asszonypajti fügesajtot készített a birsalmasajthoz hasonlóan. Nagyon finom lett.

Előzmény: 55judit (14672)
55judit Creative Commons License 2021.10.17 0 0 14674

Igen, feltétlen várjál. Még mindig azt mutatják, hogy nálam szerdán 19 fok lesz, csütörtökön 18, és csak délutántól várható eső. Én ma is sok fügét ettem, az a barna amilyen a tied, nagyon finom édes még mindig amikor aszalódik. Ha kibirod, várd ki az urolsó percig amíg nem asik az eső, hátha elvszíti a bőre a feszességét. Akkor lesz érett. Én csak az ilyeneket szedem le, vagy aelyik már aszalódott. Most a Szivar fügén vannak ilyen szemek, de hagyom szersáig, ez nem potyog le. A Michurinska10-ről most ettem le az utolsó aszalódott szemeket. Leérett, ezen nem marad éretlen szem. A RdB mutat még néhány félérett szemet, de olyan kevés, hogy mégsem lesz befőtt. :) A barna fügéken maradnak éretlen szemek, de ezeket azért szeretem mégis, mert jól megtartják az első termést. Na meg aszalódottan nagyon-nagyon finom még így ősszel is.

 

A Smena8-tól ajándékba kapott Miss Figgy csemetét kiültettem a kertbe.  Minden nap megnézem, olyan kis  szép. :) Komoly takarást kap télire.

Előzmény: GSanyi52 (14673)
GSanyi52 Creative Commons License 2021.10.17 0 1 14673

Köszönöm Judit! Akkor várok még vele. Még van több is, mely hirtelen besárgult, talán azokkal is sikerem lesz.

Előzmény: 55judit (14672)
55judit Creative Commons License 2021.10.16 0 1 14672

Innem úgy látszik nagyon szép, de holnapra nem lesz érett. Sajnos édes meg egyáltalán nem lesz, de füge az akkor is. :))

Állítólag szerdáig melegszik az idő. Próbáld meg kivárni szerda-csütörtököt. Én is rávárok néhány napot, amit az időjárás enged.

Ilyen majdnem érett állapotú szemeket leszedem, és befőttnek elteszem. A nyáron teljesen éretteket tettem üvegbe a Michurinskábó, külön a RdB-ból. Szegfűszeggel ízesítve. Nyáron kevés cukorral, a mostaniba biztosan több kell, de még nem próbáltam, most eljött az ideje. :)

 

Idén máshogy készítettem a lekvárt mint tavaly. Most kilónként tettem 1 ek cukrot, és kevés citromsavat. Nagyon finom lett. Aki kóstolta nem győzött hümmögni. :)

Előzmény: GSanyi52 (14671)
GSanyi52 Creative Commons License 2021.10.15 0 0 14671

Igen, de örülök neki! Nálam nem sok lesz, de be fog érni valahány. Tegnap fotóztam, éjjel itt mínusz volt, de úgy néz ki, hogy a házfal megvédte és holnap le is szedem.

Érdekesek: Egyik napról a másikra hirtelen megsárgul és nagyot nő (úgy 3 cm-ről 4-re), akkor már látom, hogy pár nap és leszedhetem.

Előzmény: 55judit (14670)
55judit Creative Commons License 2021.10.14 0 0 14670

Visszajön a fügeérlelő meleg? 😊

Sparr0w121 Creative Commons License 2021.10.09 0 0 14669

Ma reggelre 3fok, Alföld közepe. Én elkezdtem lecsípni pár napja a köröm méretű fügeket, úgysem érleli be, ne vegye el a bokor erejét.

Nálunk még nagyon szép zöldek a levelek, káliumot is kapnak augusztus közepe óta.

A Michurinska10 1 hónap alatt ekkorát nőtt, azaz miota augusztus végén ki lett ültetve. Mostmár megállhatna és elkezdhetne beérni :) 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!